PDA

View Full Version : Sadnja krumpira (sjemenski krumpir)

greenfish
22.01.2011., 16:33
Bila sam u izvidnici u podrumu, da vidim kolko još imam krumpira i hoće li ga biti i za sadnju :uimep:.

Usput presortirala krumpire, odvojila i prebrojala one za koje mislim da su dobre veličine za sjemenski, i nabrojala 400 komada crvenog i jedno 80 komada žutog :laughh::laughh::laughh:.

Mislim da će mi biti puno, al imam predviđeno za krumpir polje cca 9 x 10 metara, i ak uzmem razmak među redovima 60 cm, a u redu 30 cm, taman mi treba toliko :sram: :uimep: :laughh:.

Namjeravala sam ih zapravo izvaditi i pripremiti za naklijavanje, al vidim da su neki veći krumpiri već počeli klijati, manji nisu. Tak da mislim da bum ih ostavila gdje jesu, jer se bojim da će mi inače prerano proklijati :hmmm:.

Nele
27.01.2011., 14:05
Zaboravim uvek napisat.
Krompir koji sam sadio bio je bez nekih većih oštećenja, al na žalost posadio sam ga nešto malo, čisto radi provere zemlje, al onaj krompir koji sam dokupio je baš izrešetan kao švajcarski sir.
Navodno ta žena ne koristi nešto preterano hemikalije i veštačko đubrivo, kao samo za zlatice.

Sad mi tu nije ništa jasno: Ni ona ni ja ne koristimo hemikalije, čak je njen vrt bio lepo pripremljen dok sam ja to sve nešto na brzinu i šturo čisto da vidim jel zemlja plodna. :hmmm:

cvrcak
27.01.2011., 18:34
Prošle sam godine sadila "stari proklijali" krumpir i nisam oduševljena količinom.

Jučer sam tražila sjemenski krumpir, međutim ili ga još nema u prodaji, ili su pakiranja od 5 kg na više.
Molim ako znate na području Rijeke i okolice ima li gdje pakiranja od 1 kg :kkkk:

Zbracun
27.01.2011., 19:28
Koliko ja znam, sjemenski krumpir se jako teško nađe i u pakiranju od 5 kg, a manje nisam vidio nigdje. Kupiš 10 kg i sa nekim podjeliš, a u krajnjem slučaju posadiš sve. Jednom reskiraš više novaca, ali zato onda imaš nekoliko godina svoj sjemenski koji ćeš uzimati od toga kad naraste.

cvrcak
27.01.2011., 19:45
Našla sam pakiranje od 5 kg, al već sam pisala o tome, nemam mjesta. Drugo, nitko ne sadi krumpir oko mene, pa ga nemam kome podjeliti.

Zatim, razgovarala sam sa ljudima koji ga kupuju i sade na veliko, kažu da od tog sjemenskog ne mogu naredne godine imati svoj sjemenski krumpir. U biti mogu, al im je urod onda nikakav.
Tako da i dalje ostajem u potrazi za manjim pakiranjem, ako uopće postoji.

greenfish
27.01.2011., 20:03
A jesi pitala zakaj ne mogu imati slijedeće godine sjemenski? I s čim ga tretiraju nakon berbe ?

cvrcak
27.01.2011., 20:14
Dobiju svoj sjemenski, al im ne nosi dobar urod, napisala sam gore.
Ne tretiraju, sade i siju od malih nogu za sebe i svoju obitelj imaju preko 70 godina.
Šta još moram napisati zbog jednog pitanja, za 1 kg sjemenskog krumpira :hmmm:

Zbracun
27.01.2011., 20:33
Po mojem iskustvu, možeš uzimati od tog krumpira sjemenski bez problema. Ja tako radim već desetak godina i urod je dobar. Ako ti kaže da to ne valja onaj koji ti proda sjemenski krumpir, on to radi da ti proda i iduće godine, a ne da si dalje sama radiš sjemenski.
Dakle, sve priče da to ne ide, nisu istinite, pošto ja održavam svoj krumpir kojeg sam kupio prije pono godina i urod nije ništa lošiji nego prve godine kad je kupljen kao sjemenski.

Da dodam još nešto. Žuti krumpir šta ga imam sam kupio u dućanu za jelo, ali sam ostavio jedan dio i posadio pošto je bio jako dobar. Njega imam još i sada i jako je rodan cijelo vreme. Dakle, može se i tako, bez obzira na špricanje protiv klijavosti. Kupi kilu sitnijeg, i evo ti šta trebaš.

lelo
28.01.2011., 14:36
Šta još moram napisati zbog jednog pitanja, za 1 kg sjemenskog krumpira

Još se ne zna što sve. Ja nisam još našao manje od deset kg, a sa pet bi bio skoro zadovoljan. Jednom je samo bilo u rinfuzi i to mi je bio jedan od najboljih uroda, ali više nema. Mađarska, tebi daleko, ali tamo su naši ljudi kupovali a ja vidio, pakiranje od kile. Samo, taj sjemenski krumpir je bio sitan (manji od oraha, uduplo) i ta kila sigurno bude dostatna kao ono pakiranje od dest kila, a mođžda i više. Teško da naši pakiraju na manje težine. Samo se udružiti i kupiti, pa podijeliti. Nema druge.

glista
28.01.2011., 15:19
Samo se udružiti i kupiti, pa podijeliti. Nema druge.

Evo ja bi 2 kile.

cvrcak
28.01.2011., 17:46
Nabavila sam krumpir, točnije stiže mi prekosutra. :xqqa:
Poslušala tebe Zbračun i nabavila od sjemenskog posađenog prošle godine.

Dubravko
29.01.2011., 08:24
Kad kupujemo krompir u poljoteci moramo pogledati koja je reprodukcija. Da sad ne objašnjavam sjemenarstvo uglavnom kad kupimo nultu reprodukciju ako smo te sreće možemo terati tri godine isti krompir. Kupimo li prvu reprodukciju onda još jednu godinu i to je to. Ili se baviti sjemenarstvom te uzgojiti vlastiti te vršiti selekciju i ostale radnje iz sjemenarstva :notworthy:

zdravko
29.01.2011., 08:28
Iako me bace u trash - odlično i stručno napisan post, za svakvu pohvalu - takvi nam trebaju !:ffwjj:

cvrcak
29.01.2011., 09:07
Kad kupujemo krompir u poljoteci moramo pogledati koja je reprodukcija. Da sad ne objašnjavam sjemenarstvo uglavnom kad kupimo nultu reprodukciju ako smo te sreće možemo terati tri godine isti krompir. Kupimo li prvu reprodukciju onda još jednu godinu i to je to. Ili se baviti sjemenarstvom te uzgojiti vlastiti te vršiti selekciju i ostale radnje iz sjemenarstva :notworthy:

To bi moglo objasniti zašto je nekima dobar urod, a drugima je slab.

greenfish
29.01.2011., 09:45

Al mogel bi nam svejedno objasniti :ffwjj: :cheers:

sobranin
29.01.2011., 17:46
Dubravko :ffwjj:

...ali se isto tako zaboravlja na važnost vrsta krompira !!!

Danas imamo veliki izbor sjemenskog krompira te bi se ponuda - vrste - mogla podjeliti i prema vremenu vegatacije (rani, srednji, kasni). To je indirektno vezano i za klimatske uvjete i strukturu tla gdje ga sadimo - što bi trebalo posebno naglasiti - .
Možemo također napraviti podjelu i prema krumpirovim gastro osobinama. Nije svaka vrsta krompira pogodna za sva jela podjednako. Ogromna je razlika u okusu između vrsta kad ih kuhamo, pržimo, pečemo, dinstamo,... također da li se upotrebljavaju još mladi ili potpuno zreli,...
Na sve ovo prodavači ne obraćaju pažnju, dapače kad ih pitate "gledaju blijedo" i pojma nemaju. O tome nešto nekad piše na deklaraciji a nekad se informacija može dobiti samo od ozbiljnih proizvođača (sjemenskog krompira).
Kod nas su,(na mom otoku) ili su bile, tražene sjemenske vrste: liseta, adora, jerla, mona lisa, .......ima ih još par (kad se sjetim dodat ću :sram: ). Raspitajte se na svom području pa usporedite a onda pitajte prodavača zašto nema drugih. Odgovor će sigurno biti: "zato jer ih nitko ne traži", a mene bi jedino zadovoljilo da odgovori: "zato jer su ove sorte najbolje za ovo područje", i da to obrazloži.

Zbracun
29.01.2011., 19:13
Ajde da ja malo dopunim
Rane sorte
Crveni: Cleopatra, Red scarlet
Bijeli: Adora, Berber, Carrera, Jaerla, Primura, Concurent, Ukama, Latona, Laguna, Liseta

Srednje rane
Bijeli: Vivaldi, Mona Lisa

Srednje rane do srednje kasne
Crveni: Bimonda, Courage
Bijeli: Fabula, Felsina, Victoria, Bintje, Frisia

Srednje kasne
Crveni: Desiree, Symfonia, Bartina, Asterix, Rodeo
Bijeli: Remarka, Mondial

Evo još nešto u vezi podjele na način korištenja

Ostaju tvrdi i koriste se najviše za kuhanje (salate, na lešo i sl.):

Adora, Carrera, Jaerla, Primura, Concurent, Ukama, Red scarlet, Latona, Vivaldi, Mona Lisa, Fabula, Victoria, Frisia, Mondial, Bartina

Za univerzalnu namjenu, kuhanje, pečenje, prženje, pire:

Cleopatra, Berber, Laguna, Liseta, Bintje, Desiree, Remarka, Asterix, Rodeo

Za tjesta od krumpira, pire i slično, jer se raskuhavaju:

Felsina, Bimonda, Courage, Symfonia

A vi sad kombinirajte kak znate :ffwjj:.

sompopirovic
29.01.2011., 20:14
Među ovima nema meni njadražih sorti Agrije i Marabel.

zdravko
29.01.2011., 20:20
I meni rani Kresnik ili po starome Kifličar i for ever Igor! :ffwjj: Igora se još dobije kod nekih seljaka.

Grobo
30.01.2011., 14:16

Jesu li to neke lokalne sorte ili ih normalno kupiš u agrariji? Još od tamo prije kad si spomenuo pitao sam na nekoliko mjesta u Rijeci za njih ali :razocaranje: .

cvaknuta
30.01.2011., 14:32
Semenarna Ljubljana ima krumpir pakiran po 1 kg i po namjeni u kuhinji.
Ne znam hoće li ga biti i u Hr u Kaliji.

Jadranka
01.03.2011., 18:15
Čitajući o krumpiru nisam našla niti jedan post da li se sjemenski krumpir može sijati s više klica (cijeli) ili moraju biti samo dva, tri "oka" (rezani).
Naime, ja nikad nisam spremala krumpir za sijati, to je uvijek radio moj otac, a njegova teorija je da su dostatne samo dvije, tri klice.
Kako sam ja kupila previše sjemenskog krumpira (crveni Desire, jer mi je Mona Lisa dosadila) da li mogu staviti cijeli krumpir sa svim klicama koliko ih ima? Da li puno klica smanjuje urod jer raste više stabljika? Molim vas pomognite.

Branko
01.03.2011., 19:01
Ja znam kad se sije sijačicom koja je zakačena za traktor, da ide cijeli promjera oko 4 cm a veći krumpir ne može ni da prođe kroz sijačicu. Da treba sijati krupnijim valjda bi i sijačica bila tako napravljena.
Najbolji sjemenski krumpir ćeš dobiti ako na proljeće kada počne mladi krumpir pokosiš cimu i prekineš ga u daljem razvoju. Kako je to ne rentabilna metoda naši proizvođači kada povade sav krumpir, klasiraju po veličini i onaj najmanji prodaju pod sjemenski, a on je najlošiji i najslabije razvijen iz čitavog tog reda iz kojeg je izvađen. To bi bilo isto kao da za priplod životinja uzimaš najslabije razvijenog mužjaka.

Zbracun
01.03.2011., 19:58
Samo ti postavi ovakav kakav imaš. Ništa ne smeta ako ima više klica, jer iz svake stabljike rastu krumpiri. Kad ga režeš, postoji šansa da istrune, a onda nemaš ništa. Eventualno možeš potrgati klice koje su jako izrasle prije sadnje, to mu neće smetat.

sompopirovic
01.03.2011., 20:50

Jesu li to neke lokalne sorte ili ih normalno kupiš u agrariji? Još od tamo prije kad si spomenuo pitao sam na nekoliko mjesta u Rijeci za njih ali :razocaranje: .

malo sam kasno vidio pa da ispričam anegdotu:
Prijateljeva žena otišla na nekoliko mjeseci u Njemačku, negdje oko Študgarta (neznam kako se pravilno piše jer sam učio ruski) raditi u kuhinji. Kad je došla, priča, kako je tamo probala i stalno jela neki žuti krumpir koji je odličan i da bi ga i tu htjela ali ovi naši Beličanci sigurno nisu nikad čuli za njega. Ja je pitam kako se zove sorta a ona kaže Marabel. Reko, pa mi drugi ni ne jedemo već 5-6 godina.Toliko o lokalnoj sorti.
Sada su je u Međimurju prestali proizvoditi jer ne naraste velika. Izgleda će opet početi jer sada se sav krompir kalibrira i premali i preveliki se iz pakirnica vraćaju doma onom ko ga je dovezao. Ustvari sada ima toliko novih sorti da se više niko ne vraća na stere.

Dali se može kupiti na malo u poljoapotekama ili vrtnim centrima, neznam. Znam da ljudi koji se bave krumpirom na veliko, naručuju preko veleprodajnih firmi.

Jadranka, Desire ti je jako stara sorta krumpira i sigurno nije niti hibrid niti GMO. Ja je pamtim još kao klinac. Postojale su samo desire crvena sorta i Jarla bijeli rani. Meni je čak bolji od većine novih sorti. Nekidan sam dobio vrećicu neke Bela viste. Nahvališe mi je a meni ona bljak.

Da malo prokomentiram i sjemenski (ja to kao pravi proizvođač krumpira a krumpir je valjda jedina biljka koju nikada nisam imao u vrtu). Jednom mom prijatelju koji se bavi krumpirom na veliko i kojemu ja i žena znamo pomoći kad zagusti, svake godine dođe čovjek iz Slavonskog broda i kupi punu prikolicu sjemenskog krumpira. Nemože ga nahvaliti mada je to onaj prebrani, sitni od prošle godine. Doduše, prošle godine je bilo original novo sjeme a ovo je prva generacija. Oni tumače da krumpiru paše i najmanja promjena klime. Zato recimo krompir iz Gorskog kotara (tamo dosta sjemenskog proizvode) dobro uspijeva tu u Međimurju jer je velika klimatska razlika među mjestima gdje je proizveden sjemenski i mjesta gdje ga se sije kao merkantilni. Sasvim sigurno je najbolje sijati original sjemenski jer su tada prinosi najveći.

Što se tiče rezanja i klica, dovoljna je i jedna klica. Najbolje je da je klica tamnije boje, kratka i debela. Lošija je kad je bledunjava izdužena i tanka. Čini mi se da mi je neko rekao da se sjemenski krumpir uvijek reže po dužini. Dali je to zbog prolaza kroz sijačicu ili nekog drugog razloga, nisam pitao.

Ovo nisu moja iskustva ali imam puno prijatelja koji se bave krumpirom i općenito kontaktiram s dosta ljudi koji se time bave pa i prijateljima pomognem pa onda svašta čujem. Eto to što sam napisao sam čuo sadeći, vadeći, špricajući, sortirajući i nekada pakirajući prijateljev krumpir.

Grobo
02.03.2011., 00:38
da li mogu staviti cijeli krumpir sa svim klicama koliko ih ima? Da li puno klica smanjuje urod jer raste više stabljika?

Opet ću se malo vratit u povijest. Mojoj noni. Oni su sadili krumpir većinom onaj koji su imali doma, od prethodnog uroda. Nakon što bi se iskopao krumpir, posušilo ga se, prebralo bi se "toliko" za sjeme. Izabirali bi se zdravi (bez flekica, ranica, uglavnom "idealni") krumpiri veličine jajeta. Nikad konačna količina. Ti krumpiri bi na proljeće dali 3-5 klica. To bi, ako sve uspiju narast i poneka ne otpadne, bilo 3-5 cima ili stabljiki.
Odnekud bi nona, prije sadnje, nabavila jedno četvrtinu drugog krumpira kojega bi miješala s ovim i to bi bilo kompletno sjeme za tu godinu.
Ako su krumpiri bili deblji od jaja ona bi ih sjekla, ali tako da bude najmanji presjek. Zašto?

Objasnila mi je ovako. Najmanji presjek se najprije posuši i neće tako brzo početi gnjiliti, onda neće hrana klici propasti prije nego ju ona dospije iskoristiti. A siječe ga zato jer gomolj izgnjili. Ako je velik onda gnjileći može navuć bolest na mlade krumpire.
Nasjeći ga treba dan prije sadnje.
Ujedno svaka stabljika daje zaseban urod, tako, ako je klica debela bit će jaka i stabljika i moć će bolje "othranit" gomolje koji su na njoj. (odnosno ispod nje :uimep: )

vicko
07.03.2011., 12:02
Nasjeći ga treba dan prije sadnje.

Postoji li neki razlog zbog čega ga treba nasjeći dan prije sadnje?
Ja ga nasječem neposredno prije sadnje, a sutra moram preorat zemlju i za par dana posadit. Ove godine sadim samo 15kg sjemenskog, lani je bilo 25kg i to lisete.

Grobo
08.03.2011., 05:16
Pa nikakav posebno osim da se rana malo posuši prije nego dospije pod zemlju. Na mokru površinu se valjda lakše nahvataju kakve bakterije ili slično što možda pridonosi nekoj bolesti same biljke ili čisto prijevremenom propadanju gomolja.

sobranin
08.03.2011., 09:26
Što se tiče rezanja i klica, dovoljna je i jedna klica. Najbolje je da je klica tamnije boje, kratka i debela. Lošija je kad je bledunjava izdužena i tanka. Čini mi se da mi je neko rekao da se sjemenski krumpir uvijek reže po dužini.

Iz mog iskustva: kod naklijavanja krompira pazim da mi klice ne izrastu tanke i prozirne.To pretjerano izrastanje sprječavam tako da, nakon što klice izrastu cca.1 cm iznesem ih na svjetlo.U kratkom roku klice mjenjaju boju (poradi klorofila), ne rastu jako u visinu te ojačaju, otvrdnu. Ako se predugo (danima) konstantno drže na svjetlu, onda počnu izbijati korjenčići a na vrhu klica pupovi za listanje.
Ako ima više jačih klica onda (radi ekonomičnosti-dobijem više sadnog materijala) krompir sječem tako da rez bude što manji i "ranu" umočim u pepeo koji se zaljepi na vlažni rez. /idem od predpostavke da će lužina makar u početku sprječiti napad bekterija a samim tim i prerano gnjiljenje/. Tako pripremljene sadnice ne stavljam u zemlju isti dan, neka se rana malo zasuši.

Ivan-Pila
14.03.2011., 14:56
Kupio sam par kila sjemenskog krumpira- Adora. Jel ga je sad već kasno saditi? ne znam ni dali cu ga stic saditi ovaj tjedan, jer su najavili kiše cijeli tjedan.
Sjemenski koji je lakši od 80g ne treba rezati, a teži treba dan-dva prije?

lilie
14.03.2011., 22:01
Joj, tu je napisano toliko vrsti krumpira da zaboli glava :hmmm:

Kada kupujem krumpir u sjemenari mi kažu da imaju samo crveni i bijeli, ne vidim nikkave nazive (a iskreno: morala bih nositi vaš popis da se snađem).

Budući da dolazi vrijeme sijanja gledala sam cijene sjemenskog krumpira koje su :doh:.
Znate šta me najviše ljuti; kada kupim krumpir za jelo, izvana izgleda super a iznutra sve smeđe pa skoro i crno. Dok to sve izrežem od 1 kg mi skoro nije dosta za ručak.
Od čega bude takav? Ima li netko za prodaju sj. krumpir? (samo da ne završim u trashu)?

Grobo
14.03.2011., 22:52
Moje iskustvo od prošle godine. Sadio sam Mona Lizu i Jerlu. S obzirom da je u vrijeme rasta bilo prilično suho, a sunce je već nekoliko godina ubistvo (kod mene, tri dana isuše kompletnu vlagu do deset cm dubine) bilo je malo na tijesno. Mona Liza dala mi je po struku 3-5 gomolja (dva velika recimo kao lončić za bijelu kavu i ostali sitni ko jaje). Krumpir je bio bolestan iako je izvana biljka bila prilično zdrava tj. nisam primjetio neke znakove bolesti (doduše nisam ih promatrao kao murija). Kod čišćenja gomolja ispod kore iz jednog od vrhova pa prema sredini protežu se crni kao končići.
Jerla je ranije dozrela, ispod isto takvog struka (zdravog) bilo je od 15-17 gomolja. Dva do četiri, ovisi kako gdje, su veći od teniske loptice ostali su kao jaje. Oduševila me rodnost, ostale karakteristike baš ne. Krumpir se teže kuha i dosta je tvrd, nije mi po ukusu. Gomolji su bili svi zdravi.

http://i51.tinypic.com/20usjtx.jpg

Falilo je vlage jer mi njiva nije bila nastrta, a ni gnjojenje osim dodatka komposta nisam mogao provesti jer sam izorao krčevinu. Nagla odluka, te nisam bio pripremljen. Uglavnom nisam nešto oduševljen tim sortama i za ovu godinu pripremam neke druge.
Upozorio bih samo da pripazite i pregledate (ovaj put ko murija) sjeme jer prvi uvjet zdravog nasada je zdravo sjeme.

vicko
15.03.2011., 11:57
Kupio sam par kila sjemenskog krumpira- Adora. Jel ga je sad već kasno saditi? ne znam ni dali cu ga stic saditi ovaj tjedan, jer su najavili kiše cijeli tjedan.
Sjemenski koji je lakši od 80g ne treba rezati, a teži treba dan-dva prije?

A sadnja ovisi na kojem se području nalaziš, ja sam u Dubrovniku i prije par dana sam ga posadio, neki su prije dvadesetak, neki nisu još. Ovdje je klima povoljnija i sadi se prije nego negdeje gdje je hladnije i gdje postoji mogučnost mraza i leda.
Bilo bi šteta da mlade klice odnese led :nece:.
Opet ako ga prije posadiš, prije ga i vadiš i izbjegneš velike suše jer ipak više znači jedna dobra kiša nego nekoliko navodnjavanja.
Ja sam rezao ovisno o položaju i količini klica, a ne o veličini krumpira. Negdje idem samo na jednu klicu, negdje na 2,3.
Ah i ove godine sam ga rezao neposredno prije sadnje. Dogodine ću probat i ja dan prije narezat.

vicko
15.03.2011., 13:57
Budući da dolazi vrijeme sijanja gledala sam cijene sjemenskog krumpira koje su .

Pa kod nas su cijene sjemenskog čini mi se od 7,50-8,50kn. To mi se ne čini da je preskupo jer kilo starog krumpira na placi se prodava po 5-6kn/kg, a mladog 10-12kn/kg.

Kada kupujem krumpir u sjemenari mi kažu da imaju samo crveni i bijeli, ne vidim nikkave nazive

Pa promjeni sjemenaru :uimep: , nađi neku ozbiljniju, kod nas u Dubrovniku ima za kupit 6-7 vrsta i to su uglavnom sve rane sorte.
Ako neznaš koji ti najviše odgovara, najbolje je uzeti više sorti i naravno obilježit ih i jednu godinu testirati tako da znaš za iduću godinu uzeti.

Ja uzimam lisetu i prijatelj također ali on se nalazi na nekih 400m nadmorske visine i ima crvenu zemlju, a ja sam na 70m visine i zemlja mi je mujara i kod njega je krumpir daleko ukusniji nego kod mene.
Ah, a možda je i problem u meni :doh: .

sompopirovic
15.03.2011., 14:33
Oduševila me rodnost, ostale karakteristike baš ne. Krumpir se teže kuha i dosta je tvrd, nije mi po ukusu.

Neznam dali si primjetio ali svaki mladi krumpir se teže kuha i od njega je teško napraviti pire ali je zato odličan pečeni.
Jerla, kako ti kažeš ili Jarla kako kažu ovi moji krumpiraši (možda sam ja krivo čuo jel mi vijek trajanja "slušnog aparata" izlazi :roflmao:) je bijeli rani krumpir i ovdje ga "siju" samo za mladi. On i nije baš neki za čuvanje.
Već sam negdje napisao da sam probao stvarno puno sorti krumpira i najbolji su mi žuti i to sorte Marabel i Agrija. Odlični i za pečenje i za pire. Naravno da se te sorte nekom i ne moraju svidjeti. Uglavnom, jedne godine smo ostali bez Marabela i prešli smo na Desire. Bio nam je "bljak" mada je to dobra, stara sorta.
Ovdje ljudi koji siju krumpir na malo, često kupe od velikih proizvođača sjeme od prošle godine ali koje je prva reprodukcija, dakle prva godina posle originalnog sjemena.
Inače ovi moji nisu još počeli sijati krumpir. Ustvari ne pratim situaciju tjedan dana ali u kontinentu nikako nije kasno za sijanje.

zdravko
15.03.2011., 14:58
Ja sam prošle godine a i ovu budem pod slamom posadio Maris Bard. Bio mi je odličan. Je bijela sorta, dosta rana i odlično se čuva. Nema onih crnih pruga u sebi i ukusan je.

lilie
15.03.2011., 15:54
Pa promjeni sjemenaru , nađi neku ozbiljniju, kod nas u Dubrovniku ima za kupit 6-7 vrsta i to su uglavnom sve rane sorte.

Mi smo mali grad i imamo dvije koje se takmiče u skupoći.

Pa kod nas su cijene sjemenskog čini mi se od 7,50-8,50kn

To je meni skupo. Ako trebam 30 kg, cijena neka je 8,00 kn. Samo za krumpir bi trebala dati 240,00 kn, a gdje je onda ostalo sjeme, gnojivo, pa protiv zlatica i dr.
A na plaću manju od 3.000 kn koliko dobije MM, uz režije mi je previše.

kod njega je krumpir daleko ukusniji nego kod mene

obično se kaže kod drugog je sve bolje.

vicko
15.03.2011., 17:49
obično se kaže kod drugog je sve bolje.

Ma istina živa :uimep: , i ne umišljam, očito mu odgovara veća visina, a i druga vrsta zemlje. Svake godine dobijem od njega 2-3 vreće krumpira i stvarno je bolji.

Grobo
15.03.2011., 22:25
Neznam dali si primjetio ali svaki mladi krumpir se teže kuha i od njega je teško napraviti pire ali je zato odličan pečeni.

Jesam. No jerla je prvi i zadnji dan :uimep: (dok je trajala) bila tvrda. Znam i da je rani krumpir, tj. malo sam pročačkao prije nego sam ga posadio i bio sam upoznat sa karakteristikama. Čisto moje subjektivno viđenje te dvije sorte.
Ujedno zaboravio sam reć od posađenih 15 kg sjemenskog (10 mona lize i 5 jerle) imao sam 8 punik kutija od banana uroda (20 kg po kutiji sigurno).
Pisao sam već da sam za tvojim favoritima bezuspješno tragao na riječkom području. Za sadnju krumpira još ima vremena, tako možda uspijem, a možda padne i kakav poslovni prijedlog.

ivanag
30.11.2011., 19:53
i for ever Igor! Kakav je to krumpir?:hmmm:

telansy
05.12.2011., 09:00
Ja sadim sortu krumpira Agata (bijeli) i svi smo prezadovoljni njome,i moji doma i djetetu je fini i opčenito tko ga je probao zadovoljan je.
Dali je netko probao na kontinentu (zg,međ,slavon) saditi krumpir u 7 ili 8 mjesecu. Tako da bude mladi u jesen? :)

lelo
05.12.2011., 09:57
saditi krumpir u 7 ili 8 mjesecu. Tako da bude mladi u jesen? :)

Je, moj susjed. I još zbavio dobar krumpir, dovezli mu krumpira iz Like. Posadio, napravio mini plastenik, nešto ko tunel. Kad je došao kopati, nema ništa... sve pojedeno.
Nije mu uspjelo, ali je nahranio gladne. Ima tomu par godina i više nije pokušavao.

telansy
05.12.2011., 10:24
Ja sadim sortu krumpira Agata (bijeli) i svi smo prezadovoljni njome,i moji doma i djetetu je fini i opčenito tko ga je probao zadovoljan je.
Dali je netko probao na kontinentu (zg,međ,slavon) saditi krumpir u 7 ili 8 mjesecu. Tako da bude mladi u jesen? :)

---------------------------------- Postovi spojeni! Napisani u razmaku od 5 minuta ----------------------------------

saditi krumpir u 7 ili 8 mjesecu. Tako da bude mladi u jesen? :)

Je, moj susjed. I još zbavio dobar krumpir, dovezli mu krumpira iz Like. Posadio, napravio mini plastenik, nešto ko tunel. Kad je došao kopati, nema ništa... sve pojedeno.
Nije mu uspjelo, ali je nahranio gladne. Ima tomu par godina i više nije pokušavao.

Hvala!

Meni se naime susjed hvali da sad kopa mladi krumpir iz plastenika posađen sredinom 7mj. Čak mi ga je i pokazao. obzirom da je ova godina bila jako topla dugo u jesen mislim da je moguče uzgojiti krumpir i u jesen. Ali smo vrlo ovisni o temperaturi:))

lignjun
18.02.2012., 01:33
Prije ove studeni iskopao sam cca 30 kg mladog krompira od onog što mi je ostalo u zemlji prošle godine u lipnju (male zakopam i ostavljam). Najveći su bili veličine kokošjeg jaja pa do veličine oraha, sve u svemu super. A sada ispočetka spremam se za sjetvu.

Miljac
18.02.2012., 15:11

Pozdrav,

evo da ja malo pojasnim ono što inače pokušavam godinama objasnit starijim ljudima a i mlađima po selima.
Radi se upravo o selekciji i sjemenarstvu ali u kućnoj radinosti i greškama koje ljudi sustavno rade desetljećima ako ne i stoljećima.
:aha:
Ljudi u pravilu iskopaju i poberu krumpir na horuk i onda rade selekciju samo prema veličini gomolja tijekom spremanja. Najsitnije i oštećene stave za hranu stoci, veličinu jaja za sjetvu druge godine a ostalo za upotrebu i prodaju.

:doh: GREŠKA BR.1 !!!!
Selekcija prema veličini nakon branja ! Naime, ispod svake biljke izraste više gomolja, pod nekima su samo veliki, pod nekima su samo sitni a pod nekima ima i jednih i drugih. Ako je sjemenski krumpir te godine bio dobar (npr. 0. ili 1. generacija) onda će biti većina biljki samo s velikim gomoljima, malo onih s velikim i ponekim sitnim gomoljem i vrlo rijetko onih samo sa sitnim gomoljima.

U gomolju se nalazi genska kopija biljke koja je proizvela taj gomolj i iz tog gomolja kad se posadi vrlo vjerojatno će izniknuti ista biljka kakva je bila i ona koja ga je proizvela. :aha:
U gomolju biljke koja je proizvela hrpu sitnih gomolja (koje ljudi u pravilu ostavljaju za sjetvu) nalaze se geni biljke koja će opet izniknuti u biljku sa sitnim gomoljima !!!! Ali će ovaj puta u polju biti 5-10 puta više takvih jer takve biljke obično imaju do 10-tak gomoljčića koje će ljudi rasaditi iduće godine.
Dakle ljudi uporno i sustavno rade negativnu selekciju tj. sade većinom gomolje loših biljki koje ne daju kvalitetan rod !!! I tako iz godine u godinu... Naravno da onda taj krumpir više ne daje zadovoljavajući prinos već nakon 2 godine!!!

Da li ste ikad čuli za nekog da ostavlja kilavo tele ili prase za štalu ili rasplod ???? Ili da ostavlja teliće od krave koja daje puno manje mlijeka od ostalih u štali ???? :hmmm:
Tu su ljudi pametni jer direktno i jasno vide šta se događa, nažalost genetika biljki je malo složenija za vidjeti pa ne razmišljaju tako i kad je krumpir u pitanju.

Dakle, šta nam je činiti... :punish:
1. Naučiti ljude da rade selekciju sjemenskog krumpira iz gomolja koji su izrasli samo ispod velikih i naprednih biljki s velikim gomoljima i to odmah tijekom branja (koje je još uvijek ručno na kućnim gospodarstvima koja su najviše i pogođena ovim problemom) tj. odmah treba odvojiti sitnije gomolje koji se nalaze uz grupu krupnih gomolja iste biljke jer oni će i iduće godine dati biljku koja će imati grupu krupnih i par sitnih gomolja.:aha:
2. Sitne gomolje koji su izrasli ispod biljaka gdje nije bilo velikih ili je bilo 1-2 treba odmah odvojiti i ne koristiti za sjetvu iduće godine !!! :aha:

Takva selekcija vjerojatno neće dati dovoljnu količinu sitnih krumpira za sjetvu iduće godine pa treba i tijekom zime/proljeća izdvojiti dovoljno većih gomolja s dobro razvijenim klicama za rezanje i sjetvu polovica. I za ove vrijedi da bi ih trebalo prvo selektirati tijekom berbe iz naprednih biljaka ispod kojih su izrasli samo veliki gomolji jer samo u tom slučaju nova biljka će dati opet grupu velikih gomolja.

Također je poželjno i uvesti koji "red" nove sorte da se vidi za probu koja bolje uspijeva na takvom terenu.

Ova selekcija je primjenjiva samo ukoliko je krumpir pravilno prihranjivan da se ne dođe u zabunu radi kržljavosti krumpira radi manjka gnojiva ili npr. manjka vode ako je godina jako sušna...

Eto malo sam se raspisao ali to je jedino pravilno objašnjenje zašto se sjemenski krumpir "izrodi" nakon par godina....
Ljudi su sami krivi tj. krivo je neznanje !!! :sram:

Lijepi pozdrav i širite ovo znanje, da ne moram sam !!!! :kkkk:

Kratkoglavi
19.02.2012., 08:02
Koja sorta je dobra za sadnju ispod slame?

Zbracun
19.02.2012., 09:00
Možeš saditi sve sorte. Među njima nema neke razlike, svi imaju podjednake zahtjeve.

Daro3233
27.02.2012., 05:51
Pošto imam malo mjesta u vrtu, da li netko ima iskustvo sa sadnjom krumpira u prstenove od okrugle bačve ili kante visine cca 15 cm koji se nastavljaju jedan na drugi. Navodno da se tako na malom prostoru dobije u berbi dosta krumpira. Hvala na savjetima.:roflmao:

Točka dolazi na kraju rečenice i poslije nje ide razmak (velika tipka na vašoj tipkovnici). Razmak ne ide prije točke. Također razmak ide i iza svih ostalih interpunkcijskih znakova (zarez, upitnik, uskličnik...)
Kad stavljate smajlić, stavite razmak između riječi i smajlića, isto tako kad stavljate više smajlića za redom...stavite razmak između njih.

Konstantno zanemarivanje ovog upozorenja dovest će do brisanja vaših postova ma koliko god da vrijedni oni bili. Naravno, postoje i kazneni bodovi za tvrdoglavo nastavljanje pisanja.

Više o tome, sa primjerima, opisano je u ovom (klikni) (http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=1747) topicu.

Zbracun
27.02.2012., 08:47
Malo pogledaj, veće je to opisano. Search ti dobro dođe ako nešto trebaš naći. Ovo nije jedina tema o krumpiru.

zenshu
29.02.2012., 19:40
Moj dida već dugo sadi krumpir i navodno je njemu za uzgoj (a i svima nama za jelo) najbolja Mona Lisa od bijelih i Cleopatra od crvenih sorti. Radi se o području Dalmacije (okolica Splita). Postoje li određene sorte koje su karakteristične, odnosno bolje, za neko područje?
Muž i ja se spremamo negdje u 4. mjesec na njegovom selu (Dalmatinska Zagora) posaditi (uz pomoć svekra) svoje prve krumpire. :hurra:Ne znam hoćemo li uspjeti progurati ideju o sadnji ispod malča, ali ne žalimo se previše, bitno da se sadi. :uimep:

Jadranka
29.02.2012., 19:51
Mi smo uvijek sadili Mona lisu jer, kako kaže moj otac, najbolje uspjeva kod nas (zapadna Istra). Nekad davno smo sadili i crveni, ali ne znam koji, no moj otac nije bio zadovoljan. Meni je Mona lisa vodena i staklasta pa sam htjela posaditi i neki crveni krumpir. Lani smo kupili Desiree i posadili.

Bila je suša lani. Sad da li zbog toga ili zato što smo posadili krumpir u brazdi gdje je prije bila posijana djetelina, a zemlja nije bila obrađivana, ili stvarno joj ne odgovara ta crvena zemlja krumpir je bio grozan.

Evo kako izgleda krumpir danas

http://i969.photobucket.com/albums/ae171/jadranka_02/Fotografija-1815.jpg

cvaknuta
29.02.2012., 20:52
Jadranka, je li bilo kakve bolesti na listovima krumpira?

lelo
01.03.2012., 08:48
Evo kako izgleda krumpir danas

O tomu sam nešto ovdje (http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=2413&p=197055#post197055) napisao i koliko mi se čini, nije u pitanju bolest nego naši postupci s krumpirom. Vrijeme, način berbe, vlaga pa iskladištenje.

Jadranka
01.03.2012., 19:35
Jadranka, je li bilo kakve bolesti na listovima krumpira?

Nije Cvaknuta, listovi su bili sasvim ok.

Vrijeme, način berbe, vlaga pa iskladištenje.

Vrijeme- suša, način berbe - vadili smo plugom, skladištenje u šupi i sanduku, u mračnom prostoru, nisam ih posipavala.

No, i kad smo ih vadili su bili dosta bolesni, pa smo ono bolesno odrezali. I tada sam vidjela da su sa tamnim prstenom, mada tanjim.

Međutim, ostavila sam 1/4 krumpira za sadnju ocu, i on ih je posadio tjedan ili dva kasnije i izvadio 2 tjedna kasnije od nas. Mene je natjerao da ih izvadim jer se spremala kiša, i tko zna koliko će kiša trajati, pa će krumpir baciti klice itd., dok je svoje ostavio 2 tjedna duže i njegov je zdrav i lijep i velik.
A može i biti razlog taj što zemlja gdje smo mi sadili nije bila orana. Rasla je djetelina godinu ili dvije i otac mi je samo brazde napravio, nije izorao pa isfrezao .... Lukavac je svoje posadio u paperje od zemlje.

Mi jesmo godinama unazad sadili crveni krumpir, ali je bio jako kvrgav i sitni u odnosu na Mona lizu, zato mislim da smo odustali.

sobranin
04.03.2012., 16:50
Ove sam godine odlučio posaditi 20 kg.(sjemenskog) krompira. Već dugo, otkad se kod nas pojavio, sadim Lisetu (najsličniji Mona Lisi, samo dođe 15-20 dana prije). Prvih 10 kg. je otprije par dana u zemlji - pod malčom - :aha: , a drugih 10 kg. narezano i čeka dane korjena. Od 20 kg. sjemenskog mi je nakon rezanja izašlo preko 400 'sadnica'. Sad samo treba 'naručit' nekoliko obilnih kiša u pravo vrijeme. Za sunčano iz iskustva znam da će ga bit i previše, zato i planiram vađenje u drugoj polovini Svibnja.

sinki-sk
05.03.2012., 21:22
Prošle godine moja punica je kupila u sjemenari sjemenski krumpir neznam koja vrsta , ali izvana jako crven a unutra bijel. Posadio sam ga i prilikom berbe krumpir jako sitan , nikakav, a gornja cima je bila zdrava. U vezi toga pitam jednu poznanicu na placu koja prodaje krumpir šta mi se desilo , ona se počela smijati i kaže da nezna . Ona sadi svoj krumpir ( jedan je izvana i iznutra žut, a drugi iz vana crven, a unutra bijel ) koji je donijela iz Bosne prije 20 godina od svoje mame i prije sadnje uzima samo veće krumpire koji su pustili klicu, reže ga po pola, odnosno kako joj paše zbog klica. Onaj krumpir koji je veličine jajeta ne presjeca već ga samo malo zareže, ali nezna zašto. To joj je rekla mama i otkad tako radi svake godine ima krumpira koji uvijek lijepo rodi, što znači da ona svoj krumpir sadi već 20 godine, a pitanje koliko ga sadi njena mama. Ove godine kupit ću krumpir od nje , pa po njenom receptu, i vidjet čemo. Kupit ću i sjemenski ali ču dobro pročitati deklaraciju.
U razgovoru sa nekim starijim ljudima kažu da su oni u stara vremena samo ogulili koru sa klicom i sadili je , a preostali krumpir koristili za jelo, nije bilo bacanja .

Svemirka
06.03.2012., 20:46

Evo da i ja podijelim svoja iskustva vezana za krumpir.
Prošlu godinu sam posadila krumpir 1. 7. sjeme sam nabavila od gospođe iz Daruvara koja se inače bavi uzgojem krompira.
Sav krompir je bio smežuran, na nekima su klice bile duge i po desetak cm, to mi je utrapila po rođaku, inače ga osobno nikad ne bi uzela.
Kad sam već platila bilo mi žao bacit, sa nekih sam klice kidala, na drugim ostavljala. Kako je bila suša, načekala sam se da nikne, naravno nije sav ni niknuo. Tako sam odlučila da ga prepustim samom sebi, nit sam ga malčirala ni okopavala. Kad je pao mraz bilo je vrijeme vadit krompir.
Mogu vam reći da sam se iznenadila kakvi veliki krompira je bilo. Od sad svake godine 10 kg. sijem krajem 6 i početkom 7 mjeseca.

Sredi Signature, ili će ti postovi ići u Trash. Čitaj pravila.

molotov353
07.03.2012., 08:34
Ne kuzim, zasto si kidala klice?
Mislim da sto je duza klica to je bolje, ili se varam?

Jadranka
07.03.2012., 18:36
Ako je klica debela u redu, ali ako je tanka kao vlas, bolje ju je skinuti.

sobranin
09.03.2012., 20:06
..../mislim da sam već negdje prije napisao/....
Da klica bude optimalno kvalitetna, osobno prakticiram ovo:
krompir određen za sadnju posložim u papirnatu kutiju, stavim u tamno toplije mjesto -to pospješuje rast klica po krompiru-. Kad klice narastu do veličine od 1 cm. kutije otkrijem i stavljam na svijetlo. To pomaže da klice malo uspore rast, (preduge, tanke, 'prozirne' klice pri laganom dodiru pucaju i otpadaju), klice dobiju klorofil, ojačaju te počne bubrenje uz spoj klice sa krompirom za puštat korjenčiće. Tad ih režem.

zenshu
12.03.2012., 17:58
Mi sljedeću subotu krećemo u sadnju krumpira. Kapulica me satrala ovaj vikend. :uimep: Svekar se odlučio za Jaerlu, navodno zato što Mona Lisa (koju su prije sadili) traži jako puno vode. Imate li i vi takvih iskustava? Prijašnjih godina, kako nemamo baš vode, Mona Lisa je bila poprilično mala. Posaditi ćemo Jaerlu i gotovo je uopće nećemo zalijevati. Navodno bi trebala biti puno bolja (u tim uvjetima) od Mona Lise. (Govorim o Dalmatinskoj Zagori).

lignjun
12.03.2012., 18:20
Da, prema mom iskustvu trebala bi biti bolja jer zahtjeva manje vode. Isto tako biti će nešto ranije jer je period vegetacije kraći.

cvaknuta
13.03.2012., 15:51
Posaditi ćemo Jaerlu i gotovo je uopće nećemo zalijevati.

Točno je da Jaerla dobro podnosi nedostatak vode i brzo se oporavlja od mraza.
Pročitala sam da je jedna od sorti koja se preporučuje za tvoj kraj.
Ipak krumpir treba u ranoj fazi razvoja vodu jer neće roditi kako treba.
Jedino je dosta osjetljiva na plamenjaču.

glina
13.03.2012., 20:02
Čitajuči vaše postove navratio sam danas u trgovinu sadnim materijalom i odabrao žutu sortu Marabel jer me strašno podsječa (izgledom i bojom) na vrlo ukusan žuti njemački krumpir koji sam jednom kupio na placu, a trgovac se hvalio da je Njemački žuti najbolji pa su to jedine informacije koje sam imao. Posadim ga pa bumo vidjeli jeli to to.

Pozdrav svima.

sobranin
14.03.2012., 20:22
Svekar se odlučio za Jaerlu, navodno zato što Mona Lisa (koju su prije sadili) traži jako puno vode.

Zato sam se ja i odlučio za Lisetu. Sazri oko dva tjedna prije Mona lise a to puno znači kad zasuši pa ne treba zaljevanje. Treba je zato posaditi malo prije pa tako na vrijeme 'pokupi' sve kiše a suša dođe taman za dozrjevanje. Jerli najsličnija rana sorta je Adora. Ona dođe oko 15 dana prije Jerle i nju bi se trebalo kao zamjensku sadit na Jugu.

Svemirka
14.03.2012., 20:58
Ne kuzim, zasto si kidala klice?
Mislim da sto je duza klica to je bolje, ili se varam?

Isprika za zakašnjeli odgovor.
Klice sam kidala jer su bile duge, bijele i po 20 cm, ocito nisu imale svjetla.
Dobra klica na krompiru je sto kraća, deblja, zelenkasto-bijele boje. Takvu klicu će krumpir dati ako ima dosta svjetlosti.

Maya
25.03.2012., 10:27
Ja sam već posadila krompir Jerlu u zemlju prije par dana iskopala redke stavila stajskog gnoja poredala kompire i zatrpala ih zemljom. E sad me interesuje pošto se krompir 2x mora kopati tj zastirati zemljom da li bi mi pomoglo da krompir zastrem nekim malčem kada iznikne iznad zemlje da ispod biljke stavim malč....ajde savjete. Mislim sve u vrtu malčirati, napraviti vrt bez pesticia iako nisam dobro započela jer mi je zemlju dao susjed na početku mjeseca pa je nisam stigla pripremiti za vrt bez motike ali probat cu nastaviti tako.

vicko
25.03.2012., 15:32
Zato sam se ja i odlučio za Lisetu. Sazri oko dva tjedna prije Mona lise a to puno znači kad zasuši pa ne treba zaljevanje. Treba je zato posaditi malo prije pa tako na vrijeme 'pokupi' sve kiše a suša dođe taman za dozrjevanje. Jerli najsličnija rana sorta je Adora. Ona dođe oko 15 dana prije Jerle i nju bi se trebalo kao zamjensku sadit na Jugu.

I ja sam posadio Lisetu, a posadio sam i Carreru koja dođe još prije lisete. Od Mona Lise sam odustao ove godine.

zenshu
26.03.2012., 13:38
Jedino me brine kod Jaerle što sam čula od ljudi da se dosta teško čuva? Jeste li je vi bez problema uspjeli očuvati?

sobranin
26.03.2012., 22:56
Ja sam već posadila krompir ...u zemlju ...
...da krompir zastrem nekim malčem kada iznikne iznad zemlje ...

Zašto čekat da iznikne ?
Prekrij odmah sve dobrim slojem malča da trava ne može rast. Tako ćeš uštedit naknadno okopavanje. Jedino što ćeš morat sve prekopati kad budeš vadila krompir. Da si krompir stavila na zemlju i prekrila malčem /slamom/, mogla si bez kopanja zemlje vadit krompir.

Maya
27.03.2012., 17:41
Zašto čekat da iznikne ?

Pa zato što mislim da nece biti previše svega na krompiru, kad ce uspjeti da se probije kroz loj zemlje pa onda malč...?
Ili da malčiram sa strane a kada iznikne krompir polako pod njega da postavljam malč?

---------------------------------- Postovi spojeni! Napisani u razmaku od 5 minuta ----------------------------------

A je li kasno opet posijati krompir na isto mjesto pošto je Jerla rana sorta?

sobranin
27.03.2012., 22:14
A je li kasno opet posijati krompir na isto mjesto pošto je Jerla rana sorta?

Da li pitaš je li kasno u ovoj godini poslije Jerle (nakon što je izvadiš) sadit novi krompir?
Ako je to pitanje, evo mog mišljenja. Rastu krompira ne smeta toplina koja je ljeti kod tebe, uz uvjet da ima dovoljno vlage, ali ga uništava zima. Izračunaj koliko kojoj vrsti treba od nicanja do završetka rasta (od sadnje do vađenja) pa vidi da li je kod tebe izvodivo imat dvije sadnje.
Ali moraš vodit računa i o činjenici da nemaš uvijek na raspolaganju naklijali krompir spreman za sadnju.

Yasi
28.03.2012., 08:10
Moj najdraži je dobio zadatak da nabavi sjemenski krumpir. Kupio je Viktoriju i na njoj nema nijedne živuće klice, tek neki nagovještaji o mogućnosti. Stavila sam krumpir na svijetlo mjesto i čekam, čekam, prošlo je par dana i nagovještali su se pomakli za milimetar. Da li da ga sadim odmah ili da mu dam još malo vremena? Što o tome misle znalci za krumpir ?

sobranin
28.03.2012., 13:51
Po mom mišljenju, krompir za naklijavanje treba stavit u toplo tamno mjesto na neku (platnenu, papirnu) prostirku koja zadržava toplinu. Iznjeti na svjetlo tek kad klice narastu preko 1 cm.
Ako sadiš u vrijeme i na mjestu gdje su i noći dovoljno tople, onda se može stavit krompir sa vrlo malim klicama, isklijat će skoro jednako brzo kao u klijalištu.

Grobo
29.03.2012., 08:50
Pa zato što mislim da neće biti previše svega na krompiru, kad će uspjeti da se probije kroz sloj zemlje pa onda malč...?

Da bi sjeme povrtnica u zemlji proklijalo između ostalog potrebna je i toplina tla. Pokrov - malč od sijena, slame, i sličnog biljnog matrijala kojim smo prekrili naš vrt sprečava direktnu sunčevu svjetlost te se samim tim zemlja ispod pokrova sporije zagrijava. Želimo li ubrzati proces zagrijavanja treba samo odgrnuti malč, sunce će posušiti vlagu u površinskom sloju zemlje i tlo će se brže zagrijati. U teoriji lijepo rečeno u praksi nepotrebno. Razlika od dan dva ništa ne znači, a razlika u tlu prilična.

Hoby vrtlari kojima proizvodnja povrća nije primarna i onako sade i siju onda kad su temperature pogodne za rast. Tako sjeme koje je odmah prekriveno malčem ima dobre uvjete za normalno klijanje i rast. Kako biljka proklija, tako raste i krene prema svjetlu, probijajući slojeve zemlje i malča kao da su iz jednog komada. Nema straha da će ostati i neće zbog tereta izrasti van.

Naknadnim vraćanjem malča, osim dodatnog posla u već posađenom krumpiru, možemo napraviti i štetu lomeći krumpirove cime. Ponekad se iznikle biljke ponašaju kao da smo ih prekrili daskom, ostanu na mjestu i samo pobijele te ih to uspori u rastu.

Po mom mišljenju, krompir za naklijavanje treba stavit u toplo tamno mjesto na neku (platnenu, papirnu) prostirku koja zadržava toplinu. Iznjeti na svjetlo tek kad klice narastu preko 1 cm.
Ako sadiš u vrijeme i na mjestu gdje su i noći dovoljno tople, onda se može stavit krompir sa vrlo malim klicama, isklijat će skoro jednako brzo kao u klijalištu.

Krumpiru u nekim manjim količinama možete ubrzati klijanje ako ga orosite vodom iz boca s pumpicom u kojima su pakovane tekućine za čišćenje stakla i slično. Špricati minimalnu količinu vode samo da potaknemo gomolj na klijanje jer postoji mogućnost da sjeme izgnjili.

Nataage
19.04.2012., 00:03
Pozdrav svima,
nova sam na forumu, a nova sam i u vtlarstvu. Možda ćete me ismijati zbog ovoga pitanja, ali da li je itko pokušao uzgojiti krumpir "na katove". Goli kuhar je u jednoj svojoj emisiji opisao da on tako uzgaja krumpir. Kako izađu novi cvjetovi na stabljici, on ih zagrne zemljom i dobije na jednoj stabljici više "katova" krumpira.
Ako je netko probao i uspio, zanimalo bi me koju vrstu krumpira zasaditi.
Hvala

Jadranka
19.04.2012., 08:42
Pozdrav svima,
nova sam na forumu, a nova sam i u vtlarstvu. Možda ćete me ismijati zbog ovoga pitanja, ali da li je itko pokušao uzgojiti krumpir "na katove". Goli kuhar je u jednoj svojoj emisiji opisao da on tako uzgaja krumpir. Kako izađu novi cvjetovi na stabljici, on ih zagrne zemljom i dobije na jednoj stabljici više "katova" krumpira.
Ako je netko probao i uspio, zanimalo bi me koju vrstu krumpira zasaditi.
Hvala

Malo pročitaj cijeli topić o krumpiru, koristi Search i naći ćeš još tema o krumpiru i njegovom razvoju.

Olivera
03.08.2012., 11:12
Od sorti krompira, licno najvise volim Desiree, upravo zato sto se moze koristiti za sve i svasta. Svake godine kupujem semenski kromir da bih izbegla eventualne bolesti koje se mogu razviti tokom zime, a i zato sto mislim da pcele i vetar mogu prouzrokovati ukrstanje sa sortama iz susedstva. Srecom da u mom okruzenju ima nekoliko dobro opremljenih poljoapoteka i da nema problema oko nabavke semena.

Ne koristim hemiju u basti, takve proizvode mogu kupiti i na pijaci, ali zato drzim do plodoreda, krompir sadim u kucice po 3 krtole, a potom razbacam seme nevena i niske kadife, na pocetak i kraj leje posadim po koji koren rena, sa strane po neki struk dragoljuba i tako se stitim od zlatice i drugih nametnika, zbog guste sadnje i korova je manje, a i jako lepo izgleda Kad biljke izrastu redovno kontrolisem poledjinu lista i ako primetim jajasca zlatice ili odraslu jedinku, sto se desava jako retko, te listove otkinem i spalim van baste.

Inace, odlicno prirodno sredstvo protiv nametnika lista, pa i zlatice, je rastvor od koprive. Nabere se kopriva, isecka, stavi u posudu i prelije vodom da ogrezne. Posle 24 sata, ne duze jer gubi svojstva, procediti, dodati jos vode u razmeri 1:10 i dobro isprskati krompir, i poledjinu lista. Ovaj rastvor je ujedno i folijarno djubrivo.

Po obodima baste uvek sadim (razbacam seme) raznih zacinskih biljaka poput anisa, kima (inace kazu da kim poboljsava ukus prompira i da ga treba sejati u blizini), mirodjire, bosiljka isl.

greenfish
03.08.2012., 13:53
krompir sadim u kucice po 3 krtole

Čemu po tri krtole ?:uimep: