View Full Version : Prihrana za proljetni ribolov linjaka
marijana
24.03.2011., 07:14
Ovaj vikend planiram probati ribolov linjaka na Sabljacima, uvijek sam u nedoumici koja je najbolja prihrana za početak sezone.
Planiram loviti feederom i matcherom.
Molim preporuku koju hranu preporučate, obavezno nešto kupovno jer mi se neda kuhati doma i slagati hranu, nemam vremena.
Molim preporuku koju hranu preporučate, obavezno nešto kupovno jer mi se neda kuhati doma i slagati hranu, nemam vremena.
Svakako bi preporučio šećerac iz konzerve, neku hranu za linjaka i svakako aditiv na bazi sušene krvi. Neznam kako se zove ali ima u malim vrečicama po 250 grama pakiranje piše linjak aditiv. i svakako probaj nasjeckanih glista dodati ako imaš. Malo je rano za linjake (mada grizu i u siječnju) biti će bolje krajem četvrtog mjeseca a najbolje u kolovozu.
Bistro.
U Srbiji je lov linjaka cele godine zabranjen. U okolini imamo jednu akumulaciju koja je do skora bila prebogata linjakom, lovljeni su primerci od po par kila a oni bezumni nekontrolisano su izlovljavali šakaše i odnosili ih u džakovima a danas ih nema hi za zakletvu. :sram:
marijana
25.03.2011., 06:47
Ovo prvi put čujem za taj aditiv na bazi sušene krvi, kažeš dobar je za linjaka? Moram probati. Koliko se stavlja u rpihranu, jeli se može pretjerati?
Znam da je malo rano za linjaka, ali nadam se da će ih jugo pokrenuti, najavljuju jugo za subotu, obićno to pokrene ribu na Sabljacima, budući je štuka u lovostaju idem probati na linjaka i možda koji šaran doluta.
budem stavio na jedan štap gliste, a na drugi zrno kukuruza na dlaku skupa sa hranilicom.
Hvala na savjetu.
kažeš dobar je za linjaka?
Provjereno je dobar, a šaranima nesmeta. Ionako mislim da ćeš prije dobiti šarana ovako rano u prolječe ali svakako izvijesti o rezultatima .
Pozdrav i bistro.
marijana
29.03.2011., 06:44
Užas, zeznuo sam se, kad su rekli jaki jugo, nisam skužio da misle na uraganski!
Došao rano ujutro, još nije tako jako puhalo, raspremio se, zabacio feedere. Kad je počelo puhati, razbacalo mi opremu, štapove, sve, valovi od pola metra, sav se smočio, jedva se dovuko do auta!
Definitivno je još rano za ribolov na Sabljacima.
OK, ali to ide u kratke izvještaje, ovak smeta u temi s prihranom za linjaka, sad nek ostane, ubuduće pripazi
marijana
26.04.2011., 07:12
nikako da nađem taj aditiv na bazi sušene krvi, jel zna netko koji dućan u zagrebu bi to imao?
u bbs su mi nudili neku hranu koja u sebi ima aditiv sušene krv, ali to nije to.
Imaš u Fishermenu. Maksimirska neki broj 2 stanice poslije stadiona...
kornati
26.04.2011., 23:06
nikako da nađem taj aditiv na bazi sušene krvi, jel zna netko koji dućan u zagrebu bi to imao?
Ime toga ti je blood meal. Ako nema u ZG potraži kot Pere u Brežicama, ima je sigurno.
Blood meal je potpuno nepotreban. Ja sam ge ove godine dodavao u prihranu ali rezultat je s njim kao i bez njega bio potpuno isti. Neke druge komponete puno su važnije. Osnova je šaranska hrana (može komotno biti i jeftinija) ali crvi ili gliste u prihrani rade razliku. Što se tiče kukuruza to ovisi o jezeru. Npr. na Sabljacima kukuruz je čak i štetan. Navući će amure. Dobro je i umjesto vode hranu umiješati s mlijekom i dodati koncetrat sira (mala količina). Mljevena uljna pogača važan je dodatak kako zbog mirisa tako i zbog hranjivosti. Kako ja tu i tamo uzmem ribu za pojesti uvijek gledam sadržaj želuca i provjeravam teoriju u praksi. Ribe koje sam ulovio imale su pune želuce hrane tako da sam se uvjerio u ispravnost prihrane.
marijana
16.06.2011., 07:16
a ja baš kupio dva paketa blood meala u RC-u, još i piša na njima da su aditivi za linjaka, baš sam se razveselio kad sam ih našao, sad si me razočarao.
To samo dokazuje da svaka voda ima svoja pravila, čitam engleske tekstove o ribolovu linjaka, oni ga love na mesni doručak!
Da ja stavim mesni doručak ulovio bi samo svog cucka, mislim da bi letio za udicom!
Svaka časta Markon, imaš bogato iskustvo u ribolovu linjaka i spreman si podijeliti.
Pošto sam krenuo loviti linjake tek od 7 mjeseca ove godine, zanima me od kada krećete lovit linjake u proljeće? Datum, mjesec ili temperatura vode? Za okolicu Zagreba, jer vjerojatno kasnije počinje raditi na Sabljacima.
Što se tiče prihrane dan prije trebalo bi baciti bar malu konzervu šećerca, (ukoliko je moguće) i ujutro je komad ili dva sigurno tu negdje. Definitivno veći mamac, ja sam koristio crva-dva i pol gliste te tim izbjegao dosta sitnije ribe. Prihranu sam koristio od trapera, linjak ju jede ali ga ne zadržava dugo. Slažem se sa gore navedenim, sa crvima i zemljom u smjesi jer ipak mu treba duže da pokupi hranu.
To je moja ljetna i jesenska prihrana, a po postovima vidim da se ne razlikuje od proljetne.
Datum, mjesec ili temperatura vode?
Plići ribnjak do dva metra dubine , obrasao travom statrtam u svibnju i poželjno je toplije vrijeme. Jedne godine su grizli ko ludi u siječnju na jednom tekućem kanalu pa je svašta moguće. Za jako velike linjake svakako duža prihrana sa partiklom i mamac velika barska glista i kako sam već rekao promutite vodu u rupi u kojoj pecate nekim kolcem, rezultati su odlični, obožavaju mutljavinu . Najbolje za instant ribolove je svakako brašnasta prihrana+ aditiv krvi mamac crv ali za velikog je opet ogromna glista i ima jedna sitnica za lov plovkom u rupi trave, poželjno je tu glistu postaviti uz rub rupe tako da je plovak takoreći nasukan na travu.
pozdrav
Pošto sam krenuo loviti linjake tek od 7 mjeseca ove godine, zanima me od kada krećete lovit linjake u proljeće? Datum, mjesec ili temperatura vode? Za okolicu Zagreba, jer vjerojatno kasnije počinje raditi na Sabljacima.
Ovak, okolica Zagreba su zapravo 3 vode za koje ja znam. Siromaja, Rakitje i mrtva Odra. Prve dvije startaju drugom polovicom svibnja, a kaj se tiče mrtve Odre, najbolje sam rezultate (za nevjerovati) imao u zimu (1 i 2 mjesec) na minus 5. Sabljaci zapravo počinju najranije, a to je krajem 4. mjeseca i to bi ti ja preporučio kaj se tiče ribolova linjaka. Nemoj žaliti novaca na put i dozvole. To ti je s gore navedenim vodama neusporedivo. Linjak je riba koja je u jezeru Sabljaci dominantna. Količine i veličina ribe su u usporedbi s zagrebačkim vodama neusporedive. U samo jednom ribolovu ćeš na Sabljacima uloviti više linjaka nego na vodama oko Zagreba cijele godine...
a kaj se tiče mrtve Odre, najbolje sam rezultate (za nevjerovati) imao u zimu (1 i 2 mjesec) na minus 5
Sada si me navukao, :uimep: a i glina je napisao da je lovio linjake u prvom mjesecu. Pošto sam zimogrozan i više volim +35 nego +5 stupnjeva, zimi nikada nisam ni pokušao lovit. Daj opiši kojim mamcima, dubini i na koji način si lovio po zimi. Da se ipak ne smrznem bez razloga. :ghcv:
Otvorite si novi topic ili nastavite u nekom prikladnom!
Tema ovog topica je Prihrana za proljetni ribolov linjaka
marijana
03.02.2012., 12:18
dodati koncetrat sira
evo u ovo zimsko vrijeme malo sam nervozan jer nema ribolova, pa sam odlučio pripremati se za novu sezonu.
idem kupovati komponente za prihranu linjaka.
budući Markon ima uspjeha u tom ribolovi i lovi na istom jezeru uzeti ću komponente koje preporuča.
taj sirni koncentrat, što je to, gdje se kupuje i koliko se stavlja, isto pitanje i za mljevenu uljnu pogaču.
Pogaču ima Benković, Škorpion i Beli (Prečko). Koncentrat na bazi sira Škorpion. Na 2.5 kg Trapera ide 0.5 kg pogače, a sira 0.1 kg.
Ova ti se kombinacija pokazala dobrom na svim jezerima ako pričamo o linjaku. Ako ju želiš pojačati za šarana onda ne ide koncentrat sira nego se meni pokazao bolji friški sir (sir i vrhnje, naravno bez vrhnja) jedno 1.5 kg šećerca i konzerva tune...Ne bi vjerovao na ovu kombinaciju je dolazio i šaran na Rakitju, Savici, Siromaji, Veleševcu itd. (svugdje pali a privući će i kapitalnu ribu). Ovo je količina prihrane za jedan dan na 2 štapa. U nju dodaješ 2 kg zemlje iz krtičnjaka i sve dobro promiješaš (hrana mora dobiti tamniju nijansu od zemlje). Na to još dolazi 30 dkg crvi, najbolje da ih je pola živo, pola mrtvo. Crve ubijaš tako da ih daviš u vodi. Idealno bi bilo kada bi hranu miješao s mlijekom a ne vodom jer to prilikom bacanja hrane stvara oblak koji dodatno privlači linjaka. Ali to ti za Sabljake nije nužno a bitno poskupljuje cijenu prihrane. Na udicu stavljaj glistu što veću, ako imaš male onda 2-3...Moje iskustvo govori da će ova prihrana privući sve ciprinide u okolini (uključujući i amura) ali za šarane i amure da bi ih zadržao na hranilištu, moraš dohranjivati kukuruzom ili boilama.Ako se odlučiš na tu kombinaciju onda prvo praškasta hrana (tepih) a na to kukuruz ili boile. Ako ideš s većim količinama kukuruza onda ga obavezno jako raskuhavaj da mu smanjiš hranjivost. Uvijek mi se boljim pokazao šećerac od klasičnog kukuruza ali to je u količinama iznad 5 kg meni bilo financijski neprihvatljivo.
Pogaču ima Benković, Škorpion i Beli (Prečko).
Mala ispravka, Beli-Ribolovac, više nije na staroj lokaciji, da li je otvoren negdje drugdje ne znam, no pogača ima i u RC Stupnik.
davor99
03.02.2012., 18:45
Provjereno je dobar, a šaranima nesmeta
Ali ga nemoj umješati ako u vodi ima patuljana (cvergla),jer kad oni legnu na taj aditiv nebuš nikaj drugo lovil :aha:
marijana
06.02.2012., 06:51
nema ti na Sabljacima cvergla, to je jedan od razloga zašto mi se ta voda sviđa, kada ti nešto potegne, znaš da je prava riba, a ne babuška ili cvergl.