PDA

View Full Version : Izbor mušičarskog štapa!

emac
23.04.2011., 09:36
Pozdrav svima!

Pitanje: Sa kakvom vrstom musicarskog stapa se lakse i dalje baca, sa kracim i meksim ili sa duzim i tvrdjim? Meksi puno bolje lezi u ruci i mnogo bolje se izvija, no zapravo bi sa duzim trebalo biti lakse dalje zabaciti? Bojim se da bi kraci na rijeci mogao biti prekratak, iako mi je drazi? Sta vi mislite?

Branko
23.04.2011., 11:10
Duži štap omogućava i duže izbačaje ali te i više zamara pa ne treba pretjerivati sa dužinom. Štapovi duži od 10 ft (tri metra) su obično dvoručni, što ti dovoljno govori o težini izbačaja. Jačina štapa je prilagođena kanapu koji misliš koristiti i time se određuje klasa štapa koja ima iznaku AFTM 4 ili samo #4. Na srednje velikim vodama, za ribolov pastrve i lipljena se najviše upotrebljavaju četvorka i petica dužine 9 ft, a težina samog štapa je oko 100 gr. Što se tiče akcije štapa medium-fast i fast ti je pogodan za dalje izbačaje.
Ako misliš bacati teže nimfe i strimere uzmi barem peticu, takođe i kvalitet špage utiče na daljinu i preciznost izbačaja, dok čekrk ne utiče niti malo, za razliku od rola i pecanja najlonom.

emac
23.04.2011., 11:51
Dvoumim se izmedju 8,6ft AFTM 4/5 i 9ft AFTM 6/7. Od strimera i nimfi planiram bacati samo manje, i ako sam dobro razumio, sa boljom spagom bi me u tom slucaju mogao dobro posluziti i ovaj kraci. Brinu me jedino mjesta na kojima je Vrbas (gdje najvise planiram loviti) malo siri. Hvala puno na odovoru!

kornati
23.04.2011., 20:07
Evo par reči oko izbora mušičarskog štapa i sa moje strane.

Kada biraš štap za mušičarenje prvo moraš da se pitaš koju češ ribu sa njim loviti. Na primer loviti lipljena sa nekom sedmicom ti je isto kao loviti žutooku na štap za soma.

Za lipljena ti dolazi u obzir štap klase od tri do pet.

Ako loviš pastrvu onda izaberi štap od pet do sedam.

Sledeča postavka ti je ta, da pogledaš kakve su vode na kojima loviš. Ako su to velike vode, gde stvarno treba daleko bacanje onda ozmeš štap dužine 3.00 metre, a ako su to reke koje su dosta zarasle i imaju veču dubinu, onda uzmi krači štap, jer češ sa njime lakše prolaziti kroz grmlje i lakše izvodili kolutne zabačaje, sa kojima se obično baca između grmlja.

Kada izabiraš špagu za lov, onda ti je neko pravilo, kolika ti je klasa štapa, tolika ti je klasa špage. Ali ako hočeš loviti i bacati još malo dalje onda izaberi špagu jednu klasu nižu od klase štapa.

Evo je ti mogu reči, da se bavim mušičarenjem više od 25 godina i na početku sam lovio štapom peticom i špagom peticom, ali sam kasnije prešao na broj lakšu špagu, pa sada koristim za lov pastrve teškim nimfama ili potezankama t.j. strimerima štap Radington klase 7 a špaga mi je uvek broj 6. Za finiji ribolov, to je lov lipljena suhom muhom koristim četvorku Greysa a za lov na malo večim vodama Greys 6.

Kada počneš izabirati špage, koje češ staviti na štap, prvo pogledaj na koji način češ koristiti te. Moj ti je predlog da za početak uzmeš duplo konične špage, to tu ti špage, koje su na oba kraja tanje a prema sredini su deblje. Te su ti najbolje jer kada upropastiš jedasn kraj, samo premotaš špagu i lovis na druom kraju.

A ako misliš bacati u dalj i takmičiti se u postizanju daljine, onda uzmi špagu koja ima glavu oblika Kija ili čak špagu sa letečom glavom.

I kada kupuješ špagu onda uzmi špagu neke neutralne boje, koja je puno bolja od špaga florescentnih boja.

I na kraju moja preporuka. Uzmi štap klase 6 i špagu klase 5 i bit češ sasvim zadovoljan sa tim priborom.

emac
23.04.2011., 21:43
Hvala puno na ovim korisnim uputama! Kad sve saberem i oduzmem, cini mi se da mi je za pocetak najpametnije uzeti peticu (lipljen, pastrmka, grmlje, zarasle rijeke), a ako bude trebalo dalje zabacivati - probati sa spagom cetvorkom. Znaci umjesto kombinacije stap 6 - spaga 5, kombinacija stap 5 - spaga 4, uz to da je stap duzine 2,55 m. A ako bude kratak, boze moj, uzeti jos jednu sesticu ili sedmicu. Hvala i na ovim savjetima za duplo konicne spage i neutralne boje - primjetio sam da su one najjeftinije uvijek jarko fluorescentne, zute ili narandzaste :-) Hvala jos jednom puno na savjetima!

Branko
24.04.2011., 10:47
Nisu te špage u tim bojama zato što ne valjaju nego da ih ribolovac može lakše pratiti. Ne znam je li Kornati mislio da je lošiji sam kvalitet špage ili zbog same boje koja bi mogla plašiti ribu? Mušica je kod mene kod štapa dužine 2.7 m udaljena od kraja špage najmanje tri metra, tako da o nekom većem plašenju ribe ne bi trebalo biti riječi. Ja koristim plivajuću špagu što i tebi preporučujem ukoliko kupuješ samo jednu. Sa njom možeš pecati i na nimfe ukoliko dubina nije prevelika.

Što se tiče izbora špage, kao što je Kornati rekao, DT jeste najisplativija u tom smislu da skoro da dobiješ dvije špage po cijeni jedne, ali ne treba zaboraviti da Kornati mušičari 25 godina. Ja bi za početak ipak preporučio WF koja je puno lakša početnicima, i daje duže izbačaje. Pitanje je kao početnik koliko ćeš često i pecati na taj način i na kojim vodama. Ja sam mišljenja da baš i nećeš pecati tamo gdje namjeravaš (Vrbas). Prije će to biti Ribnik, Pliva, Lašva, Sanica, Martinbrod ili neka od tih manjih rijeka.

mirozg
24.04.2011., 11:40
Potpisujem sve sto su decki poviše mog posta naveli. Iako nisam siguran za Kornatov savjet u vezi toga da se koristi žnora 1 klasu manje nego što je štap. No kako covjek ima toliko godina iskustva nema smisla da mu ne vjerujem i bas budem probao kako to funkcionira.

Što se tice stapa za pocetnika ja bih ti preporućio štap 9ft 5/6 medium ili medium fast akcije (sa brzim stapom ces se u pocetku samo mućiti) Po meni je takav stap najuniverzalniji ). Npr Greys GRXI 9' 5/6... Možeš sa njime potegnuti strimera, težu nimfu a možeš i kvalitetno loviti suhom muhom. Nakon sto se ispraksiras onda ces uvidjeti njegove prednosti i mane , te na koji nacin najvise lovis pa si nabaviti neki specijalizirani stap. Jer kako god se uzme ...na kraju ne postoji jedan stap za sve
Ja posto lovim na mnogo voda imam nekoliko stapova sa kojma pokrivam sve 8' #4, 10'#4, 9#5 i 9'6 #6/7
Pokrivam sve od ribolova na malim riječicama tipa Curak, ribolov češkom nimfom, suhu muhu i ribolov teškim jigovima, nimfama i strimerima.

emac
28.04.2011., 21:40
Odluka je pala: uzimam 8,6 ft, 4/5, medium i WF spagu. Prva stanica ce biti Vrbas iznad BL (nekoliko mjesta na kojima nije tako sirok), a u toku ovog ljeta u planu su Unac i Una na potezu Martin Brod - Kulen Vakuf - Bihac, i ako bude vremena Sanica. Zna mirozg o cemu prica :-) Javicu kako je bilo i kako me oprema posluzila, za sada jos jednom svima veliko hvala na uputama i savjetima.

Svako dobro i pozdrav,
Emac

mirozg
29.04.2011., 00:20
Dobar izbor za pocetak...
Imat ces malih problema ako ces bacat teske jigove i veče strimere ali za 80% situacija na koje ces naici bit ce ti odlican komplet.
Bistro !

mirozg
29.04.2011., 04:59
Odluka je pala: uzimam 8,6 ft, 4/5, medium i WF spagu. Prva stanica ce biti Vrbas iznad BL (nekoliko mjesta na kojima nije tako sirok), a u toku ovog ljeta u planu su Unac i Una na potezu Martin Brod - Kulen Vakuf - Bihac, i ako bude vremena Sanica. Zna mirozg o cemu prica :-) Javicu kako je bilo i kako me oprema posluzila, za sada jos jednom svima veliko hvala na uputama i savjetima.

Svako dobro i pozdrav,
Emac

Evo sad se sjetio da u trgovini Predator u Zagrebu imaju 2 modela na akciji koja bi ti sigurno odgovarali.
Greys G-Series 8'6 4/5 - 415kn za cash
Greys GRXI 8'6 4/5 - 640kn za cash
Oba su sa Greysovom doživotnom garancijom tako da možeš bit siguran da ce uvijek bit dijelova ako ti se nesto dogodi.
Ako ti financije dopustaju ja bih isao na GRXI.

Ja imam Grxi 6/7 kojeg gazim posteno sa strimerima i jigovima, frend ima bas 4/5 te je prezadovoljan sa njim. A ujedno je GRXI serija štapova ona koju koriste sami instruktori Hardy&Greysa za tečajeve castinga...mislim da to dovoljno govori o njima.

Uglavnom ako imas mogucnosti da dođeš do Zg ili ti neko dofura ovo ti je odlična prilika.

emac
07.05.2011., 22:02
To je povoljno, ovdje u Austriji G-Series nisam vidio ispod 80 Eura. Ja sam u medjuvremenu vec uzeo sve sto sam naumio, Airflo 8,6 ft, 4/5 i moram reci da sam skroz zadovoljan. Greys mi se, moram li reci, takodje jako svidja - mozda nekad kasnije, kad budem uzimao sesticu, sedmicu ili pak osmicu. A gotovo je sigurno da cu uzimati, jer ovo je zaista opasna zaraza :-)

Protekli vikend sam takodje bio na Vrbasu i koliko god mi je drag jer je rijeka moga djetinjstva, toliko je i zeznut za musicarenje. Ipak je to prilicno velika rijeka, ali ga najvise zapravo zeza vodostaj. Zbog hidroelektrana u Boccu (Jajce 1, Jajce 2) voda za pola sata naraste za metar do dva, a to se jako cesto desava i u predvecerje, bas onda kada lipljen konacno "proradi". A kada puste te brane, onda ga, naravno, mozes zaboraviti. Bas bez veze! Ali dobro, pretpostavljam da ce ova petica koju sam uzeo jos bolje doci do izrazaja na Klokotu - to je sljedeca stanica! Mozda usput svratim i do Predatora, imas li informacija koliko su tamo one, kako u BL kazu, "gegice"? :-) Kako mi je samo smijesan taj izraz :-)

Branko
07.05.2011., 22:37
Protekli vikend sam takodje bio na Vrbasu i koliko god mi je drag jer je rijeka moga djetinjstva, toliko je i zeznut za musicarenje. Ipak je to prilicno velika rijeka, ali ga najvise zapravo zeza vodostaj. Zbog hidroelektrana u Boccu (Jajce 1, Jajce 2) voda za pola sata naraste za metar do dva, a to se jako cesto desava i u predvecerje, bas onda kada lipljen konacno "proradi". A kada puste te brane, onda ga, naravno, mozes zaboraviti.

Ja sam mišljenja da baš i nećeš pecati tamo gdje namjeravaš (Vrbas). Prije će to biti Ribnik, Pliva, Lašva, Sanica, Martinbrod ili neka od tih manjih rijeka.

To sam ti htio i ja odmah reći. Još dodatno: Nema pastrve, na malo dobrih mjesta možeš zagaziti u vodu i dobaciti do izglednih pozicija, bar u ovom djelu gdje ja lovim. Mada Vrbas je dugačak 256 km pa ne znam na kojem djelu ti misliš loviti. Jedino pravo mjesto za mušičarenje je Donji Vakuf. Ja sam nešto dogovarao sa ekipom poslije otvora lipljena (15. 05.) otići na Sanicu. Pa ću napisati koju u kratkim izvještajima. Za početak ti preporučujem te rijeke gdje ćeš usavršiti tehniku jer na Vrbas možeš izlaziti danima bez ulovljene ribe pa ne znaš gdje griješiš. Na Ribniku je recimo najbolje kupiti gore na vodi par mušica koje taj dan rade. To ti je provjerena metoda, inače teško ćeš sam ubosti pravu muhu. Kod nas trenutno radi sedž s lokalnim nazivom "poskaka" sa zelenim tjelom.

emac
07.05.2011., 23:41
"Poskaka" je i u BL najaktuelnija, cini mi se da je lokalni naziv i "gara" - barem u onoj varijaciji sa crnim krilcima. Sa njom u BL vec idu na lipljena, iako je, kako kazes, otvor tek 15. 05. Ali kako sam ja snimio situaciju, niko jos nista nije ulovio :-) Ja prvenstveno nisam bio planirao ici dalje od Krupe uzvodno od BL, ali cu prvom prilikom bas otici na Sanicu, Ribnik ili Plivu. Koji izvjestajcic o stanju na terenu bi mi bas dobro dosao, gdje se uzme karta, koliko je, ko je lokalni diler muha, gdje se moze prespavati, gdje imaju dobri cevapi, hladna piva itd. :-))

emac
07.06.2011., 21:36
Pozdrav ekipi,

samo da prijavim da sam i na Vrbasu nasao fino mjesto za musicarenje, to su Rekavice, iznad Karanovca, sve skupa nekih 25 minuta voznje autom iz grada prema Jajcu. Mora se samo poraniti, samo je tada naime vodostaj povoljan, mada je zadnjih dana kisilo, pa ni tada nije bilo bas naj. Stap koji sam na kraju kupio (AFTM 4/5, snjura WF) je odlican za suhu muhu, otezane nimfe se ne bacaju bas najbolje, tungsten pogotovo. Tako da mi je, cini mi se, uzimati i 6/7 :-) Takodje sam privu put sa mosta u Novoseliji (na izlazu prema Jajcu takodje) posmatrao mladicu dok lovi - spektakl! :-) Klena na kraju nije ulovila, jer je ovaj, nakon sto se k`o mutav nekoliko puta izbacio, spasio u plicaku, gdje ga mladica vise nije mogla pratiti, jer se zamalo nasukala. Bilo je negdje oko devet ujutro, prilicno toplo, a ja sam mislio da ona radi samo zimi. Ako bi se na mladicu islo sa musicarskim stapom - bez beke devetke to nema smisla, zar ne?

lelo
07.06.2011., 22:11
a ja sam mislio da ona radi samo zimi.

Radi ona, samo što je lovostaj do početka desetog mjeseca.

emac
07.06.2011., 22:31
koliko ja znam, lovostaj je od kraja prvog do kraja petog mjeseca.

lelo
07.06.2011., 22:39
To sa gledao negdja za RH, a BiH... kako si rekao.

BIG FOOT
09.06.2011., 17:15
Mali savjet za kupce bilo koje ribolovne opreme: svakako je dobro isprobati prije kupnje, a dobro je i znati što će se i gdje loviti.
Isto tako važi i za štapove, nekome bolje odgovaraju brži, a drugima sporiji štapovi. To ovisi o načinima ribolova svakog pojedinog ribiča, ali i o tehnici kojom se lovi.
Rezimiram: nikad nemamo dovoljno novca da kupimo sve što nam bi moglo trebati...