View Full Version : Zubonja s obale
Kakva su Vaša iskustva u lovu kralja s obale:idea:
Makar sam gledao talijane kak drmaju po ljeti ko veliki sa rtova (ima i na youtube par filmova iz Istre i Krka), nisam se nikad tkvim fishingom ozbiljno pozabavio.
Dali se netko od forumaša okušao u lovu s kraja i što kaže na ovo zimsko vrijeme i visoku plimu vrjedi li pokušati složit postavu?:ffwjj:
Naravno ako ima tko kakvu mudru o tehnici odnosno sistemima :kkkk:
Mali Buda
16.12.2009., 01:52
Nisam neki veliki iskusnjak sa zubonjom ali znam da su za njega potrebni surf stapovi ako ides sa kraja i za jesku stavit oguljeni krak hobotnice tako da se bili u moru.Ne stiskat kocnicu na makini do kraja ostavit da moze uz veliki napor izvlaciti najlon sta ga umara i ne dopustit mu da podje pod sike jer ce ti pokidat najlon.Najlon mora biti 0.40 ja ga bar koristim.To ti je s moje strane savjet a za vrime neki kazu da ga love po bilo kakvom vremenu.Ja sam samo jednom ima susret s njim ali su moji prijatelji dosta toga povatali na mjetu.
Dedastary
16.12.2009., 12:46
Ono što sam ja čuo je da moraš pažljivo izabrati poziciju na kojemu ga misliš lovit s obale u smislu da moraš pazit da nema prevelikih stijena u moru i da točno znaš iznad kakvog dna ga misliš vadit van. Pa bi prema tome bilo dobro nać pojas u moru sličan širem kanalu kroz koji buš ga vuko. To je za velike komade. Ili to ili brutalna oprema. Nije tako jednostavno ulovit velikog zubaca ni sa barke a kamoli sa obale. Ako budeš išao javi kako je bilo.:ffwjj:
moj vam je savjet brutalna oprema, ispod 0,60 mm ni ne pomisljaj. sve ostalo ce pokidati ako kocnica bude previse pritegnuta a ako nebude onda ce vam otici u skrapu i ćao bao.
zivi knez je izvrstan kao jeska. bolje je jeskati one sarenije (to su muzjaci) koji su redovito i veci.
Ne bi bilo lose da se za nas laike opise sistem lova na Zubonju. Ja prvi bih bio zahvalan na tome. Ako nista, knezova se ulovi na pretek ljeti s obale, sto znaci ziva jeska!:uimep: :kkkk:
Zdravo
Nisam ga nikad lovio ali mislim da ste malo predimenzionisali opremu.
Koliko ja znam on nije neki borac i cim ga malo izvuces puca mu mehur tako da ga je lako izvuci.
Najteze je da on zagrize mamac, veoma je pazljiv i oprezan.
Pozdrav
Teško i nikako cara sobale,
labrax je dobro napisa dočin ga zadiješ on traži rupu :BangHead:
a iz iste ga izvuć :vttvbb:
Ipak ga možeš loviti sa obale ali zavisi gdje.
Oprema treba biti jača kako je Labrax rekao i štap u ruci da čim primi počneš izvlačiti van da ne uđe pod stijenu.
A ovo gdje se odnosi da je lakše na jugu gdje naglije pada dubina te ga time izvlačiš okomitije prema površini i time mu nedaš da se zavuče.
Konavovske stijene na 5 m. od obale 50-60m dubine tako da je to kao ribolov iz barke na srednjem jadranu a Istra to niti nema.
I Jope niko o sistemu....nesto opsirni i bio bih zahvalan. Recimo ide li na dno, koja velicina udice. Moze li na vasericu? itd...
Kao i samica za Zubonju! samo malo lakše.
Osnova 0,60-0,70 trostruka virbla te od nje jedan krak na olovo sa 0,30-0.40 od 1-2m i olovo 150g
Najlon je tu tanji da kod zadjevanja gubimo samo olovo.
Drugi krak 05-1m na udicu za živu ješku sa 0,50-0,60 najlonom.
Na osnovu odmah iznad virble pluto da živa ješka ne može potopiti i zavući se pod stijenu!
To je jedan od sistema ali sigurno postoje i drugi koji zavise dosta od terena na kojem se lovi.
Nisam ga nikad lovio ali mislim da ste malo predimenzionisali opremu.
kako znas da smo predimenzionirali ako ga nisi nikad lovio?
Koliko ja znam on nije neki borac i cim ga malo izvuces puca mu mehur tako da ga je lako izvuci.zubac je riba koja se relativno brzo umori ali samo zato sto svu svoju snagu ispoljuje u ekstremnim kolicinama odmah na pocetku borbe. on ide na sve ili nista i u 20 sekundi sve sto ima daje. znas li kolike su to sile? zapravo je s tom metodom najuspjesniji od svih riba, najlakse bjezi.
sto se tice mjehura, ne puca u stvari mjehur nego mu zeludac izadje na usta potiran zrakom iz mjehura jer ne uspije izjednacavat pritisak kad ga se brzo vuce prema gore. na vecini pozicija da lov zubaca s obale nije toliko strmo pa se privlacenjem obali vrlo malo mijenja dubina u jedinici vremena, pa on najcesce tu ni nema problema s mjehurom.
problem je u tome sto je on uvijek uz dno. pozna svaki kamen na toj poziciji, i cim je zakacen, cim osjeti opasnos leti prema nekom zaklonu. strahovitom silom i strahovitom brzinom. ako pritegnes kocnicu najlon puca. ako namjestis kocnicu malo slabije od prekidne cvrstoce najlona on najlon izvlaci i bjezi prema skrapi. molit Boga da se umori izvlaceci najlon prije nego dodje do skrape.
Najteze je da on zagrize mamac, veoma je pazljiv i oprezan. nije bas toliko pazljiv i oprezan, pogotovo kad je ziva jeska u pitanju. najteze ga je izvuci bez da pokida opremu ili prepila najlon na stijene, ili da se ne uvuce u rupu.
poz
raspisat ću se večeras malo o iskustvima, imao sam par brutalnih udaraca i znalo mi je odnjet cijeli predvez, no slovenac koji ima kuću u selu dobio ga je u desetom mjesecu na rubu luke cca 3 kg isto na kneza...:daaa:
Naime ove sezone u proljeće sam imao par silovitih poteza dok sam lovio na malene sipice bobiće.. Uglavnom kad bi stiltalo to je bio run od kakvih deset metara u šutu bez stajanja (recimo ko pravi šaran kad se pikne i krene silovito), ali i bez ikakvog upozorenja (da bi nešto kao pipkalo).
Kad sam dao kontu prvi puta mi je odmah odnjelo predvez, a drugi put večer iza sličan šut sam imao kratak dril i pucanje, tu večer lovio je jedan Riječan u blizini koji je prokomentirao da ovako mune samo zubo u patroli koji praktički pokupi mamac u prolazu i nastavi dalje full gasom...
Pouka za zubonju jači najlon i predvez svakako potrebni od kombinacije 0,33 glavni 0,28 fluoro predvez za orade...
P.S. Oprema koju sam koristio nije za šalu, oba Shimano surfa jače gramaže i provjerene jake role, no jednostavno ga je bilo teško haltat, a dotle ode...
http://www.youtube.com/watch?v=pcMpHU1eTIo
Dedastary
20.12.2009., 21:23
Kako ga izvuku na takvome kamenju da mi je znat...
zunzara
16.01.2010., 19:12
Zubatac sa obale?
Ustvari čista utopija.
Ali opet nije da se ne može,i čorava koka nađe zrno.
Svako ko se imalo ozbiljnije bavi ribolovom sigurno nejde ciljano na zubaca sa obale!:daaa:
Dedastary
17.01.2010., 09:37
Pa u tome i je stvar što je izazov. Utopija? Mislim da si fulo filmić u ovome topicu. Ja ga nisam nikada lovio ali si mogu zamislit veselja. Ulovio ga je jedan frend na braku, tip se vozio po ulici motorom sa zubacom od pet kila u ruci i dero se ko manijak. Da je Veljac imo malo bolji flaks i on bi ga ulovio.:nahnah: Mislim da mu nebi bilo žao što je išao "ciljano" na zubaca s obale. Sva sreća pa se ne bave svi ozbiljnije ribolovom.
zunzara
18.01.2010., 14:07
Čim je imao takav najlon sigurno nije išao ciljano na zubaca!
Ja se ne bavim ozbiljnim ribolovom nego čisto rekreativno i sportski ako ne i manje od toga ali ne pada mi na pamet ići CILJANO na zubaca sa kraja.
I šaran čujem ide na mesni narezak ali stvarno mi ne pada na pamet CILJANO spremit mesni narezak u ruksak kao ješku,ali za klopu dapače.:daaa:
Ja također bavim ribolovom rekreativno,ali ozbiljno.
Ponovo pročitaj što su napisali Blues,labrax,Dedastary...
pa ti možda dođe car od mora na udicu?!
Ovo je rezultat dobro naciljenog lova zubonje sa obale!
http://i48.tinypic.com/2cgkkd3.jpg
Tri stvari su najbitnije u ribolovu: lokacija, lokacija i lokacija. Lovio sam u jednoj vali na Braču, stjenovita obala a velika dubina i nagli pad. Ne vidim zašto ne bi na takvom mjestu ciljano išao na zubaca, ja doduše nisam uspio, dobivao sam samo ugore, a imao sam i nevjerojatna kidanja upredenica i zavlačenja ribe u škrape da im doslovce izvučeš cijelu lignju iz usta bez kidanja. A krena, debljom od 0,40 možeš jedino polomiti štap.
indijana
09.03.2010., 16:05
već par ljeta na rt.kamenjak kod pule dolaze ribiči iz italije i ciljano love zubace s obale. to sam čuo od jednog prijatelja a kasnije i pogledao na you-tube...i mogu reći da im dobro ide:ffwjj:
Kada idem ciljano na Zubonju, idem na poznate terene. Za ješku koristim živog
Kneza ili Špara.Na osnovni najlon 0,40 vežem trostranu virblu, bočno stavljam pramu
sa 2 udice, a dolje fiksno olovo vezano na najlon 0,20 - dužine 1 metar. Sistem ne zabacujem sa obale, nego ga plivajuči razvlačim do izgledne pozicije.
giusseppe777
14.03.2010., 10:49
na kneza ili bugvicu meni ide najbolje...najlon 0,60...dobar stap(s kraja lovim)...lovin kod paskog mosta...i najubolji mi se pokaza 7. misec
Na žalost ovdje je obala plitka i nema naglih padova dubine, tako da je teško iči na "zubu" sa obale.
:grgljam: indijana, probat ču sa rta Kamenjak.
Ronio sam par puta ljetos tamo i uvjeti se čine jako dobri!
yo-zuri
23.07.2010., 17:23
Uh, stvarno sam se nabrijao na ovog Zubaca, bilo bi ga ljepo dodati u zbirku ulova. Pošto će ubrzo godišnji, budem primjenio Vaše savjete koje sam ovdje pročitao i eto, možda nešto i zagrize.
Pozz
Totalno neocekivano, taman za zadnji dan godisnjeg na Bracu u Sutivanu, s mula, mali zubo. Postava je bila za komarču, dakle, klizno na osnovi od 0.30, i 60cm fluo 0.25 sa Ownericom 1/0 circle hook, i lijep komad zivog crva, otvorena kocnica, izvukao dvaput po metar najlona, i onda tisina, isao provjerit udicu, i skoro bez ikakvog opterecenja izisao na povrsinu. Usrecio me ajme :D
Taman po po propisu, 0.60kg i 32cm, zavrsio na gradelama, sretan ko mala beba posto je prva moja "ozbiljnija" riba. Bila susa skoro cijeli godisnji, ali sa ovog mula u centru mista Sutivan ipak uspio izvuc kokota, dva arbuna i cara, naravno uz neizostavnu davez tipa, pirke, fratrici itd. :D
Provjerena informacija...
Prošli tjedan na potezu između Moščeničke drage i Brestove (tam ja lovim :uimep:) na 50 metri od obale iz čamca na postavu sa štapom - dakle moguće i sa obale zabaciti štapom do tam - ulovljena 2 zubatca! Jedan od 6 i pol kila i jedan od kile i pol. Kod ovog većeg borba trajala pol sata. Ješka je bila komad morskog crva.
Sve je to super, no kad je vidjel moju oradu (izvadil sam je iz frizera), samo se naklonio :notworthy: :lert:
Postava je bila za komarču, dakle, klizno na osnovi od 0.30, i 60cm fluo 0.25 sa Ownericom 1/0 circle hook, i lijep komad zivog crva
Jel možeš opisati (ili čak skicirati) kako ješkaš crva na circle hook?
Vrlo jednostavno, Imam predvez od kakvh 60cm, na drugom kraju je omca koja se kaci na virblu sa kopcom na osnovu. Kad trebam stavit jesku, otkacim predvez sa kopce i najeskam iglom za crve (od omče na udicu). Po potrebi vezem slilikoncem.
Evo i skice, sorry na kvaliteti, nisam bas neki crtač :sram:
http://i33.tinypic.com/311s9ok.jpg
Totalno neocekivano, taman za zadnji dan godisnjeg na Bracu u Sutivanu, s mula, mali zubo. Postava je bila za komarču, dakle, klizno na osnovi od 0.30, i 60cm fluo 0.25 sa Ownericom 1/0 circle hook, i lijep komad zivog crva, otvorena kocnica, izvukao dvaput po metar najlona, i onda tisina, isao provjerit udicu, i skoro bez ikakvog opterecenja izisao na povrsinu. Usrecio me ajme :D
Taman po po propisu, 0.60kg i 32cm, zavrsio na gradelama, sretan ko mala beba posto je prva moja "ozbiljnija" riba. Bila susa skoro cijeli godisnji, ali sa ovog mula u centru mista Sutivan ipak uspio izvuc kokota, dva arbuna i cara, naravno uz neizostavnu davez tipa, pirke, fratrici itd. :D
Oćemo sliku
:velikariba:
piksooo
16.08.2010., 22:28
Provjerena informacija...
Prošli tjedan na potezu između Moščeničke drage i Brestove (tam ja lovim :uimep:) na 50 metri od obale iz čamca na postavu sa štapom - dakle moguće i sa obale zabaciti štapom do tam - ulovljena 2 zubatca! Jedan od 6 i pol kila i jedan od kile i pol. Kod ovog većeg borba trajala pol sata. Ješka je bila komad morskog crva.
Sve je to super, no kad je vidjel moju oradu (izvadil sam je iz frizera), samo se naklonio :notworthy: :lert:
ajde možeš nekako označit na karti ili malo bolje opisat di si točno lovio i kako doć do tamo pa da se probamo uputit tamo... kada bi bilo najbolje poć ujutro, predvečer ili kroz noć??
Nisam ja ulovio tog zubaca. Potez je taj koji je napisan, a gdje točno nemam pojma (Moščenička draga - Brestova)
Kada idem ciljano na Zubonju, idem na poznate terene. Za ješku koristim živog Kneza ili Špara.Na osnovni najlon 0,40 vežem trostranu virblu, bočno stavljam pramu sa 2 udice, a dolje fiksno olovo vezano na najlon 0,20 - dužine 1 metar. Sistem ne zabacujem sa obale, nego ga plivajuči razvlačim do izgledne pozicije.
:kkkk: Ovo me podsjeća na lov zubonje na kamenu. To sam jako davno čitao u jednom od nautičkih časopisa. Koliko se sjećam udaljenost virble od utega 1m i na površini se postavi dobar plovak od stiropora koji ne da ribi na pobjegne prema dnu. Sistem se ciljano postavlja na ravni pločasti kamen i ne koristi se olovo već se za uteg također koristi kamen.
Vrlo jednostavno, Imam predvez od kakvh 60cm, na drugom kraju je omca koja se kaci na virblu sa kopcom na osnovu. Kad trebam stavit jesku, otkacim predvez sa kopce i najeskam iglom za crve (od omče na udicu). Po potrebi vezem slilikoncem. Evo i skice, sorry na kvaliteti, nisam bas neki crtač
Sve jasno, a skica po meni jako dobra. mislio sam da ovako ješkaš, ali sam morao provjeriti :uimep: imamo tu na forumu filmić o ješkanju fileta od srdele i praktički je ista stvar kako si ti opisao.
:ffwjj: :kkkk:
predrag666
05.09.2010., 09:53
Evo za one koji ne znaju jednog sistema za lov zubaca s obale.
Zovu ga lift i koristim ga kad zbog dalekog bacanja postoji mogućnost da prilikom udara o vodenu površinu živi mamac ne preživi.
Dale, gledano od kraja prema štapu sistem ide ovako: olovo 100 do 150 gr. vezano na metar do metar i pol najlona 0.40,
zatim virbla pa najlon 0.45 na koji stavimo gumeni ili bolje končani stoper zatim perla.
Taj sistem zabacimo, pričekamo da olovo legne, po mogućnosti nađemo kakvo uzvišenje i zakačimo predvez koji je napravljen tako da smo na najlon vezali virbl sa kopčom.
Nakon toga stavlja se olovo od desetak grama koje će predvez odgurati do perle.
Ja sam to olovo napravio od običnog duguljastog olova i žice od spajalice tako da sam izravnatu žicu provukao kroz olovo i zatim je savio u obliku slova u.
Kad ga stavim na najlon samo malo stisnem žicu i to je to.
wolf2808
06.09.2010., 12:29
malo ste me dirnuli
hehehehehe
imam jednu dobru postu gdje bi se vrijedilo provat
zanima me samo kao napraviti predvez
ako moze kakva skica bio bi zahvalan
vecinu sam procital na ovom postu
te mi nisu sve informacije jasne, zato bih molio skicu
obavezno javim rezultat
hvala unaprijed
imam jednu dobru postu gdje bi se vrijedilo provat zanima me samo kao napraviti predvez ako moze kakva skica bio bi zahvalan
Imaš ovdje (http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=1788&highlight=klizni+predvezi) skicu.
vecinu sam procital na ovom postu te mi nisu sve informacije jasne, zato bih molio skicu
Koje informacije?
marin tovar
28.11.2011., 00:41
Pozdrav
Imam jedno pitanje nadam se da nije stupid:sram:...mmmda...najme dali je ikako moguče zubonju sa kraja loviti varalicom..ako je dali treba kakav poseban predvez i dali treba posebno otežati varalicu tj. stavljati olova?:hmmm:
unaprijed hvala:ffwjj:
darkoford
28.11.2011., 00:51
dali je ikako moguče zubonju sa kraja loviti varalicom..
Naravno da je. O tehnici samo znam da se lovi danju i da treba biti manja varalica tamnije boje.
Najbolje vrijeme je u sezoni berbe grožđa, bar tako tvrde stari ribari.
marin tovar
28.11.2011., 00:55
hvala baš ču malo pokušati kupit ču malo veču i malo manju pa ako koja proradi super jer sam čuo da se kod mene počelo dobro loviti zubonje pa sam mislio malo otič probati hvala ti na savjetu..:aha::kkkk::ffwjj:
darkoford
28.11.2011., 01:01
Evo i jedan video:
http://www.youtube.com/watch?v=7WbstoSYESY&feature=player_detailpage
Na 1:34 na kratko se vidi na kaj love.
marin tovar
28.11.2011., 01:20
ooo majko moja da je meni ovaku beštiju od mora uvatit ma ne da bi me adrenalin u nesvjest bacio nego bi umro od sreće :hurra::notworthy: svaka čast i hvala ti još jednom....:kkkk:
poco loco
08.02.2012., 16:49
Ja ću poć na zubonje u 5-6 misec po prvi put u životu baš ciljano na njih.Dobija sam savijet jednog poznanika kao ih lovit s kraja. On lovi na 0.4-o.45 krenu ali na nju nadoveže 3 dužine štapa (surfštapovi) upredenice te na nju predvez. On ih je uhvatio dosada 13 komada u par godina i čovik zna i razumi se u ribolov strašno puno. Kod zabačaja tih prvih 10-15 metara sta je u moru je najkritičnije zato stavlja upredenicu. Hvata ih je na razne ješke Ali najviše na živu ribicu, knez,crnej...
Ako sam te dobro shvatio, njemu to predstavlja shock leader. Nema smisla stavljat upredenicu za to jer ako je imalo stjenovit teren, bude pukla.
Stavljanje ili ne shockleadera ovisi o odnosu težine olova i nosivosti osnovnog najlona. Stavlja se obično 2 dužine štapa + dva do tri namotaja na špulu. Ja imam 0,40mm flaks i olova do 100 grama bacam bez problema.
Ili stavi jači flaks pa ti shockleader ne treba ili za shock leader umjesto špage koristi jači/deblji najlon
darkoford
08.02.2012., 17:02
On ih je uhvatio dosada 13 komada u par godina i čovik zna i razumi se u ribolov strašno puno.
Da li si zapamtio veličinu udice, sistem montaže kedera, kakav je predvez, koliko olova?
Btw. Kako ulovi crneja?
poco loco
08.02.2012., 17:37
On kaže da mu tih 10-15 metara upredenice služi bas protiv kidanja kad se zubić uvati jer ona puno teže puca preko stine. Zubonja odmah traži škrapu kad se uhvati na udicu i zbog toga on koristi toliku dužinu upredenice da ga može šokirati kontrom koja je jaka i ako zapne na grotu da bar ima neku šansu da ga uspije izvadit na suho.Na dno upredenice stevlja olovo 80-100g pa stoper i zadnji zongulin. Upredenica 0.30 mm. On to baca na odmet ka na komarču samo sta mu je tih 10-15 metara upredenica. On je stvarno možda i najbolji ribolovac s kraja kojeg sam vidija i ima strašne relzutate ali on lovi iz svog gušta i ne ističe se mnogo u ribarskim krugovima. Bio sam s njim u ribe s kraja, strašan je meštar. O parangalima da ne govorim o njegovu znanju. Dosad su mu tri zubaca uspila pobić zbog kako on tvrdi zakašnijele kontre jer nije bija u blizini štapa kad je zagriza i jedan zbog pucanja osnovne linije, nailona. Koristi italcanne vulcano i baraccuda, trodjelni štapovi.
poco loco
08.02.2012., 17:47
On ih je uhvatio dosada 13 komada u par godina i čovik zna i razumi se u ribolov strašno puno.
Da li si zapamtio veličinu udice, sistem montaže kedera, kakav je predvez, koliko olova?
Btw. Kako ulovi crneja?
Kad sam bija s njim u ribama bili smo na komarče.Samo mi je objasnija kako nadodat upredenicu a ostalo mi je reka da radim ka da lovim komarču. Ka šta sam napisa u postu priije, na odmet .Olova koristi od 80-100 grama a sitnu ribu uvatiš iz ruke par metri od kraja na malu odicu koju ješkaš malim komadićem lignje, malo kruva i staviš je u bujol s morem. Možeš stavit i cilu lignju (smrznutu-patagonijku) s malo stiropola u klobuku da je digne od dna i omotaš filom elastikom.Montiraš predvez 0.4-0.6 sa dvi ili tri udice, recimo ka za panulu.
On kaže da mu tih 10-15 metara upredenice služi bas protiv kidanja kad se zubić uvati jer ona puno teže puca preko stine.
Svojstvo upredenice je da ima veliku nosivost s obzirom na debljinu, ali i veliku abrazivnost, odnosno da puca kad se vergla s njom po stijenama, hridima itd...
Ako se lovi na čistom pješčanom dnu onda i ima nekog smisla, inače ne.
On lovi na 0.4-o.45 krenu ali na nju nadoveže 3 dužine štapa (surfštapovi) upredenice te na nju predvez.
Ovakav sistem kakav si naveo da ti je on rekao:
osnovni najlon ---- upredenica ---- predvez
Ovdje je upredenica stavljena kao shock leader jer ja zaista ne vidim svrhu da će izvući zubatca iz ispod stijene jer ima upredenicu, kad sam predvez struže po stijeni, upredenica također, a i toliko čvorova slabi kompletan sistem.
Ne znam, nisam nikad ciljano išao lovit zubatca, ali ovo kaj on priča ne stoji. Ili si ti njega krivo shvatio ili je on nešto pobrkao jer staviti upredenicu zato jer ne puca lako kod struganja po stijenama je teža greška.
poco loco
08.02.2012., 18:06
On kaže da mu tih 10-15 metara upredenice služi bas protiv kidanja kad se zubić uvati jer ona puno teže puca preko stine.
Svojstvo upredenice je da ima veliku nosivost s obzirom na debljinu, ali i veliku abrazivnost, odnosno da puca kad se vergla s njom po stijenama, hridima itd...
Ako se lovi na čistom pješčanom dnu onda i ima nekog smisla, inače ne.
On lovi na 0.4-o.45 krenu ali na nju nadoveže 3 dužine štapa (surfštapovi) upredenice te na nju predvez.
Ovakav sistem kakav si naveo da ti je on rekao:
osnovni najlon ---- upredenica ---- predvez
Ovdje je upredenica stavljena kao shock leader jer ja zaista ne vidim svrhu da će izvući zubatca iz ispod stijene jer ima upredenicu, kad sam predvez struže po stijeni, upredenica također, a i toliko čvorova slabi kompletan sistem.
Ne znam, nisam nikad ciljano išao lovit zubatca, ali ovo kaj on priča ne stoji. Ili si ti njega krivo shvatio ili je on nešto pobrkao jer staviti upredenicu zato jer ne puca lako kod struganja po stijenama je teža greška.
Kod kontre koju triba dat snažnije, po mom mišljenju, upredenica se ne rasteže i bitno ga je odlipit od dna koji metar i ne dopusti mu da uđe u škrapu. Čim si ga diga par metar od dna njemu stomak izlazi van i onda je on tvoj. Upredenica je idealna za područja di su stine jer je masu jača od nailona a teško da piješčana dna drže zubatca.
upredenica se ne rasteže
Točno.
Za razliku od najlona koji je rastezljiv, špaga s uopće ne rasteže
Čim si ga diga par metar od dna njemu stomak izlazi van i onda je on tvoj.
Čito sumnjam da mu želudac izlazi van na par metara razlike dubine
Upredenica je idealna za područja di su stine jer je masu jača od nailona
Ne čitaš kaj ti pišem!
Upredenica ima puno jaču nosivost od najlona, i tu nema spora, ali ima jaku sklonost abraziji i puca puno prije nego najlon kad se razvlači po stijenama pod morem. O tome pričam i to je veliki nedostatak upredenice inače bi upredenica kao predvez bila korištena na moru do blesavosti.
teško da piješčana dna drže zubatca
To nisam nit tvrdio, nego da korištenje upredenice na moru u ribolovu sa obale na dnu ima smisla samo na pješčanim terenima gdje ne postoji mogućnost pucanja upredenice od habanja po stijenama i hridima morskog dna.
poco loco
08.02.2012., 20:25
Ne govorim da upredenica ima veću abraziju ali jedan podatak. Nailon od 0.3 je kao upredenica od 0.15.
On koristi 0.3 upredenicu sta je ka nailon od 0.6 ili čak 0.7mm. Znači da mu je na roli osnova nailon 0.4 na koji je nadovezana upredenica 0.3 u protuvrijednosti.0.6 nailon pa je dobra protiv abrazije.
Inače, upredenice se rade i u visoko otpornim varijantama na habanje. Uglavnom se rade za morski ribolov, iz 6-8 niti obloženih specijalnim filmom nekih materijala.
darkoford
08.02.2012., 21:09
Malo sam i ja proguglal i piše da za lov na dnu nije bitna debljina niti jer je polegnuta pa je riba ne vidi. Za ribolov zubaca na "pola dna", zategnuti pribor drži mamac iznad dna, treba voditi računa o promjeru strune. Ona mora biti vrhunske kvalitete max. 0,30 mm debeljine, da je teško uočljiva za zubace. Pribor se kompletira od osnovne niti, na čiji se kraj postavlja s kopčom postavi predvez dug do jedan metar, s udicom na kraju. Ispod predveza na osnovnu se postavlja graničnik njegova hoda (2-4 m od olova).
Da bi sistem klizao niz zategnutu nit, na pola dužine predveza treba postaviti lagano olov. Predvez završava udicom. Lov je živom ribicom, mogu se rabiti jednokrake, dvokrake i trokratke udice. Od jednokratkih toj su namjeni primjerene Mustad 92533, 2320 i 2406, Au tion d’Or 9505 inox i 1545 N inox, Gamakatsu 451T i slične. Cormoran CGS 9900B i Gamakatsu 4523T su prikladne dvokrake, a meðu trokrakim Mustad 7794B, Au Lion d’Or 3010 i slične. Širina udica 20-25 mm, što odgovara veličini jednokrake broj 1/0 do 4/0.
Prednost ovoga sistema je što se prvo odbaci osnovna, pa se niz nju spusti predvez s mamcem, nema trzaja koji skračuje život mamcu. Slijedeća bitna stvar je da dok sistem lagano tone, mamac pretražuje sve slojeve vode, a kad graničnik zaustavi privez, mamac ima veliku pokretljivost i ne može se zapetljati za osnovnu nit.
Ne govorim da upredenica ima veću abraziju
To ne govoriš, to ja govorim, ali ne čuješ :aha:
Da ne odemo u "...što reći, koju posluku porati..." :roflmao:
Nailon od 0.3 je kao upredenica od 0.15.
Taj podatak stoji ali je nebitan u cijelom kontekstu
On koristi 0.3 upredenicu sta je ka nailon od 0.6 ili čak 0.7mm. Znači da mu je na roli osnova nailon 0.4 na koji je nadovezana upredenica 0.3 u protuvrijednosti.0.6 nailon pa je dobra protiv abrazije.
Ma nije dobra protiv abrazivnosti. Miješaš kruške i jabuke, odnosno miješaš nosivost špage/najlona sa otpornošću na habanje.
Veća nosivost strune ne znači i veću otpornost na habanje. Najlon 0,30mm je otporniji na habanje nego upredenica od 0,30mm.
Iako upredenica digne višestruku težinu od najlona iste debljine, ona će prije pohabat se i puknut nego najlon. Poanta je u materijalu, a tu najlon ima više pluseva nego upredenica.
I dalje nema logike to što on radi i njegovo objašnjenje jer lanac puca na najslabijoj karici, a to je u ovom slučaju predvez, pa tako kad bi i maknuo upredenicu iz sistema, kod pucanja puknuo bi 99% na spoju predveza i glavnog najlona, a isto tako bi puklo i sa špagom u idealnim uvjetima (bez stijena).
Ne pačam se u lov zubaca jer ih još nisam išao ciljano loviti, nego polemiziram u objašnjenju upredenice, abrazivnosti i logike takvog sistema. Svrha njegove špage može biti samo u par stvari, ali nikako u tome da je stavlja zato što ima veću otpornost na habanje, jer nema.
poco loco
08.02.2012., 22:50
Da ne ulazimo u dublje rasprave ja ću to pokušat i poslušat savijet čovika koji je izvadija 13 zubića na taj način. Dobro znam njegove relzutate od mojih prijatelja koji su bili s njim dok ih je vadio (žao mi je da ja nisam bija prisutan osim kad smo bili na komarče skupa) pa ćemo se sresti na ovom forumu za koji mijesec.
Ima sigurno i minusa i pluseva u ovom načinu lova ali relzutat je tu, bumo videli.
I dalje ne kužiš da ne ulazim u raspravu uopće dal taj sistem radi ili ne radi (očigledno radi), nego raspravljam o tvrdnji odnosno pokušavam opovrgnut stav i mišljenje da je upredenica otporna na habanje.
Over & out od mene
sobranin
09.02.2012., 03:59
U ovim silnim prepucavanjima: uporedenica - nailon, zaboravili ste na vrlo bitnu stavku, gdje loviti s obale ?
Pročitao sam sve postove od početka i o tome nitko nije opširnije diskutirao.
Da bi se uspješno ulovila -a ovdje je naznačeno ''sa obale''-, prvo se treba znat što više o lovini /zubacu/: koje je najoptimalnije doba dana, koje je najoptimalnije doba godine, na kojoj dubini(i kad) se najčešće kreće, na kakvim terenima se najčešće zadržava, kako se ponaša pri traženju pljena i pri napadu, koja je najprimamljivija ješka i kako je najbolje ponuditi...
Tek onda dolaze potanja tipa: odmet ili štap, upredenica ili nailon (i koja debljina), sa velikim ili malim otežanjem, ...
martonko
09.02.2012., 08:27
sobranin, nisam ni ja stručnjak ali mi je stručnjak objasnio.. Kreću se tamo gdje se dno naglo spušta. Znači trebalo bi proć sa barkom malo ili preronit da se vidi i nađe hridinasto dno sa naglim padom, poželjno i 30ak m dubine. Love se cijeli dan, nešto slabije u ziskom periodu.
Ja sam ih lovio sa kliznom vaser kuglom i živim knezom na nekih 15 m dubine. Imao sam čudnih situacija tipa da mi je nešto odmotalo 10m najlona, kad sam zategnuo misio sam da sam zakačio gliser i tu je priči bio kraj. Nažalost još nisam imao uspješan ulov. Vraćam se na tu poštu kad zatopli. :aha:
mtonchia
09.02.2012., 19:40
Je li koristio upredenicu ili špagu od kelvara? Probao sam tu špagu i otporna je na sve.
sobranin
09.02.2012., 20:38
sobranin, nisam ni ja stručnjak ali mi je stručnjak objasnio..
Ja sam ih lovio...
Nažalost još nisam imao uspješan ulov.
Dragi mladi kolega, ja sam ih intenzivnije / i uspješno / lovio u ranijoj mladosti, t.j. prije cca. 45 godina :sram: . Međutim to sam radio uz pomoć barke, t. j. tako da bih iz barke zakačio na obalu kraj tunje samice i veslao u dubinu gdje sam spuštao (uglavnom živu) ješku.
Pošto takav lov ne smatram lovom -sa obale-, do sad se nisam htio javljat. Ali kad su počela natezanja tipa upredenica-nailon, nisam izdržao.
U ono doba sam ribao na zubaca nailonom debljine 0,80 do 1,00mm. i na 5 ili 6 postavljenih tunja (u biti samolovki) uhvatio bi se pokoji, nikad nisam došao doma praznih ruku. Sistem-ješku- sam polagao da tone praktički bez olova i ostavljao u moru par sati a barkom povremeno obolazio vidjet da li je koji zagrizao. Kako oni dolje napadaju mamac još mi je donekle tajna jer se više puta dogodilo da se uhvatio sa vanjske strane usta, sa strane uz prsnu peraju, jednom čak za kožu uz sam korjen repa :wtf:.
Jedna od osnovnih stvari za uspješan ulov je doznat kud se 'gospoda' vole šetat. To doznate na dva načina: osobnim iskustvon (za što treba vremena) ili (brže) da vam to otkriju oni što idu pušketat 'na čeku'. Naime, i zubaci znaju što je to čeka pa im je omiljen način lova sačekuša pri samom dnu iza neke stjene ili braka - to ako (često čoporativno) ne patroliraju svojim područjem-. Ondje gdje je /najčešće/ njihova omiljena hrana, tu su /najčešće/ i oni :ffwjj:
GoranSV
09.02.2012., 21:46
To doznate na dva načina: osobnim iskustvon (za što treba vremena) ili (brže) da vam to otkriju oni što idu pušketat 'na čeku'.
Ahahaha... može. Da na Google Maps-u označim područja gdje ih ima, i gdje sam viđao jata? I radio čeke, pa tu i tamo nekog i napucao? Još i smjer iz kojeg bi dolazili? Evo, sad ću... :vttvbb:
Pozicije za dentala:
Pozicija je puno važnija nego kod lova na veliku većinu ostalih vrsta ribe. Stoka se najčešće pojavljuje u jatu. Ako je sam, ili je u izvidnici, ili je kapitalčina. Kada su u jatu, što je uglavnom slučaj, tada su dosta teritorijalni. Što će reći da imaju poziciju kuda se gibaju, i ne bauljaju baš van toga. Ok, nemaju jednu poziciju, imaju ih nekoliko... no, te druge su obično dublje. Kada odu tamo... tada ih zaboravim na toj pošti na dva-tri dana.
Izvidnik - ako se naleti na samo jednog dentala, a nije kapitalčina... taj nije tu nastanjen, taj baulja okolo u potrazi za hranom i novim pozicijama za jato, gdje će s vremenom migrirati.
Kada se pak naleti na jato, to im je područje. Kojeg se drže, osim ako ih nešto ne uplaši, tada idu na ''rezervnu'' poziciju, koja je obično dublje.
Viđao sam ih svugdje, od toga da bi me iznenadili u 5m vode, pa da bi ih samo gledao kako odlaze na 25+... Vrsta dna? Svakakva. Od miješanog pijesak-stijena-posidonija dna, pa do stjenovitog dna. Dolazili su i kada bi se napravila čeka na rubu gdje prestaju stijene, a počinje samo posidonija i pijesak. Dolazili bi s područja pod posidonijom i pjeskom. Dakle, ima ih na raznim dnima. Ono što bi možda mogao izdvojiti kao neku zajedničku karakteristiku različitih poručja... je nekakav ''šenjal''. Ili neka uzvisina, ili relativno velika stijena, ili neka kamenčina... Da li to njima nešto znači, ili sam samo ja zabrijao... ne znam. Ali ponekad bi nešto uočio što bi zaključio da je šenjal, nešto što se ističe u odnosu na bližu okolinu...
Od oblika terena... i na ravnome, i na šekama, i na padinama... nema baš neko pravilo da su samo npr. pri dnu šeke.
Naravno, uz sve ovo gore navedeno, dosta ovisi i o termoklini. Kad se termoklina formira, zubaci će se držati na dubini taman iznad nje. Dakle, ako je termoklina na 15m, oni su na 13-14 metara dubine. Kako se ta termoklina tijekom ljeta spušta sve dublje i dublje, tako će se i oni spuštati.
sobranin
09.02.2012., 22:36
Ahahaha... ... Evo, sad ću... :vttvbb:
:laughh: Gorane, uspio sam u naumu :hurra:: izazvat vas pušketare da reagirate jer kad bih ja , stari morž, počeo opisivat ovo što si ti, a prevažno je u lovu zubaca, rekli bi da kompliciram.
Ja sam sve ovo što si naveo već davno iskusio (nešto udicom a nešto maskom) -a možda i mrvicu više :namigivanje: s obzirom na staž /godine/.
Za ribanje s obale ovo je dragocjeno a i da nauče kako se posta (položaj) za dobar ulov otkriva samo iskustvom, stalnim isprobavanjem, mjenjanjem pozicija ...
GoranSV
10.02.2012., 08:26
Za ribanje s obale ovo je dragocjeno a i da nauče kako se posta (položaj) za dobar ulov otkriva samo iskustvom, stalnim isprobavanjem, mjenjanjem pozicija ...
Ah... što reći, kakvu posluku porati? Što god napišem, samo se zapetljam... ima toliko toga :roflmao:
Iskustvo, isprobavanje, traženje pozicije... pa, na kraju krajeva, i sreća.
Može se naletjeti na njihovu poštu, i pogoditi je iz prve. No, pola sata prije ih je nešto splašilo, i bagra nije tu. I onda se zaključi da ih tu nema, ide se negdje drugdje... i propusti se njihova pošta.
Nadalje, postoji nešto što mnogi zovu ''ura od griza''... što znači da se može pogoditi i pošta, i da su oni tamo... pa opet ništa.
Pa nadalje... može se imati sreće, pa naletjeti i uloviti izvidnika... i biti uvjeren da im je tu pošta... a nije, jer je ono bio jedan koji je solirao. Pa sreća i nije baš neka sreća, jer se x dana poslije može biti uporan na poziciji gdje ih uopće nema.
Pa opet nadalje... ne mogu tvrditi za ješku, ali za čeku... doslovno 1m bliže ili dalje njihovom području, kada se napravi čeka, može značiti da li će doći ili neće.
Pa opet opet nadalje... dentali travaši. Relativno manji od ''klasičnih'' dentala, bauljaju iznad polja posidonije. Ako nema posidonije, čak ih bude i iznad pijeska i mulja... dakle, na ravnijem području, gdje nema baš nekih šeka i škalina (strmih padina, odnosno padova - naglijih promjena dubine).
Sve ovo se odnosi općenito na lov dentala, na bilo koji način... ne samo s obale. Istina, moja su iskustva prvenstveno vezana za pušketanje.
sobranin
10.02.2012., 13:40
Jedna od podtema može bit i kako se zubatac ponaša na udici a vezano i za vrstu / debljinu strune.
-Oprosti Veljac, ne želim se nametat kao supervajzer u tvojoj temi, ali mislim da je ona toliko široka da se može ovako raščlanjivati -
Naime, kad se zubo uhvati, kad solidno zabrize a ako ima puno vremena, može presjeć tanak nailon ili zubima ili na kakvoj oštroj stjeni. Mislim (moje osobno mišljenje, što ne znači i apsolutno točno) da će upredenicu teže presjeć jer onako tanka uleti između zuba i povrjeđuje ga pa će od boli bit mirniji. Također mislim da se ne treba previše plašit ako uhvaćen pođe pod kamen jer se on ne ponaša kao kjernja. Kad njoj daš vremena i prostora, uvuče se u kuću po repu, raširi glavu i tako blokiranog ulaza ostane vječno, pa da vidim tko će je onda izvuć /to pušketari najbolje znaju/. Zubatac je više nestrpljiva riba, neće moć izdržat i sam će pokušat pobjeć sa udice mjenjajući poziciju. Zato, ako je trenutno pod kamenom, mislim da je bolje (ako ga odmah nismo prisilili da izađe na površinu) ne zatezat jako i konstantno nailon. Kad taj zagrize udicu, teško se otkači.
GoranSV
10.02.2012., 14:20
Iz mog iskustva... a u pitanju je 1.4mm najlon (ili tu negdje, kako kada koji stavim, ide i do 1.6mm), a nakon 6-7m tog najlona ide 1.5mm špaga (parangalska ili spectra, ovisi koliko sam pri novcu kod premotavanja)... kada inox šipka odradi svoje, i prođe kroz njega... kreće show u trajanju 20-30 sec. Tada, ako se podvuče pod stijenu, i najlon nije baš u najboljem stanju... može puknuti. Nakon tih 20-30 sec je već mirniji.
U tih 20-30 sec je stvarno show, taj traži prvu rupu, škrapu, stijenu... da se zabije u nju, pod nju, oko nje... ako nema toga (jer je npr. napucan na prijelazu stijene - pijesak/posidonija, pa nema nekih stjenčuga gdje bi se zavukao) taj će se zabiti uz dno.
Ovo sam ljeto, između ostalog - ah, tjerate me da opet proživljavam traumatično iskustvo :uimep: - klepio jednog koji je bio kao pola puške, više-manje. Tada sam imao u ruci 110-ku, karbonku, sa 150cm harpunom. Dakle, puška cca 175cm, ako me sjećanje ne vara (nemam je više) Ajde, neka je dental imao 80cm.
Kako sam prije toga napucavao budalaštine u plićem - orade, piceve... jer sam testirao novo postavljene lastike... mulinel mi je bio zategnut. Jer mi se u tom napucavanju po plitkome nije dalo svaki put namatati špagu na mulinel, koju bi harpun izvukao kod šuta. Uglavnom, da ne duljim... Otišao sam dublje. Na prijelazu stijene - pijesak/posidonija sam zveknuo navedenog dentala. Sa blokiranim mulinelom :sram:
Ovaj je počeo divljati, povlačiti... dok sam se snašao, odnosno dok mi je došlo iz guzice u glavu da mi je blokiran mulinel (par sekundi) i otpustio mulinel, ovaj si je već stvorio dovoljan otpor da se potrga sa harpuna. A nije bio baš loše pogođen... ma, što reći, još se noću budim uz jecanje zbog tog nemilog događaja :roflmao:
Da se vratimo na dentala i ponašanje kad je ulovljen... veća riba, tako i dental, ako se podvuče pod stijenu, ili priđe blizu... ima tendenciju podvući i najlon pod stijenu, ili ga negdje okačiti. Ok, i manja će riba to napraviti... ali manje riba je ipak manja riba. Pa zna toliko divljati da 1.4mm najlon prekine, odnosno potrga preko stijene. I tu se vraćamo da mulinel treba biti otpušten, ali da treba kontrolirati ribu. Pa, ako to vrijedi za najlon koji ide od harpuna... moglo bi vrijediti i za najlon na kojem je udica.
Uglavnom, prilično je bitno kontrolirati ga kada se ulovi, a za to bi trebalo jako dobro poznavati teren, ako se lovi s obale. Bilo bi idealno naći usjek, ili neku jednoliku padinu (pad dna, da nema nekih većih škalina) i kroz to (preko toga) ga izvlačiti vani, odnosno ne dati mu priliku da se približi stijenama. Jer ako je ješka zabačena preko škalina (padine) gdje dubina naglo pada, kad-tad će najlon krenuti uz (ili po) stijeni. A ako krene najlon, kad-tad će i dental doći na stijenu... pa je veliko pitanje kako će to završiti. Može poderati najlon, može se dental zabiti uz stijenu... a može i završiti na obali. Ovisi o znanju, stanju dentala u trenutku približavanja škalinu... kao i o sreći :ffwjj:
Naravno, kad se ispuše, sasvim je druga priča... no, običaj je da se lupi kontra, i poteže... pa eto, tih 20-30 sec je show zagarantiran :roflmao:
manta3024
10.02.2012., 14:33
Kada se pak naleti na jato, to im je područje. Kojeg se drže, osim ako ih nešto ne uplaši, tada idu na ''rezervnu'' poziciju, koja je obično dublje.
Istina al na neke pozicije kojih se drže uvijek se vraćaju, već nakon par sati ili dan-dva ako im je ta pozicija "osmatračnica" i ako ima dosta hrane u blizini.Ako ih nešto ometa sklone se, al u 90 posto slučajeva se vraćaju na tu poštu.
Ono što bi možda mogao izdvojiti kao neku zajedničku karakteristiku različitih poručja... je nekakav ''šenjal''. Ili neka uzvisina, ili relativno velika stijena, ili neka kamenčina... Da li to njima nešto znači, ili sam samo ja zabrijao... ne znam. Ali ponekad bi nešto uočio što bi zaključio da je šenjal, nešto što se ističe u odnosu na bližu okolinu...
Zubaci vole takve pozicije jer osmatraju, obično "gledaju" prema dubljem dijelu.
Moja pretpostavka da čekaju hranu, čekaju povoljan period hranjenja, tj da druga riba,lignje priđe bliže ili da u blizininu te pozicije dolazi potencijalna hrana.
OK, ali ajmo sad sa stajališta nekog sa obale. Dođeš na neku hridinu usred bespuća, znaš otprije da ima dubine, da relativno brzo pada duina i da je dno takvo. Čuo si po pričama da ima zubataca, no ti si ribolovac sa obale... ne znaš konkretnu konfiguraciju dna, ne znaš gdje su nagli padovi, gdje su usamljene hridi i ostalo, ali kako rekoh znaš da su tu zubaci ili da bi trebali biti.
sobranin
10.02.2012., 18:59
Interesantna podtema bi bila i oprema za ribolov - zubonje s obale-.
Mislim na sve vrste opreme koja se može upotrebit za bilo koji način ribolova s obale a koristeći predznanje iz predhodnih postova.
Za ribolov iz ruke -odmet-, koju vrstu i debljinu nailona ( upredenica tu ni u kojem slučaju ne dolazi u obzir:stop:)
Za ribolov sa štapom, koji tip, gramažu, te koju mašinu i zašto.
Koja udica bi bila optimalna za živi a koja za mrtvi mamac i kako mamčiti.
Da li je uopće potrebno otežanje (olovo), a ako da, koliko i kako postaviti.
-'pravi' uhvaćeni zubatac zbilja podivlja i mislim da je tu nailon 0.50 nedovoljan. U tom divljanju nije oportunista nego silno vuče u suprotnom smjeru, bježi u dubinu a skrivanje pod stjenu je zadnja faza i to uglavnom privremena. Znalo mi se dogodit da je izmoren sam isplivao na površinu-
Gorane, Zubu s obale nemreš fizički izvuć s obale na odmet jer bi to bi potez lovca III (s čamca yes al nije tema topica), pošto se i ovako ovaj sportski način kod nas na štap premalo njeguje, nastavit valja u ovom dijelu .. neki dan sam na rezevne špule Superultegre namotao 0,40 čisto da imam bereit (biti će dobre za raub i za more) pošto imam tri spare spoles po svakoj roli nek se nađe...
Ima jedan susjed na krku profi ribič s parangalima rekao je starom za jednu poštu gdje bi valjalo poći, a vjerovali ili ne frajer ješka glave ili cijelu sipu na udicu i ima zaista respektabilne rezultate...:ffwjj:
Znam da neki ulove i izvuku zubatca s obale, ali mislim da je to velika sreća na pozicijama gdje nije dubina odmah vertikalno ispod obale.
Mislim da klasična postava za oradu nije odgovarajuća za zubatca, prije bi to bio neki sistem kakav slatkovodni ribolovci razvlače uz upotrebu teškog utega i dva štapa pa se ješka navuče prema dnu (ima negdje topic o tome). Mislim da bi šanse bile veće za izvlačenje ulova da se par metara iznad ješke fiksira kanister od par litara pa kad se riba zakači trzajem osloboditi flaks od utega (kamena) i onda taj plovak pomaže da se ribu odvoji od dna.
Komanco
11.02.2012., 15:58
Ja bi to ovako obavija u slucaju da je ljeto i da sam poprilicno siguran da je zubonja na udici (po kontri ribe bi se dalo zakljucit s cime imate posla ..)
Zatim bi osnovu ucvrstija za neki predmet koji nece odvuc u more ,a ja bi prateci najlon pokusao doc iznad zubonje i izvuc ga vertikalno .
Znam da zvuci kao da sam "steven spielberg" ali vrijedilo bi pokusat.
poco loco
11.02.2012., 23:31
Jedan jedini put sam ima susret s obale sa zubom, bar mislim po potezu. Zečevo, 2009 godina, neznam koji misec ali bilo je friško, mislim 10-11 misec, ja i Admiral1. Na Shimano Nexavu stavljam krak od hobe na kančanicu najviše da pokušam odvuć murine na njega. Jedemo ručak oko 11:30 i čujemo makinu, pogledam štap koji je zabijen u procijep sike a on u L polozaju, samo šta ne pukne a makina vrti ka luda. Kad je stalo, pošto je mašina bila puno laškana ima sam šta vidit. Na špuli se stvorija cvit od krene, od siline udara riba je stala vuć a špula se i dalje vrtila i nasta mali petljanac. Ja i Admirali se gledamo i ništa ne činimo od čuda. Napokon uzimam štap u ruke, on je još savijen i nategnu, i pokušavam povući ali ni makac. Admirali kida krenu i sa špule odvajamo šta je zamotano i vežemo opet ali ni makac. Ostavljam tako 1 h ali ni makac.
Mislim da je bija zubo koji se je zavuka u škrapu i možeš se j...t.
Zato ću pokušat ciljano na njeg u 5-6 misec poć koji dan na jedno misto di mi je prika koji roni reka da ih je vidija dosta puta.S kraja padina na jedno 40 tak metara.
Jedva čekam da pokušam.
StipeBrodarica
13.07.2012., 18:56
E danas se i meni posričilo. Moram priznat da od početka prolječa nisam ulovija konkretnu ribu. Pokušava sam sve i svašta, razne ješke, dubine, doba dana i noči al ništa priko 30 dg. U sridu sam naručija bibije prvi put u životu i jutros zabacim sistem za oradu (fermu) sa osnovnim najlonom 0.45 i isto tako debelim predvezom dugim cca pola metra. Na udicu sam naješka največeg bibija kojeg sam dobija i zabacija najdalje što sam moga na dubinu od oko 20-25 metara.
Naon šta je sistem bija u moru sat vremena bez ikakvog udarca odjednom frispul počeja zujat kao nikad do sad. U nekoliko sekundi mi se odmotalo oko 30 metara najlona . Dotrča sam i kontrirao i pogodak.
Njegovo veličanstvo zubatac 1.45 kilograma. Borba se nikako nemože usporedit sa kraljicom, u početu drila sam bija siguran da imam oradu od minimalno 4 kilograma. Izvlačenje je trajalo dugu jer ga nisam moga odljepit od dna, a on se cilo vrime zalječa u kamenje. Čak je ima par bjegova od nekoliko metara.
Štap Ron Thompson 4m. 70-150gr.
Najlon i predvez 0.45, predvez dug 50cm.
Olovo klizna suza 50 gr.
Ješka veliki živi bibi ješkan klasično sa iglom na jednu udicu
Udica Mustad 4/0
Iz oseke u plimu
Maestral, poluoblačno
Loacija Šibenski akvatorij
http://i45.tinypic.com/2d8269x.jpg (http://i45.tinypic.com/2d8269x.jpg)
Inače sam uvatija još dvije kraljice po 30 dk, fratra oko 15dkg i glamoča.
Ovj ribolov ču pamtit još po slomljenom damovom štapu. Naime od kontre mi je puknula druga sekcija gledajuči odozgor.
GoranSV
13.07.2012., 22:49
na dubinu od oko 20-25 metara.
Da se mene pita... a ne pita se :uimep:... Ja bi rekao da si zabacio... pa, na 11-12m najvjerojatnije nisi, kažeš da je dublje. Onda bi rekao na nekakvih 16-18m dubine.
Jer kao što već x puta napisah, kada se formira termoklina (a formirala se već ohoho), oni se drže poviše sloja termokline.
Dakle, ako su termokline na 3-4m, 11-12m, pa na nekakvih 16-18m... najvjerojatnije si zabacio tu negdje, 16-18m. Iako, mogu se uloviti i ispod sloja termokline, ali to se događa kada je termoklina dosta iznad njihovog područja. Npr. termoklina je na 17m, a njihovo područje je na 25m. Ne znam, nagađam, trebao bi poznavati teren... a sve ovo je uvod u slijedeće:
Ono što bi ti preporučio jest... opet odi tamo, i opet gađaj isto mjesto. Gdje je jedan, najvjerojatnije ima i drugih, pogotovo ako su tako ''mali''. One velike beštije cruisaju same (iako znaju biti i jata od 5+ kg), dok ovi ''manji'' su skoro pa uvijek u jatima.
Još nešto... ne mogu dovoljno naglasiti koliko je bitno dentala čim prije odvojiti od dna, pogotovo u ribolovu s obale. Jer, čim osjete da su fasovali, prvu stvar koju rade... je zabijanje u prvu rupu, ili u dno, ako nema rupe. Što za izvlačenje s obale prilično komplicira stvar.
Evo, malo sam ti zaspamao izvještaj, no možda ti može pomoći... ili nekome tko bude čitao.
Za kraj... :ffwjj: za ulov.
StipeBrodarica
13.07.2012., 23:17
opet odi tamo, i opet gađaj isto mjesto
Koliko misliš da se zadržavaju na istom području?
GoranSV
13.07.2012., 23:32
Koliko misliš da se zadržavaju na istom području?
Ha, kada bi rekao konstantno, lagao bi... ali, dokle god ih nešto ne uznemiri, i ne splaši, biti će tamo. Ako im je to ''ljetna'' pozicija, to im je ''ljetna'' pozicija. Oni su dosta teritorijalni, i ne gibaju se baš previše van svog područja. Unutar kojeg patroliraju...
Vađenje jednog, na udicu s obale, ih ne bi trebalo previše splašiti... ono što je interesantno kod njih je da imaju svoje područje, i bauljaju onuda... i po jugu i po buri, i po oblačnom vremenu... tamo su (naravno, dok ih se ne splaši). E sada, da li će napasti ješku, to je već druga priča...
Ono što ih može splašiti je da se ''naglo'' smanji broj primjeraka jata, kao i npr. da dođe PR (početnik ili ne) i napenali jednoga. Ne mora ni napenaliti, dosta je da šutira po njima... Dakle, nekakav ''nepoznati'' lovac u njihovom području. Udica i ješka s kraja baš i nisu tolika prijetnja... No, ''nepoznati'' lovac koji ih uznemirava... To im je, u većini slučajeva, znak za razlaz. Odosno, odlazak na ''rezervnu'', dublju poziciju. Tada ih nema pod 2-3 dana. Iako, zna se dogoditi da sprašiš jedog ujutro, pa opet jednog predvečer, na istoj poziciji...
Da ne duljim... trebali bi biti tamo, ali je pitanje hoće li se baciti na ješku, treba pogoditi (znati) tzv. uru od griza.
StipeBrodarica
14.07.2012., 00:12
Ura od griza nije problem, kampirat ču :uimep:
Al svejedno mislim da je izvuč tatu od 4-5 kilograma nemoguča misija sa kraja, a i nije svaki dan petak 13.
Ustvari i nisam zna da je riba od jata. Tek sam sad pročita temu o zubonji, a i nikad mi nije bija ciljana lovina, al sad mi je buba u glavi. To bi značilo opet par tisuča krznaša za težu opremu... Ma neču se puno zamarat snjim, ako naleti, naleti. Al da sam steka neko isustvo i nedoumicu jesam. Kad sam ga kontrira odma sam malo popustija kočnicu jer sam mislija da je veča orada pa da se izmori. Jako je bitno procjenit da je on na udici i forsirat do kraja.
Uglavnom malo uzbuđenja za promjenu.
i zabacija najdalje što sam moga na dubinu
Koliko si otprilike daleko zavijorija? Ja uvik pokušavan baciti daleko i raditi na izbačaju i uzeja san i upredenicu i minjan razna olova ali ne napredujen...:sram:
StipeBrodarica
14.07.2012., 11:32
Nisam ti ni ja baš na 1.5 bles... Nekih 70 metara otprilike. Ovu zimu sam dosta vježba bacat, bez ješke po 5-6 puta u seriji. Uspija sam bacit preko 1 bluza sa 80 grama olova tek kad sam uzeja druge role (Okuma DCI INTR 80), a opet bibija nemogu tolio silovat jer imam osječaj da bi se štap raspa jer i bibi ima pristojnu težinu.
Pribor se kompletira od osnovne niti, na čiji se kraj postavlja s kopčom postavi predvez dug do jedan metar, s udicom na kraju. Ispod predveza na osnovnu se postavlja graničnik njegova hoda (2-4 m od olova).
Da bi sistem klizao niz zategnutu nit, na pola dužine predveza treba postaviti lagano olovo.
Reci mi molim te kako točno izgleda stoper i kopča (veličina, model), jer stoper bi morao biti namotan na mašinicu i kod zabacivanja mora proći kroz alke na štapu - te ne može biti nešto preveliko. Dok su kopče uglavnom jako "široke".
Kopče nikada ne idu kroz vodilice jer ih oštećuju i zapinju pri izbačaju. Ili si ti nešto krivo skužio ili je Darkoford krivo prepisao.
Stoper može ići, a to su onda najlonski, končani ili silikonski stoperi.
Ja mislim da sam ga skuzio. Znaci zabacis olovo, kada potone, zategnes. Onda kopčom staviš sistem za udicom i zivom ribicom na taj najlon koji si bacio u more. I onda bi ova kopča trebala kliziti prema dolje, do stopera na glavnom najlonu par metara prije dna. Ako stavim obični stoper , kopča će ga jednostavno preskočiti i ode moj sistem na dno a riba pod kamen?
Možeš i na osnovu 0,40 staviti virblu i prije nje obavezno gumenu perlicu. Na drugu stranu virble vežeš 2m 0,30 sa olovom. Ostalo ti je sve isto sa kopčom ko po toboganu.
Ak ti zapne olovo ne gubiš cjeli sistem ni ribu a ako želiš mamac dignuti više od dna stavi i stoper na osnovu.
Štap bi trebao biti 3,5m ili dulji i postavljen visoko da sistem lakše klizi po osnovi.
Prije dvije godine imao sam tu sreću da ulovim cara od 1,4 kg sa obale. Kažem sreću, jer mi je, kao i mnogima zagrizao na klizni predvez za oradu, na lokaciji pod Velebitom na kojoj sam ribario po prvi puta.
Bacio se na veliki komad crva, dok je ješka tonula, tako da je situacija bila poprilično komična, jer se najlon počeo odmotavati nenormalno brzo, kao da lovim na srdelu u propadanju, iako na njemu bilo 50 gramsko olovo.
Pored toga što sam ga "pogodio u oko", udica je bila zakačena za usnicu, najlon nije podvukao pod grotu, a dotrajaloj roli je kočnica malo proklizivala, pa je samim time gušt izvlačenja ovoga izvanrednog borca bio zaista neopisiv....
Nakon toga počeo sam se ozbiljnije informirati o ciljanom lovu na careve sa obale i došao do zaključka da je sistem o kojem piše Shokre u postu prije ipak najbolji, s time da kao i uvijek postoji pokoji "ali".
Bitno je da kod ovoga sistema dno bude prilično strmo, kako bi se prilikom zabacivanja stvorio dovoljan kut da ješka, a u ovom slučaju je to živa ribica (knez, špar...) dođe do graničnika. U praksi se zna dogoditi da je, nakon što se pramica zakopča na zabačenu osnovu sa olovom, iza nje potrebno pustiti olovo od 10 ili 15g kako bi ostvarili taj naum.
E sad, koji debljinu najlona ili upredenice odabrati za osnovu, koju za pramicu, na koju udicu ili udice i kako naješkati taj živi mamac, pitanja su koja muče mnoge, pa tako i mene, ali imajući na umu snagu, brzinu i snalažljivost cara na njegovom terenu, rekao bih: "Deblje je bolje" :ffwjj:.
Probao sam tehniku "sidra" na dva štapa. Ne znam da li na terenu uopce borave zubaci, ali dubine ima i naglo je strmi ponor u dubinu. Više sam htio istestirati ponašanje "sidro" sistema.
Na jednom pirka, na drugom knez. Sistemi su bili u vodi cca 2h, bez rezultata. Procjenjena dubina oko 20m. Stoper sam postavio cca 4 m prije kraja sistema.
Pirka je uspjela stoper navuci skroz dolje do virble ( imao sam metar predves s olovom) tako da sam siguran da je bila na sigurnom ispod kamena.
Knez to nije napravio ali posto je bio jako miran (nisam ga osjetio na stapu) skoro sam 100% siguran da je putem prema dolje nasao neki kamen i pritajio se.
Uglavnom, prvi mačići se uvijek bacaju u vodu.
chernjo
06.09.2012., 21:29
Čitajući ovu temu mogu reći da sam se veoma zainteresirao za lov zubonje s obale.
I tako krenuh do trgovine da kupim nešto deblji najlon, veće udice i sve ostalo što mi treba za ovaj sistem spuštanja živog mamca i prodavač me upita što bi lovio?!
Ja mu odgovorim, a on kao iz puške da taj sistem nikako za zubatca!? :naughty:
Naime tvrdi da svaki čvor smanjuje nosivost najlona za 40% i da se to lovi direktno!!!
Objasnio mi je da je sistem sličan kao za oradu tj. s kliznim olovom samo što se osnova i predvez ne povezuju virblom nego se napravi lažan čvor na malo većem stoperou
ili nekom improviziranom stoperu npr. čik od cigare da je čak najbolji. Kaže da zna dečke koji tako love i to uspješno!!!
E sad ako je živi mamac (knez, kojeg također koriste spomenuti dečki) mislim da to nije dobar sistem jer će se vjerojatno priljubit uz dno ili sakrit negdje.
To bi se dalo riješit da se npr. klizno olovo ne stavi direktno na osnovu neko pomoću virble na neki tanji najlon od cca 0,5-1m tada bi recimo mamac bio iznad.
Ima li itko iskustva s ovakvim načinom ili je pak čuo da netko ovako lovi?
darkoford
06.09.2012., 21:45
Ja mislim da sam ga skuzio. Znaci zabacis olovo, kada potone, zategnes. Onda kopčom staviš sistem za udicom i zivom ribicom na taj najlon koji si bacio u more
Malo sam kasno skužio tvoj upit. Ali vidim da si shvatio u čemu je riječ. Na sličan način su se i somovi lovili.
Prednost sistema je u tome da keder ne može doći do dna jer predvez od 1m ne može preći stoper koji je od dna 2-4m.
Prednost sistema je u tome da keder ne može doći do dna jer predvez od 1m ne može preći stoper koji je od dna 2-4m.
Da, samo meni je pirka odvukla stoper do dna :/ A knez je uspio na putu prema dolje po "sidru" naći neki zaklon.
darkoford
07.09.2012., 10:10
Da, samo meni je pirka odvukla stoper do dna
To si koristio gumeni stoper, probaj sa plastičnim on se ne može raširiti i preći preko sistema.
u petak sam imao nekoliko jakih zagriza po svemu sudeći zubatac.Kad sam izvlačio par puta se zabio negdje u kamen i pred kraj mi se skine sa udice. Prvo sam mislio da je ugor,al on pregrize najlon nakon par kontri sam skužio da me zubonja za*ebava.Od 3 do 6 popodne ništa nisam izvukao,ješka srdela i pileći file.
Nema psovanja na forumu!
aleksandar111
28.10.2012., 11:49
Do sada sam samo jednom ulovio zubatca sa obale cca 800gr mozda i malkice vise, ali je to bilo davne 2000-te godine u Italiji, Portovenere, inace prelijep grad, tada sam lovio na crva kojeg sam tamo dobio i mislim da je to jedan od boljih mamaca na koje sam ikad ribao. Nisam cak ni znao da ga nanjeskam kako treba,
to sam radio rukama, bez igle, koju sam kasnije dobio od nekih Francuza koji su se s nama takmicili, tek poslije ne znam ni sam koliko vremena posto sam je unistio, saznao sam za sta sluzi :doh: ali tada je bilo kasno. Druga stvar je da ronim, ali ne na te dubine na koje oni se mogu naci, gledao sam male koje nisam ni dirao, mozda do 500gr ali to gadjat puskom je ravno otic u zatvor po meni... Mislim da je uhvatit pravog zubaca veoma tesko u PR, u stvari sam vrhunac je doci do te dubine. Orada je druga prica, nje ima svuda...
Sve u svemu svaka cast na ulovu, samo nastavi tako, samo treba biti uporan u onome sto radis :) a i znanje treba naravno