PDA

View Full Version : Vrt za leptire

Shadow
15.01.2009., 13:41
Prošle godine sam "naletila" na stranicu gdje ljudi rade vrtove za leptire. Kako sam veliki zaljubljenim fotografije, a leptiri su mi predivna stvorenja i ovako, akamoli tek za fotkanje :namigi:, odlučila sam se i ja napraviti vrt za leptire (doduše ne cijeli vrt, ali jedan dio preurediti tako da leptiri uživaju u njemu).

Ono što je najvažnije u takvom vrtu je da leptiri imaju puno biljaka gdje će se hraniti, ali i biljaka gdje će imati za ostavljati jaja iz kojih će se razviti gusjenice (koje ostaju na biljci gdje se izlegu i onda se njome hrane). Također je važno da taj dio vrta ima dosta sunca ali i malo hladovine, da je u zavjetrini, te da ima i nešto vlažnog pijeska gdje se mogu leptiri napojiti.

Naravno, svaki leptir odlaže jajašca na drugu biljku, i svaki leptir se hrani na različitim biljkama. S toga je potrebno dobro proučiti koji leptiri su česti u vašem kraju i koje su njihove potrebe za biljkama, prije nego se počne konstruirati vrt i odabirati biljke.

S obzirom da nemam baš jako veliki vrt, odlučila sam se napraviti oazu za leptire veličine cca 4 x 3 metra, gdje će biti prvenstveno "klopa". Neki od leptira koji su dosta česti u Zagrebu oglažu jajašca na koprivama (a toga uvijek ima dovoljno skoro u svakom vrtu :namigi:). Prema sjeveru sam zasadila Buddleie Davidii, grmove koji se zovu još i "leptirov grm" jer njihovi cvjetovi jako privlače leptire zbog nektara, a i da mi sa sjevera rade zavjetrinu.

Evo slikica (doduše nisu moje jer su friško zasađeni u jesen) koje sam sorte zasadila:

"Nanho blue":

http://www.connon.ca/gallery/FLOWERING%20SHRUBS/5150.jpg

"Harlequin":

http://www.bluestoneperennials.com/images/items/350x350/Buddleia_davidii_Harlequin_Bloom_sm.jpg

"Black knight"

http://www.pendernursery.com/Images/Buddleia-'Black-Knight'.jpg

"White profusion"

http://www.vanbelle.com/images/plant%20guide/deciduous/buddleia-white-profusion.jpg

"Pink delight"

http://bambouweb.free.fr/Photos/Buddleja_Davidii_Pink_Delight/Buddleja_Davidii_Pink_Delight_01.jpg

Osim grmova planiram na proljeće zasaditi još trajnica te jednogodišnjeg cvijeća koje će privlačiti leptire. Između ostalog od trajnica su jako popularni među leptirima Echinacea purpurea i Phlox.

Nastavak sljedi čim pronađem papire na kojima sam malo detaljnije sve zapisala o planiranju vrta za leptiru, i naravno vrlo pametno pospremila tak da ih sad nemrem naći :BangHead:

Sunka
15.01.2009., 13:53
Mislm da sam čak i stavio neku knjigu koja se bavi pravljenjem (sađenjem) vrta sa biljkama koje privlače leptire i ptice...
Uglavnom, svaka čast na inicijativi.
Inače, leptiri raspoznaju dobre vibre, pa tako mjesto gdje ima leptira, ne može biti pod utjecajem loših vibracija (podzemne vode, feng shui itd.)

zmajica
15.01.2009., 18:48
Hvale vrijedan potez Shadow... čitala sam po ljeti članak u nekom talijanskom časopisu baš o tome, i jako me iznenadilo da takvo što ljudima pada na pamet... govorilo se o tome kako je općenito populacija leptira užasno ugrožena u Europi i da im na taj način osiguravamo opstanak na planeti... da se regaju na forum leptiri bi ti sigurno rekli :kkkk:

Sunka
15.01.2009., 21:36
da se regaju na forum leptiri bi ti sigurno rekli

Ziher :lert:

Shadow
15.01.2009., 23:29
Ja se samo nadam da bu im ugodno kak sam si ja zamislila da bi im bilo :ffwjj:

Uspjela sam naći neke od papira di sam si zapisivala natuknice, sada još samo to sve moram posložiti pa ću sutra ili u subotu nešto konkretnije napisati.

Sunka
16.01.2009., 00:19
Tam gdje će ti leptiri skakutat, nipošto nemoj tretirat sa nikakvim kemikalijama jer ti leptira ne bude bilo tamo.

Idealno mjesto za leptire ti je tamo gdje ga obasjavaju sunčeve zrake ujutro, a i zaštićeno je od vjetra.

Treba im vode (ne piju direktno vodu) nego mljackaju "mulj iliti blato" pa im iskopaj (10 x 10 centimetara) rupu i nek bude tamo vlažno

Ak želiš se guštat u leptirima cijelu vrtlarsku godinu, zasadi različitog cvijeća tak da imaš cvat kroz cijelu godinu

Malo je poduži popis cvijeća koje vole leptiri, pa sam ga stavio pod BBcode Spoiler :ffwjj:

Agrimony (agrimonia eupatoria) - Grizzled Skipper
Angelica (angelica archangelica)- Swallowtail
Anise Hyssop (agastache foeniculum)
Betony - Speckled Yellow
Basil Mint
Bird's Foot Trefoil (lotus corniculatus) - Common Blue, Adonis, Grizzled Skipper, Chalk Hill Blue, Clouded Yellow, Dingy Skipper, Green Hairstreak, Marbled White, Pale Clouded Yellow, Short-tailed Blue, Silver Spotted Skipper, Wood White, Short-tailed Blue, Silver Spotted Skipper, Wood White, Small Pearl, Pearl Bordered Fritillary, Brown Argus
Bladder Campion (silene vulgaris)
Bluebell (hyacinthoides non-scriptus) - Brimstone, Pearl bordered Fritillary
Broom (cytisus scoparius) - Silver Studded Blue, Green Hairstreak
Bugle (ajuga repens) - Wood White, Orange Tip, Pearl Bordered Fritillary, Marsh Fritillary, Duke of Burgundy Fritillary
Buddleia - Brimstone, Peacock, White, Small Tortoiseshell, Comma, Red Admiral Catmint (nepeta cataria)
Cornflower (centaurea cyanus)
Corn Marigold (chrysanthemum segetum) - Chalk Hill Blue
Cowslip (primula veris) - Duke of Burgundy Fritillary
Dog Violet - Small Pearl-Bordered Fritillary, Pearl Bordered Fritillary, Silver-washed Fritillary
Fennel (foeniculum vulgare) - Swallowtail
Field Scabious (knautia arvensis) - Small Skipper, Essex Skipper, Marbled White, Red Admiral, Small Tortoiseshell
Forget-me-not
Foxglove - Heath Fritillary
Fox and Cubs (hieracium aurantiacum) _ Grizzled Skipper
Germander Speedwell (veronica chamaedrys) - Spotted Fritillary
Globe Thistle (echinops ritro)
Greater Knapweed (centaurea scabiosa) - Comma, Small Skipper, Chalkhill Blue, Adonis Blue, Dark Green Fritillary, Meadow Brown, Marbled White, Essex Skipper, Silver Spotted Skipper, Common Blue, Painted Lady, Peacock, Common Silverwashed Fritillary, Grayling, Ringlet, Small Tortoiseshell
Greater Stitchwort (stellaria holostea)
Guelder Rose (viburnum opulus)
Gypsywort
Hawthorn (cratageous monogyna) - Duke of Burgundy
Hemp Agrimony (agrimonia cannabinum) - Peacock, Comma
Hollyhock (althae rosea)
Honesty (lunaria annua) - Orange Tip
Honeysuckle (periclymenon)
Hyssop (hyssopus officinalis)
Ice Plant (sedum spectabile) - Tortoiseshell
Joe Pye Weed (eupatoria purpureum)
Kidney Vetch (anthyllis vulneraria) - Small Blue
Lady's Bedstraw (gallium verum)
Lady's Smock (cardamine pratensis) - Orange Tip, Green-veined White
Lesser Knapweed (centaurea nigra) - Tortoiseshell, Painted Lady, Comma, Silver-washed Fritillary, Marbled White, Meadow Brown, Ringlet, Small Skipper, Essex Skipper, Silver Spotted Skipper, Chalkhill Blue, Adonis
Maltese Cross (lychnis chalcedonia)
Marjoram (majorana origanum) - Yellow Skipper, Small Copper, Large Blue, Chequered Skipper, Large Heath, Scotch Angus
Marshmallow (althea officinalis) - Painted Lady
Meadow Cranesbill (geranium pratense) - Northern Brown Argus
Apple Mint - Gatekeeper, Small Tortoiseshell
Meadow Cranesbill (geranium pratense) - Northern Brown Argus
Musk Mallow (malva moschata) - Mallow Skipper, Painted Lady
Nasturtium
Oak (quercus robur) - Purple Hairstreak
Ox-eye Daisy (leucanthemum vulgare)
Oxlip
Painted Sage (salvia horminum)
Perennial Flax (linum perenne)
Pinks
Pleurisy Root (asclepius tuberosa) - Monarch, Swallowtail
Poppy (papaver)
Primrose (primula vulgaris) - Duke of Burgundy Fritillary
Purple Loosestrife (lythrum salicaria)
Purple-top Vervain (verbena bonariensis)
Ragged Robin (lychnis flos-cuculi) - White, Common Blue, Small Pearl-bordered Fritillary
Red Clover (trifolium pratense) - Pale Clouded Yellow, Clouded Yellow, Small Skipper, Essex Skipper, Painted Lady
Red Hot Poker (kniphofia)
Red Valerian (centranthus ruber) - Small Tortoiseshell
Restharrow (ononis repens) - Lulworth Skipper, Silver-studded Blue
Rock Rose (helianthemum mummularium) - Green Hairstreak, Silver Studded Blue, Northern Brown Argus
Rosemary (rosmarinus officinalis)
Salsify (tragopogon porrifolius) - Marbled Fritillary
Sea Holly (eryngium maritimum
Selfheal (prunella vulgaris
Sloe/Blackthorn (prunus spinosa) - Brown Hairstreak, Small Tortoiseshell, Swallowtail
Small Scabious (scabiosa columbaria) - Brimstone, Red Admiral, Comma, Painted Lady, Peacock, Adonis, Marbled White, Blue
Soapwort (saponaria officinalis)
St John's Wort (hypercium perforatum) - Purple Cloud
Sweet Rocket (hesperis matronalis) - Orange Tip, Green-veined White
Sweet Violet (viola odorata) - Pearl Bordered Fritillary, Silverwashed Fritillary
Sweet William (dianthus barbatus)
Teasel (dipsacus fullonum) - Common Blue, Small Copper, Common Skipper
Thrift (armeria maritima) - Granville Fritillary
Thyme (thymus) - Wall Brown, Dingy Skipper, Brown Argus, Common Blue, Chalkhill Blue, Adonis, Small Copper
Toadflax (linaria vulgaris) - Spotted Fritillary
Vervain (verbena officinalis)
Vetch - Dingy Skipper
Viper's Bugloss (echium vulgare) - Painted Lady, Wood White
Weld (reseda luteola) - Small White, Bath White
Wild Basil (clinopodium vulgare)
Wild Marjoram - Wall Brown, Marbled White, Meadow Brown, Lulworth Skipper, Gatekeeper, Hedge Brown Common Blue, Chalkhill Blue, Small Copper
Wild Mignonette (reseda lutea) - Bath White, Cabbage White, Orange Tip, Small White
Wild Strawberry (fragaria vesca) - Grizzled Skipper
Wild Wallflower - Red Admiral, Small Tortoiseshell
Blackthorn - Brown Hairstreak, Small Tortoiseshell, Brimstone
Rowan - Brimstone
Wild Privet (ligustrum vulgare) - Meadow Brown, Gatekeeper, Hedge Brown, Ringlet

Shadow
16.01.2009., 09:42
A dobro zakaj sam si ja sređivala papire kad si ti sad napisal skoro sve kaj sam ja mislila napisati :brtrr:

Za sada bi samo još dodala da dosta leptira vole "jesti" trulo (tj. prezrelo) voće (banane, jabuke...) pa bi i to bilo dobro staviti u plitki tanjurić (negdje na povišeno mjesto da se ne skupljaju puževi). Već sam si napravila štap sa postoljem na vrhu za tanjurić, tako da ga mogu seliti po dvorištu.

Djole
17.01.2009., 11:08
Copy/past sa jednog bloga.

Savjeti - Kako privući leptire u Vaš vrt

Leptiri su lijepi dodataka Vašem vrtu. Naučite kako ih privući.

Otiđite u jedan od vrtnih centara blizu Vas i tražite cvijeće koje privlači leptire (trgovci bi to trebali znati). Pitajte ih bilo kakva pitanja o sadnji i uzgoju cvijeća. Posebice pitajte za grm leptira (Buddleia officinalis) ili (Asclepias). Ove biljke mogu narasti do 1,80 metara i više, proizvode lijepe ljubičaste cvijetove kojima leptiri ne mogu odoljeti.

Cvijet leptira privlači leptire. Sjeme ove biljke možete nabaviti u vrtnim centrima. Upute za sadnju pratite na ambalaži. Vesele boje privlače leptire kao i cvijeće bogato nektarom.
Neko cvijeće može privući određenu vrstu leptira. Ako želite privući određene vrste leptira savjetujemo da napravite malo istraživanje kakvo bilje privlači koju vrstu.
Obratite pozornost na leptire u susjednim dvorištima. Saznajte što uspijeva u Vašem dvorištu i modelirajte vrt po tome.

Razmislite koju vrstu leptira želite u svom vrtu i pitajte nekog botaničara o biljkama koje privlače tu vrstu leptira. Budite oprezni sa pčelama koje će isto tako doći, posebice ako ste alergični. Ne koristite nikakva gnojiva i pesticide koji bi mogli naštetiti leptirima.

plavusa
20.01.2009., 22:33
Moram odvojiti dio vrta ili nekako izolirati jer mi gusjenice znaju biti tak gladne da sve popapaju, npr. jedne god su mi za 2 dana dok sam došla do vrta pojele cijeli dragoljub

Sunka
20.01.2009., 23:07
jedne god su mi za 2 dana dok sam došla do vrta pojele cijeli dragoljub

Posadi dva (jedan za njih, drugi za sebe) :nahnah:

plavusa
20.01.2009., 23:25
Nema šanse,znaš kad se nekaj namiriši.......

Sunka
20.01.2009., 23:51
Pogledaj si kaj ti u sig-u piše i drži se toga...:ziii:

Moraju i gusjenice nešto papat :uimep:

plavusa
21.01.2009., 09:57
Znam ja zakaj sam si to dela i tak mi i jee u životu-vječiti optimista:nahnah:
prošlo ljeto smo uzgojili lastinog repa nađenog na mrkvi

http://i295.photobucket.com/albums/mm147/zbunjena_album/DSC02236.jpg

Shadow
27.01.2009., 13:31
Još sam jednu stvar zaboravila napisati. Naime leptiri lakše idu na veliko područje iste boje (tj. lakše ga primjećuju), tako da bi bilo dobro zasaditi (zasijati) u skupine cvijeće koje ima istu boju, tj. grupirati cvijeće po bojama.

Sunka
27.01.2009., 13:46
na kraju ispada da ti treba fešn guru za vrt :ziii: