View Full Version : Trajnice za sjenu
Muu-sake
04.02.2009., 23:20
Trebam savjet. Imam za urediti jednu gredicu, nije velika, oko 4 m2, koja je u potpunoj sjeni. Omeđena je drvom (listopadnim), zidom visokim 3m i nadstrešnicom. Uopće ne dolazi sunce na nju, osim u rano proljeće dok drvo ne prolista. U sezini vegetacije ništa. Jel mi može netko dati savjet koje trajnice mogu rasti u potpunoj sjeni? Posađeno je već nešto lukovica (tulipani, zumbuli) koji cvatu u proljeće, al šta još da posadim?
Možeš razno razne penjačice staviti. Mjesto sadnje im treba biti u sjeni, što ti i imaš, a 3 metra zida će vrlo brzo prerasti (bršljani, pasiflore itd.). A ispred njih posadi kraljeve sjene - Hoste. Imaš pregršt vrsta hosta, a imaš OVDJE (http://www.pijanitvor.com/forum/downloads.php?do=file&id=199) i enciklopediju hosta za download koju sam stavio... :ffwjj:
Osim hosta još se može staviti u sjenu: astilbe, hortenzije, kukurjeci (helleborus), paprati, rododendron, iglice (geranijum), srdašce (dicentra spectabilis i dicentra exima), jedić (aconitum), brunnera, tiarella, đurđice, pakujci (aquilegia), ljubičice, vinka, azalea, heuchera, ciklame, Epimendium (krespin), Liriope, Ophiogodon (zeleni i crni), Platycodon, Tradescantia.... to sve raste kod mene ispod borova i imaju direktno sunca vrlo malo čak i na proljeće. Pa bi i kod tebe moralo uspjevati bez problema.
Ak se sjetim još koje biljke, budem napisala.
Eh, da od penjačica super uspjevaju u sjeni: lonicera, akebia quinata, ampelopsis brevipedunculata, naravno bršljani, hortenzija penjačica...
Trajnice za sjenovite položaje
Vjerojatno u svakom vrtu postoji barem maleni kutak koji je veći dio dana zasjenjen kakvim objektom ili višim raslinjem. Iako će većina trajnih cvjetnih vrsta bolje uspijevati na osunčanim položajima, među njima postoji i velik broj neobično lijepih vrsta kojima sjenovita područja odgovaraju. Kako se radi o zaista lijepim biljkama, ni u jednom vrtu ih ne bi trebalo nedostajati. Ovim je vrstama prijeko potrebno osigurati kvalitetno, hranjivima i humusom bogato tlo, te primjerenu vlažnost koja u prvom redu ovisi o stupnju zasjenjenosti. Tako će vrstama u dubokoj sjeni biti potrebno daleko manje vlažnosti od onih biljka do kojih sunčeve zrake ipak dopiru. Pokušamo li u takvim uvjetima uzgajati vrste koje sjenu ne podnose, vrlo brzo će se izdužiti, prorijediti lišće, a cvjetat će minimalno ili će cvatnja skroz izostati. I dok takvi uvjeti ne odgovaraju gotovo ni jednoj jednogodišnjoj vrsti, među trajnicama je velik broj onih koje su u sjeni našle idealne stanišne uvjete. Tako pakujac (Aquilegia) ili naprstak (Digitalis) dobro uspijevaju u polusjeni, dok biskupska kapica, cimicifuga, krespin uspijevaju u potpunoj hladovini. Većini trajnica koje rastu u sjeni zajedničko je da ne cvjetaju tako lijepim cvjetovima kao vrste pogodne uzgoju na suncu, ali taj nedostatak nadomještaju prelijepim listovima raznih oblika i veličina, a koji dolaze u bojama od zagasito zelene, preko sivkaste i žućkaste, kao i prošarani raznim tonovima bijele ili žute boje.
Jedna od najpopularnijih trajnica za sadnju na sjenovitim područjima svakako je funkija (Hosta) čijih se preko 1000 kultivara razlikuje u boji, obliku i veličini listova. Hosta je idealna u kombinaciji s trajnim vrstama sitnog lista kakav imaju astilba ili habulica ali i sa visokim travama.
Muu-sake
05.02.2009., 18:39
Puno vam hvala na odgovorima. Kad nešto napravim s tom gredicom, stavit ću slike tak da vidite kak je to ispalo. Naravno, slikat ću stanje prije i poslije, a onda će mi Šunka, naravno, morat objasnit kak se stavljaju slike. Do sad mi nije trebalo pa nisam ni proučavala.
Sve vezano za forum (kako s šta radi) ti je napisano u onom prvpm podforumu tj. ovdje (http://www.pijanitvor.com/forum/forumdisplay.php?f=511), a konkretno vezano za slike ti je ovdje (http://www.pijanitvor.com/forum/showthread.php?t=1401) i ovdje (http://www.pijanitvor.com/forum/showthread.php?t=1213).