PDA

View Full Version : Kaki jabuka; Japanska jabuka (Diospyros kaki)

Sunka
19.04.2009., 06:26
Kaki jabuka; Japanska jabuka (Diospyros kaki)

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/2-25.jpg

Domovina kakija je Kina i Japan, stoga ga zovu istočna ili zlatna jabuka. Voćna vrsta kaki (Diospyros kaki) izuzetno je lijepa kao stablo. Ima tamno zelene kožnate listove, lijepe cvjetove i plodove. U jesen mijenja boju lišča je i ukrasno drvo, kada lišće počinje opadati, plodovi ostaju na stablu, pustimo ih što duže tako dobivaju na kvaliteti i ubiremo ih prije jačih mrazeva. Plodove nekih sorti kaki jabuke možemo uživati i izravno ih ubravši sa stabla. Plodovi dozorijevaju u različito vrijeme, ovisno o sorti, vremenu, osunčanosti i osvjetljenosti, te položaju sadnje, nadmorskoj visini, prehranjenosti stabla, itd.

Stablo kakija razvija piramidastu krošnju, te su donje grane dosta duge. Pri početnom uzgoju, krošnju je potrebno oblikovati po etažama, savijanjem mladih jednogodišnjih izdanaka sa posebnim savijačevima grančica i kraćenjem grana. Pri sadnji biramo sunčani položaj koji će omogućiti što veću osunčanost tijekom lijeta a posebno jeseni. U sadnu jamu, koja mora biti što veća i što bogatija gnojem, stavljamo i mineralna gnojiva kako bi ih biljka imala na zalihi. Na korijenje, koje prije sadnje kratimo, treba staviti finu humusnu zemlju.

Sadnicu treba poduprijeti sa jačim kolcem, po mogućnosti od kestena ili bagrema, za kojeg vežemo sadnicu, koju na proljeće kratimo na onu visinu na kojoj želimo imati krošnju. Izdanke koje trebamo za vođenje i oblikovanje krošnje uzgajamo tako da pustimo rasti samo one izdanke koje trebamo, dok ostale odstranimo. Mlade izdanke obavezno savijamo s posebnim nastavcima za savijanje grana da ne rastu okomito, jer je drvena masa kakija krhka i pod težinom plodova može se slomiti.

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/3-15.jpg

Dvije do tri godine poslije sadnje, kada je krošnja već razvijena, iz pupoljaka se počinju oblikovati cvijetovi koji cvatu 14 – 20 dana, početkom lipnja i koje obilazi mnoštvo pčela. Cvijetovi kakija su pretežno ženski, a mogu biti i dvospolni. Plodovi se mogu razviti i bez oprašivanja i oplodnje, te za takve plodove možemo reći da su nastali partenokarpno. Takvi plodovi nemaju sjeme, dok plodovi oprašeni muškim cvjetovima imaju sjeme. :daaa:

Plodovi kakija su jabučnog tipa, a ovisno o sorti mogu biti plosnati, okrugli ili duguljasti, različite debljine. Stablo u vegetaciji samo otpušta plodove, jer kaki ima tu mogućnost da sam obavi tri otpuštanja plodova, čime regulira svoju rodnost. U jesen ostavljamo plodove na stablu da što bolje dozore, no svejedno ih uberemo prije jačih mrazeva. Obiranje obavljamo pomoću produženih škara, jer su peteljke plodova skoro sraštene s granama. Plodove po obiranju slažemo u kutije tako da su pregledni, te ih odlažemo u hladan prostor. Plodovi su bogati vitaminom A i sadrže kalij, kalcij i željezo, te vlakna koja blagotvorno djeluju na probavu. Ukoliko želimo da su plodovi prije za konzumaciju i slađi, slažemo ih u pvc vrećicu u kojoj se nalaze jabuke ili banane, pa plodovi kakija nakon nekoliko dana postanu potpuno zreli.

Tijekom zimskog mirovanja sadnica bez posljedica može podnijeti niže temperature, pod uvjetom da takve temperature ne traju predugo. Stoga preporučam da se prve dvije godine sadnica zimi štiti oblogom od lišća, slame, borovih grana na području korjenja. Stablo pak zaštitimo debelim slojem paprati, slame ili kukuruzovine kojeg omotamo pvc folijom kako bi spriječili vlaženje obloge i to samo onda kada nastupa hladna i duga zima.

Kaki stablo po potrebi orezujemo, odstranjujemo nepotrebne izdanke, savijamo novoizrasle izdanke, te ukoliko je potrebno, grane s puno plodova vežemo sa špagom za jače grane ili ih podupiremo dodatnom potporom. Vršimo dohranjivanje azotom, fosforom i kalijem, stajskim gnojem ili Biogrenom, a gnojivo zakopavamo u zemlju oko sadnice. Prskanje protiv bolesti i štetnika nije potrebno.

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/1-37.jpg

Kaki jabuka se jede tek nakon što je potpuno zrela, inače ima užasno trpak okus i "skuplja" usta. Plod je zreo kad je na opip dosta mekan kao npr. skoro prezreli paradajz.
Ako je plod tvrd dok ste ga ubrali ili kupili, ostavite ga u papirnatoj vrećici ili ga posložite na policu u špajzi koliko mu je potrebno da sazrije - nekad i po tjedan - dva.

Sunka
19.04.2009., 06:28
Moj Kaki kupljen prije par dana za 40 kuna (golo korijenje). Presađen i stavljen među ostale voćke u teglicama :xqqa:

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/kaki.jpghttp://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/kaki2.jpg

Sunka
18.09.2009., 13:10
Cijepljenje drveta kakija engleskim rezom

I sami možete uzgojiti drvo kakija koje daje ukusne i dekorativne plodove. Ako samo posadite kaki iz sjemena ploda koji ste kupili u dućanu, nećete mnogo učiniti ukoliko se ne primite cijepljenja. To i nije tako teško, ali je zadovoljstvo mnogo veće nego kupiti sadnicu iz rasadnika.

Za početak posijte sjeme kakija u posudu. Kada vam biljka izraste oko 40 centimetara,
možete je cijepiti. S već odrasla drveta koji daje plodove uzmite plemku - grančicu dužine oko 20 cm. Pripazite da plemka i podloga na koju ćete cijepiti budu zdrave te jednakog promjera. Od pribora trebat ćete voćarske škare, oštar nožić, voćarske gumice i voćarsku pastu. Neposredno prije posla dezifincirajte alkoholom škare i nožić, a ne preporučuje se cijepiti na vjetru niti za to vrijeme pušiti. Ruke također moraju biti čiste.

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/1-2466.jpghttp://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/2-2069.jpg

dubrovnik2
10.10.2009., 09:40
kod susjede ima veliki kako preko 10 metara visine i star preko sedamdeset godina, problem je jedino sto je previsok i nije bas lako pobrati plodove

zvona
15.12.2009., 13:33
Kakva je mogućnost uzgoja kakija na terasi u ZG.

Sunka
15.12.2009., 13:51
Zima ga neće uništiti sigurno (slobodno ga ostavi vani preko zime), pitanje je koliko veliku teglu misliš koristiti za njega i da li je ta terasa (balkon) u zgradi ili imaš kuću sa vrtom i terasu?

ginkgob
09.04.2010., 00:11
Ja dugi niz godina uzgajam jabuke Malus floribunda koje netko zove ukrasna jabuka, a netko japanska, a koje imaju manji plod poput kaki jabuke - sad da li je to kaki jabuka neznam! Ja ih uglavnom razmnožavam iz sjemena i odlično niknu, a kasnije i rode. Godišnje od male sadnice može biljka narasti i do 1 metra (druge godine života), a kasnije i više, pa ju je potrebno orezivati. Može se formirati u grm ili kao stablo. Ovisno o želji! Plodovi su žute boje i za jelo su dobri dok odstoje neko vrijeme. Siguran sam da ima kultivara, jer neke cvjetaju crveno, a neke rozno. Nisam odgonetnuo o ćemu se radi.

http://www.pijanitvor.com/forum/picture.php?albumid=163&pictureid=3395

Ovo je prošlogodišnji plod od kojega i ove godine uzimam i sijem sjeme.

http://3.bp.blogspot.com/_0C3UeEz-oRo/SeOB-lFv0mI/AAAAAAAABp0/6CH8itdlA7Q/s1600/DSC03388.JPG
Jedna od mojih takvih jabuka - u cvatu! Dolje - ova cvjeta crveno, a plod je jednaki kao kod ove gore.

http://2.bp.blogspot.com/_0C3UeEz-oRo/Sp3Ipc9RMCI/AAAAAAAADK4/cxhJpViAwtk/s1600/japanska.jab.01ps.jpg

sobranin
09.04.2010., 20:44
Ja dugi niz godina uzgajam jabuke Malus floribunda koje netko zove ukrasna jabuka, a netko japanska, a koje imaju manji plod poput kaki jabuke - sad da li je to kaki jabuka neznam! Ja ih uglavnom razmnožavam iz sjemena i odlično niknu, a kasnije i rode. Godišnje od male sadnice može biljka narasti i do 1 metra (druge godine života), a kasnije i više, pa ju je potrebno orezivati. Može se formirati u grm ili kao stablo. Ovisno o želji! Plodovi su žute boje i za jelo su dobri dok odstoje neko vrijeme. Siguran sam da ima kultivara, jer neke cvjetaju crveno, a neke rozno. Nisam odgonetnuo o ćemu se radi.

http://www.pijanitvor.com/forum/picture.php?albumid=163&pictureid=3395

Ovo je prošlogodišnji plod od kojega i ove godine uzimam i sijem sjeme.

http://3.bp.blogspot.com/_0C3UeEz-oRo/SeOB-lFv0mI/AAAAAAAABp0/6CH8itdlA7Q/s1600/DSC03388.JPG
Jedna od mojih takvih jabuka - u cvatu! Dolje - ova cvjeta crveno, a plod je jednaki kao kod ove gore.

http://2.bp.blogspot.com/_0C3UeEz-oRo/Sp3Ipc9RMCI/AAAAAAAADK4/cxhJpViAwtk/s1600/japanska.jab.01ps.jpg

Čisto sumnjam da ti je ovo kaki. Jest ptekrasna, dekorativna, ima prekrasne cvjetove, zbilja bi je volio imat, ali kaki je stablašica sa, u usporedbi sa tvojima, neuglednim ali većim cvijetom, ne cvjeta ovako bujno i svugdje po stablici nego pojedinaćno,uglavnom na kraju grana.
Ukus ploda kaki-ja je, dok je meso tvrdo,neugodno trpak te plod treba pustiti da prezrije. Tek kad postane potpuno mekan , meso skoro prozirno i želatinasto, onda je delikatesan. Kožica ploda je tada tanka kao na pomadori /rajčici/, treba je samo malo je otvoriti i jedući sadržaj žlicom (jer se inače cijela raspadne) zbilja uživati. .... obožavam ih !

ginkgob
09.04.2010., 22:41
Nisam niti rekao da je to kaki jabuka. Već da netko da mišljenje o imenu te biljke! Da li to ima veze s kaki jabukama - odnosno što su u stvari kaki jabuke. Kakve su ove - takve male koje se ponašaju isto kao i tzv. kaki? Imam i jabuka (ovog tipa) koje su i kao stablo. Slikat ću sutra. Izgledaju isto kao i navedene na početku, samo što nisu oranž itd. Odgonetnite koja je ovo vrsta!? Bilo bi mi drago da znam razliku između tzv. kakija i ovih koje ja imam. Ili razlike nema!?

sobranin
10.04.2010., 01:54
Razlika između prezrele i "prezrele" je velika :daaa:

Prirodno prezrela kaki uglavnom izvana zadrži svoju crvenu boju, dok one "prezrele" što se znaju naći na akciji jefrine na Docu su sivo-smeđe, sazrjevale tko zna u kakvim uvjetima, smrznute,.. :hmmm:

Ginkgob, osnovna razlika je ta da kaki plod obavezno na peteljci ima zadebljanje sa 4 listića koji su sa sredinom zaljepljeni za plod pa kad ih pokušaš odvojit skida se i kožica. Sa suprotne strane peteljke je potpuno zaobljena. Oblikom /i izgledom/ najviše podsjeća na rajčicu.

mariana1711
11.04.2010., 17:42
Kad ih je najbolje saditi i gdje nabaviti sadnice

Mamaa
11.04.2010., 17:54
Vrijedi općenito pravilo da je svo drveće i grmlje najbolje saditi ili u rano proljeće (mlade formirane biljke) ili zakorijenjivati u proljeće ili jesen.
Ako si pročitala temu, vrlo je jednostavno možeš uzgojiti i iz sjemena ili traži po rasadnicima gotovu biljku.

xoxoqueeny
15.04.2010., 16:22
E Mamaa, to sam i ja mislila, ali me jedna fina gospođa kod koje sam kupla neke sadnice ukrasnog drveća, naučila da je listopadno drveće ( s korijenom) najbolje saditi u jesen i to nakon što otpadnu svi listovi, jer, kako ona kaže, ako nadzemni dio miruje, podzemni, tj. korijen, radi. Na taj se način biljka lakše prilagodi i krene s rastom već u rano proljeće. Ako bi je sadili u proljeće, što je ove godine bilo skoro pa nemoguće (kiša, mokra zemlja), biljka najprije troši snagu na ukorjenjivanje nauštrb rasta nadzemnog dijela. A ako odmah krenu i vrućine, kao što to zna biti u Dalmaciji, jadna se pati i slabije napreduje.
Sve sam posadila u 11. mjesecu u dobro obrađene sadne jame, i biljke su savršeno podnijele ove naše orkanske i bure i juga i već odavno puštaju pupove

danijela.maci
17.11.2010., 11:55
I ja sam čula da je listopadno drveće najbolje saditi u jesen ali je kod nas jednostavno nemoguće naći sadnice u to vrijeme. Na većinu mjesta sam pročitala da se kaki sadi u 11 mjesecu ali sadnica niotkud, zvala sam mbm rasadnik i dobila informaciju da dolaze tek za 2 mjeseca, znači sadnja u proljeće. Ako kome pomaže imaju trogodišnje sadnice cca 160,00 kn.

sobranin
18.11.2010., 00:33
ali sadnica niotkud, zvala sam mbm rasadnik i dobila informaciju da dolaze tek za 2 mjeseca, znači sadnja u proljeće.

Ako imaš kakva poznanstva i veze u Metkoviću, Neretva, pokušaj. Čuo sam da bi se tamo kod privatnika moglo nešto nać :ffwjj:

seneka
15.01.2011., 18:25
:ffwjj: Pozz.
Nije toliko važno kada se sade ukoliko su kontejnirane tj. imaju korjenje u onoj crnoj plastičnoj vreći. Mogu se saditi bilo kada, osim najhladnijih i najvručih mjeseci.
Danijela, nemaš problema ako stignu u 3. ili 4. mjesecu ako su u posudi, a obično jesu :ffwjj:

seneka
27.01.2011., 13:22
Kaki TIPO je najčešća sorta kakija koji raste na kontinentu, spada u grupu PVNA, astrogena sorta koja mora omekšati da izgubi tanin, tada je užitan.
TIPO je sorta sa samo ženskim cvijetovima, a plodove zameće partenokarpno, tj. djevičanskom oplodnjom.
Ako bude oplođen polenom neke druge sorte i ima više od tri sjemenke, plod je tvrdoužitan, to jest može se jesti bez omekšavanja.
Neoplođeni plodovi nemaju sjemenke, a po nekim autorima su bolje kvalitete. Na slici vidimo moj kaki TIPO po opadanju lista.

http://i53.tinypic.com/ivlkbc.jpg

valijant1975
03.03.2011., 12:11
Evo da se i ovdje pohvalim, kupio sam sadnicu kakija u luckome i samo cekam da ovaj hladni val prođe i krecem u sadnju :)

seneka
04.03.2011., 17:46
Evo da se i ovdje pohvalim, kupio sam sadnicu kakija u luckome i samo cekam da ovaj hladni val prođe i krecem u sadnju :)

:ffwjj: Pozdrav svima! A koje je sorte taj kaki što si ga kupio? Naime već duže vrijeme tražim kakije koji se mogu jesti tvrdi, kao ono kad kupiš u marketu.
Međutim nemogu ih naći, sve je sorta tipo i vanilija, a te sorte moraju omekšati da bi se mogle jesti.
Ako je tvoj kaki u kontejneru, nemoj žuriti sa sadnjom, a ako je golog korjena odmah ga posadi ali i zaštiti malo jer je u trgovini već malo krenuo pa bi ga koji minus mogao oštetiti. Sretno s kakijem!

Sunka
04.03.2011., 19:56
tražim kakije koji se mogu jesti tvrdi

Nikad čuo za takav kaki? Jesi ti siguran za to? Koji kaki je to?

valijant1975
04.03.2011., 19:59
Kaki Tipo, ali sutra idem opet malo prosvrljat po rasadniku :hurra: a ovo je slika prve sadnice i drzim je u podrumu gdje nema direktnog grijanja ali je puno toplije nego vani

http://i52.tinypic.com/30xg8xv.jpg

Slike obavezno centrirajte u postovima.

Više u svemu tome napisano je ovdje (klikni me) (http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=1586)

Sunka
04.03.2011., 20:51
Centriraj slike u postovima
Napravi razmak između slike i teksta
Klikni EDIT ispod svog posta i ispravi to
Jesi ti probao plod od sorte Tipo, a da je tvrdi plod?

angels
04.03.2011., 21:49
Kaki Tipo,

Malo istrazivao po netu ali nisam nasao nisto takvo da se ta vrsta kao i ostale mogu jesti tvrdi, naproti navedeno je obrnuto.

Sunka
04.03.2011., 21:53
Kaki Tipo,

Malo istrazivao po netu ali nisam nasao nisto takvo da se ta vrsta kao i ostale mogu jesti tvrdi, naproti navedeno je obrnuto.

Vjerojatno je referirano na ovo, ali ja nikad čuo za takvu vrstu kakija. Ovdje podno Učke skoro svaki vrt imam kaki jabuku i nigdje nisam nit vidio nit čuo da postoji vrsta kod koje se plof može jesti tvrd, odnosno nezreo?

Kaki TIPO je najčešća sorta kakija koji raste na kontinentu, spada u grupu PVNA, astrogena sorta koja mora omekšati da izgubi tanin, tada je užitan.
TIPO je sorta sa samo ženskim cvijetovima, a plodove zameće partenokarpno, tj. djevičanskom oplodnjom.
Ako bude oplođen polenom neke druge sorte i ima više od tri sjemenke, plod je tvrdoužitan, to jest može se jesti bez omekšavanja.
Neoplođeni plodovi nemaju sjemenke, a po nekim autorima su bolje kvalitete. Na slici vidimo moj kaki TIPO po opadanju lista.

http://i53.tinypic.com/ivlkbc.jpg

seneka
06.03.2011., 15:05
:doh: Pozdrav svima!
Kaki se djeli na adstrigentne i ne-adstrigentne sorte (trpke i ne-trpke)
Adstrigentne se nemogu jesti prije nego što omekšaju i izgube tanin
Ne-adstrigentne sorte se mogu jesti kada sazriju u tvrdom stanju
Adstrigentne: Tipo, Hachiya, Rojo Briljante, Vainiglia i dr.
Ne-adstrigentne: Hana Fuyu, O-Gosho, Jiro i dr.

Postoji i druga podjela u ovisnosti o oplodnji i trpkosti. Po njoj se kaki djeli na 4 grupe
PVA
PCA
PVNA
PCNA
npr kaki sorte TIPO spada u grupu PVNA, što znači da je on trpak ako je nastao djevičanskom oplodnjom, tj bez muškog polena. Ako je pak nastao oprašivanjem i ima više od 3 sjemenke u sebi, može se jesti tvrd. Međutim TIPO ima samo ženske cvjetove. Ali ga može oploditi sorta koja ima muške cvijetove.
S druge strane sve sorte grupe PCNA bez obzira na oplodnju jestive su tvrde, tj. nisu trpke. Npr. JIRO,O-GOSHO,
Grupe PVA I PCA su nešto između

valijant1975
02.04.2011., 20:10
Danas sam spoznao tuznu istinu. Sadnica kakija koju sam posadio prije kojih par tjedana je bila mrtva vec onda, i oni koji tvrde da se kaki kao mlad moze smrznuti su u potpunosti u pravu, jer sam ga kupio u mbm na otvorenom kad je bilo zima ko vrag i cuvao ga dok nije zatoplilo.
Od kada sam ga posadio nije bio izlozen mrazu i hladnoci, tako da se najvjerojatnije smrznuo kod njih.
Imam sad jedno pitanje; imaju li oni ikakvu odgovornost za "robu"?
Naravno moram reci da sam odlucio kupiti drugu sadnicu i to u kontejneru, a posto sam vidio da vec pustaju lisce, zanima me hoce li biti problema za sadnicu ako je sad presadim iako vec lijepo lista?
Unaprijed zahvaljujem na mozebitnim odgovorima i savjetima! :kkkk:

seneka
02.04.2011., 20:55
:nece: Možda nije sve izgubljeno. Dali si posadio kaki? Po čemu si zaključio da je zahvalio?
Ako je posađen može se desiti da je koji doljnji pup i korjen živ, pa će iz tog pupa niknuti kaki, jer se i meni to isto desilo sa kakijem na slici prije par postova, a pogledaj koliko plodova je lani imao. :ffwjj:
Ajde opiši malo zašto si zaključio da je odapeo?
Šta se tiče pitanja imaju li oni kakvu odgovornost, nemaju, jer nemožeš dokazati da se smrzo kod njih :nece:
Šta se trećeg pitanja tiče, možeš saditi kaki u kontejneru i kad ima na sebi plodove :laughh: :xqqa:
Kaki se prve 2 godine lako smrzne, a poslije se netreba zaštičivati, ako imaš pitanja u vezi kakija, preporučam se :lert:

valijant1975
03.04.2011., 09:53
Kad sam kupio kaki on je bio u kontejneru ali su ga drzali vani, i sve je bilo u mirovanju pa nisam mogao vidjeti da je smrznut.
Doma sam ga drzao jos skoro 10 dana u negrijanom podrumu ali u podrumu je bilo toplije nego vani. Cim je zatoplilo ja sam ga posadio vani, no sve vocke koje sam posadio poslije njega su barem nove pupove dobile a on je bio isti ko i onog dana kad sam ga kupio. Jucer sam jednostavno isao provjeriti tako da sam mu grancice koje su izgledale na oko suhe malo po malo rezao, i nazalost gdje god sam odrezao grancica je bila u potpunosti suha.
Kompletno drvce je zapravo mrtvo, i jedino sto mi pada na pamet je da se zapravo smrzlo :plac:

seneka
03.04.2011., 13:57
:sram: Onda još samo da ti izrazim saučešće povodom smrti kakija :lert: . Možeš posaditi i sada kaki ako je u kontejneru, sada barem vidiš da je živ ako ima lišće ili pupove.
Nije to ništa, dese se takve stvari, žao nam je ali nije smak svijeta.
Sretno s novim kakijem. :ffwjj:

misoo83
03.04.2011., 21:43
Ja sam prosle godine kupio 3 kaki sadnice bile su skroz male negde oko 10 cm i debljine oko 1-2 mm (iz semena uzgojene sadnice) i bez ikakve zastite su sve tri prezivele zimu i sada krecu pupoljci da se zelene na njima od njih tri dva su se odmah primila a treci je poceo da se susi i onda sam ga presadio na drugo mesto gde je poceo polako da ozivljava i sada je ziv i posle zime a na sve tri sadnice kakija su izmrzli vrhovi grana al im nista to ne smeta da rastu i da se dalje razvijaju u veliko drvo :doh:

Usput da vas priupitam posto su moji kaki svi iz semena jel treba da se posle kaleme da bi radjali ukusne i krupne plodove ili nema potrebe :hmmm:

valijant1975
04.04.2011., 20:19
Evo slikice novog kakija vaniglia, visok je 2 m i platio sam ga 150 kn

http://i55.tinypic.com/4roqp4.jpg

seneka
04.04.2011., 21:49
Misso, kao i kod svakog voća da bi bio siguran da ćeš imati krupne plodove određene sorte potrebno ih je kalamiti.
Međutim, velika je šansa da taj kaki bude i krupan i dobar, a opet može biti i manji ako je negdje u blizini voćnjaka bio D. Lotus, tj divlji kaki,čije se sjemenke koriste za stvaranje podloge za kalamljenje pitomih sorti.
Ja sam osobno ostavio jedan sjemenjak dobiven iz kupljenog ploda kakija, pa me za par godina pitaj to isto. :laughh:

Valijant, grane na tom kakiju rasporedi na sve strane svijeta na neki način, na primjer vezanjem nekih ravnih letvica na krajevima grana, ili nabi okolo 4 kolca i za njih prisili ramene grane kakija da budu u nekom redu , a ne ovako kao metla :laughh:
Inače Vaniglia je istog tipa(PVNA) kao i kaki Tipo, znači treba omekšati da bi bio užitan, ili ako je plod nastao oprašivanjem i ima više od 3 sjemenke onda se može jesti tvrd, pod uslovom da je sazrio.
Po nekim autorima je finije arome od Tipa. Sretno s kakijem,i zaštiti ga prve dvije godine od velike zime.:xqqa:

valijant1975
05.04.2011., 06:29
Puno hvala na savjetu :ffwjj:. I meni se cinilo odmah da su grane ostale prestisnute, a to je posljedica toga sto je bio svezan u rasadniku tako, i tek kad sam ga jucer posadio ja sam mu odvezao grane.
Razmisljao sam da ih malo rasirim pomocu nekih laksih utega!?

valijant1975
05.04.2011., 19:14
Evo danas sam povezao grane mog ljubimca :uimep:. Stavio sam ovdje sliku da mi mozete na neki nacin ocjeniti rad i dati savjet posebice ako sam pogrijesio. Najacu granu sam ostavio u sredini da raste ravno.

http://i55.tinypic.com/264pb49.jpg

seneka
05.04.2011., 19:41
:doh: Odmah prigovor!
Trebao si grane zavezati bliže deblu a ne na samom kraju :sram:
Tako si napravio lukove pa će ti izbiti vodopija na onoj grani koja je najviše smotana. :nece: Znači neka grane budu savijene ali više kod debla.:hmmm:
Ove druge još piju vodu, ali ona koja je savijena u luk tu popravi. Sveži špagu na sredini te grane pa nju našpanaj pod 45 stupnjeva.
I onda če biti sve 5 :xqqa:

markoplis
08.04.2011., 22:37
Kupio sam kaki vaniliju prije 1 mj u pevecu za 63 kn, 2 m visine. Od kada sam je posadio nije bilo mraza, na južnoj strani kuće mi je u dobroj zavjetrini, posadio po uputama, ne vidi se da će se nešto događati. Da li je moguće da se smrznuo ili trebam još čekati da "krene"?

valijant1975
09.04.2011., 09:07
Kupio sam kaki vaniliju prije 1 mj u pevecu za 63 kn, 2 m visine. Od kada sam je posadio nije bilo mraza, na južnoj strani kuće mi je u dobroj zavjetrini, posadio po uputama, ne vidi se da će se nešto događati. Da li je moguće da se smrznuo ili trebam još čekati da "krene"?

Ja se bojim da se prodavaci tj. centri koji preprodaju sadnice jako neodgovorno ponasaju, i da sadnice koje najesen ne prodaju jednostavno stoje nezasticene cijelu zimu na hrpama negdje vani. Puno ih je fizicki osteceno, a o smrzavanju osjetljivijih da i ne govorimo!
Nadam se da ce ti potjerati, ali moje iskustvo je bilo negativno sa prvim kakijem pa sam sad kupio ovoga prolistalog.

seneka
09.04.2011., 20:09

Još pričekaj mjesec-dva, kod kakija se znalo desiti da potjera i u 6. mjesecu, a ako je gornji dio smrznuo možda ti potjera iz korjena, u lipnju ćeš znati na čemu si.:uimep:
Ako istjera iz korjena u 8. mjesecu možeš nakalamiti spavajući pup bilo koje sorte.
Ako istjera iznad mjesta kalamljenja, na konju si, mada si izgubio jednu godinu (to se upravo meni desilo).:sram:
Naravno da je to gnjavaža , jer čovjek ne kupuje vočku da bi je onda još kalamio :nece:
Nekako mi je sumnjiva i cijena, dosta je niska, možda su slutili da je krepucnio :nece:
Ostavi ga za sada, a onda ćeš već vidjeti :hmmm:
A možda se i pravi mrtav !:laughh::laughh:

valijant1975
17.04.2011., 18:40
Katastrofa!!! Na kakiju mi pukla grana, i to totalno neocekivano i bez vanjskog uzroka!
No na mjestu puknuća kao što ćete moći vidjeti na slikama ugledao sam zatamnjenu srž.
Secirao sam taj dio grane koja je inače izgledala potpuno zdravo!

http://i55.tinypic.com/14nd5c6.jpg

---------------------------------- Postovi spojeni! Napisani u razmaku od 5 minuta ----------------------------------

Evo i slike seciranog dijela.

http://i53.tinypic.com/2m34v9v.jpg

seneka
18.04.2011., 07:08
:naughty: Ne dizati bespotrebnu frku! Sve je još pod kontrolom :ffwjj:
Grana imaš više nego dovoljno :uimep:
Ovu granu koja je pukla uslijed neprijateljskog djelovanja crvotoča odreži na 5 cm. od debla i premaži nekim voskom. Kad prolista u 7 mj. odrezačeš do debla taj i onaj drugi batrljak.
Pregledaj ostale grane da nije još u kojoj crv koji grize srž. :cussing:
Poznat češ ga po rupici kroz koju gura piljevinu van. Ako ga nađeš , nije potrebno da ti ja savjetujem što češ mu raditi :vvrrt:

IvanOs
10.05.2011., 19:17
Kaki jabuka posađena ovog proljeća u Slavoniji.

http://i928.photobucket.com/albums/ad124/ivanos1/bilke/770b14ec.jpg http://i928.photobucket.com/albums/ad124/ivanos1/bilke/ea2d48e6.jpg

seneka
10.05.2011., 20:31
Ivane, koje je sorte kaki?

IvanOs
15.05.2011., 20:30
Mislim da je sorta Tipo. Pronaći ću deklaraciju pa onda točno napišem a i fotkama popratim daljnji rast!

markoplis
16.05.2011., 23:41

Ja se bojim da se prodavaci tj. centri koji preprodaju sadnice jako neodgovorno ponasaju, i da sadnice koje najesen ne prodaju jednostavno stoje nezasticene cijelu zimu na hrpama negdje vani. Puno ih je fizicki osteceno, a o smrzavanju osjetljivijih da i ne govorimo!
Nadam se da ce ti potjerati, ali moje iskustvo je bilo negativno sa prvim kakijem pa sam sad kupio ovoga prolistalog.

Evo mi kolegica javila da u Kalii ima kaki tipo sa listovima za 80 kn. U dilemi sam. Ima li šanse da mi ova vanilia potjera iako mi djeluje kao da je otegnula davno? Žao m ije prerezati ako ima ikakve šanse da krene..
Ima netko ideju??

seneka
17.05.2011., 13:43
Kod kakija je moguće da kasnije krene. Pogledaj od zemlje 10-ak centimetara ako ima koji živi pup.
Usvakom slučaju ako je korjen živ, smrznulo se gornji dio, a moglo bi se desiti da je koji pup iznad kalamljenog mjesta živ, ali on neće krenuti dok je gornji dio iznad.
Nemaš šta izgubiti, da se mene pita ja bi ga odrezo 10 cm. poviše kal. mjesta.
Istu situaciju sam ja doživio sa mojim kakijem. Odrezo sam kako je napisano, bila su 2 živa pupa jedan je naknadno klonuo , a iz onog drugog je izraslo drvo koje možeš vidjeti na ovoj temi.
Stim što se meni smrznuo jer ga nisam zaštitio prve zime.
Otiđi i kupi taj kaki Tipo, moj je isto taj, a Vanilija ti spada u istu klasu kakija, s tim da po nekim autorima ima neki spoecifičan okus ili aromu.
Po drugima je kaki Tipo najotporniji na hladnoću. Dvije godine se mora štititi preko zime,a poslije netreba u našem podneblju, ista smo županija.
U ovakim slučajima treba rezati jer se nema što izgubiti, a ovako eventualno krene pa ćeš imati 2 kom što nije loše jer je moj lani imao 60-ak plodova, a star je 5 godina.
Dakle škare, vosak i hrabro srce ! :ffwjj:

valijant1975
22.05.2011., 10:00
Kada ce poceti cvjetati kaki? Moj ima pupove kao i na ovoj slici od IvanOs, pa sam malo nestrpljiv. :uimep:

buhtlica
22.05.2011., 12:38
Bokić svima. Interesira me kaki, čitam vaše postove pa se pitam gdje bi bilo najbolje kupit kaki (nebi htjela proć ko neki sa lošim iskustvima) i koje je najpametnije vrijeme za sadit ju. Hvala unaprijed :kkkk:

seneka
22.05.2011., 13:37
Moj kaki prije 2 dana.

http://i52.tinypic.com/2uxv2mg.jpg

A evo i stabla.
http://i51.tinypic.com/eqw7s8.jpg

valijant1975
22.05.2011., 21:00
Aaaaa..! Pa onda je i moj kaki na rubu cvjetanja :roflmao::hurra:! Ja cijelo vrijeme cekam nekakve raskosne cvjetove :doh: :uimep: !

seneka
22.05.2011., 21:19
:uimep: Da, Valiant, cvijetovi kakija su skromni i cvate postepeno tako da vjerojatno i kod tebe ima već otvorenih. Bit će plodova :ffwjj:
Buhtlica, kakija se može naći u proljeće u bolje opskrbljenim agro-trgovinama, Bauhausu, Baumaxu,vrtnim centrima , npr. u Zg u Savskoj itd.
Može se i sada naći u Zg. samo se treba propitati. Večinom se nalazi kontejniran pa se može i sada posaditi iako ima lišće.
Od sorti možeš naći Tipo i Vanigliju koji se jedu tek kad omekšaju.
U Sloveniji se može kupiti i sorte koje se mogu jesti tvrde, ali moraju biti zrele.
Međutim se teško prenesu radi propisa.:laughh:
Ali netko uspije. A onda se prekalamljivanjem širi, itd..
Pa ih ima i kod nas.

valijant1975
03.06.2011., 12:30
Kaki je lijepo procvjetao i to me jako razveselilo, ali nisam bas vidio nekih pčela i slicnih životinjica oko tih cvjetova, a nažalost sad je i ovo vrijeme zadnjih par dana dosta lose sa puno jakih pljuskova i vjetra pa se bojim da nekog ploda i neće biti.
Koliko kiša jao može utjecati na kaki? Navodno nije osjetljiv pa ipak..?

seneka
03.06.2011., 18:58
:nece: Ne brini se za rod, jer se kaki obično zameće partenokarpijom, djevičanskom oplodnjom, pa mu netreba pelud da izgradi ono što mi zovemo plod.
Plod neće imati, a plod je SJEMENKA a mi jedemo usplođe, ono fino slatko, a ne sjemenku.
Postoje sorte koje imaju muške i ženske cvijetove, ali tvoj ima samo ženske pa će biti kako sam napisao.
Sorte koje imaju i muške cvijetove mogu se oploditi i peludom, u tom slučaju ćemo u plodu naći sjemenku.
Većina sorti ima samo ženske cvijetove. Takve se mogu kod nas nabaviti.
Znači, raduj se, bit će za probu, jer i kaki odbacuje plodiće, a ostavlja samo koliko može narasti :xqqa:
Kod mene je 3.godine bilo 5-6 kom., a 4 godine tj. lani 60-ak komada. :ffwjj:
P.S. - Kiše mu samo koriste!

IvanOs
13.06.2011., 17:51
Evo fotki kako polako napreduje !

http://i928.photobucket.com/albums/ad124/ivanos1/bilke/28bf5bd0.jpg http://i928.photobucket.com/albums/ad124/ivanos1/bilke/3b849531.jpg http://i928.photobucket.com/albums/ad124/ivanos1/bilke/d051d57e.jpg http://i928.photobucket.com/albums/ad124/ivanos1/bilke/8935164e.jpg

valijant1975
08.07.2011., 07:46
Pozdrav svima nakon 2 tjedna izbivanja za pocetak. Nazalost doma me docekala tuzna slika na mom kakiju, otpali mu svi plodovi.
Nadao sam se sazrijevanju barem 2-3 kom iako je drvo posađeno ovog proljeca. Nadao sam se iz razloga sto sam posadio kaki iz kontejnera visok oko 1,8 m i pokazao je lijep razvoj plodova nakon cvatnje. Da li je jednostavno premlad da bi izdrzao ove godine razvoj ploda pa ih je odbacio ili je problem u vremenskim prilikama?

markoplis
09.07.2011., 23:31
A možda se i pravi mrtav

Ipak se pravio mrtav. Teška srca sam ga odrezao i jučer kada smo stigli s mora razveselio me ovako

http://i1131.photobucket.com/albums/m560/markoplis/09_06_11/DSC03738.jpg

a sada trebam pomoć oko kakija jer ne znam kada i koje mladice odrezati, sada ih je očito previše.

seneka
10.07.2011., 12:25
Koliko je visok do najvišeg lista? :ffwjj:
Koliko je visoko deblo?
Dali iz najgornjeg pupa raste najjača grana?
Molim odgovore da bi ti znao dati savjet. Ako budem znao... Pozdrav !

markoplis
10.07.2011., 15:11
Evo i slike iz drugog kuta da se vidi o ovako.

http://i1131.photobucket.com/albums/m560/markoplis/09_07_11/DSC03739.jpg

Visina "debla" je oko 45 cm (sorry, nisam imao srca odrezati kratko kako si rekao). Do najvišeg lista još je oko 20 cm. Iz gornja 3 pupa rastu po dvije grane od kojih su veće duge oko 22 cm, jednako su jake.

Sve mladice kompletno iz pupa izrasle su cijelom dužinom u proteklih 18 dana. Prije toga samo pupovi.

Hvala na odgovoru i trudu.

seneka
10.07.2011., 16:33
:uimep: Da se mene pita ja bi to ovako napravio.

1.Najjači izbojak ostaje kak je. On će biti daljnja provodnica, ili deblo.
2.Ostale jače izboje pri vrhu pincirati, dakle odrezati im trećinu dužine, tako da ostane 5-6 večih listova.
3.Ove doljnje izboje takođe uštinuti da ne rastu dalje. Nemoj ih otkinuti potpuno!

Svaki izboj koji bi eventualno krenuo kao preuranjeni izboj odmah otkinuti dok je mali, tj. još u fazi bubrenja. Ovi svi izboji koji ostaju,tj lišće na njima mora biti u funkciji prehrane izboja koji ćeš ostaviti da ti bude za deblo. Zato se sada ne skidaju. Njih ćeš odrezati u proljeće.

Potrebno je zaljevati uveče sa odstajalom vodom. Dobro je što je tlo malčirano.
Onaj izboj koji će biti netaknut, možeš uz nekakvu vodilicu uspraviti da se ne savije na neku stranu. Ovo vezanje ima i drugu svrhu osim estetske. Naime sokovi najbrže cirkuliraju u okomitom smjeru, pa će brže i rasti. Nemoj gnojiti, jer on ima dosta od onda kad si ga sadio, a gnojenjem se produžava vegetacija, šta opet ima loših strana.
Kaki će biti potrebno još 2 .godine preko zime zaštititi od hladnoće, a poslije više netreba.
Ovaj tvoj kaki ima jako korjenje pa će do jeseni narasti i još duplo veći nego je sada.
Neka i netko drugi nešto napiše pa se odluči kako ćeš dalje.

Postoje i drogi načini da se formira krošnja, ali sam ja mišljenja da je deblo od 40 cm.prenisko. Ovo sam ti napisao kako da dobiješ njegovu prirodnu krošnju, jer osim proljetnog odrezivanja svih izboja osim najgornjeg , netreba više nikakvo orezivanje-on sve dalje sam zna kako treba rasti!:laughh:

seneka
11.07.2011., 10:37
Pozdrav svima nakon 2 tjedna izbivanja za pocetak. Nazalost doma me docekala tuzna slika na mom kakiju, otpali mu svi plodovi.
Nadao sam se sazrijevanju barem 2-3 kom iako je drvo posađeno ovog proljeca. Nadao sam se iz razloga sto sam posadio kaki iz kontejnera visok oko 1,8 m i pokazao je lijep razvoj plodova nakon cvatnje. Da li je jednostavno premlad da bi izdrzao ove godine razvoj ploda pa ih je odbacio ili je problem u vremenskim prilikama?

:uimep: Da te malo smirim :uimep: Sve je u skladu sa prirodom.

Da bi živo biće stvaralo potomstvo, potrebno je odrasti. Potomstvo od biljaka su njihove sjemenke.
Tvoj kaki bi rodio ove godine da je ostao u kontejneru. Naime tamo mu je ograničen rast korjena, pa prema tome i krošnje. Korjen je ispunio kontejner, drvo je izraslo u skladu s mogučnostima , i kaki je pogrešno zaključio da je odrastao, a pošto je razmnožavanje najjači instikt kod svih živih bića, stvorio je rodne pupove.

E sad, ti si ga u međuvremenu posadio. Tu se kaki malo zamislio :hmmm:
Sada mu se otvaraju nove mogučnosti. Idemo još rasti da bude više sjemenki :velikariba: .Počelo je rasti korjenje, počela je rasti krošnja.
Da, ali sada nema dosta hrane za zametnute plodove :hmmm: .Ništa zato ,ove ću plodove odbaciti, a idem ja dalje rasti, pa ću nagodinu imati i moći othraniti još više plodova :laughh::hurra: na moju korist i na veselje moga gazde :laughh::hurra:

Tako ja to vidim tvoj problem. Ne brini :ffwjj:

bumbomir
05.10.2011., 21:42
...imam 3 stabalca kakija sorte "kaki tipo" posađena prije 2 godine, sadnice su iz rasadnika "Prud" Metković. Kod sadnje su bili visoki oko metar, posađeni su s baliranim korijenom u rano proljeće, točna starost sadnica u trenutku sadnje nije mi poznata.
...2 stabalca od početka rasla su "kao iz vode", izrazito bujno. Treće je krenulo i nakon 2 mjeseca jednostavno se osušilo. Više zbog nemara nisam ga izvadio. Ovog proljeća iz osnove su krenule 2 izboja, sada su krasni i dugi oko 60 - 70 cm. Po izgledu lista istovjetni su onima na druga 2 stabalca pa pretpostavljam da nije riječ o izboju iz podloge...
...a jedno od ona 2 stabalca nosi i jedan lijepo razvijen plod :notworthy:
...e sad, zanima me gdje pronaći sadnice kakija neke druge sorte u kontinentalnom dijelu Hrvatske? Upućivali su me na rasadnik u Sloveniji ali ne želim se zafrkavati s prijenosom (ilegalnim) preko granice...

Sunka
05.10.2011., 22:26
Kad napišeš u svojim opcijama lokaciju gdje si, možda i uspijemo preporučiti ti najbliži rasadnik sa kaki sadnicama.

P.S. Započni novu rečenicu sa velikim slovom, ne sa točkama...
Hvala

bumbomir
06.10.2011., 07:32
Lokacija je - Našice. U pozdravnoj poruci rekao sam da nisam baš vičan informatici, no potrudit ću se i lokaciju upisati i u profil :)

seneka
06.10.2011., 14:05
:hmmm: Kaki Tipo je najčešća sorta u kontinentalnom djelu hrvatske, po nekim autorima najbolje podnosi zimu.
Onaj kaki koji ti se osušio, vjerojatno je izmrzao prošle zime. Naime kaki se treba zaštititi prve dvije godine po sadnji,a poslije postaje otporniji na studen.
Vjerojatno je bio dublje zasađen,ili dolje nečim zaštićen pa nisu izmrzli donji nekoliko pupova. Nije problem, ako su listovi isti onda je rječ o plemenitoj sorti, pa će ti narasti. Nemoj ga zaboraviti zaštititi preko zime. Korjenje je jako pa će nakon par godina biti isti kao i ona druga dva.
Šta se drugih sorti tiče, vjerojatno bi želio imati sortu koja se može jesti kad sazrije, a da je tvrda-znači sa stabla.
Takve sorte postoje, npr. Hana Fuyu ili O Goshi, Jiro i drugi.
U RH nisam čuo da se nalaze u prodaji, ali ih ljudi imaju iz SLO. pa se šire kalamljenjem, koje je dosta teško, tj.teže nego jabuke i kruške,dunje i drugog voća.
Ako si vješt u prekalamljivanju, ali stvarno vješt, onda se možeš upustiti u taj posao, inače treba čekati još neku godinu.
Kada si vidio da su dva izboja mogao si jedan odrezati na 2 pupa,pa bi sada onaj drugi bio veći.
Ali ne brini narast će on.
Ja imam Tipo več 4-5 godina,lani je imao urod 60-ak komada,ove godine preko 100, a isti mi je prve godine izmrzo samo je 1 pup bio živ, :uimep: a sada je veliko drvo. :ffwjj:

bumbomir
06.10.2011., 14:29
Hvala na odgovoru. Danas sam malo pronjuškao, do iduće srijede javit će mi prijatelj hoće li mi moći dovesti sadnice još nekih sorti kakija.
Inače, planiram posaditi nekih 30 sadnica.

Mira K
13.10.2011., 20:15
Trebam pomoć. Kaki je izmrzao i ispod pupa je ipak izrasla ( valjda matična biljka?) koja ima dlakave listove, vidim da nije kaki.. Što mi je činiti? Trba li se ta biljka ponovo cijepiti ili da se odreže pa postoji mogućnost da kaki krene iz kalema?

Jadranka
13.10.2011., 20:33
Odreži stabljiku 20-30 cm iznad zemlje (ako je smrznut) ili iznad kalema pa će možda slijedeće proljeće baciti koju mladicu.

Mira K
13.10.2011., 20:39
Jadranka :notworthy:
A kada da to napravim? Sada ili na proljeće?

seneka
13.10.2011., 20:49
:hmmm: Svaka biljka najbolje tjera iz najvišeg pupa. Prema tome otpada mogučnost da bi se naknadnom rezidbom dobio pitomi kaki ako je ovaj kako si napisala, podloga.
A i to izgleda da nisi sigurna, kada bi mogla staviti neku sliku, onda bi mi možda znali dali je to podloga ili plemenita sorta, ono što je istjeralo.
Podloge kakija imaju duguljaste listove, malo tanje, ako se zgužvaju onda smrde. Sorte kakija imaju deblje listove, malo više okrugle, i ne smrde kad se protrljaju.
Ako ti je ostala podloga (D.Lotus ili D. virg..) trebat će je na proljeće okulirati nekom sortom kakija.
I još samo jedno, kaki treba prve dvije godine po sadnji zaštititi preko zime. Da se ne smrzne ! :ffwjj:

seneka
13.10.2011., 21:00
:laughh: Dok sam ja pisao vas dvije ste već donijele zaključak, pa da rezimiram.
Sada je jesen i kaki se nije sada smrzo nego prošle zime :sram:
Ono što je istjeralo , to imaš. Nikakvom rezidbom nečeš probuditi pupove koji nisu izrasli ove godine :nece:. Ako je podloga, onda je rastao iz mjesta ispod mjesta kakamljenja,i ako gore imaš suho drvo iz njega neće nikom čarolijom ništa izrasti.
Ako je pitomi onda si na konju. Neznam što bi tu trebalo skračivati.
To je moje mišljenje, možda nisam razumio cjelu stvar...:ffwjj:

ginkgob
13.10.2011., 23:01
Morate shvatiti da nije isto uzgajati kaki jabuku u Primorju ili u Zapadnoj Slavoniji. To se ne može usporediti. Oko Novske temperature padaju i do 10-20 i više ispod ništice, a u Rijeci (Primorju) baš i ne. Tak da je lakše uzgojiti ovu biljku u mediteranskoj klimi neko na kontinentu.
Ako je biljka živa (u ovom slučaju), pa makar i samo iznad korijena potjerat će, međutim pitanje je koliki će biti efekat - da li će imati plodova narednih godina ili ne - to je zaista veliko pitanje!
Moje 2 kaki jabuke stare su već desetak godina (Podravina) i još do dan danas nisam imao ploda koji se može pojesti, odnosno imao sam, ali nisam uspio dobiti potpuno zrele plodove, sa tim specifičnim okusom. Ne govorim o vrsti Malus floribunda, koja još i dozrije, ali su plodovi tvrdi sve do kasno u zimu, već o vrsti Diospyros kaki.
Fotkat ću ih za koji dan dok uhvatim lufta! :ffwjj: Ima nekoliko jabučica (plodova), ali nisam siguran da će dozrijeti. Imam ih samo zato da se mogu pohvaliti da imam (između ostalog) i kaki jabuke!!!

Mira K
14.10.2011., 02:52
Imam samo slike lista, nisam slikala cijelu biljku pa možda posluži..
http://i1209.photobucket.com/albums/cc381/mira0602/Jesen%202011/SAM_5445.jpg
http://i1209.photobucket.com/albums/cc381/mira0602/Jesen%202011/SAM_5444.jpg
http://i1209.photobucket.com/albums/cc381/mira0602/Jesen%202011/SAM_5447.jpg
http://i1209.photobucket.com/albums/cc381/mira0602/Jesen%202011/SAM_5446.jpg

seneka
14.10.2011., 19:13
:hmmm: Na prve dvije slike je podloga D.Lotus, a na druge dvije je kao da je pitomi Kaki. Dali si sigurna da je sve iz istog pupa?
Možda je iz debla izrastao izboj pitomog kakija iznad mjesta kalamljenja, a ujedno je ispod mjesta kalemljenja izrasla podloga.
Treba pogledati i naći mjesto kalamljenja i sve će ti biti jasno.
Ako je iznad kvrge izboj onda je pitomi. (kvrga je zadebljanje od kalamljenja)- u tom slučaju treba odrezati niže izboje.
Pogledaj još jednom gdje si snimila 3 sliku,ako je na najvišem mjestu mogao bi biti kaki.
Prve dve slike su podloga koja se treba okulirati u proljeće.:ffwjj:

Mira K
14.10.2011., 23:18
To je sve na istoj grani lišće samo je neka sjena...iz istog pupa. Izrasla je samo jedna grana i to su njezini listovi, sve 4 slike. Pogledat ću još jednom lijepo.. Nije mi blizu ali ću doći do novih slika. :notworthy:

seneka
15.10.2011., 12:57
:sram: Onda se pomiri da je to podloga, jer sam siguran za prve slike.
Još kad stigneš napravi test, smrvi prstom list i pomiriši ga, ako smrdi onda je podloga. Ako ja danas savladam umjeće stavljanja slika onda ću ti pokazati razliku, ali se bojim da ću zaraditi pritom i opomenu(centriranje,itd.) jer je admin nemilosrdan po tom pitanju :gaah:
Ako budeš slikala, počni od zemlje pa do mjesta gdje izrasta grana :ffwjj:

seneka
15.10.2011., 13:23
Moje 2 kaki jabuke stare su već desetak godina (Podravina) i još do dan danas nisam imao ploda koji se može pojesti, odnosno imao sam, ali nisam uspio dobiti potpuno zrele plodove, sa tim specifičnim okusom. Ne govorim o vrsti Malus floribunda, koja još i dozrije, ali su plodovi tvrdi sve do kasno u zimu, već o vrsti Diospyros kaki.
Fotkat ću ih za koji dan dok uhvatim lufta! :ffwjj: Ima nekoliko jabučica (plodova), ali nisam siguran da će dozrijeti. Imam ih samo zato da se mogu pohvaliti da imam (između ostalog) i kaki jabuke!!!

:nece: Nebi se složio. U pravu si o temperaturama oko Novske, ali kod mene Kaki rastu i rode već 3 godine, i to po pravo, a stari su 5 i 3 godine.
U mome selu blizu Novske,jedan čovjek ima kaki već 20 godina, veliko drvo, čovjek prodaje na veliko zna biti i parsto kila na drvetu.
Pa sam i ja kupio kakije, sorte Tipo i lijepo rode, možeš jedan vidjeti na 2 strani ove teme što sam ja postavio svoj kaki, kakve plodove ima:velikariba:. Na trećoj strani imaš opet cvjetove tog kakija ove godine.
Kaki Tipo i mnogi drugi moraju stajati poslije berbe 10-20 dana da omekšaju i razviju svoju aromu.
Kaki može uspjeti na kontinentalnom djelu RH, samo ga treba par godina ogrnuti preko zime da ne smrzne. Kakije sam viđavao na više mjesta u Slavoniji i Moslavini, tako da se čudim da kod tebe ne sazrije.
Nisu velike razlike u temp.:nece:
Ako uspijem staviti slike, (odma se spomenem admina), pokazat ću kakav je moj kaki i plodovi na njemu slikano danas. Bok :ffwjj:

Kad Quotaš, pazi šta brišeš. Obrisan je prvi dio koji definira Quote

seneka
16.10.2011., 13:29
http://i51.tinypic.com/2ebdg5t.jpghttp://i56.tinypic.com/vxjfvk.jpghttp://i55.tinypic.com/25smxag.jpghttp://i54.tinypic.com/2mgp0fk.jpg

Na prve dvije slike je D.Kaki, a na druge dvije D.Lotus koji se koristi kao podloga. :hmmm:

seneka
16.10.2011., 20:47
http://i53.tinypic.com/96ytyc.jpg
Kaki može uspijevati u kontinentalnom dijelu RH. Snimljeno jučer u okolini Novske :ffwjj:

Mira K
16.10.2011., 23:42
seneka, mislim da je moj D.Lotus :hmmm: Doći ću do novih slika pa budemo zaključili, definitivno. :notworthy:

misoo83
17.10.2011., 04:57
Imam "kaki" star 2 godine , kad sam ga kupovao lik mi ga je prodao kao Diospyros kaki - sorte tipo a na kraju koliko sam ja shvatio to je u stvari D.Lotus

http://img690.imageshack.us/img690/4272/kakir.jpg

http://img829.imageshack.us/img829/2614/kaki2z.jpg

lilie
17.10.2011., 22:54
zanima me gdje pronaći sadnice kakija neke druge sorte u kontinentalnom dijelu Hrvatske

Prošle jeseni sam se raspitivala o sadnicama "kaki jabuka".

U Valpovu (nije daleko od Našica) ima rasadnik "Fuderer" i imali su sadnice, cijena 100- 120 kn.
Vjerojatno ima rasadnika i u Našicama.

bumbomir
19.10.2011., 15:08
Kod "Fuderera" sam svojedobno kupovao sadnice voća, no on je prodavao sadnice rasadniika "Kraš" iz Osijeka, a vlastite je imao samo sadnice ukrasnog bilja...no, nazvat ću ga...

ginkgob
21.10.2011., 23:08
Za taj Diospyros kaki zovu me sa svih strana. Jednostavno mi nije jasno u ćemu je caka! Da li je on ljekovita biljka i sl. ili ne? navodno da je ljekovit. Sada - o ćemu se radi nemam pojma! Možda može tko malo pojasniti - konkretno!

IvanOs
05.11.2011., 19:38
Evo rezultata kaki jabuke iz postova 41 i 53.

Kako je još mlado stablo imalo je desetak plodova koji su vremenom odbačeni jer ih vočka vjerojatno nije mogla hraniti.
Na kraju su ostala tri ploda koja su sazrela.

http://i928.photobucket.com/albums/ad124/ivanos1/bilke/efc4a879.jpg

seneka
15.11.2011., 18:57
IvanOs, važno da je krenulo, sada imaš 3 , nagodinu 15, pa 50, i na kraju 150 koliko imam ja ove godine,sve sam ja to prošao. A dogodine se nadam i više, mada sam ove godine ubrao 3 kante. Vidi sliku :aha:

http://i40.tinypic.com/mr47yx.jpg

bumbomir
16.11.2011., 18:59
Seneka, prekrasno stablo. Prije 2 dana ubrao sam i ja prvi plod sorte "Kaki Tipo", bio je potpuno zreo i vrlo sladak. Na proljeće se nadam posaditi i kakije drugih sorti, ukoliko ih pronađem.

seneka
16.11.2011., 20:16
:hmmm: BUMBOMIR, Nije mi poznat razlog zašto se kod nas u prodaji može naći samo Tipo, eventualno Vaniglija. Kod nas se nemogu u prodaji naći tvrdoužitne sorte. Izgleda da ćemo morati pričekati još 1,5 godine pa ćemo moći otići u SLO. i tamo kupiti i druge sorte. Na upit zašto je to tako , neki kažu da je kaki Tipo otporniji na hladnoće od drogih sorti, ali moje mišljenje je da bi i druge sorte mogle uspjevati na kontinentu, negdje na pogodnoj mikrolokaciji s južne strane , zaštićen od hladnih sjevernih vjetrova.

Ja sam prekalamio svoj manji Tipo sortom H.Fuyu ,vidi na slici, ali to sam kalamio ovog proljeća pa rod očekujem za 2 godine. Ako uspije experiment srušit ćemo teoriju o nemogučnosti uzgoja drugih sorti kakija na kontinentu. Imam te u vidu jer ću na proljeće kalemiti podloge kakija ako dobijem plemke s mora, gdje amateri imaju razne sorte.
Na slici je moj manji kaki Tipo prekalamljen s 5-6 grančica koje
su od proljeća narasle od 50-80 cm.

http://i43.tinypic.com/ifmxad.jpg

ljutaosa
16.11.2011., 20:58
Slažem se s gospodinom Senekom. Kaki raste na kontinentu. :ffwjj:
Ja sam u Bj. sadnica stara 5 godina, sorta Tipo, od nekog lika u Drnišu koji to dila okol po rasadnicima. Imao oko 25 plodova ove godine.
Inaće u okolici Bj znam za jedno stablo staro više od 20 godina. More plodova na njemu.

bumbomir
17.11.2011., 19:27
Uopće ne sumnjam u mogućnost uzgoja kakija u kontinentalnim uvjetima, baš kao niti mnogih drugih, nama egzotičnijih vrsta voća.Ovdje kod mene, u Našicama, čovjek ima 2 velika stabla kakija koji obilno rode, a ima i nar, nešpule, mirtu, pa čak i 2 stabla masline!
Više ljudi, također, vrlo uspješno uzgajaju kiwi i smokve.
Mene kaki zanima i iz komercijalnih razloga, rado bi kupio 30-ak sadnica, a po mogućnosti da nisu kaki tipo.

ljutaosa
17.11.2011., 21:22
Lani bilo sadnica u MBM Lučko u kontejnerima iz zemlje tko zna koje.
Imao i rasadnik Ivković Vaniliju u ZG i Šušnjarima kod Križa, ali malu količinu. Meni su izgledali dobro.

markoplis
17.11.2011., 21:55
Mene kaki zanima i iz komercijalnih razloga, rado bi kupio 30-ak sadnica, a po mogućnosti da nisu kaki tipo.

Ja sam proljetos kupio kaki vaniglia u pevecu, bio je smrznut ali se reinkarnirao, vidi postove od početka u ovoj temi.

bumbomir
05.12.2011., 21:02
Gledao sam danas u "Plodinama" plodove kakija, baš bi me zanimalo o kojoj sorti se radi (na deklaraciji ne piše). Jarko narančaste su boje, više duguljastog oblika, vagnuo sam jedan od većih plodova, težio je 550 grama :eek5::eek5:. Prosječno, negdje oko 400 grama.

ljutaosa
05.12.2011., 21:21
Što su zreliji to je boja intenzivnija, gotovo crvena. Vidio Tipo oko 350 grama, ne znam može li više.

Jadranka
06.12.2011., 08:47
Zreli kaki moraju biti tamnije crvenosmeđe boje, smežurani ili mekani, ovisno gdje sazrijevaju. Mi ih poberemo prije mraza, početkom 12.-tog mjeseca i držimo u podrumu, na hladnom. Već sad su neki zreli, dok su neki još naranđasti.

seneka
14.02.2012., 12:55
Pošto su temperature u zadnjih 14 dana bile u debelom minusu :velikariba:, kod mene jednu noć čak -22C, prije toga je bilo uputno zaštititi kaki, koji po nekim autorima izdrži do -14, po drugim -18C.
Tako sam i ja zamotao svoj kaki u Večernji list što se može vidjeti na donjoj slici (ako je uspijem postavit:hmmm:).
Tako sam ja zaštićivao svoje kakije prve dvije godine, a ove godine sam omotao prije one najhladnije noći. Evo šta će mu mraz naškodit :vttvbb:. Pa da je i -50 C.

http://i41.tinypic.com/10fw8jt.jpg

seneka
14.02.2012., 13:05
To je onaj isti kaki koji vidite malo gore da je prekalamljen sa drugom sortom!

http://i41.tinypic.com/55rp7c.jpg

valijant1975
14.02.2012., 20:48
Moj kaki je ostao zaštićen kombinacijom najlona, gume (gumeni tepih oko glavnog debla) i jutene vreče. No malo me strah da sam zeznuo s ovim najlonon tj najlonskom vrečom preko krošnje!?
Nadam se da ćete me osloboditi ovog straha, ali spreman sam i na "kritiku" mog postupka.

seneka
14.02.2012., 21:19
:hmmm: Ne znam, bolje išta nego ništa. Kada bi ja npr. na ovaj svoj kaki natakario najlonsku vreću, ništa mu se nebi desilo dosada pošto su temperature bile stalno ispod nule. E sad kad krene temp. iznad nule,postat će pod najlonom jako vruće pa je moguće da krenu pupovi, a preko vedre noći na -10 C izmrzne više nego da nema najlona.:gaah:
Jutene vreće su dobar izbor, a možda još nije kasno da onaj dio koji nije pokriven ili zagrnut jutenim vrećama zamotaš u papirne vreće ili novine kao ja. Papir se ne skida dok nebudem sigurno znao da neće biti velkog minusa,ispod njega je uvijek ista temperatura, idealan bi bio papir bjele boje, ali je svaki dobar.
Netreba se bojati da će se namočiti, što se namoči to se brzo osuši,ja sam uvijek prvih godina tako štitio kaki i nikad mi nije smrzo.
Naravno ,ako je veliko drvo,kao moj drugi, post na ovoj strani(84) njega nisam nikako štitio, pa ću moći izvjestiti u maju kako mraz od -22C utječe na kaki.:sram:
Zasada je ok najlon,premda je ispod njega skoro pa isto kao i iznad njega:sram: ,ali kako temperature rastu..to sam već napisao gore.

Eto ako ti je kaki malen još ga stigneš omotati u papir ,ili ga potpuno otkrij, ili na njemu sa strane pri vrhu izbuši velike rupe ko glava da može topli zrak izić brzo van.:ffwjj:
Nadam se da sam ti nešto pomogo, iako ni sam neznam puno :laughh:

bumbomir
15.02.2012., 21:03
Ja svoje kakije nisam zaštitio ničim, osim što sam ih jesenas obilno pognojio NPK 7 : 20 : 30 i stajnjakom ( pola od kunića, pola zreli konjski). Pa ćemo vidjet što će im Bog dati :)

seneka
16.02.2012., 12:05
Ja svoje kakije nisam zaštitio ničim, osim što sam ih jesenas obilno pognojio NPK 7 : 20 : 30 i stajnjakom ( pola od kunića, pola zreli konjski). Pa ćemo vidjet što će im Bog dati :)

A koliko su ti kakiji stari?

bumbomir
16.02.2012., 15:14
3 godine.

seneka
16.02.2012., 21:30
3 godine.

:ffwjj: Onda se nemoraš sekirat, nije to bila tako jaka zima da bi mu naštetila, dapače nakon jake zime dobro i obilno zarodi na sveopće zadovoljstvo vlasnika:laughh::hurra:

bumbomir
16.02.2012., 23:11
Bilo je - 25, dva dana za redom.

Yasi
17.02.2012., 08:27
U Zagrebu imam stabla japanske jabuke već 20-ak godina i nisam primijetila da ima škode velike hladnoće. One su dio starijeg voćnjaka u kojem se samo kosi trava i nisu gnojene od sadnje , uredno i obilno rode svake godine. Za rod je važan način rezidbe.

barajevo
26.02.2012., 20:21
Cijepljenje drveta kakija engleskim rezom

I sami možete uzgojiti drvo kakija koje daje ukusne i dekorativne plodove. Ako samo posadite kaki iz sjemena ploda koji ste kupili u dućanu, nećete mnogo učiniti ukoliko se ne primite cijepljenja. To i nije tako teško, ali je zadovoljstvo mnogo veće nego kupiti sadnicu iz rasadnika.

Za početak posijte sjeme kakija u posudu. Kada vam biljka izraste oko 40 centimetara,
možete je cijepiti. S već odrasla drveta koji daje plodove uzmite plemku - grančicu dužine oko 20 cm. Pripazite da plemka i podloga na koju ćete cijepiti budu zdrave te jednakog promjera. Od pribora trebat ćete voćarske škare, oštar nožić, voćarske gumice i voćarsku pastu. Neposredno prije posla dezifincirajte alkoholom škare i nožić, a ne preporučuje se cijepiti na vjetru niti za to vrijeme pušiti. Ruke također moraju biti čiste.
Ja tek pokušavam doći do prvih stabala Kakija pa sam ove jeseni kupio dvije sadnice - na povjerenje da je Vanila i jednu zasadio u dvorište, isti dan kad je pao prvi snijeg koji ju je prekrio sa tridesetak centimetara. Drugu sam posadio u saksiju i držao je na stalnoj sobnoj temperaturi između 22 i 25 stupnja i zaljevao svaki dan. Pokušati ću da dignem sliku te sadnice na današnji dan (26.02.2012).
Drugi razlog zašto pišem je više vezan za post na koji odgovaram. Naime, nudim sjemenke Lotusa (na koji se inače kalemi Kaki) u zamjenu za sjemenke Kakija. Nudim 5 lotusa za jednu Kakija. Ako je za ove sjemenke zainteresiran i netko tko nema u zamjenu sjemenke Kakija, neka mi se javi na privatni mail (ako smijem da ga napišem ovdje jer ne reklamiram ništa) biti će i za njega bez ikakve naknade (čak ni za poštarinu).

Prije svega, hvala na ovako slikovitom prikazu. Koliko vidim ovaj post je stariji od dvije godine i nitko ga nije komentarisao niti se zahvalio. Imam preveden engleski priručnik sa prelijepim slikama u boji, ali nikada slika i iskustava dovoljno za nas totalne laike koji tek treba da postanemo amateri (ako mi se neko javi - poslati ću ga mailom bez nadoknade, naravno). Ipak, nešto me zbunjuje. Čitajući na drugim mjestima o Kakiju iz sjemena, uglavnom piše da se taj Kaki kalemi na Lotus, a ne da se neki već formirani Kaki kalemi na taj dobijen iz sjemena. Kako ti komentiraš svoj napis i ove napise koje sam naveo (nadam se da ne moram stavljati link na takve tvrdnje). Možda može i jedno i drugo ali, po tvom mišljenju, šta je bolja kombinacija.

Ovaj post se odnosio na post o kalemljenju sa prve strane, koji je postavio Sunka - a ovdje je dospio samo mojim nesnalaženjem na forumu.

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/Zimzelen/Sobni2.jpg http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/Zimzelen/Sobni1.jpg

Ne stavljaj svoj mail, maknuo sam ga. Ne stavljaj slike kao arhivu, nego pročitaj pravila i upute i stavi slike u post kako treba. Potrudi se da uđeš u Provjerene pa koristi oglase.

Maknuti attachmenti i stavljene slike umjesto njih!

Yasi
27.02.2012., 08:20
Ja mislim da u svojim kakijima (imam dva stabla različitih vrsta) nisam vidjela sjeme. Možda mi je promaklo , ne znam kako izgleda i što da očekujem.

Jadranka
27.02.2012., 08:25
Kaki ima koštice koje sam ja na našem 30-to godišnjem stablu vidjela samo jednu godinu.

http://i969.photobucket.com/albums/ae171/jadranka_02/Diospyroskaki666r.jpg

Sunka
27.02.2012., 08:34
Kod onog ploda koji je nastao oprašivanjem ženskog cvijeta sa muškim, dolazi do pojave koštica (sjemenki) unutar ploda. Pošto se plod može zametnut i bez oprašivanja, a takva je puno češća pojava kod kakija, tak i imamo većinom plodove bez koštica. :aha:

ginkgob
28.02.2012., 01:35
Majko moja. Svaki dan imam toliko upita u vezi sadnica kaki jabuka (Dyospiros kaki), tak da više neznam kome i gdje da ljude uputim kako bi nabavili sadnice (mislim da se slične stvari događaju i drugima?!). Stoga Vas prosim lijepo ako možete složiti neki post u kojem bi ljudima dali neke konkretne koordinate - gdje potražiti i kako nabaviti (sadnice) kaki jabuku! To nije japanska jabuka (Malus floribunda), već kako stoji u naslovu teme. To su apsolutno dvije različite vrste.
Pa neka u tim postovima ljudi razmjenjuju isključivo nabavu navedenih sadnica do kojih je, kako se čini, vrlo teško doći!

U Vrtlarstvo - Razno - Razno može se otvorit post!

bumbomir
29.02.2012., 17:50
Najjeftinije kakije imaju u "Fragariji" - 50 kn/komad. U "Baumaxu" su dvostruko skuplji, a isto im je dobavljač baš "Fragarija" :)

Yasi
05.03.2012., 13:07
Nadam se da su svi koji zu željeli imati Kaki, nabavili koje stabalce.
A s onima koji su već dočekali prve plodove želim podijeliti iskustvo konzumiranja.
Ove godine obje jabuke su bile jako rodne, proces dozrijevanja je došao naglo i imali smo 10-ak sanduka zrelih jabuka spremnih za pojesti - odmah. Očistila sam ih, stavila u velike plastične posude i zamrzla. Sada ih uzimamo kao sladoled, fine su poput svježih a uz malo šlaga, neodoljive.

sobranin
06.03.2012., 13:59
Nadam se da su svi koji zu željeli imati Kaki, nabavili koje stabalce.

Ove godine obje jabuke su bile jako rodne, proces dozrijevanja je došao naglo i imali smo 10-ak sanduka zrelih jabuka ....

Da nema prve dečenice, zbilja bih pomislio da se radi o običnoj jabuci - (Malus domestica) a ne o 'Diospyros Kaki'.
Stoga bih, a da izbjegnemo zablude, zamolio društvo da ubuduće nastoji umjesto 'kaki jabuka' upotrebljavat samo 'kaki' ili 'kaki stablo', 'kaki plod', ...-
/samo moj skromni prjedlog -:grgljam::ffwjj: /

cvrcak
06.03.2012., 14:41
Namjeravam kupiti stabalce kakija, a budući da sam u Primorju, da li preporučate isto "kaki tipo" ili neku drugu vrstu?

Nije mi toliko bitno da ga koristim odmah kod zrenja, već da je ukusan i sladak.
I zanima me još, koju visinu kakija da kupim, da bih dobila što prije plodove?

:kkkk:

SpoRRa
06.03.2012., 22:11
Tipo sam posadio, vaniliju nigdje nemogu naci. Zna li netko gdje ima za nabaviti? Nebi htio izgubiti godinu dana bezveze, sad dok jos nisu krenuli sokovi da je piknem u zemlju.

seneka
08.03.2012., 11:21
Tipo sam posadio, vaniliju nigdje nemogu naci. Zna li netko gdje ima za nabaviti? Nebi htio izgubiti godinu dana bezveze, sad dok jos nisu krenuli sokovi da je piknem u zemlju.

Tipo je dobar kaki, pogotovo na kontinentu jer je najotporniji na zimu.
Nekad se može nači i Vanilija, to je sorta jako slična sorti Tipo, samo što ima i nešto muških cvijetova pa se može naći i neka sjemenka u plodovima, i ti plodovi koji imaju više od 3 sjemenke mogu se jesti tvrdi. Takođe ako u dvorištu imaš Tipo i Vaniliju i na Tipu se može naći plodova sa sjemenkama i ti su isto jestivi tvrdi.
Kažu da Vanilija ima okus po vaniliji, a neki opet kažu da ime sorte potječe od nečeg drugog, a na našem jeziku smo je odmah povezali sa vanilijom.:ffwjj:

SpoRRa
09.03.2012., 19:36

Tipo je dobar kaki, pogotovo na kontinentu jer je najotporniji na zimu.
Nekad se može nači i Vanilija, to je sorta jako slična sorti Tipo, samo što ima i nešto muških cvijetova pa se može naći i neka sjemenka u plodovima, i ti plodovi koji imaju više od 3 sjemenke mogu se jesti tvrdi. Takođe ako u dvorištu imaš Tipo i Vaniliju i na Tipu se može naći plodova sa sjemenkama i ti su isto jestivi tvrdi.
Kažu da Vanilija ima okus po vaniliji, a neki opet kažu da ime sorte potječe od nečeg drugog, a na našem jeziku smo je odmah povezali sa vanilijom.:ffwjj:

Sad mi je jos vise u interesu da nabavim vaniliju jer sam se bas poceo igrati sa cijepljenjem jabuka i krusaka pa bi mogao i na sjemenjak razmnoziti kakije. Volim raznovrsnost zato i jesam na jesen posadio 4 vrste sljive, 3 kruske, 2 tresnje itd. Kaki plod sam otkrio tek prosle godine i odusevio se sa okusom. Hvala na infu.

misoo83
09.03.2012., 19:45
Ja danas bio na pijaci u gradu i vidim prodaju voce , reko aj da pitam jel imaju kaki i pitam jel imate kaki kaze imamo reko jel kalemljen kaze ona jeste pitam koja je sorta kaze kaki :laughh: a cena 20 evra sto je previse ...... jel mogu da se nadju upola cene isto kalemljene sadnice kakija, ja sam pre 2 godine kupio kaki vanilu a izgleda da sam u stvari dobio d.lotus , sad cekam da vidim sta ce da rodi pa da znam sta dalje da radim sa drvetom :sarkazam:

bumbomir
31.03.2012., 16:39
Poštovani forumaši, kako su vaša stabla kakija podnijela ove zimske temperature od 20 i više stupnjeva ispod nule? Moja trogodišnja stabalca još ne kreću, no pupovi mi ne djeluju smrzuto...

misoo83
01.04.2012., 09:49
Kod mene kod 3 stabla 99 posto izmrzavanje grana , ja juce malo savijem a ono puca odma suva grana , dva kakija imaju na dnu najnizu granu zivu a treci nema nijednu zivu granu al nadam se da je drzo zivo pa ce pustiti mozda iz pupoljka nove grane:doh:

Točka dolazi na kraju rečenice i poslije nje ide razmak (velika tipka na vašoj tipkovnici). Razmak ne ide prije točke. Također razmak ide i iza svih ostalih interpunkcijskih znakova (zarez, upitnik, uskličnik...)
Kad stavljate smajlić, stavite razmak između riječi i smajlića, isto tako kad stavljate više smajlića za redom...stavite razmak između njih.

Konstantno zanemarivanje ovog upozorenja dovest će do brisanja vaših postova ma koliko god da vrijedni oni bili. Naravno, postoje i kazneni bodovi za tvrdoglavo nastavljanje pisanja.

Više o tome, sa primjerima, opisano je u ovom (klikni) (http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=1747) topicu.

Yasi
02.04.2012., 08:26
Kako su vaša stabla kakija podnijela ove zimske temperature od 20 i više stupnjeva ispod nule? Moja trogodišnja stabalca još ne kreću, no pupovi mi ne djeluju smrzuto...

Pogledala sam svoja dva kakija i tu i tamo je neka grančica osušena , ali potjerala je normalne izboje koji su sada već preko 5 cm. Sada ću porezati suhe grančice jer one mogu postati mjesto razvoja gljivica i stanište za nametnike. Broj osušenih grančica nije ništa veći nego inače.

bumbomir
02.04.2012., 22:11
Kako mi je Zagreb predaleko da kupujem izravno u "Fragariji", kupio sam danas 2 sadnice kaki Tipo u "Baumaxu" u Osijeku po 101 kn/kom. Birao sam sat vremena između 50-ak ponuđenih sadnica i na kraju izabrao 2 stvarno lijepe, ravne sadnice neoštećenih pupova.
Ujutro slijedi sadnja, za svaku je pripremljeno 2 plastične vreće pune zrelog konjskog stajnjaka i po 1 kg NPK 7 : 20 : 30.
:)

valijant1975
17.04.2012., 13:12
Pitanje za sve vlasnike kaki jabuka. Kako vaši kakiji napreduju? Prema vjestima i slikama koje primam od kuče, moj stvarno sporo kreče, posebno u usporedbi s ostalim vočkama. Naravno sretan sam da uopče kreće jer sam se jako pobojao onog hladnog vala početkom veljače. Evo kako to izgleda trenutno.
http://i41.tinypic.com/25fn6nb.jpg

seneka
18.04.2012., 19:28
:uimep: Fala na pitanju, jako slabo. Moj 5-godišnji kaki jako je izmrzo.
Dobro da ti je kaki uopće živ, ako nije bio zaštićen. Na mom su se kakiju izmrzle skoro sve jednogodišnje i dvogodišnje grane, tako da sam ga obrezao do živih pupova koji su na tim debljim granama potjerali.
Ono malo živih jednogodišnjih grana je potjeralo pa ih je sfurio mraz za Uskrs. Tako da možeš boti zadovoljan ako su ti sve grane tako krenule, a ako su to na slici one sa strane, vidi se da su ti se smrzle.
Treba orezati suhe grane sve do prvog živog pupa.
Na slici moj jadni kaki sa par živih 1-god. grančica. Iz debljih grana će porasti nove grančice,ali sam izgubio godinu-dvije jer neće roditi.

http://i40.tinypic.com/x7ql2.jpg

humus
25.04.2012., 14:56
Prošle godine kaki je jako slabo rodio a prije toga uvijek dobro bez ikakve brige o njemu. Sad vidim da ima puno nekih štitastih uši, a mislio sam da kaki nema štetnika. Blizu kakija je kivi i loza ali tamo ih nema. Orezao sam kaki prvi put i skinuo ručno uši koliko sam mogao.

http://i1114.photobucket.com/albums/k537/humus1/kaki.jpg

Uši su crvene kad se stisnu ali ne liče na krvavu uš koju sam imao prošle godine na jabuci u blizini.

http://i1114.photobucket.com/albums/k537/humus1/kakiusi.jpg

seneka
26.04.2012., 13:58
:sram: Konačno je istina izišla na vidjelo. 5-o godišnji kaki se djelomično izmrzne na temperaturama od -20 i nižima, tj.smrznu mu se jednogodišnje grančice koje donose rod.:gaah: Na slici je onaj kaki od prije (vidi gore na vrhu stranice) nije bio zaštićen osim one lijeve grančice koja je bila omotana papirom jer je dokalamljena drugom sortom. To joj je spasilo život. Kaki sada izbija pupove iz starijeg drva, obnovit će se ali mu treba najmanje 2 godine da bude kao prije, pod uslovom da nebude opet takva velika hladnoća.
Znači mogla bi biti istina da kaki izdrži do -18 kako navode neki autori,ali na nižim temp. stradaju 1-o i 2-o godišnje grančice. Kaki je snimljen danas.

http://i50.tinypic.com/2lsb2o5.jpg

misoo83
07.05.2012., 19:38
Kupio sam kaki jabuku na prolece ali koliko ja vidim nisam dobio kaki jabuku nego obicnu jabuku.. ispravite me ako se varam.Jel ovo na slikama po vasem misljenju kaki jabuka?

http://img841.imageshack.us/img841/1457/24209726.jpg

http://img822.imageshack.us/img822/3411/72406687.jpg

http://img829.imageshack.us/img829/606/87035386.jpg

http://img38.imageshack.us/img38/674/70734316.jpg

Jadranka
07.05.2012., 20:15
Ovo je jabuka.

bumbomir
14.05.2012., 21:03
Moji trogodišnji kakiji sorte kaki "Tipo" izmrzli su potpuno, s tim što jedan tjera iz podloge, a ostali su, definitivno, pokojni.
Od 2 proljetos posađena kakija, isto sorta "Tipo", jedan tjera normalno, a drugi se predomišlja :)

seneka
15.05.2012., 22:34
Onog koji se premišlja odreži na 10 cm iznad mjesta kalamljenja, odmah će se sjetiti krenuti za par dana.:aha:
Inače je moguće da niti ne krene.:nece:
Problem je u nesrazmjeru korjena i nadzemnog djela.:ffwjj:
A on će za par mjeseci narasti na istu visinu na kojoj je sada i sve 5.

seneka
16.05.2012., 13:56
Moji trogodišnji kakiji sorte kaki "Tipo" izmrzli su potpuno, s tim što jedan tjera iz podloge, a ostali su, definitivno, pokojni.
----------------------------------------------------------------------------------

Nitko nije pokojan dok mu ne odzvoni:deadrr: . Pa tako ni tvoji kakiji. Odreži do debelih grana,kao da pripremaš proljetno prekalamljivanje pod koru.
Vidjećeš da će iz debljih grana izniknuti pupoljci.:aha:
Pa da odrežeš i deblo ko noga na 20 cm od tla,kaki neće uginuti nego će izbiti bezbroj pupova iz kojih se onda ponovo radi krošnja.:aha: Samo je važno da odrežeš iznad mjesta kalamljenja5-10 cm.
Kaki je vrlo teško uništiti, samo ih nemoj ostaviti ovakve, jer će stvarno zahvaliti.
Dakle škare u ruke, stisni zube i reži.:ffwjj:

Kad quotate (citirate) nečiji post, taj tekst se nalazi između znakova za citiranje [ Quote ] i sve što je između tog koda će biti naznačeno kao citat.
Primjer:

[QUOTE]nekakav tekst koji citiram

Moj tekst Ako pobrišete makar samo zagradu od koda [ Quote ], citat neće biti dobro napravljen u postu i neće se znati što je citirani tekst, a što vaš tekst. Zato kad citirate nekakav tekst, lupite 2-3 puta enter ispod koda [ /Quote ] i napišite svoj tekst.

drummer
07.06.2012., 23:49
Pomoć, kaki zasađen ovog proljeća, lijepo je krenuo, cvao, a sad odjednom

http://i1111.photobucket.com/albums/h469/drummer3211/IMAG0502.jpg (http://i1111.photobucket.com/albums/h469/drummer3211/IMAG0502.jpg)

dosta lišća je požutilo i palo... radi li se o gljivicama? Koje sredstvo preporučate?

Yasi
11.06.2012., 13:19
Imam kakije već petnaestak godina i prvi put ovo vidim. Nikada ih ničim ne špricamo i uvijek su zdrave.
Daj baci pogled malo na voćke, bilje, trave i ostalo u okolici kakija da se nije nešto gljivično prenijelo.
Okreni malo lišće da vidiš da li ima tragova kakvih ušiju ili nekih grugih nametnika. Vidim da je uz ogradu, jer sigurna od velikog prometa, susjeda, nekih kemikalija u prolazu i sl.?
Koliki dio je zahvaćen ovim pjegama, ako je manji potrgaj to lišće, potjerati će ona novo. Baci pogled i na koru drveta, je li zdrava.

drummer
11.06.2012., 13:49
Sve uokolo mi je zdravo, put koji vidiš ne koristi nitko. Kaki je imao i 50ak cvijetova, a sad je ostalo samo oko 10ak plodova, ali to je normalno da sam odbacuje plod, ipak mu je ovo prva godina od sadnje. Zabrinjava opće stanje, i lišće i cvijetovi i ovogodišnje grane su nekako žučkasti, ne izgleda mi baš dobro.

Jadranka
11.06.2012., 21:12
Nije li to čađavost?

bumbomir
22.06.2012., 11:51
Oni izmrzli trogodišnji kaki potjerali su svi, no čini mi se da tjeraju iz podloge, morat ću ih okulirati . Ova 2 novoposađena tjeraju bujno oba :)

valijant1975
23.06.2012., 14:30
Evo napokon i novih slika ali i upita za bolje znalce. Ovu zimu je hladnoca gadno naskodila kakiju i na slici cete moci vidjeti posljedice na stablu (kora se otvorila nakon pucanja i sama srz je bila zahvacena smrzavanjem), ali za divno cudo kao sto mozete vidjeti na drugoj slici kaki je prolistao i na trecoj slici su dva ploda koja ima na sebi. pitanje je; da li da diram i necime pokusam premazati ovu ranu na stablu ili da ne diram vec puno bolje sve to zastitim sljedece zime?
http://i45.tinypic.com/30s7vis.jpg
http://i47.tinypic.com/2h5r2w0.jpg
http://i45.tinypic.com/ixxovt.jpg

seneka
02.07.2012., 21:15
Ništa nemoj dirati, slijedeće zime omotaj papirom sve grane i grančice.
Ako je puklo nije kao top !:uimep:

Yasi
19.10.2012., 13:17
Šetajući vrtom primijetila sam da se kaki počeo rumeniti. Mislila sam da će zbog suše biti sitan, ali valjda ga je ovih zadnjih mjesec dana vlažnog i toplog vremena popunilo. Ima već i zrelih plodova ali su zbog prevelike vlage popucali.

http://i1173.photobucket.com/albums/r592/Yasi9/DSC01428_zps64d4eedc.jpg (http://i1173.photobucket.com/albums/r592/Yasi9/DSC01428_zps64d4eedc.jpg)http://i1173.photobucket.com/albums/r592/Yasi9/DSC01429_zps109156c6.jpghttp://i1173.photobucket.com/albums/r592/Yasi9/DSC01430_zpsf17cde02.jpg

seneka
19.10.2012., 21:23
Ove koji su popucali može se jesti ako je zreo,a ostale ostavi da malo porumene pa ih spremi u podrum, oni će sazreti u podrumu.
Imao sam prilike vidjeti u ljetu gdje je pao zeleni kaki na zemlju, i nakon nekoliko dana je bio crven i dobar za jelo.
Koje je sorte tvoj kaki?

Yasi
20.10.2012., 11:23
Posađen je davno i nemam pojma koja je sorta. Imam još jedno stablo koje ima sasvim drugačiji plod od ovog. Ovaj, nakon što odstoji postaje purpurno crven, a plod ove druge je uvijek duplo veći i nakon dozrijevanja je tamno narančast. Razlikuju se i po okusu. Ovaj na slici je sočno-vodenast a drugi je više kremaste konzistencije i manje sladak. Nemam sliku ovog drugog jer je nakon obilne cvatnje, zametanja ploda u ljeto sav rod odbacio.
Inače i ja prije mraza oberem kaki , stavim u sanduke jednoredno i jedemo ih kako koji dozrijeva. Prošle godine, oba stabla su jako rodila, imali smo ih do početka ožujka.

drummer
22.10.2012., 15:04
Obzirom da je kaki jedina voćka u našem malom vrtu moram se pohvaliti i s prvim plodom. Kaki je zasađen ovo proljeće, imao je 20ak cvijetova, odbacio sve plodove osim jednog.

Sorta Kaki - Tipo

http://i1111.photobucket.com/albums/h469/drummer3211/PICT0012.jpg

http://i1111.photobucket.com/albums/h469/drummer3211/PICT0013.jpg

Čeka me još zaštita od smrzavanja prije prvih minusa i savijanje grana na proljeće. Nadam se da će sljedeće godine biti više plodova.

valijant1975
23.10.2012., 17:27
Bez obzira na savjete kad su plodovi zreli i kad ih je najbolje brati, ja opet molim za savjet vezan uz ubiranje plodova. Situacija je sljedeca a moze se vidjeti po slikama, moj kaki ima 2 ploda i od ta 2 jedan je na izgled zreliji. Za ovaj vikend najavljuju dosta niske temperature pa cak i snijeg u visim predjelima te molim za savjet, da li da uberem svoj kakije!? Lisce je u potpunosti zeleno.
http://i49.tinypic.com/hvdyk4.jpg

Yasi
23.10.2012., 18:00
Na kontinentu kaki ne sazrijeva na stablu, nego se ubere, skladiši jednoredno u sanduke i konzumira kada postane mekan, sa staklasto-prozirnom kožicom.
Budući da tvoj kaki ima samo dva ploda, ona su zrelija nego moji kakiji i slobodno ih možeš ubrati, stavi u škanicl i u smočnicu , pa nakon 10-ak dana provjeri u kojoj su fazi dozrijevanja.
Inače, kada ih se ima više, kada krene dozrijevanje ja ih prebirem dvodnevno i tako spriječim da krene truljenje prezrelog ploda.
Isto tako treba odvojiti kakije a bilo kakvim oštećenjem jer će oni sazrijeti ranije i treba ih svakodnevno pregledavati.
Ja ih imam zrelih na stablu ali svaki od njih ima neko oštećenje i to ga je potaklo na sazrijevanje.
Pratiti ću prognozu i ako neće ići temperatura ispod 0 neću ga brati, nije još odbacio lišće i nije dobio punu obojanost kao tvoj. Ali, ako najave duži val hladnoće, onda ću ga obrati jer nema ništa od toga da je na stablu.

Jadranka
23.10.2012., 19:24
slobodno ih možeš ubrati, stavi u škanicl i u smočnicu

U škartoc dodaj jednu jabuku i prije će ti sazriti. Inače mogu ostati na stablu i dok je hladno, samo treba paziti da ne smrzne ili da ih ne uhvati mraz.

Vidjela sam mnogo kakija na stablu koje ljudi ne uberu i u toku debele zime. Golo stablo, bez lišća i samo kaki vise. Ne bih znala kakvi su, ali lijepo izgledaju.

seneka
24.10.2012., 17:07
Ništa kakiju neće biti od mraza -2.-5, jedino ako nastupi vrijeme da je cjeli dan u minusu ,onda se treba obrati.
Treba razlikovati mraz, i hladno vrijeme. Mraz ne smeta.
A nije još vrijeme da bude cjeli dan u minusu, bar još mjesec dana.
Ostavi ta dva ploda dok ne opane lišće, pa ga onda poslikaj da vidiš ljepote!

Sunka
25.10.2012., 03:12
Ne znam za kontinent, no ovdje kad zna bura udrit po bar dana, a na obroncima Učke i nije baš toliko toplo nego zna bit jako hladno kad te bura miluje svojim svilenkastim hladnim prstima. Poanta je da nitko ne pobire kakije u tako ranom stadiju, i da kaki jabukama nije ništa, tako da kako i Seneka kaže, te relativno niske temperature im nebi trebale ništa nauditi. Ovdje je milina gledat pregršt narančastih plodova na bezlisnom stablu usred zime.

Ako je stablo normalno i odraslo, problema nebi trebalo biti.

Yasi
25.10.2012., 08:01
Vidjela sam mnogo kakija na stablu koje ljudi ne uberu i u toku debele zime. Golo stablo, bez lišća i samo kaki vise. Ne bih znala kakvi su, ali lijepo izgledaju.

Kod kakija (slično je i s kivijem, mušmulom, oskorušom) ne čekamo sazrijevanje na stablu veće se držimo nekih preporučenih termina ( kaki, kivi -druga polovina listopada) zbog toga što je faza rasta, razvoja za taj plod gotova. Može doći do pada kvalitete ploda, jer će u jednom trenutku stablo u samoodrživosti okrenutu smjer hranjenja kontra, tj. početi će koristiti zalihe iz plodova kao hranu za sebe.
Zato se ne drže ti plodovi na stablu baš do kad nam se dopada. Vremenske prilike mogu rok branja pomaći za kojih 10-ak dana , ali ne više.

Sunka
25.10.2012., 17:15
kaki, kivi -druga polovina listopada

A ne ne... puno duže su na stablu ovdje. Poslikam kad se sjetim pa pokažem da vidimo kak izgleda

Yasi
25.10.2012., 17:24
Kad kaki odbaci lišće,i nema više mogućnosti fotosintezom akumulirati energiju i hranu uz pomoć sunčeve svijetlosti, okrene se plodovima ako su i dalje na stablu. To što plodovi izgledaju dobro je jedna stvar, nutritivno gube na kvaliteti.

seneka
27.10.2012., 14:56
Ako nema listova, nema ni gibanja soka, tako da sa te strane nema gubitaka.
Hranjive tvari se gravitacijski povlače u pupove i deblje grane, pa i u korijen, ali u plodove se ne dira. Ne iz plodova.
Biljka kao i svako živo biće najviše nastoji sačuvati potomstvo, a to je sjemenka u plodu. Koja biljka ili bilo koja živa vrsta to nije naučila tokom milijuna godina izumrla je, pa i ne postoji.
Jasi, slažem se s tobom, nutritivne vrijednosti se mogu smanjiti, ali iz drugih razloga, vanjskih, kao što je mraz,temperatura, vjetar, itd. A da postoji najoptimalnije vrijeme berbe za svaku vrstu i sortu voća, to je točno, tu si ti u pravu. Lp.

misoo83
30.10.2012., 08:47
Jel ima neko mozda ovu sortu (Diospyros virginiana - American persimmon)?.

Citao sam da je dosta izdrzljivija od obicnog kakija, sitnijih je plodova od kakija a ukus kazu da je dobar jako slatko.
Ja cu probati sa ovom sortom najverovatnije za 1-2 godine dok nabavim plemke :) jel kod mene kaki slabo uspeva tj smrzne preko zime.

http://greayer.com/studiog/wp-content/uploads/2010/02/mosaic2f31096632cea1aa43ffea2c9fa4c5eec764c9d6-500x500.jpg (http://greayer.com/studiog/wp-content/uploads/2010/02/mosaic2f31096632cea1aa43ffea2c9fa4c5eec764c9d6-500x500.jpg)

Yasi
30.10.2012., 09:01
Kaki može podnijeti kratkotrajnu hladnoću do - 18 celzijusa. Prošle godine u Zagrebu je bila temperatura oko - 10 nekoliko dana, s time da su noći bile još koji stupanj hladnije i moja oba kakija nisu imali nikakvih posljedica. Imam dvije različite vrste, ali neznam sortu. Raspitaj se malo po rasadnicima i ne čekaj te dvije godine. Posadiš li je jesenas, za dvije godine ćeš imati prvu berbu.
Kad donosimo odluku o tome što i kada ćemo saditi, jedino što je izvjesno, da je najbolje vrijeme sada.

misoo83
30.10.2012., 11:33
Prosle godine ovde kod mene bilo -28 nekoliko dana ja sam se sav smrzo koji sam lozio u kuci a kako tek nebi vocke u basti.:sram:

Juce su stigli dva mala kakija iz semena nakon 6 dana provedenih u kurirskoj sluzbi (brza posta):

http://101.imagebam.com/download/im6BTC4FRu6ZT69x5SqzdQ/21768/217670972/kaki.jpg (http://101.imagebam.com/download/im6BTC4FRu6ZT69x5SqzdQ/21768/217670972/kaki.jpg)

Postavicu danas slike 2 kakija kad ih zasadim u bastu, trenutno sam za kompom odmaram od kopanja moram da kopam rupe oko 50x50x50 da vadim odnosim tu zemlju iz rupe (80% cigle i zuta zemlja) i da dovozim drugu koliko toliko crnja bolja zemlja ali bar bez cigli pa se ubi od kopanja 2 rupe ko da kopam asfalt sve sam lopate pokrivio.

Edit:

Evo napokon sam ih posadio jedva ko da gradim kucu a ne da sadim male vockice :D.

Zasadjeni kaki u bastu ovaj prvi je bolji:

http://105.imagebam.com/download/1AZ7-h8M3nOuddXUGbKl8Q/21769/217684206/kakiv2.jpg (http://105.imagebam.com/download/1AZ7-h8M3nOuddXUGbKl8Q/21769/217684206/kakiv2.jpg)

Zasadjeni kaki u bastu ovaj je ovakav i stigao sa listovimana dole:

http://105.imagebam.com/download/GQCUC_qKnO1ymatJyTKyOA/21769/217684188/kakiv3.jpg (http://105.imagebam.com/download/GQCUC_qKnO1ymatJyTKyOA/21769/217684188/kakiv3.jpg)

E sad bio bi jos zadovoljan kad bi se to primili i da vidim za koju godinu prvi cvet onda znam zasta sam se mucio :).

Ovde u srbiji se najcesce prodaju sejanci kakija a ako se i naleti na kalemljeni cena je paprena, ja sam do sada 2 puta kupovao kaki i jednom dobio d.lotus a drugi prodavac me jos gore za***o i uvalio mi obicnu jabuku a naravno naplatio mi u cenu kao da mi prodao kalemljeni kaki...iz tog razloga cu ja ove godine preko prijatelja pokusati da kupim kaki sadnice iz mostara i iz makedonije.

seneka
31.10.2012., 19:06
Misoo83, napravio si pogrešku. Kada si već imao kaki u posudi, trebao si ih ostaviti do proljeća kad prođu mrazevi pa onda posaditi. Ja ću za par dana kad mu opane lišće iskopati kaki visok 1 metar i staviti ga u kantu pa na proljeće ponovo posaditi, jer je tako lakše i sigurnije da će prezimiti.
Naime kaki je jako osjetljiv prve 2 godine , jako mali minus mu je dovoljan da izmrzne.
Pogotovo si ih posadio u jako vlažnu zemlju, strunut će mu korjen i smrznut će se.
Možda se ovo čini malo čudnim , ali ja bi ih izvadio i na proljeće posadio, a onda slijedi zaštita prve 2 -3 godine.
Meni je lani izmrzao kaki star 5 godina, jednogodišnji izboji su posve izmrzli, pa je iz starijeg drva ove godine izraslo gomila izboja, ali nije bilo ploda ove godine.
A mladi jednogodišnji kakiji su svi izmrzli, unatoč dobroj zaštiti.

Izmrzle su mi i podloge, tj. Diosporus lotus, sve su izmrzle do korjena.
Naravno ove godine su potjerale iz korjena,ali godina mi je izgubljena.
Eto to je moja priča, takva je bila prošla zima. A nitko nezna da se neće ponoviti.
Zato oprez i dobro zašuškajte kakije mlade kada počnu zime, tj oko 15.12.
A ako imate kontejnirane sadnice pričekajte proljeće.

Yasi
31.10.2012., 23:16
Mislim da ne treba sadnicu vaditi, treba je dobro zaštititi. Na zemlju iznad korjena staviti debeli sloj slame, kukuruzovine ili sijena, a može kukuruzovina i oko stabla. To će biti dovoljno da se korjen ne smrzne.

Svemirka
17.11.2012., 17:51
Danas sam zaštitila svoj kaki, nadam se da neće smrznuti kao prošlu zimu.
U proljeće smo kupili sadnicu u tegli, vodili smo brigu o redovitom zalijevanju, baš je lijepo narasla.
Pred zimu ja hoću da je zaštitim a MM kaže ma ne treba, otporni su oni neće njima zima ništa.
Tako da sad opet imam mlado stabalce, ali dobro zaštićeno sa sijenom.

Yasi
17.11.2012., 18:07
Pretpostavljam da si ga presadila u zemlju. Zaštita debelim slojem slame trebala bi pomoći, a ako je dvogodišnje stabalce zaštiti i njega, ove godine je najranjivije.
Ono što vrlo često smetnemo s uma, kada nam se zimi osuši neko drvce, da ne mora uvijek biti diretna krivnja niskih temperatura.
Krivnja je indirektna, zbog hladnoće voda u zemlji se kristalizira i stablo se osuši zbog nedotatka vode, a ne zbog niske temperature.
Zato, kada imamo mlado stablo s još nerazvijenom korjenovom balom, kad su velike hladnoće treba ih zaliti mlakom vodom.

Svemirka
17.11.2012., 18:27
Travanj 2011 posađen u zemlju,pred zimu nisam ga zaštitila... smrznuo je. U kasno proljeće 2012 je potjero 10-tak cm iznad zemlje.
tako da je to sad mladica od nekih 6-7 mjeseci. E sad sam mu ogrnula kaput od nekih 20 cm sijena, ne bi smio smrznut
ako bude i -30.
:kkkk:

seneka
17.11.2012., 19:12
Pogrešno. U slamu će se naseliti miševi i turpijati zube na kori. Predlažem da kakije zaštitimo novinama tipa Večernji u 10 sloja počevši od zemlje prema gore.
Kiša i snijeg neće naštetiti novinama .
Ja uzmem dvije stranice večernjaka, i omotam skroz okolo, tako da ima i 10-ak slojeva papira, uzmem onu ljepljivu traku koja se koristi kod krečenja,i zaljepim uokolo na svakih 10 cm, onda uzmem druga 2 lista pa pokrijem 5 cm. ovih dolje novina i opet namotam, i tako do vrha,i grančice. Naravno ako bude -25 opet će smrznuti, ali takva zima se pojavi kod nas svakih nekoliko godina.
Naravno da treba na korjen nastrti đubra koje najbolje štiti kakijevo korjenje.
Ako stavljate slamu,stavite i otrov za miševe. Onda će biti ok! I opet treba pokriti naelonom jer slama pljesnivi , što nije dobro, dok novine ne plijesne jer su kao crijep na kući. I neće se rastopiti. Nikako ne koristiti masni papir na kojemu su pisane neke novine, jer je masni papir hladan.

misoo83
30.11.2012., 17:39
Ja sam danas zastitio ova dva mala kakija sto sam pre postavljao slike tako sto sam ih zatrpao liscem i okolo sam stavio lim da uspori udare vetra mada lim i ne znam jel ima svrhu kad sneg napada iznad njega mozda samo i smeta.Ovo bi lisce trebalo biti dovoljno da ih zastiti od smrzavanja (bar se nadam nikad jos nisam stitio voce od zime).

Kaki zatrpan liscem:

http://102.imagebam.com/download/X_P6vbYNuyXJC4KXQ4VlLw/22334/223332947/lisce2.jpg (http://102.imagebam.com/download/X_P6vbYNuyXJC4KXQ4VlLw/22334/223332947/lisce2.jpg)

http://101.imagebam.com/download/IHWvQkFNUX0pEKMF-uIpeQ/22334/223332983/lisce.jpg (http://101.imagebam.com/download/IHWvQkFNUX0pEKMF-uIpeQ/22334/223332983/lisce.jpg)

seneka
30.11.2012., 17:58
Ako ne staviš krov nisi ništa uradio ! Naime lišće pljesnivi kad se namoči, što nije dobra solucija. A dobro, ostavi tako, pa ćemo na proljeće vidjeti i naučiti nešto novo.

misoo83
06.12.2012., 10:54
Danas sam kupio jedan kaki pa ako mozete da mi kazete jel ovo kaki sto sam dobio ili me opet prodavac prevario:sram:.
Sadnicu sam stavio u kucu u mracnu prostoriju da je posadim na prolece, posto nikad preko zime nisam cuvao sadnice u kuci zanima me koja bi trebala temperatura da bude i koja minimalna jel kod mene u kuci jako hladno bude preko zime.Prosle godine mi se smrzao limun u hodniku a u kuhinji mi se posmrzavao luk i krompir pa me brine na koji nacin da mu obezbedim temperaturu.
Jel bi valjalo da oko sadnice u kuci koja se nalazi da natrpam lisca i onda valjda ako i bude jako niska temperatura preko noci sadnica bi trebala preziveti jel nema vetra.
Prosle zime mi se preko noci posmrzavale sve cevi preko noci iako sam ostavio vodu da curi preko noci.

Kaki :

http://101.imagebam.com/download/FfqEC8fh8ohhEAnIG0m7_g/22434/224337750/kaki1.jpg (http://101.imagebam.com/download/FfqEC8fh8ohhEAnIG0m7_g/22434/224337750/kaki1.jpg)

http://101.imagebam.com/download/ITGJ-gaNVPrK6J_ne-GscA/22434/224337765/kaki2.jpg (http://101.imagebam.com/download/ITGJ-gaNVPrK6J_ne-GscA/22434/224337765/kaki2.jpg)

http://102.imagebam.com/download/TmcWZk-nYqqv9G1Y1awUnQ/22434/224337730/kaki4.jpg (http://102.imagebam.com/download/TmcWZk-nYqqv9G1Y1awUnQ/22434/224337730/kaki4.jpg)

http://104.imagebam.com/download/_kM2QfJHl_lq0v5VEU6vwQ/22434/224337710/kaki3.jpg (http://104.imagebam.com/download/_kM2QfJHl_lq0v5VEU6vwQ/22434/224337710/kaki3.jpg)

Yasi
06.12.2012., 11:18
Po drugoj slici bi rekla da si ovaj puta dobro prošao. Samo mi nije jasno kako je ovo mjesto cjepa ostalo nezaštićeno. Premaži ga voćarskom smolom da ti se ne inficira kakvim nametnikom, i možda omotati izolirtrakom za zaštitu od hladnoće. Omotaj je u geotekstil i neka u prostoriji ne bude ispod nule. Tjekom zime provjeravaj da ti sadnica ne presuši jer i hladnoća izvlači vlagu.

misoo83
10.12.2012., 14:50
Danas isao u prodavnicu i slucajno dok sam kupovao nes drugo vidim u jednoj kesi nekoliko kakija, dosta su bili sitni, uzmem jednog u ruku on mekan reko aj da kupim mozda imaju kosticu posto prodavacica mi rekla da je ona jela i da imaju kosticu cena im bila 1.5 evra kg i nisu imali nijednu kosticu u sebi, dosad ih nikad nisam video u prodavnici u mom selu.
Proizvodjac neka domaca firma sortu ne znam koja je probao da nadjem na netu vise o njima da vidim jel prodaju sadnice ali nisam nista vise saznao.

Kaki:

http://101.imagebam.com/download/E3aQfdnWvL0wJLMbsYSmDA/22502/225016138/kakij.jpg (http://101.imagebam.com/download/E3aQfdnWvL0wJLMbsYSmDA/22502/225016138/kakij.jpg)

Yasi
10.12.2012., 20:22
Imam dva stabla kakija i u desetak godina samo tri puta u plodu sam našla košticu. Budući da svaka biljka prirodno teži razmnožavanju, zaista je čudan taj izostanak koštica, a niti iz korjenja ne pušta nikakve izdanke. Vjerovatnio na to utječe činjenica da naše podneblje nije njezino prirodno stanište.

misoo83
11.12.2012., 10:21
Japanska jabuka, Diospiros kaki, potiče iz Kine, ali su je Japanci prisvojili i uz reklamu dalje proširili.Što se tiče koštica i za to postoji jednostavno objašnjenje a to je da kaki moze da zametne plod bilo da je muška ili ženska biljka i to bez prisustva oprašivaca i tad neće biti koštice u plodu, ukoliko se ima muška i ženska biljka biće i koštica ukoliko dođe do oprašivanja.
Npr postoje sorte koje se jedu odmah sa drveta i sorte koje moraju da odstoje na mrazu da bi dozrele.
Kaki sotre tipo mora da odstoji da bi dozreo ali ukoliko je oprašen npr sortom chokolatinjo moći ce da se jede direktno sa drveta i imaće koštice u sebi.

seneka
11.12.2012., 13:14
Stigla je zima! Kaki se u prve 2-3 godine obavezno mora zaštititi od izmrzavanja.
Moj kaki sorte Tipo je 6 godina star i prošla zima ga je dobro sredila, pošto sam mislio da se 5-o godišnji kaki netreba čuvati.
Netreba, ali kad su normalne zime, ali ono lani od -25 je bilo pogubno za 1.-o godišnje izboje, a i neke 2-o godišnje izbojke.
Zato sam ove godine poduzeo neophodne mjere zaštite od hladnoće kao što se vidi na slici. Zaštitio sam 1-o godišnje izbojke na 3 načina: novinama, najelonskom vrečom otvorenom odozdo, i sa agrifolijom netkanim platnom.
Ako bude zima kao lani, u proljeće ću izvjestiti koji način zaštite je bio djelotvoran. Kladim se na novine !

http://i50.tinypic.com/1gsink.jpg (http://i50.tinypic.com/1gsink.jpg)

drummer
04.03.2013., 09:23
Moja trogodišnja sadnica kakija zaštičena je od smrzavanja od glave do pete. Zanima me kada skinuti zaštitu obzirom da je proljeće blizu? Pretpostavljam da granama jutarnji mrazevi ne mogu naštetiti, a debeli minusi su, nadam se, iza nas.

valijant1975
04.03.2013., 09:55
Ja sam ovaj vikend skinuo zastitni najlon ali sam ostavio jos uvijek geane omotane u papir. Skinut cu to ovaj tjedan jer -15 vise ne ocekujem a -3-4 mu nebi trebao naskoditi.

Yasi
04.03.2013., 12:12
Ja svoje japanske jabuke ničim ne štitim i nikada nisu smrzle. Mislim da je vrijeme da se makne zaštita, jer kao što se vidi na slici, pupovi su već krenuli. Može se deseiti da u uvijetima zaštite krenu i ranije i da se prilikom skidanja oštete pupovi. Japanska jabuka može podnijeti do - 20, ali ako je naviknute na zaštitu onda možete utjecati na njezinu prirodnu otpornost. Ja ovaj tjedan planiram orezati kakije.

http://i1173.photobucket.com/albums/r592/Yasi9/Yasi2013/DSC01824_zps4fe60ea1.jpg (http://i1173.photobucket.com/albums/r592/Yasi9/Yasi2013/DSC01824_zps4fe60ea1.jpg)

seneka
04.03.2013., 18:28
Ja još nisam skinuo zaštitu (papir) sa kakija, tamo negdje oko 15-og ću skinuti.
Mada i ja vjerujem da zaštita nije više potrebna, ali nek se nađe zlu ne trebalo.
Najelon sam skinuo.

misoo83
05.03.2013., 13:22
Evo ja sam danas uklanjao zastitu sa mojih kakija, na jednom su pupoljci poceli da se pomalo otvaraju a bila je i po koja smrznuta (suva) grancica.

Kaki:

http://102.imagebam.com/download/VdOVxGKUog6s--ZNB5NhlQ/24129/241281850/kaki1.jpg (http://102.imagebam.com/download/VdOVxGKUog6s--ZNB5NhlQ/24129/241281850/kaki1.jpg)

http://102.imagebam.com/download/fM8IGzVK0ROUWd4xpJ08CA/24129/241281831/kaki2.jpg (http://102.imagebam.com/download/fM8IGzVK0ROUWd4xpJ08CA/24129/241281831/kaki2.jpg)

rikola
18.04.2013., 18:41
Kupila sam kaki i posadila.Visoka je oko metar i pol. Sad me muci dali da je malo skratim posto je tako visoka ?Dobro bi mi dosao savjet.Zahvaljujem .

seneka
18.04.2013., 20:57
Da, treba ga skratiti da se formiraju osnovne grane negdje 80-100 cm od zemlje.
Dakle odreži ga što prije na 120 cm. To će mu dobro doći i da preboli šok presađivanja, bez obzira što je bio u posudi.
Dakle škare u ruke i reži!

drummer
22.04.2013., 08:39
Kaki mi je počeo tek sada bacati pupove i to vrlo sramežljivo. Posađen je kao dvogodišnja sadnica prošle godine, imao je čak i jedan plod. Preko zime bio je zaštićen. Brine me što mu vrhovi grana nekih 20 cm izgledaju mrtvo, a žive pupove vidim samo na 10-20 cm od debla. Trebam li odrezati grane do živog pupa ili da mu dam još malo vremena? Ako sam sve ovo skupa loše objasnio fotku postavim navečer...

seneka
22.04.2013., 09:16
Ne žuraj! Bio si vrlo jasan. Kaki počinje s buđenjem odozdo, tako da se zazelene najprije donji pupovi za razliku od mnogih biljaka. To naravno ne znači da će se probuditi sve do gore jer obično ujesen smrzne dio na vrhu , nekih 3-5 pupova jer nisu odrvenili.
To se i meni desilo, isto ove godine, ali treba još pričekati do 1. maja a onda ko se nije skrio-magarac je bio. tj koji nije izišao odreži do zelenog pupa.
Dakle ideš odozgo i runiš suhe pupove, a kad dođeš do zelenog, sjeti se škara!

salona
23.04.2013., 00:27
Pozdrav svima. S obzirom da sam od danas ponosni vlasnik Kaki Tipo, na podlozi D. Lotus, sadnice, evo da se i ja priključim temi. Naime to je jedino šta znam o toj voćki (naravno pročita sa deklaracije) pa se ufam, da će uz vašu pomoć izrasti u pravu ljepoticu.

Za početak evo slike prije dotjerivanja:

http://i33.tinypic.com/10yqf4z.jpg (http://i33.tinypic.com/10yqf4z.jpg)

Slike obavezno centrirajte u postovima.

Više u svemu tome napisano je ovdje (klikni me) (http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=1586)

salona
23.04.2013., 01:13
Namuči se sa centriranjem slike ali neuspjeh. Lakše mi je bilo zasadit kumpire i kapulu nedavno nego postavit sliku u centar. Baš me namuči ali ponavljanje je majka znanja pa da probam opet: :eeee:

.http://i33.tinypic.com/x3tx77.jpg (http://i33.tinypic.com/x3tx77.jpg)

Jok opet ćorak. Za poludit. Svi spavaju a ja ko luđak centriram ali neiđe. Naravno jarac u horoskopu :doh: .Šta je tu je slika .

Vidi se iz priloženog da iz podloge raste izboj tako da sam ja njega momentalno odstranio. Naime njegovi listovi se razlikuju od onih poviše cijepljenog dijela pa mi je to bila smjernica. Nadam se da nisam pogriješio?

Eto toliko za ovaj put . Idem i ja ubit oko .

Yasi
25.04.2013., 14:16
Nasuprot kiviju, koji ima jako malo pupova, kaki je sve grančice osuo pupovima.

http://i1173.photobucket.com/albums/r592/Yasi9/DSC01989_zpsdf52dcc0.jpg (http://i1173.photobucket.com/albums/r592/Yasi9/DSC01989_zpsdf52dcc0.jpg)

seneka
06.05.2013., 15:07
Vrijeme je za kalamljenje kakija, ja sam kalamio 23.04. i to na dva načina.
Na prvoj slici kalamljenje engleskim spojem, na drugoj kalamljenje na zarez.

http://i41.tinypic.com/72vwk8.jpg
http://i39.tinypic.com/55431h.jpg

Nije još ni sada kasno za kalamljenje pod uslovom da se ima zdrave i neistjerane reznice.