PDA

View Full Version : Ribolov štuke umjetnim mamcem u proljeće

Sunka
08.05.2009., 12:35
Ribolov štuke umjetnim mamcem u proljeće

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/3-25.jpg

U potrazi za toplijom vodom
Za ribolov treba odabrati manja plića jezera koja se brže zagrijavaju. Potražite platoe i plitke zaljeve po mogućnosti s zaostalom prošlogodišnjom travom i pokojim panjem na strani jezera koja dobiva najviše sunca. Kada se nađe takav plato s nekim zaklonom, mogli bi biti jako iznenađeni brojem štuka koje tamo borave. Poanta je jednostavna - u ovom dijelu godine štuke (kao i većina drugih riba) traže što topliju vodu, jer im toplina ubrzava metabolizam i čini ih konkurentijim u sveopćoj borbi za opstanak. U jezerima koje nemaju izražene platoe štuka se diže prema površini, jer bez obzira na temperaturu vode sama toplina sunca odgovara ribama i one neće toliko inzistirati na zaklonu za zasjedu već će se postaviti u najbolju poziciju za sakupljanje topline. Zaostali plato prošlogodišnje trave je idealan, odiže se od dna i još uvijek pruža kamuflažu, a opet tijelo štuke postavlja u poziciju najbližu površini tj. toplim zrakama sunca. Za razliku od ljeta i jeseni kada se traži što manja vidljvost, u proljeće i sunčani dani znaju biti produktivni, jer sunce još uvijek nije prejako i voda nije topla.

Pauza i samo pauza
Recimo da smo odabrali dobru poziciju i imamo relativno aktivne štuke. Štukino tijelo izmučeno mrijestom i još uvijek prohladna voda znatno smanjuju zonu u kojoj napada, a i za taj napad joj treba vremena da se pokrene. U toj letargičnosti je ključ za proljetni ribolov štuke - griz treba isprovocirati! Zna se dešavati da štuka "u ratama" kreće za varalicom. Krene, pa se zaustavi, pa opet krene i zaustavi se i onda je zgrabi tek iz trećeg navrata i jedno dva metra od mjesta s kojeg je krenula. Kad se ovako ponašaju koristite se sa varalicama s kojima možete pričekati da ih štuka sustigne. Ravnomjerno povlačena varalica bi jednostavno prebrzo izašla iz njene zone napada, a štuka u ovom periodu neće juriti za njom. Opcija su gume na laganim glavama ili još bolje suspend vobleri i gume. Od varalice se traži da na malom prostoru daje bljesak ili akciju koja može isprovocirati griz. A ovo "pričekati" znači napraviti pauzu. Nije toliko bitno da li se mamac u pauzi lagano diže, tone ili lebdi, bitno je da u se trenucima pauze kreće polagano i da se ne kreće prema naprijed! Iako nam se čini da varalica djeluje kao beživotan komad plastike drveta ili gume, grizevi će se najčešće dešavati upravo u tom pasivnom trenutku, zato treba biti usredotočen i kad je god
moguće pogledom pratiti varalicu. U plitkoj, bistroj vodi dobro se vidi bijeli odbljesak štuke u napadu, to će pogotovo kod voblera biti jedini znak da imamo griz. Kod gumenih varalica je malo drugačija situacija, jer ih štuke puno duže drže u ustima. Čelični predvezi u bistroj vodi i neodlučnoj štuki mogu predstavljati problem, pa koristite što tanje i kvalitetnije. U sumrak i sat vremena prije njega budite posebno dobro usredotočeni, jer su tada šanse za griz najveće. Sumrak je jedino doba dana za koje možemo biti sigurni da štuka neće biti potpuno letargična.

Odabir varalice
Tereni nisu duboki, a voda je najčešće bistra, jer još uvijek nema planktona u vodi. Varalice neka budu u prirodnom dekoru i s jakim odbljeskom, pogotovo ako je sunčano (uzmite u obzir da će vaša varalica biti dugo vremena u štukinom vidokrugu). Ukoliko je sunčano i voda bistra koristite srebrne reflektirajuće dekore, a ako je sunčano i voda zamućena, onda zlatne.
Kod pretraživanja terena treba biti temeljit i ako vidimo izgledni pojas trave ili panj treba baciti više puta i pod različitim kutevima upravo zbog smanjene zone napada štuke i njene neodlučnosti. Prezentacija treba biti s pauzama. Taj nagli pokret nakon pasivnog perioda će kod već zainteresiranog grabežljivca pobuditi instinktivnu reakciju i kod sljedeće pauze će zgrabiti varalicu. Za trajanje pauze treba dobiti osjećaj - kada su aktivne kraća pauza, a kada su letargične duža. Pauza od 5 - 10 sekundi za teške dane nije ništa neuobičajeno.

Suspend vobleri i žlice
Suspend vobleri su klasičan reakcijski mamac. Svu kretnju prema naprijed treba obavljati kratkim, naglim trazajima vrhom štapa, a u pauzi rolom samo sakupljati višak strune (twiching). Kod voblera je najveći problem detekcija griza, jer se u pauzi na struni napravi trbuh koji slabije prenosi udar od zategnute strune, a štuka ga odmah pušta iz usta. Jest da imaju tri trokuke, no svejedno se često promašuju grizevi. Stoga kod voblera treba pozorno, ako je ikako moguće, pogledom pratiti varalicu! Ni metalne varalice ne treba zanemariti. Žlice od tankog lima mogu se sporo povlačiti, daju puno bljeska i što je najbitnije - u propadanju odlično rade.

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/2-57.jpg

Jerkovi, gume i hibridi
Jerkovima je moguće isprovocirati griz, ali je potrebno puno samopouzdanja. Ukoliko nemate previše iskustva s njima, ostavite ih za topliji dio godine i za aktivnije štuke. Gumene varalice su uvijek opcija. Osim klasičnih shadova i twistera vođenih sporo na laganim glavama, posebno su zanimljive neotežane varijante soft jerkbaita tipa Fin S Fish ili Fluke. One su realistična imitacija ribice, mogu se sporo voditi i štuka ih dugo drži u ustima nakon napada.
Kao najbolje varalice za proljetni ribolov štuke izvojio bi hibride između voblera i guma. Recimo Storm Wildeye Suspending Minnow ili Prologic Rattle Smolt. Ove varalice imaju najbolje karakteristike - skoro neutralnu plovnost, eratičnu akciju sa sporim kretanjem pre¬ma naprijed, realističan izgled i mekanu strukturu.

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/1-114.jpg

masakrista
18.03.2010., 19:51
Još par dana i prolječe , a i kraj lovostaja na štuku je blizu.
Zima je bila dosta duga pa je mrijest po meni upitan , i potrajal bude sigurno duže od 1.travnja.

Pripremil sam gumenjake i spinnerbait varalice - s njima sam imal najviše sreče pa s njima i nastavljam -

Zanima me dal se na živoj štuki može odrediti dal je puna ikre il ne ..a da se ne otvara naravno -zadebljanje trbuha itd ...

glina
18.03.2010., 20:14
Zanima me dal se na živoj štuki može odrediti dal je puna ikre il ne ..a da se ne otvara naravno -zadebljanje trbuha itd .

Naravno da se vidi, isto kao i kod nas, trbuh do zuba. Pitati ćeš me kako znam. Lijepo čekajući proljetnog soma nemreš štuji zabranit da pokupi laki plijen.

A jednom davno sam vidio pravi masakr cca 30 štuka od 5 do 14 kg u mreži ribokradica. :palica: U samom mrijestu , ikra je doslovno curila iz analnih otvora. :doh: Koji užas. Bar su mame spašene. :grgljam: :uimep: :rtvb:Jedino imje ikra propala.

Ako se mrijeste vidjećeš ih na površini kako se mrvaju, taru jedne o druge pa jednostavno pričekaj par dana i onda opleti .

PS ionako nebuju grizle prave tam do 1 maja . :ffwjj:

masakrista
18.03.2010., 20:25
Nek ne grizu.Ja sam 1.4. s kederom il s varalicom na vodi i idem baš na štuku.

Ak bu trbuh ide natrag u vodu.