PDA

View Full Version : Čičoka (Helianthus tuberosus)

sompopirovic
09.05.2009., 00:03
Čičoka (Helianthus tuberosus)

http://i41.tinypic.com/2ui81lx.jpg

Čičoka potječe iz Sjeverne Amerike, gdje su je za hranu uzgajali Indijanci. U evropskim zemljama uzgaja se kao stočna hrana, kao povrće i kao ukrasna biljka. Poznato je više sorti koje se međusobno razlikuju po obliku gomolja i po vremenu cvatnje. Gomolji čičoke su veoma hranjivi, donekle su slični krumpiru. Sirov gomolj ima okus sličan nezrelim lješnjacima, a skuhani gomolj po okusu podsjeća na artičoke. Gomolji se smatraju zdravom hranom za dijabetičare, jer se prisutni inulin razgrađuje na fruktozu.

Čičoka (Helianthus tuberosus L.) stigla je u Europu s američkog kontinenta. Uspijeva u toploj i u kontinentalnoj klimi. U prošlosti se koristila za hranu, krmivo i proizvodnju alkohola (individualnu i industrijsku), ali je s vremenom nepravedno pala u zaborav. U novije se vrijeme počinje sve više koristiti u razvijenim zemljama, gdje su prepoznate kvalitete te biljke.

U svijetu je čičoka poznata pod nazivima: jerusalem artichoke (engl.), Tpinambur (njem.), pataka (španj.), girasole terra (tal.) itd. U nas je još nazivaju: divlji (stoljetni) krumpir, nahod i slatki krumpir. Čičoka je slična suncokretu. Ima lijep žuti cvijet, a stabljika može narasti i preko dva metra visine. Često je možemo naći uz rijeke i potoke, a nerijetko je ukras vrtova i okućnica. Višegodišnja je biljka i u našim se krajevima razmnožava gomoljima. Gomolji su vretenasti i izduženi i, za razliku od krumpira, umjesto škroba sadrže inulin.

http://i40.tinypic.com/2mhsv7k.jpg

Inulin
Inulin je polisaharid koji sadrži fruktozu. Budući da je neprobavljivo biljno vlakno, razgradnja inulina započinje u debelom crijevu. Inulin je prebiotik, što znači da stimulira razvoj korisnih bakterija u crijevima (bifidobakterija i acidofila), koje imaju višestruko djelovanje na zdravlje. One eliminiraju štetne mikroorganizme crijevne flore (Clostridium sp., Salmonella sp., E. coli, Candida sp...), sprječavaju crijevne infekcije, poboljšavaju apsorpciju minerala za 20% (osobito Ca, Mg i Fe), same proizvode vitamine B-skupine, smanjuju proizvodnju jetrenih toksina, jačaju imunitet i pomažu u prevenciji raka debelog crijeva. Inulin, dakle, normalizira probavu, revitalizira crijevnu floru kod primjene antibiotika, pomaže kod opstipacije i crijevnih infekcija. Osim toga, inulin normalizira razinu triglicerida i kolesterola u krvi, čime sprječava kardiovaskularna oboljenja i postepeno smanjuje masne naslage, koje muče mnoge ljude s viškom kilograma. Kako razgradnjom inulina ne dolazi do porasta razine šećera i inzulina u krvi, čičoka je odlična namirnica za dijabetičare.

Minerali i vitamini u čičoki
Čičoka se odlikuje niskom energetskom vrijednošću (79 kcal/100 g) i sadržajem vitamina i minerala. Dobar je izvor kalija i fosfora. Kalij je važan za kontrolu krvnog tlaka, prijenos živčanih impulsa, rad mišića i srca te regulaciju vode u tijelu. Fosfor je sastavni dio kostiju, zubi, molekula DNA i RNA, a važan je faktor za procese na razini stanice. Čičoka također sadrži kalcij, magnezij i željezo u nešto manjim količinama, međutim, zahvaljujući inulinu, njihova je apsorpcija poboljšana. Važan su sastojak čičoke vitamini koji su, kao i minerali, važni za pravilno funkcioniranje organizma. Ona sadrži vitamine B-skupine, vitamin C, vitamin D i provitamin A (beta-karoten). Čičoka je interesantna i po tome što je izvor esencijalnih aminokiselina, tj. aminokiselina koje organizam ne može proizvesti.

Čičoka i zdravlje
Budući da uvelike pomaže zdravlju i vitalnosti, čičoka se preporuča širokom krugu korisnika. Uvođenjem čičoke u prehranu bolesniku mogu se popraviti njihova stanja i olakšati tegobe. Čičoka pomaže kod: probavnih infekcija i smetnji (opstipacije, npr.), alergija na hranu, visokog krvnog tlaka, povišene razine masnoća u krvi, kardiovaskularnih oboljenja, anemije, osteoporoze, dijabetesa, pretilosti, a sudjeluje i u njihovoj prevenciji.

Priprema i prerada čičoke
Čičoka se najčešće priprema kao krumpir, kuhana (preporuča se u kori) i pečena, ali se može pripremati i sirova, na salatu s ostalim povrćem, ili kao zimnica. Od čičoke se mogu napraviti i kolači (npr. savijača). Osim što se koristi svježa, čičoka se prerađuje u proizvode na bazi sušene čičoke i na bazi inulina. Na domaćem će tržištu uskoro biti dostupna paleta proizvoda pod nazivom Inumal. Od proizvoda na bazi čičoke, u sklopu te palete nalaze se: brašno, griz i ekstrakt čičoke (u obliku kapsula i tableta za žvakanje). Brašno i griz čičoke dobar su dodatak jelima (juhama, glavnim jelima i desertima). Ako se želite okušati u spremanju tih jela, dobro će vam doći zbirka recepata koja je u pripremi. Proizvodi na bazi inulina u obliku su kapsula, tableta za žvakanje, praha i granulata.
Kapsule i tablete za žvakanje naročito su pogodne za mršavljenje jer se mogu uzimati po potrebi, dok se prah i granulat inulina mogu uzimati pomiješani s jelom ili napitkom (preporuča se ujutro s jogurtom, acidofilom, kefirom ili ab-kulturom te žitaricama.

http://i42.tinypic.com/2dskdq0.jpg

Za čičoku znam odnedavno i do sada sam se grebao od jednog susjeda. On ju je prije dvije godine posadio na kraj vrta u neki šljunak. Sad tamo ima više čičoke nego šljunka. Mi je doma volimo u mješanoj salati samo je narezanu ili naribanu treba politi sokom limuna ili limete jer brzo oksidira. Žena je stavi sa ostalim povrćem kad pravi preljev za špagete. Pošto sam ja malo teži imam problema sa masnoćama i tlakom a porodično mi se sprema i šećer, ja sam na kraj vrta posadio čičoke. Ustvari pobacao sam samo koru koju sam ogulio sa čičoka koje smo pojeli. Sutra ću posnimiti pa ću tu staviti sliku.

http://i40.tinypic.com/ok4gep.jpg

Gogi
09.05.2009., 08:49
Moj rista je to posadil isto prije par godina na vrtu i slažem se s tobom da je ima više nego kamenja :ffwjj:

Dada
09.05.2009., 14:31
kao prvo velika hvala na ovome postu :notworthy:... živim uz malu riječicu uz koju raste hrpa tog cvijeća, kad procvjeta vidi se samo veliko žutilo... prije par godina moja mala sestra i njen prijatelj su te gomolje vadili i bacali na vatru i jeli... mi smo se svi smijali, kao ono, vidi djeca se igraju da roštiljaju... hehe i danas pročitam ovo... :doh:. sad idem odmah malo progoogleat o nekim receptima ako ima...:kkkk:

Gogi
09.05.2009., 15:24
Mislim da si sestri i njenom prijatelju u svakom slučaju dužna ispriku za ismijavanje i po jednu višnju svakome!! :ffwjj:

sompopirovic
09.05.2009., 15:41
Brat od tog mog susjeda živi u blizini Osjeka i doma si je toga dosta zasadio oko vrta i jednom otišao u Osijek na tržnicu i prodavao po 15-20 kuna kilu. Sad je cijeli vrt zasadio (oko 400 kvadrata) jer ga svi traže. Kad je svoje prodao našao je neku babu koja živi u Baranji, negdje oko bivše Čingilingi Čared koja je to negdje u šumi našla pa je od nje kupovao i prodavao. On tvrdi da se s kvadratnog metra može dobiti 40 kg korijena Čičoke.

Dada
09.05.2009., 17:15
malo mi je to nekako sumnjivo sa 40kg po kvadratnom metru, pa na koju foru, mora da si ti umjesto 4 razumio 40... iako te biljke rastu jako gusto jedna uz drugu, ali svejedno... čini mi se da ti je tej lik ipak malo lagio :uimep:

Gogi
09.05.2009., 18:11
Bemti...znaći 400kvadrata puta 40kg = 16000 kg

16000 kg puta 15kn = 240.000,00kn ti miša i stočnoj hrani... :notworthy:

Osobno bi čak i mogao vjerovati tom čovjeku s obzirom da i on vjerojatno ima neku računicu u glavi, a svi znamo gdje je kraj ljudske pohlepe, vjerujem da će dogodine ako ovo proda, uspjeti utrpati 45-50kg po kvadratu :laughprst: ili kupiti još neki komadić zemlje...sve u svemu :grgljam: :notworthy:

sompopirovic
09.05.2009., 21:09
Nesmijem ovo reći jer će mi šunka post prebaciti u korove ali ipak. Ne sadite to u samom vrtu jer se širi kao korov. Negdje na netu sam čitao da preporučuju saditi u izbetoniranu gredicu jer se samo tako može zaustaviti širenje. Dobro to je sigurno pretjerivanje. Inače se ona vadi u 10, 11 mjesecu kad joj se osuši nadzemni dio. Nadzemne mladice se mogu pripremati za salatu.
Poželjno je izvaditi sve ili što više krtola jer će ona svejedno iz sitnih korijenaka potjerati. Što se tiče rodnosti, dobro sam napisao. 40 kg. I meni je bilo čudno. No to nije sigurno prve godine nego druge ili treće kad se ona dobro ukorijeni i raširi.
Nisam stigao danas poslikati moju. Evo sada smo ja i žena došli iz vrta. Trave ko u priči, puževa ko u priči ..... Sutra ujutro ću. Imam u jednoj kanti od boje gdje smo bacili ljusku i ja gore nabacio zemlje. I to ću sutra sliknut.

Sunka
09.05.2009., 21:19
Nesmijem ovo reći jer će mi šunka post prebaciti u korove ali ipak.

Šunka u podforum korov stavlja samo biljke koje su opće prihvaćene kao korov! :ffwjj:
Inače, svaka biljka bi mogla biti u podforumu korov.
Čičoke i jesu poznate kao jako invazivna biljka (ko i neki bambusi npr.) zato pazite kamo ih sadite jer inače će te imat cijeli vrt čičoka :lert:

sompopirovic
10.05.2009., 14:56
Evo mojih čičoka

http://i41.tinypic.com/rhio13.jpg

[

http://i39.tinypic.com/3346fk0.jpg

Ovo što fali u redu su pojeli puževi.

Mamaa
08.10.2009., 19:08
Evo mojih čičokica:

http://i675.photobucket.com/albums/vv118/MamaaaB/biljke/DSC07255.jpg
http://i675.photobucket.com/albums/vv118/MamaaaB/biljke/DSC07257.jpg

A evo i šta sam danas zatekla - netko mi ih je pola polomio i vadio gomolje ->evo pogled na zatečeno stanje:

http://i675.photobucket.com/albums/vv118/MamaaaB/biljke/DSC07260.jpg

Sunka
08.10.2009., 19:19
Divlje svinje ili neke dvonožne ljubomorne životinje (čitaj: susjedi) :hmmm:

Mamaa
08.10.2009., 19:27
ovi dvonožni su u pitanju i to kreni redom: paradajz, paprika, salata, krastavci, kelj, zelje, feferone (svi), mahune, patliđan, tikvice (sve moguće vrste), kuruza -i ćak su mi i sirak trgali. http://freesmileyface.net/smiley/Battle/woman.gif (http://freesmileyface.net/Free-Battle-Smileys.html)

Sunka
08.10.2009., 19:41
Skupi ekipu i sačekaj ih po noći!

sompopirovic
08.10.2009., 20:10
Pošto su odvojene začinske od ljekovitih biljaka, mislim da bi Čičoka bolje pasala u ljekovite. Prvenstveno, jelete, zbog svoje izuzetne ljekovitosti a i začinsko bilje je ono koje ne čini osnovu jela nego samo poboljšava okus dok čičoka, ako nije osnova, ničim ne popravlja okus. Ustvari ona se priprema zbog ljekovitosti a pošto nema neki bogzna kakvi okus, dodaje joj se razno začinsko bilje.

Sunka
08.10.2009., 20:25
Biljka može biti i u začinskom podforumu i u ljekovitom podforumu!
Gdje će se pisat, ovisi o temi teksta

Mamaa
08.10.2009., 20:27
Ovih dana ću otvoriti temu čičoka u ljekovitom - imati će link na ovu ako nekog zanimaju općeniti detalji o njoj, a tamo ću postaviti sve njene vrijednosti i ljekovita svojstva, pripremam tekst :ffwjj:

jecham
30.10.2009., 21:04
Za one koji imaji cicoku bilo bi dobro da znaju :
-vadi se od jeseni(kad se osusi stabljika) do proleca(dok ne krene rast novih stabljika)
-jesenje imaju vise inulina od prolecnih, ali su zato prolecne sladje
-duze se moze cuvati u trapovima, podrumima u pesku jer se na vazduhu polako susi i vene.
- i prinos je 20-40tona po hektaru(tako bar pise u literaturi koju sam citao).

jecham
01.11.2009., 19:15
Vrlo ukusan , zdrav i jeftin džem se moze napraviti od čičoke.
Naravno potrebno je prvo nabaviti(naći-izvaditi) čičoku.
Očišćenu čičoku iseći na komadiće, staviti u posudu(šerpu), naliti malo vode i kuvati na srednjoj vatri dok ne postane gusto i kašasto - 30-50minuta.
Pri kraju kuvanja možete dodati malo limunovog soka ili nešto drugo po vašem ukusu.
Možete staviti 2kg čičoke i 0.5l vode ali to je samo orijentaciono.
Što više ukuva biće slađi džem.

mecctro
13.02.2010., 23:40
Ja sam ih zatekao u bakinom zapuštenom vrtu, ali nekako nisam našao gomolje. Možda sam kopao preplitko? Ili neke nemaju gomolje?

sobranin
05.03.2010., 19:38
Tekst o čičoki koji sam danas pročitao me podsjetio da sam prošle godine u ovo doba u ugao vrta posadio nekoliko gomolja. Prije par sati sam išao vidjet ima li što - mokroooo :sram: - .
Iznenadilo me skoro 10 kg. gomolja na 1,5 m.Svaka čast, nastavljam probno n5 kvadrata sa gustom sadnjom, po metru 5,6 gomolja.

Mamaa
05.03.2010., 19:40
Čuvaj se krtica - meni prokopale kanale i pohrdale hrpe gomolja :doh:

sobranin
05.03.2010., 19:48
Kod mene toga nema ( krtica ) međutim čičoka je poslastica za divlju svinju. Prasica jedna, došla mi je noću u vrt uz samu cestu u sred mjesta i sve prekopala.

amoxil
10.03.2010., 22:12
Jel se smiju gomolji usitniti prije sadnje? I ako da na koju veličinu?
Ovi koje sam ja nabavila su dosta veliki.

sompopirovic
10.03.2010., 22:32
Smiju se usitniti ali bi na svakom komadiću (baš kao i na krumpiru) moralo ostati barem jedno "oko" ili klica. Šteta ti ga je tako posadit. Oguli ga ali koru ostavi malo deblju i čičoku pojedi a koru pobacaj u zemlju. Ja sam kore od oguljene čičoke pobacao u jednu kantu od jupola i prekrio zemljom. Izrasla je šuma čičoka. nisu bile velike ali su lijepo cvijetale i morao sam ih svaki dan zalijevati jer su imale malo zemlje u maloj posudi. Ja sam moj red od 5 m posadio sa 20-tak gomolja a ostalo je bila ljuska.

muketija
13.03.2010., 01:20
Jel uspjeva to ako je gusto posađeno, koliki mora biti minimalni razmak...

Mamaa
13.03.2010., 14:13
po metru 5,6 gomolja.

Čitati temu :sram:

Sve piše: vrlo se brzo razmnožava, može se popikati jedna do druge, optimalno svakih 10 - 20 cm......

woolf
17.03.2010., 20:47
Evo mene ponovo sa glupim pitanjem "gdje nabaviti gomolje za sjeme", a i volio bi probati da vidim kakvog su okusa. Trigliceridi mi nepadaju ispod 5, pa bi rado probao sa čiokama.

Mamaa
17.03.2010., 20:57
Moju su popapale krtice :BangHead:, ali ako kaj pusti na jesen ti ja mogu dati ....možda netko ima i sad.

Svježe nemaju neki okus ali meni su fine za grickanje. Pripremljene meni osobno preuzimaju miris začina i/ili pratečeg jela....vrlo su prilagodljive, i možeš ih spremiti na hrpu načina :daaa:

karota
17.03.2010., 21:18
Kako bih mogla u ovom periodu zasaditi čičoku?Gore pise u 11 mj. presaditi gomolje.
I da li sam dobro razumjela,od same kore čičoke,niknule su mladice?.Da li je treba zaljevati ili raste onako na divlje,pa se sama snađe?

Mamaa
17.03.2010., 21:32
Samo posadi ako je imaš. Ne zahtijeva nikakvu brigu. Eventualno ako je na udaru jakog vjetra mali potporanj, ali može i bez njega čisto solidno. Posadiš i zaboraviš na nekih 4-5 mjeseca.

happyhoop
19.03.2010., 20:00
samo mala napomeničica :)
čičoku ne papaju krtice jer su one mesojedice. ali ju zato ooobožavaju voluharice. što je još jedan razlog zašto ju je dobro saditi što dalje od vrta.

Mamaa
19.03.2010., 20:35
e onda su je popapale voluharice - berem imam zdrave voluharice, ak već nemam čičoke :BangHead: :doh:

happyhoop
19.03.2010., 22:49
meni je ovo prvi puta da ću ih posaditi (ooobožavam čičoku! i to bašbaš sirovu... možda sam bila voluharica u past lifeu :D) i koga god sam pitala a da ima iskustva sa čičokom i voluharicama, kažu da će biti dosta i za mene i za njih...
koliko vidim po impresivnim kilažama ovdje, stvarno bi trebalo biti tako...

karota
20.03.2010., 17:38
Danas mi je stigla čičoka iz Zrna. Par gomolja je ulovila plijesan,njih neću zasaditi.
Ostatak sadim za 2-3 dana ako ne bude opet kiše.
Ja nisam u životu vidjela te voluharice,možda kod nas u primorju ne žive?
Ili nisam dobro gledala..

I dobila sam mlade artičoke. Rekli su mi kad ih posadima da lišće trebam odrezati komplet do zemlje.

happyhoop
20.03.2010., 20:41
karota, o voluharicama sam pisala u nametnicima da tu ne zagađujem čičoke :D, pa si pogledaj...
nadam se da ih nemaš :)

sompopirovic
20.03.2010., 21:27
Danas mi je stigla čičoka iz Zrna. Par gomolja je ulovila plijesan,njih neću zasaditi.
Ostatak sadim za 2-3 dana ako ne bude opet kiše.
Ja nisam u životu vidjela te voluharice,možda kod nas u primorju ne žive?
Ili nisam dobro gledala..

I dobila sam mlade artičoke. Rekli su mi kad ih posadima da lišće trebam odrezati komplet do zemlje.

Baš me zanima koliko si platila gomolje čičoke u Zrnu. Kako ja nisam primjetio da ih hoćeš. Poslao bi ti ih za jednu virtualnu kavu :ffwjj:. Pa ja bi ih trebao imati na izvoz. Nisam još ni otkopao ali ih mora biti brdo. Rastu u šljunku pa ne vjerujem da su ih voluharice popapale.

cvaknuta
20.03.2010., 22:05
Malo ste me splašili sa čičokama. Šteta što prije nisam naletjela na ovaj forum. Ugl. popikala gomolje u 11 mjesecu, kak sam pročitala u jednoj knjizi. Voluharica kod mene nije do sada bilo, pa me hvata panika. Il to mice mace srede kojih je ovdje kod mene jako puno. Miševa nema.Već dugo. Posadila sam ih na kraju vrta uz rub.Ako se tako šire, što će mi ostati od vrta? A i tako meni nikad dosta zemlje. Dajte mi ledinu, motiku u ruke i ja ću je obraditi i pretvoriti u vrt.

karota
20.03.2010., 23:04
1 kg 20 kn. A tebi hvala na dobroj volji! Kao da jesi.:cheers: Evo virtualno pifo

sompopirovic
21.03.2010., 16:35
Danas sam ostao šokiran. Iskopao sam 3 kg čičoka a samo 2 puta sam zabo štihaču i to ne duboko jer tu imam više šodra nego zemlje. Evo slike iskopa a ima u prijašnjim postovima kako je izgledalo dok je čičoka bila mala. Ovo nije ni desetina a posijan jedan red 5m dužine sa 20-tak gomolja a ostalo oguljena ljuska.

Ovo je prva štihača.

http://i43.tinypic.com/2ep109l.jpg

http://i44.tinypic.com/24fiq3c.jpg

http://i44.tinypic.com/155t7qg.jpg

sompopirovic
22.03.2010., 09:26
Malo ste me splašili sa čičokama. Šteta što prije nisam naletjela na ovaj forum. Ugl. popikala gomolje u 11 mjesecu, kak sam pročitala u jednoj knjizi. Voluharica kod mene nije do sada bilo, pa me hvata panika. Il to mice mace srede kojih je ovdje kod mene jako puno. Miševa nema.Već dugo. Posadila sam ih na kraju vrta uz rub.Ako se tako šire, što će mi ostati od vrta? A i tako meni nikad dosta zemlje. Dajte mi ledinu, motiku u ruke i ja ću je obraditi i pretvoriti u vrt.

Dobro ajde popikala si ih u 11. mjesecu da ti gomolji ne propadnu ali gomolji se sada stavljaju u zemlju a od 11. mjeseca, kada se cima osuši, gomolji se vade i koriste cijelu zimu.

palunko
30.04.2010., 19:58
Čičoka je u Zagrebu dosta popularna. Navodno je dosta koriste za spremanje jela u Bistrou Hotela Esplanade. Povremeno je znalo biti za kupiti na Dolcu, ali je više baš i ne donose. Izgleda kao da postoje dvije vrste, možda to ovisi i o vrsti tla, ali jedna vrsta se lako kuha, kao da ima više škroba, a druga je dugo tvrda kad se kuha ili peče. Jeo sam je pečenu s drugim povrćem ili pirjanu u malo vode.
Da li ima tko iskustva - raste li u Dalmaciji u crvenoj zemlji? Koje uvjete treba u Dalmaciji? Hvala unaprijed za savjet!
U Dalmaciji sam vidio biljku sličnu čičoki - visoka, žute latice, crna sredina, slično lišće, ali nije imala gomolje.

Mamaa
30.04.2010., 21:06
Postoji preko nekoliko vrsta čičoke. Obično ova koja se uzgaja se brže pripremi. Kod nas (na kontinentu) može se na zapuštenim zemljištima, pokraj obala i sl pronaći i tzv. divlja čičoka. I njeni gomolji su jestivi, ali su malo tvrđi od prvih.

S obzirom da znam da je bez problema uzgojena na otoku Murteru ne vidim razloga zašto ne bi i u ostaloj crvenici. Inače nema pretjeranih zahtjeva naspram tla -doslovce raste kao korov na svakoj vrsti tla. Ne zahtjeva nekakvu pretjeranu brigu i pažnju (bar kod mene).
Jedino pazi poslastica je za voluharice i one je namiriše iz daleka i dosele ti se :sram: (i to znam iz iskustva :doh:).

sobranin
06.05.2010., 16:49
Da li ima tko iskustva - raste li u Dalmaciji u crvenoj zemlji? Koje uvjete treba u Dalmaciji? Hvala unaprijed za savjet!
U Dalmaciji sam vidio biljku sličnu čičoki - visoka, žute latice, crna sredina, slično lišće, ali nije imala gomolje.

Kod mene raste u vrtu u nepognojenoj zemlji. Pošto je prisojna strana / sunčana, terasasta /, zalijem je dva, tri puta ljeti.
Da, postoji neka slićna biljka, cvijet, ali čičoka je robusnija, više lišća, sam list joj je malo jači, zagasitiji, vunastiji. Čičoka ima čempresast oblik dok se ova cvijetna vrsta grana i cvjeta više prema vrhu biljke.

sompopirovic
07.05.2010., 00:33

Čičoka raste i bez zemlje. Meni ostalo malo gomolja i nešto one kore koju sam ogulio s čičoka koje smo pojeli u jednoj kanti od jupola. Na proljeće iznikla čičoka i natasla oko metar ali nije cvijetala. Trebalo joj bar 2 grama zemlje a nije imala. Inače meni raste u šljunku. Dobro možda ima 10 % zemlje. Tu ju bar voluhatice ne mogu jesti. Većinu je nisam povadio i sad izrasla šuma.

Sutra ću poslikati onu kantu s jupolom jer je unutra ostalo malih gomoljčića (ostali mali jer nisu imali zemlje). Opet iznikla čičoka.

woolf
09.05.2010., 23:15
posadih 10 gomolja prije dva tjedna, svi nikli, već imaju dva tri lista. zanima me kako podnosi sušu, kod mene je dosta sušno ljeti

sompopirovic
09.05.2010., 23:18
Pa malo ju treba zaliti. Ustvari moja raste u šljunku i ja sam ju zalijevao jednom tjedno kada joj se objese listovi.

karota
19.05.2010., 13:42
Moja čičoka raste na nekom puteljku gdje jedva da i ima zemlje. Kako često pada kiša, nisam je uopće zaljevala a i ne namjeravam. Ja mrzim kad trebam zaljevati biljke. (tako mi je žao trošiti vodu!)
Zato mi pašu biljke koje ne traže puno vode. Oko čičoke sam stavila malč ili stelju, pa ona zadržava vlagu i nadam se da će to biti dovoljno..
Ako se bude baš objesila u ljeti ću je malo zaliti.

woolf
23.05.2010., 21:41
Super napreduju, ali par mi je nastradalo od puževa golaća, izgleda da ih obožavaju, morat ću ih zaštititi

Yossarian
20.09.2010., 11:30
Odličan topić! Čičoke znam da postoje cijeli život, ali dugo godina nisam znao ni kako se zove ta biljka niti što s njom. Moj ju je nono iskopavao pa kuhao svinjama za napoj a kod nas je zovu PAĆOTI. :rtvb: Ja sam uvijek mislio da je to neki divlji suncokret s obzirom da je stabljika tome najbliža. :nece: Nisam je nikada probao jesti, a li s obzirom na sve napisano.... volio bih probat. Zašto je zovu slatki krupmir? Koliko je to slatko? Bilo bi dobro znati par dobrih recepata...., pa ako ima netko... :eeee:

glista
28.09.2010., 10:18
Yossarian, pa što ne zovu slatki krumpir- batat, a ne čičoku.

Palo mi je sad na pamet dok sam čitala ovo sve o čičoki (imam ju i ja posađenu i raste ko šašava), da li bi se ona mogla posaditi ko krumpir što ste pisali u onoj temi o
vrtu bez motike? Znači ispod debelog sloja sjena. Tako da kad ih izvadiš da se nemoraš mučiti sa čišćenjem od blata i sl.
E sad pitanje je li bi se ti gomolji smrzli s obzirom da ih tek po zimi vadimo? I da li bi slama držala njenu visoku stabljiku(kod mene stabljike i cijeli grmovi oko 2.5 metra)?

--------------------------------------------- Postovi spojeni! Napisani u razmaku od 5 minuta ---------------------------------------------

Joj, zaboravila pitati, može li se kako sačuvati osim u trapu na dulje vrijeme?

cvrcak
28.09.2010., 11:17
Za smrzavanje ne znam, al šta ne bi mogla staviti štapove kao za paradajz? Pa da oni drže stabljiku.

sompopirovic
28.09.2010., 14:28
E sad bi još i da ju sadimo naopako da lišće bude u zemlji a da mi gomolje beremo :roflmao:. Šta ćeš je sad u slamu pa koliće. Meni su bile nestabilne i u zemlji jer je korjen plitak a naraste do 2-3 m. Kako bi bilo u slami, neznam ali nevjerujem da bi se držala. Posadiš ju negdje na kraj vrta gdje ništa drugo nebi uspjevalo a i da ti se ne raširi u vrt. Najbolje u neki šoder jer ju je lakše oprati, pošto je to problem.
Čičoka inače ima jako plitak korjen što će reći, gomolji su na 10-15 cm dubine pa ih je lako iskopati. Na smrzavanje su nevjerojatno otporni. Razgrneš snijeg, oštemaš malo šodera (kod mene raste u 80% šodera) i izvadiš gomolje.

glista
28.09.2010., 15:47
Ova ti nije loša da ju sadimo naopako :xqqa:. Ali baš me zanima, pa možda bi stabljika rasla nekak po tlu....ma vidim da sam ja ovu "divnu" ideju trebala iznjeti u vrtu bez motike (i štemanja :uimep: ). Ali još uvijek tu ostaje pitanje nekom znalcu kako se čuva čičoka osim u trapu?

sompopirovic
29.09.2010., 00:32
Ja sam je neko vrijeme držao na terasi u kanti od jupola sa malo zemlj ispod, okolo i iznad.

karota
30.09.2010., 21:20
Moja čičoka je pobacana po zemlji i prekrivena pokošenom travom. Stoji uspravno i ima oko 1,5 m.
Pitanje. Napala ju je peronospora, tj. lišće je sivkasto i da li je sad ona isto dobra za jelo? I kada čičoka cvate. Moje imaju samo lišće.

cvrcak
30.09.2010., 21:23
Nisam sigurna, al već nam rekoše da peronospora ne šteti plodu dok ga ima. Al, pričekaj stručnjake.
A, što se cvijeta tiće, već je trebao cvasti. Možda ovisi o podneblju.

Pokošena trava, ako je svježa će ti izgoriti biljku.

glista
01.10.2010., 09:19
Karota, moje čičoke u jednom vrtu koji je potpuno na južnoj strani i cijeli dan ima sunce tek sad pokazuje pupoljke znači počinje cvasti. Ove pak druge koje su u vrtu u kojem im je hlad nema nikakve naznake da će cvasti. A koliko se sjećam od prošle godine isto su mi cvale tek u 10.-om mjesecu.

sompopirovic
01.10.2010., 13:58
Sve ti to nekako kasni. Nemoj čičoku saditi u vrtu jer je jako invazivna. Ostane ti dio korjenčiće i eto ti nove čičoke. Nećeš je se moći riješiti. To ti je korov i nemoraš o njoj voditi puno računa. Ja sam pobacao koru koju sam ogulio kada sam jeo čičoku i to je potjeralo. Bilo je pobacano po zemlji ali su gomolji svejedno bili u zemlji. Nisam siguran da bi ostali u slami da se zastire. Ma nema potrebe komplicirati jer je stvano nezahtjevna i nisu gomolji duboko.

karota
02.10.2010., 15:01
Ali nije ju izgorila.. visoka je najmanje 1.5 m lijepo debela

cvaknuta
03.10.2010., 21:09
Moje imaju preko 2 metra. Počela cvjetati. Jedva vidim cvjetiće pri vrhu.
Od visine se opasno nagnule, a jedna se izvrnula. Bila je toliko teška da sam morala dopustiti pristup MM u moje biljno carstvo da je makne.

IvanOs
03.10.2010., 22:02
Jedini je problem kod čičoke što se gomoljima brzo širi i teško ju je poslije iskorjeniti jer svaki komadić koji ostane u zemlji nagodinu istjera novu biljku i zato ju treba saditi na granici vrta i paziti kada ju vadite da ostane što manje korjenja koje zna jako duboko zaći u zemlju i naravno puca prilikom vađenja.
Ja sam par godina imao problema s iskorjenjivanjem jer sam ju posadio u sred vrta jer nisam znao ništa o njoj, a ona narasla u nebesa i svake slijedeće godine odmah čupao mlade biljke da ih se riješim.

skundid
03.10.2010., 22:54
posadih 10 gomolja prije dva tjedna, svi nikli, već imaju dva tri lista. zanima me kako podnosi sušu, kod mene je dosta sušno ljeti

Čičoku ne treba zaljevati, niti u najsušnijim predjelima. Ja sam početkom ljeta u Bio-bio kupio par gomolja i posadio ih 5 cm duboko u "neprijateljsku zemlju" :hmmm:, dakle u zemlju bez ikakve pripreme, kopanja, gnojenja, zastiranja i zaljevanja. Bilo mi je čak teško iskopati i tih 5 cm koliko je tvrda ta zemlja bila. Položaj je bio izuteno sunčan. Kad je upeklo sunce i kad je nastupila dugotrajna suša, objesili su mi se jadničci do te mjere da su već mahali bijelim zastavicama :nece:. Ostao sam čvrst u svojoj namjeri i nisam im dao ni kapi vode :nahnah:. Sada na kraju ljeta, rezultat je takav, da ih je 15% preminulo uslijed krajnje nehumanog odnosa, a ostatak pršti od zdravlja. Dobro, nisu neki jablani :uimep:, 60tak cm mi je sasvim dovoljno. Nisam ih sadio prvenstveno zbog gomolja, nego da mi malo oplemene tu "neprijateljsku zemlju". Holzer mi reče da su čičoke jako pogodne kao "pionirske kulture" i nije se prevario.

cvaknuta
04.10.2010., 00:11
E pa dogodine će ih biti puno kod mene s obzirom na neprijateljsku zemlju.
Btw. Skundid objasni ono o pionirskim kulturama. U čemu je kvaka?

Yossarian
05.10.2010., 11:23

Glisto, i meni je bilo čudno... ali u uvodnom postu stoji upravo da je kod nas zovu i "slatki krumpir". :lert:

A što se tiče sadnje bez zemlje.... vjerujem da bi uspjevala i u pjesku (samo sa dosta vode), pa čišćenje ne bi bilo problem.

sompopirovic
05.10.2010., 13:01

Glisto, i meni je bilo čudno... ali u uvodnom postu stoji upravo da je kod nas zovu i "slatki krumpir". :lert:

A što se tiče sadnje bez zemlje.... vjerujem da bi uspjevala i u pjesku (samo sa dosta vode), pa čišćenje ne bi bilo problem.

Upiši u google "čičoka slatki krumpir" pa ćeš vidjeti šta će izaći. Za čičoku se u ovim krajevima zna puno duže nego za batat i vjerojatno su je prozvali tako dok još nisu znali za batat.

cvrcak
05.10.2010., 13:05
Imam pitanje za vezano za čičoku.
Budući da nemam mjesta u vrtu, a ona se razmnožava kao korjen, da li bih je mogla posaditi u šikaru, gdje nema sunca? Da li bi tamo uspjevala?

sompopirovic
05.10.2010., 13:10
Čičoka je neuništiva biljka. Ja ću imati oko 50-100 kg u 80% šljunku. Još sam pokosio sastrane gdje se počela širiti a ne odgovara mi.

cvrcak
05.10.2010., 13:12
Da, al me zanima da li može uspjevati na mjestu gdje nema sunca uopće?

Mamaa
05.10.2010., 14:17
Vjerujem da može, samo nećeš imati cvijetove...možda :hmmm:

karota
14.10.2010., 08:57
Kada ćete vi početi vaditi gomolje?
ja sam malo nestrpljiva...

sompopirovic
14.10.2010., 10:02
Pa probaj izvaditi koji gomolj (neće ti usfaliti) mada se on još uvijek puni. Inače se vadi kada se cima posuši.

glista
14.10.2010., 12:59
Mogu se vaditi cijelu zimu, ak ti zemlja nije smrznuta i tvrda ko beton, i navodno je najfinija i najslađa tam pred proljeće 2., 3. mjesec.

karota
14.10.2010., 15:35
Onda ću čekat....:razocaranje:

Kad bih porezala cvijet za u vazu, npr., da li bi gomolj bio jednako dobar? Ili bih ga uskratila za nešto? ...neke minerale, vitamine?

skundid
19.10.2010., 20:15
Btw. Skundid objasni ono o pionirskim kulturama. U čemu je kvaka?

Oprosti cvaknuta, nije me bilo duže vrijeme, stisnule obveze :nece:. Dakle pionirske kulture su one biljčice koje prve sadiš, siješ u jednu zemlju koja do tada još nije bila kultivirana. Smisao im je da prodru duboko u zemlju, da je obogate dušikom, životinjicama, humusom... Holzer često koristi vučiku (lupiniju), a rado kombinira i razne vrste djeteline, rotkvice, suncokrete, čičoke... Samo s čičokama treba stvarno oprezno, rado se primaju :uimep:, svugdje :hmmm:. Moje su također prije 20tak dana počele cvijetati i nemam namjeru ove godine vaditi gomolje. Neka ih, vidjet ću što će mi iduće godine donjeti, možda i moji narastu dvaaa metraaa :velikariba:, hehe, baš bih volio.

sobranin
19.10.2010., 20:52
Neka ih, vidjet ću što će mi iduće godine donjeti, možda i moji narastu dvaaa metraaa :velikariba:, hehe, baš bih volio.

Nije potrebno ostaviti ih sve za iduću godinu. Slobodno izvadi sve velike i veće gomolje. Ostat će ti dovoljno malih za dogodine, ne brini. / pri vađenju velikih, male jednostavno ostavi u zemlji / :ffwjj:.
Počni ih vaditi nakon što nadzemni dio stabljike usahne i osuši se što je znak da je podzemni dio "odradio svoje" i praktički više neće rasti.

Ovo za pionirske kulture u tvom slučaju sa čičokama Holzer je imao potpuno pravo: posađene su u neobrađenu zemlju, primile su se i dat će kakav-takav plod i natjerat će te da pri vađenju gomolja zemlju prekopaš (dakle-obradiš je-). Čičoke će iduće godine rasti u obrađenoj zemlji i makar i i ne dao gnojivo ili vodu, za njih si mnogo učinio i one će ti se višestruko odužiti i narasti dva metra sigurno :notworthy:

Karota, slobodno poberi cvijeće, čičoki je u ciklusu rasta bio važan klorofil iz lista i on ga je dobio. Iscvjetavanje je zadnja faza rasta pa branje cvijeta ne može utjecati na rast gomolja.

cvaknuta
21.10.2010., 00:40
Jedva čekam da probam to čudo. Po stanju stabljika, još ću se načekati. Bar me veseli ovo za cvjetove. Sad ću majčicu i njezine škare držati podalje od mojih ruža.
Ha zanima me kako će čičoka reagirati na lapor i ilovaču. Baš si razmišljam da ukrasim jednu među sa njima dogodine. Sad mi imitiraju ogradu na kraju jednog vrta.

skundid
21.10.2010., 22:37
Sobranine, zaljevaš li Ti svoje čičoke na Mljetu ?

sobranin
22.10.2010., 12:13
Sobranine, zaljevaš li Ti svoje čičoke na Mljetu ?

Da, doduše ove godine- ljeta- sam zalio samo jedanput. Prošle godine sam morao zalit više puta.
Meni su čičoke posađene ( par kvadrata ) na dolcu / terasasti teren / u dosta tankoj, suhoj i blago šljunkovitoj zemlji, cijeli dan izložene suncu. Morao bih nabacit malo čiste zemlje, može i pjeska i starog malča, piljevine... pa sve to pomješat. Nisam stavio malča i to je glavni razlog zašto je presušilo.

Cvaknuta, - ako budeš sadila uzduž međe, savjetujem ti da posađene gomolje ogradiš tako da u zemlju uzduž područja sadnje ukopaš neki lim ili na pr. crjepove "francuzicu" do dubine 30, 40 cm. Tako ćeš sprječiti da se čičoka raširi posvuda. Pri vađenju i prekopavanju se obavezno dogodi da se sitni gomolji veličine lješnjaka i manji raspu pa kako je klijavost izvanredna, rašire se posvuda.

woolf
17.11.2010., 18:53
Nabavih gomolje proljetos, malo preštija i posadim jedno 20 kom, napast od puževa ih kao male napade ali sam ih uspio spasiti u zadnji čas. Malo ih okopa i do jeseni nisam ni gledao. Stabljike narasle jedno 2 m, nevrjeme sve povaljalo i sad se posušile. Zakopam pod jednu a tamo jedno 10-tak osrednjih gomolja i desetak mali, sigurno više od pola kile. Sad da i probamo, dobri sirovi kao mrkva tko ima dobre zube, odlični naribani sa malo kvasine, limuna i maslinovog ulja, manji komadi kuhani u sa korom u slanoj vodi isto super, a i lako se guli korica. I jedan moj danas izmišljeni recept, kombinacija onog što sam imao u kuhinji: cca 300 g većih oguljenih čičoka, glavica crvenog luka, jedna mrkva, komad celera, jedan poriluk, dvije kocke goveđe juhe, kima u zrnu, mažuran, sol, maslinovo ulje.
Na maslinovom ulju malo zažutiti crveni luk, dodati na kriške narezanu čičoku, mrkvu, celer, poriluk i prijati dok se čičoka skroz ne požuti i pretvori u kašu cca 45 min. Od dvije goveđe kocke napravit 1 l temeljca, dodati mažuran i kim i malo ga prokuhati pa sve dodati u povrće i zajedno još kuhati 10 min. Oprezno sa soli jer je kocka sama po sebi dosta slana.
Ako neko ima kakvu knjigicu sa receptima od čičoke bilo bi dobro da je stavi na download sekciju.

xenia64
23.11.2010., 12:53
Zanima me da li je tko probao sušiti čičoku i od nje napraviti brašno.

MARIJA
26.11.2010., 12:06
Budući da sam nova na forumu i da sam se prijavila baš zbog povrća i začinskog bilja da nešto naučim a vidim puno pišete i o bilju koje nije baš tako često u vrtovima našeg podneblja često počimam sa upitima, pa evo tako i sada, interesira me gdje se može nabaviti sjeme čičoke ili šta već, jer bi želila isprobati saditi čičoke u svom vrtu, ako netko sa foruma ima to nešto, ako treba platim ili može robna razmjena.

Sunka
26.11.2010., 12:24
Postoje oglasi na forumu koje ćeš moći listati tek kad uđeš u grupu Provjereni, i svrazmjena, kupovina ili prodaja se piše tamo.
A čičoke možeš naći po dućanima nekim.

MARIJA
26.11.2010., 13:07
Hvala, znači čekam da zaradim ulazak u grupu Provjereni, ako uspijem naći negdje u trgovini, posadim. Da li je čičoka trajnica?

Mamaa
26.11.2010., 18:15
Da li je čičoka trajnica?

Da čičoka je trajnica, i kad je jednom posadiš možeš računati da je se nećeš zatrti (osim namjerno). Od svakog malog zaboravljenog komadića izrasti će nova.
Ipak pazi gdje je sadiš jer strahovito privlači voluharice (moje iskustvo je to potvrdilo).

Pročitaj si temu od početka, mislim da ima dosta tog zanimljivog i da će ti dati odgovore na veliku večinu pitanja :ffwjj:

sompopirovic
27.11.2010., 18:24
Zanima me da li je tko probao sušiti čičoku i od nje napraviti brašno.

Inače postoje i brašno i griz od čičoke ali nisam nigdje našao kako se proizvode. Problem je u tome što čičoka jako brzo oksidira kada je oguliš. Baš ću ove zime probati nekako osušiti. Razmišljao sam da recimo u litru vode iscjedim 2-3 limuna i da svaku koju ogulim i narežem na šnite, potopim u vodu s limunom. Nebi htio da poprimi puno okusa limuna a opet da limun spriječi oksidaciju.

IvanOs
27.11.2010., 19:50
Inače postoje i brašno i griz od čičoke ali nisam nigdje našao kako se proizvode. Problem je u tome što čičoka jako brzo oksidira kada je oguliš. Baš ću ove zime probati nekako osušiti. Razmišljao sam da recimo u litru vode iscjedim 2-3 limuna i da svaku koju ogulim i narežem na šnite, potopim u vodu s limunom. Nebi htio da poprimi puno okusa limuna a opet da limun spriječi oksidaciju.

Kao zamjenu za limunsku kiselinu možeš koristiti Steviju.

xenia64
27.11.2010., 21:34
Kako steviju za zamjenu kiseline? :doh:

tajac
28.01.2011., 15:38
Kaj sad?
Jel da ih sadim ili ne? Htjela bi ih probati ali ovo na slici mi se nikako ne sviđa. Jel ih se može nekako vezati ili nešto sl. da budu neka vrsta ukrasa dok rastu, jel mi ovo na slici izgleda kao ogromne koprive u žbunju. Sve mi se čini da će kod mene rasti u tegli :nahnah:... Ne bi baš htjela voluharice, makar mislim da su već blizu.

sompopirovic
28.01.2011., 16:11
tajac ja ti dođem kao neka ptica zloslutnica. Šta got ja kažem to te unesreći i od toga odustaješ.

Čičoka ti raste kao korov. Veoma je invazivna biljka, čak invazivnija od peruanske jagode. Toliko je invazivna da je preporučaju saditi u gredicu sa izbetoniranim stranicama i to dosta duboko u zemlji. Da mi je nebi pojele voluharice, posadio sam je na kraj grunta u 80% šljunka a ostalo zemlja.
Oblikom je kao suncokret, visoka i preko 2 m samo su je cvijetovi manji od suncokretovih.
Preporuča se izvaditi sve plodove ujesen ili zimu jer ako ostanu u zemlji, nemaju puno mjesta i gomolji budu sitniji. Izvade se svi gomolji a sigurno će ostati djelovi korjena ili mali gomolji iz kojih će izrasti nove biljke.

Pročitaj cijelu temu jer je čičoka stvarno dobro obrađena i ilustrirana iskustvima forumaša.

tajac
28.01.2011., 17:41
Pa zato i ne znam kaj da radim jer sam pročitala sve pa i to kaj si napisao-la. Dobila sam nekoliko gomolja, tako sam se veselila jer gledajući neke fotke zaljubila sam se u izgled cvijeta. Mislim da ću je ipak posaditi u neku posudu ili čak onaj škaf veliki u neki čošak pa neka se gomila a biti će i za pojesti :ffwjj: .

sompopirovic
29.01.2011., 01:14
Kao zamjenu za limunsku kiselinu možeš koristiti Steviju.

Ja imam još kupljene stevije u bočici s kapaljkom mada si već skuham sladilo od svoje stevije. Na tim kupljenim kapima piše da u njima ima i ,neznam koliko malo (ali ima), limunske kiseline vjerojatno kao konzervansa.
Možda je tako i moguće upotrijebiti steviju ali mislim da bi stevija previše zasladila čičoku.

greenfish
29.01.2011., 10:11
Nisam našla podatak kolko dugo prežive nadzemne stabljike čičoke?

Razmišljam da je posadim sa sjeverne strane vrta, dva-tri metra udaljenu, da mi štiti vrt od sjevernog vjetra.
U proljeće i jesen zna fajn puhati, srećom vrt ima pad prema jugu, ali je vrlo blaga nizbrdica..tak da mislim da bi mu pasala neka barijera. A čičoka mi je dekorativna, uz to je i jestiva :uimep:.

sompopirovic
29.01.2011., 23:20
Ja sam svoje rezao polovinom ili čak krajem 10. mjeseca. Već je lišće bilo suho ali stabljike stoje.

sobranin
31.01.2011., 22:09
Nisam našla podatak kolko dugo prežive nadzemne stabljike čičoke?

Razmišljam da je posadim sa sjeverne strane vrta, dva-tri metra udaljenu, da mi štiti vrt od sjevernog vjetra.
U proljeće i jesen zna fajn puhati, srećom vrt ima pad prema jugu, ali je vrlo blaga nizbrdica..tak da mislim da bi mu pasala neka barijera. A čičoka mi je dekorativna, uz to je i jestiva :uimep:.

Računaj na to da naraste i 2 m. uvis, a stabljika debela kao palac, u sredini je šupljikava. Prijedlog: sadi je uzduž samog zida u dva, tri reda, gomolje pedalj, pedalj i pol udaljene jedan od drugoga. Kad je uz zid, ogradu, živicu, lakše ćeš je kontrolirat da ti se ne raširi na sve strane.U stvari, ona isto kao krompir napravi gomolje na jednom mjestu, ali je mi rasadimo kad je vadimo ako ne pokupimo i najmanje gomolje. Možda ćeš je trebat vezati za ogradu da je vjetar ne izvrne u korjenu (to ako jako puše). Kao živa ograda može poslužiti sve do kasne jeseni kad otpadnu listovi i ostane gola suha "stabljika" -po kojoj, kad ih vadiš, možeš točno odredit gdje je svaki gomolj posađen-.
Pošto kod mene tlo praktički uopće ne smrzava, ja ih i sad vadim koliko mi treba i sladim se.
(sitni gomolji nenamjerno i namjerno ostaju u zemlji tako da se uopće ne gnjavim sadnjom). Kuhane mi nisu idealne jer se raskuhaju (doduše nisam probao samo ih obarit ), sirove nisam još probao (možda nikad i neću, a ne znam zašto :sram:), pečene su mi jako dobre samo im, da se zgotove, treba duplo kraće vremena nego krompiru. Pržene su mi izvrsne, imaju onako slatkast okus pa blago posoljene sitnom soli baš pašu :eat: - - sad mi je sinulo: a da ih je onako vruće uvaljat u malo slaniji ribanac :hmmm: -- volio bih imat još recepata, naputaka za pripremu čičoka-.

Pepe
02.03.2011., 15:28
Vidio sam da piše da uspijeva u toploj i kontinentalnoj klimi, ali što se smatra kontinentalnom klimom? Je Gorski Kotar prehladan? Kako sam shvatio ionako korijenje nije po zimi u zemlji nego kao krumpir. Sadi se na proljeće, a vadi na jesen pa valjda nebi trebalo smetat jedino neznam dali bi bilo toplo dovoljno dugo da se korijenje stigne zdebljati :hmmm:

glista
03.03.2011., 10:23
Gle izdrži do - 20 u zemlji i ostaje u zemlji po zimi. Možeš ga bacit u zemlju kad god hoćeš, a vadi ga se upravo od jeseni do projeća ukoliko ti nije smrznuta zemlja.
Uspjevat će i u GK, jedino možda neće stići cvjetati, kod mene u Samoboru jedva stigne malo prije prvih mrazeva,
a sve ti to piše na proteklih 7 stranica.

Pepe
07.03.2011., 09:16
Jeli vidio netko da je ima za kupit negdje u Rijeci ili bližoj okolici?

glista
07.03.2011., 10:23
Možeš si pogledati ako imate Bio i Bio dućane ili tako nekakve pa znaju imati na povrću.

greenfish
20.03.2011., 09:41
Kupila sam neki dan čičoke u Konzumu, one Ekozona. Čikoke sam pohrdala, izvrsne su mi ( prvo sam htjela probati hoće li mi se svidjeti, da se sadim nekaj kaj poslije nebumo jeli :uimep: ), a malo deblje oguljenu koru s klicama držim u teglama na balkonu sa zemljom.

Jedva čekam da malo zatopli i da potjeraju lišće, pa ih selim u vrt :hurra:.

sompopirovic
20.03.2011., 16:20
Jedva čekam da malo zatopli i da potjeraju lišće, pa ih selim u vrt .

Ma odma ti nju sad u zemlju gdje misliš da će biti. Samo ti smetaju na balkonu a mogu odma u zemlju.

palunko
26.11.2011., 21:53
Koliko sam shvatio može se posaditi u bilo koje doba godine, znači i sada kad je hladno. Nema je baš za kupiti u proljeće, a sada je ima, pa će ići sada u zemlju.

cvaknuta
26.11.2011., 23:10
Mogu se saditi kad je hladno. Znam da sam ih i ja sadila negdje u jesen i da je bilo poprilično hladno, samo se ne sjećam točno koji je mjesec bio.
Jedino pripazi gdje ih sadiš jer se šire ko blesave i začas ti uzrupiraju cijeli vrt i poslije ih se ne možeš riješiti.

neznam
27.11.2011., 03:53
http://i675.photobucket.com/albums/vv118/MamaaaB/biljke/DSC07255.jpg

Prvo, ostala sam "paf" kad sam počela čitat topic, jer nisam pojma imala da ispod ovoga ima nešto jestivo, a kamo li da je i tako zdravo!

E, a sad me zanima jedna stvar koju iz vaših postova nisam mogla razaznat. Na slici je cijeli žbun, pa me zanima:
-Ako posadim 5-6 gomolja u dužinskom metru, hoću li onda imat 5-6 stabljika ili će stabljike izniknut i iz gomolja koji se kasnije razviju?

To mi je važno znat jer bih je posadila s vanjske strane ograde, pod zid od vrta, da mi napravi neku vrstu ljetne živice, pa da znam koliko gusto da ih stavljam.

Još nešto. Volila bih da mi netko tko ima duže iskustvo sa čičokom kaže jesam li dobro povezala cjelinu :hmmm:
-Gomolji se u podlogu sade na cca 10 cm dubine između 11. i 3. mjeseca. Biljka raste i jača do 10. mjeseca, kad procvjeta. U 11. mjesecu nadzemni dio biljke vene a gomolji dobivaju konačnu veličinu. Od 11. do 3. mjeseca gomolji više ne rastu ali dobijaju na slatkoći. Pošto su otporni na hladnoću i do -20 stupnjeva, nije potrebno sve gomolje izvaditi iz zemlje u jesen nego ih se vadi tokom jeseni i zime onoliko koliko je potrebno za trenutnu upotrebu.
To da joj nije potrebna bogzna kako prihranjena zemlja i da je otporna na sušu i vrućinu, to neću posebno ponavljat :uimep:

Uglavnom, jesam li šta važno propustila ili je to-to?

cvaknuta
27.11.2011., 08:24
-Ako posadim 5-6 gomolja u dužinskom metru, hoću li onda imat 5-6 stabljika ili će stabljike izniknut i iz gomolja koji se kasnije razviju?

Da prvu godinu. Onda će ti iz svake mrvice gomolja dogodine izaći nova biljka.
Imala sam i ja takve ideje, ograda od čičoke između vrta i voćnjaka.
Što se ostalog tiče, dobro si pohvatala konce.

greenfish
27.11.2011., 11:26
Jedino kaj ti čičoka naraste dost visoko, a stabljika je prilično nestabilna, tak da računaj na nekakav potporanj.
Ja ih imam tik do kompostera, da mi prave sjenu na komposter, pa su se prevalile...morala sam ih privezati za komposter..

balto
28.11.2011., 08:34
Uglavnom, jesam li šta važno propustila ili je to-to?

To je to.
Ja sam ove godine 6 gomolja posadio krajem travnja (tad sam dobio gomolje od sestre i počeo sa traženjem informacija o čičoki). Isprva je niklo 6 stabljika, međutim naknadno ih je niklo još 10-ak. Narasle do nekih 1,5 - 2 m visine. Krajem listopada prekrasno cvale i sad se već skoro potpuno posušile. Mali dio sam izvadio, te probo sirove i pečene (na goloj tepsiji dok sam peko krumpirove pole i samo ih malo posolio) i mogu reć da su sasvim dobre. Pomalo slatkaste i mekane... Sve u svemu izuzetno sam zadovoljan. :ffwjj: Jedva čekam slijedeću godinu da ih bude još više.

jadranka4
08.12.2011., 20:09
Moje iskustvo - narasle visoke stabljike kroz ljeto, nisu cvale. Negdje u 9. mj u roku tjedan dana sve stabljike posmeđile i ja sam ih iščupala. Nigdje ni jednog gomolja, ništa. Na toj gredici sam prijmetila krtičnjak - možda je ona sve pojela, a stabljika se posušila!? I tako čičoka potpuni neuspjeh, ni za probu:doh:.

balto
12.12.2011., 14:24
prijmetila krtičnjak

Krtice se hrane beskralježnjacima, a ne biljkama, tako da sigurno nisu one, ali bi mogle biti voluharice.
Po nekim izvorima, voluharice obožavaju čičoku i poželjno ju je posaditi izvan vrta, međutim po drugima, neke radije idu vrt nego na čičoku....
Ja sam kod vađenja gomolja primjetio par nagriženih, do pola pojedenih, ali sam ih presadio na šljunkovito tlo, a takvo voluharice izbjegavaju, pa pokušaj i ti. U krajnjoj liniji i ostali ovdje kažu da je čičoku bolje posaditi na takvo tlo, da onda puno brže napreduju.

DarzaJ
26.12.2011., 18:25
Kako je netko napisao nisam ni znao da ta biljka ima nešto jestivo :aha:. Neki dan sam izvadio ono što se razvilo iz samo jednog posađenog gomolja i bio sam ugodno iznenađen da sam skupio više od pola vrečice gomolja. Ostalo koliko ima na jednoj manjoj gredici vadit ću kako bude bilo potrebe a tijekom zime ću gomolje posaditi na još prostora, nadam se da neče baš preuzeti s vremenom cijeli vrt.

skundid
30.12.2011., 21:09
U jednom od predhodnom postu sam napisao da čičoke ne treba zaljevati. To je točno ! Mogu preživjeti vrlo jaku sušu, samo što onda nemate što iskopati, a ako je suša vrlo jaka nebude ni cvjetova, samo male stabličice od cca 50tak cm.

Dakle, ako se želite hraniti čičokom - zaljevajte !

palunko
08.01.2012., 15:35
Posadio sam deblje guljenu koru početkom prosinca, još ništa nije niknulo. Pretpostavljam da ni neće do proljeća. E sad, na zemlji ima dosta humčića, životinjicu koja ih kopa nisam nikad vidio. Da li je krtica ili voluharica ne znam.

cvaknuta
08.01.2012., 15:52
Posadio sam deblje guljenu koru početkom prosinca, još ništa nije niknulo.

Niti neće još. Prerano je.

na zemlji ima dosta humčića

To su krtice. Voluharice ne prave humke. Kopaju tunele u tlu a prepoznat ćeš tako što možeš vidjeti ulaze u tunele, rupe u obliku kruga na površini tla.

greenfish
09.01.2012., 11:08
Samo da se pohvalim :uimep:, u subotu sam iskopala tri debela gomolja čičoke veličine dvije spojene šake.
Stabljike su praktički posušene i polegnute, njih sam nasjeckala za kompost.

Nadam se da bude slijedeće godine čičoka niknula sama, odnosno da je nešto gomolja ostalo u zemlji.
Biljka je dekorativna i ne iziskuje ama baš nikakav trud. Čičokice sam ovaj put poklonila frendu koji ima problema sa dijebetesom..

sobranin
09.01.2012., 12:02
Koliko sam shvatio može se posaditi u bilo koje doba godine, znači i sada kad je hladno. Nema je baš za kupiti u proljeće, a sada je ima, pa će ići sada u zemlju.
Da, da, posadi je kad je nabaviš, njoj u zemlji ne smeta studen. Dapače, bolje ju je posaditi frišku, još punu sokova bez obzira na temperaturu. Dalje, ako imaš, nabaviš, veći gomolj, a on je cijeli sa kvrgama, izbočinama, onda te kvrge možeš odvojit i tako za sadnju od jednog ploda imat nekoliko sadnica. (a onaj srednji okrugli dio koji ostane, smazat :eat: ).

Još nešto: gomolji čičoka se, ako ih ostaviš duže vremena na zraku, počnu sušit i smežuravar (makar meni). Ako to primjetite samo ih odmah stavite u vodu i oni ponovno nabubre. Nema smisla vadit ih iz zemlje sve odjednom, nego onoliko koliko ćete pojest a ostalo neka čeka u zemlji. Dakle, za čičoku ne treba skladište nego komad za druge povrtnice skoro neupotrebljive (može i šljunčane) zemlje negdje u kutu vrta.
-/opet ponavljam: u mojim uvjetima zemlja skoro nikad ne smrzava, ne ledi toliko da nebih migao bilo kad izvadit gomolje/-.

Kantalup
10.01.2012., 22:00
Ja sam čičoku davala zečevima i baš im se svidjela. Osobno sam ju jela kuhanu i sirovu i bolja mi je sirova - fina je hrskava :daaa:

Yasi
22.03.2012., 12:03
Zatrpana sam čičokom. Ako je ne povadim imala bum problema sa susedom. Posadila sam 10-ak gomolja i sada ima tepih od 4 m dužine, 30-ak cm širine i 50 cm dubine. Pupovi su nabubrili i skoro je više neću moći dirati. Po mojoj procjeni kada je povadim imam 2 vreće čičoka. Ima li netko savjet kako ju skladištiti, spremiti ili bilo kaj drugo , da joj produžim rok upotrebe. Kiseliti sam ju probala i ekipi se nije svidjelo.

Jadranka
22.03.2012., 17:06
Za skladištiti je najbolje u zemlji.

Probaj skuhati krem juhu i zalediti (ne znam, nisam nikad radila), a našla sam da se može raditi marmelada. Probaj je osušiti.

Yasi
23.03.2012., 08:11
. Probaj je osušiti.

Jadranče, na istoj si valnoj dužini s mojim najdražim. Kad su on i Tajči zaključili da im je krem juha od čičoke jednako fina ko ona od vrganja, onda je najdraži rekao "a da probaš osušiti".
Uglavnom, imam na tavanu par mreža na kojima sušim vrganje i danas idem u akciju. Jedan dio ću izrezati na kockice, blanširati i u škrinju za krem juhicu. Ostalo ću podijeliti svima oko sebe ma šta oni mislili o tome.
Hvala na Tvojim razmišljanjima, pomogla su.

Yasi
26.03.2012., 09:11
Danas ujutro išla sam provjeriti stanje čičoka koje se suše na tavanu. S dva metra i dioptrijom -2 gotovo bi ih zamijenila za vrganje. Nisu oksidirale, zadržaje su krem boju, neutralnog mirisa i odlučila sam danas staviti na sušenje dodatne količine.

Yasi
27.03.2012., 21:18
Pogled na sušene čičoke....

http://i1173.photobucket.com/albums/r592/Yasi9/DSC00307.jpg
Zar ne izgledaju ko vrganjčeki?

rabell
24.05.2012., 14:38
Ja posadila svoje prve gomoljčiće čičoke, dobila sam ih na razmjeni sjemenja koje se održavaju u našem kraju.Iako znam da rastu i same, bilo mi je zanimljivo da ju posadim i kultiviram u svojoj blizini. Čitala sam u jednoj knjizi da ako tko ima nasad čičoka u blizini povrtnjaka, tada će eventualne voluharice rađe otići na čičoku nego u vrt, a mene zanima da li im hoće ovce pojesti zelenu masu, jer tamo gdje sam ih posadila napašaju ovce. Jedna žena u mom kraju bere sveže lišće i pravi si kupku od njega za neki dermatitis. Lijepo svaku večer ubere naramak, skuha ga i ujutro se prije svega lijepo ukupa u vodi u koju izlije taj kuhani čaj. Kaže da joj odlično paše i da nema sada nikakvih problema oko kože... Kako god, jedva čekam da se moja čičoka razraste u cijelu šumu tog prekrasnog bilja.

Yasi
07.11.2012., 16:49
Danas izvadila prve čičoke u sezoni jesen/zima.

http://i1173.photobucket.com/albums/r592/Yasi9/DSC01584.jpg (http://i1173.photobucket.com/albums/r592/Yasi9/DSC01584.jpg)

neznam
08.11.2012., 08:44
Ne znam šta će bit od mojih čičoka :nece:
Taman su se spremale procvjetat kad je bilo ono veliko nevreme i sve ih je povaljalo a one koje su bile bliže konopcu i polomilo.

Šta mislite, kakva su vaša iskustva? Hoće li korijen dobit dovoljno energije da nabubri iako je stabljika polomljena?

Yasi
08.11.2012., 08:59
Ne brini, tak žilavu biljku nemre slomiti nikakva oluja. Ja sam svoju sama lomila jer je krenula nebu pod oblake, gomolji su krenuli na sve strane i počeli viriti iz zemlje. Ona je sada pri kraju rasta za ovu godinu. Gomolji kreću u fazu mirovanja i mogu se početi brati. Ja ih pobirem sve do travnja, a kada niknu kuham lešadu od izdanaka. Uvijek niknu pregusto i kada pomisliš da si ih ostavila premalo njih je previše.
Ove kiše u zadnjim tjednima su je pošteno napunile, pa je sočna i krckacva. Jučer sam ju naribala za salatu s malo maslinovog ulja i svi smo uživali. Važno je samo da se ne soli, nešto kao i povrtnica jer sol izvlači minerale i vitamine a to je šteta.

MCF
19.11.2012., 19:05
Vec duze vrijeme spremam se za pokusaj vadjenja cicoke i danas sam konacno to i uradio. Kod nas je uz obale rijeka toloko ima da vec predstavlja problem poljoprivrednicima i zaista je nije tesko sakupiti u velikim kolocinama. Krenuo sam sa malim asovcicem i odmah zapazio da se ispod tankih stabljika nalazi i tanak korijen pa sam odmah presao na najdeblje i za nepun sat izvadio tri do cetiri kilograma, krupnih krtola,gomoljika,oprao ih i sutra krecem u eksperimentisanje sa salatama, juhama i obavezno dzemom.

http://i1113.photobucket.com/albums/k504/lukailo/Picture004-1.jpg

Yasi
20.11.2012., 08:33
Gledam tvoje čičoke i izgleda mi kao druga vrsta od one koju ja imam. Moje su osute malim čičokicama i izgledaju ko bradavičasto prase. To dosta otežava čišćenje i pranje.
Možda i njih ima više vrsta.
A glede pripreme, isprobala krem juhu- izvrsno, sirova isto, smrznula sam sirovu-prolazno ali mislim da bi bila bolja blanširana prije spremanja,suha -interesantna, ukiseljenja mi je najlošije izdanje, a molim te javi kakav je pekmez, to mi nije palo na pamet.

wikkid
25.11.2012., 22:34
Yasi, kako pripremaš čičoku za sušenje? Na koju debljinu režeš? Nisi ih gulila, jel? Super izgledaju na fotki.

Ja sam danas izvadio svoje first ever čičoke, ostao sam šokiran koliko ih je bilo, fenomenalne su. Moja žena i ja smo se tak frikin razveselili tim čičokama, kao kad nađeš novac u hlačama koje dugo nisu nošene! :)

Yasi
26.11.2012., 08:40
Sušim šnitice čičoka debljine oko 5mm. Prethodno ih iščetkam, isperem , obrišem i posušim.
Samo ja čičoke sušim u proljeće. Sada, pogotovo nakon kišne jeseni, one su prepune soka, što usporava sušenje, upitno je i dugoročno čuvanje.
Čičoka se može držati u zemlji cijelu zimu i vaditi po potrebi u svakom trenutku pod uvijetom da zemlja nije smrznuta.
A u proljeće, prije nego krene klijati, povadim svu preostalu čičoku i spremim je, u škrinju ili sušenjem, da imam do slijedeće jeseni koji put za pripremu.

ljeto75
09.12.2012., 22:33
Pošto nisam siguran hoću li ih moći naći u proljeće, kupio sam jučer par gomolja na pijaci. Ima li smislda da ih sada (9.12) zakopam u zemlju, ili postoji neki način da ih sačuvam do proljeća.

neznam
10.12.2012., 01:14
Nisam nikakav stručnjak, ali, po mojoj nekoj logici, ako ih se može držat u zemlji i postepeno vadit za konzumaciju, sve tamo do trećega mjeseca, jer tada počinju "novu sezonu", odnosno proljetni rast, onda bi ih sad mogao ukopat i čekat proljeće da niknu.

Misica
10.12.2012., 08:29
I ja sam probala čičoku, imam je i u vrtu posadjenu! Zanima me kako se suhi listići čičoke koriste u jelu, mislim na koji način? Inače, još uvijek je dosta nepoznata čičoka kao povrće, bilo bi dobro da se više koristi jer je zaista zdrava a lako se uzgaja.

Yasi
10.12.2012., 08:35
kako se suhi listići čičoke koriste u jelu

Namočiš ih poput suhih vrganja, i onda ih koristiš poželji, kao samostalnu namirnicu ili je ubaciš u neku povrtnu mješavinu. Ja je suhu najčešće koristim za krem juhu ili ubacim u neku mješavinu kao zgušnjivač.

bbubby
10.12.2012., 08:48
Meni je čičoka najbolja sirova, naribana ribežom i na salatu, s kajmakom, mmm, odlična je. Ili pravim čips od nje. Narežem ju kao Yasi i na papir, malo posolim, samo malo poprašim uljem među rukama i u rernu.
Ljeto 75- ja bih ju ubacila u zemlju, mislim da joj ništa neće biti.

Misica
10.12.2012., 09:25
Hvala Yasi na odgovoru, probat ću i to!!! Do sada sam je jela sirovu i kuhanu kao krumpir.

savaraka
10.12.2012., 10:37
Pošto nisam siguran hoću li ih moći naći u proljeće, kupio sam jučer par gomolja na pijaci. Ima li smislda da ih sada (9.12) zakopam u zemlju, ili postoji neki način da ih sačuvam do proljeća.

Ma ti nju pojedi a ono što oguliš, zakopaj odmah u zemlju. Ili ako ne vjeruješ, pola pojedi a pola zakopaj samo oguljeno. Isprobao i čini mi se da sam to tu negdje naforumu pročitao.

neznam
10.12.2012., 10:58
Ja moje čičoke još nisam vadila. Samo sam malo pročačkala i vidim da ima gomolja i do 3-4cm u promjeru.
Je li to standard ili će narast i nabubrit još koliko?

I, kako debelo ih gulite? Je li za konzumaciju dovoljno samo postrugat kožicu ko mrkvi ili je baš treba ogulit ko krumpir?
Mislim, ja sam Bodulka -ja to ne bih ni gulila :lert:

Yasi
10.12.2012., 11:48
One su završile s rastom, slobodno ih vadi i jedi. Ako ostanu nekoliko gomoljčića biti će dostatno za nastavak loze.
Ja ih stružem kao mrkvu ili samo isčetkam i operem. Moje su nekak pune izbočina i ako bi ih išla guliti kao krompir nebi niš ostalo.

Ivanolopulos
08.02.2013., 02:00
Jedna vrlo moćna biljčica, ja sam je posadio 2011 godine, zatim je preorana slučajno a nista joj nije falilo a sada je imam na 6 m2 a ove godine cu je presaditi na voćnjaku. Ako sve bilje propadne bar ce čičoke biti :)

Yasi
08.02.2013., 08:55
Čičoka je vrlo agresivna biljka koju treba sputavati u osvajanju prostora i dobro razmisli da li je želiš u voćnjaku.

Ivanolopulos
13.02.2013., 18:33
Čičoka je vrlo agresivna biljka koju treba sputavati u osvajanju prostora i dobro razmisli da li je želiš u voćnjaku.

Pa u voćnjaku ću posaditi i detelinu a travu i ostalo bilje ću ostaviti da raste, ništa neću eliminisati. A što se tiče čičoke gledaću da to bude na rubu voćnjaka mada mislim da pošto pravi veliku lisnu masu obogaćuje zemljište. Svakako hvala na komentaru :aha:

Yasi
14.02.2013., 08:19
A što se tiče čičoke gledaću da to bude na rubu voćnjaka mada mislim da pošto pravi veliku lisnu masu obogaćuje zemljište.

Moram priznati da mi nije jasno to s obogaćivanjem zemljišta. Čičoka se razmnožava gomoljima, kojih ispod jedne biljke ima za kantu od 20l i moš misliti koliko za to treba hrane i vode koju će ti vući iz voćnjaka.

Ivanolopulos
14.02.2013., 17:49
Da ali zato ima lisne mase oko 2 m (i više) u visinu i oko 50 cm u širinu, opet rekao sam rub voćnjaka a ne u voćnjaku, posadicu samo par gomolja ali svakako ne bih da se šalim sa čičokom.

Ivanolopulos
03.03.2013., 23:18
Yasi bila si u pravi za Čičoku, razgovarao sam sa devojkom koja radi master rad na temu gajenja čičoke i reče mi da nije preporučljivo da se gaji na voćnjaku jer znatno troši elemente u zemljištu.

neznam
03.03.2013., 23:51
ispod jedne biljke ima za kantu od 20l
:shocked: :hmmm: Ma gdje to??? Ili je to neka specijalna sorta?

Ja sam prije par dana istresla jednu od tri gajbe u koje sam posadila po 10-tak gomolja i izvagala sam 1,9 kg, dakle, daleko manje nego 20 litara po biljci.

Možda jer ih nisam ničime gnojila ali, kako sam shvatila, čičoka je korov, šta bi onda trebalo značit da se zna snać za hranjiva i da je niti ne treba nešto posebno tretirat gnojenjem ili zaljevanjem. Ili?

Ivanolopulos
04.03.2013., 00:16
Pa Yasi je u pravu što se tiče voćnjaka jer sam ja mislio koji gomolj da posadim medj voćke ali dobro, što se tiče 20 kg to mislim da je preterivanje ali nikad se ne zna...

Dijana7566
04.03.2013., 07:21
Ne sadi u voćnjak, iscrpi svu zemlju oko sebe.

Yasi
04.03.2013., 11:54
što se tiče 20 kg

Kanta od 20 l i 20 kg su velika razlika :uimep:.

http://i1173.photobucket.com/albums/r592/Yasi9/Yasi2013/DSC01819_zpsbb09422c.jpg (http://i1173.photobucket.com/albums/r592/Yasi9/Yasi2013/DSC01819_zpsbb09422c.jpg)http://i1173.photobucket.com/albums/r592/Yasi9/Yasi2013/DSC01818_zps51710b4f.jpg

Ja imam veliki problem s čičokom. Prošle godine sam ostavila desetak gomolja, bar sam ja tako mislila, izniklo je daleko više, prorijedila sam na petnaestak jedinki i dobila 15 ogromnih biljaka koje su išle do 3 m u visini. S jedne strane ih je ograničavala ograda, a s druge strane mi ništa nije uspijevalo do 2m u dubinu vrta.
I 10 biljaka je previše, nemoguće nam je to sve iskoristiti. Ja sam ove jesen -zima sezone iskoristila svega 4 biljke. Jučer sam iskopala jednu, gomolja ima do 70 cm u dubinu, pola metra u širinu. To sada ima slijedećih mjesec dana čeprkati po potrebi.
Odlučila sam ove muke po čičoki prepustiti svom najdražem jer da bi je se riješili morati će se izregolati cijeli ovaj komad do dubine 3 štihaće.
U vikendicu sam prošlo proljeće odnijela vreću gomolja i pobacala na zemlju gdje nisam ništa planirala, narastao je cijeli mali šumarak. Tamo nisam izvadila još ni jedan gomoljčić.
Jučer kada sam ih vadila primijetila sam da su im klice već nabubrile, znači može se očekivati da će pri dolasku toplijih dana, ubrzo krenuti. A ja nemam pojma što s tom hrpetinom gomolja.

Uglavnom, mičem je iz vrta tu u Zagrebu, previše mi zauzima prostora, hrane i vode.

neznam
04.03.2013., 20:45
A ja nemam pojma što s tom hrpetinom gomolja.
Ispeci ih u pećnici i grickaj naveče pred televizijom, umjesto čipsa :ffwjj:

Ili ih pošalji meni, ja ću ih rado udomit - u trbuhu :eat: :laughh:

Ne znam kako ti uspjevaju tako obilno rodit?
Ja sam posadila preko 20 gomolja, možda i tridesetak. Ispod svake biljke iskopala sam gomolja koliko stane na dva dlana, ne više.

Možda si ti sadila velike gomolje pa su u startu biljke imale više hranjiva?
Ja sam u zemlju stavila gomoljiće "ko pikule" i malo veće.
Nije mi ni zemlja tako loše kvalitete da bi bila tako velika razlika. Ili si ti svoje zakapala u gnoj?

Odaj mi tajnu, pljiiiiz! Oću i ja imat puno velikih čičoka za papat!!!:pljesk:

Ninatz
04.03.2013., 22:00
Ispeci ih u pećnici i grickaj naveče pred televizijom, umjesto čipsa :ffwjj:

Molim te daj recept za te grickalice od čičoke

Yasi
05.03.2013., 07:45
Nije mi ni zemlja tako loše kvalitete da bi bila tako velika razlika. Ili si ti svoje zakapala u gnoj?

Ove čičoke su već preko 10 godina na istom mjestu i ničime nisu nadohranjivane. Ono što se meni čini je da su to lopine koje kradu hranu iz vrta, a iz nekog razloga im odgovara i zaštita od betona ograde.
Čičoka je vrlo nezahtjevna biljka, možda si je posadila preplitko, pokušaj gomolje ostaviti na dubini od 10-ak cm. Inače, mladi izdanci od čičoke mogu se koristiti kao špinat ili blitva.

neznam
05.03.2013., 17:20
možda si je posadila preplitko, pokušaj gomolje ostaviti na dubini od 10-ak cm.

Ma jok preplitko!

Stavljala sam ih od pol dubine plastične gajbice "jabučara" na dublje, dakle, minimalno 15-20 cm.
Zemlja - crna pjeskulja, ne pretjerano gnojena.
Voda - koliko je palo s neba.

Jedinu uzgojnu razliku od tvojih vidim u tome da su moje na tom mjestu sad bile tek prvu godinu.
Da ih ostavim još koju godinu da se aklimatiziraju? :uimep:

vrtlarka
10.03.2013., 20:08
Probala sam čičoku kuhati, moje iskustvo je da je grozna kuhana. Svidila mi se u friskom stanju.

Svarunko
10.04.2013., 17:31
Pitanje jedno vezano za čičoku, jel na kraju utvrđeno da li se može saditi iz onih "oka" što izbaci? Planirao sam poskidati ta "oka" sa gomolja dok budem si pripremao za grickanje stim da zahvatim i mesa samog gomolja uz oko. Da li je bolje to ili pak komplet čitave gomolje da ubacim u zemlju? Planiram je posaditi na sam rub vrta cca metar udaljenosti između reda čičole i reda bijelog luka koji sam posadio u jesen, pa ne znam dal ce to smetati jedno drugome.

Scotch
11.04.2013., 00:15
Čičoki neće smetati samo pazi ona je prilično invazivna, mora se držati pod kontrolom. :ffwjj:

sobranin
11.04.2013., 01:22
Po meni, najveći problem sa čičokom je u tome što se omlađuje iz svakog gomoljčića pa i iz svakog komada, komadića koji odlomljen ostane previđen u zenlji nakon vađenja.
Ovo 'invanzivan' je samo u slučaju da mi te male zaostale gomoljčiće i odlomljene komade vađenjem i prekopavanjem nekontrolirano rasijemo uokolo.
@ neznam, da bi imala zaista veliki 'busen' gomolja, pokušaj ispod nekoliko gomolja ne vadit urod prvu godinu (suzdrži se ako možeš:uimep: ), pusti da izrastu dogodine, pa onda pogledaj koliki ćeš 'busen' gomolja tu izvadit. Mislim također da na urod bitno utječe i vlaga. Nije ista vlažnost zemlje kod nas na otocima i u kontinentu. Ja moje čičoki ipak nekoliko puta zalijem tijekom vegetacije kad vidim da im jako pofali vode.

neznam
11.04.2013., 22:51
Mislim također da na urod bitno utječe i vlaga.
:ffwjj: To je definitivno istina!

One koje sam imala u posve mrežastim gajbicama imale su bolji protok vode, bolju ocijeđenost od onih u napukloj plastičnoj kanti.

Zanimljivo je da su, obrnuto od mojih očekivanja, one u gajbici bile puno rodnije od onih u kanti.

Ja bih, dakle, zaključila da višak vode i slaba ocijeđenost zemlje čičokama smeta.

Svarunko
28.04.2013., 21:06
Koliko cca treba čičoki da izbije na površinu? Slično kao krumpiru ili pak ima razlike?

neznam
28.04.2013., 23:32
Koliko cca treba čičoki da izbije na površinu?
Evo, kod mene je ove godine ovako išlo (prijepis iz moga Dnevnika rada):
-16.03. čičoke su stavljene u zemlju, ukopane na cca 8-10 cm dubine
-13.04. prve dvije čičoke provirile iz zemlje
-23.04. čičoke su lijepe guste i milina ih je pogledat kako napreduju