View Full Version : Svjetlo za noćni ribolov na čamcu
Dedastary
18.06.2009., 21:15
Ljudi kaj vi koristite za noćni ribolov a da ne uključuje akumulator, integriranu elektroniku sa generatorima, alternatorima i sličnim high tech stvarčicama? Ja bi htio ovo ljeto probat malo na noćno ribarenje (samo čamac i vesla:) al nemam pojma kakvu da lampu koristim niti gdje je mogu nabavit. Moralo bi bit nekakvih plinskih lampi (koje po mogućnosti ne uključuju cijelu plinsku bocu hehe...mislim bilo bi super kad bi bila kao neka integrirana bočica s plinom na toj lampi). Imam samo onaj head light lampicu sa diodama al mi to ni dost. And what the f is feral?:eeee:
Zdravo
Imas takvih lampi dosta, ali vecina ih je kineskih. Ono sto ti ja mogu preporuciti su lampe firme Campingaz. To je firma koja je i izmislila te plinske patrone.
link: http://www.campingaz.com/c-541-lanterns.aspx
Posto ih ima da se kupe u Srbiji pretpostavljam da ih ima i u Hrvatskoj.
Pozdrav
A jel bi ti da osvetlis okruzenje u camcu da bi video sta radis ili mislis da osvetlis vodenu povrsinu?
Dedastary
19.06.2009., 00:31
Treba mi samo da vidim kaj radim, nedavno sam pročito u zakonu nekaj u smislu da ako ideš lovit "na sviću" odnosno ako svjetliš u more da se skupi riba smiješ ih samo ostima lovit a udicom ne. Sumnjivo mi to doduše možd sam neki krivi zakon čito.:roflmao:
Fala Daule točno mi tak nekaj treba raspitat ću se u Zagrebu moralo bi bit.:kkkk:
lignje ubijaju na fenjer. A ja sam kupio isto nekakvu žnj marku kineske proizvodnje (pise na njoj: Made in PRC :roflmao:), ali mogu ti reci da je luda lampa. Puni se na struju i svijetli po 20-ak sati. naravno, LED diode su u pitanju:uimep:
And what the f is feral?
Striktno: Feral ti je umjetna rasvjeta kojom se osvjetljava i mami riba.
Pošto tebi treba svjetlo da vidiš u čamcu npr. zavezat udice, to onda nije feral (u gornjem smislu) i ne spadaš pod zakon u vezi toga.
Sad malo slova zakona:
Članak 21.
(1) Umjetna rasvjeta (feral) u obavljanju rekreacijsko-športskog ribolova na moru smije se rabiti samo kod ribolova ostima i kod ribolova povrazima s kukom za lov glavonožaca.
(2) Kod obavljanja rekreacijsko-športskog ribolova smije se rabiti umjetna rasvjeta (feral) jačine do 1000 kandela.
(3) Kod obavljanja rekreacijsko-športskog ribolova ostima uz uporabu umjetne rasvjete (ferala) zabranjeno je rabiti plovilo sa ugrađenim staklom na dnu plovila ili druge naprave pomoću kojih je moguće gledati pod morem.
(4) Kod obavljanja rekreacijsko-športskog ribolova ostima uz uporabu umjetne rasvjete (ferala) plovilo se smije pokretati samo uz uporabu vesala.
Dedastary
19.06.2009., 12:02
E da to sam pročito. Znam da smijem lovit ako imam samo klasičnu rasvjetu da vidim kaj radim samo mi taj zakon malo smrdio za feral, odnosno za svjetlit u more i mamit ribu da smiješ samo ostima. Recimo da imaš malo veći brodić, staviš na najviši položaj ogromni reflektor i veliš da ti je to za brod osvjetlit a svjetliš i u more u radijusu od 50 metara.:laughh: Fala G.O.D. (Fala Bogu):laughh: budem pogledo i za te električne lampe s diodama, imam i ono za glavu svjetli godinu dana:)
.:laughh: Fala G.O.D. (Fala Bogu):laughh: budem pogledo i za te električne lampe s diodama, imam i ono za glavu svjetli godinu dana:)
My name is G.O.D. The Grand Oral Disseminator:daaa: faithless najjaci!
:uimep:
Imam i ja rudarsku lampu:uimep: ali ova je bas bas... svidja mi se to sto je mozes puniti...
predrag
22.06.2009., 22:22
Za prtljanje po čamcu treba relativno malo svijetla.
Ja za noćni ribolov koristim vrtnu solarnu svjetiljku kupljenu u Metro-u za dvadesetak kuna pričvršćenu za vanbrodski motor gumenom trakom izrezanom od unutrašnje automobilske gume.Ima dvije AA accu baterije koje svijetle 6-8 sati a u priboru držim paketić od 4 obične AA baterije koji košta 5 kn.
Takvih svjetiljki ima u svakom većem centru ( Pevec,Bauhaus... ) i često su na akciji.
lignjar
20.12.2009., 15:20
Evo kako sam ja sredija lampu za lov na lignje da se ne vidi odozgo a prema doli je uski mlaz svitla. Probajte i vi fantazija. Svitlo se ne rasipa a mami lignju taj tanki snop svitla.
http://i273.photobucket.com/albums/jj203/lignjar/svia3.jpg
[http://i273.photobucket.com/albums/jj203/lignjar/svia2.jpg
http://i273.photobucket.com/albums/jj203/lignjar/svia1.jpg
Sviču san malo izvuka da se vidi na slici. Ovo sam napravija isključivo zbog valjanja na valovima jer tad lampa skače gori - doli pa više plaši lignju nego što je privlaći.
Ovako se ova plastična cijev od jednog metra napuni morem i tad stoji fiksno u moru, a ima puno mora može se fiksirati na bandu broda tako da joj ne smeta nikakv val.
Triba imat jedan veliki akumulator od 100 Ah ili dva manja pa je jedan za svitlit a drugi za paljenje. Ja imam jedan od 100 Ah i sasvim je dovoljno jer obično svitlim oko 3 sata, a imam i feral samo mi je trampa postavljat itd.
Evo jednog interesantnog linka (http://www.alpeadrialed.com/hr%20p%20squid.html) na tu temu, samo je lampa štedljivija, jer su u pitanju LED diode...
st-slavonac
20.12.2009., 17:10
Evo jednog interesantnog linka (http://www.alpeadrialed.com/hr%20p%20squid.html) na tu temu, samo je lampa štedljivija, jer su u pitanju LED diode...
Takvu ja imam al nije nešto.
Malo je ograničenje sa kablom i ne stoji okomito prema dolje jer je opet kabal zeza ( samo leži - očito je slab teg stavljen na dno ).
Nije baš praktična zato jer se mora imati ili dobar akomulator ili motor mora raditi.
Pokaza sam je jednome priki a ovaj mi obeća napraviti nešta bolje, neće ići na akomulator nego na baterije i garantirano svjetlo je 24 sata bez punjenja.
Tako da se može u npr. lignjolov i sa obale ( kugla- bačena šta dalje, dupli konop cca. 50 m ).
Lampa uvijek stoji okomito i valovi joj nemogu ništa.
Ostaje samo ciljati sa zabacivanjem oko lampe na rub svjetla-mraka ( samo da se ne pogodi sidreni dio konopa ).
:cheers::cheers:
Čekaj, imaš baš ovu sa linka?
Obzirom da je u pitanju LED, morala bi da svetli na običnom akumulatoru kol'ko hoćeš!
Ima potrošnju od 2w na 12v, što je smejurija...
Oni navode: Sa akumulatorom od 3Ah svjetli duže od 12h...
ribar pero
22.12.2009., 17:17
dajte akoneko ima kako izgraditi feral na plin. neke fotke i slicno.mislim na feral a ne brodsku rasvjetu
st-slavonac
22.12.2009., 18:21
Čekaj, imaš baš ovu sa linka?
Obzirom da je u pitanju LED, morala bi da svetli na običnom akumulatoru kol'ko hoćeš!
Ima potrošnju od 2w na 12v, što je smejurija...
Oni navode: Sa akumulatorom od 3Ah svjetli duže od 12h...
Da, imam prika baš taku istu.
Moja je jedan od prvih primjeraka koji je proizvedeno a dobio sam je od jednog gospodina iz Kaštela koji mi je dugovao neku lovu ( vezano za satelitske antene ).
Meni se osobno ne sviđa zato jer lovin sa kraja, nemam brod.
I nije baš lagano vuć neki akomulator na koji će se priključiti.
Na taj princip izvedbe, prijatelj mi je obeća napraviti jednu kojoj neće tribati kabal, ide na baterije one od 9V, a isijavat će duplo više nego ova o kojoj govorimo.
Ja sam i smislio sistem kako je lansirati na nekih 20 metara od obale jer smo imali neku koju smo nabrzinu sklepali samo za testiranje.
Uzeo sam jednu staru balotu, izbušio je do pola i ušarafio okrugli anker na nju.
Maznio sam ženi 50 m konopa za sušenje rublja koji sam provuka kroz anker.
Za jedan kraj zaveza svjetiljku a na drugi stao nogom.
Konop namjestio na pola dužine ( 25-25 ), uzeo kuglu u ruku i bacio najdalje koliko sam moga.
Kad je kugla ( balota ) pala na dno, samo otpustio onaj kraj di je lampa i lagano vuka drugi kraj dok nije došla točno iznad balote ( onaj sistem kako se u uskima kalama sušilo ruble ili dizanje i spuštanje zastave na jarbol ).
Potopim lampu na jedno metar dubine i moš zabacivati skosavicu.
Jedino triba paziti da se ne pogodi sidreni dio konopa, onaj prema baloti.
Kad je lignjolov završen, malo jače se poteže slobodni kraj konopa, lampa tone do jedno 3 m a balota se lagano pomiče prema kraju.
Jedino se mora paziti kad dođe sasvim blizu jer zna balota i zapeti za kamen.
U tom slučaju se malo brže povlači konop da se balota izdigne sa dna ( omjer težine lampe i balote ).
Eto, jest da je primitivno ali je zato učinkovito.
:cheers::cheers:
Kupio sam prije mjesec dana led lampu koja se spaja na 12v od čovjeka koji ih sam proizvodi u Splitu. Do njega sam došao preko jednog drugog foruma.
Lampa je odlična, troši malo struje i ima regulaciju jačine. Imao sam prilike loviti samo jednu noć pa nemam ozbiljnija iskustva za usporedbu. No, komentari iskusnih forumaša lignjara s mora su jako dobri.
Čovjek je vrlo simpatičan i pristupačan, ako je netko zainteresiran, mogu ga kontaktirati da se prijavi ovdje i predstavi svoj proizvod. Nemam nikakvih osobnih interesa u tome.
Zapravo, vjerojatno bi bilo dobro da o toj ideji mišljenje daju moderatori.
Pozovi ga, naravno!
Svi bi voleli da čujemo o lampi iz prve ruke, plus on sigurno ima raznih znanja iz oblasti lignjolova, koje bi svi ovde cenili :ffwjj:
Pozvan je, rekao je da će sa zadovoljstvom predstaviti proizvod.
lignjar
23.12.2009., 09:11
dajte akoneko ima kako izgraditi feral na plin. neke fotke i slicno.mislim na feral a ne brodsku rasvjetu
Pero, feral ti je najbolje kupiti, mislim da je oko 1.100,00 kn, manji, jer za naše brodove ne triba veliki.
Tad tribaš napraviti sam nosać od kroma za feral i kuke ili spojnice na brodu, da ga možeš montirati, i to jednu na provu i jednu sa bande broda, zatim reduktor za plin, pa bocu plina, dosta dugu gumu da moš stavit na provu. Ova na provi je za svitliti u lovu sa ostima uz kraj, a ova sa bande broda za lov sa tunjom, ribe ili liganja, i to samo onda kad se surgaš.
Ja sam izbacija feral jer je trampa a i stalno moraš pazit, održavati ga, jer radi na plin, pa to stvara posebnu napetost, obzirom da su se i dešavale nezgode ljudima koji su rukovali feralom kod paljenja mrižice itd., ali ima on prednosti nad ovim lampama.
E sad pitanje, nedavno dok se moglo biti na moru, vidija sam, kad je bija mrak i bonaca, ribara koji je umisto ferala na provi ima, jer je tuka ostima, lampu, kvadratnu veličine onako od oka 40 x 60 cm, svitli dosta jako, jače od ferala, sa nekakvom izrazito bilom svitlošću, sličnom onom kako svitlu kočarice.
Da li je tko to vidija i da li zna kakva je to lampa, ne traži mi se sada po net-u, bolje informacija iz prve ruke.
ribar pero
23.12.2009., 09:44
ej lignjaru, zahvaljujem ti se na pomoci. reci mi nosac na provi i nosac s bande su odvojeni. da li se koristi ili jedan ili drugi?da li je ok s bande fiksirati na palčeve (ili kako se vec zovu) za vesla?
a znam da je najbolje kupiti , toliko sam i mislio da cca kosta. samo sto je na moru sve skupo. feral ce me pricekat jer sam se rastrosio.
da te pitam drugo.
da li lovis lignje peskafondo uz upaljen motor. ja ga ne gasim, jer mi je tlaka dizat bokaporte i kurblat na ruke. ali svejedno sam cuo da motor ne smeta lignjama
da li ti pomaze ona tuba -lampadina koju si sam sklepa? lovis li s tim vise?
ribar pero
23.12.2009., 10:05
a mislim da bi taj feral(kvadratni) mogao biti halogenka. zar nemaju plivarice takve? pretpostavljam da je na 220 volti.dakle agregat!
lignjar
23.12.2009., 10:12
ej lignjaru, zahvaljujem ti se na pomoci. reci mi nosac na provi i nosac s bande su odvojeni. da li se koristi ili jedan ili drugi?da li je ok s bande fiksirati na palčeve (ili kako se vec zovu) za vesla?
a znam da je najbolje kupiti , toliko sam i mislio da cca kosta. samo sto je na moru sve skupo. feral ce me pricekat jer sam se rastrosio.
da te pitam drugo.
da li lovis lignje peskafondo uz upaljen motor. ja ga ne gasim, jer mi je tlaka dizat bokaporte i kurblat na ruke. ali svejedno sam cuo da motor ne smeta lignjama
da li ti pomaze ona tuba -lampadina koju si sam sklepa? lovis li s tim vise?
Moraš imati dva fiksna nosača ili dva koja se mogu na brzinu montirat, zavisi sve do izvedbe nosaća za provu ili za bok broda, možeš bilo di, na ''štrope'' nemoj jer su ti blizu krme a tamo sidiš. Feral mora biti dalje od tunje ili na drugom boku broda od onog na kom loviš.
Kad se surgam, odnosno pustim sidro, nema razloga da motor radi, zašto trošiti naftu ako je brod usidren, ali ako motor radi on ne smeta za lignje, ona je lakoma pa ako je ima baca se i pored toga što motor radi.
Sidriš se tamo di znaš da ima lignje, jer dizanje mačka-sidra nakon dva tri puta dodije, ako tražiš lignju, bolje da te ona nađe.
Ona tuba (plastična cijev za odvod od 1m), meni se pokazala +5 jer baca samo mali snop svitlosti, zbog toga sam to i napravija i stoji vertikalno niz brod jer se ona cijev napuni morem pa miruje ako ima vala. Lignja dođe bliže na sam rub svitla i mraka i tad se baca na peškafondo.
Nije halogenka na 220 jer kako u malu pasaru smistiti agregat za struju od 220, lako je na kočarici.
ribar pero
23.12.2009., 10:42
imas male agregate. po niti hiljadu kuna. do nekih 900 ili 1000 w.
batane sa staklom po istri znaju imati takav mali agregat. mene bi jedino bilo strah nekog kratkog spoja jer se bojim struje
lignjar
23.12.2009., 11:01
imas male agregate. po niti hiljadu kuna. do nekih 900 ili 1000 w.
batane sa staklom po istri znaju imati takav mali agregat. mene bi jedino bilo strah nekog kratkog spoja jer se bojim struje
Ma ko bi to drža u brodu, pa nemoš' na osti sa tim, sigurno da zvoni sve.
ribar pero
23.12.2009., 11:06
ides sam na osti? kako timunivas? imas kakvo staklo za vidjeti?
Dečki, evo malo pomoći :)
Prvo da pojasnimo plinski feral:
Tu se radi o plinskoj svjetiljci s posebnom mrežicom (mislim da je u pitanju neki mix azbesta i drugih materijala). Mrežica košta 10-tak kuna i mijenja se kad se probuši.
Mrežica je zaštićena staklenim zvonom kako je vjetar ne bi uništio. Staklo je vatrostalno.
Do pucanja stakla dolazi kada veći val zalije vrući feral. Ne događa se često ali.. tko je puno na moru, svašta doživi :daaa:
Dakle, za ribolov ostima i feralom treba:
Feral (plinski). Sad je zakonom dopušteno 400 svijeća, što je.. ono.. ok, neki minimum da išta vidite. Idealno 1000 cd ali kao fol to nije dopušteno zakonom više.. zanima me samo tko to kontrolira. Meni su nažalost ukrali ručni rad inox 1200cd i sad imam providus 600 :madd: Tražim 1000 pa ako tko ima ili zna gdje nabaviti.. :kkkk:
Šinja - tako ja barem zovem nosač za feral. On je u pravilu custom made, ovisi o veličini ferala i o načinu montaže na barku. Svaka barka ima neku specifičnost pa se tome prilagođava i šinja. Dakle, trebate angažirati varioca.
Crijevo za plin i boca. Na bocu ja ne stavljam regulator, ako ga koristite OBAVEZNO ga odvrnite do kraja jerbo inače feral neće svijetliti ništa jače od vašeg štednjaka doma:idea:
Odlična stvar kod ferala i razlog zbog kojeg je on meni ispred compact fluo žarulja je: nema 220V pa te ne može ubiti, nema punjenja akumulatora, boca traje dugo, sviđa mi se šištanje... ma feral je zakon.
Varijanta B je:
Akumulator --> inverter --> elektronska prigušnica --> 2-4x Phillips PL-T 58W. Boja po želji, 2700K ili 3000K, ovisi što preferirate, kuhinjski žuto ili industrijski bijelo :D
2x lampa + elektronika za 2 lampe košta nešto, onda inverter isto košta, pa tu je i akumulator. Naravno, te lampe treba montirati u nekakvo kućište. Ima originalnih svjetiljki za te žarulje ali mislim da su 800 kn za kućište.. Tako da vas ovo zadovoljstvo izađe dobro preko 2000kn. (ovisi gdje i kako nabavljate komponente).
Još ako punite akumulator preko motora, ova kombinacija je super.
Preporučam određen nivo znanja energetike kako bi spriječili sljedeće: skraćeno trajanje ribolova zbog poddimenzioniranog akumulatora, uništavanje akumulatora zbog dubokog pražnjenja, doticaj sa 220V AC s invertera (vrlo važno).
E da.. sad kad stvar napokon svijetli, bilo žuto ili bijelo :notworthy:, onda se možete pozabaviti drugim važnim aspektom: ostima.
Ostilj treba biti dug, ravan, lagan, pogođenog promjera, relativno jak (da baš ne pukne, je li). Ja imam 5.5 metarske ostilje.
Osti - ako ćete tvorničke, DTD ima super osti, jake i izdržljive. Ako sami radite, kupuju se šiljci, zatim malo k variocu i opet ima par varijanti - bušenje rupica pa umetanje šiljaka i varenje, stiskanje između dvije pločice pomoću vijaka..
Osti birajte prema terenu - za pijesak šire i gušće, za kamenje DTD :grgljam:
Onda imate lampu, imate osti, imate partnera za veslanje.. Još se traži:
Vrhunski vid
Izvrsna koordinacija oko - lijeva ruka - desna ruka
Odlična ravnoteža kako ne bi završili u moru
Dobra ocjena dubine kako se ne bi nasukali i uslijed udara opet završili u moru
Poimanje pojma lom svjetlosti kako vas ne bi zbunio izgled vaših osti pod morem (ako gađate ravno ispod, nema problema, ali ako je veći kut..)
Poznavanje ribljih vrsta kad ih vidite usred noći iz barke kako bi mogli:
Prepoznavanje stanja ribe, predviđanje ponašanja
Odabir pravog trenutka za napad
Odabir udarca - iz daljine ili iz blizine
Tek sam počeo..
:eeee:
E sad još morate na osti ići jedno 5 godina i onda će biti nešto od tog ribolova :cheers:
ribar pero
23.12.2009., 11:29
cressi jesi li batanjer profi?
kako s pasarom na osti.smeta MOTOR?
Pozdrav ekipa, ja vam izrađujem lampu o kojoj je Gongo pričao.Napon napajanja je 12V, potrošak struje 1A/h ,lampa svetli usmjereno pod kutem od 160° izrazito bijelim svijetlom.Svijetli u klasi halogenke od 100W te ima mogučnost reguliranja inteziteta svijetla( a s tim i potrošnje od 0.1-1A).Dužina vodića je 3.5m do regulaciske kutije i 1m od kutije do konektora. Priključni konektori stavljam po dogovoru.Cijena 500Kn +troškovi dostave.Proizvod je autorski zaštićen.Sve dodatne informacije na PP.http://i264.photobucket.com/albums/ii199/mibo75/lampa1.jpg
lignjar
23.12.2009., 14:13
Pozdrav ekipa, ja vam izrađujem lampu o kojoj je Gongo pričao.Napon napajanja je 12V, potrošak struje 1A/h ,lampa svetli usmjereno pod kutem od 160° izrazito bijelim svijetlom.Svijetli u klasi halogenke od 100W te ima mogučnost reguliranja inteziteta svijetla( a s tim i potrošnje od 0.1-1A).Dužina vodića je 3.5m do regulaciske kutije i 1m od kutije do konektora. Priključni konektori stavljam po dogovoru.Cijena 500Kn +troškovi dostave.Proizvod je autorski zaštićen.Sve dodatne informacije na PP.http://i264.photobucket.com/albums/ii199/mibo75/lampa1.jpg
Nije ni loše samo kabel je kratak, meni je brod 6,50m, a od akumulatora do kraja špiruna ima priko 4m, samo ne kužim ono pod 160 stepeni, zar ne mogu obisit niz špirun pa da je okomito u odnosu na površinu mora kao i feral.
Ovo bi odgovaralo feralu od 600 kandela a možda i onom jačem.
Pero, ja stanem na špirun, osti su mi duge oko 4,80m sasvim dovoljno, malo šire, ne minjan, iman samo jedne. Motor ugašen, iđen sam nema veslanja već se polako ostima guram naprid ili ako je veči korenat onda samo održavam smjer.
ribar pero
23.12.2009., 14:31
a j....a sto je to špirun pomozde
a kolika je cijena onog autorskog uradka??
lignjar
23.12.2009., 15:38
Pero, špirun ti je ovo (moj brod), može bit drveni, plastični a ja sam ga napravija od inoxa, samo me meštar zeznija nije mi stavija koloturnik za sidro, ali to na godinu postavljam, već sam kupija jednog.
O kom uradku govoriš.
http://i273.photobucket.com/albums/jj203/lignjar/PA060065.jpg
[http://i273.photobucket.com/albums/jj203/lignjar/PA060068.jpg
O kom uradtku govoriš.http://i273.photobucket.com/albums/jj203/lignjar/pirun4.jpg
Zaboravija sam napomenit da se lampa koristi isključivo pod morem(vodom) radi hlađenja LED-ice. Svijetlo je usmjereno , dakle ne svijetli naokolo nego samo pema dnu i to pod kutem od 160°.Dužina kabela nije problem-sve se dogovorimo:uimep:.
Zaboravija sam napomenit da se lampa koristi isključivo pod morem(vodom) radi hlađenja LED-ice.
Hm, čudno. A LED-ice se reklamiraju tako što 95% energije pretvaraju u svjetlo a samo 5% da ide na toplinu.
Imam doma jednu u stolnoj lampi (18dioda) na površinu koje i nakon nekoliko sati svijetljenja bez problema stavim ruku, jedva da je mlaka.
lignjar
23.12.2009., 16:22
Zaboravija sam napomenit da se lampa koristi isključivo pod morem(vodom) radi hlađenja LED-ice. Svijetlo je usmjereno , dakle ne svijetli naokolo nego samo pema dnu i to pod kutem od 160°.Dužina kabela nije problem-sve se dogovorimo:uimep:.
A ja mislija da može vanka, šteta, ja sam nešto drugo ižinja, samo nema taj potenciometar pa je palim , gasim. To je ona standardna sa epruvetom i mora isto u more radi hlađenja, a mene zanima kako sam opisa prije vanjska ka feral.
Ovo je druga vrsta LED-ica tzv.emiteri i one se griju radi velike snage. Evo jedan video lampe u akciji
http://s264.photobucket.com/albums/ii199/mibo75/?action=view¤t=lampaakcija.flv
cressi jesi li batanjer profi?
kako s pasarom na osti.smeta MOTOR?
NE smeta motor jer.. motor je na krmi kao što svi znamo, a feral je na mojoj barci na provi.. Ne ideš sam nego imaš jednog na veslima. Ako ideš "old school".
Ja imam drvenu pasaru 5.5m i na nju nije varijanta ići na motor jer barka ima 1t sama po sebi.. pa kad se to zaleti ne možeš baš izbjegavat stijene..
Za plastičnjače je varijanta da si feral montiraš iza uz motor, samo malo bočno, i onda sam na osti.. produžiš dršku motora pomoću plastične cijevi i sam i voziš i gađaš ostima i sve.. Opet, za to treba prakse.
Kad ideš s veslima je doživljaj potpun, čuješ samo umakanje vesla u more.. (čak ni to kad situacija zahtijeva.. valjda svi znamo veslat bez da vadimo vesla van iz mora :daaa:) i lagano šištanje ferala.. još kad je zima pa je lagana izmaglica na moru zbog isparavanja i miris bora u zraku jer je šuma do mora.. što će ti ribe uopće :rtvb:
A nisam baš profi jer sam premalo na moru.. ali trudim se :lert:
Kad ideš s veslima je doživljaj potpun, čuješ samo umakanje vesla u more i lagano šištanje ferala... Još kad je zima pa je lagana izmaglica na moru zbog isparavanja i miris bora u zraku jer je šuma do mora... što će ti ribe uopće :uimep:
Ti si moj idol! :notworthy:
lignjar
23.12.2009., 18:21
Ja idem sam, i ne nosi mi brod iako ima 6,50m i drveni je, pitanje je samo navike kormilo prema obali i lagano se micat ostima od kraja i prema vani, ništa brzo, ne ka ono na rjeci štapom, već samo takneš dno, zato svi otočani idu na sviču uz kraj sami i u drvenim i u plastičnim brodima.
A neka ide svak kako voli, odem i ja sa prijateljem, pa se minjamo na veslima i na ostima, ali sa veslima se malo radi, i vesla stoju u moru pa vrteči ih u zglobovima veslaš i to vrlo malo tek da se pokreneš, ne vadiš vesla niti ih umačeš u more. ''Umočiš'' ih samo jednom kad si krenija, i ostaju u moru nikakvo umakanje jer to tira ribu.
st-slavonac
23.12.2009., 22:57
Evo još jedna izvedba lampe za lignjolov i za svjetlo u brodu
Lovite lignje bez velike muke koristeći novu tehniku podvodnog svijetla (više tipova ) sa dodatkom sjenila (fokus do dubine 20 metara).
Svi tipovi svijetiljki sastoje se iz dva djela:
1. Tijelo svijetiljke sa kabelom 4 metra koji završava sa krokodil klemama
2. Sjenilo svijetiljke sa sigurnosnom gumicom
Napajane je 12V. Polaritet ( +,-) nije naznačen pa slobodno možete spojiti kleme na akumulator.
Svijetiljke se razlikuju u upotrebi i potrošnji struje: tipovi PS 35W i PS 50W rade samo u moru, dok novi tipovi PNS 50W i PNS 100W rade vani i u moru.
Testiranje svijetiljki tipa PNS pokazalo je vrlo veliku efikasnost.
Svijetlo je bilo usmjereno u more, a istovremeno je bila osvijetljena i krma tako da nije trebalo imati dodatno svijetlo pri vađenju lignji.
Prednosti su da je svijetiljka malog obujma, stane u kutiju 20X13 cm, težina je 620 grama, rok trajanja žarulje je 1000 sati, mogu se svi djelovi mijenjati, a potrošnja se kreće od 3 do 4,2 A na sat.
http://i48.tinypic.com/2wn4g1w.jpg
http://i48.tinypic.com/sb0u4h.jpg
UPUSTVO ZA UPOTREBU
Tip PS 35W i PS 50W
1. Svijetiljku uroniti u more toliko da bude mokra
2. Uzeti sjenilo i navući ga na mokro tijelo svijetiljke
3. Uzeti sigurnosnu gumicu i navući je do dna sjenila
4. Svijetiljku uroniti u more 80 cm od površine mora, zatim upaliti
5. Nakon upotrebe svijetiljku obavezno izgasiti u moru, zatim je lagano izvaditi
6. Skinuti sigurnosnu gumicu, pa sjenilo
7. Čuvati na mjestu gdje ne može doći do loma
Tip NPS 100W i NPS 50W
1. Uzeti sjenilo i navući ga na mokro tijelo svjetiljke
2. Svjetiljku objesiti sa strane ili po krmi 60 cm iznad mora pa upaliti
3. Ukoliko je svjetiljka korištena izvan vode obavezno pričekati da se svijetiljka ohladi, pa je tek onda uroniti u vodu (kako ne bi došlo do oštečenja)
4. Nakon upotrebe skinuti sigurnosnu gumicu, pa sjenilo 5. Čuvati na mjestu gdje ne može doći do loma
http://i46.tinypic.com/x4gabp.jpg
Ako se pridržavate uputa vaša svijetiljka će besprijekorno raditi.
st-slavonac
23.12.2009., 23:23
Izgled lampe izvana
http://i50.tinypic.com/546ogn.jpg
Namjena visece lampe je raznovrsna. Koristi se kao umjetno svijetlo( feral )za lov liganja i sipa.
Lampa je nadvodna a ne podvodna kao dosadašnje lampe.
Montira se s boka brodice sa nosacem, ili vezujuci konopom tik uz bok brodice.
Može se koristiti za rasvjetu na brodici.
Takoder se koristi kao rasvjeta u kucama ili vikendicama gdje nema sprovedene struje.
A koje koriste solarni sustav kao izvor energije preko akumulatora.
Lampa ima u sebi specificnu elektroniku koja se sastoji od, zaštite krivog polariteta (zamjena plusa i minusa).
Zato lampu možete upaliti tek kad je polaritet ispravan.
Na lampi se nalazi regulator jacine svijetla (potenciometar) a njime ujedno regulirate i potrošnju lampe od 0,5 do 2,2 ampera.
Na lampi se nalazi i pretvarac koji osigurava stabilan rad lampe od 9 do 14 volti (radni napon je 12 volti).
ZAŠTO JE OVA LAMPA BOLJA OD DRUGIH ??
Prvo zato što se jacina njezinog svijetla može podešavati.
Naime dobro je poznato da kad se lignje podignu na površinu privucene jakim svijetlom, svijetlo treba skroz ugasit
ili prigušit što nam ova lampa omogucava kao i klasicni feral na plin.
Drugo veoma mala potrošnja u odnosu na dosadašnje uranjajuce lampe.
Jaka prodorna moc je do 12m
Tako da akumulator od 12 volti i 50 amper sati daje struju s najacim svijetlom od 2,2ampera 24 sata
normalno što je slabija jacina svijetla akumulator se sporije prazni.
Žarulja koja se koristi u lampi je štedna od 55wati a daje snagu svijetla kao klasicna žarulja od 400 wati
Dimenzije lampe su : dužina 67cm-širina 15cm- visina 14cm
Lampa se može narucit.
Izgled lampe iznutra
http://i47.tinypic.com/16bkms8.jpg
Prodornost lampe na 10m
http://i50.tinypic.com/2cii9nd.jpg
Svitlo na moru u mraku
http://i47.tinypic.com/j8nwqv.jpg
lignjar
24.12.2009., 07:32
st-slavonac, e ovo sam tražija, di kupiti ili naručiti. Čista petica zamjena za feral, ako je to ona šta sam vidija kod jednog kad je svitlija.
Ne triba dublje od 12 metri, jer se lignja i riba skuplja ispod u sjeni, a niti feral ne probija puno dublje. Da li je ova ''home work''?
st-slavonac, za onu prvu nisam baš siguran jer kad onako široku sa sjenilom potopiš u more, čim ima malo vala ona doslovno pleše, a i sjenilo se zna okrenuti prema gori pa se onda vrati, a to nije dobro. To kažem jer sam ja na onu moju lampu bija isto stavija neko kupljeno sjenilo pa je plesala i tad sam odlučija staviti onu cijev da je fiksira, ali ako može samo vani onda je i ona odlična zamjena za feral, isto tako triba biti fiksna na nosaču a vidim na drugoj slici da nije fiksirana već samo ''visi'' slobodno. Da li je i ona ''home work''?
Nema potrebe da citiraš ceo post, naročito kad je tvoj prvi sledeći!
e ovo sam tražija, di kupiti ili naručiti
Pogledaj na marjan.hr, pod "inovacije"...
st-slavonac
24.12.2009., 17:53
Tako je, nisam želio nikoga reklamirati niti stavljati linkove sa drugih foruma ili blogova :ffwjj:
Dozvoljeno je stavljati linkove na prodavnice i proizvode koji su od značaja za temu o kojoj pišemo,
samo nemoj stavljati žive linkove, odnosno link pišeš kao ja gore: marjan.hr, bez http i www.. (http://www..). :ffwjj:
Mogu živi linkovi koji vode na proizvod u nekom dućanu (web shop), ali ne mogu živi ako vode na ribolovni portal koji nije web shop nego neki forum ili slično! :ffwjj:
Ja sam slozio sebi dvije "lampe" na 12 V.
Opcenito mislim da koristenje pretvaraca 12/220 V na brodu radi samo probleme.U prvom redu trosi vise struje zbog pretvaranja (gubici),grije se ,ako je kvalitetan onda je i skup i 220 V je ipak potencijalno:deadrr:.
Uglavnom jedna lampa koja mi je fiksirana ispod krmene platforme (van mora) napravljena je od aluminijskog reflektora za osvjetljavanje vanjskih stepenica (50kn) u koji sam ugradio 3 mala reflektora sa po 18 led dioda(30-40 kn) .Radi na 12 V vec 2 godine i osvjetli kad sam na vezu dno na 4 m. Trosi 3 W.
Druga varijanta je sa stednim zaruljama koje rade na 12 V (Osram 100-120 kn) koje se takodjer montiraju u reflektor velicine koji vam odgovara (ovisi koliko lampi zelite)
To svijetli ko ludo i relativno malo trosi (11 W -svijetli kao zarulja od 60 W i vuce malo manje od 1 A pa sad racunajte)
lignjar
25.12.2009., 08:15
Tako je, nisam želio nikoga reklamirati niti stavljati linkove sa drugih foruma ili blogova :ffwjj:
Kontaktira sam meštra koji izrađuje lampe, dobija sam broj, nadam se da je točno onako kako je opisa. Nakon ovih blagdana, božičnih novogodišnjih, otići ću u Split da je vidim i da se uvjerim kako radi. Ako je u redu kupujem i dobit ćete raport kako svitli iz prve ruke.
lignjar
25.12.2009., 18:32
Ja sam slozio sebi dvije "lampe" na 12 V.
Opcenito mislim da koristenje pretvaraca 12/220 V na brodu radi samo probleme.U prvom redu trosi vise struje zbog pretvaranja (gubici),grije se ,ako je kvalitetan onda je i skup i 220 V je ipak potencijalno:deadrr:.
Uglavnom jedna lampa koja mi je fiksirana ispod krmene platforme (van mora) napravljena je od aluminijskog reflektora za osvjetljavanje vanjskih stepenica (50kn) u koji sam ugradio 3 mala reflektora sa po 18 led dioda(30-40 kn) .Radi na 12 V vec 2 godine i osvjetli kad sam na vezu dno na 4 m. Trosi 3 W.
Druga varijanta je sa stednim zaruljama koje rade na 12 V (Osram 100-120 kn) koje se takodjer montiraju u reflektor velicine koji vam odgovara (ovisi koliko lampi zelite)
To svijetli ko ludo i relativno malo trosi (11 W -svijetli kao zarulja od 60 W i vuce malo manje od 1 A pa sad racunajte)
Imaš kakvu skicu i popis predmeta, da napravimo i mi. Kako u kućište reflektora ubaciti led diode, može i bez potenciometra pališ-gasiš.
Nemam skicu (nisam bas vjest sa tim stvarima :hmlj:) ali cu probati opisati.
Kuciste od bilo koje jeftine vodootporne (ne mislim na uranjanje vec na polivanje i sl.) lampe ili reflektora (ja sam uzeo od onih sto se montiraju u zid da bi osvijetlili stepenice)
Staklo se drzi sa nekim okvirom i ja sam ga promijenio i stavio plexi da mi se dica nebi slucajno izrizala (liti se uvik vrte oko te platforme)
U kuciste sam silikonom zalipija grla (ona mala keramicka od par kuna) i zice vezao paralelno (rade sve na 12 V).Inace se grla mogu zavidati malim vijcima za lim,ali ovako je lakse jer se ovaj led reflektor malo grije.
Na rupu za kabel sam (kad sam provukao kabel) natrpao silikona.Montirao led reflektore i jos sve malo zalipija silikonom,stavio plexi i to je to.
Prije plexija sam je naravno zavidao sa donje strane platforme.
Radi vec dvije godine.Poliva je more,preklapa krmeni val ali se neda.
Kuciste 50 kn
grla po 5 kn
led reflektor sa 18 ledica po 35-40 kn
silikon obicni
Dugo vec razmisljam :idea: da napravin jednu varijantu da uzmem kvadratni kain (plasticnu kantu za prati robu-ne znam kako bi ga nazva) i lipo po onom rubu naprasim silikona da dihta i na to stavim lipo velik prozirni plexi.Malo lima ili folije kao reflektor.U to moze stati koliko god oces ovih stednih zarulja koje se ne griju i dugo rade a kain je otporan na sve i kosta 15 kn :ffwjj:
Eh,zaboravio
Mozes spojiti sa vise kabela reflektor pa mozes paliti sistemom pola-pola ili kako ih vec spojis i ovisno koliko ih ima.
lignjar
27.12.2009., 06:28
filipe, može li se ugraditi potenciometar od 12 V, iz kakvog tranzistora koji je služija za pojačavnje zvuka a sad za svitlo od 12 V.
Nema potenciometra od 12 V. Na njima je otpor u omima i snaga koju mogu izdrzati (potrositi) .Moze se ugraditi neki potenciometar koji bi smanjivao napon ali mora biti odredjene snage jer kroz njega prolazi struja .Racuna se,ako nisam zaboravio, P = U x I .Sto znaci da npr za 12 V i 1 A "snaga" otpora ili potenciometra mora biti 12 W.To je neka vrsta reostata,ali ne znam kako se ponasaju led diode kad im se smanji napon.
Mislim da je bolje ici na varijantu da ih spojis na nacin da mozes paliti jednu ili vise njih.Ne treba ti nista osim prekidaca.
Inace za lignje mislim da je bolja varijanta sa stednim zaruljama jer puno jace svijetle ali i za njih nisam siguran kakvu regulaciju svijetla napraviti osim staviti neki filter da zamraci svijetlo
Ja sam se davno bavio elektronikom pa sad malo shtekam :hmmm:. Mozda ima neko na forumu koji se bavi aktivno pa neka me ispravi ako treba i pomogne:daaa:
lignjar
28.12.2009., 14:43
filipe, evo jutros sam tražija štedne lampe ali na 12 V a ne na 220 V, međutim nisam naša ništa i kod privatnika a niti u večim centrima npr. Merkuru.
Gdje bi moga nabaviti takve ''bumbete'', za kučište ću lako, baš si me zainteresira pa bi je sam napravija, bez potenciometra da mi služi ka feral na provi od broda, odnosno na špirunu, jer malo troši akumulator.
Bilo ih je u Pevecu :uimep:
Ima ih dosta po svuda...
Evo ti 2 linka koja sam pronašao, s tim da na ovom prvom linku ima pregršt zanimljivih stvari na solarno punjenje:
http://www.omnibus.hr/cjenik_solarne_opreme.htm
http://nautic-shop.cvs.hr/item_details.php?id=1181
Evo lipo je Sunka napisao.
Ja sam ih uzeo u Zadru u firmi Nec (Osram-ove od 11 W) ,a ima ih i u Chipoteci
Ako ih ne nadjes javi pa cu ti poslati.
Bas sam danas bija u Sibeniku u posti ,a imam jednu u autu pa sam ti mogao ostaviti
lignjar
29.12.2009., 08:10
Može, sinoć sam ih ipak naša u Elektrolux-u, a i malo sam gleda po netu, ima ih raznih samo se triba odlučit šta i kako.
Misljenja sam da je bolje uzeti jace lampe ili kombinaciju npr jednu od 11 W i jednu od 20 W i onda mogu raditi obje ili jedna po jedna.U svakom slucaju treba probati pa onda kombinirati.Neka ti je ukljuce u ducanu pa da vidis kolko je jaka.Moras pricekati neko vrime da uhvati puni sjaj i onda odluci.
lignjar
30.12.2009., 11:39
Misljenja sam da je bolje uzeti jace lampe ili kombinaciju npr jednu od 11 W i jednu od 20 W i onda mogu raditi obje ili jedna po jedna.U svakom slucaju treba probati pa onda kombinirati.Neka ti je ukljuce u ducanu pa da vidis kolko je jaka.Moras pricekati neko vrime da uhvati puni sjaj i onda odluci.
Sad sam u Istri kod prijatelja za doček Nove, pa možda popodne odem u Italiju, kaže mi on da ih ima svih vrsta i da su jeftinije nego kod nas, pa ako nabavim posli Nove kad se vratim provat ću nešto ižinjati, normalno uz savjete sa foruma.
andrijaled
13.01.2010., 00:42
nebih se htio reklamirati ali ja proizvodim lampe od led dioda namjenjene za lignjolov i rasvjetu broda....
ujedino mogu pomoći savjetima nekome oko samogradnje .....
ali u svakom slučaju preporučam korištenje LED dioda jer je potrošnja znatno manja, a radni vjek puno duži od bilo koje druge vrste rasvjete...
:kkkk:
lignjar
15.01.2010., 07:30
nebih se htio reklamirati ali ja proizvodim lampe od led dioda namjenjene za lignjolov i rasvjetu broda....
ujedino mogu pomoći savjetima nekome oko samogradnje .....
ali u svakom slučaju preporučam korištenje LED dioda jer je potrošnja znatno manja, a radni vjek puno duži od bilo koje druge vrste rasvjete...
:kkkk:
Možeš li staviti sliku lampe za lignjolov odnosno feral zainteresiran sam.
napravio feral koji se ne potapa svitli ludilo trosi oko 3A pa racunajte na mali akumulator od punata(45Ah) koliko mozete svitit. Led nije los ali da dobije snagu treba vise jakih ledica od 20W pa potrosnja opet poreate. za mene je xenon idealno rjesenje jer u pasari dobijem svitla na brodu i u morku koliko trba.
lignjar
24.01.2010., 08:33
napravio feral koji se ne potapa svitli ludilo trosi oko 3A pa racunajte na mali akumulator od punata(45Ah) koliko mozete svitit. Led nije los ali da dobije snagu treba vise jakih ledica od 20W pa potrosnja opet poreate. za mene je xenon idealno rjesenje jer u pasari dobijem svitla na brodu i u morku koliko trba.
Daj sliku, da vidim kako izgleda. Moj akumulator je 100 Ah. Uzeja sam ga da bi nakon što sam svitlija sa halogenkom potopljenom u more 50 W, oko dvi tri ure moralo ostati dovoljno struje za pokrenuti motor. Ali i ovaj če se uništiti neče proči dugo, već sam ga dva puta kući nosija kući na punjenje. Ne možeš vožnjom vratiti sav njegov kapacitet.
LED FERAL
1. 10 watt led dioda/nazivni napon 12 volti,ima i jacih,20,50,100,200 watt postoje u tri boje, topla bijela, dnevna bijela i ona malo plavkasta
2. hladnjak aluminijski za elektroniku , samo mora imat dosta rebara, proracun za to postoji na netu :)
3. zica 2x1.5 ili 2.5 metara po potrebi (moze i do 50 metara)
4. leća (ima za razne kuteve svijetla) jer led dioda ima 140 stupnjeva svijetlo pa da se to malo usmjeri
5. termo pasta za elektroniku
6. vijak komada ovisi o ledici
7. zastita ledice od vode (e to je ipak tajna)
8. krokodilke za akumulator ili utikac za auto ipaljač
i imate led feral
papiga ima jedan uzorak pa si malo kod njega to pogledajte
(e to je ipak tajna)
Tajna? Zašto tajna? :hmmm:
da bude zanimljivije
:BangHead:
ne, u biti ako nekoga bas zanima i zeli to radit objasnim mu detaljno, nema smisla da sad tipkam a neznam dal to nekog uopce zanima
Pa ako si već napisao diode, izlazni napon, presek žice, kakav hladnjak, objasnio zašto leća i koji kut baca LEDica,
onda si valjda pretpostavio da nekog zanima, ne bi pisao tek onako, da ubiješ vreme...
1. 10 watt led dioda/nazivni napon 12 volti,ima i jacih,20,50,100,200 watt postoje u tri boje, topla bijela, dnevna bijela i ona malo plavkasta
2. hladnjak aluminijski za elektroniku , samo mora imat dosta rebara, proracun za to postoji na netu :)
3. zica 2x1.5 ili 2.5 metara po potrebi (moze i do 50 metara)
4. leća (ima za razne kuteve svijetla) jer led dioda ima 140 stupnjeva svijetlo pa da se to malo usmjeri
5. termo pasta za elektroniku
6. vijak komada ovisi o ledici
7. zastita ledice od vode (e to je ipak tajna) 8. krokodilke za akumulator ili utikac za auto ipaljač
Čisto za informaciju, prilično smo alergični na savete tipa "kažem vam 90 posto, a za onih 10% vas rajcam, zato jer je zanimljivo..."
Zanimljivo je možda tebi, nama nije... :ffwjj:
Dakle ili reci, ili nemoj, nema treće varijante...
lignjar
18.06.2010., 07:40
Daj da vidimo to.
priljepak
18.06.2010., 08:22
I ja se več bio odlučio za led, a neki dan izradio lampu sa štednom žaruljom, i funkcionira bezprijekorno. Nije me puno koštalo, odlično svijetil, i ne uništava akumulator. Definitivno se isplati. Sa pretvaraćem sve skupa oko 250 kuna. Poslikam kad budem na brodu.
7. epoxy smola (ona koja moze podnest malo vece temperature), i neka vrsta okvira oko ledica da se moze oko ledice kvalitetno zastitit, napomena za epoxy je da treba pazit na boju epoxyja kad se osusi, znaci mora bit bezbojni, ja sam nasao i lecu koja takodjer stiti ledicu od vode i udaraca i usput mi jos dodatno usmjeri svijetlo, ako se ne stavi leca nego samo epoxy preko lece, onda treba paziti da nema mjehurica zraka u epoxy smoli kad se zalije leca jer malo smetaju, takodjer je dobro da je debljina epoxy smole iznad lece barem 5 mm
Korisnik Nepoznat
18.06.2010., 11:36
Koja LED dioda, koji driver, amperi?
Cisto me zanima.
Nije to problem napravit, a nije ni skupo.
E, al ona od 100W je vec nekih 500kn.
Samo sta to ima da sviiiitliiiiiiiii
papiga ima jedan uzorak pa si malo kod njega to pogledajte
Vidio ja i Mataj! :ffwjj:
Ja bum najvjerovatnije i kupil jednog dana kad brod bude spreman - nema smisla da kupim sada te svjetlim i prizivam komarce na brodu u Zagrebu :sram:
Bost - kao da te poznam, na fešti bio sa Vlašićima i čuo dobre stvari o tebi :grgljam:
Izgleda super, ali još prije kupnje bi htio vidjeti koliko to svijetli po noći... Malo je teško za si predočiti takvo, iako vjerujem da je pravi reflektor, ali na bateriju
ako se prolazi ili dolazi u Primorje, javi mi se i vidi kako rade lampe raznorazne
http://i847.photobucket.com/albums/ab40/ledlampa/ledferal/svastanesto064.jpg
evo pa si pogledajte kako to izgleda, na slici je ledferal sa 10watt led diodom, boja svijetla je dnevno svijetlo, usmjereno na cca 90 stupnjeva, moze pod vodu neograniceno, a moze i kao klasicni feral nad vodom, moze se kombinirat sa potenciometrom za ledice kojeg se kupi na ebay-u, tako da se u biti dobije pravi feral, samo puno manjih dimenzija i extra male potrosnje, 45Ah akumulator bi teoretski trebao izdrzati 50 sati rada
ledica je 600 lumena, 140 stupnjeva, znaci kad se to usmjeri na 90 stupnjeva dobije se cca 1000 lumena dnevnog svijetla
Tu bi mogao proči i hladnjak od procesora (PC) :hmmm: :idea: , a mogao bi i cijeli box pa se odmah poboljša hladjenje...
lignjar
19.06.2010., 08:33
a moze i kao klasicni feral nad vodom
Kako, šta, di, to me interesira umisto ferala, zadnjeg kojeg sam zvao u Splitu kaže 900 kn, to mi je puno.
Pa, ovo na slici i je hladnjak od procesora, AMD socket AM2, probao sa intelovim ali su ovi za AMD jeftiniji i brze dobavljivi
samo treba obratit paznju da je cijeli od aluminija jer inace onaj sa bakrenim dijelovima nije dobar u vodama i tesko je bakar zastitit
e zaboravio sam napistat da sam aluminij zastitio od korozije plastik sprejom za zastitu elektronike, brzo susi i odlicno lovi na aluminij
Korisnik Nepoznat
19.06.2010., 11:48
A nemoj mislit da bi ovo sa ledicama ispalo jeftinije za uzet, komponenete su skuplje, a treba i platit ruke da ti naprai.
Samo sta ti se isplati kasnije jer ne moras kupovat boce plina, nego punis akumulator, mos i na solarno pa je 0kn.
Činjenica je da su komponente kod nas skupe, ali zato postoji internet :aoyyy:
Ali najbitnije je u cijeloj priči da se ovakva lampa-feral isplati vec nakon 2-3 odlaska u ribolov,
jer ipak živciranje :cussing:oko toga dal će svijetlo trajat sat ili dva nema cijene
Korisnik Nepoznat
19.06.2010., 14:42
Ako oces emiter od 100W moras dat 50-60$ za kinesku, a za njemacku proizvodnju se to jos malo penje.
Onda dijelovi, a i ruke.
Izade to opet jedna lipa svotica.
A i taj post je bio namijenjen useru;lignjar, koji je rekao da mu je 900kn skupo.
Dobro ko zna sta mu je lik tia uvalit.
Al mislim da za feral od 50-100W 700-900kn nije puno, naravno ako je waterproof do par metara
cca 500 do 600 kn koštaju kod nas dijelovi da složiš led feral sa slike, ok, ostaje slaganje istog, ali mislm da većina forumaša to može posložit bez nekog većeg problema
led-calculator.com --- stranica za izračun koji otpor stavit uz ledicu na željeni napon
Korisnik Nepoznat
20.06.2010., 13:28
A ti to sa otpornicima radis, bolje je driver kupit koji regulira digitalno struju, nisu toliko skupi
Za led diode od 10 watta led nema stabilnog drivera ako ces stavit na 12 volti napajanje (12-14V), sa 24, 110 ili 220 ima, a za 20 watta netreba nista kad se uzme model kojem je nazivni napon 14 volti, jace diode opet prica za sebe, ali ebay sve te probleme rijesava, samo treba dobro provjerit prije kupnje dijelova sve karakteristike sta se tice frekvencije svijetla i napajanja
Bas sam pred mjesec dana uzeo 50 watta ledicu i sad se borim da njoj nadjem driver a da mi radi na 12-14 volti stabilno
A problem sa elektronikama je i vodootpornost, dok otpornik stavis bilogdje
takodjer ako imas elektronski driver nemozes stavit dimmer za regulaciju jacine svijetla, a sto je za one koji znaju radit sa ostima i sakom jako bitno
Korisnik Nepoznat
20.06.2010., 18:23
Nije problem kod LED dioda samo da napon ne prode vrijednost max. tolerancije npr 12V.
Problem je sto su jako osjetljive na varijacije napona/struje ,a otpornik samo ogranicava napon da ne prode odredenu vrijednost(12V).
Tako da stavljanje otpornika, a ne drivera smanjuje vijek trajanja diode.
To s otpornikom bi bilo OK za neke slabije diode, al opet smanjuje vijek trajanja.
Posto je ovdje rijec o feralu bilo bi bolje dat jos 50kn za dobar driver i onda si miran.
Driver mislim da se nebi moralo staviti nuzno kraj diode, moglo bi ga se na kleme za akumulator stavit, tu naravno bi trebalo izmerit stuju/napon i vidit koliki je gubitak tj. isplati li se
I to s tim da se ne moze stavit dimmer bas i ne drzi vodu.
Postoje driveri koji imaju ugradenu regulaciju.
Bilo to 25%-50%-100%, ili 0-100%.
Istina da te bolje drivere malo teze nabavit, al da se.
http://www.candlepowerforums.com
Najbolji forum koji pokriva sve sta se tice LED, xenon i ostalih lampa.
Tu ljudi prodaju drivere, diode itd. i to kvalitetne.
Nac ces si za tu od 50W, samo malo prosvrljaj po forumu jer je OGROMAN.
-Nadan se da san bar malo pomoga,a ako san sta krivo napisa nemoj mi uzet za zlo:uimep:
Hm, lijepo se on raspisao, ali iz nekih razloga ti 75% tvrdnji ne drži vodu
Ja sam dao sliku i karakteristike šta sam složio, ako nekom treba dam mu i točne adrese di da šta kupi i čak mu mogu dat i brojeve tel ljudi koji su to u stanju složit, iako tvrdim da svatko to može posložit jer znam da to radi vec 2 godine:idea:
a ne da forumaše tjeram da gube noći tražeći podatke na nekom forumu, jer bit foruma je da se skrati vrijeme traženja a ne da se razbacujemo linkovima, pogotovo zato jer je ovaj forum na hrvatskom, znači razumijeno se :cheers:
Korisnik Nepoznat
20.06.2010., 20:26
Zanima me sta mi to ne drzi vodu?:beee:
Hm, lijepo se on raspisao, ali iz nekih razloga ti 75% tvrdnji ne drži vodu
a ne da forumaše tjeram da gube noći tražeći podatke na nekom forumu
A ja ne kapiram što si zapeo da je tvoj način jedini ispravan, a da su svi drugi bez veze i "ne drže vodu"...
lignjar
20.06.2010., 22:21
Jel možete vi to jednostavnije, šta triba kupit, di, šta, kako, lako je vama vi se u sve razumite, ali ja tribam sve nacrtano i opisano, to i dici svojoj govorim, a kad skužim napravim bez problema, jer kažu da imam ''zlatne ruke'' a i alata ima, mislim da bi moga sve sklopiti kad bi zna točno šta i kako.
:idea: a kako stoji ona teorija da lignje reagiraju najbolje na crvenu boju, pa da je napravit jedan feral koji mjenja boje :hmmm:
Korisnik Nepoznat
24.06.2010., 00:42
Aj ti meni prvo reci sta san ja to napisa i da je netocno :ffwjj:
Slozio led feral sa 20 watta ledicom
to je sad skoro duplo jace svijetlo od 10 watt-ne ledice
malo je zezancija sa napajanjem jer umjesto manjeg napona odnosno otpora treba sklop koji dize napon na 14 volti da bi se dobio puni intenzitet svjetla ledice (1000 lumena), kao cca 120 wata halogena zarulja, ali rijeseno sa adapterom za laptop koji lijepo sve skupa stabilizira
jos samo da nadjem prikladnu vodootpornu kutiju za elektroniku pa ce da poslikam slozeno
Korisnik Nepoznat
08.07.2010., 11:32
Znaci ide na 220?
Znaci ide na 220?
Ja skontao da ne ide
treba sklop koji dize napon na 14 volti da bi se dobio puni intenzitet svjetla ledice
ispricavam se ako sam bio nejasan, napajanje elektronike je sa 12-14.4 volti, a ledica radi na 14, znaci elektronika regulira napon konstantno na 14 volti jer inace se intenzitet nsvijetla mijenja i ledica ima puno kraci vijek trajanja
a ako nekom treba pa moze se napravit ili nabavit i elektronika da je napajanje ledice na 220 volti
slozio i testirao lampu, znaci ledica od 20 wata uredno radi, cak sam nabavio pretvarac da mi moze radit sa 220v i sa 12v, kupio vodootpornu kutiju, stavio uvodnice i prijatelj mi odma pokupio da ju isproba tako da nemogu jos slike staviti jer nemam uredjaja kod sebe
pretvarac za ledicu je prepravljeni univerzalni pretvarac od laptopa, treba mu samo na izborniku visine napona umjesto 15 volti spustiti na 14, i ledica svijetli uvijek istim intenzitetom, neovisno dal je napon 12 ili 14,4 volti
problem je samo sta za to ipak treba znati nesto o elektronici, ili imati nekog ko se kuzi
cim ulovim priliku, poslikam pa da se vidi sta je uradjeno
ledice kupljene u Zagrebu, artas.hr
pretvarac za laptop najpovoljnije nasao u chipoteci
kutija gewis kupljena u ducanu elektromaterijala
:grgljam:
Korisnik Nepoznat
14.07.2010., 22:29
Koliko ampera treba toj LED od 20W, gledam i ja nesto slozit?
20 watt
znaci to podijelis sa 12,5 kolko je nazivni napon akumulatora, i dobijes 1.6 ampera ili ti u prijevodu znaci 1.6 amper sata znaci akumulator od 45ah bi trebo trajat teoretski 28 sati
ako se ko nadje na podrucju izmedju Bakra i Novog Vinodolskog ili je na Krku nek se javi pa mu pokazem kako rade ove lampe uzivo
Korisnik Nepoznat
14.07.2010., 23:33
Ne pitan to, znan i sam podilit dva broja.
Pitan koliko LED dioda po specifikacijama trazi struje.
Evo npr. ja gledan jednu od 30W, koja radi na 16-18V, kad bi to isa podilit dobili bi ~1.7A.
Ali po specifikacijama trazi 2.1A.
To me zanima, jer ova nije bas nesto.
Puno napona, a malo struje, tesko mi je nac driver takav.
I opet, nije LED dioda obicna zarulja pa da je sve tako jednostavno; da moze probavit napon od 150-250 i opet raspon struje.
Osjetljive su, napon mora bit malo povise specificiranog, a struja ispod. No najbitnije je da ima konstantni dovod struje, u tvom slucaju ne znam bas.
Ovisi o tom adapteru, al baziras se samo na napon dok struju drzis sa strane, a bitnija je.
Ne kazen da nece radit, dapace. Ali gubis jacinu i rok trajanja diode se smanjuje.
Mozda smaran, al ne mogu mucat.
Drivere za 220 volti ima za sve jačina dioda, ebay naprimjer, i ti driveri su odlicni, ali driveri sa 12 volti za jace diode bas nisu dostupni pa sam zato ja uzeo napajanje od laptopa i njega prilagodio jer on ima konstantan izlaz, ako je napon stabilan, automatizmom je i struja stabilna, zato se malo treba poigrat sa naponima, tako da dobijes zeljene ampere
Ja sam slozio ovu od 20 watta, istestirao i radi odlicno, a sad bas testiram jednu od 50 watta i sve radi ok samo jos nisam nasao adekvatno velik hladnjak
U svakom slucaju uvijek mozes kupit driver sa 220 volti i inverter 12-220 pa si rijesio problem, u pravilu ko prodaje ledice ima i drivere za tu ledicu na 220 volti
Slucajno naletio u Crikvenici na odlican adapter za laptop:idea: . Ulazni napon se regulira izmedju 12 i 220 volti, za 10 watta ledicu ne treba nista prepravljat jer ima na izborniku 12 volti a za 20 watta ledicu uz malu prepravku regulacije visine napona dobio sam led-feral koji mogu koristit i kao lampu na 220 volti kod kuce
Platio 270 kuna u trgovini Eldom, Crikvenica :ffwjj:
Vodomar
02.08.2010., 09:53
Dečki molim za pomoć oko popravka akomulatorske sviće-prestala je raditi a ja neznam izvaditi umetak iz epruvete. Zna li netko ispravnu proceduru?
led feral od 20 watta polozio ispit, prvim primjerkom lampe ulovljeno 20 kg oslica, debelo isplacen ulog vec kod prvog ozbiljnog koristenja
Pozdrav ekipa, ja vam izrađujem lampu o kojoj je Gongo pričao.Napon napajanja je 12V, potrošak struje 1A/h ,lampa svetli usmjereno pod kutem od 160° izrazito bijelim svijetlom.Svijetli u klasi halogenke od 100W te ima mogučnost reguliranja inteziteta svijetla( a s tim i potrošnje od 0.1-1A).Dužina vodića je 3.5m do regulaciske kutije i 1m od kutije do konektora.
Pozdrav ekipa,
Mibo je u 12.mjesecu predstavio ovu podvodnu led lampu za lov liganja .Možete li mi pomoči kako stupiti u kontakt s njim?
Unaprijed zahvaljujem
LP
Post ti je editiran!
Centriraj slike ubuduće
Pročitaj pravila foruma
Kupnja/prodaja ide isključivo u podforumu Oglasi koje ćeš vidjet tek kad uđeš u grupu Provjereni
Stavljaj razmak iza interpunkcijskih znakova, odnosno koristi elementarni pravopic (ne poradi mene, nego poradi Googla i Searcha na forumu)
Pročitaj još jednom pravila foruma jer ovo nije Oglasnik!
stjepan0072
16.09.2010., 00:05
Što mislite o električnom feralu?
Našao sam jedan blog preko kojeg čovjek pradaje te ferale. elferal se zove blog
Uf, pa ajde da i neko drugi pusti neku korisnu informaciju za izradu lampi, ili barem da pusti neki komentar, da malo i ja nekoga iskopiram
Mene zanima kolika je cijena za jedan takav feral? :kkkk:
Dečki molim za pomoć oko popravka akomulatorske sviće-prestala je raditi a ja neznam izvaditi umetak iz epruvete. Zna li netko ispravnu proceduru?
Prijatelj i ja smo skinuli nakon puno navlačenja i znojenja. Ako ne možeš pukni je pa kupi epruvetu i žarulju ima u setu od dtd-a za kupit.
Mene zanima kolika je cijena za jedan takav feral? :kkkk:
Ovisi gdje kupis materijal za izradu, ali dodje te izmedju 600 i 800 kuna, bez regulatora jacine rasvjete
Jel se negdje mogu kupiti podvodne ledice na baterije, ne da mi se svaki put teglit akumulator sa sobom. I ako ima, koliko sati mogu radit bez punjenja?
GoranSV
30.10.2010., 12:24
Pitanje...
Imam 2 maglenke od auta, na 12V i 55W svaka... i rade. Znači, cijela maglenka, u kučištu (žarulja, parabola... sve što ide). Kada bi te dvije maglenke stavio na neki nosač, bi li to bilo ok za lov liganja?
A ako nije dovoljno snage, mogu složiti i sa HID kitovima (xenoni), koji za manje W daju puno više lumena. Recimo da ''klasični'' farovi daju oko 1000-1200 lumena, i troše 55W svaki... dok xenon daje oko 3000 lumena, možda i malo više, a troše 35W. Po žarulji, naravno.
Kupi štednu žarulju od 23 wata na 12 volti a koliko vidim ima u zagrebu i jače. Pa staviš jednu ili dvije troše i 46w a svijetle ko maglenka od 260 wati. Kužiš?
GoranSV
30.10.2010., 17:54
Ma da, probati ću iskombinirati nešto... na kraju krajeva, staviti ću još jedan akumulator, pa neka troši koliko hoće :)
Jel se negdje mogu kupiti podvodne ledice na baterije, ne da mi se svaki put teglit akumulator sa sobom. I ako ima, koliko sati mogu radit bez punjenja?
Kupi podvodnu lampu za ronjenje, bilo koja prodavaonica ronilacke opreme skuplja varijanta, internet(ebay ili tako neka stranica) jeftinija varijanta
Svaka ta lampa ima podatak kolko vremena moze svijetlit
Kupi podvodnu lampu za ronjenje, bilo koja prodavaonica ronilacke opreme skuplja varijanta, internet(ebay ili tako neka stranica) jeftinija varijanta
Svaka ta lampa ima podatak kolko vremena moze svijetlit
To mi je premala svjetlost za lignje
darkoford
31.10.2010., 20:26
Kupi kod kineza desetak običnih led - svjetiljki po 15Kn, raskopaj, izvadi samo sjenila i štampanu pločicu, složi nekakvu konstrukciju, pažljivo kombinacijom serijskog spajanja spoji na akoulator i to je to!
što se tiče rasvjete na brodu ja sam to rješio sa dvije led lampe za ormare iz lidla i rade odlično. Druga solucija je sigurno bolja a to je led štanga vodootporna samo što ona košta 1m ja mislim oko 150-200kn
darkoford
02.11.2010., 03:48
LED dioda (Light Emitting Diode)
http://i1113.photobucket.com/albums/k518/Darkoford/LED_diode.jpg?t=1288663346
Fotoemitirajuće odnosno svjetleće diode izrađene su od poluvodičkih materijala koji prilikom prolaska struje u propusnom smjeru imaju svojstvo emitiranja svjetlosti.
Jačina svjetlosti koje emitira dioda ovisi o struji koja kroz nju prolazi, odnosno o pogonskom naponu.
Ovakve diode mogu emitirati raznobojna svjetla koja proizvođači označuju sa oznakama GaAs.
Diode sa galij fosforom emitiraju crvenu svjetlost, dok galijev arsenid legiran fosforom daje zelenu svjetlost i.t.d.
Ove diode imaju značajnih prednosti nad klasičnim rasvjetnim tijelima poput žarulja s užarenom niti jer mogu raditi s izmjeničnim kao i s malim istosmjernim naponima koji su značajni za kombinaciju rada sa tranzistorima i analogno digitalnoj elektronici.
Konstruirano kučište omogućava siguran i pouzdan rad te otpornost na mehaničke utjecaje.
Prvobitna namjena je bila signalizacija i izrada displejnih pokazivača a danas se sve više koristi za rasvjetne svrhe zbog svoje ekonomičnosti.
Potrošnja struje kod običnih LED dioda je 20mA a rasvjetnih 300-700mA odnosno 1-3W, pri čemu se zagrijavaju do 85°C i postižu učinak 95lm/W.
Povišena radna temperatura skraćuje vijek trajanja na 7 godina.
Čipovi LED dioda "High power" iz serije XL zagrijavaju se do 125°C a XR serija do 145°C
Zbog velike radne temperature, njihov čip mora biti ugrađen na aluminijski hladnjak promjera cca. 20mm.
Moguće je kombinirati različite skupine (cluster) na jednoj al-bazi raznih dimenzija i oblika.
Kut isijavanja svjetlosti sa primarnim optikama iznosi 90-100° a slučaju potrebe užeg snopa koriste se sekundarne optike kojima se može postići kut od 30-8°.
LED rasvjeta tretira se kao štedna i ekološka rasvjeta.
E super si ovo napisao -- "prepisao", a sta je sa led diodama od 5, 10, 20, 35, 50, 100, 150 i 200 watta, one kao ne postoje ?
Daj nas malo prosvijetli
darkoford
03.11.2010., 21:37
Opisane su serijom XL i XR a specifikacije istih su toliko šarolike koliko si upravo naveo u svome postu.
Kad sam pohađao školu XL i XR nisu postojale.
Za sve inače mislim da vrijedi P=U X I (100W=10V x 10A)
Da pojasnim
1. vrsta dioda je klasična (namjena indikacija)
2. vrsta dioda rasvjetna (npr. kineske svjetiljke po 10Kn)
3. vrsta dioda Xl i XR ozbiljna rasvjetna tjela koja su upravo naša tema
Molim da me ispravite ako sam u krivu!
Nitko kod led rasvjete nemoze bit previse ni u pravu ni u krivu jer ima previse proizvoda na trzistu da bi se moglo generalizirat, najbitnije je napomenut da svaka pojedinacna vrsta led dioda od svakog proizvodjaca ima svoju karakteristiku koja je kod izrade rasvjetnog tijela odnosno kod izbora izvora napajanja led diode (u svijetu takve elektronske spojeve zovu "driver") najbitnija, jer ako nije napajanje kvalitetno izvedeno, vijek trajanja led diode progresivno pada sa 50000 sati na cak samo 10 ako ne i manje sati rada
Još jedna bitna stvar koju kolega bost nije napomenija je hlađenje diode. Dakle možete je "ubiti" prevelikom strujom i pregijavanjem ( i naravno-ne prelazit deklarirani napon proizvoda:uimep:).Također treba napomenuti da postoji lepeza proizvoda koji fizički isto izgledaju ali su razlike u kvaliteti samih led čipova su ogromne( razlika u cijeni zna bit i do 5 puta za naizgled isti proizvod).
Nitko kod led rasvjete nemoze bit previse ni u pravu ni u krivu jer ima previse proizvoda na trzistu da bi se moglo generalizirat, najbitnije je napomenut da svaka pojedinacna vrsta led dioda od svakog proizvodjaca ima svoju karakteristiku koja je kod izrade rasvjetnog tijela odnosno kod izbora izvora napajanja led diode (u svijetu takve elektronske spojeve zovu "driver") najbitnija, jer ako nije napajanje kvalitetno izvedeno, vijek trajanja led diode progresivno pada sa 50000 sati na cak samo 10 ako ne i manje sati rada
Znači problem je u ledicama a ne u baterijama? Imao sam prije jednu naglavnu lampu, baterije (ove obične) su mi trajale bar mjesec dana. Sad sam kupio novu (neku Kinesku valjda, 35 kuna), 3-4 dana traju baterije, ili punit svaki drugi dan. Ponavlja se ona stara dobra - nismo dovoljno bogaati da kupujemo jeftino. A i nije bila neka razlika u cijeni, ona prva je koštala 50 kuna.
Bit problema je sta je to nova tehnologija, a o novim stvarima se jako tesko dobivaju tocne tocne informacije, cak ni proizvodjaci (globalizacija) nedaju uvijek sve van, naravno dobro napisu, a greske skrivaju, tako da ako netko i zeli nesto sam slozit da prodje jeftinije, nailazi na milion stvari na koje jako tesko nalazi odgovore, da bi se nesto probalo mora se kupit, a sta kupit.
Dodatne probleme stvaraju oni koji davaju informacije na kapaljku, zato ja volim ovakve forume di se moze napisat sve sta znas, i pitat ono sta neznas, i to je bit foruma, a ne reklamiranje i pokusaj prodaje poluproizvoda forumasima
Jos kad bi se neko javio da je uspio nesto napravit po uputama koje je nasao ovdje bilo bi super
darkoford
06.11.2010., 00:04
Jos kad bi se neko javio da je uspio nesto napravit po uputama koje je nasao ovdje bilo bi super
E to su prave riječi!
Zaradu i isplativost zaboravimo te pokušajmo zajednički nešto konstruirati te pomoći sebi a i drugima.
Puno je glava na forumu i iz svake nešto - eto rezultata!
Ja ne vidim problem u diodama, čipu ili hlađenju već samo u sjenilu koje po meni nosi 50% kvalitete proizvoda a nemam ideju kako ga u kućnoj radinosti konstruirati.
lignjar
06.11.2010., 08:03
Vidija sam u Merkuru da ima kučišta za velike reflektorke slične kao za velike halogenke, prazne bez ičeg samo veliko kučište. Mislim da se može preraditi za led feral.
Kad dobijem diode i drivere, pokušat ću nešto napravit. Samo me zanima triba li na hladnjak od procesora stavljat i ventilator koji je original za taj hladnjak, jer će to biti vanjski feral, fiksni.
hladnjak od procesora ti najvise pase za amd socket am2, za 10 watt led ti netreba ventilator
odes na ebay, upises tamo "led lens" i sve vrste sjenila i leca ti izbaci, a sta je najbitnije najjeftinije
darkoford
07.11.2010., 00:56
Obavezno moraš staviti prisilno hlađenje ako planiraš staviti jače LED diode!
Vidija sam u Merkuru da ima kučišta za velike reflektorke
Od kojeg je materijala napravljeno kučište iz Merkura?
lignjar
07.11.2010., 07:28
hladnjak od procesora ti najvise pase za amd socket am2, za 10 watt led ti netreba ventilator
odes na ebay, upises tamo "led lens" i sve vrste sjenila i leca ti izbaci, a sta je najbitnije najjeftinije
Ja nemam niti jednu karticu pa ne mogu otvoriti račun, ali će mi jedan naš forumaš naručiti dva komleta sa driverima dioda od 10W 12V jer namjeravam ugraditi dvi diode u kučište. Već sam odredija koje diode.
Evo link
http://cgi.ebay.com/10W-Warm-White-High-Power-LED-Lamp-Light-12v-Driver-/320571394137?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4aa38b4859
Obavezno moraš staviti prisilno hlađenje ako planiraš staviti jače LED diode!
Od kojeg je materijala napravljeno kučište iz Merkura?
Slično kučištu za halogene reflektore, s tom razlikom što ima obično ''grlo'' za štedne žarulje (ima sa jednim i sa dva grla), a ima i nekih malo večih koji imaju u sebi već i prigušnicu ali to je za manje neonske lampe, i dosta je veliko.
Danas ne rade, nedilja je, ali sutra odem i dobro ga pregledam pa javim.
Kolega ne znam da li si namjerno naručio "toplo bijelu" diodu, meni su se hladno bijele pokazale dosta bolje.
lignjar
07.11.2010., 14:43
Kolega ne znam da li si namjerno naručio "toplo bijelu" diodu, meni su se hladno bijele pokazale dosta bolje.
Kako bolje, da li zbog prodora svitla kroz more ili samo boje svitla.
toplo bijela je ispala bolja samo za rasvjetu drva, opcenito za ribolov bolje rezultate daje takozvani daylight, ili ti ga pravo bijelo
lignjar
08.11.2010., 08:15
toplo bijela je ispala bolja samo za rasvjetu drva, opcenito za ribolov bolje rezultate daje takozvani daylight, ili ti ga pravo bijelo
Nisam naša nigdi na ebay-u daylight ali prihvaćam primjedbu i odustajem od ''Warm'' i idem samo na ''White-High-Pover''.
Evo
http://cgi.ebay.com/10W-White-High-Power-LED-Lamp-Light-12v-Driver-/220649098697?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item335fb60dc9
Kolega lignjar to je to :ffwjj:znači bito je da je "cool white" odnosno da je temperaturaboje od 6000-8000°K( preko 8000°K već zalazi u ledeno plavu boju boju).
darkoford
08.11.2010., 17:10
Tema je odlična ali zašto nitko ne stavlja brojkice koliko šta košta!
vjerujte temperatura boje i nije presudna jer ništa ne zamjenjuje plinski feral sve ostalo je dobro ali feral je odličan. Kod lignje je bitno može li svjetlo sakupit sitnu plavu ribu jer se one skupljaju gdje ima plave sitne ribe. Probao sam podosta toga feral sa štednim lampama(nije loše), xenon(isto nije loše ali ima bolju prodornost od štednih lampi), sada radim nešto sa led diodom kako bi vidio kako je to jer mi je jedino cilj smanjit potrošnju struje a dobit svjetlo slično xenonu.
Nekako malo lumena ima 500 do 700? Mislim da je jednostavnije uzeti jednu štednu žarulju na 12 V koja doduše troši 22 ili 23 watta ali daje i oko 1500 lumena.
Može li netko tko je radio s ovim ledicama od 10 ili 20W reći s kakvom žaruljom se može usporediti ili kakvo je svjetlo prema običnoj sa žarnom niti od 60 W?
darkoford
08.11.2010., 19:19
Mislim da najprije treba pronaći donekle točan podatak sunčeve svijetlosti koja je emitirana na zemlju po m2
Na netu taj podatak iznosi od 10 000 - 90 000 lux-a, po meni ti podatci uistinu nisu precizni.
Kada bi imali približno točan podatak mogli bi ga uspoređivati sa umjetnom rasvjetom i tada bi situacija bila jasnija i znali bi što trebamo za kompromisne rezultate.
I ako načičkamo hrpu LED dioda, lovimo ribu kako vlastima na terenu objasniti koliko svića naš uređaj ima kada svijetli kao dinamov stadion.
Vlasti imaju jednostavnu računicu 400 W ili 400 svića je isto :sram:... A sad zamislite natrijevu ili metalhalogenu žarujlu od 400 W, da, to su one na plivaricama. Luxi i lumeni nisu isto ali ne znam način za konverziju.
darkoford
09.11.2010., 00:28
ne znam način za konverziju
lux = lumen / m2
Tko ima luxometar da malo premjeri ratličite vrste umjetne rasvjete?
http://i1113.photobucket.com/albums/k518/Darkoford/lux.jpg?t=1289259272
lignjar
09.11.2010., 06:14
vjerujte temperatura boje i nije presudna jer ništa ne zamjenjuje plinski feral sve ostalo je dobro ali feral je odličan. Kod lignje je bitno može li svjetlo sakupit sitnu plavu ribu jer se one skupljaju gdje ima plave sitne ribe. Probao sam podosta toga feral sa štednim lampama(nije loše), xenon(isto nije loše ali ima bolju prodornost od štednih lampi), sada radim nešto sa led diodom kako bi vidio kako je to jer mi je jedino cilj smanjit potrošnju struje a dobit svjetlo slično xenonu.
Istina je da ribarski feral ne zamjenjuje ništa (osim onih velikih bilih na plivaricama), to znam iz osobnog iskustva, jer ga iman. Ali dođe vrime da feral postaje ''tlaka'', skidanje, montiranje, minjanje plinske boce, paljenje itd. mislim da me razumite, i iz tih razloga sam priša na halogenu lampu, potopljenu, i tu sam svašta ižinjava da stoji fiksno da se ne miče, da daje uski snop svitlosti. I ona daje dobre rezultate, ali kod nje je problem što brzo ''satare'' akumulator. Sa njom ne moš ići na ''sviću'' u kraj ostima, i nju triba stalno vaditi vani ako misliš minjat poziciju kad loviš lignje. Iz tih razloga bi pokuša napravt vanjski feral sa jakim led diodama (već su naručene, dvi od 10W 12 v i driveri) pa kad ih dobijen ižinjat ću neko kučište i vidit dali može zaminit pravi feral, da mogu lako montirat na provu za plitko i bočno za lignjat.
I ja želim znati koliko ta svitlost od led dioda prodire duboko. Sve više vidim brodica sa bilim svitlom kako svitle i u kraju i kod lignjolova, vidi se razlika svitla od plinskog ferala i električnog ferala.
ne znam način za konverziju
lux = lumen / m2
A sjećam se jel to na horizontalnoj bijeloj podlozi na nekoj x udaljenosti možda 1 metar?
Kad quotate (citirate) nečiji post, taj tekst se nalazi između znakova za citiranje [ Quote ] i sve što je između tog koda će biti naznačeno kao citat.
Primjer:
nekakav tekst koji citiram
Moj tekst Ako pobrišete makar samo zagradu od koda [ Quote ], citat neće biti dobro napravljen u postu i neće se znati što je citirani tekst, a što vaš tekst. Zato kad citirate nekakav tekst, lupite 2-3 puta enter ispod koda [ /Quote ] i napišite svoj tekst.
darkoford
09.11.2010., 18:57
horizontalnoj bijeloj podlozi na nekoj x udaljenosti možda 1 metar?
Ne sjećam se točno ali prof. je pokušavao objasniti kako su luxi upravo ono što mi vidimo prostim okom i da su najadekvatnija mjerna jedinica.
Zato mislim da bi trebalo luxmetrom izmjeriti orginalni feral po noći na licu mjesta pa zatim xsenon, halogen, običnu i štednu žarulju, led pa ako treba i živu.
Mislim da jedino tako možemo nešto korisno napraviti a da ostajemo u zakonskim okvirima.
Mora biti netko na forumu da se bolje kuži u to ili je malo više učio u školi da nam malo pojasni stvari.
sobranin
09.11.2010., 19:31
Mislim da nam je svima cilj pronaći najučinkovitiji a ne " najjači = najubojitiji " sistem za noćni ribolov. Prejako svjetlo ..."svjetli kao dinamov stadion"... - darkoford :grgljam:, nije potrebno, dapače za ulignja je kuntraproduktivno jer se on hvata na rubu svjetla i ne treba nam za privuć male ribice osvjetljenje ukrug 50 a u dubinu 30 metara. / to važi i za "dokes", svjetlo za lov ostima / - ujedno prevelikim svjetlom osljepljujemo svu mlađ i tako uništavamo riblji fond -
Meni osobno je važno pronaći sistem koji što dugotrajnije daje energiju a ujedno je lak za nošenje, prenos do barke udaljene od ceste i ravnog puta. Zato me interesira nešto tipa baterija 9 v ili akumulator motorbicikla. /ne auta/.
Ma da kužimo to da ne treba prejako ali sad razglabamo... Za sviću s ostima treba što jače, a onaj feral od 400 kandela nije isto što i 400 lumena,pa koliko je onda? :nece:
GoranSV
10.11.2010., 00:13
Ajmo ovako...
Lux je jedinica za količinu svjetla koje emitira 1 svijeća na udaljenosti od 1 metra, odnosno lux je 1 lumen na m2. Ponekad se svjetlost mjeri i u fc - foot candle. Tada je to količina svjetla koje emitira 1 svijeća na udaljenosti od 1 stope. Nadalje, 1 fc (foot candle) je cca 10 luxa - točnije je 10.764.
1 lm/m2 = 1 lx = 1 mc = 0.0929 fc = 0.3183 cd/m2
1 lm/ft2 = 1 fc = 10.764 lx
1 lm/cm2 = 1 phot
lm - lumen
lx - lux
mc - svijeća na metar
fc - svijeća na stopu
cd - kandela
No, da bi bilo još jasnije, slijedi c/p :)
Klasična žarulja
Izumljena je 1910 godine. Sastoji se od staklenog tijela najčešče u obliku balona ispunjenog vakumom ili inertnim plinom (argon dušik). U sredini tijela (balona) nalazi se žarna nit načinjena od wolframa. Princip rada wolfram žarulje je da na žarnu nit pustimo el. struju i time je zagrijavamo na temperaturu višu od 2200°C pri čemu žarna nit emitira svijetlost popračenu isijavanjem velike topline. Skoro 95% el. energije oslobađa se u obliku topline, a samo 5% u obliku svijetlosti, što znači da troše 95% el. energije bez potrebe te time pojačavaju globalno zagrijavanje i štetnu emisiju CO2. Takava vrsta rasvjete radi na principu termičkog zračenja.
Halogena Žarulja
Izumljena je 70-tih godina prošlog stoljeća. Također rade na principu termičkog zračenja i posjeduju žarnu nit. Žarna nit zagrijava se na temperature veće od 2700°C pa se tijela (baloni) rade od kvarcnog stakla te se u njih uz plinsko punjenje nadodaju i halogenidi (flor, klor, jod, brom). Jako su osjetljiva na promjene napona što rezultira velikim skraćivanjem životnog vijeka. Neke modele halogenih žarulja (posebno one za reflektore) ne smije se dirati prstima jer ako ih „zamastimo“ mogu eksplodirati. Halogene žarulje zrače u UV spektru što znači da je od njih moguće dobiti opekline. Traju duže od wolframovih žarulja i troše manje el. energije.
Flourescentna Žarulja takozvana „štedna žarulja“
Izumljena je 80-tih godina prošlog stoljeća. Radi na principu izboja. Svjetlost se generira putem izboja u živinim parama gdje stvara nevidljivo UV zračenje koje se pomoću fosfora u žarulji pretvara u vidljivu svjetlost. Na struju se spaja preko prigušnice. Dolazi u raznim cijevastim oblicima. Za razliku od halogenih i wolfram žarulja odlikuje je smanjena potrošnja i duži vijek trajanja. Sadrže živu koja je jako štetna za zdravlje te zrači u IR I UV spektru.
4)LED Žarulja
Izumljena je 60-tih godina prošlog stoljeća ali se tek od kasnih 90-tih počinje koristiti kao rasvjeta. Sastoji se od nekoliko LE Dioda (ovisno o jačini žarulje) potpomognutih čipom (CREE, EPISTAR...). LED (eng. Light Emitting Diode) je čvrsto fizičko tijelo koje kao poluvodički element pretvara električnu energiju direktno u svjetlost za razliku od do sada poznatih tipova žarulja, koje moraju proizvesti toplinu koja onda daje svjetlost. LED pretvara električnu energiju u fotone koje onda vidimo kao svjetlost. Srce LED-a je poluvodički element koji se napaja istosmjernim niskim naponom, a cijeli je sistem zatvoren (zaliven) u specijalnu plastiku, što joj daje posebnu čvrstoću i manipulativnu upotrebljivost. Ne zrači u UV i IR spektru. Ne sastoji se od štetnih materijala. Troši jako malo u odnosu na sadašnje žarulje na tržištu. Traje izuzetno dugo preko 50.000 sati.
Lumeni (lm)
Jedinica za svjetlosni tok je lumen (lm). Svjetlosni tok je ukupna količina svjetlosne energije koju izvor svjetla emitira u prostor u trajanju jedne sekunde. Jedan lumen je količina svjetlosne energije koja svake sekunde prolazi kroz jediničnu površinu kugle jediničnog radiusa u čijem centru se nalazi izvor svjetla jakosti 1 candela (cd). Dakle lumeni mjere svjetlosni tok a ne jakost osvjetljenja žarulje!
Lux (lx)
Jedinica za jakost osvjetljenja je lux (lx) ili foot-candle (fc). S time da je foot-candle anglosaksonska mjera a lux metrička. Jakost osvjetljenja je količina svjetlosne energije koja svake sekunde pada na jediničnu površinu. Dakle lux-i označavanju jakost osvjetljenja. Važno je znati da lux-i nisu isti ako je žarulja na 2m ili 3m visine. Što je žarulja udaljenija od plohe koju osvjetljava lux-i su slabiji.
Temperatura boje (K)
Jedinica za temperaturu boje je Kelvin (K). Idealno crno tijelo zrači svjetlošću određenog intenziteta ovisno o temperaturi na koju je zagrijano. Sukladno tome, kada bi idealno crno tijelo zagrijali na temperaturu od 3000 kelvin-a zračilo bi svjetlošču kao žarulja koja ima temperaturu boje 3000 K (npr. Fluo cijev). Postoje tri standardne grupe svjetlosti. 2700 – 3500 Kelvina je topla bijela (eng. warm white), 3500 – 5000 Kelvina je neutralna bijela (eng. natura white) i 5000 – 6000 Kelvina je hladna bijela (eng. cool white). Dakle topla bijela svjetlost je žučkasta, neutralna bijela svjetlost je bijela a hladna bijela svjetlost je plavkasta. Hladna bijela svjetlost simulira dnevnu svjetlost.
Uzvrat Boje (Ra)
Izražava se faktorom uzvrata boje (Ra). Faktor uzvrata boje pokazuje kvalitetu izvora svjetlosti i govori nam koliko su boje nekog osvjetljenog predmeta žaruljom identične sa bojama koje bi taj predmet imao kada bi ga osvjetlili dnevnom svjetlošću. Faktor uzvrata boje možemo svrstati u pet kategorija: a)Loš Ra 0-39, b) Dovoljan Ra 40-59, c)Dobar Ra 60-79, d)Vrlo Dobar Ra 80-89, e)Odličan Ra 90+. Dakle što je Ra veći to je uzvrat boje bolji odnosno boje su vjerodostojnije.
Ne triba ti jako svjetlo, provjereno !!!
Ja sam sastavio dvije lampe od led dioda. U jednoj 6 led dioda a u drugoj 18. Akumulator od 4,5 Ah, potrošnja ispod 0,4 A .
Jedna i druga su skupile gavune (sitnu ribu) i, sarune , ušate i lignje. Kako led diode daju uski snop svjetlosti lignja je dolazila na 15 cm od epruvete (lampe) tu lovila gavuna i nije bježala u "rikverc" kao inače sa feralima ili dtd podvodnim svjetiljkama. Ostala bi tu i lagano jela ulovljenog gavuna. Više bi liganja ulovio s podvodnom puškom ili ostima nego na peškafondo :ffwjj:.
E sad povrh svega nakon sat vremena skupilo bi se saruna-šnjura koji bi se bacali okolo broda da je sve prskalo , mene više muči kako njih pokupiti :hmmm:.
--------------------------------------------- Postovi spojeni! Napisani u razmaku od 5 minuta ---------------------------------------------
Diode koje se gore spominju od 10W i 20 W, daju više nego pristojnu svjetlost ali ta jedna dioda košta oko 200-tinjak kuna. :sram:
Svi se razbacuju raznoraznim podacima, a di su slike napravljenog,
moze i ulovljenog :velikariba:
Svi se razbacuju raznoraznim podacima, a di su slike napravljenog
Evo bila je slika, u temi "lov lignje s obale"
http://img338.imageshack.us/img338/4452/svica.jpg
Kako se stavlja slika u post objašnjeno je u OVOM (http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=1213) topicu...
Slike centrirajte u postovima.
darkoford
12.11.2010., 12:09
Mi očito diskutiramo o različitim stvarima jedino zajedničko svim uređajima je da bude što manji i mala baterija.
Ja želim napraviti nešto univerzalno sa regulacijom od min - max za različite namjene.
Slike su mi još samo u glavi jer nemam potrebne podatke već samo slabe predodžbe kako bi sve to izgledalo.
Potenciometar + ona skuplja dioda i sve si riješio :ffwjj:
darkoford
12.11.2010., 20:46
Ići će i nešto dodatne elektronike za regulaciju i stabilizaciju napona.
Korisnik Nepoznat
17.11.2010., 22:43
Jel onda bolje za lignje imat fokusirano svitlo(45) ili da svitli pod kutem od 180?
koliko ja znam nije presudno da svetlosni snop bude preširok bolje da je nešto uži recimo 60 bit je sakupit sitnu plavu ribu.
lignjar
26.11.2010., 09:19
Evo konačno stigle diode i driveri, priko sunke pomoga je svaka čast.
Kupija sam dvi e sad idemo to napraviti za vanjski feral.
Evo ih
http://i273.photobucket.com/albums/jj203/lignjar/DSC00323.jpg
E sad pitanja:
1. mogu li obe na hladnjak od procesora i triba li i mali ventilator na njemu.
2. kako ih spoijti zajedno, shemu tko zna i kako
Ovo je sasvim dovoljno pitanja za početak.
Danas ću rastaviti kučište jednog halogenog reflektora srednje veličine kojeg imam u garaži, ako ne bude on dovoljan po veličini nađem nešto drugo.
Bit će to pravi feral, viruj te mi, ako je istina da svitle jako.
hladnjak sa ventilatorom obavezno i stavi posebno paljenje jedne pa druge jer uvik ti neće igrat da obje svjetle
lignjar
26.11.2010., 10:03
Dobro, odličan savjet, samo ima li tko kakvu shemu i ideju, da ne lutam okolo, kako ih spojiti na takav način, da ne napravim kakvu glupost.
trebao si dobit sa driverom shemu spajanja
lignjar
26.11.2010., 11:01
Nisam, ali mislim da ima na njegovoj stranici, ali nisam mislio na to već kako njih dvi spojiti u seriji, i na onaj način kako si ti napisao.
najbolje ti na svaki driver dovedeš struju i sa drivera na led diodu, naravno prije drivera pustiš napon koji treba za ledicu znači ona ima nekakav nazivni napon od do i tu staviš dva prekidača najbolje one koji se koriste na brodovima jer su izolirani od vlage i to ti je cijela filozofija. Ako ne nađeš shemu spajanja na driver otiđi kod bilo kojeg elektroničara on če ti to spojit za minut
bezribic
26.11.2010., 17:36
Može li neko nacrtati nekakvu šemu s diodama za rasvjetno tjelo za prostoriju 3x4m ,nesto tipa uradi sam -koliko dioda, kakvo sjenilo,kako rasporediti diode (struja 12v) Totalni sam amater što se toga tiće a imam splav na Savi pa sam probao sa unutarnjim osvjetljenjem iz kombija (skinuo na šrotu) ali mi je preslabo.svaka pametna ideja dobro bi mi došla.
imaš za kupit gotove trake sa led diodama koje rade na 12V uzmi toplo bijelo svijetlo jer hladno bijelo umara oči. druga mogućnost ti je kupit nekoliko dioda od 1W recimo 15kom i rasporedit ih pa vidjet treba li još ili ne. moraš se igrat sa time dok ne dobiješ rezultat koji tražiš i obavezno u dućanu reci za koju ti je namjenu i prodavač će ti sigurno pomoć
lignjar
27.11.2010., 07:09
E hebiga ja mislija da ćete se ''raspisat'' sa shemama, kad ono ništa.
Opet nema podataka di je kupljen materijal i po kojoj cijeni !?
Mozda bi jos netko kupio takvo nesto
darkoford
27.11.2010., 13:04
G. Lignjar ako može malo više podataka i slikica koje su malo veće pa će se pisati i sve objasniti.
lignjar
28.11.2010., 09:16
G. Lignjar ako može malo više podataka i slikica koje su malo veće pa će se pisati i sve objasniti.
Molim bez ovog ''G'', a kupio sam 2 kom (pomoga je sunka jer ja nemam kartica) priko e-bay.
Podataka i cijena ima u predhodnim postovima i link. Mislim da se dobro vide na tim slikama.
Isplatilo se jer je u Hr jedna dioda oko 200 kn bez drivera a ovako dvi sa driverima i poštarinom negdje oko 210kn.
Evo i slika
http://i273.photobucket.com/albums/jj203/lignjar/led.jpg
pa sve piše na njihovim stranicama. na driveru ulaz ti je crvena i crna, a na led diodu ide bijela kao + i crna -. Na led diodi pripazi jer na ovim laticama sa strane + bi ti trebao bit označen bar je kod mene bio takav slučaj. Ledice učvrsti i ispod njih ne zaboravi stavit termo vodljivu pastu.
lignjar
28.11.2010., 11:03
To razumin, ali kako ono da mogu palit jednu pa drugu i kako ventilator spojiti.
Znači tribalo bi mi bar samo ručno nacrtati spajanje od dvi žice dovodne pa dalje za ventilator i za dvi diode, kako ide.
Ostalo je moja briga kučište hladnjak kablovi itd.
Korisnik Nepoznat
28.11.2010., 12:43
Jel igdi pise koja je ovo vrsta diode, onace su ove diode losije i nisu ni blizu deklarirane jacine.
VentilTor ti ne treba ako ces stavit dovoljno velik hladnjak i ako ce to na kraju se umocit u more.
Nema potrebe komplicirat shemu i jos trosit struju
darkoford
28.11.2010., 14:07
palit jednu pa drugu
Ubaciš dvije sklopke na izvor napajanja, izlaz sklopke (+) na crvenu žicu koja ide na driver i dodaš još jednu crvenu žicu za ventilator tako da ti se zajedno uključuju. Crne spojiš zajedno na (-) pol.
+++++sklopka++++++++++++++++ventilator-----------
izvor napajanja +++++driver*********dioda -
-----------------------------driver*********dioda -
-----------------------------------------------------------------------
lignjar
28.11.2010., 16:34
Jel igdi pise koja je ovo vrsta diode, onace su ove diode losije i nisu ni blizu deklarirane jacine.
VentilTor ti ne treba ako ces stavit dovoljno velik hladnjak i ako ce to na kraju se umocit u more.
Nema potrebe komplicirat shemu i jos trosit struju
ma ne ide u vodu od njih dvi bi napravija vanjski feral, ako su jake kako se piše.
kako 210 kuna ?
evo ti ga na:
http://cgi.ebay.com/10W-White-Round-High-Power-LED-Lamp-Light-12v-Driver-/320571393476?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4aa38b45c4
hvala
kako 210 kuna ?
evo ti ga na:
http://cgi.ebay.com/10W-White-Round-High-Power-LED-Lamp-Light-12v-Driver-/320571393476?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4aa38b45c4
hvala
Ja sam kupovao za Lignjara i koštalo je 33,98 dolara (2 komada sam uzeo).
To je otprilike 180 kuna
lignjar
28.11.2010., 21:56
kako 210 kuna ?
evo ti ga na:
hvala
Niti sam šta oduzeo a niti dodao, svjedok mi je b i b (bog i batina) sveukupno sa poštarinom (sunkinom meni i otkupninom) napisao sam cca 210, kunu doli kunu gori, ali nije 200 kn za 1 kom bez drivera, čitaj sve. Ja sam i istaknuo da su uzete dvije i dva drivera pa valjda se vidi na slici što sam slika.
E hebiga sad su loše kvalitete i sad je cijena falša, pa valjda imam toliko godina da znam šta pišem i šta sam napisa, da mažem ljudima oči i da lažem i izmišljam još nisam na te grane pao.
I da pojasnim nemam nikakvih kartica i sunka je sa ebay-a kupio 2 diode i 2 drivera za mene. I za to sam mu zahvalan.
:kkkk: b i b
darkoford
28.11.2010., 22:00
Lignjar pusti priču i to spajaj te javljaj rezultate a slikice po mraku se valjda podrazumjevaju.:ffwjj:
Kuna gore dole koga briga bitni su rezultati!
lignjar
28.11.2010., 22:07
Lignjar pusti priču i to spajaj te javljaj rezultate a slikice po mraku se valjda podrazumjevaju.:ffwjj:
Kuna gore dole koga briga bitni su rezultati!
Ma da, ali ovako ispada da muljam, lažem. Danas sam već nešto rješava, ali ne smin napravit neki zaheb, želim da bude sve ok.
Ma nitko ne optužuje za nikaj, mislim da je do nesporazuma došlo jer se nije pročitalo da su se za tu lovu kupila 2 komada, a ne samo 1
ivo-slano
29.11.2010., 00:38
'oćemo fotke, oćemo fotke. :roflmao: A onda ja naručujem nešto drugo od 10 wati :uimep:. Samo dok dođe, dok provam.....uh.
A shema shema , daj konkretne podatke , dobro su rekli sliku malo veću, koje ledice ?
--------------------------------------------- Postovi spojeni! Napisani u razmaku od 5 minuta ---------------------------------------------
opssss otišlo u krivoo
:sram:
Ja bi to stavio u kučište od auto fara , da pojača i usmjeri , tek onda bi moglo biti nešto od toga.
:hmmm:
lignjar
29.11.2010., 17:50
Ujutro poslikam sve, ledice, drivere, hladnjak, i kučište u koje mislim sve smistiti, i onda dalje. Nisam elektroničar ili električar i iz tih razloga tražim vašu pomoć.
Korisnik Nepoznat
30.11.2010., 11:45
Nisu te ledice dovoljno jake za vanjsku uporabu tj ako mislis ic pod svicu(osti).
Al ako ih mislis samo izvanka usmjerit jedino da bi privlacilo sitnu ribu pod brod onda da.
ako stavi obje bit ce dovoljno a snop može pojačat još ako ima ono povečalo iz stolne lampe ili iz autofara novija auta imaju leću
lignjar
02.12.2010., 22:25
Nisu te ledice dovoljno jake za vanjsku uporabu tj ako mislis ic pod svicu(osti).
Al ako ih mislis samo izvanka usmjerit jedino da bi privlacilo sitnu ribu pod brod onda da.
Da pa napisa sam da želim napraviti feral. Probat ću sa ove dvi koje sam nabavija, Ako bude malo uzimamo još dvi. A koje bi po tebi bile dobre?
Danas sam bija u Merkuru i naša idealno kučište koje proizvodi ili sklapa firma INDORAPLUS d.o.o. Malešnica 3. Ima i svoju stranicu na netu, samo kad sam je pokuša otvoriti javlja neki eror cid. To su kučišta za štedne žarulje i male neonke pa imaju prigušnice. Sutra ovu firmu zovem telefonom da vidim dali mogu prodati samo to kučište.
nije mi jasno kako nitko ne kuzi da sam ja vec odavno napisao opisao i dao slike za led feral od ovakve ledice 10 watt (moze i 20 watt)
cak pozvao na prezentaciju koga zanima, i nitko nista, i sad odjednom netko otkrio ameriku,
pa ja pred dvije i pol godine napravio stvar koja funkcionira, i nitko nece da ni pogleda sta sam napravio
kakva sjenila, kakva kucista, jednostavno da nemoze se jednostavnije napravit, pa bilo koja baka to moze slozit samo ako malo procita sta sam napisao
a posebno su mi cudni ovi koji stanuju jako blizu mene da ne zele pogledat sta se napravilo, pa ja sam prvi koji odem pogledat ako je netko nesto bilosta slozio sta se moze iskoristit za poboljsanje lova i ribolova
i lijepo sam napisao ako kome nesto nije jasno neka pita, dosad nitko ama bas nista nije pitao
darkoford
02.12.2010., 23:01
Nemaš se razloga ljutiti, svi koje zanima ova tema su sigurno temeljito pregledali tvoju lampu.:grgljam:
Ali bit je uvijek nešto unaprijediti ili barem pokušati.
Svi sada željno očekujemo lignjarev proizvod :ffwjj: pa će se poslije njega pojaviti neko drugi, treći...
ovi koji stanuju jako blizu mene
A kak da znamo di si? Piše samo Primorje, a to baš i nije precizno :uimep:
lignjar
03.12.2010., 09:46
nije mi jasno kako nitko ne kuzi da sam ja vec odavno napisao opisao i dao slike za led feral od ovakve ledice 10 watt (moze i 20 watt)
cak pozvao na prezentaciju koga zanima, i nitko nista, i sad odjednom netko otkrio ameriku,
pa ja pred dvije i pol godine napravio stvar koja funkcionira, i nitko nece da ni pogleda sta sam napravio
kakva sjenila, kakva kucista, jednostavno da nemoze se jednostavnije napravit, pa bilo koja baka to moze slozit samo ako malo procita sta sam napisao
a posebno su mi cudni ovi koji stanuju jako blizu mene da ne zele pogledat sta se napravilo, pa ja sam prvi koji odem pogledat ako je netko nesto bilosta slozio sta se moze iskoristit za poboljsanje lova i ribolova
i lijepo sam napisao ako kome nesto nije jasno neka pita, dosad nitko ama bas nista nije pitao
Kad sam vidija tvoju sliku kako si napravija tad sam se i odlučija na dva komada i napravit vanjski feral, samo bi to tija stavit u kučište koje će pojačavat i usmjeravat svitlo. Kučište koje će se moč lipo obisit na špirun ili bočno i da bude fiksno.
Za sad imam dvi ledice, dva drivera, hladnjak
još da nabavim to kučište i tad je sve kompletirano i idemo na montažu samo triba shema da ne zahebem štogod.
lignjar
06.12.2010., 12:55
Evo skinija sam sa jedne stare ploče soc 478 hladnjak i nosač hladnjaka na ploči. Samo ventilator ne radi. Moram naći neki drugi. Evo kako bi to izgledalo.
http://i273.photobucket.com/albums/jj203/lignjar/DSC00342.jpg
http://i273.photobucket.com/albums/jj203/lignjar/DSC00344.jpg
Ima tu posla, sad triba nači kučište za to i misto za drivere, pa tek onda samo diode da uđu u sjajno sjenilo, i tad ponovo u veče kučište za obisit.
Triba li uopče ventilator?
probaj ja sam stavio jednu od 20w na taj hladnjak bez ventilatora i nakon 10 min hladnjak je bio topal znači dobro bi bilo stavit kakav takav ventilator samo da stvori cirkulaciju zraka bit će diode sigurnije, ako nemaš ventilator javi se kad ideš u Split pa ti dadem cijeli hladnjak sa ventilatorom
lignjar
06.12.2010., 14:10
Teško ću ja za Split brzo. Ima li kakva kombinacija da staviš na bus za Šibenik a ja platim šoferu. Im još nešto ovaj stari ventilator koji ne radi ima tri žice, šta sa onom viška jer tribaju samo dvi.
Kako svitli ta jedna može li ka vanjski feral, ima li dovoljnoi svitla.
aj moga bi stavit na autobus i odmah ti smanjim broj žica na dvije ako nije priša sutra ti pošaljem, ova jedna svitli super i još sam nabavija leču iz fara od auta pa ču i nju stavit
lignjar
06.12.2010., 14:29
aj moga bi stavit na autobus i odmah ti smanjim broj žica na dvije ako nije priša sutra ti pošaljem, ova jedna svitli super i još sam nabavija leču iz fara od auta pa ču i nju stavit
Znači mogu očekivat da će ove dvi dobro bacat svitlo. Stvarno bi želija složiti dobar led feral - vanjski, da mogu i na osti, da se ne zahebavam sa plinskim.
Pošalji mi broj moba na PM da te mogu zovnit. Pošalji kad očeš kad ti odgovara.
Evo kako sam ja sredija lampu za lov na lignje da se ne vidi odozgo a prema doli je uski mlaz svitla. Probajte i vi fantazija. Svitlo se ne rasipa a mami lignju taj tanki snop svitla.
http://i273.photobucket.com/albums/jj203/lignjar/svia3.jpg
[http://i273.photobucket.com/albums/jj203/lignjar/svia2.jpg
http://i273.photobucket.com/albums/jj203/lignjar/svia1.jpg
Sviču san malo izvuka da se vidi na slici. Ovo sam napravija isključivo zbog valjanja na valovima jer tad lampa skače gori - doli pa više plaši lignju nego što je privlaći.
Ovako se ova plastična cijev od jednog metra napuni morem i tad stoji fiksno u moru, a ima puno mora može se fiksirati na bandu broda tako da joj ne smeta nikakv val.
Triba imat jedan veliki akumulator od 100 Ah ili dva manja pa je jedan za svitlit a drugi za paljenje. Ja imam jedan od 100 Ah i sasvim je dovoljno jer obično svitlim oko 3 sata, a imam i feral samo mi je trampa postavljat itd.
Koliko duboko uroniš lampu ako se lovi na 15tak m.?
lignjar
06.12.2010., 19:17
Pa dva-tri metra ne dublje. Zrak svitlosti je uzak je i tanak pa prodire duboko. Ali sad sam napravija malo drugačiju isto ima slika na forumu ovdje. samo da nađem.
http://i273.photobucket.com/albums/jj203/lignjar/DSC00171.jpg
http://i273.photobucket.com/albums/jj203/lignjar/DSC00167.jpg
http://i273.photobucket.com/albums/jj203/lignjar/DSC00170.jpg
http://i273.photobucket.com/albums/jj203/lignjar/DSC00169.jpg
http://i273.photobucket.com/albums/jj203/lignjar/DSC00172.jpg
Korisnik Nepoznat
22.12.2010., 22:39
Sta je onda od tog feralica, kakve su LEDice
darkoford
22.12.2010., 22:46
Lignjara zebu prsti od stalnog lignjolova pa nemre složiti. :laughh:
Ili je skuril diode pa neće priznati.
polako momci treba to sastavit tek su svi djelovi nabavljeni , sad ide finalizacija nije jednostvno napravit i ispitat feral lignjar radi sa 10W diodama ja sa 20W pa javim rezultate. Inace sve imam ali nikako uvatit vrimena to posložit.
lignjar
23.12.2010., 08:43
Malo sam usporija. tango91, mi je posla ventilator i njega sam montira na hladnjak. Diode sam isto postavija na alu hladnjak.
Jest da je malo sporo, ali bilo je i puno ledeno, a ja to radim u garaži. Pa sam bija i na moru koji dan. Uhvatila me kičma, prije tog završija na hitnu.
Sad imam problem kako zaštiti drivere. Skombinira sam nešro od dvu kutije za podžbuknu instalaciju. Driveri su goli na maloj ploči ne moš to ostaviti da stoji vani.
I da budem iskren nisam ni mislija koliko ima posla za nači sve djelove za sklopit. I na kraju sve triba sklopit da bude funkcionalno, lipo fiksno, tvrdo, a ne da se raspada, odnosno da služi i da traje.
Kad bude gotovo vidit će te, kao i sve do sada.
drivere staviš u kutijicu i zaliješ u silikon kako nebi ulazila vlaga možda bi bilo dobro i u silikon za krovove ja ču sa time radit jer neznam na koji drugi način sve to zaštitit. Vidija sam da su na autima kompjuteri zaiveni sa nekakvom gumom ako ntko zna gdje je nabavit bila bi to odlična informacija.
lignjar
23.12.2010., 09:16
To je pametno običnim silikonom. Napraviti mali kalup i nakrcati silikona i dobiti dobru zaštitu od svegaudarca vlage itd. To ti je dobra ideja. Ja sam baš razmišlja šta i kako, a za spojit ne bi lemija već one konektore za struju iz računala, mislim da bi to bilo dobro i zaštita od vlage.
Elektronike ni u kojem slucaju zalijevat sa silikonom, silikon navlaci vlagu, driver se grije i hladi, driver od ledice prvo kad ga se pripremi posprejati najbolje sa sprejem za zastitu elektronike, ima ga za kupit u chipoteci, u Rijeci sigurno , drugdje ako nema se naruci, zatim je pozeljno taj driver staviti u neku kutiju, ima u bilo kojem ducanu elektromaterijala kutija plasticnih otpornih cak na gazenje raznoraznih, i uzmu se dvije uvodnice, probusi rupe i voda nema sanse da dodje do elektronike, a ako i dodje pospricana je sa zastitnim sprejem (ako je)
konektori od kompjutera (molexi) nisu preporucljivi jer vrlo lako korodiraju jer su predvidjeni za idealne uvijete rada, naravno bez ikakve vlage, pogotovo slane vode
ima i to logike ali nikako ne mogu nac gumu sa kojom se zalivaju kompjuteri od auta i brodskih motora, driveri se i tu griju ali vlaga ne prolazi i to bi bilo brhunsko rješenje
Neki zalijevaju sa dvokomponentnim ljepilom, sličan je poliesterskoj smoli možda bi mogla i ona ali s malo katalizatora da se ne grije dok se učvršćuje?
netreba zalijevat nista, kutija IP65, znaci kutija koja se moze potopit u vodu kosta nekih 30-50 kuna ovisno o proizvodjacu, sprej za zastitu elektronike je nekih 50 kuna, uvodnice komada 2 su 10 kuna, nema sanse da neka druga kombinacija za ni pribliznu cijenu bolje zastiti elektroniku
e ovo su već informacije ali ja i dalje tražim tekuću gumu, ako to koriste na brodskim motorima onda mora valjat.
E i da ne zaboravim Sretan Božić svima od srca!
lignjar
25.12.2010., 09:39
Dobro a šta je sa onim silikonom sikaflex, ja sam ga stavlja na prozore od kabine na brodu, jest da je skup oko 90 kn, mislim da ne prima vlagu.
darkoford
25.12.2010., 23:02
ali ja i dalje tražim tekuću gumu
Pokušaj sa lijepilom za šajbe (vjetrobranska stakla), ako baš želiš gumu ali pazi na elektronske komponente koje se griju.
Sretan Bozic
ne treba nista zalijevat elektroniku, najjeftinija i najefikasnija zastita elektronike je sprej koji se kupi u chipoteci, pospreja se dve ruke (dva odvojena spricanja, sa susenjem barem 12 sati izmedju prvog i drugog) i to je stvarno efikasno i daleko najjeftinije, sikaflex ili ljepilo za sajbe ne odvode toplinu i lako su zapaljivi , a ovaj sprej bez greske ide preko 100 stupnjeva
druga stvar je sta ona smjesa za elektroniku motora opet ne odvodi toplinu, nego treba namjestit elemente koji se griju na neki hladnjak koji odvodi toplinu i onda zalit to u nekoj kutiji, a to je vec malo dosta mozganja kako to izvest, i cijena je kad sam zadnji puta gledao takvu smjesu kupiti bila oko 200 kuna + pdv i to jako malo pakiranje
trece, jednom kad se zalije elektronika sa smjesom, nije vise pogodno za bilo kakve popravke
lignjar
27.12.2010., 18:52
Evo danas sam skupija malo vrimena i matrijala i tija ovaj dio ferala složiti. Kad sam tija lemiti žice tad sam vidija da na diodi ne piše plus i minus, nema tih oznaka na diodi, dok na driveru ima, a i na njihovim stranicama piše ovako kako je na slici prikazano u livom donjem kutu:
http://i273.photobucket.com/albums/jj203/lignjar/3-3.jpg
Ulaz na driver: 12V, bijeli kabel na plus, crni na negativno
Izlaz sa drivera na diodu: crveno (kabel) na LED plus, crno (kabel) LED minus
Ponavljam, problem je u tome što na diodama nigdi nema oznaka + i -.
Mislija sam da ima pojašnjanje i u opisu u PDF filu, međutim nema, osim diagrama snage, kutova itd.
Da li to znači da je svejedno gdje se na diodi spoji + i -, jer su strane diode identične osim jednog malog utora na lijevoj strani.
Ovaj zasječeni dio je uvijek minus a obli plus. A i kad spojiš i ako ne radi neće pregoriti, samo zamijeni žice. Sad sam bolje pogledao, oba su obla hehehehehe
lignjar
27.12.2010., 22:24
Ovaj zasječeni dio je uvijek minus a obli plus. A i kad spojiš i ako ne radi neće pregoriti, samo zamijeni žice. Sad sam bolje pogledao, oba su obla hehehehehe
Jesi li siguran da neče prigoriti?
darkoford
27.12.2010., 22:30
Najbolje je provjeriti UNIMEROM izmjeriti napon i polaritet na driveru pa propusnost diode ali ako se nešto zove dioda ne bi se trebalo ništa dogoditi već samo neće raditi, zamijeni se polaritet i tada bi trebalo raditi.
Jel netko probao stavit u more neku drugu boju svijetla osim bijele, ja probao rgb ledicu (256 boja) i na sve boje se skupljaju zivotinjice morske
darkoford
24.01.2011., 22:32
Pa kako je to završilo?
Nije moguće da još nisi to napravio, držiš nas u neizvjesnosti.
napravljen led feral sa ledicom od 50 wata,
malo je cak i prejak, moze se koristiti jedino sa regulatorom, previse i predaleko svijetli,
nasao na ebaju odlican regulator sa daljinskim bezicnim upravljanjem
darkoford
20.02.2011., 01:33
napravljen led feral sa ledicom od 50 wata, malo je cak i prejak, moze se koristiti jedino sa regulatorom, previse i predaleko svijetli, nasao na ebaju odlican regulator sa daljinskim bezicnim upravljanjem
To nam niš ne znači bez slike.
napravljen led feral sa ledicom od 50 wata, malo je cak i prejak, moze se koristiti jedino sa regulatorom, previse i predaleko svijetli, nasao na ebaju odlican regulator sa daljinskim bezicnim upravljanjem
To nam niš ne znači bez slike.
Slike su vec na forumu, isto je sve kao za 10 i 20 watt ledicu
darkoford
23.02.2011., 00:17
Mislio sam na djelu, poslikati kako radi na vodi po noći za usporedbu sa drugim sistemima.
Evo mene, prvo jedna sitnica - lignje ne plivaju u rijekama i potocima:nahnah:.
Ideje su vam odlične:notworthy:, još da smislite i neki jeftini punjač akumulatora na vodi ( solarni npr. :lert: ).
A sad jedno ozbiljno pitanje, da li vam smeta pri ribolovu rad motora.
Ako ne zašto ne spojite lampu na motor kao izvor struje (ili mali agregat pošto vam na moru težina nije problem), riješili bi se problema sa napajanjem ( potrošnjom ). A i riješili bi se nošenja akumulatora na punjenje :hecheln: .
Što se tiče mog iskustva na rijekama, sa početka teme - za posvijetliti koristim ručnu bateriju ili naglavnu lampu. Za više svjetla koristim lampu spojenu na motor.
Za ostalo kad mi treba svjetla ( vrlo rijetko ) koristim akumulator na koji jednostavno žicama spojim žarulju od auta ( manje snage ).
darkoford
23.02.2011., 12:44
još da smislite i neki jeftini punjač akumulatora na vodi
Pa ne mora biti solarni. 80-tih godina u jednom "Samu" izašla je jednostavna šema punjača akumulatora za Tomos 4. Tako da se u vožnji punio akumulator.
I agregat onaj iz Peveca (800Kn/850W) nije loša kombinacija a dosta ih ima i izlaz 12V.
Agregat iz peveca hehehe! To ne ide ... mir, tišina na moru a on tuče i nabija a joj!
darkoford
23.02.2011., 18:31
tišina na moru a on tuče i nabija a joj!
Nisi u pravu taj agregat je 4T i gotovo da se i ne čuje, izoliran je i ako se postavi na komad stirapora da ne stvara vibracije samo će lagano šumiti.
A ako nije inverter yamaha ili honda teško... Vidio sam ih par, endress, kipor (imaju oni i dobrih), einhell i slično i to je užas. Svi su bili dvotaktni mislim da za 800 kuna nema četverotaktni?
darkoford
23.02.2011., 20:03
Einhell 900W
Technical dataDegree of protection: IP23
Motor Power: 1.04 kW / 1.4 PS
Power: Continuous output: 900 W
Outlets: 2
Operating time: With 2/3 load ca. 4hours
Nominal voltage: 230 V~, 12 V/DC
Tank contents: 2.7 l
Motor Type: 1 cylinder, 4-stroke air cooled
Sound Pressure Level: -
Fuel: Fuel
Continuous output power: Max. 1000 W
Operation type: Digital Inverter Generator
Weight: 13 kg
Mateo samo onaj najjeftiniji (850) je 2T, ostali su 4T
Pa ne mora biti solarni. 80-tih godina u jednom "Samu" izašla je jednostavna šema punjača akumulatora za Tomos 4. Tako da se u vožnji punio akumulator.
Imaš ju negdje možda, mislim da bi bilo dosta zainteresiranih a i znatiželjnih :uimep: .
darkoford
23.02.2011., 20:52
Imaš ju negdje možda, mislim da bi bilo dosta zainteresiranih a i znatiželjnih
Uh, imam negdje ali moram potražiti.
Mislio sam na djelu, poslikati kako radi na vodi po noći za usporedbu sa drugim sistemima.
nemam podvodni fotoaparat, izvana se i tako nista ne vidi kolko svijetli
darkoford
27.02.2011., 21:55
Uh, imam negdje ali moram potražiti.
Pronašao:
http://i1113.photobucket.com/albums/k518/Darkoford/punjaa.jpg?t=1298840946
http://i1113.photobucket.com/albums/k518/Darkoford/punjab.jpg?t=1298839917
darkoford
28.02.2011., 11:20
Umjesto samogradnje iz posta #229 možete koristiti i kalasičan regler s alternatora automobila ili sl.:
http://www.motofan.rs/free_u_delovima/files/25-regler-CDI.jpg
bijela boja ali u nijansi prema crvenoj, dosad najbolje privlači lignje, nema jednobojne led diode ili zarulje sa tom bojom, uspio dobit tu nijansu sa rgb ledicom
darkoford
08.04.2011., 23:09
uspio dobit tu nijansu sa rgb ledicom
Bost kako bi bilo da nam to malo pojasniš a i slikice bi dobro došle.
slikice, hm, pokusao slikati, ali mi ispadaju samo crnci u tunelu, mob bas i ne hvata po noci
a izrada je sta se tice kucista ista kao i kod one bijele 10-20 wata ledice, samo kod rgb ide kabel sa 4 zile do rgb kontrolera, koji se napaja sa 12 volti