PDA

View Full Version : Razmnožavanje ruža

Sunka
16.07.2009., 11:23
Razmnožavanje ruža

Ruže se mogu razmnožavati na nekoliko načina: sjemenom, reznicama, povaljivanjem i okuliranjem.

Razmnožavanje sjemenom koristi se u svrhu selekcije. Tada se od velikog broja biljaka dobivenih od sjemena odabire samo mali broj ruža čija svojstva odgovaraju postavljenim kriterijima. Uzgajivačima je taj način važan za razmnožavanje divljih ruža - podloga za okuliranje.

Okuliranje (cijepljenje ili kalemljenje pod koru) je postupak kojim se vegetativnim načinom razmnožavanja – cijepljenjem usađuju selekcionirane sorte – plemke. To je ujedno i najčešći način razmnožavanja ruža jer je postupak najbrži i siguran.

Podloge za razmnožavanje
Podloga na koju ćemo cijepiti ružu mora imati dugačak i ravan korijenov vrat, debljine olovke, tako da ima dovoljno mjesta za okuliranje. Izdanci trebaju biti zdravi, snažni bez mrlja ili bilo kakvih znakova nekog oboljenja. Korijen mora biti najmanje 15 cm dugačak. Ovisno u kojem klimatskom području se ruže uzgajaju, uzgajivači koriste razne vrste podloga, ali uvijek dajemo prednost podlogama koje imaju dug vegetacijski period. U našem klimatskom području koristimo kontinentalnu podlogu, jer ima doba vegetacije i doba mirovanja, isto kao i druge biljke našeg područja. Neke od podloga koje se koriste su: Rosa rugosa „Schmids ideal“, Rosa canina inermis, Rosa dumetorum „Laxa“, Rosa multiflora i mnoge druge.

Podloge sadimo rano u proljeće, rjeđe kasno u jesen. Cijelu sezonu brinemo oko njih, zalijevamo, okopavamo, preveniramo bolesti, a okuliranje vršimo u vrijeme godine kada su podloge dovoljno odebljale (podloga mora biti deblja od plemke) i kada je podloga aktivna i puna sokova pa se kora lako odvaja od stabla. Grane za cijepljenje - plemke se uzimaju s ruža koje su u fazi mirovanja. To je najčešće u kolovozu. Vrtne ruže cijepe se umetanjem plemke u podlogu – okuliranjem.

Koraci 1-8
1. Grm divlje podloge spreman za okuliranje.
2. Prije samog postupka treba odgrnuti vrat divlje podloge i dobro ga pripremiti - obrisati.
3. Podloga za okuliranje mora biti čista, kao i ruke osobe koja vrši postupak okuliranja, a i alat kojim ćemo zarezati koru. Za cijepljenje koristimo poseban, vrlo oštar nožić.
4. Posebnim nožićem za cijepljenje zarezujemo koru podloge u obliku slova T.
5. Podloga spremna za umetanje plemke.
6. Pripremljene grane - plemke s kojih ćemo uzimati oka za cijepljenje.
7-11 Postupak uzimanja plemke koju ćemo umetnuti u zarezani vrat korijena divlje podloge.

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/1-1075.jpg

Koraci 9-16

7-11 Postupak uzimanja plemke koju ćemo umetnuti u zarezani vrat korijena divlje podloge.
12. Umetanje plemke u podlogu – okuliranje.
13. Micanje eventualnog viška s plemke.
14. Ovako izgleda pravilno izveden postupak okuliranja.
15. Nakon postupka okuliranja, cijepljeno mjesto zaštitimo posebnom gumicom koja će pomoći stvaranju kalusa.
16. Završni izgled uspješno izvedenog postupka okuliranja.

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/2-1363.jpg

Nakon 14 dana s okulirane divlje podloge skidamo gumicu i provjeravamo primitak. Ako je primitak dobar, ostavljamo sve na miru do proljeća, kada uklanjamo krošnju divljaka i ostavljamo plemenitu ružu da se razvija. Postupak razvoja sadnice traje još cijelu iduću sezonu, a ove godine cijepljene ružice bit će spremne za prodaju kao sadnice tek iduće jeseni.

Izvor: G. Horvat

anadea
09.02.2010., 17:13
Razmnožavanje reznicama

Drvenaste reznice

Većina ruža se može uzgojiti iz reznica. Prednosti tako uzgojenih ruža su da nemaju podlogu druge vrste i ne stvaraju divlje izboje. Nedostaci mogu biti gubitak bujnosti kod nekih kultivara i sklonost bujnom rastu bez cvjetova prvih godina, osobito kod botaničkih ruža.
Uspjeh ukorjenjivanja je promjenjiv pa treba uzeti više reznica za svaki slučaj.
Priprema reznica
Odabrati materijal za reznice od ovogodišnjeg rasta u ranu jesen. S odabranih grana odrezati sve cvjetove i granu staviti u vrećicu da se ne isušuje. Reznice treba skratiti na oko 23 cm i odrezati listove i trnje(zbog lakšeg rukovanja). Smočiti reznicu pri dnu i uroniti u prah za ukorjenjivanje i otresti višak. Kod mini ruža reznice ne trebaju biti duže od 5-10 cm.

Gredica za pikiranje bi trebala biti zaštićena od podnevnog sunca. Prekopati površinu, lagano utabati i pograbljati.

Sadnja reznica
Načiniti niz rupica 15 cm dubine grančicom ili sadilicom. Može se iskopati dugi uski jarak iste dubine. Na dno staviti pijeska zbog bolje drenaže. Reznice postaviti okomito u zemlju i ostaviti 1/3 duljine vani. Dobro ih je postaviti dovoljno udaljene da ne uznemiravamo sve ukorijenjene reznice prilikom vađenja. Reznice dobro učvrstiti i zaliti zemlju oko njih. Po potrebi redovno zalijevati.
Reznice se mogu ukorijeniti u dubokim loncima s laganim pjeskovitim tlom. Lonce ukopati do ruba u zemlju ili pijesak na sjenovitom mjestu na otvorenom i po potrebi zalijevati što ovisi o vremenskim prilikama.

Razvoj reznica
U jesen bi se trebao iz reznica razviti kalus (zaštitno tkivo koje biljka stvara na ozlijeđenoj površini) iz kojeg se na proljeće razvija korijenje. Nakon ukorijenjivanja mlade se biljke snažno razvijaju. Ako se tijekom ljeta pojave cvjetni pupovi valjaih ukloniti da se biljka bolje razvije. Ako se dovoljno razviju mlade su ruže slijedeće jeseni spremne za presađivanje na stalno mjesto, ukoliko se nisu dovoljno razvile potrebno ih je ostaviti još godinu dana.

anadea
10.02.2010., 13:47
Poluzrele reznice

Razmnožavanje poluzrelim reznicama se preporučuje u područjima gdje su jake zime. Takav način može biti uspješniji od razmnožavanja devenastim reznicama.

U kasno ljeto nakon cvatnje treba odabrati zelene odrasle postrane izboje. Odrezati iznad pupa gdje reznica postaje drvenasta na oko 15cm dužine. Odrezati mekane vrhove. Reznice duge oko 10 cm pripremiti kao i drvenaste reznice.

Staviti ih u duboke lonce sa pjeskovitim kompostom i prekriti vrećicom da se spriječi isušivanje. Držati ih na hladnom mjestu zaštićenom od mraza.U proljeće ukorijenjene reznice posaditi na predviđeno mjesto.

anadea
10.02.2010., 19:15
Razmnožavanje povaljivanjem

Ovim načinom se mogu razmnožavati ruže koje imaju dovoljno duge i savitljive grane.

U kasno ljeto odabrati granu kojoj treba odstraniti dio lišća.Na mjesto gdje će doći povaljenica u zemlju dodati treseta zbog uspješnijeg ukorijenjivanja. Na donjoj strani odabrane grane načiniti rez od 2.5 cm. Posuti po rezu hormon za ukorjenjivanje i u njega utaknuti šibicu da ostane rastvoren. Granu staviti u malu udubinu u tlu i dobro ju učvrstiti uz neki oslonac. Prekriti ju zemljom i pritisnuti. U proljeće odvojiti ukorijenjenu reznicu od roditeljske biljke rezom odmah iz novog korijenja i posaditi na željeno mjesto.

Ruže penjačice i puzavice savršene su za ovakvo razmnožavanje. Mnoge grmolike ruže npr. damaščanske, centifolia, burbonske te većina ruža Alba i botaničke ruže pogodne su za povaljivanje jer su ovješena habitusa. Moderne grmolike ruže npr. 'China-town' imaju prilično krute grane pa je potrebno mladice oblikovati vodoravno ako ih se želi ovako ukorijenjivati.

cvrcak
01.08.2010., 18:21
Da li od divljaka s ruže penjačice možemo uzeti tu divlju granu za razmnožavanje?

Tj da li će se primiti i dati cvijeće? :kkkk:

Zbracun
01.08.2010., 18:44
Od divljaka će i nastati divljak, sa malim divljim ružama i malim listovima. Ako hoćeš vidjet kako divljak izgleda, onda ga pelcaj.
Za razmnožavanje uzimaš samo grane iznad cjepljenog mjesta.

cvrcak
01.08.2010., 21:12
Ma to je vrsta stare ruže, čisto sumnjam da je uopće cijepljena.
Dobila sam je od susjede, kojoj je godinama bila u vrtu. A daje lijepe šampanj boje cvijeta.

Evo Mamaa, sad odlući. Ti šaljem ili?

Mamaa
02.08.2010., 00:18
U svakom slučaju ne još jer mi bude ziher umrla. Ako može u 9om mjesecu :kkkk:

cvrcak
02.08.2010., 11:16
Ma to sam i mislila, na jesen kad malo zahladi. Znaći može, bez obrira što će biti manje.
Puštam ti još jedan divljak, od crvene ruže stablašice, pa onda sve zajedno.

A valjda će se još neko naći, kad budu orezivali svoje ruže, pa da ti svi pošaljemo :)))

Mamaa
02.08.2010., 11:38
:kkkk:
Ovo će biti moj zadnji pokušaj s ružama. No moram priznati da sam ovo ranije sve pokušavala na proljeće, pa možda krivnja na meni a ne na ružama. Ako me i sad nebu htjelo onda me ruže ne vole :sram:

cvrcak
02.08.2010., 12:55
Znaš šta, ja sam ih ove god posadila 6-7 kom i sve su se primile. Ali, sve su kupljene orginal. I, mogu ti reći da su jedne od najjeftinijih i najzahvalnijih trajnica.
Pa ako ti se ove ne prime, možeš ih dobiti već od 12-20 kn po kom. I, onda si (gotovo) sigurna.

Mamaa
02.08.2010., 13:31
Razmišljala sam o tome, no nekak mi je veči gušt ako ja nekaj uzgojim... npr. ak mi se sad kaj primi biti ću sretna kaj mala beba... nije isti gušt - nadam se da kužiš o čemu pričam

Zbracun
02.08.2010., 19:38
Mamaa, pošto vidim da imaš problema usprkos dosadašnjim uputama, evo ti još jedan savjet koji ti može pomoći. One upute iz drugog posta su dobre, samo bi trebalo još nešto. Dakle, 25-30 cm grančice, štapom ili bilo čim drugim napravit dublju rupu u zemlji, unutra staviti nekoliko grančica, dobro zaliti. U zemlji mora biti najmanje 3 oka. E, sad ide jako važna stvar. Uzmeš plastičnu bocu od velike coca cole, odrežeš grlić do ravnog dijela i time poklopiš grančice i ne diraš do druge godine, samo zaliješ koji puta ako nema kiše. Bocu lagano utisneš u zemlju. Ta boca dobro štiti od vremenskih nepogoda dok se nešto od toga ne primi.
Naravno, to radiš u jesen, prema dosadašnjim uputama.

Mamaa
02.08.2010., 21:06
Ovaj put ću vas obavještavati o svakoj sitnici i kaj velite ja radim, pa da vidimo kaj bu bilo ovaj put :kkkk:

Sladja
16.10.2010., 14:48
Imam jednu staru ruzu koju je cuvala moja baka, a zatim tetka i obe su umrle a s njima je nestalo i dosta tih ruza ali je ostala jedna koja daje cvjetove ali mi se cini da je na izmaku. Nekako mi ne izgleda bas zdravo pa bih vas molila da mi kazete sta mogu uraditi da je sacuvam i po mogucnosti razmnozim. Ruza je velikog pupoljka, crvena, intenzivnog mirisa i s laticama kao plis. Mozda vama opis zvuci smjesno ali ja ne znam nista o ruzama (to mi je najdraze i najljepse cvijece) i vrstama.
Molim vas da mii date savjet kada i kako je najbolje razmnoziti ovu ruzu. Inace, nalazi se vani u basti.

Zbracun
16.10.2010., 16:14
Pročitaj postove od početka, sve ti je jasno navedeno. U postu 13 ti je najjednostavniji sistem koji se pokazao kao pouzdan.

Sladja
16.10.2010., 20:03
Ok hvala. Procitala sam vec vec nisam bila sigurna jel se isto postupa sa svim sortama ruza zato sam je opisala. Hvala jos jednom

Dubravko
18.10.2010., 06:17
Uglavnom je opisano ono što treba raditi i pripemati u kasno ljeto i početak jeseni. Oni koji zakasne a u proljeće hoće to napraviti nema objašnjenja. Osobno sam probao sa vinovom lozom recept od jedne stare bake kako u proljeće dobiti presadnicu. Kad odabiremo presadnicu u proljeće onda škarama odrezujemo na dvogodišnjoj biljci 10 cm onog drvenastog djela ali mora biti i na tom djelu i jednogodišnji izboj. Drvenasti dio odnosno dvogodišnji onih 10 cm ide u rahlu zemlju a izboj jednogodišnji skratimo na 15 cm te je on van zemlje. Ima smisla jer onaj dio u zemlji hrani jednogodišnji izboj i usput se zakorijenjuje jedini savjet je da prvu godinu odrezujemo pupove cvijetne :uimep:

angels
15.01.2011., 03:09
Reznice roze se mogu pripremiti sredinom jula kao poluodrvenjene reznice ili krajem oktobra kao zrele reznice, (ja preporučujem oktobarske) Za reznice se biraju dobro razvijeni izbojci srednje debljine i koriste se samo delovi iz sredine izbojka (odbacuje se vršni deo kao i najdonji gde nema razvijenih okaca).
Reznice se seku tako da donji deo dobije kosi rez pod uglom od 45o, a gornji horizontalni iznad okca oko 3mm. Presek donjeg reza treba da bude u predelu uspavanog pupoljka, jer tu ima najviše ćelija sposobnih da se transformišu u tkivo korena. Za ožiljavanje reznica u vodi dobro je grane vrba ostaviti da prenoće u posudi sa vodom, sledećeg dana se grane od vrbe izvade a u tu vodu se stave reznice koje nameravamo ožiliti. Vrba je prirodni hormon za ožiljavanje i ukorenjavanje.

Kantalup
08.03.2011., 14:18
Uglavnom je opisano ono što treba raditi i pripemati u kasno ljeto i početak jeseni. Oni koji zakasne a u proljeće hoće to napraviti nema objašnjenja. Osobno sam probao sa vinovom lozom recept od jedne stare bake kako u proljeće dobiti presadnicu. Kad odabiremo presadnicu u proljeće onda škarama odrezujemo na dvogodišnjoj biljci 10 cm onog drvenastog djela ali mora biti i na tom djelu i jednogodišnji izboj. Drvenasti dio odnosno dvogodišnji onih 10 cm ide u rahlu zemlju a izboj jednogodišnji skratimo na 15 cm te je on van zemlje. Ima smisla jer onaj dio u zemlji hrani jednogodišnji izboj i usput se zakorijenjuje jedini savjet je da prvu godinu odrezujemo pupove cvijetne

Ja sam htjela posaditi par divljih ruža zbog ploda tj. šipka pa da li mogu na ovaj način kao s lozom sada (tj u ovom mjesecu) uzeti nekoliko reznica?

Doktor
13.03.2011., 20:30
po mom iskustvu za divlju ruzu se uopce nemoraju pravit reznice i izmisljat neku toplu vodu, ja recimo kad sam u par navrata presađivo vece divlje ruze samo sam narezo korjen nako duzine prsta i zakopo u zemlju na par cm-a i one same istjeraju na sve strane, sa reznicama se dosta ljudi zamara pa im negdje strse kao meni sto su znale i onda zapnem s nekicm za njih pa ih razmrdam i na kraju ih mogu pobacat kad par puta zatepem, ovako je bar sto se mene tice sigurnije da im nis nece bit dok ne potjeraju, a i divlje ruze su blago receno ko korov, eto tolko od mene :uimep:

sokolic
01.12.2011., 07:54
Kod mene ruže još cvjetaju a 12 mjesec je došao. Što mislite ima li smisla sada staviti drvenastu reznicu u zemlju? Oće li biti uspjeha?

Taraben
31.01.2012., 15:20
Dosta često znam dobit buket ruža, ali onako bez ostale ukrasne zelenjave, čiste ruže. Nekad iz tih ruža na stabljikama znaju potjerati još naboja (kao mala grančica sa sitnim listićima).
E sad dali bih mogla te stabljike sa tim nabojima posadit tj. dali bi bilo šta od tih ruža, ako se prime dali bi imale cjetove ?

Jadranka
31.01.2012., 15:40
Kod mene ruže još cvjetaju a 12 mjesec je došao. Što mislite ima li smisla sada staviti drvenastu reznicu u zemlju? Oće li biti uspjeha?

Najpogodnije vrijeme za rezidbu je početak proljeća, dok je za sadnju jesen. Sada i ruže miruju, ne znam da li će uspjeti. Probaj popiknuti reznicu na neko toplo mjesto pa možda uspije.

Dosta često znam dobit buket ruža, ali onako bez ostale ukrasne zelenjave, čiste ruže. Nekad iz tih ruža na stabljikama znaju potjerati još naboja (kao mala grančica sa sitnim listićima).
E sad dali bih mogla te stabljike sa tim nabojima posadit tj. dali bi bilo šta od tih ruža, ako se prime dali bi imale cjetove ?

Grančica za reznicu mora biti zelena, tj. zrela. Reznica mora biti odsječena ispod najnižeg i iznad najgornjeg pupoljka, dužine 10-15 cm. Prekriješ je kompostom i do proljeća bi trebalo se okorijeniti, ali na toplom mjestu.

Ja sam probala par puta piknuti u zemlju grančicu iz buketa, ali se nije primila. Mislim da to nisu zrele grane.

dragica
22.05.2012., 18:42

Najpogodnije vrijeme za rezidbu je početak proljeća, dok je za sadnju jesen. Sada i ruže miruju, ne znam da li će uspjeti. Probaj popiknuti reznicu na neko toplo mjesto pa možda uspije.

Grančica za reznicu mora biti zelena, tj. zrela. Reznica mora biti odsječena ispod najnižeg i iznad najgornjeg pupoljka, dužine 10-15 cm. Prekriješ je kompostom i do proljeća bi trebalo se okorijeniti, ali na toplom mjestu.

Ja sam probala par puta piknuti u zemlju grančicu iz buketa, ali se nije primila. Mislim da to nisu zrele grane.

nebi se slozila s time da samo piknes i to je to ja sam uzimala na placu od ljudi koji proizvode rezane ruze i sadnice ruza ( neznam dali smijem reklamirati ako nesmijem neka moderator pobrise pobrise post ili link) ruze-simak pa sam ih pitala zasto jedne se prime druge ne pa su mi pokazali da su danasnje ruze neke u stabljici spuzvaste a neke drvene sad sam zaboravila koje su koje ali jedne se nemogu pelcati a druge se mogu :aha:

Pročitaj pravila (http://www.pijanitvor.com/rules.php?#rule3), postavke riješi što prije , uprotivnom će ti postovi završit u trashu

Taraben
03.03.2013., 10:27
Trebam pomoć !
Znači za Valentinovo sam dobila ogromni buket ruža i ja nebi bila ja da nisam popikala te ruže tj. grane .
Znači prije cca 10-15 dana sam popikala grančice u plastične čaše i stavila na prozore i sad mi je iz 5 tih grančica sa strane na oku počela nicati nova "grančica" sa listovima . (stavim slikicu čim nađem fotić :sram: ).
1. Da li to znači da su se primile ?
2. Kad ih mogu presadit ? S tim da bih od tih 5 sigurno 2 prebacila i ostavila u teglama za balkon.
3. kad mogu očekivat cvatnju za godinu ili dvije ?
4. Da li da te grančice ostavim ili da ih pokidam ? Ako ih pokidam kako će se biljka hranit ?

Za sad toliko :uimep:

Sunka
07.03.2013., 02:23
Da, jer da se nisu primile bile bi mrtve, a iz mrtvih biljaka ne niču grančice :brofl:
Presadit kam? U vrt šibaj nakon mrazeva, znači tam polovicom 5 mjeseca, a u žardinjere isto nakon kaj nestane mrazeva
To ne znam
Jel to retoričko pitanje? :uimep: Ak sam te dobro skužio, imaš ravnu granu sa ružom na vrhu i onda iz oka na toj grani niče nova grančica... po nekoj logici, a ruže nit volim nit mirišem, baš su mi apatične užasno, kad izdahne cvijet, ja bi cvikao tu granu do iznad nove grene što niče

Jadranka
07.03.2013., 08:43
Od valentinova do danas, znači 20-tak dana, ne vjerujem da su bacile korijenje. I ja sam orezivala ruže isto tako u neko vrijeme, pa mi ih je bilo šteta baciti i popikala sam ih u zemlju. Rekli bi, svaka se je primila jer imaju pup i neki su već 2-3 cm izrasli. Mislim da je to samo od vlage koju crpe iz zemlje. Trebat će malo duže vremena da se ukorijene. Za probu izvuci jednu pa ćeš vidjeti.
Odreži ostatak grane do 2 cm iznad pupa.

a ruže nit volim nit mirišem, baš su mi apatične užasno,
Tko ne voli ruže, ne voli niti žene.

toni.benc
07.03.2013., 09:37
1. Da li to znači da su se primile ?

Sumnjam da su se već primile, ali sve ovo kaj si navela znači da su na dobrom putu da se prime

2. Kad ih mogu presadit ? S tim da bih od tih 5 sigurno 2 prebacila i ostavila u teglama za balkon.

Ako ih presađuješ na otvoreno nemoj prije 5. mjeseca, a ako stavljaš u neki zaštićeni prostor možeš i nešto malo ranije.
Nemoj žuriti bitno je da se razviju kvalitetni korijenčići.

3. kad mogu očekivat cvatnju za godinu ili dvije ?

Još i ove godine.

4. Da li da te grančice ostavim ili da ih pokidam ? Ako ih pokidam kako će se biljka hranit ?

Teško mi je ovako na pamet bez slike, ali ja bi ih svakako ostavio.

kishna glista
02.04.2013., 13:43
Ruze, izgleda vole jako puno vode kada se formiraju iz reznica. Bas sam prije onog prvog, proljetnog snijega orezivala svoje ruze i reznice popikala u posudice sa zemljom, dobro ih zalila i zamotala u vrecice, a onda mi, nakon nekoliko tjedana, vrag nije dao mira, pa sam isla pokidati vrecice da vidim kako se situacija razvija... :sram:
Mladi listici su se formirali, ali sada izgledaju sve losije. Kao da nemaju dovoljno vlage.
??? :nece:

zabora
02.04.2013., 18:42
Ja ruže po starom bakinom receptu sadim prije zime. Sa najljepših grmova ruža odrežem po jednu grančicu koju na donjem djelu režem ukoso a na gornjem ravno te ubadam na mjesto gdje želim da raste nov grm. Približno 4 pupa u zemlju i 3 iznad zemlje i na to stavim staklenku za kvašenje zimnice od litre tako da je donji dio oko centimetar u zemlji.
Postotak primanja je velik ali ne otkrivat ružu do sigurnosti prestanka mraza, što kasnije to bolje.Pošto vani opet pada snijeg fotke ću stavit kasnije da se vidi. :xqqa: :yes:

Evo da stavim i slikice sa mojim ružama na gore naveden primjer! :idea:

http://i1296.photobucket.com/albums/ag18/zabora2/Fotografija0984_zpsa434fe71.jpg (http://i1296.photobucket.com/albums/ag18/zabora2/Fotografija0984_zpsa434fe71.jpg)http://i1296.photobucket.com/albums/ag18/zabora2/Fotografija0981_zpsfdd9d322.jpg (http://i1296.photobucket.com/albums/ag18/zabora2/Fotografija0981_zpsfdd9d322.jpg)

Lijevo je primjer sada prije zime stavljeno pod bocu ! Desno je ruža od prošle zime!

liki76
16.04.2013., 12:08
Meni su se tri osušile, smrzle zimus...
ali sam od starijih uspjela polako da ih razmnožim.
4 se primilo,,dvije ne,,tako da sam ipak u plusu.