PDA

View Full Version : Vrste parangala

Sunka
20.07.2009., 13:27
Vrste parangala

Slike i jedan dio "prakse" opisane u ovom postu je djelo našeg moderatora Bluesa na njegovom brodu "Blues". Forum je imao čast da je dobio u jednu ruku ekskluzivu nekih fotografija koje su objavljene prije na forumu nego u časopisima! :ffwjj:
I zapamtite: 1 Blues = 100 metara

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/1-449.jpg

Namjena dubinskog parangala je ribolov bijele ribe koja obitava na dnu. Ovaj parangal je cijelom dužinom položen po dnu, a polaže ga se na dubine od 5 - 50 metara pa i više. Osnova se izrađuje od najlona ili konopca, a predvezi od najlona. Nekada se za osnovu koristio samo konopac jer je najlon bio preskup, a i bilo ga je puno manje nego danas. Ako koristimo konopac kao osnovu, kupujemo konopac debljine 0.50 - 1.00 mm, a ukoliko smo se odlučili da nam osnova bude najlon onda je to najlon debljine 0.60 - 0.80 mm. Treba imati na umu da je rukovanje parangalima čija je osnova od konopca puno lakše i jednostavnije, pogotovo za početnike. Nekada je razmak od između predveza na parangalu bio 3-5 metara, ali danas je ribe puno manje i opreznija je, pa bi se razmak trebao kretati od 5 do 9 metara duljine. Zakon sportskim ribolovcima dozvoljava parangal sa najviše sto udica, što izgleda puno , iako je to nekim iskusnim ribolovcima premalo. Naime ako se napravi jedan parangal od sto udica i stavi se razmak između predveza 7 metara, dobili smo parangal dužine 700 metara, a šeka gdje ćemo ga polagati je duga stotinjak metara, prema tome je bolje izraditi 5 parangala po 20 udica koji će imati više učinka jer ih možete položiti na više pošta.

Ovakvi parangali mogu biti jači i slabiji. Jači za lov orada, krupnih fratara, šarga i slično, i slabiji za lov arbuna, manjih fratara, šarga, piceva i slično. Za izradu slabijeg parangala koristimo osnovu debljine 0.50 (konopac) ili 0.60 (najlon). Predveze ćemo izraditi od najlona debljine 0.35 i udice veličine 13 do 14 (Mustadove parangalke). Uz to, potrebno nam je još olovo težine od 0.5 do 1 kilograma i kanistar od dvije do pet litara, sa pedesetak metara špage na kanistru. Za izradu jačeg parangala koristi se osnova od 0.80 (konopac) ili 0.70 (najlon). Za izradu predveza se koristi najlon debljine 0.40 i udice veličine od 9 do 11 (Mustadove parangalke). I ovdje nam je kanistar sa pedesetak metara špage, i nešto teže olovo od 1 do 2 kg. Parangale slažemo u okruglu plastičnu posudu na kojoj je pričvršćena armirana guma sa utorima u koje kačimo udice.

Dubinski parangal je jednostavno izraditi, na kanistru sa špagom debljine 2-4 mm zavežemo olovo i neposredno iznad olova napravimo omču, može se vezati veliku vrtilicu na omču ili na osnovu. Izmjerimo 7 metara od olova i vežemo prvi predvez s udicom. Najčešće se koriste predvezi dužine od 1-1.5 m jer je s njima lako i jednostavno rukovati pri polaganju parangala i izvlačenju ulova. Od prvog predveza odmjerimo 7 metara i vežemo predveze dalje, te pažljivo slažemo parangal u okruglu plastičnu posudu sve do kraja. Na kraju opet zavežemo osnovu za špagu sa olovom i kanistrom. Sada par riječi o polaganju, dizanju i o ješki.

http://i47.tinypic.com/10nrswk.jpg

Dubinski parangal možemo polagati i danju i noću. Parangal treba polagati za morskom strujom a nikako kontra nje. Prilikom polaganja parangala moramo biti iznad njega da parangal koji držimo u ruci i spuštamo pada okomito u more. Najbolja kombinacija za rad s parangalom je da su vas dvojica u barci, jedan upravlja motorom ili vesla, a drugi spušta ili izvlači parangal. Kod izvlačenja parangala treba ga odmah slagati u posudu i umetati udice u utore na gumi. U slučaju ulova najbolje je ribu ubaciti u neku kantu, ostaviti utor od udice prazan te kad izvučemo cijeli parangal, otkvačiti ribu i udicu smjestiti u njen utor. Parangal u moru ne bi trebao stajati više od dva sata jer sitnije ribe i rakovi često skinu ješku. Ješka mora biti nešto tvrđa radi sitne ribe, a najčešće se koristi meso trpa, lignja, volak i srdela, dok je za noćno polaganje najbolja ješka veliki morski crv.

Ovi parangali se izrađuju na isti način kao i prethodno opisani, s tom razlikom što su potrebni puno jači materijali. Izrađuju u tri vrste: za landovinu, za ugora ili murinu i parangal za zubace i velike pagre. Kao osnova za teške specijalne parangale koristi se konopac, a predvezi mogu biti od najlona ili kombinacije najlona i sajle (za ugore i murine).

Parangal za landovinu (morski psi, mačke, raže, i slično) izrađuje se od osnove debljine 1.5 - 2 mm. Predvezi trebaju biti od najlona debljine 0.80 - 1.00 mm, duljine od 80 cm - 1 metra, udice veličine od 7-5(Mustad), a razmak između predveza od 4-6 metara. I olova moraju biti teža i veća, od 2 - 3 kila svako olovo. Ovaj parangal se polaže na dubine od 30 - 50 metara, a može i dublje, najbolje na muljevito-pješčano dno. Za ješku se koristi cijela srdela ili veliki komadi lignje.

http://i49.tinypic.com/2zrncqa.jpg

Parangal za ribolov ugora i murina se izrađuje od istog materijala kao i za landovinu, jedina razlika je u predvezu. Za predvez koristimo najlon debljine 0.80 - 1.00 mm, duljine 0.50 - 0.70 m, na kraju se zaveže vrtilica na koju se veže 30 - 50 cm sajle (vidi sliku ), sa udicom veličine od 5 - 2. Najbolji mamci za ovaj parangal su cijela srdela, skuša, bukva i slično. Ovakav parangal se najčešće polaže noću po kamenitom morskom dnu.

Parangal za ribolov zubaca i pagra se izrađuje se od konopca debljine 2 mm za osnovu i za predvez najlon debljine 1 mm. Na ovaj parangal se stavlja najviše 10 udica, a razmak između predveza je 10 metara. Predvez je duljine 4 metra jer se ješkaju živi mamci pa prezentacija mora biti što bolja. Na pola razmaka od predveza do predveza ( 5 metara ) na osnovu montiramo olovo od 100 grama. Kod ovog parangala se koriste olova težine od najmanje 5 kila. Ovakav parangal se najčešće polaže u zoru na kamenitom i hridinastom terenu, a u moru ne bi trebao stajati više od sat vremena. Najbolja ješka su žive ribe, knez, špar, ušatica, i slično. Prilikom polaganja parangala jedan predvez sa udicom i mamcem se baca desno, a jedan lijevo.

http://i448.photobucket.com/albums/qq202/dudoblues/P5093381.jpg

Lebdeći parangal se koristi za ribolov oslića, pišmola, kantara i slično. Osnova se izrađuje od najlona debljine od 0.60 - 0.80 mm, a predvezi od najlona debljine od 0.30 - 0.50 mm, udice veličine od 12 - 14 ( Mustad ). Razmak između predveza je manji, od 2 - 4 metra, jer je ciljana lovina riba koja se kreće u većim jatima. Za ovaj parangal se koristi olovo od 1-2 kg, a svakih 12-15 metara montiramo olovo težine 50-100 grama. Na sredini razmaka između dva olova stavljamo manje pluto koje podiže osnovu od dna. Predvezi na ovom parangalu su nešto kraći, duljine od 10-20 cm kod olova, te 30-50 cm kod pluta, a jako bitno je da se udice ne nalaze na dnu nego da lebde. Ovaj tip parangala se polaže na muljevitom terenu, a najbolja ješka su komadi srdele, papalina ili gavunići.

http://i50.tinypic.com/34g4lcw.jpg

Površinski parangal se jako rijetko koristi, a namjienjen je ribolovu iglica, skuša, šnjura i slično. Osnova se izrađuje od najlona debljine 0.50 mm, a predvezi od 0.30 mm, udice veličine od 15 - 17. Predvezi su duljine 1 metar, a razmak između njih 3-5 metara. Svakih 15-20 treba montirati pluto uz velike kanistre sa špagom i olovima od 1 - 3 kg. Najbolja ješka su komadi srdele, papaline i slično.

http://i50.tinypic.com/34g4lcw.jpg

Po slovu zakona

Loveći sa športskom ili rekreativnom dozvolom, imate pravo na parangal sa maksimalno sto udica i više ne biste smjeli imati u plovilu. Signalne plutače moraju biti vidljive i postavljene na svakom kraju parangala, te na plutačama mora biti vidljivo napisan registarski broj vašega plovila. I kod ovog ribolova vrijedi zakon o zaštiti riblje mlađi, te ribe ispod zakonom propisane mjere treba neozlijeđene vratiti u more, ne bismo li tako ostavili i budućim generacijama da love na našem plavom Jadranu. :ffwjj:

Čvorovi za vezivanje udica na parangal mogu se naći u podforumu Čvorovi.

Sunka
28.12.2009., 22:54
Pitanje je što će biti nakon novog prijedloga zakona ako se izglasa onako kako je procurilo na netu! :doh:

Riso
28.12.2009., 23:52
blues će od broda napravit razarač i tuć po prokletim predstavnicima zakona..mislim da nikog na forumu neće taj zakon zabolit ko njega.. respect njegovim ulovima i njegovoj pomoći i iskustvu al ovo je samo da se sje.. ljude ko BLUES koji nas uče ribolovu na moru.. je.em "Peška iz slane vode", blues je zakon! premda nisam morski ribić

lignjar
29.12.2009., 07:57
Svaka čast blues-u, na pojašnjenjima o parangalima, vidi se daje meštar i po za lov sa parangalima.
Nadam se da taj prijedlog zakona neče biti izglasan. Ujedno je to i dokaz da ljudi koji vode taj dio ministarstva nemaju pojima o moru i problemima oko mora, odnosno kako i na koji način spriječiti izlov, pa se raznim neučinkovitim zakonima obaraju na male ribolovce dok ove koji ''taraše'' po moru ostavljaju na miru. Još jedan dokaz nučinkovitosti zakonodavca i izvršne vlasti.

Ja ću i dalje kao i do sada loviti i kako sam već napisa neću kupiti dozvolu za 2010. g.

PS Jedino je u redu to sa oznakom broda, ja kao kanical (oznaka) stavljam kantu od motornog ulja onu bilu od 5 lit., na kojoj ima mista za napisat broj broda.

Vodomar
29.12.2009., 14:49
Kako vidim vrlo malo vas zanima isključivo lov parangalom na landovinu, iako je to od davnina najbolji način lova za pripremu zimnice - sušene ribe - za prosječnu siromašnu obalnu obitelj. Svejedno ne može se izbjeći ulov pojedinih komada landovine i onda započinje problem što sa nekom polu-monstrum vižom, golubom ili psom ili više njih. Ja već godinama lovim parangalom ciljano landovinu-divljačinu i sušim je onako po starinski, te pripremam ala bakalar cijelu godinu. Zato mali savjet kako sušiti svima koji su iznenađeni nekim ulovom kojega ne mogu ni pojesti ni spremiti u škrinju:

Faza 1 priprema

ne guliti kožu sa ribe!!

Psi – odrezati glavu i peraje, razrezati odozgo prema dole i izrezati kičmu van, počistiti ostatke utrobe do posljednje mrvice i narezati na komade cca 30-40 cm duge i širine 5-10 cm, (oni manji do cca 1kg ostaju cijeli samo se rašire i nekim štapićem ukrute za sušenje),

Raže, viže golubovi – suše se samo krila koja treba odrezati linijom utrobe da se dobiju trokuti te ovisno u veličini ribe narezati na trake nikako premale, najbolji su ne deblji od cca 7 cm a dužina i širina prema tome.

Faza 2 soljenje

Komade ribe staviti u prikladnu plastičnu posudu i obilato posoliti krupnom soli, ostaviti par dana pritisnuto kamenom da pusti vodu i da je sol svuda prožme. Riba stavljena unutar dva dana ostaje do sušenja i onda može nova uz eventualni dodatak soli

Faza 3 sušenje

Kada smo sigurni da barem dan i noć neće biti kiše, komade ribe povješamo malim kukicama na sunce i vjetar. Najbitnije je prvih par dana dok ne izgube vodu i drže se pojedinačno vani i preko noći ukoliko nema jače rose. Kada su suhe mogu se maknuti kukice i staviti u vreće od neke stare mreže jer ih je tako lakše i brže maknuti sa kiše ili noću sa rose. Ne treba se brinuti za muhe, mačke, ose ili miris ukoliko je sve ok nestati će za dva-tri dana

Faza 4 čuvanje i priprema

Sve kao bakalar a mogu se dodati i druge ribe – ja dodam i sušene šnjure

Blues
29.12.2009., 14:57
Kako vidim vrlo malo vas zanima isključivo lov parangalom na landovinu

Ima nas, ima :grgljam:

http://i448.photobucket.com/albums/qq202/dudoblues/PB153774.jpg

Gongo
29.12.2009., 16:21
Svaka čast na opisu :cheers:.

Brine me da li temperature ljeti imaju kakav utjecaj. Radiš li i onda na isti način?

Hvala unaprijed.

Vodomar
04.01.2010., 14:58
Pa to i je "ljetni recept" jer je ljeti više sunca i vjetra, a i ulov je oko Gospe najbolji. Zimi komadi moraju biti tanji, treba ih držati u soli dan duže na sobnoj temperaturi, i treba više paziti na vlagu jer sušenje malo duže traje.
Zaboravio sam napisati da komadi ribe moraju biti obrađeni kao kompaktni bez preklopa, privjesaka ili nabora koji zadržavaju vlagu
Sada kada se bolje lovi ugor i jegulja najbolje ih je posušiti sa dva dima kao riječnu ribu (smuđa ili šarana npr) i malo začina i trava

branimir
18.01.2010., 16:18
Dakle, odlucio sam napravit parangal za zubaca, napravit cu ga kako je napisano na pocetku, pa me zanima ako bi netko s vise iskustva objasnio kako da ga bacam, recimo kod nas ima dosta brakova i ja cu bacat oko brakova, kako da izbjegnem da mi zubac ne ode ispod neke hripe ili kamena, odnosno da ne izgubim parangal?

toni lastovo
18.01.2010., 17:17
Svaka čast blues-u, na pojašnjenjima o parangalima, vidi se daje meštar i po za lov sa parangalima.
Nadam se da taj prijedlog zakona neče biti izglasan. Ujedno je to i dokaz da ljudi koji vode taj dio ministarstva nemaju pojima o moru i problemima oko mora, odnosno kako i na koji način spriječiti izlov, pa se raznim neučinkovitim zakonima obaraju na male ribolovce dok ove koji ''taraše'' po moru ostavljaju na miru. Još jedan dokaz nučinkovitosti zakonodavca i izvršne vlasti.

Ja ću i dalje kao i do sada loviti i kako sam već napisa neću kupiti dozvolu za 2010. g.

PS Jedino je u redu to sa oznakom broda, ja kao kanical (oznaka) stavljam kantu od motornog ulja onu bilu od 5 lit., na kojoj ima mista za napisat broj broda.

ne da Bog da prođe novi zakon jer ne da će stradat parangal nego i puška što je na Lastovu već ostvareno:madd::madd::madd::madd::stop::sram::Bang Head::BangHead:

ivo-slano
21.04.2010., 01:40
Odgovor Branimiru (sorry, zaboravio sam pritisnuti replay with quote)
Nikako, u tome i jeste najveći problem kamenitog terena. Ali on i daje najbolje rezultate. :uimep:
Jedina smicalica jest, ukoliko ti se zakači parangal onda reži i probaj sa druge strane. I to se normalno redovito događa na kamenitim terenima. Jedina pomoć koju možeš imati jest da ubaciš još jedan senjal po sredini ili čak i dva tako da onda pokušaš parangal spasiti iz dva-tri dijela.
Ipak ne bih ti preporučio ubacivanje dva senjala po sredini, već samo jedan jer na mali parangal od stotinjak udica 4 senjala će ti samo napraviti zbrku sa svim silnim konopima po barci

sarago
12.05.2010., 12:15
Slažem se sa Blues-om, ali još bi nadodao...
Lovim parangalima duži niz godina bijelu ribu (fratar, kantar, šarag, orada, kavala, pagar....) Osnova je najlon 0.9-1.2 mm, predvez 0.45-0.5mm. Iz iskustva znam da ovako deblji prevezi ne utječu na lovnost. Preferiram kraće parangale, do 30 udica, da pokrijem više manjih pozicija(brakova). Udice su Mustad 2315(2310) inox ako je moguće, broj 12 ili 13, dužina predveza maksimalno 1m. Parangale bacam na 5-10 metara dubine, uz kraj ili malo dublje(do 30-35m)...samo da je dno kamenito (izbjegavam posidoniju i pijesak-mulj)

U slučaju da je mamac veliki crv parangal držim do 2 sata u moru, a ako ješkam trpa on da može i do 6-7 sati. Trp najbolje radi u jesen, a crv više-manje cijelu godinu. U krajnjoj nuždi mamčim lignju (Ledo-kalifornijska cijela :uimep:)

Evo dva filmića nekih od ribolova

http://www.youtube.com/watch?v=xAd6hr_O3vw

http://www.youtube.com/watch?v=ZKNRBY301OI

Za stavit direktno video u post, kopiraš link i prije nego ga zaljepiš u post, klikneš na ovu ikonu http://www.pijanitvor.com/images/editor/video.png i onda se film vidi u postu!

vujo
28.06.2010., 00:47
Odlicno opisani parangali Blues svaka cast, jedino sto bih ja dodao (i stavljam u mom slucaju) jeste da ne bi bilo lose na dubinske parangale sa i preko 100 udica ubaciti tegove takozvane dobrice na samu osnovu u razmaku na svakih 10-15 udica po jedan, a dobric je najbolje izliti od betona u male plasticne case od jogurta i u njih nabosti omce od zice, a na samom parangalu prilikom pravljanja za njih osraviti malu omcicu da se mogu lako nakaciti i skinuti, vrlo su korisni jer kurenat na povrsini cesto zna da bude u kontri sa onim pridnenim pa se bez njih cesto parangal zna zamrsiti, bas sam prije neki dan zavrsio jedan od 100 udica pa cu vidijeti da postavim i koju sliku i ako nije napravljen od tako njeznijih materijala, mozda zbog toga sto ide na dubine preko 100 metara.
Druga stvar sto bih dodao ako neko namijerava da napravi lebdeci parangal neka uzme atestirana pluta da se ne bi desilo da umijesto njih izvadi nesto sto vise slici suvim sljivama a ne plutama koje je bacio, jer pritisak na dubinama radi svoje, naravno ovo opet zavisi o dubinama na kojima se baca sam parangal.

Mataj
07.07.2010., 09:39
Možda sam ja lud, ili više ni sam neznam pa tražim savijet jer nigdje ne mogu naći. Kojim čvorom mi je najbolje vezati prame sa udicama na osnovu kod najlnonskog parangala kako same prame nebi klizale po osnovi?

:eeee:

Shomi
07.07.2010., 10:14
T-čvor? (http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=1625&p=9650#post9650)

Pravi T-čvor? (http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=1548&p=19921#post19921)

Mataj
07.07.2010., 10:21
Hvala Shomi. Mislim da je to to što mi treba... Izrađujem jedan najlonski parangal, pa onda sada kada počinjem sam sebi vaditi crve idu pravi parangali za pravu ribu :xqqa:

AnaMarija556
26.04.2011., 09:12
Kreneni se parangali punao mrse.
Zna li iko kako izgleda teren za pagre i nešto o parangalu koji njih naj boje lovi (udice,krena,tunja,dubina) i tako? :kkkk: