View Full Version : Uhvati i Pusti (Catch & Release) - samo za ribolovce
PlovakBaja
19.05.2010., 09:30
Nkad nisam stavio ribu u zamrzivac. Kad uhvatim dovoljno za jednu veceru ili rucak to nosim kuci a sve preko toga pustam. Mislim da je to fer i prema meni i prema ribi. Nikad nisam pecao ribu zbog toga da pokazem sta sam uhvatio vec iskljucivo zbog jela.:uimep:
Meni ovo nije jasno ako je ulov kapitalan nosim ga doma. Pa sta nije slikas se na vodi i pustis kapitalca.
Ma za sam totalno za C&R jer mislim da je to sport ali isto tako nemam nista ni protiv toga da ulovis ribu i odfuras ju doma i fino se najedes naravno tko voli ribu :-)
selembai
19.05.2010., 10:58
Nepuštam upecanu ribu, pošto sa klincima većinom pecamo "korovsku" ribu, babuške i slične vrste.
Vukovarac
19.05.2010., 11:16
ja sam prije lovio i ulov nosio doma.... najnormalnije sam i čistio ribu i sve popratno tome....
no unazad 5 godina nemrem ribu ubit i očistit..... tako da sad u to vrijeme ako pecam negdje na divljoj vodi, uhvatim i pustim
ili ako pecam na ribnjaku, pecam samo za potrebe vlasnika........
ako radim fiš onda kupim ribu....
dakle, ja sam ZA uhvati i pusti.... :ffwjj:
Ima vise od 10 god. kako sam sebi postavio neke "granice" kuci nosim
sve preko 2 kg po komadu, sto znaci da jako retko i nosim kuci:sram:
ne nosim nikad doma ako je veca slikam se s njom i vracam je nazad...
oversound
20.05.2010., 23:52
Ljudi ja mislim da se bezrazložno prepirete i svadjate.Lovim isključivo na C&R vodama i tako se i ponašam,a ko voli papati morsku,riječnu itd. ribu i lovi na vodama gdje se može nositi dobar mu tek želim.:lert:
Ljudi ja mislim da se bezrazložno prepirete i svadjate
:hmmm:
Ko se svađa? I s kime?
Svu ribu pustam jer mi je pecanje relaksacija, ali sada retko idem na pecanje, jer na mestima gde sam isao ima vise pecarosa nego ribe, i dolazi do fizickih obracuna zbog mesta i druguh gluposti.
sompopirovic
21.05.2010., 13:03
Ljudi ja mislim da se bezrazložno prepirete i svadjate
:hmmm:
Ko se svađa? I s kime?
Ma ljudi malo ošli u OT. Ovo je tema u kojoj se moramo odlučiti dali smo C&R ribiči i to podržavamo (odgovor DA) ili smo ribu ulovili na sportski način u okviru zakona i propisa i tako ulovljenu ribu nosimo kući (odgovor NE). Sve ostalo, mrežarenje, krivolov, dinamit... je stvar neke druge teme koju svako meže otvoriti.
RadovanOhrid
22.05.2010., 08:03
Potpuno pdrzavamo Catch & Release način ribolova , zato sto samo to je spas za nase ribolovne vode.
dođeš napišeš jedan post i odmah reklama :vttvbb: nebu išlo!
Potpuno pdrzavamo Catch & Release način ribolova , zato sto samo to je spas za nase ribolovne vode.
Ne bih se složio sa Radovanom da je C&R jedini spas za naše ribolovne vode. Treba znati da se sa sportskim ribolovom ne može uništiti riblji fond bez obzira ako se ulov konzumira. Riba i ostala flora i fauna se uništava eksplozivima (srećom danas rijetkost), mrežama i vršama, zatim lov ribe u njihovim zimovalištima, mrijestilištima i ne znam koje još nedozvoljene tehnike krivolova.
Sami možemo pomoći u sprečavanju krivolova na način da prijavimo svaki gore navedeni krivolov, da aktivno učestvujemo u korisnim radnim akcijama i uređivanju ribljih staništa i poribljavanju. U poribljavanju svi mi nesvjesnu sudjelujemo jer dio novaca od ribičkih dozvola ide i u fond sredstava za poribljavanje. Individualno i sami možemo dati doprinos, s tim da ga sportski ribići svakodnevno daju bacanjem hrane na mjestima gdje love. Ja recimo po potrebi napravim skloništa za ribu na način da sruši nekoliko vrba u vodu za vrijeme niskih vodostaja. To sam naravno napravio u dogovoru moje ribičke udruge sa "Hrvatskim vodama" koji su nam bez problema odobrili ovakve akcije.
Pa dobar veče!
Ko prvo ovo je prvi forum na koji uopće sam se ikad registrirao,ali pošto me trzno tekst o šaranu divljaku
Dobili ste me u igru
Da puštam ribu pogotovo šarana, lagao bi kad bi reko DA
Ali s nekakvim hanjama, jezovima, nije problem to se i pusti
Pozdrav svima
B I S T R O ! ! ! ! !
(Ova tema me non stop privlači)
Mislim da to ima kontra učinak na nekim vodama. Kao u nekim američkim gradovima, što je bilo više policije to je i stopa kriminala bila veća. :ffwjj:
S koliko ribljih vrsta poribljavamo naša jezera? U prosjeku dvije, tri. A u njima živi i preko 10 vrsta. Ja i tu vidim problem. Znam neke koji su uzimali ribe preko 10 kg, i neće nikada više jer su ribe bile odvratne za jest. Svako nauči lekciju.
Žalosno je to kada ribiči navale poslije poribljavanja i za mjesec dana odu šarani ispod 5 kg, pa ostanu samo kapitalne ribe. I tako svake godine. Na kraju imamo 100 šarana od 10+ kg, koji uništavaju jezero (bez obzira koliko vi kvalitetne hrane ubacili u jezero) time i staništa druge ne atraktivne ribe. Nismo svjesni koliko stvraju otpada, a što tek rade vodenoj vegetaciji iako su siti. Ja bi žrtvovao kojeg većeg za par manjih koji bi također narasli. No tada pada atraktivnost jezera i zarada.
Neke ribe ima sve manje, a neke puno više nego prije 10, 15 godina. To nam govori da smo poremetili sustav.
Najmanji šaran kojeg sam upecao je oko 30 deka, na vodi koja se ne poribljava i u vlasništvu je jedne firme, ima dosta ribiča a nema ribočuvara.
Takvu ribu na nekim jezerima od ribolovnih društava je nemoguće uhvatit, a oni imaju zakone i propise, za razliku od ovog drugog gdje je Catch & Speč.
Ali nekima smeta mala i nekapitalna riba, mene je ta riba jako razveselila, ljepšeg šarana nisam uhvatio. Da poribljavaju sa babuškom, linjakom itd. duplo bi se smanjio broj šaranaša.
Što je sportsko u C&R kada pecaju bez kontra kuke, 150 m od obale, s najlonom 0,40 ili špagom? Što ti onda vrijedi prostirka i sprej, kada riba ima rupetinu u ustima i misli da ju je zakačio gliser?! :sram:
Malo sam se više raspisao. :sori:
alen st
28.05.2010., 22:16
pozdrav svima na rijekama i morima širom svijeta ja sam kliknuo na puštanje ali ne sve svatko bi trebao puštati male primjerke ribe.pošto lovim na moru to i radim ali i svi koji se smatraju sportskim ribolovcima trebali bi sami sebi odrediti granicu i nakon par primjeraka poč doma a ne loviti do besvjesti ili to isto ujutro prodavati to nije za mene sportski ribolov.
darko makovica
02.06.2010., 19:06
U suštini, malo ribolovaca znam koji puštaju ribu nazad u vodu,mislim da bi trebalo poduzeti nesto u tom pogledu jer klinci koji dolaze iza nas nece imati sta da pecaju. Mada sam mišljna da Pecaroš nikada nemože da nanese toliku stetu Ribama da bi došlo do istrebljenja.treba se osvrnuti malo na privredni ribolov oni su veca opasnost sto se tice opostanka ribljeg fonda.Kad sam rekao (PRIVREDNI) ribolov mislio sam na "ALASE" :palica:
john deere
02.06.2010., 20:13
Ulovi pusti ako se tu podrazumjeva puštanje šarana, somava, štuka, smuđeva i ostale "plemenite" ribe ja sam za to apsolutno. Nije stvar u tome da dođem kući s ribom, više me ispunjava uloviti ribu pa ju onda pustiti jer znam da ta riba i dalje pliva. Isto tako nemam ništa protiv da si čovjek uzme ribu za svoje potrebe, ali ako on svaki puta uzme ribu i njome puni frižider onda mi to nije nimalo drago. Savjesnost ribolovca bi trebala postojati. :hmmm:
ja ih svakako puštam jer i tako baš ne volim ribu:velikariba::kkkk:
Ulovi i pusti je uredu, ali ponesto poneti kuci je isto tako uredu ako je u granicama dozvoljenog!
Jer sladje je i pojesti ribu ako si je ti sam ulovio, bar je kod mene tako.
:grgljam: ribu ali je volim i :eat:
gvelican
04.06.2010., 08:54
Vidim, sto ljudi sto mišljenja i to je ok....
Moje je da svaki ljubitelj ribolova nakon nekog vremena ne razmišlja o ribolovu kao izvoru hrane.
Isto tako mislim da će svaki pravi ljubitelj ribolov vratiti sve primjerke ispod mjere, kao i one "kapitalne".... tako da ako ponekad i popapaju koji ulov radi gušta ili "hvaljenja", to neće znaćiti da uništava riblji fond ili ugrožava "biofaunu".
Puno je važnije kako i na koji naćin ostavljate svoja mjesta na vodi i što sve bacate u nju.....
Goran VT
04.06.2010., 11:06
Ja sam potpuno za uhvati i pusti. Uzeo bi ribu samo i samo onda ako bi bio dogovoren ručak riba ili nešto a ja je uhvatim baš (bilo bi glupo dat nadoplatu za vodu i još otić kupit ribu za ručak), al da sad uzmem onu krasnu ribicu od 2-3 kg i da ju u škrinju bubnem ma nema šanse :punish::palica:. Što ih ja više pustim prije če narast preko 5 pa ih neče ni smjet uzet nitko a time čemo i veče kapitalce lovit sve češče :velikariba: .
Vi i vaši kapitalci! Na kaj će te ribe ličit nakon par godina, imat će čube ko da si ih lupo čekićem i trbuhe do poda pune boilama! Ja puštam ribu ali samo onu koju im smisla pustit a u tu grupu ne spadaju šarani! Da se razumijemo pustim ja i šarana, jel ako ih upecam 5 jednog ću uzet a ostale pustit ili ako ima više od 5 kg tj. pridržavam se osnovnih pravila!
puštam ribu ali samo onu koju im smisla pustit
ajde onda malo pojasni ; koju to ribu ima smisla pustit a koju ne , za nas ostale koji ne kužimo razliku pa puštamo sve :hmmm:
Pa ima smisla pustit onu vrstu ribe koje manje ima, logično! Kao naprimjer šaran vretenac, ako ga ulovim na Savi sigurno ga neću odnijet doma i pojest nego ću ga pustit u nadi da će ih jednog dana bit više! Drugo je ako ulovim šarana u šoderici di se svaku godinu baci tonu ribe.
StonedFisher
13.06.2010., 15:28
Mislim da je Sunka u prvom postu sve lepo objasnil bez da se itko osjeti prozvan, bez pogrešnog tona i odlično argumentiral!!!
POTPISUJEM!!!! :kkkk: :ffwjj: :ffwjj: :ffwjj: :rtvb: :grgljam:
Volim ribolov, ali ne volim da jedem ribu, ali i kada bi volela ribu da jedem opet bi vracala u vodu.Nosim aparat samnom i napravim po koju fotografiju i to je dovoljno!
šta se mora, se mora, iako mi nije drago kad je komad
Ribu pustim nazad u vodu. Nisam neki pretjerani ljubitelj ribljeg mesa važnije mi je otići na vodu buljit u plovak i odmarat mozak. A ako nešto uhvatiš poslikaš i pustiš nazad.:velikariba:
budha_the_geodet
29.06.2010., 23:18
ja nemogu glasati ni za DA ni za NE jer sam negdje u sredini
ovisi kaj kaže želudac (kad je vuk sit i ovce su na broju:lert:) ili u nekim slučajevima novčanik-tu sam isključivo za da jer jedva skrpam love za dozvolu ili ulaz na ribnjak:sram::sram:
Ja gotovo uvjek ulovljenu ribu vraćam natrag.
Dovoljno mi je da znam da sam je ulovio i da ona zna da je ulovljena:idea:
ja vracam vecinu ali normalno da i nesto ponesem kad pozelim ribe ako sta lijepo ulovim nosim dok neki put ako znam da necu pojesti ribu dok je friska vratim je cak i ako je riba malo poderana i znam da nece prezivit uvjek se nadje neki som ili stuka koja ce pojest te ribe (govorim o manjim ribama) velike vracam ja pecam iz ljubavi prema tom sportu a ne zbog koristi jer ribolov je skup sport i trazi dosta ulaganja pa po nekad nije lose nesto i ponijet ;)
rezime:uglavnom vracam do neke granice
Uglavnom sam pecao na uredjenim ribnjacima, gde je zabranjeno i pomisliti bilo šta drugo osim C&R ...
Volim da ponesem bar neku uspomenu, mislim ribu, sa ribolova ...
davorko
06.07.2010., 22:07
Shomi i ja mislim isto , npr. bolena ili kako ga mi zovemo nebih nikad nosio kuci jer ima kostiju za 3 ribe bez obzira koliko je velik i štuku koja je po meni riba-bog
uvatim, slikam, pustim:cheers:, ako je udica progutana do kraja onda ga hebi, ali pretpostavljam da puštam jer nisam neki ljubitelj ribe, da se love ćevapi, kobase i bifteci ne znam za što bih se odlučio:lert:
Mihael25
07.07.2010., 09:52
Ja bih ove nase glupe zakone i pravilnike koje su ocito radili likovi iz ureda koji nisu vidjeli zivu ribu, a kamoli ulovili, sve promjenio na sljedeci nacin: Dozvola vrijedi za cijelu Hrvatsku, sve vode, ali je rezim na SVIM vodama "catch&release", a kazne za nosenje ribe kuci bi bile kao za voznju pod utjecajem alkohola, dakle, cca 5.000kn i zabrana voznje/lova godinu dana! Mislim, kome se isplati loviti riba da bi je jeo (naravno, ako ju lovi legalno prema pravilima o duzini i kolicini)? Ako uhvatis 15 sarana od 2kg u godinu dana, to je 30 kg.U ribarnici je kg sarana 25kn, dakle, ulovio si 30*25=750kn, sto je otprilike prosjecna godisnja dozvola u RH. Naravno, treba uzeti u obzir mamac, gorivo, pribor, cvijece za zenu jer te nema cijeli dan i vracas se pripit, cugu, hranu..... Znam, sad cete reci "a gust, ide se zbog gusta"... Pa ako je zbog gusta onda pustite ribice natrag u vodu!
Uvjeren sam da bi sustav dao dobre rezultate.Bilo bi vise ribara na vodi, a i vise ribe u vodi. Naravno, tu su nova radna mjesta jer bi cuvara bilo vise, vise bi se pribora prodavalo, a i punila drzavna blagajna od lovokradica. Jos samo da ovo nije Hrvatska nego Svedska.....
Mislim da se dobrim gospodarenjem vodama može zadovoljiti i jedne i druge pobornike. Uglavnom meni nije baš jasno kako uz toliko skupe dozvole i još hrpu prihoda od natjecanja (govorim o Karlovcu i udruzi Korana) nije moguće nabavljati mlađ baš svih vrsta riba. Pkreće mi se želudac kad se špigl šarani bacaju po rijekama. Najviše poribljavanja ide na šarane, a to po meni smisla nema. Mislim da bi država trebala nametati neki pravilnik o zabrani lova određene vrste ribe na cijelom području u trajanju od par godina da se populacija poveća (može i lokalno).
Mislim da s nekim planom uprravljanja vodama ne bi uopće trebalo biti pitanja uzeti ribu ili ne. Neka svatko radi što hoće po zakonskim normama, a i sami znamo da nam fali ribočuvara. Uglavnom, ko voli neka pušta, a ko želi uzeti ribu neka ju uzma, ali neka pri tome pazi šta uzima.
Uglavnom meni nije baš jasno kako uz toliko skupe dozvole i još hrpu prihoda od natjecanja (govorim o Karlovcu i udruzi Korana) nije moguće nabavljati mlađ baš svih vrsta riba.
Pitaj faraona... pardon, predsjednika!
Uglavnom meni nije baš jasno kako uz toliko skupe dozvole i još hrpu prihoda od natjecanja (govorim o Karlovcu i udruzi Korana) nije moguće nabavljati mlađ baš svih vrsta riba.
Pitaj faraona... pardon, predsjednika!
Vjerujem zato jer ima fetiš na šarane i Šumbar! :doh:
Mislim da nitko nije mesar ako poštuje zakon o slatkovodnom ribarstvu, propisane mjere, lovostaje te posebne propise društva ili udruge koje je član.
Mislim da nije uredu što se navelo 5 činjenica koje ide protiv ulovi i pusti, a nijedna korisna, jer time kritiziramo i omalovažavamo društva i vode u kojima plivaju kapitalni primjerci ribe, a poznate su u cijeloj europi i dolaze ljudi sa svih strana svijeta pecati na njih.
Mislim da za svakoga sportskog ribolovca koji uzima ribu ili ne šaran, štuka ili bilo koja riba preko 20 kg. u podhvataču pobija svih 5 gore navedenih činjenica, zar ne?
Onaj tko lovi na Savi sigurno je primjetio da je riblji fond drastično smanjen, možda nisu ribolovci odgovorni za mreže, vrše ili agregate, ali pitanje je koliko smo učinili da to spriječimo.
Moj glas ide za ulovi i pusti, ali i da se omogući članovima koji vole papati ribe da ulove za jelo, a ne kao što mnogi znaju trčati po susjedstvu i djeliti ribu, pa onda kukati kad sjede tri mjeseca bez griza.
Posle zareza uvek stavljaj razmak!
Mislim da nije uredu što se navelo 5 činjenica koje ide protiv ulovi i pusti
Pa ti onda napiši 5 činjenica koje idu u prilog C&R, pa da debatujemo.
medo33zg
24.07.2010., 19:01
Pozdrav svima!
Kaj se tiče C&R-a nisam zagovornik toga.Ako sam se kao ribolovac potrudio uloviti neku ribu na sportski i zakonom propisani način te sam pogotovo za to i platio dozvolu(kroz koju se financira i poribljavanje)onda očekujem da svoj "trofej"i ponesem kući.
Nedorasle ribe ću prvi vratiti u vodu ali sve ostalo nema teorije!
Bistro!:kkkk:
Kod nas na moru vraća se riba koja je upecana u razdoblju njenog lovostaja i ako je manja od propisane. Poznajem mnogo sportskih ribolovaca i ni od koga nisam čuo da vraća ribu moru. Stoga glasam protiv Catch & Release gesla. Ukoliko netko smatra da je ''sportskije'' ribu pustiti, nemam ništa protiv. Niti bi oni nas trebali smatrati mesarima, ako ribu koju smo upecali izguštamo na gredalama. Kada je ribolov bio loš ionako odemo u ribarnicu i kupimo ribu od mreža ili koča i načinimo gradele. Takvih je situacija (odlazaka u ribarnicu) sve više upravo radi potonjih jer su profesionalni alati i pomagala postali sve sofisticiraniji. A mi bi kao još morali ribu vratit. Ma moš' mislit.
kova_sb
24.07.2010., 20:10
Ajd jednom mjesečno ili dva puta, da odneseš ribu kući da pojedeš, ali da netko svaki dan nosi kući ribu, i samo puni škrinju sa ribom. A za par dana onda psuje sve živo što nema ribe, pa kako će biti kad je puna škrinja. Ako ti je stalo do ribe pa odi u ribarnicu.
I samo jedno za protivnike C&R što bih učinili sa kapitalnim primjercima, ako ih ne želite vratiti u vodu?
I samo jedno za protivnike C&R što bih učinili sa kapitalnim primjercima, ako ih ne želite vratiti u vodu?
Soma kapitalca bi uzeo i preparirao/podijelio susjedima/prodao restoranu, a svu ostalu kapitalnu ribu pustio. Veliki som radi samo štetu. Inače najveći som kojeg sam uhvatio ima 1,5 kg. :ffwjj:
davidsb
24.07.2010., 22:32
po meni je veci uzitak samo uhvatiti i osjetiti taj dril, a to sto cu je pojesti..... o tom potom.:velikariba:
kornati
24.07.2010., 22:44
Ja osobno svu ulovljenu ribu u slatkim vodama puštam i nema veze je li to ulovljeni kapitalac ili je tek mala ribica.
Sa sobom uvek nosim fotoaparat, pa ako se hoču pohvaliti pred ribiškim kolegama onda ribu fotografiram i pustim je.
Ali mi ne smeta, ako kolega koji lovi pored mene, ulovi ribu i odnese je kuči, ako je to riba koja nije kapitalac. Mislim da su danas prošla vremena, kada je trebalo ribu odnjeti kuči, da di nahranili porodicu i tako preživeli. Ali sa vremena na vreme opet je gušt pojesti ribu, koju si ulovio.
Na moru ponekad uzmem količinu ribe, koja je dovoljna je jedan pristojan ručak ili večeru u društvu kolega ili porodice. Inače sve ostalo puštam nazad u vodu.
Ali sam striktno proti punjenja škrinja sa ribom.
davidsb
24.07.2010., 22:49
ma ne treba mi puna skrina. ali recimo kad uhvatis ribu na pecanju pa na raslje... njam njam. zalim ali to mi je slabost.
moj je stav djelomičan C&R. Vrijedne, rijetke neoštećene primjerke bih radio vidio da se množe. Imam i svoj ribnjak tako da sam dio takvih primjereka i ponio u svoj ribnjak. ovu jesen bi trebali imati prvi izlova nakon 7 godina pa ako bude viška rijetkih primjeraka, vratio bih ih u vodotok. (no da ne duljim, nije tema posta.)
ono što definitvno ne bih puštao natrag u vodu su strane vrste riba, koje uništavaju (ili su već uništile) domaći riblji fond. govorim prvenstveno o slatkovodnim vodama. A uljezi su npr: rogani (patuljan, cvergl), babuška, bezribica (Pseudorasbora parva), koji se množe u našim vodama...
LP
zdravko
25.07.2010., 17:27
O tome C&R bi se moglo pričati danima. Kao što kaže Kornati danas više niko nije potreban, da sa ribom nahrani gladnu obitelj. Ali ako smo ribiči ponekada je vrlo lijepo da prijateljima ispečemo na roštilju dobru ribu, u pečnici štuku ili napravimo fiš paprikaš. Pa i sam sa ženom nekada za večeru rado pojedem ploticu ili klena. Inače uživam u tome, da prevarim ribu a onda ju lijepo vratim u njezinu vodu.
Po drugoj strani mi idu na živce oni ljuti pristaši C$R-a koji su više glumci i muče uhvačenu ribu po 10 sati preko noči u čuvarici da onda sljedeče dopodne dođu prijatelji, da ga fotografišu, samo da ne našminkaju i njega i šarana i kada je to gotovo onda ovu siromašno, več na pola mrtvu ribu vrača sa poljubcem natrag. Pa takvog bi sa nogom u guzicu i njega u vodu.
Druga stvar su ribe koje se svake godine kao komercialne ulažu u vodu a opšte nisu autohtone sorte u toj vodi. Ovo se radi samo i samo zbog novca, da što više ribiča neznam sve odkuda ne dolaze uništavati naše rijeke . To su u Kupi na primjer gojeni šaran koji ispodriva autohtone ribe ( divljaka više i nema ) pa babuška, neki ostriži . . - za ove bi ja zabranio C&R. Ako su komercialne ribe onda jih je treba i što više izloviti a ne da jih ima svake godine više.
Sa stajalištem pojedinaca, da kapitalan som čini previše štete ja se takođe ne bi složio. Kada sam bio mlad vrlo često su se lovili kapitalni somovi a bilo je u Kupi mrena sve crno, plotica , klenova i podusti koliko si poželio pa štuka da si malo kada išao blinkati da je ne bi bar vidio a bilo je na mom reviru i smuđa i u kasno jesen moglo se uloviti i mladicu a od ove dve vrste danas ni traga. A u ono vrijeme niko nije znao za C&R.
Po mome je najviše štete učinjeno baš nesmotrenim ulaganjem neavtohtonih riba u rijeke da nema više onoga što je nekada bilo. Naravno, da su tu još i zagađenje iz svih strana a bar kod nas se to u velikoj mjeri popravlja. Ove godine svi konstatuju kako je Kupa čista kao nikada i stvarno ju je milina vidjeti u svojoj ljepoti. Sada bi trebali i ribiči odnosno njihova rukovodstva malo menjati programe u svojoj glavi.
bob1391
25.07.2010., 20:27
NIje problem što ribići koji u zakonskim okvirima love ribu istu nose i doma. Često mi se događa, a i većini vas da idete doma bez ribe jer jednostavno nije grizla. Za devastaciju ribljeg fonda jedini i isključivi krivac sto se ribolova tiće jesu oni koji love mrežama i ostalim nedozvoljenim tehnikama.
zimi,kada je brod vani,idem na ribolov sa stijena...i tom prilikom nailazim na razne likove ...jednom prilikom,jedan cica mi kaze >bog mi je dao ribu i ja cu je uzeti<pritom ,ulov je bio kantar od stotinjak grama ,a ja mu kazem>prika moj to ti je iskusenje, bog hoce da vidi koliko si krme<...glupo je ubiti ribu koja moze narasti dvadesetak puta vise,a od kantara od sto grama se neces najesti...ima vrsta koje pocinju da se mrijeste kada napune nekoliko godina zivota i budalasto ih je ubiti prije toga...nisam vegeterijanac jedem ribu,vrlo cesto je na trpezi a to znaci da nesto,od ulova, mora otici kuci.trudim se da to bude lovina od sredine ka najvecim primjercima!!!
--------------------------------------------- Postovi spojeni! Napisani u razmaku od 5 minuta ---------------------------------------------
pozdrav!!!
NIje problem što ribići koji u zakonskim okvirima love ribu istu nose i doma. Često mi se događa, a i većini vas da idete doma bez ribe jer jednostavno nije grizla. Za devastaciju ribljeg fonda jedini i isključivi krivac sto se ribolova tiće jesu oni koji love mrežama i ostalim nedozvoljenim tehnikama.
Mreže, bombe, podvodne puške...
Lokalna ekipa je tako devastirala riblji fond Dobre nakon rata jer je svatko imao bombe i eksploziv i bacalo se po Dobri. Tako i danas nizvodno od Karlovca na Kupi rade mreže. Velikom većinom to radi lokalna ekipa, ali je žalosno da nema ribočuvara koji to kontroliraju. Ne trebaju svi ribočuvari kod nas biti na Šumbaru!
bob1391
27.07.2010., 09:23
Mreže, bombe, podvodne puške...
Lokalna ekipa je tako devastirala riblji fond Dobre nakon rata jer je svatko imao bombe i eksploziv i bacalo se po Dobri. Tako i danas nizvodno od Karlovca na Kupi rade mreže. Velikom većinom to radi lokalna ekipa, ali je žalosno da nema ribočuvara koji to kontroliraju. Ne trebaju svi ribočuvari kod nas biti na Šumbaru!
A najgore je sto se sve zna, a i vecina njih koji to rade su i clanovi ribolovnih drustava.
davidsb
27.07.2010., 11:06
ima toga koliko hoces. i ne samo na kupi. ima toga svuda. i na savi znam par mjesta gdje redovno postavljaju. samo mi treba camac da pokupim i lijepo razapnem negdje pred vratima ribolovne udruge, koja uporno odbija prihvatiti takve situacije.
GoranSV
28.07.2010., 20:30
Pa, uhvati i pusti? To dosta ovisi... kada lovim stapovima, onda se naravno ''sića'' pušta natrag :) A kada lovim puškom... nema potrebe za puštanjem, jer se ''sića'' ne gađa - žali Bože vremena i truda za napinjanje lastika ispočetka :) Kao ni smisla, nije baš da će se riba nekim čudom preživjeti činjenicu da joj nedostaje dio tijela :)
Nisam pobornik. Zato jer mi se čini licemjerno da se na jednoj vodi pred "publikom" riba pušta, a iza toga se po skrivečki nosi kući (to sam vidio već dosta puta). Osim toga nisam vidio skoro nekoga da koristi udice bez kontrakuke. Gledao sam snimku ulova krupne štuke. U ribi su bile dvije trokuke koje su na snimci iščupali klještima i onda ju nakon x vremena (snimanja i pokazivanja) pustili u vodu uz priču da čuvaju riblji fond. A razvalili ju klještima.
Prije sam za radikalnu kontrolu ulova u sezoni mrijesta i zabranu pristupa područjima gdje se riba mrijesti.
Sama ideja vraćanja ribe mi se inače jako sviđa. Ja osobno kad idem u ribolov, ako nosim ribu kući odvojim onoliko koliko mi treba za obrok ili prijatelje. Obično uzmem ribu koja je oštećena ili se neće oporaviti, ostalo pustim.
sidewinder
01.08.2010., 23:58
nisam pobornik "uhvati i pusti", tko voli nek' izvoli odn. ne mislim da je to pošteniji ribolov, ako se riba vraća.
mislim da ja ne mogu izvaditi ribe na štap koliko ih jedan ribar digne u jednom ili dva izlaska na vodu (na vodi su svaki dan! - naravo sa povlačenjem mreža, vrškama i sl.) - i naravno u upisnik ulova upisuje se sam bijela riba (deverika, kesega i sl.) radi manjeg poreza, dok se ostale vrijednije ribe som, štuka, smuđ skrivaju. pa onda procijenite tko više oštećuje riblji fond ja koji platim godišnju dozvolu 450 kn ili ribari sa povlasticom za gospodarski izlov ribe od oko 2000kn godišnje koji neusporedivo više izlovi ribe koju proda na crno ili restoranima!!!!
http://www.pijanitvor.com/Users/Dalibor/Desktop/stop.jpg
Vjeket@
05.08.2010., 23:46
ja sam za c&r samo iz razloga što volim sportski ribolov, a ne volim ribu kao hranu, više vjerujem u plodove kotca:lert:
Krokar66
09.08.2010., 22:24
Još nisam čuo, da su špotski ili rekreacijski ribolovci utjecali na ribji fond. Treba pitati one koji love mrežama, kočama i vršama. možda je v HR i predizborno doba. Ko bi znao!
gbrletic
16.08.2010., 22:43
Ja ribu vratim.
Prvo ako se samo zezam i nemam namjeru da koristim ulov nema svrhe da ga zadržim.
Drugo nemam ni opremu ni alat za veći ulov. Tek sam se počeo zabavljati sa lovom na ribe pa za sada koristim tunjicu od 12!!!!kn (0,5g olova i udica):laughh:
Za sada sam sa time uspio uloviti 4-5 ušatica (ili špara - ne kužim razliku), 5-6 bugvi, jednu salpu i jednog kneza:roflmao:
Ja zadovoljan, ali sam ih još toliko i pobacao odmah nakon ulova jer su zbilja bile sitne (5-6cm)
Fora mi je vidjeti špara kako se cimne kada ponovo padne u more. Pročitao sam da treba biti vrlo nježan jer se riba vrlo lako ozlijedi (škrge, oči..), ali zna divljati na udici da imam problema uhvatiti je.
Ja nikad ne furam ribu doma. Uglavnom lovim bijelu ribu...poslikam ak imam kaj i s čim i onda ih pustim.
Viđao sam likove koji pune faktorice pa onda doma hrane svinje..:-(
Posto ribu ne jedem retko je i nosim kuci, ponekad samo ponesem jednu da ne bude da opet nisam bio na pecanje , he he.
Vecinom rubu pustan nazad u vodu sto brze moguce odim ako napravim poneku sliku i to je to.Ali nije greh ribu poneti, naravno u granicama, posto tu gde ja lovim moze samo dve da se ponesu na dan i to je to..
Ivan0705
20.08.2010., 15:35
Slažem se sa onima koji pošteno vele da u principu ribu ne puštaju natrag osim u slučajevima ako je ispod mjere, ili zaštićena vrsta...
Poz...:ffwjj:
uvijek pustam ribu. ako mi se bas jede riba odem u riblji restoran pa nek mi netko drugi cisti i servira ribu. meni se to neda :)
imam offtopic pitanje.:eeee: trebam preporuku gdje bi mogao ici u ribiciju, a da stvarno ima ribe. bio sam na trakoscanu, na sumbaru, na dravi kod zapresica i niti jedan griz.:BangHead:
znam da nije stvar u opremi ili mamcu. imam svu opremu za C&R pa gdje god da me uputite spreman sam :) i zahvalan na savjetu. :notworthy:
gone fishing
24.08.2010., 15:58
dravi kod zapresica
De je to?
Probaj na ribnjak na Otoku Mladosti u Ludbregu. (http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=5862)
Bio sam prošli vikend (nalovio sam patuljane za pljeskavice :) ), neki klinci su vadili šarane jedan za drugim , bar petnaestak u dva sata.
Postoji Off topic tema - ne spammajte
skundid
01.09.2010., 11:20
Bok ekipa,
ovdje još jedan novi :uimep:, s mora! Lovio sam ribe na mnogim morima po svijetu. Radio sam npr. 5 mjeseci na Maldivima i shvatio da bi bez ribolova tamo moglo biti jako dosadno. Tako kupim u prvoj trgovinu u njihovom glavnom gradu Maleu (najmanji glavni grad na svijetu) štap, rolu i jedan mamac (flurescentno pink ružičastu lignjicu)kojeg mi je prodavač toplo preporučio. Dobro kažem,:hmmm: to njihove ribe ovdje jedu i kupim. Pri povratku na otok gdje sam stanovao (Lohifushi) krenem montirati opremu i tako spustim mamac u more (dok doni ide brzinom od cca 5nm) odmotam krenu, pa krenem lagano namotavati. Odjednom mi nešto zapelo, mislim, s*anje tih koraljnih grebena ima kao u priči i javim upravitelju brodice (15 m) da zaustavi. Međutim vožnja na tom doniju je kao da se nađeš na koncertu ACDC-a i uhvatiš baš mjesto ispred zvučnika :cheers: ! Nije me čuo. Dok se tako borim da mi štap ne ispadne iz ruku, gledam prema krmi 50-tak metara iza nas iskoči jedna sabljarka :velikariba:(cca 2m) i počme izvoditi akrobacije iznad mora. Nije mi trebalo puno da shavatim da joj se svidio moj flurescentni mamac. Nakon duge borbe od oko 50-tak minuta dovukoh je do krme i što sad. Kako jednu takvu grdosiju bez kuke i opreme uvući preko krme putničke brodice u brod, a brod još pun turista:doh:. Dok sam ja razmišljao jedan mladi mornar skoči i donese ručnik, baci ga preko sablje i njih dvojica je izvukoše na brod. Tek je sad počela prava borba:palica:. Opet se njih dvojica baciše kečerski na ribicu i u trenu je primiriše jednim preciznim udarcem u potiljak. Rezultat lova bila riba od 214 cm i 30-tak kila najboljeg bijelog mesa. Tu večer sam nahranio 50-tak ljudi, a idućih 20-tak dana sam imao takvu upalu mišića da je još danas pamtim. Kažem sebi, dobro je počelo, ako se ovako nastavi možda i ostanem duže na ovim geog. širinama:rtvb:. Da skratim priču, to je bila moja najveća ikad ulovljena riba i sve što sam nakon toga lovio nije prelazilo 40-tak cm :sram:. Divio sam se sebi i hvalio posadu brodice kako smo mi to uspjeli izvući toliku ribu sa amaterskom opremom. Dugo sam bio tog uvjerenja, da je to stvarno bio podvig, dok nisam jednog dana vidio jednog domaćeg starčića u drvenoj brodici od jedva 2m, sa dvije sabljarke (veće od moje) :ffwjj:. Dedica ribice posložio poprijeko, jednu preko krme, drugu preko prove (sablja i rep vuku se po moru), a on taman imao još mjesta u sredini, između njih. Nisam baš uspio vidjeti da koristi neku sofisticiranu ribolovnu opremu, naprotiv :grgljam:. Sad bi svatko normalan pomislio, sretni dedica krenuo s lovinom svojoj kući, ha ? Ma neeee, dedica je još lovioooo :notworthy:. Žao mi je jedino što ga nisam uspio slikati. Moje slikice stavim čim se srodim s ovom tehnikom :eeee:. Na anketi sam glasao za to da se ribe ne puštaju nazad u vodu kad ih se već ide loviti, jer sam pri tom imao na pameti samo one čudake koji idu loviti konzumnu ribu da bi je nakon toga pustili :doh:. Smatram to čistim iživljavanjem :palica:. U protivnom podržavam svako vraćanje ribe u vodu ako nije konzumna, ako je pre velika, a posebno ako je pre mala.
Čuvajmo sve vode i svaki život u njima, jer vode su nam hrana i dom :daaa: ! Pozdrav svima :uimep:.
moslavac
03.09.2010., 23:18
Dragi moji , istina je uvijek negdje u sredini.
Kad bi se svi držali propisa naši sinovi bi imali šta lovit :nece: , ovako če njima ostati da samo gledaju slike.
Kako reče prethodnik, istina je negdje u sredini i zbog toga nisam glasovao u anketi...
Kao dugogodišnji sportski ribič, podržavam i poštujem sve Zakone i propise vezane uz ribolov, a želja mi je da se kazne za kršenja istih višestruko pooštre, poglavito vezano za krivolov nedorasle i ribe u lovostaju. valjalo bi uvesti i još jednu kategoriju; zabrana zadržavanja plemenitih ribljih MATICA, odnosno rasplodnih primjeraka, iznad neke mjere, ovisno o vrsti, o kojima ovisi budućnost vrste....
Nisam isključivi C&R ribič, volim povremeno ponijeti i pojesti s obitelji svoj ulov, ali se niti ne pre*eravam moraliziranjem po tom pitanju, niti "punim škrinju" ili prodajem ulov (to mi je nepojmljivo i degutantno)...
Vjerujem da nam riblji fond ne bi bio upitan, kao niti broj kapitalaca u vodama, da se većina ribiča ponaša sportski i u skladu sa Zakonima i propisima...kao što i sam činim.
Ne psuj na forumu!
Ne znam teško je tu nešto puno reći. I ako sam glasao negativno ,jer plaćam dozvolu,kupujem pribor,mamce,trošim gorivo i td. mada je to sport ali ne tako jefti pa osjećam potrebu vratiti nešto uloženo. Ali sam zadovoljan s ribom dve koja mi odgovara , netrebam 20 rogana ili babuški njih uvjek puštam i mislim da je to ok :idea:
skundid
14.09.2010., 19:26
Žao mi je jedino što ga nisam uspio slikati. Moje slikice stavim čim se srodim s ovom tehnikom . Na anketi sam glasao za to da se ribe ne puštaju nazad u vodu kad ih se već ide loviti, jer sam pri tom imao na pameti samo one čudake koji idu loviti konzumnu ribu da bi je nakon toga pustili
Bok ekipa, malo je potrajalo dok sam se srodio s tehnikom, a i pusta rađa me pritisla, pa nikako. Na Maledivima nisam imao neku sofisticiranu tehniku za spravljanje slikica, pa sam se koristio jednom jako lošom podvodnom kamerom s mogućnošću slikavanja. Evo vam mog najvećeg ulova. Opisah vam već postupak u predhodnom postu. Taj dugački sa štapom sam ja, ovi drugi su oni.
http://i55.tinypic.com/2mgwdhk.jpg
Kasnije sam slične ribice vidio i u Splitu na peškariji. Maledivci je zovu sailfish. Kad sam je držao u rukama tako lijepu i šarenu ipak mi je bilo ža, došlo mi je da je vratim nazad ali bilo je kasno. Za utjehu, nahranio sam 50tak ljudi s njom:notworthy:
http://i55.tinypic.com/doneqo.jpg
Nakon toga sam se nalovio ali sailfisha više ne ulovih :rtvb:. Vjerojatno su osjetili moje sažaljenje kod prvog ulova, pa mi tu tugu više nisu htjeli priuštiti :roflmao:.
http://i56.tinypic.com/2cnjjir.jpg
Ja sam za ulovi i pusti samo onih riba kojih nema dovoljno.primjerice potočarke u Mrežnici.
Nije ju lako uhvatiti a ima kapitalnih komada,makene se brzo ulove.
Šarana i i štuku treba ograničiti zadržavanje na po jednu ribu godišnje i to maksimalno do 4kg.
Mucc_VG
15.09.2010., 10:15
Kao sto je netko gore napisao, kad se zbroji koliko se potrosi na pribor, i tako daje, da ne duljim, u redu je uzeti jednu ili dvije ribe doma da se pojede, zasto ne. samo da je unutar propisane mjere. i ako tako napravimo dva tri puta godisnje, onda je to umjerena kolicina ribe, a ne kad dodem na savu i vidim frajera kak nosi doma desetak malih stukica (maks duljine do 30 cm). doslo mi je da ga ispljuskam i bacim u savu. koji ce mu ***** te sirote ribice. pusti ih, iduce godine ce imat kilu.
uglavnom, mislim da kad bi bili umjereni i savjesni (bar veca vecina ribolovaca) da bi se riblji fond puno lakse odrzavao svugdje.:cheers:
Ja sam za C&R ali ne za sve ribe npr Babuška (Carassius gibelio)tu bi ribu ja iskorjenijo jer ona je stetna za plemenite vrste riba.
krusti-ka
25.09.2010., 15:52
Nisam sto posto ni za puštanje ulova a ni za kupi sa sobom sve što dođe.
Nema mi boljeg obiteljskog ručka od "svježe" ribe, bilo morske ili riječne!
Zato mi nisu, i vjerojatno nikad ni neće biti, jasni "kolege" ribiči koji pune ledenice ribom, jer nakon tjedan dva ili mjesec u ledu to više nije to.
Nisam skroman, jer skromnost je mana iza koje se kriju neuspješni, ali sam za zdrav razum koji mi nalaže da ostavim nešto i za sutra, kako bi ugođaj na vodi bio veći i trajniji.
Rijetke vrste koje su kod nas pustim, one ja bih rekao nedorasle pustim, i ako je u mrijestu a slučajno se zakači pustim, ostalo završi u fišu ili pečeno :ffwjj:
Ja sam za SELEKTIVNO puštanje !!
Uhvaceno i pusteno!
http://i1226.photobucket.com/albums/ee417/hogar59/IMG_0359.jpg
Smatram da niti jedan sportski ribolovac, doduše na otvorenoj vodi, tj. rijeci ne može uništavati riblji fond ukoliko uzima ulov. Pa nije to ribnjak pa da će se sve izloviti i gotovo. Usput, mislim da je vrijedniji ulov s rijeke nego s ribnjaka ili održavanih komercijalnih jezera.
za mene je ribolov od malena predstavljao uživanje u smislu druženja za vrijeme i nakon ribolova tako da se ne slažem sa c&r jer koliki je god mi užitak uhvatiti ribu kasnije mi je gušt podijelit slastan zalogaj sa familijon
U&P ujedno znači, da tu ribu ispustimo nepovređenu sa čime smo joj omogučil i dalju reprodukciju, A to znači u dalnjoj budučnosti, da smo omogučili sebi i našim kolegama iste užitke kao što smo jih sami doživjeli kod umaranja te ribe a sa njenim razmnožavanjem pomogli ka očuvanju bogatstva naših voda. Mnogi ribiči na žalost ne poznaju osjećaje, kada velika riba zapliva iz ruke natrag u svoj dubine ili osjećaj kada tu istu ribu sretnete ponovo, možda ne na istom placu ali znat čete da je to ona, vidjet ćete ju u vodi, možda čak i za koji decimetar veću, jaču, možda dopliva za mamcem, ješkom, ili samo na trenutak se pojavi tamo na površini u poznatom viru prije prije nego što nestane natrag u dubini. Budite sigurni da če vas to ispuniti sa zadovoljstvom. Zato budimo tolerantni do ribiča, koji se još nisu odlučili za taj način ribolova, pošto jim još uvijek nije ponuđen dovoljno uvjerljivi argument za to, da sa time rade nešto dobro za dobrobit svih ne samo te ribe koju ispustimo u tom momentu. Svakako je isto tako važno da sa tom ribom postupamo kod puštanja vrlo pažljivo, da ju ne oštetimo, pa posle svega svejedno ugine tamo negdje u mraku nekog vira.Ako ne drugo, pustite tu ribu tu i tamu za svoju djecu, unuke, možda če i oni pecati ali ako tako nastavimo, možda neče imati šta !!
( Ma na tu temu sam pisao skoro pola sata a onda sam nešto pritisnuo pa je sve nestalo :doh::hmmm: , tako da evo samo malo mojeg kratkog razmišljanja )
bob1391
07.10.2010., 13:18
Nomad lupil sam ti like jer post ima smisla. I sam pustim ribu koja je u lovostaju ili nije dovoljne velicine ili ulovim vise od propisanog. Ali U&P stavovima i ispiranjima mozga od strane U&P-ovaca nas koji to nismo samo gubite na reputaciji i postajete sve omrazeniji u nasim ocima. Ne znam za tebe, da li i ti ribu kad je pustas premazujes antibioticima i anesteticima, pa cu generalizirati. Jeste li ikad razmisljali o patnji ribe kad ju navlacite i izvlacite i provlacite kroz grmlje i travu. Jeste li ikad razmisljali o utjecaju antibiotika i anestetika na necemu sto ne ide kod doktora i opcenito slabljenu imuniteta te iste ribe kad ju premazete svim i svacim. Koja je uopce svrha premazivanja kad se to i tako spere s ribe kad dodje u vodu? Jeste li se ikad zapitali da ste vi zrtve jako profitabilne industrije koja vas trpa svim mogucim U&P rekvizitima.
Ja sve svoje ribe pojedem najfinije su mi babuškice one čim izvadiš iz vode odma očistiš povegetiš i pečeš ljepo uz vatricu na ražnju...
njam njam
bob1391
07.10.2010., 13:43
Znaci ti nju uhvatis i odmah pustis na razanj.:hurra::notworthy:
Pusti je da pliva u mom želucu, a ako ima sreće okupa se i tavici doma:roflmao:
BOB 1391 napisao sam u prijašnjem postu : Ja sam za SELEKTIVNO puštanje, ne svake ribe i ne po svaku cijenu !! I svakako nisam za prisiljavanje nekog drugog u moj način ribolova.
bob1391
07.10.2010., 15:07
Nomad sve 5. Ali kad vidim, a cesto i cujem onakvo kvazi moralno i demagosko ispijanje mozga nesto mi pukne film pa izbacim svoje misljenje. Ako sam ja i meni slicni taj koji ce upropastiti riblji fond onda se odricem ribolova do kraja zivota pa cak i na onom svijetu ako ga ima.
Po meni U&P je ista stvar kao i prijatelji zivotinja koji svoje misljenje nabijaju svima na nos i ispravljaju tijek covjecansta na pravi put a da se sami nisu zapitali koliko je puzeva i ostalih zivotinjica i insekata unisteno da bi oni dobili svoj list salate i saku soje od koje pokusavaju zivjeti.
Ja sam uvijek za raspravu ali ne i za moraliziranje u istoj.
Kao sto narod veli "svaka b..... ima svoje veselje" a ja jednostavno ne volim da tudje veselje mora biti i moje.
bjelkasunja
11.10.2010., 20:31
obzirom da sam sportski ribolovac (u lovu ribe udicom na plovak ) ja sam za to da se ulovljena riba pusti ,hmmm možda je to i stvar navike jer mi izvaganu ribu na kraju takmičenja obavezno vraćamo u vodu.Možda to doista ne utječe na riblji fond ali svako ko se bavi ribolovom u bilo koje vrijeme može si uloviti pokoju ribicu za na stol (u dozvoljenim mjerama naravno).Mislim da odnošenje doma i trpanje u zamrzivače nema nikakvog smisla a koliko se takve ribe na kraju baci pitajte svoje supruge ili majke(one čiste zamrzivače zar ne???) Dakle ulovi i pusti a po pravilima sportskog ribolova kapitalca bilo koje vrste uvijek možeš ponesti sa sobom......zbog toga i pecamo zar ne ????
bistroooo!!!!!
galandriel
11.10.2010., 21:47
Moji su se doma već naučili da dolazim bez ulova :uimep:, kažem im nije bilo ništa za donest doma, imal sam prilike svašta donesti al sam si zacrtal određene stvari kad idem na vodu: nikad ne zimam ribu ispod mjere, svoje smeće uvijek u plastičnjaču potrpam i doma odnesem i nikad ne odlazim s vode a da nisam u vodu pohital barem kilu hrane ( najćešće kuhana pšenica, šećerac, pelete ili najobičniji kuhani kukuruz ) :ffwjj:.
GoranSV
14.10.2010., 20:34
Ne znam što bi vam pametno napisao na ovu temu, i jedni i drugi (za i protiv) imate dobre argumente. No, ovdje se uglavnom priča o pecanju, koje je relativno neselektivno kao tehnika.
Ja prvenstveno pušketam, tako da nemam baš nekih moralnih dilema oko puštanja ili ne, jer kada 150 cm prokroma prođe kroz ribu... pa, izgleda da su sve ribe alergične na prokrom :)
Nadalje, puno je selektivnija tehnika od pecanja, tako da se riba ni ne lovi ako to ne ''zaslužuje''. Pored toga što je mala (što da radim sa 15 dkg - 20 cm ribom?), što mi ju bude žao... budem i lijen napinjati ponovo duple laštike zbog pica ili baraja od 15 dkg :)
Ali isto tako moram reći da postoje i veći ''problemi'' od neselektivnosti pecanja, i da puštanje ribe neće baš previše pomoći. Hoće, dobro ćete se osjećati, ali... uvijek ima ali :(
Vjerojatno ste u posjetima ribljim restoranima i konobama jeli riblju paštetu i ostale slične kombinacije... zar zbilja mislite da u nju ide ''kvalitetna'' i velika riba? Ili u nju ide ''sića'' iz mreža i vrša? Svala čast izuzecima, ali glad za profitom je veća. Više-manje svatko tko ima ''konobu'' ima ili svoju barku i neku mrežu i par vrši, ili neki rod koji to ima, ili ima nekog tko mu to radi... I sada zamislite ''turističko'' mjesto gdje po ljeti treba uvaliti turistima što je moguće više toga? Ne samo to, potamanile su se i npr. kapešante (ne znam kako se zovu, ja ih još znam i kao lepeze), pa neke konobe ispiru školjke nakon jela, i u njih stavljaju meso od veće pedoče ili periske ili što-ti-ja-znam-što-sve-ne kada nalete na naivne strance, malo začine i serviraju... Opet, svaka čast onima koji to ne rade, ali ima jako puno onih koji u 3 ljetna mjeseca žele osigurati plaću za cijelu godinu. Koji su ribari i ugostitelji već punih 5 godina (sarkastično rečeno, naravno)... tragedija :(
Nadalje, kako ronim, tako i vidim stvari koje vi s obale, ili s barke ne vidite. I ne mislim na ništa loše s time, jednostavno vidim stvari koje su ispod površine i na dnu. Stotine metara neoznačenih mreža (ne znam kako se zovu, idu po samom dnu, i visoke su od 1 do 3 metra), koje su na istim mjestima po nekoliko mjeseci. Svako toliko se vidi promjena u položaju, što znači da ih netko svako toliko obiđe. Ali su i dalje tamo. Opasane su cijele punte, zagrađene cijele uvale... I to od ''plićaka'' od 10-tak metara (čak i pliće), na 20-ak metara od obale. A ništa nije označeno.
O kočama i luadrima nema smisla ni pričati, kao ni vađenju ''pješćanih'' školjaka sa kompresorima, gdje se u jednom potezu uništi cijelo stanište. Svega što je tamo... trave, račića, školjaka, ribe... svega.
Hm, malo sam zabrijao, ali kad je već napisano, neka ostane... Nadam se da se nitko neće naljutiti :) Ovo se ne odnosi na poštene ribiče i ribare, članove ovog foruma, već na... ma, jasno vam je na koga :)
Nego, što se tiče C&R... kada pecam, i upecam siću, to se pušta, naravno. Ali prvenstveno pušketam, pa nisam često u takvoj dilemi... ali sam htio skrenuti pažnju na to da ima i puno većih problema od toga da netko upeca neku malu ribu i ne vrati natrag u more.
Nisam za C&R. Autor je dobro po meni naveo, dozvola je preskupa, postoje lovostaji a covijek koji je zaposlen ionako rijetko ide na ribiciju a jos rjedje nekaj ulovi.
rapidus
18.10.2010., 23:08
rribu puštan ako je nemislin izist, a ako su joj gradele suđene onda je ništa ne spšava..hahahahah:eat:
ribaribigrizerep
19.10.2010., 09:23
Pozdrav svima!
Moj stav je da tko misli pojesti ulovljenu ribu ima pravo nositi ju kući ako nije manja od propisane... sportski ribolovci nisu uzrok smanjenju ribljeg fonda nego ekipa sa mrežama, koja čim skuži da negdje ima ribe pokupi sve što im se nađe na putu i opustoši dobre kanale i ostala mjesta za ribolov... Bistro
BassHunter
19.10.2010., 09:53
Nisam za C&R. Autor je dobro po meni naveo, dozvola je preskupa, postoje lovostaji a covijek koji je zaposlen ionako rijetko ide na ribiciju a jos rjedje nekaj ulovi.
Ako misliš kroz odnošenje ribe "namirit" godišnju dozvolu... popušio si ćim si je kupio... ako ti je skupa... nemoj je kupit :ffwjj:!
Postoje izrazi "sportski ribolov" i "privredni ribolov"... ljepo se odluči koja ti je "grana" isplativija pa se tu orjentiraš!
Ove godine sam uzeo tri bassa... i to samo iz razloga što su progutali vormicu tako duboko da im je bilo oštečeno ždrijelo i vjerovatno nebi preživijli da sam ih pustio!
Dakle... ako pođem od sebe... nisam totalni "C&R"... ne zamjeram nikom da si uzme ribu... sve dok je to u okvirima propisanim zakonom... nadalje... ne vidim neke svrhe uzet kapitalnu ribu... ljepše je poslikat se sa istom i pustit je... možda je uhvatimo još koji put... samo veču!
Gledamo one klipiće o ulovima velikih štuka, basseva, šarana... i plačemo u nadi da i sami budemo uhvatili jednog dana takvog kapitalca... na ovakav način... jako teško... riba jednostavno ne stigne narast do neke respektabilne veličine i težine iz razloga što se sa vode uzima sve gotovo sve što se uhvati... od nedorasle ribe ispod mjere pa do kapitalnih primjeraka... meni je Mađarska blizo pa kad se poželim ljepog bassa i dobrog adrenalina kod drila... opalim preko granice... nije da u Podravini nema bassa... ali to su sve primjerci do 30-35 cm... riba od 40 je več kapitalac... dok sam u Mađarskoj ulovio samo jednog od 38 cm... ostali su svi bili od 45 do 52 cm :xqqa:!
Lovite ribe... uzmite je i kuči... ali poštujte zaštitne mjere i dnevne kvote ulova... razmišljajte jel vam se možda djeca jedan dan budu bavila ribolovom... oni bi na žalost... samo mogli slušat priče o kapitalcima i vidjet tu i tamo koju sliku :daaa:!
A što se tiče "C&R" ribolova... ribu treba izvadit iz vode čim prije... a poslije slikanja je isto tako i vratit u vodu... upotreba antiseptika nije ni u kom slućaju štetna za ribu... usput joj možemo sanirat i neke starije povrede... otpale ljuske, ogrebotine po tjelu poslije mrijesta, rane koje joj napravi vodena uš... dokaz mojoj priči su slike sa voda na kojima se primjenjuje "C&R" ribolov... iste ribe se love tokom sezone i po nekoliko puta... svaki put su sve veče i teže... a to je ono što nam pruža zadovoljstvo i "hrani" naš ribički ego :ffwjj:!
darkoford
21.10.2010., 00:26
Bavim se podvodnim ribolovom 25 godina. Prvih desetak nosio sam kući ribu u vrećama koju sam isključivo dijelio.
Danas lovim uglavnom isključivo kapitalce, a i tada prije dobro razmislim. Sada iz dana u dan razmišljam sve više o nabavi kvalitetne video opreme da svoja iskustva mogu podijeliti sa svima, jer svaka riba ima svoju priču kao i svaki ribolovac.
Nikada u životu nisam prodao niti jednu ribu.
Nikada nisam pojeo ribu koju sam ja ulovio-moje zlatno pravilo!
bodjana
21.10.2010., 15:55
Da i ja sam bobožnik C&R ribolova :ffwjj:, ali sam isto i veliki bobožnik poribljavanja voda, a što mislim da se kod nas baš i ne prakticira puno. :nece:
To sam uvidio iz vlastitoga iskustva, pošto poznajem neke ljude iz saveza koji jednostavno poribljavaju vode na koje oni i sami idu u ribolov. :nece:
Lijepo je pustiti ribu, i pomisliti možda ju sljedeći put uhvatim opet, i izguštam se.....
Karpfen
25.10.2010., 16:41
Mislim da bi bio red da i ja kazem rec, dve u vezi ove teme.
E pa evo i mog misljenja i obhodjenja prema istom.
U zemlji gde zivim dozvoljeno je nositi 30 Sarana godisnje, ribe grabljivice
25 komada, a bele ribe 45 komada godisnje.
E sad dnevna dozvoljena kolicina za Sarana je 2 kom, za grabljivice 1 kom, i za belu 5 kom.
Ako ja placam godisnju dozvolu 220 eura nevidim razlog zasto nebih iskoristio ovo,
jer su oni sigurno izracunali da je to podnosljiva kolicina izlova za jednu dozovlu.
Naravno nikada nisam odneo kapitalca imao sam ih ali sam ih pustao da bi imali
i nasi sinovi sta da love, njih treba pustati, a i zakon je bar ovde da sve sto je vece od 5 kg ide natrag.
Sve ostalo ide kuci, jer ja kada uhvatim primera radi 2 Sarana ja ih donesem kuci i prodam komsiji,
ovde je 7 eura kilogram ja ga dam po 4 eura pa izracunaj 2 komada 6 kg puta 4 za desetak izlazaka
isplatim svoju dozvolu a kada se meni jede riba e to je nesto drugo nista nejedem sem onih meni
najlepsih kesegica buljescica babuske i to ne preko 200g.
Eto toliko od mene pa sad dragi prijatelji ja mislim da sam u pravu a ako nisam vi raspalite po meni,
izdrzacu.
kornati
26.10.2010., 10:47
Riba ulovljena u sportskom ribolovu sa NE prodaje.
zdravko
26.10.2010., 11:49
Sve ostalo ide kuci, jer ja kada uhvatim primera radi 2 Sarana ja ih donesem kuci i prodam komsiji, ovde je 7 eura kilogram ja ga dam po 4 eura pa izracunaj 2 komada 6 kg puta 4 za desetak izlazaka
Ja još nikada u životu nisam prodao ribu. A isto tako ne gledam kako ču podmiriti članarinu i pribor. Zna se zbog čega idemo u ribolov.
kova_sb
26.10.2010., 12:40
Da hvatam ribu i da je preprodajem to ne, prije bih dao susjedu nego prodao. Jedino da prodam ribu ako sam otišao na privatni ribnjak gdje se ne smije pustiti riba, nego ju moraš kupiti, onda bih prodao ribu.
darkoford
26.10.2010., 18:20
Karpfen zomolio bih te da pročitaš temu "Šta i kako dalje?" te da nam opišeš kako u tvojoj zemlji gdje loviš rješavaju navedenu problematiku.
Hvala!
Ribolovci love ribu iz gušta a ribari da bi zaradili za kruh!
A ima i onih koji su spojili ugodno sa korisnim, odnosno rade ono što vole!
Karpfen
26.10.2010., 18:35
Pre svega ribolovom se bavim rekreativno i nemam uslove da se bavim sportski,
veruj mi da to mnogo kosta koliko sam se uverio da to medju nama radi samo Fera
cast izuzecima.
Da ne uradim to sto radim nikada nebih ni uzeo dozvolu za ribolov,
smatram da nekrsim nikakva prava ako ulovim dozoljenu kolicinu ribe i ponesem kuci
naravno ne ispod i preko mere a dosta mi je onakvih koi podrzavaju uhvati i pusti
a imaju cekic dvokilas ribu uglavu u dzak i kuci i to kapitalce, neznam sta rade sa njima.
Opet kazem cast izuzecima i verujte mi nezelim nikog da uvredim ali smatram da ovo zadnje sto sam napisao
ko bude komentarisao sigurno ga je dirnula istina. :laughh:
Odgovor je za Kornata, Kova i Zdravka
Riba ulovljena u sportskom ribolovu sa NE prodaje.
Crvi - 100 kn
Hrana - 80 kn
Izraz na licu ostalih ribiča dok praznim čuvaricu i puštam ribu - NEPROCJENJIVO!!!
Karpfen
26.10.2010., 19:07
Zivim i radim u republici Austriji naravno tu i ribu lovim.
Na vodi gde ja pecam imamo dva puta godisnje ciscenje i uredjivanje obala.
Sto se tice problematike ovde glupo je reci da je nema ali bar je manja u odnosu
na bivsu jugoslaviju 80%.
40% od ribolovackih dozvola ide u svrhe poribnjavanja i ako je zakonom dozvoljeno
odneti ribe koliko sam ja ulovio ja nevidim razlog zasto je nebih i poneo kuci sto radi
degustiranja, prodaje, poklanjanja ili hvaljena.
Sto se tice ribnjaka nije ni to kao kuci da sve sto ulovis moras da poneses, naprotiv
dnevna dozvola je 25 eura imas pravo da pecas na dva stapa i da ponese dva Sarana
ili jednu Grabljivicu.
. sportski ribolovci nisu uzrok smanjenju ribljeg fonda nego ekipa sa mrežama, koja čim skuži da negdje ima ribe pokupi sve što im se nađe na putu i opustoši dobre kanale i ostala mjesta za ribolov...
Mislim da taj način ribolova treba što više njegovati ali je on uzaludan ako netko pušta ribu dok ju drugi na tom mjestu redovito uzima i ispod mjere.Na mnogim otvoreni vodama nema kvalitetne kontrole i mnogi to koriste.Kada bi se zabranio privredni ribolov i to strogo kažnjavalo ribe bi bilo i više.Mi sportski ribolovci plačamo poribljavanje i možda ne u količini koja je dostatna ali privredni ribar pokupi sve što mu u mrežu dođe a ništa u te vode ne unosi.
Kako shvatiti da se u vrijeme lovostaja smuđe uhvati pri kontroli prometa privredni ribar s punim gepekom smuđeva i ne ostane bez dozvole za daljnji rad.
Isto tako jedna društva poribljavaju više druga manje a riba se ne zadržava tamo gdje ste ju ubacili.Ovog ljeta zbog velihih poplava iz mađarskih ribnjak dosta je ribe završilo u Dravi i skroz do Dunava.
Mnogo je lakše C&R primjenjivati na raznim šljunčarama jer ribu koju poribite ostaje u toj vodi i uz pravilno gospodarenje kroz par godina imate krasnu vodu za ribolov.
Kako shvatiti da u jeku obrane od poplave Dunava vodu iz stare Drave u Bilju ispuštaju u Kopačko jezero da ne bi ostalo bez vode a voda plavi okolna polja i jezero se normalno napaja vodom iz Dunavai to da voda opadne u toku dana za 1 metar i na izlazu kanala ribari i krivolovci postavljaju mreže jer normalno je da zbog takovog brzog pada vodostaja riba bježi za vodom.
Iako znam da sam ja i mnogi drugi naivci kada misle da će spasiti time riblji fond a drugi tu istu ribu sutradan i ispod mjere nose kući ali i dalje ću ribu vračati u njenu životnu sredinu i samo uživati u čarima ribolova..
Mihael25
26.10.2010., 19:20
Naravno nikada nisam odneo kapitalca imao sam ih ali sam ih pustao da bi imali i nasi sinovi sta da love, njih treba pustati, a i zakon je bar ovde da sve sto je vece od 5 kg ide natrag.
Zbog ovoga sa kapitalnom ribom koja je kljuc opstanka ribljeg fonda imas "like" od mene, a ovo sa prodajom ribe (ne zelim nikoga osudjivati), ali je sigurno u zemlji kao sto je Austrija protuzakonito. :nece:
kova_sb
26.10.2010., 19:25
U zakonu stoji:
Članak 23.
(4) Ribe ulovljene u športskom ribolovu ne smiju se stavljati u promet.
Ali odošmo mi u off.
Karpfen
26.10.2010., 19:30
U zakonu stoji:
Članak 23.
(4) Ribe ulovljene u športskom ribolovu ne smiju se stavljati u promet.
Ali odošmo mi u off.
Prijatelju moj dragi stoi li u tom zakonu pod nekom tackom da je tu istu ribu
zabranjeno pokloniti nekome.
Ako nestoi eto da bi vam bilo lakse ja sam je komsiji poklonio a komsinica
posle pola sata donela par eurica da se oduzi na neki nacin.
Slazem se da smo otisli predaleko, da nekomentarisemo vise o ovome da nas
nebi opominjali.
kova_sb
26.10.2010., 19:34
Odošmo u off i neda mi se raspravljati ali ti si drugačije napisao u postu, nego sad što si rekao.
pozz
kornati
26.10.2010., 19:53
Odgovor je za Kornata, Kova i Zdravka
Za ilustraciju. Član sam dva ribolovna dsruštva i to na Vrhniki in na Vipavi. Godišnje dozvole moram plačati duplo, znači več u startu plačam više od tebe. Pored toga bavim se i takmičarskim ribolovom, koji košta puno više nego članarina i godinja dozvola u ta dva društva.
Ribe iz slatkih voda nisam uzeo više od 15 godina, niti za sebe niti za komšije. Ali to je moj problem. Imam pravo na dnevnu kvotu, ali da uzmem svu dozvoljenu ribu a to je 200 izlazaka godišnje puta dozvoljena količina ribe, zvao bi se kormoran.
Ali nikoga ne gledam kao kormorana, koji uzme ribu, koja mu pripada. Zašto ne bi ljudi pojeli ribu, koju su ulovili. Ali ne podnosim ljude, koji svu ulovljenu ribu nose kuči, trpaju u škrinje i u proleče njihove žene tu istu ribu izbacuju vani, kada čiste škrinje.
I kao svugde i kod nas je ribu zabranjeno prodavati. Ako se uhvati član riboilovačkog društva, koji prodaje ribu, odma se to smatra kao teži prekršaj i istog trena prestaje biti član društva.
Mislim, da nema ribolovca, koji več na početku godine izračuna, koliko ribre mora u toku godine prodati, da bi došao na pozitivnu nulu, jer se za ribolov odlučuju ljudi, da bi se relaksirali od svakodnevnih problema i napunili baterije za daljni rad, a ne da pune novčanike za plačanje godišnje dozvole.
zdravko
26.10.2010., 19:54
Sve ostalo ide kuci, jer ja kada uhvatim primera radi 2 Sarana ja ih donesem kuci i prodam komsiji, ovde je 7 eura kilogram ja ga dam po 4 eura pa izracunaj 2 komada 6 kg puta 4 za desetak izlazaka isplatim svoju dozvolu
Tu nema govora o darivanju. :hmmm:
Karpfen
26.10.2010., 20:07
Molim da se Procita post kako je napisan.
Rekao sam da imam pravo poneti 30 Sarana godisnje pa to ti je 6 meseci izlazaka na vodu
a nedoneti kuci nista.
Ljudi neidem ja napijacu da bih prodao ribu jednostavno jednom prilikom sam dosao kuci
sa dva Sarana i komsija mi je ponudio nadoknadu za iste, covek zivi ispod mene slozio sam se
sa tim i dosao na ideju ako prodam izvesnu kolicinu ribe da na neki nacin mogu isplatiti dozvolu
a za novce namenjene za sledecu dozvolu kupim meni neki stap ili rolu to je sve.
Nisam svercer i potpuno ste me pogresno shvatili. Svu ribu koju imam pravo da donesem
donosicu, a dali cu je prodati komsiji ili pokloniti komsinici to nije niciji problem i toga se necu
odreci, a da vidim tog cuvara koi ce mi izbaciti dozvoljenu kolicinu i meru uhvacene ribe.
galandriel
26.10.2010., 20:22
Dozvola sportskog ribolovca uz uvjet da imaš položen ispit - imaš li ? .... jel to bila Austrija ili Tunguzija pravila su gotovo ista, poštivanje istih ? , naravno da je prekrasno lijepu ribu donesti doma al prodavat, poklonit nekom kome si obećao da ćeš dati ak uloviš - štima. Sama definicija Sportskog i pojam kao takav nije mjerljiv nekakvom nadoknadom ulovljene ribe, već uživanjem s prirodom i vodom, no na kraju kaj to mene briga, zašto uopće pišem post na ovak meni bedasto poimanje dozvole i pravdanja iste :doh: , bistro u podmirivanju dozvole
Karpfen
26.10.2010., 20:44
Dozvola sportskog ribolovca uz uvjet da imaš položen ispit - imaš li ? .... jel to bila Austrija ili Tunguzija pravila su gotovo ista, poštivanje istih ? , naravno da je prekrasno lijepu ribu donesti doma al prodavat, poklonit nekom kome si obećao da ćeš dati ak uloviš - štima. Sama definicija Sportskog i pojam kao takav nije mjerljiv nekakvom nadoknadom ulovljene ribe, već uživanjem s prirodom i vodom, no na kraju kaj to mene briga, zašto uopće pišem post na ovak meni bedasto poimanje dozvole i pravdanja iste :doh: , bistro u podmirivanju dozvole
Pre svega osvrni se oko sebe kada bi svi postovali zakon kao ja ova tema nebi ni postojala.
Toliko ste tvrdoglavi da se to nemoze opisati ljudi ako ulovim 30 sarana godinje koliko je
dozvoljeno ma baci cu ih u smece ako hocu to je moje sta cu da radim sa tim.
Nista vise od dozvoljenog necu ali necu ni da dam ono sto je moje naravnno ako do
toga stignem u ovom slucaju upecam.
Dali cu ih sutirati ili ne to je moja stvar ali ako upecam dva sarana danas odnecu ih i baciti svinjama
a sve sto upecam vise vrati cu ih u vodu.
Savet: Ako ti se nesvidja neki post a ti ga lepo preskoci nemoj se bedaciti kada nemas nerve
Bistro
Ova tema je o tome dali nosite doma ribe koje su ulovljene i ZAKONSKI su u mjeri ili iste puštate, a ne o dozvolama, količinama, prodaji ili poklonima.
Karpfen
26.10.2010., 20:53
Ova tema je o tome dali nosite doma ribe koje su ulovljene i ZAKONSKI su u mjeri ili iste puštate, a ne o dozvolama, količinama, prodaji ili poklonima.
Da nosim ribu kuci koje su zakonski dozvoljene
uvek kada je to moguce.
Dok god loviš na dozvoljene mamce, u dozvoljeno vrijeme, ribu u mjeri i u dozvoljenim količinama nema ti se šta prigovoriti s ribičke strane. A to što ne daješ račun i ne platiš PDV to bi mogli zamjeriti samo ovi iz finansiske inspekcije. Da su u mom okruženju svi ko ti ja bi bio presretan. Prije dva mjeseca kad sam bio na Savi neki (ne)ljudi čiste desetak štukica od 25 cm a ovaj kolega što je bio sa mnom nije mogao da im ne prigovori pa se zamalo nismo nismo posvađali.
Karpfen
26.10.2010., 21:05
Dok god loviš na dozvoljene mamce, u dozvoljeno vrijeme, ribu u mjeri i u dozvoljenim količinama nema ti se šta prigovoriti s ribičke strane. A to što ne daješ račun i ne platiš PDV to bi mogli zamjeriti samo ovi iz finansiske inspekcije. Da su u mom okruženju svi ko ti ja bi bio presretan. Prije dva mjeseca kad sam bio na Savi neki (ne)ljudi čiste desetak štukica od 25 cm a ovaj kolega što je bio sa mnom nije mogao da im ne prigovori pa se zamalo nismo nismo posvađali.
A kako ja da dokazem svima ovima sto su pisali reprike.
Ja da sam radio to sto je protiv zakonito dosada bih svirao klavir uveliko.
darkoford
26.10.2010., 21:25
Karpfen, ništa se ti ne brini očito si pravi ribolovac jer mislim da ima jako puno onih koji prodaju ispod mjere, ne poštivaju lovostaj i.t.d. a ni u ludilu to ne priznaju.
Možda je bolje i prodati nego trpati u škrinju pa nakon nekog vremena žena pobaca u smeće.
Više smatram da ribu treba loviti isključivo po vlastitim potrebama koliko je možemo kao frišku potrošiti.
Ako se pozivamo na moralnost onda tek nikako ne valja.
Npr. ljudi oko nas možda gladuju a mi bacamo ribu iz škrinje u smeće ili vraćamo nazad u vodu.
Zato se ja uglavnom bavim podvodnim ribolovom u moru pa imam veću mogućnost izbora odnosno lovim samo ono što smatram potrebitim.
Za slatkovodni ribolov odem na vodu prije kojejkakvih prigoda: rođendani, krstitke, blagdani i sl. ulovim par komada za fiš i to je to.
Ne znam, napali čovjeka i ne znam koji stav da zauzmem.
1. i glavno: 99% nas na ovom forumu bi bilo sretno da su svi ribiči kao Karpfen (plaća dozvolu, na uzima ribu ispod mjere, ne uzima iznad dozvoljene godišnje kvote, ne uzima one kapitalne, iznad mjere) i sad kad pogledate to čovjek ne može poželjeti više od ribolovca (ubite me ak nije istina).
Sad Karpfen kad jednom odeš u ribolov i uloviš ribu koju SMIJEŠ uzeti, a ne želiš ju za sebe (za ručak ili tako nešto) probaj ju pustiti, ne znam možda se prelomi nešto u tebi i :sex: dozvolu i skup pribor i ne znam što, ipak je lijepo vidjeti tu ribu koju si nadmudrivo ne znam kolko dugo da je pustiš u znak zahvalnosti.
Ja ne jedem ribu ni ništa drugo što ima veze sa vodom (lignje, školjke, žabe...) ali ako ovi moji doma kažu da će jesti uzmem doma, ali ne da punim škrinju jer će se vjerovatno ta riba bacit, nego ak će jesti u sljedećih par dana.
Karpfen
26.10.2010., 22:07
Ne znam, napali čovjeka i ne znam koji stav da zauzmem.
1. i glavno 99% nas na ovom forumu bi bilo sretno da su svi ribiči kao Karpfen (plaća dozvolu, na uzima ribu ispod mjere, ne uzima iznad dozvoljene godišnje kvote, ne uzima one kapitalne, iznad mjere) i sad kad pogledate to čovjek ne može poželjeti više od ribolovca (ubite me ak nije istina).
Sad Karpfen kad jednom odeš u ribolov i uloviš ribu koju SMIJEŠ uzeti, a ne želiš ju za sebe (za ručak ili tako nešto) probaj ju pustiti, ne znam možda se prelomi nešto u tebi i :sex: dozvolu i skup pribor i ne znam što, ipak je lijepo vidjeti tu ribu koju si nadmudrivo ne znam kolko dugo da je pustiš u znak zahvalnosti.
Ja ne jedem ribu ni ništa drugo što ima veze sa vodom (lignje, školjke, žabe...) ali ako ovi moji doma kažu da će jesti uzmem doma, ali ne da punim škrinju jer će se vjerovatno ta riba bacit, nego ak će jesti u sljedećih par dana.
Hvala na lepim recima i savetima obecavam ti da cu to ciniti u budusnosti.
darkoford
27.10.2010., 00:57
Možda bi bilo najbolje ribu koja nam je viška ili je želimo pustiti da živi prebaciti u neku drugu vodu gdje je ima manje da svuda napravimo podjednaku populaciju ribljeg fonda.
Možda bi bilo najbolje ribu koja nam je viška ili je želimo pustiti da živi prebaciti u neku drugu vodu gdje je ima manje da svuda napravimo podjednaku populaciju ribljeg fonda.
Ne preporučujem to radit na svoju ruku.
Jer će se nać "pametnih" koji će onda istresat kante babuški i cvergla tamo gdje im nije mjesto.
Ima svakakvih ljudi, nismo svi isti, a nekima su ribe samo ribe bile one sunčanice, babulaje, cvergli ili šarani, smuđevi i štuke...
:cheers:
http://www.youtube.com/watch?v=t-JKOOiQ7Uk
Pravo je zadovoljstvo upecati ribu, a ugodjaj je kompletan kada se riba vrati nazad u vodu, odnosno kada smo svjesni da smo joj sacuvali zivot.
Ja odnesem kući ribe toliko koliko je regulirano propisima. Normalno ako tog dana imam ribičke sreće. Ne vidim zašto bi tu postojale neke polemike. Ako ili kad se donese zakon da se sva riba pušta, držaću se tog zakona.I tu je kraj priče.
daida miho
14.11.2010., 12:41
ja odem na ribolov kad god uhvatim malo vremena i to rijetko vise ribe pustim nazad nego donesem kuci i ako nosim to je za malo okusit dobre ribe a ne one kupovne
uglavnom se treba drzati propisa. manje ribe svakako pustati nazad, ali na pravi nacin. vece ribe nositi kuci, ali gledati da to bude u granicama...nadam se da ce nasa djeca imati sta da ribaju sjutra, inace ce nas optuzivati sa punim pravom
istranka
16.11.2010., 10:55
nije problem u ribolovcima,već u krivolovcima
predrag666
16.11.2010., 12:16
Nikada nisam pojeo ribu koju sam ja ulovio-moje zlatno pravilo!
Nije mi jasno zašto nisi pojeo ribu koju si uhvatio :hmmm:.
Ne jedeš ribe ili...?
darkoford
16.11.2010., 12:33
Jedem ribu i to puno ribe!
Ribolovom se bavim od djetinjstva i kao klincu bilo mi je žao pojesti ulovljenu ribu i tako mi to ostalo nekako u navici do dan danas.
predrag666
16.11.2010., 13:10
Jedem ribu i to puno ribe!
Ribolovom se bavim od djetinjstva i kao klincu bilo mi je žao pojesti ulovljenu ribu i tako mi to ostalo nekako u navici do dan danas.
Poštujem to, čak sam spreman i pomoći ti ako te zadesi kakva nevolja tipa: joooj ulovio sam zubaca od 4 kg. a ne znam što sa njim!? :uimep:
Zato smo tu, da pomognemo.
darkoford
16.11.2010., 13:19
Poštujem to, čak sam spreman i pomoći ti ako te zadesi kakva nevolja tipa: joooj ulovio sam zubaca od 4 kg. a ne znam što sa njim!? Zato smo tu, da pomognemo.
Upravo tako i radim! :ffwjj:
:kkkk:
mato975
17.11.2010., 19:57
Ja u principu puštam 95% svega,što izlovim ali nemam ništa protiv nekoga,koji lovi ribo sporstki i ako ima mjere,koje su propisane tu ribu nosi kuči za svoju upotrebu.Problem u Sloveniji su takvi "ribari",koji vade sve što ima živog u vodi i to na način,koji je protuzakonit!
predrag666
17.11.2010., 20:06
Ja u principu puštam 95% svega,što izlovim ali nemam ništa protiv nekoga,koji lovi ribo sporstki i ako ima mjere,koje su propisane tu ribu nosi kuči za svoju upotrebu.Problem u Sloveniji su takvi "ribari",koji vade sve što ima živog u vodi i to na način,koji je protuzakonit!
Takvi ribari su problem u svakoj zemlji samo što neke zemlje imaju mjerodavne službe koje se bave tim problemom na adekvatan način a kod nas je državna služba više način da se na elegantan način zasluži mirovina bez velikih napora i talasanja.
Interesantan članak sam pronašao na jednom Američkom portalu;
Uhvati i pusti
Dali Ste znali ?
.......DA ako pustite nazad u vodu smuđa od 4.5kg. u suštini ste pustili nazad u vodu 525 smuđa težine 0.9 kg. za svaku godinu za koju se taj isti smuđ izmresti.......
.......DA ako pustite nazad u vodu štuku tešku (9 kg.), pustili ste ribu koja je stara između 14 i 18 godina.Ovako odrasla ženka je "vrijedna" preko 1000 štuka izmedju 1.3kg. i 2.2 kg. za svaku godinu koje se izmresti.......
......DA ženka štuke i smuđa izleže oko 35.000 komada ikre po jednom paundu (450gr.) vlastite težine. Od ovih 35.000 komada samo 15 primjeraka će preživeti i dostiči punu zrelost........
......DA smuđu treba između 5 i 7 godina da dostigne težinu od samo 1.kg.........
......DA štuki treba između 5 i 7 godina da dostigne težinu od (1.kg. do 2.kg.)
......DA PRIHVATANJE ŠTUKE ZA OČI I STISKOM U OČNE DUPLJE OSLEPLJUJE ŠTUKU KOJA ĆE NAJVjEROVATNIJE UGINUTI USLJED TOGA.......
......DA riba koju fotografirate treba biti držana horizontalno a ne vertikalno i da vaše ruke moraju biti vlažne prije nego što prihvatite ribu za fotografiranje i puštanje.......
......DA riba NE MOŽE držati zrak duže nego što to može čovjek. Kada fotografirete ribu budite brzi i spremni. Ako niste spremni, ribu najbolje držite u vodi dok ne pripremite kameru......
Cijela ideja "uhvati i pusti" etike je povratak ne samo žive ribe u vodu, nego i nepovređene ribe sposobne da preživi posle puštanja. Ovo znači da riba treba preživjeti i proči kroz cijeli proces zabadanja udice, zamaranja, prihvatanja, otkačinjanja, oživljavanja i puštanja bez povrede i nepotrebnog i prekomjernog stresa.
Najbolji način zaobilaska stresa kod ribe je puštanje u najkračem mogučem vremenskom periodu.Prekomjerna borba sa ribom stvara mliječnu kiselinu u ribi.
Neke ribe su pod velikim stresom poslije prihvatanja i puštanja i nivo mlječne kiseline u njihovom sistemu je prekomjeran, zbog čega riba treba veliku količinu kisika i duži oporavak da bi bila sposobna da ponovo pliva.Uhvaćena riba treba biti prihvaćena, otkačena i puštena u najkraćem mogučem roku, osim ako je riba uhvaćena u velikoj dubini.
Zamaranje ribe do točke njenog totalnog umaranja koje se obično iskazuje sa okretanjem ribe trbuhom prema gore, može dovesti do prekomjernog gomilanja i trovanja mlječnom kiselinom što se obično završava uginućem ribe.
U suštini velike ribe imaju večih problema sa stresom nego manje ribe, pa samim time i veči procenat uginuća, pokazala su istraživanja.
Još jedan veoma važan detalj je držanje ribe vlažnom. Mnoge publikacije o "uhvati i pusti" etici savjetuju ribolovcima da navlaže ruke prije nego dotaknu ribu, ili da koriste vlažnu prostirku, za prihvatanje ribe koja će biti puštena nazad u vodu.Ovo sprečava skidanje važne zaštitne sluzi sa ribe.Ali koliko ribolovaca radi ovo?Veoma mali bro
Najsigurniji metod za puštanje ribe je u samoj vodi i bez dodira. Ali riba koja je pod stresom treba vremena da se povrati. Da povrati snagu i primi dovoljno kisika. Mnoge instrukcije o pravilnom puštanju savjetuju držanje ribe u vodi i pomjeranje ribe napred-nazad kroz vodu, tako da joj voda struji kroz škrge. Ali u prirodi, riba uzima vodu samo od napred, kroz usta i ispušta je nazad kroz škrge, što znači da pomjeranje ribe u "nazad"nije dobar savet, jer riba ne "uzima" vodu plivajući u nazad ili prema pravcu strujanja vode.U stvarnosti, ako bi držali ribu u brzoj vodi okrenutu sa skrgama uz strujanje vode, riba bi uginula.
Pomjeranje ribe samo u napred je veoma težak proces, pogotovu ako ne možete držati golim rukama ribu za usta. Manje ribe još i nekako, ali velike je totalno nemoguče pomjerati samo u napred.
Neki ribolovci su pažljiviji i uspješniji pri puštanju ribe od drugih. u svakom slučaju bolje je da pustite neke ili sve od riba koje upecate svaki put kada odete na pecanje, nego da svaki put zadržite maksimalan dozvoljen broj riba koje pecate. Ne zaboravite da određen postotak riba ugine prirodno svake godine. Čak i ako nikada ne zadržite ribu, opet čete imati utiiecaja na riblju populaciju.
Ovo je i glavni razlog zašto trebate usavršavati svoju tehniku ne samo puštanja ribe nazad u vodu, već i svoju tehniku zakačinjanja, zamaranja, prihvatanja, otkačinjanja i oživljavanja ribe.
"UHVATI I PUSTI"............budučnost ribolova je u našim rukama.
Text powerd by Sinisa VDG & Kemo
Barbarianac
23.11.2010., 12:20
evo da se pridruzim svojim postom...
smatram da je problem krivolov i pecanje ispod mjere, problem su mrezem struja, lov plinskom bocom, zagadjenje, vadjenje sljunka... bilo bi vise eticki kada bi se ribolovci aktivno udruzivali protestima protiv zagdjivaca, prijavljivali ilegalne sljunkare pa cak i kada bi uzimali pravdu u svoje ruke po pitanju raznih krivolovaca...
tacno je da ribi treba prilicno vremena da naraste i bude interesantna za lov, medjutim, ne vidim kako to ribolovci mogu iskorjeniti ribu sportskim pecanjem? ono na sta uticu je da je manje starije ribe a vjerujem da se time povecavaju sanse onoj mladjoj. pored toga, pustanje ribe, jednako kao i lose kacenje i mesarenje (grabuljanje, raubovanje, krampovanje), smanjuju mogucnost ulova, riba postaje opreznija...
acno je da ribi treba prilicno vremena da naraste i bude interesantna za lov, medjutim, ne vidim kako to ribolovci mogu iskorjeniti ribu sportskim pecanjem?
Citao sam clanak da su manji vodotoci u Engleskoj, u ranim devedesetim godinama, bukvalno ostali bez ribe. Razlog tome je veliki priliv radnika iz istocno evropskih zemalja, kao i izbjeglica sa prostora bivse YU, koji su se ribolovom bavili da bi prehranili sebe i svoje porodice, a nesto i zaradili,i koji jednostavno nista nisu vracali nazad u vodu za razliku od Engleza, koji imaju sasvim drugacije shvatanje i odnos prema ribolovu. Rezultat svega toga bilo je uvodjenje rigoroznih kontrola, dodatne mjere po pitanju maximalnih dnevnih ulova i minimalnih mjera, a najugrozeniji vodotoci potpuno su zabranjeni za ribolov na duze vrijeme. Znaci da ona krilatica da se riblji fond ne moze ugroziti pecaljkom, jednostavno, " ne pije vode" :nece:.
Znaci da ona krilatica da se riblji fond ne moze ugroziti pecaljkom, jednostavno, " ne pije vode"
Možda je bitno tko stoji iza pecaljke. Ma, sigurno je bitno.
BassHunter
23.11.2010., 15:21
......DA smuđu treba između 5 i 7 godina da dostigne težinu od samo 1.kg.........
......DA štuki treba između 5 i 7 godina da dostigne težinu od (1.kg. do 2.kg.)
Ovo možda vrijedi u škrtim engleskim vodama... u našim vodama prema istraživanjima pod vodstvom prof. Opaćka... štuka dostiže težinu cca 1 kg za cca 2 godine... najveći je prirast u rasponu 3-5 kg a u težinu riba postiže, u glavnom do pete godine starosti... kasnije je prirast sporiji.
Neke ribe su pod velikim stresom poslije prihvatanja i puštanja i nivo mlječne kiseline u njihovom sistemu je prekomjeran, zbog čega riba treba veliku količinu kisika i duži oporavak da bi bila sposobna da ponovo pliva.Uhvaćena riba treba biti prihvaćena, otkačena i puštena u najkraćem mogučem roku, osim ako je riba uhvaćena u velikoj dubini.
Zamaranje ribe do točke njenog totalnog umaranja koje se obično iskazuje sa okretanjem ribe trbuhom prema gore, može dovesti do prekomjernog gomilanja i trovanja mlječnom kiselinom što se obično završava uginućem ribe.
U tome i je poanta... što je dril duži... veča je količina mječne kiseline koja se nakuplja u mišičnom tkivu ribe... zato se i grozim "finog" pribora... štapovi do 20-ak grama za bassa, pa 40, 60 grama za štuku... fine špagice od 0.10 do 0.16... ribolov match tehnikom na vodama gdje znamo da plivaju kapitalni primjerci ribe... sve je to "fin" pribor u kojem mi ribolovci guštamo... dok s druge strane takvim priborom ubijamo ribu :sram:!
mudrica
23.11.2010., 15:25
Slažem se sa opcijom sportskog ribolova UHVATI I PUSTI! Ali na žalost prečesto se čuje na vodi: veća je od zrna graha, ili, sve što se uhvati nosi se kući!
Ako se tako nastavi, nikada nečemo postati ribolovna društva sa kapitalnim primjercima riba. Jer ovdje u Baranji ribočuvarska služba je slaba,a i sama svijest večine ribolovaca gotovo nikakva. Jer znaju reči: ako je ja pustim, netko poslje mene tko je uhvati neće! A nedavno sam čuo, ovdje je nekada bilo puno štuka! Eto to su neke od najčeščih fraza na baranjskim vodama. A siguran sam da bi ih bilo puno manje da ima malo više pobornika opcije UHVATI I PUSTI!
Pozdrav svim dobronamjernim ribolovcima! Bistro!
pa 40, 60 grama za štuku...
Misliš da je moj spro 15-40 2,40 pre fin za štukicu i da bi trebal koristiti Spro 20-60 2,10
Mihael25
23.11.2010., 16:01
Citao sam clanak da su manji vodotoci u Engleskoj, u ranim devedesetim godinama, bukvalno ostali bez ribe. Razlog tome je veliki priliv radnika iz istocno evropskih zemalja, kao i izbjeglica sa prostora bivse YU
Ja sam cuo da su i u trgovinama ribolovne opreme imali natpise "Uhvati i pusti" napisan na naskom zbog gore navedenih problema. :doh:
BassHunter
23.11.2010., 16:09
pa 40, 60 grama za štuku...
Misliš da je moj spro 15-40 2,40 pre fin za štukicu i da bi trebal koristiti Spro 20-60 2,10
Pa ako uzmem u obzir činjenicu da bassa blinkam sa štapom 2.40 m, 20-60 grama... onda je... a tim štapom bacam silikonce u 80 % slućajeva... dužina ti samo varira od terena na kojem loviš :ffwjj:!
Kak bi bacio takvim štapom 50 gramski jerk ili žlicu slične gramaže :hmmm:?
Mislim da nemam niš zak teško za bacat. Nakon ovih postova razmišljam o korištenju ovog kračeg i jačeg štapa. Na rolu bum namotal špagu 0,20
i nebum više puštal štuku da se previše umara. Još nemrem prežalit onu štukicu na Fuki kaj je zgutala do š***a :sram:
BassHunter
23.11.2010., 16:28
Mislim da nemam niš zak teško za bacat. Nakon ovih postova razmišljam o korištenju ovog kračeg i jačeg štapa. Na rolu bum namotal špagu 0,20
i nebum više puštal štuku da se previše umara. Još nemrem prežalit onu štukicu na Fuki kaj je zgutala do š***a :sram:
Dužina ti samo može varirat i trebaš je prilagodit terenu na kojem loviš... dakle... nije nužno da uzmeš krači štap... možda samo jači... sa špagom se isto tak ne trebaš opterečivat... 023-0.25 i loviš bez brige... čvrst štap u kombinaciji sa adekvatnom špagom i rolom sa pouzdanom kočnicom... i ne moraš se bojat da budeš izgubio ribu :ffwjj:!
Naj ljepše mi je vidit kad nekom stisne na "špagicu" i "štapić" ljepa riba... a on je svojim priborom ne može okrenut a ne smije zategnut kočnicu na roli jer ima "špagicu... pa riba u velikoj večini slučajeva ode tam di je njoj volja :laughh:.
U pripremi su spotovi za you tube pa kad bude gotovo budem pastao da vidite kak drilovi znaju bit "špićasti"... kad imaš ljepu ribu u "gadnom" terenu :daaa:.
Bass sve je to ljepo što si napisao, ali ja sam od onih koji love lakšim i finijim priborom.
Poglavito ovakav ili tvoj način je kad se ide na kapitalnu ribu, a cilj je dat joj najmanju šansu da pobjegne ili nikakvu.
Onaj tko ne ide na kapitalce može si priuštiti lakši pribor bez problema, pogotovo na čistim terenima, ali stvar je osobnog izbora prvenstveno.
Dok ova istraživanja američka, ne moraju baš uvijek držati vodu, po tom ja bi na bolognese trebao špagom lovit ili....
BassHunter
23.11.2010., 16:59
Bass sve je to ljepo što si napisao, ali ja sam od onih koji love lakšim i finijim priborom.
Poglavito ovakav ili tvoj način je kad se ide na kapitalnu ribu, a cilj je dat joj najmanju šansu da pobjegne ili nikakvu.
Onaj tko ne ide na kapitalce može si priuštiti lakši pribor bez problema, pogotovo na čistim terenima, ali stvar je osobnog izbora prvenstveno.
Dok ova istraživanja američka, ne moraju baš uvijek držati vodu, po tom ja bi na bolognese trebao špagom lovit ili....
Upravo tako... to je stvar ukusa... a o ukusima se ne raspravlja :notworthy:.
Ja preferiram jači pribor iz razloga što u jednom ribolovu promjenim par voda i desi se da lovim od čistog šljunka na dnu pa do teškog loma... žao mi je ko pesu što u nedelju nisam imao fotić kod sebe da poslikam teren kam sam bacao varalicu... nije bilo ulova ali je zato ambijemt bio fantastićan... bude još koji ribolov pao pa poslikam da vidite kakva je to ljepota :daaa:.
Ne mogu a da se ne osvrnem na ovaj novi nacin ribolova!! Mislim da je za svaku pohvalu. tako mozemo uzivati u kapitalnim primjercima ribe.
Nikada necu zaboraviti kada sam uhvatio šarana od 17 kg ili tostolobika od 32 kg te istu ribu donesao kuci kao trofej.
Meso je nekvalitetno i nisam bioodusevljen. da sam naprimjer toga sarana vratio u vodu još mnogi ribolovci bi bili sretni kada bi ga dobili na udicu vako zavrsio je jako bjedno
bezribic
24.11.2010., 17:27
Strašno je što se događa kod nas na vodi u Slav. Brodu . Večina ribolovaca nema ribolovnice i svu ribu koju ulove bez obzira na mjeru nose doma,čak i ako je nesto veča od mlađi (čast izuzecima ) .jako malo ribolovaca vodi brigu o poštivanju lovostaja ,a ribočuvara nigdje npr. meni koji sam gotovo svaki dan na vodi u protekle 3god tek su jednom pregledali ribolovnicu ne zato sto me poznaju,već zato što ih nema na vodi. Mi smo takav narod nikada se to neće promjeniti !!!
zagorec
05.12.2010., 15:38
pošto sam novi ribič ja sam za nešto između.Poštivanje režima ribolova ali i odnijet nešto kuči sve u nekim normalnim granicama.Kormorana je uvijek bilo i biče...tj nosim sve
Maxonja
05.12.2010., 15:51
Ja mislim da na moru uopće nisu problem ribiči koji se uglavnom drže propisa, a ako i odnesu koju premalu ribu nije velika šteta, ali kad frajeri zapašu
tonu i po nedorasle orade onda je to genocid.
Također mi najviše na živce idu oni s ludarom ili fržatom kako je kod mene zovu. To je totalno neselektivan lov, a svi se domači ribari izvlače da je to kao tradicionalni
ribolovni alat. Poslije ludara još danima među škrapama nalazim prestravljene ili crknute salpice i sl.
Čudi me da na tržnicu mogu donesti nedoraslu ribu i prodavati je da ih nitko ništa ne pita.
Tu je problem provedba zakona i korupcija inspektora a ne sami zakon.
shimano_rapala
23.12.2010., 21:10
Obožavam i ribolov i riboklop, ali bez pretjerivanja i furam doma samo ono kaj mogu pojesti isti dan odnosno u jednom obroku - ne pitajte koliko ljudi prisustvuje klopi :jesti:
Štuku bi uvijek odnio doma naravno nikad ispod dozvoljene mjere a ostale ribe pretežno puštam nazad u vodu.
podržavam C&R i skoro svu ulovljenu ribu puštam-pošto sam okorijeli šaranaš,druge vrste riba skoro da i ne lovim
-uzeo sam ove god. 5 kom po 2kg prosjek...konzumaca naravno
-tako da kad trebam,uzmem-ali ono što ja i obitelj možemo pojesti-znači ono što stane u rol-škrinja ništa
ne gledam nikog krivo zato što uzme ribu ali naravno po zakonu-koliko je propisano da smije uzeti-i tu nije niš sporno
-mesara-škrinjara ima,ali to nisu pošteni ribiči neovisno o tome jel nose-nego koliko nose-stvarno,je negdje zakon i 2 ribe dnevno,al što će kome 2 ribe svaki dan?što radi od njih?toalet papir?ili ih prodaje?...neznam...ali to je za mene mesar-škrinjar,i takav zakon-2 ribe dnevno je mesarsko škrinjarski,istrebljivački zakon...neznam više kak da ga nazovem,to nemogu shvatiti i nikad neću moći
riboljubac
05.01.2011., 00:11
C&R prakticiram od samog pocetka ribolova . Kod mene doma ljuska u frizideru je stranac ali ne osudjujem pojedince ako uzmu u okviru propisa ali ne SVAKI DAN po dvije zakonom propisane. Treba shvatiti da je pustanje ribe dar nasoj djeci :ffwjj:.
ali ne SVAKI DAN po dvije zakonom propisane
Mislim da je kod nas dozvoljeno odnijeti dvije dnevno do ispunjenja kvote od 30 kg godišnje , a nakon toga ništa više. Zato i služi evidencija ulova.
Uglavnom sam pobornik pravila C&R ali se tu i tamo poneka riba nadje i na trpezi...sve u granicama fer play-a :mmb:
Marijeto 66
21.02.2011., 22:34
Osobno mislim da nitko ne treba zamjeriti nekom tko voli jesti ribu,ako to radi u okvirima propisa,do 5 kg.,a ostalo natrag u vodu.Isto tako ne treba hraniti susjede i kumove.Neka se potrude sami,ili posjete ribarnicu.Nije lijepo ni loviti po ribolovu desetak šarana,da bi se slikali,i to ih boli,bez obzira na sve "nježnosti"sa jastucima i skupom opremom.Vjerojatno i ribe osjećaju neku traumu od toga.
Nije lijepo ni loviti po ribolovu desetak šarana,da bi se slikali,i to ih boli,
Samo bih dopunio, treba da im se izvinis sto su se uhvatili na tvoj sistem koi je slucajno pao u vodi, da ih pitas kako zive i dali im nesto treba, da pozoves njihov maticni doktor i biti kulturan kao englez. :uimep:
Salu na stranu u pravo si valjda. :cheers:
miro_klc
22.02.2011., 11:29
Također pobornik C&R ribolova. Eto prošle sezone bio tek nekoliko puta na komercijalnim jezerima da dosadnom ocu ulovim šarana. Inače više od 90% ribolova provodim isključivo na sportskom jezeru. U sezoni soma idem često na Kupu, većinu ulova puštam jer mi rijetko ugrize som 4-6 kila a samo takvi su mi dobri za papicu :uimep:
većinu ulova puštam jer mi rijetko ugrize som 4-6 kila a samo takvi su mi dobri za papicu
I kad idem kuci i kazem da sam ulovio kup riba :velikariba: ali sam ih pustio :sarkazam: , moja ce zena reci na to: :rtvb:
:lert: Sledeci put kad ides opet da ih pustis sve. :punish: :palica:
Meni su šarani prekrasne ribe :notworthy: i nebi ga mogo zatamanit dok me gleda svojim zamene radoznalim pogledom:sram:,ribu ne nosim doma več godinama a ako vidim da neko nosi ribu ne zamjeram ni malo samo ako je riba veča od cca 4kg :wtf: pokušam ga nagovorit da je pusti sa argumentima da ta riba više nije ukusna za jelo.
SavaGear
13.05.2011., 22:58
Zato i služi evidencija ulova.
Opet zavisi tko koliko bilježi i evidentira svoje ulove. Kod mene se na šoderici događa to da se šaran u lovostaju i ispod mjere nosi doma pred očima ribočuvara. Neznam više tko je tu glup - ribič - ribočuvar - ili neka viša sila.:hmmm: Jedan sam od jaaaaako rijetkih koji uredno vraćaju ribu u vodu. Kod nas se poribljava svakih 6mj. i to nakon što je ribnjak bio 5mj. prazan. To znači da se sve odnese doma u roku mjesec dana. Toliko o geslu C&R. :doh:
kova_sb
13.05.2011., 23:15
šaran u lovostaju
Svi govore šaran u lovostaju, ali za šarana nema lovostaja jedino za Vretenca vrijedi lovostaj, a njega ako i uhvatiš moraš ga vratiti.....
SavaGear
13.05.2011., 23:21
Pa ja sam i govorio za vretenastog šarana jer samo takvog ima/nema kod nas.
Zato i služi evidencija ulova.
Opet zavisi tko koliko bilježi i evidentira svoje ulove. Kod mene se na šoderici događa to da se šaran u lovostaju i ispod mjere nosi doma pred očima ribočuvara. Neznam više tko je tu glup - ribič - ribočuvar - ili neka viša sila.:hmmm: Jedan sam od jaaaaako rijetkih koji uredno vraćaju ribu u vodu. Kod nas se poribljava svakih 6mj. i to nakon što je ribnjak bio 5mj. prazan. To znači da se sve odnese doma u roku mjesec dana. Toliko o geslu C&R. :doh:
Nešto mi je poznata ova tvoja priča :sram: koja se redovno događa i na našim voda ili je to slučajnost(moš mislit),jedina je sreča što se sve više traži ulovi&pusti :notworthy: zato kaj riba na takvim vodama kao što su naše nema šanse da naraste do kapitalnih veličina.:sram:
ribolovac
03.06.2011., 15:07
mislim da bi trebalo kapitalne i male(ispod 20-30dkg) pustat a s ostalima za veceru..... to je moje misljenje
kornati
03.06.2011., 15:55
Kod nas se poribljava svakih 6mj. i to nakon što je ribnjak bio 5mj. prazan. To znači da se sve odnese doma u roku mjesec dana.
Evo baš zbog takvih ribiča trebalo bi uvesti striktno C&R. Poribi se bajer ili jezero sa nekom količinom ribe u zavisnosti koliko kuna ima dotično društvo i ono je za mesec dana prazno.
Neki uporni ribiči dolaze ne to jezero još dva tri puta i kako ništa ne ulove, jer je voda prazna, onda pričaju po birtijama kako njihovo društvo ne ulaže ništa u svoje vode, kako su vode prazne i slično. To se događa svugde ne samo u Hrvatskoj ili Sloveniji.
Ali niko od tih ribiča ne pomisli, da je za godišnju dozvolu izdvojio naprimer 100 EUR, od kojih pola ide savezu, državi i još ne znam kome, a ostalo što ostane, jedva je dosta za par kila ribe.
U svakom društvu je par ljudi koji doslovno izlove jednu vodu, jer su na vodi svaki božji dan od porobljavanja pa dok voda nije prazna, a onda samo kritizaraju.
Kada bi se takve lude eliminiralo iz ribičkih društava, onda i ne bi trebalu C&r, jer bi bilo dovoljno ribe za sve članove društava.
Ali do tada če biti nužno uvesti C&R, da bi mogli uloviti ribu i oni, koji nemaju toliko vremena, da su na vodi u ono doba, kada društ poribljava svoje vode.
miro_klc
03.06.2011., 16:00
Kornati, ma svaka ti čast za malo prije navedeni tekst!! Točno takva situacija je kod mene na Šljunčari u Ozlju! Na 8 jezera gotovo i nema nikakvih pravila. Zato od kraja Svibnja više gotovo i nema ribe! Sve se polovi i pojede!
I zbog takvih škrinjaša i gladuša treba čim više uvoditi C%R jer je žalosno kada u par dana nemreš uloviti ribu na tim jezerima! Hvala Bogu na Šljunčari je jedno jedino sportsko jezero, Sedmica, pa imamo gdje loviti MI PRAVI RIBOLOVCI.
Tone Plovak
03.06.2011., 16:18
MI PRAVI RIBOLOVCI.
Uh kolega gorke riječi, sreća pa se skupljate oko takvih mjesta da nama " krivim " ribolovcima ostanu tekućice i da mogu uzet ribu za pojest doma. Vraćam nazad sve ispod mjere i premasno kao i kad imam komad ribe u škrinji pa ne vidim problem. Uostalom tko god sa naših bajera nosi šarana doma za jelo svaka mu čast, kad se peče miriši po mulju i žvakaćama.
kornati
04.06.2011., 07:05
Kod nas se poribljava svakih 6mj. i to nakon što je ribnjak bio 5mj. prazan. To znači da se sve odnese doma u roku mjesec dana.
Evo baš zbog takvih ribiča trebalo bi uvesti striktno C&R. Poribi se bajer ili jezero sa nekom količinom ribe u zavisnosti koliko kuna ima dotično društvo i ono je za mesec dana prazno.
Neki uporni ribiči dolaze ne to jezero još dva tri puta i kako ništa ne ulove, jer je voda prazna, onda pričaju po birtijama kako njihovo društvo ne ulaže ništa u svoje vode, kako su vode prazne i slično. To se događa svugde ne samo u Hrvatskoj ili Sloveniji.
Ali niko od tih ribiča ne pomisli, da je za godišnju dozvolu izdvojio naprimer 100 EUR, od kojih pola ide savezu, državi i još ne znam kome, a ostalo što ostane, jedva je dosta za par kila ribe.
U svakom društvu je par ljudi koji doslovno izlove jednu vodu, jer su na vodi svaki božji dan od porobljavanja pa dok voda nije prazna, a onda samo kritizaraju.
Kada bi se takve lude eliminiralo iz ribičkih društava, onda i ne bi trebalu C&r, jer bi bilo dovoljno ribe za sve članove društava.
Ali do tada če biti nužno uvesti C&R, da bi mogli uloviti ribu i oni, koji nemaju toliko vremena, da su na vodi u ono doba, kada društvo poribljava svoje vode.
Primjer iz mog kraja:
Svi se bune zašto nije otvoren ribnjak Selnica, jer tamo ima ribe. E pa kad je društvo otvorilo ribnjak ali samo za S&R od jednom više interesa tih naj glasnijih ribiča koji su htjeli loviti svom silom na ribnjaku. A sad je največi problem zašto C&R? pa toga nema nigdje, to nema smisla, čemu onda riba u ribnjaku ako se nesmije nosit doma?
To je razmišljanje gotovo svih starijih ribiča, jer "ribičija nije sport več potreba"
Tako jednom prilikom kad sam pustio ribu natrag u vodu nekoliko penzionera koji su se našli u blizini nisu mogli vjerivati što sam uradio, prokleli su mi sve po spisku i nabijali mi koliko sam šnicli bacil u vodu.
Pa sad ti takvima probaj nešto objasnit, sva sreča da takvi neznaju uloviti kapitalca.
SavaGear
07.06.2011., 09:19
Kod mene na šoderici nije u pitanju par ljudi, nego jedna osoba. Nigdje ne radi, bio je u zatvoru, živi od socijalke i prodanih šarančića odnosno amura. Po cijele dane samo čeka gdje če ulovit kakvog šarana da ima za MC. Radni staž na šoderici mu je 35 godina i normalno da ostali ribiči koji neidu puno u ribolov nemogu ništa uloviti. Najjači su mi oni koji tijekom lovostaja uzimaju metar i ponosno mjere svoju ribu. Pa se pitaju: "Ima li 40cm ili je ipak malo veći sa 41cm?????" I naravno ta riba završi u prtljažniku auta. :sram: C&R bi trebalo uvesti na većini voda, ako ne za svu ribu, onda barem za šarane i amure da bi i mi ostali mogli uživati u ribolovu. :xqqa:
Okej, eto da se jedna žena umiješa u ove razgovore... Kratko lovim, al sam za C&R, pogotovo slatkovodne ribe. Meni je ribičija odmaranje živaca i guštanje u prirodi iliti "zen". Nisam u tolikoj potrebi da moram uzet ribu jer nemam niš za jest, ali s druge strane - ako je netko u takvoj situaciji, sigurno neće loviti na nekom komercijalnom ribnjaku di se plaćaju dozvole, nego negdje di mu nitko neće prigovarat.
Znamo svi koliko je skupo i održavanje ribnjaka, a o poribljavanju da i ne pričamo - pogotovo jer od godišnjih dozvola više od pola iznosa ide državi. Relativno je dug period da i sama riba izraste, pa je totalno bezobrazno šarana od recimo 4 ili više kg nosit kući, a znamo da će on doprinjet razmnožavanju istih u tom ribnjaku. S druge strane, treba ti par kila manje ribe da se najedeš - pa čemu i to uzet sa sobom? Zar ljudima ne dolazi do glave da te male ribe ionako stradaju od drugih životinja i da su ribe sastavni dio hranidbenog lanca?
Da skratim priču i pametovanje, mislim da je najbolje ulovit, poslikat i vratit ribu :ffwjj: :kkkk:
BassHunter
08.06.2011., 13:19
Sinoč baš razgovaram sa jednim "zemljakom" koji lovi na Koprivničkoj Šoderici... zadnja dva tjedna je bio na godišnjem i lovio je konstantno... i ulovio 21 šarana od 2 do 9 kg... znajuć da je godišnja kvota ulova u ZŠRK Kc 32 ili 33 kile pitam ga jel je za ovu godinu gotov sa ribolovom pošto je ispunio a bome i premašio kvotu ulova... "a, ne... svi su šarani "pušteni"... ništa ne piše u popisu ulova... a ni ribočuvari mi nisu bili u nadzoru tako da nisam ulovio "ništa"..."!?
Poštujem njegove godine no došlo mi je da :myccc:... a takvih "ribolovaca" je more... stvarno se ne čudim Igoru što na Šoderici nije lovio od snimanja filma... stvarno moraš imat želudac da "probaviš" takve mesare... ne nalazim druge riječi kojima bi ih nazvao jer to nisu ribolovci :nece:!
vodenjak1967
08.06.2011., 14:04
Moje osobno zapažanje, iz vlastitog iskustva i primjera da se to neće promijeniti U korist C&R još jednu geraraciju...
Što naime želim reći......
Očito je da se ovaj vid ribolova (C&R) tek nedavno počeo kod nas formirati, i da je u pozitivnom rastu, no svijesni smo da to nemože preko noći, već da će doči do ekspanzije tek u generacijama koje sljede iza nas, dok smo mi negdje između, mi smo ti gdje se lome koplja...
Da nekako pojednostavnim da bi me bolje razumijeli, dijelim ovo na 3 generacije ribolovaca, npr u godinama...ona starija 60-70 god, srednja 30-40 i treća gen, koji tek ulaze u ribolovne vode...
Naravno, svugdje ima izuzetaka, pozitivnih i negativnih, tako da se netko ne nađe uvrijeđen...a krenut ću od sebe...
Nekada, kao klinac, prije 20-30ak god, bilo mi je neshvatljivo pustiti ribu, niti sam ikada vidio da to netko radi...nije se niti znalo za pojam C&R...sva sreća što sam bio klinac pa nisam imao niti opremu i znanje te nisam radio pomor među ribama, al sad si mogu zamisliti kako je bilo kada su stariji ribiči, sa znanjem i opremom, a vode bogate ribom, što su oni radili...
Ne da mogu zamisliti, već sam i vidio koliko se se ribe nosilo...onda mi je to bilo nekak normalno, no sada kada se sjetim toga :wtf::nece: :sram:...
No zato sada, kada sam opet aktivni ribič, nakon dugo vremena posta, gušt mi je svaki put kada vratim ribu...moram priznat, bilo mi je malo neobično to prvi puta napravit (vratiti je u vodu bez čuvarice), neznam da li se netko od vas sječa tog trenutka, kada je prvu bolju-veću-težu ribu pustio natrag....
Sada mi je to veliki gušt, kao i dril, a pozitivno je to što sam sa svime time želio kazat, da i moja kćer i vodenjakica, kada smo zajedno, svađaju se koja će pustit ribu, i niti jednoj ne padne pamet da pita kaj bumo s njom :notworthy:
Da skratim i završim, nas nisu učili tako (:notworthy: čast izuzecima), mi smo ti koji se uče, i na nama je da naučimo sve one koji dolaze iza nas :ffwjj:
Evo i nešto pozitivno.
Jutros sam išao nahraniti mjesto gdje lovim i nakon hranjenja sam obišao vodu, naišao sam na dvojicu mesara koji su imali svaki po tri šarana od pola do kilogram i pol. I dalje love a jutro je oko osam sati.
Iako nisam ribočuvar zatražio sam da mi pokažu ulov što su i učinili bez negodovanja, htijeli su se pohvaliti ulovom. Umjesto da im udjelim pohvalu ja sam ih pokudio i ukazao im na prekršaje koje su počinili. Naravno da sam im pokušao objasniti to što čine nije dobro ali bez uspjeha.
Sreča što imaju respekta i poštovanje prema meni pa su pustili suvišne ribe. Ne osječam se ponosnim na to što sam spasio nekoliko riba več mi je to polako prešlo u naviku da porazgovaram sa mesarima i barem pokušam objasniti u čemu je problem.
Gospodo evo i jednog kontra mišljenja. Dakle ja ne podržavam prekomjeran izlov ribe. Treba poštivati mjere i količinu izlovljene ribe. Znam često i pustiti ribu jer je jedem tu i tamo. Ali potpuna zabrana uzimanja ribe čini mi se potpuno besmislena. Ima puno ljudi koji uživaju pojesti baš ono što su ulovili a ne otići na ribarnicu i kupiti ribu. To može svatko. Dakle zbog njih ne treba ukidati uzimanje ribe s vode. Ali nadzor mora biti rigorozan i cijena dozvole takva da nadoknadi štetu počinjenu ribljem fondu. Primjer takve vode je Finzula (Rakitje). Uvjeti će odbiti mesare ali ipak privući one koji želi ribu odnijeti doma. I svi sretni.
kornati
11.06.2011., 12:01
Gospodo evo i jednog kontra mišljenja.
Ako si pročitao sve ove postove vidiš, da niko između nas, koji podržavamo C&R nismo za potpuno vračanje ribe posle ulova. Mislim, da baš svako podržava stav, da se uzme koja riba i sa užitkom se pojede. Ali smo za C&R u smislu očuvanja voda od tako zvanih mesara, koji uništavaju naše vode.
Politika svih ribičkih saveza tako u RH kako i u SLO je ta, da se privuče što više članova i to je i dobro. Zbog toga i godišnje dozvole koštaju toliko koliko koštaju. Ali ako se pogleda sa ekonomskog vidika, taj novac nije dosta velik, da se kvalitetno poribi naše vode sa količinom ribe, koja bi bila dosta velika, da bi se za svakog robolovca našlo dovoljno ribe preko cele godine. Plus togas i mrest ribe nije kao nekada, pa da bude mlađi dovoljno da iz nje izraste jedna solidna populacija ribe.
Zbog toga pa i zbog još nekoliko stvari, koje sada neču pomenuti, potrebno je uvesti jedan vid zabrane odnošenja prevelike količine riba sa voda. To može biti C&R ili pak nešto drugo kao naprimer uvesti kvotu riba, koje se mogu godišnje odneti sa vode.
Kada se pogleda članstvo u nekoj ribičkoj družini ili društvu, onda se vidi, da 90 posto članova ulovi po statistiki 50 posto ribe, a onih 10 posto odnese drugih 50 posto, što je po meni previše i takve ribiče treba zaustaviti jednim oblikom zabrane odnošenja ribe. Neka neko ulovi 100 kila ribe dnevno, ako je to sposoban, ali neku odnese kuči kilu ili dve a ostalo neka pusti i bit če ribe dovoljno za sve.
Male ribe pustim, velike NE.:ffwjj:
U ribolov odlazim prvenstveno zbog opuštanja i punjenja baterija, tak da u velikoj većini slučajeva je C&R, tu i tam znam odnjet koju doma, zato kaj moj stari voli ribu. A pošto ja baš nemam volju za jest ribe, znači količina koju ja odnesem doma je maximalno 10 riba godišnje. Nema većeg gušta nego pogledat kad zapliva natrag u dubinu! :hurra:
ja uvijek svu bijelu ribu pustam natrag u vodu dok grabezljivce( som, stuka i smud ) zavisi od velecine uzimam
Evo jedna stvar koja je po meni gora nego ponijeti ulovljenu ribu (koja je u mjeri i sportski ulovljena). A to je licemjerje i pisati po forumima da puštaš i čak to dokumentovati video snimkom. Samo obratite pažnju na dvadesetu sekundu lijevo od ribe kako se povlači najlon (vjerovatno fluorokarbon) za ribom u vodu:sram:
http://www.youtube.com/watch?v=btXikNtM2P8&feature=player_embedded
BassHunter
13.06.2011., 21:04
Male ribe pustim, velike NE.:ffwjj:
Svaka čast :sram: :zccc:.
W4rN1nG
14.06.2011., 11:18
Iskren da budem ja ribu ne volim pretjerano jesti :doh:
Obozavam, ali stvarno obozavam ribolov, gust mi je otici na vodu, uzivati, odmorit se, opustit...jos ako je neko drustvo pa se okrene rostilj ili skuha grah u kotlicu nema boljeg provoda za mene. Jos sam mlad, 21 godina i netko bi bez razmisljanja rekao da bih radije proveo vikend u gradu po diskacima ali meni je ovo xxx puta bolje :ffwjj:
Sto se tice pustanja ribe vise manje 90% pustam, znao sam kakvu stuku donjeti kuci ili vecih pastata (pola kile i vise) samo zato sto ih stari voli i tu i tamo svakih 2,3 mjeseca ponesem eventualno jednog sarana i to 2-3 kile, ni vise ni manje pa nek stari skuha fiš posto ga svi osim mene vole pojesti :vttvbb:
Pretezito sam šaranđija i naravno nova generacija (nigdje bez indikatora), pecam samo i iskljucivo radi gusta i adrenalina kad hanger opali u stap, nema boljeg osjecaja od dobre borbe sa šarkom :uimep: Znaci da zakljucim, 95% sam catch & release, mislim da je to nekakav optimalan omjer.
Osim morske ribe ostalu ne jedem a ni moji ukućani, pošto pecam pa barama i rijekama svu ribu vraćam. Slažem se da mesarima treba stati na kraj, mislim da najbolje mjere može donesti ŠRD u kojem je registriran.
velikidragi
15.06.2011., 04:15
mislim da najbolje mjere može donesti ŠRD u kojem je registriran.
Ma ne vrijedi, jer takav pacov-mesar, bude otišao negdje, platio dvije-tri dnevne, i onda natukao svega i svačega, da može hraniti mačke. :sram:
Ma može se to sve riješiti. Malo informatizacije i da vidiš.
Primjer.
Kada bi se svi registrirani ribolovci evidentirali u određenu bazu podataka, prilikom produženje dozvole ili kupnjom dnevne karte, vidjelo bi se da dotični ima dosije u bazi i nebi mogao pecati dok ne plati kaznu ili se na neki način namiri šteta koju je prouzročio pa recimo zašte nebi mogao dobiti kaznu zabranu ribolova na godinu dana gdje je mesario? I onda ostali mesari po uzoru na kolegu bi malo razmislili da li im se to isplati.
kornati
15.06.2011., 14:49
Kod nas se u ribičkoj družini pre par godina rodila ideja, da, kako je ukinuto plačanje " pristopnine" kad se novi član upiše u ribičku družinu, napravi neka, nazovimo je tako, crna LISTA takvih mesara, koji svaku godinu kruže od jedne do druge družine, opustoše jednu ili dve vodi i sledeću goginu odu u drugu družinu.
Kako smo napravili popis takvih članova, ubrzo su iz susednjih društava napravili isto, i sada se prilikom obnove čanstva krajem godine, več polako između družina izmenjuju informacije o takvim ljudima, pa se tekom prošle obnove članstva nije moglo upisati u naše društvo odnosno družinu par ljudi, koji su bili člani susednje družine i pravili su same probleme tamo.
Kako jih oni više nisu hteli, onda su se fino izčlanili iz družine i mislili preči kod nas, ali kod nas su naišli na zatvorena vrata i sada imamo mir, jer jedino mogu kupiti dnevnu dozvolu, a kada naprave prekršaj, onda dolaze na crnu listu, mi jih zovemo "turista", onda jim nečemo prodati ni tu kartu.
I tako polako isključujemo takve ljude iz ribičije.
Eto to ti je to i da taj popis bude dostupan svim ribolovnim društvima moglo bi se stati na rep prekršiteljima. Možda se ostali povedu vašim primjerom pa slični i provedu:ffwjj:
U pravilu male puštam ili ako ih nisam u mogućnosti pravilno spremiti u led do kuće, što ću ih nositi ako će se pokvariti...
provincijalka
16.06.2011., 15:51
Uvijek puštam ribe, neovisno o veličini. Kod nas je jako slabo riješeno to s izlovljavanjem, lovi i jako puno ljudi bez dozvole, ja još nikad nisam susrela kontrolu (ali imam dozvolu).
Ako je za vjerovati našim političarima, još smo samo na korak do europske unije, cca za dvije godine. Budući da se svi zakoni moraju korigirati u skladu sa zakonima unije, tako će i ovaj o ribolovu, bilo sportskom, bilo komercijalnom biti promijenjen i sigurno rigorozniji.
Medjutim, osobno smatram da nije toliko stvar u zakonu, koliko u svijesti nas samih, u našem mentalitetu.
Nevjerujem da će skoro zaživjeti totalni C&R režim na svim vodama, i dalje će biti ona stara, tko hoće nek pusti, ja svoje nosim doma, pa treba nahraniti gladna usta, mačke, svinje...
manta3024
19.06.2011., 14:07
Već dosta dugo pratim temu i neznam šta bi reko a da bude pametno, al evo napisat ću par rečenica sa strane mojeg gledišta na ribolov.
Ribolov mi je prvenstveno hobi i odmor, relaksacija i uživanje, u ribolovu sam opušten, malo odmoriš dušu i bar na par sati nema stresa i problema, nakako sve tad nestane i tih par sati mi je neprocjenjivo.
Svi mi volimo ulovit, nema toga ko nevoli upecat ribu i osjetit adrenalin pa bila ona mala riba ili velika.
Smatram da imam sreću pa lovim i na rijekama, jezerima a i na moru. Odrastao sam u slavoniji pa sam tamo proveo najljepše ribolove, a sad nakon preseljenja na more i na moru ribarim i opet uživam kao da lovim na savi ili nekom kanalu.
Ribu uzmem kad mi zatreba, kad se moji doma zažele neke ribe.
Manje ribe obavezno puštam nazad, nebitno jel orada, pic, štukica ili crvenperka e sad zašto to pišem, vidim ovdje na forumu ima dosta c&r ribolovaca al me malo smeta jedna stvar.
Par puta sam pročitao po postovima kojekakve nepotrebne komentare tipa pa što si uzeo ribu, ili kako te nije sram ona na vrhu slike je mala jel ti nije žao i takve slične komentare.
Po meni takvi komentari su nepotrebni pa čak i uvredljivi.
Kad ribolovac doma ponese desetak kila pa čak i više, tad komentar sigurno stoji al za kilu-dvije ribe ili jednu dvije mislim da je u redu uzet doma.
Nekad dok sam počinjao ribolovit malo koju ribu sam pustio, al sad ipak drugčije gledam i razmišljam.
Puštam skoro sve ribe osim ponekad kao što sam i naveo za svoj gušt, zato nevidim ništa loše u tome što ribolovac uzme koju ribu doma.
bacho30
30.06.2011., 01:02
Iako nisam lovac kopnenih primjeraka već ubacih ono "ribo" ispred :) pa svojom voljom biram biti "lovina" komaraca, obadova i ostalih letećih napasti, ponekad me rasprave oko "ulovi i pusti" pristupa odnosno situacija kada se poneki primjerak ribe ipak "degustira" podsjećaju na po meni neopravdane napade na lovce u smislu "mesari, koljači, nehumani, primitivni, željni mesa" itd. itd.
Osobno se naravno ne slažem sa takvim tvrdnjama jer i lovci imaju i onaj drugi "smisao" reguliranja populacije, prihrane divljači itd.
Da ne dužim, da napokon i povućem paralelu na ovaj naš "vodeni lov", volio bih da iskusniji ribiči malo obrazlože C&R "filozofiju" koju podržavam.
Zanima me:
- da li se do C&R pristupa kod "mlađih" ribiča dođe nazovi evolucijom, boljim priborom i većim iskustvom dolaze veći kapitalni primjerci šarana koje je zaista šteta "uništiti" tj. pojesti,
- ako već netko želi tu i tamo uzeti nešto ulova za pripremu, koja kilaža je "optimalna" u smislu najmanje štete za populaciju šarana
- kako se održava populacija, smanjuje rizik od bolesti itd. na vodama gdje je C&R jedina opcija,
- što sa primjercima ribe na kojima su vidljivi znakovi bolesti, da li ju humano usmrtiti ili i dalje ići isljučivo na C&R i pustiti ih nazad?
Pitanja je tu jako puno. Ovim postom želio bih samo ukazati da su brojne bespoštedne rasprave (svađe čak) oko ove teme po meni gubljenje vremena jer uvijek će biti onih koji će uništavati i ribu od pola kg jer su uvijek "gladni" (čitaj lakomi) isto kao i onih koji će 99% ulova objesiti na zid ali na fotografiji a naravno ima i onih "između" koji tu i tamo zažmire pa za fešticu i rašlje "humano odstrijele" komad - dva ribe (da završim terminologijom naših kopnenih kolega sa kojima sam i počeo post) :rtcss:
Ove prvu kategoriju treba apsolutno osuditi / kazniti i sa njima "na rašlje" :vvrrt: ali mislim da ove zadnje iz varijante "između" ne treba toliko razapinjati kako se ponekad radi. To je naravno moje osobno mišljenje. Zanima me vaše?
darkoford
30.06.2011., 01:53
Zanima me vaše?
C&R je ili nametnuto pravilo neke lokacije ili čisto odabir načina ribolova pojedinca. Oni koji ga se pridržavaju - njihov izbor a oni koji ne, zna se dozvoljena količina ulova - isto njihov izbor.
Ove prvu kategoriju treba apsolutno osuditi / kazniti i sa njima "na rašlje" ali mislim da ove zadnje iz varijante "između" ne treba toliko razapinjati kako se ponekad radi. To je naravno moje osobno mišljenje.
Za takve situacije postoje kompetentne osobe koje zakonski "razapinju" a ne pojedinci kako se tko sjeti pa će nekoga razapinjati.:sram:
šarana
primjerci šarana
Zar se to po tebi odnosi samo na šarana? Bar njih ima u izobilju, a kaj je sa ostalim ribama koje su ugrožene i ne napreduju kao šarani?
- što sa primjercima ribe na kojima su vidljivi znakovi bolesti, da li ju humano usmrtiti ili i dalje ići isljučivo na C&R i pustiti ih nazad?
Po meni je treba odnesti veterinaru da ustanovi o čemu se radi.
bacho30
30.06.2011., 07:25
Za takve situacije postoje kompetentne osobe koje zakonski "razapinju" a ne pojedinci kako se tko sjeti pa će nekoga razapinjati.
Naravno da postoje službene osobe koje bi trebale kažnjavati ove prve koje sam spomenuo, koji 100% ilegalno izlovljavaju ribu ispod mjere. Moje pitanje i post je bio više usmjeren na "moralno razapinjanje" ribolovaca koji na vodama na kojima C&R nije OBVEZAN već opcija i na ljude koji uzmu ribu - dvije iznad mjere u propisanoj količini a inaće u većini situacija prakticiraju "ulovi i pusti".
Zar se to po tebi odnosi samo na šarana? Bar njih ima u izobilju, a kaj je sa ostalim ribama koje su ugrožene i ne napreduju kao šarani?
Odnosi se na svu ribu, ali post je bio pod kategorijom Šaran pa je on u stavljen u ulogu glavnog glumca i manekena :)
- da li se do C&R pristupa kod "mlađih" ribiča dođe nazovi evolucijom, boljim priborom i većim iskustvom dolaze veći kapitalni primjerci šarana koje je zaista šteta "uništiti" tj. pojesti, - ako već netko želi tu i tamo uzeti nešto ulova za pripremu, koja kilaža je "optimalna" u smislu najmanje štete za populaciju šarana
Nema tu evolucije. Bilo je toga i prije samo se nije tako zvalo. Stvar izbora, a na nekim vodama i nemaš izbora, samo C&R. Skupljim priborom, skupljim ulaganjima samo su shvatili da se sportskim ribolovom ne može vratiti uloženo, a i ne treba.
Tamo gdje se riba može nositi doma, ribička društva i poribljavaju sa ribom "tamam za doma", a ona riba što uspije preživjeti i dobiti na težini u mom kraju je zaštićena maksimalnom težinom ulova za doma, 10 kg (šaran). Za ostale ribe lovostaj je jedina mjera, osim onih strogo zaštićenih koje su stalno u lovostaju.
Kad smo već kod C&R nemogu a da prešutim jednu činjenicu koju pratim već neko vrijeme, pregledavajuči ove albume sa slikama. A to je sljedeće : kad imamo slike slatkovodnih riba 90 % njih je sa vode i za vjerovati mi je da dobar dio te ribe biva i vračen za razliku od situacije sa morskom ribom gdje je 90% slika ribe koja je več na rešetkama gradela ili spremna za istu, pa me zanima postoji li C&R na moru, posebice što nisam čuo da itko poribljava more a svi kukaju da nema ribe - i sportski i podvodni i profići. Inače odnesem tu i tamo koju i doma ( tek da žena ne posumnja gdje sam bio ) mada ove iz Save uredno puštam jer mi baš i ne mirišu, a kad treba za frižider najrađe odem na neki ekonomski ribnjak i za 100-200 kuna se namirim za mjesec-dva.
BassHunter
30.06.2011., 12:55
Nisam licemjer i priznam da uzmem par štuka ili smođeva... ako ih ulovim... za svoje potrebe... a to su dva ili tri ručka tokom godine... ostalo čine kupovine po ribarnicama ili trgovačkim centrima.
Ribu puštam isključivo radi očuvanja ribljeg fonda, ostavljanja ribolovnog užitka djeci i iskazivanjem poštovanja prema kapitalnoj ribi time što joj poklonim život... ja svoju satisfakciju vidim povremenim listanjem albuma ulova koje sam poslikao... tu ne vidim i ne razumijem lovce koji su u stanju ubit kapitalni primjerak jelena da bi glavu sa rogovima pribili na zid... neka se niko ne uvrijedi... no to mi je malkice bolesno :sram:!?
Ne znam čemu duplanja tema kad ista ovakva tema je ovdje (http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=2545) poodavno otvorena.
Za sada prebačen ovaj topic iz Šarana u Razno, a ako ne bude ikakvog dobrog razloga, spajam ovaj topic sa već navedenim topicom => Uhvati i Pusti (Catch & Release) - samo za ribolovce (http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=2545&pagenumber=)
velikidragi
30.06.2011., 14:01
kad imamo slike slatkovodnih riba 90 % njih je sa vode i za vjerovati mi je da dobar dio te ribe biva i vračen za razliku od situacije sa morskom ribom gdje je 90% slika ribe koja je več na rešetkama gradela ili spremna za istu, pa me zanima postoji li C&R na moru, posebice što nisam čuo da itko poribljava more a svi kukaju da nema ribe
Upravo s razlogom ljudi kažu kako nema ribe, onaj koji lovi s obale, potrošit će jako puno vremena, truda i novaca dok ne ulovi neku kapitalnu ribu s obale, za moj pojam kapitalna riba na moru je orada preko 1.5 kg ulovljena poslije puno muke.
Neka te ne brine sportski ribolovac s obale koji će ponijeti 2 orade ili dvije kile arbuna ako mu je dobar dan, nego problem su privredni ribolovci iliti koćari.
Šta se sve pretumba u onim pridnenim mrežama bolje da ne znate, i šta smije i šta ne smije, nažalost i nikom ništa, a meni će doći i zahebavati me na šta lovim, koje udice, pribor i ostalo.
ne vidim i ne razumijem lovce koji su u stanju ubit kapitalni primjerak jelena da bi glavu sa rogovima pribili na zid
:ffwjj:
Prateći po malo i lovstvo, ekipi je nažalost normalno iskeširati par tisuća eura da bi otpucali rogove za zlatnu ili u najmanju ruku srebrnu medalju.
Razlika kod kapitalnog jelena i ribe je šta se meso jelena iskoristi za lakome stražnjice, a kapitalna riba za ništa jer nije za jesti, tako da se slažem s vama i ne razumijem šta će nekome šaran od 15 kg il som od 20 kg.
Drugo je šarko od 2-3 kg koji može na rašlje i koji će razveseliti nekoga koji put u godini.
bacho30
30.06.2011., 15:28
Ne znam čemu duplanja tema kad ista ovakva tema je ovdje poodavno otvorena.
Ispika, nije mi stvarno palo na pamet da pogledam pod kategorijom Ankete za ovu temu a zaboravih koristiti pretraživač, moja greška. Pametni znaju čemu služi pojas (i pretraživač) :sram: a budem i ja naučio :lert:.
Slobodno ili spoji ili čak makni ovu temu ako je već obrađena prije.
Za sada prebačen ovaj topic iz Šarana u Razno, a ako ne bude ikakvog dobrog razloga, spajam ovaj topic sa već navedenim topicom => Uhvati i Pusti (Catch & Release) - samo za ribolovce (http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=2545&pagenumber=)
Slobodno ili spoji ili čak makni ovu temu ako je već obrađena prije.
Spojeno u jedan topic!
Puštam ribu ako je ispod mjera ili ako sumnjam da je voda več dosta ugrožena sa ribljim fondom. Ostatak nosim doma :)
Večinom (90%) puštam ribu osim u slučajevima kada je riba ozljeđena i postoji minimalna šansa za preživljavanje. Što se tiče C&R za ili protiv, ne slažem se da je C&R jedini ispravan način. Po meni je u redu ponijeti ribu ako ju netko stvarno misli konzumirati. Ono protiv čega sam je besciljno punjenje hladnjaka "mesom" , tek da se nađe, ili još gore za hvaljenje drugima.
Bio sam prije dva tjedna svjedok dovikivanja preko jezera dvojice ribolovaca. Jedan je ulovio šarančića oko 1,5 kg i pitao ovog drugog "Očeš šarana ?" Drugi mu je odgovorio, onako važno odmahnuvši rukom " Neću, imam punu škrinju šarana, ne znam kaj ću s njima! " :wtf: :nece: :sram:
Isti taj ribolovac koji ne zna kaj će s njima sjedi danima i čeka griz. Takvo gomilanje ribe u hladnjaku i posebno mrežarenje treba osuditi.
Ribu puštam samo ako nije ozljeđena bez obzira na veličinu jer mi je nekako glupo ribu pustit da se muči a da od toga nitko nema koristi ,ako naprimjer ulovim vrstu ribe koju sam prvi put ulovio bez obzira na veličinu uzet ću je.
SavaGear
03.08.2011., 14:22
a ona riba što uspije preživjeti i dobiti na težini u mom kraju je zaštićena maksimalnom težinom ulova za doma, 10 kg (šaran).
Kod mene na Šoderici se svi šarani i amuri teži od 7kg moraju vratiti u vodu, ali to nitko ne poštuje. Kad se dotakne ta tema, lete odgovori: "Ak ulovim amura od 14kg, bum ga odrezal na pol, pa bum nesel 2 po 7kg doma." :hmmm: :zccc: :citati:
tko voli neka izvoli ipak je meni draže donijeti ribu kući
Iskreno sam za al na moj nacin,naravno ak se ulovi sta veceg ide na gradele ali vecinom pustam natrag
cibalus
08.08.2011., 11:46
Uglavnom lovim na onim komercijalnim (sportskim) ribnjacima. I postoje razni sistemi. Osobno sam za c&r jer nisam neki ribojed a i puno mi je dati par stotina kuna za 2-3 veće ribe.
ako naprimjer ulovim vrstu ribe koju sam prvi put ulovio bez obzira na veličinu uzet ću je
Ne kužim, znači uzeo bi i ribu ispod mjere :nece: , moja prva mrena imala je 20 dkg. Pitam se šta će mi doma?
Osobno doma nosim samo ono što je dozvoljeno i to u količini koju planiram potrošit, pojest.
Ostalo mi nema smisla. Punit škrinju ribom pa onda kako je već netko napisao, zimi kad počne vrijeme kolinja s njom u smeće jer moramo isprazniti škrinje i napravit mjesta za meso. Glupost!
osobno puštam sve što je malo tj ispod lovne veličine ali ako lovim na dubini nema koriti od puštanja jer kad izvučem onda im mjehur dođe na usta pa nema vajde. Osobno mi je krivo kad se ljudi hvale uhvatio sam ovoliko ili onoliko a većina je ribe nedorasla.
danijelito
19.11.2011., 13:12
Glasao sam protiv, iako više puštam nego nosim. Kod mene se rijetko jede riba. Možda godišnje dve ribe uzmem, ostatak uredno pliva nazad. :aha:
smiky53
19.11.2011., 22:40
Na slatkim vodama još se i pazi na velićinu itežinu, ali na moru je katastrofa. Svi mi se smiju kad vračam u more male fratre, ciple, orade i salpe. U ruksaku uvijek imam mali metar, pa recimo mjerim cipla i onog ispod 12 cm vračam u more, oko mene padaju kojekakvi komentari. Zaključak: fali nam kulture i bezuslovno poštivanje propisa jer samo tako će mo i ubuduće imati što loviti.
bockavi
19.11.2011., 23:29
Pretežno puštam ribu nazad u vodu i pritom pazim da nije oštečena ,ali daleko od toga da i nekad ne ponesem kuči kad se ekipa u kvartu nabrusi na roštilj onda ju i popapamo a poslje:cheers:!!!
Dejan1977
20.11.2011., 11:09
Kad bi svako bio iskren!?
Sve bi trebalo biti po pravilima!
Ako netko uživa u toj vrsti "mesa" nek uzme ribu!(Vjerovatno je to još jedan razlog zašto se tim bavi)
Izuzetne primjerke Naravno vratiti!
A Mesare,tzv "paštetari"?Svatko ima svoj način kak bi to "odradio".
Ja sam osobno ove godine kući donio 3 ribe.Nije da sam ih samo toliko ulovio!(ulovio sam ih preko 4:laughh:) hahhahahahaah
Nema tice do prasice!
firefighter
20.11.2011., 14:29
Iskreno nisam bas za C&R,tj nisam za pustanje bas svake ribe koju ulovim,naravno uvijek pustam ribe ispod mjere,ili ako mi se koja riba slucajno uhvati u lovostaju vracam naravno,šarka u svim mjerama bacam natrag,jedino rijecnog cara riba,smuđa naravno uvijek nosim kuci,naravno iznad mjere,s tim da je moja osobna mjera za njega 50cm.
SavaGear
20.11.2011., 17:18
Nije smisao C&R pristupa u tome da se baš sve ribe moraju vratiti. Smisao C&R pristupa je u tome da što više nedoraslih riba pustimo i pružimo im priliku za daljnji život, da rastu i "množe se". Ima dosta ribiča koji su za C&R, ali ne puštaju baš sve. I nemoraju sve puštati. C&R povećava populaciju ribe i nije li ljepše ribu vratiti nego je zaklati doma?
Osobno sam za C&R kojeg primijenjujem čim stignem, ali kad ulovim amura iznad 3kg onda ga moram uzeti jer mi inače stari nebu kupil dozvolu druge godine. :uimep: Ribu koju uzmem doma nebum niti ubil niti čistil. Molim lijepo, tko je želi jesti nek si je sam čisti, a moja duša će ostati čista. :aha:
Lijepi pozdrav!
Tone Plovak
20.11.2011., 18:14
I nemoraju sve puštati. C&R povećava populaciju ribe i nije li ljepše ribu vratiti nego je zaklati doma?
Zaklati, mesari i slični nazivi mi uopće ne sjedaju, osobno puštam većinu riba jer ribu slabo jedem. Da sam veći ljubitelj ribe kao hrane sigurno bih više nosio doma.
Onaj koji kolje tj. mesar ribu ulovi ubije i pojede jel tako? Mučenje ribe koja se u zatvorenim bajerima po nekoliko puta godišnje sa udicom u ždrijelu otima i bori za goli život je mučenje životinja sa isključivom svrhom češćeg mučenja i u većem broju, kako to nazvati?
Nije moj deda kriv što nema ribe ni rat ni El nino nego pojedinci bez ribolovne kulture te rascjepkanost i zatvorenost ribolovnih društava i interesnih skupina unutar istih.
Treba napraviti jasnu razliku i ne mješati C&R sa zakonskom obavezom puštanja ribe ispod mjere jer to nije C&R!
Vrlo dobro bi bilo usaditi ribićima misao da ribu u zakonskim okvirima mogu uzeti i pojesti ali da svakako ne uzimaju ribu doma pa onda dijele po susjedstvu ili još gore bacaju svinjama. Riba za poklon se kupuje u trgovini isto kao i svaki drugi poklon to je moje mišljenje.
Osobno uzmem nešto ribe doma , a većinu pustim nazad da bi i drugi izlaz na vodu imao što loviti a vrlo često i zato što je ne jedem niti uživam u čiščenju. Najčešće čistim ribu kada je zmaj samnom u ribolovu a i ona ima veće standarde od države. Smuđ 50 cm, štuka 60cm, som 80cm.Šarane i ostalo puštam u 99% slučajeva a tokove nikad.
miro_klc
20.11.2011., 18:32
Na ovoj i prethodnoj strani je previše spamova i off topica. Tema je "Uhvati i pusti (C&R)- samo za ribolovce". Nebi htjel vrijeđati, ali ono, kaj se nebi ovdje trebalo pisati samo o puštanju ribe? :hmmm:
Na neki način dotikavlje se teme C&R, pa progledavamo kroz prste, no treba se koncentrirati na naslov teme apsolutno, :ffwjj:
Tone Plovak
20.11.2011., 18:45
Dakle, u ovoj anketi izjasnite se da li podržavate Catch & Release način ribolova ili ne, te zatim u ovom topicu obrazložite svoje mišljenje.
Ovo je prva rečenica posta #1 (http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=2545&p=18884#post18884) i mislim da nismo baš jako u offu.
Marulesty
24.11.2011., 09:11
Osobno sam C&R ribolovac.
Godišnje možda jednu ili dvije ribe (naravno u mjerama) odnesem za ručak isključivo na inzistiranje ukućana.
Nisam protiv ni da ljudi odnesu ribu doma ali u granicama normale jer mislim da nikome ne treba 20 štuka, 10 šarana i sl. u dubokom. Pretjerivanje.
Ja ako naprimjer ulovim 10 babušaka ponesem kući možda dvije-tri koje su najveće i najljepše ,a ostale pustim.
GoranSV
27.11.2011., 09:22
Imam jedno pitanje... kako je meni PR (podvodni ribolov) primarna tehnika, o C&R niti ne razmišljam. Ili gađam, ili ne gađam, to je sav moj C&R.
A ono što me zanima, da li se C&R postaje ''rođenjem'', i imaju li se takvi stavovi i prije prvog odlaska na ribe... ili se C&R postaje zbog pravila i propisa određenog ribolovnog područja gdje se lovi?
imaju li se takvi stavovi i prije prvog odlaska na ribe... ili se C&R postaje zbog pravila i propisa određenog ribolovnog područja gdje se lovi?
Mislim da ni jedno ni drugo , mislim da većina prolazi put od nemilosrdnog predatora pa sa vremenom, odrastanjem , učenjem i radom na samom sebi postajemo bolji prema prirodi i svim živim bićima. Dan danas kada bi htio nijedan propis ni zakon nebi me mogao spriječiti da uhvatim i odnesem ribu više, divlu svinju ili bilo što. Nitko nemože iskontrolirati sve zabiti naše zemlje a pogotovo kada lovočuvari piju u birtiji ili spavaju doma za olujnih i kišnih noći, nitko ne krši pravila nedjeljom popodne na šetnici punoj ljudi.
To je moje mišljenje i imam dovoljno hrabrosti priznati kako je nekad bilo i pokajati se zbog toga, zaista mi je žao štuka i somova DIGNUTIH NA POSTAVE IZ ČAMCA DOK SAM KAO KLINAC masakrirao po okolnim barama. Nekada mi je važno bilo donijeti kući 10-15 štuka 7-8 somova od par kila DA SVI VIDE kakav sam ribić a danas i kad ulovim kažem nema ništa jer ne vrijedi objašnjavati da si ulovio i pustio.
pozdrav
slavko55
27.11.2011., 11:39
A ono što me zanima, da li se C&R postaje ''rođenjem'', i imaju li se takvi stavovi i prije prvog odlaska na ribe... ili se C&R postaje zbog pravila i propisa određenog ribolovnog područja gdje se lovi?
Moje je mišljenje radi ovog drugog. Ali i prvenstveno ribolovnog odgoja. I onoga tko te uči od malih nogu. Jer ti kao netko tko je tek počeo ići u ribolov ne možeš razmišljati na taj način i vjerovatno ćeš sve uzeti doma da se možeš pohvaliti (mami,tati,bratu...). A s godinama kada odrasteš i počneš razmišljati na svoj način tu se onda oblikuješ ili u C&R ili catch & speć. Ako je tvoj ˝mentor˝netko tko nosi ribu velika je vjerojatnost da ćeš i ti, ali naravno kada počneš razmišljati da to možeš promijeniti. A ako te tvoj ˝mentor˝od samog početka uči da puštaš ribu to ćeš i ti vjerovatno raditi i imati takav stav. A možda ima i takvih koji se rode s tim i imaju takav stav prije prvog odlaska na vodu. Ali kao djetetu stariji ti lako mogu nametnuti svoj način razmišljanja.
C&R - ULOVI I PUSTI ili nosis ili pustas.
To sto je tehnologija otisla gore i pribor je skup, dozvole itd...nitko te ne tjera da kupis najskuplje, ili da lovis na sljuncarama di ima ribe ko u zimovnicima, a dozvola te dodje 100kn i vise. Kad mi se jede riba odem u ribarnicu, saran od 2kg me dodje jeftinije nego dozvola, pribor, gorivo... Tako da jedna ili dvije ribe godisnje ne drzi vodu o C&R. Nisi mesar ako nosis, ali nisi ni C&R ribolovac. Da nebi krivo shvatili, tu na forumu ima mozda 1% C&R, ne samo na ovom nego i na drugima, cak i na C&R forumima. Ali C&R je C&R, to je stvar samog mentaliteta. Ili oces ili neces. Dapace, nije daleko jedna riba godisnje, ali nije to to.
Jedino jako ozljedjena riba koja ima male sanse da prezivi smatram da ju teba rijesit muka. Ali stvarno jako ozljedjena. Jer proparana usna ne znaci da ce krepat (kao sto mnogi misle). Mozda hoce, ali uglavnom nece. Hvatal sam ribe bez repa, a i bez usni pa i dalje zive. A riba se nije ozljedila sama, nego smo ju mi osakatili pa nam je i duznos probat ju spasiti. Trpanje u cuvaricu hrpu riba i onda si odabers dvije koje ti odgovaraju? Ili imas ribu u cuvarici, ulovis drugu vecu, pa ih zamijenis? Stres vise utjece na ribe nego nas... mislite na to malo.
Mene ne dira dal itko uzima ili pusta (:notworthy: rijetkima), ali postujem zakon, postuj ga i ti i postrozi ga sam, povisi si mjere barem 5 centi, postuj lovostaje, budi njezniji sa ribama. Ja sam od ove godine C&R, proslu nisam bio. Nosio sam sa sljuncara i jezera uvijek amure i sarane, mjernu nisam presao, dozvoljeno nisam premasio. Sa rijeka nikad. Sad jesam C&R i dobro se osjecam :uimep:
Bravo glina, podsjetio si me na reklamu National Geografica gdje između ostalog se kaže, If you breath=>you think=> if you think=> you anderstand i tako dalje je li, :ffwjj:. Ribolov ili lov ( nema u lovu "ubi pa pusti"), treba učiti od malena, nema lova bez ulaganja, kad se bude razumjelo da je ribolov, neću sad reći sport nego neki vid opuštanja - zabave, onda će se i s druge strane razviti svjest o ulaganju, problem je što je za većinu ribolovaca, ribičija, jedan vid prehrane.
Kao klincu nitko mi nije objašnjaval C&R, jednostavno nije postojao taj izraz-naziv kako god. Ribe koje su bile zanimljive nosile su se doma, kasnije skužiš da nije to to, barem u mom slučaju.
Postoje ljudi umjerenih potreba , a i oni koji će punit škrinju do vrha, bez obzira kakav im zakon bio nad glavom.
vodenjak1967
27.11.2011., 14:08
Da se i ja priključim ovoj temi svojim ispovijedom...
Počeo sam ribičijom kao klinac, i ne sječam da sam ikada vratio ribu...70tih, 80tih godina mislim da kod nas nije niti postajao pojam C&R...uglavnom se išlo u ribe, kaj si ulovil donesel si doma...sva sreča, kaj u to vrjeme nisam znal kaj znam danas, tak da je moj grijeh fakat mizeran, uglavnom su to bile babuške, štupseri, šnajderi,platnice...prvog šarana sam ulovil na Soblincu, gdje sam platil dnevnu, itd...da Vas ne davim dalje, poanta je u tome da sam nakon 20 god posta u ribolovu krenuo opet, sada u službi Pijanog Tvora :ffwjj:.
Kada sam postao član PT-a, čitajuči sam saznao o tom novom pojmu C&R, i iskreno nije mi bilo jasno kaj je to u ljudima da odu u ribičiju, troše pare, vrijeme, nekaj ulove, pogotovo nekog kapitalca, i puštaju natrag...bilo mi je nekak, čudno, i uvijek sam se pitao kak bu to izgledalo kod mene...
I zato sam danas vrlo zahvalan ovom forumu, a nadasve ljudima koje sam upoznao, jer kad sam odlučio s Vama krenut na prvi zajednički fishing, znao sam kaj mi je činit ako kaj ulovim...
To se i desilo, ako se sječate na Fuki, (Soblinec je bio prvi, al nismo niš dobili :sram:), kad smo dobili par štuka...kak ste svi prije mene dobili i pustili, moja je bila zadnja ulovljena...i došao je taj trenutak da pustim svoju prvu veliku ribu (za mene je još uvijek štuka od 1,5 velika) :aha:...
Vjerovali ili ne, nakon toga nešto se u meni sasvim preokrenulo...kao što sam nekada mislio da nema šanse pustiti ribu, tako mi sada nije jasno kak da je uzmem...nakon toga, a eto već prošla godina aktivnog ribolova, nikad nisam uzeo ribu... čak niti ne nosim čuvaricu...nemogu vjerovati da je tih par sekundi puštanja prve ribe tako promijenilo moj pogled na C&R, i vjerujem na moj buduči doživotni ribolovni staž...
Naravno, ne želim reći time da sam svetac, i da osuđujem onoga ko uzme ponekad ribu, za svoje potrebe, i ja sam uzeo orade i arbune iz mora, nisam ih vratio...zato jer tu ribu volim pojesti :uimep:
Slatku ribu ne konzumiram, i ribolov ovdje preferiram samo kao takmičenje sa ribom, tko bu pametniji, ona ili ja, druženjem, odmorom, uživanjem u drilu, prirodi, čevapima i kobasa sa roštilja :notworthy:....
Eto, ovom pričicom sam samo želio reći da razumijem one koji se drže C&R, jer i sam sada znam taj filing... :kkkk: PT-u i Vama zbog kojih sam "morao" pustit svoju prvu ribu :doh:...a krenulo je kao odgovor na ovo pitanje:
Originally Posted by GoranSV
Skeleton
25.03.2013., 16:13
Naravno da sam pobornik tog gesla te koristim svaku moguću priliku da vratim ribu natrag. Ima više razloga zašto je to tako. Prvi je da nisam neki gastronomski ljubitelj ribe i nema razloga da je nosim doma. Drugi razlog je to što su i ribe živa bića kao i mi ljudi te imaju potpuno pravo da žive kako Bog zapovijeda. Treći i najvažniji razlog je to što bih tu puštenu ribu htio ulovit još koji put. :xqqa:
Pestilence
25.03.2013., 16:33
Ne pustan ulovljenu ribu jer obozavan jest skoro sve sta iz mora izadje a relativno je jestivo... Pa cak i ponesto iz slatke vode... :uimep:
A obrok koji donese osobno ulovljena riba, skroz friska, je nesto najlipse... I to je jedan od razloga odlaska na ribolov, ne najbitniji, al bitan...
Pustan samo nedoraslu ribu...
(*)Razumin ljude koji nemaju di lovit nego na za to pripremljenin ribnjacima da pustaju ribu da bi imali sta i sutra lovit...
Ali ne razumin uzitak koji to moze donit, lovljenje jedne te iste ribe po nekoliko puta, ali nisan nikad proba pa bi mozda prominio misljenje da proban... Al nevirujen...
To mi nekako umjetno zvuci, isto ko ic u lov na pitome fazane koji su se pustili u divljinu...
Mislim da ni jedno ni drugo , mislim da većina prolazi put od nemilosrdnog predatora pa sa vremenom, odrastanjem , učenjem i radom na samom sebi postajemo bolji prema prirodi i svim živim bićima.
Ovo ti je zahebana izjava, i po meni netocna... Pogotovo ako se odnosi i na nas morske ribolovce...
Jer veeelika vecina nas ostaje "nemilosrdni predator" :uimep: , sta je po meni potpuno prirodno...
Tesko je, odnosno neprirodno, od "nemilosrdnog predatora" za zivotni vijek covika napravit janje, osim ako se predator ne pritvara da je janje... :namigivanje:
Drugo je ako covik od rodjenja, u ribolovnom smislu, nije bio predator zbog toga sta mu propisima nije dopusteno to bit ili recimo ne voli jest ribu itd....
A i ti propisi i cila C&R shema na ribnjacima je vecinon iz sebicnih razloga, prethodno navedenim u recenici (*)...
Ispravite me ako grijesin...
Nekada mi je važno bilo donijeti kući 10-15 štuka 7-8 somova od par kila DA SVI VIDE kakav sam ribić a danas i kad ulovim kažem nema ništa jer ne vrijedi objašnjavati da si ulovio i pustio.
Ovo je druga stvar... Ako te prosla volja za samohvalom u redu, al ti onda u biti nikad nisi bio predator...
A imas danas i fotoaparat na svakome mobitelu, pa samo radi hvaljenja nije potrebno ubit ribu...
Kod nas (na moru) je ulov tolike kolicine ribe zabranjen zakonon, zbog drzavno-financijskih razloga, a manjin dijelon i zbog zastite ribljeg fonda...
prdonja
25.03.2013., 20:18
Pozdrav svima,
ja ću sigurno vratiti svaku ribu koju ne mislim pojesti jednostavno nema smisla da je nosim doma i da stoji u zamrzivaču, ali ako uhvatim nešto što volim jesti nosim doma. Podržavam C&R, ali u određenoj mjeri, tako da ako je lovostaj što ulovim sigurno vraćam tijekom lovostaja, ili ako je mali primjerak naravno da ću pustiti natrag.
Ali ako uhvatim oradu od kila ili veću to sigurno neću vratiti, nego odnijeti ženi i ajmo večerica :)
Sad neznam da li je ovo offtopic, ali ja nisam niti znao da postoji limit koliko se ribe smije uloviti. Da li se ovo odnosi samo na slatkovodni ribolov ili postoji i limit za lov na moru? (iako lovom s kraja ja mislim da nemam šanse da ga prijeđem i da postoji)
slatkabajka
28.03.2013., 07:55
Ja nisam čisti keč end riliz ribič - doma nosim ribe toliko da petkom (osim zimi) imamo svježu ulovljenu ribu (štuka, šaran, amur..), znači riba do 2 kg jer nas ima šestero u kući.
Hoću reći da doma pojedemo oko 60 - 70 kg ulovljene ribe (35 tjedana x 2 kg) na godinu, ostalo petkom je ona Ledo riba (e da znam gdje ulove pohanoga oslića, i ja bi tam išel lovit... tak veli moj mlađi sin (5 i pol godina) koji s menom ide u većinu ribolova).
I samo ta jedna ide u čuvaricu; znači, ako je od kile, niti ne ide u čuvaricu - odmah vraćam, kad ulovim prvu kao gore, sve slijedeće idu u vodu - ne mijenjam ribu u čuvarici. Čuvaricu uopće ne nosim u 80% ribolova jer su mi ti ribolovi čista rekreacija, a nosim je samo kad idem nešto uloviti za pojesti.
Sve ostalo kroz godinu puštam - svi kederi, babuške, karasi, diveri, žutooke.... (to mi je 98% ulova (po broju riba) kroz godinu); znači, ako po ribolovu primim do 30 takvih riba/ribica - to sve vraćam odmah s udice, osim ako koristim za lov štuke kao mamac.
Kao filozofija, C&R mi je u redu, ali moj stav je da je ribičija preskupi sport da bi se išlo samo opuštat, ipak treba nekak svojima doma opravdati sve izdatke i odsutnost od doma, jer, budimo realni, lova za pribor i sve ostalo je mogla biti utrošena i na nešto domaćinsko.... Treba prvo biti roditelj i suprug; partner, a onda ribič, pogotovo danas, u ovo, nažalost, preteško vrijeme.
Nemam ništa protiv onih koji ribu ulove i puste (svaku). Nemam ništa protiv ni onih koji ribu ulove i odnesu kući u razumnim količinama. Mislim da riblji fond sustavno uništava nešto drugo,.... ljudska pohlepa za bogaćenjem.
Živim u Općini Erdut. U Općini se nalaze četiri velika prirodna mrijestillišta: stara Drava kod Bijelog Brda, Porić, Erdutski Dunavac i na jugu Savulja koja graniči sa Vukovarsko-srijemskom županijom.
Pošto je obala bogata vodom (rukavci, bare, močvare), obrasla je šumom. Autohtona je vrba, no međutim preovladava kanadska topola, koja je sađena radi eksploatacije.
Kako bi drvo izvlačili iz šume, jedna velika "......."tvrtka koja ima monopol, postavila je instalacije (prijelaze, puteve, mostiće) kako bi si olakšala posao.
Nakon eksploatacije šume u bjelobrdskoj staroj Dravi nisu maknuli trupce sa kojima su pregradili Dravu kako bi izvlačili drvo iz rita. Bilo je to prije 10-ak a možda i više godina.
S time je onemogućeno prirodno odmuljivanje Stare Drave. Ona je iz godine u godinu sve plića.
Od Aljmaša su prokopali kanal prema Dravi, ali to nije dovoljno kada su sa druge strane ostavili pregradu.
I u Poriću nema prirodnog dotoka vode od Dunava. Voda ide iskopanim kanalom do Zatnja, koji je nikad plići. Neke bare skoro da su nestale (Bugarica).
I ribu koja se iz Dunava ide izmrijestiti u erdutski dunavac ometa most dotične tvrtke. Šarani i tolstolobici ne žele proći ispod mosta, pa iskaču na suho i ugibaju (ako ih ne pokupe ribokradice).
Konstatiram da je u prošlosti bilo bolje, jer su rijeke same sebe održavale i čistile. Čega god se čovjek taknuo, sve je uništio.
Prije nekoliko godina, od ušća Drave do Savulje bilo je, mislim 19 ribara sa dozvolom sa naše strane Dunava i još nekoliko sa susjedne. Kada se još tu ubroje ribokradice, nema te vode koja bi izdržala toliki izlov.
Jasenovac
02.04.2013., 09:45
Ribolov mi je najbolji nacin opustanja od posla, obaveza, briga, bjeg od napornih ljudi, ribu koju zelim uzeti tu uzmem, to je godisnje desetak komada, nikada ribu ne uzimam koja je i blizu mjere, npr. soma nikada ispod 4-5kg, stuku skoro nikad(jedino ako je neka potreba za fis, i to oko 2kg, stuka ide obavezno natrag u vodu bez obzira koje je velicine 2 ili 7 kg)
Prosle godine u jesen ulovio sam na Uni oko 100kg kapitalne plotice(postoje slike na forumu) od toga za sebe nisam uzeo niti jedne, par komada sam dao likovima koji nisu uspjeli uloviti velike primjerke, sve drugo pusteno natrag.
Zelim samo da rascistim jednu stvar, nisam tip koji ce investirati novac u dodatke tipa, raznorazne vrste mreza i pomagala, da bi te ribe odrzao na zivotu, jednostavno ili odmah pustim ribu u vodu ili nakon ribolova mrezu naopaku i natrag od kuda su i dosle, postujem one koji love po ribnjacima, jezerima i kapitalne primjerke pustaju natrag u vodu, ali za mene je ulov kapitalne ribe tipa saran ili som, znaci ulov na ribnjaku ili tekucoj rijeci, usporedba kao GolfIII i Ferrari, uloviti sarana divljaka(vretenca) 10-15kg na Savi ili na nekakvom ribnjaku je bez usporedbe.
Nismo mi problem koji lovimo sa stapom, problem su mreze, vrse, struja, kod mene su sada malo postrili kontrolu na Uni, Savi, Strugu, jesenas su povadili desetak mreza i sve ih javno zapalili na uscu Une u Savu, i to je jedan od razloga zasto mi nije zao platiti dozvolu za ribolov, samo neka se uvede reda.