View Full Version : Trebam savjet oko stratifikacije i vremena sadnje sjemena
pijani zdravko
12.10.2009., 16:42
Evo ljudi ako tko zna ili ima kakva iskustva oko stratifikacije obično oraha i crnog oraha... Skupio sam puno sjemenki koje bi zasadio na šumsko tlo... Mene zanima ako znate bilo kakvu stranicu ili imate vlastit iskustva pišite i pomozite prijatelju forumašu? HVALA:cheers:
Iskopaj radije sadnice koje su već nikle oko starog oraha.
No ako ti baš treba iz sjemenja, onda ovako...
Makne6 zeleni dio (ljusku) od oraha koji su pali sa stabla, ostaviš dan, dva da se fino posuši orah i zatrpaj u neku kantu sa pijeskom ili humusom ili običnom zemljom i ostavi vani preko zime (od jeseni do proljeća), ili u nekom hladnom negrijanom podrumu.
Orah niče nakon cirka 6 mjeseci ako je imao razdoblje stratifikacije.
Kad sadiš, sadi tako da je sjemenka oraha (šav dvije polovice - duži šav) okrenut paralelno sa zemljom (znači gleda gore i dolje).
Stratifikaciju možeš napravit i u frižideru... vrećica, malo pijeska ili humusa i zemlje, lagano navlažiš sve to, staviš orahe i u frižider na 4-5 mjeseci ili dok ne proklijaju.
pijani zdravko
12.10.2009., 21:49
meni treba minimalno 200 do 500 sadnica uglavnom maksimalno tako da oko stabla to neću dobiti.. hvala
Karmela
13.10.2009., 08:28
Mi smo posadili 5 oraha i niklo je par sadnica. Već smo ih presadili u zemlju. Od tri sadnice , dvije su se primile. U svim knjigama pise da je bolje kupiti gotovu sadnicu oraha jer treba mnogo više vremena da počne davati plod. Radi se o obicnom orahu, velikih plodova, mekane ljuske.
ako će biti uzgoj poradi drveta to vjerojatno ne igra ulogu.
Zdravko sve se svodi na ono šta je šunka napisao - nigdje nisam uspijela otkriti neki drugi savjet. Znaći kod tebe ili će jedan frižider biti pun oraha ili neka velika kada ili nešt slično.
Daj nam napiši za šta si se na kraju odlučio :grgljam:
sompopirovic
13.10.2009., 14:13
Vjerojatno će ti orasi biti podjeljeni u dvije generacije. Pijanom Zdravku polod a nasljednicima drvo. Šunka ti je sve rekao samo to prilagodi svojim uvjetima. Komad tog šumskog zemljišta očisti od svježeg lišće, dovuci kubik dva pijeska i pomješaj s humusom i poubadaj orahe. Ionako sada ide zima. Kada ojačaju, presadi.
Možda bi bolje bilo da to napraviš negdje u vrtu da ti to nebi presađivao neko drugi.
pijani zdravko
13.10.2009., 17:32
e ljudi kao prvo hvala što sudjelujete :notworthy:
evo ovako jučer sam po kiši i po jakm vjetru skupio dosta plodova tako da ću prvo izabrati one veće ljepše... otprilike 200 komada pa kad proklija i biljka bude spremna zasaditi u šumu s time da ću kupiti još kvalitetni sadnica ( naravno ovisno o tome koliko budem imao novaca)... evo sve će biti popraćeno fotkama i podacima o klijavosti i uspješnosti presađivanja... :kkkk:
pijani zdravko
13.10.2009., 19:52
e čitam ovo što ste pisali... pa sam došao do zaključka da ste me krivo shvatili.... ja njih neću sijati direktno na šumsko tlo već ću ih prvo držati na klijalištu a zatim kad biljka prokllije i prođe bar jedna ili već koliko je to potrebno vegetaciskih perioda onda bi ja to sadio u šumu ... :roflmao: eto ajd šta kažete meni ima smisla, a sada šta će biti dalje bdemo vidjeli.
e SAVJETI UVJEK DOBODOŠAO AJMO LJUDI:eeee:
Opet ti je i dalje sve isto!
Cijeli postupak ti je isti što se tiče stratifikacije (podrum, frižider ili nešto treće), a možeš i u vrt, pa nakon što mladica stasa, iskopat je i presadit, ili ih kad proklijaju staviš u teglice.
U svakom slučaju, mladica kad je preko pola metra, možeš je hitit na stalno mjesto
martina1985
14.10.2009., 08:04
pozdrav.....evo da vam se i ja priključim pošto sam nova...... mi smo posadili par oraha isto tako u pijesak, trebalo im je dosta da narastu toliko veliki da ih možemo presaditi..... kad su imali 2/3 listića presadili smo ih na vrt....i još sad su tamo i čekaju proljeće da ih možemo presaditi na stalno mjesto.....navodno se orah presađuje kad mu otpadne lišće
sompopirovic
14.10.2009., 11:14
e čitam ovo što ste pisali... pa sam došao do zaključka da ste me krivo shvatili.... ja njih neću sijati direktno na šumsko tlo već ću ih prvo držati na klijalištu a zatim kad biljka prokllije i prođe bar jedna ili već koliko je to potrebno vegetaciskih perioda onda bi ja to sadio u šumu ... :roflmao: eto ajd šta kažete meni ima smisla, a sada šta će biti dalje bdemo vidjeli.
e SAVJETI UVJEK DOBODOŠAO AJMO LJUDI:eeee:
Nisam mislio da ih odma siješ na mjesto u šumi nego da u šumi očistiš od novog lišće prostor recimo 10 x 5 metara i da tu dovezeš pijeska i pomješaš s tom šumskom zemljom pa da praktički klijalište napraviš u tom dijelu šumskog zemljišta gdje ćeš kasnije to i presađivati.
Jedan moj prijatelj je nasljedio neku zemlju od ženinih i pošto, kako on kaže, nikada u životu nije imao smisla za zemljstrugarstvo, odlučio se posaditi orase i voćke. Na početku te zemlje si je napravio klijalište jer mu je trebalo 180 sadnica oraha. Na površini jedno 10 x 5 (ne sjećam se točno dimenzija jer me take brojke onda nisu zanimale) dovukao je pijeska i površinski pomiješao sa zemljom i tu poubadao orase. Isplanirao si je sve tako da je mjesta za orase ostavio prazna da ih presadi kad ojačaju a između svakog mjesta za orase je posadio, čini mi se 3 voćke. Orase je presadio kada su ojačali i ostavio vremenu da napravi svoje a u međuvremenu je voćnjak stasao i počeo rađati. Sada ne znam kako stvari stoje jer dugo nisam bio tamo ali planirao je vadiri najbliže voćke keko orasi budu rasli.
On je pijesak pomješao s običnom zemljom kakva je bila na toj parceli a tebi bi bilo bolje u klijalištu pomiješati ga sa šumskom zemljom, samo što ti je to vjerojatno daleko od kuće pa bi, kad oraščići stasaju, to neko mogao presaditi umjesto tebe.
lem_prika
14.10.2009., 14:15
Evo da i ja malo pridonesem...
Nakon što si pobrao orahe odstrani mesnati egzokarp (najlakše nogama prilikom berbe). Kod berbe crnog oraha obavezno koristi rukavice inače će ti ruke biti crne kojih tjedan dana. Nakon berbe prosuši plodove pod nekom strehom u sanducima, jednoslojno (može i na suncu) cca 2-3 tjedna uz povremeno pregrtanje.
Stratifikacija se kod oraha rijetko primjenjuje zbog veličine plodova. Kilogram očišćenog sjemena (bez egzokarpa) sadrži cca 100 komada sjemenki, a ako klijavost bude 80% te još tomu pridodaš gubitak u klijalištu i rastilištu 10%, za tvojih planiranih 200-500 sadnica treba ti 3 do 7 kg sjemenja. Dakle kada bi radio stratifikaciju sa vlažnim pijeskom kojeg bi trebalo biti barem u omjeru 1:2, trebao bi ti poseban frižider (ne bi ostalo previše mjesta za pive :cheers:). Dakle najprihvatljivija opcija je jesenska sadnja.
Prosušene orahe sadi u običnu vrtnu zemlju u redove razmaka 20-30cm s razmakom između sjemenki 15-20cm. Ja pretprošle jeseni sadio na 10*10cm-klijavost preko 90%, u prvoj godini izrasli na skoro metar visine i prerasli godinu dana stariju braću, no to je ipak malo pregusto, jer su previše otišli u visinu, a premalo u debljinu. Dubina sadnje cca 5cm s tim da je najbolje sjemenke položiti vodoravno. Nakon sadnje možeš zemlju pokriti malčem, suhim liščem, piljevinom i sl. no može i bez tog.
Sljedeće godine obavezno presadi u školu, s tim da bi bilo dobro podrezati korijen (žilu srčanicu) jer će ti kasnije biti lakše baratati sa sadnicama.
Ako baš želiš stratificirati mogu ti opisati metode.
Lijepo pozdrav i sretno! :ffwjj:
sompopirovic
19.10.2009., 09:23
Evo da i ja malo pridonesem...
Nakon što si pobrao orahe odstrani mesnati egzokarp (najlakše nogama prilikom berbe). Kod berbe crnog oraha obavezno koristi rukavice inače će ti ruke biti crne kojih tjedan dana. Nakon berbe prosuši plodove pod nekom strehom u sanducima, jednoslojno (može i na suncu) cca 2-3 tjedna uz povremeno pregrtanje.
Stratifikacija se kod oraha rijetko primjenjuje zbog veličine plodova. Kilogram očišćenog sjemena (bez egzokarpa) sadrži cca 100 komada sjemenki, a ako klijavost bude 80% te još tomu pridodaš gubitak u klijalištu i rastilištu 10%, za tvojih planiranih 200-500 sadnica treba ti 3 do 7 kg sjemenja. Dakle kada bi radio stratifikaciju sa vlažnim pijeskom kojeg bi trebalo biti barem u omjeru 1:2, trebao bi ti poseban frižider (ne bi ostalo previše mjesta za pive :cheers:). Dakle najprihvatljivija opcija je jesenska sadnja.
Prosušene orahe sadi u običnu vrtnu zemlju u redove razmaka 20-30cm s razmakom između sjemenki 15-20cm. Ja pretprošle jeseni sadio na 10*10cm-klijavost preko 90%, u prvoj godini izrasli na skoro metar visine i prerasli godinu dana stariju braću, no to je ipak malo pregusto, jer su previše otišli u visinu, a premalo u debljinu. Dubina sadnje cca 5cm s tim da je najbolje sjemenke položiti vodoravno. Nakon sadnje možeš zemlju pokriti malčem, suhim liščem, piljevinom i sl. no može i bez tog.
Sljedeće godine obavezno presadi u školu, s tim da bi bilo dobro podrezati korijen (žilu srčanicu) jer će ti kasnije biti lakše baratati sa sadnicama.
Ako baš želiš stratificirati mogu ti opisati metode.
Lijepo pozdrav i sretno! :ffwjj:
Vidim da si u tom području doma pa bi te molio da napišeš nešto o stratifikaciji. Neka bude tu ako nekom zatreba.
ginkgob
07.02.2010., 16:52
Šunka je sve objasnio. Nisam do sada naletio na ovaj post, a želio bih dodati da u narodu postoji nekakvo staro pravilo da se orah ne sije prije ožujka-travnja, odnosno stratifikacije (čuva se negdje na hladnom). Navodno, to sam već negdje i napisao, orasi kakvi god dobri bili za plod (imaju mnogo mesnatog dijela, debeli su, s tankom ljuskom i sl.) ako niknu ispod stabla, sami, neće kada počnu roditi biti isto kao i oni koji su sa istog stabla. Dolazi do određene genetske promjene i izrast će tipična vrsta. Ako se sadi samo radi stabla onda nema veze. Nisam uspio u potpunosti potvrditi navedeno - ali je moguće. Kada sadite orah odrežite centralnu žilu - brže će biljka rasti. Nekada su ispod te centralne žile, a to se još uvijek radi, stavljali ciglu ili crijep.
Ja već desetak godina jedan hektar agacije pretvaram u šumu oraha .Prve sam zasadio kao sadnice ali zadnjih šest godina sadim 3 do 4 sjemenke direktno na mjesto gdje želim .Meni se ne žuri a vidim da sistem super radi , samo moram prve tri godine čistiti oko mladica.
Oni od prije 10 godina su počeli donositi plodove ,a stabla su u promjeru oko 10 do 15 cm.
Možda bi i prije ali rastu u šumi pa su se borili za svijetlo . Inače tu od nekad raste 3 velika oraha koji oko sebe poguše agaciju , pa sam tako došao na ideju orasima iskorjeniti agaciju .