PDA

View Full Version : Lov lignje s obale

Pages : [1] 2

Sunka
19.10.2009., 04:16
Lov lignje sa obale

Loviti lignje sa obale je tehnika slična spoju varaličarenja i sporog jigganja. Gdje god da ima sitne ribe (salpe, cipli gavuni) ima i lignje jer je lignja izniman proždrljiv predator. Takva mjesta su obično ribarske luke, molovi, rive i sl. Ponekad su često dobra mjesta i plaže. Najbolje bi bilo kad bi ste pronašli poziciju koja ima barem 3 metra dubine i lagani pad jer inače skosavica često zapinje i vi je gubite. Najčešće se lovi noći i to na osvjetljenim mjestima, tj. tamo gdje umjetna rasvjeta osvjetljava more. Jer, kako je Blues već napisao, na osvjetljenom dijelu se skuplja sitna riba, a lignje treba potražiti na prijelazu iz neosvjetljenog u osvjetljeni dio. U ovom periodu godine, lignja se gotovo isključivo hrani po mraku. Zato lovite otprilike sat vremena prije sumraka do sat vremena nakon što pukne zora.

Najčešće su najbolji ulovi pred svitanje, te za vrijeme morske mijene. Još jedna stvar koja je bitna kod lova lignji je mjesec. Lignje najbolje grizu u noćima kada je mjesec pun i par noći prije i poslije punog mjeseca. U tim noćima koristite neosvjetljena mjesta (osvjetljena umjetnim svjetlom) jer lignje tamo bolje grizu.

Pribor za lignjolov sa obale
Što se štapova tiče, poželjno je da budu laganiji jer štap cijelo vrijeme držite u ruci. Znači nekakav špinštok (špinerski štap) do 60 grama (a dovoljno će vam biti i 40) težine bacanja i do 3 metra dužine. Role koristite one koje su manje (do 100 metara 0,30 najlona). Najlon radije koristite ovaj 0,30 nego 0,20 jer će vam puno puta spasiti samu skosavicu kada zapne za dno. Preporuča se koristiti klasičan najlon umjesto upredenice poradi 2 stvari. Upredenica nema rastezljivost i pri jačoj kontri otkinut će te nježne krakove lignji koja se njima zakačila na skosavicu, i drugo je da upredenica sporo tone ili uopće ne tone nego pluta pa je stoga jako nezahvalna za vođenje skosavice i lignjolov općenito. Na kraju najlona stavite kopču poradi lakše izmjene skosavica dok ne utvrdite koja u tom trenutku najbolje radi. Kod lignjolova sa obale ne treba nikakvo dodatno otežanje (olovo).

Skosavice

Postoje 2 tipa skosavica:

Ribolike skosavice
Skosavice uvinute u sredini - tvore formu slova "S" (imitiraju kozicu ili škampa)

Tamo gdje nema škampa i velikih kozica, koristite radije ribolike skosavice jer su to onda prirodna hranaa lignjama. Ribolike skosavice se vode jerkanjem - mi trzajem dajemo život skosavici i iritiramo lignju da je uhvati, a kod druge vrste skosavica, više bi bilo jigganje kao način vođenja - zabacite skosavicu, pustite je da potone do dna i onda kratkim i energičnijim trzajima štapom prema gore glumimo škampa ili kozicu kako skaće po dnu i traži hranu. Mana je da su vrlo česta zapinjanja i gubitak skosavica, ali kad se lignja nalazi pri dnu, ova tehnika je fantastična. Ima puno proizvođača skosavica i manje više nećete fulati ako uzmete neku od firme Yamashita, Yo-zuri i domaćeg proizvođača DTD-a.

Ono što je maltene najbitnije u lignjolovu su dekori skosavica. Njih ima bezbroj i svi se kunu u svoje favorite, iako stručnjaci smatraju i tvrde da je lignja daltonist, to jest, da ne raspoznaje boje :uimep: Za početak je najbolje nabaviti skosavice u zelenom, plavom, crvenom i narančastom dekoru, te skosavice sa prirodnim dekorima koji sliče ribama, poput pauka, kanjca, arbuna, gire itd.

Kod mutne vode ili tamo gdje nema osvjetljena zabacujte skosavice sa kričavijim dekorima (crvena, narančasta, zelena), a kod bistre vode i pri osvjetljenju (umjetnog svjetla i/ili mjesečine) koristite prirodnije dekore skosavica (plava, zelena, imitacija riba).
Skosavice se proizvode u raznim veličinama no najčešće se koriste skosavice u veličinama 2,0, 2,5, 3,0 ili po Yo-zurijevoj numeraciji - S, M i L. Za lignjolov sa obale najbolje je koristiti skosavice veličine 3,0 ili L. Najbolje su skosavice koje sadrže u sebi fosfor te svijetle u mraku nakon što ih izložite nekom izvoru svjetlosti (lampa)

Taktika ribolova lignji sa obale
Kada odaberemo poziciju i skosavicu u dekoru sa kojom mislimo loviti, tad show počinje.

U principu se sve svodi da zabacimo skosavicu što dalje od sebe i pričekamo da potone do dna i tada lagano namotavajte flaks i cimajte vrhom štapa, kada ste povukli skosavicu tri do četri metra, stanemo i pustimo skosavicu da opet malo potone. Odličan je trik da skosavicu par puta lagano cimnemo i dok tone, jer se lignja često baci na skosavicu čim krenemo sa novim povlačenjem. Tako radite sve dok vam skosavica ne dođe do obale, tad je ponovo zabacite i sve ispočetka. Lignje se najčešće nalaze pri dnu ili u srednjem sloju vode, a dosta rijetko su na površini - vaše je da ih pronađete u kojem sloju vode su trenutno, te koji dekor im je u tom trenu najzanimljiviji. Kontra kod griza lignje ne smije biti jaka jer će te joj pokidati krakove sa kojima se ulovila, ali vučenje treba biti ujednačeno tada da se ne oslobodi sa skosavice.

I još nešto jako važno, ako imate višak svježih jadranskih lignji, dajte ih meni jer ih jako volim jest :uimep: :sram: :daaa:

meduza
27.10.2009., 08:00
Lignje s obale sa štapom , lakši način.
Za one koji nemaju štap , boca od mineralne , najlon i dobar sistem bacanja.
Jako poželjno da je to na nekom moliću koji ima svijetla. Znali su se loviti i veliki primjerci.

drinkingteam 1950
28.10.2009., 09:11
Ja imam neki stari štap i rolu, varalica najeftinija (10.00 kn) sa olovom od 3,5 - do 4 g.
Može se sve to stavit na plasticnu bocu ba bacat rukom.Pustit varalicu da potone pa povuc 1-2m pa opet pustit i tako u noc..., treba pazit da ne zapne ali bolje je kad je blize dnu.
Bitno je doci prije zalask sunca pa do mraka, kad se zamraci veca vjerojatnost je da ce se zakaciti sipa. Najbolji su osvjetljeni molovi u/i oko luka a jos ako je mjesecina, sanse su vece. Nemojte se iznenadit ako skrpun skoci na varalicu, to se cesto dogadja ako je kamenito dno.

spalle
31.10.2009., 08:51
Lov liganja sa obale je najednostavnije sa laganim stapom i osrednjom masinicom i varalicom sa malim olovom. Meni su se najbolje pokazale crvene i zelene boje. Odlicna mesta za lov su mola koja su osvetljena a i mesecina ne smeta za lov liganja jer vlada po meni pogresno misljenje da kada je pun mjesec da tada lignje losije rade, ja licno nemam takvo iskustvo. Za lov sa obale je vazno da dodju hladniji dani sto kazu stariji ribari dok ti se ruke ne smrznu nema ni liganja. Prema tome hladniji dani su pred nama pa lignje polako idu ka obali sto je ujedno i prilika za njihov lov sa obale.
Tehnika lova. Vrlo jednostavna na odredjenu lokaciju doci pre sumraka i pocnite zabacivati vasu varalicu sto mozete dalje u raznoraznim smjerovima. Kada varalica padne u vodu sacejkajte da potone ( e tu je sada vazno iskustvo i poznavanje terena tj dna) jer je vazno pustiti varalicu da potone toliko da bude jedno po metra iznad dna onda pocnete sa namotavanjem i skosanjem tako da varalica ide nepravilno sto ce lignju ako je u blizini da iziritira i da napadne, kada osetite udar bitno je da tada kontinualno motate najlon masinicom kako lignja ne bi spala sa pusce tj varalice. To je to u globalu. Sobzirom da je mogucnost kacenja i gubitak varalice vrlo moguc valjalo bi imati koju u rezervi jer se desava da ponekad lose procenite dno i zapnete tada cesto bude zbogom varalice i treba staviti novu. Nadam se da sam svojim skromnim znanjem iz ove oblasti barem nekome malo pojasnio ribolov tj lignjolov sa obale.

st-slavonac
31.10.2009., 11:45
Pozdrav svima.

Uteču li vremenske ne-prilike ( bura, jugo, kiša, oblačno ... ) na lov lignje ?

Buk
02.11.2009., 08:34
Naravno. Bolje rade po vjetrovima iz prvog kvadranta (bura prema levantu) nego za juga.:daaa::daaa::daaa:

primo
14.11.2009., 14:30
Dodao bi još da za pomoć i orijentaciju neki proizvođači skosavica (kao npr. DTD :notworthy:) daju podatke o brzini tonjenja pa može za one koji nisu prekaljeni lovci biti korisno za procjenu gdje se otprilike skosavica nalazi u odnosu na dno. Naravno ako znate kolika je dubina na mjestu na kojem tone.

Neke stvari još treba paziti, kao naprimjer:
- metal se najviše tupi i oštećuje kad ide kroz pijesak, to vrijedi i za udice i za skosavice
- skosavica koja pokupi travu ne lovi ništa
- skosavice koje su premazane fosforescentnim premazom bolje privlače, ali premaz nije vječan, trebalo bi ga obnoviti. Neki kažu da su skosavice sezonska potrošna roba i da druge godine više ne love dobro.

Negdje sam nedavno pročitao "ribe ne lovi varalica nego ribolovac, a varalica lovi ribolovca" :laughh:
Pa ispada da vrijedi indijanska izreka da uspješno love oni koji razmišljaju ko riba, a kažu da su lgnje manje pametne.

Btw. da li je netko koristio skosavice od Cormoran-a? Imam jednu zeleni škamp 3.0, ali je još nisam isprobao. Čini mi se da bi mogla biti dobra, a cijena je sasvim solidna 20 kuna.

Problem sa varalicama je što nikad ne znaš koja je dobra u koje vrijeme i na kojem mjestu pa bi kako god okreneš trebao kad kupuješ kupiti bar dvije (pogotovo one provjerene) jer ako jednu izgubiš, a taj dan je njezin dan možeš se odmah spakirati i ići doma. Volio bi čuti vaše komentare na ovo zadnje. Kako se čovjek u tom trenutku osjeća i koliko je spreman platiti da ima tu varalicu taj čas sa sobom? :-)

eduka1
16.11.2009., 20:45
:roflmao:Živjeli! Ja sam novi na ovom forumu i iako mi je nono ribar, ja sam počeo loviti zadnjih 2 mjeseca, imam nekakvih iskustva od prije, ali tek sada sam "zagrizao". Što se tiće lignji, počeo sam ovih dana ići u lov i mogu vam reći da sam danas digao dvije lignje, jednu od 310 gr i jednu od 280 gr., sa RAPALOM, prije sam pokušavao sa ŠKAMPOM ili OITA COLOR, ali nema do RAPALE, bare ne ovih dana. :xqqa:

filip
16.11.2009., 22:32
koju skosavicu da koristim ujutro posto sutra idem prvi puta ujutro??
Ja mislim da bi trebao ici sa sto prirodnijim dizjnom (da lici na ribu),a ne da bude pre zestoka boja

Sunka
16.11.2009., 22:46
Kažu da po dnevnom svjetlu najbolje rade (relativno) zelene boje

primo
17.11.2009., 22:38
Ma vratimo se na lignje, oko nekih stvari se čovjek samo izživcira i grize i od toga nikakve koristi.

Neki dan sam kupovao neke žlice za špinati i jedan stari gospodin kupuje skosavice i govori u dućanu, citiram:
"Dok se ne pojavi snježna kapa na Velebitu nema se pošto ići na lignje."

Kako je još dodao on se tog pravila drži već dugi niz godina i da to stvarno vrijedi.

labrax
18.11.2009., 23:05
lignja se lovi cijelu godinu! u toplijem dijelu godine (od ozujka do listopada) vecina liganja je u migraciji u kulfu (otvoreno more) ili su uginule (zive samo 2-3 godine). ali jedan dio liganja ostaje uz obalu cijelu godinu - mi ih zovemo domaćice. malo žilavije meso, manje su u prosjeku i nešto su plašljivije. ista je vrsta. upravo na toj plašljivosti treba bazirati nacin lova. manje skosati, loviti dublje, izbjegavati rapale. naravno da je teško ljeti uloviti nekoliko kila, ali nekoliko komada se uvijek može, samo im treba otkriti mikrolokaciju na kojoj se drže, a bude ih u svim akvatorijima.
poz

labrax
19.11.2009., 09:10
di god na hr forumu vidis ovaj nick to sam koliko mi je poznato ja ;)
ima me i na nekim stranim (medfish, neki ".si" forumi etc).

jos malo o lignjama;

vidio sam da neki pisu da ih je vise lovilo u krugu 300 metara pa da su neki ulovili, neki nisu, i da je to kao stvar izbora varalica.. ljudi, 300 metara, pa to je u kontekstu lignjolova ogroman prostor, lignja se ponekad (cesto) lovi samo u krugu 10-20 metara; naravno da ima pozicija gdje je vise manje jednoliko rasprsena na vecem prostoru ali u pravilu lignje se love u određenim tockama - osim rapalom kojom se uglavnom vozi uz kraj i tako pretrazuje teren. rapalom je po meni najbolje loviti onda kad ima puno liganja (12. mj.) i to kad padne mrak pa se rasprse uz kraj. u sumrak nisu rasprsene nego su vise manje u masicama na pojedinim tockama (iskustvom cete skuziti kakav mora biti koncept mikrolokacije da bi lignji bio zanimljiv) i tu ih je najlakse skupiti sistemom "na peskafondo" ili skosavicom koja je montirana na sistem koji izgleda kako mini verzija viške panule..

labrax
20.11.2009., 23:00
dolazak lignje i sitne ribe se ne poklapa uvijek i u potpunosti. lignje se pojavljuju iz kulfa u masicama, a pocnu vec od 8. mj. tako se krajem 8. miseca ove god. pojavila prva masa liganja na vanjskim rubovima telascice, pa su na Kupu Nikole Repanica ove god svi imali liganja u bazenu za zivu jesku za razliku od prosle, kad se vecina natjecatelja nije mogla sastat s lignjom (a ni ribom).

eduka1
22.11.2009., 19:19
Imao bi jedno pitanje, da li je netko probao loviti lignje sa dvije skosavice ili nešto slično (s kraja) i kako je vezao?!:eeee:

Ovih dana idem na lignje, a lovim samo sipe, danas naprimjer sam ulovio tri sipe od 15 do 17h, težile su od 200-500gr, lijepi komadi, ali lignje još ništa uz kraj. Da li je netko probao s kraja loviti sa skosavicom i peškafondom?:notworthy::kkkk:

primo
23.11.2009., 01:20
Ja sam naišao na jedan sistem koji se koristi za površinsko špinanje brancina. Na osnovni najlon stavi se trostruki vrtuljak i na njega se na suprotnom kraju od osnove stavi veći vobler (floting) na udaljenosti 80 cm od vrtuljka, a za treći spoj na vrtuljku se veže silikonac sa jig glavom na udaljenosti 20 cm on vrtuljka.

Teoretski ako se ovo malo modificira može se umjesto silikonca sa jig glavom staviti velika skosavica s olovom (3.0), a umjesto voblera staviti plivajuća skosavica koju treba malo modificirati odnosno pravilno otežati olovom.
Budući da bi ovaj sistem trebao tonuti potrebno je na plivajuću skosavicu dodati taman toliko olova da ona izgubi uzgon i da lagano tone kako ne bi zadržavala ovu drugu skosavicu da potone, i to olovo staviti na pravoj poziciji da ne izgubi balans.

Možda se može tu stražnju skosavicu ostaviti kakva je, a ispred vrtuljka dodati jedno klizno olovo težine taman tolike da se poništi uzgon plivajuće skosavice.

Ako imaš volje isprobaj pa možeš podjeliti iskustva. Samo nemoj staviti pre tanak osnovni najlon da ti ne pukne kod izbačaja. Recimo prema nekim proračunima 50g olova kod izbačaja opterećuje najlon cca 8 kg. Pa ako nalon ne izdrži moglo bi to biti bacanje i od 100 kuna.

Sunka
23.11.2009., 01:27
prema nekim proračunima 50g olova kod izbačaja opterećuje najlon cca 8 kg

Da se ne bi pitali koliko je to točno i gubili olova i ostale ribičke sitnice jer je flaks pucao jer je bio pretanak s obzirom na težinu, postoje na Pijanom Tvoru tablice (http://www.pijanitvor.com/forum/showpost.php?p=27151&postcount=57) :ffwjj:

eduka1
24.11.2009., 17:28
Vezano uz moje pitanje odprije; napravio sam neki "svoj" sistem :idea: za lov lignji s obale sa dvije skosice tj. na osnovni najlon stavio sam dvostruki zigulin prvo sam stavio plivajuću skosavicu, a na kraj veliku sa 3gr.:mmb: Sutra idem popodne u lov pa javim kako je prošlo.

Sunka
24.11.2009., 18:56
na osnovni najlon stavio sam dvostruki zigulin

Misliš valjda na trostruki virbl?

Misliš da ti se neće petljat pri zabačaju?

primo
24.11.2009., 19:08
Misliš da ti se neće petljat pri zabačaju?

Pa nek proba, ovako će stalno misliti jel bi valjalo probati :uimep:, ko zna možda ćemo uskoro svi zabacivati sa dvije.

Zanima me kako će se ponašati njegov sistem, na prvu bi rekao da će jako sporo tonuti.

Vidli bumo.:daaa:

st-slavonac
24.11.2009., 20:35
Ne, neće se zapetljati.
Sinoć sam to vidio u čovika i nako sebi na brzinu smontira.
Ulovio ništa.

Kolega je u pravu kad reče da će sporo tonit , al ako se stavi malo olova ispred plivarice, tone skroz podnošljivo ( jutros isprobano ).

Večeras nisam iša zbog nekih obaveza al sutra navečer idem isprobati.

Jedino mislin da ću tribati minjati štap jer mi je nakon povezivanja sada ovi malo kratak ( 2.00 m ), a inače je odličan za u lignje, tanak, savitljiv i lagan.

primo
24.11.2009., 20:59
al ako se stavi malo olova ispred plivarice, tone skroz podnošljivo ( jutros isprobano ).

Evo, kako sam i rekao u predzadnjem postu, uskoro neću ni iz kuće morati izlaziti, bit će dovoljno samo maštati kako ribolovim :laughh:.
Možda bi klizno olovo bilo bolje kruškasto na vrtuljku s kopčicom stavljeno ispred vrtuljka na osnovnom najlonu pa se po potrebi može brzo izmjeniti (teže-lakše) ovisno o tome kolika je dubina.

Vidim da je eduka1 stavio sistem da je skosavica s olovom na kraju, a plivajuća bliže vrtuljku.
Ja nekako naginjem da plivajuća bude iza, a ona s olovom na kraće vezana kod vrtuljka. Otežana ionako ide dublje, pa ako je plivajuća na kraju išla bi više prema površini. Ovako obje idu približno na istoj dubini.
Čak mislim da bi s montažom plivajuće na kraj kod skosanja sve izgledalo prirodnije jer bi zbog otežanja olovom i drugom skosavicom u trenutku skosanja plivajuća bježala malo više prema dnu što je i prirodnije za ribu.

mali ribar
27.11.2009., 12:10
e nego da ne zaboravin,ko koristi yo-zuri skosavice(ne dtd)neka im turpijom za nokte malo skrate olovo jer pre brzo tone i onda kada van se za takvu skosavicu uvati lignja ili sipa ona se samo vozi do vas i u trenutku kada je podignete ona se sama skine!
A i bit ce puno manje uhvacene trave:ffwjj:

pozdrav iz zd!!

labrax
27.11.2009., 16:25
neka im turpijom za nokte malo skrate olovo jer pre brzo tone i onda kada van se za takvu skosavicu uvati lignja ili sipa ona se samo vozi do vas i u trenutku kada je podignete ona se sama skine!
kako su povezani tezina/velicina olova i skidanje lignji sa skosavice? nemam pojma o cemu pricas

mali ribar
27.11.2009., 21:37
neka im turpijom za nokte malo skrate olovo jer pre brzo tone i onda kada van se za takvu skosavicu uvati lignja ili sipa ona se samo vozi do vas i u trenutku kada je podignete ona se sama skine!
kako su povezani tezina/velicina olova i skidanje lignji sa skosavice? nemam pojma o cemu pricas

Povezani su tako sto ti je teze olovo na skosavici to ti skosavica ide vise na glavu i brze tone, a sto ti vise skosavica ide okomitije to ce ti se lignja slabije zakaciti na jeza(iglice). I tako skracivanjem olova dobijas sporije tonjenje a skosavica ce ti ici vodoravnije. Nadan se da si skuzija:ffwjj:

E i bornosaur u kojen mistu ti lovis(ne pitan za postu)? Sigurno istra ili kvarner jer tamo prije dolaze uz obalu!

labrax
27.11.2009., 22:15
povezani su tako sto ti je teze olovo na skosavici to ti skosavica ide vise na glavu i brze tone,a sto ti vise skosavica ide okomitije to ce ti se lignja slabije zakaciti na jeza(iglice).
hvala na objasnjenju, skuzia sam; ali nazalost (tvoju) ta pretpostavka (jer neznam kako je drugacije nazvati) je u potpunosti pogresna. lignji samo triba dobro kontrirati i dobro ce se zakaciti na vijenac s iglicama. pa peškafondo (za koji ce vecina iskusnih lignjolovaca reci da je najlovnija varalica ) po svojoj duzini stoji okomito pa se lignja itekako dobro kaci na njega. stvarno neznam odakle ti ta ideja ali ne odgovara istini.

razlog zbog kojeg se olovo skosavici dijelom podrezuje za lov s obale je taj da varalica sporijim tonjenjem ostvaruje provokativniji "rad".

poz

st-slavonac
28.11.2009., 20:16
Konačno da i ja nešta rečem o veličini lignji.
Do sada sam uhvatio više mini lignjica al večeras 3 lignje zajedno 1.67 kg :rtvb:.

A šta se tiče skosavice, prominia sam DTD za YO-ZURIjevu narančastu od 2.5 .
Mislim da ne triba ništa skidati niti dodavati olova ako nema niti malo kurenta.
Nedavno kad je bilo malo kurenta, vidio sam da su svi još dodavali malo olova.
Vjerovatno da brže tone ( nisam neki iskusnjak, samo pretpostavljam ) i da je struja ne nosi .

:cheers::cheers::cheers:

labrax
28.11.2009., 22:27
ako ima izrazenog korenta tu lignju nemoj ni lovit ;)

mali ribar
28.11.2009., 23:17
yo-zuri je zakon,i ima puno bolje jeze(iglice) od DTD:daaa:

labrax
28.11.2009., 23:27
od dtd-a skosavice i rapale nevaljaju, peskafondi odlicni a mrkve stare srednja zalost a ove novije puno bolje.

labrax
30.11.2009., 10:37
labrax dali znas kakve su skosavice od yamashite...:hmmm:
neznam kakve su skosavice (to su one s olovnim stabilizatorom), trebale bi bit neloshe. mrkve (lebdece skosavice) su im neke jako jako dobre. al ako uzmes mrkvu od yozuria neces pogrijesiti :ffwjj:
poz

st-slavonac
30.11.2009., 16:23
labrax dali znas kakve su skosavice od yamashite...:hmmm:

Naizgled su iste ko i yo-zuri, ja ih imam dvi, al niti jednu lignju nisam diga sa njome.
Negdi sam pročita da su na testiranjima isto prolazile ko i yo-zurijeve, al kako sam napisa, još ni jednu lignju nisam sa njima uvatia.
Tako da su sada zajedno sa DTD-om, u kutiji. :laughh:

:cheers::cheers:

st-slavonac
30.11.2009., 16:44
Ja lovim sa yu-zurijevima od 2.5 .

Imam narančastu i skroz bijelu.

Sa obje sam uhvatio lignju.

Iako stariji i iskusniji govore da je za jutro i po danu plava ili zelena a navečer narančasta ili bijela.

Vjerujem da je to više do mjesta di se love, nego do skosavica.

Možda će iskusnije kolege više znati objasniti .

:xqqa: :cheers:

Blues
30.11.2009., 18:31
Boja igra i o bistrini mora i o dobu dana,mjesecu,suncu... I kad sve misliš da si skužio, odeš loviti naveče, bistro more idealno za naranđastu a ono neće nego na plavu :hmmm:. Treba imati više boja i probavati, tavo je barem moje iskustvo. Nisam uspio naći koja će boja uvijek igrati u istim uvijetima.
Ali kad bi trebao izabrati za pusti otok dvije izabrao bi naranđasto-crvenkastu i zelenu :kkkk: Dok donji olovni za peškafondo bijeli sa dvije crvene crte :notworthy:

Bio sam sa profi ribarom na sipe i lignje Perom iz Eunica i isto razgovarao o idealnoj te mi je samo pokazao svoju kutiju u kojoj je bilo nekih stotinjak lignjarica (ima ih više od mene:sram:)

labrax
01.12.2009., 10:54
ko sto Blues kaze "Boja igra i o bistrini mora i o dobu dana,mjesecu,suncu... " ali ipak je uvijek najbolja narančasta:roflmao::cheers:

mali ribar
04.12.2009., 22:10
jedan mi je stari lignjar s obale objasnija kako NE izgubiti skosavicu,naime ako ti skosavica zapne za kamen za dnu probaj ici livo desno dok se ne otkaci a ako se ne otkaci tako(u najcesce slucajeva ne)onda jako nategnite najlon i brzim trzajem a zatim brzim pustanjem skosavica izleti na guzicu i tako ja uvik spasin skosavicu probajte 100% djeluje!!
Dogodi mi se da zapne skoro svaki put,ali da je izgubin na taj nacin NIKADA

plovanija
06.12.2009., 18:02
Evo da i ja opišem kako lovim lignje bez skosavice sa kraja.Frišku srdelu vežem za rep i bacim što dalje.Drugi kraj vežem na plastičnu bocu i ostavim.Kad se boca pomakne lignja je tu. Ravnomjerno povlačim do kraja kad osjetim lignju da vuče pustim je.Kad sam je dovuka do kraja ostima je probodeš i ulov je tu.Također možeš kroz srdelu provući štapić sa zubcim i onda loviš ko skosavicom.Bit svega je da ne skosaš nego pustiš da lignja sama dođe.:xqqa:

Župa
18.12.2009., 21:52
Evo nisam prije stiga ,, ali ovoaj post gori je odlično opisao.
Dodao bi jedino ta tražite mjesta na puntinima (stanete na unutarnju stranu gdje se vrti kurenat , to jest gdje se skupljaju gauni) Izbor varalica ovisi o terenu i "sreći" nekad skosavica od 10 kuna (kineska) lovi ka luda a yo-zuri nikako a drugi dan obratno.
U zadnje vrime varalice prerađujem ili je novu izradim konstrukcijski uglavnom da kad potone ne može zapeti. Uglavnom da skratim - šuplja varalica sa otežanjem na glavi ,. trik je da pogodiš balans zraka ili (pluta ) da iglice istanu prema gore...

Tako je pomalo povučeš pa pustiš i ponovo sve do kraja.... simuliraš igru ribice.
A zamisli sad kad je napraviš u obliku i dekoru trlje pa još ti i stoji pri dnu kao trlja (glava doli , rep gori) . Zna sam zakačiti i drugu ribu umisto lignje i sipe. :ffwjj:
Napravija sam tako jednu minijaturnu , više sam diza pauke nego liganja :hmlj:.
Knjigu bi moga napisati o raznim "cakama" (možda i napišem), ako već može i onaj iz
časopisa "ribolov na moru" ( a u njoj nije ništa novo izmislia) :zccc:.
S druge strane njegovo je da napiše i pokuša svoj trud i naplatiti a naše da ocijenimo proizvod........ moderator sorry ....skrenia sam s teme, ali .... dobra ideja recenzija novih knjiga , jer nisu ni jeftine da se tako lako kupuju..... :idea:

Blues
01.01.2010., 17:14
Lignja jako dobro vidi u mraku, kao i sve dubinske ribe-zato i imaju velike oći.
Time i raspoznaješ dobinske ribe od Okana,Dubinske Škrpine.....
Lignja ima najveće oći proporcionalno tjelu.
Ali se normalno oslanjaju i na miris,Eho,Elektricet....

Župa
06.01.2010., 21:09
Diga jednu sipu od 70 dkg (s kraja jer nisi moga isploviti),
Izradio jednu varalicu sa malo više otežanja za bolji i dalji izbačaj

http://img231.imageshack.us/img231/4/knjez.jpg
(http://img231.imageshack.us/i/knjez.jpg/)

P.S. Ima li ovde ekipe iz Splita da lovi s kraja.... i di ste najčešće da povirim..

mali ribar
06.01.2010., 22:29
eli to imitacija rapale za iz barke ili to koristis s obale??

Župa
06.01.2010., 22:55
Kopirao sam dimenzije Rapalle ali sam dodao malo više olova da je mogu koristiti sa obale. To je nešto između yo-zuri skosavice i Rapaline varalice.
Težina je u glavi (kao što je olovo ispod skosavice) a dužina i oblik rapallin .
Zbog težine varalica roni prema doli ukoso glavom (na pjesku možeš tako dizati prašinu privlačiti sipe). Dobra je i za loviti sa broda kad svetliš jer lignja stoji na rubu tame i svjetla (2- 4 metra od broda) . Provaj štapom zabaciti dalje od broda pričekati da upola utone te je sebi povlačiti ( više ih tako ulovim nego na peškafondo)
Uglavnom svakom novom varalicom uvik nešto novo dodajem.

Sad radim jednu sa neutralnom plovnošću (da utone do određene dubine i tu stoji 1- 2 metra ispod površine) te sa "stabilizatorom" koji je daje akciju rapalline panule.
Dekor trlja. Jer nekako u zadnje vrime najviše tuču na narančasto zlatne boje (trlja ??) KAd završim i testiram napisat ću potpuni članak (od izrade do test probe).

st-slavonac
29.01.2010., 17:54
daj slavonac oces mi vise otkrit gdje ih lovis.......:hmmm:...mogao si i koju slikicu ubacit

Vrlo rado kolega.
Ćitavi žnjanski plato pa prema Šekspiru.

Cilom dužinom imaš svitla i moš di oćeš zabacivati.
Nekako mislim da je najjača pošta ispod diskaća Šekspir,je da su manje lignje ali zato svako malo izvlačiš.

Dobra ti je pošta i na Jigi, to je lukobran ispred gradske luke.

P.S.
Fotkati okolo i fotkati sebe ne volim tako da ne nosim fotić.

Župa
30.01.2010., 20:32
Desetak komada sam uredno spremio. Čak sam počeo praviti skosavicu vlastoručno,

E pitaj ako di zapneš u izradi, tu sam postao specijalac...
Evo zadnje dvije iz kučne tvornice....

http://img15.imageshack.us/img15/6531/98991154.jpg (http://img15.imageshack.us/i/98991154.jpg/)

http://img502.imageshack.us/img502/44/99333152.jpg (http://img502.imageshack.us/i/99333152.jpg/)

Kad dođeš do izrade dekora pošalji mi na E-mail dimenzije varalice (dužina , opseg naširi (kraj škrga) i najmanji kod repa. I želju dekora (ribu koju želiš).

mali ribar
30.01.2010., 22:46
zupa mene zanima da li mogu taj dekor zalipiti na staru skosavicu,koja nema na sebi tkaninu nego je gola??

mateo
30.01.2010., 23:53
Je li proba tko ove skosavice:

http://i46.tinypic.com/iepdft.jpg

http://i50.tinypic.com/mbqw79.jpg

Ili možda ove:
http://www.duel.co.jp/english/products/lineup/y_squid/aurie_q_rs/index.html

To su yamashita,i ove zadnje dvi slike su Duel,odnosno Yo-zuri. Mislim da će im cjena kod nas biti oko 1000 kuna. Pljačka :zccc:

Župa
31.01.2010., 10:25
zupa mene zanima da li mogu taj dekor zalipiti na staru skosavicu,koja nema na sebi tkaninu nego je gola??

Možeš, jer debljinu povečaš za neznatno a osim toga kako večinom to loviš ili sa obale ili iz kaića blabim povlačenjem - nisu velike brzine te se njena hidrodinamika neće izgubiti. Bitno je dobro je nalakirti (naročito početak oko kljuna - alke, da ti ne dolazi do pojave mjehurića ili eventualnog nabora koji bi zakrečao varalicu.) Dvokomponentni lak, dvije ruke dosta. :roflmao:

Bugvica - gaun je tek napravljena i još se suši , provat ću je prvom prilikom.
(bugvice i gauni u blago položenim terenima sa sjenom i slično....)

Trlja je već dokazana za sad više je digla sipa nego liganja ali mislim da je to do terena. E da diga sam i škarma na nju i to se bacija u sami sumrak na 3 metra od kraja. Trča je i lubin za njom ali stari magarac bi uvik samo radoznalo doša do nje
( krunica iglica je previdljiva za njega) :ffwjj:

Iskreno nisam još ni doša do pravog terena (da isplovim negdi dalje od kraja do kojeg otoka i puntina ) pa da vidim pravu snagu.

st-slavonac
31.01.2010., 14:41
http://i48.tinypic.com/531zr4.jpg

Ovo su Yamashita i u Splitu koštaju od 52 do 65 kn.
Ja sam ih isproba i nisu se baš pokazale.

Na kraju ispada da su one Talijanske Carlsonove po 13 kn najbolje.
Sa njima sam diga sigurno desetak komada.

mali ribar
14.02.2010., 15:39
ima bi jedno pitanje(za ove koji su malo duze u ribolovu) posto vecina kaze da debljina najlona utjece na kolicinu ulova,dali vi mislite da lignja uopce primjeti debljinu najlona 0.45 ili bi pak triba ipak smanjiti debljinu?

Blues
14.02.2010., 15:56
sigurno da vidi! pogledaj joj oči :uimep:
Tanji najlon ili fluorocarbon sigurno pomažu - provjereno!
To što kad lupaju ko lude nečeš vidjeti razliku ne znači da je nema.
Kada neće svaka i mala finesa pomaže a vidljivost najlona nije tako mala razlika :kkkk:

pere
14.02.2010., 16:15
Debljina najlona za ribe da, ali za lignje ( po mom iskustvu ) ne.
Ja več godinama lovim sa 0,40 - 0,45 i kada ih ima ( zadnjih godina manje ) onda se bacaju bez razlike na debljinu najlona.
Vidim da i večina mojih prijatelja koriste slične debljine.
Po meni više igra izbor varalica.

---------- Postovi spojeni ---------- Donji post napravljen u 16:15 ---------- Gornji post napravljen u 16:05 ----------

Mali ispravak, kada sam mislio na debljinu najlona od 0,40 - 0,45 mislio sam na lov lignje iz barke, za lov sa obale slažem se sa Bluesom.

Blues
14.02.2010., 16:20
Normalno da iz barke manje utječe, jer loviš u večem mraku (dubini) :ffwjj:

Župa
14.02.2010., 18:31
Zadnjih dva metra obavezno stavi tanki najlon, ja stavim fluocarbon ili monofillament 0,27.:ffwjj: (u zadnje vrime dosta hvale Formula FT Monofilament Made in Germany 0,30 mm da ima nosivost po 13,5 kg... kupio sam baš nedavno jednu da provam pa budem javio kako se ponaša)
Prvo na tanjem najlonu i lipše varalica "šeta" (isto vezano sa rapala čvorom , tanji najlon manji čvor) a i manje vidljivo. Problem se koji put javi kad se baci "neočekivani gost" : škaram, velika iglica ali uz malo popuštanja da se i to izvuči.

Dakle osnova "deblja 0,40 radi boljeg slaganja po pajolama broda i njegovog nemrsanja (jer panulaješ predveće ili noću po misečini kad je slaba vidljivost a uvijek puše nekakav vitar pa sve to otežava) a zadnjih dva metra tanki najlon.
Psss. nemoj šparati na kvalitetnom najlonu zadnjih dva tri metra da se ne bi opekao
(iz osobnog iskustva):doh:.:BangHead:

st-slavonac
14.02.2010., 19:18
U lovu lignje sa obale, najbolje je da je nailon šta tanji 0,20 do 0,25 , to je čisto iz razloga lakšeg odmotavanja prilikom izbacivanja skosavice ( sa olovom u sebi ili otežanu sa zrnom olova ispred ) jer kao šta znamo, čitava skosavica je prosječno od 5 do 10 grama.
A i boja nailona također ima udio u svim parametrima jer sam osobno primjetio da sam više ulovio sa nailonom crvene boje ( koristim Quantum Salsa i Yozuri Devil 0,22 debljine ).

Za peškafonde neznam jer nemam čamčić da to isprobam.
Po prikazivanju Talijanskih emisija vezanih za ribolov, moja tvrdnja je osnovana šta se tiče lova sa obale.

Kolege ispred mene su u pravu kad se spominje deblji nailon, to i sama logika nalaže, jer sa dubine od 20-ak metara sa nailonom od 0,22 bi mogli izvući 1 lignju ali pošto se stavlja 2 i više peškafondi + onaj najteži olovni, teško da bi nailon izdržao bilo šta više od 1 lignje.
I sam otpor koji voda stvara bi pokazao da je nailon pre tanak a da ne govorim o izrezanim rukama prilikom izvlačenja ( za onoga tko ne koristi štap ).

Blues
14.02.2010., 20:21
Da, ali bi ja opet preporučio i za iz barke zadnji metar fluorocarbon.
Ima ga isto u svim debljinama tako da ima dobru nosivost.
Nije više tako skup a ipak se ne vidi u vodi i samim time povečava lovnost.
Možda je baš to razlog zašto onaj do vas lovi dok kod vas banana :uimep:

Ja fluorocarbon imam i tako u dosta debljina pa ga skoro uvijek i koristim za sve predveze! :nahnah:

mateo
14.02.2010., 23:38
Igra ulogu,ali logika je ta da mora iskriviti ježe ili počupati travu kad zapne. Po meni doljnja granica je 0.25 kvalitetnog najlona ili 0.30 nečeg onako prosječnog. Za fluorokarbon ne znam jel ga ne koristim ne volim nepotrebne čvorove.

Sunka
15.02.2010., 10:12
Prvo na tanjem najlonu i lipše varalica "šeta" (isto vezano sa rapala čvorom , tanji najlon manji čvor) a i manje vidljivo.

Vjerujem da je bolje rapala čvorom vezat skosavicu, ali ja koristim kopču direktno da zakačim skosavicu.
Jest da sam za sad izvukao samo 1 lignju, ali to je meni ko da sam štuku od 43 kile izvukao van :xqqa:

Ono kaj želim pitat... ako vežeš skosavicu rapalinim čvorom, kako ih onda mijenjaš dok ne pronađeš onu koja u tom trenutku radi dobro kod lignji?

Pol
15.02.2010., 10:13
Po meni debljina najlona ne utječe, osim kad more fosforira, ali onda ti ne pomaže ni fluorocarbon.

Župa
15.02.2010., 10:53
Kidaš i vezuješ nove :ffwjj: ispraksiraš se,,,, izbjegavam kopče kad kod to mogu .

st-slavonac
16.02.2010., 20:00
Prvo na tanjem najlonu i lipše varalica "šeta" (isto vezano sa rapala čvorom , tanji najlon manji čvor) a i manje vidljivo.

Vjerujem da je bolje rapala čvorom vezat skosavicu, ali ja koristim kopču direktno da zakačim skosavicu.
Jest da sam za sad izvukao samo 1 lignju, ali to je meni ko da sam štuku od 43 kile izvukao van :xqqa:

Ono kaj želim pitat... ako vežeš skosavicu rapalinim čvorom, kako ih onda mijenjaš dok ne pronađeš onu koja u tom trenutku radi dobro kod lignji?

:rtvb: Šunka, popravi zube ( da moš odgrist ono malo nailona ako minjaš ili saputaš )
:laughh: Nauči se brzo vezati rapalin čvor u mraku ( vrlo brzo jer te lignje gledaju i pokazuju ti :vttvbb: )

Kad budeš doša u Split, ja te vodim da uloviš koju lignju i viruj mi da će ti brzo dojaditi koliko ćeš ih uhvatiti :hurra:

Sunka
16.02.2010., 20:13
:rtvb: Šunka, popravi zube ( da moš odgrist ono malo nailona ako minjaš ili saputaš )

Bi da smijem, al kak sam porazbijal jedinice (lijevu i desnu), zube na betonu, ne smijem jer puca nadogradnja, a fakat mi se ne da visit ponovo kod zubara. Ovi sad drže već 13 godina :xqqa:

Kad budeš doša u Split, ja te vodim da uloviš koju lignju i viruj mi da će ti brzo dojaditi koliko ćeš ih uhvatiti :hurra:

I onda me vodiš na zagrebački :nahnah: i ciklu i pečeni krumpir

st-slavonac
16.02.2010., 20:15
I onda me vodiš na zagrebački :nahnah: i ciklu i pečeni krumpir

Taman posla, na lignje punjene kulenom i kobasicom :rtvb: :cheers: :nahnah:

Pol
17.02.2010., 10:17

Ja nikad ne idem na ribolov bez grickalice za nokte, to mi je kao da ne ponesem rezervne udice ili olova.

pere
17.02.2010., 16:07
Ovdje ljudi uzimaju godišnji po mjesec dana za lov liganaja iz barke.

Prije par godina znalo se lovit i po desetak kila po sobi za jedno popodne, ali prošla su ta vremena ( nije ni čudo - polovile koče i sve živo )

Prije otprilike petnaestak dana bili ja i prijatelj sa njegovom barkom ( Elan 22 fl ) sedam milja van Novigrada na potopljenom brodu i lovimo mi ljepo, kada odjednom... dupini :sram: njih pet šest, ni jednu više - otišli kući sa oko 5 kg.

Na istom mjestu sutradan ( naravno ja radio :madd: ) prijatelj pokupio još jednog i njih dvoje ulovili 17 kila za par sati ( naravno dupina nije bilo )

Ja nisam neki strastveni lignjolovac ali povremeno odem kada se nekom uvalim na barku :sram:
Moram priznati da je gušt kada se zakači, pumpa i kada ja izvučeš na barku.
Još malo ( več dolaze u kraj ) pa ču sa obale na one bokune od preko pola kile.

:mmb:

primo
17.02.2010., 16:35
Bi da smijem, al kak sam porazbijal jedinice (lijevu i desnu), zube na betonu, ne smijem jer puca nadogradnja, a fakat mi se ne da visit ponovo kod zubara. Ovi sad drže već 13 godina

Imaš one štucne kaj se za pojas zahaklaju i na njih lijepo zahaklaš škarice, grickalicu, kliješta (male kombinirke), a budući da imaš pean onda ti ne trebaju kliješta, njega zahaklaš za džep.

Inače što se tiče vezanja varalice čvorovima s omčom, mislim da se to može pojednostavniti da se na fiksnu ušku na varalici ili skosavici stavi split ring i onda na njega vežeš sa uni čvorom i zategneš do kraja, u mraku je to puno jednostavnije nego petljati sa omčama.

Sunka
17.02.2010., 23:24
Ma nije meni problem svezat rapalin čvor.
Neg sam pital zato jer je puno brže mijenjat skosavice preko kopče, a mislim da se rad skosavice ne kvari toliko puno kad je spojena sa kopčom, naspram rapalinog čvora.
S druge strane, naravno da je bez kopče, svezana rapalinim čvorom puno bolje.

primo
17.02.2010., 23:45
Ma mislim da je što se tiče funkcioniranja više manje isto ili kopča ili split ring ili čvor s omčom, važno je da varalica ili skosavica imaju potpunu slobodu glavinjanja lijevo desno.

Isto kad gledaš udice koje moraju imati potpunu slobodu (circle hook), možeš ih vezati čvorom s omčom ili uzeti udicu koja ima split ring (možeš ga i sam staviti) i vezati na njega neki normalni čvor bez omče.

st-slavonac
17.02.2010., 23:53
Ma nije meni problem svezat rapalin čvor.
Neg sam pital zato jer je puno brže mijenjat skosavice preko kopče, a mislim da se rad skosavice ne kvari toliko puno kad je spojena sa kopčom, naspram rapalinog čvora.
S druge strane, naravno da je bez kopče, svezana rapalinim čvorom puno bolje.

Vidi, ja sam odustao od kopčica jer mogu vrlo brzo zamjeniti skosavicu i bez kopče, a i pokazalo mi se bolje bez, znači samo rapalin čvor.

Nekome je možda bolje drugačije, netko ima više sriće sa kopčom, sve su to nijanse.
Mislim da je najbitnije da skosavica ima pravilno držanje, tonjenje u vodi, onako kad je gledaš odma blizu a da ti ne govorim o tome kad skosaješ.

Mora ići pravilno, onako i onoliko koliko povučeš, skosaješ.

Iako, lignju triba iziritirati skosanjem da bi se ona bacila na mamac.
U nekim slučajevima bolje rade skosavice koje imaju totalno nepravilne kretnje npr. ranjenje ribice- iako je dokazano da lignja ne napada bolesno.
A tako ti je i sa dezenima, danas crvena, sutra narančasta, preksutra plava ili zelena.

Sve to najlakše doznaš na licu mjesta.
Uvijek možeš odvojiti po ure za testiranje i gledanje oko sebe na šta drugi love ( ako ih ima ).

Ovdje kod mene ima likova koji i dalje tupe neku svoju teoriju a praksa im je katastrofa.
Mislim da godinama nisu ulovili ništa.

indijana
19.02.2010., 22:23
toplo preporučam svima koji su u prilici nek probaju lovit u puli kod vojarne..katarina.. s mosta. ja sam bio prije par dana i nisam ulovio ništa,al su zato drugi lovili,i to jako ljepe i velike primjerke lignji,a kako sam čuo od lokalnih ribiča da je to tek uvertira jer se očekuju za 2-3 tjedna nadolazak jako velikih lignji..usput mi je jedan ribič pokazao slike,od kojih je največa imala..2.8kg:notworthy:

hhuan
19.02.2010., 23:28
toplo preporučam svima koji su u prilici nek probaju lovit u puli kod vojarne..katarina.. s mosta. ja sam bio prije par dana i nisam ulovio ništa,al su zato drugi lovili,i to jako ljepe i velike primjerke lignji,a kako sam čuo od lokalnih ribiča da je to tek uvertira jer se očekuju za 2-3 tjedna nadolazak jako velikih lignji..usput mi je jedan ribič pokazao slike,od kojih je največa imala..2.8kg:notworthy:

Mislim da ti lokalni ribiči debelo farbaju.
Ma koja lignja od cca 3 kg, reci mi ime tog tipa kaj pokazuje slike s tom lignjom da ga stavim u novine kao najlažljivca godine ( jedino ak ju je napunil cementom ).
Ako digneš od kile, kile i pol već si najači, a to se ne dešava tako često dapače jako rijetko.
Znaš krećem se među ribarima i čim netko počne spiku i pokazuje slike s mobitela odmah ga popljuju.

indijana
20.02.2010., 00:15
ma i ja se slažem s vama,al ljudi ja sam vidio sliku na mob.i što je najbitnije još su potvrdili par ribiča koji poznaju tog istog. još su mi rekli za jedno mjesto tj.uvalu u blizini vojarne da stariji ljudi lova lignje na srdele..i da su jako velike.HHUAN,ako si iz pula vjerovatno znaš gdje je vojarna-katarini-a i spomenuta uvala

hhuan
20.02.2010., 00:35
Znam di je Katarina i znam dvojicu koji se tamo klatare, ali vjeruj mi što su stariji to više petljaju.
Imam jednog znanca koji popravlja vanbrodske motore.
Na svoje uši sam slušao kako jednom tipu objašnjava da su mu se u cijevčici za hlađenje od Tomosa 4 naselile ose i da se zato motor pregrijavao. Što je najgore tip je povjerovao i drugi dan po cijeloj lučici pričao o osama.
Pitam majstora kako može pričati takve bedastoće, a on mi odgovori - prijatelju , ovce treba šišati da ti dođu još koji put!
:laughprst:

hhuan
20.02.2010., 16:59
Oprosti nisam te želio uvrijediti, samo dobro znam što su ljudi u stanju izmisliti.
Primjerice, jedan tip, dobar sam s njim, kada pričaš o kalamarima on uvijek govori o kilama, a kada vidiš koliko ih je dignul vidiš 4 komada a ne 4 kile.
Ljudski je muljati. Ti si dobronamjeran , a ja sam staro pokvareno čeljade koji ne vjeruje nikom dok ne vidim svojim okicama.
Znaš onu, i na plotu je pisalo p...a a ja sam se našpranjil!

eduka1
24.02.2010., 21:43
Živjeli! S obzirom da sam tek počeo prije par mjeseci ići na lignje, pitao bih vas do kada inaće cca. idete na lignje? Ja sam mislio do sredine 3 mjeseca nekimkažu da idu i do 4-og.:eeee:

hhuan
24.02.2010., 22:20
Pa lignje možeš loviti cijele godine.
Na jesen u prelazu na zimu ideš s feralom.
Moji znanci uglavnom idu pred noć i vuku panulu.
Ove godine se uz lignje dosta love i sipe. Valjda je klima popi....a.
Prije 20 godina sam ih lovio isključivo po danu, samo onda je 7 - 10 kila bilo nešto normalno ( oko Fenere kod Medulinskog zaljeva ), a ja sam spadao među slabije lignjolovce.
Danas je to već fantazija.
Najbolje ćeš naučiti na svojoj koži, dosta tučeš more i malo po malo dođeš do nekih svojih saznanja i pravila.
Zimi su pliće , ljeti su dublje.

Sunka
24.02.2010., 22:36
Jel bi se moglo i tijekom dana kaj konkretno ulovit od lignji?
Ono, oko 2 popodne?
Znam da se može, i znam da je najbolje u sumrak i pred zoru, ali dal ima smisla lovit po danu ciljano?

hhuan
24.02.2010., 23:38
Može se loviti po danu , a bolje da je malo oblačno.
Kiša ne smeta , dapače.
Kada je bura kalamari se po danu dignu visoko , malo ispod površine i to veći komadi.

Župa
25.02.2010., 21:40
NAjbolji je 12 i 1. mjesec sad je već u opadanju. Ova "veća" lignja se povlači u dublje struje a ostaju tzv. domačice. Ljeti ih možeš isto uhvatiti na panulu predvečei u sami suton ili u samu zoru (čak je u zoru bolje). Večina panulaša na zubaca tako i čini.
Lova feralom nema do kraja kolovoza tako da ujutro ako imaš sreće digneš dvi - tri , a kasnije s njima na panulu.
Lignju ljeti traži na rtovima otoka ili tamo gdje su veća strujanja to jest veći priliv hladnijeg mora. U prvi mjesec (možda i sad iako je po mom mišljenu već blizu kraj) lignja traži blago položeni teren odmah iza rta na ulaze u uvalice prošaran sa travom "purolom" gdje polaže jaja. Zato i lovimo veće i butargane u prvi mjesec.

Opet netko sa vanjskog otoka možda bude tvrdio drukčije jer lignja je jedno posebno biće koje uvijek ima svoje mušice za različite terene.
P.S.
Puno utječu i mreže stajačice u moru , konkretno preklani sam solidno lovio uvijek na isto mjesto u jednoj uvalici, ovu zimu je određeni lik bacio oko 800 metara mreža i nije ih nikako dizao iz mora (samo pretumbavo i skupio ribu taj dan ) Nisi lignje više tu moga nači !!!. Lako samo to nego kad ih je konačno i digao iz mora evo ni nakon dva mjeseca tu još nema lignje.
Negdje sam pročitao jednu izjavi da liganja se svake godine lovi oko 10-20% manje, sve sam više sklon da je u pravu. Smuči mi se svaki put navečer ljeti kad panulajem uz kraj pa vidi silnu vojsku ljetnih-vikend ili ekipe koja je došla na godišnji 15 dana pa sad udri sa podvodnim feralima i tari one male lignjice. Sutra se dođeš okupat na plažu susjed cili ozaren, vidiš mu na faci da nešto jedva čeka ispucati ne može dočekat sve mu na uši izlazi..
-E jesi šta čapa sinoć..
- a jedva dvi lignje eno ih u bazenu pa ću provat kasnije povuč panulu u podne..male su 10-15 dkg.
E sad dolazi onaj teško suzdržani osmjeh pa se on iskesi od uha do uha i cili ponosno izjavi
- ja sam noćas diga 70 komada
?? MA daj 70 komada ??? nevjerica ne moš virovati, zamišljaš pune siće od jupola ... brdo liganja .... ma jedva ono skrušeno izustim.....
pa koliko je bilo kila (u glavi već kontaš ma proša je 5 kila seronja)
- bilo je oko 2-3 kila...
:doh: A....... ma kolike ....
- ma nisu velike 7-8 cm
??????????????????????????????
Kad ga onda nisam ubia nikad neču. Ne moran napominjat da njega nije puno brinilo što sam ja onde sat vremena njega blatia i pokušavao mu objasnit koju je štetu napravio... ništa od toga on je diga 70 komada i to je njemu rekord... nešto čime se on ponosi....
žalosno i istinito šta toga ima u svakoj vali i na svakoj plaži....

Strogo zabraniti lov pod feral ljeti a najvažnije provoditi to !!!

Ajd moderator nemoj sad zamiriti malo sam em offtopic (samo malo :uimep:) em se raspisao:roflmao:.

st-slavonac
25.02.2010., 23:09
Nisi Off-topic.
Zašto bi bio kad je to sastavni dio podforuma Sve o lovu lignje sa obale.

A najviše si 100 % u pravu.

Tribala bi se probuditi svijest u ljudima milom ili silom.
Tako da se ne događa da lignje veličine upaljača ( manje od skosavice ), nose doma i još se fale time.

To su obični idioti kojima je Uhvati i Pusti nedostižan pojam.
Njima je znanstvena fantastika objasniti da to vrate nazad u more jer je nedoraslo.

Uvik se izvlače na neki dišpet " Kad može on, mogu i ja ".
A da lik tuče glavom o zid ( kao ovaj :BangHead: ), bili oni i to radili ??
Nebi.
Jer im je zdrav razum odstranjen prilikom rođenja ( ono da ne smeta u razvoju :laughh: ).

A najjača izjava je od neko večer kad je neki nepoznati lik doša i zabacio Yozurijevku a ona zapela i ostala doli, a kometar je bio " E neka, i meni je neko večer isto".
A time je mislio " Ako je meni krepalo magare, nek je i susjedu i krava i tele ".

Svaka čast izuzecima, od onih od kojih se najmanje nadaš, dobije pouku, vrati malo i nedoraslo.
Doći će ti opet kad naraste.

Očito jako puno ljudi ne razumi onu staru " Da bi ti more nešta dalo, moraš i ti dati nešta moru ".

Pol
25.02.2010., 23:45
pa vidi silnu vojsku ljetnih-vikend ili ekipe koja je došla na godišnji 15 dana pa sad udri sa podvodnim feralima i tari one male lignjice

...a onu mrežu iz istog posta je bacio neko iz Osijeka, a onu nedoraslu ribu je na ribarnici je prodao neko iz Zagreba, a one kilometre mreža i tisuće vrša je pobacao neko iz štajaznam, Županje. Svake godine se susrećem sa takvim komentarima (vidi ga purgera, povadio je svu našu ribu, ostavi nešto i za nas...). Dakle tebi su turisti = krivolov = nedorasli primjerci= nema više lignje i ribe u Jadranu. Silna vojska turista ciljano dolazi na Jadran da hvata i tare one male lignjice. Mislim da si ipak malo u krivu.

Župa
26.02.2010., 07:24
Nisu to sve turisti, ima tu domačeg stanovništa i previše (samo što su tokom zime u toplome u gradu a kaić je na suhome).
Ne vidim da sam igdje spomenuo turiste ili purgere .... nemoj se odma iditi nije dobro za želudac :ffwjj:

st-slavonac
26.02.2010., 18:03
pa vidi silnu vojsku ljetnih-vikend ili ekipe koja je došla na godišnji 15 dana pa sad udri sa podvodnim feralima i tari one male lignjice

...a onu mrežu iz istog posta je bacio neko iz Osijeka, a onu nedoraslu ribu je na ribarnici je prodao neko iz Zagreba, a one kilometre mreža i tisuće vrša je pobacao neko iz štajaznam, Županje. Svake godine se susrećem sa takvim komentarima (vidi ga purgera, povadio je svu našu ribu, ostavi nešto i za nas...). Dakle tebi su turisti = krivolov = nedorasli primjerci= nema više lignje i ribe u Jadranu. Silna vojska turista ciljano dolazi na Jadran da hvata i tare one male lignjice. Mislim da si ipak malo u krivu.

Pa dobro ako se ti tako osjećaš.
Dok je takvo stanje kod tebe, uvijek će biti tako.
Župa nije spomenio nikoga, samo naveo grupno.

Iako ima istine u tome šta je napisa, vidim da nije nitko ovdje shvatio kako si ti to shvatio i naša se uvriđenim.

Ja znam najmanje 50 ljudi ( Purgera, Slavonaca,Bosanaca ... ) koji kod kuće niti imaju štap,niti znaju pecati, a dođu vamo na more i zabacuju.
Pa šta onda.
More je veliko, ima dosta za sve.

I ja dođem u Zagreb i pitam di je ta i ta ulica, a domaći me pošalju u sasvim drugio dio grada.

Toga je uvik bilo i uvik će biti.

A domaći svit, vamo, lokalni, su još i gori od onih koji neznaju a zabacuju.

To ti uvik govore oni koji , Citat od Župe : "... ima tu domačeg stanovništa i previše (samo što su tokom zime u toplome u gradu a kaić je na suhome)...", a zbog takvih se nemoraš sekirati :cheers::xqqa:

Shokre
26.02.2010., 21:14
I ja dođem u Zagreb i pitam di je ta i ta ulica, a domaći me pošalju u sasvim drugio dio grada.

:sram:To su banditićpurgeri:sram:
Zato ja za sebe velim da sam Zagrepčanec.
Dok je Banditić purger ja to neću biti.
Pravi Zagrepčanec te nebi krivo poslal

MM943
27.02.2010., 18:44
:doh: Kakve veze imaju ligne i lov na njih sa raznim domorocima i došljacima-turistima? I mene su domoroci vrijeđali i brodicom kačili najlone iako vide štapove na obali - kad sam ih kasnije sreo u selu i očitao im bukvicu :punish: - "nisu me prepoznali!". Po njima samo oni imaju pravo loviti na njohovom području jer je to njihovo more, oni su tu rođeni, od toga žive i sl. A 80% ih je u krivolovu! Provedba zakona i kontrola jedini su način da se to smanji, a iskorjeniti se ne može (radi svijesti ljudi).
Zato se ograničite na temu! :kkkk:

Tvor
28.02.2010., 12:15
Nisam mislio da cu izvjetiti ulov u ovom topicu ali ajde potrefilo se :ffwjj:
Malolosinjska luka, jucer pred zalaz sunca uletila je jedna 1,16kg (mrcina vece do sada nisam ni vidio) i to na (pazi sada) slanu srdelu i upecala se na udicu :grgljam: cim sam je izvadio vanka na rivu otpala je s udice, tako da je na srecu izvucena na kraj :roflmao: mogla je lako i otpasti

mateo
28.02.2010., 12:19
Malolosinjska luka, jucer pred zalaz sunca uletila je jedna 1,16kg (mrcina vece do sada nisam ni vidio) i to na (pazi sada) slanu srdelu i upecala se na udicu :grgljam: cim sam je izvadio vanka na rivu otpala je s udice, tako da je na srecu izvucena na kraj :roflmao: mogla je lako i otpasti

Lignja??? Jan sam znao hobotnicu ili mušuna,ali lignju nikada. Ja sam jednu od 30 deka. Ma ne smeta kiša samo da ne puše jako.

Tvor
28.02.2010., 12:29
Lignja??? Jan sam znao hobotnicu ili mušuna,ali lignju nikada. Ja sam jednu od 30 deka. Ma ne smeta kiša samo da ne puše jako.

Da lignja, fotkao sam ju samo jos mi šteka bluetooth pa ne mogu poslati fotku na komp. Poludio sam sto nisam poneo skosavicu sa sobom, jer mi je jos bar 2x nesto mrdalo srdelu :BangHead:

Pol
28.02.2010., 12:35

Jedan moj prijatelj sa Brača sa kraja lovi lignje samo na takav način i to bez udice, samo za rep srdele zaveže krenu i kada lignja primi, lagano je vuče i sa špurtelom je uhvati. Probao, nije loše ali dosta ih ispada. Ja se držim dobre stare skosavice.

Blues
28.02.2010., 14:33
Gornja za staviti sardelu u nutra i bacati sa obale ili kao gornja na peškafondo !

Donja kroz sardelu i kao peškafondo ima olovo da tone - za iz barke na dno !

Odlična stvar!

http://i448.photobucket.com/albums/qq202/dudoblues/PA230017.jpg

Župa
28.02.2010., 18:00
Tako su svi prije lovili. Nije onda bilo skosavica i rapalla :roflmao:. A večina nije ima ni brod. Ova moja sad starija od mene rodbina ima priče o takvom lovu i to kakve priče.
Prirodna lješka ima i miris i izgled onoga što je lignja generacijama lovila.

---------- Postovi spojeni ---------- Donji post napravljen u 18:00 ---------- Gornji post napravljen u 17:58 ----------

Blues ima li nekog ribomaterijala a da ga nemaš u kolekciji ? :ffwjj:.
Bolje si opremljen od dućana.

mateo
28.02.2010., 19:58
Ma da lovim i ja sa srdelom i ježima,najbolje je široka krunica od mekanog prokroma da se lako skrivi i štapić od ražnjića ili kako su prije lovili samo srdelu za rep,ali na taj način često pusti. Nego meni nije jasno kako se zakačila BAŠ NA UDICU???

Tvor
28.02.2010., 20:16
Ma da lovim i ja sa srdelom i ježima,najbolje je široka krunica od mekanog prokroma da se lako skrivi i štapić od ražnjića ili kako su prije lovili samo srdelu za rep,ali na taj način često pusti. Nego meni nije jasno kako se zakačila BAŠ NA UDICU???

Bit ce na srecu, i kazem odmah po vadjenu je otpala s udice (1/0). Bit ce da obozava slanu srdelu :idea:

Blues
28.02.2010., 22:02
Blues ima li nekog ribomaterijala a da ga nemaš u kolekciji ? .
Bolje si opremljen od dućana.

Teško da nešto nemam ako je za more :sram:
Morskog pribora imam više nego što ima dosta dućana :uimep:
Bez alata nema ni zanata, ako hočeš loviti :velikariba: moraš imati i pribora.
Makar ima i toga što nikada nije bilo u vodi a niti najvjerovatnije neće :sram:

mali ribar
01.03.2010., 21:15
http://i47.tinypic.com/350jurd.jpg

i 2 lignje su dobar ulov:ffwjj:

mikula 707
12.03.2010., 16:58
1 moja lignja od 75 dkg ulovljena

http://i42.tinypic.com/zmbcc0.jpg

Prouči kako se stavljaju slike (http://www.pijanitvor.com/forum/showthread.php?t=1213), i uvek ih centriraj!

Mataj
12.03.2010., 17:13
E sada da vidim dali sam naučio razlikovati lignju od lignjuna.

Ova je lignjun jer nema krila cijelom dužinom tijela. Jel tak?? :eeee:

Ispričavam se.. Lignja je. Mal sam prebrz! Lignjun ima samo na samom kraju tijela krila.

mikula 707
12.03.2010., 17:54
http://i39.tinypic.com/2924878.jpg

ista lignja

http://i44.tinypic.com/6zrlh1.jpg

---------- Postovi spojeni ---------- Donji post napravljen u 17:54 ---------- Gornji post napravljen u 17:45 ----------

http://i43.tinypic.com/hvck6r.jpg

mikula 707
05.04.2010., 10:59
http://i40.tinypic.com/295fvqt.jpg

Moj jucerasnji ulov, bolje ista nego nista... :uimep:

Molio bi vas za pomoc, ako neko ima iskustva. Na koji nacin lovite lignje kada se uz kraj dignu na povrsinu, kada ih primami svjetlo koje je na kraju.
Ostima nemogu jer su mi predaleko. Dal ima ko kakvih iskustava, jer su dosta lukavi lignji. Samo malo prate ribicu i odma odustanu.
A dođe ih cijelo jato. Ili da im samo bacim soli na rep? :uimep:

:kkkk:

mateo
05.04.2010., 13:11
Baci dalje u mrak jedno 10 m od njih i vuci bliže dnu,vide one nju ne brini! I ako zagrize dobro ako ne opet dobro.:BangHead:

sobranin
07.04.2010., 23:23
U mojoj kutiji sa priborom za lignjolov / a mogo bi konkurirat bluzeru/ trećinu prostora zauzimaju bočice lakova za nokte svih boja i sličan pribor. Na 3/4 originalnih ulignjara dodajem boje kako mi odgovara. "Zakon" mi je kineski dućan: jeftini lakovi i ulignjare, napuniš saket pa se doma zezaš do mile volje. Iskustvo- moje "kreativke" bolje hvataju (posebno s obale) nego skupe originalne!
U nas davno prestali ribat na ulignje!

Sunka
24.05.2010., 11:04
Dal smeta ako se lignju lovi na skosavicu sa štapom, ali umjesto najlona da je upredenica (narančasta)?

hhuan
24.05.2010., 11:24
Ne, sam neznam kaj bu ti upredenica ( mislim da je običan flaks bolji, ak zapne lakše buš zvlekel neg s upredenicom ).

kornati
24.05.2010., 11:32
Pri lovu na glavonošce sa štapom bolje je koristiti najlon odnosno laks, a za ribu po mome je bolja upredenica.

Sunka
24.05.2010., 11:43
Vjerujem da je flaks bolji, no da li se može i upredenicom loviti, ili je to potpuni fijasko?

hhuan
24.05.2010., 11:44
Ma kalamara možeš loviti i s štrikom!

smiky53
24.05.2010., 11:53
Dal smeta ako se lignju lovi na skosavicu sa štapom, ali umjesto najlona da je upredenica (narančasta)?

Dragi moj bog i batina, a da probaš crvenu pa da ti se zaleti lignja bikonja.
Šalu na stranu, dalmatinci su prihvatili štapove (i ja sam) ali još nikoga nisam vidjela da ima upredenicu.
Dakle, prihvaćaju ono što je dobro pa bi prihvatili i upredenicu da je dobra.
Zato ti savjetujem, najlon u boji mora, plavi ili zeleni (ja imam zeleni).
Sa broda lovim peškafondom i 2 skocavice, a s kraja samo skocavicama.

Ave :notworthy:

Blues
24.05.2010., 13:15
Može i upredenica, ali koliko buš ulovio to je pitanje :uimep:
Ako več imaš upredenicu stavi zadnji metar, metar i po fluorocarbona i to je to!
Lignja ima veliiiike oči , znači i vidi, prema tome možeš ju uloviti na štik kak ti je rekao Hhuan ali buš sigurno više ulovio na nevidljivi fluoro.! :ffwjj:

Drugo na upredenici nemaš elastičnosti pa lignji lakše potrgaš krakove!

Sunka
24.05.2010., 13:23
A kaj se baš nemre na upredenicu? :brtrr:

Imam upredenicu na roli i kaj da radim sad s njom jer mi se ne da nju micat sa role na neki kalem, pa namotavat flaks.
Spoj tanke upredenice + flourokarbon? hmmm, može se izvest ali... jel može sa čistom upredenicom (0,13mm)? :lert:

Blues
24.05.2010., 13:25
Kaj ga kompliciraš?
Koji je problem vezati flaks na upredenicu?
Ostavi upredenicu + dodaj tih metar flaksa!
da ti nebi i dugo bila jedina lignja i sipa koju si vlovil!!

Veljac
25.05.2010., 01:38
A kaj se baš nemre na upredenicu?

glavonja ja imam namotan 0,18 na roli i to je već olmost predebelo, a vidil si ulove u faktorici:ffwjj:

lignjar
25.05.2010., 08:04
Ajme šta kompliciraš b i b, stavi pel na kraju, lovi i ne govori nikom ništa dok ne uloviš e onda :velikariba: :nahnah:

Župa
26.05.2010., 10:34
Ostavi se upredenice !!!
Za lignju što tanji a kvalitetniji najlon, dobra kombinacija da zadnji metar staviš floucarbon i to je to.
:notworthy:

Sunka
26.05.2010., 10:54
Pokušao sam sinoć spjiti upredenicu 0,13mm i flourocarbon 0,28 i nije mi uspjelo, tako da sam samo izvadio iz role špulu i stavio rezervnu i namotao na nju 0,25 mm shimano flaksa. Na to ću nadodat 1 m flourocarbona (imam najtanji nažalost samo 0,28mm). To je štap od Zmajice i osnovna svrha mu je špinanje, ali smo ga mislili isprobat i za lignje. Zato je i bila špaga gore.

Blues
26.05.2010., 11:54
Pokušao sam sinoć spjiti upredenicu 0,13mm i flourocarbon 0,28 i nije mi uspjelo

Ide,ide samo treba znati pravi čvor :uimep:

Pogledaj malo one dvd-ove kaj imaš od Sandra, tam imaš objašnjen dobar čvor spajanja upredenice i najlona!

primo
26.05.2010., 14:45
Pogledaj malo one dvd-ove kaj imaš od Sandra, tam imaš objašnjen dobar čvor spajanja upredenice i najlona!

Da nije rekao Blues ja bi ti rekao ovo isto :uimep: , a tih "gusjenica" čvorova ima još par izvedbi, pogledaj i na youtube ima dosta filmića.
Ma za ovu debljinu bi ti bio dobar i spoj omča na omču, uz uvjet da fluorocarbon koji imaš nije neki koji lako puca na čvoru, a na čvor od upredenice stavi kap super attack ljepila da ti čvor ne klizi.

BRAJKAN
17.09.2010., 11:26
evo moje iskustvo štapom sa kraja.

trebate lagani štap 2-3 metra i skosavicu 3 sa olovom ili bez. ovu sa olovom treba malo izbalansirati da ne tone brzo a ovu drugu ako trba malo i dodati. male i lagane skosavice nemožete dobro zabaciti tj. ne idu daleko. boja skosavice plava crvena zelena i narančasta su najbolje po meni. kada loviti u koje vrijeme. meni je najbolje sa kraja na molu di ima svitla. najčešće i najbolje lovim sat prije zalaska mjeseca pa poslije zalaska dok ne dop..di. koliko znam najviše sam naučio sam a priče ko priče. lovio sam komade od 10 dag do kilograma. druga svar mjesec privlači lignje u više slojeve a kada zađe lignje idu prema svijetlu. to je moje iskustvo. znam pitate se kada zalazi misec to pratit na teletekstu HRT stranica 460.
:grgljam:

Ne psuj na forumu!

ivo-slano
18.09.2010., 16:51
Tako je, ukoliko idem potezati iz barke najveću komadi su u kraju tek nakon 8-9 sati, kad je puni mjesec. Vjerujem da je ista stvar sa skosavicom sa kraja.

GoranSV
28.09.2010., 11:48
Ok, pročitao sam sve što ste napisali o lovu liganja s obale, no i dalje imam par pitanja. Na kraju krajeva, bilo bi mi lakše da dobijem ''sve'' odgovore u jednom postu :)

Za početak ću ukratko opisati svoja ''znanja'' zbog toga da znate na kojem sam ''nivou'' što se tiče liganja, i općenito.
Dakle:
Ronim već dosta dugo (s puškom naravno), i o tome znam dosta (vidi broj postova pod podvodni ribolov :)). Također, relativno dobro poznajem terena (dno i dubine) u okolici Pule, odnosno tamo gdje sam ronio.
Već sam ranije zaključio da mjesta koja su dobra za ronjenje nisu nužno i dobra za pecanje, pogotovo ne s obale. Pecam sa štapovima 4.20 i sve što ide uz to, da ne nabrajam :)

Nedavno sam se odlučio okušati u lignjolovu, kupio štap 2.40 metara, 0.3 najlon, 12 skosavica (razne boje, 2.5 i 3.0 veličine). Iskustvo što se tiče liganja se temelji na lovu liganja s obale kada sam bio klinac (prije 15-ak godina), gdje se lov sastojao u bacanju sardele nabijene na metalni štapić, bez rozete... povlačenje sardele lagano natrag, privlačenje lignje i nabijanje ostima. No, sada bi probao sa skosavicama.

E, sada slijede pitanja :)

1. Da li otežavati skosavicu, ili neko klizno olovo na najlon ispred nje? Jer ovako baš i ne bacim daleko, pogotovo jer sam se nekako naučio da sa ''velikim'' štapovima kada pecam i zabacujem bacim min 2-3 puta dalje... Ako stavim skosavicu na ''veliki'' štap, leti dalje, ali je drama skosati sa takvim štapom :)

2. Kako relativno dobro poznajem dno (vrstu i dubine), da li postoje određeni tipovi dna koji su povoljniji, kao i dubine? Jer bi htio probati ''iskoristiti'' poznavanje dna i dubina i pronaći neko ''neuobičajeno'' mjesto, jer za ovih par mjesta oko Pule koja su kao dobra znaju svi, i kada krene sezona, treba doći prilično rano za zauzeti poziciju. A onda još dođe i ekipa sa barkama, pa na kraju u jednoj uvali na potezu od 100 metara se vrti 5-6 barki i još 5-6 ljudi baca s obale...

3. Ako se još čega sjetim, pitati ću...

grizly
28.09.2010., 15:50
Jer ovako baš i ne bacim daleko

Mislim da daljina zabacivanja u lignjolovu nije bitna, kolko me sjećanje služi gledao sam ekipu kako s kraja vade cijelu noc lignje a zabace mozda 10 m od sebe.
Ali nisam siguran pa neka me iskusniji isprave!

da li postoje određeni tipovi dna koji su povoljniji, kao i dubine

Koliko sam ja upućen lignje se zadržavaju uz kraj recimo uz obalu, znam da se zadržavaju blizu dna ali ne i na samom dnu, opet tu kod mene je ta dubina nekih 10 do 15 m, tako da je najbolje lovit ih iznad pješčanog dna iz jedinog razloga meni poznatog a taj je : pošto varalicu povlačimo blizu dna zna se desiti i da padne na dno, a na pijesku se neće tako lako zakačit kao iznad kamenitog dna.

Opet apeliram na iskusnije da me isprave ili nadopune.

mali ribar
28.09.2010., 21:45
er ovako baš i ne bacim daleko
Ja evo vec 3 godinu lovin s kraja lignje i sipe, i mogu ti reci da bacanje ne igra toliko veliku ulogu.
Ljudi koji lovu pored mene sa stapovima bacu dalje od mene na ruku ali nikad nisan vidija da ligunju dize otamo di je bacija.
Za lignje je Bitno da ti je skosavica uvik negdi na po dubine(Za sipe naravno blize dnu).

da li postoje određeni tipovi dna koji su povoljniji, kao i dubine?
Ja lovin na dubini od 5m, dno je pjesak ijako mislim da je za lignje bolje dno prosarano kamen-pjesak.
Ali da bi lovija na ton terenu moras imati odlican filing za dubinu ili ce ti tribati kamion skosavica zbog zapinjanja:uimep:.

GoranSV
29.09.2010., 09:36
Zapinjanje skosavice i nije neki problem... Jednostavno ih odem slijedeci dan izroniti. Npr. u subotu navečer su mi 3 ostale dole, u nedjelju ujutro su opet bile kod mene :)
Zapamtim mjesto na obali, smjer bacanja i udaljenost... i tu su.

st-slavonac
29.09.2010., 16:27
Vidite, sad nešta sasvim suprotno vašim iskustvima.
Ja isto lovin sa jednog mula iznad kojega je reflektor.
Svjetlost u obijancima i kutevima od reflektora, širi se do nekih 20 - 25 metara od obale.
Kad god sam zabacio priko tih 20 metara, dovuka sam lignju.
Štap mi je od 2.5 m , nailon 0,20 , skosavica od 2,5 ( proba sam i sa 3,0 - odleti i dalje al manje ulovin sa većom ).

Znači, što dalji izbačaj u mom slučaju donosi više lignji nego onaj od 15 - 20 m.

A što se tiče zapinjanja i kidanja skosavice, od kad koristim ovu od 2,5 , nemam nikakvih problema i nijedna nije doli ostala.
Ako i ostane, kako Goran veli, sutra je sam izvadim.

sobranin
29.09.2010., 18:11
Kad ribam na lignju sa obale, nastojim baciti što dalje, izvan kruga svjetlosti javne rasvjete. Zaključio sam da lignja, kao svaki pradator, vreba iz mraka i uglavnom odatle brzo napada.
Međutim, lignja je i vrlo znatiželjna te često, iako nije gladna, ide za lignjarom i pipcima voli provjeravati što se to mota po njenom teritoriju. - e tu je lignju štos uhvatiti -. Nekad takva dođe za varalicom na svjetlo pod samu rivu i zna te izludit: gledaš je kako dođe na par centimetara od ulignjare pa se malo makne i tako više puta...a ti možeš samo bjesnit !!!

Inače, sad dok je more toplije, lignje se drže bliže dna pa treba skosavicu pustiti da skoro potpuno potone. Ako je lignja napadne dok ona tone, osjetit će te to, bez brige. Kako se more hladi, tako će se lignje hvatati uglavnom sve bliže površini.

Kod lignjanja štapom sa obale zapazio sam da mi skosavica, ako legne na dno, manje zapinje kad skosnem štapom direktno uvis nego kad ga povučem sa strane. Izgleda da, kad povlačim okomito uvis, skosavica također ide direktno prema gore, a kad povučem sa strane, skosavica klizi po dnu i hvata se za travu, kamenje...

Uglavnom osnovno: brojanjem utvrdi koliko skosavici treba da potone na metar od dna i onda neće bit problema.

ivo-slano
01.10.2010., 10:51
Kad ribam na lignju sa obale, nastojim baciti što dalje, izvan kruga svjetlosti javne rasvjete. Zaključio sam da lignja, kao svaki pradator, vreba iz mraka i uglavnom odatle brzo napada.
Međutim, lignja je i vrlo znatiželjna te često, iako nije gladna, ide za lignjarom i pipcima voli provjeravati što se to mota po njenom teritoriju. - e tu je lignju štos uhvatiti -. Nekad takva dođe za varalicom na svjetlo pod samu rivu i zna te izludit: gledaš je kako dođe na par centimetara od ulignjare pa se malo makne i tako više puta...a ti možeš samo bjesnit !!!

Inače, sad dok je more toplije, lignje se drže bliže dna pa treba skosavicu pustiti da skoro potpuno potone. Ako je lignja napadne dok ona tone, osjetit će te to, bez brige. Kako se more hladi, tako će se lignje hvatati uglavnom sve bliže površini.

Kod lignjanja štapom sa obale zapazio sam da mi skosavica, ako legne na dno, manje zapinje kad skosnem štapom direktno uvis nego kad ga povučem sa strane. Izgleda da, kad povlačim okomito uvis, skosavica također ide direktno prema gore, a kad povučem sa strane, skosavica klizi po dnu i hvata se za travu, kamenje...

Uglavnom osnovno: brojanjem utvrdi koliko skosavici treba da potone na metar od dna i onda neće bit problema.

Sve je rečeno s ovim postom, osim da lignja najčešće sjedne na skosavicu u području sumraka. E sad ukoliko je svetlo jače i dalje baca, onda i vi trebate zabaciti dalje.
Ali liganj ide na skosavicu tek kad se počne vući, nikad odmah po padu. Dakle važno je zabaciti malo u mrak, izvan zone svjetlosti.
Ukoliko ne udari nakon prvih tri-četiri poteza, onda postaje problem, jer doista je umijeće uhvatit je na svjetlosti. Gledaš je, ona se igra, prati, dotakne krakom, ali teško se baci na skosavicu.
E tu treba biti meštar :uimep:

GoranSV
01.10.2010., 12:25
Kako ne postoje glupa pitanja, već samo glupi odgovori... :)

Što bi bilo kada bi otišao na mjesto gdje nema nikakve rasvjete, i nije mjesečina, ali na 5-10 metara od obale bacim upaljenu podvodnu lampu vezanu špagom? Da li bi došle? I ako da, kroz koliko bi došle?

ivo-slano
01.10.2010., 13:08

Što bi bilo kada bi otišao na mjesto gdje nema nikakve rasvjete, i nije mjesečina, ali na 5-10 metara od obale bacim upaljenu podvodnu lampu vezanu špagom? Da li bi došle? I ako da, kroz koliko bi došle?

Svjetlo ne privlači lignje, već sitnu ribu kojom se lignja hrani. Nije loša ideja, ako će doći riba, vjerovatno će i lignja doći za njome.
Ali činjenica je da ribe nema u mraku, pa teško da će biti i liganja. Ipak se one drže mjesta gdje se redovito hrane i gdje im je redovita rasvjeta.
Ali ništa te ne košta da probaš....ipak dok dođe riba, pa lignje.......osijedit ćeš :sram:

sobranin
01.10.2010., 14:35

Objašnjenje zašto se ulignje hvata najbolje predveče je u tome da -/ morate misliti kao uliganj :kkkk: /- se u sumrak naglo počinju približavati obali male ribe, naročito gere, najčešći pljen ulignja. Tko riba mrežom geraricom, zna što govorim.

Uglavnom, sve se svodi na sljedeće: na ponašanje uliganja najbitnije utječe ponašanje njene prirodne hrane :ffwjj:.

Inače kod mene vlasnici kuća tik uz more a gdje nema javne rasvjete stave reflektorsku žarulju na dugo koplje od ostiju (ili neku drugu motku) i usmjere je iznad mora da obasjava dvadesetak metara kvadratnih gdje bi se riba sakupljala a da okolo ima mraka odakle bi ulignji napadali.
Pitanje je koliko je podvodna lampa jaka i može li osvjetljavati dovoljno metara prostora a da se brzo ne istroši jer obično treba dosta vremena kontinuiranog svjetla a da bi se ribe počele sakupljkati.

A da je provati sa originalnom kupovnom svjetiljkom za primamu uliganja? Potrebno bi bilo imati desetak metara kabela , automobilski akumulator i naći način kako izolirati spoj utikača sa kabelom.

GoranSV
01.10.2010., 15:58
Mislim da bi Technisubova Vega 2 trebala biti dovoljno jaka, naravno uz ponavljenje bacanja u more dok se ne dobije ''dobar'' položaj. Baterije bi trebale trajati (po ''prospektima'') 10-15 sati, možda i više, Technisub kaže 16 sati autonomije. No, to što oni kažu... Ovisi o jako puno faktora. Koja je žarulja unutra, kako je napunjena...
Iz iskustva mogu reći da sve što traje preko sat, sat i po je super (u toj klasi lampi). Ajde, neka traje 2 sata...
Da li je to dovoljno?

ivo-slano
01.10.2010., 16:53
Iz iskustva mogu reći da sve što traje preko sat, sat i po je super (u toj klasi lampi). Ajde, neka traje 2 sata...
Da li je to dovoljno?

Ne

sobranin
01.10.2010., 17:39
Mislim da bi Technisubova Vega 2 trebala biti dovoljno jaka, naravno uz ponavljenje bacanja u more dok se ne dobije ''dobar'' položaj.
Da li je to dovoljno?

Ovo: "ponavljanje bacanja..." ne bi išlo jer idealno osvjetljenje treba bit odozgor prema dolje. / isto kao Sunce, Mjesec /. To bi mogao postić ako svoju lampu vežeš za kakvu plutaču. Izvrsno bi bilo ako je plutača u obliku koluta za spasavanje, dakle šuplja u sredini za tu stavit lampu. To možeš sam napravit :ffwjj:.
Upravo sad smišljena :hurra: Moguća kombinacija:
- potrebno:
uteg težine da može povući plutaču (gore opisanu) sa lampom pod more,
konop -nailon- kojim je uteg vezan za plutaču dužine tolike da kad je uteg na dnu, plutača je pod površinom cca.1 metar.
konop -nailon- od plutače do obale, sa kojim možeš sve izvuć van.
- način upotrebe :
Sve povezati redom kako je gora navedeno, uzet uteg i zafrljačit ga desetak metara od obale te kad je sve potonulo(došlo na svoje mjesto kako si planirao), zategnut sigurnosni konop i vezat ga sa strane da ti poslije ne smeta.

/ što sam pametan, a da ovo patentiram ? :wtf: :hmmm: /

Kako reče prijatelj Ivo-slano, 2 sata nije dovoljno. Samo da bi se riba i ulignji sakupili, treba ti skoro toliko vremena.

st-slavonac
01.10.2010., 22:15
Onda krenite ranije, dok se još minjaju dan > sumrak > noć.
Tada ćete imati tih 2-3 sata koliko je potrebno da se ribice počnu skupljati a za njima i lignje.

A što se tiče lampi, pa to možete i sami vrlo jeftino napraviti.
Jednu staklenu teglu sa čepom na zavrtanje, unutra natrpajte ledice ( diode što jače i što više ), nek vam neki elektroničar napravi pločicu i na nju ide baterija ona kockasta od 9V.
To sve nekako povežite sa konopom dosta dugačkim, olovo dovoljno teško koje če držati lampu da ne otplovi.
Olovo zavitlate rukom što možete dalje i lagano zatežete konop dok lampa ne dođe iznad njega i potopi se 10-20 centi.

Kad završite sa lignjolovom, jačim zatezanjem i povlačenjem konopa, dižete olovo sa dna i dovlačite lampu nazad.

Sve skupa trošak je oko 100 kn a imate djelove za nabaviti di god hoćete.

sobranin
03.10.2010., 01:34
Čuješ ti, st-slavonac, ne kradi moj patent :palica::palica::palica:

- mislim na ono o bacanju piza i zatezanju konopom - :laughh::laughh::laughh:

Ideja sa le diodama je izvrsna :ffwjj::ffwjj:

st-slavonac
04.10.2010., 00:48

Nisam ukrao, samo posudio :sram: :xqqa:, iako sam to patentirao, izradio i isprobao još prošle godine :nahnah: .
Ove još nisam koristio, moram ga prvo pronaći u garaži, prošle sezone lignjanja je solidno radilo, samo me ubijalo čekanje 2-3 ure dok se ne skupe ribice.

:xqqa::xqqa:

sobranin
04.10.2010., 00:59

Nisam ukrao, samo posudio :sram: :xqqa:, iako sam to patentirao, izradio i isprobao još prošle godine :nahnah: .
Ove još nisam koristio, moram ga prvo pronaći u garaži, prošle sezone lignjanja je solidno radilo, samo me ubijalo čekanje 2-3 ure dok se ne skupe ribice.

:xqqa::xqqa:

A zašto nisi već prije ovaj svoj patent podjelio sa nama ??? :punish: / šala mala /

/opiši detalnije: koliko je efikasan, je li čista bijela boja ili si pokušao sa nečim drugim i kakav ja rezultat, je li važno da je svjetlo usmjereno ili ne, koliko daleko od svjetla bacaš ulignjaru, koliko ledica i koliko ti baterija traje,.../

sobranin
07.10.2010., 11:30
Sinoć sam prvi put upotrebio upredenicu za ulignjanje sa obale.
Išao sam logikom kako se upredenica ne rasteže pa trenutno osjetiš svaki ulignjin dodir.
Eksperiment se isplatio, dva uhvaćena ulignja za vrijeme najveće oseke (kad gospoda jedva dotiču ulignjaru) su potvrdila teoriju.

/ ako je netko već spominjao upredenicu i ulignjanje sa obale, moja isprika, bio sam lijen za ponovno pročitati svih 158 postova u ovom thread-u :sram: /.

Sunka
07.10.2010., 11:58
Jesi imao fluorokarbon za predvez?

sobranin
07.10.2010., 13:54
Jesi imao fluorokarbon za predvez?

Obavezno !!!

Upredenica - 0,18 -izdržljivost 13 kg,
Fluorokarbon - 0,24 - izdržljivost 4,90 kg.

- tako bar piše na deklaraciji -

Obavezno ribanje sa štapom - mašinom, jer ovako tanka, pogotovo nova plosnata, upredenica i pri manjem opterećenju / riba, uliganj, i manji od 1 kg / reže ruke kao žilet :daaa:.

GoranSV
14.10.2010., 16:44
Jedno pitanje...
'' Članak 2. Športski ribolov na moru smije se obavljati uz uporabu sljedećih vrsta i količina ribolovnih alata i opreme:
1. odmet,
ukupno do dva (2) komada, s najviše po tri (3) udice na svakom odmetu;
2. kančenica,
ukupno do dva (2) komada, s najviše po tri (3) udice na svakoj kančenici;
3. povlačni povraz ili panula,
ukupno do dva (2) komada, s najviše po tri (3) udice na svakoj panuli i
4. podvodna puška,
ukupno do dva (2) komada.''

Ovo znači da ja mogu baciti dva štapa i čekati ribu, a istovremeno s trećim štapom (manjim) potezati pušću s obale dok čekam da se nešto ''javi'' na štapovima za ribu? Jer povlačenje pušće s obale za lignju je neka vrsta panule...

sobranin
17.10.2010., 17:08
Ako ideš logikom da možeš upotrebljavati sve dozvoljene alate istovremeno, onda bi mogao ribat i sa dvije skosavice (pušće) istovremeno - dok jedna tone, drugu izvlačiš - :ffwjj:

Samo, volio bih vidjet kako ti to ide sa: "podvodna puška, ukupno do dva komada" :nahnah: :vttvbb:

Krokar66
17.10.2010., 22:29
Pitanja za sve.

Kad se lignje mrijeste i kako se u tada ponašaju? Je li istina, da se u doba mriještenja muška baca na žensku lignju? Osim u veličini, koja je razlika između ženke i muškarca?

Kukulkan
17.10.2010., 23:31
Ja san nekidan 2 komada s obale, skoro kilo. Yo zuri skosavica, 3 grama olovo i deri...
Al uzeja san one od DTD-a male bukve ka ali su bez olova pa me zanima kako ih stavite i koliko grama?

Aj smiri malo te beskonačne tačkice...

sobranin
18.10.2010., 03:54
Al uzeja san one od DTD-a male bukve ka ali su bez olova pa me zanima kako ih stavite i koliko grama?
]

Ne vjerujem da su baš posve bez olova, ali to može bit i prednost gdje nije čisto dno.

Kupi kutijicu sa okruglim olovima razne težine (da olova imaju na sebi prorez) pa postavi olovo na predvez cca. tri prsta ispred skosavice. Probaj sa raznim težinama dok ne dobiješ brzimu tonjenja koja ti odgovara -netko voli da mu skosavica brže tone, netko ne -.

Prednost postavljanja olova ispred skosavice je u tome da kad potone do dna, prvo na dno sjedne olovo te isto tako kad skosneš, olovo povuče skosavicu prema gore, dakle na taj način skosavica manje zapinje za dno.
-- to ne znači da moraš svaki put pustit da ti skosavica baš legne na dno --.

Krokar66
19.10.2010., 22:59
Uspio sam saznati nešto o lignjama!

Lignja ima vrlo kratki životni put, obično oko jedne godine. Njezin put završava nedugo nakon ispuštanja jajašaca. Najveci broj liganja pari se i ispušta jajašca krajem jeseni ili početkom proljeća no mrijest se može dogoditi tijekom cijele godine. Lignje postaju zrele kada dosegnu 10-16 cm dužine. Mužjaci nešto ranije no oni i brže rastu od ženki i u pravilu su veći, ovisno o količini hrane koje unesu u sebe. Ženka u pravilu izleže oko 6000 jajašaca koje objesi u obliku vrpci na pogodno mjesto. Nakon 20etak dana larve se izlegu i žive kao plankton nekoliko dana. U početku se i same hrane planktonom i sitnim organizmima, kasnije su im plijen sve vrste riba, rakova, pa i lignje.

zgenj
19.10.2010., 23:13
Zaboravia si napisat da se obično poslije smrti pune pršutom i blitvom te sunčaju na gradelama :uimep:

Župa
21.10.2010., 22:02
Došle bi ali provaj na ono mjesto gdje si već vadio lignje u sumrak .
Dakle vraćamo se na ono da gdje su bile i prije neki dan tu su opet. Zašto ??
Zato što se tu skuplja sitna riba (gavuna) kojega lovi u sumrak. Svjetlom ćeš i njega održati na okupu a samim tim i llignju. Lignja lovi u zoni sumraka odnosno na samoj granici svjeta i tame. Zašto se nekima dešava da stave ispod broda reflektor od 500 W misleći da će prikupiti večim svjetlo puste lignje. A ulove dvi tri i to ih ostima gađaju kad proplivaju.
A brod kraj njih sa 10 W više ulovi. ZAto što je suzio krug svjetlosti i bliže je namamio.
Zato ako već stavlajš svitlo nemoj jako....... :hmmm: evo ... dobra ideja je napraviti u epruvetu dvi - tri led diode i dvije 1,5 baterije ( spoji ih u seriju da imaš 3 V jer bijele LED traže 3,5 V, ali svjetle i na manje, jedan živin prekidač i dobar dobar gumeni čep )

BAci ti skosavicu što dalje ako ništa drugo imat češ dužu akciju - plivanja varalice.
Prvu češ izgubiti a onda češ uhvatiti filing gdje je dno i nema problema. Zato uvike provaj sa najlošilom a onda kad se uštosiš nakon 2-3 bacanja staviš pravu.

Ajd čujemo se.....
P.S. morat ću ovu sezonu se motirati do st-slavonca (ako je još ispod Duilova ) :cheers:

Pol
22.10.2010., 08:26
Samo, volio bih vidjet kako ti to ide sa: "podvodna puška, ukupno do dva komada"
OT, većina podvodnih ribolovaca nosi dvije puške sa sobom, lastikaču i jednu za rupe koja im visi na bovi.

sobranin
22.10.2010., 16:12
Samo, volio bih vidjet kako ti to ide sa: "podvodna puška, ukupno do dva komada"
OT, većina podvodnih ribolovaca nosi dvije puške sa sobom, lastikaču i jednu za rupe koja im visi na bovi.

Naglasak je trebao biti na ono "istovremena upotreba ", sistemom - Ana četiri pištolja - :doh: :punish: :laughh::laughh::laughh:

darkoford
22.10.2010., 16:56
Neka ne neko tko bolje zna ispravi ali mislim da taj način sa lampom nije dozvoljen!

Pol
22.10.2010., 17:33
Neka ne neko tko bolje zna ispravi ali mislim da taj način sa lampom nije dozvoljen!

Dozvoljen je

st-slavonac
22.10.2010., 17:40
... P.S. morat ću ovu sezonu se motirati do st-slavonca (ako je još ispod Duilova )... :cheers:

:roflmao: tamo ćeš ga nači :ffwjj: .
Iako ove sezone puno manje odlazi u lignjolov ( zbog posla ) al dade se dogovoriti da se nađeš sa njime :sram: :xqqa:.

BTW dobio sam desetak novih skosavica na testiranje, pa možemo skupa ako hoćeš. :cheers:

Lignje možeš loviti i sa reflektorima sa nekog stadiona ako hoćeš i možeš.

sobranin
23.10.2010., 01:04

Lignje možeš loviti i sa reflektorima sa nekog stadiona ako hoćeš i možeš.

Ako se ne varam, za nas neprofesionalce je dozvoljen feral /pretpostavljam svjetlo bilo kojeg porjekla/ jačine do 400 svijeća, ne jače.

darkoford
23.10.2010., 01:16
Sa time se slažem ali radilo se o lampi za podvodni ribolov uključenoj i bačenoj na dno ako se ne varam.

st-slavonac
23.10.2010., 11:29
Ako se ne varam, za nas neprofesionalce je dozvoljen feral /pretpostavljam svjetlo bilo kojeg porjekla/ jačine do 400 svijeća, ne jače.

Prika, ovo je Lov lignje sa obale.
Karikirano sam spomenio reflektor sa stadiona jer on doista svitli tamo di ja lovim lignje.
Ako koristiš feral od 400 CD-a, onda si u brodu a ovdje raspravljamo o zabacu Skosavice ( ne Peškafonda ) štapom sa kraja ( Obale ).

Ako ideš nešta kemijati sa modernom tehnologijom i našom prirodnom domišljatosti ( izrada neke plutajuće lampe - bačenoj sa Obale ), možda i možeš doći do tih spomenutih 400 CD-a.
Ali, kako i di svrstati taj način lova kad zakon to nije predvidio niti je to ikada itko radio ( osim nas sa ovih prostora :ffwjj: :sram: ).
Fixne lampe ne dolaze u obzir jer to je onda kršenje zakona ( policija to smatra ometanjem plovnosti a lokalna uprava komercijalnim vezom kojeg moraš platiti ).
Znači, ako sklepaš kakvu lampu od neke staklene tegle ili epruvete ili plastične prozirne kutije, u nju strpaš šta je više moguće LED diodica + baterije + živin ili neki drugi prekidač, onda moraš još i osmisliti kako to odvesti ( odnijeti, zabaciti ... ) i usidriti na nekih " X " metara od obale a onda na kraju i izvlačenje toga na kraju lova ( nisi valjda lud ostavljati jer će dobit krila i odletit tijekom noći ili dana :sram: ).

Dakle, improvizacija kojom se služimo donosi nam čisto razonodu, nešto hrane kojom ćemo se osladiti a nekome i dodatnu zaradu ( rijetko ali ima i toga ).

Poanta nas rekreativaca je da smo na vani na vodi, druženje sa istomišljenicima, poštivanje pravila "Uhvati i pusti" za nedorasle primjerke a kadgod i spajanje ugodnog sa korisnim.

labannes@yahoo.com
27.10.2010., 12:21
Nabavio sam par komada ovakvih, interesuje me mogu li se koristiti za lov sa obale sobzirom da nemaju olovo, ili su one isključivo za lov iz barke???:hmmm:

http://i50.tinypic.com/mbqw79.jpg (http://i50.tinypic.com/mbqw79.jpg)

Centriraj slike! Više o tome piše ovde (http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=1586).

#ax
27.10.2010., 12:34
Možeš ali bi ti triba i olovni peškafondo bit vezan na kraj osnove.

Znači peškafondo na kraj a 30ak cm iznad ta skosavica, mada je
meni isto draže uzet skosavicu s otežanjem 2,5-3g i udri!

GoranSV
27.10.2010., 12:37
Kada ronim naletim svako toliko na neku takvu pušću... pa je modificiram za lov s obale tako da stavim zogulin sa kopčom na kopču od pušće i na njega komad olova od par grama.
No, možda i griješim s tim modifikacijama, ne znam... nije baš da sam najbolji lignjolovac s obale, pa uzmi ovo s rezervom :)

Pol
27.10.2010., 12:43
Nabavio sam par komada ovakvih, interesuje me mogu li se koristiti za lov sa obale sobzirom da nemaju olovo, ili su one isključivo za lov iz barke???:hmmm:

http://i50.tinypic.com/mbqw79.jpg (http://i50.tinypic.com/mbqw79.jpg)

Centriraj slike! Više o tome piše ovde (http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=1586).

Sa kraja se ne koristi peškafondo, samo skosavica. Ove koje si kupio imaju olovo u sebi, neke su i tonuće. Ako plivaju, stavi malo kava olova ispred ribice.

#ax
27.10.2010., 13:10
Sa kraja se ne koristi peškafondo, samo skosavica. Ove koje si kupio imaju olovo u sebi, neke su i tonuće. Ako plivaju, stavi malo kava olova ispred ribice.

To san i ja mislija ali me gospodin u dučanu razuvjerio, a i nevidin razloga zašto nebi moglo..
Koristija san štap Trabuco esprit od 3m, 30-60g, i složio sistem..

Bez problema zabacim na željenu udaljenost ( koju skosavicom nemogu ) samo prije zabacivanja stavim samo olovo iste gramaže kao sistem i zabacim u lepezu da vidim koliko dugo tone do dna da mi peškafondo ne zapinje posli. Ništa češče ne zapinje nego skosavica.

sobranin
27.10.2010., 13:47

Pročitaj post 166. :daaa:

Uvijek prije nego zaribaš sa novom skosavicom, isprobaj je u nekoj posudi da vidiš kako reagira, pa dodaj olova koliko treba.
Za ulignjanje sa obale ne koristi se teški olovni peškafondo jer je jedna od specifičnosti lignjanja sa obale sporo povlačenje skosavice sa kojom povremeno skosavaš da bi izazvao ulignja. Ako je varalica preopterećena, ili završi na dnu ili moraš prebrzo vuć i od skosanja nema ništa. :sram:

#ax
27.10.2010., 15:15
Za ulignjanje sa obale ne koristi se teški olovni peškafondo jer je jedna od specifičnosti lignjanja sa obale sporo izvlačenje skosavice sa kojom povremeno skosavaš da bi izazvao ulignja. ako je varalica preopterećena, ili završi na dnu ili moraš prebrzo vuć i od skosanja nema ništa.

:hmmm: A šta da kažen, iden sutra reć čoviku da više ne priča gluposti. :sram:

Jel ko proba onom Takaki tehnikom lovit lignje? Vidin da se nije spominjalo!

sobranin
27.10.2010., 16:24
[quote=sobranin;97254]
:hmmm: A šta da kažen, iden sutra reć čoviku da više ne priča gluposti. :sram:

Jel ko proba onom Takaki tehnikom lovit lignje? Vidin da se nije spominjalo!

Evo, javljam se da ne znam za tu tehniku "tataki" kod ribolova uliganja sa obale.
Znaš, ja sam stariji i inertniji pa ne uspjem sve pratit /a volio bih /.
Daj, opiši malo tu tehniku ili me usmjeri gdje da tražim sve o toj tehniki, a ne samo za hvatanje liganja sa obale.

#ax
27.10.2010., 17:07
http://www.youtube.com/watch?v=sTYPEQkna-Y&feature=player_embedded

Evo ovo bi bija primjer lova ovon tehnikom sa obale, u jednom dijelu filma prikazan i sistem koji se koristi.
Potreban je štap posebno napravljen za ovu tehniku kao i skosavice.

Ni ja nisan baš upučen, znan samo da zbog skupe opreme neki improviziraju...

Postoje i neki clipovi Sandra Onofara na netu o ovome pa tražite. A ko je proba nek reče rić dvi

--------------------------------------------- Postovi spojeni! Napisani u razmaku od 5 minuta ---------------------------------------------

Jel ko proba onom Takaki tehnikom :sram::laughh:

--------------------------------------------- Postovi spojeni! Napisani u razmaku od 5 minuta ---------------------------------------------

Brišite sve, krivo san upisiva u search pa nisan naša, sad vidin da je pisano

labannes@yahoo.com
27.10.2010., 18:12
E ljudi upravo sam se vratio sa lova na lignje sa onim skosovicama, nisam mogao izdrzati a da ih neprobam, imaju teg u sebi tako da zarone nema potrebe stavljati dodatno olovo, ali mi to nije pomoglo jer nista nisam ulovio, preveliki su talasi i mnogo duva, ali sam makar rijesio nedoumicu. :rtvb:

sobranin
27.10.2010., 22:46

U tataki fishing tehnici koja je prikazana vidljivo je da meštar stavlja okruglu olovnicu na kraj sistema a ne olovni peškafondo. To "olovni peškafondo" me je bunilo jer koliko sam shvatio ovdje je cilj da skosavice budu pri dnu /ali ne na dnu / i pri skosanju odskaču od dna, a tu pomaže olovo koje je, vrlo dobro izbalansirano, uglavnom na dnu. Da je to olovni peškafondo, sistem bi stalno zapinjao i bio pun trave a to ne lovi ulignje.
Inače, ovo ću pod hitno isprobat jer mislim da bi po danu bila optimalna tehnika /ali na što čišćem dnu jer na kamenitom će sigurno zapinjat a čistog dna kod mene skoro da i nema/.

#ax
27.10.2010., 23:09
Ma krivo si ti mene poveza, ja san reka šta mi je čovik u dučanu predložija da radim, znači štap, na kraj osnove mali lagani peškafondo, ali nikako teeeški, iznad njega skosavica bez otežanja....

Sve pet al neznan kako si svatija da ovdje
meni isto draže uzet skosavicu s otežanjem 2,5-3g i udri! opisujem Takaki tehniku?

Kad sam spomenija da ču otić u čovika reč mu da više ne priča gluposti, smatrao sam to gotovom pričom, a tataki san spomenija čisto tako jer san primjetia da nije baš puno pisano o tome, jer ta tehnika po mom mišljenju zaslužuje pažnju i koju rič više ovde na forumu! :cheers:

st-slavonac
28.10.2010., 22:27
Kad sam spomenija da ču otić u čovika reč mu da više ne priča gluposti, smatrao sam to gotovom pričom, a tataki san spomenija čisto tako jer san primjetia da nije baš puno pisano o tome, jer ta tehnika po mom mišljenju zaslužuje pažnju i koju rič više ovde na forumu! :cheers:

A zašto nebi lovio sa peškafondom ???

Onaj koji ti je to predložio je 100% u pravu.

Ne koriste svi skosavice za lov sa kraja, a zašto bi ih i koristili kad peškafondo ( netonući ), kad se optereti sa zrnom olova ispred zogulina, postiže potpuno isti učinak kao i skosavica sa olovom u sebi.
Možete posložiti kao za Tataki a možete posložiti i kao ( onako kako vi radite ) vaš neki sistem.

Postoje dvi vrste peškafonda, teški olovni koji ide na dno i obični bez olova koji ide iznad tog teškog olovnog.

Do prije 10-15 godina, vamo su se ljudi smijali svim onima koji su skosali sa štapom a ostali su lovili iz ruke.
Danas svi nešto filozofiraju, te ovo, te ono.

Ja sam isprobao skoro sve tehnike i taktike ( trenutno poznate ) sa svim mogućim alatima i priborom ( skosavice i peškafonda ), tako da mogu kategorički tvrditi da se nešto može a nešto ne.

A ulovio sam toliko lignji i sipa ( u dvije sezone ) da neki ljudi toliko neće za života ( da idu svaki dan lovit lignje ).

Zato jedna prijateljska poruka svima, nevjerujte sve i svakome dok to ne isprobate sami ( malo kreativnosti i rezultati brzo dolaze ), jer i na zidu piše P*cka al nisam vidio nikoga da skače na nju.

Pol
29.10.2010., 09:28
Mislim da si malo pobrkao pojmove. Doslovni prijevod peškafonda je ribolov na dnu, tako da ne postoji plivajući peškafondo. Postoje neki novi oblici ribica (tataki) koji izgledom podsjećaju na peškafondo, ali to nije peškafondo.

sobranin
29.10.2010., 15:21
Izgleda da je cijela zbrka nastala radi mojeg uvjerenja kako svi pod "peškafondo" podrazumjevaju tešku ulignjaru koja imitira ribu: iglice na kraju umjesto glave a tijelo cijelo od olova koje je obrađeno -omotano, opiturano, obljepljeno..- na sve moguće načine. Sve drugo su skosavice. Tako je bar u mome kraju.
Nama otočanima je ribanje način života, od toga i sa tim živimo, znači moramo provat sve načine ne da bi se zabavili nego da bi preživjeli. Praksom kroz nagomilane godine i učeći od starijih i ili boljih, čovjek akumulira znanja i nekad mu nije svejedno kad se otkriva " topla voda" /primjer "tataki" i ostali egzotični nazivi za nešto što se i prije radilo/. Ne da bi se hvalio, ali: štap-štapovi- u mojoj obitelji od prije preko 30 god, također i varalice:riba 25cm.(nabavljena u Argentini), gumena lignja..., podvodna puška od prije II.svj. rata ...O ulovljenim vrstama i količinama se i ne govori. Dakle, znanje-praksa- je akumulirano i treba ga prenjet i na druge, a ako se u objašnjenjima podkrade greška ili nesporazum, valjda smo dovoljno tolerantni da to razumjemo i prihvatimo. Druženje je meni prvo i osnovno na ovom forumu.

Dakle: - Lov lignje sa obale-: na koju vrstu i boju skosavice trenutno kod vas najbolje grize?
/ volio bih da se utvrdi da li se to mjenja svugdje u isto vrijeme ili je na svakom području drugačije/

st-slavonac
29.10.2010., 16:36
Mislim da si malo pobrkao pojmove. Doslovni prijevod peškafonda je ribolov na dnu, tako da ne postoji plivajući peškafondo. Postoje neki novi oblici ribica (tataki) koji izgledom podsjećaju na peškafondo, ali to nije peškafondo.

Sad smo došli do djela di se razlikuju nazivi jedne stvari a govorimo o istoj.
Ljudi griješe kad koriste neki drugi izraz koji je ispravan a u stvari neispravan.
Nisam lud da se raspravljam o izrazima i nazivima, nego samo pokušavam objasniti nešto.

Nije peškafondo samo onaj olovni koji ide na kraj, peškafondo je i ono šta se veže iznad tog olovnog samo taj je bez olova.
Probaj uzeti tog bez olova i skosavati sa njime.
Ja ću ti pokloniti doživotnu zalihu skosavica i peškafonda ako ti taj potone dublje od 5 cm bez dodatnog opterećenja.

Kako onda tog nazvati ako nije za skosanje.
Nemože biti skosavica kad nije predviđen za skosanje.
Nema tega i pluta.

Takvo što tolazi u kompletu sa olovnim peškafondom i zabacuje se iz broda a ovdje govorimo o skosanju ili blinkerisanju ili špinanju ili ...
Skosavica je sa obale a peškafondi su iz broda.

Eto, samo pokušaj objašnjenja.
Ja kad dođem u dućan i tražim skosavicu, dobijem skosavicu ali kad tražim peškafondo, dobijem pitanje "Sa olovom ili bez ? ".
Kako je u drugim dućanima ili krajevima neznam, dok ovdje oni koji prodaju znaju razliku.

Župa
29.10.2010., 22:20
Ja sam za ovu sezonu ove izradio... modificirao ..itd.

http://img502.imageshack.us/img502/172/varalic.jpg

Evo i sviću sam izradio od 21 ledice (plavo svijetlo - teorija mjesečine ispod broda)

http://img338.imageshack.us/img338/4452/svica.jpg

Kako je sad stađun od maslina + ubitačna dežurstva, čim uvatim vremena testirat ću (na tri pokusaja ) pa javim konačne rezultate.

darkoford
29.10.2010., 23:09
Da li je ovo crno termobužir?

Pol
30.10.2010., 08:25

Sad smo došli do djela di se razlikuju nazivi jedne stvari a govorimo o istoj.
Ljudi griješe kad koriste neki drugi izraz koji je ispravan a u stvari neispravan.
Nisam lud da se raspravljam o izrazima i nazivima, nego samo pokušavam objasniti nešto.

Nije peškafondo samo onaj olovni koji ide na kraj, peškafondo je i ono šta se veže iznad tog olovnog samo taj je bez olova.
Probaj uzeti tog bez olova i skosavati sa njime.
Ja ću ti pokloniti doživotnu zalihu skosavica i peškafonda ako ti taj potone dublje od 5 cm bez dodatnog opterećenja.

Kako onda tog nazvati ako nije za skosanje.
Nemože biti skosavica kad nije predviđen za skosanje.
Nema tega i pluta.

Takvo što tolazi u kompletu sa olovnim peškafondom i zabacuje se iz broda a ovdje govorimo o skosanju ili blinkerisanju ili špinanju ili ...
Skosavica je sa obale a peškafondi su iz broda.

Eto, samo pokušaj objašnjenja.
Ja kad dođem u dućan i tražim skosavicu, dobijem skosavicu ali kad tražim peškafondo, dobijem pitanje "Sa olovom ili bez ? ".
Kako je u drugim dućanima ili krajevima neznam, dok ovdje oni koji prodaju znaju razliku.

Pazi ovaj primjer: U Šibeniku ti skušu zovu lokarda. Lokardu (nebitno) lancarda. To ti je kao da netko za patku kaže da je guska a za gusku imaju neki svoj lokalni naziv. Isti slučaj sa Trogirom, gdje vongolu iliti kaparoculu zovu kunjka, a kunjka je jedna sasvim druga školjka. Tako da je stvarno moguće da netko u Splitu zove peškafondo ono što ide iznad olovnog peškafonda. Makar, imam hrpu rodbine i prijatelja u Splitu koji love lignje cijeli život i njima je, kao i meni, peškafondo samo olovni.
A to što kažeš da oni koji prodaju znaju razliku, ulazimo u malo dublju problematiku, jer kad bi svi znali svoj posao, ne bi bili tu gdje jesmo.
Ajde stavi sliku tog sporotonućeg peškafonda da razrješimo dilemu, vjerujem da ima na forumu još ljudi iz Splita, pa da i oni daju svoje mišljenje.
A poslije možemo i na :cheers:

Župa
30.10.2010., 12:44
Toploskupljajuća cijev - termobužir (za izradu spojki na kabelima)

rsrovinj
30.10.2010., 20:01
Desetak komada sam uredno spremio. Čak sam počeo praviti skosavicu vlastoručno,

E pitaj ako di zapneš u izradi, tu sam postao specijalac...
Evo zadnje dvije iz kučne tvornice....

http://img15.imageshack.us/img15/6531/98991154.jpg (http://img15.imageshack.us/i/98991154.jpg/)

http://img502.imageshack.us/img502/44/99333152.jpg (http://img502.imageshack.us/i/99333152.jpg/)

Kad dođeš do izrade dekora pošalji mi na E-mail dimenzije varalice (dužina , opseg naširi (kraj škrga) i najmanji kod repa. I želju dekora (ribu koju želiš).

Ma svaka čast skidam kapu:notworthy:

darkoford
30.10.2010., 21:06
Toploskupljajuća cijev - termobužir (za izradu spojki na kabelima)

Kada sam radio nešto slično propuštao mi je vodu pa sam u slijedećem pokušaju prije grijanja utisnuo silikon u cijev termobužira, lagano grijao fenom tako da je bužir prilikom stiskanja izgurao višak silikona koji sam odstranio. (100% nepropusno)

Uređaj je stajao stalno u vodi da se uhvate alge i da što prirodnije izgleda.

Očistim samo staklo i to je to!

Radilo se o stroboskopskoj (bljeskalici) lampi za poštelavanje kuta pred-paljenja otto-motora.

Rezultati su fantastični i privlače sve vrste riba! (takvoj provokaciji ništa ne može odoljeti, čak sam je znao staviti i u vršu)

Uređaj je trajao sve dok ga netko nije ukrao zajedno sa vršom!

Župa
31.10.2010., 21:06
Ova toploskupljajuća cijev več u sebi ima "ljepilo" koje mora "izaći " van na rubove.

Vidiš nije loša ideja, možda da stavim par blik dioda drugi put ?:ffwjj:
Ovo dosad osim liganja skupi čudo saruna i ušata ispod broda :hmmm:(sonder ne može proči signalom do dna )

splicanin
01.11.2010., 10:51
iman jedno pitanje:

ja san iz splita i totalni san početnik u ribolovu počea san sa običnin štapon od 150kn(iman 13 god pa san ga dobia za rođendan)i nekon rolon od 130 kn.iden na prve vode i sad san na pitanju: vatat lignje i sipe sa tin peškafondima jer san vidia kako neka 2 čovika vade samo tako sa štapon sličan mome a ribe me baš neidu pa molim vas za malu pomoć pozzzzzzz :kkkk:

evo i par slika:

http://img828.imageshack.us/img828/7618/dsc01067p.jpg http://img169.imageshack.us/img169/623/dsc01066a.jpg http://img266.imageshack.us/img266/6711/dsc01068d.jpg http://img801.imageshack.us/img801/8849/dsc01069o.jpg

Kako se stavlja slika u post objašnjeno je u OVOM (http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=1213) topicu...

Slike popravljene!

darkoford
01.11.2010., 13:37
Ova toploskupljajuća cijev več u sebi ima "ljepilo" koje mora "izaći " van na rubove.

Ja dosta kotistim termobužir ali bez ljepila unutra.
Gdje se može nabaviti takav sa ljepilom i kako se točno zove ili neka posebna oznaka?

Župa
01.11.2010., 18:01
toploskupljajuća pololefinska cijev MWTM 25/8 (brojevi označavaju početni presjek i presjek do kojeg se može skupiti). Gledaj koji tebi presjek treba. Proizvođač/nabavljač METAL PRODUCT - raychem.
U Splitu imaš kupiti u Brodomekura. Cijena oko 20-30 kuna za jedan metar.

labannes@yahoo.com
03.11.2010., 21:39
Koju debljinu najlona stavljate prilikom lova lignje sa obale?

mateo
03.11.2010., 23:01
Za štap 0.28 do 0.33 mm a za ruku 0.40 ili 0.45mm moja preporuka. Po mogućnosti mekan bez memorije žuti ili nešto tako da ga vidiš di je.

sobranin
04.11.2010., 10:58
Koju debljinu najlona stavljate prilikom lova lignje sa obale?

Osobno, prvenstveno kod nailona pazim na: izdržljivost, rastezljivost, providnost.
Nije mi važno koliki je promjer nego koliko može izdržat -da izdrži izvlačenje lovine od najmanje 5 kg.ali i ako zapne za dno da ga mogu prekinut. Što manja rastezljivost da osjetim svaki dodir. Preferiram flurokarbon, makar predvez, jer uliganj ima izvrstan vid.

Kukulkan
08.11.2010., 18:18
Meni se čini da lignja s kraja bolje ide na jugo nego na bonacu...:wtf:
Barem se meni tako događa :wtf:
KAko je vama ostalima ?

Morchiba
10.11.2010., 14:12
Meni osobno ove godine s kraja neide nikako ( Otok Lošinj ), probao sam dosta pozicija sa svih strana otoka i najviše je bilo jedna lignja i ajde doma. Jugo, bura, mirno, valovito sve mi dođe na isto - nema lignji ni za lijek.

Kukulkan
10.11.2010., 17:22
Meni osobno ove godine s kraja neide nikako ( Otok Lošinj ), probao sam dosta pozicija sa svih strana otoka i najviše je bilo jedna lignja i ajde doma. Jugo, bura, mirno, valovito sve mi dođe na isto - nema lignji ni za lijek.

Malo mi je lakše kad znan da nisan usamljen:uimep: mada se nadan da će krenit obojici, a i ostalima šta vataju s kraja..............
Otkad san počeja kemijat sa skosavicama, predvezima, tehnikama i svin i svačin...neman sriće.
Najbolje je bilo kad bi veza skosavicu direkt na krenu bez predveza i to je lovilo...a možda je na koncu i čudan splet okolnosti. Nekuvečer mi je jedan stari da savjet da provan zabacit skosavicu i onda je vuć vodoravno tj. kretat se po portu i vuć je, al nisan ima neke sriće.
Spomenija mi je i vatanje na plovak s obale, pa me baš zanima jel zna neko ovde više o tome?

Aj živili mi.:ffwjj:

sobranin
14.11.2010., 21:31
Kod nas su stari ribari govorili: "nema prave sezone uliganja dok ne stinu zanoktice" :daaa:
Čeljadi moja, pa pogledajte koja je temperatura mora. :doh:
Uliganj kostava (dolazi u kraj) kad more dobro zahladi, a ovo je totalno ludo, kod mene je sad more toplije nego vani za sunčana dana i bunace, a kamo li noću, pa kako očekivat dobar lov? :BangHead:

mali ribar
16.11.2010., 14:22
R
Kod nas su stari ribari govorili: "nema prave sezone uliganja dok ne stinu zanoktice"
To su i meni govorili ali ja san najbolje vata u 12 misecu, a tamo u 1 kad je najladnije lignje ni cuti sve do 3 miseca..

Kukulkan
16.11.2010., 15:18
Kod nas su stari ribari govorili: "nema prave sezone uliganja dok ne stinu zanoktice" :daaa:
Čeljadi moja, pa pogledajte koja je temperatura mora. :doh:
Uliganj kostava (dolazi u kraj) kad more dobro zahladi, a ovo je totalno ludo, kod mene je sad more toplije nego vani za sunčana dana i bunace, a kamo li noću, pa kako očekivat dobar lov? :BangHead:

Ova klima je skroz poludila i pari mi se da će nas uvatit neka ledara slijedeći tjedan.....ali to je dobro za lignju....:uimep:
Nekidan san vidija da velika lignja ima ugriz snage priko 500 kila, a to je za mene velika lignja i to do metra a ima ih i puno većih.....
To je za nevirovat kako je slomila prvu spravu za mjerenje snage ugriza, a sve ono djeluje ko da nije ništa.....
Ja san opet bija s kraja nekidat tj nas trojica, i svaki je ima i drugačiju veličinu, boju skosavice i ništa.......
Lipo odustajen dok ne dođe zima..........

Zanima me još, koliko ste najviše u noći uspili uvatit s kraja, ja jednu, eventualno 2......

Živili

manta3024
16.11.2010., 15:38
Bio sam par puta sa rive kod nas gdje pristaje trajekt i uspjeh nula. Većinom love samo sipe , lignji još ni čut. Prošlih godina se znalo ulovit par komada na večer , nekad 2-3 nekav više , nekad manje ali ove godine na rivi ih nema. Inaće skoro svaku večer neko lovi al svi govore da liganja uz kraj nema što mogu i ja potvrdit jer sam bio sa jednim kompanjonom na sviću i liganja skoro da i nema vidit pod feral. Inače on svijetli na dubini od 4 metra pa do 10 i dublje a jedva da sam vidio 2 ili 3 lignje po večeri. Čak i tamo gdje ima jaguna gdje bi lignja trebala ić za njima nismo ništa vidili. Možda dok još zahladi dođu i lignje uz kraj. Kažu strpljen-spašen pa budemo vidili ..........

Kukulkan
16.11.2010., 17:20
Mada ja nisan zapeja čak ni sipu, tj mislija san da su se one već tribale i skupit u duboko pa se i nisan trudija.
Najgore je šta tu di vatan nema pjeska i dno je kamenito i škrapasto............nema pijeska ka za sipu....
Al aj......sad će bit sipa i komarči tek tamo za prvi maj jer je klima skroz poludila.....:roflmao:
22 stupnja u Kaštelima već neko vrime...a mene i dalje pere onaj period tamo na početku Listopada kad je liganja bilo uz kraj.........

Kolika je razlika između skosavanja i povlačenja skosavice?
Dakle, pitan o dvi različite tehnike i na koju van bolje ide.......
Meni recimo na povlačenja ide dobro :hmmm:

Sunka
17.11.2010., 00:17

Sad bum opet ispal bedak, al zar nije izraz skosanje, samo izraz sa cimanje/skosanje skosavice (onaj potez rukom ko kod špinanja kaj se kaže cimanje).

U principu, kaj nije skosanje = povlačenje skosavice

darkoford
17.11.2010., 00:22
Baciš tehniku na dno, zatim vratiš dva paša pa paš k sebi pa paš od sebe.

Kako se zove ta tehnika lignjolova? :hmmm:

Pol
17.11.2010., 08:25
Sad bum opet ispal bedak, al zar nije izraz skosanje, samo izraz sa cimanje/skosanje skosavice (onaj potez rukom ko kod špinanja kaj se kaže cimanje). U principu, kaj nije skosanje = povlačenje skosavice

Nebuš ispal bedak, skosanje jest cimanje, samo kad loviš sa obale onda povlačiš skosavicu a kad loviš iz barke pri dnu ili gdje već je lignja, onda samo skosaš tj. cimaš.

loki22
18.11.2010., 13:19

Sad bum opet ispal bedak, al zar nije izraz skosanje, samo izraz sa cimanje/skosanje skosavice (onaj potez rukom ko kod špinanja kaj se kaže cimanje).

Mislim da je Kukulkan pod skosanje mislio na ono cimneš pa namotaš opušteni flaks pa opet cimneš i tako do kraja,
a na povlačenje konstantno lagano privlačenje bez cimanja.
Ako sam to dobro skužio, makar ja to sve zovem skosanje, kombiniram malo jedno malo drugo i nisam primjetio neku
razliku, već ako je tamo udari mi svejedno o načinu.
Ja sa kraja lovim u Puli sa mola u Pješčanoj uvali i lignji je nešto bilo u prvoj polovici listopada i onda je stalo.
Trenutno za dva sata skosanja dignem 1-2 lignje i eventualno koju sipu :doh: krenuti će opet kad stisne. :ffwjj:

Kukulkan
18.11.2010., 17:48

Mislim da je Kukulkan pod skosanje mislio na ono cimneš pa namotaš opušteni flaks pa opet cimneš i tako do kraja,
a na povlačenje konstantno lagano privlačenje bez cimanja.
Ako sam to dobro skužio, makar ja to sve zovem skosanje, kombiniram malo jedno malo drugo i nisam primjetio neku
razliku, već ako je tamo udari mi svejedno o načinu.
Ja sa kraja lovim u Puli sa mola u Pješčanoj uvali i lignji je nešto bilo u prvoj polovici listopada i onda je stalo.
Trenutno za dva sata skosanja dignem 1-2 lignje i eventualno koju sipu :doh: krenuti će opet kad stisne. :ffwjj:

Eeeee, bravo čovik...:ffwjj:
Točno si me svatija šta oću reć.
JA san to svatija ka dvi različite tehnike...
JA ću se u nedilju tek provat okušat jer pada kišurina svako malo pa mi se ne isplati ić...

sobranin
20.11.2010., 22:00
Meni recimo na povlačenja ide dobro :hmmm:

Kod hvatanja uliganja sa obale, svejedno da li ribam sa štapom ili "iz ruke", koristim razne načine povlačenja a sve ovisi o tome da li uliganj napada pipkajući i ispitujući ulignjaru ili odmah "sjedne" na nju.
Ako bez taktiziranja sjeda na ulignjaru, dovoljno je lagano i kontinuirano povlačiti.
Ako osjetiš da taktizira, pipka ulignjaru ispitujući je ( za to treba imat iskustva a i to bolje osjetim ribajući "iz ruke" ), onda se isplati da i ti taktiziraš.
Osobno, to radim tako da, nakon što skosavica potone na željenu dubinu, skosnem štapom (ili rukom) te počnem lagano motati nekoliko metara, zatim skosnem pa motam i tako do obale. Često se dogodi da uliganj zgrabi baš dok skosam ili pri kraju skosa valjda vjerujući kako mu pljen koji prati hoće pobjeć. Ako ni skosavanje ne pomaže, onda dodam i cimanje koje je po nekima tek sad izumljeno i nazivaju ga "jigging". Nekad baš u pola tog cimanja uliganj napadne varalicu. Ponekad kod skosanja u pola zamaha na trenutak zaustavim štap -ruku- te nastavim zamah do kraja...Kod mene je sve to recimo instinkt ili trenutni filing.
Često sam promatrao druge dok ribaju i ustanovio da svatko ima neki svoj pokret, ritam i brzinu izvlačenja. Na kraju to postane osobna rutina koju je teško opisati.
Dakle taktike su različite a jedino je važno da ste tu ti i uliganj i pitanje tko će koga nadmudriti.

sobranin
22.11.2010., 16:53
Da pojasnim što kod mene znači "skosanje" za ribanje uliganja sa obale - za razliku od (brzog) cimanja :
to je ubrzano povlačenje skosavice u dužini od cca 1 - 1,5 metra (dužina zamaha ruke). Brzina skosanja je dvaput do triput veća od povlačenja, ne brže. To je u stvari dosta ubrzano povlačenje koje uliganj mora sa naporom pratiti, ubacit u veću brzinu, pa misleći da će mu lovina pobjeć, on se baca na varalicu. :ffwjj:

bolen
23.11.2010., 15:07
Postavi ribicu oblika mrkve a iznad toga plovak sa svijetlećom ampulom, dubinu mjenjaj ovisno o dnu i pusti kurenat da nosi, kad lignja zrabi ribicu vidit ćeš po potapanju plovka. Jedino mi se u zadnje vrijeme čini da lignje sve više pipkaju i ispituju ribice, tako da ne znam da li će ju dovoljno dugo držat da stigneš dat kontru! Al vrijedi provat

mali ribar
05.12.2010., 15:26
More li ko nacrtati kako izgleda sistem za lov liganja s obale sa 2 skosavice:hmmm:

mateo
05.12.2010., 18:40
Znam ti ja ali nemoj ni pokušavati! Proba san i sa štapom i iz ruke, ali se petljaju, nemas dobar osjećaj i uglavnom bolje jedna.Ili jednostavno baci dvi skosavice na dva najlona? Pogledaj na Yamashitinoj stranici njihov gotovi sistem sa dvi skosavice, jedna naory a druga mala ka za tataki... BEZVEZE

sobranin
06.12.2010., 16:11
Sto posto si u pravu "mateo".
Ni ja ne preporučam iz dva razloga. (imam loše iskustvo)
Prvo: pri zabacivanju već u zraku ti se ili zapetljaju ili zakače jedna za drugu
Drugo: kod povlačenja svaka ide različito pa ne možeš sa sigurnošću razlikovat nijanse da li ti je jednu dodirnuo uliganj ili to koči ona druga, a kod cimanja pogotovo :doh:

Pol
06.12.2010., 17:14
I treće: kad zapne, gubiš 2 skosavice.

Kukulkan
07.12.2010., 15:51
Nabavija san neke skosavice s e baya....50 kn 5 komada...Ali mi ne svitle, nema fosfora..., pa me zanima koliko nju lignja uopće primjeti ako ne svitluca, a opet s druge strane sumnjan da ribe svitle fosfor u moru ...

Hvala na pomoći ;)

hhuan
07.12.2010., 22:32
Već godinama ne lovim kalamare, ali iz mojeg davnog iskustva ( kada sam ih lovio oko Fenere u Medulinskom zaljevu ) po noći su najbolje bile narančaste, a po danu kada je oblačno bjelkaste pušće. Kada sam došel do nekih novaca onda su mi najbolje bile plava i zelena pušća ( obe sam zgubil u lovu s obale u uvali Valkane ).
Tko zna , možda zato jer sam imal novce za dvije juzurke i to je bilo sve, valjaju ili ne drugih nisam imao.
Mala digresija u odnosu na post, najviše u jednom danu sam ulovio oko 12 kila kalamara na bijelu plastičnu pušću ( nije bila plutajuća već dosta teška i nije uopće ličila na današnje pušće, bila je od najjeftinije bijele plastike oblika kao da si dvije okrugle piramide spojio širim krajem ), i to sam lovio tako da sam se barkom puštao niz struju.

PS znam da je ovo post lov lignje s obale, ali nisam mogao odoljeti, mea culpa, mea maxima culpa

sobranin
08.12.2010., 10:51
Nabavija san neke skosavice s e baya....50 kn 5 komada...Ali mi ne svitle, nema fosfora..., pa me zanima koliko nju lignja uopće primjeti ako ne svitluca, a opet s druge strane sumnjan da ribe svitle fosfor u moru ...

Hvala na pomoći ;)

Ako ribaš s obale gdje ima javne rasvjete, uopće ti nije potrebna fosforna ulignjara. Samo bacaj u mrak i vuci prema svjetlu. Ulignju je dovoljno da vidi ulignjaru kao sjenku, tako će je još prije napast nego kad je može jako osvjetljenu proučavat i vidjet prevaru. Osim toga, ulignji se uspješno love i po danu -kad je oblačno- a naročito uspješno u suton, dakle kad fosfor ne igra neku veliku ulogu.
Ako nabaviš tekućeg fisfora, na ulignjaru stavi samo kap na rep -ispred i iza igala te na spoju đogulina i glave. (ako sam praviš ulignjare, možeš i mjesto očiju)

mali ribar
10.12.2010., 22:06
Evo danas san proba loviti sa 2 skosavice mogu samo reci mateo ima si pravo. Poslje se pribacija na jednu i diga jednu lignju:sram:.Sve u svemu jako lose....

Veljac
10.12.2010., 22:51
Evo danas san proba loviti sa 2 skosavice mogu samo reci mateo ima si pravo. Poslje se pribacija na jednu i diga jednu lignju.Sve u svemu jako lose....

mijenjaj boje lignjarića svakih desetak minuta... provjereno...:ffwjj:

mateo
10.12.2010., 23:25
E sad pitanje je koje boje da minja? Ove nove yo-zuri svaka ima bar tri boje na sebi pr. ace i aurie-q rs! Jel ih ko proba? Što se tiče petljanja aj kad si uporan probaj ovu foru; veži prvo manju skosavicu i nek ti najlon ide sa zjogulina uz skosavicu i veži za krunice(igle)nazad po sredini, i onda na 30-40 cm stavi veću skosavicu. Ovako se nešto manje petlja...

MM943
12.12.2010., 19:55
Jučer sam prvi puta probao loviti lignju s kraja, iz broda sam je ranije često lovio. Prijatelj je prvi počeo ima je neku crvenkastu - neznam kako bi je nazvao - skosavicu, sporotonuću sa dva vijenca na kraju. I kad je uhvatio prvu lignju sjetio sam se da bi i ja probao. Našao sam jednu takvu skosavicu (?), zelene boje, staru, koju mi je dao prijatelj Mario.

Zabacio sam oko 15 m od kraja, pustio da polako tone, lagano povremeno namatao i nakon nekoliko zabaca ulovio prvu lignju s kraja. Sreči nikad kraja - nije bila ni loša - ni prevelika ni premala. Za bacivao sam još nekoliko puta i onda se otkvačila, nisam vidio da je zogulin s kopčom bio star i zhrđao i jednostavno se otkavačila.

Nastavio bi još, ali nisam imao druge skosavice - bili smo sa njegovim autom, a moj ostali pribor ostao je u ruksaku u mom autu. Slijedeći puta obavezno opet lignjam dok čeka da se uhvati :velikariba: velikaaa orada.

sobranin
12.12.2010., 22:47
... i onda se otkvačila, nisam vidio da je zogulin s kopčom bio star i zhrđao i jednostavno se otkavačila.

To je jedan od najčešćih uzroka gubljenja skosavica. Kod ove vrste ulignjare je praktički nemoguće na vrijeme promjenit đogulin jer je on skoro cijeli u glavi varalice pa ne vidimo u kakvom je stanju.
Jedino što bi trebalo obavezno raditi kao preventivu je redovito poslje svakog ribolova dobro isprati varalicu u slatkoj vodi. :ffwjj:

Pol
13.12.2010., 09:21
I ja sam par puta izgubio i skosavicu i peškafondo zbog starih kopči i vrtilica, zato ih sada obavezno i po par puta u sezoni promijenim. Inače, u lovu sa kraja uopće ne koristim kopču, skosavicu drito vežem na najlon. Skosavica na sebi ima vrtilicu, a i sporije mi tone.

sobranin
13.12.2010., 18:22
uopće ne koristim kopču, skosavicu drito vežem na najlon. Skosavica na sebi ima vrtilicu...

Baš sam na tu vrtilicu (đogulin) i mislio. ona je sa svoje 3/4 u glavi varalice i još je preko nje vezan platneni dio skosavice koji zadržava vlagu i sol. Upravo taj dio treba posebno isprat od soli.

Inače kopču (karabin) volim koristit čisto zato što sa njom mogu u momentu zamjenit skosavicu a da ne režem nailon.

bolen
23.12.2010., 18:16
Evo jedno zapažanje od zadnjeg lignjolova sa obale, dođem na poziciju, a vjetar i valovi tuku, kiša pada - uglavnom skoro sam odustao, al mislim sutra idem natrag pa daj zabacit ću dva puta. Uglavnom tri lignje u deset minuta, nisu velike al me baš začudilo da rade i love uz obalu po tako lošem moru

BRAJKAN
04.01.2011., 12:16
evo i ja da nešto kažen nisan dugo. Pod prvo nemojte bacat šolde na jeftine skosavice jer nisu jeftine šta valjaju, nego šta nevaljaju u moru se neponašaju ka ribe, nego ka nešto šta nije riba pa lignja to nedira, jedino valjaju za mista di je kamenito pa često zapinje i ostaje. Triba imati nekoliko standarnih boja i minjati ako neće da grizu neznači da ih nema triba i strpljenja.

Po meni najbolje su yozurke nisu preskupe i love. U suton se moŽe loviti i na mistima di je duboko pa čak i pomraku bez svitla. Jaka svitlost nije baš dobra jer je osvitljeno previše, a toliko daleko nemožete zabaciti i nastojati loviti niz vitar poredi daljega zabačaja, i ne samo lagano vuči ponekad i malo skosajte (jače povuči cimniti kontrirati) da skosavica malo zaleti, jer to provocira lignju jer kada vučete lagano lignja samo prati a ne reagira.

Kada ulovite lignju vratite brzo skosavicu u more, jer je tu sigurno još koja jer ritko da je jedna sama. Di je dosta duboko možete staviti i dvi skosavice (oita i obična). Lignja je velika nepoznanica tako da se može dosta eksperimentirati tako da kupite jeftinu skosavicu svučete i samo obojite i ukrasite i virujte mi da djeluje.

Tekst editiran (stavljena velika slova, stavljeni razmaci)...
Molim pridržavati se elementarnog pravopisa i kod dužeg teksta lupiti 2-3 puta po enteru nakon par rečenica da se tekst razdvoji jer ga je kasnije takvog lakše čitati.

BRAJKAN
18.01.2011., 09:28
Evo da preporučim nešto novo.
Kupio sam neku skosavicu zove se "duel tigrica" proizvodi yo zuri cijena isto kao yo zuri.
Čovik u dućanu kaže da ih niko ne kupuje da su pre kričave a ja mogu samo dadi dobru pozitivnu ocijenu.

mali ribar
18.01.2011., 21:10
Ajde brajkane okini sliku da vidimo o kojoj se skosavici radi :hmmm:

BRAJKAN
24.01.2011., 14:41
http://i55.tinypic.com/2jb6wx3.jpg

a ovo je ulovila ova ručno obojena skosavica

http://i53.tinypic.com/nwx5qa.jpg

Slike centrirajte u postovima.

BRAJKAN
24.01.2011., 16:10
http://i53.tinypic.com/2lduk4j.jpg http://i56.tinypic.com/5mfj12.jpg http://i56.tinypic.com/2a5cb51.jpg

Evo tigrica na uvid

Centriraj slike!

mateo
24.01.2011., 16:11
A taaaaa... Sad znamo. Moja je bila narančasto-zelena, a ne narančasto-crna i nije bila baš nešto... Možda je ova bolja radi kontrasta.

bolen
24.01.2011., 20:51
bitan je crveni trbuh!

Kalamarko
24.01.2011., 22:12
Dali je netko ovih dana probao s kraja? Sad kad na moru nema nas s barkama, neka :velikariba: lignja bi po ovoj buretini i hladnoći morala biti u plitkome

mateo
25.01.2011., 14:06
Ja sam probao 2-3 puta i bas nista, jedna mala od 10 deka i to je to. Vrime nije stabilno i mislim da će biti bolje kad se misec smanji, uvik mi je tako, a trebalo bi biti obrnuto?

BRAJKAN
25.01.2011., 18:07
je bilo je dobro sa kraja ja sam ulovio par komada moj kolega je ulovio jednu dobru kilašicu.

što se tiče boje ove skosavice trbuh je crvene boje preko leđa je narančasta a šare su tamno plave boje na slici izgleda crno ali nije i ja sam jako zadovoljan sa ovom skosavicom

zaki
29.01.2011., 08:13
Što se tiče ručnog bojanja skosavica, mislim da bi tu trebalo primijeniti slijedeći princip. Trebalo bi vidjeti kako izgledaju šare lignjine prirodne hrane, npr. srdele, gavuna ili malog kanjca, ali ne izvan vode, nego na dubini gdje ih lignja lovi, znači na 15-20 metara.

I onda prema tome nacrtati šare na skosavici. Pretpostavljam da bi tada lignja bolje prepoznala uzorak i napala ga bez razmišljanja, refleksno.

GoranSV
06.02.2011., 10:12
Trebalo bi vidjeti kako izgledaju šare lignjine prirodne hrane, npr. srdele, gavuna ili malog kanjca, ali ne izvan vode, nego na dubini gdje ih lignja lovi, znači na 15-20 metara.

Osim ako se ne pokaže da lignje vidi drukčije stvari nego mi... pa neke boje i nijanse koje mi ni ne raspoznajemo na 20+m dubine lignja vidi k'o razliku između noći i dana. Ne znam kako je sa bojanjme pušći, ali znam da sam u par navrata bojao ronilačko odijelo, jer sam uvijek ''pametovao'' kako će neka nijansa ili šara biti bolja za određene terene. Iako, meni je bio cilj maskirati se, a ne privući lignju... Ali, da sam uočio neku veliku razliku između npr. nijansi smeđeg ili zelenog... baš i nisam.

Također, kada se spustiš na 20+, vjeruj mi, jako puno boja ti je ''isto'', pogotovo pri slabijem osvijetljenju (ne uzimam u obzir pretraživanje rupi s lampom, gdje se boje jasno vide kada uperiš reflektor u 1 m2 rupe). Odnosno, kada se spustiš na tu dubinu, dosta je teško reći za nešto što je od tebe na npr. 5-10 metara da li je to baš neka nijansa crvenog, rozog, žutog... vidiš da je svijetla boja, i uzorak, ali da baš možeš 100% reći koja je to boja, a tek nijansa... teško.

Uglavnom, da ne duljim... nisam baš siguran da ljudsko oko i lignjino oko percipira jednako boje pod vodom, na tim dubinama. No, treba probati.

zaki
06.02.2011., 15:02
Da, zanimljivo bi bilo znati koje nijanse boja vide lignje. Ako pogledamo koje nijanse boje vidi većina životinja onda je opće mišljenje da životinje vide puno manje nijansi boja nego ljudi, tj. da neke zivotinje vide samo crno bijelo. Ljudsko oko može razlikovati oko 10 milijuna nijansi boja, u rasponu od 380-780nm (ljubičasta do crvena) ili nešto manje s obje strane.

Po mojoj teoriji dva su razloga tome što je ljudsko oko postalo tako precizan instrument, prvo ljudi imaju jak mozak tj. hardwer koji može obrađivati sve te boje, a drugo pretpostavljam da se kroz evoluciju trebala razviti kod čovjeka ta ogromna razlučivost boja zbog procjenjivanja hrane, gdje se po boji može vidjeti da li je ona svježa i jestiva ili pokvarena ili opasna.

E sada što vidi lognja, skoro da sam siguran da vidi crno bijelo i to zbog toga što kroz evoluciji nije mogla razviti vid u bojama jer boja u dubini skoro da i nema, također ona ima mali mozak koji ne može procesirati boje. Međutim pretpostvljam da zbog flurescentnog bljeskanja u moru, lignja vidi malo bolje prema kraćim valnim duljinama.

S druge strane, mislim da lignja ima jako osjetljivo oko, jer je to kroz evoluciju to morala razviti, budući da u moru općenito ima malo svjetla. to se vidi po tome što ima prilično veliko oko u odnosu na tijelo, što se najbolje vidi kada se čisti lignja u sudoperu. Što sve ovo znači za izbor najboljeg peškafonda ne znam, ali da lijepe boje (koje se sviđaju više ribičima, a lignjama možda) prodaju peškafonde to sigurno stoji.

bolen
06.02.2011., 21:04
Ovo su japanci otkrili šta je lignji najvažnije kod plijena - ribice

http://img810.imageshack.us/img810/6372/3mostimportant.gif

A što se tiče vida u lignje mislim da je on evolucijski doveden skoro do savršenstva, ali to ne znači da boje vidi kao mi niti joj je to toliko bitno

GoranSV
06.02.2011., 21:44
Možda je malo van teme, ali ima veze s bojom i vidom. Kako se bavim geodezijom, često smo po raznim krajolicima, pa tako i šumama, šikarama... i imamo raznobojne sprejeve za označavanje svega i svačega. I ''svima'' se najbolje ističe nekakva crvema, roza, naranđasta boja u tom zelenilu. Osim jednom kolegi, koji je sve farbao u plavo. I nitko ''normalan'' nije mogao vidjeti njegove oznake, a s vremenom je ispalo da i on teško nalazi sve druge oznake koje nisu ''njegove''. Da bi na kraju ispalo da je čovjek daltonist, i da plavu boju na zelenilu vidi kao mi npr. crvenu na sivome, a da su mu sve ostale boje na zelenilu samo nijanse ''smeđe'' ili ''sive'' boje. Kažem ''smeđe'' ili ''sive'' zato što je opet teško reći da li je moja smeđa isto što i njegova smeđa...

Pa, ako kod ljudi postoje tolike razlike u percepciji boje... sigurno postoje puno veće između ljudi i lignji. A to što su japanci otkrili... ja znam za priče od kad sam bio mali da lignje idu na bijelo i crveno. Znam za priče od pokojne none (s Hvara) da su oni lovili sve i svašta na bijelu krpu i osti.

Kalamarko
07.02.2011., 00:15
Ja bih volio još nešto saznati - dali lignja napada odozgo na dole, odozdo na gore ili bočno? Većina liganja koju sam ulovio bila je zakačena na gornjoj strani (osim kad se baci sa dugim krakovima)

Crvena i zelena se na nekim dubinama gube, ali opet je vjerojatno neka od njih uočljivija u nekim uvijetima. Riba ima boje i šare koja ju sakriva od grabežljivaca, a mi pokušavamo našu 'ribu' napraviti da bude što uočljivija lignji. Ipak, ako je preuočljiva, možda je to lignji signal za uzbunu? :hmmm:

Nešto veći postotak ulova imam kad mi je izvor svjetla (Sunce, Mjesec) u krmi i kad vozim u korenat. Kako to povezati sa bojama, kretnjom ješke, izgledom u moru?

Previše pitanja...:nece:

GoranSV
07.02.2011., 00:28
Previše pitanja..
Ja sam sve više mišljenja da je lignja totalni lunatik... a preporučam da pogledate filmove pod Lov lignji s puškom, dosta toga se lijepo vidi vezanog za položaj lignji, kretanje, ponašanje...

predrag666
07.02.2011., 00:54
Kad joj baciš mrtvu ribu, najčešće ju napada sa strane ali ne direktno nego je prođe vožnjom unazad i onda krene naprijed i napadne.
Živoj ribi obično prilazi odpozadi, vjerovatno jer su ribi oči sa strane pa pokrivaju gotovo 360 stupnjeva.
Ovo sam gledao po danu, roneći.
Mislim da noću napada svakako, pogotovo kad je plijen na svijetlu a ona u tami.
Vjerovatno bira plijen po obrascu za koju ribu iz jata joj je veća mogućnost uspješnog napada ili kao većina predatora bira ribu u jatu koja ima "grešku" u kretanju.
Na većim dubinama sve su boje nijanse sive i najviše se razlikuju bijela i crna.

darkoford
07.02.2011., 01:15
Evo kako papa mrtvu ribicu:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=J_QhUjsIiN8

bigfoot
07.02.2011., 21:51
Ovo ljeto sam panulavao na brancina sa živom bobom i imao sam dosta napada lignji, uhvati mi ribicu cijelu je zmrcvari i naravno nikad je nisam ulovio, ali sam znao da je to lignja napravila.

Do jednog dana kad sam nakon napada lignje išao potegnut bobu van da provjerim u kojem je stanju, i kad sam je dovukao do barke ono kraj moje bobe komad lignje od blizu pol kile.. bobu sam dovukao uz sam bok od barke i nastavio lagano voziti.. lignja se cijelo vrijeme držala uz sam rep bobe ali malo sa strane i prebacivala se lijeve na desnu stranu i kad je krenula zgrabiti bobu (recimo da je to bilo s boka) onda sam probao ja lignju ćopiti s rukom, a ona bi se samo dala malo dublje i opet bi se vratila u nazovimo to "mrtvi kut" od bobe.. to je trajalo par minuta tako natezanje i na kraju nit sam je uhvatio lignju nit je ona pojela moju bobu:vttvbb:

Tu se ne može zaključiti dal napada odozgora ili odozdola jer je boba bila skoro pa na površini, ali definitivno s boka, iz mrtvog kuta bi ja rekao.

Kalamarko
07.02.2011., 21:55
Zanimljivo, ljeti lignja uz samu obalu?

bigfoot
07.02.2011., 22:04
Ne znam kako je bilo prije, jer je ovo prvo ljeto da sam aktivnije panulao sa živom ješkom i kad sam vidio da ih ima, počeo panulati za lignje i nije uopće bilo loše..

To sam rekao nekim starim lignjolovcima, pa su me krivo gledali, uglavnom u zalazak panula bez olova, na 20m od obale (još ima kupača na plaži), dubina 4-7m, po 5-6 komada u sat vremena... sjećam se jednog kojeg je ulovila moja cura, 0,70kg negdje oko 20.08.

Probao sam par puta otić i ujutro u zoru (za panulu za zubaca), još i bolje, po 5-6 kom u pola sata

Sa te plaže(stijena) ispred koje panulam, frend je lovio na Yo-zurine ribice s olovom, a on je pak znao u zoru uloviti i do 2kg :notworthy:

Nešto se čudno desilo ove godine s lignjima, jer svi mi kažu da prije nema šanse da vidiš lignju u plitkom dok su vručine

Kalamarko
08.02.2011., 00:19
Ja zadnjih godina teško nađem lignju u plitkome i kad im je sezona biti u plitko, ne kužim u čemu je štos, a stalno pokušavam, jer je lakše i brže kad su plitko uloviti više. Kad sam bio klinac, samo u plitkome smo ih lovili.

Možda ih se kod nas toliko lovi da ne stignu u kraj u većim količinama? :hmmm:

denis218
08.02.2011., 01:12
lovim na podrucju Opatije i mogu konstatirati da su se lignje na podrucju istocne obale istre kao i prosle godine pocele loviti tek krajem sijecnja i pocetkom veljace.20.1. 8 kom. i 6.2. 6 kom.sve skupa skoro 4 kg.sve lijepi komadi.primijetio sam i da se brancin pojavio nakon post mrijestne stanke.

ibra86
21.05.2011., 15:14
Pozdrav svima,

ovo ljeto cu prvi put malo vise ici u ribolov...u biti lignjolov :ffwjj:nemam bas iskustva al evo...ovaj forum mi je dosta pomagao da shvatim neke stvari.

odlucio sam se za lignje...jer jednostavno obozavam ih jesti :uimep: i nekak imam lose iskustvo sa obicnim ribama. Nemam barku ili camac pa sam uvijek lovio sa obale i nekak sam samo male ribice ulovio pa mi vise nije zanimljivo.

ovaj put sam si nabavio stap...od prilike 3,5m-4m i rolu od prilike 100m. Nabavio sam si i varalice iz Japana.
Shimano i Yo-Zuri su mi se cinile najbolje..pa sam ih narucio iz Australije. :ffwjj:

Varalice imam od 12g do 16g..i mislim da tone metar za 3 sekunde.

Pitanje 1: Jeli moram dodatno stavit neki olov? Da mogu dalje bacit sa obale ili nije potrebno?

Pitanje 2: Znam da nije bas sezona za lignje i sipe ali jeli uopce moguce ulovit nesto sa obale u to vrijeme 1.7.2011-30.8.2011 ? Ja cu biti prvo kod Poreca...pa kasnije idem do Karlobaga/Cesarica.

Pitanje 3: Imam 3 varalice. Jedna je bila dosta jeftina (plava/zelena). Jedna Shimano Egixile...(bijela) koja sjaji u dubini jer reflektira UV-svijetlo. I jos jedna Yo-Zuri (crvena/smedja).

Koje bi boje jos trebo nabavit jer planiram ici ujutro u lov 5-8 i navecer od 21-3...

Ako sam jos nesto zaboravio..slobodno mi recite :uimep: nisam nikad bio u hrvatskoj skoli a zivim vec u Njemackoj 20 godina pa mi pisanje ne ide bas nesto. Sorry :roflmao:

sobranin
21.05.2011., 16:16
Za lignje moraš znati nekoliko osnovnih stvari.
Jedna od njih je da se to više približavaju obali što je hladnija temperatura, ( zimi ), a što je toplije (ljeti), to idu u veće dubine. Po tome izlazi da lignjolov sa obale ljeti ne dolazi u obzir, nego samo "peškafondo" sistemom - iz barke na većim dubinama. Ali "čudni su putevi Bospodnji", tko ne proba ne zna. Došlo je doba kad je sve moguće. - Preklani sam krajem kolovoza uvečer uz samu rivu uhvatio petnaestak malih ni 10 cm. dugih lignjica koje su napadale jato "ribljeg mljeka" sakupljenog pod svjetlom. Srećom imao sam najmanju moguću varalicu iako lignja zna napast mamac veličine same sebe. Što se tiče varalica, nije važno koja im je cijena nego koja je lovica. Za taj "ljetno noćni" lov mi se pokazala najbolja maaaala bijela girica sa par crnih šara na sebi. Ne može se baciti predaleko ali nije ni važno jer su lignjići dolazili na par metara od obale. Varalica ne treba prebrzo tonuti. Nisam išao lignjat na neviđeno nego sam uočio jato sitne ribe kako "u valovima" bježi u samu obalu i tek onda lignjiće kako ih ganjaju.
Dakle probaj, ništa te ne košta, jedino možeš čut svakakvih komentara.

Što se pisanja tiče, za mene sasvim O.K. dapače u tebe bi se trebali ugledati neki naši ( "nepismeni" ) članovi pogotovo jer nisi učio naš pravopis. Vidim da na tipkovnici nemaš slova s interpunkcijom - č,ć,ž,š,đ, ali to nema veze, mi se svakako vrlo dobro razumjemo.

ibra86
21.05.2011., 16:46
Hvala za informacije.

Nadam se da cu barem nesto ulovit. Imam 2 mjeseca :ffwjj:

Nisam znao da je temperatura mora tak bitna al eto sad znam. Kad ste rekli u "vece dubine"...na koji dubinu ste mislili? 30m?50m ili jos vise?

A kako izgleda sa Sipama? Sezona isto vise kad je hladnije?

Za Hobotnice sam cuo da se moze uvijek...al nisam siguran.

GoranSV
21.05.2011., 22:20
S druge strane ja sam čuo priče (kojima vjerujem, jer znam od koga su) da se i usred ljeta na panulu predvečer znaju uloviti lignje, i to uz obalu, u plitkome. Pa, ako idu na panulu, možda bi išle i s obale.
Iako, s panulom se pretražuje dosta veliko područje, a s obale imaš pozicijiu koju si odabrao...

manta3024
21.05.2011., 22:32
S druge strane ja sam čuo priče (kojima vjerujem, jer znam od koga su) da se i usred ljeta na panulu predvečer znaju uloviti lignje, i to uz obalu, u plitkome.
Čista istina, prošle godine je susjed lovio već od 15.8 lignje na peškafondo po danu a na panulu prevečer i po mraku.
Čak mi je rekao da je na kraj 8 mjeseca lovio bolje nego 11 i 12 mjesec, panulao je do 10-metara a na peškafondo do 25 metara i to je dizao lijepe lignje i po par kila.

Sa kraja neznam kako je lovit po ljeti nisam nikad probao, trebalo bi naći negdje gdje je dublje minimalno 7-8 metara dubina, možda mi se i bacila koja lignja.

sobranin
21.05.2011., 22:49
Može biti :ffwjj:.
Velika je razlika u vremenu lovljenja (godišnje doba), načinu lova (dubine, lovni alati) i pogotovo količini ulovljenog između sjevernog i južnog Jadrana, provjereno.

ibra86
22.05.2011., 02:18
Tam di ja budem ima hladni izvor u more pa je prilicno hladnije nego inace.

Kad je u Senju temperatura mora 24°...onda je kod nas 20-21° :uimep:

mozda ce to malo pomoci ako lignje vec traze hladnije more? Probat cu prvo tam gdje su ti izvori...mozda i poslje bure kad se more jos vise ohladi.

dzane
22.05.2011., 06:52
Možeš staviti na skosavicu olovo s kopčom od 10 grama, ako ne želiš čekati da sama potone. Kad je baciš i kad dovoljno potone, vučeš lagano štapom lijevo - desno i namotavaš najlon. Tako pretražiš veću površinu.

sobranin
22.05.2011., 11:28
Tam di ja budem ima hladni izvor u more pa je prilicno hladnije nego inace.
.

Na takvim terenima se češće naleti i na sipu :ffwjj:

ibra86
22.05.2011., 12:33
Jeli mi neko moze reci kak to izgleda sa svijetlom?

Zabranjeno u Hrvatskoj? Ja mislim na malu lampu..koja se baci s mola u more i tak privlaci ribe.

Stavit cu slike

http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/de/products_id/5214/cPath/32_910/zubehor/national-bf-8951.htmlhttp://www.plat.co.jp/National/BF-8952_ima2.jpg http://www.plat.co.jp/National/BF-8952_ima3.jpg http://www.plat.co.jp/National/BF-8952_ima1.jpg

Slike obavezno centrirajte u postovima.

Više u svemu tome napisano je ovdje (klikni me) (http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=1586)

sobranin
22.05.2011., 15:30
Ova lampica ti je jako zanimljiva :ffwjj:
Zainteresirani će sigurno htjet više informacija. - ja sam prvi zainteresiran :daaa: -

Ako te ova tema zanima, pogledaj pod " pribor i oprema" , postoje teme (koliko ja znam)
" Električni feral " i " Svjetlo za noćni ribolov na čamcu ".

Inače, za lov lignji primama svjetlom definitivno pomaže.

ibra86
22.05.2011., 18:43
Hehe :uimep:

To sam slucajno naso na toj japanskoj stranici kad sam narucio skosavice.
Mislam da stoji 80-90 eura i mozda cu je nabavit samo nisam jos siguran kako izgleda zakon.

Ali valjda ne bi trebalo bit problema ako se lovi s obale s tom lampom? :hmmm:

GoranSV
22.05.2011., 20:36
Prouči zakon... ako me sjećanje ne vara, postoji neki period kada je zabranjena upotreba rasvjete pri lovu glavonožaca. E sada, koje rasvjete, i koji je to period... ne znam, ali znam da postoji.