PDA

View Full Version : Konopljika (Vitex agnus castus)

Mamaa
28.10.2009., 09:25
http://i675.photobucket.com/albums/vv118/MamaaaB/biljke/vitex.jpg http://i675.photobucket.com/albums/vv118/MamaaaB/biljke/260px-Vitex-agnus-castus-foliage.jpg

Biljka je u principu otporan listopadni grm ili malo stablo koje naraste do 5 m, s dlanastim listovima zagasitozelene boje na licu, a sivkaste i baršunaste na naličju. Ljeti na dugim klasovima izrastu mirisni ljubičasti cvjetovi nakon kojih se pojavljuju mali crni plodovi.

Potječe iz južne Europe i zapadne Azije a može se naći u Sjevernoj i Južnoj Americi. Raste na suhom obalnom području u vlažnoj zemlji, ali dobro podnosi sušu. Razmnožava se sjemenom u proljeće ili jesen, a može i poluzrelim reznicama ljeti.

Ova biljka se povezuje s čestitošću zato jer se prije upotrebljavala kao nadomjestak za biber u samostanima (od sasušenih samljevenih plodova) kako bi potisnula libido. Također djeluje i na hormonalnu ravnotežu u tijelu. Nekada se upotrebljavala i za smanjenje bolova (zato nosi naziv i "Abrahamov balzam"). Nardono ime konopljika dobila je zbog listova koji sliče na Canabis sative.

Najčešće upotrebljavani dijelovi biljke su plodovi. Prvenstveno za smanjenje libida i uspostavljanje hormonske ravnoteže kod žena. Ublažava bolove i probleme vezane uz menstrualne tegobe. Preporučuje se upotreba konopljike kod različitih stanja, uključujući i bolove nakon i tijekom poroda, upalu rodnice, dismenoreju, nakupljanje tekućine u organizmu.

Konopljika ne sadrži hormone – njeno djelovanje se temelji na smanjenju lučenja prolaktina putem dopaminergičkih neurona, čime uspostavlja ravnotežu progesterona i estrogena u menstrualnom ciklusu - smanjuje estrogen, FSH i prolaktin, a povećava progesteron.

Klinički kontolirana studija pokazala je da su žene koje su uzimale 20 mg ekstrakta konopljike dnevno tijekom tri mjeseca imale značajno smanjenje slijedećih simptoma PMS-a: nervozu, promjene raspoloženja, glavobolju, napetost u dojkama. Druga dvostruko slijepa studija pokazala je da su žene, uzimajući konopljiku, osjećale veće olakšanje kod tegoba povezanih sa PMS-om nego one koje su uzimale suplemente B6 vitamina, koji se uobičajeno daju za tretiranje PMS-a. Konopljika, kombinirana sa nekim homeopatskim remedijama, također je u dvostruko slijepoj studiji potvrđena kao pomoć kod mastalgija (bol u dojkama).

Dakle, uporaba konopljike je indicirana za tretiranje slijedećih tegoba:

• PMS
• polimenoreja
• oligomenoreja
• bolne mentruacije
• endometrioza
• mastalgije
• PCOS - sindrom policističnih jajnika
• fibrocistične promjene u dojkama
• ženska neplodnost
• akne uzrokovane hormonalnim disbalansom

Njemačka Komisija E, osnovana od njemačkog Ministarstva zdravstva, preporučuje dnevnu dozu od 30-40 mg suhog ektrakta ili tinkture konopljike, tijekom više mjeseci. Za tretiranje PMS-a, treba ju uzimati tijekom 6 mjeseci, a kod neplodnosti i amenoreje tretman može potrajati i do 18 mjeseci.

Kontraindikacije: konopljika se ne koristi kod osoba koje koriste oralne kontraceptive i hormonsku nadomjesnu terapiju. Treba ju izbjegavati tijekom trudnoće i dojenja.

Pepe
12.07.2010., 18:37
Kako se proizvodi ekstrakt od konopljike? Dali i lišće ima isto djelovanje ili ne tj. kakve su ljekovite karakteristike konopljikinog lišća jer sam pročitao da je ljekovito, ali u receptima se spominje samo njeno sjeme.

Mamaa
12.07.2010., 19:57
Lišće se može osušiti i koristiti kao čaj. :daaa:
E sad šta podrazumijevaš pod ekstraktom? Esencijalna ulja se dobivaju destilacijom plodova, a tinktura standard - plod i list u rakiju, 3 dana na sunce, procijedi i u tamnu bocu na hladno mjesto - 20 - 25 kapi dnevno.
Govorimo o liječenju ženskih tegoba za šta je ona najblagotvornija :ffwjj:

Zbracun
12.07.2010., 20:38
U biti, čini mi se, konoplja, indijska konoplja i konopljika je isti rod biljaka sa sličnim djelovanjem.
Koliko znam, konoplja je zabranjena za uzgoj već dugo jer ima djelovanje kao i indijska konoplja, ali u puno blažem obliku. Inače, i indijska konoplja se upotrebljava kao lijek, ali je zabranjena u civiliziranom svijetu.
Da naša konoplja djeluje kao opijum sam se osvjedočio još kao dijete, kad se uzgajala na veliko i namakala u rijekama. U toku namakanja sva riba je bila opijena, čak povremeno plivala na leđima kao mrtva.

davidsb
12.07.2010., 20:45
ja znam gdje je dozvoljeno saditi.:nahnah::nahnah:

Pepe
12.07.2010., 21:25
Koliko znam, konoplja je zabranjena za uzgoj već dugo jer ima djelovanje kao i indijska konoplja, ali u puno blažem obliku. Inače, i indijska konopla se upotrebljava kao lijek, ali je zabranjena u civiliziranom svijetu.
Da naša konoplja djeluje kao opijum sam se osvjedočio još kao dijete, kad se uzgajala na veliko i namakala u rijekama. U toku namakanja sva riba je bila opijena, čak povremeno plivala na leđima kao mrtva.

Ovdje nije riječ o divljoj vrsti konoplje već o konopljici koja je potpuno druga biljka, a po njenom sastavu ne bi trebala imati djelovanje kao puno poznatija konoplja. Za divlju varijantu konoplje znam da se u Sloveniji uzgaja te se od nje izrađuju konopi, a o količini prisutnog THC-a ne bih htio ovdje govoriti. Konopljika, o kojoj je ovdje riječ, raste na mnogim mjestima uz samo more te ima izuzetno ugodan miris koji čak malo podsiječa na ženski parfem.

Što se tiče ekstrakta mislio sam da postoji neka jednostavnija izrada, tako da ću se orijentirati na lišće

palunko
21.07.2010., 19:57
http://i30.tinypic.com/2py82zn.jpg

Zagrebački Vitex agnus castus.

gcuric
25.07.2010., 16:02
ima li netko iskustva sa sijanjem konopljike? ja sam pokušavao, radi pčela.. negdje sam davno čitao da sjeme treba tretirati koječim da bi niklo...:)

Namjesti si spol u User CP-u

palunko
04.08.2010., 18:20
Jedna velika konopljika raste u Zagrebu u Vukovarskoj ulici uz cestu sa sjeverne strane kad se ide prema Držićevoj na istok, jedno 500 m prije Držićeve. Lijepa je za vidjeti velika i u cvatu. To nije ona gornja.