PDA

View Full Version : Sretni Bambus, Lucky Bamboo (Dracaena Sanderana)

noels
25.11.2009., 02:07
Zeleo bih znati kako se ova biljka presadjuje (umnozava) citao sam dosta stvari o njoj ali nigde kratko,jasno kako je treba rezati itd.Ako neko zna bio bih zahvalan.
Imam jednu od preko 70-tak cm pa me zanima da li mogu da je presecem to jest podelim na 2 biljke.

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/1-1156.jpg

Mamaa
25.11.2009., 11:05
Ja ga režem tako da ima barem 4 izboja (a susjeda je uspjela i samo s 2), gore stavim vosak ili samo premažem češnjakom, donji gurnem u čašu s vodom dok ne pusti korjenje.

Ovo je odgovor koji je upalio meni (nisam sigurna da li je po "pravilima").

Sunka
25.11.2009., 13:30
Kakvim pravilima?

Mamaa
25.11.2009., 13:37
Struke naravno.....
npr. to ti je ista stvar kad ja da razmnožim begoniju otkinem list strpam u vodu i ona pusti korijenje, a po pravilu se odabere jedan lijepi veliki list, režu se od njega kockice (koje sadrže matične žile), polaže sa na humus u plitkoj posudu i nakon 7-14 dana imamo nove zakorijenjene begonije......
Meni lakše amaterski :lert:

Sunka
25.11.2009., 14:23
A ta pravila?
Ma daj :uimep:

Lege artis :sram:

nemac
25.11.2009., 15:35
U koje vrijeme ga režeš?
Da se probam i ja razmnožiti:uimep:
Moj bambus baš i nije sretan, ima ga sve manje i manje :-) možda zato što češće
se bavim bambusom u tekućem stanju

Mamaa
25.11.2009., 22:03
U koje vrijeme ga režeš?
Iskreno kad naraste dovoljno da ga cvaknem :lert: bez obzira na doba godine :sram:

zmajica
25.11.2009., 22:18
Ja sam ga isto imala neko vrijeme, ali je u vodi pustio jako korjenje, pa smo ga pokušali ubacit u zemlju jer ga je tako imao susjed... nije uspjelo, ali nisam se previše ubijala oko toga, međutim kad sam ga cvikala zatvarala sam ranu s PČELINJIM VOSKOM!

Mamaa
25.11.2009., 22:22
pa smo ga pokušali ubacit u zemlju jer ga je tako imao susjed... nije uspjelo,
Ja ja prvih tjedan dana turbo zaljevam (bez mjere i granice :doh:) i primi mi se :ffwjj:

zmajica
25.11.2009., 22:26
ajd baš ću probat čim ga opet kupim... u silnim seljakanjima iz stana u stan malo je koja biljka preživjela. Značin lijevam k'o sumanuta, thanx :ffwjj:

Mamaa
25.11.2009., 23:28
Nema frke :ffwjj: Ja sam teglicu bila nabila u veliku zdjelu, jer sam ga toliko poljevala da je jadnik plivao :rtvb:
I uspjelo mi je onaj kupovni iz epruvete na istu foru zasaditi

noels
05.12.2009., 19:00
Hvala svima na odgovorima,znaci premazati "ranu" pcelinjim voskom.

---------- Postovi spojeni ---------- Donji post napravljen u 19:00 ---------- Gornji post napravljen u 18:57 ----------

Hvala na odgovorima znaci pcelinji vosak.

noels
07.02.2010., 16:01
malo sam komentarisao sa raznim poznavaocima cveca i nisu bas sigurni da ce ovo sa pcelinjim voskom da upali.Svi se slazu u jednom da treba definisati vreme rezidbe.(prolece,leto,jesne,zima.

Sunka
07.02.2010., 20:12
Kaj su ti konkretno rekli da ne valja sa pčelinjim voskom?
Ne kužim :hmmm:

noels
08.02.2010., 00:01
Nisam bas najbolje formulisao pitanje,nisu konkretno rekli da nevalja da se namaze sa pcelinjim voskom vec da to nije jedina stvar kod rezidbe.
Mislim na vreme kada treba da se sreze nemam konkretan odgovor to se radi tada i tada ,tako i tako i onda se namaze sa pcelinjim voskom.Znam da se drvece posle kalemljenja maze sa voskom za bambus nisam znao.Pozdrav

Mamaa
08.02.2010., 00:40
Svakoj biljci je potrebno nakon rezidbe na ovaj ili onaj način zatvoriti ranu.
Osnovno pravilo svakog reza je da je gornji rez ravan (da površina zacjeljivanja bude manja) a donji dio - koji će nam poslužiti za zakorijenjivanje dodatno odrežemo ukoso. To je osnova. Također idealno je rezidbu raditi prije glavnog puštanja sokova (proljeće) ili u fazi mirovanja.
Ja osobno bambus režem kad dovoljno naraste, nevezano uz vrijeme, a to pak piše u ranijim postovima.

Sunka
08.02.2010., 00:43
Osnovno pravilo svakog reza je da je gornji rez ravan (da površina zacjeljivanja bude manja) a donji dio - koji će nam poslužiti za zakorijenjivanje dodatno odrežemo ukoso.

Valjda obrnuto! :daaa:

Mamaa
08.02.2010., 00:47
Kak obrnuto? :hmmm:
Gore ravno -dolje koso -> izgled svake pravilne reznice. S tim da se reže ravno i dolje i naknadno cvakne kosina.
Zakaj me zbunjuješ?

Sunka
08.02.2010., 01:12
Ma gore ukoso iznad najgornjeg pupa, a dolje ravno

Djole
08.02.2010., 01:18
http://i45.tinypic.com/e6el49.jpg

Upravo slikano malo losa slika al budem bolje poslikao sutra navecer....

Dubravko
08.02.2010., 08:29
Ma gore ukoso iznad najgornjeg pupa, a dolje ravno
Pa neće ga kalemiti da bude što veća površina Dobro je rekla Mama dolje ukoso da se lakše ožili a gore ravno da bude što manja rana kroz koju isparava sok:palica:

---------- Postovi spojeni ---------- Donji post napravljen u 08:29 ---------- Gornji post napravljen u 08:25 ----------

Zanima me dali pčelinji vosak se može malo razrujediti i sa čime i dali je to adekvatna zamjena za kalemarski vosak-čak mislim da ovaj pčelinji je bolji jer osim samog voska ostalo je i korisnih tvari kao propolis u malim granicama ali ga ipak ima a znamo da je dobar za zacjeljivanja rana kod ljudi pa valjda i kod biljaka:cheers:

Mamaa
08.02.2010., 10:02
Ne znam za pčelinji vosak, ali možda je najbolje da bude čist :hmmm:
Ja osobno kad režem premažem dobro s češnjakom - i do sad je super djelovalo :ffwjj:

Dubravko
08.02.2010., 11:52
Ma kanim kalemiti par podloga nešto sam i Šunku pito za kajsiju na breskvu vinogradsku i par jabuka stare tipe zakalemiti pa mi se neda kupovati kalemarski vosak a ni neda mi se po starinski kalemiti sa smjesom od gline i goveđe balege pa se sve obloži sa trakama od platna ipak je ovo 21 vjek iako su nam dohodci koda živimo u Biafri:hmmm:

Mamaa
08.02.2010., 12:14
To bi ipak trebalo premazati. Vidjela sam u svojoj poljoapoteci i mislim da voćarski vosak košta nekih 36 kn. Ipak bi to trebalo odraditi kak se spada :ffwjj:

noels
11.02.2010., 22:47
Svakoj biljci je potrebno nakon rezidbe na ovaj ili onaj način zatvoriti ranu.
Osnovno pravilo svakog reza je da je gornji rez ravan (da površina zacjeljivanja bude manja) a donji dio - koji će nam poslužiti za zakorijenjivanje dodatno odrežemo ukoso. To je osnova. Također idealno je rezidbu raditi prije glavnog puštanja sokova (proljeće) ili u fazi mirovanja.
Ja osobno bambus režem kad dovoljno naraste, nevezano uz vrijeme, a to pak piše u ranijim postovima.

Ako je to to onda mi je jasno mada meni ne treba da odsecam gornji deo vec samo da skratim visinu jer je izrastao vec oko 1 metar. A kupio sam ga gore odrezanog i pravo je zasecen.A da li moze i taj donji deo koji odsečem da probam da ožilim a naravno njegov gornji deo da premazem pčelinjim voskom.

Mamaa
11.02.2010., 22:57
Naravno da možeš :daaa:
Odreži - vrh matične biljke zatvori voskom. Ako je dugačka reznica možeš je skratiti i napraviti nekoliko manjih reznica. Gornje dijelove zatvori voskom a donje staviš u vodu da ožile :ffwjj:

noels
11.02.2010., 23:09
To bi ipak trebalo premazati. Vidjela sam u svojoj poljoapoteci i mislim da voćarski vosak košta nekih 36 kn. Ipak bi to trebalo odraditi kak se spada :ffwjj:

Meni treba samo da ga skratim jer je visok oko 1 metar.Vidim da je rezan gore i to ravno ja sam ga ovako kupio.da li mogu da odrezani donji deo namažem pcelinjim voskom na vrhu i da napravim 2 biljke.Pozdrav i hvala svima koji su odgovarali.

http://i901.photobucket.com/albums/ac219/nacks/DSC06772.jpg

Prouči kako se stavljaju slike u postove (http://www.pijanitvor.com/forum/showthread.php?t=1213)!

Mamaa
11.02.2010., 23:36
Sad uz slikicu kužim stvar :kkkk:

Odgovor na tvoje pitanje je da. Možeš to odraditi na taj način :ffwjj:

nemac
08.04.2010., 22:00
Imam problem kod srečice bambusa :roflmao:Stablo mu se skroz ispraznilo, kao da je trulo, pod prstom se vidi da je prazno, ali bacio je listove koje i dalje tjera kao da je skroz zdravo.
Strah me da se ne počne sušiti i lišće. Da li da odrežem malo ispod izbojka i zabijem u vodu ili da pustim i isčekujem :eeee: