PDA

View Full Version : Klizni plovci

ribar.ba
19.12.2009., 23:09
Vidim da su pomenuti mahom svi tipovi plovaka osim kliznih.
Meni su lično najdrazi oni sa jednom vodilicom (dakle onom pri dnu plovka) i moram priznati da ih cesto koristim bez obzira na dubinu vode. Dakle smatram da nije pravilo da se koriste samo onda kada je voda dublja od duzine stapa. Naravno ovdje je govora o koristenju tih plovaka na mirnim vodama buduci da u tu svrhu i sluze. Postoje i oni za riječne struje koje ja bas i ne koristim tako cest, skoro pa nikako no zanima me kakva su vasa iskustva vezana sa te dvije vrste plovaka.

Josip
20.12.2009., 08:52
Misliš na Waggler ili klasika

http://i49.tinypic.com/sm6ecx.jpg

http://i46.tinypic.com/33kdlyu.jpg

Sunka
20.12.2009., 09:16
Kaj ima razlike između ovih "klasika klizećih" plovaka i Wagler plovaka? :hmmm: :sram:

E da, oni stoperi za te plovke, kak se to montira uopće?

Josip
20.12.2009., 09:31
U otežanju , klasik - opterećuješ, wagler je već opterećen, skidaš prstenove po potrebi.

Shomi
20.12.2009., 11:33
I ne samo to: kod waglera je najlon potopljen (poželjno tonući) i u kontaktu je sa plovkom samo na dnu plovka, pod vodom... Vrh štapa držiš nisko iznad same vode, tako da je kontra brza i bez usporavanja... Kontriraš "kroz vodu" da se tako izrazim.

Kod "običnih" kliznih plovaka, najlon prolazi kroz dve vodilice, gornju i donju, i tu bi bilo poželjno da je najlon plutajući (ili najbolje da uopšte nije u dodiru sa vodom -opet zbog efikasnosti kontre), vrh štapa podignut visoko i održavaš blagi "stomak" od najlona od njega do plovka...

Fera
20.12.2009., 11:56

Vrlo jednostavno!
Stoperi od konca su obično na plastičnoj tubi u koji uguraš najlon, skineš stoper na njega i zategneš ga.
Silikonski stoperi su na žičanoj omči u koju također uguraš najlon i laganog ga povučeš na najlon. Iako praktičan, ne drži kako bi trebao pa ga izbjegavam. Koristim ga jedino za amortizaciju torpile.
Možeš koristit i sintu sačmu kao stoper, al tada zna stradat vršna vodilica.
Najbolji način je svezat stoper od najlona.
Veže se isto kao udica, samo se se brkovi ostave 3-4cm duljine i prilikom pomicanja gore dolje na glavnom najlonu, mora biti navlažen.

Vrh štapa držiš nisko iznad same vode, tako da je kontra brza i bez usporavanja... Kontriraš "kroz vodu" da se tako izrazim.

Više volim špicu dražati 10-20cm pod vodom.
Pokazalo se bolje! :ffwjj:

Veljac
20.12.2009., 12:03
bravo Fera, neki put je najbolje uzeti najlon i sam si složiš štopere (to bi bio old school)... makar sam se dokopao stonfo končića sa mikro perlicama i zaista kad stegneš ne mrdaju i lagano je s njima zabacivati ... sačmice izbjegavat jer ukoliko ne paziš ode vršna vodilica pogotovo kod matcha jer je sitna i osjetljiva pa ak je načmeš moraš je mjenjat...

ribar.ba
20.12.2009., 12:09
Kaj ima razlike između ovih "klasika klizećih" plovaka i Wagler plovaka? :hmmm: :sram:

Montaža je veoma jednostavna za sto su ti potrebni graničnici odnosno stoperi koji bi trebali biti končani mada nije na odmet napraviti isti od samog najlona koji ce biti klizni jer sa njime i regulises samu dubini na kojoj zelis loviti. Pored navedenog potrebne su ti i perlice (male plasticne kuglice) koje montiras nakon sto si postavio klizeci cvor i koje sluze da zaustave plovak prilikom klizanja po najlonu na mjestu gdje je postavljen graničnik jer se moze desiti da je vodilica na plovku šira od stopera sto bi znacilo da bi u tom slucaju ostao bez indikatora trzaja.
Nakon toga slijedi postavljanje plovka te adekvatnog otezanja s tim da moras postaviti jedno extra olovce koje ce sprijeciti mrsenje plovka i predveza.

Meni lično je ovaj način omiljen na mirnim vodama, dakle jezerskim a naročito kada ciljano lovim babuške, zlatnog karasa ili linjaka budući da ukoliko se ispravno postavi otežanje moguće je mamac spustiti na samo dno. Druga stvar je prakticnost u smislu sto na mjestima koja su obrasla visokim drvecem neces ukrasavati granje sa plovcima kao novogodisne drvo jer imas mogucnost da bez problema zabacaujes iz ''ruke'' a ista stvar je i prilikom izvlacenja ribe gdje je duzina od udice do mjesta spustanja plovka nekih 100 cm ili vise ( sve zavisi kako postavis sistem ) sto takodje ima olaksavajucih okolnosti a narocito ukoliko izvlacis ribu iz dubine od nekih 4 ili 5 metara.

A kad su u pitanju klizni plovci sa dvije vodilice, dakle oni koji su predvidjeni za rijecne tokove moram reci da tu i nemam bas neka iskustva jer na rijeci koristim samo bolo plovke mada se sama montaza ne razlikuje ni po cemu.

Shomi
20.12.2009., 12:12
s tim da moras postaviti jedno extra olovce koje ce sprijeciti mrsenje plovka i predveza.

Objasni ovo malo bolje, možda i neka ilustracija?

Josip
20.12.2009., 12:13
Možeš waglerom i na fiksni sistem kad je plića pozicija, imaš raznoraznih sistema, a zašto opće potapljati najlon, zato da te vjetar manje zeza,

http://i48.tinypic.com/9iedqc.jpg

http://i45.tinypic.com/ilkvbq.jpg

Ja koristim končane stopere, jedino kad se namoči nekad prođe kroz perlu, onda stavim dva, ili jedan deblji, ovisi koji ti je osnovni najlon, moj najdeblji je 0,18 na većem matchu
Evo još.

http://i45.tinypic.com/29nfr89.jpg

http://i48.tinypic.com/2e5nmua.jpg

Kod ovih crvenih imaš kanalić na cjevčici, gurneš osnovni unutra, povučeš ga sa cjevčice i zategneš krajeve konca, i višak odrežeš.

Sunka
20.12.2009., 12:15
A ovo plastično se ne pomiče više kad ga stegneš?
A kak ga skidaš?

Josip
20.12.2009., 12:28
Sory, skineš s cjevčice pa zategneš:lert:

Sunka
20.12.2009., 12:36
Dobro :lert:
A kad skineš s cjevčice i stegneš, dal ga možeš kasnije pomicat ili ne?
Jel zapinje kroz vodilice?
Kako ga makneš kasnije sa flaksa?

Sad ću pohvatat teoriju a onda prvom prilikom kupit to pa da vidim u praksi, iako mi ni wagler plovak još uvijek nije jasan - princip rada :sram:

st-slavonac
20.12.2009., 12:44
Ja koristim klizne plovke koji imaju rupu na vrhu u koji se stavlja starleta i koje sam sam prepravio.
Kako nisam našao orginal klizne ( bila bi to grupa klasični ), od onih normalnih sam napravio klizne.
Dolje na kraju tjela plovka sam zavario ( plastično ) omču ( krug ) kroz koji prolazi nailon.
Kao stopere koristim najmanje silikonske iz kojih sam izvuka onu žicu i zamjenio je sa najtanjom upredenicom koju sam našao, tako da se lakše prolazi kroz vodilice na štapu ( ona žica je žesto znala zapinjati a skraćivanjem žice nisam moča pribacivati priko plovka ).
A opterećenje ( raspored olova ) je više sitnih kuglica postavljeno na svakih 4-5 cm .
I na kraju vrtilica najsitnija, tako da se ne zapetljava prilikom izbacivanja.

Sveukupni osjećaj prilikom pecanja je odličan.
Plavak dobro izlazi i namješta se, kad riba dira mamac plovak odlično reagira - skoro da mogu reći da znam jeli riba manja-srednja ili veća.

Nebih želio toliko hvaliti svoj uradak na plovku ali rođaci i zet sa kojima idem pecati mi odavno žele oteti te plovke ( jer sam ih napravio više komada sa različitom gramažom ), tako da ih držim pod ključem :laughh: .

Waglerom se nisam nikada koristio ali otac od mog zeta ih koristi isto ovako kako je kolega @jbutora2 prikazao :ffwjj:.

:cheers::cheers:

Josip
20.12.2009., 12:48
Naravno , mičeš prema dubini , a na kraju fishinga povučeš ga dolje s flaksa, vrlo malo zapinje, ali ne kao silikonski , nemaš brige kad je konac ili flaks stoper, recimo kad vežeš shock leader, to ti je barem 5 puta veći čvorić od ovog končanog.
Još jedna prednost waglera, pustiš mamac na dno, wagler je na istom mjestu, podigneš mamac s dna opet je na istom mjestu, kod klasike moraš paziti di ti je otežanje jer ako padne na dno onda plovak na površini polegne.
To ja svojim jezikom kažem "sad sam ga usidrio", kad sam ziher da mi je mamac na dnu.
Drugo wagler od 15 g, leti daleko , i super je osjetljiv, klasika u 15 g je već čep za raub i štuke, i vrlo je neprecizan na laganini grizeve.

Shomi
20.12.2009., 12:49
Kao stopere koristim najmanje silikonske iz kojih sam izvuka onu žicu i zamjenio je sa najtanjom upredenicom koju sam našao, tako da se lakše prolazi kroz vodilice na štapu ( ona žica je žesto znala zapinjati a skraćivanjem žice nisam moča pribacivati priko plovka ).

Ček, ček, ako mislimo na iste silikonske stopere, žica i ne treba da ide na najlon!
Ona je tu samo da ti asistira prilikom montiranja stopera koji prelazi sa žice na najlon!

Fera
20.12.2009., 12:50
Da Vam fiksna priprema za wagler nebi postala klizna, što se zna događat ako bužir na pripremi nije dobar (preširok ili lošije kvalitete), najlon treba omotati ili oko tijela pripreme (vidi sliku) ili oko posebnog trna koji neke pripreme imaju.

http://i672.photobucket.com/albums/vv82/fera047/Pribor/ilkvbq.jpg

ribar.ba
20.12.2009., 12:55
s tim da moras postaviti jedno extra olovce koje ce sprijeciti mrsenje plovka i predveza.

Objasni ovo malo bolje, možda i neka ilustracija?

http://i922.photobucket.com/albums/ad69/ribarba/clip_image002.gif

Iznad glavnog otezanja prema plovku postavis jos jedno olovce mada to nije ovdje prikazano jer i nema potrebe buduci da se u ovako postavljenom sistemu nece desiti zapetljavanje ali u slucaju da je glavno otezanje postavljeno blize udici onda bi to olovce trebalo postaviti otprilike na 30 ili 40 cm iznad glavnog otezanja. Rijec je o slici na desnoj strani.

Centriraj slike!
Gogi lives! :xqqa:

Josip
20.12.2009., 12:59
Ma super je to samo kad odeš na jedan fishing odmah će ti sve biti cristal clear.
Pogledaj ovdje (http://www.cralusso.com/magyar/match.php), cijela nauka, mrak, anti tangle, živi gušt, bar meni.

ribar.ba
20.12.2009., 13:26
Evo primjera kako vezati klizeci cvor. Mozete koristiti bilo najlon bilo konac mada je po meni konac bolje rjesenje jer lakse prolazi kroz vodilice stapa a kad se potopi dodatno dobija na volumenu.

http://i922.photobucket.com/albums/ad69/ribarba/ab6-01.gif

A sljedeca slika prikazuje gotove koncane stopere i perlice.

http://i922.photobucket.com/albums/ad69/ribarba/Konci_i_perle.jpg

Ja licno kao sto rekoh uvijek radije pecam ovim sistemom nego fiksnim plovkom kad su u pitanju mirne vode i bez obzira na dubinu moze se itekako kvalitetno loviti jer je ovako postavljen sistem jako osjetljiv na trzaje a kontra je direktna i nadasve brza a o samom gustu izvlacenja ne treba mnogo govoriti.

Fera
20.12.2009., 13:30
...jer je ovako postavljen sistem jako osjetljiv na trzaje a kontra je direktna i nadasve brza a o samom gustu izvlacenja ne treba mnogo govoriti...

Žao mi je, ali netočno.
Najosjetljiviji sistem je upravo fiksni sistem!

Sunka
20.12.2009., 13:30
Sve u teoriji štima samo moram ih u praksi vidjet i postavit, a još prije toga shvatit klizeći plovak :sram: :daaa:

ribar.ba
20.12.2009., 13:48
...jer je ovako postavljen sistem jako osjetljiv na trzaje a kontra je direktna i nadasve brza a o samom gustu izvlacenja ne treba mnogo govoriti...

Žao mi je, ali netočno.
Najosjetljiviji sistem je upravo fiksni sistem!

Ne apsolutiziram stvari. To nikad ne radim. Sve je stvar licnog izbora. Nisam rekao da je najosjetljivi. Fiksni sistem je najrasireniji i najprihvaceniji, dakako. Narocito onda kad se peca na manjim dubinama blize obali. Medjutim kad su u pitanju vece dubine i dalji zabacaji moje iskustvo mi govori da je prakticnije loviti na ovaj nacin a ne prolazim nista losije na manjim dubinama od onih koji pecaju fiksnim sistemom.

ribar.ba
20.12.2009., 14:07
Sve u teoriji štima samo moram ih u praksi vidjet i postavit, a još prije toga shvatit klizeći plovak :sram: :daaa:

Ako u teoriji stima to je ok za prvi korak a praksa ce ti vjerujem potvrditi teoriju. Otprilike imas kostur u glavi kako i sta postaviti a za sve dalje treba izaci na vodu bez neke pretjerane filozofije i teoretskog mudrovanja.

Sunka
20.12.2009., 14:08
I još nitko nije skužio da je naslovi topica Kizni plovci umjesto Klizni plovci :uimep:

Ispravljeno! :xqqa:

ribar.ba
20.12.2009., 14:20
I još nitko nije skužio da je naslovi topica Kizni plovci umjesto Klizni plovci :uimep:

Ispravljeno! :xqqa:

Ma bitno je da smo se dotakli sustine a pravopisne greske se desavaju...

Fera
20.12.2009., 14:36
Ne apsolutiziram stvari. To nikad ne radim. Sve je stvar licnog izbora. Nisam rekao da je najosjetljivi. Fiksni sistem je najrasireniji i najprihvaceniji, dakako. Narocito onda kad se peca na manjim dubinama blize obali. Medjutim kad su u pitanju vece dubine i dalji zabacaji moje iskustvo mi govori da je prakticnije loviti na ovaj nacin a ne prolazim nista losije na manjim dubinama od onih koji pecaju fiksnim sistemom.

Po mojem mišljenju, klizni sistem je "nužno zlo" pošto rijetko tko od nas ima match dulji od 4,5m. Nismo mi englezi da imamo matchere od 5,20m...:plac:
Ali ako se lovi babuška, ona se lovi na "pola vode" tako da i tu igra fiksni sistem.
Ako je dubina recimo 4-5m, ti loviš na 2-2.5m što je idealno za fiksni sistem!

:cheers:

Poslednjih šest postova u vezi babuške prebačeni u njeno prorodno okruženje: ovde (http://www.pijanitvor.com/forum/showthread.php?t=708&page=3)

Sunka
04.01.2010., 17:39
Pročitah, ali i dalje sam tupast. Imam onak klokanski pogled (WTF).
Imam te stopere, evo slike:

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/111/P1030001.jpg

Pročitah i još par topica gdje se spominje stoper, ali ja to zaista ne kužim kak se stavlja :uimep:

Stoje na onoj žici i kak sad da njih stavim na najlon? Oni idu iznad plovka, jel, znači idu i prije sistema sa plovkom. A mogu i ispod plovka, onda mogu i nakon sistema sa plovkom.

Kak se to učvršćuje kad je na flaksu?
Kak se skida?
Kak se pomiču ako ih učvrstimo?

...bit će još pitanja :lert:

Shomi
04.01.2010., 17:53
http://i814.photobucket.com/albums/zz66/milosobradovic/klizni.jpg

Najlon provučeš kroz omčicu na vrhu iznad stopera koji želiš i presaviješ ga nazad,
pa stoper svučeš sa žičice i pređeš njime na najlon...

Od veličine stopera će zavisiti kako će kliziti po najlonu, lakše ili teže (poželjno)...

lelo
04.01.2010., 19:48
Od veličine stopera će zavisiti kako će kliziti po najlonu, lakše ili teže (poželjno)...
I još na svakom pakovanju treba pisati za koju je debljinu najlona predviđen "dotični" stoper.

Sunka
04.01.2010., 19:57
Kak se skida?

:lert:

Shomi
04.01.2010., 20:12
:doh:

1. Uzmi komad najlona.
2. Sledi gornja uputstva.
3. Sve će ti se kazati samo.

:kkkk:

Fera
04.01.2010., 20:15
Mislim da mu se opet pogoršalo...:roflmao:
Šunka...vježbanjem do savršenstva!
Repetitio est mater studiorum. (ponavljanje je majka znanja)

:xqqa:

orkafoto
05.01.2010., 10:20
Koliko ja mogu da primetim, Sunka ce uskoro otvoriti svoju sopstvenu prodavnicu ribolovnog pribora. Bilo ko da nesto napise o necemu, Sunka to odmah kupi, pa posle imamo problem da mu objasnimo kako se to koristi.
Shomi ti je koriscenje stopera objasnio na jedini ispravan i moguci nacin, a ti ako to ne shvatas onda bi bilo najbolje da odes do prodavnice rib.pribora i da ti prodavac to prakticno pokaze ( nadam se da taj zna kako se to koristi ??? ).:hmmm:

lelo
05.01.2010., 11:36
Kak se skida?

:lert:

Ne učvrščuje se nikako. Drži se sam, drži ga trenje. Zato ti i piše na pakiranju za koju je debljinu najlona. Recimo od 0,20 do 0,35. Što je najlon tanji sve lakše klizi i nemaš nikakvog efekta od tog stopera. A ako je najlon deblji od onoga predviđenog i ako ga uspiješ staviti (mislim na stoper), onda se može frkati, puknuti... Prilikom takvog pokušaja da staviš stoper na deblji najlon čak može i puknuti žica na kojoj stoje stoperi, a onda možeš sve baciti.

Kako se skida? Misliš sa najlona? Kad je stoper već na flaksu? Samo ga svučeš i baciš. On se više ne stavlja natrag na najlon. To je za mene nemoguća misija.

Pošto se sami drže, nisu nikako učvrščeni ničim dodatnim, lako se pomjeraju po flaksu.

Ja kad kupujem stopere, i kad bilo što kupujem u ribičkom dučanu uvijek kupim i stopere jer ih trošim nemilice. Obično gledam da su silikonski stoperi a ne gumeni.

James
05.01.2010., 14:17
Ja na Match štapu uvijek koristim klizni plovak , tako sam se naviknuo , i u dubokom i plitko jedino je iznimka tekuća voda. Za stoper koji određuje dubinu uvijek koristim onaj od konca.

Sunka
05.01.2010., 15:18
Koliko ja mogu da primetim, Sunka ce uskoro otvoriti svoju sopstvenu prodavnicu ribolovnog pribora. Bilo ko da nesto napise o necemu, Sunka to odmah kupi, pa posle imamo problem da mu objasnimo kako se to koristi. Shomi ti je koriscenje stopera objasnio na jedini ispravan i moguci nacin, a ti ako to ne shvatas onda bi bilo najbolje da odes do prodavnice rib.pribora i da ti prodavac to prakticno pokaze ( nadam se da taj zna kako se to koristi ??? ).

:sram:

Sorry, al mislio sam da forum služi za to da se pita ono kaj ne znaš!

I tak Šunka ima 14 rola za vertical jigging, cijeli asortiman Mila i brod Fisherman, a da ne pričamo o tonama stopera (gumenih, silikonskih i plastičnih, a i končastih). Bacio sam se u silni trošak jer sam potrošio 30 kuna za stopere.

Ja sam shvatio što mi je Shomi napisao, a kasnija pitanja se nisu vezala za stavljanje stopera, nego za učvrščivanje i micanje

silver
Da krenemo ontopic!

Probal sam stavit stoper i sve šljaka. Fino klizi kako treba na flaksu 0,20, a to je meni taman :uimep:
Mislim da će i na 0,26 (univerzalni najlon) klizit OK.

Problem je da niti na jednoj vrećici ne piše za koju debljinu najlona su predviđeni stoperi. Piše samo njihova veličina, materijal i količina (L, guma, 10)

Koja je razlika (osim u materijalu) između silikonskih i gumenih stopera. Ovi silikonski su malo skuplji.

Znači ti stoperi se stavljaju prije plovka i cijelokupnog sistema. Recimo da imam klizni plovak od 3 grama, napravim kompletan sistem sa olovom i udicom na predvezu. Stavim malu kopču ili čvor na glavni najlon na kojem je klizni plovak, a prije njega stavljen stoper. I onda spojim predvez sa glavnim najlonom.

Recimo da je predvez velik 30 cm, to je dakle najmanja dubina na koju mogu postavit. Ako stoper stavim na recimo 3 metra, nakon što se zabaci, to će biti najveća dubina onda jer će plovak zaustaviti stoper na 3 metra.

Isto se može staviti i stoper prije plovka? :hmmm:
Da bi skinuli stoper treba maknuti kompletan sistem i plovak? To je ono kaj mene muči... znači nema drugog načina :plac:
Jel smeta prilikom zabacivanja taj stoper kad ide kroz vodilice?
Nema smisla postavit ga toliko duboko na najlonu da prilikom zabacivanja on bude na flaksu koji je na roli, jel? :hmmm:

Bit će još pitanja, al ovo je za početak! :lert:

Zbracun
05.01.2010., 15:33
Šunka, dobro si sve shvatio, samo šta stoper nemože ići prije plovka, nego samo iznad na najlon. Slobodno ti može ići i na rolu, ništa ne smeta kod zabacivanja i odmotavanja najlona sa role. To mogu reći i iz iskustva sa stoperima domaće izrade od običnog bužira od žice za struju, koji nema zaobljene vrhove protiv zapinjanja :uimep:. Barem ja nisam imao nikakvih problema. :ffwjj: Kaj se tiće skidanja, oštar nožić i lagano ga uz najlon odrežeš i baciš.

Fera
05.01.2010., 15:44
:sram:

Sorry, al mislio sam da forum služi za to da se pita ono kaj ne znaš!
I tak Šunka ima 14 rola za vertical jigging, cijeli asortiman Mila i brod Fisherman, a da ne pričamo o tonama stopera (gumenih, silikonskih i plastičnih, a i končastih). Bacio sam se u silni trošak jer sam potrošio 30 kuna za stopere.
Ja sam shvatio što mi je Shomi napisao, a kasnija pitanja se nisu vezala za stavljanje stopera, nego za učvrščivanje i micanje

Njanjanja...kaj se buniš i duriš odmah?
I ne diraj mi Mileta!

:roflmao::roflmao::roflmao:

Problem je da niti na jednoj vrećici ne piše za koju debljinu najlona su predviđeni stoperi. Piše samo njihova veličina, materijal i količina (L, guma, 10)
Koja je razlika (osim u materijalu) između silikonskih i gumenih stopera. Ovi silikonski su malo skuplji.

Veličine su obično S (small), M (medium), L (large)...
Zato pazi kakve stopere kupuješ! :ffwjj:

Znači ti stoperi se stavljaju prije plovka i cijelokupnog sistema.

Da!

Recimo da imam klizni plovak od 3 grama, napravim kompletan sistem sa olovom i udicom na predvezu. Stavim malu kopču ili čvor na glavni najlon na kojem je klizni plovak, a prije njega stavljen stoper. I onda spojim predvez sa glavnim najlonom.

Ovo ne kužim...kakvi kompletni sistemi na predvezu i kakve kopče?

Recimo da je predvez velik 30 cm, to je dakle najmanja dubina na koju mogu postavit. Ako stoper stavim na recimo 3 metra, nakon što se zabaci, to će biti najveća dubina onda jer će plovak zaustaviti stoper na 3 metra.

Da!

Isto se može staviti i stoper prije plovka? :hmmm:

Zašto?

Da bi skinuli stoper treba maknuti kompletan sistem i plovak? To je ono kaj mene muči... znači nema drugog načina :plac:

Ne, nema drugog načina!

Jel smeta prilikom zabacivanja taj stoper kad ide kroz vodilice?
Nema smisla postavit ga toliko duboko na najlonu da prilikom zabacivanja on bude na flaksu koji je na roli, jel? :hmmm:

Smeta i pomiče se i zato ih ne koristim.
Bolje končani ili najlonski i perla!

Bit će još pitanja, al ovo je za početak! :lert:

Mislim da je dosta i pitanja i odgovora, nije ovo kvantna fizika...:nahnah:

lelo
05.01.2010., 15:52
Prije plovka staviš stoper od konca i onu kuglicu koja dođe u kompletu sa stoperima i onda neće zapinjati kad ide kroz vodilice. (stoper, kuglica, plovak...). A ovi drugi stoperi mogu zapinjati, pogotovo ako je vršna vodilica malog promjera.
Gumeni stoperi su tvrđi, lakše kližu po flaksu, ali za zaštitu čvora su dobri. Silikonski bolje, jače stisnu flaks. Ja ih stavljam iza kliznih sistema, tako da riba izvlači flaks bez problema do stopera, a onda dolazi do samoubadanja.
Kad kupuješ gledaj da piše za koji su promjer najlona. Na nekima piše.

orkafoto
05.01.2010., 16:27
Recimo da imam klizni plovak od 3 grama, napravim kompletan sistem sa olovom i udicom na predvezu. Stavim malu kopču ili čvor na glavni najlon na kojem je klizni plovak, a prije njega stavljen stoper. I onda spojim predvez sa glavnim najlonom.

Ovo ne kužim...kakvi kompletni sistemi na predvezu i kakve kopče?

Koliko sam ja razumeo on pokusava da na osnovnom najlonu ima samo stoper i klizeci plovak i na kraju virbla, a za nju da bude vezan sistem sa olovima i udicom.

Moze i tako ali tada ne postoji mogucnost da koristis sistem razvucenih olova koji se koristi u lovu npr. deverike.
Na osnovnom najlonu pored stopera i klizeceg plovka obavezno se stavljaju olova logaritamski rasporedjena a potom kopca i za nju zakacen predvez.
Da ne bi doslo do mrsenja izmedju plovka i predveza, dovoljno je samo gornje olovce podici na vise ( i tako se fiksira donja granica klizanja ) i napraviti malo veci razmak u odnosu na predvez.

Sunka
05.01.2010., 16:51
Točno to!
Ali ova je bolja solucija sa čistim predvezom, tako da su olova na glavnom najlonu (skupa sa plovkom i stoperom).

Dakle može što se tiče osnovnog najlona ovakav redosljed:

mala kopča sa virblom ==> olova ==> klizeći plovak ==> stoper

Sunka
05.01.2010., 16:55
Veličine su obično S (small), M (medium), L (large)... Zato pazi kakve stopere kupuješ!

Kužim to za veličine, ali ne znam za koje su promjere najlona

Isto se može staviti i stoper prije plovka?
Zašto?

Da ne lupa plovak po čvorovima i olovima

Fera
05.01.2010., 17:00
OK, to sa stoperom igra, ali obični klizni plovci nemaju otežanje kao waggleri pa ni ne lupaju jako.
Da, ali kakva kopča pobogu?
To ti meni objasni!
Stavlja se samo virbl, ali BEZ kopče.
Pa ne loviš varalicom nego plovkom...:sram:

Sunka
05.01.2010., 17:02
Da, ali kakva kopča pobogu?
To ti meni objasni!
Stavlja se samo virbl, ali BEZ kopče.
Pa ne loviš varalicom nego plovkom...:sram:

Da, u pravu si! :grgljam:

Josip
05.01.2010., 17:21
Pošto ste se opet razbacali :roflmao:, pa se nezna tko koga, ja to ovak slažem.

http://i47.tinypic.com/2u5qn2q.jpg

Prvo stoper jel konac ili silikon svejedno, nakon deset ribolova odlučiš

http://i50.tinypic.com/2j41o3d.jpg

zategneš

http://i47.tinypic.com/2ekq7x3.jpg

staviš perlu i sistem za klizno pero

http://i45.tinypic.com/2r6js0j.jpg

Staviš plovak, i onu gumicu za zaštitu čvora a i nemoraš, virblicu i to je to

http://i46.tinypic.com/f40j0j.jpg

Dodaš željeni predvez sa log, sačmom da se ne petlja, opet to ovisi o metar stvari.

http://i49.tinypic.com/wjjo7m.jpg

Micanje stopera sa sistema je ionako novi sistem , to ti je potrošna roba, jednostavno ga sklizneš s flaksa.
Btw sljedeći put kad budeš u Zg idemo na vodu pa makar sekire padale da riješimo Match tehniku :ffwjj:,nadam se da ti je jasno , pitaj dalje.

Fera
05.01.2010., 17:27
Ne muči njega match tehnika i waggleri nego obični klizni plovci iako je u biti priprema jednog i drugog ista. :ffwjj:
Ja doma nemam nijedan klizni plovak! :xqqa:

Blues
05.01.2010., 17:29
Btw sljedeći put kad budeš u Zg idemo na vodu pa makar sekire padale da riješimo Match tehniku ,nadam se da ti je jasno , pitaj dalje.

Idemo svi zajedno, nisam već dugo bio! :grgljam:
A i Šunka mogao si prvi dan kupiti pa bi imali vremena sve proći makar i do 4 ujutro!:sram:

Fera
05.01.2010., 17:32
Btw sljedeći put kad budeš u Zg idemo na vodu pa makar sekire padale da riješimo Match tehniku ,nadam se da ti je jasno , pitaj dalje.

Idemo svi zajedno, nisam već dugo bio! :grgljam:
A i Šunka mogao si prvi dan kupiti pa bi imali vremena sve proći makar i do 4 ujutro!:sram:

Već vidim...
Slijedeći Šunkin izlet u ZG i pada allround match 4.20m, bolognese 6m i match rola s rezervnim špulama! :cheers:

Josip
05.01.2010., 17:32
Idemo svi zajedno, nisam već dugo bio!
Di ćeš ljepše razonode :xqqa:

Gogi
05.01.2010., 17:33
Ajd da ti i ja pokušam malo prosvijetliti...

http://i49.tinypic.com/34nm7bd.jpg

Ove gumene stopere (perlice) kaj tebe muče, ja koristim samo kod ribolova na dnu, da ti kak veliš ne rahabaju i potrgaju čvor (crvene strelice)

A kod pecanja kliznim plovkom koristim ove stopere (plava strelica) i montiraju ti se kak su ti već objasnili

Kod samog izbačaja brijem da klizni plovak montiran na onu keramičku (plastičnu) vodilicu s kopčom nemože potrgati čvor :hmmm: :idea:

http://i48.tinypic.com/dqj0nn.jpg

Shomi
05.01.2010., 18:07
Obožavam kad pitanje sa jednostavnim odgovorom izrodi tri strane objašnjenja sa foto stripovima! :rtvb:

orkafoto
05.01.2010., 18:08
Cudo jedno!
Kako bi inace ubijali slobodno vreme nego ovako caskajuci!

ribar.ba
05.01.2010., 20:16
Ne znam imal potrebe da dodam štogod jer je obuhvaćeno apsolutno sve što je vezano za montažu ovog sistema. Ako smijem barem ću rezimirati. Dakle ono što ti je potrebno je:

1. stoper iliti graničnik (može biti končani ili napravljen od najlona kojeg možeš sam izraditi direktno na najlonu) - služi za određivanje dubine na kojoj loviš što činiš tako što ga prosto pomjeraš po najlonu gore (prema štapu=dublje) ili dole(prema udici=pliće)
2. mala plastična perlica - koja je takodje klizna, služi da pozicionira plovak na već određenoj dubini tako što se zaustavi na mjestu gdje je postavljen graničnik odnosno stoper i ne dozvoljava plovku da vodilicom prođe ''preko'' stopera
3. obični klizni plovak (TN 3 gr. sasvim dovoljan za ribolov na barama, kanalima ili jezerima)
4. jedno olovce koje postaviš na oko 30-40 cm iznad podveza tj. virble, vrtilice, zogulina itd. (dakle prema štapu) i koje služi da ti se klizni plovak ne petlja sa podvezom kada se spušta prema udici
5. klizno olovo tzv. suza težine nosivosti plovka
6. virblo, vrtilica, zogulin
7. udica

Dužina predveza, promjer najlona te veličina udice se naravno prilagodi vodi odnosno ribi koju pecaš. Dužina predveza koju ja koristim je 30-40 cm i uvijek i prvo što uradim jeste mjerenje dubine vode na kojoj pecam pomoću težeg olova.
Sistem postavim tako da je mamac uvijek na samom dnu, dakle nikad ne pecam na pola vode niti 10 cm iznad dna ili manje nego striktno na samom dnu. Rezultat tako postavljenog sistema odnosno mamca jesu zaista kapitalni primjerci linjaka, babuški i autohtonog zlatnog karasa te manji primjerci šarana. (ako naleti nešto krupnije i smatraš da se ne možeš izborit sa njom a meni se je i to dešavalo onda štap postavi horizontalno iznad vode i pusti neka otkine sistem a naročito ako pecaš bolonjezom) Imam sreću da na jezeru gdje ja lovim nema cverglana jer bi sa tako postavljenim sistemom vjerovatno lovio samo njega. Za lov deverike, crvenpera itd. možeš primjeniti tzv. sistem grupisanja olovnog otežanja pomoću olovnih sačmica...to je moje skromno iskustvo pecanja sa ovom tehnikom na mirnim vodama i ako pridodam još bolonjez tehniku koju primjenjujem na rijekama onda sam zaokružio svo svoje plovkaroško ''znanje i umijeće'' koje gradim već nekih 8 godina i evo čekam priliku da otpočnem i sa upoznavanjem vagler tehnike o kojoj sam mnogo već saznao od iskusnih forumaša koji su to jako dobro prezentovali u za to predvidjenom topicu...

Sunka
06.01.2010., 04:18
Ja ih stavljam iza kliznih sistema, tako da riba izvlači flaks bez problema do stopera, a onda dolazi do samoubadanja.

Jel to može i kod težih sistema (olova od 40 grama pa na više)?
Ako zagrize nešto, i povuče, neće li sila tj. olovo samo gurat stoper dalje po flaksu?

Da ne bi doslo do mrsenja izmedju plovka i predveza, dovoljno je samo gornje olovce podici na vise ( i tako se fiksira donja granica klizanja ) i napraviti malo veci razmak u odnosu na predvez.

Daj mi molim te to malo pojasni jer mi je to jako bitno da mi se ne petlja sistem pri izbačaju na 10-20 metara. Najgornje olovo pomičem blizu plovka (neko je napisao na cirka 30-40 cm od plovka). I kaj znači "napraviti malo veći razmak u odnosu na predvez"? Jel to samo u kombinaciji kad su logaritamski olova na predvezu a ovo 1 olovo je na glavnom najlonu ispod plovka?

Može :ffwjj:
Ali bez smijanja i pod*ebavanja. Nije mi još sve sjelo i posložilo se u glavi... mali alibi mi je taj da sam imao težak potres mozga :lert:

Ne muči njega match tehnika i waggleri nego obični klizni plovci iako je u biti priprema jednog i drugog ista.

Muči me svo troje, a Wagler još ne kužim u potpunosti (kužim kako funkcionira otprilike, ali mi smisao nije jasan, ali o tom u topicu od Waglera - čim završim sa ovim običnim kliznim plovcima).

Idemo svi zajedno, nisam već dugo bio! A i Šunka mogao si prvi dan kupiti pa bi imali vremena sve proći makar i do 4 ujutro!

Ooooo :rtvb:
Pa nije valjda da sam te natjeral na slatku vodu! :notworthy:
Da smo prčkali sa stoperima onu noć, ne bih naučio "uradi sam" baitrunner rolu :daaa:

Slijedeći Šunkin izlet u ZG i pada allround match 4.20m, bolognese 6m i match rola s rezervnim špulama!

Teško. Nešto drugo mi je u glavi i skupljam pare za to, ali teško... uskoro će server na naplatu, a prije toga i moje vjenčanje...a sve to treba platit :daaa:

Ove gumene stopere (perlice) kaj tebe muče, ja koristim samo kod ribolova na dnu, da ti kak veliš ne rahabaju i potrgaju čvor (crvene strelice)

Kakve perlice sad? Pričam o stoperima. Gumene perle koristim i ja za zaštitu čvorova kod ovih težih sistema na moru kaj zabacujem.

A kod pecanja kliznim plovkom koristim ove stopere (plava strelica) i montiraju ti se kak su ti već objasnili

To su ti isti koje imam i shvaćam kada se montiraju

Kod samog izbačaja brijem da klizni plovak montiran na onu keramičku (plastičnu) vodilicu s kopčom nemože potrgati čvor

Ja nemam pojma otkud te keramičke plastične vodilice. Nisam to vidio na svojim. Ne znam kaj je to i teško je to prek slike zaključit

Obožavam kad pitanje sa jednostavnim odgovorom izrodi tri strane objašnjenja sa foto stripovima!

Zato smo i jedinstveni u svijetu foruma. Drugdje bi me već sterali u **rac :uimep:

Kako bi inace ubijali slobodno vreme nego ovako caskajuci!

:grgljam:

stoper iliti graničnik (može biti končani ili napravljen od najlona kojeg možeš sam izraditi direktno na najlonu)

Pa kaj nemre biti i gumeni ili silikonski (ko ovi moji)?

4. jedno olovce koje postaviš na oko 30-40 cm iznad podveza tj. virble, vrtilice, zogulina itd. (dakle prema štapu) i koje služi da ti se klizni plovak ne petlja sa podvezom kada se spušta prema udici
5. klizno olovo tzv. suza težine nosivosti plovka

Ajde i ti molim te pojasni malo (ko što sam i orkafotu zamolio) ovo sa tim jednim olovom u svrhu ne petljanja plovka pri izbačaju. Zar će težina jednog malog olova uspjeti održati najlon kolko tolko ravnim pri letu?

Kakvo klizno olovo? Zar se ne stavljaju mala sitna olova ili može i ovako kako si ti rekao klizno olovo u obliku suze (jel najlon ide kroz olovo ili je to olovo sa malom alkicom)?
Ako je plovak 3 grama na primjer, a i to klizno olovo je 3 grama i još imaš težinu mamca, udice i onog malog olova, zar neće plovak biti potopljen od prevelike težine?

Sistem postavim tako da je mamac uvijek na samom dnu

Uh...
Ja ne bih tako. Znači da je stoper postavljen točno na dubinu vode? Jer inače da je dublje postavljen, onda bi riba imala lufta da odnese mamac dok naprezanje ne bi povuklo plovak u vodu. Kaj ne?
Ako je dubina 3,75 m, onda i od udice do stopera ne smije biti ni više ni manje nego 3,75 m

A kaj ako je dno valovito (reljefno) pa je svakih 10 cm nekakvo ulegnuće ili izbočina - onda nije uvijek ista dubina...jel ti to bacaš konstantno uvijek na isto mjesto u centimetar? A kaj ako loviš na rijekama (tekućicama općenito), kak onda?

Za lov deverike, crvenpera itd. možeš primjeniti tzv. sistem grupisanja olovnog otežanja pomoću olovnih sačmica

Misliš konkretno na ono logaritamski postavljeno (nanizano) olovo?

Veća olova pri vrhu pa prema udici sve sitnija olova..te pri vrhu grupiranija olova, a prema udici veći razmak između olova.

silver
Hvala svima kaj mi pokušavate odgovorit na pitanja i kaj imate strpljenja :cheers:

Shomi
06.01.2010., 04:44
:laughh:

Prvo sam se smejao kad sam video dužinu posta i broj pitanja... :roflmao:

Onda sam se ludo zabavljao i kikotao samo dok sam čitao sva pitanja,
a verujem da će smeha tek biti, kad krene odgovaranje :rtvb:

Molim vas sve da imate strpljenja, i da odgovarate redom, metodično,
kako bi svi uživali (ok, ok, i ponešto naučili :ffwjj: )

Šunka, :grgljam:

orkafoto
06.01.2010., 10:20

Daj mi molim te to malo pojasni jer mi je to jako bitno da mi se ne petlja sistem pri izbačaju na 10-20 metara. Najgornje olovo pomičem blizu plovka (neko je napisao na cirka 30-40 cm od plovka). I kaj znači "napraviti malo veći razmak u odnosu na predvez"? Jel to samo u kombinaciji kad su logaritamski olova na predvezu a ovo 1 olovo je na glavnom najlonu ispod plovka?

SISTEM SA KLIZECIM PLOVKOM BEZ OTEZANJA

Pokusacu da ti to objasnim na najbolji nacin pocevsi od predveza pa navise!

- predvez sa udicom
- virbla ( ili obicna petlja od najlona ), bolje virbla jer ne uvrce predvez
- Logaritamska olova ( pocevsi od najmanjeg ka najvecem )
- silikonski buzir ( da spreci direktno udaranje klizeceg olova u logaritamska )
- klizece olovo ( suza ili torpilja ) ako je kroz suzu vec provucen buzir onda ti ne treba ovaj gore naveden
- iznad klizeceg olova mozes postaviti ili sitno olovce ili stoper ( silikonski ili od konca ( ja stavljam od konca ))
- perla ( plasticna kuglica koja sluzi da plovak ne proleti ili se zaglavi u stoperu )
- PLOVAK bez OTEZANJA ( ako se koristi perla onda se navlaci direktno na najlon ).
- Perla ( da opet plovak ne proleti kroz gornji stoper )
- Stoper ( silikonski ili od konca ) koji sluzi da fiksiras plovak i sa njim se odredjuje DUBINA vode

SISTEM SA KLIZECIM PLOVKOM I KOPCOM

-Ako umesto perle koristis plasticni klizac sa utopljenom vrtilicom i kopcom koji se navlaci na osnovni najlon ( kupuje se gotov u radnji ) za tu kopcu moze da se kaci PLOVAK bez OTEZANJA ali je prvenstveno namenjen da se kaci PLOVAK sa OTEZANJEM ( ima izmenjive metalne plocice na sebi , pa tako ti ne treba onda suza vec samo logaritamska olovca ). To se jednostavno zove WAGGLER tehnika.

SPRECAVANJE MRSENJA PLOVKA I PREDVEZA

Kako klizeci plovci i waggleri mogu biti velikih duzina ( i do 40cm ), i ako su sva olova sabijena do predveza, onda ti se moze desiti da se plovak umota sa predvezom. Da bi se to izbeglo postavlja se namenski IZNAD klizeceg olova ( suze ) ili sitno olovce ili stoper. Sa tim stoperom pomeranjem ga na vise, postizes efekat odvajanja plovka od predveza i na taj nacin ne dozvoljavas plovku da sklizne do kraja. Razmak izmedju stopera i predveza zavisi od duzine stapa,tezine plovka itd.

Gogi
06.01.2010., 10:29
Ja nemam pojma otkud te keramičke plastične vodilice. Nisam to vidio na svojim. Ne znam kaj je to i teško je to prek slike zaključit

Mislil sam na ove kopče (možda sam se krivo izrazil), uglavnom razlikuju se u sitnim nijansama izvedbe od proizvođača do proizvođača, al sve imaju istu svrhu, odnosno cilj...

http://i45.tinypic.com/vcz19t.jpg

E sad navel sam keramiku, jer brijem :idea: :hmmm: da sam imal i takve koje su imale keramički ovaj dio koji klizi po najlonu (a ne kak je najčešće plastični)...

Dubravko
06.01.2010., 10:34
Dubinu određuješ od te suze olova koje je takodjer šuplje jer kroz njega ide najlon pa do zadnjeg stopera koji je graničnik za klizni plovak.Obično prije udice stavljam vrtilicu sa kopčom pa ti predvez može biti kolili ti treba za određenu vrstu ribe-uglavnom mamac ti leži na dnu jedino sa spužvicom u ovom periodu zime ga dižem od dna.Kod pecanja treba obratiti pažnju da kad se plovak bilo diže bilo spušta treba kontrirati jer riba ide ka tebi ili od tebe :plac:

Dubravko
07.01.2010., 07:56
Ovu tema je apsolvirana ali zanima me što bi bilo i dali bi to bila inovacija koricna kada bi mjesto kliznog olovca (suze) stavili najmanju hranilicu ali onu kojoj silik ide kroz nju.Ovim postupkom bi izbjegli prihranu i nišanjenje sa prihranom ,sve bi bilo na svom mjestu odmah.Zanima me vaše mišljenje o tome:sram:

Sunka
07.01.2010., 07:59
Ovu tema je apsolvirana

Ova tema je tek načeta! :lert:

mjesto kliznog olovca (suze) stavili najmanju hranilicu

Po mojoj logici ne bi baš išlo jer kad tempiraš težinu pune hranilice s obzirom na gramažu plovka, gubiš tu balansiranost sa pražnjenjem hranilice :idea:

Dubravko
07.01.2010., 08:05
Mislim da je veći problem skužiti pravi griz jer riba čačka po hranilici pa ti šalje pogrešne signale ali najbolje je teoriju provest u praksu pa onda sa time ovdje ,ovo je bila samo zamisao:zccc:

Sunka
07.01.2010., 08:48
Pa nemam ja ništa protiv toga, mislim da si me krivo shvatio (ili ja tebe?).
Ja sam samo naveo ono što mislim da je negativna stvar u takvom sistemu, a ti si naveo još jednu koja mi nije ni pala na pamet (ovo da grizevi po hranilici također se registriraju na plovku) :ffwjj:

orkafoto
07.01.2010., 09:48
Ovu tema je apsolvirana ali zanima me što bi bilo i dali bi to bila inovacija koricna kada bi mjesto kliznog olovca (suze) stavili najmanju hranilicu ali onu kojoj silik ide kroz nju.Ovim postupkom bi izbjegli prihranu i nišanjenje sa prihranom ,sve bi bilo na svom mjestu odmah.Zanima me vaše mišljenje o tome:sram:

Mislim da to ne bi imalo smisla jer su waggleri obicno nosivosti do 15 - tak gr. tako da kada bi stavio bilo kakvu hranilicu, to bi bilo toliko malo hrane da bi izgledalo smesno. Takodje, kada se ta hrana rastvori u vodi onda bi ti plovak isplivao jer ne bi imao otezanje da ga drzi potopljenog.
Sve u svemu ZABORAVI na ovakvu ideju vezanu za ribolov na plovak. Za dubinski ribolov je to ok.

Sunka
07.01.2010., 10:05
Mislim da to ne bi imalo smisla jer su waggleri obicno nosivosti do 15 - tak gr. tako da kada bi stavio bilo kakvu hranilicu, to bi bilo toliko malo hrane da bi izgledalo smesno. Takodje, kada se ta hrana rastvori u vodi onda bi ti plovak isplivao jer ne bi imao otezanje da ga drzi potopljenog.

To sam i ja rekao :hurra:

Po mojoj logici ne bi baš išlo jer kad tempiraš težinu pune hranilice s obzirom na gramažu plovka, gubiš tu balansiranost sa pražnjenjem hranilice

Fera
07.01.2010., 13:45

A što kad hrana/crvi odu iz hranilice?
Takav sistem nije loš kod ribolova štuke, ali nebi išao u ribolovu na bijelu ribu.

Fera
07.01.2010., 13:51
Muči me svo troje, a Wagler još ne kužim u potpunosti (kužim kako funkcionira otprilike, ali mi smisao nije jasan, ali o tom u topicu od Waglera - čim završim sa ovim običnim kliznim plovcima).

Smisao je da je najlon (mora biti tonući) cijelo vrijeme pod vodom jer tada vjetar ne može pomicati plovak (waggler) s hranjene pozicije što kod plivajućeg najlona i običnog kliznog plovka nije moguće.

Teško. Nešto drugo mi je u glavi i skupljam pare za to, ali teško... uskoro će server na naplatu, a prije toga i moje vjenčanje...a sve to treba platit :daaa:

Što se tiče servera, treba organizirat donacije forumaša, a glede svadbe...kaj bi tebi bilo bolje nego nama, heheheheeee...uostalom, odvojit ćeš od dara nešto sitno i kupit match i bolo! :ffwjj:

ribar.ba
08.01.2010., 21:02
Šunka, mislim da od i previše jednostavnog praviš isuviše komplikovano a da za tim nemaš potrebe. Ja sam se potrudio pojasniti koliko sam mogao sistem kliznog plovka a vidim i ostali forumaši.

Mislim da imaš osnovu kako i šta postaviti a za sve ostalo na vodu i tamo ćeš sigurno doći do zaključka kako sve to funkcioniše. Dakle tvoj je izbor hoćeš li postaviti klizno olovo u obliku suze (da, ima provučen silikonski bužir kroz unutrašnjost) ili ćeš odabrati logaritamski postavljenu kombinaciju kao i to da li ćeš maximalno opteretiti plovak ili ga možda čak i malo preopteretiti (što opet ima svoju svrhu).
Dali će mamac ležati na dnu ili će visiti iznad dna opet tvoj izbor s obzirom na vodu.

Ja poznajem vode na kojima pecam tako da i poznajem ''konfiguraciju tla'' i tačno znam gdje i kako se ponaša mamac u vodi a na jezerskim vodama to nije teško ocijeniti jer mamac nije ''mobilan'' te će ti biti potrebno jako malo vremena doći do zaključka kakvo je tlo budući da pecaš na jednom te istom mjestu. Jednostavno se prilagodiš vodi i ribi koju pecaš te na osnovu toga praviš sistem. Ono što ti je važno jeste to da znaš kojim ga redom sastaviti i od čega a za sve dalje uhvati se nekog kanala ili bare i uživaj.

Jedan mali savjet za kraj...ako "pravilno" postaviš sistem plovak ti u momentu kada riba uzima nikad neće potonuti vertikalno nego će se ili ukositi pa tek onda tonuti ili će se pak podići (opet u koso) ili već poravnati sa vodom...

Strobi!

Sunka
08.01.2010., 21:49
Nisam glup

Nešto što je tebi logično i jednostavno ne mora biti i meni

Pošto nisam nikada lovio na takve sisteme niti ih slagao, nemam percepciju njih u glavi i jednostavno moj mozaik nije toliko dobro složen da mogu dijelić koji si mi ti dao ubaciti na odgovarajuće mjesto

ribar.ba
08.01.2010., 23:25
Nisam glup

Nešto što je tebi logično i jednostavno ne mora biti i meni

Pošto nisam nikada lovio na takve sisteme niti ih slagao, nemam percepciju njih u glavi i jednostavno moj mozaik nije toliko dobro složen da mogu dijelić koji si mi ti dao ubaciti na odgovarajuće mjesto

Daleko bilo da sam pomislio nešto poput onog što si naveo u prvom redu:stop: tako da ti dugujem ispriku ako sam nesmotreno "implicirao'' sud o tvojoj inteligenciji u kontextu u kojem ga navodiš (što mi nije bila namjera a za takvo što i nemam osnova mada ne znam na osnovu čega donosiš zaključak:hmmm:) a što se tiče same teorije relativiteta mislim da mi je i previše poznata dok onaj djelić koji nedostaje tvom mozaiku da se posloži kako treba jeste upravo onaj da složiš sistem i da odeš na vodu...

Ono što mi je bila namjera jesto to da pokušaš samo pojednostaviti stvari o kojima je riječ jer one to i jesu u što ćeš se vjerujem i sam uvjeriti.

Stoga još jedanput moje izvinjenje.

Soni
28.01.2010., 20:50
Kako znaš kada ti je mamac tj.udica na dnu.Da li mi može to tko objasniti?To mi nikada nije bilo jasno. :eeee:

Fera
28.01.2010., 21:49
Kako znaš kada ti je mamac tj.udica na dnu.Da li mi može to tko objasniti?To mi nikada nije bilo jasno. :eeee:

Pa isto kao i kod fiksnog plovka.
Ako si predubok, plovak ti ne leži dobro na vodi tj. onako kako bi trebao kad si ga opterećivao.

cvrcy
21.08.2010., 15:36
Moze li se koristiti klizeci plovak i klizece olovo?

Branko
21.08.2010., 17:31
Naravno. Samo klizeće olovo stavljaš iznad virble na glavni najlon.

Branko
02.04.2011., 18:49
Kako smo apsolvirali stavljanje stopera, mogli bi da napišemo koju riječ o veličini (gramaži) plovka s obzirom na dubinu na kojoj se lovi. Neko opšte pravilo bi bilo da upotrjebimo plovak čija je gramaža jednaka dubini na kojoj lovimo, kod stajaćica možemo koristiti i nešto laganiji plovak ukoliko nije velika daljina na kojoj se peca, a kod jačeg toka vode možemo koristiti i plovak veće gramaže od dubine pecanja.

http://img156.imageshack.us/img156/1526/klizniplovak.jpg http://img705.imageshack.us/img705/9126/klizeci.jpg

Evo jedna preporuka montaže kliznog plovka. Malo čudan sistem sa umetanjem 40 do 50 cm najlona debljine 0.25 mm. Svrha bi trebala biti da se izbjegne petljanje predveza.

kornati
02.04.2011., 21:23
Malo čudan sistem sa umetanjem 40 do 50 cm najlona debljine 0.25 mm. Svrha bi trebala biti da se izbjegne petljanje predveza.

Nije to ništa čudan način montaže. Tako se montira sistem za Wagler plovak, pa zašto ne bi to prenjeli i na običan klizni plovak.

Taj sistem je stvarno dobar protiv petljanja i ja ga obavezno koristim kada lovim waglerom.

Branko
02.04.2011., 21:34
A jeli ima nekih prednosti u odnosu na sistem sa logaritamskim rasporedom olova, u smislu daljeg izbačaja ili nešto tako? U pravu si da izraz čudan nije baš primjeren više bi odgovaralo "rijetko korišten". Tu ja nisam mislio da je neobičan takmičarima i specijalistima za plovak kojih je nekoliko na našem forumu (Orkafoto, MCF, Denis, Kornati...), već onima koji su pitali kako se postavlja stoper :uimep: i prosječnim rekreativcima (u koje i sam spadam)

kornati
02.04.2011., 21:43
Ovako. Kada staviš logaritam izpod plovka onda moraš podiči plovak dosta visoko i još dolazi do petljanja prilikom zabačaja.

A kod tog sistema je dovoljno tih pola metra ili 60 cm između dve vrtilice, sa kojima ja pravim taj sisitem.

Konačni rezultat toga je taj, da ovaj sistem lakše bacaš na veče daljine, jer je krači od običnog logaritma. Plus toga nema ni toliko olovnica na sebi, pa je manja mogučnost petljanja, jer je osnovno otežanje ipak samo jedno olovo u obliku suze, koje prilikom izbačaja šeta tih pola metra od jedne do druge vrtilice.

siba
12.05.2011., 17:08
Cralusso match (5+3)
http://www.pijanitvor.com/[IMG]http://i55.tinypic.com/2vdfihs.jpghttp://i55.tinypic.com/2vdfihs.jpg
Browning (8+2)
http://i55.tinypic.com/w141uu.jpg
Na cralusso wagleru se ova dolje virbla nemože vrtit, što je i uočljivo sa slike (ide ravno iz olova). A na browning plovku se može pomicat.. koja je razlika u sistemu kad budem slagao? Nekako mi se čini da će mi se na ovom što se ne vrti virbla puno češće zapetljavat sistem. I inače koji vam je bolji iz iskustva?

marko 1983
12.05.2011., 22:10
Sta da vam kazem sem SVAKA CAST:notworthy:
Prvi put sam na ovom sajtu i odusevljen sam.

Danas sam kupio plovak Venturieri koji je slican kao ovaj na slici samo je moj malo veci. Na njemu samo pise venturieri 8.
Zanima me da li je to gramaza 8? I kakav je za pecanje babuske i sarana na jezerima na udaljenosti 30-50metara od obale?
Vidim da na njemu ima 4 olovna prstena pa se plasim da nije pretezak.

Hvala unapred.

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/111/imagesqtbnANd9GcRbfMwnRS08gzvodo1Xd.jpg

Sunka
12.05.2011., 22:15
Pa nemrem vjerovat koji sam ja baksus. Rekoh sam sebi, ajde, bum iznenadil sve na Lokvama, bum si prvi put pokušao složit sistem sa stoperom i kliznim plovkom (ne waglerom, nego klasik kliznim plovkom).

A btw, kupil ja odavno silikonske stopere i preko godinu i pol gledam ja njih, gledaju oni mene... i tak, uglavnom smo se samo gledali :uimep:
Imam silikonske više komada kupljenih, no začudo svi su veličine L, e sada za koji flaks je to, to meni naravno ne piše jer kad ja uđem u dućan automatski se izbrišu sve moguće mjere na kutijicama/etiketama. Kako mi niste vjerovali da olova sitna (sačma) u kutijicama koje sam kupio na više različitih mjesta u više gradova jednostavno nemaju napisanu gramažu pa ne znam kolko je koje olovo, tako nit ovi stoperi nemaju napisano za koju debljinu flaksa jesu.

No to nit ne igra tolku ulogu jer ja na štap sa plovkom (bila to kederica ili štap sa malom rolom) stavljam flaks isključivo neki u rasponu 0,20 - 0,26mm.

Dakle, probah ja roknut gore stoper i iz prve sve lijepo prošlo kako treba, stavio nekakav plovak klizni kaj sam pronašao i koji ima malu omčicu kroz koju prolazi flaks samo na dnu, ispod njega stavio malu gumenu kuglicu/perlu i 2 olova ispod te na kraju virbla sa kopčom. Nemam pojma koje gramaže je plovak, ali i da znam ne znam kolka su olova, a nemam baš prostora, i svega ostalog za mjeriti doma, pa odlučih ostatak olova staviti i izbalansirati plovak na samoj vodi. Naravno, ispod kopče ide predvez sa malom udicom i eventualno jedno malo olovo na predvezu da mamac brže potone i da ne maše po zraku.

Štap je neki za koji ne znam oakle mi, a zahrđao je, i na njega obično lovim lignje i sav je bez duše, ko da ste ga dobili uz set noževa kaj ste kupili preko TV ekrana. No nebitno, ja volim male teleskopske praktične štapove (ovaj ima 40-tak centimetara sklopljen), pa uvijek takoreći imam jednog u torbi ak mi je dosadno pa da se nađe. Na njemu je stavljena Shimano Catana rola veličine 2500 i Flaks je 0,22 ili 0,26 Shimanov neki. U biti sve je manje više OK osim štapa, al dobro, nije tolko sad to krucijalno.

I kako rekoh, složim ja to sve, sve mi iz prve uspjelo, ja ponosan, i krenuh ja sklopit štap i namotat to, zavezat gumicama i spremit u tornu. Sklopih sekcije štapa jednu u drugu, počnem namotavat flaks, stoper se približava vršnoj vodilici i zap... zapne i dosta teško prođe. OK, nije baš toliki bed, ak riba i bude gore, sve se to da izregulirat itd. Namotah još pol metra i kad je stoper trebao krenut na špulu od role ponovo zap i neće :roflmao:
Shimano Catana 2500 koja je ustvari po defaultu namijenjena za špinanje ima prostor između valjka preko kojeg ide flaks i držača tog istog valjka, jako mali i stoper jednostavno nemre proći :sram: Manje stopere nemam, tak da sam zamolio Josipa da mi kod Papige kupi i donese u Lokve od svih veličina silikonskih stopera po jedan paketić i isto tako po jedan paketić svih veličina končanih stopera da ispobam i njih ako i najmanji silikonski neće moći proći.

Moj Zmaj je sam sebi u Triblju slagao sistem sa kliznim plovkom i njena rola, mislim da je Tica, al ne sjećam se sad koja, ima za par milimetara veći taj međuprostor i silikonski stoper prolazi čisto normalno. Uglavnom, sad u Lokvama ću vidjet i uživo demonstraciju kako se štela sa končanim stoperima. Probah solo sa tanjim flaksom napraviti stoper, ali se ne uspije zategnut tolko da stoji di treba na glavnom flaksu. No, uglavnom, evo slika moje parade i golgote :ffwjj:

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/111/66a03fe4.jpg http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/111/1ecb8acf.jpg http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/111/ced5a2b2.jpg

kornati
12.05.2011., 23:40
Umesto tog stopera sveži malo jačim koncem mali čvor, dobro da zategni, a ispred toga stavi jednu perlu i nečeš više imati problema. Ti stoperi su dobri samo u slučaju, da je dubina na kojoj pecaš manja od dužine štapa.

Ali onda je bolje montirati fiksni plovak, a to je več druga priča, koja ne ide u ovaj kontekst.

Salix
13.05.2011., 06:35
To svakako skini, imaćeš problema sa zabacivanjem.
Ako jače zamahneš može ti jednostavno puknuti sistem jer će se stoper zaglaviti u vodilici.
Ako nemaš stoper ponesi konac pa će ti netko pokazati kako da ga napraviš. Jednostavan je, mislim da ga ima u svakom priručniku pogledaj.
Možeš ih napraviti više na štapiću od lizaljke pa ne moraš nositi konac sa sobom.

Vukovarac
13.05.2011., 07:33
Ja uvijek stavim najmanje olovo umjesto tih silikonskih :ffwjj:

W4rN1nG
13.05.2011., 08:06
To sam i ja znao improvizirati ako ostanem bez stopera a silom prilika moram prebaciti sistem na plovak ali onda ga tek ne mozes namotati preko vodilica odnosno ako je dubina veca od duzine stapa kao sto je kolega prije rekao ne pomaze...istina dobro posluzi ako je teren takav da ne zahtjeva vise dubine :uimep:

Sunka
18.05.2011., 22:15
E da.... :uimep:

Kak ima više veličina končanih stopera, oni veći (deblji konac) su za taanji ili deblji osnovni flaks (najlon)?

Josip mi je donio stopere od sve 4 veličine po jedan paketić tih končanih. Na paketiću piše samo veličina stopera (SS, S, M, L). Josip mi je pokazival na mom najlonu 0,20 mm sa ovim najmanjim (SS paketić).

Jel ima neka opća podjela koja veličina ide za koju debljinu najlona, ili...?

I još nekaj. Navodno je plovak kaj imam gore neka vrsta waggler plovka pošto ima samo jednu ušicu kroz koju ide flaks, iako sam ja gruntal da je waggler isključivo plovak sa otežanjima koje se mogu dodavati/micati

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/111/IMG_1000000283.jpg

Shomi
18.05.2011., 22:35
Nema veze najlon, stežeš ga na debljinu koja je, veličina se odnosi na vodilice na plovku, veća vodilica - veći stoper.

Ovo o waglerima smo već apsolvirali na Lokvama, ja ne bih dalje na tu temu... :vttvbb:

Sunka
18.05.2011., 22:39
veličina se odnosi na vodilice na plovku

E da, sad je jasnije, skužil bi to i ja tek kad bi sve povadil i zasjeo gruntat :ffwjj:
U principu sa plovkom koji ima mali promjer vodilice može ići sve veličine (debljine) konca?

Ovo o waglerima smo već apsolvirali na Lokvama

Nismo ovo konkretno kaj pitam.
Zanima me isključivo razlika u ponašanju plovka na vodi/vjetru/valovima sa jednom vodilicom naspram sa 2 vodilice :vttvbb:

Salix
18.05.2011., 22:49
U osnovi što manji stoper to bolje :ffwjj: . Sada ide ono ali, stoper mora stvarati dovoljan otpor da zadrži sistem na željenoj dubini pa ne smije biti niti premali. Znači teži sistem stoper sa većim otporom i obrnuto. Pa sad imaš što za razmišljati :uimep:.
Waggler je za mene plovak koji osim nosivosti ima i vlastitu znatnu težinu. Što omogućava daleke zabačaje ( veća ukupna težina ) i zadržavanje ribolova sa laganim sistema veće osjetljivosti.
Zbog veće udaljenosti ( potreba potapanje najlona - vjetar ) i lakšeg zabacivanja svi su klizni sa doljnjom montažom. Moja iskustva su vrlo slaba jer mjesta gdje lovim nisu pogodna za takav ribolov.

Salix
18.05.2011., 22:58
Zanima me isključivo razlika u ponašanju plovka na vodi/vjetru/valovima sa jednom vodilicom naspram sa 2 vodilice :vttvbb:
Ovo je vrlo jednostavno, kad imaš jednu vodilicu i dugačak plovak najlon ti mora ići ispod vode :ffwjj: znači vjetar na površini mu jednostavno ne smeta. Možeš i vrh štapa staviti pod vodu da ga potpuno potopiš.
Kod dvije vodilice to ne smiješ jer nećeš moći zategnuti. Na površini se od vjetra stvara " luk najlona".
Tehnika lova waglerom zahtjeva adekvatan pribor i dosta vježbanja. Pitaj naše natjecatelje neki sigurno dobro vladaju ovom tehnikom.

Sunka
18.05.2011., 23:02
Kaj ne mogu koristiti plovak sa samo jednom vodilicom a ne postupajući da je kao wagler (najlon u vodi itd....)

Shomi
18.05.2011., 23:08
Zanima me isključivo razlika u ponašanju plovka na vodi/vjetru/valovima sa jednom vodilicom naspram sa 2 vodilice

Pa baš smo o tome pričali, a možda bi mogao i da pročitaš ovaj topic od početka. :vttvbb:

Kod waglera je najlon u dodiru sa plovkom u jednoj tački, ispod vode. Dobro je da je najlon koji koristiš tonući, vrh štapa držiš sasvim nisko (ili čak potopljen u vodu), i kontra je kroz vodu. Ceo sistem je smišljen da se izbegne uticaj vetra na plovak i najlon.

Kod "običnih" kliznih plovaka, najlon prolazi kroz dve vodilice na plovku, a kontakt i stoper su na gornjoj (van vode).
Poželjno je da je najlon plivajući, ili čak da po zabacivanju štap držiš postavljen visoko, tako da najlon od vrha štapa do vrha plovka putuje kroz vazduh. Iz ovoga sledi da je vetar pri ovakvom ribolovu apsolutno isključen. Sa ovakvim sistemom možeš i da vodiš plovak lagano niz struju na tekućim vodama, cela priča još poznata i kao bolonjez.

Jesi ga sad malo posložio u glavi?

Kaj ne mogu koristiti plovak sa samo jednom vodilicom a ne postupajući da je kao wagler (najlon u vodi itd....)

Naravno da ne... Odnosno, možeš da probaš, ali ti zbog pozicije vodilice (na dnu plovka) najlon mora delom ići kroz vodu, a ako napraviš "stomak" i iznad vode, onda ti kontra traje, i traje, i traje...

Sunka
18.05.2011., 23:14
Aaaaa pa baš i ne...

Gle, ja normalnim plovkom lovim i po valovima i po vjetru. Klizni plovak sam zamislio samo kao sistem sa dubinom namještenom većom od dužine štapa. Pod wagglere sam podrazumijevao samo plovke koji imaju otežanja koja se mogu maknuti/nadodati.

Maknimo sad na stranu kaj je waggler i plovke sa otežanjima

Ono kaj meni nije jasno je da najlon mora biti pod vodom ako se koristi plovak sa samo jednom vodilicom. To baš i nema logike jer iako je na jednoj vodilici, kad riba zagrize, vodilica će stat na stoperu i plovak će potonut.

Kaj se plovka sa dvije vodilice tiče, čemu tolka paranoja sa vjetrom?

Shomi
18.05.2011., 23:22
Ono kaj meni nije jasno je da najlon mora biti pod vodom ako se koristi plovak sa samo jednom vodilicom.

Pa zato što ta jedna vodilica nije na vrhu, nego ispod plovka, zar ne? Znači da se kontakt plovka i stopera na najlonu može ostvariti samo ispod vode... Kad ti deo najlona ide ispod vode, a deo iznad, kontra ti je neminovno slabija i sporija.

:roflmao:
Pa ničemu, osim što ti vetar vozi plovak gde mu se svidi, i ti nad tim nemaš nikakvu kontrolu, a usput ga i ljulja, tako da pola grizeva nećeš ni primetiti...

Sunka
18.05.2011., 23:28
Ono kaj meni nije jasno je da najlon mora biti pod vodom ako se koristi plovak sa samo jednom vodilicom.

Pa zato što ta jedna vodilica nije na vrhu, nego ispod plovka, zar ne? Znači da se kontakt plovka i stopera na najlonu može ostvariti samo ispod vode... Kad ti deo najlona ide ispod vode, a deo iznad, kontra ti je neminovno slabija i sporija.

Kontra ne zavisi od broja vodilica na plovku :nahnah:
Plovak će isto reagirat (možda malo slabije) na grizeve ribe jer će ga sila potezanja od ribe povući nadolje. Ili sam ja pajac pa mi je nekaj promaklo

:roflmao:
Pa ničemu, osim što ti vetar vozi plovak gde mu se svidi, i ti nad tim nemaš nikakvu kontrolu, a usput ga i ljulja, tako da pola grizeva nećeš ni primetiti...

A kak sam do sada onda lovio po vjetru i valovima?
Klizni plovak je klizni do trenutka kada padne u vodu, klizne po najlonu i zaustavi ga stoper, od tada mu je ponašanje kao i kod fiksnog, kaj ne?

Btw, znači nemrem fulat sa većim (debljim) končanim stoperima kad mi ponestanu ovi najmanji?

Shomi
18.05.2011., 23:39
Kontra ne zavisi od broja vodilica na plovku

Ne, ali zavisi od pravilne kombinacije plovka (vodilica dole i kontakt kroz vodu ili dve vodilice i kontakt kroz zrak) i najlona (tonući ili plivajući).

Plovak će isto reagirat (možda malo slabije) na grizeve ribe jer će ga sila potezanja od ribe povući nadolje.

Uopšte se ne raspravlja o tome kako koji plovak detektuje ugriz, nego koliko je efikasno kontriranje kad primetiš griz.

A kak sam do sada onda lovio po vjetru i valovima?

Loše. :vttvbb:

Klizni plovak je klizni do trenutka kada padne u vodu, klizne po najlonu i zaustavi ga stoper, od tada mu je ponašanje kao i kod fiksnog, kaj ne?

Ponašanje waglera (vodilica na dnu) i "običnog" kliznog plovka (dve vodilice) se razlikuje. Nema ti druge nego dva štapa, dva montirana sistema i na vodu.

Btw, znači nemrem fulat sa većim (debljim) končanim stoperima kad mi ponestanu ovi najmanji?

U principu ne, i najveći končani stoper bi trebalo da prođe kroz ono "usko grlo" koje ti je problem na roli...

Sunka
18.05.2011., 23:49
Ajde, probat ću ovo ljeto oba sistema (1 i 2 vodilice na plovku) sa istim načinom ribolova pa bumo vidli.

I dalje ne kužim kak je drugačija uspješnost kontriranja kad to uopće ne zavisi od plovka. Kontra će imat istu efikasnost bilo bez plovka, sa plovkom sa jednom vodilicom, sa plovkom sa dije vodilice, sa ciglom kao plovkom, sa čeličnom sajlom kao plovkom, sa čeznutljivim čečenom kao plovkom...
Plovak prikazuje griz, ali kontru dajem ja i ne zavisi od plovka, jedino zavisi trenutak kontriranja od plovka, a time i taj dio uspješnosti davanja kontre.

Shomi
18.05.2011., 23:59
Grešiš, ovaj, grešiš grdno sinko... :uimep:

Prvo, i dalje mešaš babe i žabe. Ne zavisi od plovka, nego od najlona i njegovog položaja.
Ako imaš "obični" plovak, kome je kontakt sa najlonom na vrhu, a staviš tonući najlon, imaćeš stomak od najlona ispod vode, jel' kontaš tu činjenicu?
Kad kreneš da kontriraš, pola kontre ti je skupljanje najlona ispod vode, pre nego što uopšte potez stigne do plovka, pa tek onda do mamca i ribe.

Ista stvar vredi kod waglera gde je kontakt sa plovkom na jednoj vodilici ispod vode. Najbolja kontra je ako ti je najlon sve vreme skoro zategnut i ispod vode, ako je pola ispod, a pola iznad, opet gubiš snagu i brzinu kontre na skupljanje viška najlona...

E ako ovo nisam ponovio pet puta večeras, nisam ni jednom... :doh:

Sunka
19.05.2011., 00:03
Da, ali.... ja ne koristim tonuće najlon, nit imam namjeru.

Zamisli klasičan oldskul sistem sa plovkom, i sad jedino zašto stavljam klizni plovak je poradi dubine veće od dužine štapa.

Nekako sumnjam malo da sam ja u pravu, a vi ostali u krivu, pa stoga mislim da meni fali neki bitan dio, neka osnova u definiciji kliznih plovaka, možda.

Shomi
19.05.2011., 00:06

Ovo si siguran? Ako pri kupovini ne tražiš specifično plivajući (floating) najlon, onda gotovo sigurno imaš tonuće :ffwjj:

renatod
19.05.2011., 00:15
Kod dobro izbalansiranog sistema , ako ne loviš na večim daljinama , nema veze dali je flaks tonuči bitno je da je flaks pod vodom od plovka , sa jednom vodilicom , do špice ( i špica štapa je pod vodom ) :ffwjj: , kontra je brža i kontrola sistema je potpuna ......

Sunka
19.05.2011., 00:25

Ovo si siguran? Ako pri kupovini ne tražiš specifično plivajući (floating) najlon, onda gotovo sigurno imaš tonuće :ffwjj:

OK!

Ja ne koristim plutajući najlon, nit imam namjeru :uimep:

Ne, zaista, nemam namjeru koristit nekakav specifični najlon, nit nemam namjeru držat vrh štapa u morskoj vodi :velikariba:

Josip
19.05.2011., 08:01
Wagler je namjenjen tehnici Match i to na stajaćim vodama, dakle tonući najlon koji je pod vodom zbog vjetra, pa je plovak i mamac u hranilištu gdje mi hoćemo.
Wagler ne mora biti uvijek otežan, može biti i bez otežanja pa je wagler, te uvijek ima jednu točku za koju se veže na najlon, u biti kopča na kliznu ili fiksnu pripremu, dok s kliznom dolaze stoperi po volji i želji, ja samo končani koristim kad moram.
Klasični klizni plovak s dvije ušice koristi se za tekuće ili stajaće vode, ako neko voli, ali je namjenjen lovu u dubljim vodama na primjer bologneseom, u dubini 5-6 m, na rijeci gdje se puštanjem češlja teren, te se onda koriste končani stoperi ili flaks svezan na poseban način.
Logika za klizni govori da nam ne treba tonući najlon, ukoliko je rijeka u pitanju, kod stajaće vode može, ali onda je bez veze lovit na klizni, uzmeš wagler i gotovo.
Veličine končanih stopera treba skužit na licu mjesta, probaš pa znaš kasnije, :ffwjj:

kornati
19.05.2011., 13:32
Evo Šunka samo na kratko, da se i ja uključim u ovu zanimljivu temu. Kada bi ti bilo isto onda bi bio Wagler plovak tisto toliko veliki kao obični plovak i ne bi trebao toliku antenu. Ali pošto ima otežanje u donjem delu a bit svega toga je ta, da najlon potone na određenu dubinu i tako se izbegne vetar, koji pravi trbuh, onda je nekako logično, da sa običnim kliznim plovkom ne možeš loviti na isti način kao Waglerom.

To ti je isto kao da ideš na godišni odmor sa avtom ili sa avtodomom. Sa obadva možeš iči ali, u drugom češ bolje preživeti odmor.

marko 1983
19.05.2011., 14:10
Juce sam probao Waggler od 8g. Ima 4 prstena na dnu. Skinuo sam jedan i dodao olovnu kuglicu od 0.7g na 30cm od udice.
Mogu vam reci da mi je ovo prvi put da pecam na waggler. Odusevio sam se kako je osetljiv. Upecao sam 3 babuske po 650grama u proseku.
Sliku waglera cu okaciti u toku dana, posto sam sad na poslu:laughh:
A u pitanju je waggler venturieri 8. Pa ako nekog zanima nek vidi na netu.

velikidragi
19.05.2011., 14:23
Ovo nekome može izgledati čudno, ja sam probao na moru loviti s wagglerom 8+2, i relativno debelim najlonom 0.25, i na kraju svega veoma zadovoljan principom rada s obzirom da nemam matcha.

Umjesto jednog većeg stopera, stavio sam dva mala, tik jedan do drugog, i pokazalo se dobrim, bez zapinjanja u vršnu vodilicu, a dubina na otprilike 3 metra.:uimep:

dravski klen
29.06.2011., 20:58
...imam pitanje pošto još nisam koristil klizne plovke...koji stoperi su bolji silikonski ili končani...

markon
29.06.2011., 22:03
Po meni končani ili napravljeni od flaksa...

lelo
29.06.2011., 22:59
klizne plovke...koji stoperi su bolji silikonski ili končani...

Pretpostavljam da ako nisi koristio klizni plovak, onda si proučio kako se slaže sistem. Kako to sve ide. Končani svakako, pogotovu ako ti je dubina veća od štapa. Najbolje je da kreneš čitati ovaj topic od početka. Onda ti možda bude jasnije zašto i kako, a usput se i zabaviš.

končani ili napravljeni od flaksa...

Možeš kupiti, sam složiti, vezati. Ja kupim gotove. Manje se mučim, prsti više nisu onoliko spretni k'o nekada.

Tone Plovak
29.06.2011., 22:59
imam pitanje pošto još nisam koristil klizne plovke...koji stoperi su bolji silikonski ili končani...

Sve ima svoje, ako koristiš silikonski stoper bez dodane perlice ispod njega onda moraš paziti da nije premali i da se ne zaglavi u plovku te da lagano prolazi kroz vodilice. Končani stoper lakše prolazi kroz vodilice ali je perlica obavezna i nikako mu skraćivati krajeve jer će teže ići kroz vodilice.

Ako ti silikonski stoper oslabi jednostavno iza njega naveži končani bez raskapanja sistema, nije loše imati oba pri ruci.

Sunka
30.06.2011., 00:06
i nikako mu skraćivati krajeve jer će teže ići kroz vodilice.

:hmmm:

Ne kužim

markon
30.06.2011., 01:05
Krajevi (-x-) moraju biti dugi 2-3 cm da ne bi zapinjali kroz vodilice. Probaj loviti s kraćim pa ćeš skužiti...

biro93g
20.07.2011., 20:42
tražio sam na forumu kako se vežu ti stoperi al "serč" opcije nije pokazala rezultate. dakle kako se vežu stoperi? oduvijek sam koristio silikonske ili one fiksne ali ovi su mi se učinili veoma korisnim. molim pomoć... hvala

neno
20.07.2011., 20:51
Nikad nisam ni pokušavao vezati končane, jer kupujem gotove navezane na slamku puno je jednostavnije i nije skupo,meni osobno su končani bolji od silikonskih, najviše ih koristim na bolonjezu. I da kad kupuješ ima ih različitih debljina zavisno od debljine najlona koji koristiš :ffwjj:.

glina
20.07.2011., 21:06
Nikad nisam ni pokušavao vezati končane,

Vrlo je jednostavno vežem ih jednako kao i udicu, a perlicu obavezno koristim.

atlon
18.08.2011., 13:23
Klizni plovak sa regulacijom dubine bez stopera

http://i51.tinypic.com/r7t4r6.jpg

Kod ovog modela dodatni mali plovak omogućava plovku da ispluta na površinu i ostane blokiran pri povlačenju ribe.

http://i55.tinypic.com/9acnwl.jpg
Ovaj model ima spiralnu cijev u donjem dijelu. Kada plovak ispluta, potrebno je zategnuti nit držeći štap vodoravno i
usmjeren prema plovku.

http://i54.tinypic.com/21nmmg7.jpg

Da li netko koristi ovakve ili slične modele i kakva su iskustva. Molio bih pomoć za nabavku.:notworthy:

Sunka
18.08.2011., 13:27
Imaš ih na eBayu kolko hoćeš! :ffwjj:

http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_trkparms=65%253A12%257C66%253A1%257C39%253 A1%257C72%253A5250&rt=nc&_nkw=polaris+floats&_dmpt=UK_SportingGoods_FishingAcces_RL&_ipg=200&_trksid=p3286.c0.m14.l1514

Branko
31.10.2011., 19:20
Kako ima dosta plovaka koji su u gornjem djelu klizni a u donjem fiksni, napravih sebi dodatak, gadžet ili kako se već zove, da mogu takve, a za nevolju i klasične fiksne koristiti kao klizne. Koristio sam gumice za fiksne plovke i rosfrajnu pčelarsku žicu debljine 0.3 mm. Napravio sam na gumama različite debljine, nek se nađe. Okce kroz koje prolazi najlon sam pravio pomjera 0.8 mm. Na slici se otprilike vidi kako teče izrada koja i nije neka mudrost. Kasnije samo malo učvrstiti žicu nekim ljepilom.

http://www.dodaj.rs/f/i/yd/37rIwLiY/klizni-plovak-gadzet.jpg

Ukoliko pecamo iz čamca ili gdje god je velika dubina a mala razdaljina, možemo koristiti fiksni plovak sa montažom kao vagler. Na ovaj ga način možemo brzo promjeniti ukoliko je stabilizator istog promjera pa odgovara ista gumica. Takođe kod ovakvog plovka imamo najbrže propadanje mamca što kod većih dubina a jakog toka, zna biti jako korisno.

RRGR
06.06.2012., 13:37
Odlučio sam iz razloga pokrivanja većeg raspona dubina vezati klizni plovak na bolognese 5m, prvi put.
Stavio sam končani stoper, ostavio cca 2 cm brkove. Gore je perlica, plovak i olovo,.
Za sada sam isprobao na suhom, a sutra ću i na moru (bar se nadam) ali prije imam jedno pitanje za nekog iskusnijeg sa tim sistemom:
Na suhom mi ipak malo zapinje na gornjim vodilicama (2 i 3 su vrlo uske, a vršna je mijenjana pa je šira). Zapinje na način da se čuje prelaz ali ipak prođe, Probao sam već koliko se u stanu tako nešto može isprobati lagano puštajući plovak da klizne na pod.
Pitanje - hoće li to lagano zapinjanje biti problem, može li puknuti najlon ili vodilica ili će to sve biti prohodnije kad se smoči i kad ću normalno (jače nego u stanu) zabacivati?

Josip
06.06.2012., 19:41
Najbezbolniji za vodilice je stoper od flaksa, s brkovima, ( što je stoper bez brkova, :roflmao:), kod končanog stopera nemaju svrhu ti brkovi, jer kad se namoče mogu ti zadavati samo problem kad se nekako čudno sljepe, zato je perlica tu. No nema problema što se čuje, jer čut se mora, kako ide na match štapovima mora i na Bolognesima, samo peglaj.

RRGR
07.06.2012., 10:12
Josipe hvala za odgovor, danas idem s njim na more.
Kako si naveo ne trebaju brkovi, gore je neko naveo da je to obavezno, iskreno ja ne razumijem zašto bi eventualno mogli trebati, tj. koja bi im trebala biti svrha.

Mbranko
02.09.2012., 22:41
Da li postoje "inline" klizni plovci ali da najlon prolazi cijelom dužinom plovka kroz njega znači i kroz antenu a ne samo djelomično, trebaju mi manje gramaže od 5 pa do 10 g za match. Naime na vodi gdje večinom lovim linjaka i babušku je dosta rastlinja (vodena trava i resa) a bacam nekih 15 do 20 m u rupe pa na svakom ribolovu ostanem barem bez jednog plovka jer mu se na antenu nalovi dosta tog sr...a i jednostavno se strga.

Gelipter
02.09.2012., 23:24
Da li postoje "inline" klizni plovci ali da najlon prolazi cijelom dužinom plovka kroz njega znači i kroz antenu a ne samo djelomično, trebaju mi manje gramaže od 5 pa do 10 g za match. Naime na vodi gdje večinom lovim linjaka i babušku je dosta rastlinja (vodena trava i resa) a bacam nekih 15 do 20 m u rupe pa na svakom ribolovu ostanem barem bez jednog plovka jer mu se na antenu nalovi dosta tog sr...a i jednostavno se strga.

Ne znam da li postoje danas (vjerujem da da) ali prije nekoliko godina sam lovio na sličan način i koliko se sjećam da su bili DAM-ovi plovci. Koliko ja znam DAM ima kod Bahuna pa probaj tamo pitati.

Salix
03.09.2012., 09:57
Probaj potražiti, ima ih po trgovinama od 5 g nisam siguran ali težih je bilo.
Plovci su jednostavno sve osjetljiviji.Imaju odlične nosivosti ali lako pucaju i oštećuju se.
Ako dubina nije problem da probaš sa bužirima na anteni ili ako ti se da isprobavati sa lijepljenjem cijevčica na antenu.
Da li si probao sa waglerima i namašćenim najlonom.

rocephin
03.09.2012., 10:11
http://i305.photobucket.com/albums/nn203/rocephin/kliznipl.jpg

Mbranko...ovo je ''inline'' klizni plovak koji ja ponekad koristim na matcheru.
Možda da probaš s nečim ovakvim. Mene dobro služe. Imam dva komada (4 i 6 grama).
Ima ih u BBS Sportu. Gramaže su 2-10.

Mbranko
03.09.2012., 23:15
pošto nisam prošao provjeru hvala svima na odgovoru.

@Salix waglere koje imam su mi malo preskupi pa se bojim da ne ostanem bez, jedino da kupim jeftinijeg a što se tiče tonućeg flaksa s njim je tu koma loviti jer kod kontriranja digneš dve, tri kile rese i trave. Sa fisknim plovkom je teško pogoditi rupu koje su max 1x2m a dubina se kreće od 0,8 pa do 1,2 m tako da mi većinom ili udica ili plovak završe u resi.

Salix
04.09.2012., 08:16
Mislio sam da probaš sa jeftinim (skupi su), pa ako ti odgovara lako pređeš na skuplje.
Osim waglera postoje i " klasični " plovci sa takvim načinom montaže.Najskuplji su specijalni plovci za takve namjene, mislim da ih koriste Englezi. Oni su dugački, napravljeni tako da olovo i udica ulazi u tijelo plovka kad ga privlačiš.

Napisao sam ti da probaš sa namašćenim najlonom.Postoji (ja je koristim kad idem na štuke kad je problem sa travom) " mast za premazivanje najlona " nakon koje on ne tone, a također i plivajući najloni.

Mbranko
05.09.2012., 00:26
sorry krivo sam skužio, ja sam mislio da si napisao odmašćeni (znači tonući) umjesto namašćeni tj. plivajući.

torifune
19.09.2012., 21:29
Proštudirao sam topik, al sam sad u nedoumici, trebaju li brkovi na stoperu ili ne?
Na nekim sam stranicama vidio sam tzv. bobber-stop knot...nema brkova!?
Još jedna stvar me zanima. Ako npr. imam glavni najlon debljine 0.32, koju debljinu najlona koristiti za stoper?

Sunka
21.09.2012., 04:17
Debljinu najlona za stoper odabireš po veličini ušice na plovku.
Kaj se brkova tiče, ja ih ostavim bar 1,5 cm. Pošto sam jedino sa špagom/koncem radio, uopće ne smetaju, dapače.

torifune
21.09.2012., 10:14
Ovo sa ostavljanjem brkova na stoperu mi ima smisla u slučajevima kada se čvor olabavi pa je potrebno malo pritegnuti.
Ima li još neki dodatni razlog za ostavljenjem brkova, lakši prolazak kroz vodilice ili slično?

Sunka
21.09.2012., 16:49
Pa to ti je to otprilike. Ne smetaju brkovi, pogotovo ako su od konca, a i pomažu primjerice navečer u mraku da ne provučeš plovak kroz vodilicu je osjetiš i čuješ prolazak stopera kroz vodilice

torifune
23.09.2012., 21:44
Još mi je ostalo za riješiti onaj famozni logaritamski raspored olova, koji se spominje u više topika. Jasno mi je da se radi o logaritamskoj skali, ali o kojem se logaritmu radi (dekadski, prirodni, na neku drugu bazu)? Odnosno, kako ću u ovisnosti o nosivosti plovka i dužini sistema, izračunat raspored olova?

Salix
23.09.2012., 22:44
Famozni :fisssh: nemoj se zabrinjavati, puno je jednostavnije.
Ne zahtjeva baš takvu matematiku a iskustvo daje najbolje rezultate. Netko pametan je utvrdio da najbolji razmak ima veze sa logaritmima ( smanjenje razmaka ).
Razmišljaj drugačije odnosno što je cilj. Rasporediti veći broj olova tako da mamac " propada " ili "struže " na način koji najbolje odgovara. Cilj je postići postepeno propadanje mamca ili neke vrste lelujanja u struji vode.
Olova idu uvijek od najtežeg prema najlakšem.
Odvoji si vrijeme i napravi kako treba...
Probaj napraviti probni sistem u bistroj plitkoj vodi bržeg toka - komad najlona, plovak, olova, na kraj stavi nešto vidljivo a ne udicu. Za početak staviš olovo od 50% nosivosti da ti bude lakše - zatim dodaješ i promatraš što se događa kad staviš dva , tri , četiri olova. Kako izgleda kad promjeniš razmak.
Ono što odgovara tvojim potrebama / željama zapamti i slično napravi za ribolov.

torifune
09.10.2012., 10:50
Probao sam sa konačnim stoperima, ali očigledno nešto krivo radim...umelo me.
Elem, malo deblji konac jarko crvene boje (da mi bude vidljiv) sam motao oko slamke i nanizao par komada. I onda ga kliznem sa slamke na najlon, pažljivo pritegnem, ovlažim, momački stisnem, trimam brkove (da ne pudu predugi), i nakon par bacanja ne štopaju nikako, samo klize, a nakon još par bacanja počnu zapinjati za vodilice.

E sad, treba li možda napraviti petlju od najlona kroz stoper?
Na primjer:

http://upload.ecvv.com/upload/Product/20087/China_Bobber_Stopper_Line_Stopper_Fishing_Float200 87151544097.jpg (http://upload.ecvv.com/upload/Product/20087/China_Bobber_Stopper_Line_Stopper_Fishing_Float200 87151544097.jpg)

Ovo je već gotov stoper kojeg ima u prodaji. Kada samo gurnem končani stoper sa slamke na najlon, ne uspijevam dobiti da čvrsto stoji na najlonu (sa najlonskim stoperom to nije problem, ali ga u mraku teško uočavam). Bavim se mišlju da kroz ovu slamčicu gurnem glavni najlon dva puta (napravim petlju), kliznem stoper i onda rasiječem slamku. nakon toga ovlažim, stisnem i zategnem petlju glavnog najlona. Ima li to smisla?

Sunka
09.10.2012., 19:49
Meštre, nekaj krivo radiš očigledno.

Jel vežeš stpere kak treba? Evo video koji je razvučen do bola, ali prikazuje svaki detalj.

http://www.youtube.com/watch?v=MGuhcqyvVx8

Jel si stavio perlice?
Ako se stoper kliže, stavi ih dva pa čak i tri
Prijeđi na grunt :lert:

torifune
10.10.2012., 08:30
Meštre, nekaj krivo radiš očigledno.
1. Jel vežeš stpere kak treba? Evo video koji je razvučen do bola, ali prikazuje svaki detalj.

Ne. Ovo sa slamčicom mi je novina. Najlonski stoper vezujem na drukčiji način, pa sam nešto kemijao po slamčici, a to definitivno nije bio stopper knot. Klip je odličan, bolje da je rastegnut, nego da fali koji bitan detalj.

2. Jel si stavio perlice?

Ne, njih koristim kad rabim najlon. Budući da osnovni najlon prolazi kroz tanku duguljastu krutu cjevčicu koja viri iz plovka, perlica nije potrebna, jer je končani stoper puno širi od otvora te cjevčice...koja u biti i jest perlica (malo duža), kupljena u trgovini materijala za izradu nakita.

Plovak se sastoji od kugle stiropora promjera 4cm kojeg probijem štapićem za ražnjiće. Kroz jedan kraj nastale rupe nabijem duguljasto olovo za mreže (10,15 ili 20 grama, ovisno o potrebi, odnosno o dodatnom opterećenju na pjoku), a kroz drugi kraj tu "keramičku" cjevčicu (dužina cjevčice je cca 3 cm). U konačnici, iz kugle stiropora na jednom kraju viri dio olova, a na drugom kraju dio cjevčice/perlice...i kroz to se provuče osnovni najlon.

3. Ako se stoper kliže, stavi ih dva pa čak i tri

Malo sam pogledao ostale klipove vezane za temu float bobber slide stopper drž-nedaj i nisam primjetio da koriste višestruke stopere, ali ako bude previše klizao, zašto da ne. Budući da sam kupio konac od pamuka, tu isto tako može biti problem, možda bi trebao rabitii konac od umjetnog materijala...vjerojatno je trenje veće.

4. Prijeđi na grunt :lert:

Sad, kad me idu komarče na plovak, a na dnu me vrebaju ugori? Nema šanse. Rađe ću se petljat i učit sa kliznim plovcima, jer za to vrijeme jedan štap sa fiksnim plovkom uvijek u moru...i radi svoje. Ovaj sa kliznim plovkom mi je bitan kad se indijanke ne budu htjele dizati toliko visoko.

marijana
10.10.2012., 09:23
ovi končani stoperi mi se nisu pokazali dobri, svako malo se olabave i onda gubim izmjerenu dubinu, puno bolje mi se pokazalo kada sam svežem stoper od flaksa na koji i lovim.

Salix
10.10.2012., 11:11
Perlica ili nešto slično mora biti između, nije stvar u otvoru već u kontaktu sa plovkom.
Probaj promijeniti konac, da li si probao ubaciti " amortizer " da nemaš jaki udarac, možda slana voda ima utjecaj.

torifune
10.10.2012., 11:40
Perlica ili nešto slično mora biti između, nije stvar u otvoru već u kontaktu sa plovkom.
Probaj promijeniti konac, da li si probao ubaciti " amortizer " da nemaš jaki udarac, možda slana voda ima utjecaj.

Stavit ću i dodatnu perlicu, koju inače stavljam kad koristim najlonski stoper...kao amortizer, pa ću probati.

torifune
11.10.2012., 20:31
Ovo isto moram probati (naravno u DIY izvedbi):

http://brotherhood-of-catfishermen.com/catfish/messages/66/627557.jpg (http://brotherhood-of-catfishermen.com/catfish/messages/66/627557.jpg)

Navodno se dobro ponaša na roli i ne smeta pri zabačaju. Na slici izgleda poprilično nezgrapno, ali kad uzmemo u obzir veličinu perlice, radi se o poprilično sitnom "gadgetu".

EDIT: originalna naprava se zove "gizzmo bobber stopper".

darkoford
12.10.2012., 00:03
Ovo isto moram probati (naravno u DIY izvedbi):
Sa čime planiraš bušiti rupe? :hmmm: Ja imam najmanji borer fi 0,75mm i mislim da je to prevelika rupa.

shime
12.10.2012., 01:25
Sa čime planiraš bušiti rupe?
Ako je plastični komad onda moreš ugrijanom iglom.

torifune
12.10.2012., 08:32
Sa čime planiraš bušiti rupe? Ja imam najmanji borer fi 0,75mm i mislim da je to prevelika rupa.

Kao što je shime napisao, ugrijanom iglom. Međutim, mogu ići i svrdlom od 1mm (to mi je najmanje što imam), jer zbog načina provlačenja najlona kroz ovu pločicu, trenje bi trebalo biti dovoljno veliko da kompenzira širinu rupe...valjda.

lemi
22.02.2013., 12:07
Tražeći na net-u stranice koje bi se odnosile na teme o upotrebi kliznog plovka u ribolovu (pre)često sam to radio upisujući..sliding float..laufpose montage a onda sam se sjetio izraza :idea:..slip bobber. Riječ "slip" kao i "slide" prevodi se(između ostalo) kao..(s)klizanje.
Bobber je plovak.Često se taj pojam odnosi na kratke, okruglaste reklo bi se pomalo "zdepaste" plovke(nije uvjet).
Koliko vidim; Ameri imaju cijelu "filozofiju" sa upotrebom takvog plovka i spin-štapova te love razne vrste riba uključno i bass-a. Evo prikaza nekih montaža:

http://www.anglersnotebook.com/wp-content/uploads/2012/12/slipbobber.jpg (http://www.anglersnotebook.com/wp-content/uploads/2012/12/slipbobber.jpg) http://www.learninghowtofish.com/media/riggingwhite/slipbobberwhite.jpg (http://www.learninghowtofish.com/media/riggingwhite/slipbobberwhite.jpg)

Montaža može završavati sa udicom na koju se stavlja živi ili neživi mamac, mogu se postaviti i silikonci sa jig glavom te fly-jigovi.

http://www.youtube.com/watch?v=Dqy7WoUPmE8

Ako sam dobro shvatio, kada se lovi na bobber- sa fly jigom..

http://www.northlandtackle.com/Sites/north/Image/catimages/Fire-fly-jig-13-Glow.png (http://www.northlandtackle.com/Sites/north/Image/catimages/Fire-fly-jig-13-Glow.png)

..takvu kombinaciju nazivaju..Float and Fly fishing(technique)..F" n F (skraćeno)

http://www.youtube.com/watch?v=msc29TJ0wJU