View Full Version : Mjesečev kalendar 2010
Skenirani mjesečev kalendar u PDF formatu za 2010 godinu za vrtlarstvo.
Kada sijati, kada pobirati plodove, kada plijeviti itd.
Dio kalendara:
http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/111/1-43.jpg
Ovde ti piše (http://www.pijanitvor.com/forum/showthread.php?t=2090) kako se ulazi u grupu "provjereni".
Ako budeš vredan, imaš još vremena do sjetve :ffwjj:
hej šunka,prvi put gledam sjetveni kalendar.jesu bijela polja nepovoljna za sjetvu i sadnju samo tih biljaka ili općenito.daj malo objasni kalendar ako ti nije problem. :kkkk:
Jep, bijela polja (ona koja nisu žuta) su nepovoljna za sjetvu.
Legenda ti je na dnu kalendara.
mecctro
23.02.2010., 21:53
Osnovno pravilo mjesečevog kalendara je: „sve što mora rasti i razvijati se treba biti napravljeno za vrijeme rastućeg mjeseca, a sve što se mora zaustaviti i umrijeti mora se napraviti za vrijeme padajućeg mjeseca “.
"mecctro" mislim da nisi shvatio bit mjesečevog kalendara. Na biljke imaju utjecaj i drugi planeti. Ovisno o njihovom položaju, sije se ili obrađuje određena biljka. Ako malo bolje pogledaš, vidjet ćeš da su to periodi od 2 do 3 dana, koji se međusobno izmjenjuju ovisno o tome dali uzgajaš list, korijen, plod ili cvijet.
LP
mecctro
27.02.2010., 09:28
"mecctro" mislim da nisi shvatio bit mjesečevog kalendara. Na biljke imaju utjecaj i drugi planeti. Ovisno o njihovom položaju, sije se ili obrađuje određena biljka. Ako malo bolje pogledaš, vidjet ćeš da su to periodi od 2 do 3 dana, koji se međusobno izmjenjuju ovisno o tome dali uzgajaš list, korijen, plod ili cvijet.
LP
Svakako da na rast biljaka utječu položaj planeta i svemirske sile, međutim mjesečev kalendar prvenstveno prati položaj mjeseca u odnosu na te planete (periodi traju po 2-3 dana jer toliko traje prolazak mjeseca kroz određeno sazviježđe), a ne njihov međusobni položaj. Na taj aspekt se nisam osvrtao u svom postu. Međutim, cvrčak je pitala zašto su dani označeni bijelim nepovoljni za sjetvu, a razlog je vjerojatno taj koji sam naveo. Nažalost, Šunka ne da downloadat pa ne mogu biti siguran da su polja bijela iz tog razloga, ali ako je 14 dana za redom onda je vjerojatno to. Na nekim kalendarima bijelim su označeni dani nepovoljni za biodinamičko tretiranje. Postoji još jedna vrsta nepovoljnih dana, a to je kad mjesec prolazi preko južne i sjeverne obratnice i kad su planeti raspoređeni na naročit način. Ovdje se vide 1. siječanj i 2. travanj, ali opet na nekim kalendarima je i 3. travanj i nešto u veljači. U te dane ne bi trebalo ništa raditi po vrtu.
Mecctro - bijelo u mjesečevom kalendaru znači da ne bi smio ništa radit. Da pojasnim, u principu sijat možeš bilo kad. Ako su zadovoljeni uvjeti (vlaga, temperatura itd.) biljka će niknut, no ponašanje biljke neće bit isto. Npr. ako posiješ salatu ili radić (lisnata biljka) u vrijeme ploda, takva biljka će ti vrlo brzo otić u sjeme umjesto da ti daje ukusne listove. U drugom slučaju biljka će ti bi kržljava, u trećem će ti uši napadat biljku. To su te cake koje ljudi ne kuže i postavljaju si pitanje - "sve sam isto napravio a rezultati su neusporedivi". Ove stvari sam ja promatrao i imaju smisla. Također, desi se da ti vremenske prilike ne dozvole sjetvu u pravo vrijeme. Onda posiješ kada stigneš, ali situaciju ispravljaš tako da oko tih biljaka radiš (okopavaš, pljeviš) u pravo vrijeme, pa se biljke ipak ponašaju bolje.
LP:roflmao:
mecctro
27.02.2010., 18:41
vidjet ćeš da su to periodi od 2 do 3 dana, koji se međusobno izmjenjuju ovisno o tome dali uzgajaš list, korijen, plod ili cvijet.
Mecctro - bijelo u mjesečevom kalendaru znači da ne bi smio ništa radit.
Buckom, nisi promotrio kalendar o kojem ovdje pričamo. Tu su ti bijela polja po nekoliko dana (vjerojatno 14, ne mogu vidjeti). Ne tvrdiš valjda da 14 dana ne treba ništa radit. Na ovom kalendaru su dani kad ne treba ništa radit označeni s nekakve tri crtice (1. siječnja, 2. travnja). Na nekim kalendarima su takvi dani označeni s praznim bijelim poljima. Ponavljam bijela polja u ovom kalendaru ne moraju zanačiti isto što i u nekom drugom (u onom slovenskom znače da se ništa ne radi).
A da obojica napišete 10 kvalitetnih postova, time zaslužite ulazak u grupu Provjereni, pošaljete zahtjeva za ulazak u grupu, zahtjev vam se odobri, i zatim konačno skinete ovaj kalendar o kojem na neviđeno pričate i vidite koji je od vas dvoje u pravu :uimep:
A da obojica napišete 10 kvalitetnih postova, time zaslužite ulazak u grupu Provjereni, pošaljete zahtjeva za ulazak u grupu, zahtjev vam se odobri, i zatim konačno skinete ovaj kalendar o kojem na neviđeno pričate i vidite koji je od vas dvoje u pravu :uimep:
Sorry , nije mi to bio cilj. Ako misliš da je tako, slobodno mi skini te posteve.
mecctro - na ovom kalendaru nisam ni mogao vidjet bijela područja i priznajem da sam pisao prema prošlogodišnjim kalendarima.
Inače evo linka za mjesečev kalendar u dvije verzije. Druga verzija je za biodinamički uzgoj prema Staineru, koji je razradila Maria Thun.
bunkahle.com/astrolog/mocal.cgi
Sorry , nije mi to bio cilj. Ako misliš da je tako, slobodno mi skini te posteve.
Lakše malo s tenzijama na forumu :stop:
PS hvala na drugom linku - stranica je na njemačkom, tak da znate :ffwjj:
mecctro
28.02.2010., 11:14
bunkahle.com/astrolog/mocal.cgi
Taj i ja gledam, ali ne kužim kako na njemu vidiš kad su nepovoljni dani. Javljaj ako znaš. Npr 2. travnja na njemu izgleda OK, a na ovom Šunkinom i onom od Ajde Vrzdenec su prikazani kao nepovoljni.
---------- Postovi spojeni ---------- Donji post napravljen u 11:14 ---------- Gornji post napravljen u 11:13 ----------
PS hvala na drugom linku - stranica je na njemačkom, tak da znate
Ima English version pored dugmeta Reload.
A da usporedite sa Sjetveni kalendar 2010 (http://www.pijanitvor.com/forum/showthread.php?t=4107) koji je također na bazi mjesečevih mjena, ali ne i samo toga.
Napokon kalendar da mogu početi raditi u vrteku
I ja bi si skinul taj kalendar...Obečal sam ženi
Kako do kalendara? Put kojim se (http://www.pijanitvor.com/forum/showthread.php?t=2090) ređe ide mora ići. (http://www.pijanitvor.com/forum/showthread.php?t=2090)
Jadranka
25.03.2010., 12:47
Pozdrav svima, zahvaljujem za provjerene i za kalendar. nakon toliko pokušaja uspjela sam ga izlistati.
Što se kalendara tiče moj me je ocat učio da kad je prva četvrt, "mjesec sjedi" i sije se sve što raste od zemlje gore, znači lišće i plodovi, a kad je druga četvrt "mjesec pada na nos" sije i sadi sve što raste prema dole, dakle u zemlji.
I sad, jučer ja nisam imala kalendar, polja su žuta, povoljna za cvijeće, a sijala sam salatu, blitvu, radić i špinat. Vidjet ćemo što će izniknut.
I još jedno pitanje: prošle godine sam imala dva sjetvena kalendara, ali iz različitih novina i nisu se poklapala. Kako to, kojeg se pridržavati?:hmmm:
Iskreno ja bi se držala ovog šta ti je savjetovao otac. A ako usporediš kalendare mislim da bi se trebali poklapati :daaa:
Pozdrav svima, zahvaljujem za provjerene i za kalendar. nakon toliko pokušaja uspjela sam ga izlistati.
Što se kalendara tiče moj me je ocat učio da kad je prva četvrt, "mjesec sjedi" i sije se sve što raste od zemlje gore, znači lišće i plodovi, a kad je druga četvrt "mjesec pada na nos" sije i sadi sve što raste prema dole, dakle u zemlji.
I sad, jučer ja nisam imala kalendar, polja su žuta, povoljna za cvijeće, a sijala sam salatu, blitvu, radić i špinat. Vidjet ćemo što će izniknut.
I još jedno pitanje: prošle godine sam imala dva sjetvena kalendara, ali iz različitih novina i nisu se poklapala. Kako to, kojeg se pridržavati?:hmmm:
Nije sam sjetva/presadnja bitna. Već sve što se radi oko npr. salate radi se u vrijeme lista. Npr. okopavanje, pljevljenje korova,... i sl. Znači ako si već i posadila/posijala u "krivo" vrijeme to možeš ispraviti, ako ostalo radiš u to povoljno vrijeme. Idealno bi bilo posaditi u grupe npr. jedna gredica biljke ploda, jedna gredica biljke lista, itd. Pa onda kad je povoljno vrijeme radiš na toj jednoj gredici sve, bez da "ometaš" druge biljke koje nisu iz te skupine.
Postoje dvije vrste mjesečevog kalendara. Biodinamika se drži tzv. sideričkog.
Inače na stranici družbe Ajda postoji isto tako zidni kalendar, koji se može skinuti, kao i kalendar iz sjetvenog pripručnika marie thun za svaki mjesec. Evo linkova.
http://www.ajda-vrzdenec.si/l2.asp?L1_ID=9&L2_ID=46&LANG=slo
Inđoj.:uimep:
Jadranka
25.03.2010., 17:42
Hvala na linku i savjetu. Prošle godine sam imala svega u svom malom vrtiću, cijelu godinu i pridržavala sam se tog kalendara kao što je ovaj na početku.
jel netko zna za ovih par dana unaprijed koji sjetveni uslovi ili za presađivanje.
Imaš ovdje (klikni) (http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=8523&p=117613#post117613) pa vidi.
Pošto je 2011. godina, a ovo topic za kalendar za 2010. godinu, ovo može close! :xqqa:
:close: