PDA

View Full Version : Jam (Dioscorea alata)

Mamaa
31.01.2010., 12:18
http://i675.photobucket.com/albums/vv118/MamaaaB/biljke/jam.jpg
http://i675.photobucket.com/albums/vv118/MamaaaB/biljke/jam2.jpg
http://i675.photobucket.com/albums/vv118/MamaaaB/biljke/jam3.jpg

Općenito: Pripada porodici dioskorki (Dioscoreaceae). Domovina jama su dijelovi Kine, Koreje i Japana. Od 600 tropskih i suptropskih vrsta, najvažnija je Dioscorea alata. To je penjačica koja na crveno izbrazdanim stabljikama tvori rasplodne gomoljčiće.Kod nas jam nema nikakvog prehrambenog značaja, međutim se, kao vrlo lijepa penjačica kojoj treba potporanj za penjanje, koristi za ozelenivanje sjenica. izdanci preko zime odumiru. Jedu se kuhani gomolji.

Visina u cm: 150 - 300 cm
Vrijeme sijanja na otvoreno: listopad, studeni
Presađivanje sadnica: listopad, studeni
Razmak između biljaka: 90 i više cm
Prosječno trajanje kulture: višegodišnja

Klima i stanište: Potrebna joj je visoka temperatura, odnosno u proljeće i ljeto oko 20 stupnjeva, svijetli, dovoljno vlažni i od vjetra zaštičeni položaji.

Tlo: Pjeskovita ilovasta tla, vrlo bogata hranjivim tvarima i s dobrom odvodnjom viška vode.

Sjetva i presađivanje: Rasplodne gomoljčiće posložiti u dobro pripremljeno tlo, na dubinu od oko 0,5 -1 cm. Najpogodnije je u tlu iskopati jame veličine 40 x 40 x 40 cm i unutra staviti 20 cm zrelog komposta, 3 -5 rasplodnih gomoljčića, pa opet 10 cm dobro odležalog stajskog gnoja.

Njega i gnojidba: Biljci je potreban čvrsti potporanj za penjanje. U zimi (prosinac) dno stabljike pokriti s 4 -5 cm debelim slojem gnoja. Malčirati (nastirati).

Berba: Do jednog metra dugački korijen (kod nas 40 - 60 cm) se vadi kad otpadne lišće. Gomolji se moraju vaditi (listopad/ studeni) vrlo pažljivo, kako se ne bi oštetili. Oštečene gomolje odmah upotrijebiti.

ines
31.01.2010., 21:58
Ovo je slično batatu. Je li netko ovo "Jamio"? :uimep: mislim probao uzgajati i jesti!

sompopirovic
31.01.2010., 22:29
Pošto je za berbu Jama potreban bager (korjen od 0,5m do 1m) preporučuje se nadzemni uzgoj jer bagere imaju malobrojni. Ja sam ih vidio u vrećama 1x1x1 metar. Kad dođe branje, razrežeš vreću i motikaš. Vidio sam i ploče za pokrivanje krova (fleksibilne recimo Gutanit ili one prozirne) smotane u krug, zavezane žicom i ispunjene zemljum i unutra posađen Jam. Kad se bere, odrežeš žicu, skloniš ploče i iščeprkaš gomolje.

sompopirovic
01.02.2010., 00:14
Još bi dodao da je gomolj jama ljkovit. Smanjuje razinu šećera u krvi, a i kiselost u želucu, te pripomaže zacjeljivanju rana od gastritisa i čira na želucu.

lavandica
28.04.2010., 12:22
Uzgojila sam jam lani. Sadnice dobila od prof. Novaka s Agronomskog fakulteta. Stavila bih slike, ali mi je kompjuter nedavno "pojeo" sve fotke ljekovitih biljaka. Jam se sam uvija uz kolac i to smjerom suprotnim od kazaljke na satu. U jednom danu vidljivo naraste, podsjeća na čudotvorni grah, iznimno zanimljiva i zahvalna biljka, ništa specijalno ne traži što se uzgoja tiče. Ja sam je uzgojila u većoj tegli. Mene okus podsjeća na krumpir. U prvom kontaktu, jedući ga par dana, osjetila sam blago smanjenje šećera u krvi, ovaj moj "kućni" nije imao spektakularni efekt. Ali je puno bolji izbor za grickalicu od većine grickalica kraj kojih prolazimo u dućanu.

Prateći ljekovito bilje na vlastitoj koži tridesetak godina, rekla bih: napraviti sve razumno što moderna medicina zagovara, puno se kretati, slušati vlastiti organizam i bilje shvatiti kao pripomoć. Osobi koja je natašte popila tursku kavu, popušila kutiju cigareta, pojela brzu hranu za ručak i večeru, pila gazirane sokove i cijeli dan sjedila za kompjuterom jam neće riješiti problem. :doh:

sompopirovic
29.04.2010., 09:35
Uzgoj: Kod nas uzgoj počinje sadnjom zračnih gomoljčića ili komada gomolja u ožujku u nekom zatvorenom prostoru (recimo plasteniku) a u vrt se presađuje u svibnju. Berba (vađenje gomolja) počinje kada se listovi osuše, a to je obično u listopadu i studenom.

Jam se može konzumirati i u svježem stanju (kada je njegov ljekoviti učinak najveći) ili kuhani. Možete ga dodavati ostalim jelima kako vam odgovara.

Preporučena količina gomolja za konzumiranje je oko 20g na dan. Ostatak gomolja se može zamotati u alu foliju i u frižider. Također je moguće ga čuvati i na sobnoj temperaturi i nakon rezanja jer ima sposobnost samozacjeljivanja reza.

Milas
05.05.2010., 09:29
Slao sam mail dr. Novaku. Od 15.5. na agronomiji će se moći jamiti sadnica jama za 30kn/kom i batata za 3kn/kom.