PDA

View Full Version : Crna bazga (Sambucus nigra)

Mamaa
01.02.2010., 14:25
Općenito o bazgi možete vidjeti ovdje (http://www.pijanitvor.com/forum/showthread.php?p=40668#post40668).

Mladi izdanci i listovi bazge beru se u travnju i svibnju, a cvjetovi u vrijeme cvatnje. Cvjetovi se beru po lijepom, sunčanom i suhom vremenu, čim se cvjetići počnu otvarati. Cvjetovi koji nisu ubrani po sunčanom i suhom vremenu brzo izgube mliječnobijelu boju, koja prelazi u smeđu i crnu i tada više nisu za uporabu.

Plodovi bazge beru se u rujnu. Sirove bobice bazge, kao i nekuhan sok od njih, ne smiju se koristiti jer mogu dovesti do neželjenih posljedica -mučnine, proljeva, povraćanja i groznice.

Pekmez od bobica bazge potiče pražnjenje crijeva. Posebno je pogodan za liječenje zatvora kod djece.

Mladi listovi i cvjetovi bazge potiču znojenje i izlučivanje mokraće.

Cvjetovi bazge liječe prehladu, kašalj, hripavac, gripu, bronhitis, početni stadij upale pluća, hunjavicu, reumatske bolesti...

Bazga poboljšava funkciju bubrega i odstranjuje nagomilanu vodu u organizmu. Koristi se kod liječenja vodene bolesti te reumatizma mišića i zglobova.

Mladi listovi bazge pomažu kao dopunsko sredstvo u liječenju šećerne bolesti. Sokom od bazginih boba s velikim se uspjehom liječi neuralgija trigeminusa (neuralgija ličnog živca).

Pekmez od bazginih boba, sok ili vino uklanjaju nervozne srčane smetnje.

Za sve vrste prehlade, kašlja i upale sluznice usta dobar je čaj od jednakih dijelova cvijeta bazge i cvijeta lipe. Zasladi se medom i doda limunova soka.

Vrtlarica
20.02.2010., 22:25
Mi doma (zapravo, moja mama) radimo sirup od bazginog cvijeta i sok od bazginih bobica. Beremo ju po šumi gdje je čista i nezagađena. Meni je njen okus odličan, blag i osvježavajući.

sompopirovic
21.02.2010., 00:37
Mi doma (zapravo, moja mama) radimo sirup od bazginog cvijeta i sok od bazginih bobica. Beremo ju po šumi gdje je čista i nezagađena. Meni je njen okus odličan, blag i osvježavajući.

Jesi probala uz cvijetove bazge namočiti u vodi i grančicu mente?

Vrtlarica
21.02.2010., 21:45
Nisam probala, ali je sigurno efekt vrlo osvježavajući.

Danas sam na gruntu gledala kako su narasle moje bazge. Imam dvije, jedna radi hladovinu kompostištu a druga je ostala na rubu vrta i isto ima svrhu da radi hladovinu. Ovih godina sam najčešće brala susjedovu ....ali ove godine će moje biti u punom cvatu.

antojovic
19.03.2010., 15:22
Baš prošle godine napravio vino od bazge. Dobra stvar. Ljekovito kao i sok samo na posebniji način a može se koristiti ovako za čašicu razgovora. Brao u šumi, recept našao na net-u i uspjelo.

jafer1
24.03.2010., 20:20
Ja također napravio vino od bobica i to dvije verzije, suho i polusuho. Oba su dobra, a miris veličanstven. Ove godine ću napraviti više, a najvjerovatnije i od cvijeta...