View Full Version : D.A.M spezicomposite tele carp, 3,90. 3 lbs
leoone5
05.02.2010., 21:57
kupih danas ovaj štap za nekih 300-tinjak kn pa me cisto interesira posto je CARP,imali ikakve razlike od surfa,jer sam ga prvenstveno kupio za more....i kolika je tezina opterecenja od 3.00 lbs,odnosno gramaza bacanja !!!:kkkk:...ako netko ima iskustva sa istim slobodno mi popravi raspolozenje......
Tri libre ti je otprilike 90g a mogao bi biti parabolik .Sviđa mise dužina i gramaža (cijena je super) a sam tražim nešto takvo za stacionarni lov smuđa .Gdje si ga kupio ?
leoone5
05.02.2010., 22:53
a u Barci u Postrani,Split....znam nije ti bas na ruku....:madd:
Iz Virovitice izgleda nakraj svijeta ,ipak hvala.
Ja sam zadnje vrijeme dosta vremena odvoio za proučavanje i učenje o carp i surf štapovima pa evo nekoliko osnovnih razlika:
- surf štapovi su malo tvrđi i predviđeni su za dalja bacanja, ali zahtjevaju malo veću snagu za izbačaj, s druge strane carp štapovi su mekši, rade cijelom dužinom i s njima se lakše zabacuje, manje pate leđa jer je štap mekši i više se savije prilikom zabacivanja pa se u njemu spremi dosta energije zabacivanja koju onda štap u trenutku izbačaja preda olovu. Al opet, postoje i surf štapovi koji rade cijelom dužinom i negdje su između klasičnog carp i surf štapa (recimo štapovi s oznakom C)
- carp štapovu su za bacanja do 100 grama, a idealno je negdje oko 80 (90) grama ovisi kako tko misli, a i 70 grama je jako dobro, s druge strane surf štapovi su najčešće za bacanja 100 do 200 grama, idealno oko 120 (130) grama. Ipak i to varira kod surf štapova pa ima i mekših 80 - 150 grama što je otprilike vrlo slično kao kod carp štapova.
Inače sa surfom 100-200 se može zabacivati olova 80 grama bez problema.
U principu tele carp od 3 lbs je otprilike ekvivalent tele surfu bacanja do 120 grama paraboličke akcije po cijeloj dužini. Ukoliko nećeš zabacivati sa dugačkih plaža na kojima se lome valovi (kao npr. na oceanu) nije ti potreban surf štap i carp će ti biti sjajan.
Prednost tvrdih surf štapova je u tome što omogućuju bacanje teških olova i tvrđi su, a to dolazi do izražaja upravo na velikim valovima jer se najlon onda može bolje zategnuti i na taj način imati bolji kontakt s ribom u trenutku kontriranja.
Ja bi osobno za more i oradu (a i arbuna koji traži malo mekši štap) nabavio carp štap, ali sam uzeo surf zato što su carp štapovi najčešće dvodjelni, a to zahtjeva transportnu dužinu od 2 m što može biti problem.
S obzirom da imaš tele carp štap onda je i to riješeno.
Jedini problem koji možeš imati ako ti vodilice nisu kvalitetne i od soli zahrđaju ili ako su niklovane a ne stainless pa sol izgrize nikal.
I za kraj, carp štapovi su ustvari štapovi za more s namjerom lovljenja orade, ali ih morski ribolovci nisu prihvatili, a carpisti su ih prepoznali kao sjajan alat. Sad se ti isti štapovi vraćaju na more i nose naziv carp i opet ista skepsa "Da li su ovi štapovi dobri za more ako su to šaranski štapovi?" :uimep:
:cheers:
leoone5
06.02.2010., 00:27
svaka čast majstore...ovakav podroban i čitak odgovor nisam nikad dobio niti na jednom forumu.!!!:grgljam:
....ako moderi ovo i bace u smece kao ono "bilo je dovoljno i thanx", nema veze.... ja sam barem rekao sta mislim....:kkkk: :nahnah:
Zamalo! Izvukla te donje rečenica... :vttvbb:
kupih danas ovaj štap za nekih 300-tinjak kn pa me cisto interesira posto je CARP,imali ikakve razlike od surfa,jer sam ga prvenstveno kupio za more....i kolika je tezina opterecenja od 3.00 lbs,odnosno gramaza bacanja !!!:kkkk:...ako netko ima iskustva sa istim slobodno mi popravi raspolozenje......
Da bi tc pretvorili u tezinu bacanja potrebno je tc pretvoriti u grame mnozenjem sa 453,6 i podeliti sa 16.
znaci 3 lb puta 453,6 = 1360,8 podeljeno sa 16 = 85g
znaci idealno za tvog ljubimca je 85 g:hurra:
Da bi tc pretvorili u tezinu bacanja potrebno je tc pretvoriti u grame mnozenjem sa 453,6 i podeliti sa 16.
Ispravak! :vttvbb:
Dijeli se sa 13, a ne 16.
Već opisano ovdje (http://www.pijanitvor.com/forum/showthread.php?t=2591)
Citat: :nahnah:
Počet ćemo sa najvažnijim komadom pribora - šaranskim štapom. Šarani se mogu loviti na teleskopske, dvodijelne i trodijelne štapove. No kako su teleskopske i trodijelne inačice prvenstveno proizvedene da bi se (kompromisom) zadovoljilo ribolovce kojima je važnija transportna dužina od performansi štapa, opisat ću štapove koji su danas određeni standard u modernom šaranskom ribolovu, a to su naravno dvodijelni štapovi. Dvodijelni štapovi za ribolov šarana danas se najčešće proizvode u dužinama od 12 stopa (oznaka 12 ft, ili 360 cm) te u dužini od 13 stopa (13 ft ili 390 cm). No naći ćete (i vrhunske) šaranske štapove drugih dužina. Osim dužine tu su i libraže tj. oznake snage štapa, najčešće se nailazi na štapove od 2.5, 3, 3.25 i 3.5 lb. Oni koji su malo upoznati sa engleskim mjerama znaju da je libra 1 lb = 453.56 grama. Da ne biste pomislili da sa štapom od 3 lb možete bez problema bacati (3 x 453 grama) opterećenja teška gotovo kilu i pol, morate znati da ta oznaka nije akcija štapa već oznaka njegove snage. Pa kako se ona mjeri? Dakle snaga štapa u librama mjeri se tako da se donji dio štapa metne u čvrsti držač vodoravno na podlogu i zatim se štap opterećuje sve dok špica štapa ne postigne okomiti položaj u odnosu na dno štapa. Tako određen koeficijent krivulje kod grafitnih štapova je oznaka njegove snage. Akcija šaranskih štapova često nije iskazana no za štap snage od npr. 2.5 lb ona iznosi 87.3 grama
Uz to, razlikujemo i nekoliko akcija šaranskih štapova: meki (parabolik), tvrđi (polu parabolik) i extra tvrde (vršne akcije). No danas se sve češće pojavljuju i štapovi progresivne akcije - to je u stvari odgovor na konstantan zahtjev za štapom koji je mek pri umaranju, a brz i tvrd pri bacanju. Koliko u tome proizvođači uspijevaju obično se vidi u krajnjoj cijeni gotovog proizvoda.
Šaranski štap birate po vlastitim predispozicijama i potrebama. Šaranski štapovi se danas proizvode u raznim varijantama no kod kupovine nećete pogriješiti ako birate između dvije osnovne varijante koje pokrivaju većinu situacija: Prva je štap dužine 3.6 m i snage 3 lb, on odlično pokriva ribolov na manjim vodama sa olovima do 80 grama i lov na daljinama do 100 m (1 blues). Važno je spomenuti da je izvrstan i za umaranje ribe i lov sa manjim udicama i tankim predvezirna. Druga opcija je štap dužine 3.9 m i snage 3.5 lb. Ovaj komad pribora prvenstveno služi za ribolov na daljinama preko 100 m uz uporabu PVA kompresa i teških method hranilica. No njime je zamaranje ribe sa finim priborom vrlo teško. Sve ostalo su varijacije na temu i potencijalni šaranaš si prije kupnje mora postaviti nekoliko pitanja.
Ako na primjer mislite da trebate štap od 3.9 m i snage 3.5 lb - prvo pitanje koje se nameće je fizička predispozicija da tim štapom i baratate. Naime zamahnuti tim štapom i biti dovoljno dalek i precizan mnogo je teže nego sa štapom dugim npr. 3.6 m i snage 3.5 lb. Drugo važno pitanje kod kojega griješe i najbolji šaranaši je trebate li baš tri ista štapa? Prvi primjer koji će vam dati na razmišljanje je ribolov na nekom jezeru na kojem ste našli mjesto i napravili hranilište na kojemu lovite sa dva pribora na oko 80 m daljine. No riba se konstantno okreće na oko 140 m i ne prilazi hranilištu. Sad bi vam samo jedan brzi bacački štap od npr. 4 lb bio odličan alat da prebacite svoje hranilište i ulovite kojeg od tih šarana ... Raznih situacija ima na pretek pa razmislite o tome kakav vas ribolov očekuje prije kupovine :daaa:
Počet ćemo sa najvažnijim komadom pribora - šaranskim štapom. Šarani se mogu loviti na teleskopske, dvodijelne i trodijelne štapove. No kako su teleskopske i trodijelne inačice prvenstveno proizvedene da bi se (kompromisom) zadovoljilo ribolovce kojima je važnija transportna dužina od performansi štapa, opisat ću štapove koji su danas određeni standard u modernom šaranskom ribolovu, a to su naravno dvodijelni štapovi. Dvodijelni štapovi za ribolov šarana danas se najčešće proizvode u dužinama od 12 stopa (oznaka 12 ft, ili 360 cm) te u dužini od 13 stopa (13 ft ili 390 cm). No naći ćete (i vrhunske) šaranske štapove drugih dužina. Osim dužine tu su i libraže tj. oznake snage štapa, najčešće se nailazi na štapove od 2.5, 3, 3.25 i 3.5 lb. Oni koji su malo upoznati sa engleskim mjerama znaju da je libra 1 lb = 453.56 grama. Da ne biste pomislili da sa štapom od 3 lb možete bez problema bacati (3 x 453 grama) opterećenja teška gotovo kilu i pol, morate znati da ta oznaka nije akcija štapa već oznaka njegove snage. Pa kako se ona mjeri? Dakle snaga štapa u librama mjeri se tako da se donji dio štapa metne u čvrsti držač vodoravno na podlogu i zatim se štap opterećuje sve dok špica štapa ne postigne okomiti položaj u odnosu na dno štapa. Tako određen koeficijent krivulje kod grafitnih štapova je oznaka njegove snage. Akcija šaranskih štapova često nije iskazana no za štap snage od npr. 2.5 lb ona iznosi 87.3 grama
Uz to, razlikujemo i nekoliko akcija šaranskih štapova: meki (parabolik), tvrđi (polu parabolik) i extra tvrde (vršne akcije). No danas se sve češće pojavljuju i štapovi progresivne akcije - to je u stvari odgovor na konstantan zahtjev za štapom koji je mek pri umaranju, a brz i tvrd pri bacanju. Koliko u tome proizvođači uspijevaju obično se vidi u krajnjoj cijeni gotovog proizvoda.
Šaranski štap birate po vlastitim predispozicijama i potrebama. Šaranski štapovi se danas proizvode u raznim varijantama no kod kupovine nećete pogriješiti ako birate između dvije osnovne varijante koje pokrivaju većinu situacija: Prva je štap dužine 3.6 m i snage 3 lb, on odlično pokriva ribolov na manjim vodama sa olovima do 80 grama i lov na daljinama do 100 m (1 blues). Važno je spomenuti da je izvrstan i za umaranje ribe i lov sa manjim udicama i tankim predvezirna. Druga opcija je štap dužine 3.9 m i snage 3.5 lb. Ovaj komad pribora prvenstveno služi za ribolov na daljinama preko 100 m uz uporabu PVA kompresa i teških method hranilica. No njime je zamaranje ribe sa finim priborom vrlo teško. Sve ostalo su varijacije na temu i potencijalni šaranaš si prije kupnje mora postaviti nekoliko pitanja.
Ako na primjer mislite da trebate štap od 3.9 m i snage 3.5 lb - prvo pitanje koje se nameće je fizička predispozicija da tim štapom i baratate. Naime zamahnuti tim štapom i biti dovoljno dalek i precizan mnogo je teže nego sa štapom dugim npr. 3.6 m i snage 3.5 lb. Drugo važno pitanje kod kojega griješe i najbolji šaranaši je trebate li baš tri ista štapa? Prvi primjer koji će vam dati na razmišljanje je ribolov na nekom jezeru na kojem ste našli mjesto i napravili hranilište na kojemu lovite sa dva pribora na oko 80 m daljine. No riba se konstantno okreće na oko 140 m i ne prilazi hranilištu. Sad bi vam samo jedan brzi bacački štap od npr. 4 lb bio odličan alat da prebacite svoje hranilište i ulovite kojeg od tih šarana ... Raznih situacija ima na pretek pa razmislite o tome kakav vas ribolov očekuje prije kupovine :daaa:
jednostavno sam nasao u knjizi tajne ribolova 2 strana 158
ako su pogresili pogresili su oni a ne ja. ja sam mislio samo da pomognem coveku :lert:
jednostavno sam nasao u knjizi tajne ribolova 2 strana 158
ako su pogresili pogresili su oni a ne ja. ja sam mislio samo da pomognem coveku :lert:
Ovo sam odavno negde čitao i to na više mesta i trebalo bi da je tačno.
lb iznosi 453,6 gr a ova oznaka u librima označava težinu koja se kada se okači na vrh, saviti štap toliko da mu vršni deo stoji pod uglom od 90 stepeni u odnosu na donju polovinu koja se drži horizontalno.
Težina bacanja je ukupna težina kojom se opteretiti vrh. Da se izračuna težina bacanja koristi se ova formula :
lb x 453,6 : 16 = težina bacanja , ili lb x 28 ~ težina bacanja (lb-nosivost u librama).
znači 3x453,6=1360,8 1360,8 : 16=85g
(Broj 16 je srednja vrednost a menja se u zavisnosti od materijala od koga je izrađen štap, različiti su "indeksi elastičnosti".
NAPOMENA formula neodređuje striktnu težinu olova, ali orjentaciono pomaže. Postoji neka procentualna tolerancija koja zavisi od materija blanka, od proizviđača itd.
I još jedna stvar veoma bitna - Vrlo je važno kolika je dužina štapa, jer nije ista snaga za 3,33m 3,66.
LEMI je napisao u jednom postu:
Samo jedna skromna nadopuna inače izvrsnom Sunkinom textu:
1lbs=16oz.=453,56gr.
1oz.=1/16lbs=28,35gr.(približno)
oz. je skraćenica za mjernu jedinicu težine koju nazivamo engleska unca.
Ako na štapu nije drugačije naznačeno vrijedi odnos...koliko libri snage toliko unci težine bacanja.
Dakle štap od 3lbs snage ima tb. od 3oz.
Ima jedna... nazovimo je..formula..za preračunavanje snage u težinu bacanja
težina bacanja=lbs X 453,56 : 16
znači 3x453,6=1360,8 1360,8 : 16=85g (Broj 16 je srednja vrednost a menja se u zavisnosti od materijala od koga je izrađen štap, različiti su "indeksi elastičnosti".
Ima jedna... nazovimo je..formula..za preračunavanje snage u težinu bacanja težina bacanja=lbs X 453,56 : 16
Vidim da postoje nejasnoće u vezi ovog famoznog broja 16 :ffwjj:
Da bi se iz snage štapa izračunala težina bacanja, dakle dijeli se sa 16.
Broj 16 nije nikakva srednja vrijednost niti je indeks elastičnosti.
Riječ je o međusobnom odnosu libre(funte) i unce kao mjernih jedinica za težinu.
Lbs. i oz. pripadaju anglo-saxonskom mjernom sustavu koji nije metrički mjerni sustav kojim se služi ostatak Evropskog kontinenta pa tako i mi na JI Evrope što znači
1lbs=16oz dakle jedna libra ima šesnaest unci :idea:
Nadam se da je sada malo jasnije :ffwjj:
I još jedna stvar veoma bitna - Vrlo je važno kolika je dužina štapa, jer nije ista snaga za 3,33m 3,66.
Ako se ima štap od 3lbs/3,30m i štap 3lbs/3,60m...dakle to su štapovi iste snage bez obzira na razliku u dužini.
Ne može se reći da je štap od 3lbs/3.30m snažniji od ovog drugog..samo zato što je kraći ili obrnuto...to je besmisleno..snaga je snaga.
Da uprostimo sve ovo napred rečeno.
Štap od 3lbs, optimalna težina bacanja je: 3 x 28,35 = 85g
Štap od 2,75lbs optimalna težina bacanja je: 2,75 x 28,35 = 78g
Štap od 2lbs optimalna težina bacanja je: 2 x 28,35 = 57g
Dakle lbs x oz = optimalna težina olova za bacanje.