View Full Version : Pečenje rakije i novi zakon
Od prvog dana ove godine niti u vlastitom dvorištu nema više pečenja rakije bez podmirenja obaveza prema državi. Odredba je to Zakona o trošarinama (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_07_83_2020.html)koji je stupio na snagu 1. siječnja.
Za pečenje do 20 litara čistog alkohola, otprilike 40 litara rakije, valja platiti sto kuna za kotao, ako je njegova zapremnina od 40 do sto litara.
Za kotao zapremnine veće od sto litara plaća se 200 kuna godišnje.
Uglavnom, vlasnik je dužan prijaviti kotao carinskoj upravi koja provodi i nadzire Zakon o trošarinama. U protivnom može slijediti kazna od dvije do deset tisuće kuna.
Ali to naravno nije sve. Za one koji proizvedu više od 20 litara čistog alkohola godišnje, dakle četrdesetak litara rakije, obavezni su platiti trošarinu čak i onda ako svu rakiju sami i popiju.
Po litri čistog alkohola trošarina iznosi 53 kune, odnosno od 25 do 30 kuna po litri rakije, ovisno o postotku alkohola u rakiji, a sve prema čl. 54.
Vlasnici kotlova morat će prijaviti koliko su puta pekli rakiju ili posudili drugome za uslužno pečenje. Kazne za male proizvođače koji ne poštuju Zakon iznose od 20.000 do 500.000 kuna.
Mali proizvođači imaju još jednu obavezu. Do 20. siječnja carinarnici trebaju podnijeti izvješće s podacima o proizvedenoj količini rakije, zapremini kotla i obračunatoj trošarini za prošlu godinu. Trošarinu su dužni platiti do zadnjeg dana siječnja.
Proizvođač koji za prodaju proizvede do tisuću litara rakije, godišnje plaća trošarinu od 53 kune po litri čistog alkohola s time da trošarinu moraju platiti u roku od 30 dana nakon proizvodnje.
Oni koji godišnje proizvedu više od tisuću litara žestokog alkoholnog pića, smatraju se velikim proizvođačima i podliježu drugim propisima.
Obračunatu trošarinu dužan je platiti do 31. siječnja tekuće za proteklu godinu.
Također ukoliko ste odlučili prekinuti proizvodnju rakije, Zakon predviđa i mogućnost pečaćenja kotla, za koje vrijeme se ne plaća trošarina, što znači i mirovanje te djelatnosti. U tom slučaju, obvezni ste to prijaviti nadležnoj carinarnici kako bi se zapečatio vaš kotao.
U čl 39. navodi se predmet oporezivanja:
"(1) Alkoholom i alkoholnim pićima, u smislu ovoga Zakona, smatraju se pivo, vino, ostala pića dobivena vrenjem osim piva i vina, međuproizvodi te etilni alkohol.
(2) Vrste alkohola i alkoholnih pića iz stavka 1. ovoga članka određeni su tarifnim oznakama kombinirane nomenklature (u daljnjem tekstu: tarifna oznaka KN) i ovisno o volumnom udjelu stvarnoga alkohola u tim proizvodima.
(3) Volumni udio stvarnoga alkohola je volumni postotak alkohola mjeren pri temperaturi od 20 Celzijevih stupnjeva, a označava se oznakom % vol."
"Članak 54.
(1) Malim proizvođačem jakog alkoholnog pića za potrebe ovoga članka, smatra se fizička osoba vlasnik ili korisnik poljoprivrednog zemljišta te vlasnik tvari za proizvodnju jakog alkoholnog pića koji proizvodi za vlastite potrebe i to u količini koja ne prelazi 20 litara čistog alkohola godišnje po domaćinstvu.
(2) Proizvođaču iz stavka 1. ovoga članka nije dozvoljena prodaja jakog alkoholnog pića.
(3) Jakim alkoholnim pićima se u smislu ovoga članka smatraju proizvodi obuhvaćeni tarifnom oznakom KN 2208.
(4) Mali proizvođač jakog alkoholnog pića mora carinarnici nadležnoj prema svome prebivalištu podnijeti prijavu za upis u registar trošarinskih obveznika i to najkasnije 8 dana prije početka proizvodnje, te istovremeno dostaviti podatak o volumenu pojedinog uređaja za proizvodnju alkohola-kotla (u daljnjem tekstu: kotao) kojeg ima u vlasništvu odnosno uporabi.
(5) Mali proizvođač jakog alkoholnog pića plaća trošarinu ovisno o zapremini kotla. Trošarina za svaki kotao zapremine 40 do 100 litara iznosi 100,00 kuna, a za kotao zapremine preko 100 litara iznosi 200,00 kuna.
(6) Ako mali proizvođač jakog alkoholnog pića proizvede jako alkoholno piće u količini većoj od one propisane u stavku 1. ovoga članka, na tu količinu obračunava i plaća trošarinu u iznosu propisanom člankom 46. stavkom 6. ovoga Zakona.
(7) Mali proizvođač jakog alkoholnog pića obvezan je carinarnici nadležnoj prema prebivalištu, dostaviti godišnje izvješće s podacima o ukupno proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe, zapremini kotla i obračunatoj trošarini do 20. siječnja tekuće godine za proteklu godinu. Trošarinu obračunatu sukladno stavku 5. i 6. ovoga članka dužan je platiti do 31. siječnja tekuće godine za proteklu godinu.
(8) Ako mali proizvođač jakog alkoholnog pića najkasnije do 31. siječnja tekuće godine obavijesti nadležnu carinarnicu da kotao nije u uporabi i zatraži da se zapečati, u sljedećim poreznim razdobljima ne nastaje trošarinska obveza dok je kotao zapečaćen. Za godinu u kojoj nadležna carinarnica skine pečat ili utvrdi da je pečat bio skinut bez suglasnosti nadležne carinarnice, nastaje trošarinska obveza u skladu sa stavkom 5. i 6. ovoga članka.
(9) Pečaćenje i skidanje pečata s kotla obavlja nadležna carinarnica na zahtjev i trošak malog proizvođača jakog alkoholnog pića.
(10) Mali proizvođač jakog alkoholnog pića oslobađa se uvjeta propisanih u odredbama Glave IX ovoga Zakona.
(11) Ministar financija pravilnikom propisuje provedbu ovoga članka."
"(1) Trošarina na alkohol i alkoholna pića ne plaća se:
1. na denaturirani alkohol pod kojim se smatra alkohol koji je denaturiran propisanim sredstvima za denaturiranje, odnosno kad se uvozi kao denaturirani alkohol iz druge države,
2. na denaturirani alkohol pod kojim se smatra alkohol koji je denaturiran propisanim sredstvima za denaturiranje u skladu s uvjetima druge države članice, pod uvjetom da ga pri kretanju prati PPTD.
3. kada se koristi u proizvodnji i preradi neprehrambenih proizvoda,
4. kada se koristi za proizvodnju lijekova,
5. kada se koristi za proizvodnju octa iz tarifne oznake KN 2209,
6. kada se koristi u proizvodnji neposredno ili kao sastojak nekog poluproizvoda za proizvodnju prehrambenih proizvoda, punjenih ili u drugom obliku, pod uvjetom da sadržaj alkohola nije veći od 8,5 litara čistog alkohola na 100 kg proizvoda za čokoladu, te 5 litara čistoga alkohola na 100 kg proizvoda za druge proizvode,
7. kada se koristi za proizvodnju aroma za pripremu prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića s volumnim udjelom alkohola ne većim od 1,2 % vol,
8. kada se koristi u proizvodnim procesima pod uvjetnom da krajnji proizvod ne sadrži alkohol,
9. za konzerviranje preparata i pulpiranje voća,
10. kada se koriste u medicinske svrhe u bolnicama, domovima zdravlja, ljekarnama,
11. kada se koristi za znanstveno–istraživačke ili obrazovne potrebe na fakultetima, institutima i drugim znanstvenim ustanovama koje alkohol koriste za obavljanje nastavne i znanstvene djelatnosti.
(2) Etilni alkohol se može otpremiti oslobođenom korisniku iz trošarinskog skladišta, unijeti ili uvesti u Republiku Hrvatsku bez plaćanja trošarine za korištenje u proizvodnji neprehrambenih proizvoda samo ako je denaturiran."
Po meni gornji zakon bi značio da će svi peći denaturirani alkohol, i da će se rakija upotrebljavati za izradu domaćih tinktura.Tko zna možda više neće biti neobična pojava da u potrazi za gljivama u šumi naiđete na osamljenog pecara :laughh:
Baš me zanima na koji način bi se ovaj zakon trebao sprovesti u djelo. Tj. tko će ga sprovesti. :hmmm:
Daj koje gluposti ko kolinje i ostalo zahebi politiku mi smo heben balkan...
Sprovest ce ti to ko sta imaju po moru inspektore za morski ribolov :sram:
Nek dodu u Liku ili negdje nekom zabranit zbog par litara rakije pojest ce ga i mrak i zemlja,da ga niko nebi vise nasao...
Ma daj ko bi to platil :BangHead: moji imaju 3000 panjeva loze pa ako to bude tak bolje bi bilo posječi ih ili baciti kom u vražju mater :vttvbb: .
Al snaći ćemo se već nekako :lert: !!!!!!!
Antonio BJ
08.02.2010., 12:42
Radim u trgovini gdje povremeno imamo kotlove i mogu Vam reć da su sve više u modi "DŽEPNE VESELE MAŠINE" tj. kotlovi od 5, 10 i 20 litara.
Budu nam maunu zabranili, još će na kraju počet sa ilegalnim pecanama kao u vrijeme Caponea (whiskey/moonshine = američka brlja)
I da mi je vidjet tog koji će doć mome djedu i nekolicini susjeda i prekinut im taj folklor i stoljetnu tradiciju. :palica:
I da mi je vidjet tog koji će doć mome djedu i nekolicini susjeda i prekinut im taj folklor i stoljetnu tradiciju
Onaj tko je i donio taj zakon, Republika Hrvatska.
MA kaj se bojite, ima apoteka i etanola 96%, snalazit ćemo se već nekako :roflmao: :roflmao: :doh: :laughh: :laughh:
Dubravko
14.01.2011., 07:59
Neznam kako bi ovaj zakon nazvo ali to je pomalo UROTA. Prvo male ljude nagovore da posade voćnjake te im daju poticaje za iste ali ne osiguraju otkup ili osiguraju ali onaj pljačkaški. Sad imaju popis ko ima šljive i grožđe. Bojim se da će to doći i za vino da ti odrede koliko smiješ popiti i amen.
I sad kad se nalazimo pred problemom da nemožemo urod (jabuku, šljivu, krušku i dr.) prodati ispod cjene odlučimo se peći rakiju od istoga. Vrag ni tu ne spava nego smisli zakon kako ti i to oteti da nemaš ništa. Neznam dali bi bili sretniji kada bi svijet koji to radi posjekao tako da nema nitko koristi pa mu moraš dati socijalu.
Kakova su to razmišljanja o našim autohtonim proizvodima i kako ti mali proizvođaći mogu ugušiti jedan Badel ili neznam koju alkoholnu industriju. Da su uveli da se svi naši destilati moraju kontrolirati to mi je uredu ali naplatiti ono što si ispeko a nisi ni prodo :hmmm: Da su ti zakoni izglasani oko rakijskog kotla bilo bi mi jasno ovako :sram:
darkoford
14.01.2011., 14:50
Inače povremeno popravljam kod nas zvane "vesele strojeve", pa je pitanje kaj bum i ja trebal neke posebne papire ili da djelatnost prebacim duboko u šumu? :hmmm:
Trošarine nisu uvedene da bi se zaštito Badel ili ne znam tko već zato da se da transfuzija kronično praznom državnom proračunu.
Uočavam da se plaća za kotlove od 40 i više litara što znači da je zan (nas) male rješenje nabavka manjeg kotla i udri. Tko ima mali voćnjak i dovoljno vremena, zašto ne, kotao od cca 30-tak litara i polako (rakija i tako teče polako :roflmao: ).
Inače, bijah ovaj vikend u Baranji pa sam si priskrbio par litara one žute šljivovice, stare par godina, od koje kad otvoriš flašu miriši na kilometar. :ffwjj:
kornati
14.01.2011., 19:49
Kod nas je država pre jedno 10 godina napravila isto što sada vaša radi kod vas.
Svako koji je imao kotao za pečenje rakije, bio je dužan prijaviti ga, da bi onda plačao trošarinu.
I šta je na krasju ispalo? Neki su prijavili, a neki nisu. Sankcija za one koji nisu prijavili nije bilo, niti od tada pa do danas niko nikom nije ni došao u kontrolu. Znači svaki peče rakiju i dalje za svoje potrebe i nakon toga i popije tu rakiju bez centa trošarine.
Nijedna juha se ne pojede tako vruča, kao što je tada, kada se skuha.
lijepo u kući, podrumu - kotao na dimnjak i deri, nitko nebu videl...
Da, a dimnjak je od trosjeda :uimep: .
Dobro kaže svilac, nabavka kotla od 39,99 litara i lagano.
Inače povremeno popravljam kod nas zvane "vesele strojeve"
Ako se preseliš u šumu možda uleti i kakva olakšica za proizvodnju eteričnih ulja, nego vidio sam dosta "novijih" kotlova i nisu zingani, cinjani, kalaisani kako već, iznutra. Jel to neznanje ili je to neki drukčiji bakar?
Dubravko
15.01.2011., 06:15
U evropi se peče rakija u drugačijim posudama i sa duplim dnom kao zepter posuđe. Navodno da bakar je štetan i samo iz takovog kotla smiješ rakiju proizvoditi i prodavati.
Što više ovih novih zakona to mi je ta Europa nekako sve dalja i mislim da ovi gore to samo rade da bi se oni uhljebili po nekakovim organizacijama a da nama bude gore nego je sada.
Isto je i sa svinjama nesmiješ imati svinje koje nisu u utisniku i višak nemožeš prodati jer nema markicu na uhu te nemožeš kod klanja provjeriti test na trihinelu. To mi je ludost još jedna i šta državu zanima koliko čega ja imam ispada da smo ko u bivšoj Rusiji gdje si smio imati jedino neograničeno kokoši sve ostalo je popisivano.
UROTA što drugo da kažem i čitajući malo onog profesora Kulića sve više vjerujem da je tako