View Full Version : Vino od šljiva (Šljivovino)
Dubravko
18.02.2010., 15:49
Ma to me navodi na jednu pomisao koja mi se fort vrti po glavi od sveg voća se može vino napraviti(kupina ) pa isto tako neki šampanjci koje sam pio Fragolino od jagoda ali zašto se nemože ili to netko zna napraviti od -šljive.Znam da kad šljive izmuljamo i za par dana počne pjeniti odnosno fermentirati bude gusti sok onako više ljubičaste boje osebujnog mirisa.Zbog čega se nebi moglo ili to nije pitko ili se nemože zaustaviti proces vrenja ili nitko nije ni probo. :hmmm:
Kinezi imaju rad to vino!
Ako bude trebalo, prevest ćemo te konvertirat mjerne jedinice :ffwjj:
Three Plum Wine Recipes
Basic Plum Wine Recipe (One gallon recipe)
I think this recipe looks pretty good and you should be able to use any type of plums. The plums should be good and ripe but not rotten. Good Luck and let me know how it turns out and any changes in the recipe you may have changed.
3.5 qt. water
2 lbs sugar or 2 lbs. light honey
4 lbs. ripe sweet plums or 3 lbs. wild plums
5 tsp. acid blend (Do not use with wild plums)
1/8 tsp. tannin
1 tsp. yeast nutrient
1 Campden tablet (recommended)
1/2 tsp. pectic enzyme
Champagne or Montrachet yeast
Boil water and sugar/honey. If using honey, skim the scum.
Wash, stem, and pit the plums. Cut into small pieces saving the juice.
Put in straining bag in bottom of primary fermenter and mash.
Pour hot sugar water over fruit and fill up to 1-gallon mark.
When cooled add acid, tannin, nutrient and Campden tablet. Cover and fit with air lock.
After 12 hours add the pectic enzyme.
24 hours later add yeast and stir.
Remove straining bag after a week.
When must reaches Specific Gravity of 1.030, rack to secondary fermenter.
Rack again in 2-3 weeks.
Rack again in 2-6 months.
After it ferments out, stabilize with Campden tablets or stabalizer and add 2-6 oz of sugar to sweeten if needed.
Bottle and age 6-12 months.
Easy Plum Wine Recipe (one gallon recipe)
3 1/2 lb ripe plums
4lb-granulated sugar
1 pack yeast
1 gallon boiling water
Wash plums and pour on water.
Stir and mash with wooden spoon.
Leave for ten days.
Remove mould carefully. Strain off into another bowl and add sugar, yeast and stir.
Cover and stir daily for three days.
Ready to bottle use demijohn or gallon jug here.
Ready in six months. Better after nine.
My only real concern with this recipe is that the wine would not be done fermenting when bottled. It may be a good idea to put on an airlock for a while to make sure it is done fermenting before final bottling and aging. Also, with no chemicals used, I wouldn't store too long before drinking. I would probably add a Campden tablet at final bottling to kill off any stray bacteria.
Let me know how it works out if you try it!
Versatile Plum Wine Recipe
(per gallon recipe, adjust as needed)
You can use these recipes for any plum-type fruit -- home grown or store bought; Italian, Damson, Yellow, Greenage, or any sweet plum. With wild plums, which are generally high in acid, use acid tester or cut down to 3 lbs. per gallon.
4 lb Plums, pitted
6 pts Water
2 lb Sugar
1/2 tsp Acid Blend
1/2 tsp Pectic Enzyme
1 tsp Nutrient
1 Campden, crush
1 pkg Wine yeast
Wash, drain and remove stones. Chop into smaller pieces.
Put in nylon straining bag, crush and squeeze juice into primary
fermentor. Keeping pulp in bag, tie top, and place in primary.
Stir in all other ingredients EXCEPT yeast. Cover primary.
After 24 hrs., add yeast and cover primary.
Stir daily, check Specific Gravity, and press pulp lightly to aid extraction.
When ferment reaches S.G. 1.040 (3-5 days) squeeze juice lightly from bag.
Siphon wine off sediment into glass secondary and attach air lock.
When fermenting is complete (S.G. has dropped to 1.000 -- about 3 weeks) siphon off sediment into clean secondary and reattach air lock.
To aid clearing siphon again in 2 months and again if necessary before bottling.
To sweeten wine, at bottling add 2 tsp. stabilizer, then stir in 1/4 to 1/2 lb. dissolved sugar per gallon.
Some explinations of chemicals used in wine making.
Ammonium sulfate or "yeast nutrient", is necessary with most fruit wines.
Tartaric acid adjusts the acidity to a pleasant level for reasons of taste, much as you use salt to bring out flavor in foods (not exactly the same, but the analogy will do.)
Pectic enzyme is needed to break down something in the fruit that is good for jams and jellies, but you don't want that consistency in wines. You often add more pectin when making jelly. You don't want any when making wine.
The Campden tablet (1/16 tsp. sodium bisulfite) is "sulfite", added at the beginning to kill off weak wild yeasts and prevent bacterial growth. You add this at the beginning, wait 24 hours, and then it is safe to add your winemaker's yeast, as the sulfite should have dissipated into the air as sulphur dioxide, which prevents anything from spoiling your wine. Some people add more at each racking and again at bottling time.
Dubravko
19.02.2010., 07:37
Ovo je zamene isto kinesko pismo u školi su nas učili ruski i njemački tako da ne razumijem bio bih zahvalan ako se ovo prevede :kkkk:
Zbog čega se nebi moglo ili to nije pitko ili se nemože zaustaviti proces vrenja ili nitko nije ni probo.
Vino je vino, a šljivovica je šljivovica. Možda u tom grmu leži zec. Užitak pečenja rakije je vjerovatno "uzbudljiviji" nego praviti vino od šljive. A i možeš odmah piti i znati što si dobio. A možda če se praviti i vino od šljive ako ovaj novi zakon zaživi.
Zbracun
19.02.2010., 08:47
Prevedi samo, prevedi. :ffwjj: Ima nas više sa jezičnim problemima. :daaa:
Sad trebam vašu pomoć - ovo je neki grubi prijevod no po meni to uopće ne štima. Zar oni pod kvascem podrazumijevaju sumpor? Dajte da probamo recepte odgonetnuti po nekoj logici, jer meni ovakvi nemaju baš previše smisla. (Ne zamarajte se mjernim jedinicama to će riješiti Sunka.)
Recepti za vino od šljiva
Osnovni recept za vino od šljiva (recept za 1 galon)
Čini mi se da ovaj recept izgleda čisto dobro i da bi trebali biti u stanju koristiti bilo koju vrstu šljiva. Šljive bi trebale biti zdrave i dozrijele ali ne i natrule. Želim vam sreću i molim da me obavijestite kako vam je ispalo vino, te o eventualnim izmjenama recepta koje ste možebitno napravili.
3,5 qt. Vode
2lbs šećera ili 2 lbs svijetlog meda
4 lbs zrelih slatkih šljiva ili 3 lbs divljih šljiva
5 čajnih žličica vinskog octa (ne koristiti s divljim šljivama)
1/8 čajne žlice tanina
1 čajna žličica kvasine
1 vinobran
½ čajne žlice pektina – za pripremu marmelada
Šampanjski kvasac ili kvasac kvalitetnih voćnih vina.
Zakuhaj vodu u koju je dodan šećer ili med. Ako koristite med, skidajte pjenu.
Operite šljive, odvojite kličke i koštice. Narežite na sitne komadiće, čuvajući pritom ispušteni sok.
Smjestite u odgovarajuću vreču (posudu – nešto kao fino veliko cjedilo) u dnu osnovnog fermentera i gnječite.
Prelijte vrelom zaslađenom vodom preko šljiva i napunite sve do oznake 1 galona.
Kad se ohladi dodajte ocat, tanin, kvas i vinobran. Prekrijte i namjestite zračni ispuh.
Nakon 12 sati dodati pektin.
Nakon 24 sata dodati kvas i miješati.
Nakon tjedan dana maknite vreču (posudu/cjediljku).
Kad mošt dosegne specifičnu težinu od 1,030, pretočite u drugi fermenter.
Nakon 2-3 tjedna opet pretoči
Nakon 2-6 mjeseci opet pretoči.
Kad je fermentacija gotova, stabiliziraj vinobranomi dodaj 2-6 oz šečera radi zaslađenja ako je potrebno.
Flaširaj i pusti da dozrijeva 6 -12 mjeseci.
Jednostavan recept z avino od šljive (za 1 gallon)
3,5 lb zrelih šljiva
4 lb šečera
1 vrečica kvasca
1 gallon vrele vode
Operite šljive i ulijte vodu.
Gnječite i miješejte drvenom kuhaćom-
Ostavite 10 dana.
Pažljivo odstranite pjenu. Prelijte u drugu posudu i dodajte šećer i kvasac i miješajte.
Prekrijte i svakodnevno miješajte tri dana zaredom.
Za flaširanje koristite velike petlitrenke ili gallonsku posudu.
Zrelo za šest mjeseci no još je bolje s devet.
Ovdje me jedino zabrinjava da prilikom flaširanja vino nije završilo s fermentacijom. Možda ne bi bilo loše ugraditi odušnik barem jedno određeno vrijeme, tj barem dok nismo sigurni da je vino završilo s fermentacijom i tada ga fino flaširati i pustiti da zrije.
Također s obzirom da nema kemikalija pretpostavljam da ne može dugo stajati. Ja bih najvjerojatnije ubacio vinobran prije zadnjeg flaširanja da ubijem možebitne bakterije. Javite mi ako ste isprobali i kako vam je ispalo.
Prilagodljiv recept za vino od šljiva (recept za galon, prilagoditi po potrebi)
Recept možete koristiti za bilo koju vrstu šljiva – one domaće, kupovne; talijanske, Damsonice, žute, _________ ili bilo koje druge slatke šljive. Sa divljim šljivama, koje su , u pravilu jake s kiselinom koristite mjerač za kiselinu ili kiselinu smanjite na 3 lbs po gallonu.
4 lb šljiva – bez koštica
6 pts vode
2 lb šećera
1/2 čajne žličice Kiseline
1/2 čajne žlice pektina
1 čajne žlice Nutrient
1 Campden, crush
1 pkg vinskog kvasca
Operite, ocijedite i očistite. Nasjeckajte na manje komadiće. Stavite u najlonsku vreču za cijeđenje, zgnječite i istisnite sav sok u prvu posudu (fermentor).
Zadržavajuči smjesu (trop) u vreči, zavežite vrh i smjestite u osnovnu posudu.
Umiješajte sve ostale sastojke osim kvasca. Prekrijte osnovnu posudu.
Nakon 24 sata dodajte kvasac i pokrijte osnovnu posudu.
Miješajte svakodnevno, mjerite specifičnu težinu i lagano pritiskajte trop da izbjegnete razlijevanje. Kad fermentacija dostigne S.T.=1.040 (3-5) dana lagano istisnite sok iz vreče.
Odvojite vino i sediment u drugu staklenu posudu i postavite odušak.
Kad je fermentacija završena (ST= 1.00, otprilike 3 tjedna), pretočite vino u čistu bposudu i ponovno pričvrstite odušak. Prema potrebi pretočite još jednom za dva mjeseca i ponovno prije flaširanja, kao je potrebno.
Da bi zasladili vino, prilikom flaširanja dodajte 2 čajne žličice vinobrana i promiješajte u ¼ do ½ ld rastopljenog šećera po gallonu.
Neka objašnjenja kemikalija u proizvodnji vina
Amonijum sulfat ili „kvasac“ je potreban u proizvodnji večine voćnih vina
Vinska kiselina prilagođuje razinu kiselosti na prihvatljivu razinu isključivo zbog ukusa – npr kao šta koristimo sol da bi potaknuli ukus kod hrane (nije posve isto ali srž je ista).
Pektin je potreban da bi razbio nešto šta u voću volimo u đemovima i marmeladama, ali ne želimo istu konzistenciju i u vinu. Često dodajemo pektin kad radimo marmeladu. Ne želimo pektin kad radimo vino.
Vinobran (natrij bisulfat), dodaje se na poletku da razne divlje gljivice i spriječi razvoj bakterija. Dodamo ga na početku, pričekamo 24 sata, i tada je sigurno da dodate, vaš, vinarski kvasac, dok bi se sulfat trebao razgraditi u sumpor dioksid, koji sprječava kvarenje vašeg vina.
Neki ljudi dodaju još prilikom svakog pretakanja i flaširanja.
Dodaje se sumpor u vino 100%. Tak da gdje piše sumpor, je sumpor:daaa:
Ne piše sumpor nego yeast a to je kvasac :hmmm:
A stavljati u 2 ili 3 navrata sumpor je po meni katastrofa. Mi ni u vino kad smo radili nismo uopće sumpor stavljali....
To bi baš trebalo netko tko ima pravog vinarskog iskustva da nam pomogne u rasvjetljavanju recepta.
Original tekst na engleskom je prije par postova u postu od Sunke.
Moji imaju svake godine par tisuća litara domaćeg vina i sumpor stavljaju da se ne pokvari. Svekar uvijek stavi najmanju potrabnu količinu, dodaje ga par puta-po potrebi. Neki koji kupuju vino od nas se bune kak im je malo sumpora pa si sami još dodaju :laughh:. Sto ljudi, sto ćudi.
Nemam pojma kakav se kvasac stavlja.:hmmm:
:uimep: a ja pak vino di je sumpor namirišem odmah i ne pijem uopće....posle boli glava :laughh:
A radi tog kvasca mi niš i nije jasno :hmmm:
Koristi se selekcionisani vinski kvasac (Saharomicer elipsoideus) koji je otporan na sumpor,a prevodi grožđani šećer u etil alkohol. Za ostale kvasce sumpor je poguban, a oni izazivaju razna vrenja koja su nepoželjna (sirćetno,mlečno i dr). Zbog toga se voće pere, odstranjuju se nezdravi delovi i semenke (amigdalin) i kad se stuče u kašu (mošt) kaša se sumporiše i nakon toga doda kvasac. :ffwjj:
---------- Postovi spojeni ---------- Donji post napravljen u 13:29 ---------- Gornji post napravljen u 13:20 ----------
Voćna vina mogu se praviti od skoro svih vrsa voća a od njih da se destiluju voćne rakije. Izbegavaje beli konzumni šećer, ako mošt nije dovoljno sladak koristite med (invertni šećer) ili glukozu koju proizvode fabrike skroba. Beli šećer u prisustvu nekih kvasaca zna dati metil alkohol (glavobolja).
Dubravko
21.02.2010., 19:45
Ovo za dodavanje šećere konzumnog-mislim da ga se može dodavati ali samo razrijeđen u vodi i ne poslije vrenja (fermentacije).Jer nemojmo zaboraviti da fermentacija je buran proces koji biljni šećer pretvara ponovo u voćni prihvatljiv-nakoncu zimi se prihranjuju i pčele sa šećerom konzumnim-Opasno je dodavati poslije fermentacije šećer konzumni te se onda javljaju glavobolje.Vinari također dodaju šećer ako je kako oni kažu kisela godina (mali broj sunčevi sati) ali probaju dali je mošt dovoljno sladak i dodaju skupa sa ostalim stvarima što meću za vrenje :cheers:
Jesu li na kraju ikome jasni recepti :hmmm:
A valjda jesu! :hmlj:
Pretvorit ću ja večeras mjere u naše, pa ću prebacit postove u novi topic (Vino od Šljiva) da se ne miješa sa jabukama
Dubravko
21.02.2010., 20:36
Super.Samo me zanima dali je itko na ovom forumu probao to vino ili da pitam one naše kineze što prodaju kojekakve drnde :kkkk:
Možda najbolje pitati kineze :uimep:
Prevedeno od strane Mamaa, a mjerne jedinice pretvorene u naše kako sam uspio pronaći!
Original na engleskom, te u imperijalnim jedinicama vam je u postu broj 2. Tko god da uspije napravit ovo, nek napiše iskustva ovdje te poslika sam tijek stvaranja šljivovina :uimep:
Mjere su takve kakve jesu, odnosno debilne kad se pretvore, ali npr. 1 galon kod njih je 3,785 litara kod nas. :grgljam:
Recepti za vino od šljiva
Osnovni recept za vino od šljiva (recept za 3,785 litara)
Čini mi se da ovaj recept izgleda čisto dobro i da bi trebali biti u stanju koristiti bilo koju vrstu šljiva. Šljive bi trebale biti zdrave i dozrijele ali ne i natrule. Želim vam sreću i molim da me obavijestite kako vam je ispalo vino, te o eventualnim izmjenama recepta koje ste možebitno napravili.
3,3 litre Vode
0,97 kg šećera ili 0,97 kg svijetlog meda
1,94 kg zrelih slatkih šljiva ili 1,36 kg divljih šljiva
5 čajnih žličica vinskog octa (ne koristiti s divljim šljivama)
1/8 čajne žlice tanina
1 čajna žličica kvasine
1 vinobran
½ čajne žlice pektina – za pripremu marmelada
Šampanjski kvasac ili kvasac kvalitetnih voćnih vina.
Zakuhaj vodu u koju je dodan šećer ili med. Ako koristite med, skidajte pjenu.
Operite šljive, odvojite kličke i koštice. Narežite na sitne komadiće, čuvajući pritom ispušteni sok.
Smjestite u odgovarajuću vreču (posudu – nešto kao fino veliko cjedilo) u dnu osnovnog fermentera i gnječite.
Prelijte vrelom zaslađenom vodom preko šljiva i napunite sve do oznake 3,785 litara.
Kad se ohladi dodajte ocat, tanin, kvas i vinobran. Prekrijte i namjestite zračni ispuh.
Nakon 12 sati dodati pektin.
Nakon 24 sata dodati kvas i miješati.
Nakon tjedan dana maknite vreču (posudu/cjediljku).
Kad mošt dosegne specifičnu težinu od 1,030, pretočite u drugi fermenter.
Nakon 2-3 tjedna opet pretoči
Nakon 2-6 mjeseci opet pretoči.
Kad je fermentacija gotova, stabiliziraj vinobranomi dodaj 56,7 grama do 170-09 grama šečera radi zaslađenja ako je potrebno.
Flaširaj i pusti da dozrijeva 6 -12 mjeseci.
Jednostavan recept za vino od šljive (za 3,785 litara)
1,587 kg zrelih šljiva
1,814 kg šečera
1 vrečica kvasca
3,785 litara vrele vode
Operite šljive i ulijte vodu.
Gnječite i miješejte drvenom kuhačom-
Ostavite 10 dana.
Pažljivo odstranite pjenu. Prelijte u drugu posudu i dodajte šećer i kvasac i miješajte.
Prekrijte i svakodnevno miješajte tri dana zaredom.
Za flaširanje koristite velike petlitrenke ili gallonsku posudu.
Zrelo za šest mjeseci no još je bolje s devet.
Ovdje me jedino zabrinjava da prilikom flaširanja vino nije završilo s fermentacijom. Možda ne bi bilo loše ugraditi odušnik barem jedno određeno vrijeme, tj barem dok nismo sigurni da je vino završilo s fermentacijom i tada ga fino flaširati i pustiti da zrije.
Također s obzirom da nema kemikalija pretpostavljam da ne može dugo stajati. Ja bih najvjerojatnije ubacio vinobran prije zadnjeg flaširanja da ubijem možebitne bakterije. Javite mi ako ste isprobali i kako vam je ispalo.
Prilagodljiv recept za vino od šljiva (recept za 3,785 litara, prilagoditi po potrebi)
Recept možete koristiti za bilo koju vrstu šljiva – one domaće, kupovne; talijanske, Damsonice, žute, _________ ili bilo koje druge slatke šljive. Sa divljim šljivama, koje su , u pravilu jake s kiselinom koristite mjerač za kiselinu ili kiselinu smanjite na 1,360 kg po 3,785 litara vina.
1,814 kg šljiva – bez koštica
3,4 litre vode
907 grama šećera
1/2 čajne žličice Kiseline
1/2 čajne žlice pektina
1 čajne žlice Nutrient
1 Campden, crush
2 i 1/4 čajne žličice vinskog kvasca
Operite, ocijedite i očistite. Nasjeckajte na manje komadiće. Stavite u najlonsku vreču za cijeđenje, zgnječite i istisnite sav sok u prvu posudu (fermentor).
Zadržavajuči smjesu (trop) u vreči, zavežite vrh i smjestite u osnovnu posudu.
Umiješajte sve ostale sastojke osim kvasca. Prekrijte osnovnu posudu.
Nakon 24 sata dodajte kvasac i pokrijte osnovnu posudu.
Miješajte svakodnevno, mjerite specifičnu težinu i lagano pritiskajte trop da izbjegnete razlijevanje. Kad fermentacija dostigne S.T.=1.040 (3-5) dana lagano istisnite sok iz vreče.
Odvojite vino i sediment u drugu staklenu posudu i postavite odušak.
Kad je fermentacija završena (ST= 1.00, otprilike 3 tjedna), pretočite vino u čistu bposudu i ponovno pričvrstite odušak. Prema potrebi pretočite još jednom za dva mjeseca i ponovno prije flaširanja, kao je potrebno.
Da bi zasladili vino, prilikom flaširanja dodajte 2 čajne žličice vinobrana i promiješajte u 113 grama do 226 grama rastopljenog šećera na 3,785 litara.
Neka objašnjenja kemikalija u proizvodnji vina
Amonijum sulfat ili „kvasac“ je potreban u proizvodnji večine voćnih vina
Vinska kiselina prilagođuje razinu kiselosti na prihvatljivu razinu isključivo zbog ukusa – npr kao šta koristimo sol da bi potaknuli ukus kod hrane (nije posve isto ali srž je ista).
Pektin je potreban da bi razbio nešto šta u voću volimo u đemovima i marmeladama, ali ne želimo istu konzistenciju i u vinu. Često dodajemo pektin kad radimo marmeladu. Ne želimo pektin kad radimo vino.
Vinobran (natrij bisulfat), dodaje se na poletku da razne divlje gljivice i spriječi razvoj bakterija. Dodamo ga na početku, pričekamo 24 sata, i tada je sigurno da dodate, vaš, vinarski kvasac, dok bi se sulfat trebao razgraditi u sumpor dioksid, koji sprječava kvarenje vašeg vina.
Neki ljudi dodaju još prilikom svakog pretakanja i flaširanja.
ginkgob
22.02.2010., 11:22
Moji imaju svake godine par tisuća litara domaćeg vina i sumpor stavljaju da se ne pokvari. Svekar uvijek stavi najmanju potrabnu količinu, dodaje ga par puta-po potrebi. Neki koji kupuju vino od nas se bune kak im je malo sumpora pa si sami još dodaju :laughh:. Sto ljudi, sto ćudi.
Nemam pojma kakav se kvasac stavlja.:hmmm:
Ovo je gotovo nevjerojatno - mislim dodavati sumpor jer ga nekima nema dosta (valjda radi okusa)?! Pa to je čisto samoubojstvo! Pa od toga boli glava!
Što se tiče proizvodnje vina od bilo čega, a posebno grožđa, stvari stoje ovako (prema tome slično mora biti i sa šljivama, kupinama...). Na primjer, mi ovako u Podravini (obronci Bilogore poznati su vinorodni kraj) radimo vino od grožđa. Grožđe se bere kada na refraktometru ili onom starom staklenom mjeraču šećera pokazuje barem cca 15-16% (graševina i rizling), oko 18-19% (chardonay, malvazija)... Grožde se iztrupa (izmulja) na trupaljki (ili kako se već gdje zove), zatim izpreša. Govorim o bijelim vinima. Prilikom nalijevanja mošta dodaje se vinobran i to cca 10-15 gr. na 100 lit. (ovisno o temperaturi) da se prekine vrijenje. Nakon oko 20-30 sati mošt se otaložio i sve "zlo" je sjelo u kacu, na dno. Zatim ga se pretoči u bačvu (ovisi, da li inox ili drvenu bačvu) i dodaje kvašćanih gljivica (posljednjih godina su najbolje Uvafermove - koje su porijeklom iz Danske) da se pokrene fermentacija, tj. vrijenje.
Mošt bi trebao zavrijeti narednih desetak sati (najviše), a zatim dodajemo postepeno šećera rastopljenog u vodi i to ovisno o tome koliko je bilo prije vrijenja. Ako je šećera bilo malo prije stavljanja kvasca odmah se dodaje nešto malo šećera da se dobije barem 17%. Ono ostalo što se dodaje izračuna se i u par navrata se doda šećera kako bi bilo oko 19% sladora. To se sve izračuna prije stavljanja kvasca i odmah odvoji potrebita kolićina šećera. Šečer se dodaje u omjeru 1,2-1,3 kg za 1% sladora na 100 lit. Što se doda više šećera vino će biti jače. Kada mošt odvrije (završi fermentaciju) obično dodamo još malo sumpora, tj. vinobrana ili sumpovina (tekućina) i pričekamo da se, sada već vino, razbistri (što traje i mjesec dama - a ubrzati se može stavljanjem tzv. bistrine, jedne vrste gline koja veže nečistoće) i pretočimo u drugu posudu. Kod prvog pretoka ne dodajemo sumpora jer ga još uvijek ima od prije faze vrijenja, a tu je i ona količina koja se dodala nakon fermentacije. I to je u biti to.
Postoje još neke sitne finese o količini kiselina, sumpora itd. što se također da izmjeriti no ljudi to baš i ne rade i ne zanima ih - osim da vino bude dobro. Mi vina pretačemo isključivo u mjesecima koji počinju sa S - i tu nema druge.
Vjerujem da se tako radi i sa drugim voćem? Konkretno prošle godine ja sam slagao vino od ginka, a neke godine i od bazge, zatim kupina, no nemam puno tog voća pa samo imam dodatnog posla.
i dodaje kvašćanih gljivica (posljednjih godina su najbolje Uvafermove - koje su porijeklom iz Švedske) da se pokrene fermentacija, tj. vrijenje.
Znači to je to :ffwjj:
ginkgob
22.02.2010., 15:11
i dodaje kvašćanih gljivica (posljednjih godina su najbolje Uvafermove - koje su porijeklom iz Danske) da se pokrene fermentacija, tj. vrijenje.
Znači to je to :ffwjj:
Mislim da na sličan način vino od grožđa se radi i u Dalmaciji, Primorju, Slavoniji... u pitanju su nijanse.
Možda da se otvori nekakva rubrika oko uzgoja vinove loze (Vitis vinifera), podrumarenja i sličnih stvari???? Tu bi se imalo štošta za reči. Ja Vam svake godine vincoleram oko 15000 lit. vina - što frankovke, što rajnskog r., graševinem što stolnog vina ili chardonaya...
Nisam vidio da je ima na PT otvorena takva tema!. Možda ima, ali ja neznam?
Nemoj se samo g. Šunka odmah ljutiti - jer, barem ja, nemogu sve pratiti! SP
Ima, ima :uimep:
Pogledaj u podforumu Voće i imaš cijeli zaseban podforum Vinova loza (http://www.pijanitvor.com/forum/forumdisplay.php?f=701)
ginkgob
22.02.2010., 15:32
Ima, ima :uimep:
Pogledaj u podforumu Voće i imaš cijeli zaseban podforum Vinova loza (http://www.pijanitvor.com/forum/forumdisplay.php?f=701)
Hvala lijepo i sorry! Tražio sam valjda pod vino ili slično!
ginkgob
22.02.2010., 15:35
Pa dobro gdje ste došli do tog recepta o vinu od šljiva!
Zakaj je to bitno?
Glavno da je ovdje preveden i da se isproba :uimep:
Posljednja dva posta prebačena su o temu o šljivi ovdje (http://www.pijanitvor.com/forum/showthread.php?t=3844)
Sumpor se dodaje u više navrata jer se šljive brzo kvare. Konkretno ja imam nekih iskustava s voćnim vinima, a imam i šljiva preko glave svake godine pa bi mogo isprobati napraviti ovo vino. Ako ispadne dobro kušat ćemo, ako ne nećemo nikome spomenut nego pokušavat dok ne ispadne dobro...:cheers: