View Full Version : Ručna pumpa za vodu
Molim za savjet:
iza zgrade gdje sam dobio vrt nekada je postojala ručna pumpa. Sada kako sam vidio iz zemlje viri cijev koja je savinuta prema tlu i u njoj ima zemlje.
Da li se ta cijev može vratit u funkciju ili ću morati bušit novu rupu?
Mislio sam izravnati cijev i ako ostane neoštećena i funkcionalna da možda sajlom pokušam probit tu zemlju. Možda jakim mlazom vode pa da izbaci van tu zemlju.
Unaprijed hvala.
Zbracun
03.03.2010., 13:28
Ovisi koliko je zemlje u cijevi, koliko cijevi viri iz zemlje. U principu bi to mogao tako izvesti, ali teško da se ta cijev može izravnati. Može se cijev odrezati prije savinutog mjesta, narezati navoj i sa još jednim komadom produžiti koliko treba. U najgorem slučaju se cijev može izvaditi i postaviti nova umjesto nje, a ne bušiti novu rupu.
Mislio sam malo širu cijev nataknut na ovu savinutu i lagano izravnati i ako ne bi ostala stisnuta na pregibu to je to.
Ovo sa novim navojem je odlična ideja ako ravnanje ne uspije, ali ne znam pod što misliš da bi u principu mogao... sajla ili jaki mlaz vode?
Ako ne uspijem očistiti cijev predlažeš novu u istu rupu... odlično, manje muke za mene. Još da mi kažeš kako bi najbezbolnije mogao staru cijev izvadit ona je sigurno 15-ak godina u zemlji.
Neznaš kolko je trula cjev pa kad ju počneš ravnati možda se dalje svine ili pukne. U svakom slučaju izgubit će oblik (profil). Bolje ju je odrezati a za nastaviti drugu postoje spojnice pa ne treba narezivati navoj.
Zbracun
03.03.2010., 17:40
Čišćenje možeš izvesti sa sajlom ako će ići jer se poslije i onako sve šta uđe u cijev ispumpa van. Za vađenje cijevi prvo se treba pokušati velikim rolcangama malo izvrtiti cijev lijevo-desno da se oslobodi od zemlje i onda pokušati na polugu polako izvlačiti. Jednostavniji način je da ako imaš nekoga sa traktorom da pomoću hidraulike to izvuče van.
OK. hvala obadvojici! :ffwjj:
Sad znam kako pa ćemo vidjeti. Javim ako kaj zapne, a i kaj sam napravil.