PDA

View Full Version : Pustinjska ruža (Adenium obesum)

elvedinica88
26.03.2010., 02:35
http://img51.imageshack.us/img51/2714/adeniumobesumxn.jpg

ADENIUM OBESUM

Općenito: poznata je samo jedna vrsta. Porijeklom sa juga Saudijske Arabije, raste od Ugande do Kenije. Tamo je visoka oko 5 m, kao sobna biljka naraste samo oko 90 cm. Godišnje raste oko 2 cm. Obesum znači debeli i ukazuje na nabubrjele izdanke i mesnate listove. Cvjeta u rano ljeto, cvjetovi su izvana žarko ružičaste boje, prema sredini svjetliji, promjer im je oko 10 cm.

Mjesto: sunčano i toplo, kao u zemljama porijekla, čuvati je od mraza.

Zalijevanje: od ožujka do rujna, između zalijevanja supstrat ostaviti neka se dobro osuši. Zimi oskudno zalijevajte jednom mjesečno.

Gnojidba: vrlo umjereno svakih šest do osam tjedana, prve godine uopće ne gnojite.

Presađivanje: u proljeće, samo ukoliko je stara posuda za cvijeće postala mala. Upotrijebite zemlju za kaktuse, ili običnu zemlju za cvijeće pomiješanu s pijeskom.

Zaštita biljke: štetočine je uglavnom ne napadaju. Problem često izaziva prekomjerno zalijevanje.

Razmnožavanje: sadnice lako puštaju korijenje u pijesku, u svako doba godine, na temperaturi tla od 22˚C. U proljeće ih je moguće posijati iz sjemena.

Posebni zahtjevi: Adenium potječe iz porodice Apocypiceae i vrlo je otrovan; stavite ga izvan dosega djece, u slučaju kontakta sa mliječnim sokom biljke, trebate dobro oprati ruke.

http://img51.imageshack.us/img51/6351/34538408026a4559160.jpg

sompopirovic
26.03.2010., 08:57
Baš sam jučer posijao ali nisam imao vremena na netu potražiti kako biljka izgleda. Znaš li dali ju treba pincirati ili pustiti da raste kako ona hoće.

Mamaa
26.03.2010., 09:08
Ako si tek posijao sjeme sad je potrebno osigurati mu dovoljnu temperaturu (bar 25 stupnjeva). Kašeticu ako nisi prekrij najlonom da osiguraš dovoljnu vlažnost. Zahtjeva jaku svjetlost ali ne direktno sunce. Možda umjetna svjetlost od lampice ako nemaš prirodni izvor.
Svakih otprilike 5 dana provjeri vlažnost, ako je potrebno malo poprskaj i vrati najlon.
Dosta je teška za uzgoj od strane amatera, ali nije ni prekomplicirana. Pogledaj u kaktuse i sukulente malo o uzgoju. Ona spada pod sukulente i samo slijedi te upute.
Kad nikne potreban je konstantni oprez da je ne ubiješ prevelikom vlagom.
Kasnije ju presadiš zasebno u male teglice promjera 3 cm. Presađuješ je otprilike svake 2 godine u samo malo veću teglicu.
Supstrat kao i za kaktuse i sukulente.

DTK
29.03.2010., 15:48
Zna li netko gdje se može kupiti sjeme pustinjske ruže?

Mamaa
04.04.2010., 20:40
Moj jedini primjerak AO. Mislim da ću se načekati do cvijeta (visoka je cirka 5 cm), ali svejedno uspijela mi je preživjeti zimu:

http://i675.photobucket.com/albums/vv118/MamaaaB/biljke/PICT0662.jpg

http://i675.photobucket.com/albums/vv118/MamaaaB/biljke/PICT0661.jpg

sompopirovic
04.04.2010., 20:47
Od mog sjemena još ništa. Dobro nema baš 25 stupnjeva ali malo manje.

Mamaa
04.04.2010., 20:50
Ima li dovoljno svjetlosti (ne direktnog sunca) i da li je supstrat blago vlažan?
Ako ima to osigurano - bude potjerala, samo strpljenja :ffwjj:

maslacak7
04.04.2010., 20:52
Moji su posađeni al isto još ništa . Nadam se da će niknuti :notworthy:

macgywer
22.06.2010., 11:01
Prve biljčice koje sam u životu posadio bili su baš adeniumi. Bilo je to davno, prije cak tri mjeseca :roflmao:
podijeliti ću duuugo iskustvo sa ovom krasnom biljkom pa možda nekome pomogne.
Sjeme sam nabavio preko aukcija iz dva izvora. Supstrat je bio kupljen za kaktuse i sjemenke sam samo položio na njega, nisam ih uopće pokrivao. Vlažnost sam održavao finom prskalicom i destiliranom vodom i sve skupa držao zamotano folijom (prozirnom :uimep:) kraj južnog prozora. prve klice su počele izlaziti nakon tri-četri dana. Zadnja biljčica proklijala je nakon otprilike dva tjedna. Proklijalo mi je 10 od ukupno 17 sjemenki i održale su se do danas.

sijanje:
Sjeme navodno brzo gubi na klijavosti, kupovati početkom proljeća i odmah saditi
održavati visoku vlagu i toplinu prilikom klijanja, kad se klice uhvate i sjemenke počnu "podizati" maknuti foliju (preporuka saditi u zasebne čašice da se može odvojeno skidati folija)
nakon što odbaci ovojnicu smanjiti na zalijevanju. nakon što izraste drugi par listića početi puštati da se zemlja potpuno osuši između zalijevanja.

zemlja:
Potrebna im je propusna zemlja. Preporuka kaktus miks ili nešto slično. Moji su posijani u mješavinu kaktus miksa sa perlitom
jako su osjetljive na višak vlage i ni u kojem slučaju ne smije se zadržavati voda u tanjuriću!

gnojidba i zalijevanje:
Počeo sam gnojivom za kaktuse sa 50%-tnom koncentracijom kad su bili stari oko dva mjeseca i promjena je bila odmah vidljiva.
nikad ne gnojiti na suhu zemlju, spalit ćete im korijenje. prvo malo zalijati pa nakon toga gnojiti i to sa polovičnom koncentracijom kad su mali.
Gnojim pri svakom drugom zalijevanju i to mi ispadne otprilike jednom tjedno ili na deset dana, ovisno o vremenu.
Ispadanje listića znak je da je pretjerano sa zalijevanjem.
Kod većih biljaka trbuščić je dobar pokazatelj potrebe za vodom i kad "omekša" je vrijeme za zalijevanje.

evo kako mi izgledaju biljčice

http://img25.imageshack.us/img25/3820/adeniumi.jpg

u pozadini se vidi crveni listić, posljedica gnojenja na suhu zemlju.

uvijeti:
Voli puno sunca i topline. Postepeno navikavati biljku prije nego ju iznesete na puno sunce.
Moji su na južnom prozoru, dio s nutarnje strane a dio vani. Imaju izravno sunčevo svjetlo tek navečer. Vani mi puno sporije napreduju, pretpostavljam zbog ludih promjena u vremenu koje prate ovo ljeto.
Loše podnosi temperature ispod 10 stupnjeva.

Nadam se da sam nekome pomogao. Friški sam u ovome i molim da me se ispravi ako sam negdje zeznuo.

Malo samo pripazi na razmake kod smajlića, ako možeš i na velika slova, interpunkcije. Nešto sam ti ispravio, ali dalje malo obrati pažnju na to, radi čitljivosti i indeksiranja.

bockava.stijena
08.07.2010., 08:25
Samo da napomenem da u jesen otpadanje listića zna biti reakcija na promjenu prostora, tako da nije samo vlaga uzrok tome. Adenium je jako zahvalna biljka i može procvasti u roku jedne godine od sijanja, samo ako joj se osigura puno sunca i optimalna vlaga. Ne treba ih ni previše gnojiti dok su tako mladi - naviknu se na " steroide " pa bez toga usporavaju rast -a u prirodi toga baš ni nema zar ne ? Iako, gnojenje je jako poželjno - u umjerenim količinama - jer potiče cvatnju.

Naravno ,ako se odreže vrh adeniuma, kako bi se potaknulo grananje biljke, onda se, naravno usporava cvatnja - no ne možemo imati sve.

ines
04.09.2010., 19:54
Što sa grančicom pustinjske ruže. Čitala sam da se pusti 2-3 dana da se posuši rez. Pretpostavljam da se onda samo zapikne u tu zemlju za kaktuse i stavi na dobro osvijetljeno ali ne direktno sunčano mjesto. Ispravite me ako griješim.

Sunka
04.09.2010., 21:23
U principu da. Iako, ovo sa sušenjem mjesta reza je općeprihvaćeno (sad će me kaktusari popljuvat) ja nikada to ne radim. Ja sam sve svoje kaktuse sadio odmah. Pretpostavljam da je i kod drugih sukulenata isto (kaktusi su sukulenti).