PDA

View Full Version : Vrt na kosini

pajdo26
22.04.2010., 15:23
Dobar dan!

Evo mene novi na forumu i nemogu se još snaći pa se nadam da sam pogodio forum! Ovako prijatelj i ja smo odlučili napravit povrtnjak, nismo još do sad sadili u većim količinama, tj površinama, tako da smo friški. Mene zanima, sad smo preorali zemlju oko 200m2 pretpostavljam, a mozda i manje, i sad cemo pocistit tu zemlju od trave i raznih jos drugih biljkica koje su bile izrasle jer se nije nikad na tom mjestu radio povrtnjak. Budem postao sliku izorane zemlje pa ako mi mozete pomoci jel to u redu lokacija i orjentiranost. Kosina je juzno orjentirana i ima dosta sunca i zaklonjeno je od vjetra sve. Za koji dan cemo razrahllit cijeli komad i onda krecemo u sadnju. Ovako kako bi trebali organizirat gredice i sto gdje posijat, posadit, jel vec kasno za neke kulture? Recimo mi bi krumpir, paradajz, luk, špinat, tikvice, krastavce, mahune, grašak...

Znači zasad smo počistili šikaru i preorali sljedeće je čišćenje preoranog i rahlenje i onda se bacamo na uređenje gredica!

Jel nam dobar plan i jel smo zakasnili mozda s necime?

Pozdrav,
Tomislav

cvrcak
22.04.2010., 16:54
Pozdrav i tebi. Vidi, ako požurite, mislim da za ništa nije kasno, pretpostavljam da češ kupiti gotove biljke, da ne misliš sijati. Do navečer će ti odgovoriti, pretpostavljam baš pravi stručnjaci što se sađenja tiče, pa se strpi. :ffwjj:

jafer1
22.04.2010., 20:07
HMM prvi put čujem da netko s prijateljem odluči napraviti povrtnjak. :rtvb: Uglavnom mislim da se morate prvo odlučiti na koji način ga mislite obrađivati. Konkretno mislim na konvencionalan način ili ekološki. Dok postavite sliku vašeg truda bit će puno lakše dati neki savjet..

POzdravv:ffwjj:

Mamaa
22.04.2010., 22:44
Dok ne stignu slike samo da vas razuvjerim -nije kasno za ništa - sve stignete posaditi :ffwjj:

malisa100
23.04.2010., 10:41
Poštovana nacijo, evo tu kod mene okolica novske, vrtovi prazni. Ma strašno, tu i tamo ima salate ali svi su prazni. Toliko puneo kiše pada da nitko još ništa nije posadio. Tako da dečki ima vremena. Ma ko je reko da lipa cjeta u lipnju:uimep: Sve se poremetilo:sram:

pajdo26
23.04.2010., 12:33
Evo ovako! Zasad je samo preorano i evo slikice, danas idemo počistit malo to preorano od korijenja i ostataka stabljika jer je bila polušikara. E da naravno da ćemo saditi, jer za sijanje kolko mi se čini je prekasno jelda? Ovako od frenda cura će nam nabaviti sadnice iz slavonije. Ne znamo jos točno sve što će biti, ali sigurno paradajz, grašak, mahune, špinat, tikvice, i nadam se krumpir. Možda luk srebrenac, moramo još smisliti što bi sadili. Inače je lokacija kod mene na viksi na Srebrnjaku kod Svete nedjelje.
Evo slikice prije i poslije oranja:

http://lh6.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S9F2RHwo_yI/AAAAAAAAGP0/FAxj8zr09so/prije.jpg
poslije:

http://lh3.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S9F2PSQIgTI/AAAAAAAAGPs/-J-BRAuw0ec/poslije.jpg

Iskopali smo sljivu i orah koji su bili na sredini njive. Ovako danas cu jos bolje poslikati odozgora i sastrane da se bolje vidi. U ponedjeljak ce nam doc razrahlit s traktorom i slijedeci tjedan bi vec napravili gredice i plodorede tj. kako se to kaze vec, odvojili kulture i poceli lagano saditi.

Pozdrav,
Tomislav

jafer1
23.04.2010., 17:18
MOžda bi trebalo sad kad ste već preorali sve dodati i gnojivo. Ako se odlučite za tu opciju, trebalo ga je zaorat. E sad možete ga i sad dodati, ali agrotehnika zahtjeva da on baš nebude na povvršini.
Moja preporuka bi bila da sve lijepo tanjuračama usitnite, napravite gredice. Nakon toga kupite presadnice, sjemenje, te na mjesta gdi sadite i sijete dodajte kompost.
Kasnije dok biljčice porastu probajte koristiti neke od alternativnih gnojiva (kopriva, gavez, preslica). Malo je više posla, ali se isplati.
Kaj se krumpira tiče jako će vam dobro uspjet s obzirom da je ovo tkz. novo tlo koje nije zaraženo niti bolestima niti štetnicima te kulture. Malo prošvrljajte forumom jer ima puno korisnih informacija koje vam mogu puno pomoći.

Ajde imanječe neka ti je s srećom, tebi i tvojim prijateljima :cheers:

Mamaa
25.04.2010., 15:59
Sadnica i sjemenja imate na svakom placu za kupiti, i definitivno još stignete i sijati - barem salatu, mrkvu, peršin, blitvu, špinat, grašak ......

sompopirovic
25.04.2010., 21:31
Evo ovako! Zasad je samo preorano i evo slikice, danas idemo počistit malo to preorano od korijenja i ostataka stabljika jer je bila polušikara. E da naravno da ćemo saditi, jer za sijanje kolko mi se čini je prekasno jelda?

Nije ti prekasno. Salatu slobodno posiješ. Grašak isto. Ja sam ga sijao dvaput godišnje. Drugi puta u osmom mjesecu ali nije bio baš neki. Za njega ti sada nije još kasno. Mrkvu mi sijemo drugi puta u osmom mjesecu i ta bude pred zimu prava. Za ciklu isto nije kasno. Ma ustvari, još sve možeš sijati. Mi smo nekih godina sijali vrti odmah posle 1. maja pa je sve normalno raslo. Jedino ti je kasno da si sam praviš presadnice.

pajdo26
26.04.2010., 08:47
Bok! Evo da dam update, potanjurano i super zgleda, sad opet počistiti sve i počinjem delati gredice. Dajte mi pomognite kak bi orijentirao gredice da su popreko ili uzdužno?
Sad ću još tamo pokositi malo okolo i urediti. Pa kaj mislite mogao bi počet neku sjetvu. Mislio sam u jednom kutku napravit mali dio za začinsko bilje. To bi sijao sve!
Malo je još korijena ostalo koji su sad isplivali od prijašnje šikare. Nadam se da neće biti previše korova! :)

Pozdrav!

http://lh4.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S9U1FQwJUKI/AAAAAAAAGS8/hgqeT6XBka0/IMG_0041.JPG

Mamaa
26.04.2010., 09:32
Ja osobno bi orijentirala gredice uzdužno.

Šta se korijenja tiče i trave - pripremi se - prve dvije godine su ubitačne :zccc:

Jedan kutak za začinsko ti je dobra ideja :ffwjj:

Veselim se napretku :cheers:

sompopirovic
26.04.2010., 13:21
I ja bi gredice formirao uzdužno jer ne znam kakva voda bi mogla teći niz brijeg u slučaju neke veće kiše. Ja bi stazice između gredica malo više produbio, odnosno uzdigao malo gredice baš zato ako bi se neka voda pojavila, da ide po stazicama a ne po gredicama.

Nemoj samo dozvoliti da ti korov, što izraste, ojača jer ćeš imati muke. Malo ćete češće morati plijeviti u prvo vrijeme.
Tu bi trebao biti dobat vrt jer je zemlja "odmorna".

tontorino
26.04.2010., 13:50
bok, prema nekim pravilima permakulture i momentima Fukuoke, vjerojatno ste napravili najveću moguću glupost koju ste mogli preoravanjem i micanjem šljive i oraha s mjesta gdje mislite saditi.

Preoravanjem se ubijaju gliste i ostali "nametnici" koji besplatno ruju zemlju i plode ju svojim drekom, nadalje sve ono što je bilo dolje i što je anaerobno sad je gore i aerobno je, a i obratno. Sigurno ste u svom životu vidjeli njive koje se brutalno oru zimi da bi do proljeća izgledale isto onako beživotno kako izgledaju i u proljeće, jer bogati proces regeneracije nije stigao toliko započeti.

Postoji ono nešto što se zove šumski vrt. Ideja je da imaš sve, od luka do recimo hrasta. Sve biljke žive/rastu u zajednici, privlače milijarde insekata koje ih oplođuju, ali se insekti istovremeno međusobno tuku, stvaraju toliko željenu ravnotežu koja se danas denfa kemijskim pesticidima, herbicidima, i još nekakvim monsanto icidima.... Zbog šumske vrtne prirode ostaje vremena i prostora da mnoge biljke sazriju u plodove. Ono što je visoko najzadnje naravno izraste, navodno da treba 7 godina da bi se napravio šumski vrt. Vi ste ono što daje sjenu u jakim, sunčanim mjesecima maknuli (koliko sam skužio imate južnu orijentaciju), i sad ćete trebat često zalijevat vrt, umjesto da imate sjenu koja štiti vlagu od tolikog isparavanja. Ideja šumskog vrta je ta da kroz godine imaš sve više prinosa, a sve manje radiš, jer se vrt sam regenerira. Takodjer, o šumskom vrtu vjerojatno treba učiti godinama, i ne stigne se sve napisati u nekoliko redaka.

Druga stvar koja je dobra za vrt na kosini (da kažem nešto i dobro :-) je ta da možete napraviti maleno jezerce na vrhu koje će vremenom natopiti zemlju ispod sebe tako da možete navodnjavati od ispod. A to je špica:-)

Masanobu Fukuoka - "Revolucija jedne slamke"
Sepp Holzer - vjerojatno najveći farmer u Europi koji živi u Alpama

pozdrav

jafer1
26.04.2010., 13:50
Teren dobro izgleda. S obzirom da se radi o padini i to popriličnoj, mogli bi teren isterasirati da vam voda ne odnosi plodno tlo. Znam da je to pravi posao, ali kad se jednom napravi više se nemora. Kaj se tiče korova, mogli bi razmisliti o dubokoj stelji. Ona bi vas svakako riješila korova, a sad je pravo vrijeme da se ona postavi. Kao materijal preporučio bi slamu jer jako dobro zadržava vlagu, tako da u ljetnim mjesecima netreba ni navodnjavati. Da bi slama zadržala razvoj korova, debljina pokrova bi trebala biti barem 20 cm. :daaa:

pajdo26
26.04.2010., 14:27
Ej dobro mozda je greška, ali ima jos dosta drveca ispod njive koja bi bacala sjenu na vrt. Da orjentacija je jugozapadna, a ovo sa jezercem mi se cini kao da, super ideja. To bi mogli probati napraviti!
A kaj mislis da pustimo neke cijevi onda preko vrta da se navodnjava? Ili kako si mislio? Da znam da se prije trebalo preorati ali kad smo se sjetili i počeli djelovat sad, za sljedeću sezonu će biti bolje valjda.

A sta mislite da ce nam kiša isprati zemlju previše? A ako napravimo terase, onda mogu zaboravit tanjuranje i oranje traktorom. Hm vidjet ćemo, možda će nam i ovo biti previše vrta pa ga smanjimo. Ko zna!?
Vidjet ćemo kako će ispast ova godina pa ćemo naravno druge biti pametniji! ;)

U četvrtak idemo počet sijat i uredit gredice. Šaljem slike kad napravimo nešto!

Shanti
26.04.2010., 15:20
Ma svi se mi slažemo s tim tontorino, ali nije to tako jednostavno u praksi kao što se može činiti... rado bi htjeli vidjeti slike tvog vrta i iskustava iz prve ruke, zato smo i tu. :ffwjj:

Pajdo sve je u redu nema razloga za brigu, samo naprijed, al probaj razmisliti da umjesto da siješ začinsko, ljekovito u jedan kutak, probaj ga ubaciti među ostale kulture koje ćeš sijati, tu i tamo svako tolko... Prošle godine su mi dragoljub i buhač stvarno pomogli sa lisnim ušima i nekim insektima, a dragoljub je kasnije išao u salatu, a to je bila prva godina da ga sijem, za sad si probaj malo poboljšat zadrživost vode u tlu, dok je sjeme unutra da ti isklija, a kasnije kada male biljčice ožive, slobodno ih malčiraj nekim otkosom, ali ni tu nemoj pretjerivati, eksperimentiraj...

Tamo gdje su tla glinasta, malč može štetiti ako se ne razmišlja, glinena tla se sporije griju od pjeskovitih ilovača pa previše malča u rano proljeće može zaustaviti grijanje zemlje, a i oranje glinenih tla može biti lošije za glinu nego za ove druge, kod pjeskovitih zemlja, zrak prodire dublje pa je logično i dubina dijela u kojim se odvijaju tzv. aerobni procesi naravno duža...

Plitko frezanje nije toliko "štetno", ili recimo također razrahljivanje vilama bez prevrtanja zemlje, a možeš si dovesti i malo gujavica i biljki koje same rahle tlo a nisu mnogo hranidbeno zahtjevne, a ja već neko vrijeme kontam da potražim šaubergerov "zlatni plug" (plitki plug za oranje presvučen bakrom koji "imitira" krticu), ali ne znam koja točno gospodarstva ga imaju, mislim da u europi ih ima da ih možeš nabrojat na prste...
Update-aj tu na forumu, to je u našu obostranu korist... :grgljam:

jafer1
26.04.2010., 17:27
Još jedna stvar kod sijanja i sađenja kaj skoro zaboravil, a to si dobri i loši susjedi.

Dobri i loši susjedi u povrtnjaku

Neke vrste povrća jednostavno ne podnose blizinu druge povrtne biljke. Zato nije naodmet podsjetiti se koje se biljke podnose, a koje se ne podnose.
Krastavci će dobro rasti uz mahune, grašak, poriluk, komorač, kupus, kukuruz, salatu, celer i luk. Ako uz krastavce uzgajate bosiljak, plodovi će biti kvalitetniji, dok kopar u blizini krastavaca poboljšava njihov okus. Krastavci ne podnose blizinu krumpira, rajčice i rotkvice.
Cikla dobro uspijeva uz krastavce, kupus, češnjak, luk i salatu. Kopar, kim i korijander popravljaju okus cikle. Cikla ne podnosi blizinu krumpira, mrkve, poriluka i špinata.
Rajčica dobro napreduje uz mahune, kupus, češnjak, poriluk, rotkvice, rotkve, celer i špinat. Ne odgovara joj blizina graška, komorača, krastavaca i krumpira.
Mrkvapodnosi blizinu mahuna, graška, blitve, rotkvice i rotkve. Kopar poboljšava okus mrkve, a luk tjera štetnike koji napadaju mrkvu.
Mahune će dobro rasti uz krastavce, kupus, mrkvu, rotkvice, rotkve, ciklu, salatu, celer, rajčice i kupus. Ne podnose blizinu češnjaka, luka, graška i komorača. Celer bolje raste uz korabicu, mahune i rajčicu. Slabije uspijeva uz krumpir, kukuruz i salatu.
Rotkvice od susjeda dobro podnose mahune, grašak, kupus, blitvu, mrkvu, peršin, špinat i rajčice. Mrkva daje bolji okus rotkvicama. Ne podnose krastavce i luk.
Kupus u svojoj blizini podnosi mahune, grašak, krastavce, blitvu, mrkvu, poriluk, rotkvice i rotkvu. Celer i rajčica dobro utječu na rast kupusa jer sprječavaju napad štetnika. Kupus ne podnosi gorušicu i luk.
Grašak se slaže s komoračem, krastavcima, mrkvom, korabicom, salatom, kukuruzom, rotkvicama, rotkvom i tikvicama. Kopar će popraviti okus graška. Grašak ne podnosi blizinu poriluka, luka, krumpira i rajčica.
Poriluk dobro uspijeva uz endiviju, kupus, celer, rajčicu i luk. Ne podnosi mahune, grašak i ciklu.
Tikvice dobro podnose kukuruz, mahune, luk i bosiljak.

Kaj se tiče začinsko bilja meni osobno najlepše ono uzgojeno na prozorskoj dasci. :rtvb:

Milas
27.04.2010., 08:47
Pozdrav svima! Ja sam Pajdin pajdo. Bili smo i jučer na gruntu i napravili gredice :cheers: . Odmah kraj vrta ima palište sa hrpom pepela. Da li bi bilo pametno porazbacati taj pepel po vrtu? Hvala na pametnim savjetima. Ovaj forum rulz!

Josip
27.04.2010., 09:15
Pozdrav svima! Ja sam Pajdin pajdo.

Nek ti pajdo veli, da si moraš namjestiti avatar itd...

pajdo26
27.04.2010., 10:00
Bok! Evo ga kako je rekao frend napravili smo gredice i evo slikice. Sad mene zanima, stavio sam i tlocrt kako bi sadili, sijali kulture, dajte malo posavjetujte jel bi to bilo ok kako smo zamislili!
Stvarno smo se naradili i iskopali i pregrabljali i sve i počistili još od korijenja i sveg ostalog ali ima toga kolko očeš! Ima posla na zemlji! Ali još ima toga po zemlji nemreš se riješit! :ffwjj:

Pozdrav!

Ispričavam se zbog kvalitete slika, ali slikano je mobitelom u već lagani sumrak. :doh:

http://lh5.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S9aY1eQFhqI/AAAAAAAAGWg/8EMt70apL_g/s512/29793_1374155228534_1071396026_1064388_923176_n.jp g

http://lh5.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S9aY1pOwlTI/AAAAAAAAGWk/RC22ccgfPtM/s512/29793_1374155268535_1071396026_1064389_3255095_n.j pg

http://lh6.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S9aY1nO1Q9I/AAAAAAAAGWo/OsuU_44qy7c/s512/29793_1374155308536_1071396026_1064390_2470455_n.j pg

http://lh3.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S9aY14P5YkI/AAAAAAAAGWs/4oxvU5uslT4/s512/tlocrt%20vrta.jpg

cvrcak
27.04.2010., 10:33
Da li si raspored napravio dobro, ne znam, čekaj iskusne borce. Ali izgleda fenomenalno, sve bih dala za toliko zemlje.

jafer1
27.04.2010., 13:29
Pozdrav svima! Ja sam Pajdin pajdo. Bili smo i jučer na gruntu i napravili gredice :cheers: . Odmah kraj vrta ima palište sa hrpom pepela. Da li bi bilo pametno porazbacati taj pepel po vrtu? Hvala na pametnim savjetima. Ovaj forum rulz!

Pepeo se koristi kao kondicioner tj. poboljšivač tla. Poboljšivači tla se primjenjuju za popravak strukture, toplinskih svojstava te izmjenjivačkog kapaciteta tla.

Fertilizacijski učinak pepela posljedica je koncentracije hraniva u pepela neovisno o vrsti drveta, nema N, vrlo je malo P (1-2%, max 4-7 % P2O5), a značajne su količine K (7-12% K2O) opravdana je fertilizacijska uporaba pepela na kiselim tlima siromašnim K i za kaliofilne biljne vrste ne smije biti glavni izvor K za gnojidbu budući da su količine K kojima treba gnojiti povrće i ratarske usjeve često 200-300 kg K2O ha-1 godišnje, a za to bi trebalo 2,5-3,5 t ha-1 pepela što je najmanje 5 puta više od optimalne količine s aspekta učinka na pH tla (1-1,5 t ha-1 svake 2-3 godine), a još je nepovoljnije s ekološkog aspekta u pepelu se nalaze značajne količine sekundarnih hranjivih elemenata Ca (26-40% CaO) i Mg (3-5% MgO) što ga čini povoljnim poboljšivačem za kiselija tla i za drvenaste kulture jer drveće treba velike količine Ca.

Primjena pepela drveta za popravku tla i gnojidbu može dobiti zeleno svjetlo uz ispunjavanje slijedećih preduvjeta:
1. kiselo tlo čiji pH treba približiti neutralnoj reakciji,
2. tlo siromašno kalijem
3. pepel ne smije sadržavati previše teških metala
4. obavezna kontrola pH rekacije tla i konc. teških metala.

Uporaba pepela je prvenstveno prisutna u nasadima voćaka jer osigurava povrat kalcija u tlo i neutralizira kiselost tla, zatim na livadama, a u hortikulturi za pripremu gredica za cvijeće, za vrtove s povrćem i za drvenaste biljke

Poseban je aspekt primjene pepela za proizvodnju vlastitih miješanih gnojiva kao komponenta kojom se osigurava K, a često se koristi i za neutralizaciju kiselosti i dodatak K masi za kompostiranje.

Kaj se tiče tlocrta, upute ste dobili u mom prošlom postu, te otklonite nedostatke.

Sunka
28.04.2010., 22:36
bok, prema nekim pravilima permakulture i momentima Fukuoke, vjerojatno ste napravili najveću moguću glupost koju ste mogli preoravanjem i micanjem šljive i oraha s mjesta gdje mislite saditi.

Sve to manje više stoji što si napisao u svom postu, samo se ja ne slažem ovo sa ne micanjem oraha. Ja bi orah u svom vrtu svakako maknuo iz vrta jer je teško drvo, mesnato lišće...
Puno više negativnih, nego pozitivnih strana kod oraha u vrtu. Govorim, u vrtu, ne pored vrta.

pajdo26
04.05.2010., 10:11
Bok svima! Evo mali update o radovima na vrtu! Ovako jučer smo zasadili u prvu gredicu paradajza, u drugu pola gredice kelja i kupusa, druga polovica mahune. Treća gredica mrkva, krastavci za kiseljenje pa blitva i cikla. Četvrta gredica luk i grah. Evo zasad je to polovica grdica koje imamo na raspolaganju i jos nismo krumpire posadili, a to imamo posebnu malo vecu gredicu. Sve smo zapepelili malo i zalili i sad ćemo za koji dan nastaviti saditi. Vidjet ćemo kako će nam sve uspjeti! Baš me zanima! Jel može tko reći po prilici koliko rodi jedna stabljika paradajza? Uglavnom napravili smo dosta posla jučer!:ffwjj: Zadovoljni smo dosta!:rtvb:

Evo slikica!

http://lh6.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S9_RlgLUp_I/AAAAAAAAGbQ/2ZvZ8NBKIUQ/s512/IMG_0199.JPG

http://lh3.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S9_Rl0eQK3I/AAAAAAAAGbU/A8xl8_ExJ2E/s512/IMG_0209.JPG

http://lh3.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S9_RmEcfLeI/AAAAAAAAGbY/pccolf0pQTg/s512/IMG_0221.JPG

Pozdrav!

Sunka
04.05.2010., 10:24
Jel može tko reći po prilici koliko rodi jedna stabljika paradajza?

Teško!
Zavisno o vrsti paradajza, a ponajviše o uvjetima i mikroklimi, te o uzgoju.

Ako su to klasični paradajzi, dajem si za pravo bubnut brojku od cirka 10 komada (srednja vrijednost) :uimep:

Mamaa
04.05.2010., 10:25
Jel može tko reći po prilici koliko rodi jedna stabljika paradajza?

Ovisi o vrsti paradajza, položaju, zalijevanju, temperaturi, optrgavanju....
Računaj da je za prosječnu četveročlanu obitelj dovoljno 10 stabljika paradajza za potrebe za svježu salatu. Ja osobno sadim od 50 -100 stabljika no mi jedemo abnormalne količine svježeg i još ga ukuham i imam cijelu godinu ukuhanog paradajza, a isto ga trošimo jako mnogo.

Milas
04.05.2010., 14:15
Mislim da će nam 50-ak stabiljki paradajza biti čist dost. Jedva sam kolaca natukao kolko nam je trebalo. Ona mreža za krastavce je odlična stvar. Za niski grah i bob ćemo ju prerezat na pola. Da li je netko probao i tikvice saditi sa tom mrežom?

Mamaa
04.05.2010., 20:00
Jesam ali meni osobno je bolje da su tikvice uz rubove, ili uz kompostarnik ili uz padinu. Ove koje su bile na mreži su mi nekako prije prezorile.

pajdo26
09.05.2010., 20:54
Update 9. svibanj.

Složili navodnjavanje cijelog vrta, nabavili slamu i pokrili posađeni dio vrta slamom, potukli veliki dio šikare još oko vrta i uredili sve skupa. Pripremili drugi dio vrta za sijanje, rastegnuli mreže još za bob. Navodnjavanje kap po kap funkcionira super. Evo par slikica!

http://lh6.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S-cENpusnhI/AAAAAAAAGhE/cpcCEy1q-mM/s512/IMG_0239.JPG http://lh6.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S-cEN-6jd-I/AAAAAAAAGhI/HVfsKU3m7mI/s512/IMG_0244.JPG

http://lh4.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S-cEOOpcOnI/AAAAAAAAGhM/gLEhqN64oDY/s512/IMG_0252.JPG http://lh3.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S-cEOHxjFvI/AAAAAAAAGhQ/w95DgNiVpg8/s512/IMG_0262.JPG http://lh3.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S-cEOj1xdQI/AAAAAAAAGhU/Z1pljDgE4ag/s512/IMG_0270.JPG

Ozbiljan umor se osjeća nakon vikenda u vrtu! :ffwjj:

Pozdrav svima!

jafer1
09.05.2010., 21:29
Odlično ste tu slamu postavili. Koristite se znanjem forumaša, te čitate postove koji vam mogu biti korisni, te ih primjenite. Dok jednom shvatite da to fukcionira, ostalo će biti rutina. Vidim da se ne bojite fizičkog rada, a najveći posao ste već i napravili, tak da će dalje biti sve lakše.

Ako već niste napravite si ispod jednog drveta kompostište ili još bolje nabavite kalifornijske gliste. Dobrog kompostai humusa nikad previše.

:ffwjj:

pajdo26
09.05.2010., 21:43
Ej jafer1, bok! Imamo kopostište smo napravili, vidi se na drugoj slici, napravili smo ga od pet paleta. Valjda bu dobro! :ffwjj:

I sad lagano počinje punjenje komposta. :uimep:

Mamaa
09.05.2010., 21:48
Jedino bi moglo biti malo maleno (kompostište), s obzirom na površinu koju čistite i namjeravate očistiti :ffwjj:
Ali onda lagano napravite drugo :uimep:

Milas
10.05.2010., 08:31
Ma ne bu maleno. Travu ide u malč, a grane palimo jer nemamo drobilicu. Teško da bu išta završilo u komposištu. Pitanjce oko navodnjavanja: da li cijev za kapilarno navodnjavanje treba ići ispod ili iznad slame? Za sada smo sve sadili u zemlju tako da smo i cijev stavili bliže zemlji. Ako bi bob zasipali u slamu, a ne u zemlju kaj onda sa navodnjavanjem...

jafer1
10.05.2010., 13:46
Kaj se tiče navodnjavanja, ono je skoro nepotrebno u kombinaciji s slamom jer ona fantastično zadržava vodu. Kaj se tiče sjemena nemožeš ga samo položiti ili zagrnuti u slamu. Dok se nekaj sije, taj dio se odgrne od slame sve dok sjeme ne nikne i ojača. Nakon toga zagrneš.
Ako se ipak odlučite navodnjavat površine pokrivene slamom, moje mišljenje je da bi cijevi ipak trebali postaviti na slamu, da ne gazite po njima.

pajdo26
16.05.2010., 10:24
Bok svima!

Evo update kako stoje stvari na vrtu! Ovako bili smo u petak zasijati još poneke stvari, bob, korabicu, tikvice, za probu lubenicu i dinju, salatu, poriluk, rotkvice, kelj pupčar, patišon. Zasada nam je još malo mjesta ostalo za par kultura pa ćemo vidjeti što ćemo ukomponirati. Uglavnom počelo je nicati i paradajzi su se primili i sve izgleda super. Luk je isto super niknuo. :ffwjj:

Jedno pitanje, dole na slikama sam stavio i jednu bubu koju smo vidli u vrtu, zapravo ih ima dosta, jel netko zna kolko je opasna i kako da se riješimo ili nema razloga za brigu? :doh:

Evo par slikica!

http://lh6.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S--pwiI8-NI/AAAAAAAAGrw/CUJgN6l8eoE/s512/IMG_0293.JPG http://lh5.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S--pwnLrdFI/AAAAAAAAGr0/07W-lk4YzOg/s512/IMG_0294.JPG

paradajz; grah

http://lh4.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S--pw6qdmBI/AAAAAAAAGr4/n49oXG0UBsQ/s512/IMG_0300.JPG http://lh3.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S--pxP-Td_I/AAAAAAAAGr8/Sn7zKu238jk/s512/IMG_0307.JPG http://lh6.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S--pxcIto2I/AAAAAAAAGsA/KriqBZEkxQM/s512/IMG_0315.JPG

nepoznata nam buba; gredica boba; gredica graha, vidi se kako niču ko ludi

Grah je očito skužio da ga volimo jesti! :roflmao:

Pozdrav i ugodna nedjelja!

Dzmidz
16.05.2010., 11:41
Prvo sam pomislio da je šala, onda jedva spazih bubu. Tu bubu u Srbiji zovemo Popak. Ima zadnje noge kao skakavac i kopa kanale u zemlji i u njima živi. Evo jedna slika gde se bolje vidi

http://i589.photobucket.com/albums/ss331/Dzmidz/244511738SZvqZy_fs.jpg

A ima i latinsko ime i prezime Gryllus campestris ili narodski poznatija kao cvrčak, zrikavac.

cvrcak
16.05.2010., 19:32
Dzmidz, nemoj se šaliti, inaće mijenjam nik.

Shokre
16.05.2010., 19:42
Baš je guba. Jel grize kaj na njega? Kad ga već imaš da ga i iskoristiš :roflmao:
Mislim da on ne dela neku štetu.

zdravko
16.05.2010., 19:47
Ovaj cvrčak veoma voli mlade krastavce ,odnosno krastavce kad niču. Meni su jednu godinu uništili dosta tek niklih sadnica i od onda nisam više nikad direkt sijao krastavce več sam uvijek sadio sadnice. :grgljam:

Shokre
16.05.2010., 20:16
:sram: Čovjek uči dok je živ. Mislil sam da ak je simpatičan nije štetočina :doh:.
Zdravko zahvaljujem na lekciji :notworthy:

Dzmidz
16.05.2010., 21:09
Baš je guba. Jel grize kaj na njega?
Odličan mamac za klena, valjda zbog svoje crne boje. U sezoni se peca na živoga, a takodje se može zamrznuti i koristiti van sezone. Lako ga je isterati iz rupe, samo naliti vode u nju i on sam izlazi napolje

pajdo26
25.05.2010., 10:41
Dobar dan ekipa!

Evo da se malo javim sa updejtom iz povrtnjaka! Ovako jučer smo bili frend i ja i našljakali se fest. Skoro pa više nemamo mjesta za ništa, pripremili smo gore stelju za krumpire i posadili još ostatak biljaka koje smo planirali. Ostalo nam je još jedno 3-4 metra jedne gredice za zasijati ili zasaditi, ne znamo još točno što ćemo staviti. Evo par fotkica napretka!

Kasnije ću, kad završimo, napraviti tlocrt pa ću uploadati!

http://lh3.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S_uLkKF_yiI/AAAAAAAAGvU/HBZSAlvU5V4/s640/DSCF0002.JPG http://lh5.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S_uLkTzgw_I/AAAAAAAAGvY/GV-ODYphmBI/s512/DSCF0019.JPG

http://lh4.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S_uLkoUWqDI/AAAAAAAAGvc/OoYJjGfLYmw/s640/DSCF0020.JPG http://lh3.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S_uLk_Nk_uI/AAAAAAAAGvg/2UcJ2Cr6NIM/s640/DSCF0024.JPG

http://lh6.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S_uLk4WLSoI/AAAAAAAAGvk/qYD3PoT5vmQ/s640/DSCF0033.JPG http://lh6.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S_uLyN-ObzI/AAAAAAAAGv0/AsU3fkrBQp4/s640/DSCF0037.JPG

http://lh4.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S_uLyGvcGxI/AAAAAAAAGv4/KTo3bQg2zp8/s640/DSCF0038.JPG http://lh5.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/S_uLyacMD2I/AAAAAAAAGv8/GbTlMlQjU9c/s640/DSCF0044.JPG

Ovo iznad bačvi s vodom, je začinsko billje. Onak omanja gredica i razno bilje. Još smo i ponegdje uz kulture neke posijali pa ćemo vidjeti kako će ispast!

Pozdrav! :ffwjj:

pajdo26
06.07.2010., 08:58
Dobar dan!

Evo da se malo javim napokon, nakon nekog vremena. Evo vrt napreduje tako tako, paradajzi su slabi, nikako da ojačaju i narastu, vjerojatno jer smo imali male presadnice i kasno smo počeli.
Zelje nam je prilicno pojedeno, ostalo je par glavica, nadam se. Ali zato grahorice idu ko lude, grah, mahune, grašak i bob luduju! :roflmao:
Korova nema previše, ali nisam sve pokrio slamom tako da na nekim mjestima ima korova. Za sljedecu godinu cemo smanjiti ipak vrt. Mrvicu je mozda ipak preveliki, kap po kap navodnjavanje radi,
ali svejedno treba zaliti i ovako, slama je super, samo mi se cini da ipak ne može od prve godine biti kako treba. Pomalo.
Evo par slikica i javit ću se uskoro kad pokosim malo oko vrta i još ću nabacati slame okolo.

http://lh5.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/TDLRJDOCZdI/AAAAAAAAG2M/F12qnrpV4Ck/s512/IMG_0156.JPG http://lh5.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/TDLRJcl1qCI/AAAAAAAAG2Q/FwRMwEzagbw/s512/IMG_0160.JPG

http://lh4.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/TDLRJdw8xzI/AAAAAAAAG2U/2zrZCLvr1Tg/s512/IMG_0164.JPG http://lh6.ggpht.com/_0TF4ldmEKaU/TDLRJgm9AhI/AAAAAAAAG2Y/Q-G2ndMyapQ/s512/IMG_0165.JPG

Pozdrav!

jafer1
06.07.2010., 23:57
S obzirom da je ova godina itekako bogata padalinima vjerujem da vaš neuspjeh u pojedinim kulturama nije ovisio o vlazi. Krenuli ste u pothvat u proljeće i niste bili u mogućnosti zagnojiti zemlju u onom smislu kako se to inače radi. Radi se o novoj površini koja je prevenstveno bila livada (ili kaj već), nagnut je teren, te su hranjiva konstantno bila ispirana ili u suficitu.
Probajte najesen unjeti u vrt neko od organskih gnojiva, a ove godine probajte kulture gnojiti tekućim gnojivima, bilo da su to kupovna ili ona jeftinija koja možete samo proizvesti (kopriva, gavez preslica....).
Naravno da ne gnojite grahorice s koprivom, ali ostale kulture možete.

I na kraju nemože se sve od prve naučiti, ali s godina iskustvo postaje sve veće...:velikariba:

greenfish
08.08.2010., 14:27
Zašto se grahorice ne smiju gnojiti s koprivom ? :hmmm:

Ps. dečki, vrt vam je super:notworthy:.