PDA

View Full Version : Mladi voćnjak - treba li što odrezati, pošpricati... Pomoć!

Stari Zeke
27.04.2010., 13:49
U jesen 2009 sam zasadio voćnjak - nešto jabuka, kruški, šljivi, marelica, breskvi. Ukupno 12kom.
Sada je to sve prozelenilo, rascvalo se, poćelo bujati. Malo sam nakolio i povezao onako kao laik, no ne znam da li je to ok i da li treba možda nešto odrezati, maknuti pupove (pogotovo one koji su na donjoj polovici debla, možda pošpricati sa nećim jer vidim rupice i gamad na lišću. Molim Vas savijet. Evo i par fotki:

http://img245.imageshack.us/img245/9959/dsc02481resize.jpg

http://img412.imageshack.us/img412/9766/dsc02482resize.jpg

http://img707.imageshack.us/img707/1895/dsc02483resize.jpg

http://img708.imageshack.us/img708/940/dsc02484resize.jpg

http://img260.imageshack.us/img260/6318/dsc02480resize.jpg

Prouči kako se stavljaju slike!

Mamaa
27.04.2010., 15:27
Tema prebačena u odgovarajući podforum

Ako u search ukucaš orezivanje vočaka vidjeti češ da je dosta toga napisano na tu temu. I pomoći će ti da utvrdiš u kojem smislu želiš oblikovati svoj budući voćnjak :ffwjj:

Stari Zeke
28.04.2010., 09:40
Znam da ima postova na temu orezivanja, ali mene mući konkretan problem: mladi voćnjak, ove male grančice (cvijetovi) sa fotki... Nigdje ne mogu pronaći informaciju što da radim s time. Ne bih želio upropastiti voćku.... Ne znam niti jeli pravo vrijeme za to

Mamaa
28.04.2010., 10:00
Ja osobno bih pustila ove godine kako je. Zgruntaj na koji način želiš oblikovati voćnjak - ima više načina formiranja vočki. Također (nisam stručnjak) sad je prekasno za zahvate orezivanja - pupovi i cvat na sve strane.
Jedino šta možeš (opet po meni) je ako želiš neku granu spuštati ili modificirati stavljati "utege" (plastične boce s vodom) da si formiraš postojeće grane. Slijedeće sezone možeš orezati sve šta je potrebno.

Tako bih ja, ali ponavljam nisam stručnjak, ja to sve po "osječaju".

Stari Zeke
28.04.2010., 10:19
Ja sam uspio pročitati da se neke voćke orezuju na proljeće, tipa marelice, breskve, trešnje.... Zato jer tada rade voćni sokovi i to tako treba, time se brane voćke od infekcija. One se ne orezuju kad stane vegetacija, za razliku od jabuke i kruške, one se orezuju u kasnu jesen. Ja bi želio formirati lijepu krošnju, ne želim pustiti da drva odu jako u visinu (a niti u širinu). Ključno pitanje i dalje je što da sada učinim (ako išta treba)?

Shanti
28.04.2010., 11:58
Ma nemoj se brinit previše, ono što možeš, ukloni ručno, a ove godine nemaš potrebe ništa rezat, još su one miće, a do sljedećih godina nabavi malo teksta pa prođi, zavolit ćeš ih sigurno još više, dakle ne moraš ih rezat a što se tiče zaštite postoji puno điđa miđa kojim ih možeš štititi, al danas je to jednostavnije jel, odeš do agrarije kupiš neki -cid i gotovo, al izbor je tvoj mada ih ni sad ne trebaš štitit od nekih napasnika, probaj vidit šta će bit ako ne interveniraš :ffwjj:

Stari Zeke
28.04.2010., 12:23
OK, ne budem ništa rezao....
Vezano uz špricanje, vidim da na nekim listovima ima mrava, da su napravili rupice... Čime to pošpricati i kada?

Medojed
28.04.2010., 12:47
Znam da ima postova na temu orezivanja, ali mene mući konkretan problem: mladi voćnjak, ove male grančice (cvijetovi) sa fotki... Nigdje ne mogu pronaći informaciju što da radim s time. Ne bih želio upropastiti voćku.... Ne znam niti jeli pravo vrijeme za to

Prije svega - malo proguglaj i naći ćeš odgovore, a osim toga ima i podosta literature po knjižarama ... Nitko ti ne može dati pravi savjet ovako, odoka, jer svako stablo se razlikuje od drugoga i svako stablo moraš zasebno formirati već po svojim željama i planovima.

Ali ono što ti mogu, ovako odoka, savjetovati jeste - premjesti voćke koje si posadio u prvom redu do kuće. Na prvoj fotki to ti je skroz zadnja voćka do prve gredice, a na predzadnjoj fotki to ti je ona koju su okružio panjevima. Ideja je jasna - želiš sjediti u hladovini. Samo, imaš problem. Prvo - do hladovine je još jako daleko. Drugo - kad ti ta stabla porastu dovoljno da daju hladovinu - bit će preblizu kući. I onda nastaju problemi - korjenje "diže" betonske opločnike, pucaju temelji, krov i oluci se pune lišćem, fasada vlaži ... i da ti sad ne nabrajam sve što će te snaći za desetak godina. Učini i sebi i stablima uslugu - odmakni ih od kuće dok je vrijeme. Odmakni ih najmanje za planiranu veličinu krošnje, znači jedno 4 - 6 metara. Svi ćete biti sretniji ...

Stari Zeke
28.04.2010., 16:02
To su sve više-manje patuljaste sorte. Mislim da nema frke za korjenje, ne bi niti pustio da u zrak ide visoko. No u svakom slučaju, hvala za savijet.

jafer1
28.04.2010., 23:44
Konkretno sad se voćke tretiraju s nekim insekticidom. Konkretno se pojavljuju lisne uši, te ovisno o vrsti voćke kojekakvi štetnici. Vjerovatno nisi obavio zimsko špricanje pa sad bar to iskorigiraj. Ako vidiš na listovima kao nešto pepaljasto, onda imaš sreće s pepelnicom. Konkretno ti onda treba neki sistemični fungicid, a u fitoapoteci će ti nešto preporučiti.:sram:

Stari Zeke
29.04.2010., 12:35
Jučer sam malo poprašiomad na vočkama neopitroidom.. Nadam se da će to pomoći...

sompopirovic
29.04.2010., 13:05
Neopitroid ti baš nije nešto. A možda i pomogne. Vidim da su neke procvjetale, znači da bi mogao imati koju jabučicu. Ako nisi špricao crvenim uljem zimus (a i ako jesi)., idi u neku poljoapoteku i nek ti daju neki insekticid i fungicid. Kada ti otpadne dvije trećine latica, pošpricaj tom mješavinom da ti i to malo jabuka ili krušaka ne bude crvljivo. Kupi si neku špricu jer će ti to sigurno trebati.

Ja inače imam veće voćke i meni je to zadnje špricanje. Baš me brige što će biti uši. Nemogu mi cijelu voćku pojesti a i postoji kopriva. Baš me brige što će plodovi biti krastavi ....Ti moraš uništavati uši jer su ti voćke još male.