View Full Version : Kako kod kuće uzgojiti klice
smiky53
07.05.2010., 16:32
Pošto ima zainteresiranih otvaram ovaj topic da podijelimo svoja iskustva na tom području. Mislim da je ovo jako dobra tema za rasprave i uzamno učenje.
Klice se smatraju hranom za održavanje vitalnosti i poboljšanje zdravlja i nazivaju se vitaminsko-mineralnom bombom. Osim toga sadrže enzime i nukleinske kiseline koji pokreću izmjenu tvari, regeneraciju stanica i jačaju imunitet. Klice sadrže 11 puta više minerala i vitamina nego sjemenke od kojih se uzgajaju, a koje obično kuhamo.
U čemu uzgajati klice? - Isprobala sam razna klijališta koja se nude na tržištu i sve ih odbacila. Najbolje rezultate popstižem najjeftinijim načinom, u običnoj staklenoj tegli. Ja koristim veće tegle (1,5 l) jer klice trošim svakodnevno.
Dakle, trebate staklenu teglu, komad gaze i par gumica.
Princip uzgajanja klica - Klice stavite u teglu i napunite je vodom bez velike filozofije koliko, ulijete vode kao da ćete pomočiti grah. Ne treba filozofirati ni o tome koliko se moće, prosječno 10 h. Ja ih obično pomočim navečer i kad se dignem obavljam daljnju radnju.
Stavi se gaza na otvor tegle i na nju nabaci par gumica, okrenemo teglu s gazom nadolje i iscjedimo vodu. Pod tekučom vodom još jednom klice isperemo kroz gazu, ocijedimo vodu i teglu s gazom prema dolje odložimo u neku posudu tako da tegla stoji malo na koso kako bi se ostatak vode dalje cijedio. Ja sam u tu svrhu odabrala jednu kvadratnu plastičnu posudu u kojoj inače zamrzavam hranu.
Sva filozofija je u toma da sjemenke uredno 3 puta dnevno ispirete pod tekučom vodom (kroz gazu), iscjedite i stavite teglu u posudu na koso s gazom prema dolje. Ja to radim kad se dignem, poslije ručka i prije spavanja. Ne smijete zaboraviti ispiranje tri puta dnevno, jer će vam se inače sjemenke uspljesniti.
Važno: ne mješajte mahunarke s ostalim sjemenom
Ja u jednu teglu stavljam mahunarke (leča, slanutak, mungo grah, soja itd) a u drugu ono što nisu mahunarke (pšenica, alfa alfa, rotkvica itd).
Naime mahunarke se prije upotrebe moraju malo termički obraditi a ostale klice možete odmah jesti sirove ili kako već hoćete.
Klice su obično gotove nakon 3 dana (cca 72 sata). Prva 2 dana ih držite u tamnijem dijelu prostorije a zadnji dan na svjetlu. Poželjno, ali one će biti dobre i ako ih zaboravote premjestiti.
Za danas toliko. Nastavit ćemo drugi put o tome gdje po najpovoljnijoj cijeni kupiti sjemenje i sličnim praktičnim stvarima.
Vjerujte mi jako je jednostavno uzgojiti klice bez velikih filozofija.
Kada ovladam tehnikom foruma uploadat ću i slike.
maslacak7
08.05.2010., 15:32
Ako ti nije problem da daš i savjet koje bi klice preporučila za nas početnike koji to žele probati.
smiky53
08.05.2010., 16:11
Ako ti nije problem da daš i savjet koje bi klice preporučila za nas početnike koji to žele probati.
Evo što ja imam na jelovniku
Mahunarke: Leća i slanutak (povoljna cijena u Konzumu, Merkatoru, Interšpar - rinfuza, odlično klijaju
Mungo grah ili zelena soja (Merkator, Interšpar, Bio & bio-oni su pakirani)
Soja - bijela (Interšpar, bio & bio-pakirani)
Crna soja (bio & bio-pakirani)
Slanutak, leća i mungo je bio moj početak
Kad to kupite mjesecima ste mirni.
Svaka od njih ima puno dobrih sastojaka ali mungo je top.
Kad su gotove pustite vodu da uzavre i prokuhaste 3-4 min. Nakon toga ih možete jesti u salati ili dodati u razne dinstane umake.
One koje nisu mahunarke: pšenica (Mueler, bio & bio - pakirano) puna je vitamina B- energetska bomba
Alfa alfa (Bio & bio-pakirano) top klice po sastavu
Ova mješavina je dobra jer ako se stavi samo alfa alfa voda je sluzava pa je problem ocijediti a u kombinaciji sa pšenicom
nema problema.
U bio & bio ima mješavina sa alfa alfom (rotkvica, kres..) i to je jako dobro.
Njih možete jesti odmah po završetku klijanja. Možete ih jesti onako nezačinjene umjesto nezdravih grickalica ili ih dodati salatama ili umacima na kraju kuhanja. Ja ih ubacim i u juhu kao što se recimo dodaje peršin.
Klice uvijek treba isprati pod vodom prije konzumiranja.
Najsigurnije je koristiti organsko sjeme za klijanje
Čuvajte klice u hladnjaku. (kad su gotove isperem ih u cjedaljki, pustim da se dobro iscijede, u posudu koja ima i poklopac stavim malu kuhinjsku krpu i na to prospem klice, poklopim i smjestim u frižider)
Alfalfa klice
- multivitaminske bombe- sadrže bjelančevine, folnu kiselinu, karoten, vlakna i klorofil,
te niz vitamina i minerala
- preporučuju se djeci i odraslima zbog lake probavljivosti i širokog spektra djelovanja
- sprečavaju nastajanje osteoporoze, karcinoma i srčanih tegoba, te simptome menopauze
Klice azuki graha
- sadrže bjelančevine, željezo, kalcij, vitamine B3 i C
- dobre su za živčani sustav, u stresnim situacijama te sprečavaju osteoporozu
Klice brokule
- sadrže sulfurafan i druge antioksidanse, niz vitamina i minerala
- potpomažu liječenje nekih vrsta karcinoma te drugih bolesti
Klice graha (domaćeg)
- obiluju bjelančevinama, balstnim tvarima
- potiču probavu i eliminaciju suvišne tekućine
Klice graška
- sadrže bjelančevine, balastne tvari
- podržavaju stabilnu razinu šećera u krvi
Klice leće
- sadrže bjelančevine, cink, fosfor, mangan, natrij, selen, željezo, vitamine A, B, C i E
- djeluju kao diuretik, jačaju srce i imunološki sustav
Klice kresa
- sadrže vitamine C i A
- sprečavaju infekcije, djeluju diuretično, reguliraju hormone i vezivno tkivo, potiču probavu i poboljšavaju tek
Klice mungo graha
- sadrže bjelančevine, folnu kiselinu, kalij, željezo, B vitamine
- čiste organizam od toksina, djeluju diuretčno, jačaju krv i funkciju jetre
Klice pšenice
- sadrže bjelančevine, kalij, natrij, magnezij, vitamin E i vitamine B skupine
- potiču metabolizam, otklanjaju stres, preporučuju se u prehrani djece i starijih osoba
Klice kvinoe
- sadrže bjelančevine, željezo, kalij, magnezij, cink, bakar, mangan, folnu kiselinu, vitamine B i E
- jačaju organizam
Klice raži
- sadrže kalij, fosfor, željezo, fluor, vitamine B skupine
- jačaju organizam i štite zube
Klice rotkvice
- sadrže kalcij, željezo, fosfor, vitamine B i C
- potiču cirkulaciju, imaju protuupalno djelovanje
Klice sezama
- sadrže nezasičene masne kiseline, lecitin, kalcij, fosfor, magnezij i elemente u tragovima, a od vitamina A, B i E
- djeluju kod stresa i pomanjkanja hranjivih tvari
Klice soje
- sadže bjelančevine, lecitin, željezo, kalcij, kalij, B vitamine i visoko vrijedne masne kiseline
- ublažavaju srčane tegobe, probavne smetnje, održavaju stabilnu razinu šećera u krvi, te ublažavaju smetnje u menopauzi
Klice slanutka
- sadrže bjelančevine, ugljikohidrate, željezo i elemente u tragovima te vitamine A, B i balastne tvari
- jačaju funkciju gušterače, želuca i srca
Klice suncokretovih sjemenki
- sadrže kalcij, magnezij, kalij, fosfor, minerale u tragovima, vitamin B1, B2 i E, te visok postotak nezasičenih masnih kiselina
Klice zobi
- sadrže bjelančevine, masnoće, vitamine B1, B2, i B6, kalcij, magnezij, fosfor, kalij
- jačaju organizam, koriste se u liječenju neplodnosti kod životinja
Pogledajte stranicu:
http://www.ordinacija.hr/zdravi-tanjur/vege-makro/klicama-do-boljeg-zdravlja/
(http://www.pijanitvor.com/www.aic.ba/pravilna-ishrana/45-pravilna-ishrana/136-klice-.pdf)
smiky53
26.05.2010., 17:24
Evo kako izgledaju klice u tegli i kako ih treba poleći da se cijede nakon ispiranja.
http://img232.imageshack.us/img232/6731/fotografija0986.jpg
http://img179.imageshack.us/img179/9479/fotografija0985.jpg
smiky53
28.05.2010., 19:30
Evo jedne zgodne posude koju isto koristim a ima je za kupiti u bio & bio i nije skupa.
Zgodna je što ima rupice na obje strane, na jednoj veće na drugoj manje pa se ohrene na jednu ili drugu stranu, zavisno o veličini sjemenki.
http://img97.imageshack.us/img97/2403/fotografija0993.jpg
A ovo su mahunarke koje će sutra biti spremljene za ručak
Slanutak, leča i mungo grah
http://img31.imageshack.us/img31/8885/fotografija0990.jpg
ubovicratko
29.05.2010., 13:13
Imam pitanje da li se drze sve 3 noci 10 sati u vodi ili samo prvu?
I imas li neki recept kako pripremas klice
Hvala
smiky53
29.05.2010., 14:09
Imam pitanje da li se drze sve 3 noci 10 sati u vodi ili samo prvu?
Samo prvu, ujutro ih propereš kroz gazu, iscjediš i položiš kao što je na slikama i to radiš 3 puta dnevno (ispireš, ocijediš, položiš)
smiky53
29.05.2010., 15:39
Avo mog današnjeg ručka s klicama mahunarki!
http://img41.imageshack.us/img41/4644/klice1.jpg
http://img43.imageshack.us/img43/8673/klice2.jpg
smiky53
02.01.2011., 00:21
Nakon blagdanskih prejedanja, danas sam pomočila klice.
U jednu teglu:pšenica, alfa alfa i rotkvica.
U drugu: mungo, soja i leča.
Treba se malo okrenuti prirodi. :ffwjj:
Svima toplo preporučam uzgoj i konzumiranje gore navedenog.
loptica
02.01.2011., 09:04
Moram se pohvaliti da ja koristim klice već 1g, kupila sam gotovi klijarnik u bio-bio dućanu, večinom koristim
mungo grah, jedino mi ide na živce skidati one zelene ljuskice sa njega. Koristim ih u salati, ili ih ovako jedem kao grickalice. Najviše sam to kupila radi djece jer imaju u sebi dosta vitamina. Preporučam ih svima!! :ffwjj:
smiky53
02.01.2011., 10:22
jedino mi ide na živce skidati one zelene ljuskice sa njega
Predpostavljam da imaš ono klijalište sa zelenim i žutim poklopcem.
Dobro je, ali da ti je u običnoj staklenoj tegli lakše bi se riješila ljuskica.
Ja pustim iz pipe vodu do vrha tegle i ljuskice se nakupe na vrhu, pokupim i bacim.
Postupak ponovim nekoliko puta.
Obrati pažnju na to da mungo (mahunarke) prije konzumacije moraš
kratko termički obraditi.
Preporučujem ti pšenicu, alfa alfu i rotkvicu, pune su dobrih stvari i njih možeš
konzumirati bez termičke obrade.
loptica
07.06.2011., 23:39
http://i54.tinypic.com/2076r90.jpg
Ovakav klijarnik imam i super je
markoplis
09.06.2011., 08:01
Klica je izdanak koji nastane kada se zrno stavi u određene uvjete (vlaga i toplina) te sjemenka proklija. Sastavni je dio svake žitarice.
Klice sadrže koncentrirane sve najvažnije sastojke zrna: bjelančevine, masti, vitamine.
U njoj su koncentrirani svi najvažniji sastojci zrna (bjelančevine, masti, vitamini).
Sjemenka sa početkom klijanja sadrži puno više vitamina nego dok miruje. Stvara se vitamin C kojega klice nekih biljki u stanju mirovanja uopće nemaju.
Povrće koje proklija treba iskoristiti jer se u njihovim izdancima nalazi mnoštvo vitamina, enzima, minerala i fitoncida - prirodnog antibiotika koji uništava parazite organizmu.
Pšenične klice su vrijedan izvor energije, bogate su vitaminima skupine B, vitaminom E (vitamin plodnosti) i karotenom (provitamin A).
Klice sadržavaju šećer, saharozu i maltozu, skoro svu mast i veliki dio vitamina.
Klica ne sadrži škrob.
Pri proizvodnji klica bitno je voditi računa da sjemenke od kojih radite klice nisu kemijski tretirane. Za izradu klica potrebno je namočiti sjemenke i ostaviti na sobnoj temperaturi par dana (ovisno o vrsti sjemenke koju koristimo). Najvišu nutritivnu vrijednost imaju klice sjemenki i mahunarki nakon 3 dana od početka klijanja. Protekom više vremena ta se vrijednost smanjuje.
Ukoliko želite klijanje usporiti na kratko vrijeme sjemenke stavite u hladnjak. Rezultat uspješnog klijanja je 60-80 g klica na 10 g sjemenki.
Za konzumiranje se koriste klice mahunarki: graha, soje, slanutka, grašaka i leće te klice žitarice: pšenice, kukuruza, zobi, sezama, raži i ječma, kao i od brokule, rotkvica, gorušice te luka i vlasca.
Klice većine biljki su jestive i ukusne, neke su gorke, a neke od njih su i škodljive (klice krumpira).
Klijalište može biti bilo gdje na sobnoj temperaturi (idealno 19-21) i uz osiguranje dovoljne vlage. Najbrže klijaju sjemenke kukuruza, pšenice, riže i velićine mahunarki.
Za klijanje se najčešće koriste klijališta ili staklenke prekrivene gazom (nikako metalne posude/lonci). Sjemenke namočite u vodi da nabubraju i omekšaju. Ne smiju se namakati predugo zbog opasnosti od truljenja niti premalo zbog opasnosti od sušenja. Nivo vode u klijalištu potrebno je stalno kontrolirati.
Za vrijeme klijanja sjemenke je potrebno dva puta dnevno ispirati vodom kako bi uklonili potencijalno štetne mikroorganizme. Staklenku/klijalište sa klicama pohranite u tamnom prostoru ili zatamnite tamnom tkaninom. Sitne vrste klica mogu se uzgajati na slabom svjetlu a zadnji dan klijanja ih treba staviti na svijetlo. Nakon otprilike 70 sati klice će narasti od 0,5 – 1,5 cm i tada su najbolje za upotrebu. Ukoliko želite zelene klice zadnji dan klijanja izložite posudu sa klicama suncu da pozelene.
Klice za jelo moraju biti svježe. Lako se kvare i sa njima treba biti oprezan.
Prije upotrebe obavezno ih treba isprati vodom.
Većinu klica možese jesti sirove u raznim salatama (posebice pšenične klice), sendvičima ili u bilo kakvom obroku u kojem se koristi grah i sjemenke. Mogu se pripremati kao variva ili na brzinu ispržiti na jakoj vatri s malo ulja, bijelog luka i soli. Pšenične klice i klice raži vrlo su slatke i dobar su dodatak pecivima. Mogu se upotrijebljavati i kao dodatak juhama, povrću, namazima,jelima sa jajima i obrocima sa mlijekom i mliječnim proizvodima.
Evo moje alfalfa klice, cetiri dana tamo i peti dan su na svjetlu pored prozora (nema sunca), mislim da je to to. Sad im jos valja pronaci adekvatnu primjenu i to je to!
:uimep:
http://img90.imageshack.us/img90/5504/dsc03658n.jpg (http://img90.imageshack.us/img90/5504/dsc03658n.jpg)
Slike obavezno centrirajte u postovima. Više u svemu tome napisano je ovdje (klikni me)
vilabela1
09.01.2013., 18:02
I ja si sama pravim klice od pšenice. Postupak je isti kao što je opisao smiky53.
Sada drugi puta pokušavam napraviti klice od luka, ali mi ne uspjeva. Nakon 5-6 dana sam odustala. Ne znam koliko je dana potrebno sjemenu luka da nikne. Imam nešto svoga sjemena za koje sam sigurna da nije tretirano kemikalijama.
ja sam danas, kao i uvijek vrlo nestrpljiv, morao konzumirati svoje prve klice po hitnom postupku! :aha:
to je izgledalo ovako:
http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/542029_487356354640080_535915001_n.jpg (http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/542029_487356354640080_535915001_n.jpg)
Svecano obznanjujem da kod mene, bez ikakvih problema, uspijeva vec peta generacija alfalfa klica i da ih OBOZAVAM! "Trpam" ih u sendvice, salatu, uz meso, pa cak i u juhu. Ovo posljednje mi se bas i nije svidjelo, ipak je tu persin car.