View Full Version : Na koji način spremiti babušku???
kova_sb
08.05.2010., 21:12
Dali postoji naćin da se ispeće da bude jestiva neki recept.Ubiše me sitne kosti.
hvala.
pantapita
08.05.2010., 21:16
Ja sam nešto čuo da ih ljudi očiste (ljuske i iznutrica) pa ih onda melju i rade od njih faširance.
Može faširanje ali generalno ti je narezivanje najbolje. Prvo ti nož mora biti poprilično ošter i to pri vrhu. I onda kreneš narezivati. Naravno moraš znati gdje su te sitne, rašljaste za koje si napisao da te ubijaju. Dakle negdje od kičme du vrha hrpta zarežeš svakih 3-5 mm i tako duboko dok ne osjetiš pod nožem da su te sitne kosti presječene( moraš uhvatiti malo prakse - osjetiš da nož malo zapne pa propadne kad presječe koštice i onda bi mora stat jer ako preduboko zarezuješ moglo bi ti se to raspadat ako se zaljepi u tavi ) . I tako duž cijelih leđa od glave do repa pa ti babuška izgleda po leđima našarana ko zebra. Zatim ti ide onaj dio za koji baš i nisam ja stručnjak nego moja stera. Ona to samo posoli, uvalja u brašno i ispeče u tavi na reš.
Meni osobno su tako spremljene babuške ( ono 20 - 30 dkg ) odlične i ne mogu ih prestat klopat dok ne dohvatim prstom ( što bi moja stara rekla) Samo počupaš peraje skupa sa onim njihovim kostima što ih drže i ostane ti kičma i rebra.
I ne narezujem samo babuške već svaku ribu koja ima te koštice, deveriku , mrenu, štupsere i šnajdere pa i šarana ako se peče u komadu u pečnici jer osim kostiju i začini , sol i ostalo fino upadnu u te zareze i i nemaš ono da je koža slana a meso bljutavo već bude lijepo ravnomjernnije začinjeno.
malisa100
09.05.2010., 13:40
Ma kak moj tata kaže treba znati jesti ribu... i vjeruj mi čovjek pojede sve te sitne kosti. A najbolja babuška se jede uz vodu, znači tek upecana se čisti i dobro povegeti te stavi na štap uz vatru... Evo svako ribiču bi preporučio da probaju ovo jer stvarno je odlično i ukusno.
orkafoto
09.05.2010., 19:43
Može faširanje ali generalno ti je narezivanje najbolje. Prvo ti nož mora biti poprilično ošter i to pri vrhu. I onda kreneš narezivati.
Potpuno si u pravu!
Proveren sistem za sredjivanje riba sa puno sitnih kostiju.
Umesto noža koristim ili hirurški skalpel ili žilet za brijanje (jer su oba vrlo oštra i tanka). Šta više ponekad kada procenim da je zaista puno sitnih kostiju, osim uzdužnog zarezivanja, zarežem ribu i popreko, tako da se dobiju kao kockice.
Kada se ovako pripremljena riba baci na prženje ili pečenje, posle toga se može jesti bez bojazni da će te uopšte osetiti i da postoje te sitne koščice.:ffwjj:
kova_sb
09.05.2010., 22:58
Hvala vam baš budem probao tako ispeći, probao sam na roštilj ali ljepi se za žicu.
Sad znam za ubuduće,Hvala
Hvala vam baš budem probao tako ispeći, probao sam na roštilj ali ljepi se za žicu.
Sad znam za ubuduće,Hvala
Brat je nešto pričao kao na roštolj staviš alu foliju pa na njoj pečeš ribu, a frend je imao mramornu ploču koju je stavljao na roštilj i na njoj pekao ribu, a šljaka i ploča ( plotna ) od starog šporeta na drva.
kova_sb
09.05.2010., 23:23
Ljepila se i na foliji, poludio došo sa pecanja pa rekao da ispečem koju za večeru i na kraju pojeo lino ladu, još stavio malo u pac, sol, paprika ljuta i slatka, i malo bijelog luka ali i nije baš nešto slatka bila.
Dali bi valjala sa rašlji poput šarana, ali zato je puna ikre.
malisa100
09.05.2010., 23:36
Evo ljudi moji danas misija bila uloviti 2 babuške i pojesti... I došo na vodu zabacijo ulovio odmah 2 komada i na vatru...
http://www.imagesforme.com/upload/b38eded4.jpg
To je bila moja zagorena:doh:
kova_sb
09.05.2010., 23:40
To si to na suvo ispekao bez zaćina?. Peko si na žaru ili na nagloj vatri, dali je ukusna za jesti?
malisa100
10.05.2010., 00:19
E sad ti meni bez začina, pa ja sam fina guza:lert:. Ajmo detaljno, ribu očistio nabio na štap lagano napravio par zareza tako da izrežem sitne kosti i da mi vegeta uđe pa da bude finija, i znači povegetio ( mnogo vegeta ) ... E vjeruj mi nema finijeg načina za pojest babušku. Samo je meni izgorila jer nisam gledo a vatra mi od drva buknula i malo zahvatila ribu... Sve u svemu riba je :eat:
Jedan mali savjet za ribu, da vam se ne lijepi na roštolju. Bitno ju je dobro osušiti od vode, s tim da mi u jednu šalicu stavimo maslinovo, uberemo komadić ružmarina i s njim umočenim u ulje premažemo ribu. Tek onda ide na roštilj. Naravno morska, al pretp. da može i slatkovodna isto. Za ružmarin ne znam.
Jel ta babuška očišćena od utrobe ili ne???
malisa100
10.05.2010., 02:36
Ak pitaš mene naravno da je očišćena
Da, tebe pitam jel ne kužim sa slike baš. A kako se drži na štapu onda ak je prerezana da bi se očistila?
Dubravko
10.05.2010., 06:57
Za ove manje ribe dovoljan je i ovakovi štap na slici koji se zabode pod uglom od 45 stupnjeva u odnosu na vatru. Za veće ribe preko kile uzima se drvo debljine oko 2 cm koje se oguli te raskoli a riba se rasiječe uzduž te se jedna pola umetne u taj raskol i na kraju ga stegnemo žicom. To je poznati šaran iz rašalja okolica Davora odakle je naš Olić. :cheers:
Ali mene zanima činjenica da ako je na toj maloj babuški očišćena utroba, dakle, time i izrezana od repa do škrgi, kako se onda drži na štapu?
ahaznada
10.05.2010., 08:12
Nije prerezana na pole, ako to misliš, samo očišćena i nabijena na ražanj kroz usta, a vrh ražnja se nabije kroz rep.
ahaznada
10.05.2010., 08:18
Ako netko želi spremiti babušku ili neku drugu ribu na duže vrijeme, a želi da ostane svježa, samo ju čitavu neočišćenu stavite u duboko zamrzavanje, i kad ju izvadite nakon nekoliko mijeseci bit će sviježa kao da ste ju danas upecali.
Očistite ju i pecite ili kuhajte.
100% provjereno.
BISTRO!!!
Nije prerezana na pole, ako to misliš, samo očišćena i nabijena na ražanj kroz usta, a vrh ražnja se nabije kroz rep.
Ne :roflmao:
Nikako da se skužimo.
Ako se riba čisti, znači da joj se razreže trbuh od repa pa do škrga i onda izvade iznutrice. Mene zanima ako je riba tako razrezana, (mislim na ovu sitnu ribu), kako se natakne na štap (a da se ne veže s ničim) a ne ispadne sa štapa
malisa100
10.05.2010., 13:22
Pa kad bi tak stavio šarana od 3 kg 100% se nebi držo jer je težak, babuška je mala pa ostane, štap ide kroz usta pa do repa, bitno je da se riba prilikom pečenja ne trese previše ili okreće stalno nego mirna ruka i lagano okrenut na drugu stranu prema vatri, i to što manje je okretat jer se zna dogodit da sampo visi i onda se može peći samo jedna strana. Ma ak vam nije jasno svi dođite kod mene i idemo na strug :roflmao:
Dali postoji naćin da se ispeće da bude jestiva neki recept.Ubiše me sitne kosti.
hvala.
Jedan ribič mi je rekao da ju zareže koso, cijelu ispeče i samo skine meso s nje. Na ovaj način: >/////> -ovo bi trebala biti skica ribe. :roflmao:
Zarežeš ju paralelno s rebrima svakih pola centimetra. A rebra su malo nakošena kao na skici. On kaže da ju tako spremljenu jede bez problema i nema muke s kostima, samo svuče meso s kostiju. Probaj, ja osobno ne mogu to potvrdit jer nejedem nikakvu ribu. Za mene je svinja kralj životinja. :eat:
Ako se riba čisti, znači da joj se razreže trbuh od repa pa do škrga i onda izvade iznutrice
Krivo, riba se ne razreže tako dugo do škrgi !
Otvara se od analnog otvora do peraje prije glave, da ju upravo ne kasapiš i da ti se poslje na roštilju ne raspada.
Tako i rječna i morska, s time da opet ima razlike od ribe do ribe!
Osliće velike se ne otvara je mu utroba ide sa škrgama van, skuši se napravi samo mali križ kod a. otvora i
isto sve ide van sa škrgama.
Divljač i murina,ugor moraju se otvoriti i dalje prema repu od a. otvora dok god ima onu žilu punu tamne krvi!
Itd...
:kkkk:
I dalje riba (mala) pada sa štapa u mojoj perspektivi :sram:
I dalje riba (mala) pada sa štapa u mojoj perspektivi
Ne isplati se sa tobom raspravljati ovako, nego kad se vidimo roštiljamo :velikariba:
Da imam onu tablu, sad bi ti nacrtao! :uimep:
Ajmo verbalno, odnosno pisano "verbalno" kad nemremo vizualno. :sram:
Ak otvoriš ribu od repa do prve peraje (one najbliže škrgama) i izvadiš utrobu van, ostane ti riba bez utrobe koja je rasporena 90%.
Drugim riječima, kad provućeš štap kroz usta pa gurneš niz kost do repa, jedino mjesto gdje je štap 360 stupnjeva pokriven ribom je samo i isključivo dio od ustiju do te peraje. Ako ribu okreneš tako da joj je kost dolje, visit će samo na onom dijelu gdje su joj usta, odnosno, biti će pod 90 stupnjeva u odnosu na štap, to jest, rep će biti u vatri.
Ne znam kak da se slikovitije izrazim.
Trebalo bi ribu razrezat ne od repa, nego centimetar dalje, pa onda stavit štap kroz usta ili škrge i tamo kod nerazrezanog dijela kod repa izbit van
Kaj ne?
Onda možeš okretat ribu bez straha da padne
Ak otvoriš ribu od repa do prve peraje (one najbliže škrgama) i izvadiš utrobu van, ostane ti riba bez utrobe koja je rasporena 90%.
:doh: kaj tvoje ribe imaju analni otvor na repu :hmmm:
rekao sam ti od analnog otvora do peraje !!!
A to je na ribi od 20 cm nekih 4-5 cm otvora!!
Kak se zvjezde čiste i od dakle do dakle se otvaraju ne znam :uimep:
To buš mi ti objasni kad se vidimo
Promjeni vrstu ribe za jest i riješio si stvar ali kad se navikneš jest ribu koja ima kostiju kosi ispadaju same iz usta
Nemam tablu, ali imam Google Image Search i Photoshop, pa može i vizualno :ffwjj:
Rez za čiščenje je crvena linija, vidi se i odakle dokle...
http://i814.photobucket.com/albums/zz66/milosobradovic/Fish-anatomy.jpg
Sad ti je (valjda) sve jasno?
Al zbilja s tom babuškom samo problemi, meni je najbolja kad se dosta jako ispeče, onda se one sitne kosti ni ne osjete... :uimep:
@Mrki: Šta je i tebi svinja kralj životinja? Hehe!
ahaznada
11.05.2010., 08:39
Ja mislim da ju je najbolje skuhat, da se izbjegnu ove zaje******* sa štapom i problem je riješen. :eat:
:laughh:
kova_sb
12.05.2010., 00:07
Što skuhati od nje, pa ako se prekuha ili raspadne u kuhanju opet sitne kosti predstavljaju problem???
Dubravko
13.05.2010., 06:47
Za ovo naticanje ribe na štap treba malo poznavati i fiziku odnosno da se meso prilikom pečenja smanjuje odnosno tamo gdje je štap ušo još bolje drži, za veće komade upotrebljavamo rasječeni štap u koji umetnemo ribu pa nema mogućnosti spadanja :cheers:
Ja Babuške očistim pa ih zarežem i onda ih uvaljam u smesu (koju prethodno pomešam ide obično belo brašno i kukuruzno brašno i aleva paprika i so) i onda na talandaru.:eat:
sidewinder
04.08.2010., 15:56
ja sam za faširance. sistem je taj da se na sitnu rešetku na mašini za mljevenje mesa propusti babuška (naravno očišćena od ljuske i iznutrica), može čak i dva puta, i onda se prave faširanci.
samo je stvar u tome što treba puno babuški, ali naravo za iskusne ribiče to nije problem u ljetnim mjesecima
:xqqa: