View Full Version : Ima li tu neki pravnik?
smiky53
25.05.2010., 14:43
Evo sam upravo primila čestitku od ZG Holdinga na 250 kn.
Prije par mjeseci parkirala sam se u Novom Zagrebu na 20 min (morala sam nešto dostaviti na neku adresu) i kad sam se vratila postavljali su na gumu neki drek i kad sam se pojavila to su skinuli i prešli na automobil ispred mene. :doh:
Dakle, parkiranje na nogostupu a do travnjaka nije ostalo 1,60 m. nego možda 1 m.
E, sad, kad policija pošalje svoje to znam, odem u zatvor i ne platim (nemam od kuda).
Ali neznam što se dešava ako ne platim ZGH. Da li oni to dalje ganjaju i da li imaju pravo prisilne naplate (pljenidba i sl.). To neznam.
Već sada piše da žalba ne odgađa plaćanje.
Ako netko ima neko iskustvo, ili znanje po ovom pitanju, pomagajte jer od 1960 kn mirovine nema teorije da platim. :sram:
Ali neznam što se dešava ako ne platim ZGH. Da li oni to dalje ganjaju i da li imaju pravo prisilne naplate (pljenidba i sl.). To neznam. Već sada piše da žalba ne odgađa plaćanje. Ako netko ima neko iskustvo, ili znanje po ovom pitanju, pomagajte jer od 1960 kn mirovine nema teorije da platim.
Pravnik nisam ali...
Dolazi ovrha, pa je raćun veći za 250 kn otprilike, možeš platiti i žaliti se, ali upitno je za ishod, ja se sudim s njima godinama, neki dan mi je došla presuda iz 2000. g. :sram:, dobio sam, ali su troškovi suda porasli, pa mi je na kraju svejedno, opet je cifra tu negdje.
Plati i zaboravi što prije, takav nam je sistem.
Ja im od prošle godine ne plačam jer je bilo protuustavno!
Napisao žalbu u kojoj sam im rekao da kak su oni sami odredili kaznu za parking ja sam isto odredio sam kaznu za diranje mojega auta/brisača!
Njihovo je protuustavno kao i moje!
Bili su jednom na televiziji neki pravnici koji isto nisu platili jer je protuustavno, pa nisam ni ja, budem vidio dali bu upalilo!
Od ove godine je drugačije! I manje kazne!
Ako sam dobro shvatio, tebi je došao pauk, samo što ti nisu odnijeli auto nego samo, kako oni to zovu, "započeli radnju premještanja vozila"?
Kolko znam, to košta 250 kn.
Šta ti piše na uplatnici, kome trebaš platiti? Državni proračun ili zg holding? Po ovom kak si napisala trebalo bi biti zg holding..
Čini mi se da je ovo o čemu Blues priča nešto drugo, kazna za parkiranje na označenom parkirnom mjestu bez plačanja. To je bilo neustavno, ali su genijalci tu "kaznu" nakon odluke ustavnog suda preimenovali u "dnevnu parkirnu kartu" i sad to nije protuustavno. :sram:
Ti si bila parkirana na nogostupu, što je u Zagrebu zabranjeno, bez obzira na prostor koji si ostavila. Kolko se sjećam iz autoškole, u zakonu piše drugačije, tamo je dozvoljeno parkiranje na nogostupe, uz poštivanje nekih minimalnih udaljenosti od zgrada i sl. E sad tu nastaju problemi jer su rođaci iz Zg holdinga napisali svoj zakon za grad Zagreb.
Kao što je Blues rekao trebalo bi se suditi sa njima, ali opet, to predugo traje i u konačnici opet ćeš morati platiti.
Ono što je pak *igor* spomenuo zakon, on kaže ovako :
»nogostup« je posebno uređena prometna površina namijenjena za kretanje pješaka, koja nije u razini s kolnikom ceste ili je od kolnika odvojena na drugi način,
Vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo:
-na obilježenome pješačkom prijelazu i na udaljenosti manjoj od 5 m od tog prijelaza i na prijelazu biciklističke staze preko kolnika,
-na nogostupu i pješačkoj zoni, ( ovo je stavka 10.)
-Iznimno od stavka 1. ovoga članka, na mjestima iz točke 10. ovoga članka, zaustavljanje je dopušteno ako je za kretanje pješaka
ostavljeno najmanje 1,6 m širine na površini za kretanje pješaka, s tim da ta površina ne može biti uz rub kolnika. Pod istim uvjetima može se i parkirati ako je to dopušteno prometnim znakom.
Nadam se da sam barem malo razjasnio situaciju :grgljam:
Kako god bilo najbolje je da napišeš zamolbu gradskom poglavarstvu u kojoj ćeš opsati svoju tešku materijalno-financijsku situaciju i zamoliti ih da ti pomognu u storniranju novčane kazne.
lignjar
26.05.2010., 07:24
Nikakva žalba, već samo prigovor, on odgađa sva izvršenja, a to što rade oni to su interni njihovi pravilnici koji nisu usklađeni sa pozitivnim zakonima RH, čak mislim da te interne pravilnike ne priznaje Ustav RH.
U svakom slučaju držim(o) palčeve da ne platiš kaznu, a sad znaš da u Zagrebu vladaju malo drugačiji zakoni i to je na žalost teško promijeniti.. :sram:
:ffwjj:
I dalje mislim da nemaš šanse, meni je auto dignut i premješten, a nije bilo kazne ni prekršaja.
Slijedi račun na 500 KN za premještanje vozila. Žalim se iako piše da žalba ne odgađa plaćanje, i dobijem odgovor kako je policija procijenila da auto smeta.
Nisam platio, i sad imam ovrhu na 750 KN ukupno, znači sjedaju na plaću , u biti na jednu trećinu primanja.
Da se razumijemo, blagajna je prazna i treba je napuniti.
Više se ne biraju sredstva za to.
Moj kolega ima dobru taktiku, gdje god se parkira mobitelom slikne auto i "parkirno mjesto".
Tako je već par puta na sudu dokazao svoju "nevinost".
slikne auto i "parkirno mjesto".
I ja sam poslikao i stavio u žalbu ali ,su rekli da je "netko" zvao, jer mu je auto smetao, nema ti pomoći, osim dugih natezanja.
Živio sam u centru grada i umoran sam od parkinga-Zagreb parkinga, imam cijelu ladicu papira i kazni, ispred svog bivšeg stana, a o slavlju vrhuške u hotelu, pa premještaj auta bilo gdje, da ne smeta, neću ni govorit...( usred noći )
smiky53
26.05.2010., 16:19
Izgleda da netko nema pametnijeg posla.
Kad sam se parkirala bilo je oko 9 sati navečer, mirna sporedna ulica, ni pasa u blizini.
Mora da je netko virio s prozora i dojavio. Jer od napuštanja auta do mog povratka proteklo je 15-20 min.
Evo još nešto, sada sam se vratila, vozila sam prijateljicu na autobusni kolodvor ZG.
Na rundi Jarun - ZAK i natrag srela sam 5 pauka.
Odvozili su : stari Renault 5, stari punto, stari Daiwoo (ili kako se već piše), škodu feliciju i još jedan jad koji nisam prepoznala.
To me navodi na zaključak da oni sa zatamnjenim staklima, bembači, merđani isl. ne parkiraju krivo. :hmmm:
Dakle svi vi sa starijim autima, čuvajte se! Mi smo najlakša meta. :rtcss:
Odvozili su : stari Renault 5, stari punto, stari Daiwoo (ili kako se već piše), škodu feliciju i još jedan jad koji nisam prepoznala.
To me navodi na zaključak da oni sa zatamnjenim staklima, bembači, merđani isl. ne parkiraju krivo.
Ima smisla! Ja sam prije vozio feliciju i digo mi ju pauk, a sad vozim BMW-a i ništ! :uimep:
Al to je samo zato jer sam naučio kako stvari funkcioniraju.. Ne parkiram NIGDJE gdje to nije dozvoljeno! Bez obzira šta ima krivo sparkiranih ili da nikom ne smetam!
Zakonski sam si sam kriv ak dobim kaznu, a radije se malo prošetam nego da dajem parsto kuna za kazne, paukove i sl.
A to što uvijek pošteni na*ebu, to je druga priča! Dasa se sparka s X5-icom i neće njemu niko ništa, to stoji, ali ja radije mirno spavam nego da imam stav da meni niko ništ ne može. Sve jednog dana dođe na naplatu na ovaj ili onaj način!
Uf, al sam se zanio! Skoro sam došao do smisla života! :doh:
--------------------------------------------- Postovi spojeni! Napisani u razmaku od 5 minuta ---------------------------------------------
Izgleda da netko nema pametnijeg posla.
A i ovakvih ima previše! Ne znam jel to neka ljubomora ili kaj, ali svaki ulaz ima jednog dežurnog špiju.
Jednostavno im ne treba davat povoda..
:roflmao:
Apropo parkiranja - danas ide kolega samnom iz škole i gleda kak sam se ja sparkirala i nevjeruje da mi pauk nije dignul auto - u Sisku ima samo par mjesta gdje se možeš stati a da ne zaradiš kaznu ili da ne tražiš kam su ti odpeljali tutača, osim naravno na mjesta gdje se parking plaća i ogranićen je na sat vremena :sram:
lignjar
27.05.2010., 07:54
I dalje mislim da nemaš šanse, meni je auto dignut i premješten, a nije bilo kazne ni prekršaja.
Slijedi račun na 500 KN za premještanje vozila. Žalim se iako piše da žalba ne odgađa plaćanje, i dobijem odgovor kako je policija procijenila da auto smeta.
Nisam platio, i sad imam ovrhu na 750 KN ukupno, znači sjedaju na plaću , u biti na jednu trećinu primanja.
Nisam pravnik ali znam iz iskustva, ''žalba ne odgađa izvršenje'', međutim ''prigovor odgađa sve radnje'' i moraju poslati kod sudca za prekršaje. Tu se može izvući bez ikakvog plaćanja, jer oni moraju dokazivati što i kako je bilo. Obično to prođe na njihovu štetu ili uopče ne šalju kod sudca za prekršaje jer moraju platiti troškove.
Meni je moj punto bija spreman za dizanje, tad sam doša i dali su mi nekakav papir da u roku od 8 dana platim ili se žalim, međutim ja sam napisao prigovor i do dana današnjeg ništa. Bilo je to prije pet šest miseci.
Kad uložiš prigovor ovršni postupak se prekida i automatski se prelazi na parnicu - tužitelj je džan dokazati svoje navode a tuženik poznavati Zakon o parničnom postupku i ostale aplikativne kako bi postupak završio u njegovu korist. Naravno onaj koji izgubi spor plaća parnične troškove koji se određuju prema vrijednosti predmeta spora - obično prema tarifi propisanoj od Hrvatske odvjetničke komore :ffwjj:
Isplati se ako "kupujete vrijeme".
smiky53
27.05.2010., 09:25
E, ja sam odlučila ovako.
Platit ću 50 kn, pa dok oni otkriju da je to malo, a ja ću opet 50 kn.
Lijepo ću platiti u ratama, pa ako dođe do suda ja ću imati uplatnice na cijeli iznos.
Sada još očekujem kaznu od policije.
E, na to ću napisati prigovor i zamolbu, da mi izreknu kaznu ukora, s obzirom da nemam nikakvih prekršaja i kaznenih bodova,
a ako to ne mogu neka mi kaznu pretvore u zatvorsku.
Onda ću čekati par godina red na zatvor.
Vrijeme je da i to upoznam. :ffwjj:
To ti je dobra taktika :ffwjj:
Izvršiš uplatu od 50 kn ovaj mjesec, tada svaki mjesec uplaćuješ po 10 kn. Oni ako ti i pošalju Rješenje o ovrsi, u međuvremenu ćeš zasigurno imati još jednu uplatu od 10 kn, ili je napraviš isti dan. Tada napišeš prigovor u kojem napišeš slijedeće:
"... iznos koji je naveden ne odgovara stvarnom stanju..
...ti si osoba s malim primanjima i uplata cijelog iznosa bi ozbiljno ugrozila tvoju egzistenciju...
...ti imaš namjeru to platiti, ovisno o mogućnostima...
.. najmera je vidljiva iz kontinuiteta uplata.. a samu ovrhu smatraš čistim nabijanjem dodatnih troškova od strane tužitelja (do tad ovrhovoditelja)..
...moliš da te sud oslobodi plaćanja svih troškova postupka jer je iz kontinuiranih uplata vidljivo da ti ne bježiš od isplate navedenog iznosa i da kontinuirano uplaćuješ koliko možeš, te da bi te još sudski troškovi doveli u stavrno nezavidnu egzistencijalnu situaciju......"
:ffwjj:
Meni su također u V. Gorici pokušali dić auto i naplatili 250 kn na licu mjesta.. Pa sam nakon pol godine dobio kaznu od policije, otišao do njih i sve po spisku... Kad sam završio rekli su mi da je ona prva kazna od pauka i da nemaju ništa s tim. Prvi put sam nasjeo al drugi put neću, oni slikaju auto, a ne pomiču ga, pa nek si sliku naplate od policije jer treba njima a ne meni. :vttvbb: Ja znam da nisam fotogeničan. :laughprst:
Naplaćuju za pokušaj! Tj. za nepostojeći posao. To je kao da pokušate upisat faks, a oni vam daju diplomu na osnovu pokušaja. :rtvb:
smiky53
27.05.2010., 15:59
Naplaćuju za pokušaj! Tj. za nepostojeći posao
Je, ali oni to tumače da naplaćuju dolazak.
To što su sa mene prešli odmah na slijedećeg meni ne snižava troškove,
što opet nije u redu, jer nisu samo zbog mene došli.
Plaćat ću 50 kn mjesećno, pa nek ih požderu. :nahnah:
Tu ideju mi je dao jedan naš kolega i jako sam mu na tome zahvalna :ffwjj:
Dobra idea, ja bi im uplaćivao 1 kn dnevno pa nek se vesele. :nahnah: U mom slučaju su kružili i tražili žrtve, tak da nisu došli na nečiji poziv. A za manje od minutu su stigli, e pa tak brzi nisu. To je naša država i zakoni... Odete na benzinsku ili dućan, natočite ili uzmete stvari za 990 kn i odete a da ne platite. I niste lopov jer po zakonu sve ispod 1000 kn nije krađa!!!!! Žao mi je onih koji rade na takvim mjestima jer to oni plaćaju iz svog džepa.
Ispravak - to jest krađa, ali ne povlači za sobom krivičnu prijavu, već samo prekršajnu :daaa:
I apsolutno je točno da to zaposlenici moraju podmiriti, i u večini slučajeva ne na plaći, nego odmah :sram: :crazy: :sram:
Ne tražim pravnika na forumu nego mi je forum više ono "rame za plakanje" jer mi je plakanje jedino i ostalo.
Naime evo već drugi put mi sjeda ovrha na mirovinu u iznosu 1000,00 kn od HRT-a. Ovrha kao ovrha ali ja sve svoje račune uredno plačam a ovrhe su bile kao iz vedra neba, bez rješenja, obavijesti, prijetnji...ničega što bi mi nagovjestilo da im pošaljem kopije uplata.
Kad je bila prva ovrha prošle godine mislio sam da je neka greška. Nazvao sam odjel pretplate HRT-a i nakon nekoliko prespajanja dobio sam neku (po govoru bi rekao) stariju gospođu kojoj sam odmah pokušao objasnisti svoj problem, međutim ista me je prekinula i tražila osobne podatke. Kad sam joj dao podatke nakon nekog vremena gospođa je rekla "gospodine kod mene stoji da imate samo jedan plačen račun u 2005. godini, do viđenja" i klap tu,tu. Još ni danas ne mogu vjerovati da mi je poklopila slušalicu :doh:. Što sad, idem nazvati odvjetničko društvo Hanžeković koji zastupaju HRT i iako sam mislio da neće ni razgovarati samnom javila se ženska koja me je saslušala i čak ponudila da oni mene nazovu da ne trošim impulse. Veli meni ženska kako nemam plačene račune za 2009. godinu a ja njoj velim kako imam i čitam joj one pozive na broj odobrenja. I čitam ja njoj te brojeve a ona mene prekine i veli da nemam plačene račune za 2008. g. , kad sam počeo čitati i za tu godinu pa me traži za 2007. g
Na kraju je odustala i rekla da joj te uplate pošaljem e-mailom i da ih nazovem sutradan u uredovno vrijeme. Tako je i bilo, ja njih nazovem sutradan i pita mene ženska, "gospodine a gdje su vam uplate za 2004. g. ja :doh: šokiran i zbunjen velim da neznam i da ne bih imao ni ove uplate da od 2005.g. nisam počeo plaćati račune netbankingom. Veli ona meni " e gospodine vidite to vam je ovrha za neplačene račune u 2004. g." :wtf:
I šta sad, bljujem vatru sam na sebe, kopam po kutijama od cipela ali ništa, krivo mi je što je ovrha bila pred sam Božić, pripreme za kupovinu poklona i te stvari. Sve se to i zaboravilo, tko mi je kriv što nisam čuvao račune.
Ali ovo što mi je i jučer sjela ovrha ne mogu prijeći i sutra opet zovem to odvjetničko društvo i obavijetiti ih da ću podnijeti tužbu protiv njih, HRT-a, Zavoda za mirovinsko osiguranje i općinskih sudaca koji je odobrio ovakve ovrhe. Moram iskopirati sve plačene račune i naći odvjetnika.
Esade, žao mi je što to proživljavaš, i ne mogu ti biti od velike pomoći, osim da ti predložim da dobro prekopaš zakon o zastari u domačinstvima.
Inaće sa Hrt sam se i ja zafrkavala, mojom krivicom iz neznanja (al te neznanje ne opravdava). Imala sam dogovor sa djelatnicom iz Hrt-a putem tel. :laughh: :laughh: :laughh:, možeš mislit.....
Uglavnom, na vrijeme sam se žalila, dospjela do suda, na kojem su me obavijestili da je HTV povukao tužbu. :ffwjj:
Ja znam da treba čuvati uplatnice (potvrde) unatrag 5godina, tak da evo, ove godine si bar siguran da te neće moći zezati za 2004 godinu :uimep: :cheers: :grgljam:
Sad su me ovi tvoji smajlići podsjetili da kome sam god rekao kako ja plaćam televiziju uvijek je bilo "ti plaćaš televiziju....:laughh::laughh::laughh:.
--------------------------------------------- Postovi spojeni! Napisani u razmaku od 5 minuta ---------------------------------------------
Ja znam da treba čuvati uplatnice (potvrde) unatrag 5godina, tak da evo, ove godine si bar siguran da te neće moći zezati za 2004 godinu :uimep: :cheers: :grgljam:
I neće me zezati za 2004. g. jer su me već oderali ovrhom ali od 2005. imam sve uplatnice tjs. potvrde o plaćanju preko netbankinga.
Vjeruj mi da mi se dan danas ekipa smije kad velim da plačam pretplatu :sram:
Ima i toga....Ja sam se smijala, jer možeš mislit moje vjere u dogovor preko tel.
Pet godina čuvamo račune za domačinstvo, 10 za firme i obrt.
Al, mislim da nešto ima zastaru nakon tri god. Prouči malo.
Vjeruj mi da mi se dan danas ekipa smije kad velim da plačam pretplatu :sram:
Vidi ovako, ako nisi nikad do sad imao prijavljenu tel, onda se možeš provlačiti godinama (provjereno). Al ti isto tako nenadano mogu uletiti i naći ti tel (spletom okolnosti) , ok, plaćaš od tog datuma na dalje.
A znam dosta njih koji ne plaćaju. I šta? Sve je to ok, dok im ne dođe naplata na kup.
A znam dosta njih koji ne plaćaju. I šta? Sve je to ok, dok im ne dođe naplata na kup.
To je ona fora s pismenom odjavom TV-a ("od dana ... ne posjedujem TV prijemnik") koju se HTV-u pošalje preporučeno s povratnicom. Nakon toga se zanemaruju sve opomene dok ne stigne ovršni prijedlog od Hanžekovića. Na taj je vrlo bitno izjaviti prigovor u roku od 8 dana i u prilogu im dostaviti presliku povratnice kojom ste odjavili TV.
Time se ovršni postupak obustavlja i nema šanse da ti doskoče.
Također važno, nikakvi inkasatori i drugi djelatnici HTV-a nemaju pravo ulaska u tuđi stan radi pregleda posjeduje li netko TV aparat i mogu vas prevariti jedino vašom greškom.
Pravo ulaska u stan ima jedino policija, ali i to tek s uredno izdanim nalogom odgovarajućeg suda. Ni policija ni sud se nemaju ni vremena ni volje baviti utvrđivanjem posjeduje li netko TV, radio ili štogod sličnoga.
Ne plačam, i nikada nisam! :uimep:
Bio prije mjesec dana da provjeri imam li TV, rekao sam da imam ali ne gledam HT i ako hoče neka stave smetalo za HT jer TV ne koristim za programe već samo kao monitor za DVD, Video, PC.
Neka stave na karticu pa ko hoče gledati HRT neka kupi karticu jer mene ne interesira njihov program ali nedam zapečatiti TV (što je predložio) jer mi TV treba za druge stvari!!
Počeo me uvjeravati da je HRT donio uredbu da svako ko ima TV treba plačati i preplatu na što sam ja odgovorio da sam ja donio uredbu da svako ko uđe u moje dvorište mora kupiti 50 majica :laughh:
Okrenou se i otišao!
Slično je bilo i prije nekih pet/šest godina i nikada ništa!!
Svakako ću nakon svega ovoga tražiti odjavu tv-a i kad dođu iznjet ću im u dvorište jedan poluispravni tv koji i ne koristim pa neka ga pečate.
orkafoto
06.07.2010., 18:43
Čitam sve ove Vaše postove i vrištim od:laughh:.
Svakoga dana sve više počinjem da verujem da "naš" sistem nije samo naš i "vaš" nije samo vaš nego nam političari uvaljuju debelo neke njihove fore i fazone, a mi obični smrtnici to pokušavamo da izbegnemo na sve moguće načine.
I kod nas stižu tužbe za ne plaćenu tv pretplatu u verovali ili ne jedino što se može izbeći, jeste da ako vas tuže za par godina niste u obavezi platiti sve nego samo poslednju godinu. Sve ostale padaju u vodu.
Ako Vam je skupština izglasala dotični zakon o tv pretplati, sigurno gubite na sudu i ne prolaze izgovori tipa: " Ne gledam državni kanal, ili koristim tv za gledanje DVD -e i sl."
Pa fakat ne gledam hrt jer i nema što gledati, nekad sam gledao dnevnik, sad ga gledam na Novoj ali nisam bio protiv tog plačanja pretplate iako nas udaviše sa silnim reklamama.:razocaranje:
Sada će novi zakon po kojem svako tko ima struju mora platiti pretplatu za TV. Osim ako ne ode kod bilježnika i ovjeri izjavu da ne posjeduje ni TV i radioaparat.Koje budale!:doh:
orkafoto
06.07.2010., 18:56
Sada će novi zakon po kojem svako tko ima struju mora platiti pretplatu za TV. Osim ako ne ode kod bilježnika i ovjeri izjavu da ne posjeduje ni TV i radioaparat.Koje budale!:doh:
Aaaaaaa, pa Vi zaostajete za nama!!!
Kod nas je to uvedeno još pre par godina tako da će te ga tek :sex:!
U puno toga mi zaostajemo za Vama, kaj je najgore sve smo bliže evropi jedino su nas Slovenci :grgljam: spašavali neko vrijeme ali se "ona" nekaj dogovorila s "njim" :doh:. Ja imam trajni nalog za HTV pa sam i zaboravil da plačam :sram:
I mi (kao) ne plaćamo RTS, nego nacionalni servis, što mu dođe institucija od javnog značaja za državu, odnosno, nije bitno da li gledaš ili ne gledaš.
Čak mislim da nije uslov ni da imaš TV, baš ću da proverim sa ujakom koji nema tv, živi pola godine u selu kraj Beograda (Sremčica), a drugu polovinu u selu bliže Valjevu (Ljig). Mislim da mu redovno lepe "taksu na glupost" uz račun za struju...
Pa tako je i kod nas nešto u tom smislu i mnogi misle da se radi samo o tv pretplati a u biti se naplačuje i radio prijamnik kako onaj u kući tako i onaj koji imaš u automobilu.
I jedan self-ispravak, rekao sam da ne gledam hrt... a tekme :lert:
:roflmao:
Ma u poverenju, ja sam zatekao Bluesa kako škica neku emisiju na HRT, ali psssst...
:laughh:
Evo sad jedne gluposti u mom kraju, pa ako imate ideju, bit će dobrodošla.
Pilot program sa odvozom smeća. Godinama smo imali baje i morali plačati smeće, živjeli tu ili ne.
Prije tri godine, uvale nam na prodaju kante, svako domačinstvo prema broju članova, i prema primanju turista. Znaći, netko kantu od 80 lit, mi npr od 120 lit i cijena kante naravno po litraži. CCa 300 kn-kanta. Ah da, na svakoj kanti ime vlasnika :laughh::laughh: , da ju netko slučajno ne popali :doh: .
E sad, svaki mjesec dolazi pretplata za odvoz otpada, a plaća se prema lit kante ( cca 80,00 kn). I, to nije sve, kamiončić dolazi 3 puta tjedno na pražnjenje kante, a svako pražnjenje se plaća.
Jedno vrijeme smo vozili smeće sa sobom u Ri, al nam dosadilo, pa se odlučili na pražnjenje jednom tjedno, pa mjesečno dođe cca 30 kn više. Tako da smeće plaćamo cca 120 kn/mj. I sretnici smo, drugi oko 200 kn.
Sad uvode kazne za one koji ne prazne kante koliko oni misle da treba.
Postoje domačinstva koja nisu kupila kante, ne prazne jer nemaju šta, al kompostiranje i paljenje otpada više ne pali. Kazna i to je to.
Zbracun
06.07.2010., 20:54
To nam je naša borba dala.
Evo proverio: išao je i odjavio TV i radio na obe adrese, i više mu ne stiže račun. :ffwjj:
Esade, ne treba ti pravnik, samo napiši na komad papria:
"Ulažem prigovor zastare"
Naime Zakon o obveznim odnosima je vrlo jasan - kod naknada za radiotelevizijsku pretplatu rok za utuženje je godina dana od dospijeća računa. Ako utuže račune unazad godinu dana, to moraš platiti, a sve ranije oni gube spor. Nema razgovora ni diskusije. Ti nisi dužan ništa dokazivati jer je nastupila zastara.
I meni je stigao dopis od OD Hanžeković gdje me obavještavaju da će pokrenuti ovršni postupak za HRT iz 2002.g.. E pa ja ih uopće nemam namjeru zvati niti im bilo šta pisati. čekam da pokrenu ovršni postupak i da dobijem doma Rješenje o ovrsi. Tad ću napisati prigovor zastare i poslati na tog javnog bilježnika ili sud koji je to vodio. Automatski se sve pretvara u parnicu i sud donosi presudu u moju korist.
A zašto ću čekati?? Zato jer mi se gade jer doslovce pljačkaju ljude koji neznaju za zastaru (vjerujte mi oni jako dobro znaju a zakon kaže ako ne uložiš prigovor pristaješ na plaćanje iako je zastara nastupila), i još nabijaju troškove postupka... e pa ovak budu barem 1 postupak oni morali platiti...
Ima još sličnih fora... između ostalog Cvrčkica to isto se odnosi i za naknadu za smeće, znači platiš samo račune za tekuću godinu, ovo ostalo nek utuže :))
Sve stoji ali oni su izgleda otišli korak dalje pa ne šalju nikakav dopis ili rješenje i na što onda da se žalim ? Ovrha je već izvršena.:razocaranje:
Medojed
07.07.2010., 08:08
Da skratimo ... ako ti je to odvjetničko društvo tako nepristojno odgovorilo na pristojan upit - onda svjesno krše zakon, odnosno nekoliko zakona. Ali, oni to jako dobro znaju i na žalost ne možeš ih zakačiti radi toga . Medjutim, iako je izvršena ovrha trebao si dobiti nekakvo rješenje, pa makar i od javnog bilježnika, o toj ovrsi ... sa pripšadajućim podacima. Iz tvog teksta vidim da rješenje nisi dobio, što mi je malo čudno.
U svakom slučaju, ako su ti iz ureda cijenjene odvjetničke kancelarije (kako god se zvali) rekli to kako si naveo - a ti lijepo uzmi u ruke Zakon o obveznim odnosima. Zaboravio sam točno koji članak, ali unutar zakona su izrijekom navedene zastare. Tako da je ovo što su ti naveli kao ovrhu definitivno u zastari. Čini mi se da je TV pretplata u zastari nakon dvije godine ... tako nekako. U svakom slučaju imaš deeebelog pravnog temelja za povrat novca, pa čak i tužbu ako ti je do zafrkancije sa njima. Naravno, sve s kamatama. Da, osim toga pročitaj i novi zakon o ovrhama, mislim da je Ovršni zakon, nisam siguran, proguglaj malo po narodnim novinama. Kako god okreneš, čak i kad je ovrha u pitanju, nitko nema pravo sjesti na primanja i imovinu bez rješenja, obavijesti, ... i sličnih pravničko sudskih zavrzlama.
U svakom slučaju ovo je još jedna potvrda u kakvom neredu, nepoštenju, otimačini, institucionalnom nasilju, i čudnom društvu živimo. Na žalost.
Ah, da, zaboravio sam ... pošto nemaš rješenje, obavijest ili bilo što na što bi se žalio ... prošetaj do javnog pravobranitelja. Naravno ponesi potrebnu dokumentaciju. Pravobranitelje plaćamo kroz porez, i to pristojno, i oni bi trebali pružati besplatne usluge pravne zaštite upravo radi zaštite građana od institucionalne samovolje i takvih "odvjetničkih" ureda. Ako ništa drugo možeš inicirati nekakav postupak oko utvrđivanja zakonitosti postupka pa neka se malo koprcaju u onome što su uneredili.
I svakako posjeti državni inspektorat, pa neka i oni malo pogledaju kakvim poslovima i metodama se služi ugledna odvjetnička tvrtka. I njihov servis je besplatan, i moraju postupiti po pritužbi i prijavi građana.
Na kraju ne zaboravi niti odvjetničku komoru. Bilo bi sasvim pristojno da se pozabave nekorektnim postupcima svojih članova. To im je u opisu statuta.
Nadam se da sam ti bar malo pomogao. Sretno.
Kod prve ovrhe nisam znao radi čega je ovrha pa sam otišao u mirovinsko provjeriti. Tamo su mi rekli da je ovrhu pokrenuo HRT a kad sam im skrenuo pažnju kako ja nisam dobio nikakvo rješenje malo su se začudili i poslali me u Općinski sud u Sisku da tražim kopiju svog rješenja. Otišao sam u Općinski sud i tražio to rješenje. Tamo su mi rekli da to ne mogu naći i da se vratim u mirovinsko da mi daju nekakav broj izvršenja što sam i učinio ali sam poljubio vrata jer je bio gablec, OK moraju ljudi jesti. Kad sam dobio taj broj odnio sam ga u sud i tamo je ženska nekaj iskopala i rekla mi je da je to ovrha zbog neplačenih računa prema HRT-u :doh:, pa znam velim ja njoj i da mi da moje rješenje. Veli ženska da su to neke ovrhe (čitaj "harač") po kratkom postupku i da zato nisam dobio rješenje. Pitam je što da radim, veli ona meni da odem kod javnog bilježnika u zagreb koji zastupa OD Hanžeković. Pa jesam neuk u pravnim pitanjima ali zamislite da ja dođem kod tog javnog bilježnika i što da ja njega pitam :hmmm:.
Već je neko vrijeme zakon po kojem ti mogu napraviti ovrhu. Rješenje stave na njihovu oglasnu ploću i skinu ti lovu.
Upravo zbog onih koji su izbjegavali primiti rješenje.
Doduše, meni se to desilo kao firmi, suprugu kao obrtniku, al mislim da važi za sve.
Evo prije nego ih nazovem još uvijek slažem račune, prebacujem u excel, vršim kalkulacije kad ono :doh:, za 2005 godinu platio sam 1331,00 Kn umjesto 720,00 Kn. Pa kako mi se to desilo :hmmm:, idem provjeriti kad nađem uplatnice od nekakvih opomena koje sam ja uredno platio a ispalo je da sam te račune već platio redovnim putem. Valjda sam bio u žurbi pa sam mislio kako stvarno nisam platio račune za pojedine mjesece i tek sad vidim što sam napravio :sram:. Još je ironično što je ovrha najvjerovatnije za tu 2005. godinu. Idem dalje 2006,2007,2008,2009.....
Znam da vas davim sa svojim osobnim problemima ali vjerujte mi da mi je ovako lakše i donekle se oslobodim stresova.
Nazvao sam OD Hanžeković i objasnio im problem na što su mi rekli da je ovrha za siječanj-lipanj 2009. Rekao sam im da imam sve uplatnice za cijelu 2009. godinu i da sam podmirio račune na što su mi odgovorili da te uplatnice pošaljem poštom. Kad sam odgovorio da ja račune plačam preko netbankinga i da ću im emailom poslati potvrde o transakciji ženska se malo zbunila i uporno zahtjeva da skeniram opće uplatnice i da pošaljem poštom jer jedino priznaju takve uplatnice i da oni ne žele (kako sam ih uputio) nazivati banku i provjeravati nekakve brojeve. Na moj upit što sa mojim novcima koje su mi nepravedno uzeli rekla je da se oni sa tim ne bave i da se obratim odjelu pretplate HRT-a. Kad sam joj rekao da se sa njima ne može normalno razgovarati iznenadila me je sa izjavom kako su oni u odvjetničkom uredu sa tim upoznati da su ovi na odjelu pretplate HRT-a na niskoj razini komunikacije :hmmm:. Po novom Erste banka ima opciju ispisa pregleda naloga za plačanje koji je identičan općoj uplatnici, to sam isprintao za cijelu 2009. godinu i budem im poslao poštom jer inzistiraju da se pošalje poštom a ne e-mailom.
Sve u svemu već vidim kako ću izvući deblji kraj :palica:.
:vvrrt:
Ja kad čitam ovakve stvari, pop**dim!
Isto je i kod nas kao i tu, svi se busaju u e-upravu, nove tehnologije, olakšavanje građanima... my ass! Pošalji poštom!
Birokratija, prebacivanje loptice, uvek su krivi oni iz druge kancelarije, sa drugog šaltera, iz druge službe...
Institucionalizovana pljačka građana, ako prođe prođe, i kad se buniš i kad si u pravu moraš da prođeš preko rova sa krokodilima da bi dokazao da si u pravu,
a čak i kad dokažeš, verujem da nema šanse da ti se nadoknadi vreme, živci, a o novcima da i ne fantaziramo...
Banda!
Bandaaaaaa! Lopoviiiii!
Kad je Shomi sad spomenuo "pljačka građana" nešto si razmišljam a da odem na policiju i prijavim pljačku, bi li to prošlo :hmmm:.
Pa kad bi se skupilo jedno 200-300 hiljada opljačkanih - možda.
Čekaj čekaj trebalo bi se posavjetovati malo - ima osnove za prijevaru i neovlašteno stjecanje koristi... moram se malo podsjetiti.
Ali ono šta znam je da sve možeš mailom poslati na državni inspektorat i tražiti provođenje istrage - inspektorat ti daje lozinku i u svakom trenu se on line možeš informirati kaj su sve poduzeli.
Isto tak ODO u Sisku bi te trebalo saslušati i pokrenuti isto nekakve postupke, a ima još toga, ali sad jurim na sahranu nemrem sve pisati...
Evo da Mamii predam izvještaj što sam napravio. Bio sam danas u Općinskom državnom odvjetništvu i od tamo su me uputili Županijskom državnom odvjetništvu gdje me je ženska saslušala ali je rekla da se oni ne bave takvim slučajevima i da pokušam potražiti pomoć u Uredu državne uprave. Kad sam krenuo tamo sreo sam bivšeg šefa sa posla i ispričao mu svoj problem na što on veli da poznaje pravnika koji radi kod Hanžekovića. Razgovarat će sa njim i večeras se čujemo. Usput sam otišao u poštu i poslao Odvjetničkom uredu Hanžeković uplatnice o plaćenim računima za HRT.
galandriel
09.07.2010., 20:02
A zakaj vi ljudovi ne volite našu HRT, to je prava tv za sve generacije, ono kaj si propustio u mladosti gledaš sad, kaj nisi gledal prošli mjesec gledaš za mjesec dana, kaj češ više i još k tome nema cenzure :uimep: :uimep: .... šala :ffwjj:. Gospon Esad, sad me budu svi kritizirali, ali zakoni pri nama su napravljeni da se krše, a lome se samo na običnom puku. Ovo odvjetničko društvo kaj dela ovrhe za HTV ti je direkt blagoslovljeno i pod patronatom jednog fest debelog brkađije kaj sjedi u vladi, a i sad su upleteni u previranja oko moje firme u kojoj radim tak da si bum možda moral iskati novi posel. No, držite glavu gore i nedajte im za prav :ffwjj:.
Za nevjerovati ??
Idemo postupiti svi kao gore navedeni i pjevati.
Više smeća manje cvijeća..
O čemu prićamo sjetimo se u kom smo stoljeću..?:
:sram:
U utorak sam razgovarao sa djelatnicom koja radi kod Hanžekovića i rekla mi je da su za tri plaćena računa upisani krivi pozivi na broj i da moram riješiti povrat novca u Zagrebačkoj banci. Kad sam je upitao a što sa pretplačenim iznosom od 700,00 kn iz 2005. godine malo je ostala zatečena i rekla je da još bude provjerila ispis koji sam poslao emailom i da će me nazvati a s obzirom da me do sada nije nazvala morat ću ja nju zvati sutra. Naime 2005. godinu sam pretplatio jer mi je HRT slao opomene da ne plaćam račune a ja te opomene uredno plaćao :doh: a to mi i treba kad sam lijenčina i nisam provjeravao :vttvbb:, ironično je i da sam za tu godinu dobivao prijetnje o ovrsi. U biti za 2005. godinu ne bih ju ništa ni pitao ali me zanimao njezin odgovor jer na moje pitanje kako to da sam dobio ovrhu za 2004. godinu 2009. godine ista mi je na to odgovorila da ovrhe zastarjevaju nakon 7 godina a po novom 10 godina. Sad idem proguglati o tim zastarama dok se ne javi Mamaa i izbaci nešto iz rukava, morao sam je odati, ima sve u malom prstu. :lert:
damirtankovic
18.07.2010., 22:52
Znam da ti je to velika briga, ali obzirom na sve do sada skupil si već sve reference za ravnatelja i trebal bi se javiti na natječaj :cheers: :xqqa: :laughh:.
P.S.
Nadam se da se ne ljutiš. Zahladilo je, pa sam dobre volje.
Zakon o obveznim odnosima, članak 2?? ili 3?? - budem sutra provjerila i citirala.... sad mi se prveć spava :sram:
Pogledao sam taj zakon i stavke su za mene toliko komplicirane da me i odvjetnik pripravnik može izveslati. Sve se više osjećam kao David. :razocaranje:
Izgleda da me po ovim člancima drže u šaci.
Članak 232 stavak 1 točka 2 Zakona o obveznim odnosima-zastara za HTV račune
No ukoliko ste tuženi ili sl-Vi se morate pismeno ili usmeno očitovati-jer na zastaru se ne pazi po službenoj dužnosti od strane suda-nego sud uvažava prigovor stranke
Tražbine utvrđene pred sudom ili drugim nadležnim tijelom
Članak 233.
(1) Sve tražbine koje su utvrđene pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugoga nadležnog tijela javne vlasti, ili nagodbom pred sudom ili drugim nadležnim tijelom, odnosno javnobilježničkim aktom, zastarijevaju za deset godina, pa i one za koja zakon inače predviđa kraći rok zastare.
(2) Međutim, sve povremene tražbine koje proistječu iz takvih odluka ili nagodbe, odnosno javnobilježničkog akta i dospijevaju ubuduće zastarijevaju u roku predviđenom za zastaru povremenih tražbina.
ZASTARA
Odsjek 1.
OPĆE ODREDBE
Opće pravilo
Članak 214.
(1) Zastarom prestaje pravo zahtijevati ispunjenje obveze.
(2) Zastara nastupa kad protekne zakonom određeno vrijeme u kojem je vjerovnik mogao zahtijevati ispunjenje obveze.
(3) Sud se neće obazirati na zastaru ako se dužnik nije na nju pozvao.
smiky53
28.07.2010., 08:14
Agonija je djelmočno završena!
Platila sam dvije rate po 50 kn a onda mi je prije pet, šest dana došla opomena pred tužbu na ostatak duga.
I šta ću, platila sam.
Sada sam gotova sa Zagreb parkingom ali očekujem čestitku od policije. :sram:
Živčana sam ko pas!
Dakle, socijalno mi izgubilo papire od 2002 god, kad sam imala svoju firmu, i sama sebi plačala staž i ostalo. Sad traže da ja nađem te papire, a ja sam firmu predala drugom, sa svim mogučim registratorima gdje su ti podaci i ne znam dal više posluju ni gdje su.
Bez tih papira, ne mogu mi izračunati mirovinu, pa će lijepo ako se ne nađe obračunati kao da nisam radila.
Sasvim normalno,mene su dva puta pokušali prevesti žednog preko vode. A kao sam dokazao da nisu rekli su samo - pa dobro ako je tako. Srećom nisu uspjeli. Pomoć potraži u poreznoj upravi, ako nađeš pravu osobu mislim da može pomoći. Ne znam da li smijem, ali pregledaj dobro forum Legalis hr. Imaju stvarno svašta a može se i postaviti pitanje. Veliki oprez sa njima i sretno.
Evo mene s hitnim pitanjem, koje traži pomoć.
Sin je nočas ( u svojim mislima) prošao s autom kroz crveno. Puhao je i bilo je 00 alkoh.
Kaznu je dobio za prolazak kroz crveno 2.000 kn.
Ima pravo žalbe 8 dana.
Od 01.11. mu je završilo zaposlenje, tako da je nezaposlen.
Do sad nije bio kažnjavan.
Šta da napišemo da bi ga oslobodili kazne, ili ju smanjili na minimum?
:kkkk:
imam ti ja primjer svoje žalebe isti slučaj samo još sam ja napuho al nema veze, za crveno su mi oprostili al za cugu ne.
sendam ti ga veceras jer sam sad u strci ogromnoj. uglavnom da treba napisat da je nezaposlen da nema primanja da nije kažnjavan da se kaje idt. vidi ces u mom primjeru.
Pokušajte s klasičnim:
Da kroz crveno nije prošao zbog bahatosti ili nemara već zato što se isto upalilo neposredno prije nego li je sin stigao pred raskršće pa je procijenio da neće uspjeti vozilo zaustaviti sigurno (ako je iza njega bilo još koje vozilo, može se pozvati na to da nije htio naglo kočiti da se tko ne bi zaletio u njega odostrag) i na vrijeme (recimo, i da je naglo kočio, ipak bi se zaustavio tek u raskršću pa da zato nije ni kočio).
Ako je s druge strane raskršća stajala policija i vidjela da crveno gori od debelo prije nego li je sin stigao pred raskršće, može se pokušati s mladošću i neiskustvom zbog kojeg je crveno svjetlo, pogotovo ako se radi o gradu u kojem inače ne živi i prometnici kojom inače ne vozi ili vozi rijetko, uočio (pre)kasno a potom se pozvati na dosadašnju nekažnjavanost zbog čega smatrate da bi odgojni učinak kazne postiglo i samo upozorenje pa da zato, kao i zbog slabijeg materijalnog stanja (nezaposlenost, uzdržavanost od strane roditelja) predlažete da se kazna zamijeni upozorenjem.
Nadalje, možete to još nakititi tvrdnjom kako na mjestu prekršaja nije bilo drugih sudionika u prometu ili, ako ih je bilo, da nitko od njih ni jednog trenutka nije bio ugrožen pa nema štetnih posljedica, da će sin iz ovoga izvući odgovarajuću pouku i da će ubuduće s još pažljivije prilaziti raskršćima, ...... (beletristika).
Policija ne samo da ima mogućnost već čak i naputke da za prvi prekršaj izriče upozorenja. Na tu su se foru mnogi izvukli. No, kako se i upozorenja evidentiraju jer da se nitko ne bi dovijeka na to pozivao, ovo neće upaliti ako je isto sinu već izricano.
Uglavnom, ništa bahato ili policiju "učiti poslu", već skrušeno i zamolbenim tonom. :ffwjj:
Jest da sad imaju i direktivu za pojačano punjenje proračuna ( :uimep: ) ali bi zamolba (prigovor), uz malo sreće i neku "dobru dušu" koja će to čitati, ipak mogla upaliti.
Ma da , nije do sad imao prekršaj, al je imao totalku, kompletno prevrtanje auta, gdje na sreću nitko nije stradao nit uopće bio ugrožen, al ne znam kako oni to vode.
Možda isto kao ugrožavanje drugih na cesti.
Još ništa nije dobio, a bilo je prije 2.5-3 godine.
Hm, to baš i ne ide u prilog onome što sam napisao.
Svako izletanje s ceste, makar nikoga okolo nije bilo, tretira se kao vožnja neprilagođena uvjetima na cesti i ugrožavanje sigurnosti sudionika u prometu (makar vozača samog) i podliježe prijavi. To što još ništa nije stiglo bi možda, ali samo možda, moglo značiti da su mu izletanje šenkali kao upozorenje.
Bilo kako bilo, uvijek se može pokušati s onim prvo navedenim, pa i igrom na emocije ("ljudi, puno je to novaca a i kriza je" :sram: )
Ma da, sad sam se sjetila :doh: i srna mu je izletila pred auto, nije bio kriv, napravila mu je totalku, 00 je napuhao,vozio je manje od dozvoljenog, mjerili su ali... vjerojatno je i to u kompu.
al... vjerojatno je i to u kompu.
Svaki izlazak policije se evidentira. :daaa:
BassHunter
12.11.2010., 10:53
Do policije je malo... naime... policija je zahtjev za pokretanjem prekršajnog postupka prosljedila nadležnom sudu... to mi je poznato jer sam umirovljeni policajac!
Postoji i opcija kojom se može zatražit da se sankcija za prekršaj pretvori u sankciju pisanog upozorenja za jedan prekršaj godišnje... ukoliko se ne radi o prekršaju za koji je uz novčanu kaznu predviđeno i određivanje kaznenih bodova!
Druga je opcija pred sudom izrazit iskreno kajanje i zamolit da se zbog nezaposlenosti - slabog imovinskog stanja ili nečeg trečeg... novčana kazna odradi društveno korisnim radom sa slobode.
Kako se to onda tretira? Ako odradi?
Jer, ako želi u budućnosti otvoriti nešto svoje, traže (bar su prije) potvrdu da nisi kažnjavan.
BassHunter
12.11.2010., 11:02
Kako se to onda tretira? Ako odradi?
Jer, ako želi u budućnosti otvoriti nešto svoje, traže (bar su prije) potvrdu da nisi kažnjavan.
Poanta je u tome "ako odradi"... naime... kod suda postoji i ta opcija dok jako malo sudova ima potpisan ugovor ili dogovor sa nekom ustanovom ili firmom gdje bi se take sankcije odrađivale... tako da se to najčešće niti ne odradi... ali je najjeftinija opcija!
Tretira se kao prekršaj a to ne podliježe domeni "ne kažnjavanja"... to se naime odnosi samo na kažnjavanost za djela opisana u Kaznenom Zakonu... tako da s te strane nema brige :daaa:.
Ajde super, spreman je odradit ako treba. Bitno da mu ne ostane "biljeg".
darkoford
12.11.2010., 11:06
potvrdu da nisi kažnjavan
Potvrda se odnosi samo da nisi kažnjavan recimo za pronevjeru i sl. i odnosi se na krivične a ne prekršajne prijave.
BassHunter
12.11.2010., 11:26
Ajde super, spreman je odradit ako treba. Bitno da mu ne ostane "biljeg".
Zbog prekršaja ne ostaje ništa... i u slućaju da treba potvrdu o ne kažnjavanosti... takve stvari se ne vide... ljudi smo pa kao takvi i pogriješimo tu i tamo :lert:
Kome prijaviti konjinu koja je po drugi put u cca dvije godine sjekirom zasjekla orah ispred zgrade.
Zasjekao mu je koru oko cijelog stabla u želji da se osuši i da ga moraju rušiti. Prošle godine mu to nije uspjelo jer je jadnik ipak preživio.
Ove godine je to napravil još jače pa se bojim da orahu nema spasa.
Jedino se nadam da kad bu orah padal nebu fulal barem jedan njegov auto.
1. Ako je njegov može radit kaj hoće
2. Ako je na javnom posjedu, zoveš komunalnog redara
3. Ako je na posjedu zgrade onda kućepazitelja il kak se već zove a on poduzima daljnje korake
4. Privatnom tužbom ga možeš tužiti za štetu koju je nanio tebi (štiti te od sunca, emocionalno si vezan bla bla)
5. Nitko nema pravo sakatiti ili rezati drveće na javnom ili zajedničkom zemljištu bez odobrenja svih vlasnika ili stanara .... (MOŽEŠ ZVATI I POLICIJU)
Članak 39.
(1) Svaki suvlasnik ima pravo sudjelovati u odlučivanju o svemu što se tiče stvari koja je u suvlasništvu (upravljanje stvarju) zajedno s ostalim suvlasnicima.
(2) Kad je neki suvlasnik poduzeo posao glede suvlasničke stvari bez potrebne suglasnosti ostalih, primjenjuju se pravila o poslovodstvu bez naloga.
To ti je s pravne strane a onak ko čovek čoveku, daj ga rokni iza uške da bu zvezde videl. Kuma mi je pravnica pa onak na brzaka facebook pitanjima i odgovorima u kratko mi je dala ovo kaj vidiš. Al veli da treba više podataka.
Tak ti je jednom na moru (poznanik) frajer porušil pol borove šumice u njegovom dvorištu i ponosno ga dočeka i veli : a sused, jesi zadovoljan jesam ti lepo očistil :laughh: a ovaj dobro kaj je živ ostal. Kaj je najinteresantnije ovaj je trupce prodal :roflmao:i napravil se koda je susedu napravil uslugu. Navodno u sklopu dvorišta je imal prekrasnu borovu šumicu a ovaj je tri reda skinul i sve počistil :laughh: još su na sudu, dobro kaj nije frajer zbog ubojstva na sudu :nece:
cvaknuta
05.07.2012., 01:27
1. Ako je njegov može radit kaj hoće
Ne može. Mi smo morali tražiti dozvolu za rušenje oraha od Ureda za prostorno uređenje i zaštitu okoliša jer je orah ugrozio potporni zid i susjednu parcelu, kao i za krušku koju je u potpunosti uništila oluja. Uvjet za dobivanje dozvole bila je i sadnja zamjenskih stabala (čak smo dobili i preporuku koje vrste) umjesto srušenih.
To kaj na svome delaš kaj hoćeš u Zg sigurno ne vrijedi. Možeš srušiti stablo, ali onda se nadaš da te nitko ne bu prijavil.
I ne nije bilo samo pro forme nalog za sadnju. Došli su oni provjeriti jesmo li zasadili zamjenska stabla.
Dakle Shokre, ak ovaj siroček strada zbog nekog krelca (Ne vrjeđaj konjeke nazivajući ga njihovim imenom), bilo bi zgodničko posaditi novi orah, a idiota opaučiti onom sjekirom kojom je on zasjekao stablo.
Prvo jedno pitanje :"A kako ti znaš tko je to napravio? Imaš li dokaz ili svjedoke?"
Prijedlog -ako si siguran čije je to ne-djelo, a nemaš ni dokaz ni svjedoke, navedi ga na priču o orahu i potrudi se da on sam "samoinicijativno" pred svjedocima ispriča kako je "sredio ono glupo stablo".
I onda ga prijavi, jer, ni u svom dvorištu ni u svojoj šumi na smiješ niti jedno stablo srušit ako nemaš blagoslov od nadležne šumarije ili komunalnoga.
A ovo je u rangu vandalizma :aha: -ono- grafiti i ostalo uništavanje javne imovine, jer, stablo nije samo tamo niklo, nije "ničije" nego je "nečije" pa je to uništavanje tuđe imovine, dakle vandalizam.
GoranSV
06.07.2012., 12:37
Nije orah, ali nije ni daleko...
Pazinska policija nakon dovršene kriminalističke istrage sumnjiči 49-godišnjak iz Lindara za kazneno djelo uništenja i oštećenja tuđe stvari.
Muškarac je, naime, krajem siječnja ove godine u mjestu Lindar bušilicom izbušio rupe na dva stabla kestena, nakon čega je u njih ulio herbicid, koji je doveo do sušenja stabala. Navodno je 49-godišnji M. G. uništio stabla jer su mu zaklanjala vidik iz njegove kuće.
Stabla su u vlasništvu Grada Pazina, a šteta se procjenjuje na više od 100 tisuća kuna. Protiv muškarca se podnosi kaznena prijava u redovnom postupku, izvijestila je policija.
Pa eto, ako pomaže...
I sad treba vidjet što kaže državno odvjetništvo idu li na sud ili papala maca.
Teško je vjerovati da dva stabla kestena vrijede 100.000,00 kn pa čak i ako se uračuna redovno održavanje. Ovo sve pod uvjetom da nisu zaštićena i da nisu unesena u popis zaštičenih stabala i da za njih prethodno nije utvrđšena vrijednost. Svi znaju da se pri podnošenju ovakvih prijava štete utvrđuje "šacologijom" a tek onda u sudskom postupku dokazuje.