View Full Version : Teren za lov soma?
Bok svima, gledao sam malo terene i samu temu soma no nigdje nisam našao da je netko preporučio dobro mjesto za soma :)
Mene zanima dali ima netko koje mjesto gdje ziher ima ovih grdosija....? :velikariba:
Ja sam iz priča od lokalnih ljudi čuo za jedno mjesto na Savi, stavit ću i na karti.... ovo što sam zaokružio je pjeskovito-zemljani plićak, i kad Sava naraste taj dio ostane pod vodom gdje dubina varira od 0,5 pa sve do 2-3 metra... no kad voda naraste ovo mjesto postaje hranilište za somove, gliste, manje ribe i tako....... samo nikako da odem...
Prije sam pecao u par navrata na kraju ovog "mola"... s te strane di se som lovi sam hvatao kedere a na Savu bacao za štuke i ostatak i svaki put sam bio uspješan...
par štuka par bolena no ništa preveliko..... sad planiram jedan vikend otići na soma ali ne na mrvice or kila, nego na prave 15kg+ :velikariba:
ako netko zna isto ovako odlična mjesta neka slobodno navede :uimep:
http://img638.imageshack.us/img638/6751/velikakarta.jpg
http://img35.imageshack.us/img35/3262/malakarta.jpg
a na ovom mjestu sam ulovio svog najvećeg soma što ima negdje na slici na forumu..... evo i točnog mjesta gdje se to desilo :)
na ovoj široj karti se vidi mala točkica, tu pecam i tu to omladinsko čiče....
http://img34.imageshack.us/img34/6751/velikakarta.jpg
a na ovoj slici je lijepo sve opisano.... :)
http://img687.imageshack.us/img687/3262/malakarta.jpg
i ova moja zadnja ribičija je bila tamo
http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=1791&p=69988#post69988
Bio sam malo u subotu ali sam išao bez kedera, reko budem ih na Čiču uhvatio!
Naravno da sam uhvatio ali samo jednog kedera u 3 sata :sram:
Pouka: nikad na soma bez kedera :uimep:
evo i malo pripreme štapova i mjest s kojeg sam pecao (nisam pecao na svome mjestu, ali slika je slikana prema mome mjeste gdje inače pecam) :cheers:
Edit: ovaj vikend je somijada na Čiču, svi idu samo na soma... bit će valjda neki čobanac i tako to pa ko voli :))
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs041.ash2/35403_410148544889_590769889_4195856_647105_n.jpg http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs071.ash2/36923_410148119889_590769889_4195836_8106873_n.jpg
Može malo više informacija o somijadi? Dali je samo za članove? Ima li Šrd Odra kakvu internet stranicu ili nešto gdje bi se moglo nešto pročitati o društvu i vodama kojim gospodari? Zanima me veliko Čiče.
Somijada je za sve i taj dan se neće naplaćivati karte, no sutra treba zvati predsjednika da vidimo što se odaziva tiče i svega ostalog. Nemaju na žalost nikakvu stranicu, ali se na netu može pronaći koja područja pokrivaju i sve ostalo. Ja ti mogu dati broj od gospodina dotičnoga pa ga i sam možeš nazvati. :ffwjj:
cuo sam da na vagonu ( dio mrtve odre, oni koji cu cesto tamo znaju o cemu pricam), ima somova, al ne onih minijaturnih 2-3 kg ( takav bi mene i previse razveselio) nego sve od 10+,
jednu vecer loveci amure tamo, neki deda pored mene, pod samu obalu uz granje je hranio šarane, i zagrizo mu je som od negih 15-16 kg na kukuruz. Mislio ga je uzet doma, al su mu neki ljudi prigovarali zbog lovostaja, i nakraju ga je na srecu pustil:ffwjj:
znam znam mrak mjesta.... samo ja nisam nikad išao tamo, moram probati :ffwjj:
praćke spremne za somijadu danas :cheers:
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs053.ash2/36013_411232179889_590769889_4220059_7069265_n.jpg
budha_the_geodet
09.07.2010., 14:07
to su ti nešto male udice za soma:roflmao::roflmao:
to cvergli gutaju ko niš a kamoli som
slobodno stavi duplo veče ako imaš i natrpaj gore pileća jetrica po mogućnosti da malo zaudaraju a pored njih na jednu udicu (od trohaklice) natakneš kedera ili sl.
vjeruj mi da su ovo sasvim ok udice, možda ti se čine male ali ja imam malo poveću šapu :nahnah:
pogledaj kako babuška od nekih 35 dkg izgleda na njima :uimep:
ujedno i kratko izvješće, uglavnom nisam ništa ulovio :uimep:
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs019.snc4/34313_411568989889_590769889_4226552_6119771_n.jpg http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs015.snc4/34092_411569174889_590769889_4226558_6583090_n.jpg http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs040.snc4/34365_411569579889_590769889_4226569_791445_n.jpg
Nije li kod nas zabranjeno imati dvije udice na jednom štapu? Inaće mislim da ti je bolje staviti jednu poštenu kuku nego ovako.
zabranjeno? nikad čuo kad je u pitanju som :sarkazam:
svako ima svoje viđenje toga :ffwjj:
ja osobno stavim dvije udice, jednu za gornju peraju a duru kod repa, tako kad dođe s koje god strane se uhvati :ffwjj:
također, razlog 2 udice su i poveće babuške koje stavljam jer bi mi s 1 ispale :sram: :cheers:
zabranjeno? nikad čuo kad je u pitanju som svako ima svoje viđenje toga ja osobno stavim dvije udice,
Citirano iz zakona, o športskom ribolovu na kopnenim vodama;
OPĆA RIBOLOVNA PRAVILA
Športski ribolov smije se obavljati s najviše tri ribolovna štapa i/ili pribora s po jednom udicom, a iznimno umjetni mamac – varalica može imati više od jedne udice, a najviše dvije.
:ffwjj:
za soma to nitko ne gleda :uimep:
simba03
16.07.2010., 08:12
Jao...bil sam sinoć na Siromaji....ćorak:nece:.. nist, zero, niente, nada...
Kak sam se veselio kad sam kupio zvečkice, zmontiral i piknul hudu babušku...:roflmao:
Danas na poslu jedva gledam jer nisam niš spal :BangHead:
Kamo na soma?????? :eeee:
Na Savu najsigurnije, samo treba imati dobro mjesto :ffwjj:
Gdje si ti točno bio?
simba03
16.07.2010., 09:39
Na Savu najsigurnije, samo treba imati dobro mjesto :ffwjj:
Gdje si ti točno bio?
Ma nejde mi se na Savu kad je prljava da je to užas....:nece::razocaranje:
Bio sam na jezeru Siromaja kod Dugog sela...ljepo jezero al mi se čini da tam baš i nema soma, ako i ima to je vrlo malo.
Kakvo je stanje na Čiču??? trebal sam se tam preselit, točnije u Kuče, al eto završio u dugom selu:ffwjj:
Trebali bi dogovorit nekakav fishing :xqqa::cheers::velikariba:
Ja govorim za ribolov a ne da li je zmazano ili ne :ffwjj:
Tamo se najbolje peca ako već gledaš na ulov, naravno pustiš ih pošto je riba neupotrebljiva iz Save, barem što se mene tiče :uimep:
campari16
22.07.2010., 15:13
Citirano iz zakona, o športskom ribolovu na kopnenim vodama; OPĆA RIBOLOVNA PRAVILA Športski ribolov smije se obavljati s najviše tri ribolovna štapa i/ili pribora s po jednom udicom, a iznimno umjetni mamac – varalica može imati više od jedne udice, a najviše dvije.
Pozdrav!
Da, tako kaže slovo zakona. Ali se radi o jednom mamcu, tj. kederu. U proljeće kad sam se opskrbljivao opremom u lokalnoj trgovini, baš smo se dotakli te dileme. Na kraju nije bilo druge nego dobiti info iz "prve" ruke, pa smo zvali ribočuvara. On nam je bez oklijevanja rekao da se smije radit takav sistem, bez bojazni. To što nije oklijevao, pretpostavljam da je siguran i da stoji iza svoje tvrdnje, iako s nekim dobivenim informacijama treba biti oprezan, jer iz iskustva znam da neki ribočuvari imaju neku svoju interpretaciju zakona, pa dolazi do problema.
Tko pita, ne skita ( ne placa kazne :uimep: ) .
Usput, sistem s kranom me odusevio, kao i plutajući sistem. Odmah sam napravio s materijalom kojeg trenutno imam i večeras ću ga probati.
Živjeli!
To kaj on kaže ne znači ništa u stvari, jer ribočuvar ne može donosit odluke protivno pravilniku Republike Hrvatske.
Tako stvari u principu bi trebale stajati.
Nisam ja za to, no samo kažem kaj stoji u zakonu.
I meni je glupo kaj u zakonu stoji da varalica može imati najviše 2 trokuke, a pojedine Rapaline varalice imaju po defaultu 3 trkuke na sebi.
To kaj on kaže ne znači ništa u stvari, jer ribočuvar ne može donosit odluke protivno pravilniku Republike Hrvatske.
I ja imam slično iskustvo na direktan upit o sistemu sa dvije velike jednokuke na jednom kederu dobio sam isti odgovor kao i Campari 16 ," naravno da se smije to ti nitko neće zabraniti , samo nemoj dvije udice sa dva mamca".
Zakon je glup, i nedorečen ali ga treba poštivati, znači samo jedna udica.
simba03
25.07.2010., 16:17
Kaj nismo malo skrenuli s teme???
Kaže se gdje ima vode (mislim na jezera) ima i soma..;))
Kaj mi Sava ostaje kao jedina opcija gdje se može sa sigurnošću dobit soma kad se ode na ribičiju??? :hmmm:
Znam da se po forumu dosta pisalo o somu, pročitao sam ga gotovo skroz, al još uvijek razmišljam o svim mogućim opcijama da taj brko završi i na mojoj udici. :velikariba:
Zato molim ako neko zna da mi više napiše o jezerima kao što su Trstenik i siromaja, njihova donedavna iskustva i predloži neko dobro mjesto na istim..Hvala:grgljam::kkkk:
Mislim da bi ti tu Jaki najviše mogao pomoći jer on trenutno lovi na Trsteniku. Lijepo ga zamoli na PM i sigurno će ti odgovoriti.
Lijepo ga zamoli na PM i sigurno će ti odgovoriti.
Mislim da je svrha foruma da se pomogne javno (napisano u postu), jer se time pomogne svima koji pročitaju. :ffwjj:
Skoro svaki dan sam na Savi pecajuci na durboka i znao sam dnevno imati 5-6 udara na stap dok je sliv Save bio oko 2m.
Sad kad je sliv oko 30 cm znam provesti i do 10 sati bez i jednog pravog griza osim manjih somica koji znaju biti prava napast
U cemu je problem ili u cemu grijesim... gdje su nestali veci primjerci :hmmm:
Premješteno
Na Siromaji2 ti se gotovo svake godine organiziraju selektivni izlovi soma, znači karnisteri po cijelom jezeru sa babuškama od 0,5-1kg ti stoje cijelu sezonu, tako da ti je to zadnja voda koju bi ti preporučio. Računaj kolike su ti šanse da dođeš na par noći i uloviš kapitalnog soma.
Siromaja1 je mislim najstarije jezero u okolici nastalo kao i sva ostala iskopavanjem šodra. Ima cvergla i dosta je zahtjevna voda zbog dosta velike prosječne dubine. Voda je poprilično izdevastirana od lokalnih krivolovaca kao i sve vode o kojima pišem.
Trstenik1 i 2 iako su spojeni kanalom dosta su različite vode. Jedinica je mislim prosječno najdublje jezero i sigurno krije još pokojeg većeg soma. Inaće u ova dva jezera su grabežljivci toliko izlovljeni da se recimo štuka u sred jeseni kada je top sezona čeka tijednima. Dvojka je plića i dosta zatravljena (uglavnom resa i lopoč), soma i štuke isto kao i na prvom jezeru još samo u tragovima.
Trstenik3 po meni najbolja opcija i najprije ćeš tamo uloviti soma iako su u prosjeku to mali somići do 5kg. Trstenik3 i Siromaja2 su još jedine vode ovdje na kojima nema cvergla tako da ti je moguć ribolov i ostalim prirodnim mamcima osim velikih kedera.Gotovo cijelo jezero je prekriveno debelim muljem. Imaš jedan sprud na cijelom jezeru, a podvodnih zapreka poput panjeva, potopljenih drveća i sl gotovo da i nema.
Trstenik4 nekada dio trećeg jezera pregrađen nasipom preko kojeg prolaze kamioni šljunčare je najmanje jezero i gotovo je cijelo u travi tako da ti je tamo moguć ribolov soma samo u rano proljeće prije mrijesta.
Abesinija je površinom najveće jezero i još se kopa punom parom. Jezero je puno sprudeva i podvodnih zapreka poput hrastova ćija je starost procijenjena i na više od 1000god, trave, sajli, željeznih konstrukcija i sl.
Gotovo sam siguran da ovo jezero krije najveće somove.
Eto odlući sam, a ako te još što zanima slobodno pitaj.
simba03
02.08.2010., 22:31
Hvala Jaki...stvarno si to izvrsno i opširno napisao, nemam rijeći:kkkk::grgljam:
Ovih dana ću u potragu za svim tim jezerima jer sam na tom području nov (dotepenec):lert:
Nisam ni znao da ima toliko jezera u bližoj mi okolici, spomenuo si trstenik 1,2,3 i 4 + abesinija...sad sam malo zbunjen..:eeee::hmmm:
Abesinija je površinom najveće jezero i još se kopa punom parom. Jezero je puno sprudeva i podvodnih zapreka poput hrastova ćija je starost procijenjena i na više od 1000god, trave, sajli, željeznih konstrukcija i sl.
Gotovo sam siguran da ovo jezero krije najveće somove.
ovo se slažem :ffwjj:
meni frend ide na abesiniju lovit babuške pa ih spremi u akvarij, tako da imamo stalno babuški za soma :ffwjj:
Ja se sad spremam na soma, pred kraj tjedna, i mislim da idem na Savu malo za promjenu.
Idem na mjesto nedaleko od domovinskog mosta a rezultate javim :ffwjj:
možeš se priključiti u ovu temu pa da tamo nastavimo i s pokojim terenom :ffwjj:
http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=6034&page=1
Premješteno
Ja stalno pecam na Savi, najvise iz razloga sto zivim 500m od Save. Najcesce idem sa dva stapa, jedan za soma drugi za smuđa. Dok je sliv bio oko 2 metra som je jako dobro grizao al sad kada je sava opala na nekih 30 cm jako lose grize :hmmm: osim manjih somica koji mi unistavaju mamce.
Mamci su mi durbok i keder, ( durbok se pokazao kao zanimljivij somu).
Moram priznat da je u zadnje vrijeme puno manje somova u Savi nego sto je bilo unazad par godina.
Za par dana cu probat 'kran' sistem, jer sam primjetio da se poslije 10 sati navecer jako puno sitne ribe baca na povrsini, pretpostavljam da je glavni uzrok tome som.
Javit cu vam rezultate
Moram priznat da je u zadnje vrijeme puno manje somova u Savi nego sto je bilo unazad par godina.
ovo sam i ja skužio, ali u svakom slučaju je bolji izbor sava od nekih jezera koja "navodno" poribljavaju :doh:
simba03
04.08.2010., 20:47
ovo sam i ja skužio, ali u svakom slučaju je bolji izbor sava od nekih jezera koja "navodno" poribljavaju :doh:
slažem se s tobom...sve se navodno poribljava, a mi čekamo, bacamo, hranimo i smišljamo toplu vodu:sram:
ja još malo idem na Savu na jedno novo mjesto... idem malo iskušat sreću i smatram da je dobro vrijeme i voda za njega... sad samo da me i sreća posluži malo :cheers:
pokisao sam kao ne znam šta, grmljavina, pljusak i led ali se nisam dao s vode :beee:
uglavnom, ništa na udici od većih ribica :velikariba: više sreće drugi put :uimep: