PDA

View Full Version : Dijabetes i ljekovito bilje

lavandica
21.06.2010., 12:58
Kad čovjek oboli od dijabetesa, njegova okolina najprije reagira konstatacijom da je to danas jako česta bolest, da svatko poznaje nekog oboljelog od dijabetesa, da se s tim da živjeti. Često čujemo i kako netko poznaje nekoga tko se "toga zla uspio riješiti", možda nekim čajem, odlaskom travaru, promjenom stila života.

Pa da razjasnimo najprije što se događa u tijelu čovjeka koji oboli od dijabetesa. Pokušat ću objasniti najjednostavnije kako znam. Dakle, kad zdrava osoba pojede sendvič, njezin mozak odašilje signal gušterači neka izluči određenu količinu inzulina, jer naše tijelo savršeno zna koliko inzulina treba da bi se pokrio jedan sendvič. I tako za kratko vrijeme šećer u krvi nakon obroka opet padne na poželjnu, normalnu razinu.

Kod mene, nakon pojedenog sendviča (kojeg usput budi rečeno izbjegavam, ali to je druga priča) mozak odašilje signal gušterači, ali ona ne radi ništa. Sve druge funkcije gušterače rade normalno, ali inzulin ne proizvodi. Barem ne iskoristiv. Tako se hrana ne može pretvoriti u energiju i putem inzulina - ključa za ulazak glukoze u stanicu osnažiti naše tijelo. Posljedica toga je osiromašenje svih naših tjelesnih stanica energijom i snagom. Zato se događa da novooboljeli dijabetičari naglo omršave.

Ipak, kod nekih ljudi gušterača ne prestane potpuno funkcionirati, već samo oslabi, pa inzulina nema dovoljno ili nije dovoljno funkcionalan. Takvim se bolesnicima uglavnom prepisuje promjena načina života ili se liječe tabletama, jer postoji šansa da organizam iscrpljen debljinom, povećanim masnoćama u krvi ili nedovoljnim kretanjem ponovno uspostavi ravnotežu i počne proizvoditi poželjnu količinu inzulina.

Za ljude kojima je gušterača potpuno prestala proizvoditi inzulin propisuju se injekcije inzulina. To znači da ja za onaj sendvič s početka priče sama moram procijeniti koliko mi je inzulina potrebno za pokrivanje obroka i ubrizgati inzulin putem injekcije.

Dijabetes je nezgodna bolest. Njezina je posebnost u tome što ne boli i što postoji jedno vrijeme u kojem nećete vidjeti ozbiljne posljedice svojeg neodgovornog ponašanja prema svojem dijabetesu.

Posljedice dolaze polako i onda jednog dana sustižu neodgovornog bolesnika. Rana na stopalu ili ruci više ne želi zarasti, sve je učestaliji svrab kože, oftalmolog je konstatirao da postoje promjene na očima, ni nefrolog baš nije zadovoljan nalazom - previše je bjelančevina u urinu.

Prije otprilike petnaest godina na jednom sam pregledu srela gospođu od kojih 70 godina koja je više od polovice svojeg života bila dijabetičar. Nije imala gotovo nikakvih posljedica svoje bolesti. Sjećam se kako je rekla: "Vozim tako da uvijek gledam da mi je jedna strana ceste stabilna i bez rupa. Ako na drugoj strani naiđem na rupe, malo ću se stresti, ali moj auto neće stati." Ta gospođa i mnogi starci koje poznajem dokaz su kako se sa dijabetesom može kvalitetno živjeti. Isto su tako dokaz da se s dijabetesom može kvalitetno umrijeti mnogi mladi ljudi koji su oboljeli kad i ja, prije 30 godina, ali danas nažalost više nisu živi.

Do svoje desete godine isprobala sam mnoge prirodne lijekove i metode za borbu protiv dijabetesa. Od čarobnih biljnih napitaka, čajeva, pečenih i mljevenih zrnaca graha, različitih namočenih biljaka... Sad s vremenskim odmakom mogu reći kako u mojem mjestu ne postoji nijedna prasica koja je pojela što i ja, jer takvog miksa nema. Prednost bilja je u tome što su mi moji roditelji servirali ono što je jestivo, isprobavali smo i tražili rješenje, ali nikad nismo preskočili inzuline.

Danas sam radijska voditeljica, radim i još jedan honorarni posao, mogu biciklom prijeći 20 kilometara, kopati u vrtu i slične stvari. Dijabetes me ni u čemu bitnom nije ograničio. Nemam djecu, ali mnoge moje poznanice - dijabetičarke su i majke. To je više stvar izbora ili sudbine nego dijabetesa.

Ako ste upravo oboljeli od dijabetesa ili imate nekog u kući i obitelji kojeg je zadesila takva sudbina, pogledajte što mu je u šalici ili čaši. Ako nije alkoholno, slatko ni gazirano, ta je osoba pronašla savršen napitak u borbi za snižavanje šećera u krvi. Drugim riječima, potrebno je piti dosta tekućine, a svatko si može izabrati ono što mu najviše paše, s netom nabrojenim iznimkama (ne slatko, gazirano i alkoholno). Laički rečeno, pijenjem tekućine "ispiremo" organizam od šećera.

U dobroj namjeri, pobrojat ću neke biljne jedinke koje su se u mojem iskustvu s dijabetesom pokazale dobrima.

1. Čajevi protiv dijabetesa
Različiti proizvođači u čajne mješavine uvrštavaju različite biljke. Česte su kopriva (čisti organizam), poljska preslica (odlična za bubrege), stolisnik (odličan za oporavak svakog iscrpljenog organizma) i slično. Svatko nek si nađe omiljenu mješavinu.

2. Cimet
Danas prihvaćen kao djelotvoran za snižavanje šećera. Treba ga uzimati jedno ograničeno vrijeme, a onda napraviti pauzu. Mana mu je to što ga neki ljudi ne podnose zbog žgaravice (tablete cimeta su vjerojatno bolji izbor) i što sadrži neke tvari poput kumarina zbog kojih ga moramo uzimati s oprezom.

3. Mlade mahune
Isprobajte: vidljivo snižavaju razinu šećera u krvi. Ali, nažalost, samo prva dva tjedna kad ih počnete brati. S vremenom dobro djelovanje mahuna na ćušpajz opada.

4. Batat
Odnedavno hit u nutricionizmu, kako za zdrave, tako i za oboljele od dijabetesa. Odlikuje ga niski glikemijski indeks, što znači da nakon što pojedemo batat šećer previše ne poraste, a uz to batat ima puno antioksidativnih svojstava i daje nam puno energije.

To je ono što mi je ovom prilikom palo na pamet u vezi dijabetesa i ljekovitog bilja.

Na kraju, samo još jedno upozorenje: štogod uzimali kao nadopunu standardnom liječenju dijabetesa, nikad nemojte prestati uzimati lijekove iz klasične medicine i bilje shvatite kao pripomoć. Današnji inzulini dobiveni su u modernim laboratorijima, isti su kao i inzulin koji izlučuje čovjek i ne "tuku" se s biljnim čajevima i sličnim pripravcima.

sobranin
21.06.2010., 16:11
Moj je problem nedisciplina konzumiranja hrane - i količinski i tajming - . /u ovim godinama neodgovoran prema sebi :doh:/.
Fizička aktivnost smanjuje šećer, ali tu imam problem ako duže i bez čestih odmora radim pogotovo u sagnutom položaju / u vrtu /. Pri naglom ispravljanju ljuljanje i vrtoglavica do nesvjesti. Također, ako su veliki razmaci između obroka, veliki pad šećera u krvi (hipoglikemija). - i nerviranje također djeluje, samo ne znam kad je uzrok a kad posljedica šećera -.

Savjetovano mi je za stimulaciju gušterače uzeti "na vrh noža" praška od suhog samljevenog pelina,što povremeno činim /gorko ko pelin :sram: /. Kod mene u prirodi nema pelina ali sam uspio nabavit dvije vrste.

P.S. i stevijice !!!!!.

Pepe
21.06.2010., 23:02
Zasigurno znam da jako pomaže kod težih oblika šećerne bolesti lišće od borovnice, pritom mislim na onu klasičnu, a ne na brinje. Lišće se sakuplja prije formiranja plodova ili kada su oni već prošli. Sastojci koje ispušta u čaju djeluju kao prirodni inzulin i to čak u tolikoj mjeri da je pri korištenju tog ljeka potrebno kontrolirati razinu šećera u krvi kako se nebi previše smanjila. Čaj se priprema na način da se četiri velike žlice lišća prelije litrom vrele vode i ostavi stajati 10 minuta. Pije se tri puta na dan po jedna šalica čaja na gutljaje. Također, kao zamjena za šećer stevija je sada poprilično popularna jer je mogu koristiti oboljeli od dijabetesa. Osim tih biljki kod blažih oblika šećerne bolesti pomažu maslačak, bazga i imela (iskreno, imela ima odvratan okus, ali je njen čaj općenito jako zdrav još i kod tlaka, karcinoma, srca i probave). Čičak i vodopija (ili cikorija je još zovu) su također dobri kod šećerne bolesti jer sadrže inulin, s tim da se kod čička velika količina inulina nalazi u svježem soku, ali može se sačuvati i u sušenom korijenu. Žlica isjeckanog suhog korijena se kuha deset minuta u pola litre vode i nakon deset minuta procijedi. Pije se 3 puta po 1 šalica. Vodopija se najčešće koristi kao zamjena za kavu te se može kupiti u skoro svim dućanima te je vrlo ukusna kao takav napitak.

lavandica
22.06.2010., 07:39
Nadopuna samoj sebi: stevia. Zaboravila je u prvom članku. Vjerojatno zato jer ne jedem ništa sa šećerom, pa mi zamjene za šećer nisu potrebne.

A drugi je razlog to što sam zbog konzumacije stevije imala problema sa želucem. Prema naputcima dr. Novaka s Agronomskog faksa probala sam je na više načina, ali nije nam išlo. Ako sljedeće godine naiđem na sadnice, opet ću je probati, jer organizam u različito vrijeme na različit način reagira na bilje.

Super je uzgajati steviju doma i sam je obrađivati, jer onaj bijeli prah koji kupite u ljekarni na kojem piše "stevia" nije ljekovita. Zaslađuje, ali ljekovita svojstva su izgubljena u obradi, zato više i nije zelena, već bijela. Ljekovita stevija ima svoju originalnu zelenu boju.

Uz to, prema nekim izvorima oko šest sati nakon konzumacije, stevija bi trebala sniziti šećer za oko 25% ako organizam procijeni da je to potrebno. I to nisam vidjela, ali možda kod nekoga uspije.

Nadalje, pročitala sam i da je stevia nekima vratila mladenačku boju kose. Ali, ljudi, ne pretjerujmo. Držite se reda u prehrani, lijekovima i fizičkoj aktivnostii vidjet ćete kako se sve da organizirati. Ako ste se najeli čipsa i kolača, nemojte očekivati da će vam jedan čajek zaslađen steviom riješiti problem. :uimep:

--------------------------------------------- Postovi spojeni! Napisani u razmaku od 5 minuta ---------------------------------------------

Moj je problem nedisciplina konzumiranja hrane - i količinski i tajming - . /u ovim godinama neodgovoran prema sebi /. Fizička aktivnost smanjuje šećer, ali tu imam problem ako duže i bez čestih odmora radim pogotovo u sagnutom položaju / u vrtu /. Pri naglom ispravljanju ljuljanje i vrtoglavica do nesvjesti. Također, ako su veliki razmaci između obroka, veliki pad šećera u krvi (hipoglikemija). - i nerviranje također djeluje, samo ne znam kad je uzrok a kad posljedica šećera -.

Treba vremena da čovjek polovi konce. I teško je mijenjati navike. Imati dijabetes je kao da te netko prisili da postaneš sportaš. Moraš puno raditi na sebi, vježbati svaki dan, biti discipliniran. I onda te otprilike svaka tri mjeseca pošalju u laboratorij i za par minuta provjere kako si protekla tri mjeseca trenirao. :daaa:

ubovicratko
22.06.2010., 10:05
Kod mene, nakon pojedenog sendviča (kojeg usput budi rečeno izbjegavam, ali to je druga priča) mozak odašilje signal gušterači, ali ona ne radi ništa. Sve druge funkcije gušterače rade normalno, ali inzulin ne proizvodi. Barem ne iskoristiv. Tako se hrana ne može pretvoriti u energiju i putem inzulina - ključa za ulazak glukoze u stanicu osnažiti naše tijelo. Posljedica toga je osiromašenje svih naših tjelesnih stanica energijom i snagom. Zato se događa da novooboljeli dijabetičari naglo omršave.

Mnogo veci uzrok nastanka dijabetesa je smanjenje senzibiliteta inzulinskih receptora, znaci pankreas moze luciti inzulin ali receptori ne konstatuju povecanu koncentraciju secera u krvi, pa ne salju poruku pankreasu da proizvodi inzulin
Razlog je nepravilna ishrana, unose se "cistiji" seceri, pa dolazi do velike osilacije koncentracije secera u krvi nekada bas zbog te velike koncentracije zna se osloboditi i suvise inzulina, zato imamo onaj osecaj gladi ubrzo posle konzumiranaj kolaca, torti i slatkisa
A to je razlog smanjenog senzibiliteta receptora - velika osilacija koncentracije secera u krvi, zato se preporucuje npr. crni hleb jer se sporo razgradjuje i polako se otpusta secer u krv.
Naravno ima puno i do genetike, a ima i drugih oblika dijabetesa

cvrcak
22.06.2010., 10:08
Vidi, to što ti se vrti u glavi i ljulja nakon dizanja iz sagnutog položaja ti i ne mora biti od šečera.
To se meni stalno dešava, čak kad izlazim iz auta, nakon dužeg sjedenja. Treba se naučiti na polako ustajanje (osobno zaboravljam). A razlozi mogu biti svakakvi.

lavandica
22.06.2010., 10:21
Mnogo veci uzrok nastanka dijabetesa je smanjenje senzibiliteta inzulinskih receptora, znaci pankreas moze luciti inzulin ali receptori ne konstatuju povecanu koncentraciju secera u krvi, pa ne salju poruku pankreasu da proizvodi inzulin Razlog je nepravilna ishrana, unose se "cistiji" seceri, pa dolazi do velike osilacije koncentracije secera u krvi nekada bas zbog te velike koncentracije zna se osloboditi i suvise inzulina, zato imamo onaj osecaj gladi ubrzo posle konzumiranaj kolaca, torti i slatkisa

Tako je. Većina ljudi ipak do problema s dijabetesom dođe "modernim načinom života". U medicini se to zove polimetabolički sindrom ili sindrom X. Ja spadam u drugu skupinu.

Sindrom X je pokazatelj životnog vijeka keksa i vafla koje pojedemo. :uimep:

sobranin
22.06.2010., 10:21
Vidi, to što ti se vrti u glavi i ljulja nakon dizanja iz sagnutog položaja ti i ne mora biti od šečera.
To se meni stalno dešava, čak kad izlazim iz auta, nakon dužeg sjedenja. Treba se naučiti na polako ustajanje (osobno zaboravljam). A razlozi mogu biti svakakvi.

Znam, karakteristika niskotlakaša :sram: / svaka bedost na meni :doh: ali što te ne ubije, to te jača :hurra: /

lavandica
22.06.2010., 10:29
Znam, karakteristika niskotlakaša / svaka bedost na meni ali što te ne ubije, to te jača /

Šobi, netko umre od zdravlja, netko od bolesti. :uimep:

cvrcak
22.06.2010., 10:36
Ma ne, ne mora bit karakteristika niskotlakaša, može svašta, al isto tako bezopasno.
Bdw, za niskotlakaše kažu da su vječni...

cvrcak
22.06.2010., 11:09
Isto tako, alkohol spriječava razgradnju hrane sniženjem sekrecije probavnih enzima gušterače.
Gušterača kod dugogodišnjih alkohokorisnika u manjoj mjeri lući probavne enzime, pa oni slabije probavljaju hranu. Na taj način alkohol izaziva akutne i kronične upale i razara tkivo gušterače, što uzrokuje nastanak dijabetesa al alkoholnog.

Oko 65 % svih upala gušterače, uzrokovano je pijenjem alkohola preko mjere.
Cca trećina prekomjernih pilaca alkohola sa upalom gušterače, zbog oštečenja aktivnog tkiva gušterače, razvija šečernu bolest, tkz alkoholni dijabetes.

sobranin
22.06.2010., 11:33
.
Bdw, za niskotlakaše kažu da su vječni...

...za potvrdu, kod mene, nas troje, svi smo niskog tlaka, zajedno: 244 godine / točno napisano /.