PDA

View Full Version : Hranilice

vodenjak1967
04.10.2010., 23:29
Ja sam mislio da ide obrnuto , bar sam tako vidio kod jednog ribića, cijevčiva (duži dio prije hranilice) ide prema štapu, a hranilica je bliže udici (poslije hranilice ima još 2-3 cm cijvčice)

He he... znam kod koga si vidio i gdje... Nemoj kupovat, dat ću ti jednu da probaš na Fuki kako to djeluje, pa ako ti se svidi onda ti ja prodam, dostava na vodu :ffwjj:

ribic krunc
14.10.2010., 17:33
Hranili ce su dobre samo ako se ide na vodu gdje nema puno sitne ribe

--------------------------------------------- Postovi spojeni! Napisani u razmaku od 5 minuta ---------------------------------------------

i preporučao bi da imate klizna hranilice i da udic abude što bliže hranilici

Karpfen
14.10.2010., 17:45
Udica se moze i zabiti u hranilicu kako bi riba lakse nasla mamac :daaa:

esad
14.10.2010., 17:49
Hranili ce su dobre samo ako se ide na vodu gdje nema puno sitne ribe

Malo čudna konstatacija jer u kojoj vodi osim ribnjaka nema sitne ribe a s druge strane vrsta hrane za hranilicu prilagođava se vodi.

Koliko blizu ?

galandriel
14.10.2010., 19:20
Znam samo za dvije vrste ribolova s hranilicama: feeder i method feeder. Ako je feeder tehnika u pitanju udica udaljena od hranilice, ovisi jel tekuća voda ili jezero npr, na rijeci oko metra dok na jezeru pol metra sasvi dosta, pustiš da hrana iz hranilice se rasprsne i povućeš pol metra udicu na mjesto di je bila hranilica, dok za method feeder dovoljno 10 do 15 cm i ne više od hranilice na kojoj je hrana sljepljena i riba je napada i grize dok ne naiđe na udicu s mamcem i to je to. Inaće sve tu piše o tom na forumu, kaj neko opet toplu vodu izmišlja :palica:.

vodenjak1967
14.10.2010., 22:03
Znam samo za dvije vrste ribolova s hranilicama: feeder i method feeder

Osobno imam u priboru 2 hranilice stare preko 20 god! Koliko se sjećam, tada nisu postojali ni feeder štapovi a kamoli feeder tehnika... Još kao klinac sam gledao ribiče kako imaju hranilice... Stoga se nemogu složiti s tobom u ovoj konstataciji... :ffwjj:

Inaće sve tu piše o tom na forumu, kaj neko opet toplu vodu izmišlja

Pa, upravo se i nalazimo na topiću o hranilicama, zato i ljudi pitaju...a kako Poglavica kaže, uvijek smo tu da pomognemo :cheers:

Josip
15.10.2010., 15:28
Osobno imam u priboru 2 hranilice stare preko 20 god

Ma sve pet, ovo danas Feeder i Method Feeder su modifikacije Engleskog tipa prema obliku hranilice i vrsti štapa, te hrani za iste.
Sve je to prije bila hranilica-vulgaris od nečesa, a umjesto osjetljivog vrha na štapu bili su majmuni-ringovi.
Jedino je s druge strane ostala riba koja je sve lukavija.:ffwjj:

IvanOs
15.10.2010., 20:53
Osobno imam u priboru 2 hranilice stare preko 20 god! Koliko se sjećam, tada nisu postojali ni feeder štapovi a kamoli feeder tehnika... Još kao klinac sam gledao ribiče kako imaju hranilice... Stoga se nemogu složiti s tobom u ovoj konstataciji...

Upravo tako.
nisu hranilice novovjeka izmišljotina jer smo ih prije tredesetak i više godina pravili od starih limenih viklera za kosu. Samo sada preuzimamo engleske nazive da to bude modernije i skuplje.
Mi smo inaće narod koji voli kopirati tuđe a svoje potcjenjivati pa makar bilo i bolje.

primo
15.10.2010., 21:18
Zadnje vrijeme ne izlazim na nikakvu vodu pa mogu previše razmišljati o ribolovu, čitati kombinirati i sl. :uimep:

Između ostalog razmišljam o upotrebi in line hranilice sa olovom za postavu na dnu za oradu i sličnu ribu.
Hranilica ima nešto olova, doda se pastela na nju, iza vrtuljka kratki predvez na kojem je glavna ješka recimo srdela ili crv. Sve skupa ima dobru težinu za zabacivanje, a kod izvlačenja je ipak manja težina za izvlačenje, a i sama hranilica ako je na dužoj cjevčici bi trebala manje zapinjati u odnosu na neko klasično olovo.
Postava je klizna što se tiče glavne udice, hranilica privlači sitnu ribu, a glavna ješka je omotana filo elasticom tako da je sitna riba ne može lako raskomadati i ona čeka veću ribu da se zaleti.

Sad sam ja to sve lijepo sebi posložio u glavi, ali me zanima iskustveno gdje sam u svemu tome pogriješio?
:kkkk:

Sunka
15.10.2010., 22:01
doda se pastela na nju

To treba biti jako dobro pogođena pastela jer će ti se inače dešavat da pri izbačaju ode pastela na jednu a hranilica na drugu stranu. Ja sam probao sa udicom i večinom je tako završavalo.

Sve skupa ima dobru težinu za zabacivanje

Ako ne i previše.

a i sama hranilica ako je na dužoj cjevčici bi trebala manje zapinjati u odnosu na neko klasično olovo

Ako je teren takav, zapest će sve, pa čak i sama kopča, a kamoli ne hranilica koja je i veća od olova

tako da je sitna riba ne može lako raskomadati

Nemre lako, samo će joj trebat pola minute više

esad
16.10.2010., 00:13
Koristim hranilicu ponekad i uglavnom kad je kukuruz mamac. U hranilicu stavljam kukuruz i "zatvaram" ju sa šaranskom hranom tek toliko da kod zabacivanja kukuruz završi gdje i udica. Sitna riba odradi svoje, kukuruz ostaje kod udice.

galandriel
05.11.2010., 21:14
Evo jedan zanimljiv video uradak o feeder montaži :ffwjj:

http://www.youtube.com/watch?v=lS73cxV9Gk4

predrag666
05.11.2010., 21:35
Zadnje vrijeme ne izlazim na nikakvu vodu pa mogu previše razmišljati o ribolovu, čitati kombinirati i sl. :uimep:

Između ostalog razmišljam o upotrebi in line hranilice sa olovom za postavu na dnu za oradu i sličnu ribu.
Hranilica ima nešto olova, doda se pastela na nju, iza vrtuljka kratki predvez na kojem je glavna ješka recimo srdela ili crv. Sve skupa ima dobru težinu za zabacivanje, a kod izvlačenja je ipak manja težina za izvlačenje, a i sama hranilica ako je na dužoj cjevčici bi trebala manje zapinjati u odnosu na neko klasično olovo.
Postava je klizna što se tiče glavne udice, hranilica privlači sitnu ribu, a glavna ješka je omotana filo elasticom tako da je sitna riba ne može lako raskomadati i ona čeka veću ribu da se zaleti.

Sad sam ja to sve lijepo sebi posložio u glavi, ali me zanima iskustveno gdje sam u svemu tome pogriješio?

Ovo što Šunka kaže će ti se vjerovatno desiti, ako ima dosta kneževa rasturit će ti smjesu za minutu.
Možda da dvije, tri hranilice napuniš vlažnom smjesom pa zalediš i tako nosiš na ribolov u prijenosnom frižideru.
Čak mislim da bi ti držala i sama cjevčica samo je pitanje da ti ne bi plutalo.
Staviti olovo 20-tak grama pa probati?
Smjesa se polako otapa, riba luda jer ne može otkinuti više nego se otopilo...ludnica.
Kako to lijepo izgleda u teoriji.

kova_sb
11.12.2010., 17:05
Koliko može stati hrane u hranilicu, jer prodavač rekao da stane nekih 20-30grama hrane dali je to moguće?

jurica
07.01.2011., 11:45
I meni se po činila kao super ideja (hranilicom na moru) pa sam to išao isprobati ovo proljeće, ali nisam se baš nešto nalovio :nece:, a i priča je više za kategoriju ribičkih gluposti...
Uglavno sistem je bio kavezna hranilica montirana na cjevčicu protiv petljanja (iliti flurfek),fluokarbonski predvez 0,28 mm, osnovni najlon 0,40 mm.
Hranilicu sam punio smjesom kruha i komadića srdela a na udicu komadi ribe.
Tri zabačaja, tri griza - dvije izgubljene hranilice jer su zapele na dnu (riba izgubljena naravno) a treća izgubljena isto ali vjerovali ili ne, nešto veće je pokupilo i otkinulo hranilicu sa flurfeka (pukla plastika koja drži kopču) jer je naravno i ova udica zapela. Riba je normalno dala petama vjetra (sa mojom hranilicom). :nece:

Uglavnom čitav ribolov je trajao možda 20 do 25 minuta, tri hranilice manje, tri flurfeka manje (ovog sam zadnjeg izvadio iz vode ali je bio strgan) i tri predveza sa udicama naravno.
Srećom pa nisam imao više hranilica jer tko zna, koliko sam lud vjerojatno bi "spušio" još koju. :sram:

A to me potsjetilo i na sličnu zgodu jednog mog frenda pretprošle godine na Kupi. Čovijek je išao na soma sa hranilicom punjenom komadima kedera i pijavicama na udici.
Čovjek je imao samo jedan griz a vi probajte pogoditi kaj je som pokupio :laughh:

jojo
25.01.2011., 10:49
evo neki slikica hranilica koje sam nabavio, jedva čekam da ih isprobam, ove su za feeder malo teže za bržu vodu
mislim da su hranilice odlićne pogotovo za kraće ribolovne izlete..

http://i51.tinypic.com/vgf91.jpg

Zdravko sa Save
26.01.2011., 10:32
Evo što se tiče hranilica do sad sam koristio ove

http://img508.imageshack.us/img508/2339/img0134sg.jpg

Pa idemo redom, ova prva s ljeva je hranilica koju koristim samo za velika prihranjivanja gdje ima pune sitne ribe jer u nju stane jako puno hrane, nema nikakva otežanja pa ponekad na sistem dodam olovo.
Druga hraniica je mala idealna za lov bijele ribe , ima olovna otežanja i leti normalno,
Treća sam ja malo prepravio ivukao sam zelenu cijevčicu i stavio plastičnu tubu, dobra je gdje ima kamenja i štitii najlon od trganja.
Četvrta mi je najbolja, ima središnje olovo od 60g stane jako puno hrane i dalekose s njom izbacuje, prilikom izbačaja ne radi nikakve akrobacije pa prema tome nema ni petljanja.
Općenito o navedenim hranilicama: Sve ove hranilice su dobre ali postoji najbolja po meni

http://img713.imageshack.us/img713/572/hranilica.jpg

Ovo je najbolja što znam: Napravljena je tako da kad padne u vodu pada na ovaj olovni dio, pa kad napravio kuglu od nje stavljamu i mamac na nju i njega ljepimo s još hrane . To je odlično jer hranilica nam nikada neće poklopiti udicu s mamcem a mogućnost kačenja udice za hranilicu je smanjena za razliku one gore 4 navedene.
Što se tiče ovih hranilica montiram ih svakako , sve ovisi o uvjetim ribolova, ako lovim na nekoj komercijali onda su fiksne, ako sam na stajaćici onda su klizne da bolje osjetim ribu.

lemi
26.01.2011., 16:49
Sve ove hranilice su dobre ali postoji najbolja po meni

Svatko ima nekog svoga favorita i kad su hranilice u pitanju ali je teško govoriti koja je bolja jer ipak puno toga ovisi o tome koju ribu loviš, na kakvim vodam je loviš itd. :ffwjj:
Sve hranilice sa tvojih slika su tzv. in-line hranilice s tim da su na gornjoj slici prva s lijeve i desne strane tzv. spiralne dok su ove u sredini tzv. rebraste/kostur hranilice.

Na drugoj slici je "klasika" dakle in-line hranilica "otvorenog" tipa koja je osnova onoga što nazivamo "method feeder" ribičija ili kako je Englezi jednostavno nazivaju "the method"..(metoda :hmmm:).Uz kratki predvez (na dlaku) ona se prvenstveno odnosi na lov šarana. Iako je riječ o šaranu, "the method" nema veza sa onim što se naziva u ribičkom žargonu "moderni šaranski ribolov"

Kada sam rekao da puno toga ovisi o tome koja se riba i gdje lovi pod time mislim da se in-line hranilice ne koriste samo pri ribolovu šarana, deverike i sl. na mirnim vodama (puno ribiča upravo tako misli).
Sa ovim hranilicama može se i na mrenu ali je tada upitno jeli svrsishodno koristiti "otvoreni" tip hranilice. Ja bih se ipak odlučio za težu "spiralu" ili "kostur" jer bi brza voda, jake struje i kamenito dno brzo "oderale" primamu sa otvorenog tipa hranilice.

Mihael25
31.01.2011., 12:40
Pogledajte ovo "čudo" :hmmm:

http://www.youtube.com/watch?v=yNRVfrQHy_4&feature=email

*igor*
31.01.2011., 12:52
Pogledajte ovo "čudo"

Šta to kad eksplodira ne uplaši ribe? :hmmm:

ribic krunc
16.03.2011., 16:01

Koliko blizu ?[/QUOTE]

oko 10 cm od hranilice do udice

junky
16.03.2011., 16:22
Šta to kad eksplodira ne uplaši ribe?

Vjerojatno ima neku oprugu i blokira se sa PVA trakicom tako da nema "eksplozije" nego brzo otvaranje izbaci hranu i napravi oblak.

Zanimljiva ideja, možda bi se dalo nesto slično napraviti u kucnoj radinosti!

riboljubac
16.03.2011., 19:20
Moj favorit je in - line hranilica , zicana s olovnim otezanjem . Koristim ih vec godinama na jezeru a apsolutno zadovoljavaju namjenu . Jeftine su i ako slucajno i zapnu nije neka steta . A sto se tice ove gore explozivne rakete - moje misljenje je evo jos jedne bedastoce i izbijanje para naivnima.

Grunf
12.04.2011., 11:24
Imam i ja jedno pitanje vezano za hranilice. Čuo sam od jednog trgovca pa me zanima Vaše mišljenje da li je to točno. Čovjek kaže da je najbolje da je predvez koji je ispod hranilice (barem on tako radi) 3-4 cm, ako je duži da je bolje onda udicu zajedno sa hranom utisnuti u hranilicu kako se nebi spetljalo kod izbačaja.

I zanima me još da li ima neke razlike ako stavljam hranilicu ili PVA vrečice u koje bi stavio hranu i predvez zajedno. Znam da je razlika u cijeni, ali osim cijene

jojo
12.04.2011., 11:53
Istina je da se stavlja kraći predvez da se ne petlja oko hranilice, a drugi je razlog da je mamac što bliže hrani.
Što se tiće predveza ja koristim fluorokarbon ili upredice s omotaćem pošto su krući manje se petlja.
predvezi su mi dužine 5 do 6 cm.
Ovo drugo pitanje pva materijali ili hranilica razlika je u cijeni, a cilj je isti prihraniti i primamiti ribe.

lemi
12.04.2011., 13:25
Čovjek kaže da je najbolje da je predvez koji je ispod hranilice (barem on tako radi) 3-4 cm, ako je duži da je bolje onda udicu zajedno sa hranom utisnuti u hranilicu kako se nebi spetljalo kod izbačaja.

Po mome mišljenju..duljina predveza je nešto sa čime netreba generalizirati i to u barem dvije tehnike: "plovkarenje" i "grunt". Upravo duljina predveza je često puta..(ne)dobitna kombinacija :ffwjj:
Koliki predvez ćeš odabrati ovisi o puno faktora i naravno o osobnom "filingu" u datom trenutku :sram: : šta loviš, gdje loviš koju hranilicu i montažu koristiš itd.
Kada su u pitanju in-line hranilice na tržištu ima mali milijun toga (oblik, veličina, otežanje..) al" zadržimo se na "osnovama" (post br.17)..kratki predvez je nekakva "osnova" za šaranlov. Dakle, "masna" hrana sa krupnim partiklama u njoj i mamac "na dlaci" (nije uvjet) na kratkom (jakom) predvezu (cca 10cm). To je temelj onoga što zovemo "the method". Ali ne love se samo šarani sa in-line hranilicama. Što je sa: deverikom, nosarom, mrenom..Recimo, nosara..zašto ne na navedenu hranilicu ali kratki predvez ne dolazi u obzir :hmmm: Isto vrijedi i za deveriku pogotovo veću koja je vrlo oprazna riba.

Što se pak tiče cage, open end i sl. hranilica (srodnih)

http://1.imimg.com/data/H/K/MY-23705/FEEDERS_1_TH_250x250.jpg

Tu kratki predvezi baš i "ne piju vodu" izuzev u situacijama i montažama kada je bolje govoriti o "kraćem" a ne o "kratkom" predvezu.

http://www.fischerforum.ch/coppermine/albums/userpics/10006/straightpat.jpg

Riječ je o "paternoster" montaži gdje je predvez sa udicom kraći od dijela najlona na kojem je hranilica. To se doduše nevidi baš najbolje na gornjoj slici ali se nadam da kužite na kaj mislim

http://img.webme.com/pic/k/karpfen-marco/dfbs.jpg

U osnovi se treba dobiti ovo kaj je na slici iznad. Ovo je "kratki" paternoster sa grabežljivce ali je "princip" isti :uimep:

Što se pak tiče stavljanja udice u hranilicu da se ne petlja..ako koristiš in-line hranilice koje imaju anti-tangle cjevčice neće se petljati.

http://zoo-partner.de/images/long-tail-feeder.jpg http://www.scorpiontackle.com/images/Feeder%20With%20boom.JPG

Sunka
12.04.2011., 13:36
I zanima me još da li ima neke razlike ako stavljam hranilicu ili PVA vrečice u koje bi stavio hranu i predvez zajedno. Znam da je razlika u cijeni, ali osim cijene

Ne bavim se ovime ali sam isprobaval PVA na moru :sram: :uimep:

PVA kad zabaciš, to je to, više ga nemaš, dok hranilicu dopeljaš natrag na obalu, ponovo napuniš i zahitiš nanovo
PVA kad se otopi ispusti hranu na tom mjestu i ona je tamo, dok ti u hranilici vučeš hranu zajedno sa svojom udicom
Hranilica se ne topi :uimep:
Hranilica je jeftinija jer je stalna (ne topi se) :uimep:
PVA se topi, hranilica ne :uimep:

lelo
12.04.2011., 13:51
još da li ima neke razlike ako stavljam hranilicu ili PVA vrečice u koje bi stavio hranu i predvez zajedno

Pa, u PVA ide rasuta hrana i suha (boile, zrnevlje... nešto takvoga), a u hranilicu skvašena brašnasta hrana (pomiješana s crvima, zrnevljem...). I naravno, PVA je jednokratna uporaba.

Grunf
12.04.2011., 14:44
Mene je zanimalo za ribolov šarana jer do sada nisam nikada lovio sa hranilicom, a ove godine sam želio probati. Na preporuku trgovca sam si kupio ove hranilice pa ču probati možda se što zaleti:ffwjj:

http://i55.tinypic.com/6pcacz.jpg

lelo
12.04.2011., 15:34
Mene je zanimalo za ribolov šarana

Šaran ne mora odmah uzeti mamac, nego "napadne" na hranilicu, gurka, pipka... signalizator bipne, još ljepše ako je zvončić pa samo tiho cin...cin. Ne smiješ odmah kontrirati jer možda samo gurka hranilicu, a kad proguta mamac s udicom, kada se ubode... onda ćeš znati. A kod PVA toga nema. Hrana je rasuta oko udice i on može polako sve pojesti, a da i ne znaš da je bio prisutan, jer ne mora uzeti mamac. I to može biti jedna od razlika.

lemi
12.04.2011., 15:48
Mene je zanimalo za ribolov šarana

Ono što slijedi je:

http://www.korda.co.uk/media/images/products/151/image_alt_2/large.jpg

Montaža nemora biti "na dlaku",možeš mamac staviti direkt na udicu ili koristiti silikonske dlake (manje ili veće). Za hranilice koje su kupio treba ti kratki predvez jer nemaš anti tangle cjevčicu.Preporuka bi bila da predvez radiš od špage :ffwjj:

Grunf
12.04.2011., 19:27
Što se tiće predveza ja koristim fluorokarbon

Bio sam danas do trgovine da vidim za fluorokarbon i trgovac me pitao koliki je glavni flaks. Ponudio mi je promjer 0,265, drži 5kg, pakiranje 25m i košta 29 kn. Zbunjuje me to što je rekao kada se veže treba nasliniti prije nego se čvor zategnem da bi čvor bio dobro zategnut. Da li je to slabi ili prejaki i da li je to tako komplicirano za vezati jednom početniku kako to meni zvuči. Ja inače imam predveze napravljene sa špagom.:kkkk::ruka:

Josip
12.04.2011., 19:36
Da nasliniš, jer se fluorocarbon zagrijava kod trenja, ovako se trenje smanji, :ffwjj:.
Inače za informaciju, došle hranilice u RC Stupnik, male method feeder, i za rječne fightere teška kategorija 60-80-100 grama, Trabucco.
ne znam točno cijene no javim kad kupim.

Grunf
12.04.2011., 19:49
Preporuka bi bila da predvez radiš od špage

Mislim da ću se je ipak držati ove preporuke barem dok ne vidim kod nekoga kako to izgleda i kako se radi. Nije toliko stvar u novcu jer i nije preskupo ali bilo bi mi žao da zbog moga neznanja u slučaju da nešto zagrize ostanem bez ribe:ffwjj:

esad
12.04.2011., 22:43
Ja duže vrijeme koristim ove hranilice koje si kupio jer su mi se pokazale najbolje, predvez radim od špage 10-15 cm i nemam problema sa zapetljavanjem s tim da kod izbačaja čim sistem padne u vodu držim najlon napet dok hranilica ne "sjedne" na dno.

Sunka
13.04.2011., 20:29
Što se tiće predveza ja koristim fluorokarbon

Bio sam danas do trgovine da vidim za fluorokarbon i trgovac me pitao koliki je glavni flaks. Ponudio mi je promjer 0,265, drži 5kg, pakiranje 25m i košta 29 kn. Zbunjuje me to što je rekao kada se veže treba nasliniti prije nego se čvor zategnem da bi čvor bio dobro zategnut. Da li je to slabi ili prejaki i da li je to tako komplicirano za vezati jednom početniku kako to meni zvuči. Ja inače imam predveze napravljene sa špagom.:kkkk::ruka:

Pa uvijek je preporuka nasliniti flaks/fluorokarbon prije nego se zategne bilo kakav čvor! :ffwjj:

Inače za informaciju, došle hranilice u RC Stupnik, male method feeder, i za rječne fightere teška kategorija 60-80-100 grama, Trabucco.
ne znam točno cijene no javim kad kupim.

Zval me Papiga i kaže da je došla kompletna roba od Trabucca i Olympusa - uskoro više o tome!¨:ffwjj:

Carp
14.07.2011., 03:18
ja na hranilicu nekad koristim najčešće u proljeće na ribnjacima,u šaranolovu na ribnjacima i jezerima koristim method fedeer hranilicu od proizvodjača npr.fox,kratki predvez od tanke upredenice,na dlaku mini boilu ili kukuruz,prije zabacivanja kačim udicu na gornji dio hranilice,kod tube ili shock leadera,tako da nema petljanja prilikom zabacivanja :ffwjj:

slavko55
14.07.2011., 06:51
Koliko može stati hrane u hranilicu, jer prodavač rekao da stane nekih 20-30grama hrane dali je to moguće?

To naravno zavisi o veličini hranilice, a naravno da je moguće. Mislim da može i više od 30g stati.

lemi
03.08.2011., 22:10
Konačno sam uspio nabaviti nešto ovakvoga :uimep:

http://img830.imageshack.us/img830/2085/feederolovocarpsystem.jpg

Dakle, riječ je o olovu-hranilici (feeder olovo, feeder lead). Uzeo sam u težinama od 60 i 80gr. ( ustalom samo te su i bile :uimep: ).Doduše ove moje nisu obojene u crno i nemaju ove plastične/silikonske dodatke. Iste sam nabavio u KMS-Vžd. trgovini koja ima Byronov asortiman. Koristim ih već neko vrijeme ali za sada bez lovnog uspjeha :fisssh:

kikibabun
10.09.2011., 11:40
Ovo je jedna koju najviše volim kupati na Dravi jer je zbog nje puno Podusta udahnulo friški zrak.

Napravljena je od plastične mrežice, a u sredini te mrežice je malo torpilasto olovo presvučeno plastikom i namjenjena je ribolovu crvima.

Hranilica se samo stavi u posudu s crvima i pričeka se da se crvi zavuku u mrežicu.
Dobro je da imate dvije takve. Dok jednu zabacite, druga se za to vrijeme dobro nafila.

Ja između hranilice i virble stavljam još jedno klizno olovo jer je sama hranilica prilično lagana, a na virblu stavljam predvez od 1m. To na Dravi dobro radi.

Isprobano je i na jezeru Rasinja, ali sa predvezom od 30cm i hranilicom, prije nego je ubačena među crve, smočenom u saft kukuruza s okusom maline. To se sviđalo Babuškama :uimep:

http://i56.tinypic.com/2q1yzj7.jpg

neno
10.09.2011., 11:46
Napravljena je od plastične mrežice, a u sredini te mrežice je malo torpilasto olovo presvučeno plastikom
To si sam radio ili si negdje kupio :hmmm: , moram priznati da takvu hranilicu još nisam vidio :ffwjj:

orkafoto
10.09.2011., 12:34
Napravljena je od plastične mrežice, a u sredini te mrežice je malo torpilasto olovo presvučeno plastikom i namjenjena je ribolovu crvima.

Istu takvu hranilicu možeš napraviti ako uzmeš "žicu" koja se koristi u domaćinstvu za ribanje posudja.

kikibabun
10.09.2011., 13:09
To si sam radio ili si negdje kupio , moram priznati da takvu hranilicu još nisam vidio

Kupio prije par godina u Telkop-u u Koprivnici.

igy81
26.11.2011., 21:53
Do sada sam lovio sa hranilicom kao opruga sa cjevčicom u težini od 60 g.
Problem je taj što mi rijeka Kupa prebrzo ispire hranu ili kada je jače namočim i nakon pola sata hrana ostaje na hranilici.
Mene sada zanima ako bi si kupio zatvorenu hranilicu za crve od 60 g(čisto dosta olova-ne pomiče mi je po dnu) bih li spriječio prebrzo ispiranje hrane, primjetio sam da se riba baca 20 m nizvodno od mjesta gdje lovim.
Sada mi se nameće pitanje kako da u tu hranilicu stavim šećerac,kad je namjenjena za crve, neće mi šećerac izlazit van.
Kada sam probao lovit na crve sama sitna riba mi dolazi,na šećerac sam dobivao veće mrene.
Radi se o tome da pecam neka 3 sata i kada jače stisnem hranu na hranilicu ne potrošim svu hranu, u početku ispračkam 5 kugli hrane veličine mandarine.
Želim postići efekat da mi se hrana ispire i da svakih 15 min se isprazni, a ne kada zabacim hrana od udarca u vodu se ispere i ako odmah privučem hranilicu vidim da je poluprazna,ako hranu jače namočim onda ne silazi sa hranilice.
Upotrebljavam predveze veličine 10-15 cm, veći mi se petljaju, koliki bi mi trebao biti predvez za hranilicu za crve.
Ako bih stavio duži predvez bih li dobivao ribu osim mrene i šnajdera(riba dna), prije sam znao dobiti babuške, žutooke i sl.
Koliki bi on trebao biti?
Molim da mi se javi netko ko peca na rijeci hranilicom.

kova_sb
26.11.2011., 22:03
Jedino da probaš koristiti kavezne hranilice njih fideraši koriste, ali može ona i tebi poslužiti malo su skuplje nego ove "obične" montiraju se na cjevčicu koja ujedno spriječava petljanje predveza sa glavnim najlonom.....

Tone Plovak
26.11.2011., 22:18
Sada mi se nameće pitanje kako da u tu hranilicu stavim šećerac,kad je namjenjena za crve, neće mi šećerac izlazit van.

Samelji šećerac u kašastu masu pa umjesi hranu sa tom kašom, tako će ispuštati miris šećerca a jedini zalogaj je na udici.

Želim postići efekat da mi se hrana ispire i da svakih 15 min se isprazni

Probaj mijenjati granulaciju hrane, ako je skroz brašnasta i sitna bit će i ljepljivija i teže se izapirati a ako dodaš krupnijih čestica prije će se otvarati.

igy81
27.11.2011., 17:08
Ma kemijo sam ja sa dodavanjem šrota u hranu bez šećerca(samo na udicu), nešto mora ribu zadržat na hranjenoj poziciji, nešto da ostane na dnu i zaokuplja ribu.
Uloga hrane je prihraniti ribu i zadržati je na tom mjestu, što duže je riba na tom mjestu to imamo veće šanse uhvatiti je, zar ne?
Kupiti ću si drenanove hranilice(kad nađem gdje ih ima)od 55 g i 70 g, a na drugi štap ću pecat kao prije method hranilicom pa ću vidjet koja metoda ima više uspjeha.
U drenanovu hranilicu za crve ću i stavit pelete 6 mm pa neka izluđuju mrene jer ne mogu do njih, a na dlaku 12 mm hallibut peleta za mrenu od kile.
Mrene na Kupi obožavaju fishmeal hranu od VDE pa ni peletama neće moć odoljet.
Je li netko probao aditiv venkel od VDE za klena?

Josip
27.11.2011., 18:34
Želim postići efekat da mi se hrana ispire i da svakih 15 min se isprazni, a ne kada zabacim hrana od udarca u vodu se ispere i ako odmah privučem hranilicu vidim da je poluprazna,ako hranu jače namočim onda ne silazi sa hranilice.

Ne znam gdje loviš, no na brzacima ja to radim svaki zabac, i sam si skužio ako je pretvrdo neće baš grist, a ako se stvara oblak iz hranilice dolazi i grize. Dakle optimalna tvrdoća da se ne raspadne kod dodira s vodom već da počne šljakat na dnu.

Upotrebljavam predveze veličine 10-15 cm, veći mi se petljaju, koliki bi mi trebao biti predvez za hranilicu za crve.
Ako bih stavio duži predvez bih li dobivao ribu osim mrene i šnajdera(riba dna), prije sam znao dobiti babuške, žutooke i sl.
Koliki bi on trebao biti?

Ista duljina će biti ok, a kod dužih, da petljat će se više, no i meni se je šnajder znao zaletiti, no ako grize mrena ne zanima me šnajder, ona je kraljica drila.:ffwjj:
Koristi ove cijevčice što su već dečki rekli, ja koristim složenu tako da se duži kraj stavi prema mamcu , tako je još više razmaka između predveza i hranilice, evo slika moje standard opreme na Kupi;

http://i836.photobucket.com/albums/zz282/jbutora2/Pribor/P7281325.jpg

Postoje i pelet hranilice;

http://i836.photobucket.com/albums/zz282/jbutora2/Pribor/pellet_feeder_sideon.jpg http://i836.photobucket.com/albums/zz282/jbutora2/Pribor/6pelletfeeder.jpg

Dok za method ne znam, mislim da je za rijeku prefin osim kod mirnog toka , više mi je za jezero, barem kad gledam svoje brzake, isti tren bi hrana nestala.

SavaGear
27.11.2011., 19:12
Nigdje nemogu nabaviti takvu hranilicu, a trebam tri komada za heli-sistem. Postoji milijun vrsta hranilica, ali jedan ribič iz Haldorado tima koristi samo takve. Negdje moraju biti. Zna netko?

http://i44.tinypic.com/n721oh.jpg

kova_sb
27.11.2011., 20:04
imam ja takve dvije, ali male gramaže cca 10gr možda i manje...

SavaGear
27.11.2011., 20:15
10g + hrana je približno 50g koliko zapravo i mogu bacati štapom.

lemi
27.11.2011., 21:14
Negdje moraju biti. Zna netko?

Svakako pogledaj ili pitaj u Škorpionu-Zg ako te put nanese tamo..ja imam 2 kom. različite gramaže obje kupljenu upravo u tom dućanu.

kova_sb
27.11.2011., 22:08
ovako ti moje izgledaju.

http://i780.photobucket.com/albums/yy86/kova_sb/DSC00368.jpghttp://i780.photobucket.com/albums/yy86/kova_sb/DSC00369.jpg

Bez veze ih kupio, mislio koristiti za fider ali jako je mala hranilica, komotno može poslužiti kao naušnica...

igy81
03.12.2011., 19:54
Josipe gdje si nabavio te hranilice, danas sam malo gledao po dućanima u ZG-u i nisam ih mogao naći.
Meni bi trebale takve prozirne od 60 g, zna li netko gdje ima za kupiti u ZG-u drenanove hranilice za crve od 55 g ili 70 g?
Gdje ima kockastih kaveznih hranilica u istoj gramaži?

Josip
03.12.2011., 20:14
Papiga,
nigdje nisam vidio prozirne, dok na istom mjestu imaš i tešku kategoriju za crve od 60g plus.., za kavezne ne znam.

Josip
03.12.2011., 20:52
A da, što se tiče Drenan programa, jedino kolko znam Škorpion drži te hranilice.

lemi
14.12.2011., 15:31
Počesto nosači cage, open end..i sl. hranilica mogu praviti probleme pa evo pronašao sam i "skinuo" nešto što će (nadam se) nekome biti od koristi.

http://i1193.photobucket.com/albums/aa355/lemi1/ff.jpg http://i1193.photobucket.com/albums/aa355/lemi1/ff1.jpg http://i1193.photobucket.com/albums/aa355/lemi1/ff2.jpg http://i1193.photobucket.com/albums/aa355/lemi1/ff3.jpg

Ovaj žičani "nosač" možete uz malo dobre volje i sami napraviti :ffwjj:

marijana
20.12.2011., 06:46
Gdje ima za kupiti one drenanove hranilice za method feeder koje imaju ugrađenu gumicu u sebi? Stalno ih viđam po ribolovnim filmovima iz Engleske
Prošao sam skoro sve dućane po Zagrebu nigdje ih ne nalazim.
Mislim da je općenito slaba ponuda hranilica u Hrvatskoj, kao da se kod nas još nije raširila ta metoda ribolova.

Meni bi trebale takve prozirne od 60 g, zna li netko gdje ima za kupiti u ZG-u drenanove hranilic

Kenny
20.12.2011., 13:42
Orka iz Koprivnice ti drži method i druge feeder hranilice...!

slavko55
03.01.2012., 13:01
Bait bomb

http://www.youtube.com/watch?v=g0l9TSymg5c&feature=player_embedded

Čini mi se zanimljivo što se može baciti skroz brašnata hrana, malo se voda zamuti i to. A možda je ovo već i pretjerivanje.

I ovo mi je fora samo ne znam dali bi se ta hrana raspala kada bi jače zamahnuo!?

http://www.youtube.com/watch?v=mMdBBbspNpg

igy81
12.02.2012., 16:47
Gdje ima za kupiti korumova hranilica large od 60 g u Zagrebu ?

http://i39.tinypic.com/m59j9.jpg

SavaGear
04.03.2012., 21:41
Na stranici BBS-a našao hranilicu (http://www.bbs-sport.hr/webshop/katalog.php?list_pos=10&kateg=67&product_id=745)koja mi treba za heli sistem. Je li netko vidio tu hranilicu jer mi otežanje malo čudno izgleda. Moralo bi biti okruglo, a ovo je nekakvo duguljasto. Budem još malo potražil pa ako ne nađem ništa slično volio bih da nešto iskompenziramo. (varalica za hranilice) :ffwjj:

kova_sb
04.03.2012., 21:52
U 12mj kada sam bio kod njih gledao sam tu hranilicu i ona ti je plastična, nije kao druge što su metalne.

Jazzo
23.05.2012., 22:10
Čuo sam za sistem koji se koristio prije hranilica.
Uzme se komad pogače, te se stavi između vrtilice i olova.
Otapa se duže od hrane u hranilici i jednako efikasno privlači ribu.
Kad sam čuo za to, počeo sam razmišljat: nije korišteno godinama, možda bi moglo opet upalit!:ffwjj:

SavaGear
23.05.2012., 23:08
nije korišteno godinama

To ti se koristi najviše na kanalu HE Donja Dubrava i rijeci Muri. To se zove pogača (prga) i montira se ispod 200g olova za rijeku. Uspješno se love mrene, ali i ostala bijela riba. Probao sam na jezeru tako loviti, ali nije baš praktično. Teško je za bacanje i nije aerodinamično pa ne leti daleko.

Haldorado team inače radi onakve hranilice kakve mi trebaju za helikopter sistem. Postoje gramaže: 25, 35, 50 i 75g, a mislim da se tu ne mogu nabaviti

kova_sb
23.05.2012., 23:56
Haldorado team inače radi onakve hranilice kakve mi trebaju za helikopter sistem. Postoje gramaže: 25, 35, 50 i 75g, a mislim da se tu ne mogu nabaviti

Kontaktiraj dečke u top fishing-u, oni sigurno imaju....

Jazzo
22.07.2012., 17:16
Čuo sam za novu vrstu hranilice, zove se shoutgun. Nažalost ne mogu naći sliku.
Uglavnom, radi na principu da se hrana koja nije ni pretvrda ni premekana stavi unutra, te kada padne u vodu aktivira se jedna pločica u hranilici koja izbaci hranu.
Pločica zatvara hranilicu, ali se nalazi na federu te ju se hranom može utisnuti na drugi kraj hranilice te kada se aktivira pločica se vraća u normalan položaj izbacujući hranu.
Hranilica služi za punjenje hranom i peletama.

lelo
22.07.2012., 18:03
Nažalost ne mogu naći sliku.

Malo truda i evo slika. Middy In-Line Shotgun Feeder.

http://i585.photobucket.com/albums/ss292/lelo_album/123.png (http://i585.photobucket.com/albums/ss292/lelo_album/123.png)

Salix
22.07.2012., 20:30
Čuo sam za sistem koji se koristio prije hranilica.
Uzme se komad pogače, te se stavi između vrtilice i olova.
Otapa se duže od hrane u hranilici i jednako efikasno privlači ribu.
Kad sam čuo za to, počeo sam razmišljat: nije korišteno godinama, možda bi moglo opet upalit!:ffwjj:
Ribi je svejedno da li si hranu stavio u hranilicu ili ne.
Zaboravio si komadiće kartona / papira koji se stavljaju da amortiziraju udar.
Bolje ti je staviti udica, vrtilica, olovo, pogača,olovna sačma. Tako će ti se manje petljati.
Pogaču izrežeš na komadiće kakvi to odgovaraju probušiš ju i zavežeš likom ( prirodnim ). Na vodi jednostavno zavežeš na najlon i zabaciš, kad ti se otopi zavežeš novo.
Puno je bolje eksperimentirati sa izradom različitih hranilica, imaćeš bolje rezultate.
Vrijeme otapanje hrane u hranilici je stvar odabira ribiča - kakvu hranilicu odabereš, kakvu smjesu napraviš.

Salix
22.07.2012., 20:37
Na stranici BBS-a našao hranilicu (http://www.bbs-sport.hr/webshop/katalog.php?list_pos=10&kateg=67&product_id=745)koja mi treba za heli sistem. Je li netko vidio tu hranilicu jer mi otežanje malo čudno izgleda. Moralo bi biti okruglo, a ovo je nekakvo duguljasto. Budem još malo potražil pa ako ne nađem ništa slično volio bih da nešto iskompenziramo. (varalica za hranilice) :ffwjj:
Takvih hranilica ima u većini trgovina.
Ne znam što ti nije jasno, tijelo je od relativno meke plastike a otežanje je na dnu, uvijek u obliku cilindra, ne bi valjalo da je okruglo.

SavaGear
22.07.2012., 20:51
Ovo je haldorado hranilica (sad sam našao članak, od iduće godine idu u prodaju :sram:). Vidiš kakvo je otežanje, zato mi je bilo čudno.

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSQodk9QtY0Mfmc8HCmDSFyecYvDiPWR 6MByeyVcuAV2mZht5Ks6UTD282rBQ (http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSQodk9QtY0Mfmc8HCmDSFyecYvDiPWR 6MByeyVcuAV2mZht5Ks6UTD282rBQ)

Morao sam improvizirati i od kupljene klizne sam si napravil takvu. Estetski nije baš nešto, ali odrađuje posao bez problema....

Riso
24.07.2012., 09:17
Postoje dva tipa shotgun hranilica. Jedna je In-Line Shotgun Feeder a druga je Elasticated Shotgun Feeder i proizvodi ih samo Middy.. Koriste se na mirnim vodama i s kratkim predvezom.. Takva hranilica se napuni do polovice hranom ( pelete, konoplja itd.. ) onda ide udica s mamcem ostatak hrane i zatvara se "čepom" napravljenim od hrane.. U vodi se hrana počinje otvarati i feder gura van hranu i udicu s mamcem tako da mamac bude uvijek u hrani.. Jako učinkovito na carpodromima u kombinaciji s peletama..

Riso
24.07.2012., 11:39
Da se dopunim:

Cijena 2 Shotgun hranilice u Topfishingu je 35,90 a elasticated je par kn više..

Ovako to rade Englezi

http://www.youtube.com/watch?v=En6WziRmokg&feature=player_embedded#!

Djuro
24.07.2012., 12:15
Posjedujem već neko vrijeme dvije Elisticated Shotgun feeder hranilice od Middya koje sam kupio preko eBay-a, a koje znam koristi na feeder štapu loveći na stajaćicam.
Nisam koristio dosada pelete u njima već raznoraznu feeder/brašnastu prihranu s vrlo kratkim predvezom koji se ugura u hranilicu.. moram priznati da se nisam nešto nalovio na tu kombinaciju (ili su moja očekivanja bila prevelika :doh:)
Ono što me muči je da li se i kako hranilica zaista uspije otvoriti ..
- meni se čini da se u većini slučajeva otvori odmah po udaru u vodu - što i nije neki veliki problem - ali opet na taj način ne daje svoj maksimalni učinak
- ili opet da se ne otvori uopće te tek kod izvlačenja van pribora i nakon što vučem po dnu - ona se otvori

Nakon malo podužeg igranja - zaključio sam (moje viđenje/mišljenje)
- da je bitno kakvu hranu staviti (zaista one brašnjave - nikako "ljepljivu" hranu za method feeder - koja još i dodatno nabubri u vodi i zaljepi se .. zaglavi i ne izlazi van iako bih očekivao da povećenjem volumena hrana / udica budu "izgurane" iz hranilice)
- kontrolirani zabačaj - ne dozvoliti da se hranilica razbija o vodu - to mi se izgleda događalo kod daljih izbačaja - kada sam to katapultirao "kao sivonja" ..kada sam došao u priliku da zabacujem lagano - blizu obale - više se izgleda nije otvarala kod udara o vodu..
Toliko o mojim osobnim iskustvima - na kraju bih i ja svako preporučio ove hranilice..

BTW - kakvo je iskustvo s ovime u tekućicama -- da li bi bilo uopće moguće s njima pecati recimo na Savi ? Čini mi se kao nemoguća misija

Riso
24.07.2012., 14:51
za sve hranilice se koriste hrane s oznakom groundbait.. dakle ako ti se hrana čini da ne izlazi iz hranilice stavio si previše vode a ako izađe prije nego što dođe na dno presuha je.. za method također možeš koristiti iste hrane samo napraviš ljepljiviju (vlažniju) smjesu koju treba jako stisnuti oko hranilice.. da bi ti hrana izlazila iz hranilice moraš ju zamješati tako da ju jednom rukom možeš stisnuti u kuglu i da s obje ruke kasnije tu hranu možeš izmrviti a da se ne primjeti da je bila stisnuta.. natjecatelji koriste špricalice da bi namočili hrane do pravog omjera..

shotgun je namjenjen prvenstveno za staječice jer na tekućici nebi davao željene rezultate.. na tekućicama daleko bolje igraju duži predvezi koji se za shotgun ne koriste, imaju i manja otežanja cca35g, a i rijeka raznese hranu tako da tamo igraju neke druge hranilice ( blockend i open-end )..

slatkabajka
27.08.2012., 11:33
To je osobno, ali još uvijek živi i pravi grunt (tak mi velimo za ribolov na dnu). Ja isto preferiram feeder ribolov i sad ću nabaviti još jedan štap, međutim sam uvijek otvoren i prema tradiciji i zato ti nedam baš za pravo da je feder zakon, super je, međutim, na feeder se teško uhvati riba od 15 - 20 kg (ili je netko uhvatio? molim recept).

Riso
27.08.2012., 20:43
zato ti nedam baš za pravo da je feder zakon

ne znam kom se obraćaš.. na feeder se lovi manja riba sa lakšim priborom i općenito nije konceptiran kao moderni šaranski ribolov.. ne znam kak misliš s 0,20 osnovom i 0,16 FC izdrilat van ribu 15 kg kad se omota oko kakvog loma.. takva riba izvlači najlon s role s pravilno podešenom kočnicom bez problema i bježi u šaš, lopoč ili granje i onda adio,..

lemi
30.08.2012., 11:20
na feeder se teško uhvati riba od 15 - 20 kg

Ako misliš na feeder štap...reci mi zašto na feeder t.b npr. 120 ili 140 ili 180gr ne bi mogao izvući takvog šarana a na šaranski štap od 2lbs snage možeš pogotovo ako znamo da je ugrubo 2lbs ekvivalent za 60-tak grama težine bacanja.
Feeder štapovi velikih t.b ne služe za "frćkanje" sa malim hranilicama i za***avanje sa najlonima od 0,20mm.
Što se pak adekvatnih hranilica tiče imade cage-htanilica sa otežanjima i od 80 i od 120 gr olova.

Sumskicovjek
27.09.2012., 22:01
U Topfishingu sam kupio Shotgun Feeder In-Line i Elasticated hranilice,i konačno ih danas uspio testirati. "Poligon" za test
ekonomski ribnjak Zajarki. Za punjenje sam mješao hranu za feeder i pelete. Na početku sam imao problem sa
određivanjem vlažnosti mješavine, ali to sam brzo rješio. Na Elasticated hranilici imao sam kod drila prve ribe gubitak predveza, zbog loše zavarenog prstenčića na koji se veže predvez. Predvez je jednostavno iskliznuo kroz prorez koji sam previdio.Obratite pozornost na to. Ulov dva šarkeca od cc kile i pol i dvije kile, ali na veliku žalost oba su mi pobjegla kroz podrapanu čuvaricu. Isprobao sam obije vrste hranilica ,i meni je za nijansu draža on sa ugrađenom gumicom. Za mamac sam koristio jedno zrno kuruze i mini boilu.

Gigamlat
14.10.2012., 12:01
Imam dilemu...
Naime, uzeo sam anti tangle hranilicu, ali mi postoji dvojba oko postavljanja...
Radi se o lijevoj hranilici na slici http://i46.tinypic.com/2nsx2qh.jpg (http://i46.tinypic.com/2nsx2qh.jpg)

E sad, na domeo youtube videu tip je slagao desnu hranilicu ali i objasnjavao prednosti u usporedbi sa lijevom, te je slagao na nacin da je strana sa hranilicom blize udici. Mene sad s druge strane zanima da li bi ovu hranilicu trebalo postaviti na taj nacin ili obrnuto (znaci da je duga cijev blize udici, tj. da je hranilica daleko od predveza sa udicom)?

Riso
14.10.2012., 18:33
duža strana ti ide bliže udici i služi kao anti-tangle tj. protiv petljanja..

Djuro
14.10.2012., 22:21
duža strana ti ide bliže udici i služi kao anti-tangle tj. protiv petljanja..
Hm... ja se ne bih složio s time ... Cijev, tuba, duža strana bi trebalo ići suprotno od udice. Hranilica ide bliže udici, tj. vribli na koju se stavlja predvez. Vidim dva razloga za to:
1. Hranilica je bliže udici, tj. udica je bliže hranilici...čak se u raznim feeder sistemima udica lijepi na hranu na hranilici.
2. Upravo se na taj način osigurava da nema zapetljavanja ..

http://www.fischundfang.de/var/plain_site/storage/images/media/images/method_feeder_ok_opt/69561-1-ger-DE/Method_Feeder_OK_opt_lightbox.jpg (http://www.fischundfang.de/var/plain_site/storage/images/media/images/method_feeder_ok_opt/69561-1-ger-DE/Method_Feeder_OK_opt_lightbox.jpg)

O tome se već i prije raspravljalo, evo jedne od tih tema. (http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=4290&p=91714#post91714)

Isto tako i olova s anti-tangle tubom/cjevčicom se postavljaju tako da olovo ide bliže udice.

No, isto tako ako netko ima pozitvna iskustva s obrnutim setupom ne vidim zašto ne bi postavio sistem i drugačije.

lemi
15.10.2012., 20:27
da li bi ovu hranilicu trebalo postaviti na taj nacin ili obrnuto

Ovo su hranilice sa krutim cjevčicama..desna hranilica se naziva i pellet feeder dok je lijeva "klasična" in line rebrasta(kostur/frame) hranilica.
E sada...većina montaža se radi tako da hranilica ide bliže udici. U ostalom tamo gdje se koristi meka cjevčica bedasto je "okretati" montažu jer to nema smisla.

Ja osobno i kod hranilica sa tvrdom/krutom i kod hranilica sa mekom cjevčicom postavljam montažu kako sam i rekao..hranilica bliže udici..cjevčica iza.

Našao sam primjer montaže desne/pellet hranilice..

http://www.energofish.hu/publ_images/feeder_2/2_en.jpg (http://www.energofish.hu/publ_images/feeder_2/2_en.jpg)

Ono što tebe muči jest nešto slično ovome dolje..kako se postavlja anti-tangle cjevčica???..duljom ili kraćom stranom bliže udici???

http://www.energofish.hu/publ_images/feeder_szerelekek/2-en.jpg (http://www.energofish.hu/publ_images/feeder_szerelekek/2-en.jpg)

Na slici je montaža sa duljom stranom prema udici..puno njih će reće da ide obrnuto (tako radim i ja :uimep: )

Svoju dilemu sa gornjim hranilicama ćeš riješiti tako da napraviš obje montaže..pa vidi koja ti više odgovara i zadovoljava potrebe na vodi.

Ispravljene slike...
lemi;
Koristi opciju Edit post pa makneš male thumbnailove i staviš normalne slike
Ne linkaj direktno slike sa web stranica

Gigamlat
16.10.2012., 00:04
Pa, pri prvom izlazu na vodu, sam slozio tako da je hranilica bila blize udici. Stvar je u biti dobro funkcionirala, ali mi vrag nije dao mira pa reko da pitam. Sad vidim da ima pobornika obje varijante. Najvise me u biti muci ta cijevcica za anti tangle kada bi ju smjestio blize udici, nije nesto pretjerano cvrsta, bojim se da bi se lako mogla ostetiti ako pri izbacajima stoji ispod hranilice...

Branko
16.10.2012., 10:51
Pa teško da će stajati ispred hranilice osim ako ne koristiš multiplikator, ili ne štopaš najlon prilikom zabačaja. Probaj baciti pikado strelicu a da plastična krilca budu ispred igle :uimep:. Ako je predvez kraći od cjevčice, kao što je prikazano na slici, onda je logično postaviti hranilicu do udice, jer će se imati precizniji i dalji zabačaj. Cjevčica ima efekat (protiv petljanja) u oba slučaja, ali efikasnije je kada ide naprijed do udice. Petljanja su toliko rijetka, da je bespredmetno razbijati glavu oko toga. Većinom se koriste hranilice bez cjevčica pa se peca bez problema i na takve, pogotovo ako je osnovni najlon deblji od 0.20 mm.

Josip
21.10.2012., 09:25
Imam dilemu...
Naime, uzeo sam anti tangle hranilicu, ali mi postoji dvojba oko postavljanja...
Radi se o lijevoj hranilici na slici http://i46.tinypic.com/2nsx2qh.jpg (http://i46.tinypic.com/2nsx2qh.jpg)

E sad, na domeo youtube videu tip je slagao desnu hranilicu ali i objasnjavao prednosti u usporedbi sa lijevom, te je slagao na nacin da je strana sa hranilicom blize udici. Mene sad s druge strane zanima da li bi ovu hranilicu trebalo postaviti na taj nacin ili obrnuto (znaci da je duga cijev blize udici, tj. da je hranilica daleko od predveza sa udicom)?

HM, nije mi baš jasno, no, ja bih složio ovu lijevu. Zato jer će bolje letjeti zrakom, a udicu s predvezom bi zataknuo u samu smjesu na hranilici pa nema petljanja. Jedino je upitno ako cijela stvar klizi po cijevčici, upitno je da li će se kod zabaca sve raspast....

Najbolje ti je složit više kombinacija, pa probati koja ti najbolje šljaka :aha:

barbara27631
24.10.2012., 20:50
na feeder se teško uhvati riba od 15 - 20 kg (ili je netko uhvatio? molim recept).

O da i te kako se lovi. Ulovio sam dosta velikih šarana ovoga ljeta na feeder, glavni najlon 0,22, predvez 0,19, udica Owner br. 9, istina koristio sam i power gum, čuva predvez. Lovio sam skoro isključivo kaveznim hranilicama, a vidim da se vodi rasprava kako okrenuti anti tangle cjevčicu, ja dužu stranu okrećem prema udici i petljanja skoro uopće nisam imao. To su moja iskustva.

Gigamlat
07.11.2012., 00:54
Da li netko zna gdje se u Hrvatskoj moze kupiti Drennan inline flat method feeder?

barbara27631
08.11.2012., 21:08
Bilo ih je u Škorpionu, samo hranilica 20 kn, a hranilica i kalup 40 kn.

VinkoCF
29.01.2013., 18:41
Isprobao sam jednu hranilicu iz kućne radinosti. Komad pvc cijevi i malo žice. Punjeno sa mljevenom srdelom, traper carp i kruh. Nisam stavljao olovo a težina napunjene je 50 do 60g.

http://i47.tinypic.com/2r6nqmb.jpg