PDA

View Full Version : Boile - kućna izrada

Pages : [1] 2

Sunka
25.04.2008., 03:27
1. Prvo pripremite sve sastojke koji su Vam potrebni za izradu boila (mix, jaja, mirisi, i ostali aditivi, što tekući , što u prahu), te jednu posudu u kojoj ćete zamijesiti mix, vilicu za razmutit jaja (možete ih razmutit i sa mikserom), roler ako ga imate (isto se i odnosi na špricu za radit crve) i neku staru plahtu ili ako imate mrežasti stalak na koji ćete odlagati boile.

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/RIBOLOV/boile1.jpg

2. Nakon što ste sve pripremili pristupite izradi. Prvo razbijete određen broj jaja u posudu u kojoj ćete zamijesiti boile. U ovom slučaju će to biti 10 komada krupnijih jaja.

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/RIBOLOV/boile2.jpg

3. Sada ta ista jaja razmutite vilicom ili mikserom.

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/RIBOLOV/boile3.jpg

4. Nakon što ste razmutili jaja, slijedi dodavanje mirisa i ostalih što tekućih, što praškastih aditiva. ( Napomena: Mirise i aditive možete staviti u razmućena jaja i tako ih umijesiti u boile ili ih možete staviti kasnije izvana. U ovom slučaju će se mirisi i aditivi dodavati kasnije tj. izvana kada boile budu gotove. Ako mirise i aditive stavljate u razmućena jaja tj. prije kuhanja pripazite koje aditive smijete kuhati, neki su termo labilni i gube se za vrijeme kuhanja i na kraju će ispast kao da ih niste stavili.)
Kad smo dodali sve što smo mislili (pridržavajte se uputa proizvođača, recimo za mirise piše, na x jaja ide toliko ml mirisa ili pak na x grama ide toliko ml) ponovno promiješajte jaja kako biste razmutili tekuće i praškaste dodatke i pristupite dodavanju tj. umjesivanju mixa.

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/RIBOLOV/boile4.jpg

5. Kad dodate određenu količinu mixa (moj savjet je da to radite postepeno), a to je otprilike od 900 do 1100 grama mixa na 10 jaja (nije uvijet i ovisi o vrsti mixa) dobro izmijesite novonastalu smjesu.

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/RIBOLOV/boile5.jpg

6. Nakon što ste dobro izmijesili smjesu jaja, aditiva i mixa dobit ćete kompaktnu masu koja ne smije biti ni premekana, ni pretvrda, ni preljepljiva.

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/RIBOLOV/boile6.jpg

7. Sada od novonastale mase odvojite dio (da Vam stane u šaku) i još ga malo izmijesite.

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/RIBOLOV/boile7.jpg

8. Zatim pristupate izradi crva. Potrebna je Vam je ravna ploha tj. stol na kojoj ćete formirati crva. (Napomena: Ako imate špricu za izradu crva napunite ju sa smjesom, odaberite nastavak za debljinu boila i na taj način napravite crve)

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/RIBOLOV/boile8.jpg

9. Kako znati da li je crv dobre debljine ako ga radite na ruke. Kad isformirate crva stavite ga u jedan kanal na roleru i on bi trebao biti mrvicu manji tj. lagano bi trebao pristajati u taj kanal.

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/RIBOLOV/boile9.jpg

10. Tako formiranog crva stavljate u roler (ako ga imate, a ako ne nasjecite ga nožem i dlanovima isformirajte kuglice). Moj savjet je da napravite više crva pa onda pristupite rolanju, ali pritom pripazite da se oni ne presuše jer ćete tada imati problema sa rolanjem istih.

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/RIBOLOV/boile10.jpg

11. U roler možete staviti i više crva odjednom, no ako ste početnik to Vam ne savjetujem. Nakon što ste crva izrolali dobit ćete boile. Ako su Vam izrolane boile jajaste tada Vam je crv bio predebeo, a ako Vam je crv samo sasječen od strane rolera i nisu formirane kuglice tada Vam je crv bio pretanak. No zapamtite da nije važno da boile budu savršeno okrugle (jedino ako hranite kobrom). I još jedan mali savjet. Roler možete lagano namazati sa uljem (suncokretovo, sojino ili neko drugo), kako bi Vam se boile lakše rolale.

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/RIBOLOV/boile11.jpg

12. Izrolane boile isipajte na plahtu ili na mrežasti stalak ako ga imate, te kada izrolate svu količinu mixa pristupit ćete kuhanju istih.

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/RIBOLOV/boile12.jpg

13. Za kuhanje Vam je potreban jedan lonac (čim veći po promjeru, kako biste bili prije gotovi), plahta ili mrežasti stalak za sušenje i sito kojim ćete vaditi boile iz vode (ili ako imate ona sita za peći krumpir boile stavite u njih i kuhajte u tome). Boile stavljajte u kipuću vodu i neka ih ne bude previše, toliko da prekriju dno. Kada za vrijeme kuhanja isplivaju na površinu kohajte ih od 1 - 4 minute ovisno o vrsti i promjeru boila. Skuhane boile stavite na sušenje, na plahtu ili na mrežasti stalak, ako ih sušite na suncu pazite da Vam ne ispucaju.
Nakon što su se boile posušile i ako ste miris i ostale aditive stavili odmah u jaja, spremne su za upotrebu, a ako ih ubrzo nećete koristiti savjetujem Vam da ih smrznete. Ako pak miris i aditive niste stavljaji u jaja sada ih možete staviti izvana na boile. No ako ih nećete koristiti odmah mirise i aditive možete staviti nakon odmrzavanja i sušenja.
I na kraju da Vam poželim sreću i da u čim kraćem roku uhvatite ribu na boile koje ste samostalno napravili.

dado1805
16.07.2008., 12:41
slagal sam jedanput boile i naravno da su mi ispucali kad su se sušili :xqqa: majstor
moram sad po ovom receptu probati složiti.
nadam se da bude sreće

Sunka
14.08.2008., 11:34
Boile su ništa drugo doli žganci pripremljeni na pomalo specifičan način (najveća razlika između klasičnih žganaca i boila je ta da se boile stavljaju na "dlaku" ispod udice, za razliku od klasičnih žganaca koji se stavljaju na samu udicu tj. udica se njima prekriva). Boile se sastoje od različitih vrsta brašna ( pšenični griz, kukuruzni griz, kukuruzno brašno, sojino brašno, proseno brašno, riblje brašno, rižino brašno i dr.), te različitih dodataka (kao npr. ptičja hrana, mljevene pelete, mljeveni tigrov oraščić, mlijeko u prahu), plus danas već pomalo neizbježnih aditiva raznih renomiranih i manje poznatih proizvođača (spomenimo samo neke : npr. ekstrakt jetre u prahu, razno razni ugljikohidrati, proteini, aminokiseline, Red factor, Robin red, i dr.) i na kraju neizostavnih mirisa bez kojih svaka ozbiljna boila ne može (postoje različiti mirisi, jedni su na bazi alkohola, dok su drugi uljni, jedni su voćni, drugi su takozvani "smradovi" tj. na bazi mirisa ribe, školjaka, rakova, jetre i dr. i uopće je teško nabrojati koliko sve vrsta i različitih aroma mirisa za boila ima).

Postoji više vrsta boila, no najzastupljenije su sljedeće:

* 50/50 mix (najjednostavniji i najjeftiniji mix koji se većinom sastoji od pšenične krupice, kukuruzne krupice i brašna, te sojinog brašna, još ga kod nas zovu i "klasičarka", "mix" male hranjive vrijednosti)
* bird mix (ptičji, jedan od glavnih sastojaka je ptičja hrana, kod nas poznat i kao "ptičarka", "mix" visoke hranjive vrijednosti)
* fish mix (riblji, jedan od glavnih sastojaka je riblje brašno, "mix" je visoke hranjive vrijednosti)

Kao što sam već rekao boile su specifični žganci, tj. specifični su po tome što kada se odredi točan omjer svih sastojaka (brašna, ostali dodaci, aditivi) i napravi smjesa tj. po šaranaški "mix", isti taj "mix" umijesimo u određen broj jaja, kojima smo dodali (a i nismo morali) mirise i ostale tekuće aditive i raznorazne dodatke. (Otprilike je to kilogram mixa na 10 jaja, no to ponajprije ovisi o vrsti "mixa", što znači da jaja možda treba i manje, ili pak više od 10 po kilogramu.)

Nakon što "mix" umijesimo u jaja i dobijemo kompaktnu smjesu (ne presuhu, niti premokru tj. preljepljivu) od dobivene mase radimo "crve" (ručno ili sa špricom za "crve"), te te "crve" stavljamo u roler i izrolamo boile (bolie su različitih promjera, no najčešće je to od 12, 14, 16, 18, 20 do 22 mm). Nije uvjet da boile radimo rolerom, niti da one budu savršeno okrugle (ako nemate roler, rukom napravite "crve", te te iste "crve", nasijecite nožem, pa ih možete dlanovima zaokružiti ili pak ostaviti takvima kakvim ste ih dobili nakon rezanja).

Okrugle boile su najpotrebnije takve (okrugle) za preciznije hranjenje (praćkom ili kobrom), jer zbog okruglog oblika imaju bolji i postojaniji smjer leta po zraku, te ste samim time i puno precizniji i na taj način akumulirate tj. boilama hranite određeno mjesto koje ste izabrali za hranilište i lovište. Nakon što ste napravili određeni broj boila (recimo iz 1. kilograma "mixa" i 10 jaja), pristupate njihovom kuhanju, koje traje od 2 do 5 minuta ovisno o "mixu" iz kojega ste radili boile. Pošto su se boile skuhale, stavljaju se na sušenje. Nakon što se osuše spremne su za ribolov, a ako ne planirate ribolov, slobodno ih stavite u zamrzivač.

Kao što sam gore naveo mirise i aditive, te ostale tekuće dodatke niste trebali odmah sa jajima umijesiti u "mix", već to možete i nakon što skuhate i osušite boile. Znači nakon što ste skuhali i osušili ili pak nakon što ste već gotove boile izvadili iz zamrzivača i otopili i osušili ih, navedene tekuće dodatke možete staviti "izvana". Najčešće se to radi tako da željenu količinu (u mililitrima) stavite u jednu vrećicu za zamrzavanje i tada dodate boile, te sve dobro protresete i time omogućite da se tekući sadržaj upije u same boile. Nakon toga Vaše boile su spremne za ribolov. :mmb:

Ljetni mix

* 25% Riblje brašno
* 20% Brašno od soje
* 15% Brašna od riže
* 15% Hana za ptice (sjemenke)
* 25% Griz

Zimski mix

* 10% Riblje brašno
* 20% Brašno od soje
* 20% Brašna od riže
* 30% Griz
* 20% Kukuruznog brašna

Recept 1

* 40 dag kukuruzne krupice
* 20 dag soja brašna
* 20 dag kukuruznog brašna
* 10 dag Calcium Caseinat
* 10 dag mljeveni kiki riki
* 10 jaja
* 5 g Betain
* 5 g Liver powder
* 50 ml Golden Secrets Peanut Butter (Pelzer)
* 2 žličice Bait Booster Sweet-Pelzer;
* 12 ml Blond Witch (Pelzer)
* 20 ml Maxamino (Pelzer)
* 6 ml Sushi Sweet
* 10 ml maslinovog ulja

Recept 2

* 50 dag kukuruzne krupice
* 20 dag riža brašno
* 20 dag soja brašno
* 10 dag mlijeko u prahu
* 1 velika žlica pivskog kvasca
* 10 jaja
* 5 g Betain
* 5 g Liver Powder
* 50 ml Golden Secrets Strawberry (Pelzer)
* 2 žličice Bait Booster Cream (Pelzer)
* 12 ml Red Temptation (Pelzer)
* 20 ml Maxamino (Pelzer)
* 6 ml Sushi Sweet
* 4 kapi Arouser (Nutrabaits)
* 10 ml maslinovog ulja

Još jedan recept za Boile :ffwjj:

* Razbijte 5 jaja u veliku posudu
* Dodajte aromu (flavour) i sweeteners ili med. Koristite upute proizvođača koji su obično napisani za 500 gr mixa
* Izmješajte jaja zajedno sa ovim dodacima. Mix dodajete polako a ujedno mješajući
* Mješajte sve dok ne dobijete čvrstu masu koju ne možete više mješati. Zatim rukama dobro izmjesiti
* Ostavite tjesto da stoji 10 min. Nakon toga ćete vidjeti dali treba dodati još suhog mixa ili malo vode
* Zatim tjesto rukama rolajte dok ne dobijete dugu tanku "kobasicu'' (18 - 20mm)
* Narežite "kobasicu'' u manje komade i od njih rukama napravite boile. Ili koristite boili roler
* Nakon toga se boili kuhaju u posudi koja je napunjena vodom sve dok ne počnu plivaju na površini vode. Kada počnu plivati, kuhati ih još jednu minutu
* Ostavite boili da se iscjede i ostavite ih na krpu da se stegnu. Ovo je najbolje raditi van kuće
* Nakon sušenja (1 do 4 sati) što zavisi od temperature i vlažnosti zraka boili se mogu odmah koristiti ili zamrznuti za kasniju upotrebu

dado1805
29.08.2008., 23:11
hvala za ovo . moram isprobati nekaj od toga :kkkk:

mas
12.11.2009., 20:36
kratak video izrade boila -

http://www.youtube.com/watch?v=pLh-CooW8XQ

Izrada boila (saranski ribolov)

mrav
21.12.2009., 08:57
Znaš što Sunka u u tvoj ljetni mix stavio sam i hranu za pse-Frolic(15 dkg), recept je kod mene dobro prošao, no na tu boilu sam lovio više amura nego šarana.
Na vodi na kojoj lovim ima više amura i očito im je nešto u prirodi falilo kad su gutali ove boile, a u njima ima ribljeg brašna i pseće hrane + sve zaliveno Scopex-om.

dandrak
21.12.2009., 12:47
Evo jedan film za izradu boila :rtvb:

http://rapidshare.com/files/315665924/Bojilo.zip.html

1. Već si stavljao ovaj isti link na drugom mestu (tigrov oraščić) - jedan će da ide u kantu.
2. Ne stavljaj žive linkove - koristi CODE tag!
3. Ponoviću ono što ti je rečeno i u drugom istom postu: mogao si reći da je film na francuskom, ako neko ne želi da ne skida bez veze!

zdravko
13.01.2010., 19:50
Vjerovatno i neko od vas radi bojle kao ja - mesto,da jih kuvam stavim jih u plastične vrečke koje sam pravim iz debele folije u koje ide 700gr boila. pre toga malo jih posipam sa smesom iz koje sam ih pravio. Zasvasam vrecicu,odsecem 2 mm čoška i stavim u mikrovalovku na maximalno temperaturu za 3 minuta onda okrenem i opet 3 minuta ,izvadim i brzo zasvasam onaj odrezani čošak. Ovu rupicu pravim zbog toga jer u suprotnom vrlo rado rastera kesicu. Boile stoje ovako bez problema cijelu godinu u nekoj hladnijoj prostoriji i ne treba zamrzivač.

dzoni
14.01.2010., 09:47
Ja sam pokušavao u mikrotalasnoj da napravim boile, ali su se mnogo presušili i mnogo njih mi je popucalo. Smanjio sam temperaturu na minimum, ali ne znam u čemu je problem.

zdravko
14.01.2010., 12:36
Mozda je stos u tome,da nisi imao zatvorene. Najbolje je da je vrecka potpuno zatvorena a rekao sam,da je problem u jačini folije. Zbog toga ostavim malo rupico,da izlazi vazduh a i vodena para. Ako imas dobe vrečke zatvori i nece pucat.

Rockzy
14.01.2010., 19:44
Ja sam pokušavao u mikrotalasnoj da napravim boile, ali su se mnogo presušili i mnogo njih mi je popucalo. Smanjio sam temperaturu na minimum, ali ne znam u čemu je problem.
Probaj više puta ali sa kraćim vremenom, pa i napravi pauze između "pečenja".

Goran VT
16.01.2010., 15:03
Jel koristio tko kupovni gotovi miks za boile? Vidio sam to da ima za uzet 25kn je pakovanje čini mi se i nije baš malo. Kako se to onda radi samo se pomješa s jajima i rola ili? S obzirom da več ima arome i sve drugo u sebi... :hmmm:

sarki
16.01.2010., 16:51
Jel koristio tko kupovni gotovi miks za boile? Vidio sam to da ima za uzet 25kn je pakovanje čini mi se i nije baš malo. Kako se to onda radi samo se pomješa s jajima i rola ili? S obzirom da več ima arome i sve drugo u sebi... :hmmm:

Mozes dodati samo jaja a mozes i ostale tekuce ili krute sastojke dodat u mix, preporučio bi ti da staviš ptičju hranu ili nigera u mix da ti se boila brze otvara
Da mozes si i dip napravit za boile npr

20 ml aminokiseline
jušna žlica Betaina
3 ml miris
10 ml na kilu osušenih boila
Pogledaj opis kako se dipaju boile pod temom : Mrena (http://www.pijanitvor.com/forum/showthread.php?p=37405#post37405)

dzoni
17.01.2010., 10:14
Kako se to onda radi samo se pomješa s jajima i rola ili?Zavisi od proizvođača, kod nekih je hemija potrebna, a kod nekih ne (npr. baka gotov miks kupiš i dodaš samo jaja i rolanje).

mrav
18.01.2010., 09:08
Probaj više puta ali sa kraćim vremenom, pa i napravi pauze između "pečenja".

Trebaš koristiti veču vrećicu, ja sam sušio pola kg boili u najvećoj vrećici koja mi je stala u mikrovalku, napuhnula se, kasnije se probuši ispusti zrak, zatvori i traje dugo, bitno je da se duže grije na manjoj temperaturi da se zakuhaju.

zdravko
18.01.2010., 14:36
Može i ovako ali ako ti je rastera - što se je meni dešavalo - onda je bolje,da napraviš več prije rupicu pa jo odmah kad je gotovo zatvoriš.

glina
19.01.2010., 14:16
Ove godine ću se više posvetiti šaranolovu pa me zanima dali bi u miks mogao staviti 30% kuhane mljevene svinjske jetre, što mislite o tome.

zdravko
19.01.2010., 15:17
Ja mislim da bi,neki to rade. Pojačaj postotak pa dodaj krvi pa se nadaj i somu.:laughh:

glina
19.01.2010., 16:14
Ja mislim da bi,neki to rade. Pojačaj postotak pa dodaj krvi pa se nadaj i somu.:laughh:
Samo se ti smij ali ja već nekoliko godina prihranjujem kukuruzom a pecam na kedere štuke danju a som noću ,tako da si mi dao još veći poticaj da to isprobam.Sad mi samo reci koliki postotak jetre a koliko krvi (ako nije tajna molm neki recept) unaprijed hvala.

zdravko
19.01.2010., 16:58
Pa ne smijem se,ozbiljno mislim. Možda sam onaj smilie nerazumljivo postavio. A tacan recept ja nezmam. O tome mi je pricao kolega da pravi boile sa dosta visokim postotkom jetre,čini se mi sojinim brasnom i kukuruznim a da dodava i krv.Da je na to uhvatio več više puta soma a ljeti vrlo rado to uzima šaran.
Ove godine pokušat ču i ja. A da si uhvatio štuku je normalno. Bilo je tamo gdje si prihranjivao puno ribe.

max3006
26.01.2010., 23:00
Lovio sam do sada na kukuruz pa me zanima ima li tko kakav jednostavniji recept za boile pošto se u tome nisam još okušao.Prošlu sezonu nam se dogodilo da riba prestane uzimati kukuruz a jedino prima crviće možda kakav savijet...:eeee:

ribar.ba
Šta loviš, prije svega to pojasni i u koje doba i na kojem području misliš pecati na Savi? Ja imam iskustva kad je u pitanju bijela riba ali u ovo god. doba i na ovakvim vodama možeš samo izvući ''deblji kraj''

max3006
Lovim prvenstveno šarana u okolici N.Gradiške na Savi normalno ne sada a bijela riba je uvijek tu kad hraniš na Savi.Zanima imali tko iskustava sa boilama na Savi da se izbjegne bijelad?:notworthy:

Cupo_ribolovac
Lovim prvenstveno šarana u okolici N.Gradiške na Savi normalno ne sada a bijela riba je uvijek tu kad hraniš na Savi.Zanima imali tko iskustava sa boilama na Savi da se izbjegne bijelad?:notworthy:

Ista stvar i mene zanima,samo sto sam ja par kilometara uzvodno(Gradiska,Stara Gradiska).

Pozdrav komsija:cheers:

dzoni
27.01.2010., 09:45
Jedan od načina je da staviš sastojke u miks kao što su belance u prahu ili brašno od pirinča, boili postaju tvrđi, zavisno od količine koju dodaš. Najednostavnije povećaj prečnik mamca. Ako neko zna neke druge načine neka nas posavetuje. :cheers:

lelo
27.01.2010., 11:43
Malo po malo i sami ste došli do nekakvih riješenja. Negdje ja o tom savjet dao i MARK_B tako da boilu stavite u žensku čarapu (najlonku) ili da kupite plastični omotač s rupicama (Jail Bait), a imaju i mrežice baš za tu svrhu.

zdravko
27.01.2010., 13:34
Za ove hladne dane je moj savjet : izmesaj neki mix za prihranu šarana sa sitno naseckanim srdelama ili skušom i kostnim crvima.Napravi kepe i baci par komada u vodu koju obsijava sunce. Pecaj na crve . Sistem : na dno, a stavi sitno olovo i plovak.

beli_61
27.01.2010., 17:30
Puno dobrih savjeta od svih. Onaj ljtni recept od ADMINA moram isprobati, ja pravim na vočnoj bazi. Kad bude vrjeme za to staviti ću recept.

glina
12.02.2010., 17:58
Zanima me dali je netko probao zarolat boilu od konoplje , nekako si mislim ako obožavaju sjemenke morali bi i boilu istog okusa i mirisa.

10% kukuruzne krupice
10% pšenične krupice
5% šafran slatke paprike
25% mljeveni proso
50% mljevena konoplja
+ jaja + ulje konoplje

Tako sam ja to zamislio kaj kažete.

primo
12.02.2010., 18:49
Svojevremeno sam negdje skinuo tablicu (ne sjećam se gdje) u excelu koja je za izradu miksa za boile (nadam se da to nisam skinuo na PT-u pa sad tu pričam bedastoće), ima popis svih mogućih vrsta namirnica i računa proteinsku vrijednost i sastav smjese, probavljivost i vezivnost smjese.
Ako već nemate tu tablicu staviti ću na PT pa se možete s tim zezati ako vas je volja.

dzoni
12.02.2010., 20:12
10% kukuruzne krupice 10% pšenične krupice 5% šafran slatke paprike 25% mljeveni proso 50% mljevena konoplja + jaja + ulje konoplje Sa ovolikom količinom semenki, jako male šanse za uspeh, teško se roluje.

glina
12.02.2010., 21:11
Sutra je dan za pokuse pa se čujemo.

drraz
12.02.2010., 21:34
Zanima me dali je netko probao zarolat boilu od konoplje , nekako si mislim ako obožavaju sjemenke morali bi i boilu istog okusa i mirisa.

10% kukuruzne krupice
10% pšenične krupice
5% šafran slatke paprike
25% mljeveni proso
50% mljevena konoplja
+ jaja + ulje konoplje

Tako sam ja to zamislio kaj kažete.
To je po mom mišljenju nemoguče zarolat dodaj jš malo nečeg vezivog možda grijšim :sram:

indijana
12.02.2010., 23:55
pozdrav svima,već me dugo zanima kućna izrada boila. a kako vidim:sram:nemam pojma o tome pa da pitam one koji znaju..koja je boila bolja,ona kupovna ili domača a da je cjena 50.kn za kg:kkkk:

sarki
13.02.2010., 08:49
definitivno domaća boila ako koristis neki provjereni recept kojih na netu nades na tisuce :ffwjj:
ako ti je bilo kakva pomoc potrebna javi
vidim da si iz zga pa ako budes rolao nesto mozemo se dogovorit da doletim do tebe da ti sve pokazem, i da ti posudim roler i masinu za kobase ako nemas :ffwjj:

indijana
13.02.2010., 13:22
sarki prijatelju mladi..svaka ti čast i svakako ču se javit čim prije:kkkk:

glina
13.02.2010., 16:02
Evo prvi dio pokusa je završio.

S obzirom da sam htio dobiti lovnu boilu okusa i mirisa konoplje koju bih koristio na tepihu od kuhanog kukuruza, ječma i konoplje mislim da sam uz male preinake i ručno rolanje uspio. Evo kako izgleda recept

50 % mljevena konoplja
20 % mljeveni proso
25 % pšenična krupica
5% slatka mljevena paprika
1 žlica jušna soli
jaja po potrebi

Smjesu sam ostavio da odleži 1 sat , zarolao rukama od 12 do 30 mm promjer i stavio kuhati. kada su isplivale kuhao sam ih još 8 minuta.. Meni kao početniku za sad izgledaju ok , a dalje bumo vidli. :rtvb:

Drugi dio pokusa saznati će mo sutra, ostavio sam dio u vodi da vidim koliko joj treba da se raspadne. :hmmm:

sarki
13.02.2010., 17:00
mozda si ih malkice pre dugo kuhao :uimep: kuhas ih dok ne isplivaju znaci od 1-3 min
evo ja sam bas jedan mix stavio u mixkalkulator
cijena 1kg cca
10 % vitamelo 20kn
20 % sojinog brasna 20kn
30 % kukuruzni griz 5kn
40 % mljevena konoplja 25kn

1 velka žlica soli
1 velika žlice(oko 20 g) krvnog brašna 50kn
2 velike žlice(oko 40 g)egg albumin 100kn

7 jaja (po potrebi vode dodati) 10 kom 8kn
10 ml huxol sladilo za domaćinstvo 15 kn 250 ml

Udio u boili (ne u mixu)
20,5% proteina
26 % ugljeni hidrati
14.3 % masti
8,7 % ostalo

Kila gotovih boila 19,86 kn :ffwjj:

Za 396 kn kupiš smjese za 10 kg mixa + potrebna jaja a od toga ti ispadne 14,5 kg boila a od toga ti jos ostane egg albumina i huxola za jos 10 kg boila
:cheers:

Sunka
13.02.2010., 21:23
Večeras će biti stavljena knjiga o Boilama - The Beekay guide to Carp baits u download sekciju :rtvb:

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/111/boile.jpg

glina
14.02.2010., 13:27
Evo pacaju se već 15 sati na temperaturi 22 C¨ i još su u komadu i tvrde isto kao i jučer.

S obzirom da sam ih imao namjeru koristiti na Virovitičkim ribnjacima koji su prepuni cvergla u stvarnom ribolovu sigurno neće dočekati sljedeče jutro, tako da su sasvim zadovoljavajuće.

Samo da ih šarani prihvate i sve će biti ok.

sasag
19.02.2010., 13:36
Mene zanima kako oboit boilu kada napravis neki miks i sad da ona bude žute ili crvene i da li mora bit neki posebni miks da ta boja bude u funkciji ,ja sam probo sa tekučom bojom za kolače ali nikakvog efekta . Danas sam čitao časopis (EDIT: Ne spominji vražje časopise njihovim imenom) novi broj i tamo tip opisuje kako pravi pop up boilu ali nije napisao koja je to boja na slici se vidi da je praškasta
Ako ima neki dugogdišni šaranaš da oda tajnu :notworthy:

indijana
19.02.2010., 22:15
pozdrav svima,i mene zanima jel itko imao neka iskustva ili ideju..kako napravit boilu za more za prihranu:hmmm:. poznati su mi načini kako se prihranjuje i s čim na moru,al mislim da bi boila bila odlična,pogotovo ako se brzo rastvara.

primo
19.02.2010., 23:16
Bojim se da će asfalt proći još par puta uz more prije nego boile budu na moru općeprihvaćene i zažive u ribolovu. Šala, ali kao što prije rekoh, ni štapovima se nije lovilo prije 20 godina, ali stvari su se promjenile samo neke stvari idu teško pa to sve prolazi na nekoj individualnoj razini prije nego bude općeprihvaćeno.

indijana
20.02.2010., 00:08
ma ja sam mislio samo za primamu

mas
28.02.2010., 20:30
Jedno pitanje kod izrade boila...
Sta radite sa vodom u kojoj kuhate boile ?
Da li koristite kasnije za hranu, prelivanje.... boila?

Dimitar
01.03.2010., 04:46
evo jedan osnovni recept koj ja mislim da ce dati uspeh na novim vodama.. simple is the best :grgljam:

10% mleko u prahu

30% kukuruzno brasno (sitno)

20% sojino brasno

20% griz

20% hrana za kanarince (mlevena)

---------- Postovi spojeni ---------- Donji post napravljen u 04:46 ---------- Gornji post napravljen u 04:36 ----------

a neko da napishe recept za pecanje u proljeche kad je sharan na mrest? i neshto oko to:hmlj:

danijel matulin
01.03.2010., 11:55
zanima me ovaj ljetni miks kako radi u vodi i dali je isplativ ja sam pocetnik u ovome pa bi zamolio da mi to malo objasnite:kkkk:

pedjakv
01.03.2010., 15:56
evo jedan osnovni recept koj ja mislim da ce dati uspeh na novim vodama.. simple is the best :grgljam:

10% mleko u prahu

20% sojino brasno

20% griz

---------- Postovi spojeni ---------- Donji post napravljen u 04:46 ---------- Gornji post napravljen u 04:36 ----------

a neko da napishe recept za pecanje u proljeche kad je sharan na mrest? i neshto oko to:hmlj:

Dimitar ovakav tvoj miks ima dosta vise ugljenih hidrata u sebi pa jos samim dodatkom jaja u miks povecao bi tu vrednost .
Evo ti mog predloga sa manjim dodatcima koji nisu ni skupi pa vidi kako bi ja to sve uradio da bi dobio izbalansiran miks
-20% kukuruzno brasno
-30% sojino brasno punomasno
-20% psenicni griz
-10% brasno od pirinca
-10% hrana za kanarince mlevena
-10% mleko u prahu
Ovaj miks u sebi sadrzi 40% ugljenih hidrata 20% proteina i 1.4% masti

danijel matulin
01.03.2010., 16:14
super hvala samo mi pojasni kakvo je to brasno od princa

pedjakv
01.03.2010., 16:30
Imas da ga kupis u bolje snabdevenim bio shopovima inace je kao i svako brasno sitno mleveno

http://i50.tinypic.com/2rpcmxd.jpg

Goran VT
01.03.2010., 16:34

10% mleko u prahu

20% sojino brasno

20% griz

Dimitar ovakav tvoj miks ima dosta vise ugljenih hidrata u sebi pa jos samim dodatkom jaja u miks povecao bi tu vrednost .
Evo ti mog predloga sa manjim dodatcima koji nisu ni skupi pa vidi kako bi ja to sve uradio da bi dobio izbalansiran miks
-20% kukuruzno brasno
-20% psenicni griz
-10% brasno od pirinca
-10% mleko u prahu

I ta boila obavlja funkciju bez ikakvih dodatnih kemija? ja bi ju radio isključivo za hranjenje s njima jer nije skupa,a za mamac bi ipak nešto kupovno dipano metao?

pedjakv
01.03.2010., 16:50
Ovo je 100% ibalansiran miks e sad dodavanjem hemije povecava nutritivnu vrednost same boile to je vec duza prica .Ovakvu boilu mozes dipovati spolja sa kojim hoces dipom ili ako hoces da pravis dip sa aromom koju hoces evo i jedan :
-propilen glikol 100ml.
-aroma 8ml./aroma po izboru/
-5ml. betaina /ako nemas tecni onda 1 kafena kasicica betaina Nutra /

Goran VT
01.03.2010., 19:06
našo sam sve osim tog pirinčanog brašna, ali sam naletio na riblje brašno i uzeo, može li to umjesto tog?

glina
01.03.2010., 20:26
To ti je rižino brašno , stavi rižu u mlinac za kavu i samelji , ono otežava boilu.

Goran VT
01.03.2010., 22:23
Pričam s frendovima i kažu da taj zadnji miks kao nije ništa bez aminokiselina bez arome bla bla bla, malo sam zbunjen sad :hmmm:

Dimitar
01.03.2010., 23:05
-20% kukuruzno brasno
-20% psenicni griz
-10% brasno od pirinca
-10% mleko u prahu

probachu pa onda pishem rezultate.. prvi izlazak na vode ove proljeche chu da uradim i moj i tvoj mix pa da vidim rezultate, ali usput nashao sam losh neki zimski mix pa i njega napravim.:grgljam:

pedjakv
02.03.2010., 01:15
Pričam s frendovima i kažu da taj zadnji miks kao nije ništa bez aminokiselina bez arome bla bla bla, malo sam zbunjen sad :hmmm:

Pa normalno Gorane da si zbunjen, jer ovo sto si zapoceo da radis je od kraja a ne od pocetka. Hteo bi da napravis tvoj boil al neznas kako nego otprilike.
Tako sam i ja lutao dok mi se nisu skockale sve te stvari. Predhodno moras znati sve o saranu, pa tek doci do boila jel postoji pravilo koliko cega, koje vrednosti i u kojoj kolicini da bi napravio miks kako bi ga saran uzimao, a postoji mogucnost da ga i ubijes, a da ti to i ne znas.

Na pocetku posta Shunka je dao koje vrste mikseva postoje kao osnova svih mikseva:
50-50 miks,fishmeal miks, birdfod miks, big fish... Ovo su osnovni miksevi al su sastavljeni od komponenti koje su potrebne u ishrani sarana i koje imaju svoje vrednosti u procentima ugljenih hidrata, masti, belancevina, vlakna, vitamina i minerala.

Dacu ti jedan primer da bi shvatio: kukuruzno brasno ima 9.2%proteina, 3,2%masti, 65% ugljenih hidrata.
Pravo izbalansiran miks mora da ima 25-30% belancevina, 15-20% masti, sve drugo su ugljeni hidrati, vlakna 240/Kcal
Komponente koje obicno ulaze u sastav miksa su biljnog ili zivotinjskog porekla, a koje su bogate:

Belancevine: casein, kalcij-caseinat, soja izolat, laktal bumin, jaja albumin, extrakt jetre, riblja brašna, pivski kvasac, pekarski kvasac, jaja u prahu, soja bez masti i sa masti, brašno od kostiju, mleka u prahu, hrana za akvarijske ribice, hrana za pse i mačke, kikiriki, kukuruzne klice, zeleni grašak...

Ugljeni hidrati: šečer, puding u prahu, biskvit, krumpir brašno, med, brašno od pirinca, pšenični griz, kukuruzno brašno, belo brašno, griz, prezle, medenjak, brašno za kolače, zob, cimet, badem...

Masti: ulja, psenicne klice, riblje jetreno ulje, masno mleko u prahu, biskviti, jaja u prahu - zumanac, slatka paprika, kikiriki, medenjak, hrana za ptice, indijski orah, mleko u prahu za junad, kakao, riblja brašna, konoplja, hrana za pse i mačke, kostano brasno, lan, masna soja, surutka...

Vlakna: masna i nemasna soja, zob, kakao, badem, psenicne klice, hrana za ptice, cimet, koncetrat za svinje, slatka paprika, kim, indijski orah, mljeveni grašak, lan, konoplja, robin red, kikiriki...

Iz ovoga mozes videti da je glavna stvar izbalansiran miks e tek posle toga dolaze dodaci u miks kao sto su razni zasladjivaci, ulja, stimulatori gladi, pojacivaci ukusa boje, konzervansi, amino kiseline... za koje je mera obicno napisana na etiketi proizvodjaca ili je ti sam korigujes prema vodi na kojoj pecas (naglasio bi PH vrednost vode). Mirise biras prema sastavu miksa .
Ovo ti je samo u kratkim crtama ovog ludila od alhemije :doh: ali polako, shvatices treba samo :eeee: i bice sarana :velikariba:

Goran VT
06.03.2010., 14:57
Sinula mi je jedna ideja pa me zanima vaše mišljenje! Zanima me kako bi bilo napraviti najobičniju brašnastu boilu, po ovom zadnjem receptu recimo, i u kantici ih sve natopit u sirupu vočnom (soku za razrijeđivanje al nerazrijeđenom). Mislim kad bi radio veču količinu za hranit samo ne govorim za lovnu boilu :hmmm:? Jel bi to dalo kakvog rezultata kad bi se boula napila te arome vočne, a sok nije opasan za čovjeka pa sumnjam da bi i ribi naškodio a sigurno bi dao aromu boili? Mišljenja?

pedjakv
06.03.2010., 16:12
:ffwjj:
Sinula mi je jedna ideja pa me zanima vaše mišljenje! Zanima me kako bi bilo napraviti najobičniju brašnastu boilu, po ovom zadnjem receptu recimo, i u kantici ih sve natopit u sirupu vočnom (soku za razrijeđivanje al nerazrijeđenom). Mislim kad bi radio veču količinu za hranit samo ne govorim za lovnu boilu ? Jel bi to dalo kakvog rezultata kad bi se boula napila te arome vočne, a sok nije opasan za čovjeka pa sumnjam da bi i ribi naškodio a sigurno bi dao aromu boili? Mišljenja?

Gorane ima jedna stara varijanta za to dipanje boila spolja koju mozes sam uraditi kod kuce.
U jedan litar vode sipati 300 grama secera ,promesati i staviti na stednjak da se kuva dok voda ne ispari. Dobices masu slicnu kupovnom dipu (videces pri kuvanju gustinu koja ti je potrebna)U tako spremljen dip ubaci aromu sto se koristi za kolace(koju ti hoces po zeljia imas je kupiti u bio sopu).Ovo ti je osnova , mozes povecavati i smanjivati kolicinu koju ti zelis da imas Od ove osnove mozes praviti koju god zelis aromu .:cheers: Taj sok ponesi na pecanje i gustiraj dok lovis sarana:ffwjj:

Goran VT
07.03.2010., 11:15
Probao sam napravit ovaj dip i super izgleda a i miriši, sad čemo još vodjet na vodi kako i radi. Hvala Pedjakv ! :ffwjj:

Svilac
07.03.2010., 12:08
I ja se zanosim mišlju da sam sebi napravim lovne boile i to:

kukuruzna krupica
pšenično brašno
jaja
sol
crvena paprika
papar

Oblikovao bi ih i skuhao a prije upotrebe namakao dipom kućne izrade (arome bih varirao ovisno o vremenu) kako je gore opisano.

Otprilike tako je moj stari nekada davno radio boile, samo bez dipova. Onda su bile lovne, pa iako su se šarani u međuvremenu profinili, možda bi bile i sad.

Sunka
07.03.2010., 12:49
Ja sam radil nekakav mamac tamo negdje '92-'93 kad sam išel lovit u Bedekovčinu na jezera. Imal sam čak i jedan griz :uimep:
To je bilo prvi i zadnji put da sam radil takvog nečeg. Boile sam prvi put vidio taj put na ribičiji kod nekog ribiča kraj nas.
Uglavnom, ako se dobro sjećam, zmiješal sam kuhani krumpir, brašno, jaje (nisam siguran) i nadodao meda. Ispalo je nekakvo ljepljivo tijesto :uimep:

Svilac
07.03.2010., 14:05
zmiješal sam kuhani krumpir, brašno, jaje (nisam siguran) i nadodao meda. Ispalo je nekakvo ljepljivo tijesto

Pa normalno, kad si napravio krokete. :laughh:

Još da si ih ispekao u fritezi, imao bi odličan prilog uz neko meso i umak. :uimep:

Svilac
07.03.2010., 18:05
Rečeno - učinjeno! :xqqa:

Napravio sam maločas boile, za probu, od jednog jajeta. I evo:

http://i46.tinypic.com/143ncqg.jpg
(polovina boili prije kuhanja)

http://i45.tinypic.com/34y8jtc.jpg
(polovina za vrijeme kuhanja)

http://i50.tinypic.com/2gt6yxi.jpg
(na kraju, sve su skuhane)

Pošto sam sve radio ručno, ima ih raznih veličina, od cca 12-18mm. Taman kakve mi trebaju. Ispalo ih 66 komada (da sam ih napravio 666, bile bi to prave hot DEMON boile :uimep:).

Kuhanjem se malo povećaju u odnosu na sirove pa bi debitanti o tome trebali voditi računa dok ih oblikuju sirove.

Goran VT
07.03.2010., 18:18
e iste su i moje boje ispale samo što su moje več nadipane bananom i jagodom, i ja sam još u mix stavio sol da zaustavim kvarenje bar malo :ffwjj:

Svilac
07.03.2010., 18:41
i ja sam još u mix stavio sol da zaustavim kvarenje bar malo

Pa imam i ja sol (gore je recept), i to više nego bi sebi stavio u jelo. :uimep:

Ja sam dipanje zamislio neposredno prije upotrebe jer se miris, koliko god bio jak, stajanjem gubi. Imao sam svojedobno kupovne s voćnim mirisom i stajanjem je miris prilično oslabio.

Ja ću dip ponijeti u nekoj flašici pa nek boile skupa s predvezom stoje u njemu prije zabacivanja, dok raspremam ostali pribor.

Goran VT
07.03.2010., 22:20
Ja sam to isprobao isto več i došao sam do sljedečeg zaključka. Takav dip se sastoji od šečera i arome, napravio sam probu, ako ga iz dipa bacim u vodu ispere se! Ali! Ako ga nadipaš pa opet metneš na sušenje napraviš kao karamelu na boili koja če se puno duže topit nego da ju nisi osušio pa mokru zabacio!:ffwjj: Dan prije ju nadipat i osušit, moja ideja:ffwjj:

Svilac
07.03.2010., 22:31
Ako ga nadipaš pa opet metneš na sušenje napraviš kao karamelu na boili koja če se puno duže topit nego da ju nisi osušio pa mokru zabacio! Dan prije ju nadipat i osušit, moja ideja

Izvrsna ideja. :ffwjj:

Doduše ima kupovnih dipova koji oko boile stvaraju isti takav gusti sloj i polako se tope u vodi, ali to je već kemija a mi ovdje govorimo i radimo po domaće. I svakako jeftinije.

Mogu se koristiti i recepture za izradu preljeva za kolače (čokoladni, kakao, voćni s dodatkom želatine, itd.) Može i nešto na bazi mesne kocke ili umaka za pečenje. Svašta mi pada na pamet.

Mogućnosti su bezbrojne, zašto ne probavati malo po malo.

pedjakv
08.03.2010., 00:08
Ja sam to isprobao isto več i došao sam do sljedečeg zaključka. Takav dip se sastoji od šečera i arome, napravio sam probu, ako ga iz dipa bacim u vodu ispere se! Ali! Ako ga nadipaš pa opet metneš na sušenje napraviš kao karamelu na boili koja če se puno duže topit nego da ju nisi osušio pa mokru zabacio!:ffwjj: Dan prije ju nadipat i osušit, moja ideja:ffwjj:

Gorane jos jedna stvar koju možeš da uradiš. Onako nadipovane vruće boile uvaljaš u osnovni miks da se nebi lepili jedan za drugi. Boili ce uvući u sebe dipa koliko mu je potrebno, a ovaj deo miksa će se zalepiti spolja na boil. Možes da zamisliš šta dobivaš sa ovim dodatkom kad boila bude u vodi. :ffwjj: Ovo možes da radiš sa svakim miksom. Ja ovu varijantu zovem čupko boil. :laughh:

Svilac
08.03.2010., 10:03
Kuhanjem se malo povećaju u odnosu na sirove pa bi debitanti o tome trebali voditi računa dok ih oblikuju sirove.

Ovo vrijedi ako će se boile odmah koristiti, sušenjem se pak vraćaju u "normalu".

Meni je bilo dovoljno prekonoćno sušenje, imam centralno pa je zrak suh. Eno ih sada u kutiji, spremnih za upotrebu.

Nešto si mislim da li da ih pohranim u škrinju ili ih ipak ostavim u špajzu, čisto da vidim kako se ponašaju dok stoje.

debeli 7
08.03.2010., 19:45
Mije je mišljenje da ih zamrzneš jer ako ih držiš na zraku postat če jako tvrde a ako ih staviš u kutiju ili vrečicu sigurno če spljesniviti

Svilac
11.03.2010., 00:29
Mije je mišljenje da ih zamrzneš jer ako ih držiš na zraku postat če jako tvrde a ako ih staviš u kutiju ili vrečicu sigurno če spljesniviti

Ovaj čas sam ih stavio u škrinju. :ffwjj:

Zeznulo vrijeme, a mislio sam da ću ih već za vikend iskoristiti.

drraz
17.03.2010., 07:28
Malo sam se zaigrao sinoć

http://i806.photobucket.com/albums/yy344/drraz67/pijani%20tvor/DSC05668.jpg

http://i806.photobucket.com/albums/yy344/drraz67/pijani%20tvor/DSC05667.jpg

Pet kila suhog miksa, valjda bude "igralo" !? Sad treba ić nekud na vodu isprobat :lert: !!
Žena mi je htjela stavit vrečice na ruke jel kao smrde :sram: , a ja ništa ne osjetim :hmmm: meni to miriši :roflmao: !!!!

Goran VT
17.03.2010., 10:54
Ma ja sam odustao od tog, našao sam čovjeka koji radi boile, crolinebaits je stranica čini mi se, za 60kn po kili boila. Boile su vrhunske kvalitete sa svim sastijcima i kemijama. Uzo sam Squid-esterblend 12 za prolječe za lovne boile i milina. Na ljeto uzet neki smrad gotovo.

Svilac
22.03.2010., 23:00
Ma ja sam odustao od tog, našao sam čovjeka koji radi boile, crolinebaits je stranica čini mi se, za 60kn po kili boila. Boile su vrhunske kvalitete sa svim sastijcima i kemijama. Uzo sam Squid-esterblend 12 za prolječe za lovne boile i milina. Na ljeto uzet neki smrad gotovo.

Ali ne možes osporiti da je gušt nešto napraviti sam.

Uzgred, 60kn i nije tako malo za 1kg boili.

Goran VT
23.03.2010., 11:06

Ali ne možes osporiti da je gušt nešto napraviti sam.

Uzgred, 60kn i nije tako malo za 1kg boili.

Sve je to ok što ti kažeš. Ja sam bio kod likova što rolaju boile sa svim kemijama i aromama, stvarno vrhunska boila. pa kad ti vidiš kolko toga sve ide a da ne govorim kolko košta svaka ta bočica kemije, dok ja to sve skupim proče mi mladost. I kad takvu boilu čak i zaleđenu izvadiš iz friđa a ona zamiriši oko tebe e to je to, i za 60 kn nit rolo nit razbijo glavu. Ja sam ih predvidio za lovne tako da kila če potrajat cijelu sezonu da neznam kolko idem. Ali da je gušt napravit sam svoje slažem se ali ako nemam sve za sastavit vrhunsku boilu onda nekako bolje biram ne, jer nemam volje sjedit uz nešto a znam da nije baš to to. Na ljeto još uzmem smrad i miran cijelu godinu. A osim toga kupovna boila neka s markkom je oko 50 60 kn kila a još nikad nisam čuo da je neko neznam kakvu marku kupovne metnuo ispred dobre domače boile.

indijana
05.04.2010., 23:27
60.kn nije puno ako ćeš samo lovit na nju,ali ne i prihranjivat

pijani saran
06.04.2010., 10:48
Nisam neki strucnjak za boile, pa iduci linijom manjeg otpora, opredeljujem se za kupovne proverene, varijante. Ne bih sad ulazio u pricu da l su bolje domace ili kupovne boile, ali iz dosadasnje diskusije namecu mi se neka pitanja.

Vidim da se pravi razlika kod izbora boila u zavisnosti od toga sta se koristi za prihranu, a sta za mamac na udici, pa preovladava misljenje da treba prihranjivati sa jeftinijim (losijim) boilama, a za udicu koristiti one skuplje, kvalitetnije boile.

Sa takticke strane to ima nekog smisla. Saran ce se navuci na hranjeno mesto, vrzmace se okolo i grickati boile kojima prihranjujemo, a rado ce uzeti neku drugu atraktivniju boilu koja se po necemu razlikuje od ostalih sa gomile.

Medjutim, ako hranimo sarana 2-3 dana pre pecanja, da bi ga navikli na nase boile, onda i te boile moraju biti vrhunske i kvalitetne. Ako saran dva dana jede neke sumnjive boile i posle dva dana "shvati" da mu nisu po ukusu i da tu nesto ne valja, sigurno je da nece tu ostati i cekati neko vreme da mu mi ponudimo neku kvalitetnu boliu na dlaci. Otici ce dalje, cak ce izbegavati to hranjeno mesto jer je stekao losa iskustva sa losim boilama.
Cak i da ostane tu i doceka kvalitetniju boilu na udici, sigurno nece imati vremena da procenjuje njen kvalitet, pogotovo dok u panici pokusava da se oslobodi nase udice.

Kombinovanje sa razlicitim varijantama pozeljno je u tzv.brzim ribolovima, kad je cilj da se saran sto pre privuce i sto pre upeca. Onda ide taktika "konfuzije",kad se hrani sa sto vise razlicitih partikla, boila, peleta, pa i razlicitih mirisa, tako da vise ne zna ni sta je dobro, ni sta je lose, ni sta je opasno, a sta ne. Tada prolazi i plasticni kukuruz...

Na kraju, postoji i treca varijanta koju mnogi koriste, a to je " s cim hranis, tim i pecas". Ne kazem da je to najbolje, ali je vrlo logicno.

U dugotrajnim kampanjama ipak treba biti malo fleksibilniji sa izborom kombinacije prihrane i mamca. Cilj je da se sarani sto vise zadrzavaju na hranjenom mestu i da im apetit polako raste, a da ne mogu tek tako da se prejedu i zasite...:eeee:

debeli 7
14.04.2010., 17:22
Uglavno lovim sa svojim boilama u njih imam najviše povjerenja jer znam što je u njima i naravno sa njima i hranim što mi se pokazalo nabolje, a na jedan štap često kemijam malo izvan hranilišta pa gore kukuruz ili pop ap boila ili tigrov oraščić ili .... ugodno me zna iznenediti baš taj štap. Mišljenja sam da je domača boila uvijek bolja od jeftinije kupovne boile (oko 50,00 kn) za te novce napravim odličnu boilu u koju imam puno povjerenja, jer znam da sam unutra stavio sve svježe i kvalitetno što je po meni jako bitno, malo upornosti i rezultat mora doči.

posebno bi naglasio gušt kada ulovimo prvog šarana na svoju boilu , pa drugog pa kad te krene ludnica

pengo
23.04.2010., 21:06
Evo vam recept za jedan isplativ experiment sa boilama namenjen za lov isključivo rečnog amura.

Za ove boile sam koristio oko 30% sojinih ljuspica (soja sadrzi veliki procenat proteina, što je glavni sastojak u ishrani amura) koje treba pre svega kuvati oko 20min, 30% je kukuruzni griz i nešto manje, recimo oko 20% je pšenično brašno, 5% mleveni šećer i glavni sastojak je mlevena mlada trska koja ima izuzetno jak miris (preporučujem da se koristi donji deo stabljike trske za mlevenje) može se staviti i do 20%. Ostali sastojci su sitno seme za ptice, mleveni kikiriki. Sve to mešati u razmeri 2 jaja na 1kg smese. Kada se smesa pomeša potrebno je razrediti je sa vodom i kuvati 20tak minuta, skinuti sa vatre, ohladiti, polako dodavati belog pšeničnog brašna dok se ne dobije kompakna masa za izradu crva za boile. Izraditi boile i kuvati ih 20 minuta.

Najbolji rezultati se postižu na boile nešto većeg kalibra i kada se mesto na kojem se čeka amur hrani boilama mešanim sa kukuruzom.

Bistro prijatelji!

koky
28.04.2010., 15:44
Pozz. imam jedno pitanje, novi sam u pravljenju boila i čitam po netu recepte, pa sam se odlučio jučer da napravim jedan mix. Stavim sve sastojke u mix i na kraju idem stavljat betain, i umjesto 5, ja sam stavil 20 g. Pa me interesira, kaj da napravim sa tim mix-om, da ga bacim ili da svejedno složim te boile, ako neče štetiti ribi.
Svako mišljenje je dobro došlo!:kkkk::sram:

debeli 7
02.05.2010., 09:50
Nemoj ništa bacati, pretpostavljam da imaš betain od firme Moore a njega i ide više (mislim oko 20 gr. na kilu miksa) ja ga koristim i stavljam jednu jušnu žlicu na kg. miksa tako je je to ok. Betain od Nutrabaitsa je nešto sasvim drugo i njega ide od 3-5 gr. na kg. miksa ali on je puno skuplji pa predpostavljam da nisi njega stavio.

drraz
02.05.2010., 10:11
Ništa se neće loše dogodit ako ima "previše" betaina, pogotovo što je u suhom mix-u pa će se još kuhat i dio će se iskuhat tj. nestat jer je termolabilan. Jedini problem je što si potrošio lovu bez neke veče koristi!?
Kažu da s betainom i aminokiselinama nemožeš pretjerat :doh: !!!

king
06.05.2010., 12:25
Šta mislite o ovom receptu za boile???

10dag kikiriki ljuska
40dag konoplje
15dag mlijeko u prahu
5dag slatke paprike
10dag hrane za kanarince
20dag sojino brašno
1 žlica soli
10 jaja

NASH intense zaslađivać
NASH strawberry stimulator apetita
i još bi dodao neki miris na to sve i kolko bi od te kemije trebo dodati toga u miks???
Pošto prvi puta radim boile pa me zanima...

Mark_B
06.05.2010., 13:04
Šta mislite o ovom receptu za boile???

10dag kikiriki ljuska
40dag konoplje
15dag mlijeko u prahu
5dag slatke paprike
10dag hrane za kanarince
20dag sojino brašno
1 žlica soli
10 jaja

NASH intense zaslađivać
NASH strawberry stimulator apetita
i još bi dodao neki miris na to sve i kolko bi od te kemije trebo dodati toga u miks???
Pošto prvi puta radim boile pa me zanima...

Mislim da češ imat problem sa rolanjem jer nemaš veziva u mix-u pa ti se smjesa može raspadat u roleru,
ali ako konoplju smanjiš na 20 dag i ubaciš 20 dag kukuruzne krupice moglo bi proč... :ffwjj: Bilo bi dobro da staviš još 20 ml nekog ulja, suncokretovog, konopljinog, ribljeg ili nekog drugog iz ribolovnih dučana... Možda još da umjesto mlijeka u prahu staviš riblje brašno i po meni imaš vrhunsku boilu.

Kaj se tiče kemije, što god da odlučiš stavit drži se omjera koji su napisani na bočici pa čak i manje: ako piše 5-7 ml po kili mix-a, stavi 5,
znači ovu donju granicu, jer u svakom slučaju za vrijeme ribolova možeš lovnu boilu dipat izvana...

king
06.05.2010., 23:23
Dali ima u prehrambenim dučanima za kupit tog ribljeg brašna i sojina brašna? Ako ne di bi mogao to nabavit?

Shomi
06.05.2010., 23:50
Sojino brašno - prodavnice zdrave hrane.
Riblje brašno - poljoprivredne apoteke, tvornice za preradu ribe.

I jedno i drugo - bolje snabdevene prodavnice ribolovnog pribora (orijentisane na šaranski ribolov).

glina
07.05.2010., 21:11
kaj da napravim sa tim mix-om

Možeš jednostavno povećati bazni miks i tako smanjiti postotak betaina.

debeli 7
09.05.2010., 09:07
Pošto prvi puta radiš boile, svakako kreni sa manjom količinom miksa, (1 kg), da vidiš kako se rola. Ako se pojave problemi napraviš korekciju u miksu, svaki je početak težak, ali malo upornosti i isplatiti če ti se .

koky
10.05.2010., 12:53

Upravo sam to napravio, povećao sam bazni mix za pola kile. Betain je od firme Moore, pošto sam u prijašnjim postovima dobio savjet da ne bacam mix, ja sam ga još nadoradil sa pola kile i napravil te boile. :ffwjj:

Goran VT
15.05.2010., 16:22
Evo neki dan smo se i mi odlučili poigrat s domačom boilom. Boila je bazirana na ribljem brašnu bez kemija 18mm, lovit če se na mjestu gdje boila nije IN pa mislim da bi moglo bit nekih rezultata s obzirom da i poslje kuhanja ima ljep miris po ribljem brašnu.

http://img188.imageshack.us/img188/6938/img0413bh.jpg http://img130.imageshack.us/img130/1995/img0414r.jpg

ne izgleda tako ali smjesa je težila 4,2kg prije rolanja pa ih valda toliko i ima :rtvb:

utaja
21.05.2010., 15:07
Zanima me zna li netko postoji li recept za boile u koje bi isao mljeveni orah ili lješnjak? :sram:
Pitam zato jer imam par kila oraha viška pa da probam nešto iskemijat! :roflmao:

pijani saran
24.05.2010., 11:39
Ako vec imas viska oraha i lesnika, ajd umesi neku dobru pitu il gibanicu, a za boile cemo vec smisliti neki drugi recept. :eat:

Pitbull
26.05.2010., 13:27

Upravo sam to napravio, povećao sam bazni mix za pola kile. Betain je od firme Moore, pošto sam u prijašnjim postovima dobio savjet da ne bacam mix, ja sam ga još nadoradil sa pola kile i napravil te boile. :ffwjj:

Nemaš frke sa Moor-ovim betainom, 20g ti i ide na kilu mixa tak da nisi ništ fulal....nego isplativiji ti je HCI betain od nutrabaits-a 50g bočica a dovoljno za istu količinu mixa kao i kila moor-ovog. :ffwjj:

Svilac
29.06.2010., 11:44
Dakle, danas je dan za izradu boili. K vragu, baš me sad zove susjed na oko pet popodne idemo fishat. :BangHead: To se ne odbija. :uimep:

Ali svejedno, napravim ih sutra. Namjeravam složiti ovako:

10 jaja

40% kukuruzna krupica (vjerojatno pola krupica, pola brašno radi vezanja)

20% raženo brašno (ima puno vlakana)

20% riblje brašno

20% pečena mljevena konoplja

Pola žlice soli, žlica crvene mljevene paprike, žličica mljevenog papra, žličica šećera.

Neću ih rolati već samo narezati "crve" jer dno ima pad pa da mi se ne otkotrljavaju tko zna kuda.

Primjedbe molim! :uimep:

djon vejn
29.06.2010., 12:51
Ako koristimo samo ponuđene komponente, osobno bih smanjio krupicu i konoplju za po 5%, a podigao riblje brašno za 10%. Također bi papar smanjio na mali prstohvat ili ga skroz izbacio, a podigao papriku za 1 žlicu.
Vidim da nisi ljubitelj kupovne 'kemije', ne znam iz kojeg razloga, ali cijenim takav pristup...:grgljam:
U tom slučaju osobno bi još izbacio žličicu šečera, a rađe bi rastopio žlicu (jušnu) meda u jaja prije zamjesivanja sa brašnom, te dodao u jaja 15 ml ulja, ako nema ribljeg, i obično jestivo biljno će poboljšati boilu.
Ovo je samo moje skromno mišljenje, jer sam na jako slične mixeve znao lijepo se naloviti.
U kojoj vodi će ovi bomboni roniti?

Svilac
29.06.2010., 13:53
Ako koristimo samo ponuđene komponente, osobno bih smanjio krupicu i konoplju za po 5%, a podigao riblje brašno za 10%. Također bi papar smanjio na mali prstohvat ili ga skroz izbacio, a podigao papriku za 1 žlicu.
Vidim da nisi ljubitelj kupovne 'kemije', ne znam iz kojeg razloga, ali cijenim takav pristup...:grgljam:
U tom slučaju osobno bi još izbacio žličicu šečera, a rađe bi rastopio žlicu (jušnu) meda u jaja prije zamjesivanja sa brašnom, te dodao u jaja 15 ml ulja, ako nema ribljeg, i obično jestivo biljno će poboljšati boilu.
Ovo je samo moje skromno mišljenje, jer sam na jako slične mixeve znao lijepo se naloviti.
U kojoj vodi će ovi bomboni roniti?

Dakle, boile su za Separaciju, to je šljunčara.

Znači:

kukuruzna krupica 35%

riblje brašno 30%

konoplja 15%

raženo brašno 20%

Malo soli, 2 žlice crvene paprike i 1 žlica meda. Sviđa mi se to. :grgljam:

Ulje obavezno stavljam zbog lakšeg miješenja i manipulacije jer se onda boile bolje drže i ne lijepe.

Mislim da varijanti s ribljim brašnom i pečenom konopljom ne treba posebna kemija jer imaju lijepu aromu a i hranljivost nije loša.

djon vejn
29.06.2010., 22:36
Upravo takav mix.

Na Separaciji nisam lovio, tako da tu ne mogu ništa dodati.
Eventualno mogu spomenuti da su moja iskustva da mi je na šljunčarama koje imaju barem dio dna prekriven muljem (kanali, ulegnuća i sl.) uvijek bolje radila fish boila. Mikrolokacija hranilišta mi je na takvim vodama bila jako, jako bitna. Ona je uvijek bila točno na tim pozicijama koje su prekrivene muljem. Dakle fish boila na mulju..:ffwjj:

Šljunčare koje su bez mulja - uvijek mi je bolje radio bird koncept boile sa vočnim ili kremastim dodacima, a hranilište plasirano na kosini nekog spruda ili otoka, ako je moguče što bliže dnu kosine, ali ne na samom dnu. Početak uzdizanja dna, ili ako postoji neki uzdignuti plato, onda na platou.

Ne znam kakva je od ta dva tipa vode Separacija, pa me baš zato zanima kakva su tvoja dosadašnja iskustva na njoj u vezi ovoga što sam ja naveo?

Svilac
30.06.2010., 20:06
Ne znam kakva je od ta dva tipa vode Separacija, pa me baš zato zanima kakva su tvoja dosadašnja iskustva na njoj u vezi ovoga što sam ja naveo?

Ima i jedne i druge vrste dna, treba naravno znati gdje je kakvo. :hmmm:

Trenutno pecam, sinoć sam se pomaknuo za nekih 15-20m udesno od stare pozicije, na dnu s tankim slojem mulja od ostataka trave.

No, kako sam najavio, maločas sam završio s boilama, receptura od gore. Iako sam ih mislio rezati a ne rolati, predomislio sam se. Napravio sam boile od cca 20mm, nemam roler pa rolam ručno. :uimep: Naporno je i oduzima puno vremena ali volja je volja.

Lijepo mirišu mada se žena ne bi složila. Radio sam ih u kuhinji umjesto vani kako sam najavio ženi. :sram:

Sreća je da sam našao veliku rajnglu a još veća da je žena u popodnevnoj smjeni. :vttvbb:

TinyPic trenutno ne prima slike pa za sada ništa od njih.

Kad isprobam boile, javim rezultat.

djon vejn
30.06.2010., 22:27
Svaka čast na volji i trudu...:grgljam: + :notworthy:
Al' pazi da se ta 'još veča sreća' tj. ':vttvbb:' ne pretvori u sreću tipa...':punish:' tj. '':uimep:'......:)))

Na šljunčari je jako jednostavno razaznati muljevite pozicije...po tome što kažeš da loviš na jednoj takvoj vidim da si našao svoju..

Svi preduvjeti za raspašoj ribolov su ti tu, samo opleti i trebalo bi biti kukulele.....i obavezno javi rezultat, stvarno me zanima, pogotovo ako prije nisi lovio na tom muljevitom dijelu. Baš me zanima usporedba s muljevite i šljunčane pozicije.

Od mene imaš jedno veliko - BISTRO!

Svilac
30.06.2010., 23:38
Proradio TinyPic pa evo slika:

http://i49.tinypic.com/301hgyu.jpg http://i48.tinypic.com/2z5u5a9.jpg

http://i50.tinypic.com/2n6hjrq.jpg

Rajngla je sa širokim dnom pa se skuhalo u samo dvije ture. Da su boile manjeg promjera, bilo bi ih više. Nisam vagao ali cca kila miksa, 1,5dl ulja, paprika, med i 10 jaja bi moglo dati negdje oko 2kg boili.

pijani saran
01.07.2010., 08:28
Kad jednog dana pocnem sam da pravim boile, pocecu od ovog jednostavnog recepta. Mislim da ce to raditi i na reci, jednostavno, efikasno, prirodno i bez puno hemije. Mozda jos podvarijanta sa dodatkom susenih recnih skoljki...

Svilac
01.07.2010., 09:58
Kad jednog dana pocnem sam da pravim boile, pocecu od ovog jednostavnog recepta. Mislim da ce to raditi i na reci, jednostavno, efikasno, prirodno i bez puno hemije. Mozda jos podvarijanta sa dodatkom susenih recnih skoljki...

Jedna od podvarijanti koja mi se mota po glavi je i ona s dodatkom rogača. Šarani navodno jako vole rogač i mislim da bi bio dobar za šljunkovito dno, a mogla bi mu se dodati još neka voćna aroma.

Danas popodne opet idem u ribolov, hranit ću boilama da se šarani priviknu ako im odgovara a u subotu ću, ako se ništa ne promijeni u cjelonoćni ribolov kako bih do kraja ispitao efikasnost boili koje sam napravio.

Gledam ih jutros, fino su se osušile, tvrde su i nisu ispucale. Aroma ribljeg brašna i konoplje se fino osjeti.

djon vejn
01.07.2010., 11:24
Dobro su ispale.
Što se težine tiče, tu još pribroji težinu same vode koju boile upiju, a koju zadrže u sebi obrnuto proporcionalno sa vremenom sušenja. Obično od kile mixa dobijemo cca 1,6 kg boili spremnih za ribolov, ako je cijeli postupak izrade u nekim prosječnim okvirima.
Što se tiče rogača.....:ffwjj:, a ako se želiš i dalje 'igrati' sa takvim stvarima preporučam sve orašaste domače plodove tipa orasi, lješnjaci, bademi... S njima uopće ne treba pretjerivati u udjelu, a znaju napraviti tulum na hranilištu, pogotovo sada kada je topla voda.

Što se tiče slatkovodnih školjaka....nisam baš zagovornik takvog njihovog iskorištavanja. Čisto zato jer su to vrlo osjetljivi organizmi kojih je zbog njihove osjetljivosti opčenito na današnja zagađenja i klimatske promjene sve manje i u mnogim rijekama i jezerima su potpuno zbog tih promjena i zagađenja nestale, a ako bi ih sada još mi počeli sakupljati i uništavati samo zato da bi ulovili ribu...bojim se da bi to samo
ubrzalo njihovo istrebljenje.... Pogotovo ako znamo da je potrebno cca 1 kg mesa školjaka da bismo dobili 50-ak grama sušene mljevene školjke. Ovaj podatak sam davno pročitao u nekoj staroj literaturi koja je spominjala isto. Mislim da se jako sličan efekt postiže ribljim brašnom, pa rađe drapam s njim, a školjkice ostavljam da i dalje krase to malo dna gdje ih još uopče ima.
No ne želim nikome ovim mojim shvačanjem soliti pamet. Tko želi neka tako radi, samo sam htio malo skrenuti pažnju na neke druge percepcije masovnog sakupljanja slatkovodnih školjaka za ribolov kao vrlo osjetljivih životinja u eko sustavu. Imamo toliko odličnih sastojaka za boile svuda oko sebe...:hurra:

pijani saran
02.07.2010., 09:31
U principu se slazem sa zastitom retkih vrsta, al tamo gde sam pronasao skoljke ima ih u ogromnim kolicinama.
Jako su retki ribolovci koji koriste skoljke za izradu mamaca. To su male kolicine koje ne mogu dovesti u pitanje njihov opstanak, bar tamo gde ja pecam.
I ne mora biti susena-mlevena varijanta. Nisam mislio da time zamenim riblje brasno u mixu, nego da upotrebim samo manju kolicinu skoljke, onako kao prirodni atraktor...

Svilac
02.07.2010., 10:12
Samo da izvjestim, boile sam sinoć isprobao. Nisam naravno imao griz, ipak je to bio prvi ribolov, ali se na dlaci drže odlično.

Nakon 7 sati u vodi, i dalje je bila tvrda a osjetio se i miris ribljeg brašna. Trebale bi raditi dok se riba navikne. :ffwjj:

zivAc
02.07.2010., 16:32

kod nas mozes kupit za 20-25 kuna gotove boile dok one kvalitetnije nisu skuplje od 40kn gotove 1 kilogram znaci 1kg/40kn onih skupljih

djon vejn
02.07.2010., 19:10
Sve to stoji što kažeš. Zato i kažem da Svatko radi prema svojoj savjesti.
Jedino je upitno što će se dogoditi kada se vijest proširi, a hoće, htio ti to ili ne, među ostalim pecarošima?

Udari ti frende kako misliš da je ispravno... Ne želim nikome soliti pamet.

Ja teram po svom...

--------------------------------------------- Postovi spojeni! Napisani u razmaku od 5 minuta ---------------------------------------------

Samo da izvjestim, boile sam sinoć isprobao. Nisam naravno imao griz, ipak je to bio prvi ribolov, ali se na dlaci drže odlično.

Nakon 7 sati u vodi, i dalje je bila tvrda a osjetio se i miris ribljeg brašna. Trebale bi raditi dok se riba navikne. :ffwjj:

Strpi se barem još slijedeći ribolov na istome mjestu sa istom boilom. Samo nemoj predugo čekati. Budi tamo sada za vikend.... I trebala bi biti igranka...

Svilac
02.07.2010., 22:24
Strpi se barem još slijedeći ribolov na istome mjestu sa istom boilom. Samo nemoj predugo čekati. Budi tamo sada za vikend.... I trebala bi biti igranka...

Ma imam ti ja strpljenja kao pauk. :xqqa:

Ribolov bez ulova, a takvih je najviše, meni ne čini problem i ne seljakam se svaki čas. Ovu sam godinu posvetio čekanju veće ribe, zato koristim krupan mamac, makar ništa ne upecao. :uimep:

Ali ću eksperimentirati s boilama različitog sastava. Naletit ću valjda i na neki koji se ribama sviđa. :velikariba:

Da sam kao neki, koristio bih plovak, manje udice i mamce koje mogu uzeti i patuljan i žutka.

Svilac
05.07.2010., 07:38
Evo, kako sam i obećao, javljanje o efikasnosti boili.

Nakon tri hranjenja, treće bilo jučer podvečer, pokazalo se da moje boile rade. Negdje iza 22 sata se počelo primjećivati prisustvo ribe na hranilištu a, najbolji dokaz je, imao sam i pravi grizzzzzzz. :xqqa:

Dakle, tko hoće jednostavan recept i ne potrošiti puno novaca, a da boile ipak rade, slobodno si napravi kako je gore opisano. :razocaranje:

debeli 7
05.07.2010., 20:37
Možda nebi bilo loše izvana dodati malo aminokiseline radi brže reakcije šarana, siguran sam da bi dobio više grizeva. Ja to radim na sljedeći način, na 1 kg. smrznutih boili stavim 15 mililitara aminokiseline (multimino) u vrečicu sa boilam zavežem vrečicu i dobro
promješam ostavim preko noći da boile otapajuči se upiju svu aminokiselinu, ujutro je vrečica suha i možeš u ribolov.

djon vejn
06.07.2010., 22:22
Tooooo!!!!! :hurra:

Kažeš griz...znači nisi ribu izvadio ili? Otpala?

Koliko sati, od kada do kada, si proveo u tom ribolovu?

Ako je bilo još ribiča na vodi u to vrijeme, kako su oni prošli?

Svilac
11.07.2010., 16:42
Tooooo!!!!! :hurra:

Kažeš griz...znači nisi ribu izvadio ili? Otpala?

Koliko sati, od kada do kada, si proveo u tom ribolovu?

Ako je bilo još ribiča na vodi u to vrijeme, kako su oni prošli?

Napisao sam tamo u kratkim izvještajima s ribolova.

Zadnji put sam dao par komada boili susjedu i dobio je šarana na jednu. Rade one, rade.

Danas sam napravio novu turu ali sam u mix dodao i 100gr mljevenog rogača.

Podvečer idem nahraniti poziciju a sutra u cjelonoćni ribolov. Nije da nisam optimist. :vttvbb:

Evo mi baš susjed javlja da je jutros zatekao nekog ribiča na mojoj poziciji (bio je na cjelonoćnom ribolovu) i da je uhvatio ogromnog šarana (preko 10kg). :palica:

Čestitke njemu, nema rezervacija mjesta na vodi, ali bih više volio da ga je ostavio meni za sutra. :uimep:

Svilac
12.07.2010., 00:13
Možda nebi bilo loše izvana dodati malo aminokiseline radi brže reakcije šarana, siguran sam da bi dobio više grizeva. Ja to radim na sljedeći način, na 1 kg. smrznutih boili stavim 15 mililitara aminokiseline (multimino) u vrečicu sa boilam zavežem vrečicu i dobro
promješam ostavim preko noći da boile otapajuči se upiju svu aminokiselinu, ujutro je vrečica suha i možeš u ribolov.

Hvala na savjetu. :ffwjj:

Vrijedi li to i za kratke izlete na potpuno novo i ranije nehranjeno mjesto? Naime, sadašnje pripremam i hranio sam ga svaki drugi dan, ukupno tri puta, a sinoć mi se uvalio neki lik. Ako bude i večeras pa možda i sutra navečer, kad ja planiram ostati preko noći, morat ću na drugu poziciju ("golu"). On je nakon mog hranjenja, čujem da je i sam obilato prihranio, ulovio velikog šarana pa sam skeptičan prema mogućnosti da sad i ja nakon dva dana zakvačim nešto veće. :razocaranje:

Mjesecima pecam tu gdje pecam i na sadašnjoj poziciji, osim jednog vikenda, nije bilo nikoga. I sad kad sam si prihranio mjesto, privukao ribu, uleti lik. Ne znam da li je slučajno ili se pročulo da se dobro hrani i da su počeli dobri grizovi (i kod mene i kod susjeda). Inače na tom dijelu jezera nitko živ, osim nas, nije pecao a sad kad smo u igru ubacili boile i počelo gristi, promenada. :madd:

Ako budem trebao seliti, zanima me da li će ovaj moj recept biti dobra podloga za "brzi" ribolov, posebno ako dodam ovaj atraktor što spominješ. Ili će biti dovoljno da odjednom bacim veću količinu boili? Ili i jedno i drugo? :eeee:

Mark_B
12.07.2010., 10:47
Ako budem trebao seliti, zanima me da li će ovaj moj recept biti dobra podloga za "brzi" ribolov, posebno ako dodam ovaj atraktor što spominješ. Ili će biti dovoljno da odjednom bacim veću količinu boili? Ili i jedno i drugo?

jedino pravilo je da nema pravila ...:idea:
ako budeš selio na jedan štap hrani 30 - 40 boili a drugi bez hranjenja samo zabaci kao tragača ( pogotovo ako izvana tretiraš sa multiminom ili nutraminom ) bit če rezultata :cheers:

Svilac
12.07.2010., 15:11
Sve pet :ffwjj: , ali još jedno pitanje:

ako budeš selio na jedan štap hrani 30 - 40 boili

A kojom dinamikom da hranim novo mjesto? Ovih 30 - 40 boili je obrok u nekom vremenu ili sve za jednu noć?

Pitam zato što sam običavao odmah po dolasku, obično oko 17.30, baciti nekih 100kom a kasnije, negdje oko 21.30 ili 22.00 još 50-tak i tako čekati jutro ili kraj ribolova.

Uz boile običavam baciti i cca 1-2kg kuhanog kukuruza pomiješanog s kuhanim ječmom, a za danas će u smjesi biti još i kuhana konoplja.

Ajde daj još jedno majstorsko očitovanje oko toga. :grgljam: :cheers:

P.S.

Za večeras sam mislio ponijeti, jedna noć, dvije vrećice boili (cca 1,2kg iliti oko 300kom). Malo? Puno?

Mark_B
12.07.2010., 16:52
A kojom dinamikom da hranim novo mjesto? Ovih 30 - 40 boili je obrok u nekom vremenu ili sve za jednu noć?

netreba sad preko ljeta pretjerivat sa hranjenjem,,,ja bi bacio tih 40 boili i malo pratio kaj se dešava,,,ako dobiješ griz još 40,,,ako ti se riba pokazuje na hranilištu ili oko njega još 20 - 30 boili i tako pratiš vodu pa prema osobnom iskustvu dohranjuješ

debeli 7
13.07.2010., 13:16
Slažem se sa Markom što se tiče hranjenja ako u vodi nema cvergli ili rakova onda tvoja boila čeka šarana i poslje svakog griza prihraniti sa tridesetak boili, a sa aminokiselinama nemreš fulati po meni jedan od najboljih atraktora

Gogi
06.08.2010., 20:52
Kaj reći, prve boile u životu :hurra: :ffwjj:...rađene po uzoru na našeg Svilca :grgljam:, pa su zato i dobile naziv "Svilčići" (14mm i nešto komada malo većih koje sam složil na ruku) :xqqa:

http://i35.tinypic.com/1zny6f7.jpg

Jedino kaj sam još metnul nutra je mrvica krvi u prahu, majko mila to smrdi prebrutalno :stop: :daaa:, čak sam u jednom momentu bil blizu :myccc: :sram:, ali sam ga natrag pogutnul :roflmao: :roflmao: :wtf: :lert: bil je fini ručak, pa reko šteta ga je :uimep:

Sljedeće će sigurno biti voćne, jerbo ću imati traume i smrdljive ruke par dana nakon ovoga iskustva :sram: :laughh: :cheers:

http://i33.tinypic.com/nxrmly.jpg

Sad još jedino treba isprobati na vodi :cheers::cheers::cheers:

Gogi
07.08.2010., 21:29
Situacija slična kao i kod Svilca, prvog dana hranjenja (cca. 100kom) niti griza...ali kak bi djon vejn rekao: tulum je u zraku, osjećam ga :ffwjj: :ffwjj:

http://www.youtube.com/watch?v=uSD4vsh1zDA

Svilac
08.08.2010., 10:08
Samo ti budi uporan i nastoj se držati jedne pozicije da se riba malo navikne, ne servira im se takva delicija svaki dan :roflmao:.

Ja sam na takvu boilu dobio i amure i šarane, a bogme i divera. :ffwjj:

Gogi
08.08.2010., 10:30
Evo vratio sam se s ribolova...dan drugi...popračkao sam otprilike isto ko i jučer navečer nekih 100kom...uglavnom konkretan griz je i danas izostao :beee:, ali imao sam dosta pojedinačnih bipkanja signalizatora :hmmm: :eeee: jel to normalna faza kod uvođenja novog mamca u vodu, dal su ribe oprezne još, dal je neki sitniš sjeo na hranilište, znači koliko još dana da isprobavam ovu kombinaciju prije nego izmijenim sastojke :eeee: , riba se bacala po cijelom jezeru samo na mojem hranilištu greda, paučina :sram: :roflmao: ...

Cijelo vrijeme društvo mi je pravio jedan domorodac :ffwjj:

http://i33.tinypic.com/ig9sih.jpg

Dan treći loading...please wait :cheers:

Goran VT
08.08.2010., 10:43
Ovo je recept kojeg ja sad več neko vrijeme koristim i ništa od sastava nije skupo (ok osim betaina i egg-a po 100kn kila ali to se ima onda dugo kad se kupi) a boila radi besprijekorno.

40% riblje brašno
20 % soja
15% pšenicna krupica
15% kukuruzna krupica
10% sirutka (mljeko u prahu ili vitamelo)
niger - šaka na kilu
egg pola žlice na 1kg

TEKUCI MIX

betain žlica na kilu

žlica soli na 10 jaja
ulje hladnija voda manje - toplija više (odprilike nasipam)
sladila melasa odprilike (odprilike nasipam)
sladilo odprilike (odprilike nasipam)
lizin 1 cajna žlica na 10 jaja
metioin 1 cajna žlica na 10 jaja
monster crab 1ml-egg

Lizin i metioin su brašnaste aminokiseline od kojih jedna košta 45 a druga 55kn kila... Na to sam recimo za praznik sad u čet natukao 11 šarana do 5 kg i dva oko 5,5 i trganje jednog macana pred podmetačem :sram:. Jedan prošli ribolov 7 šarana i jedamput 4 po oluji i nikakvom vremenu i to voda gdje je dozvoljen ribolov vikendom znači nema pripremanja mjesta i navikavanje ribe... :ffwjj:

Gogi
08.08.2010., 10:52
Kad počnem kemijati svakako ću uzeti u obzir ovaj recept :kkkk:, al za sad samo "svilčići" u svim mogućim kombinacijama :hurra:

Gogi
09.08.2010., 21:44
Nažalost i treći dan ništa, niti jedna riba se nije pokazala na hranilištu :hmmm: niti jedan griz :nece:, ok niti itko drugi na vodi nije imal griz, ali imam osjećaj da sam negdje fulal kod izrade, izgleda da im ne odgovara ta kombinacija na toj vodi...pa s obzirom na to sutra krećem u izradu novih boila...u principu će osnova ostat ista, mijenjat će se samo nijanse...znam samo sigurno da mi ovaj put ruke neće smrdjeti tri dana i da krv ovaj put nije u igri :ffwjj: :cheers:

djon vejn
09.08.2010., 22:58
Gogi,
što si točno i koliko stavio u boile? Te sa kojima si hranio do sada.

I na kojoj vodi pecaš?

Dzmidz
09.08.2010., 23:11
Vejne, radio je po Svilcevom receptu, dve strane u nazad :ffwjj:

djon vejn
09.08.2010., 23:22
Znam, ALI.....
...također je rekao da je stavljao krv, a to bonbončeke koje je Svilac radio drastično mijenja.

Dakle promijenio je i sastojke, a samim time i omjere.
Ako je več to mijenjao, zanima me i da li je stavio prženu konoplju, ili "samo" konoplju. Ako je ovo drugo, i to mijenja puno na stvari...i tako...puno toga je mogao nesvjesno promjeniti..
Pitao sam ga to da vidim da li je još što mijenjao, jer sam po krvi vidio da nije potpuno isti recept...
Sada OK?

Dzmidz
09.08.2010., 23:38
Sada OK?
Pa mislim bilo je Ok i malopre, ne znam čemu taj ton, uostalom nisi ni čitao šta je napisao

Jedino kaj sam još metnul nutra je mrvica krvi u prahu

djon vejn
09.08.2010., 23:54
Ma nema tona. Isprika ako sam se krivo interpretirao.

Samo sam htio pojasniti da ako je već ubacio novu komponentu, ne bi bilo nemoguće da je promijenio još ponešto, a to drastično mijenja stvari.
Onome tko se razumije u boile sami podatak da je ubacio krv, a i dalje te boile smatra iste kao Svilčeve, daje dovoljno argumenata da opravdano pomisli kako je još poneka "sitnica" izmjenjena u mixu.

Kako bi mu pokušao pomoči, najprije moram doznati što se točno nalazi u njegovoj boili, i na kakvoj vodi peca, pa sam ga vrlo jednostavno i kratko i jasno to isto i upitao.

Eto, samo toliko. Još jednom..nema tu nikakvih tonova..

Svilac
10.08.2010., 01:02
Nažalost i treći dan ništa, niti jedna riba se nije pokazala na hranilištu :hmmm: niti jedan griz :nece:, ok niti itko drugi na vodi nije imal griz, ali imam osjećaj da sam negdje fulal kod izrade, izgleda da im ne odgovara ta kombinacija na toj vodi...pa s obzirom na to sutra krećem u izradu novih boila...u principu će osnova ostat ista, mijenjat će se samo nijanse...znam samo sigurno da mi ovaj put ruke neće smrdjeti tri dana i da krv ovaj put nije u igri :ffwjj: :cheers:

Krvi nikako nije mjesto u "mom" miksu. :hmmm:

A od čega su ti smrdile ruke? Meni nakon rada, naravno kad ih operem, nisu nimalo. :ffwjj:

Inače, ne gubi nadu, evo i ja sutra moram raditi novu turu jer se u srijedu ide na noćenje pa će trebati.

Boile same po sebi ne rješavaju uspjeh u ribolovu, treba uzeti u obzir i ostalo što znamo da je važno.

A da probaš ono što je MarkB sugerirao meni (Multimino)? Nije ti to neka velika kemija, samo odličan atraktor. :vttvbb:

Gogi
10.08.2010., 06:49
Ha ha :roflmao:, dečki pa ode čovjek malo na spavanje i odma dernek na forumu... :hurra: :velikariba:

Unaprijed zahvaljujem svima koji su voljni pomoći u ovom topicu i koji se trude da pomognu bilo kome :notworthy: :grgljam: :kkkk:...meni osobno puno znači :daaa: kaj se uopće netko ima jaja spustiti na moju početničku granu i trošiti svoje vrijeme, ma koliko to možda njemu profesionalcu možda bilo bljak i naporno i smiješno , masa ljudi koja čita ovaj topic nije rekla ni a, a imaju boile u malom prstu, zato dečki :grgljam: svima koji su napisali bar jedan post u ovom topicu :ffwjj:

Znači radilo se o točno u postotak ovom receptu, takozvanim "svilčićima" :ffwjj:

Dakle, boile su za Separaciju, to je šljunčara. Znači: kukuruzna krupica 35% riblje brašno 30% konoplja 15% raženo brašno 20% Malo soli, 2 žlice crvene paprike i 1 žlica meda

U taj miks dodao sam mrvicu (odokativno) krvi u prahu i to je sve kaj je izmijenjeno/dodano....tern na kojem lovim nije šljunčara, ali je dno na tom dijelu gdje ja pecam identično svilčevoj šljunčari :ffwjj:

djon vejn
10.08.2010., 07:41
Odlično. Sada smo puno pametniji..:uimep:

Osobno bi izbacio krv pa probao. Ne sječam se da sam se ikada nešto posebno usrečio s krvlju. Sada je ne koristim više uopće.
Ne znam gdje si je nabavio, ali ako tamo isto možeš nabaviti zamjenskog mlijeka u prahu (za teliće, odojčiće i sl.), rađe to nabavi pa smanji kukuruznu krupicu za 10%, koju zamjeniš time.

Nadalje, ako želiš još malo korigirati, možeš za po 5% smanjiti opet još kukuruznu krupicu, konoplju, raženo brašno i ubaciti 15% ODMAŠĆENOG sojinog brašna.

Ovo je sada nešto bolja boila od one Svilčeve s početka priče, ali i sa Svilčevom bi trebao uredno loviti, naravno, kako je i on sam rekao, ako su svi ostali faktori potrebni za ulov kvalitetno odrađeni.

Ono što mene tu najviše kopka i čemu bi ja posvetio više pažnje, vremena i živaca, su oni pojedinačni, kratki, tako si ih nekako nazvao, potezi, tj bip-ovi indikatora.
Ako njih "prokljuviš", napravio si jedan dobar dio prema uspjehu.. :daaa:
Dakle, tko ih i zašto stvara? .. :hmmm:

Gogi
10.08.2010., 07:55
Iskreno, sumnjam na manje linjake kojih tamo ima dosta, a krv bi se njima trebala svidjati? 2Kom od 14mm na dlaci su im mozda prevelik zalogaj?

Hvala na savjetu, bit ce bolje ovaj put, a kak se i veli prvi macici se u vodu bacaju :-)

djon vejn
10.08.2010., 09:13
Hmmm... Sumnjam baš da su linjaci. Dvije 14-ice ne bi bile problem za linjaka prosječne veličine...ali nije potpuno isključeno...puno drugih faktora bi moglo utjecati na to da ne može progutati cijeli mamac s udicom, ako su stvarno linjaci u pitanju..
Da bi barem pokušao riješiti dilemu, da li su linjaci ili ne, jedan štap drži na hranilištu pola vremena na pahulju kruha, pola na glistu, ili na što već tamo linjaci uredno primaju, pa ako ga uloviš tako na hranilištu, već ćeš više toga znati, ako ga ne uloviš, također ćeš više toga znati...

Kakvo je stanje tamo sa amurima? Cverglima? Gdje to točno loviš? Rakovi? Kornjaće? Krupnija bijela riba? Štakori? Somovi? Štuke?

Spomenuo si i da nitko na vodi nije ništa ulovio to vrijeme kada si bio na pecanju. Koliko su česti ulovi na toj vodi za 1 noč na pripremljenom mjestu? Koliko teških prosječno? Da li je lov na boile uobičajen na toj vodi?

Kolika je dubina na hranilištu? Dubina vode opčenito? Ima li trave u vodi? Ako da, da li visoke koja leži na površini ili je na dnu? Ostalog bilja u vodi?

Na kakav sitem loviš? Udice, tip i veličina? Kakve utege (swingere) koristiš na indikatorima? Potapljaš li najlon (backlead, lead core) ili ne? Težina olova i sistem kopčanja na sistem? Koliko je hranilište daleko od obale?

Znam da je ovo milijun pitanja... :wtf: ...
...ali ajd' odgovori na njih pa da malo konkretnije prodiskutiramo...ako ti se da...naravno...

Gogi
10.08.2010., 09:43
Pocinjem shvacati polako ozbiljnost i slozenost ozbiljnijeg ribolova :-)

znaci voda na kojoj pecam duboka je max 5m, a na mojoj poziciji dubina je 1,5-2m... Lovim u granju ili blize obali sto iz razloga da ostali ribici izbjegavaju taj dio zbog cestih gubitaka riba koja im ode unutra, a i vecina ribe iz kategorije +/- 10kg su tamo ulovljene, u vodi ima i kornjace one barske i stakora (cvergla nema) hebemti na njih uopce nisam obracal paznju, mozda mi oni lizu krv sa boile :-)

pecam na prologicovu C1 velicina 2, sa silikonskom dlakom...

amura ima, ali prevladava saran, jer se njime vecinom i poribljava, trave nema ma dnu, mozda mrvica mulja, ali nista strasno...

Na boile tamo nitko ne lovi, vecinom na kukuruz, ulovi i nisu precesti ovaj zadnjih dana nitko nista, a neki su tamo doslovno 24h...

Najlon ne potapljam, koristim DIY hanger, anti tangle sistem sa 40g olovom gore koje kopcam...

sorry na zbrci ali ovo sve je pisano na mobitel kaj nije uopce lagan posel, bar ne na mom mobitelu, btw zato i nema smajlica da sve skupa bude zanimljivije :-)

Svilac
10.08.2010., 10:15
Mali bipovi (bipčići) mogu nastati iz više razloga.

Ako imaš klizno olovo, tad je moguće da ti se sitna riba poigrava s mamcem i to se vidi na signalizatoru.

Međutim, ako je olovo fiksno (cca 80-100gr), onda su bipčići rezultat pomjeranja najlona od olova do štapa. To mogu biti kederi, žabe ili krupnija riba na hranilištu.

Krupnija riba ako se mota po hranilištu može repom ili tijelom zapeti za najlon i to se najčešće ogleda u tome da swinger naglo poleti skroz do gore ali se onda brzo i spusti.

Ako su kederi, onda je to sitnije cimanje gore-dolje.

Ako swinger poleti i ostane na toj visini, a olovo je fiksno, tad je sigurno da je riba cimnula mamac, i to krupnija (olovo od 100gr) ne može pomaknuti neki keder. No tada bi trebalo uslijediti još (dačjnje kretanje swingera) jer fiksno olovo te težine u pravilu osigurava samokvačenje. Ovisi ti to još i o tome jesi li zabacio ravno ispred sebe ili bočno, paralelno s obalom jer riba kad primi uglavnom bježi prema dubini pa ako je zabačeno paralelno s obalom, nema klasičnog aktiviranja free spoola već samo malo pomalo i bez povratka dizanja swingera uz kraće bipove (ja sam takav slučaj imao s amurima koje sam pecao bočno, daleko cca 25-30m od mene ali tek 2-3m od obale, ispod jednog drveta).

Ovaj post ima veze s boilama kućne izrade samo posredno pa ako moderatori misle da ga treba prebaciti drugdje, bujrum. :ffwjj:

Goran VT
10.08.2010., 10:46
Pocinjem shvacati polako ozbiljnost i slozenost ozbiljnijeg ribolova :-)

znaci voda na kojoj pecam duboka je max 5m, a na mojoj poziciji dubina je 1,5-2m... Lovim u granju ili blize obali sto iz razloga da ostali ribici izbjegavaju taj dio zbog cestih gubitaka riba koja im ode unutra, a i vecina ribe iz kategorije +/- 10kg su tamo ulovljene, u vodi ima i kornjace one barske i stakora (cvergla nema) hebemti na njih uopce nisam obracal paznju, mozda mi oni lizu krv sa boile :-)

pecam na prologicovu C1 velicina 2, sa silikonskom dlakom...

amura ima, ali prevladava saran, jer se njime vecinom i poribljava, trave nema ma dnu, mozda mrvica mulja, ali nista strasno...

Po ovom što vidim ja bi na tvom mijesto tražio granje ali u kanalu gdje je dublje (ljeto je riba je sad u hladnijoj vodi a ne u pličaku gdje kuri), i 40gr olova bi zamjenio 90 ili 100 jer ako loviš na fiksno olovo od 40gr baš i neče 100% zapičit udicu i odradit samo kačenje a time i rezultira bijeg, probaj :ffwjj:

Svilac
11.08.2010., 00:02
Da se skroz vratim u temu, danas popodne sam napravio turu friških boili za sutrašnji cjelonoćni ribolov. :xqqa:

Recept sam izabrao, zapravo prinudno, drukčiji jer nisam imao niti malo ribljeg brašna (nisam stigao nabaviti).

Imao sam svega 10dkg mljevene pečene konoplje i isto toliko rogača, ostatak do kile je popunila kukuruzna krupica i raženo brašno.

Tekući dio je isti, dakle 10 jaja, žličica soli, dvije žlice crvene paprike, žlica meda rastopljenog u vodi, 1,5dl ulja a ovaj sam put zbog siromašnijeg miksa ubacio 50gr Traperovog praškastog atraktora "Specijal karp", meni ugodnog a ženi neugodnog mirisa (dokaz da su ukusi različiti :roflmao: ). U trgovini gdje su mi obećali nabaviti Multimino, danas ništa, kažu da nije bilo. Hm.

Vidjet ću kako će ići s tim miksom, nije on baš loš obzirom da se uspješno može loviti i na obične žgance. :uimep:

Izvještaj s ribolova slijedi u četvrtak.

Gogi
11.08.2010., 11:43
Ja vise necu nist pisati ovdje dok ne ostvarim prvi ulov :-) inace djon napravio sam jucer kilu boila za probu po tvojem savjetu...ovaj put 18mm, taj fi mi se nekak najvise svidja!

svilac, sretno!

pijani saran
13.08.2010., 11:57
Pecam na reci, godinama, sto na kukuruz, sto na boile i to iskljucivo vrhunske kupovne, maksimalno 3-4 vrste u kombinaciji i kraj! Srecom, do sada, a nadam se i ubuduce, nisam upao u zamku da pocnem da pravim svoje boile. Pa kakav bi ja to morao biti hemicar i strucnjak pa da pogodim najbolju kombinaciju sastojaka za neku odredjenu vodu, u odredjeno vreme, pri odredjenoj temperaturi, ph vrednosti ..., kad vec ima ko to radi, i to jako dobro?
Napravis najbolju boilu koju znas i umes, odes na pecanje, i nista. Kad pocnes da razmisljas da treba menjati sastojke, onda si upao u zacarani krug iz kojeg nikad neces izaci, jer nikad neces sa sigurnoscu znati koja je najbolja kombinacija sastojaka, pa ni onda kad na to dobijes sarana.
Ova moja prica ima svoju potvrdu u iskustvu jednog mog prijatelja koji je poslusao savete da se mane pravljenja boila i da obrati paznju na neke druge bitnije stvari. Kad su poceli dobri ulovi sarana na Dunavu, shvatio je koliko je pravljenje boila bilo gubljenje vremena i koliko su vazniji neki drugi detalji.
To me podseca na onu ideju da pecaros gaji neki svoj poseban kukuruz za pecanje, koji bi kao bio mnogo efikasniji od onog sa pijace, pa kad ne upeca sarana, pocne da se vadi kako je godina bila susna, te nije dovoljno djubrio i prskao, pa mu kukuruz nije uspeo bas najbolje...:cheers:
Ovo moje vidjenje, naravno, ne odnosi se na takmicarski ribolov na komercijalama.

Rockzy
14.08.2010., 07:12
Da li i na kupovnim boilama piše koje su "za neku odredjenu vodu, u odredjeno vreme, pri odredjenoj temperaturi, ph vrednosti" ?
Prosječno dobra i ne preskupa domaća boila može loviti u svim uvjetima i vodama (barem kod mene), stoga ne treba biti mađioničar u izradi istih.
I slažem se, ima bitnijih stvari od mamaca u ribolovu.

esad
15.08.2010., 07:56
Po meni i ona najjeftinija boila bi bila preskupa ako bi hranio ribu sa boilama kao što to radim sa kukuruzom. Dakle ne dolazi u obzir da hranim kukuruzom a lovim na boilu a pogotovo u domaćoj izradi. To je prije svega što iskljućivo lovim na tekućoj vodi i stalnom mjestu, sve novo što bacim u vodu riba će sa velikim oprezom iskušavati dok će kukuruz tamaniti zbog navike a i zbog ostale ribe koja joj je konkurencija poglavito babuške. Druga je priča sa ribnjacima gdje je dno puno kukuruze a onda kad još dođu ribići i svaki baci po par kila.... onda kvalitetna boila svakako odigrava glavnu ulogu za lov šarana ili amura.

Gogi
15.08.2010., 12:03
Evo kak sam i rekao, sad natrag mogu pisati u ovom topicu...:nahnah: :ffwjj: Djon vejn uzeo sam u obzir tvoj recept koji si mi predložil :kkkk:, samo sam umjesto ribljeg brašna stavil ptičju hranu mljevenu (obojanu crveno) i to je to (škrinja je napunjena boilama)...

http://i36.tinypic.com/2v9x5wg.jpg

...nakon već drugog hranjenja rezultati su vidljivi :hurra: :hurra: :hurra: :cheers:

http://i35.tinypic.com/2113os1.jpg

Inače nakon dvije bezuspješne verzije, digel sam ručnu i rekel sam sebi da nekaj ne štima :hmmm:, ili bum ulovil ribu, ili bum sav pribor prodal i počel se baviti pčelarstvom :roflmao: :roflmao: :roflmao: znači, pročital sam knjigu moderni šaranski ribolov x2 od početka do kraja, naravno puno se toga naučilo :ffwjj: :daaa: (preporučam početnicima ima za skinuti tu na forumu), uvažil sve savjete Vas forumaša ovdje, neka razmišljanja sam moral mijenjati iz temelja i tak to...sad sam nabrijani 119%, nadam se da će u razdoblju koje slijedi biti i većih ulova :xqqa: :xqqa: :xqqa:

Shokre
15.08.2010., 13:03
Ulovit ribu na svoju boilu je vjarojatno ko i ulovit ribu na svoj vobler.
Na leptire vlastite izrade sam imal ulov ali voblere još skoro da i nisam probal :BangHead:
Ja pecam uglavnom na šečerac i to su sve jednodnevni izleti bez prihranjivanja. Boile ti izgledaju tak da ih i gostima možeš ponuditi :ffwjj:.

djon vejn
15.08.2010., 20:31
Eeeeke nanaaaa Gogiiii!! Pa čestitam na skinutoj đani.... :xqqa: :hurra: :ffwjj: :rtvb: :cheers:
Samo tako!! Sada ti preporučam (ali... :whispering_secrets:) da pri slijedećem hranjenju jedan manji dio boili, cca 10% od ukupne količine kojom ćeš nahraniti, ''razbacaš'' šire po jezeru, a ostalu glavninu od 90% i dalje koncentriraš na svoje hranilište...:daaa:

Ako ostali oko tebe slabo ili nikako ne love, a nitko ne lovi na boile, i ti tako brzo dobiješ ribu na boilu, predviđam da će se na vodi vrlo skoro dogoditi sljedeće...

1. Ako nastaviš hraniti s tim boilama, ribolov će ti biti sve bolji i bolji, a svima ostalima (sve dok love isto onako kako su i lovili) sve lošiji i lošiji. Pripremi se na špijuniranje i kontrašpijuniranje od kolega ribiča s vode... Neki će zanovijetati, neki čestitati, neki se i otvoreno buniti protiv toga što koristiš boile, a neki bome i pokušati svim sredstvima ''izlobirati'' u društvu da se boile čak i zabrane! Znam da zvuči suludo i pomalo smiješno, ali budi uvjeren da ćeš imati takva iskustva.

2. Oni iole normalni će potiho i neprimjetno, ali vrlo spretno i brzo, uspjeti pribaviti boile. Najčešće će otići u prvi ribomaterijal i kupiti ih (obavezno najmanji mogući paket i koristiti će ih samo za na udicu) ali neče imati uspjeh kao ti sa svojima domačima. Što zbog toga jer s njima neče prihranjivati (preskupe su), a što zbog toga jer teško da će riba odmah prihvatiti kupovnu boilu na takvoj ''boila-junfer-vodi''. Nakon toga će te još više i još neprimjetnije salijetati svojom kontraobavještajnom organizacijom. Kada si na poziciji dođu u neobavezni obilazak, čist' onak dobrosusjedski :lert:, pa uz mali milijun, kao flegma, pitanja, pokušavaju do cilja ''oko cucka pa na mala vrata''. Fotografski pogledi obavezno snimaju vrećicu tj kantu sa boilama. Oni stvarno izbezumljeni kreću u potpuni napad i uljudno, i opet onako, kao flegmatično :sarkazam:, pitaju možeš li im dati koju svoju boilu, čist' da vide što je to...poslije s boilom trče u isti onaj ribomaterijal i zahtijevaju BAŠ TE boile...:roflmao: I da...neizbježno dolaze na tvoju poziciju ćim se makneš. Prvo pregledavaju po podu i plićaku da li ti je slučajno ispala koja boila, a odma potom zabacuju na tvoju poziciju. Ako i ne pronađu koju zagubljenu boilu, možda imaju koji komad koji su te nažicali. Ili u krajnjoj liniji bacaju na svoj provjereni mamac.
Kroz neko vrijeme, najkasnije do kraja slijedeće sezone će večina na toj vodi loviti na boile.. :velikariba: , a za tri godine će to sve biti prekaljeni boilomanijaci koji na boile love već ''preko deset godina''...

Sve u svemu sigurno je da si ti glavni i odgovorni ''krivac'' što si jednu tako pitomu i nenapačenu vodu pretvorio u vodu u kojoj se lovi na kemiju koja je neprirodna i iz koje riba vjerojatno više niti nije zdrava za jesti zbog toga što jede tu kemiju....:roflmao: Takve ćeš komentare ćuti vrlo brzo i često...
Iso mikiiii...kad se samo sjetim sada svih takvih bisernih događaja i situacija....:laughh:
Al' neka ih, i oni ulaze u čari pecanja....:uimep:

Gogi, četitam još jednom...:cheers:

Nego, daj mi molim te reci točno koji dio si savjeta poslušao? Baš sve? I odmašćenu soju i zamjensko mlijeko u prahu? Ili samo dio? I jaaaako me zanima koju si točno crvenu ptičju hranu stavio? Gdje si ju nabavio?

Time što si zamijenio riblje brašno sa ptičjom hranom dobio si također vrhunsku jednostavnu boilu. Po raznim textovima takva se zove ''bird mix'' boila, a kada bi bilo onih 30% ribljaka, zvala bi se tzv ''fish mix'' boila. Ali kako si pročitao knjigu (inače vrlo dobra, preporučam svima) siguran sam da si to i sam znao.

Za sada nemoj da te ''navuće'' arsenal svih onih mogućih dodataka za boile. Vjeruj mi da je takva boila koju si napravio sasvim dovoljno dobra za ozbiljan ribolov. Eventualno kasnije kada nabaviš riblje brašno zamjeniš ptičju hranu sa ribljakom i malo pokušavaš na nju. Sam ćeš najbolje vidjeti što ti bolje i kada radi. S time da slobodno u fish mix dodaš dio ptičje hrane, i obrnuto, u bird mix dio ribljaka. Za početak do 10%, a kasnije slobodno diži postotak i testiraj...ako ti se da, a hoće s vremenom...:daaa:

Uff..jesam odužio...
Al' moram ti još samo nešto krato reči...
Nemoj boile sušiti na novinskom papiru.... nije to sad neki ''smrtni grijeh'' (vidi se i po tome što si ulovio), ali na boile se izvana prihvati određena količina tinte (sjeti se kako prsti pocrne od tinte kada listaš novine), a ona i nije baš neki ''atraktor'' za uloviti ribu...
Krpa ili ručnik također nisu najsretnije riješenje, jer oni u početku u sebe upiju vodu i onda ti uvijek vlaže boilu na onoj strani na kojoj boila leži na toj krpi/ručniku.
Plastična gajba je najbolje rješenje od onih jednostavnijih.

A što nam se događa sa Svilcem..?
Kako je on prošao sa svojom izmjenjenom boilom?
Svilac..?
Jaaaviiii seeeee....

Svilac
15.08.2010., 21:58
A što nam se događa sa Svilcem..? Kako je on prošao sa svojom izmjenjenom boilom? Svilac..? Jaaaviiii seeeee....

Događa se da je bio u gužvi, u transportu polomio ručicu ribičke rolne i popravljao je, pa nešto druženja na feštama gdje sam imao obvezu kuhati, itd.

Ali u ribolovu sam bio. Prinudno izmijenjena boila (samo po 10% konoplje i rogača, bez ribljeg brašna ali s praškastim Trapeovim atraktorom za šarane - 50gr) je također radila.

Imao sam griz ali nažalost do samokvačenja nije došlo. Indikator se pomaknuo nekih 10-tak cm i stao a kad sam izvadio da pekontroliram, vidio sam da boile nema, samo dodatna zrna kukuruza (običavam staviti po jedno iznad i ispod boile). Milsim da je zagrizao amur, jedino bi on mogao pogristi boilu.

Tih boili imam još za dva ribolova, s tim da ću ih prilikom odmrzavanja malo "obogatiti" atraktorom, ne previše. Praškasti ću razmutiti u malo vode, dodati u vrećicu smrznutih, promiješati i do ribolova će se sve upiti.

Probavam ja, probavam. :ffwjj:

djon vejn
15.08.2010., 22:12
Neka, neka! Vježbom do perfekcije!
Drago mi je da ti se i na ove boile nešto događa.

Samo mali hint...
Nikada, ali baš nikada nemoj čekati da kontriraš kada ti se indikator pomakne/oglasi.

pijani saran
15.08.2010., 22:57
Da li i na kupovnim boilama piše koje su "za neku odredjenu vodu, u odredjeno vreme, pri odredjenoj temperaturi, ph vrednosti" ?
Prosječno dobra i ne preskupa domaća boila može loviti u svim uvjetima i vodama (barem kod mene), stoga ne treba biti mađioničar u izradi istih.
I slažem se, ima bitnijih stvari od mamaca u ribolovu.

Naravno da na kupovnim boilama ne pise za koju su vodu, za koje vreme, temperaturu, ph... Jednostavno, vec nekoliko godina koristim 3-4 vrste kvalitetnih kupovnih boila, da li pojedinacno, da li kombinovano, i vrlo brzo shvatim koja najbolje funkcionise tamo gde ja pecam. Sta ima u njoj, ja ne znam nit me zanima, mislim te sastojke i %, ali da radi - radi! U ovoj prici je jako bitno da se prilagodii optimalna taktika i pristup u ribolovu.
Na reci nikad nisam hranio sa vecim kolicinama boila, to bi mi bio luksuz. Drugim recima, u boilama sam video kvalitet, a racionalnost me je naterala da primenjujem taktiku sa relativno malim kolicinama izuzetno kvalitetnih boila. A sistem daje pristojne rezultate. Verovatno je to glavni razlog sto sebe ne mogu da zamislim da se upustim u pravljenje boila, hranjenje sa desetinama kg i pecanje na komercijali. Jednostavno, divlji sarani na rekama su me obuzeli i tu spasa nema. A to je tako nepredvidivo pecanje da velike kolicine boila, pravljene sa puno ljubavi, truda i novaca, vrlo cesto ne garantuju ulov.:cheers:

Svilac
15.08.2010., 23:33
A to je tako nepredvidivo pecanje da velike kolicine boila, pravljene sa puno ljubavi, truda i novaca, vrlo cesto ne garantuju ulov.

Naravno da ne garantiraju ulov, pa niti kupovne ne.

Da pojasnim, ja pecam na Separaciji (dva jezera) koja nije komercijalna voda niti se tu može "nalupati" ribe kad i koliko hoćeš. Upravo suprotno. :uimep:

Ne radim velike količine boili, isključivo kila mixa i 10 jaja pa mi bude za 3-4 ribolova. Hranim malo i ciljano ali mi je zadovoljstvo napraviti boilu i poslije, ako ide, na nju upecati ribu. Ovaj zadnji mi je treći recept koji sam probao i na svaki sam imao barem griz.

Za razliku od mene, kolega je kupio već nekoliko vrsta boili ali ni griza ni ribe. I ja sam probavao na Hot Demon boilu (50gr=65,00kn...znači 1kg bi bilo 1300,00kn) ali mi više ne pada na pamet kupiti niti jednu jedinu. Pravit ću si pomalo i eksperimentirati, mogu to jer natprosječno često idem u ribolov pa stignem sve. :ffwjj:

I konačno, meni nije imperativ uloviti već uživati a veće uživancije za mene nema nego kad dobiješ ribu na vlastiti proizvod ili neku vlastitu fintu. Za ovu sam godinu već ispunio cilj, bio je skroman (upecati ribu preko 5kg), i sad mogu do mile volje eksperimentirati.

Naravno, uvažavam svačije pravo da odabere svoj način i stil ribolova, samo iznosim vlastita iskustva. :cheers:

Svilac
15.08.2010., 23:46
Samo mali hint... Nikada, ali baš nikada nemoj čekati da kontriraš kada ti se indikator pomakne/oglasi.

Ma kontrirao bih ja odmah da sam bio dovoljno blizu, ali nisam.

Kontrirao bih odmah, pogotovo zato što imam zabačeno paralelno s obalom (cca 1-2m od obale :roflmao: ) i kad riba krene prema sredini, to se ne vidi kao veliko povlačenje. Ta mi je pozicija ispod nekog grmlja i s obale mogu vrlo precizno nahraniti i zabaciti točno u kvadratni metar hranilišta pa onda povući štap na sigurnu udaljenost da ne plašim ribu (cca 25m).

Gogi
16.08.2010., 06:51
:uimep: majstor :grgljam:

Moram priznati da je bilo lijeepo čitati onaj post, sve kaj si napisal je točno :ffwjj:.., inače ko idiota su me gledali već i prije ulova :laughh:, mrmljali su i spuštali onak nisko :uimep:, al držal sam se one iz knjige jako bitne stvari : "treba vjerovati u svoju boilu" :cheers: kak veliš...isooo mikkiiii sad kad se pročuje da kuglice rade među njima bit će dernek, a u interlandu možda dobijem kakav popust kad skuže da sam im namjestil 10novih mušterija :roflmao: :roflmao: :roflmao: s obzirom da sam dosta često tam, videl bum po broju prodanih rolera kad je vrag počel muhe jesti :roflmao::roflmao:

Hranu za ptice sam isto tak tam kupil, pakirana je u obićne plastične vrečice za zimnicu :uimep: stavil sam i sojino brašno i mlijeko u prahu (kupil pol kile u kauflandu nekog jeftinjaka za 15kn, jer kud ću s 10kg zamjenskog za teliće, jer nisam našel manje pakiranje, kad trebam samo par posto na mix, a krave nemam :laughh:)

Novine su mi služile u kombinaciji s daskom za veš :uimep: da ih imam gdje smijestiti prije kuhanja :ffwjj:...sušene su vani na zraku po PS-u :ffwjj:

Ništa danas je revenš pa ću biti pametniji....:kkkk: :kkkk: :kkkk:

Svilac
16.08.2010., 10:28
(kupil pol kile u kauflandu nekog jeftinjaka za 15kn, jer kud ću s 10kg zamjenskog za teliće, jer nisam našel manje pakiranje, kad trebam samo par posto na mix, a krave nemam )

Da, zato sam i ja propustio u ovu turu staviti mlijeko. Kod mene u poljoprivrednoj apoteci imaju samo pakiranje od 25kg. :uimep:

Ali budem ja našao nekoga tko ima krave i teliće pa užicati manju količinu.

Ili se, kao i ti, poslužiti onim za bebače. :ffwjj:

Gogi
16.08.2010., 10:39
Kad smo kod ovog za bebace, kaj mislite o bebimilu? Videl sam u kauflandu kod blagajne za par kuna rasprodaju artikala kojima uskoro proci rok trajanja za mjesec dva? Trebalo bi bit i bolje od ove bijele vodice za 15kn, jer u sebi jos ima i gro vitamina? Ak je ok za bebe, moglo bi posluzit za boilu? Upomoc! :-)

djon vejn
16.08.2010., 12:06
Može, može! Bebimil je OK! I cijena je dobra... :rtvb:

Samo, nemoj niti prije kuhanja boile na novine...i takve su mokre i najprije razmoče tintu, a onda je djelomično preuzmu na sebe..nađi neku drugu podlogu za odlaganje prije kuhanja.

Ta ptičja hrana iz Interlanda je sasvim OK. Iako postoje bolje, ali ne želim sada daviti s time. U raznoraznim receptima ćeš te crvene ptičje hrane pronaći pod nazivima ''red factor''. To im je skupni naziv, a postoji mali milijun različitih pod tim nazivom. U Interlandu bi trebalo biti za kupiti i Marcel Van Den Eynde šaranske prihrane ''Supercarp Strawberry Red''. To je vrhunska šaranska prihrana sa dodatkom extrakta jagode, izrazito je crvene boje sa intenzivnim mirisom jagode, pa sa njom dobivaš i neke dodatne atraktante. To je visokoproteinska prihrana odlično izbalansiranih hranjivih sastojaka koju slobodno možeš koristiti u nekom slijedećem mixu. Cijena bi trebala biti max 30 kn/kg, a u mixu je dovoljno 30% da ispadne odlična boila. Ako ćeš ikada raditi s njom, javi pa da zajedno odradimo ostalih 70% mixa...

Ne znam da li trenutno ima u Interlandu, ali možda naletiš i na žutu ptičju hranu za istu namjenu. U receptima takvu nazivaju ''yellow factor'' ili ponegdje ''nectarblend''. U principu to je slično kao i crvena, ali ima drugačija bojila u sebi (žuta) i puno više jajčanog biskvita. Osobno sam uglavnom više uspjeha imao na boilu u kojoj sam koristio crvene hrane.
Kod crvene hrane boja dolazi od bojila i ''carophyll red-a'', koji je prirodni extrakt koji nalazimo u nekim biljkama (najviše u mrkvi), a koji kod ptica ima efekt da im daje lijepu crvenu boju perja (papige...), baš kao što žuti extrakti kod žute hrane daju boju žutom perju (kanarinci, papige...).

Samo ti peglaj i BISTRO!

Sunka
16.08.2010., 12:29
Ne brijem na boile, ali bi umro da ne napišem ovo.

Kaj se tiče ovog "špijuniranja" koju vrećicu imaš od boili pa da oni kupe baš te u dućanu, preporučam Gogi, da te svoje boile :grgljam: na ribolov nosiš u običnom škrniclu na kojem sa flomasterom napišeš Pijani Tvor, pa nek si misle kad vide da iz tog škrnicla vadiš boile, a malo kasnije i amure :ffwjj:

Čestitke Gogi :notworthy:

Gogi
16.08.2010., 12:42
He he, nemas brige, bit ce uradjeno...

Nego za takove je vec u izradi jedna serija boila koje ce se dijeliti kao uzorci he he...bit cu spreman kad dodju zicat :-)))

djon vejn
16.08.2010., 12:57

Nego za takove je vec u izradi jedna serija boila koje ce se dijeliti kao uzorci he he...bit cu spreman kad dodju zicat :-)))

Uuuuu!! 'Bemu sto ljutih ćoraka! Pa kako se ja toga nikada nisam sjetioooooo!!!! :idea: :idea: :idea:

Bravo Gogi majstore! :vvrrt:

bob1391
16.08.2010., 13:19

Samo pazi da ne bi te bolje radile od ovih na koje lovis.:roflmao:

djon vejn
16.08.2010., 13:42
Samo pazi da ne bi te bolje radile od ovih na koje lovis.:roflmao:

Ma to bi ustvari bilo odlično! :idea:
Onda im pokloni one svoje na koje je lovio, a on nastavi peglati na te 'ćorke'! :laughh:

U svakom slučaju dobiva!!

Mamamia...oni će mu ustvari postati pokusni kunići!! 'Fieldtesteri' samo takvi.... :roflmao:

Kakva igranka! :rtvb:

Svilac
17.08.2010., 11:23
Evo sam se baš telefonski čuo s Orcom u Koprivnici i imaju sljedeće od onoga što sam namislio kupiti:

Riblje brašno

Ptičja hrana (crvena ili žuta)

Pečena konoplja

Betain tekući

Metamino ili Carpmino (nemaju ni Multimino ni Nutramino)

Uz već klasičnu kukuruznu krupicu ili brašno, crvenu papriku, med, ulje, ... ima li konkretnih prijedloga za novi mix?

Čini mi se da od ovih sastojaka (opcija je još naći malo mlijeka u prahu) može ispasti jako kvalitetna boila.

Djon Vejn, jesam li u pravu? :ffwjj:

bob1391
17.08.2010., 11:30
Ja bi umjesto mljeka u prahu stavil mljeko za bebe ili keksolino.

djon vejn
17.08.2010., 15:56
Riblje brašno ----------- 20%

Ptičja hrana (crvena) ------20%

Pečena konoplja -----------10%

Betain tekući ------------- možeš staviti prema uputi proizvođaća na ambalaži ako baš hoćeš, a ja ne bi, bar za sada...

Metamino ili Carpmino (nemaju ni Multimino ni Nutramino) ----- isto vrijedi kao za Betain........

Uz već klasičnu kukuruznu krupicu ili brašno, crvenu papriku, med, ulje, ... ima li konkretnih prijedloga za novi mix?

Čini mi se da od ovih sastojaka (opcija je još naći malo mlijeka u prahu) može ispasti jako kvalitetna boila.

Djon Vejn, jesam li u pravu? :ffwjj:

Jesi majstore, jesi.... :ffwjj:

Uz gore navedene postotke, osobno bi stavio još

10% mlijeko u prahu (ili neki sličan zamjenski proizvod)

20% kukuruzna krupica

20% raženo brašno

+ crvena paprika, med, ulje, eventualno malo soli...i to je to.

Možeš li nabaviti odmašćenog sojinog brašna? Obićno ga ima u većim trgovinama na odjelima zdrave hrane, a znalo ga je biti i u ribomaterijalima.

Ajd' kad budeš tamo u ribomaterijalu pitaj da li imaju i šaransku prihranu Van Den Eynde ''Supercarp Strawberry Red''. Ako imaju, uzmi nju umjesto crvene ptičje hrane.

Kada bi imao i odmašćeno sojino brašno, neki oblik mlijeka u prahu i V.D.E. Supercarp Red prporuka je slijedeća.

30% VDE Supercarp Red Strawberry
10% riblje brašno
5% pržena konoplja (ima je malo već u VDE)
20% odmašćeno sojino brašno
10% mlijeko u prahu (bolje je zamjensko za stoku ili bebimil)
15% kukuruzna krupica
10% raženo brašno
+ začinski dodaci i ulje

Ako ne nađeš VDE, onda onaj recept s početka.

Na ovakve recepte najčešće nisam omanuo...što ne znači da će uvijek loviti...
Oni su iz osobnog iskustva, a neka svatko isprobava neke svoje cake, pa će najbolje vidjeti sam...:xqqa:

Još nešto...

Mljevena bučina pogača tj ''prga'', je jako, jako zanimljiv sastojak za izradu boili. Ako je možeš negdje nabaviti (bilo je i nje u ribomaterijalima), ne bi trebala uopće biti skupa, nabavi je, pa se malo s njom ''poigraj''....

Mljeveni lješnjaci, bademi, orasi....mmmmm za boile također....

Shokre
17.08.2010., 17:59
Sve me to podsjeća na one kuglice kaj ih moja žena dela za Božić i uvalja ih u kokos. :uimep:
Pa kak ste to zamešali i ja bi to grizel a kak nebi neka ribica :ffwjj:

iklaric
18.08.2010., 14:17
što kažete na ovaj recept:

lt - 15%
Predigested - 5%
Sardina/inćun - 10%
Bijelo riblje - 5%
Sluis CLO - 15%
Kukur./pšenična - 15%
Integralno pšenično - 10%
Mljevene sjemenke hrane za kanarince - 10%
Sojino brašno - 10%
Konoplja mljevena - 5%

Pivski kvasac - 2 žlice
Robin red - 2 žlice
Betain - 1 žlica
Salomon oil - 20ml
Moster/ shelfish/squid - kako koji puta
GLM aroma

i izvana
Minimino
Betain
i neki booster (banana)

Zaboravljeno je 10 jaja na kilu mixa - na slijedećoj stranici pročitajte više :)

djon vejn
18.08.2010., 14:35
što kažete na ovaj recept:

lt - 15%
Predigested - 5%
Sardina/inćun - 10%
Bijelo riblje - 5%
Sluis CLO - 15%
Kukur./pšenična - 15%
Integralno pšenično - 10%
Mljevene sjemenke hrane za kanarince - 10%
Sojino brašno - 10%
Konoplja mljevena - 5%

Pivski kvasac - 2 žlice
Robin red - 2 žlice
Betain - 1 žlica
Salomon oil - 20ml
Moster/ shelfish/squid - kako koji puta
GLM aroma

i izvana
Minimino
Betain
i neki booster (banana)

Lovio si na tu boilu?

Čemu quotanje kompletnog prethodnog posta?

iklaric
18.08.2010., 15:50
jesam i pokazala se izvrsnom... pored te imam još jedan bird i cream mix s kojima također lovim ali za ovo doba godine preferiram ovaj fish mix.

imaš neku primjedbu?

djon vejn
18.08.2010., 16:36
Nemam primjedbi, ni blizu. A i kako bi ih mogao imati kada je nisam radio niti lovio tom boilom... :hmmm:
Ovako na prvi pogled ovo je jako sofisticiran mix i sa ovakvom boilom ne bi trebalo biti problema na bilo kojoj vodi. Inaće sva ekipa koju znam da koristi takve boile nema naviku pitati javno što se misli o takvoj boili...pa sam zato pitao da li si lovio njome ili tek namjeravaš.

Ono što me zanima je zašto četiri vrste ribljeg brašna? Pogotovo ono četvrto sa 5%? Kakvo je to bijelo riblje?

iklaric
19.08.2010., 08:40
ma nije da mislin da imaš primjedbe, ali uvijek je tuđe i drugo razmišljanje dobro čuti. A što se tiče recepta za boile, barem kada se radi o suhom dijelu miksa, to je većini ljudi baza uvijek ista.... A i stvar je onda kemije, amina, aroma koji će dati onaj zadnji štih toj boili.

A opet i kada bi našli boilu "savršenu" koja bi trebala raditi na svim vodama (možda bi je samo mi tako percipirali, a u šaranovim očima bi bila ravna nuli, jer koliko god mi poznavali navike šarana, nikada 100% nećemo znati da li je to to ili pak neki drugi vanjski čimbenici koji su pridonijeli da taj dan šaran uzima ili ne uzima naš mamac), nije sigurno da ćemo uhvatiti šarana ako prethodno nismo našli pravu poziciju na vodi kuda se riba kreće u potrazi za hranom.....

Konkretno ova boila, nekada mi je radila savršeno, nekada nije bilo ni griza, al na istim pozicijama. U većini slučajeva tada nitko na jezeru nije imao griz pa se eto time utješim :ffwjj:

4 vrste ribljeg brašna? Pa eto, to imam na zalihi, pa onda to i koristim.... Kako mi u fish mixu uvijek se riblje brašno kreće od 35-40%, a najviše preferiram lt do 20%, onda mi ova ostala služe za popunjavanje tog postotka.

PRE-DIGESTED riblje brašno napravljeno je na niskim temperaturama zbog čega su mu sačuvani svi hranjivi sastojci, te je tretirano pepsinom, glavnim probavnim enzimom kod šarana. Brašno je vrlo topivo i ostavlja dobar trag aminokiselina u vodi, odnosno najbolji trag od svih aminokiselina koje se stavljaju iznutra (u boilu)
5% ovog brašna u miksu uz kobinaciju drugih ribljih brašna (koja su teža za probavu) može učiniti boilu dobro probavljivom, te ju učiniti još kvalitetniom, tj. hranjiviom.
Trba pazit kod doziranja ovog brašna (ne iči preko 10%) jer brašno ima velik postotak vlage te se boila teško suši odnosno može se raspadat. U tekućicama, izbaciti skroz!
Mana ovog brašna (što i nije mana ako se koristi odmah i boile zamrzavaju) je kratki vjek trajanja (rok upotrebe) koje se kreče od 6mj-12mj ovisi u kakvim uvjetima je skladišteno.
Sardina/inćun - zbog hranjive vrijednosti, može ići umisto LT-a ili uz njega, ali do 30%
LT94 - najbolje riblje brašno koje u mix može ići i do 50%
Bijelo riblje brašno - Riblje brasno koje se proizvodi od kostiju i ostalih ostataka od obrade ribe, najcesce bakalara.Sadrzi 65% proteina, jakog je mirisa i tesko je.

Ima još vrsta ribljeg brašna, al ovo su ona najčešće upotrebljavana....Stvar je samo osobne naravi i koliko imaš komponenti na lageru:ffwjj: da li ćeš ići sa 2, 3 ili i više od 4, hehehe....

ako imaš još koje pitanje, samo pucaj.... A nadam se da ćemo ovako oživiti ovu temu.... sada vi ostali navalite sa svojim receptima=)

djon vejn
19.08.2010., 13:38
@ iklaric...

..sve pet šefe.... :ffwjj: ....

..samo mala pomoć/ispravka... LT oznaka ispred ribljeg brašna označava da je takvo riblje brašno dobiveno industrijskim procesom prerade na niskim temperatorama ( eng. L - low (nisko), T - temperature (temperatura)), a PRE-DIGESTED je oznaka koja nam govori da je takvo riblje brašno prilikom procesa proizvodnje tretirano enzimima radi kasnije lakše probave, a ne da je izrađeno pri niskim temperaturama.
Dakle ispravno je reči da je LT riblje brašno bogatije hranjivim sastojcima jer oni nisu djelomično uništeni visokom temperaturom prilikom procesa industrijske proizvodnje (što poskupljuje i komplicira proizvodnju, a to naravno znači i skuplji proizvod), a pre-digested riblja brašna su tretirana enzimima radi lakše probave.

Bijelo riblje je baš kao i svako drugo riblje brašno izrađeno od ostataka riba (kosti, koža...). Zamisli cijenu ribljeg brašna koje bi se radilo od cijele ribe...:wtf:
Ali ono se zove 'White fish meal' zbog toga što je od ostataka morske 'bijele ribe', dakle ne 'plave', koja je industriji dostupnija i jeftinija. Zbog specifičnog prijevoda koji je ustvari kriv - 'white fish meal' u 'bijelo riblje brašno' - mnogi misle da je to nekakvo specijalno riblje brašno koje je bijele boje :nece: . Ispravan prijevod je ustvari 'brašno bijele ribe'. Da ga tako svi prevodimo svima bi bilo puno jasnije...:ffwjj:

No bilo kako bilo, taj tvoj recept mislim da je vrhunski i smatram da s njime ne bi imao problema uloviti na nekoj vodi koja je pod velikim pritiskom 'boila-freakova', tipa Rakitje, Zajarki, Šumbar i sl.
Ono što bi htio naglasiti je da za kolege Svilca i Gogija na njihovim vodama gdje pecaju, a koje nisu pod pritiskom kvalitetnih boili ostalih pecaroša, takva boila još nije potrebna. One koje su do sada radili, od 'domačih' sastojaka, su i više nego dovoljno dobre za njihove vode.

Za neko određeno vrijeme kada i ostali počnu loviti na boile trebati će im sve bolja i bolja, ali za sada ne. Barem bi tako ja sebi radio boile da sam na njihovom mjestu. Ne bi si stvarao dodatne komplikacije u smislu trošenja vremena na nabavku tih sofisticiranih komponenti (a i love), nego bi uživao dok mogu sa jednostavnijim (i jeftinijim!) mamcima, a vrijeme i lovu bi utrošio na duži ribolov bogatiji za kakvu finu njupu ili cugu... :rtvb: ....

...kriv sam, što mogu, hedonist sam OGROMNI.....:uimep:

Eto, to je samo moje osobno razmišljanje, ali 'ko voli - nek' izvoli....svatko prema svojim afinitetima i guštima...:grgljam:

iklaric
19.08.2010., 14:24
pa bar smo stvarno oživili temu...

sve što si rekao, u potpunosti se slažem s tobom:ffwjj:.

svi nekako krenemo od najjednostavnijih recepata pa do onih složenijih, nažalost odmah i skupljih...

Moje prve boile su bile na bazi prihrane vde i nekih njegovih aroma, koje bi popunjavao sa grizom i žgancima=). i nemogu reći da čak i sa tom boilom nisam imao neke uspjehe, jer zbilja jesam.

glavno da mi šarkije lovimo i vraćamo nazad jer ćemo ih onda još dugo, dugooooo loviti.

Svilac
19.08.2010., 15:17
Ono što bi htio naglasiti je da za kolege Svilca i Gogija na njihovim vodama gdje pecaju, a koje nisu pod pritiskom kvalitetnih boili ostalih pecaroša, takva boila još nije potrebna. One koje su do sada radili, od 'domačih' sastojaka, su i više nego dovoljno dobre za njihove vode.

E vidiš, tu si jako u pravu. I Gogi i ja smo početnici u pravljenju i korištenju boili pa, kako je red, trebamo početi od početka, od jednostavnijem ka složenijem. Osim toga, odlično si podvukao, naše vode nisu previše izložene boilama.

Konkretno kod mene, znam da neki koriste (uspješno) ali je recept drukčiji. Koristi se riblje brašno i ptičja hrana, ali ona zrnata iz Pet shopa koja se onda melje. Isto je i sa sojinim brašnom, uzmu soju u zrnu i melju na mlin čekičar. Umjesto šećera ili meda koriste sladilo. Nije to ništa puno bolje od ovoga što sam sam radio.

Dakle i moje dosadašnje su solidno radile i sad kad iskoraknem po uzoru na Gogija (crveni bird mix i mlijeko u prahu), čak i ako ne nabavim odmašćeno sojino brašno, vjerujem da će uspjeh biti i bolji. U sljedećoj fazi, nakon nekoliko tura ovih, vjerojatno ću probati dodati betain i neki od amina, posebice kad bude zahladilo.

Idemo korak po korak, a Gogi i ja smo dobri učenici. :uimep:

Možda naša iskustva posluže i drugim zainteresiranima. :ffwjj:

debeli 7
19.08.2010., 16:08
Da se malo i ja uključim u raspravu, ovaj gore recept od iklarica po mom mišljenju je odličan i gotovo sam siguran da nijedna kupovna boila neče loviti bolje od te. Več duže vrijeme lovim na jako sličan miks i jako sam zadovoljan sa rezultatima. Jedino što fali su jaja 10 kom. na kg miksa barem ja tako radim.

Gogi
19.08.2010., 16:12
Svilac i ja, ko đaci u večernjoj školi :roflmao: :ffwjj: :cheers: :grgljam:

Djon ne brini, znaš kak se veli : "Hedonizam jača organizam".... :uimep: :ffwjj:

iklaric
20.08.2010., 08:23
i ja radim naravno sa jajima, 10 komada na kilu miksa. sorry, zaboravio sam ih staviti.... inače bez jaja, ovo ni dragi bog nebi zamisija...:kkkk:

Mark_B
20.08.2010., 15:30
Da se malo i ja uključim u raspravu, ovaj gore recept od iklarica po mom mišljenju je odličan i gotovo sam siguran da nijedna kupovna boila neče loviti bolje od te.

potpisujem ovo gore,,,i moj mix je vrlo sličan,,,samo roler i udri :cheers:

Gogi
21.08.2010., 09:57
Evo danas je na boilu došla još jedna riba :hurra: (prema grizu pretpostavljam da je bil amur...), ali zbog moje greške :BangHead: :BangHead: :doh: sam sebi sam precvikal najlon (ne pitajte kak jer zbog sramote nebum rekel :sram: :uimep:), nisam ju uspjel ni vidjeti, nažalost vjerojatno joj je i piercing ostal :sram:

Uglavnom boila radi :ffwjj: :cheers:

Djon...scenarij se odvija kak si i pretpostavil... :uimep: :ffwjj:

http://i33.tinypic.com/wi3cow.jpg

Svilac
21.08.2010., 12:08
ali zbog moje greške sam sebi sam precvikal najlon (ne pitajte kak jer zbog sramote nebum rekel ),

Da, da, ne moraš reći, ja sam si tako nedavno precvikal najlon na kederici (cigareta :uimep: ).

Bio danas u Orki u KC i kupio zalihu komponenti za boile. Nisam ulovio odmašćeno sojino brašno jer ga takmičari odmah razgrabe, zato si budem naručio i da mi ga ostave sa strane. :roflmao:

Mark_B
21.08.2010., 13:16
odmašćeno sojino brašno

u svim Bio&Bio trgovinama

Svilac
23.08.2010., 13:46

Je, još da kod mene ima neka takva... :uimep:

Svilac
23.08.2010., 14:31
Dakle, ide se u izradu novih, čim napišem ovaj post.

Napisat ću i proizvođače komponenti da se zna koje su;

Riblje brašno ("Sardina" Postira - Hrvatska) ................. 20%
Ptičja hrana-crvena (Progeo Mangimi Spa - Italija) ....... 20%
Pečena konoplja (Marcel Van Den Eynde) ................... 10%
Mlijeko u prahu (Poljsko) ......................................... 10%

Kukuruzna krupica (Hrvatska) ................................... 20%
Raženo brašno (Hrvatska) ....................................... 20%

Crvena paprika (Baranjska domaća) .......................... 2 žlice
Sol .................................................. ................... 1 žličica
Med .................................................. ................. 1 žlica
Ulje suncokretovo ................................................. 0,2dl

Jaja svježa .................................................. ........ 10kom
__________________________________________________ ____

Idem sad to napraviti. :ffwjj:

U ovoj turi dakle neće biti nikakve kemije (što ne znači da ubuduće ne može doći, barem izvana).

Mamaa
24.08.2010., 09:18

Je, još da kod mene ima neka takva... :uimep:

Uvijek postoji i ova (http://www.biobio.com.hr/fullpage.aspx?PageID=84&cmsID=13) opcija :ffwjj:

pijani saran
24.08.2010., 14:55
Bez namere da nekog povredim ili uvredim,al moram da kazem da ne postoji ni firma niti formula koja bi garantovala nekom da ce olako doci do recepta ili nekakve "tajne" kod spravljanja boila i drugih mamaca u lovu sarana. Ja postujem nameru pojedinaca da pomognu savetima nekom sarandziji-namerniku, ali verujte mi, jedino DUGOGODISNJE ISKUSTVO je pravi put da se savladaju prepreke i krene pravcem kojim treba. Pecanje sarana je jako komplikovana stvar i ne postoji kraci put!!!
Pecanje sarana je stil zivota, a ne trenutna moda. Pali ono sto daje rezultate... Nesto slicno kao kod udvaranja...

Gogi
24.08.2010., 16:22
Jesi li ikad u životu prepisao domaću zadaću od nekog prijatelja prije početka sata :hmmm: uvijek i u svemu postoji KRAĆI PUT (dal je ispravan ili ne to je sad druga stvar)

Uglavnom, stoji tvoja primjedba da je za sve u životu potrebno dosta muke :cheers: ali mišljenja sam s obzirom da su neki od ovih ljudi ovdje (nazovimo ih šaranašima) u izradi i isprobavanju boila sigurno 20godina, ako ne i više...znači proveli su na vodi bezbroj sati, zamijesili isto tako bezbroj boila, spremni su nam pomoći, napisati svoja iskustva, doživljaje, savjete sve u cilju da nam olakšaju taj trnoviti put koji su oni morali prroči...zbog čega da ja kao pojedinac ne prihvatim njihove savjete, a s vremenom sam dođem do zaključka dal su bili u pravu ili ne...zbog čega kretati od nule kad nemoram???? Pa ima materijala na netu gdje god se okreneš??? Bezbroj knjiga, videa, priča...

Recimo za mene je glupo razmišljanje od neki dan, zašto ribi rolati boile kad ih možeš narezati nožem????:sram: A zašto ih nebi rolao kad mi je to razvojem šaranskog ribolova omogućeno i cijelu stvar olakšalo i skratilo osjetno??? :hmmm:

Ako mi frend veli da neka mala voli zguza, onda joj ga cijela ekipa trpa zguza, zakaj bi se ljubili kad nemoramo :nahnah:

bob1391
24.08.2010., 19:40
Sta fali rezanim boilama? Isti materijal samo drugaciji oblik. Recim za mene je glupo razmisljanje da je kuglica bogom dani oblik za boilu i da nesto drugo ne valja. Inace rezanje je najbrzi nacin za napravit boile u kratkom vremenu, a pogotovo kad se rade boile za prihranjivanje. Jos samo jedna sitnica, kocka ima skoro duplo vecu povrsinu od kugle, veca povrsina - vise arome se ispire u vodu sto znaci da se povecava mogucnost primamljivanja ribe.

Gogi
24.08.2010., 19:55
Ok, ali ako za napravit 10 kockica trebam 10 pokreta rukom (nožem) po crvu, a za 10 boila (manji roler) trebam eventualno 6-7 uključujući pod jedan od tih pokreta stavljanje samog crva u roler, onda je za mene osobno kuglica bolji izbor gledajući u ovom slučaju samo sa stajališta uštede vremena i jednostavnosti...gore dolje s rolerom i gotove su za čas, ako imaš veći roler još je i brže...e sad zbog čega se to nebi koristilo kad je već zbog toga i proizvedeno, ne uključujući u to riblje poznavanje geometrije stvarno neznam :hmmm: :hmmm: :hmmm:

Kaj fali rezanim boilama, mislim da baš ništ :idea:

Svilac
24.08.2010., 21:07
Maločas dođoh s ribičije, nisam mogao izdržati da ne odem. :uimep: Hranim na sektoru i na mjestu gdje nitko nije pecao barem pola godine. Tu ću najbolje vidjeti efekat boili.

Ovdje je već poznato da ja rolam na ruke :roflmao: , ali kad hranim, pogotovo zato što je dno Separacije (tu gdje sad pecam) koso, boile prerežem na pola. Prvo, ne kotrljaju se s mjesta gdje ih bacam a drugo, tako se brže "otvaraju" i puštaju arome.

Po meni, svejedno je kojeg su oblika boile, najvažnije je da ih riba hoće (nije važno kako mačka izgleda, važno je da lovi miševe).

Inače Gogi, gore piše da se prije rezanja tijesto razvalja, ne rade se crvi :nahnah:, pa si začas gotov s onim kotačićem za rezat tijesto (picu). Poslije samo pokupiš onom lopaticom za okretat na roštilju, ubaciš u vodu i to je to.

Neka svatko radi onako kako misli da je najbolje. :cheers:

Gogi
24.08.2010., 21:51
Ok, neka bude...

djon vejn
24.08.2010., 22:33
..jedino DUGOGODISNJE ISKUSTVO je pravi put da se savladaju prepreke i krene pravcem kojim treba...

Meni moje dugogodišnje iskustvo govori da nije potrebno dugogodišnje iskustvo. Upravo suprotno. Ono što po meni u današnje vrijeme globalnog sela jest potrebno, je pamet. Pamet da se razluči korisna informacija od one nekorisne i da se ta korisna primjeni u praksi. Samo to. Znam osobno xyz primjera koji to dokazuju, i smatram da je to jedna od rijetkih prednosti današnjeg života u tom globalnom selu.

..Pecanje sarana je jako komplikovana stvar i ne postoji kraci put!!!..

Sa ovime se, osobno, još manje slažem.
Vjerujem da se slažemo da je npr elektronika na razini nanotehnologije 'malo' kompliciranija stvar od šaranolova. Barem se nadam da se slažemo.. :uimep: . Zar bi oni koji se počinju danas njome baviti trebali krenuti od Tesle i sve po redu do danas isprobati? :hmmm: Odgovor svi znamo...
Zašto bi onda uopće postojale knjige, seminari, škole, fakulteti...?
Ista stvar je i sa tim našim 'kompliciranim' šaranolovom. Veliki dio se da naučiti iz iskustva drugih, ovim ili onim putem, pogotovo u današnje vrijeme, baš kako je Gogi napisao.
Naravno da nekada neka voda ima neke svoje finese, ali ako imaš ono osnovno znanje već nakon par ribolova (ili već par sati ribolova) lako je razumjeti koje su to finese.

Dakle, ja osobno, ne smatram da je šaranolov neko špansko selo. Barem ne za večinu u današnje vrijeme.
To je samo moje mišljenje potkrijepljeno sa puno dokaza, ali vjerujem da nas ima koji znaju i za drugačije slučajeve...:ffwjj:

@ Gogi,

to sam ti i ja mogao reć..:daaa: (...a koja tako ne voli....:vvrrt::vvrrt::vvrrt: ??!!)

@ Svilac,

majstore...i kako je prošao taj prvi ribolov sa novim bonbončićima?
Inaće, bonbončići mi ovako izgledaju super...:ffwjj:

Svilac
24.08.2010., 23:04
@ Svilac, majstore...i kako je prošao taj prvi ribolov sa novim bonbončićima? Inaće, bonbončići mi ovako izgledaju super...

Ja sam zadovoljan iako nisam ništa ulovio. :ffwjj:

Bio sam svega tri sata. Promijenio sam ne samo mjesto već i sektor na grabi. Nitko tamo nije pecao jako dugo, zapravo ove sam godine vidio samo jednog ribiča koji je bio par puta.

Za hranilište sam odabrao metar od vrha omanjeg drveta koje se srušilo u vodu (nekih 5m od obale). Nahranio sam danas prije podne s jedno 60-70 cijelih boili i popodne oko 17 sati kad sam došao na ribolov s jedno 30-40kom. Nakon dva sata sam bacio još 10-tak prerezanih popola. Na odlasku s još 20-tak prerezanih.

Na hranilištu je bilo aktivnosti kedera a u dva navrata sam primijetio da izlaze mjehurići zraka. Imao sam jedno pomicanje hangera 2cm gore i odmah dolje pa sam procjenio da to nije bio griz. Boila i pol, tako sam ih plasirao na dlaku, su ostale cijele i na svom mjestu.

Drugi sam štap s dvoje boile, cca 18-tice (pošto ručno radim, nisu sve jednake) sam zabacio na nekih 30-40m na jedan sprud, na rubu kanala kojim se izvlačio šoder, dubina zabaca je bila cca 6m, i tu nisam hranio. I baš tu sam imao griz nakon nekih 2 sata ali sam promašio, nije bilo kvačenja, ali sam ostao bez boili. Griz je bio mali, hanger cca 5cm gore i stao ali sam kontrirao.

Sve u svemu, za prvi dan nije to loše. Mislim da će biti bolje kad odem u pravi ribolov, ovo danas je bilo čisto informativno.

Planiram sutra skočiti samo da nahranim a u ribolov ću najvjerojatnije u petak. :ffwjj:

P.S.

Pošto je tu dno potpuno šljunkovito, mislim da će sljedeći mix (kasnije) biti čisti bird, da probam još i to.

Od dosadašnjih mi je najbolje radio fish s dodatkom rogača (dva amura od 5,5 i 7,5kg i jedan šaran kilaš), a dobar je bio i čisti fish (šaran 1,5kg, 2 divera od 1kg). Fulancije na griz ne računam, a za ovaj bird-fish ćemo tek vidjeti.

djon vejn
24.08.2010., 23:24
Svaka čast na iscrpnom izvještaju....:ffwjj:

Ovo što se tiće šljunčanog dna i čistog bird mixa....meni su bolje radile bird boile (već sam to negdje spominjao) ali na vodama koje su gotovo u potpunosti sa šljunčanim dnom. Ako je kod tebe samo taj dio gdje si sada sa šljunčanim dnom, a ostatak, ili bar jedan znatan dio, i pod pijeskom/blatom/muljem prednost bi itekako dao fish mixu. Nebi sada dužio sa detaljima, ali to ima veze sa prirodnom hranom ribe u toj vodi....sve ti je jasno...:ffwjj:

Probaj ti bird, dapače, nikad se nezna...

Na bird sam bolje lovio, barem do sada, uglavnom u dva slučaja...

1. Na vodama sa gotovo skroz šljunčanim dnima (rijetke su, ali i na takvima sam lovio).

2. Kada je neka voda dugo (predugo) opterečena fish boilama, a koje su se pokazale odlične od početka. Naime dogodi se da u jednom trenutku bird počne bolje raditi na takvim vodama. Barem neko vrijeme, pa sve ispočetka...:uimep:

Ajd' probaj drugi puta kontrirati što prije na svaki, pa i mali pomak indikatora...barem probaj koji puta, u principu ništa te ne košta, a mogao bi se ugodno iznenaditi...:velikariba:

pijani saran
25.08.2010., 07:34
Ma decki, sve kaj velite je ok. Jedina razlika je u tome sto ja pecam sarane divljake na rekama, a ne domace zivotinje na komercijalama, pa se izgleda u toliko nismo razumeli.
Uzgred, cak se i oko seksa nismo razumeli, jer ga ja ne dozivljavam kao "tovarenje"...
Sto se tice domace zadace, svaki put kad sam prepisao od drugog, nisam nista naucio.

Svilac
25.08.2010., 08:56
Ma decki, sve kaj velite je ok. Jedina razlika je u tome sto ja pecam sarane divljake na rekama, a ne domace zivotinje na komercijalama, pa se izgleda u toliko nismo razumeli.

Malko bih ispravio, jezera Separacija kod Đurđevca nisu komercijala.

Istina je da se jezera poribljavaju ali na toj površini, dva jerera cca 500x250m, i dubinama i preko 20m, s relativno malo ribe (ne znam točno ali po parsto kila šarana, amura i divera). Ulovi nisu ni česti ni brojni, prije bi se reklo rijetki ali onda dobri, pod dobrim ulovom se smatra 1-2 komada ribe težine 1-3kg, sve preko toga je izniman ulov. S ribom se itekako treba nadmudrivati. Vjerujem da je na komercijalama situacija sasvim drugačija.

Zato sve što ovdje pišemo je u toj funkciji, probati nadmudriti ribu. Ako je to smiksati ribi zanimljivu i privlačnu boilu, primijeniti novu tehniku ribolova ili štogod drugo, korisno je. :ffwjj:

lelo
25.08.2010., 13:00
Griz je bio mali, hanger cca 5cm gore i stao ali sam kontrirao.

I, vjerovatno, pogriješio. Ne znam koja olova koristiš, pretpostavljam da su negdje oko 100 grama. Isto tako, pretpostavljam da radiš sisteme gdje dolazi do samoubadanja. Nema kontre dok ne povuče. Ako je gutnuo i mamac i udicu, tvoj je. Šaran uzme mamac, pa ga ispljune. Uzme i mamac i udicu, pa ispljune. Kad dođe do ubadanja, onda se to vidi ,onda ide i kontra.
On bi se vratio i opet uzimao tvoj mamac, ili on ili neki drugi šaran, a ovako si ih rastjerao. To je moje mišljenje.
Strpljenja.

Svilac
25.08.2010., 13:51
On bi se vratio i opet uzimao tvoj mamac, ili on ili neki drugi šaran, a ovako si ih rastjerao. To je moje mišljenje. Strpljenja.

Ima logike u tome, ima. Šaran kad se napikne obično bježi i to se dobro vidi, nije on som da proguta i ostane na mjestu (imao sam takav slučaj da sam vidio da je gore tek kad sam vadio sistem da ga prekontroliram).

Međutim, nije isklučeno da je dobro reagirati i kako Djon Vejn kaže. Olovo je 100gr (potkova na safety bolt kopči), fiksno i kad ga se pomakne, trebalo bi da se riba napiknula. Možda se udica već zatupila, za drugi puta stavljam novu na još kraćem predvezu (10cm umjesto sadašnjih 20cm).

Važno je da su boile dobre i da ih riba hoće uzeti. Već ću ja njima doskočiti poboljšanjem sistema ili načinom kontre. :ffwjj:

lelo
25.08.2010., 15:52
Važno je da su boile dobre i da ih riba hoće uzeti.

To je ono što nam daje nadu u uspjeh. Što nam govori da smo pogodili. Pravi mamac, prava boila.

Već ću ja njima doskočiti poboljšanjem sistema ili načinom kontre.

Pošto radiš boile ručno, za mamac izaberi onu koja najbolje odgovara udici. Nije dobro ni ako je udica premalena, ni prevelika. Udica mora biti tamam, ma što to značilo. Tu mislim na širinu luka udice.
Samo im doskoči, pa da se svi veselimo.

djon vejn
25.08.2010., 17:11
On bi se vratio i opet uzimao tvoj mamac, ili on ili neki drugi šaran, a ovako si ih rastjerao. To je moje mišljenje. Strpljenja.

Ima logike u tome, ima. Šaran kad se napikne obično bježi i to se dobro vidi, nije on som da proguta i ostane na mjestu (imao sam takav slučaj da sam vidio da je gore tek kad sam vadio sistem da ga prekontroliram).

..... Olovo je 100gr (potkova na safety bolt kopči), fiksno i kad ga se pomakne, trebalo bi da se riba napiknula. Možda se udica već zatupila, za drugi puta stavljam novu na još kraćem predvezu (10cm umjesto sadašnjih 20cm).

......:ffwjj:

Radite vi dečki kako god mislite da je najbolje....:ffwjj:

@ Lelo,

..djeluješ mi vrlo siguran u svoju tvrdnju, pa te neču niti pokušati nagovoriti da zatežeš što što prije - to to bolje.
Svako prema svojim uvjerenjima...:ffwjj:

@ Svilac,
...bemu misha, pa ja sam mislio da se podrazumjeva pregledavanje oštrine udice prije SVAKOG zabacivanja!?
Dobro si počeo razmišljati u smjeru o težini olova na polufiksnom sistemu i njegovoj funkciji...:ffwjj:
Naime, da bi se tebi indikator centimetar pomaknuo, olovo se moralo pomači za ohoho dobar dio više! Ako tu činjenicu povežemo sa težinom olova, oštrom udicom, i mekim tkivom u šaranovim ustima, rezultat jednadžbe je jasan...:lert:

Nemogu sada puno dužiti, ali vam moram obojici reči da imate potpuno krivu percepciju onoga što se događa kada šaran uzima mamac tj neposredno nakon toga....:stop:

Svilac
25.08.2010., 20:35
@ Svilac, ...bemu misha, pa ja sam mislio da se podrazumjeva pregledavanje oštrine udice prije SVAKOG zabacivanja!? Dobro si počeo razmišljati u smjeru o težini olova na polufiksnom sistemu i njegovoj funkciji... Naime, da bi se tebi indikator centimetar pomaknuo, olovo se moralo pomači za ohoho dobar dio više! Ako tu činjenicu povežemo sa težinom olova, oštrom udicom, i mekim tkivom u šaranovim ustima, rezultat jednadžbe je jasan... Nemogu sada puno dužiti, ali vam moram obojici reči da imate potpuno krivu percepciju onoga što se događa kada šaran uzima mamac tj neposredno nakon toga....

Ne samo da nisam pregledavao već sam, jučer kad sam bio malo prihraniti i probati nove boile, uočio i da mi dlaka ne stoji kako treba, čvor se zategao i povukao previše prema gore (ne koristim tubu za zaštitu čvora) i početak dlake više nije u razini špica udice već više gore prema ušici. :sram:

Shodno tome, ubuduće za svaki zabac vežem novu dlaku (možda stavim i zaštitnu silikonsku tubu), točno prilagođenu boili koju stavljam na udicu a boilu ću, ako treba, malo doraditi nožićem (ručno rađene nisu sve jednake veličine).

Učim ja, učim. Slušam savjete i isprobavam. :daaa:

Inače, popodne napravih još jednu turu boili, isti recept. Oštrim se za ribolov u petak (možda čak sutra).

Gogi
25.08.2010., 21:03
Evo i mene, s obzirom da su se ovih dana kad me nije bilo na ribolovu svi na vodi preselili oko moje pozicije, nemož više dobit mjesto da se pikneš šestarom u oko...odlučil sam (makar već piše recept ovdje u topicu) predstaviti im svilčeke zbog kojih su počeli kupovati crvenu hranu za primamljivanje :laughh: :laughh: djon :ffwjj: scenarij ide dalje...još malo i upustit će se u izradu istih... :uimep: :cheers:

Ja sam se danas preselio kontra svih na drugu poziciju, a vjerojatno ću kad bude vremena zamiksat i novu turu boila :ffwjj: mogel bi ovaj put napravit zelene, baš me zanima gdje će nabavit takovu hranu :roflmao: :roflmao: :ffwjj:

http://i33.tinypic.com/29xylck.jpg

djon vejn
25.08.2010., 22:31
Svilac, probaj s tubom, ćisto da sam vidiš kako će s njom šljakati, ja je odavno jako rijetko koristim.

Jednostavno namotam nit po vratu udice da bude u ravnini sa špicom, i to je u velikoj večini slučajeva to. Eventualno montiram klizni prsten od bužira dužine cca 2 mm na vrat udice, a s kojime reguliramo dužinu dlake tj kut ubadanja.

Ako baš želim staviti tubu, onda je to obavezno 'shrink' tuba. To je ustvari fensi-šmensi naziv za najobičniji termo bužir.
Zašto baš termo, a ne bilo koji bužir tipa - gumeni, silikonski, plastični i sl?
Zato što termo bužirom od svih ostalih najviše anuliramo glavne mane korištenja bužira. Kako?
Tako što je on najtanje stjenke i najlakši je od svih. Dakle glavne mane bužira su što on oteža udicu, i to još na 'pogrešnom' kraju, te djelomično smanjuje promjer luka udice.
Klasične, debele i teške tube na udici odavno izbjegavam...:stop:

Al' nije loše svašta isprobati. Recimo na svakom ribolovu jedan štap odrediti da bude pokusni kunić...:ffwjj:

pijani saran
26.08.2010., 09:30
Vejn, termobuzir ima jos jednu i to glavnu prednost, u odnosu na obicne buzire!!! Prilikom zagrevanja (i skupljanja), moze se podesiti ugao ubadanja udice u idealan polozaj.To je jedan od retkih revolucionarnih fazona u lovu sarana, bez kojeg ja ne mogu da zamislim pecanje sarana.:cheers::cheers:

zdravko
28.08.2010., 20:26
Dakle, ide se u izradu novih, čim napišem ovaj post.

Napisat ću i proizvođače komponenti da se zna koje su;

Riblje brašno ("Sardina" Postira - Hrvatska) ................. 20%
Ptičja hrana-crvena (Progeo Mangimi Spa - Italija) ....... 20%
Pečena konoplja (Marcel Van Den Eynde) ................... 10%
Mlijeko u prahu (Poljsko) ......................................... 10%

Kukuruzna krupica (Hrvatska) ................................... 20%
Raženo brašno (Hrvatska) ....................................... 20%

Crvena paprika (Baranjska domaća) .......................... 2 žlice
Sol .................................................. ................... 1 žličica
Med .................................................. ................. 1 žlica
Ulje suncokretovo ................................................. 0,2dl

Jaja svježa .................................................. ........ 10kom
__________________________________________________ ____

Idem sad to napraviti. :ffwjj:

U ovoj turi dakle neće biti nikakve kemije (što ne znači da ubuduće ne može doći, barem izvana).

Sa velikim interesovanjem pratim ovu izradu domačih boili a molio bi vas da neko napiše za svoj recepat koliko košta 1kg ovako izrađenih u kunama. :kkkk:

kova_sb
28.08.2010., 20:37
Jedno pitanje zašto u svim receptima na internetu se dodaci izražavaju u postocima ( % ). Koliko je to grama na 10 jaja?

bob1391
28.08.2010., 21:37
10 jaja ide na kg suhog miksa. 20% = 200 grama.

Svilac
30.08.2010., 12:15
Sa velikim interesovanjem pratim ovu izradu domačih boili a molio bi vas da neko napiše za svoj recepat koliko košta 1kg ovako izrađenih u kunama.

Riblje brašno........... 19kn/kg ..................dovoljno za 5kg suhog mixa.......... cca 8kg boili (1kg mixa=cca 1,6kg boili)

Ptičja hrana ........... 25kn/kg ................. isto ............................... isto

Pečena konoplja ..... cca 16kn/0,5kg ...... isto ............................... isto

Mlijeko u prahu ..... cca 20kn/0,5kg ...... isto .............................. isto

Kukuruzna krupica .... 9kn/kg ............... isto ................................ isto

jaja ....................... 1kn/kom

Raženo brašno ........ 8kn/kg ......................... isto ................................ isto
__________________________________________________ ________________________________________

Ispada negdje cca 100kn za 5kg suhog mixa, odnosno za cca 8-9kg boili (ovisno koliko ih se osuši).

Dakle, negdje oko, jako gruba računica, cca 12kn/kg boili.

Ne računaju se gemišti koji se usput popiju. :roflmao: :cheers:

Gogi
30.08.2010., 12:28
Budem i ja napisal na grubo svoju racunicu popodne poslije posla...svilac neznam gdje kupujes ali vec vidim da te dobrano gule na nekim sastojcima...

Svilac
30.08.2010., 12:53
svilac neznam gdje kupujes ali vec vidim da te dobrano gule na nekim sastojcima...

Za riblje brašno i ptičju hranu sam siguran u cijenu jer na pakovanjima je zaljepljena cijena. Na konoplji i mlijeku u prahu je nema pa sam dao po sjećanju.

Riblje brašno, ptičju hranu i pečenu konoplju kupujem u Orki u Koprivnici. Mislim da su oni možda i treća ruka, opskrbljuju se negdje iz VŽ ili ČK koji također nisu direktni uvoznici. Onda je moguća i značajna razlika u cijeni.

Ali šta ja mogu kad stanujem u provinciji. :uimep: :ffwjj:

lelo
30.08.2010., 13:12
Svi su izgledi, da ću i ja morati početi razmišljati o kućnoj boili. Nije da imam neko nepovjerenje prema boili, samo sam izgleda lijen. Malo sam i (ne znam da li je pravi izraz) aljkav. Jesam nešto pokušao, ali je rezultat bio Bože sačuvaj. A kupovati? Ne dam novce za to. A ovdje ima, zahvaljujući nesebičnim članovima :grgljam:, dobrih mixeva, a izgleda i dobro lovnih.
Pa sad, lelo moj, pokušaj nešto. Samo se bojim te aljkavosti. Pa valjda nije bauk napraviti boilu :hmlj:. Prije svega se moram odučiti od toga da budem "odokativan" i striktno se pridržavati količina u recepturi.
Doduše, sve će to još malo pričekati. Prvo, nemam još ni jednog sastojka, a drugo... Oto.

zdravko
30.08.2010., 13:13
Dakle, negdje oko, jako gruba računica, cca 12kn/kg boili.

To je dosta povoljno, manje od 2eu. Ja sam prihranjivao na kupovne za koje sam platio 29 eu za 10kg. Po tome, da sam nakon 4 hranjenja ulovio solidnog šarana a vidio sam jih na prostoru hranjena još i večih. Potrošio sam cca 5kg i imam još za jednu takvu lovljenje. Imamn i sam roler i pištolj i jednom sam pravio sam ali šarana nije bilo. Znam, da to ništa ne znači.
Kod tvojih ja bi sada, dokle je još topla voda dodao više, veči procenat smrdljivog brašna (jetra, meso, riblje) pa mislim, da bi bilo efikasnije. Samo, da dođem u penziju onda ču i ja da eksperimentišem. :ffwjj:

Gogi
30.08.2010., 17:09
Riblje brašno........... 15kn/kg
Ptičja hrana ........... od 24,4kn/kg do 53kn/kg (ima oro, neutral, vde, crvena, crveno-žuta vde, rubin)
Pečena konoplja .....16kn/0,5kg (Van Den Eynde) ili u rinfuzi 16,8kn/kg (obična, koju si doma sam obradiš :ffwjj:)
Mlijeko u prahu .......15,5kn/0,5kn
Kukuruzna krupica .... 6,69kn/kg
Kukuruzno brašno......3,97kn/kg
Raženo brašno ........ 4,97kn/kg
Sojino brašno..........20kn/0,5kg(to sam nabavil nabrzinu u nekoj bioprodavaonici, vjerujem da je u nekim većim dućanima povoljnija cijena)
__________________________________________________ ________________________________________

Meni ispada za onaj moj bird recept isto ~100kn za 5kg suhog mixa (ja nisam nikad gledal i vagal koliko boila izađe iz tog mixa), jaja nisam računal pošto ih od rodbine nabavljam besplatno...uz svilčevu računicu da iz 5kgsuhoga mixa ide od 8-9kg boila onda i mene kila košta ~ 12,5kn :cheers:

Zdravko treba uzeti u obzir da su ove naše boile gole, a tvoje kupljene su ipak bolje i sadrže kemiju, tak da bi i naša amaterska cijena bila veća kad bi kemijali :cheers:

zdravko
30.08.2010., 17:37
Zdravko treba uzeti u obzir da su ove naše boile gole, a tvoje kupljene su ipak bolje i sadrže kemiju, tak da bi i naša amaterska cijena bila veća kad bi kemijali

Pa ne treba meni kemija. Kažu, da su tamo dodani neki sastojci koji podižu apetit šaranu a po mome je štos u tome, da se ne smije previše odjednom baciti hrane. Ja inače kada hranim sa boilima bacim oko 1kg a žitarica oko 3-4. A znam, da mlađi šaranaši hrane i sa više od 5kg boili odjednom, nekad su količine ogromne. U tom slučaju treba šaranu podizivač apetita. To je sve biznis.

Svilac
30.08.2010., 18:30
Ja inače kada hranim sa boilima bacim oko 1kg a žitarica oko 3-4.

Ja ne hranim s više od 0,5kg.

Idem relativno često u ribolov i ne mijenjam svaki čas pozicije. Trenutno imam novu, jednom sam samo lovio, i mislim se tu zadržati neko vrijeme.

Redovito po 0,5kg pa se nakupi.

lelo
30.08.2010., 22:02
treba uzeti u obzir da su ove naše boile gole,

To mi se dopada. Znam da se baš ne držim "protokola" u izradi boile, pa još da trebam kemijat... garant bih pretjerao. Podigao cijenu boile koja bi rastjerala ribu.

Dzmidz
30.08.2010., 22:42
Redovito po 0,5kg pa se nakupi.

Tako ženina baba kada nam za rodjendan da po 5 eura, obavezno kaže "Nešto je nešto, a ništa je ništa"

miro_klc
31.08.2010., 08:59
Zdravko ja nikad vidio niti čuo da netko hrani sa 5 kila boili pa još k tome i toliko žitarica. Ja osobno a i većina meni poznatih šaranaša, baca 40 do 60 boili. To je cirka 0.5kg. Sve drugo je pretjerivanje, osim ako je bajer pun ribe ko graba vode nakon pljuska.
Ako hranim samo sa kuruzom, to je onda kantica 2 ili 3 litre.

zdravko
31.08.2010., 10:36
Zdravko ja nikad vidio niti čuo da netko hrani sa 5 kila boili pa još k tome i toliko žitarica. Ja osobno a i većina meni poznatih šaranaša, baca 40 do 60 boili. To je cirka 0.5kg. Sve drugo je pretjerivanje, osim ako je bajer pun ribe ko graba vode nakon pljuska.
Ako hranim samo sa kuruzom, to je onda kantica 2 ili 3 litre.

Ja čitam na forumima gdje dečki pričaju kako idu na trodnevne ribičije na šarana i nose sa sobom neki i po 30-50kg bojlija. Istina je, da svi love na jezerima i ribnjacima. A vidio sam na vlastite oči kako je došao dečko iz Maribora na Kupu na šarana i odmah je prihranio sa 5kg boilija. Baš zbog toga ja i ne odobravam ovu novudobnu ribičiju jer smatram, da je to takođe veliko zagađivanje voda.
A kukuruza sam bacao baš ovo ljeto kao i ti 3- 4 litre i jedan dan sam posmatrao sa naočalima i za nekih sat vremena nije bilo od kukuruza više ništa. To je bilo čini mi se treči dan prihranjivanja i kako sam nabacao stiglo je bezbroj mrena, klenova, podusta , ogrica i ostale sitne ribe i veselo požderalo kukuruz a šarana nisam ni vidio da bi došao. Baš zbog toga sam počeo prihranjivati sa bojlima.

lelo
01.09.2010., 15:32
Ne da mi se sada tražiti po starim časopisima, kad je boila još bila rijetkost na našim vodama, a gdje su opisane kampanje višednevnog hranjenja šarana i prihranjivanje u toku ribolova. Količine, većinom izražene brojem boila, bile su povelike. Trebalo je imati novca za to izdržati u ona vremena. Niti interneta, niti za nabaviti sve potrebite sastojke, niti lako dostupne recepture kao što to sada imamo na PT... Ali, količine boile za hranjenje su bile velike. A kukuruz se i sada, pogotovu gdje je dopušteno razvlačenje i upotreba čamca, kipa iz "jupolki". I to ne jedna "jupolka".

i za nekih sat vremena nije bilo od kukuruza više ništa.

Ako je dozvoljeno koristiti suhi kukuruz (niti natopljen, niti kuhan) u manjim količinama, onda pokušaj da u kukuruz s kojim hraniš, dodaš dvadesetak posto suhog kukuruza. Njegova svrha bi trebala biti da zadrži šarana na hranjenom mjestu. Šaranoidna riba pojede mekani, natopljeni kukuruz, a ovaj ne može. Pa nakon sat vremena vidiš da ima kukuruza, onda šarko nije dolazio i obrnuto.

djon vejn
01.09.2010., 20:24
Prvo...tema su boile iz kućne radinosti, a ne kukuruz iz Carpschwitza.... :sram:

Drugo...ako samo tih dvadeset posto suhog kukuruza dočeka šarane nakon sat vremena na hranilištu, zašto uopće bacati onih osamdeset posto drugačijeg kojega pojede ''šaranoidna'' riba? Ubaciš sto posto suhoga, sve dočeka šarane i opleti brate! :idea: = :hurra:

Treće...kakva je to ''šaranoidna'' riba!? Riječ ''šaranoidna'' označava ribu koja ima strah (paranoju - paranoidna) od šarana. Kakva je to riba...:hmmm:... Vrlo vjerojatno sva ona koja se boji da joj šaran ne pojede sav fini, mekani, zaslađeni kukuruz koji SVE ribe (pa i šaran) vole puno više nego taj kameni, suhi.....vjerojatno...:hmmm:

Četvrto...zašto ciljano loviti jednu vrstu ribe na hranu koju voli manje, a onu hranu koju ciljana riba koju lovimo voli više, bacamo ribi koju ne želimo ciljano loviti...:wtf: :hmmm:

Peto....suhi kukuruz je opasan za zdravlje ribe! Nikako se ne preporuća zbog opasnosti da ribe koje ga se najedu i odu sa hranilišta jednostavno krepaju od začepljenja ili nadutosti... :sram:

Ima toga još...ovo je samo da malo progledamo svi zajedno kada čitamo i pišemo takve stvari kao ove iznad.... :nece:

Rockzy
01.09.2010., 22:48
Drugo...ako samo tih dvadeset posto suhog kukuruza dočeka šarane nakon sat vremena na hranilištu, zašto uopće bacati onih osamdeset posto drugačijeg kojega pojede ''šaranoidna'' riba? Ubaciš sto posto suhoga, sve dočeka šarane i opleti brate!

Peto....suhi kukuruz je opasan za zdravlje ribe! Nikako se ne preporuća zbog opasnosti da ribe koje ga se najedu i odu sa hranilišta jednostavno krepaju od začepljenja ili nadutosti...

...ovo je samo da malo progledamo svi zajedno kada čitamo i pišemo takve stvari kao ove iznad....

??? :wtf:

lelo
02.09.2010., 09:23
Ubaciš sto posto suhoga, sve dočeka šarane i opleti brate!

Današnji šaranolovci, koje vrijeme nije progutalo, hrane i prihranjuju sa kuhanim kukuruzom i kuhanim svim ostalim sjemenkama. A zašto samo dvadesetak posto suhog kukuruza? Sam si odgovorio. Nadutost.

Četvrto...zašto ciljano loviti jednu vrstu ribe na hranu koju voli manje, a onu hranu koju ciljana riba koju lovimo voli više, bacamo ribi koju ne želimo ciljano loviti.

Ovo mi nije jasno. Želiš reći da šaran ne voli kukuruz? U ostalom, govorimo o višednevnoj kampanji hranjenja lovnog mjesta. Nikako mi nije jasno. Ne znam? Da hranim sa komadima uklije, pošto to ne vole ove druge ribe i onda one neće dolaziti, pa kad bacimo kukuruz, eto šarana :kkkk:.
.

Treće...kakva je to ''šaranoidna'' riba!? Riječ ''šaranoidna'' označava ribu koja ima strah (paranoju - paranoidna) od šarana

Budem zbavio kakav rječnik, pa da me mogu razumjeti i gramatički superiorni majstori, književnici i ini kritičari.
Eto vidiš, ovdje se govori o kućnoj boili, a ja tebi moram odgovarati o sasvim drugim stvarima.

djon vejn
02.09.2010., 17:56
@ Rockzy,

pod ''drugo'' sam samo htio pojasniti da čemu uopće bacati onda kuhanog 80%, kada on uopće ne dočeka šarana, a želimo uloviti šarana. Dakle već i sama taktika kao takva, bez obzira na mamac tj ma kakav on bio, štetan ili koristan, nema smisla... :sram:

U ''petom'' se dotičem štetnosti takve hrane, što ''lijepo'' zaokružuje cijelu sliku takvog pristupa šaranolova....:razocaranje:

Dakle, ta iznad preporučena taktika se sastoji od toga da korisne hrane ubacuješ 80%, ali njome ustvari primamljuješ ribu koju uopće ne loviš i ta korisna hrana uopće ne dočeka šarana kojega želiš uloviti. Čemu je onda uopće ubacuješ!? :wtf:

Šarana primamljuješ ustvari sa samo 20% ubaćene hrane, i to koja je štetna.....:doh:

Za moj pojam ribolova ta taktika ne igra, ali ''ko voli - nek izvoli''...

Ne želim stvarno nikome soliti pamet, samo sam htio iznjeti gledište iz drugačijeg kuta.

No...tko je razumio, shvatit' će....:lert:

Svilac
02.09.2010., 18:37
Izvrsno bi bilo kad bi se vratili na temu "Boile - kućna izrada".

Recimo, pošto nas već ima jedan broj koji smo krenuli u tu "avanturu", može li nam netko reći koliko bi nas koštala nabavka pištolja za izradu crva i malog ili velikog rolera. :uimep:

Da baš ne motamo ručno ili priručnim sredstvima. :cheers:

Gogi
02.09.2010., 21:22
Mali roler u svim dimenzijama košta 58kn (robinson) u interlandu i za nas početnike je dobar :ffwjj:

Pištolj neznam koliko košta, ali kao što sam ti već i rekao, tuba od silikona dušu dala za opet, nas početnike ... 0kn :ffwjj:

djon vejn
02.09.2010., 21:47
Gogi,
da li je to onaj kojem gornji segment koristimo i za izradu 'kobasica' od tijesta?
Ako je, onda je taj bio moj prvi roler. Platio sam ga 15 DEM.
Zanimljivo kako se cijena nije baš mijenjala....

kova_sb
02.09.2010., 21:54
Pa dali vam nije bolje uzeti, top za kobasice, ili mašinu za mljet meso. samo nastavke nabaviti, a sigurno imate od kobasica.

Rockzy
02.09.2010., 23:22
Možda sam shvatio na krivi način...
Pa glede kuhanja kukuruza rekao bih samo to što sam vidio na svim onim video izdanjima iz Engleske: kukuruz namočiti 24 sata te ga prokuhati oko 30 min.
Takav kukuruz nije raskuhan i ne raspada se.

Pištolja ima za fugiranje pločica, cijena od 30-110 kuna, zavisi od veličine.

Gogi
02.09.2010., 23:23
Pa dali vam nije bolje uzeti, top za kobasice, ili mašinu za mljet meso. samo nastavke nabaviti, a sigurno imate od kobasica.

Recimo, ja nebi nikad koristil istu mašinu za mljet meso i pravit crve za boile ??? :stop: Nekak mi to neide skupa :nece: :hmmm:, pogotovo kad bi u budućnosti počel malo ozbiljnije kemijati kojekakvim kemijama za boilu...pa onda za par dana na to meso za kobasice...a na kraju krajeva živim u stanu, nemam mašinu za mljet meso, em ju nemam gdje držat...to ima mesar u kvartu u mesnici :ffwjj: meni je draže i jeftinije DIY rješenje u obliku stare tube od silikona, osjećaj kod izrade boila u današnjim vremenima je nekako kompletniji :ffwjj: :daaa: :cheers:

Djon, ovako izgleda taj roler, neznam možda jednom ako se skroz zakačim na šaranolov nabavim veći i bolji, ali za sad i za sve moje potrebe, ovaj je fantazija :ffwjj: :cheers:

http://i55.tinypic.com/2afn05d.jpg

lelo
03.09.2010., 08:06
tuba od silikona dušu dala za opet, nas početnike ... 0kn

Ta tuba se i meni vrti u glavi samo bih volio informaciju, ako si koristio tubu, da li ima kakvih neželjenih "pojava". Tu mislim na onaj karakteristični miris silikona. On se izgubi?
A što se tiče mašine, imam jednu koju mi žena "dragovoljno" poklanja.

Svilac
03.09.2010., 09:45
Idem ja sad izraditi jednu turu boili s većim udjelom ribljeg brašna (riblje - ptičja... 30% : 10%), a ostalo isto.

Na nekolio zadnjih ribolova sam poslije vađenja sistema, kad rukom primim olovo, zamijetio da su olova topla što znači da se voda u doljnjem sloju još nije ohladila.

Riblje bi trebalo bolje funkcionirati u, još uvijek, toploj vodi.

Proba ništa ne košta, a na te sam boile imao više grizova. :ffwjj:

Svilac
03.09.2010., 13:22
Gotovo!

Evo kako izgleda moje radno mjesto za te stvari:

http://i51.tinypic.com/1z4xrhl.jpg

Ovo su gotove boile, vidite da sam si ostavio jednog cijelog crva, to je da si na vodi mogu odrezati komad točno kakav mi treba:

http://i51.tinypic.com/kbqelw.jpg

Novina je u tome da sam našao način kako izbjeći ručno rolanje a da ne moram kupovati roler i pištolj. Sada samo napravim crve duge desetak cm i bacim ih na kuhanje. Kad se skuhaju, izrežem ih na veličinu koju hoću. Puno se lakše režu kuhani nego sirovi!!!

Kuhaju se jednako dugo kao i boile, isplivaju van bez problema (Arhimed je rekao a ja potvrđujem da je u pravu :uimep: ).

Evo kako to izgleda u krupnijem planu. Tako narezano je odlično za hranjenje a bez problema može i na dlaku (netko je ovdje dobro rekao da šarani ne znaju što je to okruglo. :roflmao:

http://i55.tinypic.com/20hriwx.jpg

A ako netko baš želi okrugle boile na dlaci, i ručno si bez problema srola 10-20 komada. To je ipak puno manje nego ručno rolati sve.

P.S.

Crvi se režu odmah dok su još vrući, lakše je.

Svilac
03.09.2010., 18:26
Opet ja,

P.S. Crvi se režu odmah dok su još vrući, lakše je.

A još je lakše i kvalitetnije (čistiji rez i bez mrvljenja), kad se crvi ohlade i prosuše.

Malo prije sam izrezao onoga što sam ostavio cijelog i vrlo sam zadovoljan. Boile su u škrinji (4 vrećice po cca 0,5kg - znači, za četiri ribolova).

Ako mi sin danas u Škorpionu nađe one Stonfove silikonske prstenove (za boile, pelete i kedere), bit će ove rezane i lovne, ne samo za prihranu. :ffwjj:

glina
03.09.2010., 20:38
Tu mislim na onaj karakteristični miris silikona. On se izgubi?

Imaš za kupiti aluminiske tube za par kuna i one nemaju nikakav miris . Bilo i u Lidlu za 22 kn + plastični tuljci pa odrežeš promjer koji ti treba.

Svilac
04.09.2010., 14:47
Imaš za kupiti aluminiske tube za par kuna i one nemaju nikakav miris . Bilo i u Lidlu za 22 kn + plastični tuljci pa odrežeš promjer koji ti treba.

Ta mi je ponuda promakla. Sad po radnjama ganjam pištolj za fugiranje (ako nije preskup), danas sam bio kod jednih koji drže građevinski materijal i alat ali nemaju.

esad
04.09.2010., 15:09
Bez obzira što riba nezna geometriju okrugle boile su ipak preporučljive kako bi bile zaštičene od sitne ribe.

Svilac
04.09.2010., 18:22
Bez obzira što riba nezna geometriju okrugle boile su ipak preporučljive kako bi bile zaštičene od sitne ribe.

Stoji, samo od sitne ribe ih mogu zaštititi i umatanjem u najlonku (krupnoj ribi ne smeta).

Također, kad se narežu već osušeni crvi, rez je tako fin da sitna riba ne bi trebala ništa lakše moći grickati nego kad je boila okrugla.

Ali, isprobat ću ja to na prvom sljedećem ribolovu pa javim kako je bilo.

glina
04.09.2010., 20:12
Stoji, samo od sitne ribe ih mogu zaštititi i umatanjem u najlonku (krupnoj ribi ne smeta).

Kaj stvarno umatate boile u najlonke? Možda bih tako mogao i kuhanu konoplju umotati i napraviti boilu od same konoplje.

Svilac
04.09.2010., 21:05
Kaj stvarno umatate boile u najlonke? Možda bih tako mogao i kuhanu konoplju umotati i napraviti boilu od same konoplje.

Ja nemam potrebe jer nemam problema sa sitnom ribom. Umatanje u najlonku je ovdje prvi puta preporučio iskusni šaranaš MarkB. Ja se samo potpuno slažem s njim jer je najlonka vrlo tanka, rastezliva i čvrsta pa nema problema s time da boila u potpunosti obavlja svoju funkciju a sitna riba ju ne može grickati, samo obletati a to je opet dobro jer aktivnost sitne privlači i krupniju ribu.

glina
04.09.2010., 21:15
Isprobati ću ovo prvom prilikom, ako upali riješio se ja cvergla zauvijek. Hvala i :grgljam:.

Bistro gdje god pacali mamce.

esad
05.09.2010., 09:31
Morat ću i ja primjeniti neke radikalne mjere makar svojoj staroj skidao najlonke :uimep: jer ubi me ova sitna riba. Zadnjih noći stavljao sam kukuruz na dlaku (4 zrna) i donekle sam se riješio sitne ribe ali klenovi su ostali problem. Vragovi 20-tak cm a ima usta kao šaran od 15 kg. Pokušat ću sa boilama od žganjaca.

Svilac
11.09.2010., 20:48
Nitko se ne hvali da je radio boile i kakve, pa opet moram ja.

Danas sam napravio turu u kojoj je omjer ptičje hrane i ribljeg brašna 3 : 1 u korist ptičje. Ostalo standard, po 10% konoplje i mlijeka u prahu i po 20% kukuruznog i običnog brašna. Ovaj puta sam ubacio i traperov praškasti atraktor za šarane prema uputi proizvođača.

Novost je da sam prvi puta koristio Pobinsonov roler (18mm) koji mi je Gogi kupio u VŽ. :kkkk:
Nisam odmah uhvatio grif iako su boile dobro ispale, morao sam naknadno dodati vodu jer je smjesa bila pretvrda ali mislim da ću već drugi puta rolati kao profesionalac. :uimep:

Moram si sad napraviti okvir s mrežom (sitom) za odlaganje sirovih i kasnije kuhanih boili. Također, zaključio sam da je najbolje prvo napraviti sve crve, pa onda sve srolati i tek na kraju kuhati. Radi sporijeg i ravnomjernijeg sušenja je kuhane boile bolje prvo potopiti u hladnu vodu a tek potom staviti da se suše.

kobra
18.09.2010., 20:30
Evo da se i ja pohvalim,moja prva kila i sve je ispalo relativno dobro :hurra:

http://i938.photobucket.com/albums/ad223/kobrabucket/DSC00344-1.jpg

http://i938.photobucket.com/albums/ad223/kobrabucket/DSC00346.jpg

A sad prvom prilikom na vodu testirat :uimep:

Svilac
19.09.2010., 09:57
Ja nemam potrebe jer nemam problema sa sitnom ribom. Umatanje u najlonku je ovdje prvi puta preporučio iskusni šaranaš MarkB. Ja se samo potpuno slažem s njim jer je najlonka vrlo tanka, rastezliva i čvrsta pa nema problema s time da boila u potpunosti obavlja svoju funkciju a sitna riba ju ne može grickati, samo obletati a to je opet dobro jer aktivnost sitne privlači i krupniju ribu.

Evo, sad mogu ovo i potvrditi, na zadnjem sam ribolovu koristio najlonku za zaštitu boile jer mi je na jednom mjestu sitna riba non stop napadala boilu. Najlonka je spriječila da ju pogrickaju.

Ovo zadnje da sitna riba privlači krupnu nisam potvrdio jer taj put nisam imao griza, niti itko na jezeru. :uimep:

lelo
30.09.2010., 14:18
Gledam neki dan TV i tip lovi šarana, naravno boilom, a meni dvije stvari upadoše u oči. O jednoj ću pisati ovdje, pošto je riječ o boili, a o drugoj ovdje (http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=822&p=90802#post90802). Boila k'o boila, samo što je dvobojna. Pola žuta a pola crvena. Doduše, nešto mi je to poznato i od prije, samo se ne sjećam da li je bilo govora o tome na PT, ustvari, da li je tko to pokušao napraviti doma.

Kakva je tehnologija izrade takve boile? Zahtijeva li nekakve posebne alate? Pa se pitam, da li je i miks različite arome, iako sumnjam? Ja planiram početi sa izradom kućne boile (samo ovim tempom nabavke sastojaka... možda potraje dok dođe na red), pa bih volio i nešto takvo napraviti (dvobojno). Tko zna, možda upali. A možda čak i sa različitim aromama, ako nije prekomplicirano. Baš me zanimaju iskustva Pijanaca.

sterop
30.09.2010., 14:29
A najvjerojatnije kad napraviš kobacu ,prerežeš po pola i staviš rolat kako ih rolaš one se spoje ,barem moje mišljenje..nisam probao , jer nevidim
kombinaciju jer što staviš u dvije smese može i u jednu ...ostaje jedino boja:hmmm:

lelo
30.09.2010., 14:53
Što se tiče dvije smjese, to ja onako lupam bez veze. Ali dvije boje prolaze, a evo i zašto. Često čitam kako ribiči stave dvije vrste mamca, recimo tigrov orah i kukuruz, boilu i kukuruz... ili žuti podizač na mamac druge boje, pa se onda pitaju zbog čega su imali griz, zbog boile ili kukuruza. A kukuruz je žut, iako ima i obojenih, pa dolazi do njegovog jačeg isticanja u odnosu na neku drugu boju, recimo crvenu, smeđu.. boilu ili crni, tamniji orah... Sad da riba ne razlikuje boje, o tome ne bih, ali primijeti da je nešto tamnije ili svjetlije, vidi kontraste. Pa na tamnijem dnu bolje do izražaja dolazi svjetlija boila, pa ako je još pola-pola boila, ne moramo razmišljati o tome da li je vidljiva.

sterop
30.09.2010., 15:01
Staviš dvije boile zadnju prerežeš po pola i staviš podizać u kojoj želiš boji i evo ti mix boja..:sram:

lelo
30.09.2010., 15:04
Ma tako izgleda jednostavno, samo... Samo što ne želim samo lovnu boilu, nego da imam i boilu za prihranu u istom koloritu.

sterop
30.09.2010., 15:06
Ma tako izgleda jednostavno, samo... Samo što ne želim samo lovnu boilu, nego da imam i boilu za prihranu u istom koloritu.
Shvatio sam odi sused vidi šta sam iskombiniro hahah sory..:notworthy:

Mark_B
30.09.2010., 15:10
nevidim kombinaciju jer što staviš u dvije smese može i u jednu ...ostaje jedino boja

ja to obično riješavam tako da kad hoču lovit na dva različita mirisa,recimo smrad-voće prerežem jednu smrada popola i jednu voća popola i spojim te polovice opet ispadne jedna boila samo je pola npr.Squid&Octopus a druga polovica jagoda

tako da oba mirisa mogu ispuštat one svoje specifičnosti koje imaju u sebi a kad ih pomiješaš u isti mix oni se međusobno pobijaju i vjerovatno malo gube na svojoj atraktivnosti...:hmmm:

osobno mogu reć da mi se takvo kombiniranje par puta isplatilo i nagradilo sa ribom...:cheers:

drraz
30.09.2010., 20:22
To se inače radi od dva prilično slična mix-a samo druga kemija i boja (u večini slučajeva!), onda kad se stavlja u pištolj stavlja se pola jedog i pola drugog miksa, onako uzduž tako da kroz toljac ide malo jedan i malo drugi, samo se nesmije previše rolat da se ne izmješaju previše. Miksevi moraju biti vrlo "slični" , jer se inače neče primit jedan za drugi pa će se boile lomiti :lert:. Probao sam to raditi, ispalo je dobro, ali nisam imao nekog naročitog uspjeha s njima :hmmm: !?