View Full Version : Kukuruz
Kukuruz je dugo vremena bio sigurno najzastupljeniji mamac u šaranskom ribolovu ali je danas potisnut modernijim mamcima (boile). Potisnut je neopravdano jer je i dalje izuzetno lovan a i puno ga je jednostavnije pripremiti i koristiti nego boile. Ima još jednu značajnu prednost, jeftin je, puno jeftiniji od druge primame.
Priprema se tako što potrebnu količinu prelijemo vodom (paziti da je razina vode uvijek nekoliko centimetara iznad kukuruza) i pustimo da nabubri (otprilike jedan dan, ovisno o tome koliko je bio suh). Nakon toga ćemo ga kuhati dok ne omekša (nekoliko minuta do sat vremena, ovisi o tome koliko je bio star), pazeći da ne raspuca (puknuta zrna privlače sitniju ribu). Uvriježeno je mišljenje da ako pecamo šarana zrno treba biti cijelo, a da raspucala zrna više voli amur.
Oni koji žele spoj klasike i modernijeg ribolova će tijekom kuhanja dodati sladilo (šećer ili sweetener) a nakon što je skuhan, oplemeniti ga raznim mirisima, aditivima i bojama. Upotrebljavati se može samo skuhan i bez dodataka ali će razni dodaci ipak povećati njegovu učinkovitost, bilo kao mamca, bilo kao primame.
Ovako pripremljen je pogodan za upotrebu tijekom nekoliko dana a količinu koju nećemo potrošiti tokom tog perioda možemo duboko smrznuti za kasnije.
Kukuruz se kao mamac može prezentirati na više načina, najčešće je to direktno na udicu ili na dlaku. Međutim, iskusniji ribolovci su otišli korak dalje pa spojili kukuruz i kao mamac i kao primamu:
Na udicu ili dlaku se montira željeni broj zrna kukuruza, eventualno plus spužvica za pop-up. Čašu od jogurta do trećine napunimo kukuruzom za prihranu, zatim u čašu stavimo pripremljenu udicu s mamcem tako da predvez ostane vani, potom dodamo još kukuruza da napunimo čašu, sve to zalijemo vodom i stavimo u zamrzivač. Za otprilike 12 sati će se sve zamrznuti i spremno je za upotrebu.
Kada dođete na vodu, čašu izvana na trenutak obuhvatite dlanovima kako bi se stijenka zagrijala i zamrznuti sadržaj lakše izvadio. Predvez montirate na glavni najlon i zabacite na željeno mjesto. U vodi će se sve brzo odmrznuti i dobili ste svoj mamac usred gomilice primame, san svakog ribolovca koji zna koliko je važno precizno hranjenje i potom zabacivanje.
Ovakav način prezentacije se zove "ledolina" i posebno je pogodan za ribolov na većim daljinama kada je puno teže postići preciznost u hranjenju i zabacivanju.
http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/RIBOLOV/MAMCI_clip_image001.jpg
Sviđa mi se ova ideja zvana ledolina, isprobat ću to ove godine ziher... :idea:
Zvjerko
10.06.2008., 13:47
Vidio u zivo (lik tvrdio da je njegov izum)
1 put kada je zabacio pokidao sam se od smijeha (pukao mu flaks)
2 put nakon 4-5 min šaran od 6kg
3 put nakon 10tak minuta šaran neke druge vrste (onaj glatki bez ljuski) 7,5kg
4 put nakon 20-30 min babuška od 2-3kg
5,6,7,8... put gledao sam izdaleka, ali sve su bili šarani 4-8kg i svaki put nije čekao vise od 30 min
Izgleda kao jako dobar mamac za šarane, jedino kaj mi se nije svidilo kod ribiča je kaj ima metalni stalak za 3 stapa i na svakom stalku senzor kroz kojeg prolazi flaks tako da tocno zna kako se ponaša riba .. ono meni je to ubijanje gušta a njemu odlazak na "plac" po ribu za ručak
btw nemojte zaboraviti da ledolino morate furati sa sobom u onom mini prenosivom hladnjaku
Zvjerko
10.06.2008., 14:40
Zaboravio sam jos napomenut da je ovaj ribic jos dodao punu saku sitnih mrvica kruha u ledolino prije zamrzavanja
EDIT: evo nasao sam i slike tih 2 vrste šarana
LJUSKAVI
http://img124.imageshack.us/img124/1526/copyofp4070246sk1.jpg
MALOLJUSKAVI
http://img124.imageshack.us/img124/6820/copyofp4080268cy5.jpg
A di su oni dani kad se na šarana išlo samo sa kuruzom, bez ikakvih ovih "modernih" đinđebaja..
Običan praporac na vrhu štapa (onakav kakav ima deda mraz) i nadobudan pogled nekud u daljinu. To su bili pravi šarani, oni kaj su znali plivat sa srcem i dušom, a ne ovi sad moderni kaj si biraju dal će boilu sa okusom jagode il vanilije :myccc:
Ko i "moderan" nogomet...uništili su stajanja na stadionima, uništili su kuruzu za šarane :cussing:
Gle, kuruza i dalje igra, istina Bog, kak na kojoj vodi!
Ja moderni šaranolov NE VOLIM najviše iz razloga kaj love s pendrecima, a ne sa štapovima!
Kaj nije veći gušt klepit šaranka od 2-5 kg na matcher ili na šteku...
Ti mater, da vidiš borbe!
Nego, znam da je offtopic, al jel te zanima stolac?
Bemti, ja sam jenput puknul šarana 2,5kg na kedericu 3m.... e to je bila borba, a osjećaj nezaboravan!!! Mislim da bi trebalo šaranolov prepustit natjecateljima, a svi ostali bi se trebali okrenuti starim metodama ribolovova, znači čim manje profi štapova, rod podova, boila, signalizatora... pa da vidimo onda ko je ribič, a ko šminker?!
nekada sam i ja zamrzavao prihranu.. experimentirao sa najboljim načinom postave na pribor da spriječim petljanje itd..
no nije pogodno zbog čuvanja za duži ribolov..
zavisno od veličine vode.. otežana ili ne.. obična hranilica napunjena prihranom kojoj je osnova kuhani žganac od šrota (domaći kukuruz ili šećerac po mogućnosti) daju dobre rezultate i mogućnost višednevnog ribolova..
pva vrećice su idealno riješenje no većina ih teže nabavlja a za ekstremne daljine raketa ili čamac za prihranu su zakon..
osobno sam lovio u društvu na daljinama oko 150-180 metara uz uporabu čamca.. naravno osim prihrane u čamac stavljamo i naš sistem da ga čamac iskrca skupa sa prihranom.. gušt je vući ribu sa tolikih daljina.. pogotovo što su redovno veći primjerci u pitanju.. no mana je velika potrošnja baterija.. efekt samopražnjenja kod punjivih iako ima jako kvalitetnih i jakih.. živcira i sporost prezentacije cijelog pribora.. pojava namreškane vode te upotreba dalekozora da bi prezentirali sistem točno gdje želimo.. pogotovo na nekim vodama gdje nema nasipa ili barem većeg drveta sa kojeg bi lakše vodili čamac i nadgledali cijelu operaciju :mmb:
nekada sam i ja zamrzavao prihranu.. experimentirao sa najboljim načinom postave na pribor da spriječim petljanje itd..
no nije pogodno zbog čuvanja za duži ribolov..
zavisno od veličine vode.. otežana ili ne.. obična hranilica napunjena prihranom kojoj je osnova kuhani žganac od šrota (domaći kukuruz ili šećerac po mogućnosti) daju dobre rezultate i mogućnost višednevnog ribolova..
pva vrećice su idealno riješenje no većina ih teže nabavlja a za ekstremne daljine raketa ili čamac za prihranu su zakon..
osobno sam lovio u društvu na daljinama oko 150-180 metara uz uporabu čamca.. naravno osim prihrane u čamac stavljamo i naš sistem da ga čamac iskrca skupa sa prihranom.. gušt je vući ribu sa tolikih daljina.. pogotovo što su redovno veći primjerci u pitanju.. no mana je velika potrošnja baterija.. efekt samopražnjenja kod punjivih iako ima jako kvalitetnih i jakih.. živcira i sporost prezentacije cijelog pribora.. pojava namreškane vode te upotreba dalekozora da bi prezentirali sistem točno gdje želimo.. pogotovo na nekim vodama gdje nema nasipa ili barem većeg drveta sa kojeg bi lakše vodili čamac i nadgledali cijelu operaciju :mmb:
Noćna ptico :fg:
Pa di ste lovili na takvu daljinu? Na Kaspijskom jezeru? :nahnah:
:grgljam: :cheers:
barem je hrvatska puna jezera.. što umjetnih, što prirodnih.. sa dosta ribe i većeg obujma... samo u mojoj blizini ih ima dovoljno gdje veći šarani lakše primaju na preko 100m od obale.. Zajarki u Zaprešiću, Rakitje, Čiće..
a ovo je bilo prije desetak godina u slavoniji.. točna lokacija- tajna :)
da ni ne spominjem koliko ima propalih ribnjaka.. koji su privatizirani.. dio tabli radi normalno.. dio je za ribiče.. nekadašnji ribnjaci Jasinja u Oriovcu su dobar primjer.. za 30kn dnevne karte.. lovi koliko hoćeš.. uz obalu babuška i fucking cvergl.. istina ima i lijepih.. grabljivice.. posebno štuka posvuda.. a preostali šarani bježe od obale :) tabla je približno 2000X 5000 m.. a vjerojatno i veća.. do kraja nikada nisam išao :) no šarana od bar 5 kg uz obalu rijetko ima.. :mmb:
Rijetko ih ima, ali ako im pružiš ili ih na neki način namamiš, biti će ih i na metar od obale...
Iskreno, ne vidim svrhu niti čar zabacivat dalje od 100 metara od obale, ma ni 70 metara...inače je filing ko da sam na moru pa zabaciš do kud ti pogled seže...
Nekako su mi uvijek primamljiviji bili potoci koji su malo preveliki da se nazivaju potocima, a opet premali da bi bile rijeke...dakle nekakve riječice...do 2-3 metra dubine i najviše 4-5 metara širine :mmb:
poanta je da većina takvih voda ima puno patuljana.. a oni se drže uobičajene ribolovne zone i jedu sve što pada u vodu.. na većim daljinama je manje ubačene hrane.. manje i patuljana.. i veća mogućnost da nam zagrize plemenita riba koja i je cilj našeg :mmb:
radi korištenja sistema koji osiguravaju samokvačenje već se gubi ono drago nadmudrivanje sa ribom no trofejne primjerke se samo na ovaj način i da uhvatiti..
i ja najviše guštam u lovu na štangu.. plovak i isčekivanje.. hoće li prihrana privući bar koje jato šarana od kilu-dvije.. pa guštat :rtvb:
kad skužim kako postaviti sliku.. stavim poneku :computer:
dolazi zima i više vremena za komp :)
do nekih mojih slika.. pogledajte malo ulove i galeriju ostalih riba (štuka, bass, som, koi...) sa mog domaćeg ribolovnog terena :mmb:
http://www.saran-zapresic.hr/ulovi.php
predrag
13.05.2009., 23:28
Ako u vodi na kojoj lovite ima mulja dobro je oguliti kožicu :eek5: sa zrna jer nakon 15 min. se mulj uvuče i zrna potamne.Jedino kuruzu treba kuhati tvrđe.
Naravno,gulim samo zrna koja idu na dlaku.
Kukuruz treba malo prokuhati da samo malo nabubri onda ga staviti u bure i preliti vodom, vodu svaki drugi dan mijenjati i tim kukuruzom hraniti i hvatati, slazem se da treba kukuruz oguliti ali isto tako mislim da nema potrebe jer se ne guli onaj s kojim hranimo!
Još korstim ulje za mirisne svijeće od borovnice u staklenku od 200 grama stavim kuruzu i čistu vodu i 15 kapi ulja mirisnog i na to hvatam 2 zrna na dlaku i pop up njega i nakapam uljem i to jr to
Bez obzira na sve moderne kemije i tehnologije kukuruz i dalje radi. Ovo je proljeće na Šumbaru hranjenje rukom pod grm bilo efikasnije od dalekometne artiljerije. A i oni "opaki" šaranaši su u stvari lovili uz obalu samo onu drugu, a mogli su kao i ostali normalni svijet nahranit "pod noge" pa bi bili na istom sa puno manje muke :doh:
Rekoh ja...oldskul je ipak oldskul.
Kuruza, žganci, tijesto i sir... :xqqa:
:roflmao:
Kuhani kukuruz zaleđen u čaši od jogurta.
Ali to nije sve!
Osim kukuruza, u čašu se još stavlja i predvez s nafilanom udicom na čijem je kraju virbl.
Dalje je jednostavno.
Vežeš za glavni najlon i sve zabacuješ, obično bez olova jer je samo po sebi dosta teško.
Odlična stvar za rekreativni ribolov bliže obali.
Jaki štapovi i peri!
Tak se bar lovi kod mene.
Ak sam gdje pogriješio, molio bih da me se ispravi.
:uimep:
kaj se tiče ledoline to je fakat stara fora s kojom se hranilo i lovilo naime jedina loša stvar kod ledolina je sljedeće, ukoliko stavljamo predvez sa flaksom udicom i mamcem da se zamrzne dolazi do krutosti flaksa koji tada češće i puca prilikom jakog zabaca ili kontre/odnosno drila velikih riba (čitaj over 10,00 kg a svaki flaks ima memoriju:idea:) dečki su tome doskočili sa predvezom od upredenice ili stavljanjem manjeg olova u čašu s primamom however od pojave boila kobri i raketa s kojima je hranjenje uveliko pojednostavljeno ovo je u modernim tehnikama prešlo u zaborav :nahnah:
Mislim da je za amura ipak to najbolja kombinacija.
Iako ledolina ima još jednu prednost...u vrućim ljetnim vodama sama pojava leda zainteresirati će ribu, zar ne?
veljac nisi bas u pravu, jer ti niti sa raketom a kamoli kobrom nemres napraviti to da imas hrpu hrane a unutar te hrpe udica s mamcem. ledolina bi se jedino mogla usporediti s PVA vrecicom, mrezicom ili trakom ali njih nemozes koristiti za vlazne mamce, te ovim (http://www.mullarkeys.co.uk/fishing/coarse-fishing-tackle/feeders--legers-and-accessories/0/ultra/7869/) a ovdje (http://publishing.yudu.com/A7kgc/mullclasscollect08/resources/index.htm?referrerUrl=http%3A%2F%2Fwww.mullarkeys. co.uk%2Fcatalogue%2F&skipFlashCheck=true) je na stranici 5-6 video prezenticija. BTW ja uvijek za sarana koristim "spagu"
hm svako ima pravo na svoje mišljenje, zatim ne hrani se na hrpi od 10 cm kod lova velikih riba, nego se radi prostor hranilišta određene kvadrature u kojem riba patrolira i prima mamac.. uz hranjenje sa ponuđenim:nahnah: zar misliš da velikoj ribi nije čudno kad vidi takvu hrpicu baš na jednom mjestu :roflmao:a uz to i mamac.. ok svatko lovi na svoj način a kaj se tiče ulova imaš u mom foto albumu i od mog kuma MarkB realizacije ... btw upravo palim na Rakitje ih obići jer su na vodi kampanja od 4 dana ahoj:ffwjj:
Na jednom bratskom ribolovnom portalu pročitao sam slijedeće:
Bijeli kukuruz sa češnjakom, odličan mamac za šarana i amura.
Na jezeru "Granje" u Bedekovčini, ribiči love na kuhani bijeli kukuruz sa puno češnjaka dodanog u kukuruz. Za tu informaciju sam čuo prije više godina kada sam lovio na jezeru u Triblju, a nisam baš puno vjerovao u to, a sada mi je jasno kaj su dečki koji su nam rekli za to, na Triblju, ulovili puno amura i šarana. Dali neko od naših članova ima kakva iskustva sa tim mamcem, bilo bi lijepo da podijeli sa nama to znanje.:eeee::mmb:
Na jednom bratskom ribolovnom portalu pročitao sam slijedeće:
Bijeli kukuruz sa češnjakom, odličan mamac za šarana i amura.
Na jezeru "Granje" u Bedekovčini, ribiči love na kuhani bijeli kukuruz sa puno češnjaka dodanog u kukuruz. Za tu informaciju sam čuo prije više godina kada sam lovio na jezeru u Triblju, a nisam baš puno vjerovao u to, a sada mi je jasno kaj su dečki koji su nam rekli za to, na Triblju, ulovili puno amura i šarana. Dali neko od naših članova ima kakva iskustva sa tim mamcem, bilo bi lijepo da podijeli sa nama to znanje.:eeee::mmb:
je istina ukuhava se kuruza sa bijelim lukum ili ti ga češnjakom a ne bi vjeroval ima u ponudi i praškastih dipova sa mirisom/smradom češnjaka:nahnah:
Jučer sam isprobal taj recept, međutim ni griza. Jedino su svi cucki kaj su u Fuki, bežali za menom, misleć valjda, da sam češnjofka (domaća kobasica sa češnjakom).:laughh::laughprst:
Kod nas na Orljavi je najčešći ulov na glistu, a zaluta koji i na kukuruz s aromom vanilije i rijeđe na šećerac
E jel ima tko kakvih ulova na kukuruz s aromom raka?
SMRTNIK
28.06.2009., 13:21
ja lovim na zaprsicu na ekonomskom jezeru jućer smo ulovili 9 šarana a sve to na obični šečerarac iz limenke podravka i hranilica na bazi kokosa i nemres vjerovat zabacis i za 2-3 min pocne grist i ne staje to smo ulovili sve u roku 3h a poslije pocelo da grize al se neče zakaćit i to sve na kuruzu ide
ja lovim na zaprsicu na ekonomskom jezeru jućer smo ulovili 9 šarana a sve to na obični šečerarac iz limenke podravka i hranilica na bazi kokosa i nemres vjerovat zabacis i za 2-3 min pocne grist i ne staje to smo ulovili sve u roku 3h a poslije pocelo da grize al se neče zakaćit i to sve na kuruzu ide
Ma cekaj bre, zar nisi u nekom drugom postu rekao da ti neki kolut skace gore dole, a nece nista da se zakaci? Jesi upecao sta juce, odluci se.
SMRTNIK
28.06.2009., 14:55
jesam upeco 3 sarana ali kasnije je poceo kolut gore dole bez prestanka al se nece zakacit
I babuška ide na kukuruz (šećerac)...ako imaš male udice, ako ne...:zccc:
SMRTNIK
29.06.2009., 20:06
ide na kukuruz šećerac sa vanili šećerom i deverika i babuska i ovaj smrad od cvergla grrrr
baushtelac
04.07.2009., 22:51
Do sada se jedino kukuruz pokazao kao univerzalan mamac(osim gliste) tokom cijele sezone-barem meni.Nije nužno čak ni da je aromatiziran,jedino malo prokuhan u zašećerenoj vodi.Još kad ima za naći jumbo zrna...:xqqa:
cizma93
27.07.2009., 16:26
meni se sve to cini malo komplicirano, ja doma napravim hranu i lovim na hranilicu to mi najednostavniji i najefikasniji nacin koji sam do sada isprobao :grgljam:
Na kantu kuhanog kukuruza stavi se mala vrećica češnjaka u prahu kaj se koristi za kolinje 10 grama npr:idea:
masakrista
30.08.2009., 12:08
jucer sam se vratil iz krivolova-ulov-pol vrecice kukuruza koji se trenutno namace,e sad kuhanje.Citam okolo da se taj kukuruz kuha sa raznim dodacima tipa češnjak,šećer,vanili šečer za kolače,čak i sa sirupom za sokove.Zanima me(ja ga budem zašečeril)kolko se šečera treba staviti-da ne pretjeram!?:kkkk:
Pa jednu "vrečicu" od 50 kg, :uimep:, kak i Zagorec u 100 kila tuduma, pa na zadnje dobi 2 hekta "prvoklasnog" delanca.:laughh:.
http://www.youtube.com/watch?v=IZoazil3z9E
Željko legendo!
masakrista
30.08.2009., 19:09
maa neee..daj zna ko upravo se kuha!!Imam 2 kg kuruze stavil sam 2 velike zlice secera i 20g vanili secera i dodal malo cesnjaka..i zeksal 2 jogurta :BangHead:za ledolinu
Dosta ti je to i secera i vanilin secera, samo ne znam sto si u to bacio cesnjak,
al' saznacemo dal' si pogodio kad se vratis sa fisha... :grgljam:
pijani zdravko
09.09.2009., 20:46
zaboravite ledolinu kupite hranilicu koja u sebi već ima olovo i stavite u nju kvalitetne hrane i to je to..... provjereno kod mene svaki put dobijem 10 šarana po danu
Dubravko
14.09.2009., 15:11
ova tema o Oriovcu je točna i još da dodam da otkako je taj privatnik kupio nije poribio više ima ribe u napojnim kanalima koji ga pune nego u njemu:cheers:
Za vrijeme kuhanja kukuruza stavim na kilu 2 velike žlice soli, a poslje kuhanja još 2 velike žlice soli i na mojoj vodi mi se super pokazalo kad sam stavio još žlicu ljute paprike i žlicu peršina, bilo je dobro kako i za šarana tako i za amura
Za vrijeme kuhanja kukuruza stavim na kilu 2 velike žlice soli, a poslje kuhanja još 2 velike žlice soli i na mojoj vodi mi se super pokazalo kad sam stavio još žlicu ljute paprike i žlicu peršina, bilo je dobro kako i za šarana tako i za amura
Ljuta paprika i chili idu u partikl, stari engleski trik! :ffwjj:
Izgleda da so ima veliku primenu, ja je stavljam u mesni miks ali i u voćni. Skoro sam pročitao u novinama tekst, da so u većoj količini usporava razgradnju pva mrežica. Kolega ribolovac preporučuje da se u partikle stavi par velikih kašika soli i da to odstoji neko vrame, te da će to u mnogome usporiti topljenje pva, a mi ćemo imati više vremena za precizan zabačaj. Čim budem probao javljam rezultate.
Izgleda da so ima veliku primenu, ja je stavljam u mesni miks ali i u voćni. Skoro sam pročitao u novinama tekst, da so u većoj količini usporava razgradnju pva mrežica. Kolega ribolovac preporučuje da se u partikle stavi par velikih kašika soli i da to odstoji neko vrame, te da će to u mnogome usporiti topljenje pva, a mi ćemo imati više vremena za precizan zabačaj. Čim budem probao javljam rezultate.
Sol je prirodni konzervans i stavlja se u mix više zbog konzerviranja nego zbog arome.
A ovo sa pva vrečicami mi je zanimljivo iako pomalo sumnjam. Probaj, pa podijeli iskustava s nama. Ja sam probao sa uljem (konoplja), ali se "sav" umastim pa sam odustao.
Dugo traje punjenje vrečice (barem meni) i dok se sve pripremi može doći do topljenja pva. A kad zabaciš leti na sve strane.
zdravko
17.01.2010., 17:09
Ja kad kuham kukuruz stavim na 10 kg kukuruza pola kg šečera a kad je kuhan te se počne hladiti dodam još 5 velikih žlica meda. Sa tim prihranjujem ,a lovim na onaj veliki Goljat,koji je takodje sa medom. Na dlaku stavim 2 do 3 zrna i udicu br. 4 ili 6. Ove godine sam sa tim ulovio više šarana nego sa boilima.Na komercialnom ribnjaku gde se lovi šaran i babuška na jedan štap stavio sam Goljat kukuruz ,klizece olovo 20 gr a na drugi boilu i fiksno olovo 8o gr. 75% uhvačenih šarana na kukuruz.Koji je razlog neznam.
Sol ti je prirodni atraktor, a kad na hranilište sjedne onako topli slani partikl onda počinje igranka :roflmao::roflmao::roflmao:
Ja kad kuham kukuruz stavim na 10 kg kukuruza pola kg šečera a kad je kuhan te se počne hladiti dodam još 5 velikih žlica meda. Sa tim prihranjujem ,a lovim na onaj veliki Goljat,koji je takodje sa medom. Na dlaku stavim 2 do 3 zrna i udicu br. 4 ili 6. Ove godine sam sa tim ulovio više šarana nego sa boilima.Na komercialnom ribnjaku gde se lovi šaran i babuška na jedan štap stavio sam Goljat kukuruz ,klizece olovo 20 gr a na drugi boilu i fiksno olovo 8o gr. 75% uhvačenih šarana na kukuruz.Koji je razlog neznam.
Mislim da je osnovni razlog što na komercijalnom ribnjaku šarani radije prihvaćaju kukuruz taj što su to mlade ribe iz uzgajališta navikle da se hrane istim.
Pokušaj još na mijestu na kojem loviš prihranjivati rasutim kukuruzom (mi to kažemo šrotati) tako da prihrana proizvede specifičan zvuk kada pada u vodu. Šarani iz uzgajališta dolaze na taj zvuk. Bistro.
Dubravko
24.01.2010., 08:25
Zdravko-jeli to onaj krupni kukuruz u staklemoj flašici (Goljat)-šta nije to Cukova roba?Ovdje je napisano da se hvata sa ledolinama ali zaboravljeno je reći da se osim ledoline mora staviti bar jedno olovo od 50 grama jer led pliva da sad ne objašnjavam specifične težine ali i zbog lakše kontre:punish:
Goran VT
24.01.2010., 11:18
Ja kad bacam na ledolinu mečem olovo obavezno bar 20gr, ali ne tbog kontre več zbog težine svingera, jer ako nema ništa svinger stalno tone :doh:
zdravko
24.01.2010., 11:51
Zdravko-jeli to onaj krupni kukuruz u staklemoj flašici (Goljat)-šta nije to Cukova roba?Ovdje je napisano da se hvata sa ledolinama ali zaboravljeno je reći da se osim ledoline mora staviti bar jedno olovo od 50 grama jer led pliva da sad ne objašnjavam specifične težine ali i zbog lakše kontre:punish:
Da je Cokova roba. Ima vanilija,jagoda i med a ja sam najviše uhvatio na med.
beli_61
29.01.2010., 14:02
Čitam ovo u topićima i odlučio da napišem ija nešto o kukuruzu. U proljeće najviše pecam na kukuruz koji je odstojao barem 20-setak dana u vodi.S njim prihranjujem (raketom) ako je na večoj daljini i njega stavlja na dlaku po 2-3 zrna.Kod nas tom kažu "smrdljivi" kukuruz.U ljeto kombiniram , malo na kukuruz s bjelim lukom, malo na med ili vanili. Večinom nosim dvije kantice od pet kg,, ali nisu pune.To je za dnevni ribolov.Isto tako s kojim prihranjujem na takav i lovim, samo ga ogulim.A uvijek bude i nekih eksperimenata na jednom štapu. Praškasti dipovi i tako. Lijevo i desno po vrsta kukuruza a u sredinu eksperiment. Ako idem na veće vode gdje se već riba navikla na hranjenje boilama, onda lovim isto na dvije vrste. Domaće izrade i jedne kupovne. Ali obavezno jedan štap na bjeli kukuruz krupna zrna. Neki ga nazivaju "domaći" ili "osmoredac". Njga prokuham i dodam neku aromu.
Ali bez obzira koji kukuruz bio pokazao mi se najbolji. Bolji od bojli, od šečerca jer njega odmah napadnu cvergli.
Ako nekog zanima kako kuham neka napiše.
Naravno da zanima, samo piši!
beli_61
29.01.2010., 15:02
Kao prvo stavim da se nakvasi jadan dan, zatim ga stavim kuhati. Pri kuhanju pazim da se ne raskuha. Kad nađem prvo zrno da se raspuklo, prekidam i stavljam vrećicu češnjaka, ako slučajno nemam onda očistim za šaku bjelig luka te ga izrežem i izdruljam. To najčešće napravim naveće, sve stavim u kanticu, poklopim da odstoji do jutra. Tako da kukuruz upije aromu u sebe.
A kad pravim kukuruz s nekom aromom, onda na odprilike dvije kg kukuruza dodam bar pola kg toga "osmoreca" jer on ima posebnu aromu kukuruza. Puno intenzivniji miris nego obični, još dodam 2 vrečice vanili šečera (ako pravim za aromu vanili).Inaće stavim obični 10dkg šečera, pa kad se skuha isto ukanticu. Zavisi od vrste, ako želim MED tada dodam 2-3 žlice meda i promješam pa poklopim.Ako pravim vaniliju dodam 20-30-kapi arome, može biti i neka druga ne mora biti vanili.
A kad dođem na vodu izaberem dvije šake onih krupnih zrna. na svaku dlaku stavim po 2-3 zrna, pri tome ih ogulim i kapnem jednu kap arome na njih. U toku ribolova, ako neće nanižem na "pva" nit 10-ak zrna, zavežem za udicui tako zabacim. Naravno to se može do nekih 30-40 metara,ako je dalje onda vrečicu.
Ako nešto treba pojasniti napišite samo.
Bistro..
zdravko
29.01.2010., 17:22
A kad pravim kukuruz s nekom aromom, onda na odprilike dvije kg kukuruza dodam bar pola kg toga "osmoreca" jer on ima posebnu aromu kukuruza.
Prijatelju -kako bih ja mogao dobit ovaj kukuruz ? Dal ima seme negde da se kupi ili gotov kukuruz ?
Mislim da je najbolje ako imaš nekog na selu da ti posadi jedan komadić sa kukuruzom kakav želiš. Ja nabavio 70 sjemenki bijelog osmoredca pa ću ga posijati . Raspitaj se malo ima bijelog, žutog, a prije par godina sam vidio i miješane klipove kokičara bijelo , žuto, crno.
Ako želiš da ostane bijel sadi ga dalje od ostalog kukuruza da se ne skurva i za 2. godine požuti.
zdravko
29.01.2010., 19:22
Raspitaj se malo ima bijelog, žutog, a prije par godina sam vidio i miješane klipove kokičara bijelo , žuto, crno.
Znači da je to kokičar i da sjeme mogu kupiti u tgovini ? A zemlja mi nije problem jer živim od nje.
Krivo si shvatio nije to kokičar (mada je i on dobar) već je to kukuruz koi se sadio prije nego su postojali hibridi .Ako se ne snađeš javi pa ti pošaljem dvadesetak sjemenki.
Za 2 godine imaš sjemena za pol jutra. A možda nabavim još pa ti javim.
zdravko
29.01.2010., 20:33
Krivo si shvatio nije to kokičar (mada je i on dobar) već je to kukuruz koi se sadio prije nego su postojali hibridi .Ako se ne snađeš javi pa ti pošaljem dvadesetak sjemenki.
Za 2 godine imaš sjemena za pol jutra. A možda nabavim još pa ti javim.
A jesam dosadan - Jeli to oni stari okrugli što je bio prije hibrida ? Ako je onda ču se raspitat jer ga neli jos tu sade ovako u bašti jer je najbolji za pečenje. Kod nas se šečerac baš ne peče nego onaj stari.:kkkk:
Dubravko
30.01.2010., 08:03
Osmoredac je dobar i sirov za pecanje naročito kad je u prelazu iz mlječne u voštanu-probaš ga noktom ako prsne i pošprica onda je u mliječnoj zriobi ako ostane trag nokta onda je u voštanoj.Nije problem pecati ni kad je u mliječnoj jer onda ispušta karakterističan miris i privlačan je za ribu jedino što je problem staviti na udicu ili dlaku-nemoguća misija :hmmm:
beli_61
30.01.2010., 12:19
Zdravko,
dobro si shvatio, to je taj kukuruz koji se sijao prije hibrida. mogu nabaviti pa da posiješ, ali ne znam kako to ide preko granice s paketom. Zato ti predlažem da se raspitaš tamo u okolici, neko mora imati. Samo pazi ima stvarno 8 redi zrna na klipu i bijel je. Ako ima više, ili ima i drugih boja onda se već izkrižao s drugim sortama.
Svakako javi, ako ne nađeš nešto ćemo smisliti.
zdravko
30.01.2010., 12:33
Zdravko,
dobro si shvatio, to je taj kukuruz koji se sijao prije hibrida. mogu nabaviti pa da posiješ, ali ne znam kako to ide preko granice s paketom. Zato ti predlažem da se raspitaš tamo u okolici, neko mora imati. Samo pazi ima stvarno 8 redi zrna na klipu i bijel je. Ako ima više, ili ima i drugih boja onda se već izkrižao s drugim sortama.
Svakako javi, ako ne nađeš nešto ćemo smisliti.
Puno ti hvala. Raspitat ču se a ako ne dobijem ja ču te zamoliti,da mi pošalješ a nije problem granica jer imam ja kolege na drugoj strani granice pa bi mogao poslati na adresu od jednog od njih. Videču za par dana pa ti javim. :kkkk:
beli_61
30.01.2010., 12:48
Važi nema problema, nešto ćemo smisliti, jer imami ja dodbinu u Bregani.
Pa se čujemo.
Pozz...
Shomi ajd budi dobar pa prevedi ovo jer stvarno ne kužim što je pjesnik htio reći...:hmmm:
Jel ovo neki inat ili što?
pedjakv
02.02.2010., 14:24
:klopi:
Nadovezao bi se na ovu temu o kukuruzu i napisao jedan dobar recept koji je proveren na vodi.
Potopiti 10 kg. kukuruza u vodu i ostaviti 48 sati da fermentira
Posle fermentacije isprati kukuruz vodom i sipati novu vodu i staviti da se kuva.
Kad kukuruz pocne da vri sipati celu kesu aditiva CARPIX od Sensasa ,promesati i ostaviti da se kuva sve dok zrna kukuruza nepocnu da pucaju.
Skloniti kukuruz sa vatre i u njega dok je jos vruc ubaciti zasladjivac /ja koristim praskasti swetener enhancer od Solara ili stimulator neutral od VE/ dve supene kasike .
Osim zasladjivaca potrebno je ubaciti i neku od amino kiselina od kojih ja ubacujem nutramini multimino od Nutre ili neka aminokiselina od SBSa .
Sve to izmesati i ostaviti da se ohladi posle cega pakovati u kese i ostaviti u zamrzivac do upotrebe .
Ovako mozete uraditi i sa ostalim aditivima iz programa Sesasa
Probajte sigurno ovakav kukuruz sigurno ce saran uzeti
BISTRO kolege :cheers:
DraganB
02.02.2010., 14:24
надовезао би се на ову тему о кукуруз
Uf, Pedja, došao si na ovaj forum dobrovoljno i prihvatio SVA pravila foruma. Slušaj generacijo, zbog nečije za**bancije svi smo ljuto naje**li. Zato te molim, da se na ovom forumu družimo i razmenjujemo iskustva, radosti i tuge. U to ime pozdravlja te Srem sa pesmom Širok Dunav ravan Srem ..... :ffwjj: :cheers:
:klopi:
Nadovezao bi se na ovu temu o kukuruzu i napisao jedan dobar recept koji je proveren na vodi.
Potopiti 10 kg. kukuruza u vodu i ostaviti 48 sati da fermentira
Posle fermentacije isprati kukuruz vodom i sipati novu vodu i staviti da se kuva.
Kad kukuruz pocne da vri sipati celu kesu aditiva CARPIX od Sensasa ,promesati i ostaviti da se kuva sve dok zrna kukuruza nepocnu da pucaju.
Skloniti kukuruz sa vatre i u njega dok je jos vruc ubaciti zasladjivac /ja koristim praskasti swetener enhancer od Solara ili stimulator neutral od VE/ dve supene kasike .
Osim zasladjivaca potrebno je ubaciti i neku od amino kiselina od kojih ja ubacujem nutramini multimino od Nutre ili neka aminokiselina od SBSa .
Sve to izmesati i ostaviti da se ohladi posle cega pakovati u kese i ostaviti u zamrzivac do upotrebe .
Ovako mozete uraditi i sa ostalim aditivima iz programa Sesasa
Probajte sigurno ovakav kukuruz sigurno ce saran uzeti
BISTRO kolege :cheers:
Tako se to radi ... još samo Vaš prvi post ...:ffwjj:
Pored toliko stvari pribora i da ne nabrajam jos sto sta pa jos da kupujem i frizider za hranilice aman ljudi pitace me zena "hocu li i kucu ozidati na kraj te vode i ovako mi kaze da vise volim sarana nego nju :laughprst:
Dubravko
05.02.2010., 07:41
Meni je žena ostavila frižider.Stavljajući crve i gliste i primamu u frižider u jednu vrećicu i nakoncu u onu ladicu za povrće ali desilo se to kako nije bilo mjesta pa sam naguravao vrećicu i otklopili se poklopci:palica:.Da sad ne dužim bilo je crva i glista čak i u gumi od vrata a da ne govorim po namirnicama-rešenje je bilo da se odlučim ili crvi ili žena.Obzirom da sam čovijek od kompromisa kupi mi žena novi frižider u koji nesmijem ulaziti več ako što trebam ona mi izvadi zar nismo tolerantni ljudi:cheers:
pijani saran
05.02.2010., 22:17
Kukuruz, kukuruz... vecita tema.
Kad razmisljam o tom mamcu, polazim od cinjenice da ga saran voli pre svega zbog njegovih sastojaka, vitamini, ugljeni hidrati, proteini... i tako to. Hranljiv je i odgovora mu i rado ga jede. Da bude skuvan, bolje je nego nekuvan, jer se tada mnogo lakse vari. Saran se odavnina pecao na kukuruz i to bez ikakvih dodataka, pa i danas.
Hocu da kazem da sam malo skeptican prema dodacima, posebno prema aromama. Reaguje saran na kukuruz i bez zasladjivaca, al nije sporno da voli i slatko, al se pitam da l je neophodno stavljati arome u kukuruz? Ako saran voli pre svega ukus i sastav kukuruza, uzece ga takvog kakav je, bez obzira na aromu. Ako ce ga privuci aroma, onda mamac ne mora biti kukuruz. Moze se nadipati i namirisati bilo koji drugi mamac, cak i vestacki.
Svi smo skloni, pa i ja, da eksperimentisemo sa raznim aromama, al mi se cini da to sa kukuruzom nije bas neophodno, pogotovo ako preteramo sa kolicinom arome, pa postignemo suprotan efekat...
Voleo bih da cujem i druga misljenja na ovu temu/dilemu :cheers:
Mislim dipati ili ne je odluka svakog ponaosob ali ako hranim kukuruzom aroma , sol ,šećer, med, rakija to je jedino po čemu se moj kukuruz može razlikovati od ostalih u jezeru.
Namjerno sam spomenu rakiju jer planiram proljetos kuhani kukuruz dipati u šljivovici pa će mo vidjeti ima li među ribama alkića . Nadam se da mi društvo neće popiti dip :doh:.
Ja lično koristim hemiju u svim prilikama, a pecam najviše na divljim vodama. Uvek dodam neku aromu, ili aminokiseline u skuvan kukuruz, zaslađivač obavezno. Nisam siguran da je to prevaga u moju korist, ali smo pecali na jednom jezeru dve sezone na kukuruz, arome su bile tuti-fruti, jagoda i riba-školjka. Na tuti-fruti smo imali najviše udaraca, ali je bio šaran do 2kg, dok su na jagodu bili ređi udarci, ali krupniji šaran i amur. Na školjku ni jedan udarac, meni to govori da aroma igra vrlo bitnu ulogu. :cheers:
beli_61
05.02.2010., 22:57
Moglo bi se desiti da još nekoga privuće tako nadipani kukuruz, osim pijanih riba:laughh:, i dok se ti budeš :hmmm: gdje je kukuruz, prijatelji će ti popadati u vodu.
A da ima alkića među ribama u to budi siguran.
Ako kompe popadaju u vodu to će biti umaranje života svi preko 90 kg.
mislim da su malo skupe te pva mrezice zato su ledoline ko ih voli odlicne jedino sto moras izgubit vrijeme za slaganje casa a bez minimalno 15 casa se neisplati ici na pecanje a da nedođe do pucanja istema obavezno pravit soklider i ako imate dobar stap i rolu moze se bacit do 90 metara
---------- Postovi spojeni ---------- Donji post napravljen u 23:03 ---------- Gornji post napravljen u 23:02 ----------
gdje si kume pecas na suhom :uimep:
pijani saran
05.02.2010., 23:50
Ok Dzoni, ne kazem ja da aroma nije bitna. Ona je tu da privuce sarana sa distance, ali tu se uloga arome zavrsava. Hocu da kazem da kad naviknes sarana na hranjeno mesto sa kukuruzom i on tu pocne redovno da dolazi i da jede kukuruz, on to radi zato sto mu se svidja ukus i sastav kukuruza, a ne zato sto lepo mirise.
Aroma je mozda bitnija kod kratkotrajnih ribolova i dolazi do izrazaja, napr. u kombinaciji sa hranilicom kad sarana treba zeznuti na brzaka. Al onda ti je sve jedno da l je na udici kukuruz, boila ili nesto trece.
Nadam se da sam sad bio malo jasniji (sto naravno ne znaci da sam 100% u pravu):cheers:
Nadam se da sam sad bio malo jasnijiShvatio sam ja odmah ono što si rekao, ali nije mi jasno zašto riba pravi selekciju onda kada je kukuruz ponuđen ali u različitim aromama, na neku imaš više udaraca, na neku manje, a neku aromu neće da pipne.
zašto riba pravi selekciju onda kada je kukuruz ponuđen ali u različitim aromama, na neku imaš više udaraca, na neku manje, a neku aromu neće da pipne.
Mislim da ima dosta razloga i da nema pravila. Ono što ne radi na jednom ribolovu ili na jednoj vodi ne znači da neće raditi negdje drugdje ili neki drugi dan. Šaran može imati ugodna i neugodna iskustva sa nekom aromom. Ta iskustva ne mora imati sa kukuruzom, nego sa boilom, a njemu je to svejedno. Aroma je aroma, ona mu daje određeni signal koji može biti ugodan ili neugodan.
Oni koji upražnjavaju C&R se ugodno osjećaju, recimo to tako, kad puste ulovljenu ribu ali šarku to sigurno nije ugodno iskustvo i može ga povezati sa aromom na koju je ulovljen. Ne znači da će prestati uzimati tu aromu, samo će biti oprezniji. A što je on oprezniji nama je teže da ga ulovimo. Moramo biti lukaviji. Mijenjati načine prezentacije mamaca, arome pa i mamce. A ni to ne mora biti pravilo. Neki se ribiči drže svojih aroma i mamaca tokom cijele sezone i ne žale se. A oni šarani koje "dignu" ribiči koji ne upražnjavaju C&R, to neugodno iskustvo više nemaju šanse iskoristiti.
Ugodno i neugodno iskustvo može biti jedan od faktora. Moramo znati da riba ne gleda hranu na onaj način kao i mi.
neznam jel neko probao namakat kukuruz u vodi sa češnjakom, prošle godine sam imao dobre rezultate na to! Ljepi amuri su grizli, naravno svi pušteni natrag! :ffwjj:
pijani saran
07.02.2010., 22:23
Nije sporno da je saran upecan na kukuruz sa raznoraznim aromama i za sve njih se moze reci da su dobre, naravno i cesnjak...
Al opet pokusavam da razradjujem dilemu oko sminkanja kukuruza. Napr. hranim sa kuvanim kukuruzom bez ikakvih dodataka. Jedan dan prodjem dobro, drugi dan lose, pa vrsim analizu zbog cega je to tako. Jedino sto znam sigurno, to je da nisam koristio nikakve arome. Znaci, postoje i neki drugi razlozi sto se saranu nesto svidja ili ne svidja, ili sto jedan dan jede, a drugi ne jede...
Takodje sam siguran da sve te nase arome vecinom nemaju blage veze sa aromom saranove prirodne hrane, ali fakat je da izazivaju saranovu znatizelju.
Nekad sam smeo da se kladim da je cukk aroma vanila zakon, dok jedan dan nisam imao tu aromu, nego neku drugu. Pa i ona je radila. Sledeci put ponesem deset pakovanja cukk vanila, a ono ni trzaj...
Znam neke kolege koje uspesno pecaju sarana na reci iskljucivo na kuvani kukuruz bez ikakvih dodataka i aroma. Oni definitivno igraju na kartu saranovih receptora ukusa, a ne mirisa (!), pa tome prilagodjavaju i taktiku pecanja.
Sigurno je da sve treba probati i eksperimentisati, ali doci do nekih cvrstih zakljucaka, do te mere da mozemo nekom reci "ovo je dobro, a ovo je lose", e to je vec malo teze.
Kod pecanja sarana, pored znanja i iskustva, znacajnu ulogu igraju intuicija i sreca.
svastar
11.02.2010., 11:16
odlučio sam ove godine loviti na kukuruz , e sad sam ču pripremati kukuruz za loviti od raznih začina (žena mi radi sa začinima :uimep: , pa se mogu raznih dočepati ) , pitanje kako konzervirat tako pripremljen kukuruz da može stajati u teglici bar 3-4 mjeseca a ne da moram prije svakog ribolova ponovo kuhati friški , jer to bi bilo jedno 5-10 različitih aroma kukuruza pa nebi bilo fora to svaki put nakuhavat u kuhinji jer bu me žena izbacila iz stana :uimep: .
Mislim da ima nekoliko načina konzerviranjakukuruza , evo dva najednostavnija.
aromatizirani kukuruz podijeliš u pvc vrećice u količini dovoljnoj za jedan riblov i jednostavno ih smrzneš
lil u staklene bočice sa kukuruzom staviš veću količinu meda, šećera ili soli kao prirodni konzervans.
Tako pripremljen kukuruz može izdržati do godinu dana.
svastar
11.02.2010., 21:36
a jel ko zna jel bi to islo sa onim konzervansom kaj se kupi gotovi , pita dali di mi taj konzervans ubio aromu kukuruza
jel bi to islo sa onim konzervansom Ja sam se raspitivao za konzeravans kod trgovca ispod mosta, i rekao mi je ako se stavlja konzervans onda mora da se promene mere drugih sastojaka kiji ulaze u miks, ali za aromu mi ništa nije rekao. Možeš napraviti test sa jednom ili dve teglice pa vidi kako će se ponašati, nećeš biti mnogo na gubitku. :cheers:
Probao sam nekad davno (kad još nisam niti znao za boile) s onim običnim konzervansom, prehrambenim, i držalo je cijelu sezonu ali kad jednom otvoriš flašicu kvari se isto kao i bez konzervansa :doh: .
Isto su i rezultati ulova bili slabiji negu na friško kuhanu ili se to samo meni čini :hmmm: !!!!
svastar
12.02.2010., 09:27
pa to mi je ok, znači samo u manje flašice pakiram i to je to.ovo sa smrzavanje mi se ne sviđa , a ako dodam meda onda mi ubije aromu anisa recimo.
a raditi ču od : vanilija, cimet, češnjak, anis, kim (kiml), kurkuma, đumbir i peperončina
pa bumo vidli kak bu
pedjakv
12.02.2010., 14:58
Kolege sarandjije evo i mog predloga mozda ce neko koristiti ovaj recept tretiranja kukuruza kao sto ja radim al na bazi glikola .
Skuvani kukruz ubaciti u teglicu al predhodno napraviti smesu od:
-100 ml. propilen glikola
-8ml. arome /aroma je po zelj sa kojom hocete da tretirate kukuruz/
-5 ml. tecnog betaina /ili jednu kafenu kasicicu praskastog betaina kojeg treba razmutiti u ove dve komponente /
Iz ovako pripremljene smese spricom izvaditi kolicinu od 15 ml. i preliti kukuruz /ovo se odnosi na kolicinu kukuruza koja staje teglicu pakovanja koje kupujemo gotove od 125 gr./ ostaviti da ostoji par dana da upije
Ostatak ove smese mozete koristiti i kao umakaljku za boile
.Ovako spremljen kukuruz se nekvari u teglici .:ffwjj:
tonyboy
22.02.2010., 23:22
Ljuta paprika i chili idu u partikl, stari engleski trik! :ffwjj:
Dečki jel vi to kuhate čobanac i fiš ili lovite ribe hehe šala mala... pozivam ove super profi, fenski šmensi, što love sa rodpodovima,markerima,spodovima da dođu za promjenu na ne neku divlju vodu pa nek uhvate 9 šarana ....malo morgen, lako je lovit na jezeru u kojem plivaju tisuće i tisuće šarana...a znate li Vi šarandžije koliko vi tona godišnje ubacite bojli, aditiva, kemijskih sredstava u takve vode i koliko ih zagađujete ??? E pa zapitajte se malo...
To bi ja sve zabranio, i samo bi dozvolio pecanje ribe sa prirodnim mamcima bez kemije. Zamisli u smjesu za bojle stavljate kemiju koja ribu tjera da jede....e pa to bi ja Vama stavljao, pa bi vididjeli na šta bi ličili za par godina....strašno....sorry što sam otišao offtopic ali da se vratim na temu i kažem da se odlični rezultati postižu kad se obični kukuruz namače u kiselom mlijeku.....:palica:
Zanima me šta su evropski šarani jeli pre kolumbovog otkrića? Najveći šaran upecan u nemačkoj, upecan na kuvan krompir a i krompir je amerikanac (južni). Zna se šta ima i miris i ukus al u vodi izgubi oba. :ffwjj:
Zanima me šta su evropski šarani jeli pre kolumbovog otkrića? Najveći šaran upecan u nemačkoj, upecan na kuvan krompir a i krompir je amerikanac (južni). Zna se šta ima i miris i ukus al u vodi izgubi oba. :ffwjj:
Vjerojatno samo prirodnu hranu gliste, crve, puževe, rakove i školjke.
Ječma, heljde,pšenice nije bilo ni za ljude.
a znate li Vi šarandžije koliko vi tona godišnje ubacite bojli, aditiva, kemijskih sredstava u takve vode i koliko ih zagađujete ??? E pa zapitajte se malo...Prvo kada pecaš na divljoj vodi a koristiš hemiju koristi se uvek minimalna količina jer ako staviš previše riba neće da pipne mamac. Drugo na tržištu ima toliko stimulatora na prirodnoj bazi ali ti nisi toga svestan očigledno. Malo pročešljaj forum pa ćeš se uveriti u to što pričam, nemoj odmah da prozivaš. A to ako neko ima savremenu opremu nije fensi i šmensi kako ti kažeš, već stvar izbora i dubine džepa.
indijana
10.03.2010., 16:53
pozdrav i pitanje,imam 20.kg kukuruza...šta mi je najbolje napravit s njim. kako da ga pripremim za prihranu..:hmmm:
pijani saran
12.03.2010., 07:49
Jedan od predloga: prvo ga potopis u vodu jedan dan, pa ga kuvaj pred pecanje, da bude svez i da se ne raskuva previse. Dodaj malo zasladjivaca i time hrani, ali i pecaj. Zrno obavezno izbalansiraj .Bistro!
Što se tiče ledoline-mogu reć da sm imao pozitivna iskustva i to pogotovo u proljeće.Osim kukuruza kuhao sam konoplju,žito i ječam,a kod punjenja čaša znao sam dodati paleta,šećerca,šrota i kupovne hrane(brašnaste).Najbolje rezultate sam imao s kukuruzom dipanim u prologic straw.spice(dva balansirana zrna).I naravno sve to zalio s vodom u kojoj se partikl kuhao.Još da dodam da nisam imao nekih većih ulova(preko 5kg)-možda zbog toga što sam pecao na vodi gdje su prava rijetkost.Bistro!
indijana
13.03.2010., 00:17
šta znaći "balansirana zrna":sram:
šta znaći "balansirana zrna":sram:
Na dlaku ili udicu staviš par zrna kukuruza i plutajuću spužvicu između njih ili nešto slično plutajuće da ti malo smanji masu udice i kukuruza. Ako riba oprezno prima često testira mamac tako da mahne repom i pokupi ono što se diglo sa dna, ono što ostane ležati na dnu često neće ni pogledati.
Za balansiranje zrna koristim žuti stiropor (podmetač kod kupovnih pilića), koji skalpelom izrežem na veličinu zrna.
Nije loše držat ga u dipu ili u staklenci s kukuruzom, da i on upije aromu na koju pecaš.
Danas sam bio na vodi tri sata i isprobao prve ovogodišnje ledoline.
Na žalost ništa - izgleda da je još rano za šarka, ali ništa zato bio je ovo lijep izlet u snijegom prekrivenu prirodu uz vatricu i pečenu slaninu.
ludi nix
21.04.2010., 01:56
Pozdrav svima, novi sam na ovom forumu, ribič početnik sam, ne da se hvalim ali u svoja dosad 5 izleta na ribolov 6 šarana na kukuruz stoga mislim da je kukuruz definitivno hrana broj jedan za šarane.
Dubravko
22.04.2010., 06:54
Za balansiranje zrna koristim žuti stiropor (podmetač kod kupovnih pilića), koji skalpelom izrežem na veličinu zrna.
Nije loše držat ga u dipu ili u staklenci s kukuruzom, da i on upije aromu na koju pecaš.
Danas sam bio na vodi tri sata i isprobao prve ovogodišnje ledoline.
Na žalost ništa - izgleda da je još rano za šarka, ali ništa zato bio je ovo lijep izlet u snijegom prekrivenu prirodu uz vatricu i pečenu slaninu.
Nekako mi se bolje pokazala ona tanka viledina spužvica za balansiranje, a i lakše upije željeni miris. Pogotovo kad pecam na nadipani šećerac, spužvicu namirisanu stavim i na početak i na kraj udice a između šećerca koliko stane. :cheers:
Pitbull
13.05.2010., 10:26
Pozdrav svima, novi sam na ovom forumu, ribič početnik sam, ne da se hvalim ali u svoja dosad 5 izleta na ribolov 6 šarana na kukuruz stoga mislim da je kukuruz definitivno hrana broj jedan za šarane.
Da je najbolji nije ali je ok mamac i relativno vrlo jeftin...
Prije kolumbovog otkrića je bilo u vodama šarana koliko je danas babuški, nije bilo ni cvergla, ni sunčanog karasa, samo plemenita riba i vjerujem da su gliste i ličinke bile mamac broj 1 i nije trebalo tražiti ništa drugo.
galandriel
13.05.2010., 21:21
Poštovani,
evo moj prvi komentar na najjačeg čovjeka ovdje. Tema - kukuruz.
Ne slažem se da kukuruz (mada ga ne preferiram previše,osim šećerca) polako "izlazi iz mode prihrane i samog mamca" -to proizlazi iz viđenog stanja na terenu na što ljudi love ili prihranjuju. Još uvijek, barem u mojem kraju; velika selendra pokraj Zagreba=V.Gorica. Da li je to radi oskudice u kojoj živimo da si nemožemo, a i je, tvrdim da nam je standard kako treba mogli bi si ljudi priuštiti puno kvalitetnije, dakle boile, pelete, partikle i slično.
Sad si baš mislim, evo ovak: riba nije tak bedasta da možeš joj ponuditi nekakav otpad od kukuruza, dakle preporučam "tvrdunac", bilo štefanija, bilo rossa i slično jer sadrže puno sladora (ko da zečeve hraniš) :yes:.
Da bi tvoja prihrana bila uspješna, jedan dan je premalo namakanja, jel kukuruz nije grah - dakle, minimalno dva dana s time da moraš promjenit vodu u kojoj je namačeš i koju upije. Kukuruz bio za prihranu, da namamiš ribu ili kao sam mamac mora biti kuhan tako da ga i čovjek može jesti (poput šećerca). Ako nije, zabadava ti trud - riba proba ali se ne vraća na mjesto hranjenja, jel ima probavnih smetnji.
Nije bitno jel raskuhan (kuhajte ga polako i puno duže te dolijevajući samo vruću tj kipuću vodu) i nema problema (50% zrna se nije raskuhalo i u zrnu je). I ne zaboravite kad ga skinete s vatre da dok se ne ohladi još uvijek se kuha: kukuruz mora biti potpuno kuhan ili ga nemojte uopće kuhati!
Ako namjeravate dipirati ili stavit kakav aromat, stavite to (tekućinu ili prah) kad je potpuno kukuruz mlak i pazite što stavljate kao atraktor uz kuhani kukuruz, da nebi dobili suprotan učinak :idea:.
A sad, kad zbrojite koliko vremena vam treba, koliko je kvalitetan kukuruz, koliko ga dugo kuhate, i koju količinu, pa usporedite sa sadašnjom prihranom i mamcima - sami odvagnite :yes:.
Dakle zaključak: niti misliti da je kukuruz za otpis, a sve otalo ovisi o vašoj kreativnosti, inovativnosti, novčanoj sposobnosti, itd... :ffwjj:
....Ja kombiniram i novotarije i tradicionalno...no,sve u kućnoj radinosti.....probajte i vi....:notworthy:
ps:čuo sam za ovaj smrznuti kukuruz u plastičnoj čaši....nisam probao...puno jeftinije nego s PVA vrećicom...možda probam:)
evo moj prvi komentar na najjačeg čovjeka ovdje
A ko je to? :hmmm:
P.S. Daj molim te stavljaj razmake iza točki, zareza i sličnog.
Lijepo bih te molio jer em je teško čitat ovako napisano, em google i sam search na forumu krivo onda indeksiraju riječi.
Ak želiš nekaj naglasit u rečenici, dovoljno je da taj dio poboldaš
galandriel
15.05.2010., 21:41
Najljepše zahvaljujem na postedit-u gosponu Shomiu mojeg komentara:kkkk:.
"A tko je to?:hmmm:"=običan šljaker koji zna fajn o kukuruzu, koji ju sadi od malih nogu, tretira, prihranjuje, i bere ručno te na kraju lovi na nju ili je koristi za npr. mixeve za boilie :yes:.
Nema potrebe za savjete o boldanju, centriranju, kurzivima, kosom tekstu, itd... jer samo sam nadopunio ono što nije stavljeno u topic=Kukuruz, nema potrebe za podbadanjem i ljutnjom-time se ne bavim :notworthy:.
ps. ipak sam ja novi i neiskusan te tek upoznajem kako funkcionira forum :kkkk:.
Ima nešto kaj me zanima, pa ako si za pomoći response with a private message.
Samo pitaj šta te zanima :ffwjj:
galandriel
15.05.2010., 21:56
Dajem pohvalu :notworthy: jer i ja imam slični princip, no ak ima cvergla jedino plastični (pop up) ili gumeni kukuruz pomaže :ffwjj:... trust me, it has been prooved.
Dubravko
17.05.2010., 21:21
Kada pecam na kukuruz ko i svi vi prvo ga nakiselim, te ga kuham i normalno dodam neki miris. Postoji u tome jedan štos koji koristim od jednog starog ribiča. Kad je kukuruz onako polu kuhan, izvadim za 2 šake posebno, a ostatak pustim da se normalno skuha do raspucavanja. Onaj što je izvađen ranije, njega stavljam na udicu da ga se lako ne skida.
Oba kukuruza tretiram sa istim mirisom, jedino je razlika u tvrdoći i stabilnosti kao mamca. Ove priče, oko toga kako će šarani dobiti proljev ili prditi, ako jedu sirovi kuruz, kod mene ne pale. Tokom školovanja sam imao praksu na bivšim ribnjacima na Jelasu u Oriovcu i znam da su sa prikolicom dovoženi sirovi i prokisli kukuruz, te žito,te ječam. Ne tvrdim da je to super za ribu, ali ne treba ni preterivati sa tim stavovima jel dovoljno skuvan ili napola. Veći mi je problem naći stari kukuruz, takozvani osmoredac, koji šaran rado jede, a termičku obradu prepuštam vašoj savjesti.
Znam i za neke cake što se izvode na ribnjacima manjeg tipa, da se baci sirovog kukuruza, pa sbog složenog sistema prehrane šarana jednostavno riba bojkotira hranu, jer teško svari sirovi kukuruz. To ne odobravam, ali stavljanje sirovog kao mamac, to da, jer to je mala količina koja ne nanosi neku veću štetu. :cheers:
Dubravko
22.08.2010., 21:58
Muku mučim sa kupovnim kukuruzom šećercom jer manje više svi su neki gnjecavi tako da ako malo jače trzneš štapom spadne sa udice. Ima li neko da mi pohvali neku marku koja je onako malo žilavija. Pokazo mi se ko dobar onaj Rialov nespada tako lako sa udice ali je ogroman. Neznam jesam li na dobrom mjestu ili sam to trebao staviti pod razno da se šefovi neljute :cheers:
Pa ja upravo tražim takav šećerac, di si kupio taj Rialov? Inaće izbjegavam loviti na šećerac zbog sitne ribe poglavito babuški koja pruguta i tri zrna a nema je ni 1/2 kg.:BangHead:
kova_sb
23.08.2010., 11:41
Rialov kukuruz možeš kupiti u konzumu njihova robna marka, ja sam znao kupiti u Mercatoru i Interšparu kukuruz isto od njihove robne marke. U biti nekad se potrefi da je dobar kukuruz, a nekad ne. Koliko sam vidio Mercator i Interšapr njihove robne marke koriste "Bonduelle" proizvode.
masakrista
23.08.2010., 20:54
Cukk, Halcsali mi je skroz ok.
Mađarski neki. Nekih 15 kuna flašica.
Okus kakav hočeš-trenutno na crvena zrna lupa klen, mrena.. okus jagode!
ribic krunc
24.08.2010., 09:50
ja kuruzu ostavim 3 dana da mi se moči u vodi a onda ju skuham pola sata i ostavim si nešto za hraniti a nešto stavim u staklenku. U staklenki sa kukuruzom dolijem vode i rakije da ima neku aromu i tako lovim. To mi se pokazalo stvarno dobrim mamcem.
kova_sb
03.12.2010., 23:56
Dali sad u zimskim danima bolje pecati na kukuruz arome alkohola (rakije) ili na voćne arome?
predrag666
04.12.2010., 00:42
Po meni nije bit u mirisu arome nego u bazi.
Bit je da se aroma na bazi alkohola širi u hladnoj vodi a ona na uljnoj bazi ne.
Na svaku aromu na bazi alkohola ga moraš navikavati jer mu ni jedna nije prirodna hrana.
kosta-som
05.12.2010., 13:08
Znam da malo kasnim što se tiče ove teme ali novi sam pa polako listam i dodajem komentare pa ću tako i naglasiti da je meni najbolja ledolina za mamac šarka.Najjeftinija je za izradu.Ja fino u pripremi ubacim žlicu-dvije šećera ovisno o količini koju kuham i malo meda.Pretežno šarana pecam na šumbaru i mogu vam reći da svaki put barem jedan zagrize i to desetak minuta nakon zabacivanja,znalo je biti i amura i babuški.Najbitnije je da svakih sat vremena stavite novu ledolinu jer voda vjerojatno ispere aromu sa kukuruza pa šarcima više nije zanimljivo.Sad sam već počeo pripremat nove,ima ih u škrinji cca tridesetak komada a do proljeća će ih biti stotinjak i onda fino samo vadim iz škrinje i u napad!!!
BISTROOO!!!:ffwjj:
Na svaku aromu na bazi alkohola ga moraš navikavati jer mu ni jedna nije prirodna hrana.
A nisu li razni fermentirani plodovi upravo na bazi alkohola?
I nisu li (pre)zreli plodovi koji padaju u vodu baš ta "prirodna hrana"?
Zato mislim da je fermentirani kukuruz, to je onaj kod kojeg se itekako osjeti alkohol, prirodna hrana i za šarana i za amura i za još neke vrste riba.
Po zimi alkoholne arome .Ja osobno kuruzu namoćim 36 sata pa je nakon toga kuham pa kad je pri kraju skinem sa vatre dodam šećera soli i aromu koju zelim i odstavim da ostoji još 12 sati u vodi kojoj se kuhala i sa tim hvatam i hranim s time da dio si odgrabim u staklenku i to drzim negdje u hladu s tim da svakih par dana zamjenim vodu u staklenki!:velikariba:
predrag666
06.12.2010., 10:33
A nisu li razni fermentirani plodovi upravo na bazi alkohola?
I nisu li (pre)zreli plodovi koji padaju u vodu baš ta "prirodna hrana"?
Zato mislim da je fermentirani kukuruz, to je onaj kod kojeg se itekako osjeti alkohol, prirodna hrana i za šarana i za amura i za još neke vrste riba.
Mislim da govorimo o različitim stvarima.
Ja govorim o alkoholu kao bazi što znači da je neka aroma otopljena u nekom otapalu koje može biti alkohol ili ulje.
Dakle, ako u alkoholu otopimo miris školjke dobili smo miris prirodne hrane koji se širi i u hladnoj vodi.
Htio sam reći da je bitnije da se miris širi nego koji je miris jer, teško će neki šećer fermentirati u vodi čija je temperatura 5 stupnjeva, osim toga uz niti jednu vodu na kojoj ja lovim ne raste nikakvo voće pa ostaje fermentacija ubačene prihrane što zimi, mislim da ne ide.
Naravno da će raditi i fermentirani kukuruz ali ne zato što 50 ribolovaca prihranjuje u prvom mjesecu kuruzom pa mu to dođe kao prirodna hrana već kao rezultat naše prihrane.
Kakav kukuruz koristiti u ovakovom hladnom periodu godine?
kova_sb
07.12.2010., 23:34
Na bazi alkohola, a samo par postova iznad je predrag666 napisao.
predrag666
08.12.2010., 01:07
Ja bi sad koristio ili šećerac ili dobro kuhani, čak prekuhani kukuruz.
Po zimi koristim mekše mamce da bi riba što manje energije trošila na žvakanje.
Kažem, sad je bitniji miris koji će i u hladnoj vodi poslati ribi signal da je hrana tu u blizini.
Što se tiče arome, sad bi probao nešto krvavo, jetra, školjka...a na proljeće to svakako.
Možda,ovo je sad teorija, ne bi trebalo zanemarit ni glistu jer one se najviše nalaze kad se obala odronjava pa mu to dođe kao prirodno.
Koristim u ljetnom periodu "ledolinu", ali mi je problem održati je za dužeg ribolova! Čuo sam da imaju neke vrećice koje se tope u vodi? Dali je to kome poznato, i dali ima kakvih iskustava s istim?
Karpfen
08.12.2010., 13:23
To su ti pva vrecice.
ma da ja mislim da je vec o ovome pisano,
pa prosaraj malo po pijanom nacices sigurno.
Ovako izgledaju.
http://i54.tinypic.com/34f1umo.jpg
kova_sb
08.12.2010., 13:27
Imaju! već su ti obrisali takav post i opet pitaš, koristi SEARCH , ali te vrećice nisu za kukuruz, jer ako se kukuruz kiseli i kuha i stavljaju se aditivi, i nemoguće staviti ga u vrećice jer u doticaj sa vodom nestaju!
Kakav kukuruz koristiti u ovakovom hladnom periodu godine?
Ima za kupiti cukk kukuruz,aroma wiski. Ja sam to koristil u proljeće kad je voda hladna i super se pokazalo za hladni dio godine. Dva zrna kukuruza i malo spuzvice na dlaku. :ffwjj:
robertsustic
11.12.2010., 00:41
ledolina je zakon ja i prijatelj smo jeda put isprobali tu vrstu ajmo to nazvati podhranjivanja i mogu reći da nije loša ideja kome god da je pala na pamet samo me zanima na koji način ti pripremaš ledolinu dali odmah u pripremu ledoline stavljaš predvez.hvala
Dubravko
12.12.2010., 08:03
Ma
ledolina je zakon ja i prijatelj smo jeda put isprobali tu vrstu ajmo to nazvati podhranjivanja i mogu reći da nije loša ideja kome god da je pala na pamet samo me zanima na koji način ti pripremaš ledolinu dali odmah u pripremu ledoline stavljaš predvez.hvala Neznam kako bi drugačije bili nego prije zamrzavanja stavi se mamac na dlaku ili udicu i u sred čaše skupa sa predvezom :hmmm:
galandriel
12.12.2010., 12:23
U ovo doba godine, tj kad je hladno i vani i ribicama :uimep:, važnija stvar je poznavati čudne šaranske putove. Osobno smatram da je šećerac najidealniji, a ako dođe do pojave bijele ribe ili već znate da je u blizini upotrijebite silikonsku imitaciju šećerca koju preporućam blago ( nježni i neagresivni intezitet mirisa ) voćni dip. Važno je i da se ne pretjeruje s primamom, čist malo je dosta :ffwjj:. I najvažnije = ne koristiti " bolt " montažu :ffwjj: ..... osobno, koristim " bolt rigg with deley " :ffwjj: :ffwjj:.
Neznam kako bi drugačije bili nego prije zamrzavanja stavi se mamac na dlaku ili udicu i u sred čaše skupa sa predvezom
Može i vrećica puna kukuruza i primame pa slamka kroz smjesu koju izvadiš kada se masa smrzne , najbolja je metalna cijevčica , a razlika je u tome što koristiš jedan predvez i montiraš mamac koji želiš.
Pri ribolovu jednostavno iglom provučeš predvez kroz rupu i kopčom pričvrstiš za virblu.
Pozdrav.
Dubravko
13.12.2010., 06:26
Glina to nije baš dobra tehnika jer kad to provučeš kroz tu cjev kako ti kažeš cjela ledolina ti sjedi na udici i kad zabacuješ da dalje nepišem što se sve može desiti :roflmao:
Ma ledolina je za 5, ja je zaledim odmad sa predvezom i nevidim jednostavniji način od toga, sve drugo po meni je izmišljanje tople vode! Probat ću s tim vrečicama! Koja im je cijena?
provučeš kroz tu cjev kako ti kažeš
Cijev se makne kada se masa zaledi, služi samo za kalup,i ne mora sjediti na udici može i na olovu. :ffwjj:
Probat ću s tim vrečicama! Koja im je cijena?
Obične za zamrzavanje , oblikuješ ih kako želiš a jedina prednost je mogučnost kombiniranja mamca na vodi dok kod klasične ledoline kaj si stavio u čašu stavio si nemožeš ništa kemijati.
Pozdrav.
Nekažem glina da to nešljaka i vjerojatno ću i to iskušati, ali ja sam mislio na pva? Dali si njih koristio i kakvo mišljenje imaš o tom načinu?
predrag666
15.12.2010., 08:54
PVA nije za vlažne mamce, samo za suhe.
Nije baš ni jeftino.
PVA kao materijal je zamišljen da se nakon određenog vremena otopi u dodiru sa vodom tako da bi ti se moglo desiti da u vrećicu naspeš vlažni kukuruz, zamahneš i....pothraniš fazane u obližnjem grmlju.
Istina, iako govore da je PVA otporan na ulja. Tako, kapneš malo ulja u vrećicu, razmažeš iznutra pa ide i mokra hrana. Ja sam to pokušao sa uljem od konoplje i toliko sam se "zamastio" da je vrečica bila nauljena i sa vana i iznutra. Treba to polako napraviti, a ja smotan, žurim (k'o u ribolovu), pa sam odustao od tog načina.
Sada ako želim koristiti PVA vrećice i mokre mamce, koristim krušne mrvice ili kakvu brašnastu hranu, pa da ona upije vlagu mamca. Šaku ili dvije mamca pomiješam sa mrvicama i malo pričekam. Kad malo upije, pomiješam te sada manje mokre mamce sa, recimo novim krušnim mrvicama, i s time punim PVA.
Dali si njih koristio i kakvo mišljenje imaš o tom načinu?
Svakako isprobaj više načina i tehnika a na tebi je da odabereš kako ćeš prezentirati kukuruz i u kojem obliku, PVA sam koristio ali mi se ne sviđa preosjetljiv na kišu, rosu mokre ruke itd. Nisam baš rob perfekcije u ribolovu i lovim ribe iz gušta i odmora tako da mi ulov nije važan , najčešće kada je riba u podmetaču i poslikana završava moje zanimanje za nju .
pozdrav svima.
oluja016
15.12.2010., 23:00
Slažem se sa Glinom previše robujemo nekim nebitnim stvarima umjesto da zabacimo i odmaramo dušu i tijelo. Kukuruz smatram mamcem broj JEDAN, vjerovatno jer je jeftin mamac ali ima i ulova. Nevolim ga puno kemijati jer mi se pokazalo da obični kuhani kukuruz kao prihrana sa 10% konoplje daju odličan rezultat s tim da je obavezno prihranjivanje od minim. 3 dana. Ova kombinacija je ubitačna.
Mislim da ću ih samo probati, ali kad kažete da su tako osijetljive onda to definitivno nije za mene! I sam sam malo šlampav tako da ostajem na ledolini! Ali svakako je kukuruz i za mene No. 1, naravno za šarana!
Ali svakako je kukuruz i za mene No. 1, naravno za šarana!
Probaj jače raskuhan i posoljen , fin je šarkićima ali i meni dok je friški.
Koliko misliš jače raskuhan, dali treba popucati?
...evo jedan mali trik u vezi PVA i vlažnih mamaca...:cheers:
http://www.korda.co.uk/movies/?id=187
...radi , isprobano...:ffwjj:
Nekaj mi nije jasno iz tog filma. PVA mrežica se ne topi u jako zasoljenoj vodi ili bilo kolko slanoj vodi?
Taj sam filmić gledao, zapamtio i mislio isprobati iako me nešto čudi. Ovdje (http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=8345&p=111053#post111053) žele loviti s PVA na moru, a more slano??? Sad, da li se topi ili ne topi u slanoj vodi ili je to neki drugi vrag u pitanju?
Koliko misliš jače raskuhan, dali treba popucati?
U kasnu jesen kolega lovio sa skroz raskuhanim kao kokica i između pregršt riba od 2-4 kg ulovio i dva 10+ šarana . Jedno zrno drito na udici i plovak.
predrag666
18.12.2010., 22:00
Taj sam filmić gledao, zapamtio i mislio isprobati iako me nešto čudi. Ovdje (http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=8345&p=111053#post111053) žele loviti s PVA na moru, a more slano??? Sad, da li se topi ili ne topi u slanoj vodi ili je to neki drugi vrag u pitanju?
Vrijeme topljenja se razlikuje od proizvođača do proizvođača.
Neki na pakiranju navedu vrijeme otapanja.
Mi koristimo pva konac na moru i ispada da se kumov uopće ne otopi a moj se otopi za par minuta.
Taj konac koristimo kad na terenu gdje lovimo, lovimo bez olova i trebamo dalji zabac.
Tada na udicu navežemo dvadesetak cm. pva konca a na drgi kraj šuplji kamen.
Kumek je i nakon sat i pol izvlačio kamen.:nece:
Ja sam jednom pokušao s pva vrećicama i nije mi baš nešt uspjelo... rano ujutro, sve okolo rosno i magla, kuruze je bilo svud okolo sam ne u vodi :sram: A ovo sa zasoljenom vodom vrijedi probati :hmmm:
Desetak postova iz ovog topica skopirano i u topic PVA vrećice (http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=8345)!
Ovdje nastavite dalje sa naglaskom na kukuruz kao mamac, a pisati sa naglaskom na PVA vrećice, njihovu upotrebu, karakteristike itd., koristite novi topic PVA vrećice (http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=8345)!
Kod nas "ledolina" zabranjena!
Iz kojeg razloga je smrznuta voda sa kuruzom kod vas zabranjena?
Ovak, kukuruz ni niš kaj mi šaranu dajemo nije njegova prirodna hrana.
Prirodna hrana je ona koja se nalazi u njegovom vodenom staništu, poput crva, puževa, račića...
Zato nas više put ne šljivi ni pol posto, jer samo ta hrana uvjetuje koliko se bude hranil onim kaj mu mi nudimo
To ne vrijedi za c&r i ostala jezera prenapučena debelim ribama gdje se poremetil hranidbeni lanac i šaran nema izbora nego jesti ono kaj mu se servira izvana.
Tam de ima obilje prirodne hrane i još kad se ta hrana pokrene počinje gozba- i da mu ponudiš bilo kaj nebu primil da se postaviš na trepavice.
al uvijek se nađe "dežurni bedak" ili slučajno usisavanje mamca... to je moje razmišljanje i više puta sam se nažalost uvjeril u to, na Savi.
- I na jezerima u Bedexu, doma- ni griza na kuruzu, na niš... a kopa ko na normi- izvadi frend sistem - na mamcu tri krvna crva... ja isto tak.
- za par dana sve se smirilo, ne ruje - i počnu grizevi, na kuruzu, na sve živo.
Toliko o "prirodnom" kukuruzu, a sad pucajte...
Ja uvijek pokusavam amura ulovit na ukiseljenu kuruzu, ali nikad nista. Sad vise neznam kako da lovim, a da ga ulovim :eeee: može kakav savijet??
Daj da nekaj dokučimo... da krivo ne shvatiš ne tiče se tebe, nego ovog što je podebljano.
Ovak, interesira me živo već dugo vremena na kakvu se to ukiseljenu kuruzu lovi?!?
Ako bude off, molim moderatore da premjeste, ali pošto se ta famozna kuruza spominje u lovu amura dosta često mislim da to tu treba riješiti :hmmm:
Da li je ta kuruza iz octa, kisela, što se stvori tim "pacanjem" kuruze da tak nazovem, koji sastav kiselina, vrsta ili kakvi kemijski spojevi...
Može fermentirati, ali to mora biti kontrolirani postupak, mora ju nešto aktivirati u pravom smjeru , znači nešto treba staviti u nju da se sve pokrene, koja temp. , koliko dugo ?!?
Sve što nema odgovor na ova pitanja zove se kockanje životom ribe - svi procesi mogu krenut krivo, a kuruza bu i dalje "kisela" :hmmm:
Ili čak ona "smrdljiva"... :laughh:
Naime, svi kiseli mamci su atraktivni jer oko sebe mijenjaju PH vode a riba to itekako osjeti - ali imamo štetne kiseline, agresivne za probavu a i one korisne i blage...
Najatraktivnija i najviše se koristi u šaranskom ribolovu N-butyric acid.
Probaj nju nekoliko kapi na 10kg kuhane kuruze pa ćeš vidjeti :ffwjj:
Ili na tu količinu kuruze ostavit malo vode od kuhanja preko nje i stavit 1dl jabučnog octa - blaga i korisna prehrambena kiselina.
Možda ti ni amuri nisu sjeli na tu "kiselu kuruzu" , a čak bi je i mogli izbjegavati.... i šarani isto tak....
riboljubac
09.01.2011., 21:20
Mudro zboris Danek .
Postoje ribolovci koji love na ukiseljeni , pljesnivi stari kukuruz i hvale se da na njega super grizu .
Posljedice konzumiranja takve kuruze necemo komentirati , nadam se da ulazimo u off .
Mudro zboris Danek .
Postoje ribolovci koji love na ukiseljeni , pljesnivi stari kukuruz i hvale se da na njega super grizu .
Posljedice konzumiranja takve kuruze necemo komentirati , nadam se da ulazimo u off .
Mislim da nije off, jer upravo sad lovimo amure i pokušavamo ne ubit ni jednog.
Ovak, na kantu kuruze, 10kg recimo - pol kile šećera i 3 žlice pivskog kvasca dosta u toplu kuruzu sa vodom od kuhanja na temperaturu 20-25c, poklopiti da mogu plinovi van i mislim da je 7 dana dosta.
Fermentacijom kukuruza raste postotak lizina i još nekih aminokiselina i vitamina i postaje visokovrijedna namirnica, pivski kvasac ga može usmjeriti samo na alkoholno vrenje.
Za to vrijeme neće se stvoriti alkohol, možda u maloj količini.
Može se probat i sa melasom, e to smrdi ko kuga, nisam probal to radit ali sam osjetil duhu. :laughh:
djon vejn
09.01.2011., 21:51
Dečki, pomalo ste na krivom putu....
Kako šaran nema uopće želudac, već mu se varenje hrane odvija u crijevima, a u kojima gotovo da i nema enzima, njegov organizam itekako cijeni hranu iz koje može iskoristiti što više hranjivih sastojaka, a takva je upravo hrana sa započetom fermentacijom, tj hrana u kojoj su bakterije započele prirodan proces organskog rastavljanja. Iz takve hrane njegova crijeva iskoriste puno više hranjivih sastojaka.
Iz istog razloga je za izradu primame i mamaca bolje koristiti "Pre-Digested" (eng. Pred-Probavljeno") riblje brašno, od onoga stndardnog, 'običnog' ribljeg brašna. To brašno nije, naravno, bilo već u procesu probave neke životinje, već je u procesu proizvodnje tretirano enzimima da bi ribi pomoglo da iskoristi što više hranjivih tvari, a koja iz gore navedenog razloga u svojoj probavi iskoristi jako malo toga. Slaba iskoristivost se jako dobro vidi kada ulovimo šarana sa nekog obilono nahranjenog mjesta, a iz njega često doslovno otraga curi gotovo netaknuti sastav hranilišta.
Iz istog razloga na tržištu imamo u ponudi ribičkih firmi same enzime za dodati u hranu/mamce.
Fermentirana (ukiseljena/usmrđena) kuruza nije ništa drugo nego kuruza u kojoj je počeo prirodan proces organskog raspadanja (fermentacija) potpomognut korisnim bakterijama. Ustvari nešto slično kao oni razni Bio-aktiv jogurti i slično - korisne bakterije koje poboljšavaju fermentaciju, a samim time pospješuju iskoristivost hranjivih tvari u procesu probave.
Neka vas ne buni to što čovjeku takav kukuruz smrdi, ribi je taj 'smrad' upravo signal da je ta hrana za nju ustvari kvalitetnija.
Inače, u posudu u koju ste pripremili kukuruz za fermentaciju, prije zatvaranja poklopca dobro je unutra ubaciti i nešto pive i nasjeckanog češnjaka.... Poboljšava učinak, ali nemojte tu posudu držati blizu ukučana....:sram:
riboljubac
09.01.2011., 21:52
Za to vrijeme neće se stvoriti alkohol, možda u maloj količini.
Ako nista drugo bit ce veselo :cheers:.
Samo naprijed dok ne zahladi :ffwjj:.
Nastavak sa teme "Lov amura na purgerski način" - skrenulo na kuruzu i sad smo tu da nebude off.
Dakle, Đon Vejn je lijepo napisal...
A nismo niš krivo mislili jer sam prethodno naveo pivski kvasac i usmjeravanje fermentacije u prokuhanoj vodi od kukuruza u pravom smjeru.
Jer sve može otići i krivo - prisutnost drugih nekih loših bakterija, pa neodlazak u ribolov - onda ta kanta stoji danima poslije i duže...
Onda nam je to žao baciti jer smrdi onak praf a i po kiselom još ima, a možda se naselile i neke druge bakterije... al kaj, bumo to hitili u jezero ionak bu dobro za prihranu ?!?
- poanta je u tome da moramo znati što radimo, usmjeriti fermentaciju da odradi kak spada i nema straha :ffwjj:
Fermentacija je anaerobni metabolizam u kojem dolazi do degradacije prirodnih molekula kao što su šećer glukoze (http://sh.wikipedia.org/wiki/Glukoza)
Tak točno veli struka :ffwjj:
-a organsko raspadanje nema veze sa fermentacijom, to izbjegavamo - hranjenje mikroorganizama organskim tvarima, nastaje metan i ugljični dioksid...
---tak da sve što smrdi nema veze sa fermentacijom, procesom koji treba kak sam naveo pravilno usmjeriti...
prirodan proces organskog raspadanja (fermentacija)
hm.. :hmmm:
riboljubac
09.01.2011., 22:45
Ja sam uvjek pripremao kukuruz po preporukama kolega sa drugih foruma na nacin da - prvo namocimo kukuruz barem 24 sata
odna kuhanje dok ne pocinju pucat zrna , pred kraj na zdjelu od 10 l dodao cca 1kg secera ,
stavio u kantu da se malo rashladi i dodao dva pecilna preska (maznuo zeni),
zatvorio kantu i nakon dva-tri dana kad se pocinje lagano gusnuti voda u kojoj se kuhao a ona mora prekriti kukuruz spreman za upotrebu :ffwjj:.
Uz dvodnevno- trodnevno prihranjivanje na Rakitju rezultati bi bili isti ili bolji nego sa nekim razvikanim boilama.
Da se vratim na temu takav kukuruz je u vecini slucajeva dao dobre rezultate - saran , amur a bogami i som.
Nastavak sa teme "Lov amura na purgerski način" - skrenulo na kuruzu i sad smo tu da nebude off.
Prebačeni svi postovi od tamo u ovaj topic (svi koji se tiču kuruze, kiselosti itd...)
prvo namocimo kukuruz barem 24 sata odna kuhanje dok ne pocinju pucat zrna , pred kraj na zdjelu od 10 l dodao cca 1kg secera , stavio u kantu da se malo rashladi i dodao dva pecilna preska (maznuo zeni), zatvorio kantu i nakon dva-tri dana kad se pocinje lagano gusnuti voda u kojoj se kuhao a ona mora prekriti kukuruz spreman za upotrebu
Za koju kilazu kukuruza govoris? :hmmm: :kkkk:
robertsustic
15.02.2011., 18:02
Kukuruz kao mamac za šarana mi se pokazao bolje od bilo koje boile ili nekog drugog mamaca, inače koristim obični šećerac ili ga sam kuham. Prije sam ga znao kuhati u "ekspres" loncu sa običnom vodom iz pipe i za vrijeme kuhanja sam znao dodati malo vanilij šećera, i onda nakon toga napuniti ga u bočice od kupovnog kukuruza ili neku plasticnu posudu koju kupim kod kineza za nekoliko kuna.
Ali jednom prilikom mi je jedan stariji ribić otkrio tajnu kada smo ga ja i frend vidijeli da lijeva vodu u kanister na jezeru gdje smo lovili, i onda smo ga upitali iz znatiželje za što će mu 20 litara vode iz jezera i onda nam je i otkrio tajnu. Kaže da kada on kuha kukuruz za ribolov da koristi nekekve metode koje mi nikad nebi pale na pamet da npr.
Poslije 2-3 sata kuhanja kukuruza prolije vodu u kojoj ga je kuhao do tada jer kaže većina kukuruza se šprica raznim kemikalijama protiv korova itd...tako da tim nacinom izbjegne miris i ostatak kemikalija na kukuruzu a druga voda koju stavlja za nastavak kuhanja je baš voda koju je donio sa jezera gdje inace lovi.
istvanek
15.02.2011., 21:51
to se i meni desilo par puta na vodi uzima ekipa vodu za kuhanje, a ako nisi blizu vode onda imas jednu drugu caku prokuhat kukuruzu u kisnici...
20 litara vode iz jezera
Koristim taj način i znam za njega odavno... i za kuhanje i za namakanje. Doduše, ne uvijek i obvezno voda s jezera. Imam u vrtu bunar (14 metrića) i iz njega crpim vodu u bačve, pa zaljevam vrt. Ta voda kad odstoji par dana "smrdi" ili "diši" k'o i jezerska voda.
Marijeto 66
16.02.2011., 18:52
Ima nešta u teoriji o špricanoj kuruzi,jer su mi uvijek šarkiji bolje grizli na onaj iz vrta, koji nismo pojeli kao pečenjak. Taj nije bio šprican sigurno, samo što je vrt mali, pa nemam za cijelu sezonu.
galandriel
07.03.2011., 22:15
U subotu sam skuhal dva dana prije namočen kukuruz, probral zrna i u staklenku, dodal umjetnog šećera, Nutrabaits - ovog antioxidansa, te po orginalnom receptu, nekoliko kapi Mainline - ove Fruttele te zalijal s mlakom prokuhanom vodom = priprema za toplije dane, no u međuvremenu draga kupila tekući sapun s mirisom mango & papaya i mogu vam reći da sapun ima bolji carpy flavour nego Fruttela ..... ne znam jel se igdje mogu kupit extrakti papaje i manga ali definitivno ima onaj pravi saft kao da još unutra ima šećerca i da bolje " zvuči " nego renomirana Fruttela :ffwjj:
oluja016
10.03.2011., 21:34
Dečki ima jedna bitna stvar koju nije nitko spomenuo a to je jako bitno u pripremi kukuruza za primamu. Znam neke ribiće u svom kraju koji samo kukuruz kisele 5-7 dana i nekuhaju ga već s njim krme. To je za mene genocid nad ribom. Zamislite što ta riba proživljava kad se najede te kuruze. Ja osobno nisam pobornik kemije već kuruzu pripremam na jednostavan način. Kuruzu namočim 24h zatim skuham u kišnici, kad malo hladne ubacim meda ili šećera i ostavim 2-3 dana i tek onda na vodu krmim. To mi se pokazalo najlovnije već par sezona. Zato dečki domaća priprema i ulov zagarantiran.
oluja016
15.03.2011., 22:50
Konačno sam dobio odgovor na naše misteriozno pitanje ˝kuruzu kuhatin ili samo kiseliti˝. Danas sam uspio uloviti jednog gospodina koji je po struci dip. ing. ribarstva i radio je na poznatim Jasinjskim ribnjacima na uzgoju ribe. Moje pitanje je bilo vrlo jednostavno ˝˝ dali šaranu škodi nekuhani kukuruz i dali mu takva kuruza šteti za zdravlje˝˝ ? Dobio sam jednostavan odgovor ako je kuruza krenula fermentirati i ima žešći miris to će rado uzeti i ništa mu neće naškoditi. Veli da šaran uzima sam ono što ima miris i boju zajedno i ako mu se svidi dolazi po još. Da šaran je daltonista ali primjeti svijetlije boje u vodi no neće uzeti svijetli mamac ako nema mirisa jer on se više oslanja na miris nego na vid.
Pričao mi je kako su na ribnjake dovozili iz silosa onaj škart kukuruz ostavljali ga da da fermentira i tek onda ga bacali ribama kao hranu i nikad nje bilo ugibanja ribe zbog takvog kukuruza a riba je dobro dobijala na težini. Jedinu grešu mi ribići radimo ako kuruzu bacimo prije nego omekša jer ju lakše probavi ali šaran zna više puta probaviti jednu te istu hranu jer nema želuca. Rekao je da šaran se neće najesti nečeg što mu se nesviđa, veli da su šarki kao ljudi jedu ono što im se svidi. Nadam se da sam uspio biti jasan što se tiče kukuruza kuhanog ili kiseljenog.
Od svega je nabitnije da šaranu neškodimo ništa a ako ga lovimo na svoju kuruzu onda znači da smo usjeli napraviti dobru kuruzu ali ako ga nelovimo onda mjenjajmo način spremanja kuruze i eksperimentirajmo.
Bisto.
Lana1806
16.03.2011., 22:18
Kiseli kuruz + malo kaakao maslaca = dobar ulov
galandriel
16.03.2011., 22:31
Da šaran je daltonista ali primjeti svijetlije boje u vodi no neće uzeti svijetli mamac ako nema mirisa jer on se više oslanja na miris nego na vid
Totalno netočno .... moj najveći ulov = 7 kg ljuskaš na plastični kukuruz žute boje bez ikakvog mirisa :ffwjj: bez ikakve prihrane uz tu plastičnu kuruzu, a i dalje lovim na silikonsko, gumeno plastični kukuruz tak da nemam problema s cverglinima :ffwjj:.
Evo i moje iskustvo , koje mi se dosad pokazalo najbolje u ribolovima od 24h na vodi.
3kg kukuruza kuham dok zrna ne počnu pucati ( 3-4 sata otpilike ) , uz dodavanje šečera. Na tu količinu dodam sveukupno 5-6 jušnih žlica šećera i 1 žlicu soli.
Na udice stavljam točno taj kuhani kukuruz sa jednim silikonskim ili spužvasim zrnom.
Eto to je cijela nauka koja mi se pokazala daaaleko naj-lovnijom od svih ostalih koje sam isprobao na raznim jezerima.
Pošto se intenzivnije bavim ribolovom tek oko godinu dana, vjerujem da ću s vremenom iskusiti još novijih i boljih metoda ali otom-potom ... ovo je za sad naj!! :ffwjj:
felix337344
27.04.2011., 00:04
jel itko pokušao raditi smjesu za primamu ribe od kuhanog mljevenog kukuruza, neznam gdje sam to čuo samo znam da se kukuruz normalno skuha i onda melje te se dodaju svakakve stvari, jel zna netko točan recept?
Cooler_1981
27.04.2011., 12:43
jel itko pokušao raditi smjesu za primamu ribe od kuhanog mljevenog kukuruza, neznam gdje sam to čuo samo znam da se kukuruz normalno skuha i onda melje te se dodaju svakakve stvari, jel zna netko točan recept?
Ja sam prije 10 dana tak ulovio 2 šarana. Samljeo kuhanu kuruzu, umijesio sa kupljenom hranom za primamu i dodao malo vode (voda u kojoj se kuruza kuhala). Složio kugle, sa par komada prihranio, jednu na hranilicu i opla... jedini imao taj dan nekoliko ozbiljnih grizeva i ulova!
zagorec
27.04.2011., 18:14
Što se tiče mojeg iskustva još nisam kupil kukuruz ,lovim na vlastitu izradu: ubran za vrijeme mliječi malo sitnicu tvrđi
stavljen u staklenku sa žlicom meda i šećera te aromom maline.Pušten da odradi svoje i to je to , radi na veliko. :velikariba:
Za kupljeni čujem da uzimaju onaj jeftini šećereac Bonduelle te stavljaju aromu u njega .....sitnijeg zrna i da dobro radi.
To jest bolje od kupljenog, al ja mislim da sve ovisi o vodi na kojoj se lovi.Pa kad mi nestane vlastite izrade probat ču na kupljeni..... jedan i drugi,pa ču vidjet na što bolje radi.
galandriel
27.04.2011., 19:10
onaj jeftini šećereac Bonduelle
Ne bih se složil da je najeftiniji već suprotno = najskuplji konzervirani šećerac, a bome i najukusniji kak ljudima tak i ribama :ffwjj:
jel itko pokušao raditi smjesu za primamu ribe od kuhanog mljevenog kukuruza
Ocijedi ohlađeni, al ne svu vodu hitit, kukuruz .... u blender malo po malo ga samelješ tak da je u komadićima, nikakvu kašu ... ostaviš i cijelih zrna .... dodaš kuhane pšenice ili konoplje ili oboje i čak ti ne treba ni dip ni attractor .... za spodiranje dušu dalo ... a nije na odmet dodati i malo betainki ako se ima = provjereno :uimep: ... bistro :ffwjj:
Cooler_1981
28.04.2011., 09:07
...a nije na odmet dodati i malo betainki ako se ima = provjereno :uimep:
Molim te, ako može malo dodatno pojašnjenje za nas početnike. Misliš na betain pelete ili dodavanje betaina u primamu (praškasti / tekući) ?
Thnx
galandriel
28.04.2011., 19:01
Misliš na betain pelete ili dodavanje betaina u primamu (praškasti / tekući) ? Thnx
Betain hnv pelete, na to sam mislio :ffwjj:, stižu u dućane za kojih dva do tri tjedna ..... preporuka da bude mix različitih promjera ( 4, 6, 8, 10 ) i njih ne miješaš s već navedenim sastojcima, osim ako loviš na method feeder hranilicu, već ih spodiraš ili s pračkom spucaš ak je mjesto navlakuše za ribonjke blizu kao i sve ostale sastojke, a moreš i dodat crvov, peleta kakvih imaš ( za šarkića su dobre i trigga i bloodworm kao i za linjaka ) i lagane usitnjene otpadne hrane kaj ostane sa stola .... tipa stari sir, posušena palenta ..... ino stvari koji su i ljudima i ribama lako probavljive :ffwjj:
BassHunter
28.04.2011., 20:59
Koliko god se pojedinci zaklinjali u boile i ostale "fancy" mamce... kukuruz je... kukuruz... mamac koji lovi na svakoj vodi i bez neke dugoročne prihrane... ne traži nikakva posebna tretiranja... dovoljno ga je dobro prokuhat dok sam još znao na kuhan i topao kukuruz nalit melasu... bez ikakvih drugih dodataka jer kukuruz ima sam po sebi punu aromu i miris tako da ga ne treba "popravljat" :ffwjj:.
Na koncu... iz usta Simona Crowea, jednog od največih šaranaša današnjice koji je lovio šarane na gotovo čitavoj kugli zemaljskoj... prema njemu je kukuruz mamac broj 1... pa tigrov oraščić broj 2... a tek na broju 3 bi bile boile i pelete :notworthy:!
Sviđa mi se ova ideja zvana ledolina, isprobat ću to ove godine ziher...
Ja sam je isprobao prošle godine i pokazala mi se odličnom. Nakon samo pola sata dobio sam griz. Riba je bila jaka, ali sam joj nakon deset minuta uspio dirigirati smjer i brzo je završila u podmetaču. Bio je to amur od 10kg.
http://i51.tinypic.com/2ecgm5h.jpg
zagorec
29.04.2011., 19:48
Evo danas u dučanu naišao na šečerac i to aro 5kn 250g,.... evo kolega galandrijel našo ja još jeftinijeg......Pa pitam kako mu produžiti rok trajanja kad se jednom otvori limenka.Da ga ne stavljam uvijek u frizer te da bude dugotrajan poput ribičkog....ako je moguče? :hmmm:
Pošto je to mamac broj 1 ,a i cijena nije bonduellska.Pa ak ko ima kakvog asa u rukavu u vezi dugotrajnosti nek stavi karte na stol.....hvala :notworthy:
SavaGear
29.04.2011., 20:46
Neznam baš da li se može dugo očuvati. Ja obično kupujem onaj od Zvijezde (zeleno pakiranje, 20% gratis, 5.99kn). Kad ga otvorim ne skidam poklopac do kraja, omotam ga u najlonsku vrećicu, stisnem gumicom kao kod flaširanja paprike ili nečeg sličnog. Stavim ga u frižider i obično mi drži 3-4 dana
felix337344
29.04.2011., 21:27
ako ga kaniš čuvat kupi manje pakiranje, a ja kuruzu obično zaledim
galandriel
29.04.2011., 22:30
Pa pitam kako mu produžiti rok trajanja kad se jednom otvori limenka.Da ga ne stavljam uvijek u frizer te da bude dugotrajan poput ribičkog
Nikak :uimep: :ffwjj: ... možda na dva dana u frižideru, nahrani ribu s njime a limenku sa sobom i u smeće doma, jednog dana ti bu se sve vratilo :ffwjj:, osobno ak idem s jednim štapom nije mi žal potrošit dvije standardne konzerve pa makar niš ne vlovim a ionak lovim na plastični šećerac a pravi je za ribonjke da papaju :ffwjj:
felix337344
30.04.2011., 18:48
a da se stavi u staklenku?? umjsto da non stop odleđujem
Ja kupujem u staklenki, kad kupujem, baš zato jer ostatak mogu sačuvati u oriđiđi otopini, do mjesec dana ziher. :ffwjj:
Ja obično nahranim ribe sa ostatkom iz konzerve, a ak ga mislim čuvati, ili ga malo nabrijati rakijom, cimetom ili nekim vočnim okusom,
presipam ga u staklenku i spremim u frižider. Tak ga sačuvam na barem tjedan dana.
Cooler_1981
02.05.2011., 09:46
Evo danas u dučanu naišao na šečerac i to aro 5kn 250g,.... Pošto je to mamac broj 1 ,a i cijena nije bonduellska.:notworthy:
Ne vidim neku razliku u cijeni između Aro i Bonduelle. U petak uzeo u Metro-u 1/2 kg šećerca Bonduelle za ~11kn. I to u staklenoj posudi sa poklopcem. Posudu sam oprao i spremio za daljnju upotrebu...
felix337344
02.05.2011., 15:37
jel ima po toj cjeni negdje gdje možeš slobodno ulaziti?
Najčešće koristim podravkin šečerac koji je u konzumu malo-malo na akciji (preključer sam uzeo 340 g - 5 i
nešto sitno kn) i konzumov KPlus koji je sad nešto ispod 4 kn (mislim da je 3,70 ili 3,80 kn) 340 g :ffwjj:
Čak mi je možda i bolji taj KPlus , veča su zrna i malo je, čini mi se, tvrđi pa s time i postojaniji na udici, a ni :gggw: ne bježe od njega :roflmao:
Tako da sam se opskrbio sa šečercem dok je na akciji za narednih nekoliko mjeseci, a valjda če biti ponovo dok ovo potrošim:hurra:
nahrani ribu s njime a limenku sa sobom i u smeće doma,
Upravo tako, šta se se stisli, za 5 kn da vam je ići 2 mjeseca na pecanje :uimep:, i da vam neko drugi hrani mjesto a vi samo da dođete i da pecate, a ne ne :uimep::uimep::uimep:
Dragi svi u jednom časopisu ( da ne imenujem , na crnoj listi je ) je opisana pH vode , a to ima direktne veze sa kuruzom , kako fermentiranom tako i slatkom .
Koristim Bonduelle zbog toga šta oni koriste starija zrna koja su veće. Podravka su jako sitna i rezana pa ih npr amer ili bauška vrlo lako skine.
kova_sb
06.05.2011., 00:00
Danas gledam masterchef kada ono zamrznuti šečerac, koliko sam vidio (možda je zbog tv i kamera) dosta su zrna "krupnija" od ovih u konzervi. Dali je netko kupovao i probao pecati sa njim, što je možda i nije loše da višak zamrzne, no sigurno je cijena visoka naspram limenki....
http://i780.photobucket.com/albums/yy86/kova_sb/075889_kukuruz_secerac_450g_164.png
Ja sam lovil s tim smrznutim šećercem, i moram reći da je izvrstan :ffwjj: . Jedino kaj ga često nema u dućanima za kupit, pa kad naletim uvjek uzmem. Pripremim ga tak da u vodi par minuta skuham štapić od vanilije ( razrezan uzduž da bolje pusti aromu ) i onda u ključalu vodu dodam šećerac na dve max. tri minute. To jako lijepo miriše i dobro lovi. Jedino kaj ona epruveta s 2 štapića od vanilije košta obično oko 25-30 kn..
pikoslaw
06.05.2011., 10:53
Ekipa, imama samo par pitanja u vezi prihrane. Dal je dobro baciti šećerac iz limenke praćkom ili postoji neka druga, bolja tehnika, kad nemamo pri ruci ledolinu ili neku hranilicu ?
SavaGear
06.05.2011., 10:57
Ovisno o daljini gdje loviš. Ako loviš blizu - pračka, a za daleko prihranjivanje mislim da se ne isplati baciti 1 raketu šećerca.
crniblace
10.05.2011., 23:46
Šta je u stvari "šrot"-našao sam taj pojam ali ne znam šta u stvari znači-da li je to mleveni kukuruz ili nešto drugo?
Gero os
10.05.2011., 23:55
Šta je u stvari "šrot"-našao sam taj pojam ali ne znam šta u stvari znači-da li je to mleveni kukuruz ili nešto drugo?
To je mljeveni kukuruz.
Postoji cijela kemija za šarana, ali ne možeš fulati ako staviš lijepi snopić glisti uz hranilicu, ako nema patuljana i slinavaca.
krampus_11
17.05.2011., 12:23
Ostavil sam kukuruz u vodi, i ostavit ču ga 24 sata, ajd mozda 48 h...
Zatim prokuham do nekih 45 min, dok ne počne pucati....
E sad, kupil sam neki tekuči miris, crveni od Marcel van Den Eynde....
Pitanje, da li to stavit nutra ili ne?? Ne znam, mozda samo zeznem prirodnu aromu, a opet si mislim, nebre škodit, miriše, da bi ja najrađe popil :laughh: a stavil bi ga nakon kuhanja, samo ulijem, promješam i ostavim 24 sata nek se paca... sam u pravu?
Mislim da bu ti trebalo malo duže od 45min no nije važno, glavno da se dobro skuha:ffwjj:.
Ovo je moj način koji sam koristio u zadnje vrijeme i pokazao se dobar.
Kad se kukuruz skuha , uzmeš 3dcl otprilike te vode u kojoj se kuhalo i pustiš da se ohladi.
Kuhanu kuruzu ocijediš i isto tako pustiš da se malo ohladi.
u tih 3dcl vode usipaš čep,2 ( kako ti paše ) tog tekučeg mirisa , i s tim poliješ kumpletnu kuhanu kuruzu i promješaš.
Ja inače kuham po 3kg kuruze i iz tog kuhanja uzmem 3dcl vode te u nju natočim 2 čepa određenog dip-a , promješam i polijem po kuhanoj kuruzi.
To inače sve stavim u faktoricu od Jupola, dobro zatvorim i mješam par minuta. Kad se ta kuruza ohladi već upije svu novo dodanu aromu i spremna je za serviranje :ffwjj:.
krampus_11
17.05.2011., 19:59
Imam namjeru 70% tog kuhanog kukuruza stavit u škrinju, pa uzimat po potrebi, znači i hranil bi s time...
Nebu se pokvarilo ako pomjesam s mirisom i ako bu duze stajala u skrinji?
Nemojte zamjerit na glupim pitanjima, al jos nisam hranil na taj nacin...
SavaGear
17.05.2011., 20:56
Nebu se pokavarilo ako pomjesam s mirisom i ako bu duze stajala u skrinji?
Ma neće se pokvariti u škrinji. Kad ga nakon dužeg vremena izvadiš, pustiš ga da se otopi imat će miris kakav je imao i nakon kuhanja. :ffwjj:
krampus_11
17.05.2011., 23:11
A puno vam hvala dečki na pomoči...
Trenutno se kuruza kuha, preko noci ide na pacanje, pa čemo vidjet rezultate... :uimep:
Pecam inače na rukavcima stare Mure, stajačica teska i puno lopoča, jel ima tko slična iskustva??:hmmm:
Uz kukuruz možeš još dodati pšenicu, ječam, konoplju (kuhano sve) i nećeš pogriješiti ako i zašešeriš. A što se tiče pecanja u lopoču, i ja sam prošlu sezonu imao istu "muku". Najbolje mi se pokazala tanka olovna nit (lead core) od kormorana. Taj lead core je dosta tanak i kao špaga se usjeca, te tako siječe lopoče. Rezao sam ga na metar dužine i na njega stavljao in line olovo oblik suze (aerodinamično), da smanjim mogućnost zapinjanja i olova. Ribolov u lopoču je dosta težak al s ovim sistemom su ti šanse ipak veće.
SavaGear
18.05.2011., 08:11
Još jedan način kako nabrijati kukuruz je taj da ga se namoči u onaj suhi aditiv (pakiranje 250g) koji se dodaje hranama za primamljivanje. Samo neznam koliko se aditiva stavlja na koliko vode. Treba probati. :ffwjj:
bok travatar
kuruz zakon samo treba naviknut,slazem se s namakanjem 1 dan,onda dodajem neki aditiv(konoplja,vanilija...) ledolina ok ako ne ides često u ribolov, dobro je umjesto vode stavit mlijeko kod zamrzavanja
:notworthy:
felix337344
19.05.2011., 20:29
ja volim kuruzu u rakiju umočit nakon kuhanja(ili odmrzavanja) dalo je odlične rezultate:ffwjj:
SavaGear
21.05.2011., 20:18
Jel netko probao ogulit par zrna kukuruza nakon kuhanja i loviti na njih?? Kad se skine tvrda kožica ispod se nalazi lijepa žuta boja koja bi mogla biti privlačnija ribi. Vrijedi probati :ffwjj:
istvanek
22.05.2011., 22:52
Jel netko probao ogulit par zrna kukuruza nakon kuhanja i loviti na njih?? Kad se skine tvrda kožica ispod se nalazi lijepa žuta boja koja bi mogla biti privlačnija ribi. Vrijedi probati :ffwjj:
isprobano i radi ali ako hranis s tim kukuruzom bilo bi dobro stavit taj kukuruz na dlaku i jedan crveni ili bilo kakav malo drugaciji da se razlikuje bar malo na tom tepihu kukuruza ako su svi isti i prije ce naci ako bar nesto malo odudara a po mirisu su ipak isti to jest ribi sigurniji....
ako nista ja sam je se nakuhal....kad se sjetim:hmmm:
http://i912.photobucket.com/albums/ac322/istvanekm/IMG_0468.jpg
predrag666
22.05.2011., 23:07
Jel netko probao ogulit par zrna kukuruza nakon kuhanja i loviti na njih??
Pa ja uvijek ogulim zrna koja stavljam na dlaku a razlog je što se pod kožicu uvlači mulj pa zrna potamne.
Oguljena su uvijek žuta pa se nakon pola sata ističu među prihranom.
predrag666
22.05.2011., 23:12
Još jedan način kako nabrijati kukuruz je taj da ga se namoči u onaj suhi aditiv (pakiranje 250g) koji se dodaje hranama za primamljivanje. Samo neznam koliko se aditiva stavlja na koliko vode. Treba probati. :ffwjj:
Marcel Van Den Eynde, praškasti aditiv.
Ja nakon hlađenja kuhane kuruze jednostavno malo pospem po toplim i vlažnim zrnima, promiješam i zatvorim u vrećicu.
Jedno pakiranje mi je za oko 10 kg. kuruze.
Cooler_1981
27.05.2011., 16:45
kukuruz... dovoljno ga je dobro prokuhat dok sam još znao na kuhan i topao kukuruz nalit melasu...
Ako netko može udijeliti savjet u vezi melase... Našao sam podatak da se stavlja 25ml tekuće melase po 1kg kuhanog kukuruza. Problem je što sam kupio melasu u kristalnom obliku (nešto kao ljepljivi šećer). Našao sam na netu da se melasa rastopi sa mlakom vodom npr. u 0.5 lit dodati melase dok se ne dobije gusta vodena masa. Ali koliko takve smjese staviti po kg kuhanog kukuruza? :hmmm:
EDIT: Našao sam na netu da se stavlja 10 g melase po 1kg kukuruza.
BassHunter
28.05.2011., 21:47
Kad si me već qotao... u neke količine... pogotovo ovako precizne kako navodiš nisam nikad ulazio a iskreno da kažem nisam nigdje niti našao podatak koja bi količina melase na kilogram kukuruze bila optimalna... na kantu "jupolku" sam sipao i do pola litre melase... ovisilo je o raspoloženju i količini na lageru :uimep:... inaće je dovoljno 2-3 dcl.
Kad je kukuruza kuhana hladiš je vodom do trenutka kad možeš u njoj držat ruku... a da ti ne otpadnu nokti :laughh:... sory no dobre sam volje pa se malo šalim... kako god... kad je ohlađena da je možeš mješat rukom tada naliješ melasu i dobro je promješaš... ostaviš da odstoji i to je to... inaće je melasa termo stabilna pa je možeš sipat na kukuruz netom poslije kuhanja samo je onda moraš mješat kuhačom... da ne stradaju nokti :daaa: :ffwjj:.
U agregatnom stanju koje ti navodiš je nisam imao prilike vidjet tako da možeš primjenit formulu sa pola litre vruće vode i mješanjem dok ne dobiješ gustoču odprilike poput gustog soka za slaganje.
oluja016
27.06.2011., 23:20
Dečki dali je tko probao u kuruzu staviti granule bijelog luka. Zimus sam čuo taj recept i odmah proljetos sam probao i amur ide kao lud.To i je recept za amura ali dođe i šarko. Recept je sljedeći prvo namačemo kuruzu pa ju kuhamo. Kad se kuruza ohladi da ju možete mješati rukom pospete granule bjelog loka i dobro izmješate. Dalje je klasika,krmiti pa u ribolov.
Dečki dali je tko probao u kuruzu staviti granule bijelog luka. Zimus sam čuo taj recept i odmah proljetos sam probao i amur ide kao lud.To i je recept za amura ali dođe i šarko. Recept je sljedeći prvo namačemo kuruzu pa ju kuhamo. Kad se kuruza ohladi da ju možete mješati rukom pospete granule bjelog loka i dobro izmješate. Dalje je klasika,krmiti pa u ribolov.
kaj su te granule bijelog luka?
režnjevi? tj ovo:
http://livepretty.com/wp-content/uploads/2011/04/GarlicEVOO3.jpg
ili nesto drugo?
kaj su te granule bijelog luka? režnjevi? tj ovo:
Ne..već ovo :ffwjj:
http://www.kotanyi.com/var/hr/storage/images/proizvodi/proizvodi/cesnjak-u-granulama/bocice/4415-6-ger-DE/Bocice_large.jpg
Druga verzija, manje pakiranje i stoji pet kuna.
http://i827.photobucket.com/albums/zz198/GRUNF2/Vrecica_large.jpg
Zahvaljujem se na pojašnjenju. Da li postoji kakvo pojasnjenje zasto su te granule bolje od češnjaka vulgaris?
Da li postoji kakvo pojasnjenje zasto su te granule bolje od češnjaka vulgaris?
U zadnje vrijeme sam počeo koristiti baš taj češnjak u granulama u kuhanju (mislim u kuhinji, za jelo). Ima, brate, bolju aromu i dugotrajniju nego onaj kineski. I ne moraš se mučiti čiščenjem, rezuckanjem, pasiranjem...
zagorec
01.07.2011., 10:05
Još nisam probao loviti na taj način, no imam spremljeno domaču kuruzu s domačim zagorskim(ne PRC)bijelim lukom.
Pošto sam relativno nov u ribolovu još upijam sve informacije i iskustva pa sam..... sam svoj majstor.
Evo ovako :dok je kukuruz u fazi mliječi no mora bit zeru tvrđi, da ne izlazi mliječno iz njega kad ga stisneš.
Ubereš par klipova, skineš zrna staviš u staklenku te dodaš :1žlicu meda, 1 žlicu šećera i bijeli luk kojeg narežeš na ploškice (1 komošku ne cijeli luk) pustiš da odradi svoje.
Tako sam i pripremio za šarkija ali sa aromom vanilije.
Svog prvog šarkija sam ulovio na vlastitu pripremu ,ali ovo sa bijelim lukom još nisam isprobao .....uuuuu što to ima jak miris valjda če biti uspjeha.
Nisam to isprobao iz razloga toga što mi je bilo neugodno,a kad si nov znaš kako te svi gledaju: kaj još si zelen...kaj buš ti na to lovil....ti si to sam napravil......itd :nece:
E onda kad im dokažeš neke stvari onda više nisi zelen......:ffwjj:
Pa ču ja tako probati i svoj pripravak s bijelim lukom ak žena nije bacila. :hmmm:
bacho30
01.07.2011., 11:11
Kakva su iskustva na terenu kod korištenja onih kupovnih aromatiziranih kukuruza u odnosu na home made varijante i recepte?
Mislim kao mamac naravno jer bi prihrana tim kupovnim bila poprilično skup sport :).
Da li je netko probao ubaciti domaći kuhani kukuruz u dip, ima li kakvog pozitivnog efekta?
zagorec
01.07.2011., 12:23
Gle meni je na bajeru primalo na jedno i na drugo:kupljeno cukk vanilija
domače isto aroma vanilije.
Što se prihrane tiče kupim šečerac iscijedim vodu, stavim aromu vanilije i ostavim da se malo prožme i to je to.Probao sam i sa domačom kuruzom ista šema samo malo prokuhaš da ne bude tvrdo, i prihraniš.
I meni je uzimalo i na jedno i na drugo kak šaran isto i amur.
no mislim da sve to ovisi od vode do vode .
Probaj i jedno i druo pa češ vidjet na šta uzima.------BISTRO
bacho30
01.07.2011., 13:23
Što se prihrane tiče kupim šečerac iscijedim vodu, stavim aromu vanilije i ostavim da se malo prožme i to je to.Probao sam i sa domačom kuruzom ista šema samo malo prokuhaš da ne bude tvrdo, i prihraniš.
Ima li negdje za kupiti ono "restoransko" extra large pakovanje šećerca (ako to uopće postoji) od par KG? Znam da ima graška, kećapa i ostalih kulinarskih sastojaka pa možda ima i ovo. Ja nisam vidio. Da li je nekome upalo u oko :kkkk: pa da oprobam malo miksati za prihranu sa tim a i supruga mi bude vječno zahvalna ako se maknem sa iskuhvanjima u njezinom carstvu :uimep:.
bob1391
01.07.2011., 13:50
Mislim da sam videl to u Getrou
krampus_11
01.07.2011., 14:54
Kakva su iskustva na terenu kod korištenja onih kupovnih aromatiziranih kukuruza u odnosu na home made varijante i recepte?
Mislim kao mamac naravno jer bi prihrana tim kupovnim bila poprilično skup sport :).
Da li je netko probao ubaciti domaći kuhani kukuruz u dip, ima li kakvog pozitivnog efekta?
Ja sam probal dipati s tekucinom od Marcel Van den Eynde-na , i mogu ti reci ,rezultat je bio nula,ni griza, a na kukuruz s malo vanilijinog secera,plus 5...a sad sve ovisi valjda o vodi,ali kod nas dipanje umjetnim aromama ne pali....:xqqa:
bacho30
01.07.2011., 15:09
Ja sam probal dipati s tekucinom od Marcel Van den Eynde-na , i mogu ti reci ,rezultat je bio nula,ni griza, a na kukuruz s malo vanilijinog secera,plus 5...a sad sve ovisi valjda o vodi,ali kod nas dipanje umjetnim aromama ne pali....
Ma da, neka i old scool mamci ponekad imaju prednost nad "svemirskim" :uimep:, jer kuda ovo lagano ide, imati ćemo za koju godinu uskoro jednu torbu za krupniji pribor, jednu za sitni i onda iza auta za kuku okačiti manju prikolicu sa osnovnim Marcel Van den Eynde priručnim fish kemijskim laboratorijem pa na mućkanje aminokiselina i ostalih lijepih čuda. :doh: ili za one skromnijeg budžeta barem tri torbice (boile/dipovi/prašci ... iako to i sada već imamo) :hmmm:. Pod zadnje se više brinem da se netko ne počne sprdati ne sa alatom koji imam već sa bočicom "alkemije" koju izvadim.
krampus_11
01.07.2011., 15:39
Potpisujem...100% si u pravu...:xqqa:
Ili primjer,uvjek imam više uspjeha na domači kuhani kukuruz kao mamac nego npr. cuuk od vanilije.
kukuruz dobro pripremljen i dan danas igra bitnu ulogu u primamljivanju šarana i amura,ja ga takodjer koristim,moze i solo kukuruz s nekom voćnom aronom npr. banana (odlicno pali za amura)moze i takozvanim smradom ima tu jos svega al da nekompliciram,ja u kukuruz dodajem sladila,arome a tu jos dodam,konoplju,ptičju hranu,tigrovog oraščića posebno pripremljenog ali netreba pretjerivat s njim :ffwjj:
krampus_11
12.07.2011., 15:42
Pozdrav.
Tražio sam u prijašnjim postovima,i nisam uspio niggjde nači podatak,dali je tko probao loviti na kukuruz od cukka ,točnije tutti frutti,te kakvi su bili rezultati???
Evo, ja ću danas probati prihranu od kuhanog domaćeg kukuruza napacanog u Amino liver powder slim.
Ako bude svrhovito, izvještavam dodatno.
W4rN1nG
12.07.2011., 18:21
Sto se tice cukka ja sam najvise uspjeha imao na bananu i brandy, kao i med koji je klasika vec, ali od manje koristenih aroma ove 2 su mi favoriti. Osobno sam misljenja da niti jedan kupovni ne moze parirati dobro dipovanom domacem, ali ako se nema (kao sto je kod mene trenutno jer cekam da sazrije svjezi :uimep:) ovo je svakako dobra zamjena :ffwjj:
krampus_11
12.07.2011., 22:32
Ja sam probal dipati s nekom jagodom,i 0 bodova,valjda krivi izbor dipa :sram:.
I također nisam imal nikakav uspjeh na med,vanilija mi se za sad pokazala dost ok,al prvom prilikom uzet ču bananu i tuuti frutti pa bumo vidli.
pozdrav..
SavaGear
13.07.2011., 13:43
Ja sam probal dipati s nekom jagodom,i 0 bodova,valjda krivi izbor dipa :sram:.
I također nisam imal nikakav uspjeh na med,vanilija mi se za sad pokazala dost ok,al prvom prilikom uzet ču bananu i tuuti frutti pa bumo vidli.
pozdrav..
Potpuno se slažem. Ja isto stalno dipam kukuruz u dip od jagode, ali nikad ništa. Med - 0 bodova, a vanilija jaaako slabo.
Osobno sam misljenja da niti jedan kupovni ne moze parirati dobro dipovanom domacem
Najvećeg šarana dobio sam na domaći dip - voda i puno šećera :ffwjj:
Pod zadnje se više brinem da se netko ne počne sprdati ne sa alatom koji imam već sa bočicom "alkemije" koju izvadim.
Zato si ja sa svih bočica u kojima su dipovi, razne arome i ostale bakrače lijepo doma pod vodom sa spužvicom operem sve etikete i nazive koji su na njima...:uimep:... pa kad netko pita na koji si to dip dobil ribu, reko na ovaj kučne radinosti a u biti je možda baš taj iz dučana, samo to oni neznaju pa me još i hvale, bravo, bravo, vidiš kak se više isplati sam napravit nego trošit silne novce u dučanima, a ja samo...:vttvbb:
Da nebi bilo zabune naravno da je domači dip uvijek bolji ako znaš kaj radiš i ako se pogode dobri omjeri, ovo je samo zato da se riješiš zlonamjernih radoznalika :cheers:
zdravko
13.07.2011., 16:13
Ja sam prošle godine ljeti imao uspjeha na dipove koji smrde s ne na sladke i vočne. Tako sam si i za sada nabavio dip školjke i lignja i baš na školjku najviše računam. U bočicu kukuruza i tigrovog oraščiča nalijem manju količinu dipa, dobro promučkam , napišem aromu na poklopac i imam za tu sezonu.
bacho30
15.07.2011., 12:30
Nismo do sada spomenuli (ili sam ja propustio a čitam evo zadnjih pola sata ovu temu :nece:) načine prezentacije kukuruza, tko ima kakva iskustva?
Da li na "obićnu" dlaku, silikonsku, ogrlicu, PVA ...? Da li staviti 1-2 zrna ili 10ak komada? Kakav sistem?
Nekada kapitalac dođe na jedno zrno a nekada na cijeli šaku. :hmmm:
Sada kada smo obradili sve hibride kukuruza, kupovne, domaće, kemije, fermentacije, kiseline, dipove itd.:wtf: možda da bacimo par "pametnih" i o tome kako prezentirati gozbu priređenu sa toliko ljubavi, znoja i smrada :uimep: :kkkk:
krampus_11
15.07.2011., 15:18
Ja osobno lovim samo na plovak, e sad, neki govore da se dlaka ne stavlja ako lovis na plovak??ste i vi istog misljenja???
Pecam na 3 štapa,dvije dlake jedan direkt na udicu,na jednu dlaku 2 zrna , a na drugu 4 zrna,po mojem nema razlike,bar do sad,jedino kaj se riba na dlaku prije i bolje zakaci,....Vasa misljenja??:hurra:
Gero os
15.07.2011., 16:38
Lovim na dnu u Dravi, kukuruz uglavnom kuham i pripremam sam. Na dlaku stavljam 2-4 kukuruza ali ima i tu kombinacija.
Danas recimo: kukuruz + cukk kukuruz + pop-up spužvica + kukuruz, naravno sve ista aroma. Na drugi štap 2 kukuruza, eventualno i "cukk kokicu" koja se brzo otopi.
Na teći štap sam na udicu stavljao jedan kukuruz ali su me maltretirali mali jezevi pa sam odustao istavio 2: cukk + home made jer mi sam cuk brzo skine keder...
bacho30
15.07.2011., 19:34
Ja osobno lovim samo na plovak, e sad, neki govore da se dlaka ne stavlja ako lovis na plovak??ste i vi istog misljenja???
Meni na direktaš na plovak kada se odlučim malo zabavljati i sa njim dođu šarančići (do 1.5 kg) i na dlaku i bez nje podjednako, bitno je samo da je nosač štapa kvalitetno "ubetoniran" u obalu jer bilo je već par slučajeva da je šaran odlučio "posuditi" štap i provozati ga jezerom :uimep:. Onda se ekipa ide dokazivati kako precizno bacaju pokušavajući zahaklati štap i najlon i nakon poprilično neuspješnih pokušaja, nesretnik čiji štap je "napadnut" odlazi po pedalinu (bagatela cijena, vožnja 5 kn :roflmao:) i udri u "glisanje" do štapa uz popriličnu dozu neugode i podj****, pardon, zadirkivanja ekipe sa obale. :sram:
Evo, ja ću danas probati prihranu od kuhanog domaćeg kukuruza napacanog u Amino liver powder slim.
Ako bude svrhovito, izvještavam dodatno.
Ne mogu reći da se nešto spektakularno dogodilo. Doduše, taj je dan riba ionako slabo radila.
S padom kraka je bilo nekoliko okretanja ribe na hranilištu ali nije primala. Poznato je da prisustvo ribe ne znači ujedno da se tad i hrani. Nitko u dosegu mog pogleda, i sluha (signalizatori), taj dan nije imao griz.
Nevezano za kukuruz, taj sam dan prvi puta doživio da mi nešto oglođe pop upicu od ananasa koja je bila uparena s home made boilom od ribljeg brašna. Taj je mamac bio smješten izvan hranilišta. Na hranilištu je bio od 5 zrna kukuruza sa spužvicom (čekam da proradi amur - prošle godine sam na tom mjestu u ovo vrijeme dobio jednog od 7,5kg i jednog od 5kg).
BassHunter
16.07.2011., 12:24
Na hranilištu je bio od 5 zrna kukuruza sa spužvicom (čekam da proradi amur - prošle godine sam na tom mjestu u ovo vrijeme dobio jednog od 7,5kg i jednog od 5kg).
Kukuruz je odličan izbor ako ideš selektivno lovit amura... možeš ga tretirat dodacima a i ne moraš... jedino je važno da hranilište bude obilno jer amuri idu u plovama iliti jatima pa ako se nemaju na čemu zadržat brzo odu dalje.
Tona_ribar
16.07.2011., 13:30
Nevezano za kukuruz, taj sam dan prvi puta doživio da mi nešto oglođe pop upicu od ananasa koja je bila uparena s home made boilom od ribljeg brašna.
Vjerovatno napasna, sitna riba... :kondom:
DarkoDA
02.08.2011., 16:32
kako napraviti da ledolina leti dalje,
npr. ledolina od 100 gr. i olovo od 100 gr. razlika je drastična
npr. ledolina od 100 gr. i olovo od 100 gr. razlika je drastična
Ja sam uvijek ledolinu koristio blizu obale, 10-15m. ponekad i puno manje 2-3m. Teško da ćeš uspjeti postiči daljinu kao sa olovom iste gramaže. Možda da staviš jači predvez da ti ne puca i uzmeš jači štap pa udri svom snagom, samo ne vidim svrhu.
Vjeruj, u 90% naših voda nisu potrebni daleki zabačaji za šarana.
DarkoDA
02.08.2011., 21:38
shok lender uvijek koristim,, imam štap od 390, 3,5 lb, rolu long cast i opet to nije to jer me vjerojatno aero dinamika dosta zeza,, (velika kvrga),, daleka bacanja su potrebna da prebacim pličak i primijetio sam da riba ne prilazi k obali, a to je razlog, velikog hodanja skakanja i kretanja ljudi,, na mjestima gdje nema toliko hodanja uz obalu onda nema problwema može se loviti na 3 m od obale
Sada ću ja malo lupati pa što bude. Pokušaj, znači prvo pokušaj da se ne bacaš u trošak, kod nekoga na strojčeku za varenje vrečica napraviti konusni oblik "ledoline" od najlonske vrečice. Malo poradi na aerodinamici i malo otežaj prednji dio.
http://i827.photobucket.com/albums/zz198/GRUNF2/Untitled-1.png
DarkoDA
02.08.2011., 22:12
hmmmmmmmm
pokušat ću je kada je izvadim iz čašice sa nožem malo skresati okolo i napraviti neki oblik
Dejan1977
20.10.2011., 08:15
poštovanje!koliko se luka stavi na recimo 1. kg kukuruza?:nece:
:nece:
SavaGear
20.10.2011., 10:20
Pa stavi po želji. Ja sam koristio češnjak i na 2kg kukuruza sam narezao 2 komadića češnjaka, ostavio 24sata i to je poprilično dobro smrdilo. Sat vremena kasnije, na tu istu kuruzu na dlaci zagrizao šaran umjesto amura :hmmm: