PDA

View Full Version : Lov lignje peškafondom

Pages : [1] 2

Sunka
09.05.2008., 14:36
http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/1-735.jpg

Zašto na istoj pošti jedan ribolovac vadi lignje iz mora, a drugi ne? Razloga ima dosta, ali finese su presudne. Treba odabrati pravog peškafonda i varalice određenih boja i veličine, pravu debljinu najlona i imati onaj istančan osjećaj. Lignje su jako čudna stvorenja, i jedan dan se bacaju na bilo kakav pribor, drugi dan su profinjene i biraju određenu boju i bojažljivo pipkaju vaš mamac. Tada se vidi ko je meštar u ribolovu, a ko nije.. To njihovo pipkanje, zna biti toliko lagano da ga veliki broj lignjolovaca uopće ne osjeti, još ako uz to stalno potežu onako naglo bez osjećaja, samo si smanjuju šanse za lov. Što se tiče izbora peškafonda i varalica, kako je koža ribe zaštićena lustrom i mekša je od plastičnog tijela varalice ili olovnog tijela peškafonda, pokazalo se da "presvučene" varalice i peškafonda, tijela presvučenog tkaninom mnogo bolje love od golih. Lignja često ispipa peškafondo, i ovaj presvučeni joj je prirodniji tako da golog peškafonda nerijetko dotakne i odbaci. Nekad je bilo dovoljno uzeti olovni peškafondo, malo ga učiniti sjajnim i naloviti u sumrak dovoljno liganja. No vremena se mijenjaju, lignje su uprezije i ne zaboravite da lignje imaju jako dobar vid i da si sa debljinom najlona možete dosta smanjiti šanse za ulov. Također, kad vućete mamac i zapnete, pregledajte iglice jer komadić alge ili trave na iglicama neće promaknuti lignji i neće tako rado zagristi vaš peškafondo, nego onaj koji baca ribolovac do vas.

niko
19.09.2008., 10:16
Uvažavam sve gore navedeno.
Dok lovim lignju ja se gotovo nikad ne sidrim već se prepustim struji mora pa mi je sukladno tome umjesto peškafonda zgodniji sistem sa dvi skosavice i olovo na dnu.
Ne čupa travu i nevadim alat dok se ne zakači lignja.

Blues
19.09.2008., 13:29
Ulovljene (i pojedene istu noć) na Crnoj seki (Olipa) u 8 mj.

http://i448.photobucket.com/albums/qq202/dudoblues/P8090649.jpg

niko
08.10.2008., 20:25
evo sezonska roba
[album:3esi2bav]279[/album:3esi2bav] :xqqa:

Sunka
08.10.2008., 20:44
Svaka čast niko...

Koliko je čudovište imalo? Kilu? Dvije?

niko
08.10.2008., 20:51
skoro kilu

niko
08.10.2008., 20:52
Kad zadiješ ovakovu imaš osjećaj da si zapeja u dno.

Sunka
08.10.2008., 20:59
jel bilo ovako nešto izgledalo :roflmao:

http://i306.photobucket.com/albums/nn274/sumarko/RAZNO/305_funny-fishing.jpg

niko
18.10.2008., 22:29
Još jedna kilašica pala večeras

Blues
19.10.2008., 00:08
Svaka čast :notworthy: Gdje loviš?Vidim da si kraj Šibenika.Ja sutra idem doli u Sovlje i Jadriju.Možda svratim i na nautiku u Šibenik. :mmb:

niko
19.10.2008., 10:38
Preplitak teren za tvoj brod.
Vrtin se oko krapnja i krbela a lovin skroz plitko čak i na 1,5 m.

gjuro
20.10.2008., 14:27
Najčešće ih lovim klasičnom skosavicom i po danu i po noći. Malo je kompliciranje nego s peškafondom ili kombinacijom peškafondo+skosavica ili olovo+skosavica ali omogučuje da se pomakneš 10-20 metara ako se ne bacaju. Pri tome skosavica promjeni i dubinu pa pretražiš i veći teren i na raznim dubinama. Jer sad u jesen i nije pravilo da su samo pri dnu. S druge strane ako se na nekom mjestu love lakše kružiš oko njega s motorom. Najčešće se i bace kad upalim motor i krenem valjda iz očaja da im lovina koja je do tog trenutka glupo išla gore-dole pokušava pobjeći. Pred mrak se dignu bliže površini i tada je dovolno ispustiti nekoliko olovnica da se bace na skosavicu. Tada treba lagano kružiti oko jata i biti brz jer takvi uvjeti ne traju dugo. Uvijek treba imati bar 2 skosavice jer ako se zamrsi baci ju u kraj u sumrak ćeš ju teško razmrsiti a izgubiti ćeš dragocjeno vrijeme. Kako noć pada lignje idu prma kraju i ako ima mjesečine možeš nastaviti lov skosavico u nekoj uvali, ako ih nađeš, na dubini oko 10 metara. Po mraku se ne love jer dolazi do verdure, svjetlucanja mora. Ovako otprilike izgleda moja skosavica :
Sastojci: 60 metara najlona 0,60
4 metra najlona 0,30
6 olovnica šupljih po 10 g
6 olovnica šupljih po 20 g
1 vrtuljak
1 skosavica po želji ja koristim YO-ZURI veičina 3,5-4,5
Montaža: skoavica, najlon 0,30, vrtuljak ,najlon 0,60, 3 olovnice x10g svakih 2m, 3 olonice x10g svakih 1m, 3 olovnice x 20g svakih 1,5 m, 3 olovnice x20g svakih 1m
Najlon je namotan na veće pluteno motovilo.

Glava
20.10.2008., 20:26
ide to vama !¨! :fg:

nikoM
21.10.2008., 17:59
Gjuro,čemu toliko olovnica? Koliko takva pendula tone.Ja recimo ne koristim uopće olovo
a ipak ulovim pristojno.

G.O.D.
26.04.2009., 17:34
dok sam bio na sidru ispred Iranske luke Bandar Abbas, moje kolege i ja smo ubijali vrijeme hvatajuci sve zivo sto je bilo u tom moru:uimep:, Tada sam prvi put vadio lignje i sipe, mogu vam reci da je pravo zanimljivo iskustvo. Naravno, u nedostatku peskafondi smo morali praviti svoje( tacnije jedan covjek nam je pravio osnovu, a sam sam dodavao detalje) koje su bile ruuuuzne za medalju, i to zlatnu!:roflmao:ali uspjesne za nevjerovati!:daaa:

Kod sipe sam naucio jednu vrlo bitnu stvar, a to je da kada je tek izvadis iz mora, i cujes neku vrstu huktanja Okreni je od sebe, jer inace ces zavrsiti sav flekav:laughh::laughh:

nas nekoliko je znalo izvaditi veceru za 24 clana posade. Nije bilo lignje ispod 30 cm :daaa:

rijeka13
04.05.2009., 09:45
Puno prije negoli je Japan zauzeo vodeće mjesto u svijetu ribolovne mode, a Kina popratila svojim uvijek 10 puta jeftinijim i sumnjivim inačicama, lignji su se također lovili.

Drveni, plastični ili metalni štapić, duljine cca. 20 cm, na vrhu ima rupicu kroz koju se provuče najlon a na dnu montiran košić iglica. Na skosavicu se nadije friška riba tvđe kože i mesa, najbolje kokotić ili ranj, a poslužit će i bilo koja druga, uključujući čak i slanu srdelu koju se dodatno omota jednim slojem gaze. Naravno, friška riba je bolja. Ovaj alat može se dodati uz olovni peškafondo za lov pri dnu, ili se može samostalno koristiti bez otežanja za lov uz kraj. Ovo će loviti i kada ništa drugo ne lovi, kad ne pomažu ni sve moguće boje zemaljskog spektra, u proljeće kad je liganj najbezvoljniji.

zubosfera
29.07.2009., 16:57
Kada je najbolje loviti lignje, mislim u koje godišnje doba i vremenski kada, predvečer, po noći???:eeee:

Zaboravio pitati, sve to vezano za lov isključivo sa obale.:kkkk:

Sunka
29.07.2009., 17:14
Čitaj forum, sve ti manje više već piše (osnove svega)

Blues
29.07.2009., 17:24
Kada je najbolje loviti lignje, mislim u koje godišnje doba i vremenski kada, predvečer, po noći???

Sa obale jedino po zimi i sa neke rive gdje ima svjetla

Čitaj forum, sve ti manje više već piše (osnove svega)

i kak ti je gazda :notworthy: rekao malo potraži ( search - lignje) i sve buš našao na ovom forumu

milo
14.10.2009., 19:09
sad kad je sezona za lovit lignje nikog nema tu:doh:

strijelac1974
29.10.2009., 01:27
čisto informativno...izlazak 25 i 26.10. od 16,00 do 22,00 sati...sistem sa olovom po danu i do noći, Tomos 4 na minimumu...nakon zalaza sunca promjena sistema...po noći bez olova, tonuća rapala na dubinu oko 1,5-3 metara ovisno o strujanju vode, dužina 30 metara, pola gasa i sl.kombinacije...REZULTAT: ništa...nula...negativno...ni jedna jedina lignja...ali normalno, braćo ovisnici, idemo dalje...nikakav neuspjeh, nevrijeme ili priče kako drugi love dok se mi vraćamo prazni ne mogu nas zaustaviti...one su tu i samo ih treba znati uzeti...ili kako kažu ovi "iskusniji" čekati da se ubiju baš na naš mamac...pozdrav i čujemo se se novim informacijama. Svaki put kad idem van probam nešto novo, drugačije...kad otkrijem, normalno da vam neću reći...he,he,he

damir rijeka
09.11.2009., 22:27
Jedno pitanje za iskusnije kolege lignjare. Zna li ko sta vise o tataki tehnici lova. Oprema, pozicija, dubina...itd. Pozdrav

medozd
29.11.2009., 13:26
evo par slika od par dana na mistu di se grad siri....:roflmao:

http://i793.photobucket.com/albums/yy215/medo0301medozd/P1100023.jpg

medozd
01.12.2009., 20:45
...danas malo isli na lignje, a izvlacili samo krakove :hmmm:, do sad mi se to nije dogodilo...
postoji li neko pravilo kada su im krakovi meksi ili sta :hmmm:

Sunka
01.12.2009., 22:21
Očigledno prenaglo trzneš i/ili prebrzo vučeš pa im pokidaš krakove!

labrax
02.12.2009., 11:44
...danas malo isli na lignje, a izvlacili samo krakove :hmmm:, do sad mi se to nije dogodilo...
krakovi su im meksi u veljaci i ozujku, tada dosta lako pucaju. al ima takvih veceri i u drugim dijelovima godine da naletis na masu kojoj lako pucaju krakovi pa ih moras oprezno izvlaciti i amortizirati na njihovo pumpanje.

st-slavonac
02.12.2009., 14:54

Ja to sve odradim mašinicom sa kojom amortiziran udare.

Vrtin ujednačeno al čim osjetim bilo kakvo opterećenje veće od normalnog plova skosavice, ubrzavan vrtnju i onda kroz takav rečim osjećam jeli se uhvatila ili samo zapela za kamen ili nešta.

Neki domaći su mi primjetili da mi je stil drugačiji od njihovog.

Nema veze, ja sa svojim stilom izvlačim lignje a oni ništa :nahnah::nahnah: .

:cheers::cheers:

medozd
02.12.2009., 18:33
...ne znam, to mi se jos nije dogodilo... :hmlj:
prijatelj s kojim sam bia je pocea dizati lignju al negdi na pola puta ju je izgubia a kad je peskafondo izvadia vanka i na njemu i na skosavici je bio po jedan krak, to mi je malo cudno...
ja uopce nisam ni ositia da imam nesto na skosavici, nego kad smo krenuli prominiti poziciju sam isa dici skosavicu iz mora a na njoj krak i to veliki :hmmm: :hmmm: :hmmm: :hmmm:

st-slavonac
02.12.2009., 19:33
...ne znam, to mi se jos nije dogodilo... :hmlj:
prijatelj s kojim sam bia je pocea dizati lignju al negdi na pola puta ju je izgubia a kad je peskafondo izvadia vanka i na njemu i na skosavici je bio po jedan krak, to mi je malo cudno...
ja uopce nisam ni ositia da imam nesto na skosavici, nego kad smo krenuli prominiti poziciju sam isa dici skosavicu iz mora a na njoj krak i to veliki :hmmm: :hmmm: :hmmm: :hmmm:

Događa se prika.

Ja sam maloprije doša doma a lovio sam sa kraja.

Ulovio dvi srednje i izvuka isto krakove jednom.

Al taj put sam siguran da sam potega ko sivonja i tako ih iskinio.

A čovjek do mene je također izvuka krakove al vuka je polako.

Vidiš da očito nema pravila u tome.

:cheers::cheers:

medozd
02.12.2009., 21:23
očito :plac:

branimir
03.12.2009., 15:09
Ja sam u subotu bio na lignje, noc prekrasna, mjesec skoro pa pun, lagana tremuntana puhala, ma savrseno. Dok nije pala noc lovili smo na sistem s olovom na dnu i dvije skosavice iznad, ulovili smo 5 komada, otprilike oko 1,5 kg.
Onda smo isli na rapalu uz kraj, moje omiljeno i tu su se javili problemi. Sedam komada smo izgubili, bace se, dodu tik do broda i pucaju i to sve kilašice ( oko kilogram svaka:uimep:).
E sad u cemu je problem, nije da se dogodilo samo tad, vec i unazad mjesec dana.Ja osobno mislim da je problem u temperaturi, sto mora, sto zraka. More je temperature oko 14 stupnjeva, a normalno bi bilo da je barem oko 9 stupnjeva za ovo doba godine.Zbog velikih temperatura hrane ima u izobilju, sto nikako ne pogoduje lovu, naime lignje su sad vec podosta '' debele'', ali ne bi smjele vec sad bit tako velike nego za jedno mjesec dana.
Moj otac ima zaista velikog iskustva u lovu liganja uz kraj, odnosto rapalivanju, a on kaze da je najbolje sezona uvijek bila kraj 11 mjeseca i pocetak 12 mjeseca, kad su puhale olujne bure, gavun se skrivao u uvalice i lignje su dolazile za njima u kraj da se hrane.Ima gavuna i danas, ali jednostavno receno sve je poludilo.
Stvar je u tome da se lignje ''igraju'', ne bacaju se odlučno, vec sa krakovima love za sredinu rapale, pa se ne rijetko dogada da se zakaci na jedan krak i ukoliko je lignja teska, dolazi do pucanja.
Lignja treba da se baci s oba lovna kraka i onda krakovi nece pucat.
Treba pricekat hladnije vrijeme, a do tad ih na sve nacine probat zajeb...at :laughh:
Eto to je moje iskustvo...

Evo slike od subote :ffwjj:

http://i728.photobucket.com/albums/ww285/bcemelji/ribe%202/ribe3/Foto801.jpg

http://i728.photobucket.com/albums/ww285/bcemelji/ribe%202/ribe3/Foto804.jpg

labrax
03.12.2009., 20:33
to si dobro reka da su velike za ovaj dio godine, puno zderu, ima spize, temperatura, sve si dobro reka.

ali

noc prekrasna, mjesec skoro pa pun, lagana tremuntana puhala, ma savrseno

tvoj problem je bio upravo u tramuntani, koja je po meni najgori vitar za lignju (dovoljno je i da samo lagano pirka) i ona to osjeti i nema volju, baca se s po volje. slabo se uvati pa lako ispadne.
al nisi im smio dozvolit da ti ispadnu pod brodom, triba si im popustat na pumpanje i rukom je izvuci iz mora.
poz

motobean
04.12.2009., 14:39
iz mog iskustva mogu također mogu reci da je tramuntana nikakva za loviti,bar meni. mijenjao skosavice,dubine,sa svijecom,bez svijece,sa sidrom,bez sidra,ali uvijek ajme!!!

ribar pero
07.12.2009., 16:52
svaka čast svim ribičima koji tako obilato love a pogotovo one malo veće komade.

evo kako izgleda moj odlazak u ribolov.

buđenje oko 4 ujutro. nekad malo prije a nekad poslije.

kava, oblačenje, završne pripreme. evo me u autu oko 4 i pol. u 5 sam na barci.

svega je bilo, premda ne kroz dug period. i mjesečine i tmurnog i sjeverozapada i lagane bure. po jugu nema sanse dok je bura u zaljevu gdje lovim dobra za izlazak.

da li mi je cilj zubatac, samo lignje, plava riba (koja mi se pokazala najuspjesnijom) ne znam ni sam.

savjet iskusnijih je lovi ono sta se u tom trenutku lovi.

dok odlazim do uvalee u kojoj hvatam zoru za lignje povlačim panulu sa žlicom na kraju. osobno nisam nikada ulovio na panulu nocu ali prijatelju se na moje oci bacio šur na žlicu.

uglavnom nista ne ulovim do uvale.

dolaskom u uvalu spustam skosavice u more.

olovo (suza) 60 gr na dnu, najlon 0.20, malo bolje od pola metra iznad jedna skosavica sa olovom ispod trbufa vezana na 3 cm od osnove.

40-ak cm iznad druga skosavica .

prva je crveno bijela, druga je plavo bijela.

tamo skosam do zore, nista se ne desi. zadnji put zapravo nesto mislim da se i zakačilo ali nisam stoposto siguran da to nije bilo dno.

uglavnom motor je u leru, i barku nosi struja.
svako toliko ukopčam ali samo da se pomaknem koji metar.

na isti način jednom smo ja i prijatelji lovili,

on je ulovio ja nista.

cesto i skosam onako kao da me herc infarkt strefi (hahaha).

kad dodje zora krenem u nadi da se baci koja od plavih ribewtina ali ovaj mjesec je slabo.

dodjem do druge vale , probam i tamo peskafondo i evo ti vec je jutro, zuri mi se, .

pa potezem jednu panulu, pa drugu istovremeno, pa onda bacim jos i vunicu za iglu, i na kraju se vraćam oko 8 i pol 9 ujutro. mokrih gaca i odlazim po namirnice za taj dan.

ne znam ni sam

Blues
07.12.2009., 16:56
Daj mi objasni zašto te onda prate galebovi što si stavio u potpis.
Bacaš im kruh ili je to priča kakvi su neki dani a drugi sasvim suprotno :hmmm:

ribar pero
07.12.2009., 17:04
htio sam reci nesto poetski ali nije mi palo na pamet.

htio sam da bude rima .

a pratili su me kad se jeskao parangal. a i na plivarici dok sam bio.

a mogi pitat zasto ono stalno pise barba?

jel to neka gusarska ?

Blues
07.12.2009., 17:15
Ak si iz Istre i bio na plivarici onda znaš tko je barba, ak ne onda lupiš search gore i nađeš sve na ovom forumu :rtvb:

pogledaj pod brodove forumaša pa će ti isto biti jasno! :hurra:

ribar pero
07.12.2009., 17:24
barba je kapetan broda

i dalje mi nije jasno no nije ni bitno, valjda.

no neka mi se kaze ako neko lovi peskafondo uz upaljen motor.

koliko se kretati?.

ja sistem podižem oko pola metra metar nakon sto opipam dno.

ako dam kopču naprijed pa se podigne sistem onda ga jos privucem 4 , 5 metara pa ga pustam da padne okomito .

cesto dajem prema kurentu. kazu :"ako ti se zakačila prva i nisi je dignuo mozes se pozdraviti sa tom pozicijom jer druge ne prilaze"

ako je to istina koliko se odmaknuti?

da li promijeniti valu ili je dovoljno desetak metara dalje?

---------- Postovi spojeni ---------- Donji post napravljen u 17:24 ---------- Gornji post napravljen u 17:23 ----------

mislio sam sta mi pise osoba (barba) a ne sta znaci barba

Blues
07.12.2009., 17:30
"ako ti se zakačila prva i nisi je dignuo mozes se pozdraviti sa tom pozicijom jer druge ne prilaze"

Prvi put čujem za lignje. :hmmm: Jato strijelki je tako,Fratar isto ali lignja :hmmm:
Mi na jugu lovimo usidreni i bez obzira ako koja padne lovimo i dalje :ffwjj:

D,a i barba je kapetan a pogledaj i čega u brodovima forumaša

Župa
07.12.2009., 19:22
Ima tu istine, kad strefiš lignju (ne zakači se dobro) u istom momentu lignja izbaci crnilo (crni mali oblak) sve lignje u blizini se odmah razbježe (provjereno pod feralom )

Lignje su manje više- uvik na istim pozicijama kao i lanjske godine samo što ove godine ima dosta sitne ribe + manja populacija liganja (koju sustavno uništavamo ljeti pod feralom :zccc::madd: - to bih strogo kažnjavao) tako da je rezultat na dane dobar a veči dio dana prosječno loš. Ekstremni uvjeti traže exstremne načine , provaj staviti pravog gauna kao peškafondo pa da vidiš lova. :ffwjj:

---------- Postovi spojeni ---------- Donji post napravljen u 19:19 ---------- Gornji post napravljen u 19:15 ----------

dok odlazim do uvalee u kojoj hvatam zoru za lignje povlačim panulu sa žlicom na kraju. osobno nisam nikada ulovio na panulu nocu ali prijatelju se na moje oci bacio šur na žlicu.

Mora ti biti pun mjesec, lovi na rapale zelenih boja (dobra je ona što svijetli 60-tak kn), traži uvalu prošaranu sa lažinom i pržinom pa da vidiš liganja.
Samo onda te ubije ili vlaga ili bura (zavisi što tuče) pa uđe u kosti brrrrrrr:daaa:

---------- Postovi spojeni ---------- Donji post napravljen u 19:22 ---------- Gornji post napravljen u 19:19 ----------

no neka mi se kaze ako neko lovi peskafondo uz upaljen motor. koliko se kretati?. ja sistem podižem oko pola metra metar nakon sto opipam dno.

Veži rapalu ili skosavicu bez olova na manji olovni torpedo, pa kad oni počmu šetati livo- desno tj. simuliraju igru sitne ribe uvjek češ zeznuti i situ lignju. Da ne govorim da nije rijetko na taj način uloviti i šanpjera.:ffwjj:

Blues
07.12.2009., 19:25
Ima tu istine, kad strefiš lignju (ne zakači se dobro) u istom momentu lignja izbaci crnilo (crni mali oblak) sve lignje u blizini se odmah razbježe (provjereno pod feralom )

Da ali se brzo vrate! Crnilo odnese struja.

Da ne govorim da nije rijetko na taj način uloviti i šanpjera.

Na skosavicu :hmmm: Čime se zakaći, iglicama od skosavice :hmmm:

Župa
07.12.2009., 19:58
Na skosavicu Čime se zakaći, iglicama od skosavice

Sve proguca do želuca, a kako nije borben samo se obisi nije ga teško izvaditi.

---------- Postovi spojeni ---------- Donji post napravljen u 19:53 ---------- Gornji post napravljen u 19:51 ----------

Branimir

Ona kombinacija rapala na slici je ubojita, naroćito ona žuto zelena , ne vidim dobro mislim da je to nova verzija , starija je bila bolja (ta je sve čistila):grgljam:

---------- Postovi spojeni ---------- Donji post napravljen u 19:58 ---------- Gornji post napravljen u 19:53 ----------

Jedne godine su bili učestali srebrenjaci (riba mač , kaiš kako ga već zovu) .
Ima zube za snimiti horor, uništi ti varalicu peškafondo, i to su bili već na 35 metara dubine što inače nije njihovo obitavalište. Bojim se da ako ovako nastavi toplo eto njih opet. Bili su prava pošast , nisi moga lignju uvatiti od njih a ako se koja i zaj..... onda je on skine u letu do gore.
U zadnje vrime zna sam dignuti škarma na rapalinu panulu za lignje. 70 dkg...
Rapala 13 S je smrt za njih. U zoru kad sunce izlazi....

Zašto nitko nije na chat..... ..... ..... :hmmm:

Blues
07.12.2009., 20:06
Jedne godine su bili učestali srebrenjaci (riba mač , kaiš kako ga već zovu) .

Probaj loviti tada i njih! Inače Mač i Kaiš nisu iste ribe, ali ih svugdje zovu jednako!
Loviš na sardelu ili gavuna i sajlicu!

Škaram je dobar i volio sam ih loviti - na bijelog silikonca.
Poznato mjesto gdje ih ima (i u svim knjigama) je Slano
Treba samo jako paziti jer ima mekana usta pa treba kod prvog udara popustiti najlon!

ribar pero
09.12.2009., 10:30
evo da vas izvjestim.

bio sam na jutarjem lignjolovu.

lagani sjeverac, oblačno more je prestalo svijetlit oko 6 i 40.

novi peškafondo yozuri skosavica. nista nula.

plovanija
09.12.2009., 12:10
Evo jedan mali savjet u lovu sa skosavicom.
Pokušajte je nasprejati sa WD 40,znam da zvuči glupo
ali provjereno bolje lovi.Valjda joj daje neki miris imasnoću
koja privlači lignje...

pozz:ffwjj:

Josip
09.12.2009., 13:07
Pokušajte je nasprejati sa WD 40,znam da zvuči glupo ali provjereno bolje lovi.
Eto ovo je drugi put da se WD- 40 pojavljuje kao atraktor, ovdje (http://www.pijanitvor.com/forum/showthread.php?p=28099&highlight=atraktori#post28099) , povlačim svoje nevjerice, :notworthy:, jer ako je isprobano, onda samo naprijed , jeftiniji je i alaround za sve.

Shomi
09.12.2009., 13:23
Zabeleška za nabavku za sledeći skup:
- crv
- bibi
- lignja
- srdela
- WD40 (ili barem pola litra plavog diesela motornog ulja)

ribar pero
09.12.2009., 14:11
nisam valjda lud youzurijevu novu ljepoticu sprejat
iako mi je palo na pamet kad sam zadnju cistio nitrom i razredivacem

Pol
10.12.2009., 10:57
Copy-paste sa neta..... Ima dosta korisnih savjeta....

2. ne skosaje se tako kao da se nekome maše u pomoć.
Ako se skosaje to se radi skroz lagano

3. tamo gdje je šporko dno umjesto varalice se stavlja olovo težine približno koliko je teška varalica

4. peškafondo od dna je u principu udaljen jedan paš, jer lignja nikada nije na dnu

5. na 50-60cm od peškafonda se montira zogulin ili vrtilica, na slijedećih 10-tak se montira još jedna izmedju te dvije vrtilice se montira plutajuća ribica na malu kopčicu, tako da se može promijeniti. Ako se želi montirati još jedna ribica, doda se još jedan zogulin. Ribice se šetaju izmedju.

6. sve to se može montirati i na način da se umjesto zogulina stave perlice sa prozirnim bužirom izmedju i jedna kratka prama kroz bužir do max. 5 cm tako da se ribica ne petlja za glavni najlon

7. sve to vrijedi isto za lov sipa, samo umjesto peškafonda ide olovo i udaljenost od olova do prvog zogulina ne prelaziti 40 cm.

8. ne slažem se sa onima koji kažu da plima i oseka ne utječu na lov liganja. Utječu i te kako. Ako je vrh plime i prisutan je mjesec lignja popliva po površini. Ako mjeseca nema kako se spušta more lignja ide prema dnu, ako je mjesec moguće je da i dalje bude pri površini bez obzira na špuštanje mora. Ovisno o vremenu i poziciji izabrat ćemo mjesto odnosno dubinu za lov.
Ovdje neću spominjati dubine zato jer lov na sjevernom jadranu, srednjem i južnom jadranu nije isti.
Različita je konfiguracija terena.
Svakako treba znati da lignja dolazi u sami kraj.
Ljeti ne jer more smrdi od raznih krema i ona od toga bježi.
Ako se lovi ljeti traže se pozicije gdje nema kupača.
Takodjer se ne slažem sa onima koji kažu da lignja ne radi na kišu. I te kako radi. Ali zna i ne raditi isto kao što zna ne raditi na buru.

Pol
10.12.2009., 19:23
....ima još

ako se lovi na sidru treba naći na kojoj je dubini obično je to jedan paš od dna.
Ako lignja diže peškafondo jednostavno treba spustiti ruku prema dolje.
Ona će biti na njemu. Ako ga nije napala jednostavno treba imitirati bijeg u dubinu na način da se sa jednog paša udaljenosti od dna lagano sa obe ruke spusti do dna i ponovo vrati na istu poziciju ne skosavati nego malo pričekati. Ona će sigurno biti na njemu.
Može se loviti sa obje ruke, a moguće je jednu plutajuću ribicu baciti iza sebe ako ima kurenta. To zna biti vrlo efikasno.

ako se lovi po danu ili velikom mjesecu boje varalica olovnih i plutajućih moraju biti: ljubičasta,pink,zelena ili tamno zelena kombinacija. To je zakon!
S obzirom na područje sjeverni-srednji-južni jadran moguće su i druge varijante.

Često se dogadja da se lignja meko spusti na peškafondo tako da se uopće ne osjeti ili se osjeti vrlo slabo. Tada se ne skosaje jer će je skosavanje odvratiti od napada.
Može se samo mijenjati dubina prema površini ili imitirati bijeg prema dnu.

ako se dogodi kod namatanja motovila da je došla za njim skoro na površinu u večini slučajeva treba odmah peškafondo vratiti natrag i ona bi trebala biti na njemu. Najprije se vrati do pola, ako nije napala onda se vrati na jedan paš od dna.

14. lov velikih liganja zavisi o terenu, jer ima terena gdje nećete uloviti veliku lignju, a postoje tereni gdje je možete očekivati kao da peškafondo zapne za dno ili kakvo kolo od auta i onda se pokrene. Nekad se opusti a nekad počne pumpati ne bi li se otkačila. Ako je velika ne riskirati sa izvlačenjem u brod. Treba je rukom uhvatiti izmedju glave i tijela na površini i ubaciti u kantu.

15. kad se lignja izvlači mala ili velika nije bitno, najlon treba uvijek biti zategnut, ne stajati. Najvažniji je prvi potez.

16. na pošti se ne ostaje dugo ako ga nije ćapala. Najviše 15 minuta ili se mijenja alat.

opus
11.12.2009., 16:08
Copy-paste sa neta..... Ima dosta korisnih savjeta....

8. ne slažem se sa onima koji kažu da plima i oseka ne utječu na lov liganja. Utječu i te kako. Ako je vrh plime i prisutan je mjesec lignja popliva po površini. Ako mjeseca nema kako se spušta more lignja ide prema dnu, ako je mjesec moguće je da i dalje bude pri površini bez obzira na špuštanje mora. Ovisno o vremenu i poziciji izabrat ćemo mjesto odnosno dubinu za lov.
Ovdje neću spominjati dubine zato jer lov na sjevernom jadranu, srednjem i južnom jadranu nije isti.
Različita je konfiguracija terena.
Ako se lovi ljeti traže se pozicije gdje nema kupača.
Takodjer se ne slažem sa onima koji kažu da lignja ne radi na kišu. I te kako radi. Ali zna i ne raditi isto kao što zna ne raditi na buru.
Isto sa neta.....
Primjetio sam da lignje jako loše grizu kad je vrijeme vlažno ili rominja lagana kišica. Puno su pogodniji sjeverni vjetrovi, a najbolje se lovi po buri ili levantu. Ali opet ako bura potraje više od 3-4 dana ne očekujte naročiti uspijeh. Osjetim da pipkaju pomalo, ali neće se uhvatiti. To je jednostavno tako i na to se ne može utjecati. Viša sila. Na lignje, primjetio sam, ne utječu plima i oseka i položaj mjeseca.

Svatko je nesto primjetio pri lovu liganja. Ja sam primjetio da nema pravila.
Probao sam po savjetima pratiti mjesece, plime i oseke, no zbunjen sam jer sam najvise lovio kad su mi govorili da cu najmanje i obrnuto. Govorili su znalci... :uimep:

ribar pero
11.12.2009., 17:40
umočio sam skosavicu u naftu.
od 13: 00 do 14:00 pale su 4 lignje sve skupa težinme kilu i 3o.
nevjerojatno.
od sada ne lovim lignje bez nafte

Pol
11.12.2009., 18:28
Svatko je nesto primjetio pri lovu liganja. Ja sam primjetio da nema pravila. Probao sam po savjetima pratiti mjesece, plime i oseke, no zbunjen sam jer sam najvise lovio kad su mi govorili da cu najmanje i obrnuto. Govorili su znalci...

Istina. Imam frenda koji je par godina sve zapisivao, od vjetra, doba dana, mjesečeve mjene, plime i oseke, doba godine....Čovjek je s mora i stalno ide na lignje kad god mu vrijeme dopusti. Zaključak? Nema zaključka. Jedino da lignja nešto bolje radi kad pušu južni vjetrovi. Zanimljivo, meni su južni vjetrovi pušiona, a tramuntana i bura zakon, ali definitivno najbolje radi po mladom mjesecu

Josip
11.12.2009., 18:46
umočio sam skosavicu u naftu.
Shomi , stavljaj na popis i litru plavog diesela

Edit: Shomi
Dodao, biće dosta pola litra za probu :ffwjj:

labrax
11.12.2009., 21:05

hahaha, ovom sam se dobro nasmijao, naravno da to nema veze s istinom..

di si to nasao? mislim u stvari da znam ko je autor..

evo bio sam i ja nekidan vidit malo kako rade lignje
76 komada za jednu noc (2 kalendarska dana :P ), bas smo se ka prasci nagustali :D
evo 55 komada u bazenu :D

http://img693.imageshack.us/img693/5042/55lignji.jpg

panula je ujutro dala par riba..

ribar pero
12.12.2009., 01:17
labraxe
molim reci mi u cemu je stos?
kako toliko liganja.
skosas li?lovis bez motora ?
kontra kurentu?mjenjas varalice?
skidam kapu

---------- Postovi spojeni ---------- Donji post napravljen u 01:17 ---------- Gornji post napravljen u 01:15 ----------

ste lovili nocu uz feral?

Shomi
12.12.2009., 01:22
Ako sam dobro skužio, a Labrax će potvrditi ili opovrgnuti, u pitanju je tataki,
nova vruća tehnika iz "zemlje majstora celuloidne loptice" :uimep: Japana...

lignjar
12.12.2009., 08:56
Novi san na forumu a obožavam lovit lignje.
Evo šta sam zadnje ulovija peškafondom, surgan, oko 25 metara dubine.

http://i273.photobucket.com/albums/jj203/lignjar/DSC00145.jpg

Pol
12.12.2009., 14:51
Svakako treba znati da lignja dolazi u sami kraj. Ljeti ne jer more smrdi od raznih krema i ona od toga bježi. hahaha, ovom sam se dobro nasmijao, naravno da to nema veze s istinom.. di si to nasao? mislim u stvari da znam ko je autor..

Da, i meni je to upalo u oko, ima tamo jos savjeta sa kojim se ne slazem, npr. pod 16. sa mijenjanjem pozicije. Kad l. ne radi, ne love ni onih 5-6 brodova do tebe, mozes se selit 100 puta, cisto gubljenje vremena. Kad pocnes vadit, vade i oni okolo

lignjar
12.12.2009., 15:14
Evo par peškafonda na bandi od broda, s kojima lovim kad se surgam odnosno usidrim. Ima ih još dosta sve kombinacije i boje i uvik moraju biti svi spremni. Ako padne ''piket'' onda bacam i četri komada u more, ali toga nema više, teško naiđeš na tako nešto. Inače lovim kad sam surgan sa dva peškafonda u moru, svaki sa svoje strane i ako je veliki korenat bacim jedan iza broda neka sam toni pa se i na taj zna uvatiti koja lignja.

http://i273.photobucket.com/albums/jj203/lignjar/ABCD0015.jpg

labrax
12.12.2009., 15:21
labraxe
molim reci mi u cemu je stos?

napisao sam u casopisu kojeg nesmim reklamirat na 8 stranica u cemu je stos. nemoze se to u jednom postu. nadji broj prosinac 2008.

ste lovili nocu uz feral?
nismo. po danu olovo doli i 2 mrkve gori, po noci za misecine na skosavicu.

Ako sam dobro skužio, a Labrax će potvrditi ili opovrgnuti, u pitanju je tataki,
nije tataki. jos ga nisam probao al nevirujem da tataki moze bolje od ovoga.

"Svakako treba znati da lignja dolazi u sami kraj. Ljeti ne jer more smrdi od raznih krema i ona od toga bježi." hahaha, ovom sam se dobro nasmijao, naravno da to nema veze s istinom.. di si to nasao? mislim u stvari da znam ko je autor..
Da, i meni je to upalo u oko, ima tamo jos savjeta sa kojim se ne slazem,
pa da, mislim, a sto je s onim pozicijama di nema ni kupaca ni krema pa lignje liti nema u kraju. nema je zbog temperature i takvog stađuna.
isto je velika zabluda kad ljudi govore da se ljeti riba ne lovi (ili lose lovi) jer su gliseri rastjerali ribu.. a zasto se u vrime rata pod uzbunom kad nijednog glisera i skoro nijednog broda na moru nije bilo riba nije isto lovila u 7.-8. misecu..? jednostavno takav stađun, temperatura itd..

medozd
13.12.2009., 21:57
ko kaze da liganja ima kad je bura.... danas bili i samo se poledili hehe, uvatili samo jednu

labrax
14.12.2009., 10:18
ja sam ih znao strasno dobro loviti po buri..

diskotip
14.12.2009., 17:22
ja još nisam uočio nikakvo pravilo tj
ne lovim bolje po određenim vremenskim uvjetima
nego po nekim drugim

medozd
14.12.2009., 17:56
ja mislim da tu nema nikakvog pravila... jedan dan se bacaju ko lude, da spustis u more neku najstariju ruzinavu skosavicu izvadia bi lignju, a drugi dan mozes isprobati sve moguce tehnike i boje skosavica ali uzalud...i to sve po istim vremenskim uvjetima.
u to sam se uvjeria ne jednom nego x puta!!!!

primjer u cetvrtak prosli sam s prijateljem uhvatia 25 kom, a drugi dan( u nedilju) po istom vrimenu (bura) samo jedna(1)...

ribar pero
15.12.2009., 09:32
jel vrijeme od zubaca?

labrax
15.12.2009., 11:05
ja mislim da tu nema nikakvog pravila...
ima pravila samo su nam prekomplicirana da bi ih skuzili. mi mislimo da su danas i jucer bili isti uvjeti jer je to nama tako izgledalo, jer postavljamo neke svoje ljudkse kriterije a u moru je ustvari bila danas skroz drugacija situacija nego jucer.

jel vrijeme od zubaca?
skoro uvik je vrime od zubaca. meni ga je najteze uloviti u 7. mj. , u istri ga je u tom periodu lakse nego ovdje. i postavljaj pitanja u odgovarajucim temama ;)

ribar pero
17.12.2009., 10:19
jucer ujutro bio sam na lignjama.peškafondo.bura je ubijala ali bio sam u zavjetrini.smrznuo sam se unatoc ne znam ni sam koliko slojeva rob.proveo sam nekih 3 sata .nista

---------- Postovi spojeni ---------- Donji post napravljen u 10:19 ---------- Gornji post napravljen u 10:18 ----------

jedini luđak na moru

labrax
17.12.2009., 11:26
nevalja ti posta, trazi druge uvale ili brakove, zvuci mi kao znanstvena fantastika da u ovom periodu u toliko izlazaka nemozes uloviti ni jednu lignju..
neznam sto radis krivo, ali ocito da kumulativno radis krivo nekoliko stvari.

peskofondom lovi u manjim uvalama od 15-25 m.
nocu ako nema mjesecine lovi s lampom/ferolom.
ako ima mjesecine dobro je loviti i rapalom na 5-6 m dubine, paralelno panulati uz kraj, brzina 2 milje/h. teren ne smije biti prestrm i skrapav.
poz

ribar pero
17.12.2009., 12:04
na toj istoj lokaciji jednom sam sa frendom bio kad smo nakon toga isprobali moju tešku panulu. na sistem olovo dole digao je na nekih 20 ak metara . bila je prva zora.
zato i ponavljam tu poziciju.lovim u rapcu koji je zasticen od bure. akoje jugo
ne spavas cijelu nocu jer ubija od valova. ni do barke ne mozes. ako je bura mozes ali si limitiran na uvalu.na granici mirno i bura prema kurentu bilo mi je nekoliko puta uspjesno za plavu ribu.
lovim sa upaljenim motorom. taj put frend je ulovio pa mislim da ni ne smeta.jel se sidrite u dalmaciji kad lovite pod feralom?
kako ti lovis?

---------- Postovi spojeni ---------- Donji post napravljen u 12:04 ---------- Gornji post napravljen u 12:01 ----------

sto se tiče panule za kalamare reci mi da li je ok iskoristiti osnovu u mom slucaju 33 olovnice svakih 120 cm i na kraju rapala?
pitam rte to jer sam je ispitao na dubinamam gdje inace panulivam . pa da ne kompliciram , jednostavno na kraj rapala

Pol
17.12.2009., 12:20
jel se sidrite u dalmaciji kad lovite pod feralom?

Ja uglavnom ne osim ako je prejak vjetar, to ti uglavnom ovisi o poziciji gdje loviš. Ako je lignja na mikrolokacijama ili je razlicito dno tamo gdje lovis (trava, kamen, pijesak...), bolje ti je da se sidris

ribar pero
17.12.2009., 12:27
koliko o vidu kalamara? koliko daleko stvarno uoci varalicu. i da zna li netko tocnu definiciju: skosavica, pušća, lignjarić
pitam to jer me zanima ako se sidris onda si fiksan

Blues
17.12.2009., 13:16
Definitivno zavisi o lokaciji di loviš dali se sidriti.
Na poziciji Crna seka kod Olipe moraš se sidriti i tako svi love:ffwjj:
Razlozi : previše baraka u lovu nekada i po 50tak na malom području
malo područje lova a jaka struja tako da si brzo van područja lova ili na drugoj barci ako se ne sidriš.

Kad sam došao kod Šibenika i bacio sidro svi su mi se praktički smijali da što ću ja uloviti.:sram:

Kod Olipe doljnja je peškafondo, ovdje olovo (radi dna)

ribar pero
17.12.2009., 13:22
hvala blues a reci mi i dalje mi nije jasno zasto se ponavlja o brodu. si ti taj barba?

Sunka
17.12.2009., 13:32
hvala blues a reci mi i dalje mi nije jasno zasto se ponavlja o brodu. si ti taj barba?

Svako vidi svoj username (nick) u Bluesovom potpisu! :ffwjj:

Shomi
17.12.2009., 23:51
Pokušajte je nasprejati sa WD 40,znam da zvuči glupo ali provjereno bolje lovi.
Eto ovo je drugi put da se WD- 40 pojavljuje kao atraktor, ovdje (http://www.pijanitvor.com/forum/showthread.php?p=28099&highlight=atraktori#post28099) , povlačim svoje nevjerice, :notworthy:, jer ako je isprobano, onda samo naprijed , jeftiniji je i alaround za sve.

Dakle, gledam popodne na Fishing&Hunting kanalu "Wanna go fishing - Elfin Cove, Alaska"...

Lovi se halibut, kapetan bradonja, morski vuk sa 40 godina iskustva stavlja na udicu ribu od kilo i kaže:
"A sad, tajni sastojak!" Vadi odnekud plastičnu bocu od jedno pola litre i sipa tekućinu po ribi.

Jedan od prisutnih ribolovaca ga zapanjen pita: "Motorno ulje!?!?" :hmmm:

Kep mrtav hladan kaže: "Mnogi koriste WD40, ali ja sam više old-school, dobro je i motorno ulje...
Ima jak miris, masno je i dobro se širi kroz vodu, a riba to voli i ako je u blizini, doći će..." :uimep:

Pola sata kasnije na udici je halibut od brat-bratu 30kg... :rtvb:

Dakle samo da potvrdimo, WD40 i nafta motorno ulje rade!

Edit: Ne nafta, već ulje za motor! I plavi diesel, spomenut par postova ranije je bila šala!

medozd
18.12.2009., 00:51
a barem WD-a i nafte ima... to cu probati prvi put kad budem isa (ako ne zaboravim :sram: ), pa cu javiti kako je proslo...
jel itko to vec proba :hmmm: onako iz prve ruke?

ribar pero
18.12.2009., 09:02
koja je razlika između skosavice, mrkve, lignjarića i pušće?

medozd
20.12.2009., 17:24
vec mi se par dana po glavi mota onaj wd40, nafta i ulje :BangHead:.
jedva cekam otic na more pa to isprobati...ovih dana je to nemoguca misija jer je sve poledilo :zccc:.

mali ribar
20.12.2009., 20:13
eli taj wd radi i sa obale??

lignjar
21.12.2009., 07:16
Čekaj ljudi vi o nafti govorite pa od nje lignja biži ka od vraga :doh:, a za WD vridi, to je za obotnicu dobro :ffwjj: jer WD ima u sastavu dio ribljeg ulja.

Ja nastojim kad izvadim tunju iz mora s ribicom i peškafondom ili skosavicu ili panulu, varalice ne dirati rukama, a vi o nafti pa sva riba biži a pogotovo lignje od nafte. Recite mi da ste se samo šalili :sram:.

ribar pero
21.12.2009., 07:46
bicu iskren ja sam jednom provalio za naftu.evo iskren sam.hahaah
ali o wd nemam pojma.
sumnjam i u wd

lignjar
21.12.2009., 07:56
WD za obotnice sigurno provjereno.

ribar pero
21.12.2009., 08:07
sinoc mi vrag nije dao mira i otisao sam do rive. snijeg i led, vani -3. zabacio sam udicu najeskanu lignjom. mrtvo more . smrznuo sam se do 1 i pol u noci i doma grijat se. nije za ici nocu na more.sada ne

ribar pero
21.12.2009., 16:21
ej lignjar, nasao sam na netu kako svi hvale wd40 ali i to da nema ribljeg ulja unutra.evo sta ima:1. it does work

2. it is made from mineral oil and petroleum distilates

3. it does not contain anise, anchovy or any fish oil.

WD-40's main ingredients, according to U.S. Material Safety Data Sheet information, are:

50%: Stoddard solvent (i.e., mineral spirits -- somewhat similar to kerosene)
25%: Liquefied petroleum gas (presumably as a propellant; carbon dioxide is now used instead to reduce WD-40's considerable flammability)
15+%: Mineral oil (light lubricating oil)
10-%: Inert ingredients

lignjar
21.12.2009., 16:42
Čuj Pero, ja nisam pregledava sastav WD-a, a triba sam. Ja i dalje stojim da je s njim odlično posprejati lilicu za obotnice i da djeluje, pa ja sam to radija kad su mi ukazali na to a povjerova san kad su mi rekli da ima ribljeg ulja u sastavu.

Shomi
21.12.2009., 16:57
Pošto je WD40 :notworthy: pomalo neočekivano dobio priličan publicitet, svi postovi vezani za njega biće prebačeni u posebnu temu,
čim smislim gde pripada - pominjali smo ga i u slatkovodnom i u morskom ribolovu, ne samo u lovu liganja...

Kad malo razmislim, siguran sam da bi našao primenu i u vrtlarstvu, recimo,
vidim da ima problema sa nepredvidivim ponašanjem papaja, pa u tom smislu - vrtlari, razmislite! :idea:

lignjar
21.12.2009., 19:17
Pošto je WD40 :notworthy: pomalo neočekivano dobio priličan publicitet, svi postovi vezani za njega biće prebačeni u posebnu temu,
čim smislim gde pripada - pominjali smo ga i u slatkovodnom i u morskom ribolovu, ne samo u lovu liganja...

Kad malo razmislim, siguran sam da bi našao primenu i u vrtlarstvu, recimo,
vidim da ima problema sa nepredvidivim ponašanjem papaja, pa u tom smislu - vrtlari, razmislite! :idea:

Ispravak, ne liganja već obotnica.

Shomi
21.12.2009., 19:35
Kad god sam pogledao, naziv ove teme je bio "Lov lignje peškafondom" :roflmao:

lignjar
22.12.2009., 06:58
Da u pravu si :grgljam:(Lov lignje peškafondom) to je tema.

medozd
19.01.2010., 23:52
prije par dana sam bia s prijateljem na lignjama, ja svoju malo pospreja s wd-om :doh:
nista posebno, od 17-19h prijatelj diga 3 kom ja niti jednu, a kad smo krenuli kuci ja dignem jednu od pola kila.
zakljucak: nemam pojma, svejedno........ :roflmao::roflmao::roflmao:

Blues
19.01.2010., 23:53
Na spreju piše nakon špricanja pričekati pola sata :uimep:

fcandrlic
17.05.2010., 14:12
- O lignjima ste svarno sve rekli tako da nebih pametovao nego bih vam lignje predstavio u nekom sasvim drugom svijetlu.
Naime svi znamo da su odlični za popapati ali da mogu poslužiti kao zamjena za igračku i pružiti dobru zabavu sigurno niste znali. Upravo tako je završio moj ulov 11.10 2009 kad su skočili jedan za drugim u sumrak na lila ribicu yu-zuri 2,5g oko 15tak metara dubine...

http://www.youtube.com/watch?v=DuiNw7tmd84&feature=player_embedded

mali ribar
29.06.2010., 13:30
Evo ja iman jedno pitanje,da li netko zna kako ide ovaj sistem jer priznajem da ga nikad nisan vidija

http://www.youtube.com/watch?v=-BiOhEwohnE

fcandrlic
29.06.2010., 14:50
- Iskreno govoreći, ovakav sistem za lignje još nisam vidio da netko koristi mada ne mislim da su "otkrili toplu vodu".
Podsjeća me na jigging, ustvari sve je isto samo je kod jigginga - jigg umjetni +udica a u ovom slučaju živa bugva + iglice

mali ribar
30.06.2010., 11:36
Stvarno ma zanima ako ko zna neka sklepa neku skicu, jer po videu se vidi da se dizu ljepi komadi na ovaj sistem :ffwjj:

Korisnik Nepoznat
30.06.2010., 12:53
A pa vidi se na videu kako sistem izgleda.

fcandrlic
30.06.2010., 15:01
-Ovako izgleda za jigging pa prepravi za lignje.

http://www.youtube.com/watch?v=_Grk4c725hs

machak10
30.06.2010., 16:45
Gdje god da loviš , kada god loviš predatore živa ješka je zakon... amen !!:notworthy:

iko
27.07.2010., 23:29
Znači! Koliko sam mogao zaključiti iz ovih postova, postoji nekoliko tehnika koje se koriste u lovu na lignje, a to su:
Lov lignje peškafondom - lov lignje s obale.
Lov lignje panulom - panula vs peškafondo:grgljam:mene sad zanima koju po vasem misljenju tehniku da odaberem za lov u osmom mjesecu!:grgljam::kkkk:

Obrati pažnju na elementarni pravopis/gramatiku, i probaj da formulišeš pitanje tako da ga i ostali razumju, ne samo ti!

Sunka
27.07.2010., 23:51
Panulu

ivo-slano
29.07.2010., 14:06
Peškafondo :velikariba:

Ma pusti Šunku, nek on lovi ovrate.....he-he.

Ma zezam se, sve ovisi o tvojoj lokaciji. Na jugu lignje već počinju u osmom mjesecu i polako se sele prema sjeveru i dabome rastu.
Kod nas su lignje premale i teško ćeš u ovom periodu dobiti kapitalca. Ali zato brojnošću ćeš nadoknaditi kilograme.
Kod penduližavanja ćeš uhvatiti 5-10 komada a potrošit ćeš dosta goriva, tako da to i nije rentabilno, a na sidru ili niz kurenat možeš uhvatiti istu količinu, ali zato.......
Kad smrzne, zebu ruke u prosincu ili siječnju, pravi komadi dolaze u kraj. Za vrijeme punog mjeseca možeš potezati cijele večeri, a u "šlapama" zna biti po po kila pa naviše. Pa kad pokupiš 10-tak komada, onda je to prava fešta.
Zato čuvaj gorivo za zimske dane :uimep:

ivo-slano
03.08.2010., 21:29
Dobro, lignje pomalo počinju. Je li radi taj WD 40 ili ne?

filip
07.08.2010., 10:38
Evo ja iman jedno pitanje,da li netko zna kako ide ovaj sistem jer priznajem da ga nikad nisan vidija

Imas to kupiti u bilo kojem ducanu za ribolov. Tako se nekad lovilo da si na stapic navuka ribicu a doli slozio par udica. Sada to imas kupiti gotovo.
Dva su sistema. Jedan je sa "iglom" i na dnu krunica. Navuces ribu i eto. Drugi je kao mali kavez koji otvoris , stavis ribu i zatvoris. Ovaj turcin je na prvi sistem zaveza ribu da slobodno pliva sto je bolje ali se lignja cesce vata na nju a ne na krunicu.

filip
15.08.2010., 18:42
U cetvrtak sam prosao kraj Preka na otoku Ugljanu i vidio da su poceli skosati. Bilo je oko 7-8 brodova. Vrijeme oko 18 i 30.
Uglavnom dok sam prolazio covik je digao lignju od cca 50 dkg.
Tako da znate. Pocelo je i nema druge nego skosavice, peskafonda, panule i ostale stvari u ruke i u lignjolov. :xqqa:

Ray328
21.08.2010., 16:02
Počelo je i u Rapcu, prekjučer digao i to nisu male kako je očekivano za ovo doba godine... cca 40 deka... vrijeme iza 20h, prije toga ni jedna

damir-mali
22.08.2010., 15:33
Zar nije malo prerano za lignje, pa more je još toplo?

Ray328
23.08.2010., 16:29
Nisam neki stručnjak za lignje ali pitao sam malo majstore okolo i kazu da u Kolovozu počnu raditi... btw vidio sam na svojoj pošti jučer još dvojcu koji skosaju, znači da je tako... uostalom, love se, što je i dokaz.

ivo-slano
31.08.2010., 12:21
Koliko jedna lignja može usr..... barku (http://tinypic.com/r/otkubk/4)

zaki
31.08.2010., 23:21
Čitam tu da peškafond treba špricati sa WD-40 i topiti u naftu.
Pitam da li je netko probao prije lova topiti peškafond u salamuru od srdela, meni zvuči da bi i to pomoglo, valjda i lignja ima neko čulo mirisa?

Nadalje da li je netko probao brumati za lignje, npr. kada se lovi puštanjem niz kurenat da se s prove broda spusti čarapa sa izmiksanim srdelam ili nekim drugim brumom sa olovom unutra. Možda bi ih i to privuklo bliže brodu. Ako ne direktno njih onda neku drugu sitnu ribu, pa bi se na tu ribu možda došla i lignja. Kako vam zvuči ideja?:daaa:

Shomi
01.09.2010., 09:00
Zvuči logično. :uimep:

High 46
01.09.2010., 09:42
probao sa obale prije par dana kad je bija pun misec i rezultat ...... O bodova :hmmm:

slažem se sa konstatacijom da mi se čini da je more još pretoplo....

Dzmidz
01.09.2010., 10:23
Možda bi ih i to privuklo bliže brodu. Ako ne direktno njih onda neku drugu sitnu ribu, pa bi se na tu ribu možda došla i lignja. Kako vam zvuči ideja?

Zvuči logično.

Jep, zvuči logično, ali zar tad lignje koje su došle privučene malim ribicama koje su pak došle privučene brumanjem, ne bi napravile masakr nad tim malim ribicama, ne obraćajući pažnju na tvoj peškafondo?

Pol
03.09.2010., 15:21
Pozdrav svima nakon dužeg vremena. Brum definitivno ima smisla staviti jer privlači ribu koja privlači lignje. Zato i feral služi, a ne da bi lignja vidjela skosavicu. Ako se sidriš, stavi brum u čarapu na pola konopa, kurenat će ti ga vodit ispod broda.

predrag666
07.09.2010., 10:07
Možda bi ih i to privuklo bliže brodu. Ako ne direktno njih onda neku drugu sitnu ribu, pa bi se na tu ribu možda došla i lignja. Kako vam zvuči ideja?

Zvuči logično.

Jep, zvuči logično, ali zar tad lignje koje su došle privučene malim ribicama koje su pak došle privučene brumanjem, ne bi napravile masakr nad tim malim ribicama, ne obraćajući pažnju na tvoj peškafondo?

Pa ne bi trebalo.
Peškafondo je varalica i imitira ranjenu ili bolesnu ribu a predatori instinktivno napadaju baš takve ribe.
Inače kod svih životinja pa i kod riba postoji jedan urođeni model ponašanja a to je uloviti ili kod biljoždera naći što više hrane sa što manje utrošene energije jer ne znaju kad će se opet domoći nekog zalogaja.

Nemo
10.09.2010., 16:50
Jeli netko možda probao nove peškafonde od DTD-a one sa šljokicama?

mateo
10.09.2010., 21:03
Ja nisam,ali izgledaju dobro! Sad će tek sezona pa ako netko proba njihove nove slikonske neka javi dali se vrte oko svoje osi.
Yamashitine za tataki se vrte i lagane su pa nisu prikladne za klasično skosanje ili skosanje s kraja.

Shomi
10.09.2010., 22:46
Aj stavite neku sličicu tih "disko" peškafonda...

Dzmidz
10.09.2010., 22:51
Aj stavite neku sličicu tih "disko" peškafonda...

Vabe za lignje (http://www.blinkersport.si/index.php?str=product&prodid=826) :roflmao: kad klikneš na povećaj, ono ga stvarno poveća :sram:

Shomi
10.09.2010., 23:42
Ali to nisu DTD "vabe" o kojime je reč... :punish:

Dzmidz
11.09.2010., 07:25
Ali to nisu DTD "vabe" o kojime je reč..

Ko da je bitno,bitno je da su disco :uimep:

Nemo
12.09.2010., 13:52
http://www.dtd.hr/Portals/58/flash%20soft%20skupna.jpg

Probao jučer crvenoga i je da nema liganja ali eto jedna je pala, idem opet večeras pa javim kako je bilo.

Centriraj slike!

knox
12.09.2010., 23:21
Prekjučer smo bili na ribonima, menulama, molima... Riba je slabo radila, ulov je bio skroman, pa smo u povratku zabacili peškafondo (čisto da probamo) i digli dvije lignjice (oko 15 - 20 dkg svaka). Jučer smo digli četiri, iste veličine kao dan prije, a danas ništa. Ipak, i lignje su počele.

Nemo
13.09.2010., 09:50
lose lose lignje radile zato pod feral ostima nije bilo lise 4 velika muzgavca i 1 sipa

Nemo
03.10.2010., 19:46
evo opet vikend i odlazan na lignje pod feral, loše stvarno loše 5 kom srednja žalost ali kako su lignje loše radile bacio udicu i rješio 2 kg bukava samo da ne dođem doma praznih ruku. Ljudi kažu da lignje počinju radit tek oko 23:00 a to mi je ipak bile prekasno za čekat. Drugi viked će valjeda biti više sreće. Tako da ljudi koji čekaju izvještaj love li novo DTD-ovi ili ne još neznam.

oliver
03.10.2010., 20:01
Na Mljetu lignje rade dobro, počinju se hvatat oko 18:00 pa sve do 20:00. Trenutno se najbolje hvataju na zelenu DTD glavoč soft 2,0.
Preksinoc uhvatio 16 kom ali su jos male.

Krokar66
04.10.2010., 23:23
Čestitam. Na kojoj dubini i kakvo je dno?

Prošli tjedan lovili smo kod Ždrelca. Digli smo kamen od 1 kg. Lignja još nije bilo. Tko zna kakva je situacija tamo sada?!

mali ribar
05.10.2010., 15:21
Pa sto ih doma nosis kad su male.Jedan K***en kod mene digne 20 kom a u njima nema sveukupno po kile.
I onda ti dodu ljudi i pitaju zasto nema liganja:madd:

Pol
09.10.2010., 12:59
Jeli netko možda probao nove peškafonde od DTD-a one sa šljokicama?

DTD je zadnje smeće od skosavica, nekvalitetne su za popiz....., imaš puno bolji izbor za istu cijenu

sobranin
09.10.2010., 15:47
Pa sto ih doma nosis kad su male.Jedan K***en kod mene digne 20 kom a u njima nema sveukupno po kile.
I onda ti dodu ljudi i pitaju zasto nema liganja:madd:

" U Jadranu žive četiri vrste liganja: lignja obična, lignja pučinka, lignjica i lignjica šilica...."
/ ovo je citat iz knjige "Ribarski libar" /.

Nisu sve ove lignje, kad odrastu i spremne za mrještenje, jednake veličine. Da li si ikad uhvatio malecku lignju punu ikre (ja jesam) ???. -mrjesti se samo odrasla lignja - :daaa:

oliver
09.10.2010., 21:50
Sinoc se uhvatilo osam liganja ali je zapuhalo pa se moralo hodit doma.Opet je dobro radila zelena DTD glavoč soft 2,0.
Crvena boja koja je prošle godine radila kao luda ove godine neradi nikako.
Stigle su mi danas nove yamashita tataki oppai varalice 3,5 pa će mo sutra provati na tataki sa stapom ako dozvoli vrijeme.

mali ribar
10.10.2010., 11:13
Nisu sve ove lignje, kad odrastu i spremne za mrještenje, jednake veličine. Da li si ikad uhvatio malecku lignju punu ikre (ja jesam) ???. -mrjesti se samo odrasla lignja -
Nisan je nikad uvatija ma da ljudi uzimaju sve i svasta, ka da neki vlajo koji je ima misec dana 1. put vidija more i koji je odma kupija brod zna razlikovati lignju od lignjice. Njemu je bitno da ih uvati sto vise da se more pofaliti kad kuci dode.
Da svako lignje ispod 10dkg vraca, ja ti kazem da bi ih bilo puno puno vise:sram:.

Nemo
10.10.2010., 12:04
Bilo bi bilo još više da nije migavice koja pomete svu mlađ od liganja i ostalih riba, neznam jeste li vidili ikad ulov jedne migavice to je prestrašno lignjice velike 3-4cm i to koliko po 2-3 kašete znači nekih cca 5 kg e da je ta lignjica uspila narast koliko bi onda to bilo kašeta liganja od 20dkg. Nemojte me krivo shvatiti ali zakon je pun rupa eto dotakao sam se samo teme liganja jer me to boli kad vidim da je ova država diznilend.:velikariba:

mateo
14.10.2010., 16:12
Disneyland bar ima neka pravila! Po forumu vidim da netko koristi peškafondo i 1 mrkvicu,netko olovo i 2 mrkvice i treći sistem je peškafondo sa 2 mrkvice. E sad pitanje je za ovaj slučaj kad su dvije ribice na sistemu: da li je bolje koristiti dvije iste skosavice što se tiće boje i/ili veličine ili različite?

knox
14.10.2010., 17:37
Većina pecaroša koje poznajem, i ja osobno naravno, najviše vole, u okolici Umaga, loviti sa dvije mrkve različite boje, a na kraju je kapljičasto olovo od 50 g umjesto peškafonda. Razlog je logičan - peškafondo se na nekim pozicijama voli "zakačiti" za dno. Ako lignje ne rade kako treba, mijenjam boje mrkvi. Prije panulanja sa rapalom (znači prije mraka) započinjem sa narančastom mrkvom bliže dnu i zelenom iznad nje. Ako ne ide stavljam bijelu, žutu, plavu... E sad, ako naletiš na jatarice, loviš više i mislim da tada boja baš i nije toliko važna. Ili možda je. U svakom slučaju barem se zabavljaš izmjenama mrkvi, a koja lignja će već pasti.

vasilije vuk
14.10.2010., 18:15
u Crnoj Gori ja sem lovio na rapale raznih boje a za noc sa trakicama fosfornim obasjam je baterijom i sjeji nekoliko minuta, panula se barkom kad jedna naleti tu se vrtis i uhvatis po nekoliko kila a ima komada i po 2 3 kilograma to je kao da vucete vrecu cimenta odozdo a kad strcne mastilo dolazio sam kuci kao crnac.
Najljepse noci su mi bile kad je blagi istocnjak ugasim pentu nosi me niz obalu kad naletim na jato vratim se i znao sam vaditi po 3 komada odjedanput a rekord mi je bio 68kg.

fisherman2
14.10.2010., 18:38
moze neko da stavi sliku sistema sa 2 panule na jednom sistemu? hvala unaprijed

zgenj
14.10.2010., 18:42
u Crnoj Gori ja sem lovio na rapale raznih boje a za noc sa trakicama fosfornim obasjam je baterijom i sjeji nekoliko minuta, panula se barkom kad jedna naleti tu se vrtis i uhvatis po nekoliko kila a ima komada i po 2 3 kilograma to je kao da vucete vrecu cimenta odozdo a kad strcne mastilo dolazio sam kuci kao crnac.
Najljepse noci su mi bile kad je blagi istocnjak ugasim pentu nosi me niz obalu kad naletim na jato vratim se i znao sam vaditi po 3 komada odjedanput a rekord mi je bio 68kg.

Kod vas ne postoji termin - prelov? :nece:

Nemo
14.10.2010., 19:55
e subota ako vrijeme posluži idem malo probat na panulu dok ima mjesečine a probat ču i sa peškafondom pa javim koji je bio omjer, trebale bi više počet i lignje radit pa bar za jedan ručak di če biti više liganja nego kruha.

fisherman2
14.10.2010., 20:46
molim odgovor od nekoga na pitanje kako napraviti sistem sa dvije panule? ne na dva pribora nego na jednom priboru 2 panule

Nemo
15.10.2010., 14:14
pa to bar nije problem imaš osnovu na kraju koje je dupla vrtilica ( ne ona na T nego ona Y ) i na svaki od preostala dva kraja vežeš po jednu panulu tj. varalicu jednu satviš od vrtilice 2m a drugu 2,5m i to je to

fcandrlic
15.10.2010., 15:34
pa to bar nije problem imaš osnovu na kraju koje je dupla vrtilica ( ne ona na T nego ona Y ) i na svaki od preostala dva kraja vežeš po jednu panulu tj. varalicu jednu satviš od vrtilice 2m a drugu 2,5m i to je to

-Ja bi još nadodao 15 grama na tjelo i panulu pustio 25m iza barke tako da rapale "rone" na 4-5 metara dubine a na toj dubini i loviš.

Nemo
15.10.2010., 16:07
moze sa i bez otežanja jer ovisi gdje se lovi ja idem bez otežanja jer kad vučem uz samu obalu dubina mi varira os 2 do 5 m i ako stavim otežanje svako malo zapinje a uz obalu lignje su uz samu površinu

oliver
15.10.2010., 22:45
Postoji trostruka i dvostruka panula za lignje.
Izrada trostruke panule počinje od kraja najlona gdje se veže torpedo od 80g, a zatim se odmjeri 60 cm najlona i tu se veže jedan trokraki zogulin(ne T nego Y).
Od njega se opet odmjeri 80 cm najlona i veže slijedeći trokraki zogulin.Odmjerite isto ovako po 80 cm najlona za slijedeća dva trokraka zogulina.
Nakon trećeg zogulina ide osnovni najlon 0,50 do ruke.Sada se naprave prame za varalice od najlona 0,40 obavezno fluorokarbon.
Prva prama napravi se 20 cm dužine druga 30 cm a treća 40 cm. Najkraca prama stavlja se omah poviše torpeda pa redom.
Na kraju prame obavezno vezati zogulin sa kopčom zbog brze izmjene varalice.
Brzina panulanja ovakvom panulom je 3,5 čvora za dubine od 5mt a za panulanje na većim dubinama stavljate torpedo od 130g

Izrada dvostruke panule počinje predvezom 0,40 fluorkarbonom dužine 3 mt.Na kraj predveza veže se rapala čvor i odmjeri se 1 mt i veže još jedan rapala čvor.Na njih se postavljaju varalice. Na drugi kraj predveza vezuje se vrtilica a za nju osnovni najlon 0,40. Na ovakvu panulu se nestavlja olovo.

Nadam se da će ti ovo pomoći.....

knox
17.10.2010., 15:35
Jučer je bilo poprilično uspješno. Lovio sam na peškafondo sa dvije mrkve (vide se u pozadini slike) i olovo od 50 g. Kurent je bio poprilično jak i trebalo je olovo od barem 80 g da najlon stoji ravno ispod barke. Sa olovom od 50 g najlon mi je stajao koso i sigurno koji metar od dna, jer kako je kurenat nosio barku nisam otpuštao najlon. Možda je to pomoglo da se ulovi 9 manjih lignji, ukupno 2,4 kg za manje od jednog sata. Inače, po pričama ostalih ove dane su lovil po 3 do najviše 4 malih lignji na peškafondo. Ili možda muljaju?!

I da, glede boje, 5 ih se ulovilo na narančastu, a 4 na zelenu skosavicu. Zelena je bila donja.

Nakon sumraka sam probao sa Rapalom (također se vidi u pozadini slike), ali ništa, 0 bodova. Bolje da sam ostao na peškafondu.

Mislio sam ići i danas, ali je škura bura, a sa njom nije za se igrati. Stoga je bolje biti doma na PT-u.

http://i1186.photobucket.com/albums/z367/Knox10/Lignje24kg002.jpg

fcandrlic
17.10.2010., 16:27
-Moje je pravilo ako ne skaču na narančastu i crvenu onda probaj sa zelenom i plavom, prosto ko pasulj

Krokar66
18.10.2010., 21:38
Oliver!

Možeš ti to nacrtati? Ne kužim baš tog sistema. :hmmm:

Krokar66
19.10.2010., 22:36
Možeš nama poslati koju fotku tih trakicama fosfornih ili objasniti kako se naprave? Da li se te trakice mogu kupiti u ribolovnom dućanu?

High 46
28.10.2010., 09:35
Izrada dvostruke panule počinje predvezom 0,40 fluorkarbonom dužine 3 mt.Na kraj predveza veže se rapala čvor i odmjeri se 1 mt i veže još jedan rapala čvor.Na njih se postavljaju varalice. Na drugi kraj predveza vezuje se vrtilica a za nju osnovni najlon 0,40. Na ovakvu panulu se nestavlja olovo.

Nadam se da će ti ovo pomoći.....Ima neki poseban razlog ili???

Ja na mojima imam 7 komada olova po 5 gr i provjereno prošao na 3,5 m vode i nisam zakačio :hmmm:

vasilije vuk
28.10.2010., 11:14
Ja nikad nisam koristio olova pri pendulanju, pretezno sam isao sa jednom sarenom preskafondom i mali gas na hondu ili jamahu 2.5ks, kada se uhvati krug i ako se opet uhvati ugasim i bacam drugu napravu sa olovom i dvije peskafonde posto se kod nas obicno nalaze u jata to znam dok ronim obicno sam ih sretao u jata kakva je to milina vidjeti ih. A naprava sa dvije je vec napisao neko gore, olovo ili olovna peskafonda 50cm. pa normalna pa 50cm pa opet pa 1m pa virbla sve na 0.35 ili 0.40 i peskafonde sam koristio samo Rapale i Yozzuri

sobranin
28.10.2010., 12:48
Zar u ovih nekoliko zadnjih postova nije riječ isključivo o lovu liganja sistemom panule :hmmm:

Ovaj thread je o lovu lignje peškafondom, a to se obavlja iz plovila koje je usidreno ili se slobodno kreće nošeno isključivo morskom strujom - za razliku od panule gdje se plovilo mora pokretati motorom :nece:

No.1, što ti misliš o tome, bi li se mogao otvorit poseban thread ?

Shomi
28.10.2010., 13:17
Već postoje odgovarajuće teme, a očigledno treba i dodati još po neku ("Izveštaji - lignje: gde, kako, na šta" i posebno "Ljudi moji šta je ovo, gde su te lignje?"... :roflmao:

Napravićemo akciju čišćenja i sortiranja ovih dana...

sobranin
28.10.2010., 13:59
Već postoje odgovarajuće teme, a očigledno treba i dodati još po neku ("Izveštaji - lignje: gde, kako, na šta" i posebno "Ljudi moji šta je ovo, gde su te lignje?"... :roflmao:

Napravićemo akciju čišćenja i sortiranja ovih dana...

.... :sram:

Imaš pravo, već postoji 7 tema pod "lignje" :ffwjj:

( oprosti meni smotanom što temeljito ne pregledavam forum, ulignji su tematski dosta obrađeni ).

vicko
09.11.2010., 10:40
Evo da iznesem za mene novo iskustvo u lovu liganja peškafondom, neki dan sam kupio upredenicu 0,44 debljine nosivosti 70lb (po nosivisti mogo bi kaić s njome potezati). Sada na prstu imam fenomenalnu osjetljivost, osjeti se lagani dodir olignja, čuje se đogulin na devi kada se lagano podiže i spušta jer više ne skosam jako jer se upredenica ne rasteže, a inače ribam na dubinama 30-40metara. Još nešto ovako debela upredenica se ne mrsi, a i cijena na ebayu je odlična 6,5$.

manta3024
09.11.2010., 11:52
Moram reći da sam probao prije 2-3 godine lovit sa štapom i rolom na špagu debljine 0,25. Nisam bio nikako zadovoljan. Štap je bio 30-60 grama dosta tvđi i tu nastaju problemi. Najveći problem je istezljivost što kod špage nema i kad se objesi malo veća lignja ili dvije na 35-40 metara dubine hoće štap da mi isčupa iz ruku. Problem 2. ako zapneš na dnu odoše iglice na peškafondu jer neke se isprave a neke jednostavno puknu.Čak sam uspio i iskrivit 2 peškafonda. Jedino riješenje koje mi se učinilo solidno je to da zadnjih par metara prije kraja stavit najlon i spojit preko djogulina. Mana tog sistema je da kad spojiš najlon i špagu nemožeš namotat do kraja na štap tako da sam odustao od toga jer najviše lovim lignje sa štapom.

Nemo
09.11.2010., 11:53
neznam jeli itko probao stavljat starlete u peškafondo(silikonski) ima jadna dobra stvar a to je ne treba ga puniti na svjetlu kako bi davao zelenkastu svjetlost. Ja ču probat ovaj vikend jer imam jedan stariji silikoski kako nebi uništavao novi a ako je netko probao volio bih čuti rezultate.

sobranin
09.11.2010., 12:09
Jedino riješenje koje mi se učinilo solidno je to da zadnjih par metara prije kraja stavit najlon i spojit preko djogulina. Mana tog sistema je da kad spojiš najlon i špagu nemožeš namotat do kraja na štap tako da sam odustao od toga jer najviše lovim lignje sa štapom.

A zašto ne vežeš upredenicu i nailon direktno bez đogulina?
Ja sam to napravio na sistemu za ribanje s kraja i ne ometa me kod dalekog bacanja. Na netu imaš opis dosta načina vezivanja sa malim uzlom koji ne smeta :ffwjj:

GoranSV
09.11.2010., 12:54
Ovo možda i nije baš 100% ova tema, ali je nekako najbliže (da ne otvaram novu temu zbog jednog pitanja)... Naime, kako sam do prije par dana bio ''ograničen'' na lov s obale, naoružavao sam se pušćama za lov s obale (one s olovima, 2.5 i 3 veličina). A pitanje je slijedeće: da li se te iste pušće mogu koristiti i za lov s peškafondom? Ako treba, lako ja ''skratim'' olovo na njima da budu lakše ako treba, ili ga čak i izbijem cijeloga vani... jer ionako ne znam što ću s njima, sada kada krenem loviti s barke :)
Ajde, mogu biti za tu i tamo s obale, kada nemam vremena za ''proceduru'' s barkom, ali sam spreman žrtvovati par komada dok ne kupim neke druge (ako su ove samo za lov s obale, i nisu za barku).

Pol
09.11.2010., 13:06
Možeš komotno lovit sa njima, i one su izbalansirane (kao i mrkve), nemoj ih uništavati rezanjem olova.

fisherman2
09.11.2010., 14:18
Ako otkines komad olova nece imati balans

sobranin
09.11.2010., 18:22
... da li se te iste pušće mogu koristiti i za lov s peškafondom? ...

Iz mog iskustva: za peškafondo možeš koristit sve vrste varalica za ulignje, kombiniraj sa svime i sam odredi što je najbolje. Namontiraj više različitih u nizu pomoću đogulina. Mišljenja sam da je šteta skidat već tvornički ugrađeno olovo, potrebno je da pušća, skosavica.. polaaako tone nakon svakog skosa, a ne da stalno stoji (ako je plivajuća) uspravno uz nailon.
Svaka skosavica-tip skosavice- ima različitu brzinu tonjenja, čak kod iste marke, proizvođača, različite serije ne tonu istom brzinom. Zato svaku novu ulignjaru provjerim i ako treba dodam ispred kuglicu olova /rijetko i skinem kad prebrzo tone/.

GoranSV
10.11.2010., 13:35
Ok, zahvaljujem... slijedeće pitanje:
Koliko je dopušteno imati pušći na jednom najlonu?
Peškafondo + 1 pušća, ili peškafondo + 2 pušće? A ako nije peškafondo nego olovo, koliko je tada dopušteno? 2 ili 3 pušće na jednom najlonu?
Jer ako je to: ''povraz s kukom za lov glavonožaca, ukupno do dva (2) komada''... čega 2 komada? Što je dopušteno? 2 cijela sistema (2 tunje sa 2 na svakom sistemu), 2 sistema sa po jednom pušćom (ili peškafondom) na svakome, 1 sistem sa 1 peškafondo i 1 pušća?

fcandrlic
10.11.2010., 14:37
-Otkad znam za sebe na barki imam barem 3 velike kante od jupola pune raznog pribora itekako poduplanog!
Šta bi trebo ić doma ako pušćama zakučim mrežu ? I think not, basterds in blu juniformz(kiss my black ass...)
U barki ima svega a u moru po pravilima :lert:

Šta se tiče kraćenja olova na ribici ostavi tvorničke postavke, love jednako dobro kao mrkve.

sobranin
10.11.2010., 20:14
Koliko je dopušteno imati pušći na jednom najlonu?
Jer ako je to: ''povraz s kukom za lov glavonožaca, ukupno do dva (2) komada''... čega 2 komada?
Pod "kuka za lov glavonožaca" zakonodavac podrazumjeva i olovni peškafondo i skosavicu, pušću i same iglice na drvu, plastici, metalu na koji se nadjene riba. Za njih je sve to isto. Kada bi pošli analizirati: "povraz s kukom za lov glavonožaca, ukupno do dva (2) komada", izašlo bi da se smije ribat istovremeno sa dva povraza (svejedno da li iz plovila ili sa obale) na kojim je po jedna kuka (ponavljam: bilo kojeg oblika).
E sad, da li je zakonodavac smisleno naveo jednu kuku i dva povraza, što je mislio, da li je uopće mislio, to nama ne pomaže. Nastao je isti problem kao i sa varalicama za širune i lokarde: zakonodavac dozvoljava ribolov sa najviše tri udice, a apsolutno svugdje se prodaju originalna pakovanja sa 5 ili 6 udica.
Zakon je nedorečen: isto kao što je zakonodavac kod određivanja broja udica mislio na kanjce ( uopće ne predviđajući mogućnost ribolova udicom na malu plavu ribu turskom panulom ili sabikijem ), tako je vjerojatno i sa "kukama za lov glavonožaca", izostavio mogućnost lova uliganja sa više od jedne kuke - varalice.

/ po načinu izražavanja i stručnoj terminologiji, izgleda mi da su se autori zakona služili literaturom -"Alati i tehnika ribolova" - autora: Cetinića i Swiniarskog /.

GoranSV
10.11.2010., 20:15
Opet ja i pitanja :) Jbg, lov liganja s barke mi je nepoznanica, pa bi volio cuti pametne savjete kako ne bi proveo cijelu zimu pokusavajuci i isprobavajuci neke svoje ideje, koje ce se mozda pokazati kao totalni idiotizmi :)

Imam fishfinder na barci, nije neki zahebani, Garmin 140... uglavnom, sluzi svrsi sto se tice dubine, konfiguracije tla i slicnoga - za pusketanje dosta :)

A pitanje: moze li fishfinder naci skupinu liganja, ako se one nalaze u skupini? I moze li naci ''kapitalce'' koji su npr. u paru? I da li, ako ih i nađe, te lignje bauljaju tu negdje u malom krugu, ili samo prozuje pa nemam vremena za spustanje peskafonda?

fisherman2
10.11.2010., 21:14
mislim da ako vidis lignje na fishfinder-u ti je kasno za spustanje peskafonda.. nije tako tesko naci lignje da moras da imas fishfinder.. na 50% mjesta na koja odes na dubini od 10-50 metara ces uloviti lignje po mom misljenju :xqqa:

GoranSV
17.11.2010., 08:47
Ok, ovo je vec negdje sigurno odgovoreno, ali me zanima vase misljenje o ovom konkretnom ''sistemu'' (debljine i duljine najlona i fluorokarbona me zanimaju, kao i težina olova, da li je to ok)?

Tunja - 50 metara 0.6 najlona - zogulin - 4 m 0.3 fluorokarbona - zogulin - 10 cm 0.3 fluorokarbona (na njemu je pušća s kopčom) - zogulin - 50 cm 0.3 fluorokarbona - zogulin - 10 cm 0.3 fluorokarbona (na njemu je pušća s kopčom) - zogulin - 50 cm 0.3 fluotokarbona - 50g olovo.

Sve skupa nekih 55 metara, mislim lignjariti od 30-ak metara na pliće. Umjesto olova na kraju može i peškafondo, s time da onda skidam jednu od pušći. Ako skidam olovo, i stavljam peškafondo, koju pušću je bolje ostaviti? ''Gornju'' ili ''donju''?

bigfoot
18.11.2010., 15:32
Goran nemoj se zamarati previše s tim koju ćeš pustiti koju nećeš.. ja koristim sistem sa dvije ribice + peškafondo već godinama, a frend koji je uvijek sa mnom na lignjama koristi jednu ribicu + peškafondo, pa oba dvojica dobro lovimo... a zna nas bit i 3-4 na barci svako svoj sistem i svako svoju boju ribice pa ne ulovimo svi skupa 3 lignje :nece:

Zadnjih par godina lovio sam uvijek i odlično (po par kila svaku večer) na crvene ribice i bijeli peškafondo, ali očito ove zadnje dvije sezone neće pa neće na crvenu... ali oće na plavu i zelenu :hmmm:

Krokar66
03.12.2010., 16:20
moze li fishfinder naci skupinu liganja, ako se one nalaze u skupini? I moze li naci ''kapitalce'' koji su npr. u paru? I da li, ako ih i nađe, te lignje bauljaju tu negdje u malom krugu, ili samo prozuje pa nemam vremena za spustanje peskafonda?

I ja sam negdje čuo, da se na fishfideru mogu prepoznati lignje odnosno, da postoji razlika u pokazivanju liganja i sipa. Ako netko bolje zna neka mi to detalnije objasni.

manta3024
16.12.2010., 17:14
Čitam ove postove i nešto razmišljam pa da podijelim sa vama i možda netko da dobar savijet.

Ovih zadnjih par dana konstantno je loše vrijeme pa sam malo "prepakovao" pribor za lignje i složio sisteme.

Klasičan sistem, dole peškafondo obično bijeli a pola metra iznad mrkva obično crvena.

Imam i još nekih sistema sa drugim bojama al ovaj prvi mi je nekako najdraži.

Jučer sam razgovarao sa jednim susjedom koji je dobar lignjaroš pa mi je rekao i ovo ; lignja se kreće i moraš je tražit, al opet ima mjesta gdje ona prolazi i tu češ je češče naći, ima ona neka svoja mjesta di voli bit.

Sve je to istina, al malo sam konto i stvarno ima mjesta gdje je lignja skoro uvijek na tom mjestu.

Imam ja svoja mjesta ko i svi mi al sam se malo zamislio zašto je to tako?

Recimo na toj omiljenoj mi poziciji u 90% slučajeva uvijek uhvatim 2-3 lignje pa čak do 3-4 kila.

Uvijek je lignja tu negdje, a kad se pomaknem malo dalje neće a znam da je tu ima.

Jel to zbog travnatog terena, dna koji lagano pada do dubine od oko 40 metara, možda zbog nekog strujanja mora i korenta?

Baš kao da ima neka ruta gdje se lovi a malo dalje ništa, nema je ni čut.

Pol
17.12.2010., 12:19
Jel to zbog travnatog terena, dna koji lagano pada do dubine od oko 40 metara, možda zbog nekog strujanja mora i korenta?

Sam si dao odgovor na svoje pitanje. Lignja je uvijek aktivnija gdje je riba aktivna, a to je upravo gornja rečenica. Normalno je da ćeš imati slabije rezultate ako se pomakneš 100tinjak metara dalje i pogodiš ravno dno i pijesak. Tu bi ti i riba slabije radila.

sobranin
17.12.2010., 20:04
Klasičan sistem, dole peškafondo obično bijeli a pola metra iznad mrkva obično crvena.

lignja se kreće i moraš je tražit, al opet ima mjesta gdje ona prolazi i tu češ je češče naći, ima ona neka svoja mjesta di voli bit.

Baš kao da ima neka ruta gdje se lovi a malo dalje ništa, nema je ni čut.

Pola metra iznad olovnog peškafonda možeš staviti đogulin sa kopčom a nakon idućih pola metra još jedan tako da lako i brzo mjenjaš i montiraš varalice koje i kad hoćeš.
Za ulignja treba znat da je on prvenstveno lukavi i brzi predator: čeka pljen u mraku (ako je u blizini svjetlo) ili malo sa strane ako je pri dnu rjeka kurenta kojim prolazi njegova hrana.
Važno je: sonderom, kančanicom, ... utvrdit kuda točno prolazi ulignjina hrana - gera, bukva, širun ... , te na tim mjestima spuštat peškafonda. Također traba znat da se obično, što se više smrkava, ulignjeva hrana, znači i uliganj, približavaju obali. Na nama je da otkrijemo rute tog kretanja i ospjeh je tu :ffwjj:

Kalamarko
12.01.2011., 18:51
Zadnjih petnaestak godina, a možda i malo više, lignje lovim isključivo panulom. Ipak, evo malo mog viđenja peškafonda kao glavnog alata za lov liganja.
Koje su prednosti peškafonda u odnosu na panulu? Svakako, višestruko veća lovnost. Ali ne uvijek. Prednost je peškafonda:
Ako je lignja u velikim masama, ako je početak jeseni, i ako je na drugom kraju peškafonda meštar od tog alata.

Uglavnom, dijelim lignjolovce na dve kategorije: Meštre i one druge. Razlika između njih je (osim što ovi prvi dnevno po osobi sa nekih normalnih pošti i pri nekim normalnim meteouvijetima doma donesu 5-12kg, nekad i više, dok ovi drugi u najboljem slučaju za isto vrijeme i sa istog mjesta donesu isto toliko, ali komada :sram: ) u načinu korištenja istog alata.

Vidim po ovom forumu da se u različitim krajevima našega mora lovi na razne načine: Pod feral, na sidru, itd. Ovo što ću sada napisati je prikaz lova u mom kraju, koji je poznat po najbogatijim lignjolovnim pozicijama na Jadranu, pa neka pravila ili načine lova možda i nije moguće primijeniti drugdije.

Rekoh, dakle, imamo meštre i nazovimo ih amatere. Kako dakle love ovi drugi? Uz peškafondo, iznad njega vežu nekoliko (jednu, dve) lagane skosavice, spuste to u more, skosivaju rukom i puste se da ih vjetar ili kurenat nose, čekajući Božju milost pa im se ponekad posreći da se nađu usred mase kad lignja poludi i izvuku svaki po par komada.
Kako rade meštri?

Prvo, imaju samo jedan peškafondo i ništa više. Često i obični, olovni, bez krpa, namota, boja i ostalih ukrasa.
Drugo, znaju gdje se u koje doba godine lignja nalazi i na kojoj poziciji.
Treće, nikada ne gase motor i ne sidre.
Četvrto, ne toćaju alat čekajući Božju milost. Oni stalno rade sa alatom! Pa što to rade? Kad dođu na poziciju, bace, i kad potone blizu dna opet povuku i opet bace, malo dalje nego prije (na drugo mjesto, desetak metara lijevo ili desno...), na barci ih bude dvoje ili troje, i pokrivaju područje oko barke. Ako ko ulovi lignju, ostali bace na to mjesto i tako dok ne prestanu loviti.

Peškafondu nedaju da potone dublje od mjesta na kome su ulovili lignju tako da ako se lignja nije bacila povuku sve gore i opet bace. Na taj način zadržavaju masu, jer lignja luduje samo kad je dignuta. Kad pozicija prestane raditi, idu na slijedeću. I tako cijeli dan, češljaju pozicije i kad nađu lignje zadržavaju se na njima, odnosno nedaju im da lignje odu na dno za peškafondom jer počnu slabije ili nikako gristi. To je upravo ono što rade amateri, rasture masu, spuste ju dole, i gotovo. A ako na najlonu uz peškafondo imaš još koju skosavicu, ne možeš ga baciti daleko i povlačiti po željenoj dubini, i još važnije, gubi se onaj istančani osjet dodira lignje koja baš nije od volje da se baci. I tu dolazimo do toga zašto je meštar - meštar. Osjećaj!

Na početku sam napisao da lovim samo panulom. Čak i danju. Zapravo, zadnjih desetak godina najviše danju. Zašto, ako peškafondo nudi toliko prednosti, a teoriju imam u malom prstu??? :doh:

Eto, jedan sam od onih 'sretnika' koji za peškafondo imaju dvije lijeve ruke :nece:
Bio sam mlad i nadobudan, i u nekoliko navrata, moj stari (usputbudi rečeno isto sa dvije lijeve za peškafondo) i ja nagovorili jednog meštra koji je imao malu i slabašnu barčicu da ode s nama. Mi njega vozimo na pravu poziciju, on nas zauzvrat uči meštriji peškafonda. Prvo nam je pokazao kakav peškafondo: Nije boja bitna, nego kako igra u moru dok tone na uvijek zategnutom najlonu, bačen što dalje od barke a ne ispod barke. Mala opaska:meštar lovi lignju kad je ona raspoložena hoću-neću, a ne samo kad se sama baca na sve što se kreće u moru, što su rijetki i kratkotrajni trenuci za pamćenje. Druga lekcija, bila je o dubini na kojoj se lignja zadržava i kako ju naći i uloviti na toj dubini. To sam opisao gore. Treća lekcija: Osjećaj. To je nešto što nisam uspio svladati. Ne radi se o tome da osjetiš kad ti je lignja obješena, ili kad se zaletila i gurnula peškafondo

na gore pa osjetiš lagano na drugom kraju kao da je sjelo na dno ili ispalo. Ne, to se lako osjeti! Čovjek stoji kraj mene (tako je, stoji, baca, vuče, radi, ne sjedi!), gleda moj najlon, i kaže: Sada ti je bila, šta nisi povuka? A ja ga gledam ko kakav blento. I on naravno diže svoju, drugu, .... šestu, sedmu, a ja i stari nula bodova. Isti brod, ista pozicija, isti alat. Samo druga ruka (ona lijeva, uvijek lijeva :nahnah: )

Nakon nekoliko takvih, da ne kažem frustrirajućih izleta, prešli smo u amatere, oboružane gore opisanim privjescima iznad peškafonda, inakon par godina opet uzaludnih izleta po pravim poštama, kad si na par metara od meštra koji ti pred očima izvuče kilu dve na svoj brod, a ti dođeš doma samo sa onim što izvučeš na panulu u sumrak, odlučio sam okrenuti stranicu. Oboružan samo znanjem o tome gdje se, kada i na kojoj dubini lignje kreću i nalaze, tokom pet godina razvio sam sistem dnevne panule, nailazio na podsmjeh meštara ali i kolega amatera. Tu sada lagano prelazimo u temu panula za lignje pa ću drugom prilikom nastaviti malo o tome tamo, ali da skratim, od kraja studenog do kraja veljače panula kojom lovim po danu skinula je meštrima osmijeh sa lica jer se doma u to doba godine vraćam sa ulovom često jednakim njihovom ukupnom.

Iako je lov sporiji ako je u pitanju masa liganja, kad su one rijetke i raštrkane, prednost je višestruka jer pretražim više terena nego 'peškafondisti' njih dvoje u istom brodu. Zašto? Panula je stalno u moru (osim kada vučem lignju :lert: ) i stalno po dubini na kojoj očekujem lignju, dok peškafondo 30% vremena je vani, 30% je na površini ili blizu dna, a tek ostatak vremena radi blizu lignje ako je ima. Zatim, meštri pretražuju poziciju u 'koracima' od po 15-30 metara, za to vrijeme alat im je u barci, dok je moj u moru. Pogodite čiji alat ima više šanse za ulov! Drugi je nedostatak moje panule, što dvojica rade teško ili nikako, pa uglavnom lovim sam.

Eto, nadam se da sam malo objasnio kako love profići sa peškafondom i zašto peškafondo nije baš za svakoga.
I još nešto: Kada netko kaže da je ulovio 5, 7, 10 ili 12 kg liganja, svi graknu, vidi srećkovića, lako je njemu on je profić, bio je na dobroj poziciji, kreće i zavist i td. Što zapravo stoji iza tog naizgled velikog ulova, bez obzira na korišteni alat? Osim iskustva i znanja, slijedeće: Cijeli dan na moru, 5-12 NM vožnje u jednom smjeru do pozicije, cjelodnevni rad motora (trošenje motora, ulja, filtera, goriva, ...), i do dvdesetak nautičkih milja prijeđenih u lovu i traženju lignje, cjelodnevni fizički rad na nogama po valu, vjetru, kiši...Pa se malo poigrajmo matematikom, uzmimo neki prosječni dnevni ulov (moj je u prosincu bio nepunih 7kg, tako se kreću i ostali meštri), koliko je to kila ili komada na sat ili po prijeđenoj milji?

zaki
12.01.2011., 21:48
Lijepo si to sve opisao, i ja sam bio u lovu s nekim lignjolovcima koje tako love, stalno prebacuju, dižu bacaju petnaestak metara oko sebe, kontroliraju stalno tonjenje. Love s dvije tunje, te stalno bacaju, dok je jedna dolje i toni, ovu prvu bacaju i tako stalno. Doduše ovi moji nisu stajli na nogam, nego su sjedili, na krmi u kutu, okrenuti moru leđima, tako da jednu tunju bacaju po krmi, a drugu po boku broda.

Imaju male olovne peškafonde, pola obučeni pola goli peškafondi, pola olovo pola roba, bijela ili crvena. I jedan koji tako lovi bi mi rekao već na početku sezone da je napunio škrinju, na početku mu nisam vjerovao, ali kasnije jesam sve više.

Sada me ovo zainteresiralo, taj tvoj sistem koji spominješ, kako uspiješ vuči stalno po istoj (željenoj) dubini, je li to neka tunja s puno kliznih olova?

Kalamarko
12.01.2011., 22:13
Obična klasična olovana panula. Kad bude prilika, još ću o tome u temi panula za lignje.
Ima još sistema, koji su lovili, ali sam ih napustio jer mi ne odgovaraju. Možda nekome bi.
Kako si i sam shvatio, bez obzira na alat, jedan od preduvjeta dobrog ulova je kontrola dubine u kojoj je alat. A da bi peškafondo što dulje zadržao na ciljanoj dubini, moraš biti mačak. Ako lignja nije raspoložena, neće ići daleko za varalicom, znači varalica mora ići kroz masu. Meni se više puta desilo da lignju zakačim za krilo ili rep, a neće se baciti. Tada ostajem na poziciji, kružim i čekam...kao lešinar. Uvijek dočekam kad ogladne.
Zanimljivo ovo, tip radi sa dva peškafonda odjednom. Vidio sam razne majstore, ali takvog nisam. Svaka Mu čast!

Vjerojatno ste i vi primijetili, da što je lignja bliže površini, bolje grize.
Isto tako, često se baci kad se zavozi motorom za promjenu pozicije, kad je peškafondo još u moru, kad zapliva negdje na pol dna. E, to je to. Iako se zove peškafondo, često je pogrešno s njime loviti po dnu. Iako ih ima i tamo. Ali puno više ih ima, primjerice, lupam napamet, na deset metara ispod površine, iako je dubina npr. 22metra.

Meni je najveći problem kad odem na more nakon višednevne pauze procijeniti i otkriti na kojoj dubini lignja trenutno obitava, mada postoje neka načelna pravila vezana uz doba godine. Ako se prvih sat-dva nijedna ne baci, nisam siguran 1) ima li ih na toj poziciji 2) grizu li ili imaju dugu pauzu 3) tražim li ih na pogrešnoj dubini. Kad osjetim prvu, nije nužno i da ju ulovim, sve mi je puno jasnije. Tada krene, bolje ili lošije, a o čemu to ovisi još nisam skroz na čistu. Generalno, najlošije jedu po tramontani, čak je i burica bolja. Sunce, vedrina i naoblaka ne igraju veću ulogu, samo im se treba prilagoditi adekvatnim alatom.

Ima dana kad panula i peškafondo podjednako love, ima dana kad peškafondo bolje lovi, ali ima dana kad peškafondo trokira a panula rastura. To povezujem sa dubinom na kojoj je lignja i dobom godine.

zaki
12.01.2011., 22:27
Pa nije baš neki problem raditi s dva peškafonda. Najprije pusti jedan peškafond do dna, digne jedno metar - dva iznad dna da ne zapinje za travu i šuvor sa ostatkom najlona stavi u džep. Tako mu je regulirana dubina i ne mora držati tunju stalno ruci. Zatim isto napravi s drugim peškafondom, baci do dna i stavi šuvor u drugi džep.

I sada su mu ruke slobodne i počinje bacati. Ako je usidren onda zbilja nema problema jer se ne mjenja dubina, međutim ako nije usidren onda se mijenja dubina pa moraš češće regulirati dubinu namatanjem ili odmatanjem, a češće i zapinje, ali zato imaši iglice pa se isprave i odapneš.

često se zna desiti da dok izvlači jednu lignju da druga pumpa i čeka na tunji. I što je najzanimljivije ne ispadne, čeka ga dok ne dođe na red za vađenje.

Kalamarko
12.01.2011., 23:11
Kod vas se često lovi usidren? Kad bi kod nas neko usidrio za lovit lignje, bio bi glavna tema za sprdnju. Bitno je lignju aktivno tražiti i proć puno terena. Na savakoj poziciji ako uloviš par liganja si sretan, pa kad stane vozi dalje. Eventualno se vratiš nakon nekog vremena kad se malo osvježi. Izuzetno rijetko mi se desilo da cijeli dan lovim na jednom mjestu. U pravilu bi tada imao dobar ulov, ali opet se radi o pozicijama na kojima lignje ima u krugu od 100-150 metara, dakle veliki tereni.

Inače, meštri koji love peškafondom, kad ulove prvu, stave najlon u zube da si tako označe duljinu tunje / dubinu do koje peškafondo potone, kako nebi povuklo masu dolje. Oni bolji, uigrani, ako ih je troje ili četvoro, čak dignu cijelu masu gore, pa se love na 5-6 metara od broda. Za desetak minuta koliko lignja grrize, ako ih ima toliko, naprave lom i ulaze u legendu. Sjećam se ratnih godina su tako na Susku lovili do 120 kg dnevno po barci, njih troje.

manta3024
12.01.2011., 23:35
Ma sve to stoji lako je ratnih godina bilo lovit ribu kad ni koće ni plivarice nisu lovile, da se lovilo to je istina,poznanik mi pričo da su na sviću za jednu noć lovili po 400 (ČETRISTO) kila hobotnice za noć.

Danas su neka druga vremena liganja a i ribe je sve manje ma šta god mi pričali i govorili.Kod nas su lignje pokupile plivarice 10 i 11 mjesec i liganja je slabo. Iste te mjesece sam lovio 3-4 kila, manje-više a sad nemožeš kilo liganja ulovit, ulov se sveo na 3-4 lignje, a nekad na ništa.

Da bude stvar gora nisam ja jedini u mjestu koji tako prolazi, velika većina tako prolazi eventualno ako neko nabasa tražeći pa naleti i digne 3-4 kila ili par kila al to su rijetki petci.

Kod nas je isto tako jedan lignjar koji je tata mata za lignje, kad niko ne lovi onda jedino on lovi, al i sam je reko da lignji nema.
Taj tramaka po moru i jutro i popode i večer,čovjek lovi i prodaje lignje i od toga živi.

Prije malo vremena reko je onako u usputnom razgovoru da mu je prije osam kila bilo norma, a nekad je do 20 kila znao ulovit a sad kad uhvati 4 da je presretan,isto tako kaže da nijednom ove sezone nije uhvatio osam kila.

Inače on ne taji svoje sisteme i boje peškafonda, čak će i sam reći na koje lovi,a njegov moto je što više na moru to više loviš al kad nema,nema.

Pa šta reć na sve to?Ribe ima al sigurno manje nego prije 10-15 godina ili više. Evo ni na PT baš nema nema hvale da netko posebno više lovi a primjetio sam da ima dobrih lignjara ovdje.

Kalamarko
13.01.2011., 00:31
Slažem se, manje više.
Ipak, što se liganja tiče, ne mogu se požaliti, količinski lovim koliko i ranijih godina, čak sam ove godine imao rekordni ulov kojeg sam imao prije kojih 7-8 godina, 32kg u dva dana za redom, ali sam imao sreću da se poklopilo nekoliko faktora. Jedino se mogu požaliti da u kraju nema velikih komada (0,75-1 i više kg) kakve se redovito lovilo do prije kojih 10-12 godina, prosjek mi je 5-6 komada u kilo. Međutim, za doć do pozicije koje daju lignju moram proći bar 10-12 Nm u jednom pravcu. Pozicije koje su mi na vratima od kuće su nekad davale 4-5 kila u par sati navečer, sada daju toliko cijeli dan, ako i toliko.
Kod nas koće u rujnu i listopadu izlove velike količine malih liganja vani na otvorenom prije nego dođu na pozicije uz obalu.
Uglavnom slažem se sa Mantom, ribe i lignji je sve manje ali treba uzeti u obzir i da je sve više ljudi na moru i sa sve većim i bržim barkama i gliserima, GPS, sonderi, koji omogućavaju lov na sekama na otvorenom moru i onima koji te pozicije nisu prije poznavali i bile su strogo čuvana tajna tako da je ukupna ulovljena masa možda ista, ali se dijeli na više lovaca.

vicko
15.01.2011., 19:12
Jučer popodne prijatelj i ja smo pošli malo na bulentin i uhvatilo se nešto kajnaca i arbula. U sumrak smo provali na peškafondo i na moj prvi zabačaj na par metara od dna udarila je prva i nakon desetak metara mi je otpala. Ajde ponadao sam se bit će nešto, međutim :madd:čorak. Uhvatili 2 male lignje, a bit će dobre za ješku.
Jutros sam čuo da su jučer lignje radile za dana.

Kalamarko
23.01.2011., 16:10
Zadnjih par dana sam malo prikupljao informacije, uglavnom , peškafondo je čini se radilo lošije od dnevne panule posljednji tjedan, a panula po mjesecu je bila katastrofalana većini koji su izašli na more, iako su bili odlični uvijeti za lov na moru noću.

losos3
22.02.2011., 22:31
evo kako nam susjedi tamane lignje...

http://www.youtube.com/watch?v=yIJh1d1NT9Y

IvanE
08.07.2011., 16:12
Koliko je bitna debljina najlona za lov liganja? Ja lovim na 0.40 jer je veća šansa da ću otkačit peškafondo ako zakači. Neki govore da za lignju debljina najlona i nije baš bitna.

GoranSV
08.07.2011., 16:35
Meni je na tunji osnovni najlon, zbog zime i prstiju, 0.6. Pa je zogulin, pa je 15m 0.35 najlona. Pa je zogulin, pa je 5m fcarbona 0.35, na kojem su 2 zogulina (oni trostruki) za pušće na različitim ''visinama'', pa peškafondo na istom tom fcarbonu.
A na štapu mi je upredenica, pa je kraj isto kao i gore, 0.35 fcarbon sa onom gornjom kombinacijom.

DarioD
08.07.2011., 18:31
evo kako nam susjedi tamane lignje...

Kako dobro (veli Slavonac). Dogodi li se i vama meštrima od liganja ponekad ovako dobar ulov (ili više). Iskreno, ovako bih i ja rado u lignje :ffwjj: Čini mi se puno zanimljivije nego ribolov.

GoranSV
08.07.2011., 18:50
Iskreno, ovako bih i ja rado u lignje

Aha, svi bi :uimep:... dok ti ne doleti naša policija, pita dozvolu, pa ti kaže da izvadiš sistem iz mora, pobroje pušće i peškafondo... pa dobiješ penal jer su gore 3, a smije se imati 2 po sistemu.
I ovo nije moje moraliziranje na temu zakona, pravila i ostaloga, ovo vam prenosim priču osobe kojoj se to dogodilo ovog proljeća pri sipolovu :sram:
Pitalo ga da izvadi sistem, i brojalo pušće. Ponavljam po n-ti put, možda negdje policije nema ni za lijek, pa su vam ove moje priče čudne i nevjerojatne, ali na ''mom'' području su svakodnevna pojava, i ne opraštaju.

sobranin
08.07.2011., 19:41
Iskreno, ovako bih i ja rado u lignje

... dok ti ne doleti naša policija,... pa dobiješ penal jer su gore 3, a smije se imati 2 po sistemu.

Prvo, ono za mene nije gušt (niti sportski :sram: ) ovoje teška fizikala :doh::nahnah:

- gdje je uživanje u folkloru tipa: hoćeš li, nećeš li, ... ne pipaj nego zagrizi :cussing: , do kad ćeš me :sex: ..._ :laughh::laughh::laughh:

A što se broja ulignjara i limitirane težine uhvaćenog tiče, zakon je tu da se poštuje :yes:
( bez obzira kakav je:vttvbb: i tko ga pisao je :zbunjen: )

s_zlikovski
25.07.2011., 19:46
Konta san uzet:

- Obično motovilo
- Krena od 0.4 ili 0.5
- Peškafondo DTD onaj glavoč il kako se već zove
- I dvi skosavice, jedna narančasta i jedna zelena

Sad, jel ova debljina krene dovoljna?
Dal da uzmen DTD ili neke druge skosavice?
I ako imate još koji savjet...

Rokolina
25.07.2011., 20:07
Krena od 0.4 ili 0.5

Možeš slobodno i tanju uzet, dtd je ok ali ima i drugih i skupljih i razvikanih pa probaj kombinaciju dtd-yoz-yam-mar

s_zlikovski
25.07.2011., 20:20
probaj kombinaciju dtd-yoz-yam-mar

A lovin inače s tuđin peškafondima a ovo lito ću lipo uzet sebi samo šta neznan šta je bolje...

Tamo di lovin obično koriste DTD al sad ako ima nešta bolje a nije duplo skuplje uzea bi to.

Al neznan koje boje i veličinu skosavice i ima li to razlike uopće?

chomli
20.09.2011., 11:10
Molia bih preporuku za peškafonda - za po danu, predveće i za pod feral.
U ovon lignjolovu san loš, puno bolje mi ide na panulu i spinanjem s kraja....

neno
20.09.2011., 11:42
http://i56.tinypic.com/2mm66w4.jpg http://i53.tinypic.com/111qurq.jpg

http://i52.tinypic.com/1zhtgp.jpg

E sad o bojama se da raspravljat, ali nema pisanoga pravila, treba imati paletu i isprobavati. No međutim pročitaj ovaj topic od početka pa češ nači svakakvih preporuka za boje, a i slaganje sistema:ffwjj:.

manta3024
20.09.2011., 13:49

Široka tema al ukratko par savjeta mogu reći pa probaj.

Po danu obično koristim klasiku, bijeli peškafondo obični, mada sad ima stvarno široka paleta bijelih peškafonda od običnih duguljastih do manjih plosnatih itd.

Uglavnom koristim bijele, nekako sam na njih naviknuo al imam i par "šarenih" al sa bijelima najrađe lovim.
Radim razliku jedino u platnu s kojim je presvučeno peškafondo, dobro je imati i sa finijim platnom i sa grubljim, od Dtd su obično sva ista tako da nije loše imat peškafonda od više priozvođača sa ratličitim platnima.

Većinom iste koristim i po danu i po noći, s tim da imam 2-3 peškafonda koja imaju na sebi floroscentnu crtu tako svijetle pa mraku i njih koristim po noći kad lovim na feral.

Što se tiče skosavica po danu svijetlije obične a po mraku tamnije floroscentne mada to nije neko pravilo jer nekad zna bit i obrnuto.
Uglavnom treba svakih pola sata mijenjat peškafondo i skosavice, ja imam navezana 3-4 sistema na koje najćešće lovim pa samo pokupim i stavljam drugi i odmah lovim tako da nemoram često vezat sve ispočetka.

chomli
20.09.2011., 14:01
Ok hvala.

Ja iman 2 bijela, i obično uvatim od 1-5 lignji a tia bi to poboljšat :)

Razmišljam uzet od tritona narančasto-žuti za noć i zeleni s narančastom crtom za dan. Jel ko lovi s triton peškafondima, kakvi su se pokazali?

josme
20.09.2011., 14:08
Malo pitanjce: a da li znate koliko po zakonu smijete imati peškafonda u uporabi ?:hmmm:
Ukupno dva.......:zccc::daaa:

chomli
20.09.2011., 14:10
Uvik koristim 1 peškafondo i 1 skosavicu ili samo 1 peškafondo. Ionako ako uvatim jedva neku lignju, bude na peškafondo :mmb:

ivo-slano
20.09.2011., 15:31
Ja hitam sa tritonovim peškafondima i ne stavljam ništa drugo osim njih. Uglavnom oni zeleni "day-light" je fantastičan. Uvijek hitam više komada nego drugi oko mene. A kada svima drugima dobro, isto je i meni.
Ovi flourescentni nije ništa posebno. Kako drugima okolo ide, tako je i meni.
Uglavnom, ako ih nema....onda ih nema, pa imao ti zlatni peškafondo :uimep:

fcandrlic
22.09.2011., 13:22
Uglavnom, ako ih nema....onda ih nema, pa imao ti zlatni peškafondo

Potpuno se slažem, probao sam masu pušća i peškafonda, kad neće skočit ne pomaže ni dinamit vjerujte :liar: :uimep:.
Uglavnom koristim 2-3 standarne pušće i peškafonda bio noć ili dan a mijenjam ih jedino kad ostanu na dnu mora.:BangHead:

GoranSV
23.09.2011., 09:11
Uglavnom koristim 2-3 standarne pušće i peškafonda bio noć ili dan a mijenjam ih jedino kad ostanu na dnu mora.

Što mi i je najveća paranoja. Taman neka kombinacija pušća/peškafondo krene raditi... i onda ostane dolje :sram:
Od peškafonda mi rade bijeli i crveni, pa čak i bijelo/crveni (pola/pola). Probao sam i neke plave, bijelo/plave, neke šarene (svakakvih je boja bilo na tom peškafondu)... No, nekako mi ipak najbolje radi bijeli peškafondo. I to moj ručni rad. Obični olovni peškafondo, star k'o Grčka, gore montirao novu rozetu (one iglice), i sam ga omotao nekom tankom bijelom špagom. I taj mi najbolje radi.

Iako, na pragu sam formiranja još jedne teorije. Naime, prošle zime, jednog dana kad smo išli na lignje (po danu do mraka) u jednom trenu nije radilo ništa, i tako nastavilo nekih sat vremena. Meni dopi*dilo, izvadio opremu za VJ, i krenuo džigati. Par minuta nakon džiganja, a u intervalu od 15-ak minuta, stari je digao 4 lignje. On je nastavio mahati za lignje, dok sam ja džigao. E sada, teorija ide u smjeru da ih je džiganje privuklo... no, premalo je puta to isprobano da bi mogao reći da je to bilo to, a da nije puka sreća. S druge strane, ja sam prestao džigati, pa i ja krenuo na lignje... i od tada, ništa. Stalo džiganje, stale lignje :hmmm:

manta3024
23.09.2011., 12:57
Gorane nebi me začudilo da je to dobitna kombinacija, mislim da sam već bio napisao ali ponovit ću. Par puta dok sam lovio odlučim se malo pomaknut na vesla, sistem s kojim lovim na ruku dignem na barku, a sistem s kojim lovim na štap ostavim u moru, zaveslam par puta i kad barka krene malo brže skoro uvijek ili u 90 posto slučajeva se baci lignja na skosavice u pokretu.

Isto tako imaš opisan sistem od Kalamarka kako se lovi na Lošinju, bacaju samo peškafondo i stalno potežu i traže lignje.
S takvim sistemom nema stajanja već je najlon stalno napet (slično kao kod VJ) i stalno se poteže, diže na barku i ponovo baca što dalje od barke.

Tako da vjerujem da tvoja teorija ide u dobrom smjeru, điganje je vjerovatno privuklo lignje, što točno neznam, dal boja điga ili pokreti al vjerujem da je pomoglo privući lignje pa su krenule napadat skosavice.

fcandrlic
23.09.2011., 15:59
zaveslam par puta i kad barka krene malo brže skoro uvijek ili u 90 posto slučajeva se baci lignja na skosavice u pokretu.

Pa tako se love lignje iz barke :ffwjj:, treba ga tražit a ne bacit sidro u 2 popodne i "plesti goblen :hmmm: " do mraka. Tek kad lampu zamoče u more onda nešto ulove. (bez uvrede,tako je to kod mojih sumještana kojima se neda potrošit barem pola litre goriva do bolje pozicije nego bace sidro malo izvan porta)
Da me nebi netko krivo razumio, znam da ima starijih ljudi koji teško mogu veslat ili je barka jednostavno prevelika za "manovru" ali za mene osobno lignjolov nije nimalo statičan ( ima tu veslanja ako kurenat ne služi) jer bi mi bio dosadan.
Panula je zakon ali to je sasvim druga priča.

vicko
23.09.2011., 16:23
Kod nas u Dubrovniku gotovo svi su na sidru pa tako i ja, ovdje se uglavnom ide na lignje predveče gotovo u sam mrak i lovi se na svjetlo (fero, lampa). Ja sam normalno lovio za dana i gotovo uvijek bi nešto ulovio dok je sunce visoko na nebu.
Barka mi je prevelika (9 metara) da bi se puštao niz kurenat ili vjetar jer uglavnom se lovi na 50-tak metara od kraja, a i ostalim bi barkama smetao, ali planiram kupiti mali kaić koji bi bio idealan za veslanje i puštanje niz kurenat.

A što se tiče boje skosavice, veličine i proizvođača pa svak svoga konja hvali.
Prijatelj i ja imamo različite deve i ili hvatamo istovremeno zajedno ili jedan prvih pola sata, drugi drugih pola sata. Ma sve je to dosta diskutabilno jer što bi proizvođači prodavali da stalno neizmišljaju nešto novo pa bilo to dobro ili ne.
U principu ili večina lovi ili nelovi, naravno uvijek ima onih koji uglavnom stalno love. A najviše love oni koji su stalno na moru, a ne za kompjuterom :uimep: .

Kalamarko
23.09.2011., 22:41
Tako da vjerujem da tvoja teorija ide u dobrom smjeru, điganje je vjerovatno privuklo lignje, što točno neznam, dal boja điga ili pokreti al vjerujem da je pomoglo privući lignje pa su krenule napadat skosavice.

Treba znati i da se lignje iznimno rijetko love konstantno, najčešće grizu 5-15 minuta pa onda pauziraju (kao da su totalno nezainteresirane iako su na istom mjestu) 15, 20 minuta, pola sata pa i do par sati. Zašto to mislim? Znate da najviše lovim panulom. E, pa desilo mi se više puta da sam u tim pauzama nastavio kružiti panulom po poziciji, i često bi zakačio lignju za krilo, iznad glave, rep i sl. Tako da je to jiganje možda i slučajnost.
Svakako to treba ponoviti nekoliko puta, da bi mogao reći da nije slučajnost nego pravilo.

GoranSV
29.09.2011., 08:49
Kako se bliži 01.10., a time i dozvoljena uporaba ferala... Generalno, lovim na peškafondo i pušću. I to bez ferala.
No, kako imam i podvodne lampe za PR, od kojih je jedna na aku bateriju i traje 3 do 3 i po sata... razmišljam to nekako smandrljati u neki kvazi feral.
Ono što bi napravio je vezati tu lampu za x metara parangalske špage ili spectre (ovisno što mi bude prvo pri ruci), upalio, i spustio u more.
Mislim da je kut svjetla 15 stupnjeva od osi, i LED-ica je (dakle, nije ''prirodno'' svjetlo), 210 lumena.
Vidio sam da ima u prodaji sličnih sistema, gdje se lampa s nekoliko metara kabela spaja na akumulator, i baca u more. Ima halogenka za 200-ak kn, i LED-ica za skoro 1000kn.

Dakle, lampu imam, iako me malo brine taj kut svjetla, jer je rađen da osvijetli rupu u PR-u, a ne da svijetli svuda okolo... Pored toga, na koliku bi dubinu to trebalo spuštati? Jer na kupovnim ima par metara kabela, što bi značilo da ne ide baš duboko u more.
Nadalje, kakav bi peškafondo i pušća (koje boje) igralo u toj kombinaciji, uzevši u obzir da nije ''prirodno ''svjetlo, nego LED? Ako to ima utjecaja, jer bi svjetlo trebalo privući rubu, a ribe lignje... A ne osvijetliti peškafondo i pušću. No, da se ne bi dogodilo da npr. crvena pušća svijetli nekom ''radioaktivnom'' bojom zbog LED osvijetljenja i splaši sve u krugu od 100 metara.

fcandrlic
29.09.2011., 15:57
-Postoji više kombinacija i načina za lov liganja pod umjetnim svijetlom tj. svašta ljudi rade.
Neki samo "umoče" lampu u more, neki je spuste do dna a za dobri stari feral i njegovu uporabu svi znate...(sve navedeno vidjeh na svoje oči, crko mi bmw-e ako lažem :aha: :hmmm:).

Lignji vrebaju lovinu koja se skuplja pod svijetlom iz "zabijele" tj. iz onog polumraka i upravo ih tamo treba loviti.
Sto se tiče izbora pušći za lov pod lampom osobno ne mijenjam ništa s obzirom na dnevni ribolov (crvena,narančasta.plava...)

chomli
29.09.2011., 17:57
Meni se uranjajuća lampa i nije pokazala baš nešto. Em je nepraktična kad mjenjaš poziciju a i primjetia sam da se slabije lovi nego pod "starinski" feral. Zato sam skinija onu epruvetu(da ne pukne od temperature) i napravija nosać i koristim je po starinski! Ni sunce a bome ni misec nisu uronjeni u more ;)

Nemo
29.09.2011., 18:21
sa time se slažem u kompletu zato i radim feral koji će biti nad površinom

lignjar
01.10.2011., 12:35
Bit svitla, bilo kojeg, je da privuče sitnu ribu, kad je mrak, kad nema miseca, svitliti kad je jak misec je nepotrebno.

Lignja lovi iz daleke sjene, iz tih razloga kad se upali svitlo, bilo koje, peškafondo triba bacat dosta dalje od broda, u sjenu, tu je lignja.

Obavezno puštavati peškafondo priko prsta, da osjetiš jel se bacila ili nije, te se pušta sve do dna, zatim vračaš pomalo skosajuči do svitla, zatim ponovo.

Na kojoj se dubini lignja baci za toliko skratit pel, ako se baci na dnu tad drugu čekat sa laganim skosanjem, di jedna tu su i druge.

Svitli se obavezno kad si surgan, svitlit i puštavat se, može samo onda kad je kalma bonaca i kad te nosi lagani korenat. Čim ima malo vitra ili je korenat priko više triba bacit sidro.

Monci
05.10.2011., 12:15
Pa ja ne znam je li neka velika nauka,ali sam prije par dana prvi put u zivotu isao loviti lignje.Isli smo sa dvije barke trojica domacih ribara i ja.Oni su mi dali spravu sa tom varalicom,i prvu noc je bila nula,nista nisam ulovio,dok je moj partner iz camca izvadio sigurno 30-ak komada(oko 2,5 kg)I druga dvojica su bili slicni meni mozda po 2-3 lignje.Drugu noc sam bio bolje srece i izvadio nekih 10-ak komada,i nije neka velika mudrost,samo kad ih nadjes(za to sam ja svog mestra imao).Ovih dana planiramo pnovo,samo ja nosim stap i varalice,nekako mi je to veci gust

skipper
07.10.2011., 13:42
U zadnje vrijeme me privlače dosta lignje, naime gospodin inače vrhunski ribolovac i dobar prijatelj me nedavno uzeo na barku i zarazio lignjolovom, on ih hvata sa ("mekanim" štapom uz lagano skosanje, na kraju je olovni peškafondo, a iznad 1. ili 2. šustavice) a uglavnom završe kao ješku na panuli, gdje inače stvarno rastura.

I sad pošto sam ja idući tjedan igrom slučaja, pogađate ne na poslu nego na moru :hurra: i dobar dio vremena ću posvetit lignji, pa intenzivno razmišljam zadnjih par dana koju opremu da kupim i kako da ju instaliram na tunju.
A zaključak je ovakav: ići će osnovna tunja 0,50, vrtilica, tunja 0,20, ona klasična šustavica dtd sa šareno narančastim leđima, vrtilica, i peškafondo.

Kao peškafondo če najvjerovatnije završit (vrlo hvaljeni) dtd peškafondo glavoč bijelac sa dva vijenca. Takav sam si komplet smislio zahvaljujuči informacijama sa neta i dobrim djelom sa ovog foruma.

A često se spominje umjesto peškafonda samo olovo na kraju ako je teren sa kamenjem i ili travom zbog zapinjanja, e sad da se vratim na prijatelja sa početka, njegov peškafondo ima vijenac od mekanih iglica koje su valjda dovoljno čvrste za izvuč lignju a kada zapnu samo se savinu na drugu strani kad povučeš, nakon toga naravno izvadi pribor poravna i presloži iglice i ide dalje. To mi se čini vrlo praktično, a nisam nigdje naišao na takvo što, niti čuo da neko to spominje kao riješenje, pa se pitam jel takav pribor nevalja, ne radi ili je rijedak ili nepoznat večini, što za vas iskusne čisto sumljam. Može li mi netko malo objasnit i komentirat tu situaciju sa mekim iglicama... hvala

Kalamarko
07.10.2011., 22:28
Nisam neki stručnjak za peškafondo, ali mogu pokušati odgovoriti.

Materijal i oblik krunice nema utjecaja na to dali peškafondo mami, privlači lignje bolje ili lošije, to ovisi o radu samog peškafonda u moru (položaj kad slobodno tone) i po mom mišljenju nešto manje bitno boji i materijal obloge ako je ima (maheri kod nas love sa običnim olovnim peškafondom bez ikakvih điđa i boje po njemu).
Ako ti privlači lignje, ali ih često gubiš (ispadaju), onda razmišljaj o obliku i vrsti krunice (preoštre, prerijetke, pretanke iglice, ...).
U prodaji ima krunica od tvrdih materijala i mekih, svitljivih. Ove druge ćeš nekoliko puta poravnati (ali nikad neće imati raspored kao nova, nesavijena), a onda će jednom početi redom pucati iglice - i to je to, trebaš novu krunu. Ipak vjerojatno jeftinije rješenje od novog peškafonda kad zapne :ffwjj:

Sugar
10.10.2011., 07:14
kod zapinjanja peškavonda ja koristim vrlo jednostavan sistem....olovni prsten sa prorezom i kad zapne,lipo umetneš najlon u taj prsten (zaboravija reći da je prsten vezan na špagi) i spustiš po najlonu do mjesta di je zapela,par puta podigneš prsten i pustiš da "udari" u peškafondo i u 99,9% sličajeva je stvar gotova nakon par "udaranja" :ffwjj:

Sunka
10.10.2011., 08:19
Snagmaster (alat za spašavanje varalica) (http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=8719)

GoranSV
10.10.2011., 08:25
Kod zapinjanja peškafonda... kako kada :uimep:
Ako je bio sistem najlon - fcarbon i ostalo... tada bi znao i ostati dolje. Par cimanja, i ako popusti popusti, a ako ne... veži novog. U toj mi je kombinaciji zadnji dio sistema 0.25-0.3 najlon, tako da pukne tu, i da ostane dolje samo peškafondo.
Ako bi bio sistem za VJ... da, da, dobro ste pročitali, za vertical jigging :uimep:, onda ne bi ostao dolje. Zašto? Jer sam par puta lovio sa opremom za VJ, gdje je 30lb upredenica (ili jača, ne znam više ni sam, nekoliko sam rola promijenio, svaka sa svojom upredenicom)... i na kraju bi bio peškafondo. Pa, kada se zakači, samo malo jače povučeš... iskrivi se par iglica, i to je to :roflmao:

lignjar
10.10.2011., 16:32
Ma ljudi moji, lignja se ne lovi na samom dnu da bi vam donji peškafondo zapeja, minimum po metra iznad dna ili trave. Lignju lovite na dubinu na kojoj se ona nalazi, a to sam vam opisao u prethodnom postu. Lignja može biti u po dna a vi puštate peškafondo na dno pa kako će te je uvatit ili kako će se ona bacit. Vi morate otkrit na kojoj je dubini. Kad to ustanovite na vama je da skratite tunju na odgovarajuču dubinu.

Ja lovim sa dva pa i tri peškafonda, i to surgan ali sam na poziciji di sam siguran da je ima. Bija bi lud doći nasumice bacit sidro i čekat, isto tako je ludost puštavat se niz korenat ako niste iznad pozicija di ima liganja, takozvana ''mela''.

Panula i skosavica povlače se na plitkim brakovima ili uz kraj, pa nečete otiči na otvoreno more i panulavat ili skosat lignju, ili di je more pre duboko, pa sve je već poznato kako lignja radi.

Nemo
10.10.2011., 17:51
pa zna se di su lignje di ima sitne plave ribe i gira tu ih bar mi lovimo. Znadu se mista gdje se sitna plava riba zadržava ali ove godine loše skroz

GoranSV
10.10.2011., 17:56
Istina... ali ima mjesta gdje se puštaš niz kurenat, i gdje svako toliko ima poneka ''uzvisina'' na dnu.
Ili mašeš, stari maše na drugom kraju barke, trkeljate... ne gledaš FF i obalu na minutu-dvije, kurenat te odnese na dva metra pliće...
A tebi je peškafondo lijepo metar od dna na prijašnjoj poziciji, gdje si ga spustio i digao paš-dva... mašeš... i onda odjednom više ne mašeš, nego natežeš sistem u nadi da će sve ostati čitavo :uimep:

lignjar
10.10.2011., 18:09
Ej tad, pališ motor i nazad ako uspiješ, ali obično ne, ili kad već tako se puštaš niz korenat onda na dno staviš obično olovo a gori dvi varalice i nema gubljenja donjeg olovnog peškafonda.

chomli
10.10.2011., 19:33
Kod nas se lignje peškafondom love preko dana i predvečer di su dubine 30-45m(osim ako se ne lovi pod sviću onda se ide u pliće ili u zimu kad se vuče skosavica bez peškafonda ide se uz sami kraj). Lovin ih uvik 1 paš od dna. Što se stvarno znaju naći lignje "na pola od dna" di su tako velike dubine?

lignjar
12.10.2011., 18:16
Što se stvarno znaju naći lignje "na pola od dna" di su tako velike dubine?

Nije lignja samo na dnu, bude i pri samoj površini. Kad se kaže ''u po dna'' to ne mora biti na 25 m ako je dubina 50m, već i na 35, uglavnom dosta iznad samog dna.
''U bok barke'' tad je na samoj površini možda metar dva dubine, tad se bacaju samo oni mali olovni peškafondi koji ''balaju'' dok tonu, bacaju se što dalje od broda, tad se lignja ako je ima baci za njim. Ne puštate ga duboko možda desetak metara, pa ga izvlačite na način kao da pel motate na motovilo, tad ''bala'' najviše a to ''pali'' lignju da se baci, koja je pri površini.

motobean
12.10.2011., 18:46
Ja lovim sa dva pa i tri peškafonda, i to surgan ali sam na poziciji di sam siguran da je ima. Bija bi lud doći nasumice bacit sidro i čekat, isto tako je ludost puštavat se niz korenat ako niste iznad pozicija di ima liganja, takozvana ''mela''.

Molin te da mi pojasnis šta je točno mela, u više navrata sam čuja za taj pojam ali niko da objasni na paravi način?

lignjar
12.10.2011., 19:45
Mela ti je jedno usko područje, kad mislim ''usko'' nije metar več dosta šire, kamenito dno izdignuto iznad pješčanog dna ili onog s puno trave, na kojem se skuplja riba, nije tu velika razlika u dubini ali sasvim dovoljna da bude dobro stanište svega u moru.
Mela može biti dugačka i milju pa i više, kako gdje, ide u raznim smjerovima koji put čak okomito na kopno ili otok, ali uglavnom su u smjeru plime i oseke, te na raznim dubinama.
Nečete tražit melu na 150 metara dubine već dosta pliče iznad 70 metara. Melu moguče nikad nečete sami pronači već vas na melu mogu upozoriti oni koji znaju. Teško je sam odrediti di se nalazi.
O meli se mogu pričat priče, ali ovo ti je najjednostavnije pojašnjenje kako ona izgleda na morskom dnu.

Suprotno melama imaš npr. ne znam narodni naziv, isto tako duboke brazde, to sam vidija na sonderu, npr. dubina svagdi oko mene je od 24 do 25 metara, a kako se brod pomiče livo desno na sidru sonder pokaže priko 50 metara.
Jednom sam pokušao pratiti duljinu te rupe ali nisam uspija. Kad se na takvom mistu usidriš garant je dobar ulov ali triba pogoditi, u odnosu na melu dosta teže a koji put i nikako.

Mela ima svoju širinu i duljinu, a nestaje u dubini te se izravna sa dnom. Ne znam da li sam bio dovoljno jasan.

Kalamarko
12.10.2011., 20:41
Što se stvarno znaju naći lignje "na pola od dna" di su tako velike dubine?

Nije lignja samo na dnu, bude i pri samoj površini. Kad se kaže ''u po dna'' to ne mora biti na 25 m ako je dubina 50m, već i na 35, uglavnom dosta iznad samog dna.
''U bok barke'' tad je na samoj površini možda metar dva dubine, tad se bacaju samo oni mali olovni peškafondi koji ''balaju'' dok tonu, bacaju se što dalje od broda, tad se lignja ako je ima baci za njim. Ne puštate ga duboko možda desetak metara, pa ga izvlačite na način kao da pel motate na motovilo, tad ''bala'' najviše a to ''pali'' lignju da se baci, koja je pri površini.

Otprilike tako kod nas love 'maheri' za peškafondo.
I kad je lignja na dnu ili blizu dna, lošije se lovi nego kad je dignuta.
Amateri koji nisu dovoljno stručni za takav način lova, ne uspiju uloviti lignje koje su gore (ulove komad, dva eventualno) i onda puste paškafondo da im previše propadne kroz masu i tako masu spuste dole. Znalci pak, rade tako (pogotovo kao ih je dvoje-troje na barci) da masu dignu gore i približe barci, i naprave dar-mar tih 5-10 minuta dok lignja grize.

lignjar
13.10.2011., 17:57
Netko je ovdje na forumu napisao da lignjolov i nije neki gušt a ja i dalje tvrdim da je to umječe koje se stiče godinama, isto kao i za ostale vrste i načine ribolova.
Triba osjetiti kad se lignja baci na peškafondo, to je potez isto kao i da riba vuče, triba je znat uvatit i namamit kad samo sa žužnjem dira peškafondo, ima tu mnogo tog lipog u lignjolovu.

Ako čete samo bacit peškafondo u more i cimat gori doli tad sigurno nema gušta, lignjolov je cili proces od puštanja tunje u more do istraživanja lignje di je na kojoj dubini itd

''Maheri'' love i kad nije vrime od lignje.

I još nešto da vam otkrijem čim ste peškafondo ili varalicu dirnuli prstima, gotovo je bar uru dvi vrimena nečete lignju čut dok more ne ispere mirise koje ste ostavili prstima na peškafondo ili varalicu.

Pitat čete se kako je ne dirnuti i to ću napisati ali ne sad, da vidim da li vas to zanima.

darkoford
13.10.2011., 18:39
I još nešto da vam otkrijem čim ste peškafondo ili varalicu dirnuli prstima, gotovo je bar uru dvi vrimena nečete lignju čut dok more ne ispere mirise koje ste ostavili prstima na peškafondo ili varalicu.

To je problem i kod većine ostalih umjetnih i prirodnih mamaca.

Pitat čete se kako je ne dirnuti i to ću napisati ali ne sad, da vidim da li vas to zanima.
Naravno da nas zanima.

Nekako općenito ne uspjevam otići na lignjolov kad je sezona, ulovim ih nekoliko u 8. mjesecu, kad je to dosta teško i iziskuje puno pretraživanja terena.

Sunka
13.10.2011., 18:46

Ili ruke u rukavicama nekakvim, ili ruke "nadipane" lignjama ili srdelama :uimep:

manta3024
13.10.2011., 18:54
Slažem se sa svim gore navedenim, nekad mi se čini da što više znam to manje lovim.
Inače nisam sklon nekim eksperimentima al tu tamo čujem neku "caku" pa probam al držim se nekako univerzalnog sistem, dole peškafondo a pola metra do metar iznad peškafonda skosavica.

Po danu koristim svijetlije a po noći tamnjije boje, s tim da dosta često mijenjam sisteme.Obično lovim sa dva sistema istovremeno a još 3-4 čekaju spremna.

Nisam baš neki stručnjak, čak sam daleko od toga al imam jaku volju da naučim.Baš me zanima objašnjenje zašto ne dirati peškafondo prstima?

chomli
13.10.2011., 19:12
I mene zanima to u vezi mirisa, mada nisam to primjetio kad spinam s kraja. Neki dan sam digo 3 lignje u 3 bacanja. Ukupno 6 u pola sata lova i uvik bi ih opipao prstima. Jedino na što pazim je da ne bude crnila ili lignjine sluzi pa sa sebom uvik nosim i četkicu za zube kojom čistim skosavice i peškafonda :uimep:

Kad već pričamo o mirisima, dal pomažu oni sprejevi sa ekstraktima slanih srdela i slično?

Mataj
13.10.2011., 19:13
Pričao mi je bratić za tu foru, iako ga nisam baš pozorno pratio, ali mislim da je bilo riječ da se ugvati za onu omču/vrh gdje se vezuje na najlon. :ffwjj:

StipeBrodarica
13.10.2011., 20:10
Ne slažem se sa ovim navedenim, onda po toj teoriji niko nebi nikad uvatija lignju prve 2 ure, a niko na to i ne pazi nikad...

Suspiria
13.10.2011., 22:15
^Teorija definitivno ne stoji, jer praksa pokazuje drukčije rezultate. Gledajući po sebi i drugima koji love pored mene, nitko se ne pridržava toga da ne prima prstima peškafondo. Naravno da je svatko od nas nešto ulovio unutar pol sata, sat, kako kada, no to još ovisi o 5629036836 drugih faktora koje nema smisla nabrajati. Normalno da ponekad ništa ne uloviš, ali to sigurno nije radi dodirivanja ješke prstima.

Sugar
14.10.2011., 09:18
ok,ja po navici kad oslobađam lignju uhvatim varalicu za vrh tamo di je zakvezena za nailon,ali isto tako mi se zna desiti da je uhvatim prstima i nakon toga ulovim....a nekad je mogu i u ginekološkim rukavicama dirat pa nema ništa od ulova....tako da mi ta teorija nije nešto,ali zašto na probati.... :hmmm:

lignjar
14.10.2011., 20:04
E pa šta ste se upalili, pa zar ne shvačate da lignja biži od svega što nije miris od mora, ribe itd. To što se netko ne pridržava ovog što sam ja napisao o diranju ribice i peškafonda, to je njihova problem. Ako živite i radite pod staklenim zvonom gdje nemate dodir sa raznim mirisima onda ok.
Ja tvrdim i ostajem kod toga da se varalice ne diraju prstima jer njima prenosite mirise koje lignja ne voli.

Evo prvo pitanje, dali ste, kad ste kupili i montirali nova peškafonda ulovili ili našli lignju odmah nakon bacanja, niste to je sigurno, dok mirise more ne ispere.

Drugo, svaki brod pa i moj ima određen miris, laka, piture, nafte, tufine, to lignju odbija ne privlači je, od tih mirisa lignja biži. Ne ulazite u brod rukama u vis več se držite i vačate za djelove broda, te tako prenosite na peškafonda i varalice.

Bilo bi ludo pisati i napisati, ja nisam nikad uhvatija peškafondo ili varalicu prstima, jesam i dogodi se često, baš iz tih razloga vam kažem da onaj koga nisam dira na njega se baci prije nego na onog kojeg sam dira.

Ne tvrdim samo to ja več veliki meštri od lignje, koje dosta dobro znam.

A kako skidate sa lignje, lignju uhvatite za glavu, nategnete pel do samog peškafonda ili varalice do prsta i tad izvučete krunicu od peškafonda. Odmah bacate u more.
Kad spremate namotate pel na motovilo do samog kraja, tad prvo ribicu uhvatite laštikom pritegnete za motovilo namotate još dva puta i na isti način uhvatite olovni peškafondo.
Spremite u posebnu kantu i to vam je to, isti postupak kad odmotavate pel, nad morem, skidate laštik i bacate u more bez diranja.

Laštike kad kupite potopite u more a nakon toga spremite u kantu di držite pribor za lignje.

Teško je sve to opisat, ali možda kad se vratim napravim i mali filmić da vidite kako se to radi.

darkoford
14.10.2011., 22:40
Lignjar u potpunosti se slažem sa tobom. Pa svi smo na ovom forumu pročitali dipanje kamenja, premazivanje silikonaca i sl. Ribama i lignjama sigurno ne odgovara miris kineske plastike, miris nikotina sa naših prstiju, miris benzina ili nafte razlivenog po podu, losion poslije brijanja i tako u nedogled.
Sve je relativno pa tako i to ali iznimke ne čine pravila. Ako se ne diramo prstima i pazimo gdje ih odlažemo uspjeh će sigurno biti bolji.

lignjar
15.10.2011., 11:25
Točno darkoford, pa ja sam u mom gornjem postu napisa da se i meni dogodi da ih uhvatim prstima, ali nastojim to izbječi koliko mogu.

skipper
15.10.2011., 18:14
Meštri od lignje u mom kraju kažu da kada lignja radi, radi bez obzira na sve; boju, miris, oblik itd. Ali tada valjda i nije neka mudrost uhvatit. Treba biti majstor i ulovit kad baš i nije vrijeme od lignje, a u tom slučaju sigurno ove sitne finese čine bitnu razliku

lignjar
15.10.2011., 18:30
Kod nas se kaže naletija na ''piket'', kad se pojavi masa liganja, to traje desetak minuta možda više, tad se lignja stvarno baca na sve, ali prošla su vrimena kad se ulovljena lignja mjerila kilima, danas se broji komadima.

Svi imamo različita iskustva, neko manje netko više ulova, netko početnik a netko ''meštar'', a sve više je lignjolovaca zato triba poslušati svaki savjet i naučiti što više, lignje će biti sve manje, pa svaki savjet dobro dođe.
Ja osobno bih poslušao savjet i probao ono što neznam u bilo kojem ribolovu pa tako i u lignjolovu.

manta3024
15.10.2011., 18:53
Lignjar jel mi možeš reći sa kojim najlonon loviš?Mislim koji promjer?

Ja koristim za osnovni 0.35-0.40, a ispod djogulina florokarbon 0.22.Čak razmišljam da stavim i tanji pošto lignja dobro vidi.

StipeBrodarica
15.10.2011., 19:52
Ma nisamo se napalili nego je činjenica kad se baca da se baca na sve u pokretu, a sad naravno da ovi mirisi šta si nabroija tipa nafta, smola, pitura ili šta ja znam bitno utječu na ulov. Peškafondo mora bit u kanti, a i neče bit pod paletama :doh:

darkoford
15.10.2011., 22:16
paletama

Pajolom. :ffwjj:

StipeBrodarica
16.10.2011., 09:45
Pajetama Bože me sačuvaj....

lignjar
16.10.2011., 11:26
Ma nisamo se napalili nego je činjenica kad se baca da se baca na sve u pokretu, a sad naravno da ovi mirisi šta si nabroija tipa nafta, smola, pitura ili šta ja znam bitno utječu na ulov. Peškafondo mora bit u kanti, a i neče bit pod paletama :doh:

Evo Stipe moj da ti napišem, prvo pajola pokriva santine u brodu, koje su povezane brunalima probivenim u glavama koje drže madire, kaljuža ispod motora se pumpa kaljužnom pumpom, ili paja ručno ako nemaš pumpu. Uvik iz ovih starijih motora curi nafata, ulje, more itd tako da su santine ispod motora uvik pune i mrlišu na naftu, ali da ti ne objašnjavam.
Vidim ti si sa Brodarice, pa tamo ima dosta ribara sa drvenim brodima, pa pitaj njih.
Ja sam i napisa da su moji peškafondi uvik u istoj kanti, a ne ispod ''paleta'', očito ne čitaš sve što napišem.
Osim toga ja sam bar 40 god. po moru, i to možda nešto znači, samo da sam 40 godina gleda i sluša druge, naučija bi nešto, te pokuša to priniti drugima.

Tebi Stipe želim dobar lignjolov i puno ''piketa'' i ulovljene lignje, na način na koji ti loviš.

Nemo
16.10.2011., 18:03
E moj lignjar morat ćemo ti i ja jednom u lignjolov, dolazi nova lampa za feral već gotova i nije puno skupa. Ove godine neće pa neće bio i u subotu pa me bura potirala prije mraka doma.

lignjar
18.10.2011., 08:05
E moj lignjar morat ćemo ti i ja jednom u lignjolov, dolazi nova lampa za feral već gotova i nije puno skupa. Ove godine neće pa neće bio i u subotu pa me bura potirala prije mraka doma.

Evo ja stiga sinoč, danas idem do broda nakon 21 dan, idem palit makinu, viti jel sve OK. Čim kala bura krečem prema mojim poštama za lignje, zaželija sam se. Po prognozi, večeras i sutra bi tribalo biti sa malo bure ili kalma bonaca prid prominu vrimena. Tad triba uvatit ona 3-4 sata mirnog, tad bi tribala radit lignja.
Ne znam hoču li daleko ili vrtit se tu oko otoka za početak. Ipak triba skupit malo snage.

Šta se tiče zajedničkog lignjolova možemo se dogovorit, nema problema.

GoranSV
02.11.2011., 08:58
Jedno pitanje... a možda i više njih :uimep:
Uočio sam, da pored ''klasičnog'' lova peškafondom, gdje se spušta peškafondo i pušća (skosavica) pa se maše... neki love i tako da imaju samo peškafondo. Pa ne spuštaju ispod sebe, nego ga zabacuju, i povlače prema sebi.
Pa, pitanja:
Kada se tako zabaci samo peškafondo, da li se čeka da padne na dno? Vjerojatno da, ali svejedno pitam.
Da li se povlači po dnu, tako da skakuće po dnu od cimanja do cimanja, ili se povlači tako da sve više i više ide prema površini? Odnosno, da li se cimne, pa se čeka da peškafondo opet padne na dno, ili se kontinuirano cima (skosa) dok peškafondo ne dođe do barke?
Da li se koristi klasični peškafondo, ili neka specifičnija verzija - težina, oblik, boja?
Kojom se brzinom povlači prema sebi?
Ima još pitanja, no mislim da ste shvatili... treba mi detaljan opis te tehnike :uimep:

Kalamarko
02.11.2011., 10:17
treba mi detaljan opis te tehnike

mislim da sam par stranica prije malo detaljnije opisao.
Peškafondo nikako nesmije na dno, osobito ako je masa na pol dna.
Uglavnom taj način lova je za odlikaše, ne za tebe i mene :sram: (bez uvrede :doh:)

GoranSV
02.11.2011., 11:30
Uglavnom taj način lova je za odlikaše, ne za tebe i mene

Odlikaš se postaje učenjem i upornošću, nitko se ne rađa odlikaš. Pa, ako su drugi naučili, i ja ću :aha:
A kako sam našao post u kojem pričaš o tome, ovo počinje biti spam i ulazi u kategoriju ''Koristi search'', pa ću se strashati kroz par sati, ako nitko ne napiše ništa novoga u međuvremenu :ffwjj:

Pol
02.11.2011., 11:54
Jedno pitanje... a možda i više njih :uimep:
Uočio sam, da pored ''klasičnog'' lova peškafondom, gdje se spušta peškafondo i pušća (skosavica) pa se maše... neki love i tako da imaju samo peškafondo. Pa ne spuštaju ispod sebe, nego ga zabacuju, i povlače prema sebi.
Pa, pitanja:
Kada se tako zabaci samo peškafondo, da li se čeka da padne na dno? Vjerojatno da, ali svejedno pitam.
Da li se povlači po dnu, tako da skakuće po dnu od cimanja do cimanja, ili se povlači tako da sve više i više ide prema površini? Odnosno, da li se cimne, pa se čeka da peškafondo opet padne na dno, ili se kontinuirano cima (skosa) dok peškafondo ne dođe do barke?
Da li se koristi klasični peškafondo, ili neka specifičnija verzija - težina, oblik, boja?
Kojom se brzinom povlači prema sebi?
Ima još pitanja, no mislim da ste shvatili... treba mi detaljan opis te tehnike :uimep:

Tako ti se uglavnom lovi na kurenat, vidiš dubinu i odmotaš metar manje pela. Zabaciš u daljinu tako da peškafondo pada po dijagonali (sporije) i držiš prst na pelu. Kad padne na dno (tj metar od dna) dižeš i ponovo sve isto.Koristi se normalan peškafondo, meni je bolji manji jer sporije pada, boja po izboru.
Dobra stvar kod te tehnike je i da vidiš dubinu na kojoj su lignje, pa ako su više, onaj klasični u drugoj ruci digneš više.

GoranSV
02.11.2011., 12:48
Mora li baš biti peškafondo, ili se može klasična pušća (skosavica) otežati nekakvim x gramskim olovom ispred same glave? Time bi se dobila težina za izbačaj i tonjenje, a usput i ''prirodniji'' oblik ribe. Možda čak i staviti olovo x centimetara ispred pušće (skosavice), pa da pušća (skosavica) leluja iza olova?

Pol
02.11.2011., 15:55
To je još jedna tehnika lova liganja na kurenat gdje skosavica ovisno o količini olova ispred sebe ide za barkom na određenoj dubini (nešto kao sporija panula). Pešafondo isprovocira lignju brzinom padanja prema dnu, vjerujem da to bolje funkcionira od skosavice sa masu olova ispred ili iza sebe, olovo bi samo smetalo. Ako loviš lignje iz barke, primjetio si da peškafondo lovi jednako dobro kao i skosavica.