View Full Version : Jestiva Kračun (Agaricus macrosporus)
Jadranka
11.01.2011., 19:37
Kračun (Agaricus macrosporus)
http://i969.photobucket.com/albums/ae171/jadranka_02/Agaricus_macrosporusGR.jpg
Drugi nazivi: grkalj, velika pečurka, pokrovača
Klobuk: promjera je čak do 30 cm, najprije polukružan, pa zvonolik i na kraju otvoren, vrlo mesnat, potpuno bijele boje, malo vlaknast, za sušna vremena pokriven bijelim čehama, na pritisak požuti.
Listići: slobodni, prilično gusti, u mladosti blijedo-crvenkasti, zatim crveno-smeđi i na kraju čokoladnosmeđe boje.
Stručak: 5-10 cm visok, debeo, pun, kasnije šupalj, bijel s uraštenim čehama, koje se kasnije gube, vjenčić je opnast i viseći, nazubljena ruba.
http://i969.photobucket.com/albums/ae171/jadranka_02/primavera08120.jpg
Meso: bijelo, mirisom podsjeća na anis.
Stanište: raste u kasno ljeto u grupama, krugovima ili linijama, a može i pojedinačno, po pašnjacima, livadama i šumskim čistinama.
Jestiva gljiva, izvrsne kakvoće.
Jadranka
14.01.2011., 08:52
Bratić šampinjona?
Da, samo puno veći. Jedne godine sam našla na Gomili (Ćićarija) dva ogromna kračuna. Čak nisu bili niti otvoreni. Imali su klobuk kao dinja.
taxxodium
14.01.2011., 10:53
Svijet gljiva je poseban i čudan. Nalazio sam ovu gljivu na dva mjesta na zemljanom putu s dvije različite strane jednog voćnjaka od nekih pet-šest hektara. S drugih strana tog puta i tog voćnjaka su površine pod kukuruzom, pšenicom, djetelinom, sojom... Ono što je posebno i čudno je da se teško može primjetiti bilo kakva razlika u mikroklimi i tipu zemljišta i raslinja cijelom dužinom tih puteva, nema je ni u nadmorskoj visini, ali kračun si odabrao dva mjestašca od tolikog puta i pojavio se početkom svibnja prošle godine i sredinom kolovoza na tim mjestima i nigdje više u blizini. Znam to sigurno jer često šetam po tim, kako to kažu Slavonci, lenijama. Čak sam razmišljao o tome da iz fore odvojim te komade zemljišta lagano ašovom i lopatom i dovezem ih kod sebe na njivu iza dvorišta :sram: !
Kod nas ga zovemo livadski sampinjon i stvarno u mnogome podsjeca na prave sampinjone: oblikom, velicinom, bojom i ukusom. Raste po livadama i pasnjacima obicno pred kraj ljeta a nekih godina zna ga biti i u kasnu jesen.
Raste u skupinama, takozvanim kolima i krugovima i ima godina kada zna bas obilato roditi. Narocito dobro zna roditi po strnjicima gdje je uzgajana psenica i livadama gdje se napasaju konji i ima konjskog djubriva. Treba ih brati dok su mladi, odnosno sve dok im boja otvorenog klobuka sa donje strane ima svjetlu boju, boju kuvanog mesa, a one starije koji potamne i boja prelazi u crnu, ostaviti radi reprodukcije i da imamo sta brati i narednih godina :ffwjj:
greenfish
14.01.2011., 21:05
Preporučam i napraviti presjek donjeg dijela ( dna ) stručka ukoso. Otrovne pečurke požute ( boja limuna) na presjeku, jestive ne..Stručak ovog jestivog agaricusa bi trebao na presjeku lagano porumeniti..
Evo za usporedbu slike otrovne pečurke, Agaricus xantoderma:
http://i988.photobucket.com/albums/af3/greenfish1968/gljive%20razne/agaricusxantodermaotrovna.jpg
Zbracun
14.01.2011., 21:05
MCF, čini mi se da ti govoriš o pečurki. Ona je dosta rasprostranjena i puno je manja, nema tako debeli vjenčić.
taxxodium
14.01.2011., 23:08
Kračun ne raste u takvim skupinama, niti sam ga nalazio u krugovima, niti sam našao u dostupnoj literaturi da se on pojavljuje u krugovima i kolima. Xantoderma požuti, manja je i ima drugačiji miris. Ali opreza kod gljiva nikada dosta. Ne berite premlade gljive kada je teško odrediti kojoj vrsti pripadaju, stare pogotovo ne, čitajte puno i istražujte. Mislim da je zbog veličine i izgleda kračun teško zamjeniti s drugim šampinjonima-pečurkama.
Tako je. Mcf je spomenuo Plemenitu pečurku (Psalliota hortensis) ili šampinjon koji se i umjetno uzgaja. R. Božac u svojoj knjizi navodi da raste na terenima koji su pognojeni konjskim i ovčjim izmetom. Dakle po vrtovima, pašnjacima, okrajcima šuma. Gljiva je visoka 3-5cm s klobukom promjera do 10cm.
Kračun se još spominje pod sinonimom: Psalliota macrospora (Moell. ex Schff.)
Jadranka
16.01.2011., 18:03
Kažu da je jedna od najvećih od sviju šampinjona i spada među najveće gljive uopće.
Nazivaju je također Agaricus urinascens Singer.
simba03
25.10.2011., 23:09
Vidim da je tema doslovno "stala" :sarkazam: , a upravo sada je vrijeme za potragu :ffwjj:.
Bio sam za vikend na ribičiji i posjeti prijatelja virbla u Fuki i tamo je mještani beru jer su livade doslovno pune berača.
Zanima me više spremanje tih gljiva i kako je netko spomenuo da su iste izvrsne kad ih se ukiseli :kkkk:.
Pa mislim da ih komotno možeš spremat kao i sve pečurke (šampinjone)... Dakle, sigurno je najbolji na rižoto pomiješan sa drugim gljivama, kao i u juhi u kombinaciji sa crnim trubama ili vrganjima... :ffwjj:
Jadranka
26.10.2011., 09:56
Ako nađeš poveće kračune probaj ih pohovat. Samo sam jednom našla kračune poveće (klobuk cca 12 i 15 cm), čak još zatvorene i to na Ćićariji. Ja sam klobuk zrezala na tanke šnite i pohala, stručak ne. Njega dinstaj.
orsobruno
29.10.2011., 21:26
Da, baš je vrijeme za potragu Kračuna.
Još da dodam, trenutno službeno ime je: Agaricus Albertii (Bon.). Zašto postoji više imena? Neznam. Svako po svome, i totalna zbrka.
Ne rastu u krugovima itd., ali se može pronaći više komada u staništu. Već 4 god. ih nalazim na istom mjestu, doslovno tri komada, na istom cm2. Nevjerojatno. Uvijek iste veličine, oko 35 cm promjer klobuka. Ako naletim koji dan prije još bolje, klobuk ko dinja.
Kako ih pripremiti? Ja bih preporučio da se mladi (listići još bjelkasto roza boje) narežu na kriške 1cm, posložiti na aluminijsku foliju, nakon toga popapriti, posoliti, dodati češnjaka po volji, maslinovo ulje. Prekriti istom folijom i u rernu 20 min. na 180 stupnjeva C. U sve to možete dodati i šnite kruha, koje će dobiti nezaboravan štih.
zdravko
30.10.2011., 09:37
Ja sam išao jutros malo u šetnju i pronašao ovih puno - mislim da je to pravi šampinjon. Ima i onih što su izpod bijeli a za one se kod nas kaže da su otrovni.
http://i872.photobucket.com/albums/ab287/zdravko2010/pt1-5.jpg
orsobruno
30.10.2011., 15:29
Samo pazi da se ne uvuče u košaru neki Agaricus Xantoderma (Otrovni šampinjon). Žuti na dodir, a naročito na prerezu dna stručka.