Ako uzmemo u obzir sve češče vremenske nepogode zbog klimatskih promjena, odgovor kako uzgajati naše biljke dolazi sam od seme - zašto da ne napravimo mali plastenik!
Koje su prednosti uzgoja u zatvorenom ili pokrivenom prostoru:
1. Biljke su zaščitene pred tučom, vjetrom, prejakom kišom, kasnim mrazom u prolječe i ranim u jesen
2. Mi sami regulišemo klimu i navodnjavanje
3. Zbog gore napisanog smanji se nam opasnost od bolesti i na taj način i preventivna i terapijska zaštita
4. Cijelu zimu možemo da jedemo svoje povrče (radič, salata, karfiol, motovilec, kupus)
5. Prinosi paradajza, paprike, krastavaca, dinji... puno su veči jer baš ovo povrče je najosetljivije na previše ili premalo vode, na kišne godine, a i zbog toga što jih možemo ranije posaditi, a berba se nam produžava do prvih mrazeva.
6. Povrče beremo nezavisno od vanjskih uslova. Naročito je to bitno npr. kot krastavca za ulaganje. Znamo da volimo da ulažemo što manje i zbog toga jih trebamo brati svaki ili bar svaki drugi dan. Znamo takođe da ako idemo u branje kad je lišče mokro da jih odmah uhvate bolesti i kraj je vrlo blizu. Isto je sa paradajzem.
A što ne valja?
1. Trebamo uložiti malo više truda,da ga napravimo
2. Trebamo i malo para
Iz kojeg materiala da ga napravimo?
1. Najeftinije i najlakše za obradu i postavljanje je drvo. Konstrukcija ne treba biti neznam kako jaka, treba da je dobro sve spojeno i učvrščeno zbog vetra i da ima naklon krovnih greda malo veči zbog snijega. Cijena drva u Sloveniji je relativno nizka i komplet što treba ne iznosi više od 200 eu za 60 m2 što smatram da je sasvim dovoljno za jedno domačinstvo.
2. Metalna konstrukcija je puno trajnija od drvene, a sa njom se malo teže barata i traži več malo više znanja ako oče čovjek sam da to uradi (varenje, bušenje, savijanje...) a i skuplja je od drveta
3. Može, da se napravi konstrukcija i od plastičnih cijevi koje nisu skupe samo problem je kasnije jer ne možeš na njih ništa pribit a ni objesit. Vrlo su osjetljive i na mraz, a problem je i visoki sneg.
4. Ako imamo malo više novca možemo i da kupimo ovakav manji tunel i u trgovini
Za pokrivanje nam treba UV stabilizovana folija. Ja preporučujem što kvalitetniju jer se iako je skuplja ovaj trošak brzo povrati sa dugovečnošču kao i sa boljim urodom.
drveni.

Reply With Quote

, ali ipak guštam i zadovoljna sam s onim kaj je. Meni su konačno počele tikvice
.gif)

.gif)

.gif)
.gif)

Uputstva & Objašnjenja
Stavljanje slike u post
BBcodovi
Grupa Provjereni