Pošto ima zainteresiranih otvaram ovaj topic da podijelimo svoja iskustva na tom području. Mislim da je ovo jako dobra tema za rasprave i uzamno učenje.
Klice se smatraju hranom za održavanje vitalnosti i poboljšanje zdravlja i nazivaju se vitaminsko-mineralnom bombom. Osim toga sadrže enzime i nukleinske kiseline koji pokreću izmjenu tvari, regeneraciju stanica i jačaju imunitet. Klice sadrže 11 puta više minerala i vitamina nego sjemenke od kojih se uzgajaju, a koje obično kuhamo.
U čemu uzgajati klice? - Isprobala sam razna klijališta koja se nude na tržištu i sve ih odbacila. Najbolje rezultate popstižem najjeftinijim načinom, u običnoj staklenoj tegli. Ja koristim veće tegle (1,5 l) jer klice trošim svakodnevno.
Dakle, trebate staklenu teglu, komad gaze i par gumica.
Princip uzgajanja klica - Klice stavite u teglu i napunite je vodom bez velike filozofije koliko, ulijete vode kao da ćete pomočiti grah. Ne treba filozofirati ni o tome koliko se moće, prosječno 10 h. Ja ih obično pomočim navečer i kad se dignem obavljam daljnju radnju.
Stavi se gaza na otvor tegle i na nju nabaci par gumica, okrenemo teglu s gazom nadolje i iscjedimo vodu. Pod tekučom vodom još jednom klice isperemo kroz gazu, ocijedimo vodu i teglu s gazom prema dolje odložimo u neku posudu tako da tegla stoji malo na koso kako bi se ostatak vode dalje cijedio. Ja sam u tu svrhu odabrala jednu kvadratnu plastičnu posudu u kojoj inače zamrzavam hranu.
Sva filozofija je u toma da sjemenke uredno 3 puta dnevno ispirete pod tekučom vodom (kroz gazu), iscjedite i stavite teglu u posudu na koso s gazom prema dolje. Ja to radim kad se dignem, poslije ručka i prije spavanja. Ne smijete zaboraviti ispiranje tri puta dnevno, jer će vam se inače sjemenke uspljesniti.
Važno: ne mješajte mahunarke s ostalim sjemenom
Ja u jednu teglu stavljam mahunarke (leča, slanutak, mungo grah, soja itd) a u drugu ono što nisu mahunarke (pšenica, alfa alfa, rotkvica itd).
Naime mahunarke se prije upotrebe moraju malo termički obraditi a ostale klice možete odmah jesti sirove ili kako već hoćete.
Klice su obično gotove nakon 3 dana (cca 72 sata). Prva 2 dana ih držite u tamnijem dijelu prostorije a zadnji dan na svjetlu. Poželjno, ali one će biti dobre i ako ih zaboravote premjestiti.
Za danas toliko. Nastavit ćemo drugi put o tome gdje po najpovoljnijoj cijeni kupiti sjemenje i sličnim praktičnim stvarima.
Vjerujte mi jako je jednostavno uzgojiti klice bez velikih filozofija.
Kada ovladam tehnikom foruma uploadat ću i slike.

Reply With Quote

.gif)

Da li je čaša do pola puna ili prazna?

Uputstva & Objašnjenja
Stavljanje slike u post
BBcodovi
Grupa Provjereni