+ Reply to Thread
Klikni za QR code
http://www.pijanitvor.com/showthread.php?t=5718
Page 10 of 12 FirstFirst ... 6789101112 LastLast
Results 181 to 200 of 231

Thread: Krastavac " Sunčani potok "

Post Thanks / Like
    Ovaj kapitalac je sorte Senzacija. Njega sam ostavil za sjeme. Već je jako velik , ko tikvica, ali još nije počel žutiti, tj zreliti. Pored njega je moja vura za usporedbu, a ne dječja. Jel ima neko slična iskustva sa Senzacijom ?

Svrha života je živjeti u skladu s prirodom
    Zenon iz Eleje

Post Thanks / Like
    Happy
    Super je
    Napiši nam razliku između njega i sunčanog p. kad ga probaš.

Nego, mislim da sam negdje pročitala, ispravite me ako griješim, da se ni krastavac ni tikvica ne puste sazrijeti na biljci, jer nakon toga više neće dati ploda

Post Thanks / Like
    Blog Entries
    1
    Cynical
    Quote Originally Posted by damirtankovic View Post
    Ovaj kapitalac je sorte Senzacija. Njega sam ostavil za sjeme. Već je jako velik , ko tikvica, ali još nije počel žutiti, tj zreliti. Pored njega je moja vura za usporedbu, a ne dječja. Jel ima neko slična iskustva sa Senzacijom ?

Poanta kod krastavaca nije u veličini, nego u okusu

Nema ti svrhe veliki krastavac u gurmanskom smislu, kao što i npr. nema smisla puštat tikvice da prerastu veličinu od cirka 30 cm jer su tada najfinije
    Tamo gdje i sjena ima zelenkasti odsjaj, odlazim...

Post Thanks / Like
    Sleepy
    Quote Originally Posted by cvrcak View Post
    Nego, mislim da sam negdje pročitala, ispravite me ako griješim, da se ni krastavac ni tikvica ne puste sazrijeti na biljci, jer nakon toga više neće dati ploda
    Kod mene za proizvodnju semena krastavaca i tikvica se uvek ostavlja najveći plod.
    Na biljci potpuno sazri pa se tek bere i od njega ostavi seme. Kad sazri plod, sazrelo je i seme.
    Dešavalo mi se da usled velike količine ploda, tikvicu zaorem i u proleće ona proklija i bude ih na stotine biljčica.
    Nadam se da sam pomogao, bar malo.

---------------------------------- Postovi spojeni! Napisani u razmaku od 5 minuta ----------------------------------

Quote Originally Posted by Sunka View Post
    nema smisla puštat tikvice da prerastu veličinu od cirka 30 cm jer su tada najfinije
    To važi za slana jela, dok za slatka ih treba pustiti da potpuno sazru.
    Nikada se nemojte prestati osmehivati, čak i kad ste tužni, jer se neko može zaljubiti u vaš osmeh.
    (Gabriel García Márquez)

Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by Sunka View Post
    Poanta kod krastavaca nije u veličini, nego u okusu

Nema ti svrhe veliki krastavac u gurmanskom smislu, kao što i npr. nema smisla puštat tikvice da prerastu veličinu od cirka 30 cm jer su tada najfinije
    Ovdje sam baš prvenstveno mislil na ostavljanje za sjeme a ne za konzumaciju , tj jel je neko ostavljal Senzaciju za sjeme i kak se sjeme pokazalo. Kolko sam čital, za sjeme se ostavljaju najkvalitetniji plodovi (najveći, najbolji od prvih koji sazriju).

Napiši nam razliku između njega i sunčanog p. kad ga probaš.
    Na žalost, to ti ne mogu reći, jer friške ne konzumiram radi želuca . Mi krastavce prvenstveno imamo za kiseljenje, tu i tam ih se napravi na salatu. Mama ih je uzela ove godine prvi put, za probu. A kaj se uroda tiče (mada ova godina zbog loših uvjeta nije reprezentativna), rode isto ko i Sunčani potok. I nemaju tolko pikica dok su mali ko Sunčani potok, skoro su skroz glatki .
    Svrha života je živjeti u skladu s prirodom
    Zenon iz Eleje

DarioDarius's Avatar
    DarioDarius Neregistrirani
    Pročitao sam sve što ste do sada napisali i tek sada znam da ništa o krastavcima ne znam Sadim Sunčani potok, ali nisam otkidao cvjetove i na zemlji su i uberem tek po koji krastavac Sledeće godine radim po vašim metodama
    Pročitaj!!!

U glavnom izborniku na vrhu klikni na UserCP i tamo si namještaš svoje opcije na forumu. Tamo u lijevom izborniku si namjesti avatar (Edit Avatar) i svoj potpis (Edit Signature) i time ćeš maknuti ovu poruku ispod svojih postova, a možeš si namjestiti razne opcije što se tiče samog foruma (Edit Options).
    Obavezno se predstavi u topicu za predstavljanje (klikni me), a ovo dolje su ti linkovi (klikneš ih) za lakše početno snalaženje na forumu.

Sva uputstva za forum!
    Kako staviti sliku u post!
    Kako ući u grupu Provjereni!
    Kako centrirati sliku u postu!
    Načini pisanja postova (običan i WYSIWYG način)!
    Ovdje kliknite da postavite pitanje za što vam nije jasno!

Post Thanks / Like
    Happy
    Ove sam godine sadila Sunčani potok.
    Neki su plodovi bili jako gorki. Zašto se to dešava?

Post Thanks / Like
    Lucky
    I meni je ove godine sunčani potok bio užasan, od svih mogućih plodova samo dva, tri su bila normalna, duguljasta, ostalo je sve ispalo kao loptice za ping pong. Svaki dan su bili zalijevani, sunca su imali.

Na kraju sam pobrala male, male da ih ukiselim.
    Budi iskren prema sebi kako ne bi bio lažan prema drugima.

Biovrtlarka's Avatar
    Biovrtlarka Neregistrirani
    Neki su plodovi bili jako gorki. Zašto se to dešava?
    Gorki su od suše. Njih treba jako zalijevat. Ja sam stavila malč i zalijevala rjeđe zbog njega, ali isto od silne suše neki su ispali gorki. A to se zna dogoditi kada se peteljka malo odvoji. Iduće godine ću staviti deblji sloj malča i još češće zalijevati.
    Pročitaj!!!

U glavnom izborniku na vrhu klikni na UserCP i tamo si namještaš svoje opcije na forumu. Tamo u lijevom izborniku si namjesti avatar (Edit Avatar) i svoj potpis (Edit Signature) i time ćeš maknuti ovu poruku ispod svojih postova, a možeš si namjestiti razne opcije što se tiče samog foruma (Edit Options).
    Obavezno se predstavi u topicu za predstavljanje (klikni me), a ovo dolje su ti linkovi (klikneš ih) za lakše početno snalaženje na forumu.

Sva uputstva za forum!

Post Thanks / Like
    Sunshine
    Gorki su i ako ih ne pobereš na vrijeme. Ja ih berem čim se popune i ne puštam ih da narastu preveliki. Istina, i zalijevam ih svaki dan ujutro.
    Tko hoće nešto učiniti, nađe način;
    tko neće, nađe opravdanje.

DarioDarius's Avatar
    DarioDarius Neregistrirani
    Mene zainteresovali krastavci i orezivanje, ali sada sam u dilemi. Pomoć narode, nije mi jasno po ovoj literaturi postoje dva načina orezivanja, što ovisi o tome da li biljka ima ženske cvijetove i mješovite cvijetove. Ono što meni nije jasno, a nekako sam ja to kao sebi objasnio. Da li su kornišoni sa ženskim cvijetovima a salatari sa mješovitim ?
    Pročitaj!!!

Sva uputstva za forum!

Post Thanks / Like
    Cheerful
    Halo, ima koga? Zar nitko nije posadio sunčani potok? Jesam ja :-) Pročitala svih 10 strana, i odlučila ovako. Sadila sam ih u čašice, no kad su isklijali bilo je dovoljno toplo da ih stavim u zemlju. U zemlji su puno bolje napredovali, razlika se vidjela u samo 2 dana. Ovo mi je prvi put da ih sadim, tako da će sljedeće godine sigurno ići odmah u zemlju, recimo krajem travnja. Jučer sam im složila i nekakvu konstrukciju da se mogu penjati, kod mene je to kombinacija ovdje viđenog, ja sam svoje špagice vezala za manje kolčiće i zabila u zemlju pa povezala prema gore (da ne vežem direkt oko krastavaca, bojim se da se ne polome). Ne očekujem nekakav veliki prinos, barem da preko ljeta imamo dovoljno jer ga stvarno jedemo u velikim količinama. Kasnije ću priložiti sliku, sinoć je pao mrak pa nisam stigla poslikati.
    http://navrhubrijega.blogspot.com/

Post Thanks / Like
    Sunshine
    Ja ga sadim svake godine, jako su fini i rodni. Postavi im dosta visok potporanj ili mrežu, moji su na mreži od dva metra i još ju prerastu .
    Sunčani potok imam isključivo na terasi i toliko rode da se gađamo s njima, najede se cijela familija i susjeda...
    Preporučam preventivno špricanje pripravkom od sode bikarbone ( litra vode, kap čarlija, kap ulja, žličica sode bikarbone )..kod mene super funkcionira, lani su prošli bez ikakvih bolesti .

Post Thanks / Like
    Happy
    Sigrno ste sadeći krastavce koji su iznikli u posudicama ustanovili da vam se poslije par dana pokoji počeo sušiti kao da je bio mraz. Prilikom sijanja sjemenki u posudice koristi se zemlja koja nije sterilizirana pa u njoj mogu biti nematode koje kasnije nagrizu korjen. Ukoliko na to mjesto ponovno želimo staviti novu stabljiku poželjno je dobro očistiti zemlju kako bi odstranili nematode koje su ostale u zemlji.

Na slici vidite kako izgleda korjen sasušene biljke.

kada bi pametniji uvijek popuštali budale bi vladale svijetom !

http://www.pticica.com/korisnici/IvanOs

Post Thanks / Like
    Cheerful
    Hm, pa evo , kod mene baš suprotno. Preko noći stasali kao da sam ih nečime gnojila. Veći problem mi je što sam ih morala rasađivati, a vidim da ne podnose dobro rasađivanje. No preko noći je od jednog nastalo 5 tako da nisam imala drugog izbora.
    http://navrhubrijega.blogspot.com/

Post Thanks / Like
    Moja stelja možda pravi probleme . Sve nekako stoji, već 20-tak dana. Zahladilo je jako. Bolje se drži posijano nego flanci. Ako netko ima iskustva sa krastavcima u stelji neka sa javi. Imam osjećaj da slijedeće godine neću ništa saditi presaditi do 10.05.
    «Korovi su biljke čije vrline još nisu otkrivene»

Post Thanks / Like
    Sunshine
    Mislim da ti nije problem u stelji, nego u lošem vremenu. Krastavci vole toplinu, a pod steljom se zemlja ne zagrijava, naročito ako je debeli sloj. I pazi da ti ne bude prevlažno zbog tolikih kiša, meni su neki istrunuli.

Zapravo sam odlučila da ih na vrtu neću saditi iz presadnica, nego direktnom sjetvom, pa kad narastu 15-tak cm visine, tek ih onda malčirati, naročito ako bude kišno kao sada..

Post Thanks / Like
    Primijetila sam ove godine da krastavci visoki tek 30-ak cm bacaju uz svaki listić plod. Ja sam ih danas otrijebila s krastavaca valjda dvadesetak. Možda je to što su za svoje doba premaleni i vrijeme im je da rode.
    I još sam primijetila da imam nekoliko ušljivih krastavca, ne sjećam se kad sam imala uši na krastavcima. Valjda su to one kaj su čekale da mahune porastu odustale i stacionirale se na krastavce.
    Sigurno im je previše vlage, ja sam posmicala malč oko njih i stavila najlon da nekako spriječim ovu danas najavljenu kišu koja bi dodatno namočila zemlju oko njih.
    S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.

Post Thanks / Like
    Yasi, ista stvar i kod mene. na 300 km udaljenosti. I nije prevlažno. I nikad tako. Skinuo sam prvih 3-4 cvjetova, prije 15 dana. Sada napreduju super i danas ubran prvi, mali, ali za gušt.

Inače su me počele zanimati takve pojave, otkad sam u gljivarstvu. Na 1000 km daleko se pojavljuju neke gljive, ili bolesti, ili uspijevaju neke biljke, a nakon toga primjetim i kod sebe istu stvar, sa klimom totalno drugačijom. I nipošto sličnim količinama oborina. Nevjerojatno.

Pokušajmo otkriti u čemu je stvar. Mjesec? Planeti? Maria Thun je skužila za sebe, želi nam pomoći, mi moramo nadograditi.
    «Korovi su biljke čije vrline još nisu otkrivene»

Post Thanks / Like
    Evo kak to izgleda

S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.

+ Reply to Thread
Page 10 of 12 FirstFirst ... 6789101112 LastLast
Pravila    Uputstva & Objašnjenja    Stavljanje slike u post    BBcodovi    Grupa Provjereni

Tags for this Thread