1. Čišćenje foruma od neaktivnih članova

     

     

    Svi koji su registrirani na forumu, a nisu se ulogirali barem jednom u zadnjih 60 dana, biti će izbrisani pri slijedećem čišćenju foruma od neaktivnih usera. Ovakvo čišćenje foruma biti će pokretano otprilike svaka 1-3 mjeseca.

     

    Zadnje čišćenje provedeno 09/2014


    P.S. Ako se pokušate ulogirati, a ne prihvaća vam Username i Password (a bili ste registrirani prije), znači da ste izbrisani poradi neaktivnosti pri zadnjem čišćenju foruma. Najvjerojatnije vam nije username zauzet, pa se možete registrirati opet sa istim podacima.

    Za sve probleme pri registraciji, kliknite pri dnu stranice na Contact Us ili klikni Ovdje.

Boile - kućna izrada

Discussion in 'Mamci' started by Sunka, 25 April 2008.

  1. 25 April 2008
    Sunka

    Sunka Bog i Batina Staff Member

    Joined:
    8 April 2008
    Messages:
    12,910
    Spol:
    Muško
    Location:
    Uvijek ispod planine
    Ratings:
    +1,363 / 87 / -3
    1. Prvo pripremite sve sastojke koji su Vam potrebni za izradu boila (mix, jaja, mirisi, i ostali aditivi, što tekući , što u prahu), te jednu posudu u kojoj ćete zamijesiti mix, vilicu za razmutit jaja (možete ih razmutit i sa mikserom), roler ako ga imate (isto se i odnosi na špricu za radit crve) i neku staru plahtu ili ako imate mrežasti stalak na koji ćete odlagati boile.

    [​IMG]

    2. Nakon što ste sve pripremili pristupite izradi. Prvo razbijete određen broj jaja u posudu u kojoj ćete zamijesiti boile. U ovom slučaju će to biti 10 komada krupnijih jaja.

    [​IMG]

    3. Sada ta ista jaja razmutite vilicom ili mikserom.

    [​IMG]

    4. Nakon što ste razmutili jaja, slijedi dodavanje mirisa i ostalih što tekućih, što praškastih aditiva. ( Napomena: Mirise i aditive možete staviti u razmućena jaja i tako ih umijesiti u boile ili ih možete staviti kasnije izvana. U ovom slučaju će se mirisi i aditivi dodavati kasnije tj. izvana kada boile budu gotove. Ako mirise i aditive stavljate u razmućena jaja tj. prije kuhanja pripazite koje aditive smijete kuhati, neki su termo labilni i gube se za vrijeme kuhanja i na kraju će ispast kao da ih niste stavili.)
    Kad smo dodali sve što smo mislili (pridržavajte se uputa proizvođača, recimo za mirise piše, na x jaja ide toliko ml mirisa ili pak na x grama ide toliko ml) ponovno promiješajte jaja kako biste razmutili tekuće i praškaste dodatke i pristupite dodavanju tj. umjesivanju mixa.

    [​IMG]

    5. Kad dodate određenu količinu mixa (moj savjet je da to radite postepeno), a to je otprilike od 900 do 1100 grama mixa na 10 jaja (nije uvijet i ovisi o vrsti mixa) dobro izmijesite novonastalu smjesu.

    [​IMG]

    6. Nakon što ste dobro izmijesili smjesu jaja, aditiva i mixa dobit ćete kompaktnu masu koja ne smije biti ni premekana, ni pretvrda, ni preljepljiva.

    [​IMG]

    7. Sada od novonastale mase odvojite dio (da Vam stane u šaku) i još ga malo izmijesite.

    [​IMG]

    8. Zatim pristupate izradi crva. Potrebna je Vam je ravna ploha tj. stol na kojoj ćete formirati crva. (Napomena: Ako imate špricu za izradu crva napunite ju sa smjesom, odaberite nastavak za debljinu boila i na taj način napravite crve)

    [​IMG]

    9. Kako znati da li je crv dobre debljine ako ga radite na ruke. Kad isformirate crva stavite ga u jedan kanal na roleru i on bi trebao biti mrvicu manji tj. lagano bi trebao pristajati u taj kanal.

    [​IMG]

    10. Tako formiranog crva stavljate u roler (ako ga imate, a ako ne nasjecite ga nožem i dlanovima isformirajte kuglice). Moj savjet je da napravite više crva pa onda pristupite rolanju, ali pritom pripazite da se oni ne presuše jer ćete tada imati problema sa rolanjem istih.

    [​IMG]

    11. U roler možete staviti i više crva odjednom, no ako ste početnik to Vam ne savjetujem. Nakon što ste crva izrolali dobit ćete boile. Ako su Vam izrolane boile jajaste tada Vam je crv bio predebeo, a ako Vam je crv samo sasječen od strane rolera i nisu formirane kuglice tada Vam je crv bio pretanak. No zapamtite da nije važno da boile budu savršeno okrugle (jedino ako hranite kobrom). I još jedan mali savjet. Roler možete lagano namazati sa uljem (suncokretovo, sojino ili neko drugo), kako bi Vam se boile lakše rolale.

    [​IMG]

    12. Izrolane boile isipajte na plahtu ili na mrežasti stalak ako ga imate, te kada izrolate svu količinu mixa pristupit ćete kuhanju istih.

    [​IMG]

    13. Za kuhanje Vam je potreban jedan lonac (čim veći po promjeru, kako biste bili prije gotovi), plahta ili mrežasti stalak za sušenje i sito kojim ćete vaditi boile iz vode (ili ako imate ona sita za peći krumpir boile stavite u njih i kuhajte u tome). Boile stavljajte u kipuću vodu i neka ih ne bude previše, toliko da prekriju dno. Kada za vrijeme kuhanja isplivaju na površinu kohajte ih od 1 - 4 minute ovisno o vrsti i promjeru boila. Skuhane boile stavite na sušenje, na plahtu ili na mrežasti stalak, ako ih sušite na suncu pazite da Vam ne ispucaju.
    Nakon što su se boile posušile i ako ste miris i ostale aditive stavili odmah u jaja, spremne su za upotrebu, a ako ih ubrzo nećete koristiti savjetujem Vam da ih smrznete. Ako pak miris i aditive niste stavljaji u jaja sada ih možete staviti izvana na boile. No ako ih nećete koristiti odmah mirise i aditive možete staviti nakon odmrzavanja i sušenja.
    I na kraju da Vam poželim sreću i da u čim kraćem roku uhvatite ribu na boile koje ste samostalno napravili.​
     
  2. 16 July 2008
    dado1805

    dado1805 Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    slagal sam jedanput boile i naravno da su mi ispucali kad su se sušili  :xqqa:  majstor
    moram sad po ovom receptu probati složiti.
    nadam se da bude sreće
     
  3. 14 August 2008
    Sunka

    Sunka Bog i Batina Staff Member

    Joined:
    8 April 2008
    Messages:
    12,910
    Spol:
    Muško
    Location:
    Uvijek ispod planine
    Ratings:
    +1,363 / 87 / -3
    [justify]Boile su ništa drugo doli žganci pripremljeni na pomalo specifičan način (najveća razlika između klasičnih žganaca i boila je ta da se boile stavljaju na "dlaku" ispod udice, za razliku od klasičnih žganaca koji se stavljaju na samu udicu tj. udica se njima prekriva). Boile se sastoje od različitih vrsta brašna ( pšenični griz, kukuruzni griz, kukuruzno brašno, sojino brašno, proseno brašno, riblje brašno, rižino brašno i dr.), te različitih dodataka (kao npr. ptičja hrana, mljevene pelete, mljeveni tigrov oraščić, mlijeko u prahu), plus danas već pomalo neizbježnih aditiva raznih renomiranih i manje poznatih proizvođača (spomenimo samo neke : npr. ekstrakt jetre u prahu, razno razni ugljikohidrati, proteini, aminokiseline, Red factor, Robin red, i dr.) i na kraju neizostavnih mirisa bez kojih svaka ozbiljna boila ne može (postoje različiti mirisi, jedni su na bazi alkohola, dok su drugi uljni, jedni su voćni, drugi su takozvani "smradovi" tj. na bazi mirisa ribe, školjaka, rakova, jetre i dr. i uopće je teško nabrojati koliko sve vrsta i različitih aroma mirisa za boila ima).

    Postoji više vrsta boila, no najzastupljenije su sljedeće:

    • * 50/50 mix (najjednostavniji i najjeftiniji mix koji se većinom sastoji od pšenične krupice, kukuruzne krupice i brašna, te sojinog brašna, još ga kod nas zovu i "klasičarka", "mix" male hranjive vrijednosti)
      * bird mix (ptičji, jedan od glavnih sastojaka je ptičja hrana, kod nas poznat i kao "ptičarka", "mix" visoke hranjive vrijednosti)
      * fish mix (riblji, jedan od glavnih sastojaka je riblje brašno, "mix" je visoke hranjive vrijednosti)

    Kao što sam već rekao boile su specifični žganci, tj. specifični su po tome što kada se odredi točan omjer svih sastojaka (brašna, ostali dodaci, aditivi) i napravi smjesa tj. po šaranaški "mix", isti taj "mix" umijesimo u određen broj jaja, kojima smo dodali (a i nismo morali) mirise i ostale tekuće aditive i raznorazne dodatke. (Otprilike je to kilogram mixa na 10 jaja, no to ponajprije ovisi o vrsti "mixa", što znači da jaja možda treba i manje, ili pak više od 10 po kilogramu.)

    Nakon što "mix" umijesimo u jaja i dobijemo kompaktnu smjesu (ne presuhu, niti premokru tj. preljepljivu) od dobivene mase radimo "crve" (ručno ili sa špricom za "crve"), te te "crve" stavljamo u roler i izrolamo boile (bolie su različitih promjera, no najčešće je to od 12, 14, 16, 18, 20 do 22 mm). Nije uvjet da boile radimo rolerom, niti da one budu savršeno okrugle (ako nemate roler, rukom napravite "crve", te te iste "crve", nasijecite nožem, pa ih možete dlanovima zaokružiti ili pak ostaviti takvima kakvim ste ih dobili nakon rezanja).

    Okrugle boile su najpotrebnije takve (okrugle) za preciznije hranjenje (praćkom ili kobrom), jer zbog okruglog oblika imaju bolji i postojaniji smjer leta po zraku, te ste samim time i puno precizniji i na taj način akumulirate tj. boilama hranite određeno mjesto koje ste izabrali za hranilište i lovište. Nakon što ste napravili određeni broj boila (recimo iz 1. kilograma "mixa" i 10 jaja), pristupate njihovom kuhanju, koje traje od 2 do 5 minuta ovisno o "mixu" iz kojega ste radili boile. Pošto su se boile skuhale, stavljaju se na sušenje. Nakon što se osuše spremne su za ribolov, a ako ne planirate ribolov, slobodno ih stavite u zamrzivač.

    Kao što sam gore naveo mirise i aditive, te ostale tekuće dodatke niste trebali odmah sa jajima umijesiti u "mix", već to možete i nakon što skuhate i osušite boile. Znači nakon što ste skuhali i osušili ili pak nakon što ste već gotove boile izvadili iz zamrzivača i otopili i osušili ih, navedene tekuće dodatke možete staviti "izvana". Najčešće se to radi tako da željenu količinu (u mililitrima) stavite u jednu vrećicu za zamrzavanje i tada dodate boile, te sve dobro protresete i time omogućite da se tekući sadržaj upije u same boile. Nakon toga Vaše boile su spremne za ribolov.[/justify]  :mmb: 

    Ljetni mix

    • * 25% Riblje brašno
      * 20% Brašno od soje
      * 15% Brašna od riže
      * 15% Hana za ptice (sjemenke)
      * 25% Griz

    Zimski mix

    • * 10% Riblje brašno
      * 20% Brašno od soje
      * 20% Brašna od riže
      * 30% Griz
      * 20% Kukuruznog brašna


    Recept 1


    • * 40 dag kukuruzne krupice
      * 20 dag soja brašna
      * 20 dag kukuruznog brašna
      * 10 dag Calcium Caseinat
      * 10 dag mljeveni kiki riki
      * 10 jaja
      * 5 g Betain
      * 5 g Liver powder
      * 50 ml Golden Secrets Peanut Butter (Pelzer)
      * 2 žličice Bait Booster Sweet-Pelzer;
      * 12 ml Blond Witch (Pelzer)
      * 20 ml Maxamino (Pelzer)
      * 6 ml Sushi Sweet
      * 10 ml maslinovog ulja

    Recept 2

    • * 50 dag kukuruzne krupice
      * 20 dag riža brašno
      * 20 dag soja brašno
      * 10 dag mlijeko u prahu
      * 1 velika žlica pivskog kvasca
      * 10 jaja
      * 5 g Betain
      * 5 g Liver Powder
      * 50 ml Golden Secrets Strawberry (Pelzer)
      * 2 žličice Bait Booster Cream (Pelzer)
      * 12 ml Red Temptation (Pelzer)
      * 20 ml Maxamino (Pelzer)
      * 6 ml Sushi Sweet
      * 4 kapi Arouser (Nutrabaits)
      * 10 ml maslinovog ulja




    Još jedan recept za Boile  :ffwjj: 

    • * Razbijte 5 jaja u veliku posudu
      * Dodajte aromu (flavour) i sweeteners ili med. Koristite upute proizvođača koji su obično napisani za 500 gr mixa
      * Izmješajte jaja zajedno sa ovim dodacima. Mix dodajete polako a ujedno mješajući
      * Mješajte sve dok ne dobijete čvrstu masu koju ne možete više mješati. Zatim rukama dobro izmjesiti
      * Ostavite tjesto da stoji 10 min. Nakon toga ćete vidjeti dali treba dodati još suhog mixa ili malo vode
      * Zatim tjesto rukama rolajte dok ne dobijete dugu tanku "kobasicu'' (18 - 20mm)
      * Narežite "kobasicu'' u manje komade i od njih rukama napravite boile. Ili koristite boili roler
      * Nakon toga se boili kuhaju u posudi koja je napunjena vodom sve dok ne počnu plivaju na površini vode. Kada počnu plivati, kuhati ih još jednu minutu
      * Ostavite boili da se iscjede i ostavite ih na krpu da se stegnu. Ovo je najbolje raditi van kuće
      * Nakon sušenja (1 do 4 sati) što zavisi od temperature i vlažnosti zraka boili se mogu odmah koristiti ili zamrznuti za kasniju upotrebu
     
  4. 29 August 2008
    dado1805

    dado1805 Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    hvala za ovo . moram isprobati nekaj od toga  :kkkk: 
     
  5. 12 November 2009
    mas

    mas Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Last edited by a moderator: 12 February 2010
  6. 21 December 2009
    mrav

    mrav Provjereni

    Joined:
    18 December 2009
    Messages:
    130
    Spol:
    Muško
    Ratings:
    +37 / 0 / -0
    Znaš što Sunka u u tvoj ljetni mix stavio sam i hranu za pse-Frolic(15 dkg), recept je kod mene dobro prošao, no na tu boilu sam lovio više amura nego šarana.
    Na vodi na kojoj lovim ima više amura i očito im je nešto u prirodi falilo kad su gutali ove boile, a u njima ima ribljeg brašna i pseće hrane + sve zaliveno Scopex-om.
     
  7. 21 December 2009
    dandrak

    dandrak Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Evo jedan film za izradu boila  :rtvb: 

    Code:
    http://rapidshare.com/files/315665924/Bojilo.zip.html
    [MOD]1. Već si stavljao ovaj isti link na drugom mestu (tigrov oraščić) - jedan će da ide u kantu.
    2. Ne stavljaj žive linkove - koristi CODE tag!
    3. Ponoviću ono što ti je rečeno i u drugom istom postu: mogao si reći da je film na francuskom, ako neko ne želi da ne skida bez veze!
    [/MOD]
     
    Last edited by a moderator: 21 December 2009
  8. 13 January 2010
    zdravko

    zdravko Provjereni

    Joined:
    14 August 2009
    Messages:
    1,617
    Spol:
    Muško
    Location:
    Metlika
    Ratings:
    +199 / 0 / -1
    Vjerovatno i neko od vas radi bojle kao ja - mesto,da jih kuvam stavim jih u plastične vrečke koje sam pravim iz debele folije u koje ide 700gr boila. pre toga malo jih posipam sa smesom iz koje sam ih pravio. Zasvasam vrecicu,odsecem 2 mm čoška i stavim u mikrovalovku na maximalno temperaturu za 3 minuta onda okrenem i opet 3 minuta ,izvadim i brzo zasvasam onaj odrezani čošak. Ovu rupicu pravim zbog toga jer u suprotnom vrlo rado rastera kesicu. Boile stoje ovako bez problema cijelu godinu u nekoj hladnijoj prostoriji i ne treba zamrzivač.
     
  9. 14 January 2010
    dzoni

    dzoni Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Ja sam pokušavao u mikrotalasnoj da napravim boile, ali su se mnogo presušili i mnogo njih mi je popucalo. Smanjio sam temperaturu na minimum, ali ne znam u čemu je problem.
     
  10. 14 January 2010
    zdravko

    zdravko Provjereni

    Joined:
    14 August 2009
    Messages:
    1,617
    Spol:
    Muško
    Location:
    Metlika
    Ratings:
    +199 / 0 / -1
    Mozda je stos u tome,da nisi imao zatvorene. Najbolje je da je vrecka potpuno zatvorena a rekao sam,da je problem u jačini folije. Zbog toga ostavim malo rupico,da izlazi vazduh a i vodena para. Ako imas dobe vrečke zatvori i nece pucat.
     
  11. 14 January 2010
    Rockzy

    Rockzy Nepismeni

    Joined:
    23 April 2009
    Messages:
    125
    Spol:
    Muško
    Location:
    Garešnica
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Probaj više puta ali sa kraćim vremenom, pa i napravi pauze između "pečenja".
     
  12. 16 January 2010
    Goran VT

    Goran VT Nepismeni

    Joined:
    31 October 2009
    Messages:
    218
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Jel koristio tko kupovni gotovi miks za boile? Vidio sam to da ima za uzet 25kn je pakovanje čini mi se i nije baš malo. Kako se to onda radi samo se pomješa s jajima i rola ili? S obzirom da več ima arome i sve drugo u sebi...  :hmmm: 
     
  13. 16 January 2010
    sarki

    sarki Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Mozes dodati samo jaja a mozes i ostale tekuce ili krute sastojke dodat u mix, preporučio bi ti da staviš ptičju hranu ili nigera u mix da ti se boila brze otvara
    Da mozes si i dip napravit za boile npr

    20 ml aminokiseline
    jušna žlica Betaina
    3 ml miris
    10 ml na kilu osušenih boila
    Pogledaj opis kako se dipaju boile pod temom : Mrena
     
  14. 17 January 2010
    dzoni

    dzoni Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Zavisi od proizvođača, kod nekih je hemija potrebna, a kod nekih ne (npr. baka gotov miks kupiš i dodaš samo jaja i rolanje).
     
  15. 18 January 2010
    mrav

    mrav Provjereni

    Joined:
    18 December 2009
    Messages:
    130
    Spol:
    Muško
    Ratings:
    +37 / 0 / -0
    Trebaš koristiti veču vrećicu, ja sam sušio pola kg boili u najvećoj vrećici koja mi je stala u mikrovalku, napuhnula se, kasnije se probuši ispusti zrak, zatvori i traje dugo, bitno je da se duže grije na manjoj temperaturi da se zakuhaju.
     
  16. 18 January 2010
    zdravko

    zdravko Provjereni

    Joined:
    14 August 2009
    Messages:
    1,617
    Spol:
    Muško
    Location:
    Metlika
    Ratings:
    +199 / 0 / -1
    Može i ovako ali ako ti je rastera - što se je meni dešavalo - onda je bolje,da napraviš več prije rupicu pa jo odmah kad je gotovo zatvoriš.
     
  17. 19 January 2010
    glina

    glina Registrirani

    Joined:
    16 November 2009
    Messages:
    1,111
    Spol:
    Muško
    Location:
    Virovitica, Podravina
    Ratings:
    +76 / 0 / -0
    Ove godine ću se više posvetiti šaranolovu pa me zanima dali bi u miks mogao staviti 30% kuhane mljevene svinjske jetre, što mislite o tome.
     
  18. 19 January 2010
    zdravko

    zdravko Provjereni

    Joined:
    14 August 2009
    Messages:
    1,617
    Spol:
    Muško
    Location:
    Metlika
    Ratings:
    +199 / 0 / -1
    Ja mislim da bi,neki to rade. Pojačaj postotak pa dodaj krvi pa se nadaj i somu. :laughh: 
     
  19. 19 January 2010
    glina

    glina Registrirani

    Joined:
    16 November 2009
    Messages:
    1,111
    Spol:
    Muško
    Location:
    Virovitica, Podravina
    Ratings:
    +76 / 0 / -0
    Samo se ti smij ali ja već nekoliko godina prihranjujem kukuruzom a pecam na kedere štuke danju a som noću ,tako da si mi dao još veći poticaj da to isprobam.Sad mi samo reci koliki postotak jetre a koliko krvi (ako nije tajna molm neki recept) unaprijed hvala.
     
  20. 19 January 2010
    zdravko

    zdravko Provjereni

    Joined:
    14 August 2009
    Messages:
    1,617
    Spol:
    Muško
    Location:
    Metlika
    Ratings:
    +199 / 0 / -1
    Pa ne smijem se,ozbiljno mislim. Možda sam onaj smilie nerazumljivo postavio. A tacan recept ja nezmam. O tome mi je pricao kolega da pravi boile sa dosta visokim postotkom jetre,čini se mi sojinim brasnom i kukuruznim a da dodava i krv.Da je na to uhvatio več više puta soma a ljeti vrlo rado to uzima šaran.
    Ove godine pokušat ču i ja. A da si uhvatio štuku je normalno. Bilo je tamo gdje si prihranjivao puno ribe.
     

Share This Page