1. Čišćenje foruma od neaktivnih članova

     

     

    Svi koji su registrirani na forumu, a nisu se ulogirali barem jednom u zadnjih 60 dana, biti će izbrisani pri slijedećem čišćenju foruma od neaktivnih usera. Ovakvo čišćenje foruma biti će pokretano otprilike svaka 1-3 mjeseca.

     

    Zadnje čišćenje provedeno 09/2014


    P.S. Ako se pokušate ulogirati, a ne prihvaća vam Username i Password (a bili ste registrirani prije), znači da ste izbrisani poradi neaktivnosti pri zadnjem čišćenju foruma. Najvjerojatnije vam nije username zauzet, pa se možete registrirati opet sa istim podacima.

    Za sve probleme pri registraciji, kliknite pri dnu stranice na Contact Us ili klikni Ovdje.

Kaki jabuka; Japanska jabuka (Diospyros kaki)

Discussion in 'Voće' started by Sunka, 19 April 2009.

  1. 19 April 2009
    Sunka

    Sunka Bog i Batina Staff Member

    Joined:
    8 April 2008
    Messages:
    12,830
    Spol:
    Muško
    Location:
    Uvijek ispod planine
    Ratings:
    +1,317 / 74 / -1
    Kaki jabuka; Japanska jabuka (Diospyros kaki)


    [​IMG]

    Domovina kakija je Kina i Japan, stoga ga zovu istočna ili zlatna jabuka. Voćna vrsta kaki (Diospyros kaki) izuzetno je lijepa kao stablo. Ima tamno zelene kožnate listove, lijepe cvjetove i plodove. U jesen mijenja boju lišča je i ukrasno drvo, kada lišće počinje opadati, plodovi ostaju na stablu, pustimo ih što duže tako dobivaju na kvaliteti i ubiremo ih prije jačih mrazeva. Plodove nekih sorti kaki jabuke možemo uživati i izravno ih ubravši sa stabla. Plodovi dozorijevaju u različito vrijeme, ovisno o sorti, vremenu, osunčanosti i osvjetljenosti, te položaju sadnje, nadmorskoj visini, prehranjenosti stabla, itd.

    Stablo kakija razvija piramidastu krošnju, te su donje grane dosta duge. Pri početnom uzgoju, krošnju je potrebno oblikovati po etažama, savijanjem mladih jednogodišnjih izdanaka sa posebnim savijačevima grančica i kraćenjem grana. Pri sadnji biramo sunčani položaj koji će omogućiti što veću osunčanost tijekom lijeta a posebno jeseni. U sadnu jamu, koja mora biti što veća i što bogatija gnojem, stavljamo i mineralna gnojiva kako bi ih biljka imala na zalihi. Na korijenje, koje prije sadnje kratimo, treba staviti finu humusnu zemlju.

    Sadnicu treba poduprijeti sa jačim kolcem, po mogućnosti od kestena ili bagrema, za kojeg vežemo sadnicu, koju na proljeće kratimo na onu visinu na kojoj želimo imati krošnju. Izdanke koje trebamo za vođenje i oblikovanje krošnje uzgajamo tako da pustimo rasti samo one izdanke koje trebamo, dok ostale odstranimo. Mlade izdanke obavezno savijamo s posebnim nastavcima za savijanje grana da ne rastu okomito, jer je drvena masa kakija krhka i pod težinom plodova može se slomiti.

    [​IMG]

    Dvije do tri godine poslije sadnje, kada je krošnja već razvijena, iz pupoljaka se počinju oblikovati cvijetovi koji cvatu 14 – 20 dana, početkom lipnja i koje obilazi mnoštvo pčela. Cvijetovi kakija su pretežno ženski, a mogu biti i dvospolni. Plodovi se mogu razviti i bez oprašivanja i oplodnje, te za takve plodove možemo reći da su nastali partenokarpno. Takvi plodovi nemaju sjeme, dok plodovi oprašeni muškim cvjetovima imaju sjeme.  :daaa: 

    Plodovi kakija su jabučnog tipa, a ovisno o sorti mogu biti plosnati, okrugli ili duguljasti, različite debljine. Stablo u vegetaciji samo otpušta plodove, jer kaki ima tu mogućnost da sam obavi tri otpuštanja plodova, čime regulira svoju rodnost. U jesen ostavljamo plodove na stablu da što bolje dozore, no svejedno ih uberemo prije jačih mrazeva. Obiranje obavljamo pomoću produženih škara, jer su peteljke plodova skoro sraštene s granama. Plodove po obiranju slažemo u kutije tako da su pregledni, te ih odlažemo u hladan prostor. Plodovi su bogati vitaminom A i sadrže kalij, kalcij i željezo, te vlakna koja blagotvorno djeluju na probavu. Ukoliko želimo da su plodovi prije za konzumaciju i slađi, slažemo ih u pvc vrećicu u kojoj se nalaze jabuke ili banane, pa plodovi kakija nakon nekoliko dana postanu potpuno zreli.

    Tijekom zimskog mirovanja sadnica bez posljedica može podnijeti niže temperature, pod uvjetom da takve temperature ne traju predugo. Stoga preporučam da se prve dvije godine sadnica zimi štiti oblogom od lišća, slame, borovih grana na području korjenja. Stablo pak zaštitimo debelim slojem paprati, slame ili kukuruzovine kojeg omotamo pvc folijom kako bi spriječili vlaženje obloge i to samo onda kada nastupa hladna i duga zima.

    Kaki stablo po potrebi orezujemo, odstranjujemo nepotrebne izdanke, savijamo novoizrasle izdanke, te ukoliko je potrebno, grane s puno plodova vežemo sa špagom za jače grane ili ih podupiremo dodatnom potporom. Vršimo dohranjivanje azotom, fosforom i kalijem, stajskim gnojem ili Biogrenom, a gnojivo zakopavamo u zemlju oko sadnice. Prskanje protiv bolesti i štetnika nije potrebno.

    [​IMG]

    [OBAVIJEST]Kaki jabuka se jede tek nakon što je potpuno zrela, inače ima užasno trpak okus i "skuplja" usta. Plod je zreo kad je na opip dosta mekan kao npr. skoro prezreli paradajz.
    Ako je plod tvrd dok ste ga ubrali ili kupili, ostavite ga u papirnatoj vrećici ili ga posložite na policu u špajzi koliko mu je potrebno da sazrije - nekad i po tjedan - dva.
    [/OBAVIJEST]
     
  2. 19 April 2009
    Sunka

    Sunka Bog i Batina Staff Member

    Joined:
    8 April 2008
    Messages:
    12,830
    Spol:
    Muško
    Location:
    Uvijek ispod planine
    Ratings:
    +1,317 / 74 / -1
    Moj Kaki kupljen prije par dana za 40 kuna (golo korijenje). Presađen i stavljen među ostale voćke u teglicama  :xqqa: 


    [​IMG][​IMG]
     
  3. 18 September 2009
    Sunka

    Sunka Bog i Batina Staff Member

    Joined:
    8 April 2008
    Messages:
    12,830
    Spol:
    Muško
    Location:
    Uvijek ispod planine
    Ratings:
    +1,317 / 74 / -1
    Cijepljenje drveta kakija engleskim rezom


    I sami možete uzgojiti drvo kakija koje daje ukusne i dekorativne plodove. Ako samo posadite kaki iz sjemena ploda koji ste kupili u dućanu, nećete mnogo učiniti ukoliko se ne primite cijepljenja. To i nije tako teško, ali je zadovoljstvo mnogo veće nego kupiti sadnicu iz rasadnika.

    Za početak posijte sjeme kakija u posudu. Kada vam biljka izraste oko 40 centimetara,
    možete je cijepiti. S već odrasla drveta koji daje plodove uzmite plemku - grančicu dužine oko 20 cm. Pripazite da plemka i podloga na koju ćete cijepiti budu zdrave te jednakog promjera. Od pribora trebat ćete voćarske škare, oštar nožić, voćarske gumice i voćarsku pastu. Neposredno prije posla dezifincirajte alkoholom škare i nožić, a ne preporučuje se cijepiti na vjetru niti za to vrijeme pušiti. Ruke također moraju biti čiste.

    [​IMG][​IMG]
     
  4. 10 October 2009
    dubrovnik2

    dubrovnik2 Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    kod susjede ima veliki kako preko 10 metara visine i star preko sedamdeset godina, problem je jedino sto je previsok i nije bas lako pobrati plodove
     
  5. 15 December 2009
    zvona

    zvona Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Kakva je mogućnost uzgoja kakija na terasi u ZG.
     
  6. 15 December 2009
    Sunka

    Sunka Bog i Batina Staff Member

    Joined:
    8 April 2008
    Messages:
    12,830
    Spol:
    Muško
    Location:
    Uvijek ispod planine
    Ratings:
    +1,317 / 74 / -1
    Zima ga neće uništiti sigurno (slobodno ga ostavi vani preko zime), pitanje je koliko veliku teglu misliš koristiti za njega i da li je ta terasa (balkon) u zgradi ili imaš kuću sa vrtom i terasu?
     
  7. 9 April 2010
    ginkgob

    ginkgob Donator

    Joined:
    6 January 2010
    Messages:
    762
    Spol:
    Muško
    Ratings:
    +23 / 3 / -0
    [JUSTIFY]Ja dugi niz godina uzgajam jabuke Malus floribunda koje netko zove ukrasna jabuka, a netko japanska, a koje imaju manji plod poput kaki jabuke - sad da li je to kaki jabuka neznam! Ja ih uglavnom razmnožavam iz sjemena i odlično niknu, a kasnije i rode. Godišnje od male sadnice može biljka narasti i do 1 metra (druge godine života), a kasnije i više, pa ju je potrebno orezivati. Može se formirati u grm ili kao stablo. Ovisno o želji! Plodovi su žute boje i za jelo su dobri dok odstoje neko vrijeme. Siguran sam da ima kultivara, jer neke cvjetaju crveno, a neke rozno. Nisam odgonetnuo o ćemu se radi.[/JUSTIFY]

    [​IMG]
    Ovo je prošlogodišnji plod od kojega i ove godine uzimam i sijem sjeme.


    [​IMG]
    Jedna od mojih takvih jabuka - u cvatu! Dolje - ova cvjeta crveno, a plod je jednaki kao kod ove gore.

    [​IMG]
     
    • Thanks Thanks x 1
  8. 9 April 2010
    sobranin

    sobranin Donator

    Joined:
    2 March 2010
    Messages:
    951
    Spol:
    Muško
    Location:
    Sobra
    Ratings:
    +571 / 31 / -0
    Čisto sumnjam da ti je ovo kaki. Jest ptekrasna, dekorativna, ima prekrasne cvjetove, zbilja bi je volio imat, ali kaki je stablašica sa, u usporedbi sa tvojima, neuglednim ali većim cvijetom, ne cvjeta ovako bujno i svugdje po stablici nego pojedinaćno,uglavnom na kraju grana.
    Ukus ploda kaki-ja je, dok je meso tvrdo,neugodno trpak te plod treba pustiti da prezrije. Tek kad postane potpuno mekan , meso skoro prozirno i želatinasto, onda je delikatesan. Kožica ploda je tada tanka kao na pomadori /rajčici/, treba je samo malo je otvoriti i jedući sadržaj žlicom (jer se inače cijela raspadne) zbilja uživati. .... obožavam ih !
     
  9. 9 April 2010
    ginkgob

    ginkgob Donator

    Joined:
    6 January 2010
    Messages:
    762
    Spol:
    Muško
    Ratings:
    +23 / 3 / -0
    [JUSTIFY]Nisam niti rekao da je to kaki jabuka. Već da netko da mišljenje o imenu te biljke! Da li to ima veze s kaki jabukama - odnosno što su u stvari kaki jabuke. Kakve su ove - takve male koje se ponašaju isto kao i tzv. kaki? Imam i jabuka (ovog tipa) koje su i kao stablo. Slikat ću sutra. Izgledaju isto kao i navedene na početku, samo što nisu oranž itd. Odgonetnite koja je ovo vrsta!? Bilo bi mi drago da znam razliku između tzv. kakija i ovih koje ja imam. Ili razlike nema!?[/JUSTIFY]
     
  10. 10 April 2010
    sobranin

    sobranin Donator

    Joined:
    2 March 2010
    Messages:
    951
    Spol:
    Muško
    Location:
    Sobra
    Ratings:
    +571 / 31 / -0
    Razlika između prezrele i "prezrele" je velika  :daaa: 

    Prirodno prezrela kaki uglavnom izvana zadrži svoju crvenu boju, dok one "prezrele" što se znaju naći na akciji jefrine na Docu su sivo-smeđe, sazrjevale tko zna u kakvim uvjetima, smrznute,..  :hmmm: 

    Ginkgob, osnovna razlika je ta da kaki plod obavezno na peteljci ima zadebljanje sa 4 listića koji su sa sredinom zaljepljeni za plod pa kad ih pokušaš odvojit skida se i kožica. Sa suprotne strane peteljke je potpuno zaobljena. Oblikom /i izgledom/ najviše podsjeća na rajčicu.
     
  11. 11 April 2010
    mariana1711

    mariana1711 Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Kad ih je najbolje saditi i gdje nabaviti sadnice
     
  12. 11 April 2010
    Mamaa

    Mamaa Nepismeni

    Joined:
    27 September 2009
    Messages:
    3,139
    Ratings:
    +41 / 0 / -0
    Vrijedi općenito pravilo da je svo drveće i grmlje najbolje saditi ili u rano proljeće (mlade formirane biljke) ili zakorijenjivati u proljeće ili jesen.
    Ako si pročitala temu, vrlo je jednostavno možeš uzgojiti i iz sjemena ili traži po rasadnicima gotovu biljku.
     
  13. 15 April 2010
    xoxoqueeny

    xoxoqueeny Nepismeni

    Joined:
    31 October 2009
    Messages:
    96
    Spol:
    Žensko
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    E Mamaa, to sam i ja mislila, ali me jedna fina gospođa kod koje sam kupla neke sadnice ukrasnog drveća, naučila da je listopadno drveće ( s korijenom) najbolje saditi u jesen i to nakon što otpadnu svi listovi, jer, kako ona kaže, ako nadzemni dio miruje, podzemni, tj. korijen, radi. Na taj se način biljka lakše prilagodi i krene s rastom već u rano proljeće. Ako bi je sadili u proljeće, što je ove godine bilo skoro pa nemoguće (kiša, mokra zemlja), biljka najprije troši snagu na ukorjenjivanje nauštrb rasta nadzemnog dijela. A ako odmah krenu i vrućine, kao što to zna biti u Dalmaciji, jadna se pati i slabije napreduje.
    Sve sam posadila u 11. mjesecu u dobro obrađene sadne jame, i biljke su savršeno podnijele ove naše orkanske i bure i juga i već odavno puštaju pupove
     
  14. 17 November 2010
    danijela.maci

    danijela.maci Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    I ja sam čula da je listopadno drveće najbolje saditi u jesen ali je kod nas jednostavno nemoguće naći sadnice u to vrijeme. Na većinu mjesta sam pročitala da se kaki sadi u 11 mjesecu ali sadnica niotkud, zvala sam mbm rasadnik i dobila informaciju da dolaze tek za 2 mjeseca, znači sadnja u proljeće. Ako kome pomaže imaju trogodišnje sadnice cca 160,00 kn.
     
  15. 18 November 2010
    sobranin

    sobranin Donator

    Joined:
    2 March 2010
    Messages:
    951
    Spol:
    Muško
    Location:
    Sobra
    Ratings:
    +571 / 31 / -0
    Ako imaš kakva poznanstva i veze u Metkoviću, Neretva, pokušaj. Čuo sam da bi se tamo kod privatnika moglo nešto nać  :ffwjj: 
     
  16. 15 January 2011
    seneka

    seneka Tvor

    Joined:
    12 December 2010
    Messages:
    352
    Spol:
    Muško
    Location:
    HR,Kutina
    Ratings:
    +128 / 0 / -1
     :ffwjj:  Pozz.
    Nije toliko važno kada se sade ukoliko su kontejnirane tj. imaju korjenje u onoj crnoj plastičnoj vreći. Mogu se saditi bilo kada, osim najhladnijih i najvručih mjeseci.
    Danijela, nemaš problema ako stignu u 3. ili 4. mjesecu ako su u posudi, a obično jesu  :ffwjj: 
     
    Last edited by a moderator: 15 January 2011
  17. 27 January 2011
    seneka

    seneka Tvor

    Joined:
    12 December 2010
    Messages:
    352
    Spol:
    Muško
    Location:
    HR,Kutina
    Ratings:
    +128 / 0 / -1
    Kaki TIPO je najčešća sorta kakija koji raste na kontinentu, spada u grupu PVNA, astrogena sorta koja mora omekšati da izgubi tanin, tada je užitan.
    TIPO je sorta sa samo ženskim cvijetovima, a plodove zameće partenokarpno, tj. djevičanskom oplodnjom.
    Ako bude oplođen polenom neke druge sorte i ima više od tri sjemenke, plod je tvrdoužitan, to jest može se jesti bez omekšavanja.
    Neoplođeni plodovi nemaju sjemenke, a po nekim autorima su bolje kvalitete. Na slici vidimo moj kaki TIPO po opadanju lista.


    [​IMG]
     
    Last edited by a moderator: 27 January 2011
  18. 3 March 2011
    valijant1975

    valijant1975 Nepismeni

    Joined:
    3 March 2011
    Messages:
    217
    Spol:
    Muško
    Ratings:
    +45 / 0 / -0
    Evo da se i ovdje pohvalim, kupio sam sadnicu kakija u luckome i samo cekam da ovaj hladni val prođe i krecem u sadnju :)
     
    Last edited by a moderator: 3 March 2011
  19. 4 March 2011
    seneka

    seneka Tvor

    Joined:
    12 December 2010
    Messages:
    352
    Spol:
    Muško
    Location:
    HR,Kutina
    Ratings:
    +128 / 0 / -1
     :ffwjj:  Pozdrav svima! A koje je sorte taj kaki što si ga kupio? Naime već duže vrijeme tražim kakije koji se mogu jesti tvrdi, kao ono kad kupiš u marketu.
    Međutim nemogu ih naći, sve je sorta tipo i vanilija, a te sorte moraju omekšati da bi se mogle jesti.
    Ako je tvoj kaki u kontejneru, nemoj žuriti sa sadnjom, a ako je golog korjena odmah ga posadi ali i zaštiti malo jer je u trgovini već malo krenuo pa bi ga koji minus mogao oštetiti. Sretno s kakijem!
     
  20. 4 March 2011
    Sunka

    Sunka Bog i Batina Staff Member

    Joined:
    8 April 2008
    Messages:
    12,830
    Spol:
    Muško
    Location:
    Uvijek ispod planine
    Ratings:
    +1,317 / 74 / -1
    Nikad čuo za takav kaki? Jesi ti siguran za to? Koji kaki je to?
     

Share This Page

Powered by FireDaemon