1. Čišćenje foruma od neaktivnih članova

     

     

    Svi koji su registrirani na forumu, a nisu se ulogirali barem jednom u zadnjih 60 dana, biti će izbrisani pri slijedećem čišćenju foruma od neaktivnih usera. Ovakvo čišćenje foruma biti će pokretano otprilike svaka 1-3 mjeseca.

     

    Zadnje čišćenje provedeno 09/2014


    P.S. Ako se pokušate ulogirati, a ne prihvaća vam Username i Password (a bili ste registrirani prije), znači da ste izbrisani poradi neaktivnosti pri zadnjem čišćenju foruma. Najvjerojatnije vam nije username zauzet, pa se možete registrirati opet sa istim podacima.

    Za sve probleme pri registraciji, kliknite pri dnu stranice na Contact Us ili klikni Ovdje.

Pastrnjak (Pastinaca sativa)

Discussion in 'Začinsko bilje' started by Sunka, 6 August 2009.

  1. 6 August 2009
    Sunka

    Sunka Bog i Batina Staff Member

    Joined:
    8 April 2008
    Messages:
    12,832
    Spol:
    Muško
    Location:
    Uvijek ispod planine
    Ratings:
    +1,322 / 74 / -1
    Pastrnjak (Pastinaca sativa)​


    [​IMG]


    Uvjeti uzgoja
    Pastrnjak je kultura koju nije teško uzgojiti. Pri tomu trebamo imati na umu kako je glavni ograničavajući čimbenik u njegovom uzgoju dubina i kvaliteta tla. Stoga je poželjno da tlo bude lakšeg mehaničkog sastava, bez skeleta i dovoljno duboko obrađeno, a sve kako bi se korijen mogao nesmetano razvijati. Tako u pravilu na težim tipovima tla treba uzgajati sorte s kraćim korijenom iz razloga što se dugi korijeni u takvoj sredini intenzivno račvaju, deformiraju i iznimno teško vade. S druge strane na lakšim pjeskovitim tlima pastrnjak redovito ostvaruje niske prinose. Za njegov uzgoj najpovoljnija pH vrijednost tla oko 6,5. Slično mrkvi i pastrnjak je biljka umjerene klime što znači da nema osobitih zahtjeva prema toplini. Osim toga, zbog svoje otpornosti na hladnoću često se ostavlja da prezimi na samom polju. Optimalna temperatura za njegov uzgoj iznosi između 10 i 20 stupnjeva C, a može da izdrži niske temperature od čak minus 15 stupnjeva C. Ima umjerene zahtjeve u pogledu vlage.

    Način proizvodnje
    Pretežito se uzgaja izravnom sjetvom sjemena. Sjetva se vrši tijekom ožujka u brazde/redove duboke 2 cm i razmaknute 25 cm. Pošto ima nešto slabiju klijavost, treba ga sijati gušće, što znači da je za uspješan uzgoja pastrnjaka nužno utrošiti 6-7 grama sjemena na četvorni metar. Za desetak dana dolazi do nicanja biljaka koje se nakon razvitka nekoliko listova presađuju na konačan razmak od 15 cm u redu. Prorjeđivanje se vrši kada je tlo dovoljno vlažno, a sve kako ne bi oštetili biljke koje smo ostavili za uzgoj. Navedeno se prorjeđivanje provodi kad su izdanci pastrnjaka dostigli 3 cm visine. A da biste dobili dobru kvalitetu proizvoda, usjev se nekoliko puta okopava, plijevi i redovito zalijeva. Dolaskom jeseni, čim lišće odumre, proizvedeni pastrnjak se odmah ubire iz razloga što je njegov korijen spreman za berbu čim se i razvije. Konačna berba pastrnjaka obično se provodi u studenom ili se za potrebe domaćinstva on ostavlja na gredici tijekom cijele zime. S četvornog metra površine može se uglavnom ubrati oko 5 kg korjenova.

    lako pastrnjak zauzima prostor u vrtu tijekom cijele godine, riječ je o vrijednoj namirnici. Vrlo je ukusan kao dodatak juhama a dobro se uklapa i umiješane salate. Posebno je pogodan za osobe s probavnim tegobama jer bitno pospješuje apetit uz istodobno otklanjanje nadimanja i grčeva u crijevima. Može se konzumirati i sam, odnosno kuhan, kao i ostalo povrće premda je puno ukusniji pripremljen kao pire ili umak. Kod pastrnjaka se radi o veoma staroj vrsti koja se od ostalog povrća izdvaja visokim sadržajem minerala. Od toga, polovicu čini kalij premda nije zanemariv ni sadržaj kalcija i fosfora te magnezija, sumpora i željeza. Današnja medicina pastrnjak ne svrstava u ljekovitu skupinu povrća, dok druge zemlje koriste njegov sastav (alkaloid pastinacin) u liječenju stenokardije i neuroza. Nekada se pastrnjak koristio i kao sredstvo za izlučivanje vode iz organizma, protiv nadimanja i groznice, kod nekih bolesti bubrega i želuca te protiv reumatičnih tegoba. Međutim", njegov sladak zadebljali korijen rado jedu i domaće životinje pa se farmeri iz zemalja s razvijenim stočarstvom zdušno zalažu za njegovo širenje. Naime, praksa je pokazala da se uvršta vanjem pastrnjaka u dnevni obrok mliječnih goveda znatnije povećala kakvoća proizvedenog mlijeka.

    [​IMG]
     
  2. 16 October 2009
    sompopirovic

    sompopirovic Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Mi ga volimo jesti u juhi ali kada ga se stavi veća količina onda juha po mom ukusu previše sladi pa se kod nas u juhi kuha mali komadić korjena i jedan list a cijeli paštrnak u cjedilu samo na pari.
     
  3. 20 February 2010
    Vrtlarica

    Vrtlarica Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Sijem ga svake godine, što ranije. Kraj veljače, početak ožujka jer ima dugu vegetaciju. Puno mi je bolji od peršina. I to s klijanjem je istina, treba staviti znatno više sjemena nego za recimo mrkvu ili peršin.
     
  4. 20 February 2010
    sompopirovic

    sompopirovic Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Mi ga rasadimo. Posijemo u redove na gredicu i što nikne, rasadimo na svakih 5-10 cm otprilike. Njega bi i trebalo prvo u klijalište pa onda rasaditi ali mi to odma na gredicu.
    Prošle godine ga nismo (ne govorim sam sebi Vi, nego mislim na moju bolju polovinu i mene) sijali prerano. Negdje krajem 4, mjeseca i stvarno je bio dobar.
     
  5. 20 February 2010
    Vrtlarica

    Vrtlarica Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Ja obično ne stignem rasaditi, pa posijem rjeđe. Tako mi se jedne godine dogodilo da imam samo tri pastrnjaka na cijeloj gredici. A ako nikne pregusto (nije mi se još dogodilo) onda ću presaditi...
     
  6. 21 February 2010
    sompopirovic

    sompopirovic Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Mi smo prošle godine za njega predvidjeli pola gredice. To je otprilike tri reda na 2,5 m dužine. Zasijali smo 3 reda ali samo 1m dužine, dosta gusto. Kad je izniklo, koliko je bilo smo rasadili po toj gredici u produžetku.
     
  7. 21 February 2010
    Dubravko

    Dubravko Tvor

    Joined:
    13 September 2009
    Messages:
    568
    Spol:
    Muško
    Ratings:
    +28 / 2 / -0
    Neznam jeste li primjetili da u svakom pastrnjaku bude crv koji prođe kroz sredinu do kraja.Da bi to izbjego dobio od jedne babe recept za sve ovo korijenasto povrće i bjeli luk ali i crveni.Gdje planiramo posaditi grincajg dobro je posuti osim pepela vodu od kiselog kupusa ali isto tako i od salamure paca za meso.Neznam što utječe ali uglavnom nema tog crva a i uzgoj je eko prihvatljiv :hmmm: 
     
  8. 21 February 2010
    Mamaa

    Mamaa Nepismeni

    Joined:
    27 September 2009
    Messages:
    3,139
    Ratings:
    +41 / 0 / -0
    To je živa sol - ili rasol ili pac  :hmmm:  Ne bi ja baš to sebi na vrt prolijevala, sol uništi tlo za čas  :daaa: 
     
  9. 21 February 2010
    Dubravko

    Dubravko Tvor

    Joined:
    13 September 2009
    Messages:
    568
    Spol:
    Muško
    Ratings:
    +28 / 2 / -0
    Nebi trebala biti jer fermentacijom bilo u mesu bilo u kupusu pretvara se u neke druge spojeve ali sigurna budi da recept pali i ne vide se neki negativni rezultati uglavnom pozitivni.Nakoncu nije to neka velika količina od 5-10 litara na 10 kvadrata puno više nekih elemenata iz sfere uđe u naš takozvani bio vrt  :sram: 
     
  10. 21 February 2010
    sompopirovic

    sompopirovic Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    E ovo od kiselog kupusa ću baš probati ali mislim da salamura od soljenja mesa baš nije dobra. Ima puno previše soli u sebi a ja izbjegavam sliti puževe u vrtu jer sol sigurno nije dobra za zamlju, odnosno biljke. Neznam, možda i nekim biljkama i paše.
     
  11. 21 February 2010
    Vrtlarica

    Vrtlarica Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Crva nisam primjetila...možda je to onaj koji napada mrkvu tj. mrkvina muha ostavlja ličinke pa one jedu mrkvu....
    Ne znam za rasol i salamuru, ali nekako vodim se logikom sompopirovica...
    Za puževe je najbolje staviti tj. ukopati limenke s pivom....navuku se i utope te sretno i pijano odu u vječna lovišta  :uimep: 
    Čula sam da se kod velike najezde puževa može posipati sol oko gredice za suhog vremena, što mi je i logično jer im sigurno za sluznicu nije dobra.
     
  12. 21 February 2010
    Mamaa

    Mamaa Nepismeni

    Joined:
    27 September 2009
    Messages:
    3,139
    Ratings:
    +41 / 0 / -0
    Malo soli im ništa ne smeta. Pronađite jednog, zasipajte ga s punom šakom soli, počinje se pjeniti i vi mislite da ste ga se riješili. Pričekajte i promatrajte - počinje se izvlačiti ljigava masa iznutra, i ide u zemlju da obnovi vanjski sloj kože  :doh: 
     
  13. 21 February 2010
    Vrtlarica

    Vrtlarica Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Znači da je onda piva puno bolja...pola pijem, pola puževima dajem  :roflmao: 
     
  14. 24 March 2010
    cvaknuta

    cvaknuta V.I.P.

    Joined:
    15 March 2010
    Messages:
    1,295
    Spol:
    Žensko
    Location:
    Sidh
    Ratings:
    +4,304 / 40 / -2
    Tijekom rasta, može se ubirati list pastrnjaka, koji je jako dobar začin. Muku sam mučila sa vađenjem korijena, je je znao otići toliko duboko i biti toliko jak da sam bila ko u priči Djed i repa. Plijevilica (uska dugačka lopatica za plijevljenje korova) mi je otkriće. S njom puno lakše iščupam korijen.
     
  15. 24 March 2010
    Njegos

    Njegos Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Pohvatat 30-ak puževa (bilo koje vrste, lako je ne idu brzo) u roštilju napraviti žar i puževe peči do pepela (upepeliti). Taj pepel posuti oko gredica (vrta) i puževa više nema ... :xqqa: 
     
  16. 4 July 2011
    IceF

    IceF Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Kod mene je bilo suprotno. Došlo ga je tolko van da sad ne znam kam bi ga del. Morti je to do toga kaj sam ga posijal na dio grede koji je uvjek vlažni ( radi sjene koju dela krošnja drveca)
     
  17. 7 January 2014
    Maxsenj

    Maxsenj Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    [​IMG]

    Pastrnjak je dvogodišnja biljka sa zlatnožutim cvjetnim štitom u srpnju i kolovozu. Stanište mora biti sunčano, a zemlja pjeskovito-ilovasta i duboko pognojena. Sije se u redove razmaka 40 cm, u rano proljeće, što rjeđe. Upotrebljava se svježe sjemenje jer staro vrlo brzo gubi klijavost. Redovito okopavati, a kada biljke imaju 4 do 5 listića treba razrijediti u redove. Listovi i izdanci se ubiru prije cvjetanja, a korjen prve godine nakon sijanja od kasne jeseni sve do u zimu. Druge godine se korijen ne može više upotrijebiti.


    Ove godine prvi put namjeravam sijati pastrnjak pa ako netko ima iskustva neka ih podijeli sa svima nama!
     
    Last edited by a moderator: 8 January 2014
  18. 8 January 2014
    dorangora

    dorangora Provjereni

    Joined:
    31 January 2012
    Messages:
    72
    Spol:
    Muško
    Location:
    Kozjak
    Ratings:
    +18 / 0 / -0
    Jel ima sjemena za kupit u poljoprivrednim trgovinama ili se može nabaviti samo kao poklon od susjeda? :)
     
  19. 8 January 2014
    Yasi

    Yasi Staff Member

    Joined:
    11 February 2012
    Messages:
    1,969
    Spol:
    Žensko
    Location:
    Zagreb
    Ratings:
    +4,515 / 57 / -2
    Ovo mogu potvrditi jer mi je ove godine od sijanog sjemena starog tri godine izniklo svega desetak biljčica. Njih sam presadila i sve su usplele odrasti.
    Ova slika od Maxsenja je slika koja se inače nalazi po vrečicama od sjemenja. Ja pastrnjak sijem već nekoliko godina i on je mahom četverostruko veći od ovog na slici, vrlo je razgranatog korjenja i zna težiti i do 400 grama.
    Imam još tri u vrtu. Kada ga izvadim, u hladnjaku ga držim po mjesec dana i ima ga dostatno za nekoliko dodataka juhicama, malo naribati u koji saftić i sl.
    Kada sam radila grincajge za škrinju za četrdeset grincajga izvadila sam svega tri komada.
    Kada sljedećeg iščupam bum ga poslikala, pravi divovi, izgledaju ko hobotnice.
     
  20. 8 January 2014
    Scotch

    Scotch Tvor

    Joined:
    7 January 2010
    Messages:
    584
    Spol:
    Muško
    Ratings:
    +166 / 0 / -0
    Pa normalno je da ima 400 gr.kad si sejala "staru sortu" a ne ona GMO s..nja.

    Inače trba ga ranije vaditi jer kasnije mu provodna tkiva odrvene.  :ffwjj: 
     

Share This Page

Powered by FireDaemon