1. Čišćenje foruma od neaktivnih članova

     

     

    Svi koji su registrirani na forumu, a nisu se ulogirali barem jednom u zadnjih 60 dana, biti će izbrisani pri slijedećem čišćenju foruma od neaktivnih usera. Ovakvo čišćenje foruma biti će pokretano otprilike svaka 1-3 mjeseca.

     

    Zadnje čišćenje provedeno 09/2014


    P.S. Ako se pokušate ulogirati, a ne prihvaća vam Username i Password (a bili ste registrirani prije), znači da ste izbrisani poradi neaktivnosti pri zadnjem čišćenju foruma. Najvjerojatnije vam nije username zauzet, pa se možete registrirati opet sa istim podacima.

    Za sve probleme pri registraciji, kliknite pri dnu stranice na Contact Us ili klikni Ovdje.

Samonikle jestive biljke

Discussion in 'Razno' started by hvar1, 1 October 2010.

  1. 1 October 2010
    hvar1

    hvar1 Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Posto sam ja odrasto na asfaltu daleko od prirode a uvjek mee je interesovala priroda i sta se u njoj nalazi a posebno kako covjek moze prezivjeti u njoj sakupljajuci plodove koji mogu naci u prirodi a pritome da se istim ne otruje.

    Ja poznajem samo Koprivu (zaru) i drenjine.

    Pa pisite sta znate o biljkama koje su jestive.
     
  2. 1 October 2010
    zgenj

    zgenj Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Tušt je meni no.1 od samoniklog bilja šta se prehrambenih i gastronomskih kvaliteta tiče
     
  3. 1 October 2010
    kova_sb

    kova_sb Nepismeni

    Joined:
    14 April 2010
    Messages:
    741
    Spol:
    Muško
    Location:
    slavonski brod
    Ratings:
    +22 / 0 / -1
    kao mali smo brali kiseljak i jeli ga, u zadnjih par godina rijetko ga i viđam.
     
  4. 1 October 2010
    Pepe

    Pepe Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    U grome, ima tih biljki kolko hoćeš. Od listova maslačka i crvenog gloga koji se priprema na salatu, preko cvjetova bazge i agacije koje možeš pohat i radit još puno drugih dobrih stvari koje su opisane na ovom forumu. Možeš čušpajz radit od trpuca u proljeće jednako kao i od koprive, a možeš ga suhog dodavat i juhama jer daje aromu po gljivama. Mlado bukovo lišće je također jestivo sirovo u proljeće. Uz more je neizostavan matar koji se dodaje salatama i drugim jelima i šparoge koje su dovoljno poznate. Također i od božikovine mladice su jestive i ukusne jednako kao i šparoge, a još ih je i lakše nabrati jer su deblje. A sad u jesen ima puno plodova samoniklog bilja koje je jestivo te se mogu pripremati marmelade i sokovi poput šipka, gloga ili bobica bazge. Što se tiče algi u moru velika većina je jestiva jer sam nekoliko puta naišao na podatak da se u Jadranu nalaze samo 3 vrste algi koje nisu jestive. Probao sam nekoliko najčešćih vrsta algi i evo još uvijek tipkam na Pijanom Tvoru  :roflmao: 
     
  5. 2 October 2010
    cvaknuta

    cvaknuta V.I.P.

    Joined:
    15 March 2010
    Messages:
    1,135
    Spol:
    Žensko
    Location:
    Sidh
    Ratings:
    +2,936 / 34 / -2
    Sad mi padoše na pamet trnjine, ali poslije prvog mraza.
    Divlja loboda, štir koji rastu kao korov. Naprosto ih obožavam.
    Srijemuš, kostriješ, jaglaci, ljubičice, tratinčice, divlji vlasac, divlja mrkva, dobričica, bljušt (samo mladi izdanci)
    Mlado lišće lipe kao varivo.
    Samo moraš biti oprezan, jer nisu svi djelovi i u svako doba jestivi. Čak se možeš i otrovati.
    Baš mi je MM donio jednu brošuricu na tu temu.
     
  6. 4 October 2010
    palunko

    palunko Aktivni

    Joined:
    26 April 2010
    Messages:
    154
    Spol:
    Muško
    Ratings:
    +20 / 0 / -0
    Piše li gdje detaljnije o jestivosti naših algi?
     
  7. 11 October 2010
    Pepe

    Pepe Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Piše nešto u časopisu "Otvoreno more" od 24.7.2009., ali to samo u sklopu reportaže o jestivim organizmima iz mora koji se ne koriste baš često...
     
  8. 12 October 2010
    palunko

    palunko Aktivni

    Joined:
    26 April 2010
    Messages:
    154
    Spol:
    Muško
    Ratings:
    +20 / 0 / -0
    Ovo dolje je matar (Crithmum maritimum), slikan prije dva dana, vrlo je česta biljka po škrijima, škrapama, po rubovima plaže, uglavnom uz more.
    Negdje sam pročitao da nije ne znam kako hranjiv, ali je ukusan kad se listovi ukisele slično kao kiseli krastavci. Beru se vrhovi - mladi listovi, grančica mora "puknuti", tj. lako se odlomiti, tada je najbolji, a to je otprilike svibanj - lipanj. Kasnije malo odrveni, ali dobar bi za nevolju sigurno bio i kasnije. Aromatičnog je mirisa.​

    [​IMG]
     
  9. 12 October 2010
    Sunka

    Sunka Bog i Batina Staff Member

    Joined:
    8 April 2008
    Messages:
    12,873
    Spol:
    Muško
    Location:
    Uvijek ispod planine
    Ratings:
    +1,192 / 73 / -1
    Opatija i Brestova su ga puni. Ja ga zovem Rock biljka (od rock fishing  :uimep: )
     
  10. 13 October 2010
    palunko

    palunko Aktivni

    Joined:
    26 April 2010
    Messages:
    154
    Spol:
    Muško
    Ratings:
    +20 / 0 / -0
    Ovo je sa istih stijena Opuntia ficus indica koja se također može jesti i osvježavajućeg je okusa, unutra je puna sjemenja, ali izvana je puna bodlji.

    [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
     
  11. 13 October 2010
    Sunka

    Sunka Bog i Batina Staff Member

    Joined:
    8 April 2008
    Messages:
    12,873
    Spol:
    Muško
    Location:
    Uvijek ispod planine
    Ratings:
    +1,192 / 73 / -1
    Indijska smokva  :ffwjj: 
     
  12. 13 October 2010
    palunko

    palunko Aktivni

    Joined:
    26 April 2010
    Messages:
    154
    Spol:
    Muško
    Ratings:
    +20 / 0 / -0
    Radio sam i marmeladu od nje. Mjesecima su me bodlje svrbile po dlanovima.
     
  13. 13 October 2010
    Pepe

    Pepe Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Evo sad sam odvojio malo vremena pa da napišem ono što piše o jestivosti naših algi

    "Upravo su morske alge jedan od neizostavnih sastojaka svakog boljeg objeda u Koreji, pa nema razloga da to ne postanu i kod nas. Primjerice, morska salata, lat. Ulva lactuca, se često kod nas doživljava kao znak nečistog mora, što je donekle istina jer se nalazi u područjima bogatim nutrijentima. Ipak, ako je nađete izvan luka, u područjima gdje nema nekih kanalizacijskih ispusta ili sličnih onečišćivača, onda je vrlo vjerojatno da je bez problema možete konzumirati upravo kao salatu ili dodatak juhi. Ne trebam napominjat da je to Azijatima uobičajeno, ali spomenut ću recimo Škote koji je također koriste na sličan način."

    I recept za salatu od algi
    Potrebno je: Alge koje nađete u moru budući da su od 750 vrsti jadranskih algi, osim dvije, sve jestive, a najbolje su zelena i smeđa, te začini po želji. Alge u moru operete od pijeska i drugih nečistoća, narežete i začinite solju, maslinovim uljem i kvasinom. Mogu se dodat bademi, matar, kuhano jaje ili soja umak.
     
  14. 1 December 2010
    florami

    florami Donator

    Joined:
    4 October 2010
    Messages:
    202
    Spol:
    Žensko
    Location:
    Zagreb
    Ratings:
    +125 / 10 / -0
    Čitala sajm puno o pasiflori, Kristovoj kruni. Ljudi se uglavom dive tom dvnom cvijetu. Ali nigdje nisam pročitala da su plodovi jestivi. A stvarno jesu. Naravno, taj grm uspijeva na jugu naše domovine i tih plodova se može samo tamo naužiti do mile volje.
    Apeliram na vas koji živite tamo da sadite pasifloru kao penjačicu uz ogradu. Da se lakše ubere.
     
  15. 1 December 2010
    Pepe

    Pepe Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Kada jednom pasiflora počne negdje rasti jako se lako razmnožava. Mi je imamo u vrtu i znalo se dogoditi za jačih zima da propadne, no na proljeće bi se ustanovilo da je to propao samo nadzemni dio biljke jer je ona iz korijena počela ponovno tjerat mladice, a penje se po svemu, po ogradama, stablima ili puzi po podu tako da je povremeno treba i obrezivati. Probao sam i sa sadnjom iz sjemenki i u mom slučaju sve sjemenke su potjerale, jedino što ih nakon toga nisam uspio održati na životu...možda bi bilo bolje da sam ih umjesto u vazu posadio u vrt  :hmmm: . Plodovi su jestivi i navodno djeluju smirujuće... Također pronašao sam u literaturi da se od plodova može pripremati marmelada, vino, sok, sirup, slatko i likeri.
     
  16. 1 December 2010
    Sunka

    Sunka Bog i Batina Staff Member

    Joined:
    8 April 2008
    Messages:
    12,873
    Spol:
    Muško
    Location:
    Uvijek ispod planine
    Ratings:
    +1,192 / 73 / -1
  17. 1 December 2010
    azizi

    azizi Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    'Samoniklo jestive biljke'

    Najprije,  :ffwjj:  za thread.
    Nego, čini mi se da se u naslovu potkrao tipfeler - pridjev je u rodu imenice koju prati - dakle, samonikle biljke [​IMG]Nemam namjeru ispravaljti tekstove, ali mislim da bi naslovi trebali biti ispravno napisani).

    Sad, što se tiče samog threada; mislim da je previše zabačen - u Razno > Razno. Možda bi bio uočljiviji negdje kod Povrća [​IMG] (iako sam svjesna da tu ima i samoniklih voćki)

    Isto tako, mislim da bi bilo dobro staviti i slikicu uz svaku samoniklu jestivu biljku. Ovako mi gradski 'lajbeki' možemo samo pretpostavljati o čemu se radi (osim drenjine - obilježila je ljeta i rane jeseni mog djetinjstva kod bake u Lici [​IMG]). Hajde dobro, prepoznala bih i srijemuš...  :uimep: 

    Što se matara tiče, prvi puta sam ga jela ove godine - prodaje ga jedna gospođa iz Dalmacije na Trešnjevačkom placu. Stvarno je užitak za nepce! [​IMG]Iako je na prvi pogled skup (80 kg za kilogram), u 10 dag stvarno puno dobijete, jer je veoma lagan i 'izdašan' (toliko sam kupila prvi puta za probu).


    EDIT: Samoniklo jestivo bilje bi moglo imati svoj pdf. Ili ga, eventualno, staviti među ljekovito bilje, jer puno ovog bilja ima i ljekovita svojstva.
     
  18. 1 December 2010
    Jadranka

    Jadranka Donator

    Joined:
    17 March 2010
    Messages:
    1,687
    Spol:
    Žensko
    Ratings:
    +1,614 / 41 / -2
    Moglo bi i biti - samoniklo jestivo bilje-

    Uglavnom, kod nas ima oko 409 vrsta samoniklog jestivog bilja, koji se mogu podijeliti u skupine: zeleno povrće, jestivi plodovi, biljke s jestivim podzemnim dijelovima.
     
  19. 2 December 2010
    Sunka

    Sunka Bog i Batina Staff Member

    Joined:
    8 April 2008
    Messages:
    12,873
    Spol:
    Muško
    Location:
    Uvijek ispod planine
    Ratings:
    +1,192 / 73 / -1
    Ovak  :uimep: 

    Da je nezgodno smješteno ovak u Razno => Razno - je
    Da se stavi u Povrće - nikako
    Da se stavi u ljekovito - nikako

    U ljekovitom podforumu se isključivo piše o ljekovitim svojstvima i upotrebama biljaka i sad ubacit tamo i ovu tematiku, ubilo bi kompletan podforum.
    I kupus je ljekovit i jestiv ali imaš topic u ljekovitom dijelu gdje se piše o ljekovitim upotrebama kupusa i imaš topic u podforumu povrće gdje se piše o uzgojnim tehnikama kupusa.

    Forum pokušavam od početka držat što čišćim tako da se u jednom topicu ne preklapaju ljekoviti, uzgojni i neki treći aspekti za istu biljku. Ako bude bilo potrebe, otvorit će se nekakav podforum za samoniklo jestivo bilje, do tada ide to u ovaj topic.
    A slike... to ostaje na onima koji i pišu postove, nije to na meni da kaskam za svakim i ubacujem slike ako on ili ona nije u svom postu  :uimep: 
     
  20. 2 December 2010
    palunko

    palunko Aktivni

    Joined:
    26 April 2010
    Messages:
    154
    Spol:
    Muško
    Ratings:
    +20 / 0 / -0
    Srijemuš - medvjeđi luk (Alium ursinum), kojega je važno ne zamijeniti s otrovnom đurđicom (Convalaria majalis) koja je otrovna ili još gore s čemerikom (Veratrum album) jako je zahvalna samonikla jestiva biljka.
    Najbolji su mladi listovi, ali prošle godine na jednom bogatom nalazištu nabrali smo 2-3kg već malo starijeg lišća kojeg su jedne marljive ruke poslije oprale i posložile u svežnjiće i smrzli. Tako smrznut je odličan nasjeckan u svježi kravlji sir i još kad se doda bučino ulje i prženi slani sezam, za lizat prste.
     

Share This Page

Powered by FireDaemon