1. Čišćenje foruma od neaktivnih članova

     

     

    Svi koji su registrirani na forumu, a nisu se ulogirali barem jednom u zadnjih 60 dana, biti će izbrisani pri slijedećem čišćenju foruma od neaktivnih usera. Ovakvo čišćenje foruma biti će pokretano otprilike svaka 1-3 mjeseca.

     

    Zadnje čišćenje provedeno 09/2014


    P.S. Ako se pokušate ulogirati, a ne prihvaća vam Username i Password (a bili ste registrirani prije), znači da ste izbrisani poradi neaktivnosti pri zadnjem čišćenju foruma. Najvjerojatnije vam nije username zauzet, pa se možete registrirati opet sa istim podacima.

    Za sve probleme pri registraciji, kliknite pri dnu stranice na Contact Us ili klikni Ovdje.

Sirup od mente

Discussion in 'Gastro kutak' started by zmajica, 16 August 2008.

  1. 16 August 2008
    zmajica

    zmajica Agent pučista Nepismeni

    Joined:
    15 April 2008
    Messages:
    420
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    [justify]Evo recepta za sirup od mente za spravljanje soka kojeg mi je uvaljala susjeda, inače iz SLO:

    - 2 šake listova mente
    - 3 l vode

    Pustiti namočene listove u vodi 24 sata. Potom dodati:

    - 3 kg šećera
    - 6 g limunske kiseline

    I sve dobro prokuhati dok se šećer ne rastopi, te vruće naliti u sterilizirane staklene boce.
    Servira se razrijeđen s vodom uz dodatak kockica leda u koje se mogu dodati lisitći mente, te s kriškicom limuna.

    Pravo ljetno osvježenje. :znnttt: :bottle:[/justify]
    [​IMG]
     
  2. 29 August 2008
    Sunka

    Sunka Bog i Batina Staff Member

    Joined:
    8 April 2008
    Messages:
    12,871
    Spol:
    Muško
    Location:
    Uvijek ispod planine
    Ratings:
    +1,160 / 73 / -1
    Ja probao ovaj sok, i mogu reć da je izvrstan...samo za moj ukus, malo manje šećera, a malo više limunske kiseline...
    Dobar je ovako preko ljeta jer menta osvježava izvrsno  :yes: 
     
  3. 4 September 2008
    Gogi

    Gogi Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Očeš nas pozvat jednom, da probamo to...šunka ima šečer, a ja ću sredit leda  :uimep:   :idea: 
     
  4. 4 September 2008
    Sunka

    Sunka Bog i Batina Staff Member

    Joined:
    8 April 2008
    Messages:
    12,871
    Spol:
    Muško
    Location:
    Uvijek ispod planine
    Ratings:
    +1,160 / 73 / -1
    Ni ne znaš kak su zmajevi opasni  :fiona: 
     
  5. 31 October 2008
    plavusa

    plavusa Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    ko voli malo žešće
    u litru rakije staviti nekoliko grančica mente ,ostaviti 10-ak dana procijediti i dodati meda po volji,prava zelena medica
     
  6. 31 October 2008
    Blues

    Blues V.I.P.

    Joined:
    17 September 2008
    Messages:
    1,722
    Ratings:
    +11 / 1 / -0
    super ali neznam kakvo je to

     
  7. 31 October 2008
    Gogi

    Gogi Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Ej plava, ja volim brutalnosti  :roflmao:  jel imaš kakav recept da iskombiniramo etanol 96% sa nečim...da dobijemo malo jači liker???  :hmlj:   :rtvb:   :rtvb:   :rtvb: 
     
  8. 12 April 2010
    jafer1

    jafer1 Tvor

    Joined:
    22 February 2010
    Messages:
    263
    Spol:
    Muško
    Ratings:
    +25 / 0 / -0
    S obzirom da svi kažete da je ovo odlično idem odma namočit lišće, pa ćemo sutra napraviti i sok. Hvala na receptu  :notworthy: 
     
  9. 14 April 2010
    jafer1

    jafer1 Tvor

    Joined:
    22 February 2010
    Messages:
    263
    Spol:
    Muško
    Ratings:
    +25 / 0 / -0
    Sirup je jednom riječju fantastičan (tako kažu svi koji su ga probali). Malo sam promjenil samo količine, te je dodano na 3 litre vode: 2,5 kg šećera i 12 g limunske kiseline. Sve ostalo je isto.

    Hvala zmajici na ovom finom sirupu  :rtvb:  :cheers:   :cheers: 
     
  10. 27 May 2011
    balto

    balto Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Evo nešto slično, samo bez kuhanja


    SOK OD MENTE

    6 litara hladne vode
    15 dag limunske kiseline
    rukohvat mente (može i 2, a ako je u vrijeme cvatnje okus je izrazitiji)
    5 kg šećera

    Rastopite limunsku kiselinu u hladnoj vodi i dodajte mentu. Ostavite da stoji 24 sata. Procijedite i dodajte 5 kg šećera i malo vinobrana. Sve miješajući rastopite. Procijedite kroz gazu i ulijte u boce.
     
  11. 30 May 2011
    jafer1

    jafer1 Tvor

    Joined:
    22 February 2010
    Messages:
    263
    Spol:
    Muško
    Ratings:
    +25 / 0 / -0
    Nisi samo napisal kolko to može dugo stajati, tj. rok trajanja...
     
  12. 30 May 2011
    kbilic

    kbilic Provjereni

    Joined:
    9 December 2010
    Messages:
    121
    Spol:
    Muško
    Ratings:
    +92 / 6 / -0
    Meni to izgleda kao i za bazgu...znaci moglo bi stajati pola godine bez ikakvog problema  :ffwjj: 
     
  13. 31 May 2011
    balto

    balto Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Skoro da bi rekao "neograničeno"  :roflmao:  ...ali šalu na stranu. Imam još jednu bocu što smo radili prošle godine (puno smo radili) i potpuno je bistra, za razliku od recimo bazge koja mi izdrži do 6 mjeseci, pa ti onda procijeni. Možda menta sadrži u sebi nešto ala konzervans, pa se ne kvari... ne znam, ali evo trajeeee.....  :xqqa: 
     
  14. 1 June 2011
    jecham

    jecham Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Ako se sok drzi na hladnom ostaje dobar godinu dana bez problema.
     
  15. 8 June 2012
    rot

    rot Provjereni

    Joined:
    22 March 2011
    Messages:
    98
    Spol:
    Muško
    Ratings:
    +21 / 1 / -0
    Treba pobrat samo lišće ili odrezat cijelu stabljiku pa odvojit lišće? Može li se to napravit i sada?
     
  16. 8 June 2012
    jafer1

    jafer1 Tvor

    Joined:
    22 February 2010
    Messages:
    263
    Spol:
    Muško
    Ratings:
    +25 / 0 / -0
    Treblo bi samo umijesto šećera staviti med, ali je skuplje. Inače 1 kg šećera zamjenjuje 1,3 kg meda.
     
  17. 8 June 2012
    Zbracun

    Zbracun Staff Member

    Joined:
    8 September 2009
    Messages:
    1,367
    Spol:
    Muško
    Location:
    Kupa
    Ratings:
    +232 / 88 / -0
    Slobodno odreži stabljiku pa skini lišće. Samo nemoj porezat sve, nego samo koliko će ti trebat. Menta ti je korov, pa će bez problema nastavit rast i širit se. Sad ti i je najbolje vrijeme. Mlada je, ima dobar miris i okus.
     
  18. 9 June 2012
    sobranin

    sobranin Donator

    Joined:
    2 March 2010
    Messages:
    931
    Spol:
    Muško
    Location:
    Sobra
    Ratings:
    +460 / 31 / -0
    Uz  :grgljam: , ako smijem precizirat a iz mog iskustva:

    kod rezanja na svakoj grančici ostaviti 2, 3 reda najdonjih listova. Menta se lako omlađuje pa iz pazuha ostavljenih listova ubrzo izbiju mladi izboji.
    Na suhim i negnojenim terenima je dapače poželjno mentu tako kratiti i na taj način obnavljati jer bi inače išla u cvijet i zatim usahla ako je duže bez vode.
     
  19. 3 July 2012
    mishica29

    mishica29 Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Evo nekoliko praktičnih pitanja od mene...
    1. Koliko to gusto ispadne? Meni je rijetko ali je dosta slatko po tome sam procijenila da je valjda ispalo ok.
    2. Koliko dugo treba kuhati nakon što se šećer istopi?
    3. Mislim da sam mogla staviti još mente (srećom ima je dovoljno), moje je ispalo dosta okus po šećeru, manje po menti... (recimo da je bilo dvadesetak listića??)
     
  20. 3 July 2012
    Zbracun

    Zbracun Staff Member

    Joined:
    8 September 2009
    Messages:
    1,367
    Spol:
    Muško
    Location:
    Kupa
    Ratings:
    +232 / 88 / -0
    Pročitaj ponovo prvi post. Piše da se kuha dok se šećar ne rasopi, šta znači da dalje ne treba. Očito imaš patuljastu šaku kad imaš samo dvadesetak listova. Nemoj se sramit kad stavljaš u šaku.
     

Share This Page

Powered by FireDaemon