1. Čišćenje foruma od neaktivnih članova

     

     

    Svi koji su registrirani na forumu, a nisu se ulogirali barem jednom u zadnjih 60 dana, biti će izbrisani pri slijedećem čišćenju foruma od neaktivnih usera. Ovakvo čišćenje foruma biti će pokretano otprilike svaka 1-3 mjeseca.

     

    Zadnje čišćenje provedeno 09/2014


    P.S. Ako se pokušate ulogirati, a ne prihvaća vam Username i Password (a bili ste registrirani prije), znači da ste izbrisani poradi neaktivnosti pri zadnjem čišćenju foruma. Najvjerojatnije vam nije username zauzet, pa se možete registrirati opet sa istim podacima.

    Za sve probleme pri registraciji, kliknite pri dnu stranice na Contact Us ili klikni Ovdje.

Vino od bazge

Discussion in 'Gastro kutak' started by Pepe, 18 May 2010.

  1. 18 May 2010
    Pepe

    Pepe Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Pozdrav, treba mi savjet za izradu vina od bazge. ovo je recept:
    Potrebno je 1 litra cvjetova bazge,

    2,25 kg šećera,

    1,35 kg grožđica,

    1 paketić vinskog kvasca,

    13,3 l vode.

    Cvatove bazge koji su ubrani po suhom i sunčanom vremenu odvojiti od peteljki, staviti u plastično vjedro posipati šećerom i zaliti vodom. Dodati aktivirani kvasac, vinari znaju kako se to radi. Vjedro pokriti polivinilskom folijom i ostaviti stajati 9 dana na miru, u toploj prostoriji. Nakon toga procijediti mošt, dodati mu grožđice i uliti u odgovarajuću hrastovu bačvicu.

    U hladnom i tamnom podrumu lagano vrenje (tiho vrenje) će trajati šest mjeseci. Tada vino preliti u čistu posudu, profiltrirati i puniti u boce. Osobno smatram da je količina kvasca prevelika u receptu, ali svejedno ako netko ima kakvog iskustva savjet bi super došao...

    Koristio bih vinski kvasac Uvaferm (10 grama pakiranje). Na specifikaciji je navedeno kako se koristi 25-40 grama/hl za bijeli most, crveno grozdje: 20-30 gr/hl, vocna kasa: 20-45 gr/hl.


    Post prebačen u Gastro kutak - novi topic.
    Ne moraš lupat enter usred rečenice (popravio sam)

     
    Last edited by a moderator: 19 May 2010
  2. 19 May 2010
    jafer1

    jafer1 Tvor

    Joined:
    22 February 2010
    Messages:
    267
    Spol:
    Muško
    Ratings:
    +32 / 0 / -0
    Sad ćemo postaviti jedno pametno pitanje: Koliko je to 1 litra cvjetova u gramima ili kilogramima ?

    I grožđice moraju isjeckane, ali ne samljevene.
     
    Last edited by a moderator: 19 May 2010
  3. 20 May 2010
    Pepe

    Pepe Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Hvala. :uimep:  E neznam stvarno. Nekako gledam da je 1 litra cvjetova jedan kilogram, ali radije bi probao stavit možda malo više zbog okusa....
     
  4. 21 May 2010
    Miljac

    Miljac Clavus clavo extruditur V.I.P.

    Joined:
    17 May 2010
    Messages:
    606
    Spol:
    Muško
    Location:
    Karlovac - Crikvenica
    Ratings:
    +1,065 / 36 / -4
    Vino od bazge

    3 kg zrelih bobica bazge
    3 l vode
    1 kg šećera
    3 l laganog crnog vina

    Bobe bazge kuhamo u vodi oko pola sata. Potom procijedimo kroz gusto cjedilo ili gazu. Soku dodamo šećer i vino. Dobro promiješamo i pustimo da još jenom zavre. Kada se vrenje umiri i tekućina malo ohladi prelijemo u čiste boce i zatvorimo. Vino čuvamo u tamnom i hladnom prostoru.

    Plod se bere pri koncu ljeta kad sazrije, nikako ne berite zelene ili poluzelene plodove.
    Bobice sadrže puno vitamina C i drugih vitamina.
    Vino od bazge ljekovita je vitaminska bomba bogata bioflavonoidima, jonskom i jantarnom kiselinom. Ono detoksicira organizam i potpomaže u smanjenju kolesterola.

    I još jedan

    7 l vode
    2 kg šećera
    3 l probranih bazginih boba
    2-3 dag kvasca

    Vodu ulijemo u dovoljno velik emajlirani lonac, dodamo šećer i prokuhamo. Ohladimo i umiješamo brižljivo oprane, probrane bobe bazge bez peteljki. Ponovno ugrijemo malo ispod vrelišta, odmaknemo s vatre, pokrijemo, ohladimo i dodamo izmrvljeni kvasac. Dobro promiješamo da se kvasac ravnomjerno otopi. Napunimo 1 ili 2 staklene posude, zatvorimo i kroz zatvarač provučemo cijev, kroz koju će izlaziti ugljični dioksid. Zatvarač i cijev treba da dobro zatvore staklenu posudu. U pregibu cijevi uvijek treba da bude voda koja će sprečavati prodiranje bakterija. Cijev pokrijemo gazom. Vrenje će se najbolje odvijati na temperaturi od 20 °C. Ako je prehladno ili prevruće, umjesto vina nastat će ocat.
    U početku je vrenje vrlo burno, ali se ubrzo smiri. Nakon 8-10 tjedana, kad se vino izbistri, pažljivo ga pretočimo, ulijemo u boce, začepimo i spremimo do upotrebe.


    Mislim da samo vino od bobica ima tipična svojstva naznačena za "vino od bazge" iako je i ovo od cvjetova vjerojatno i ukusno i zdravo...
     
  5. 21 May 2010
    Pepe

    Pepe Neregistrirani

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Hvala na receptima, samo ako mi još možeš reći dali se u drugom receptu misli na običan pekarski ili vinski kvasac?
     
  6. 21 May 2010
    jafer1

    jafer1 Tvor

    Joined:
    22 February 2010
    Messages:
    267
    Spol:
    Muško
    Ratings:
    +32 / 0 / -0
    Kvasac za crna vina.
     

Share This Page

Powered by FireDaemon