1. Čišćenje foruma od neaktivnih članova

    Svi koji su registrirani na forumu, a nisu se ulogirali barem jednom u zadnjih 60 dana, biti će izbrisani pri slijedećem čišćenju foruma od neaktivnih usera. Ovakvo čišćenje foruma biti će pokretano otprilike svaka 1-3 mjeseca.

    Zadnje čišćenje provedeno 05/2015

    P.S. Ako se pokušate ulogirati, a ne prihvaća vam Username i Password (a bili ste registrirani prije), znači da ste izbrisani poradi neaktivnosti pri zadnjem čišćenju foruma. Najvjerojatnije vam nije username zauzet, pa se možete registrirati opet sa istim podacima.

    Za sve probleme pri registraciji kliknite ovdje!
    Ako i dalje imate problema, kliknite pri dnu stranice na Contact Us ili klikni Ovdje.

Vino od bazge

Discussion in 'Likeri, rakije i ostala alkoholna pića' started by Pepe, 18.05.2010..

Share This Page

  1. 18.05.2010.
    Pepe

    Pepe Neregistrirani

    Last seen:
    A moment ago
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Pozdrav, treba mi savjet za izradu vina od bazge. ovo je recept:
    Potrebno je 1 litra cvjetova bazge,

    2,25 kg šećera,

    1,35 kg grožđica,

    1 paketić vinskog kvasca,

    13,3 l vode.

    Cvatove bazge koji su ubrani po suhom i sunčanom vremenu odvojiti od peteljki, staviti u plastično vjedro posipati šećerom i zaliti vodom. Dodati aktivirani kvasac, vinari znaju kako se to radi. Vjedro pokriti polivinilskom folijom i ostaviti stajati 9 dana na miru, u toploj prostoriji. Nakon toga procijediti mošt, dodati mu grožđice i uliti u odgovarajuću hrastovu bačvicu.

    U hladnom i tamnom podrumu lagano vrenje (tiho vrenje) će trajati šest mjeseci. Tada vino preliti u čistu posudu, profiltrirati i puniti u boce. Osobno smatram da je količina kvasca prevelika u receptu, ali svejedno ako netko ima kakvog iskustva savjet bi super došao...

    Koristio bih vinski kvasac Uvaferm (10 grama pakiranje). Na specifikaciji je navedeno kako se koristi 25-40 grama/hl za bijeli most, crveno grozdje: 20-30 gr/hl, vocna kasa: 20-45 gr/hl.


    Help
    Post prebačen u Gastro kutak - novi topic.
    Ne moraš lupat enter usred rečenice (popravio sam)
     
    Last edited by a moderator: 19.05.2010.
  2. 19.05.2010.
    jafer1

    jafer1 Provjereni

    Joined:
    22.02.2010.
    Last seen:
    Sunday at 13:10
    Messages:
    309
    Spol:
    Muško
    Ratings:
    +41 / 0 / -0
    Sad ćemo postaviti jedno pametno pitanje: Koliko je to 1 litra cvjetova u gramima ili kilogramima ?

    I grožđice moraju isjeckane, ali ne samljevene.
     
  3. 20.05.2010.
    Pepe

    Pepe Neregistrirani

    Last seen:
    A moment ago
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Hvala. :uimep:  E neznam stvarno. Nekako gledam da je 1 litra cvjetova jedan kilogram, ali radije bi probao stavit možda malo više zbog okusa....
     
  4. 21.05.2010.
    Miljac

    Miljac Clavus clavo extruditur V.I.P.

    Joined:
    17.05.2010.
    Last seen:
    Friday at 12:26
    Messages:
    816
    Spol:
    Muško
    Location:
    Karlovac - Crikvenica
    Ratings:
    +1,908 / 78 / -4
    Vino od bazge

    3 kg zrelih bobica bazge
    3 l vode
    1 kg šećera
    3 l laganog crnog vina

    Bobe bazge kuhamo u vodi oko pola sata. Potom procijedimo kroz gusto cjedilo ili gazu. Soku dodamo šećer i vino. Dobro promiješamo i pustimo da još jenom zavre. Kada se vrenje umiri i tekućina malo ohladi prelijemo u čiste boce i zatvorimo. Vino čuvamo u tamnom i hladnom prostoru.

    Plod se bere pri koncu ljeta kad sazrije, nikako ne berite zelene ili poluzelene plodove.
    Bobice sadrže puno vitamina C i drugih vitamina.
    Vino od bazge ljekovita je vitaminska bomba bogata bioflavonoidima, jonskom i jantarnom kiselinom. Ono detoksicira organizam i potpomaže u smanjenju kolesterola.

    I još jedan

    7 l vode
    2 kg šećera
    3 l probranih bazginih boba
    2-3 dag kvasca

    Vodu ulijemo u dovoljno velik emajlirani lonac, dodamo šećer i prokuhamo. Ohladimo i umiješamo brižljivo oprane, probrane bobe bazge bez peteljki. Ponovno ugrijemo malo ispod vrelišta, odmaknemo s vatre, pokrijemo, ohladimo i dodamo izmrvljeni kvasac. Dobro promiješamo da se kvasac ravnomjerno otopi. Napunimo 1 ili 2 staklene posude, zatvorimo i kroz zatvarač provučemo cijev, kroz koju će izlaziti ugljični dioksid. Zatvarač i cijev treba da dobro zatvore staklenu posudu. U pregibu cijevi uvijek treba da bude voda koja će sprečavati prodiranje bakterija. Cijev pokrijemo gazom. Vrenje će se najbolje odvijati na temperaturi od 20 °C. Ako je prehladno ili prevruće, umjesto vina nastat će ocat.
    U početku je vrenje vrlo burno, ali se ubrzo smiri. Nakon 8-10 tjedana, kad se vino izbistri, pažljivo ga pretočimo, ulijemo u boce, začepimo i spremimo do upotrebe.


    Mislim da samo vino od bobica ima tipična svojstva naznačena za "vino od bazge" iako je i ovo od cvjetova vjerojatno i ukusno i zdravo...
     
    • Thanks Thanks x 1
  5. 21.05.2010.
    Pepe

    Pepe Neregistrirani

    Last seen:
    A moment ago
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Hvala na receptima, samo ako mi još možeš reći dali se u drugom receptu misli na običan pekarski ili vinski kvasac?
     
  6. 21.05.2010.
    jafer1

    jafer1 Provjereni

    Joined:
    22.02.2010.
    Last seen:
    Sunday at 13:10
    Messages:
    309
    Spol:
    Muško
    Ratings:
    +41 / 0 / -0
    Kvasac za crna vina.
     
    • Thanks Thanks x 1

Share This Page

Ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavljajući korištenje ove stranice, prihvaćate naše uvjete za korištenje kolačića (cookies). Prihvaćam Više...