1. Čišćenje foruma od neaktivnih članova

  Svi koji su registrirani na forumu, a nisu se ulogirali barem jednom u zadnjih 60 dana, biti će izbrisani pri slijedećem čišćenju foruma od neaktivnih usera. Ovakvo čišćenje foruma biti će pokretano otprilike svaka 1-3 mjeseca.

  Zadnje čišćenje provedeno 02/2015

  P.S. Ako se pokušate ulogirati, a ne prihvaća vam Username i Password (a bili ste registrirani prije), znači da ste izbrisani poradi neaktivnosti pri zadnjem čišćenju foruma. Najvjerojatnije vam nije username zauzet, pa se možete registrirati opet sa istim podacima.

  Za sve probleme pri registraciji kliknite ovdje!
  Ako i dalje imate problema, kliknite pri dnu stranice na Contact Us ili klikni Ovdje.

Žutika; Berberis (Berberis vulgaris)

Discussion in 'Grmovi i živice' started by Sunka, 17.03.2009..

 1. 17.03.2009.
  Sunka

  Sunka Bog i Batina Staff Member

  Joined:
  08.04.2008.
  Last seen:
  26 minutes ago
  Messages:
  13,290
  Spol:
  Muško
  Location:
  Uvijek ispod planine
  Ratings:
  +1,836 / 98 / -3
  Žutika; Berberis (Berberis vulgaris)

  [​IMG]

  Vrijeme cvjetanja: U svibnju/lipnju, ovisno o sorti
  Sazrijevanje plodova: Jesen, od rujna do listopada


  Kako su brojne vrste i sorte žutika, tako su brojna i njihova na¬rodna imena: žuti šipak, žutikovina, žuti trn. Zbog kiselog okusa sitnih plodova nazivaju ih još i primjerice, kiseli trn, turska loza, trpkovina i dr. Predstavnici porodice žutika su dijelom zimzelene, dijelom listopadne biljke. U vrtovima i parkovima su to uglavnom snažni, otporni ukrasni grmovi, sa cvjetovima većinom žute boje, brončanocrvenog ili crvenog lišća, sa crvenim ili crnim plodovima. Osim otprilike 450 vrsta raširenih u Euroaziji, Sjevernoj Africi i Americi, postoji i mnogo uzgojenih oblika i sorti. Već i samo ime kiseli trn ukazuje na vrlo kiseli okus plodova i trnje na grmu. Bobice žutike (B. vulgaris) sadrže mnogo C vitamina i pektina, te svoju primjenu nalaze kod bolesti jetre, žuči i žučnih kamenaca. Ubiru se poslije prvog mraza, jer su onda mekše i nešto manje kisele. Premda su sirove prekisele za upotrebu, uz dodavanje mnogo šećera mogu se preraditi u vrlo pikantne marmelade. Piniji slične bobe se kuhaju, s time da se koštice ne smiju zdrobiti.


  Klima i stanište: Udomaćen je prvenstveno u južnoj, ali i u srednjoj Europi, od dubodolina do visokih planina, uz rubove šuma i na kamenitim obroncima. Voli potpuno sunčana mjesta.

  Tlo: Siromašna vapnenasta tla (biljka odlično podnosi sušu).

  Razmnožavanje: Može se uspješno razmnožavati reznicama, kod bujnih vrsta također dijeljenjem korijena.

  Njega: Žutiki povremeno štedljivo dodati zrelog komposta i nešto vapnenca, najbolje mljevenih stijena. Kod divljih oblika izostaviti zalijevanje. Dobro podnosi rezidbu. Sorte malog rasta su prikladne za obrubljivanje (ograde). Žutiku rado napada žitna hrđa (Puccinia graminis), gljivica koja uzrokuje velike štete na žitaricama. Zbog toga treba izbjegavati uzgoj žutike u blizini žitnih polja.

  [​IMG][​IMG]
   
 2. 17.05.2012.
  Vran

  Vran Guru pučista Nepismeni

  Joined:
  30.08.2010.
  Last seen:
  13.07.2014.
  Messages:
  888
  Spol:
  Muško
  Ratings:
  +5 / 0 / -0
  Znači ovo su iste biljke, ova gore i ova


  Pitam zato kaj mislim da je ja imam, ali ne sliči ni malo ovoj gore, nit sam ikada imal neke cvjetove ili plodove po njoj.

  [​IMG]

  Da li je ovo žutika?
   
 3. 17.05.2012.
  airborne1

  airborne1 Nepismeni

  Joined:
  30.05.2010.
  Last seen:
  10.06.2014.
  Messages:
  147
  Ratings:
  +0 / 0 / -0
  Je, to je crveni berberis, ali ima ih kojima su listovi sitniji crvene boje i oni imaju dosta plodova dok berberisi sa krupnijim listovima imaju puno manje plodova. U kasnu jesen kada otpadnu listovi trebale bi ostati sjemenke crvene boje. Kod sijanja imaju jako veliki postotak klijavosti, a može se dobiti i iz reznice.
   
 4. 17.05.2012.
  Vran

  Vran Guru pučista Nepismeni

  Joined:
  30.08.2010.
  Last seen:
  13.07.2014.
  Messages:
  888
  Spol:
  Muško
  Ratings:
  +5 / 0 / -0
   :roflmao: 
  Pa da ne ponavljam sva pitanja iz Lovor višnje, jel isti postupak ko i s njima. Prošle godine sam kraj ovog grma našal jedan mali izdanak kaj je sam niknul (nekih desetak cm visine), piknul sam ga bez prevelike pažnje i brige se lijepo primio.


  [​IMG]
   
 5. 17.05.2012.
  airborne1

  airborne1 Nepismeni

  Joined:
  30.05.2010.
  Last seen:
  10.06.2014.
  Messages:
  147
  Ratings:
  +0 / 0 / -0
  Sličan je postupak samo što ti je jednostavnije posijati sjeme. Ja sam ih pikao u jesen i do samo drvenasti dio i nije mi se previše zakorjenilo. Opet kažem jednostavnije ti je uzeti sjeme.
   
Powered by FireDaemon