1. Dobrodošli na forum Pijani Tvor

  Za sve probleme pri registraciji kliknite na Help. Ako i dalje imate problema, kliknite na Contact i opišite svoj problem u e-mailu.

  Help Contact 

  Donirajte i postanite član Donator grupe (Premium Membership). Oglašavajte se na forumu Pijani Tvor ili neki drugi vid Marketinga.

  Donacije Oglašavanje Marketing

Bugenvilija (Bougainvillea)

Discussion in 'Vrtne kultivirane biljke' started by Djole, 03.03.2009..

Tags:
 1. Djole

  Djole Neregistrirani

  Last seen:
  A moment ago
  Ratings:
  +0 / 0 / -0
  Bugenvilija (Bougainvillea)  [​IMG]

  Bugenvilija je tipična penjačica našeg mediteranskog podneblja pogodna za pergole. Traži svjetlost i sunce za razvoj svojih cvijetova. To je zato što dolazi iz tropskih i subtropskih područja. Zimzelena je, može narasti i preko 10 metra visine.
  Uz dovoljnu gnojidbu i stalno navodnjavanje vrlo malim kolicinama vode može cvasti cijele godine, ali treba paziti jer korijen se lako zagusi velikim količinama vode.

  Bugenviliju mozemo razmnozavati položenicama i reznicama. Preporučamo reznicama jer ćete lakše dobiti veliki broj biljaka. Reznice uzimamo u rujnu tako da vrhove biljaka odrežemo na dužinu od 10 do 15 cm. Na reznici ostavljamo samo vršne listove, a donji dio koso odrežemo i umočimo u hormonski prah. Potom ih posadite u vlažni pjesak i držite u prostoriji sa optimalnom temperturom do proljeća uz stalno vlaženje. U ožujku i travnju presađujete ih na otvoreno ili u posudu. Ukoliko su kod vas oštrije zime preporučamo sadnju u posude. Potom sve jače grane svaku jesen skratiti za trećinu, a slabe ukloniti. Bugenvilija voli kiselost tla od 5,5-7,0 pH tj. malu kiselost tla. Cijena u posudi je oko 40-200kn ovisno o velicini i trgovini.  [​IMG]  Ovaj rod sadrži 14 vrsta trajno zelenih grmova i drveća i trajno zelenih ili djelomično listopadnih, ponekad bodljikavih penjačica iz šuma i šipraga tropske i suptropske Južne Amerike. Ove biljke uzgajaju se zbog svojih prekrasnih pricvjetnih listova – brakteja koje okružuju male, neugledne, bijele cjevaste cvjetove. Svaki cvijet okružen je s tri obojena pricvjetna lista, bijele, roze, crvene ili ljubičaste boje koji nalikuju na latice. Cvjetovi su sakupljeni u velike postrane ili vršne cvatove i izgledaju vrlo dekorativno. Naizmjenični listovi su uglavnom ovalni, tanko ušiljeni na vrhu i cjelovitog ruba. U hladnijim klimatskim podnebljima uzgaja se u grijanim staklenicima, dok se u toplijim krajevima sadi na otvorenom uz pergole, sjenice, ukrasne lukove ili zidove kuća. Prema otpornosti na niske temperature dijelimo ih na poluotporne i osjetljive. B. glabra, B. x buttiana i B. spectabilis mogu podnijeti i preživjeti kraću izloženost temperaturi od 0 °C ukoliko se drže u suhim zimskim uvjetima. Naravno da će pri tom izgubiti ponešto lišća.  [​IMG]


  Uzgoj bugenvilije na otvorenom


  Bugenviliju sadimo u plodnu, dobro dreniranu zemlju na sunčanim položajima jer voli sunce, ali ju je idealno posaditi u onom dijelu vrta koji je samo pola dana izravno na suncu, a pola u sjeni jer će tako biljka duže cvasti. Ako ju želite uzgajati na balkonu ili terasi, odmah ju posadite u veliku posudu kako ju ne biste trebali presađivati, a za hladnijeg vremena ju zamotajte da se ne smrzne. Pošto se uglavnom radi o biljkama penjačicama koje mogu narasti u dužinu od 5–12 m ovisno o vrsti, potrebno joj je osigurati potporanj u obliku pergole, sjenice ili luka uz koji će se biljka penjati. Za vrijeme rasta treba ju redovito zalijevati i jednom mjesečno prihraniti tekućim gnojivom. Biljka cvate na otvorenom od lipnja do kolovoza, a svojim brzim rastom u samo nekoliko tjedana može narasti i do 2 m. Biljke koje uzgajamo na otvorenom kao penjačice orezuju se ovisno o tome cvatu li na prošlogodišnjim ili ovogodišnjim granama. Tako se vrste B.x buttiana i B. glabra orezuju u rano proljeće jer cvatu na granama koje biljka potjera iste godine, dok se vrsta B. spectabilis orezuje nakon cvatnje jer cvate na granama koje je biljka potjerala prethodne godine. Na biljkama se ostavljaju glavne grane koje čine osnovni okvir biljke, a odstranjuju se sve suvišne grane koje kvare izgled biljke ili ju čine pregustom i nepravilnom. Postrane grane na osnovnim granama skraćuju se na 3–4 pupa.


  [​IMG]

  Uzgoj sobne bugenvilije  Bugenvilija je dosta problematična sobna biljka jer naginje odbacivanju listova i cvjetova u zatvorenom prostoru. Bugenvilije inače cvatu samo ljeti, ali sada se mogu cvatuće biljke nabaviti i zimi i u proljeće. Ako cvatuću biljku dobijemo ili kupimo zimi ili u rano proljeće biljku treba prvo aklimatizirati, a ne odmah izložiti toplom i suhom sobnom zraku jer će u protivnom tijekom samo jednog tjedna odbaciti sve cvjetove i listove. Zato ju najprije smjestite u hladniju svijetlu prostoriju s temperaturom od oko 12 °C i zalijevajte mlakom vodom. Ukoliko ne odbacuje previše lišća, temperaturu postepeno povisite na 16–20 °C. Pojačajte zalijevanje i počnite s prihranom biljke svaka dva tjedna. Nakon cvatnje, da bi se potaknuo rast novih izboja i sačuvao oblik biljke, treba biljku dosta oštro orezati, a po potrebi i presaditi u običnu kupovnu zemlju za cvijeće.​

  Biljku treba držati na svijetlom toplom mjestu i oprezno zalijevati. Ako smo cvatuću biljku nabavili ljeti, treba ju nakon cvatnje također orezati, a zatim je ostaviti u hladnijoj, ali sunčanoj i svijetloj prostoriji. Dobro mjesto za prezimljavanje je i umjereno grijani zimski vrt. Zalijevati ju treba oprezno, a prihranjivanje nije potrebno. U to vrijeme može odbaciti lišće.Kada započne bujniji rast izboja, pojačamo zalijevanje i počnemo s prihranjivanjem jednom tjedno. Preporuča se i svakodnevno prskanje biljke mlakom mekom vodom sve do pojave cvjetnih pupova. Početkom ili polovicom srpnja može se biljka iznijeti van na zaštićeno, sunčano mjesto, a ako to nije moguće, treba joj osigurati slične životne uvjete u stanu. Za uzgoj u stanu može se preporučiti vrsta B. glabra Sandersiana, koja ima ljubičasto obojene brakteje. Postoje i sorte ove vrste s ružičastocrvenim, skrletnocrvenim i lososcrvenim braktejama, ali ,na žalost, u stanu slabo uspijevaju.

  [​IMG]  Štetnici i bolesti


  Bugenvilija je otporna na bolesti, ali ju povremeno mogu napasti lisne uši i crveni pauk koji uzrokuje pojavu bolesno izblijedjelog lišća. Biljku treba u više navrata cijelu poprskati insekticidima namijenjenim uništavanju ovih nametnika. Pri pojavi crvenog pauka potrebno je dobro poprskati i donju stranu listova.​
  [​IMG]
  Razmnožavanje


  U hladnijim klimatskim područjima mogu se ukorjenjivati zelene reznice u proljeće ili poluodrvenjele reznice ljeti, koje se utaknu u zemlju u teglama koje su grijane odozdo. Ako biljke rastu u toplijim krajevima gdje mogu prezimiti na otvorenom, uzimaju se tijekom jeseni odrvenjele reznice koje se utaknu u zemlju u vrtu. Biljka se može razmnožiti i povaljenicama u ranu jesen ili proljeće.

  [​IMG]
   
 2. Sunka

  Sunka Bog i Batina Staff Member

  Joined:
  08.04.2008.
  Last seen:
  Today at 01:13
  Messages:
  14,067
  Spol:
  Location:
  Uvijek ispod planine
  Ratings:
  +4,330 / 127 / -4
  Imam jednu bugenviliju doma (tj. punica je ima  :uimep: )
  Moram vidjet dal je izdržala zimu, iako je bila spremljena u tzv. zimski vrt, pa je slikam na proljeće kad je stavim van.  :ffwjj: 
   
 3. Lela

  Lela Neregistrirani

  Last seen:
  A moment ago
  Ratings:
  +0 / 0 / -0
  Kako da pomognete vašoj bugenviliji ako:

  • ima kržljav rast: Oceđivanje je slabo a zemlja zbijena. Presadite je uz dobar propusni sloj.
  • ne cveta: Pretamno i zagušljivo ili je previše zalivana. Smestite je na svetlije i prozračnije mesto. Ako je tlo vlažno neka se isuši do oporavka biljke. Stare biljke sa drvenastim stablom neće cvetati u stanu.
  • joj opadaju listovi: Zimi je to prirodno, leti je suviše mračno. Smestite je na svetlije i prozračnije mesto.
  • se listovi i cvetovi suše a ostaju samo brakteje : Suviše je toplo i suvo. Zalivajte i prskajte.
  • ima male nove listove: Morate je prihranjivati.
  • joj listovi žute: Prevlažno. Proverite da li biljka ima dobar propusni sloj. Pustite da se isuši dok se ne oporavi, onda zalivajte ređe. [​IMG]
   
 4. G.O.D.

  G.O.D. Zaslužni useri Flurfek

  Joined:
  09.03.2009.
  Last seen:
  11.08.2015.
  Messages:
  473
  Spol:
  Ratings:
  +42 / 0 / -0
  Bio sam sad na ranchu na Bracu i zasadio jednu majusnu Bugenvilijicu visine 30-ak cm.... Nadam se da ce se primiti i dooobro rasti  :uimep: 

  Cuo sam da raste relativno brzo....do 2 metra u mjesec dana :hmmm: 
   
 5. cvrcak

  cvrcak Tvor

  Joined:
  12.12.2009.
  Last seen:
  Yesterday at 21:27
  Messages:
  2,093
  Spol:
  Location:
  Jadranovo
  Ratings:
  +715 / 17 / -0
  Čuj, valjda će je netko zalijevati  :hmmm: 
  Za bugenviliju kažu da ne smije cca 3 godine prezimljavati vani, jer je neotporna, i moja puno veća je stradala drugu zimu, pa ju svakako na jesen unesi.
   
 6. G.O.D.

  G.O.D. Zaslužni useri Flurfek

  Joined:
  09.03.2009.
  Last seen:
  11.08.2015.
  Messages:
  473
  Spol:
  Ratings:
  +42 / 0 / -0
  Ja sam nju vec presadio na bracku zemlju. Koliko sam upucen tamo temperatire nisu zimi preniske tako da bi mogla prezivjeti....A sta bude, bit ce :ffwjj: 
   
 7. Goldie

  Goldie Neregistrirani

  Last seen:
  A moment ago
  Ratings:
  +0 / 0 / -0
  Ja sam kupila prije jedno 2 mjeseca u Plodinama 2 male bugice (svaka po 15 kn), b. vera je rod. Ako se ne varam to je patuljasta sorta. Odmah su odbacile svo cvijeće ali su vrlo brzo potjerale novo i sad cvjetaju ko lude. Pošto sam u Slavoniji bit će seljakanja van-unutra.
   
 8. creepy

  creepy Neregistrirani

  Last seen:
  A moment ago
  Ratings:
  +0 / 0 / -0
  Savjet za rezati bugenviliji

  Bok,

  meni rastu u vrtu bugenvilije. Zelim da se penje na drugi kat, ali nove grane rastu u sirinu.
  Je li mogu te grane po cijelu godinu rezati ili samo na proljece?
  Je li treba neki gnojivo?


  [​IMG]

  I ovo mi je druga bugenvilija, nekako bolje raste prema gore

  [​IMG]  Hvala unaprijed.
   
  Last edited by a moderator: 04.09.2011.
 9. creepy

  creepy Neregistrirani

  Last seen:
  A moment ago
  Ratings:
  +0 / 0 / -0
  Evo odrezao sam 2.3 grane, pa sto bude bude. Mislim da nece njoj nista i da se nece osusiti.
   
  Last edited by a moderator: 04.09.2011.
 10. dayal

  dayal Neregistrirani

  Last seen:
  A moment ago
  Ratings:
  +0 / 0 / -0
  Ovu zimu sam prezimio u Zadru i primjetio sam da su se sve Bugenvilije smrzle, tj. sve su postale smeđe, bilo je oko -7 stupnjeva. Ali tada sam bio i par dana u Preku na otoku Ugljanu i niti jedna se nije smrzla. Sve koje sam vidio izgledale su kao i obično. A to je samo par km dalje. Zimi more grije pa su otoci dosta topliji, biljke to osjećaju. :aha: 
   
 11. cvrcak

  cvrcak Tvor

  Joined:
  12.12.2009.
  Last seen:
  Yesterday at 21:27
  Messages:
  2,093
  Spol:
  Location:
  Jadranovo
  Ratings:
  +715 / 17 / -0
  Bugenviliju je poželjno 2-3 godine unositi zimi u kuću, da ojača, i tek onda je presaditi u vrt  :ffwjj: 
   
 12. lilie

  lilie Aktivni

  Joined:
  27.02.2010.
  Last seen:
  24.04.2016.
  Messages:
  271
  Spol:
  Location:
  HR, Belišće
  Ratings:
  +100 / 14 / -0
  U 4. mjesecu 2010.g. sam tražila savjet za bugenviliju. Dobila sam ju na poklon, kupljena u rasadniku, visine oko pola metra, ubrzo je odbacila cvijetove. Nakon nekog vremena se oporavila i izgledala ovako:
  [​IMG]

  Ove godine u proljeće sam kupila malu 10-15 cm. Izgledala kao stablašica, na ravnom drvcetu, mali zeleno-ljubičasti čuperak  :laughh: . Posadila sam ju, zajedno s posudicom, u zemlju.


  [​IMG]


  Stariju presadila u veću posudu i stavila ju kraj ove male. Do danas je dobila malo više listića, cvijetova nema.  [​IMG]

  Ovako izgledaju zajedno. Mislim da ćete prepoznati koja je koja  :laughh:   :laughh:   :laughh:   :laughh:   [​IMG]

   
 13. cvrcak

  cvrcak Tvor

  Joined:
  12.12.2009.
  Last seen:
  Yesterday at 21:27
  Messages:
  2,093
  Spol:
  Location:
  Jadranovo
  Ratings:
  +715 / 17 / -0
  Lilie, pišem da je treba staviti u kuću preko zime, jer se moja nakon druge zime smrzla, i otišla.
  Za tu sam informaciju kasno saznala.
  A ja sam u Primorju, gdje nema hladnoća kao kod tebe.
   
 14. lilie

  lilie Aktivni

  Joined:
  27.02.2010.
  Last seen:
  24.04.2016.
  Messages:
  271
  Spol:
  Location:
  HR, Belišće
  Ratings:
  +100 / 14 / -0
  Preko zime ću ih izvaditi iz zemlje i spremiti, zato sam ih i ostavila u posudama.
  Ne bih voljela ostati bez njih, već sam se nekoliko puta s nekim biljkama "zeznula".  :doh: 

  Ja sam mislila, Cvrčak, da se tamo ne smrznu. Da li si nekako zaštitila bugicu?  :hmmm: 
   
 15. cvrcak

  cvrcak Tvor

  Joined:
  12.12.2009.
  Last seen:
  Yesterday at 21:27
  Messages:
  2,093
  Spol:
  Location:
  Jadranovo
  Ratings:
  +715 / 17 / -0
  Prvu zimu je nisam zaštitila jer nisam znala da treba, i kad sam pomislila da je gotova i porezala suhe grane, ona se oporavila, a drugu sam je zimu zaštitila, al ni to nije bilo dovoljno, nije preživjela  :nece: 
   
 16. neznam

  neznam Donator

  Joined:
  17.04.2011.
  Last seen:
  Today at 02:04
  Messages:
  2,162
  Spol:
  Location:
  splendidissima civitas curictarum
  Ratings:
  +17,958 / 572 / -18
  Moja je susjeda sadila Bugenviliju, čini mi se, pet puta, svaki put na drugom mjestu, okolo naokolo oko kuće, dok joj nije našla poziciju gdje može prezimit bez velikih gubitaka.

  Niti jednu, dok su bile male, nije zimi vadila iz zemlje, nego ih je pokrivala llišćem pod gajbicom i niti jedna se od mesopusne bure i mraza nije spasila.

  Onda je na red došla pozicija na jugozapadnom ćošku, zaklonjeno vanjskim stepeništem.

  Sad je ima, kuću je prerasla  :ffwjj: 

  Doduše, kuća je visoka prizemnica  :uimep: 
   
  • Like Like x 1
 17. korisnik

  korisnik Neregistrirani

  Last seen:
  A moment ago
  Ratings:
  +0 / 0 / -0
  Prošle zime dobio sam u velikoj posudi od 50-tak litara bugenvilu, ali se čini da se smrzla, jer nema nikakvih znakova izboja ili bilo čega. Zna li itko može li se tu išta učiniti?
   
 18. cvrcak

  cvrcak Tvor

  Joined:
  12.12.2009.
  Last seen:
  Yesterday at 21:27
  Messages:
  2,093
  Spol:
  Location:
  Jadranovo
  Ratings:
  +715 / 17 / -0
  Oreži je do onog dijela koji je zelen, ako ga uopće ima. Ako treba do dna.

  Ubuduće je po zimi unesi u kuću, prvih nekoliko godina, tek nakon toga može u vrt.
   
 19. korisnik

  korisnik Neregistrirani

  Last seen:
  A moment ago
  Ratings:
  +0 / 0 / -0
  Već je izbacila nove listove iz zemlje. Izgleda da je spašena! :ffwjj: 
   
 20. lilie

  lilie Aktivni

  Joined:
  27.02.2010.
  Last seen:
  24.04.2016.
  Messages:
  271
  Spol:
  Location:
  HR, Belišće
  Ratings:
  +100 / 14 / -0
  Molim savjet šta da radim sa mojim bugenvilijama.
  Do sada nisu ništa potjerale.


  [​IMG] [​IMG]

   

Share This Page