1. Dobrodošli na forum Pijani Tvor

  Za sve probleme pri registraciji kliknite na Help. Ako i dalje imate problema, kliknite na Contact i opišite svoj problem u e-mailu.

  Help Contact 

  Donirajte i postanite član Donator grupe (Premium Membership). Oglašavajte se na forumu Pijani Tvor ili neki drugi vid Marketinga.

  Donacije Oglašavanje Marketing

Hortenzija penjačica (Hydrangea anomala ssp. petiolaris)

Discussion in 'Vrtne kultivirane biljke' started by Sunka, 21.06.2009..

Tags:
 1. Sunka

  Sunka Bog i Batina Staff Member

  Joined:
  08.04.2008.
  Last seen:
  Yesterday at 23:58
  Messages:
  14,088
  Spol:
  Location:
  Uvijek ispod planine
  Ratings:
  +4,344 / 127 / -4
  Hortenzija penjačica (Hydrangea anomala ssp. petiolaris)​


  [​IMG]

  Ova višegodišnja penjačica savršen je ukras za sjenovite dijelove vrta i kuće, uključujući sjevernu fasadu.

  OBILJEŽJA
  Na vlaknastoj kori hortenzije penjačice nalazi se prihvatno korijenje kojim se biljka prihvaća za podlogu. Može narasti do 15 m u visinu i 5 m u širinu. U početku raste sporo, da bi nakon 4-8 godina, kad i prvi put cvate, rasla oko 1 metar u godini. Iznad tamnozelenih listova dužine 10 cm tijekom lipnja i srpnja pojavljuju se štitasti cvatovi promjera 20-25 cm, koji svojim intenzivnim mirisom privlače brojne kukce. Vanjski vijenac bijelih cvjetova je sterilan, a plodni su samo sitni cvjetići u sredini. U jesen dekorativnu vrijednost imaju suhi cvatovi i žuti listovi. Potkraj listopada lišće opada.

  POLOŽAJ
  Za ovu šumsku biljku idealni su svježi položaji u polusjeni i sjeni. Tlo treba biti poput šumskog: hranjivo i umjereno vlažno, ali i propusno. Ne podnosi vapnenasta i zbijena tla. Na sunčanim položajima uspijeva samo uz redovito zalijevanje i malčiranje podnožja. Hortenzija penjačica je otporna na mraz.

  NJEGA
  Ova se biljka sadi u proljeće u blago kiselo tlo ili supstrat za rododendrone. U loncu je treba svakih 14 dana prihraniti specijalnim gnojivom i zalijevati kišnicom. U prvoj zimi poželjno ju je zaštititi crnogoričnim grančicama. Proljetno prikraćivanje nije prijeko potrebno, ali je moguće ako zatreba.

  UPORABA
  Koristi se za ukrašavaje pročelja zgrada i starih stabala. Iako ima prihvatno korijenje, trebalo bi je zbog njezine mase pričvrstitl za potporanj.

  [​IMG]
   
  • Like Like x 1
Loading...
Slične teme koje već jesu na forumu - Hortenzija penjačica (Hydrangea
 1. cvrcak
  Replies:
  86
  Views:
  13,113

Share This Page